Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1975

Știri externe - ianuarie 2016 (EXT)

Tags: ;

ISRAEL: Sărbătoarea Naşterii Domnului la Bethleem

În data de 07 ianuarie 2016, creştinii ortodocşi din mai multe ţări au serbat praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, în conformitate cu calendarul iulian. Tot pe stilul „vechi“ au serbat Crăciunul şi credincioşii ortodocşi din Patriarhia Ierusalimului. Cu acest prilej, la Bethleeem au avut loc festivităţi religioase speciale la care au participat mulţi credincioşi şi pelerini. La slujbele oficiate în Biserica Naşterii Domnului a slujit şi Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele arhim. Teofil a citit, în limba română, pericopa Evanghelică de la Matei despre Naşterea lui Iisus.

„Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea a fost primit la Bethlehem încă din ajunul sărbătorii. Preafericirea Sa a fost întâmpinat de oficialităţi şi de creştinii arabi cu bucurie la porţile Bethehemului, a fost apoi condus cu alai pe străzile cetăţii până la Biserica Naşterii Domnului ce a fost construită, de către Împărăteasa Elena, deasupra peşterii unde Sfânta Fecioară Maria l-a născut pe Pruncul Iisus. În Ajunul Crăciunului a fost săvârşită după rânduială Slujba Ceasurilor Împărăteşti şi Liturghia Marelui Vasile unită cu Vecernia Naşterii Domnului, iar apoi la miezul nopţii Slujba de Crăciun. La ceremonia religioasă a participat şi Preşedintele Autorităţii Palestiniene, dl Mahmoud Abbas, care a urat creştinilor ortodocşi aflaţi la Bethehem în aceste zile să poarte în inimi pacea şi bucuria sfântă a sărbătorii şi să o răspândească şi în jurul lor pretutindeni, pentru că omenirea are astăzi nevoie de pace”, a precizat Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. (sursa: basilica.ro)   

VATICAN: Papa Francisc a condamnat setea de putere și violența fără margini

Papa Francisc a oficiat prima slujbă de anul acesta, în catedrala Sfântul Petru de la Vatican. La ceremonia din prima zi a anului au asistat înalți prelați dar și sute de credincioși. Exact în urmă cu un an, Suveranul Pontif le spunea credincioșilor că speră ca 2015 să fie anul păcii - iar dorința nu i s-a îndeplinit. Acum, Suveranul Pontif a vorbit despre drama imigranților din Orientul Mijlociu. Liderul bisericii catolice a condamnat, potrivit digi24.ro, setea nesfârșită de putere și violența fără margini care au marcat lumea în 2015.  (sursa: activenews.ro) 

Anul 2015, un an al persecutării creștinilor pe mapamond

Brutalitatea și persecuțiile la nivel mondial la adresa creștinilor au făcut ca anul 2015 să fie anul în care s-a înregistrat "cel mai violent și susținut atac împotriva credinței creștine, din istoria modernă", conform unei organizații de monitorizare a persecuției creștine. Open Doors, o organizație înființată în 1955 pentru a-i ajuta pe creștinii persecutați, a publicat un raport anual, "World Watch List", înregistrand atacurile asupra creștinilor și afișând mediile naționale cele mai ostile pentru credincioși. În partea de sus a listei, pentru al 14-lea an consecutiv, se poziționează Coreea de Nord, unde aproximativ 50.000-70.000 de creștini sunt închiși în lagăre de muncă. Prezentandu-se ca unul dintre ultimele bastioane ale totalitarismului comunist, Coreea de Nord manifestă ură față de creștini, a caror grupare este interpretată constant ca o putere mai mare decât a statului. Aici, Creștinismul este identificat și cu Occidentul. În 2015, mii de creștini care trăiesc în Coreea de Nord au fost obligați să renunțe la credința lor sau sa fugă sub amenințarea cu moartea. (sursa:doxologia.ro)

ANGLIA: Ruptură în Biserica Anglicană pe tema căsătoriilor între persoane de același sex

Comunitatea Anglicană a suspendat ramura americană episcopală anglicană pentru că aprobă oficierea căsătoriilor homosexuale. Episcopalii din SUA au votat, recent, includerea oficierii căsătoriilor homosexuale inclusiv în ritualurile bisericesti, relatează Washington Post. Decizia este o victorie a taberei conservatoare anglicane, solidă mai ales în Africa, care a cerut de ani de zile amendarea anglicanilor americani. În comunicatul dat publicității după întâlnirea de la Canterbury, reprezentanții celor 44 de organizații episcopale ce alcatuiesc comunitatea afirmă că “doctrina tradițională a bisericii, în lumina învățăturilor Sfintelor Scripturi, consideră căsătoria fiind uniunea pe viață și fidelă între femeie și bărbat”. (sursa:cuvantul-ortodox.ro)

CHINA: În China, autoritățile continuă evacuarea creștinilor din lăcașurile de rugăciune

Autoritățile din provincia sudică Guangdong au forțat Biserica Huaqiao să își părăsească lăcașurile de rugăciune, exercitând presiuni asupra proprietarilor, de a pune capăt contractelor lor de închiriere sau leasing. Între timp, în Guizhou, și în partea de sud, un tribunal a decis în favoarea confiscării Bisericii Huaqiu din Tongzi. Și în provincia Xinjiang, din nord-vestul Chinei, poliția a hotărât că membrii unei biserici din zonă se întâlnesc ilegal, "anulându-le înregistrarea", și i-a acuzat de "activități ilegale". (sursa:lonews.ro)

CONSTANTINOPOL: Există pe unele forumuri tendința unei lipse de respect față de Patriarhia Ecumenică

Aceștia sunt cei care susțin că Biserica Mare a Constantinopolului și-a pierdut cea mai mare parte a turmei sale. Adevărul este, însă, acela că Patriarhia mărturisește puterea și victoria Crucii, prin prezența sa în timp în orașul lui Constantin, în ciuda istoriei brutale a secolului XX și a genocidului care a dus la disparitia fizică a armenilor, asirienilor și populațiilor creștine grecești din Anatolia...

Interesul internațional fata de Patriarhie, al mass-mediei occidentale și al guvernelor, este un semn de creșterea a vizibilității Ortodoxiei în Occident. Vizibilitatea crescândă a Patriarhiei, este o victorie pentru Creștinism, în ciuda răului. Sfântul Constantin cel Mare, care a mers in Constantinopol, a primit mesajul înainte de a merge la luptă, în 312 dupa Hristos, văzand Soarele în forma crucii, care ii arata: "In acest semn vei invinge". Aceasta este sarcina Bisericii din Constantinopol. Regretatul sârb Sfânt, Iustin Popovici, a scris: "Mă închin cu respect înaintea realizărilor vechi ale Marii Biserici din Constantinopol și înaintea crucii sale, care nu este nici mica, nici ușoara, care este crucea întregii Biserici, pentru ca Apostolul spune: atunci când un membru suferă, tot trupul sufera". "Mai mult, eu recunosc rangul canonic și primul loc de onoare al Constantinopolului. între Bisericile locale Ortodoxe, care sunt egale în onoare și drepturi".

În ultimele două decenii, Bartolomeu a fost ținta unei asasinări, iar Patriarhia însăși a fost bombardată. În ciuda acestui fapt, Patriarhia continuă să demonstreze puterea credinței creștine și rezistența împotriva terorii. - text preluat parțial după o traducere si interpretare, adaptare dupa un text al lui Theodore G. Karakostas, de: KSLCatalin, sursa: lonews.ro

 

 

25-01-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu