Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3378

Hotărâri ale Sfântului Sinod BOR - ianuarie 2016

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: Sfântul Sinod; familie; sinod panortodox; activităţi BOR;
Hotărâri ale Sfântului Sinod BOR - ianuarie 2016

În ziua de 14 ianuarie 2016, în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc prima şedinţă de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din acest an.

Dintre hotărârile luate de Sfântul Sinod menţionăm:

1. A încredinţat mandatul său Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru susţinerea poziţiei Bisericii Ortodoxe Române la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, care va avea loc între 22 şi 28 ianuarie 2016 la Centrul de conferinţe al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy (lângă Geneva, Elveţia). Scopul acestei sinaxe este de a evalua şi valida textele propuse spre aprobare la viitoarea întrunire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, anunţată pentru luna iunie 2016, în preajma sărbătorii Rusaliilor.

2. A reînnoit apelul de ajutorare a comunităţilor parohiale cu venituri reduse, în special din mediul rural, de către parohiile cu posibilităţi financiare mai mari, precum şi de identificarea unor noi modalităţi şi mijloace de întrajutorare frăţească.

3. A solicitat eparhiilor să examineze impactul pe care îl au noile reglementări privind sprijinul acordat de stat cultelor recunoscute din România asupra activităţilor edilitare şi social filantropice ale Bisericii.

4. A luat act cu apreciere de iniţiativa cetăţenească pentru amendarea articolului 48 din Constituţia României în sensul precizării că familia este constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Această iniţiativă a mirenilor aparţinând mai multor culte este sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, pentru că exprimă învăţătura acesteia despre familie, precum şi poziţia sa constantă din punct de vedere juridic.

„Acest sinod a fost convocat pentru ca să fie informaţi membrii Sfântului Sinod despre evenimentul următor care va avea loc între 21 şi 28 ianuarie la Chambésy, lângă Geneva, la Centrul de conferinţe al Patriarhiei Ecumenice, şi anume Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. Această Sinaxă are ca scop evaluarea şi validarea textelor care trebuie trimise spre dezbatere şi aprobare la viitorul Sinod Panortodox din luna iunie din acest an, în preajma sărbătorii Rusaliilor. Această lucrare de evaluare şi validare este deosebit de importantă şi de aceea este nevoie ca Sfântul Sinod să acorde mandat delegaţiei Bisericii noastre pentru a o reprezenta acolo şi pentru a contribui la buna desfăşurare a lucrărilor”, a spus Patriarhul României.

Pe ordinea de zi, mai sunt programate discuții despre activitățile Bisericii în diaspora și țară. „Este nevoie de mai multă intensificare a vieţii spirituale, de coresponsabilitate şi cooperare între cler, credincioşi şi mireni într-o societate secularizată, din ce în ce mai ostilă Bisericii. Avem nevoie de mai multă rugăciune şi mai multă acţiune comună şi, în acelaşi timp, trebuie să ne împlinim misiunea noastră de a binevesti Evanghelia lui Hristos, de a mărturisi credinţa în Hristos şi de a transmite generaţiilor prezente şi viitoare această lumină a iubirii Preasfintei Treimi pentru întreaga umanitate”, a spus Preafericirea Sa. -BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHEI ROMÂNE 

Nota redacției:

Monitorizând mediul online constatăm că atenția opiniei publice este tot mai mult orientată către activitatea Bisericii și în mod deosebit sunt interpretate și răsinterpretate declarațiile ierarhilor, preoților și comunicatele de presă ale BOR. Plutește în aer ideea că se așteaptă o schimbare de atitudine începând de la vârful ierarhiei bisericești în sensul unei mai mari transparențe decizionale, a unei actualizări a limbajului și renunțarea la "limba de lemn", acțiuni și atitudini pro-active și nu reactive (dacă este să ne amintim numai modul de gestionare a cazului Colectiv). Se dorește ca activitatea Bisericii să fie mai bine mediatizată și făcută publică, astfel încât cei care nu au acum acces la aceste informații să nu mai fie atât de ușor manipulați de "neprietenii" Bisericii. Nu orice critică este un atac și o ofensă, câteodată este nevoie a pune punctul pe i și a sugera cu bună credință acele căi de îmbunătățire a imaginii Bisericii. Este necesar și de dorit ca Biserica să-și facă activitatea social-culturală și pastoral-misionară cunoscută nu numai ca reacție defensivă la atacuri și dezinformări din mass media. Sunt atacuri uneori furibunde la adresa Bisericii, dar victimizarea ca strategie de comunicare a BOR este ineficientă pe termen lung.

De aceea, inclusiv așteptările legate de ședința Sfântului Sinod din aceste zile au mers în acest sens.  Iată ce scrie Andrei Găitănaru pentru contributors.ro: "Spațiul public așteaptă să vadă dacă Sfântul Sinod a înțeles că e nevoie de echilibrarea activităților Bisericii. Că accentuarea excesivă a lucrării ziditoare s-a făcut cu prețul diminuării calității celorlalte lucrări ale Bisericii. Că pastorația ortodoxă are nevoie de preoți conștienți de faptul că misiunea lor este una terapeutică, nu judicativă. Că oamenii caută călăuze pe drumul Emausului interior, nu vameși, controlori și manageri. Că lucrarea catehetică are nevoie de o urgentă ameliorare și că Patriarhia nu poate să mai gireze prin pasivitate procesul nefuncțional al Ministerului Educației de validare a manualelor de religie. Că anul 2016 ar putea fi nu doar ”anul omagial al educației religioase a tineretului creștin-ortodox”, ci și anul în care Sinodul chiar a restabilit în duhul Adevărului și al libertății legătura dintre învățătura tradiției Sfinților Părinți și credincioși. Că laicatul așteaptă de la ierarhi nu doar fast liturgic, ci și kenoză părintească sau smerenie fraternă. Că lucrarea socială a Bisericii are nevoie și de o bună promovare, nu doar de o hărnicie grăbită care uită că a comunica eficient înseamnă a împărtăși celorlalți ceea ce pentru ei ai dăruit."

Îi cităm în continuare și pe editorii siteului Cuvântul-Ortodox a căror opinie coincide în mare parte cu cele enunțate mai sus și poate fi un punct de reflecție la modul general, deși se referă la speța concretă a referendumului pentru sprijinirea familiei tradiționale formate din bărbat și femeie.

 "... este nevoie de o prezență continuă și tenace în acest spațiu public. Este nevoie de comunicare permanentă și de gândire strategică, de explicare continuă, de contracarare a tuturor pozițiilor anti-familie și anti-BOR. Este nevoie să conștientizăm că astăzi marile majorități nu mai sunt suficiente. “Masa critica” în toate alegerile și referendumurile din ultimii ani s-a format în alte părți – pe internet, pe facebook, în diaspora, în stradă, în organizații “în civil”... Pârghiile folosite ar putea fi de pildă, la nivel organizațional-instituțional, existența unor multiple asociații care să aibă o activitate constantă și relevantă, gândită în cadrul obiectivului general, care să producă evenimente, știri, teme de dezbatere (nici măcar nu trebuie să fie toate legate de campania referendumului, ci să aducă în prim plan tematici asociate); la nivelulcomunicării, așa cum spuneam, o prezență și o implicare activă în “bătălia culturală” din spațiul public, chiar dacă este ostil. În niciun caz o comunicare “clasică”, de tip“advertising”, nu este de ajuns. Cu siguranță mai sunt si alte astfel de pârghii. Idei pot veni, dacă vom reuși să conștientizăm urgența și importanța momentului. "

 

 

 

 

 

15-01-2016
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu