Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2085

Știri interne - ianuarie 2016 (RO)

Tags: ;

BOR reprezentată de Patriarhul Daniel la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe

Patriarhul Romaniei va participa la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, care organizată între 22 şi 28 ianuarie 2016 la Centrul de conferinţe al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy (lângă Geneva, Elveţia). Sfantul Sinod i-a incredintat acestuia, în cadrul ultimei ședințe, mandatul în susţinerea poziţiei Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia viitoarei întruniri. Conform unui comunicat al Patriarhiei Romane, scopul Sinaxei este acela de "a evalua şi valida textele propuse spre aprobare la viitoarea întrunire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, anunţată pentru luna iunie 2016, în preajma sărbătorii Rusaliilor". (sursa: lonews.ro)

2016 - Anul oficial al Educației religioase și al Sfântului Antim Ivireanul

În prima zi a anului, 01 ianuarie 2016, după slujba de Te Deum, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a proclamat în mod oficial anul 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română. Actul oficial de proclamare a fost citit de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. (sursa: basilica.ro)

Săptămâna de rugăciune la Patriarhia Română (11-18 ianuarie 2016)

„În fiecare săptămână serbăm Învierea Domnului. Toate activitățile creștinilor trebuie să fie îndreptate spre Înviere care este lumina călăuzitoarea a vieții”, a spus Patriarhul României în această seară la Catedrala Patriarhală, după Vecernia săvârșită la începutul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Rugăciunile pentru Unitatea Creștinilor arată dorința acestora de a împlini îndemnul de iubire frățească adresat de Mântuitorul Hristos ucenicilor Săi, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Într-o lume măcinată de conflicte și tulburări este nevoie de o mărturie comună a tuturor creștinilor care trebuie să fie factori ai păcii sociale și împreună lucrători pentru ajutorarea celor aflați în suferință, a mai subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. „Este o deosebită nevoie, o urgenţă astăzi ca în societatea românească toate cultele să coopereze împreună pentru apărarea valorilor spirituale, pentru a promova educaţia religioasă a tineretului prin ora de religie în şcolile publice, dar şi în societate pentru a ne ocupa mai mult de tânăra generaţie. De asemenea, suntem chemaţi să apărăm valoarea demnităţii şi vieţii umane şi a familiei tradiţionale”.

Tema ediției de anul acesta a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este inspirată din textul scripturistic Ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat, din Epistola Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, capitolul 2, versetul 9. Ideea unei săptămâni de rugăciune pentru unitatea creștinilor a apărut pentru prima dată în Anglia la începutul secolului al XX-lea. Scopul acestor întâlniri este acela de apropiere și de o mai bună înţelegere între creștini. (sursa: basilica.ro)

Un nou nunțiu apostolic în România

În ziua de 18 ianuarie 2016, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Monseniorul Miguel Maury Buendía, noul Nunţiu Apostolic în România. În timpul întrevederii a fost abordată problema stadiului actual al relaţiilor dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică), în special în ceea ce priveşte diferendul patrimonial. În acest context, Patriarhul României a menţionat iniţiativa ierarhilor ortodocşi din Transilvania de reluare a lucrărilor Comisiei mixte de dialog dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Greco-Catolică cu scopul identificării unor soluţii realiste de rezolvare a neînţelegerilor privind locaşurile de cult dintre cele două Biserici româneşti. În acest sens, Preafericirea Sa a subliniat că pentru rezolvarea acestei probleme este necesară o abordare sociologică realistă conformă cu situaţia actuală, iar nu una juridică prin apelul la instanţele judecătoreşti. Dialogul şi cooperarea practică sunt mult mai eficiente decât polemica şi atitudinea intransigentă, a concluzionat Preafericirea Sa.

Excelenţa Sa a precizat că în viziunea Vaticanului dialogul la nivel local între comunităţile ortodoxe şi cele greco-catolice reprezintă calea cea mai potrivită de soluţionare a divergenţelor privind proprietatea asupra locaşurilor de cult. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat că în contextul lumii secularizate de astăzi există probleme foarte importante în care cele două Biserici pot coopera pentru promovarea valorilor creştine în societate prin educaţia tineretului creştin, apărarea vieţii şi demnităţii persoanei umane şi a familiei tradiţionale. (sursa: Biroul de Presă al Patriarhiei Române)

Îdemn al Patriarhului României la ajutorarea celor afectați de condițiile meteo extreme

În aceste zile în care din cauza viscolului şi a căderilor masive de zăpadă multe comunităţi rurale au rămas izolate mai ales în Sud-estul ţării, facem un apel către Centrele eparhiale, clerul şi credincioşii de la parohiile din zonele afectate să ofere sprijin familiilor şi persoanelor singure care au nevoie urgentă de ajutor la deszăpezirea gospodăriilor. În acelaşi timp, îndemnăm preoţii de la parohii ca prin implicarea Consiliilor şi Comitetelor parohiale să îi ajute pe cei vârstnici, singuri şi fără ajutor cu apă, ceai şi alimente pentru a depăşi momentele dificile cauzate de condiţiile meteo severe din aceste zile.

 † Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române 

25-01-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu