EGIPT: Scrisoarea lui Mahomed de protejare a Manastirii Sfanta Ecaterina din Sinai
Mahomed, profetul Islamului, a trăit in perioada 570 - 632 dupa Hristos. Musulmanii cred că el ar fi fost ultimul profet al credintei avraamice monoteiste.
Intrucat, in ultima perioada, auzim tot mai multe despre atacuri odioase ale unor grupari extremiste islamiste, indreptate in special impotriva crestinilor, de care oficialitatile islamiste au fost obligate sa se delimiteze pana si ele rapid, rand pe rand, am gasit de cuviinta sa atragem atentia asupra unui document care poate fi socant pentru multi.
Mai intai, pentru cei care nu sunt foarte in tema, trebuie sa reamintim ca Muntele Sinai este muntele sfant pe care Moise a urcat pentru a primi Cele 10 Porunci, dupa cum aflam din Biblie.
Mănăstirea Sfânta Ecaterina, cunoscuta si sub numele oficial de "Sfanta Manastire a Muntelui Sinai pe care a calcat Dumnezeu", se afla in Peninsula Sinai, la gura unui defileu, la poalele Muntelui Sinai, în orașul Sfintei Ecaterina, din Guvernoratul Egiptean de Sud al Sinaiului. Manastirea este grec-ortodoxă și este, totodata, un sit protejat de UNESCO. Construita între anii 548 și 565, mănăstirea ramane una dintre manastirile creștine cele mai vechi, inca in functiune, din intreaga lume. Sfantul lacas adaposteste, de asemenea, cea mai veche bibliotecă din lume care a ramas permanent in functiune, continand multe cărți unice.
Ceea ce putini stiu, insa, este ca pe acest munte, Mahomed obisnuia sa-i viziteze frecvent pe crestinii ce alegeau calea monahismului, aflati in Mănăstirea Sfânta Ecaterina.
Mohamed avea o relație importanta cu acestia, angajandu-se în discuții despre știință, filosofie și spiritualitate, printre alte subiecte. Învățăturile lor, de altfel, se pare ca au avut o mare influență asupra profetului musulmanilor.
În 626 (conform unui document existent în Mănăstirea Sfanta Ecaterina), Mahomed a acordat personal un act (cartă) monahilor Mănăstirii Sfanta Ecaterina, prin care... proteja drepturile creștinilor și ale altor non-musulmani "din apropiere si din departari", care traiau in zonele predominant musulmane. In scrisoare, Mahomed le facea cunoscut discipolilor săi că creștinii au dreptul la libertatea de religie și la libera circulație, în cadrul comunităților musulmane. El a decretat că acestia au libertatea de a-si numi propriii judecători și de a-si gestiona proprietatile, exceptandu-i, in plus, de la orice impozite stabilite de Islam sau de o guvernare islamica:
"Ei [creștinii] nu trebuie să dea nimic din venitul lor, decat ceea ce dau cu placere - ei nu trebuie să fie jigniti, sau deranjati, sau forțati, sau constrânsi. Judecătorii lor nu ar trebui să fie schimbati sau impiedicati sa-si indeplineasca slujirea, nici călugării tulburati în exercitarea slujirii lor religioase... Nu există taxe sau zeciuiala care sa trebuiasca sa fie primite de la cei care se dedica adorarii lui Dumnezeu în munți".
Prin urmare, unii susțin că acest document (intitulat Ashtiname, sau Pactul sau Sfantul Testament / foto, cu sigiliul mainii lui Mahomed) nu este nimic altceva decat o resursa prin care pot fi construite poduri între musulmani și creștini, contrar a ceea ce sustin astazi gruparile extremiste islamiste. Spre exemplu, înca din anul 2009, în paginile "The Washington Post" (), Muqtedar Khan traducea documentul în întregime, argumentând că: "Cei care caută să promoveze discordia între musulmani și creștini nu fac nimic altceva decat sa se concentreze asupra problemelor care ii separă și care accentuează zonele de conflict. Dar atunci când sunt invocate resurse, precum este promisiunea lui Mahomed catre creștini, se construiesc poduri".
Ashtiname reprezinta, deci, un act care ar trebui sa ii inspire pe toți musulmanii, care isi afirma deseori dorinta de a respecta tratatele și legămintele lui Mahomed, fie ele incheiate cu comunitățile creștine din timpul său. Prin urmare, lumea de astazi risca sa cada prada unei generatii a carei ignoranta fata de religie, cultivata in vremurile noi ateiste, incepe sa o coste... (www.lonews.ro)
Marele Sinod Pan-Ortodox si situatia actuala generala: neintelegeri, diversiuni sau... sabotaj
Marele Sinod Pan-Ortodox, strangand laolalta reprezentanti de frunte din toate Bisericile locale, ar urma să aibă loc în mai 2016, pentru a discuta despre problemele administrative. Numai ca, organizarea acestui mult astept Sinod pare a fi compromisa de mai multi factori...
Intr-un articol recent, Arhiepiscopul ortodox Andrei Filip (Andrew Philip), amintea pentru publicatia "Ortodoxie in Anglia", o suita de evenimente, preluate şi de revista ortodoxa ruseasca Pravoslavie, care produc ingrijorare pe tema organizarii Sinodului Pan Ortodox.
Mai jos, va prezentam lista acestor evenimente in ordine oarecum cronologica (mentionam ca unele dintre evenimente au un caracter general sau se suprapun in timp):
1. A aparut stirea legata de schisma dintre Patriarhia Ierusalimului și Patriarhia Antiohiei.
2. Apar zvonuri despre existenta unor contacte cu oficiali americani din Departamentul de Stat al SUA, care ar fi incercat sa introduca pe ordinea de zi... homosexualitatea.
3. Apare stirea ca delegatii unor Biserici locale (Rusa, Romana - a doua cea mai mare și Georgiana), nu sunt de acord cu mai multe puncte aflate pe ordinea de zi, aparent pe agenda determinata de SUA .
4. Publicam stirea conform careia Constantinopolul trimite reprezentanți ai Bisericii schismatice ucrainene din Canada (fracțiunea de sub Constantinopol), la Kiev, iar Biserica Ortodoxa Ucraineană canonica ramane consternata, pe buna dreptate.
5. Vine vestea ca Patriarhul Bartolomeu refuza sa-l recunoasca pe Mitropolitul carpato-rus Rostislav, drept reprezentant al Bisericii Ortodoxe a Cehiei și Slovaciei .
6. A aparut vizita in Patriarhia Bulgara, când Patriarhul Bartolomeu - din cate a zis presa locala - a insultat poporul bulgar. Va amintiti, a urmat un incident diplomatic, iar Primul-Ministru bulgar a refuzat sa-l mai întâlnească pe Patriarh. Unii chiar s-au întrebat dacă nu cumva Patriarhul Bartolomeu s-a comportat astfel pentru a... sabota propriul Sinod (conform unui comentariu al Arhiepiscopului ortodox englez Andrew).
7. Sinodul din Constantinopol il demite pe ierarhul desemnat cu doar doi ani înainte, pentru jurisdictia din Paris, anume pe Arhiepiscopul Iov.
8. Apare stirea doborarii avionului rusesc in Turcia - unii spun ca la instigarea SUA. Ca rezultat, delegația rusă se vede in imposibilitatea de a mai participa la următoarea ședință de pregătire a viitorului Sinod, in Istanbul. Apare chiar intrebarea, daca Sinodul sa mai aiba loc la Istanbul, cum se propusese. Unii au sugerat ca orice viitor Sinod ar trebui sa aiba loc la Manastirea Noului Ierusalim din afara Moscovei.
9. Vine apoi si aprecierea Papei, fata de Sinod - de fapt compromiterea acestuia, facand ca totul sa para o copie ieftina a Consiliului de acum 50 de ani al Vaticanului.
10. Apoi, apare salutul Papei, adresat Patriarhului Bartolomeu, în ziua Sfantului Andrei, așteptand... cu nerăbdare ziua în care catolicii sa poata ajunge la comuniune deplină cu Constantinopolul.
11. Aparitia unei comisii comune a Bisericilor din Rusia și Bulgaria, care au convenit că nu există obiecții privind canonizarea mult veneratului Arhiepiscop Serafim (Sobolev), Arhiepiscop de Sofia al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, fost erou al Sinodului Moscovei din 1948, care a denunțat ecumenismul.
12. Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, șeful Bisericii Greciei, nu va participa la următoarea ședință de pregătire, din Istanbul. Există speculații că acest lucru ar fi in legatura cu unele "revendicări imperialiste și imixtiunea Patriarhului Bartolomeu in teritoriul elen" (comenteaza Arhiepiscopul Andrew).
13. Intr-un final, avem si vestea că Roma și Constantinopolul sărbătoresc a 50-a aniversare extrem de controversata (iar unii spun 'lipsita de sens') de ridicare a anatemei intre Roma și Constantinopol, de la 1052. Ca Patriarh, Alexei I al Moscovei subliniase la momentul acelui eveniment, ca el nu are nicio importanță pentru Biserica Ortodoxa ca întreg, intrucat este un eveniment care se referă numai la mica Biserica locală din Constantinopol și la Romano-Catolicism.
Pare, deci, ca organizarea Marelui Sinod Pan-Ortodox intr-un viitor apropiat conform asteptarilor de pana in prezent, risca sa fie pusa "sub semnul indoielii" - afirma cu ingrijorare si oarecare uimire si paginile publicatiei "Ortodoxie in Anglia".
Numai ca, in asemenea probleme si mize mari, pana la urma - cum deja se si intrevede - doar Dumnezeu hotaraste pentru Biserica Lui... (KSLCatalin)
RUSIA: Rusia, una dintre putinele tari interesate sa-si pastreze fundamentul moral
Potrivit Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, fluxul informațional puternic, care navaleste astazi asupra persoanei, "conține obiective și valori false, dar este ambalat într-un mod atractiv, într-un astfel de ambalaj care ascunde nocivitatea acestor obiective și valori".
Patriarhul consideră că Rusia poate deveni "un factor de salvare a rasei umane, de sub supremația totală a răului", "astăzi fiind una dintre puținele țări, care adopta o politică externă independentă, din necesitatea de a păstra fundamentul moral în relatiile interpersonale și publice".
"Luam pozitie împotriva legalizării și justificarii legale a 'căsătoriilor' homosexuale și a altor ofense din domeniul eticii. Iar acesta este un factor foarte important".
Patriarhul s-a referit și la subiectul sancțiunilor impuse Rusiei, menționând că "inlocuirea importurilor, astăzi, stimulează dezvoltarea economiei rusesti". El este sigur că țara sa va inceta sa mai depinda de importul de bunuri, daca nimeni nu va impiedica aceasta dezvoltare.
De asemenea, Rusia se protejeaza prin lege, in fata deciziilor nepotrivite ale Curtii Europene a Drepturilor Omului. Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege de modificare a legii federale "privind Curtea Constituțională a Federației Ruse", conform unui raport Tass. Potrivit documentului, Curtii Constituționale a Federației Ruse i se va permite să refuze hotararile inaplicabile ale instanțelor internaționale, în primul rând ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul în care ele contravin Constituției Ruse. Proiectul de lege a fost adoptat de Duma de Stat, pe 4 decembrie, și aprobat de către Consiliul Federației, in 9 decembrie.
La mijlocul lunii iulie, Curtea Constituțională a decis că o decizie a CEDO poate fi executata pe teritoriul Federației Ruse numai în cazul în care ea nu contravine legii fundamentale a țării. In cazul în care apare un conflict, Rusia va fi forțata să renunțe la executarea CEDO. Ulterior, legiuitorul are dreptul sa stabileasca un cadru juridic special, prin care sa se asigure supremația Constituției Rusiei în astfel de cazuri.
NORVEGIA, ITALIA: Destrămarea familiilor de români ce lucrează în străinătate
Familia Bodnariu din Norvegia
26-12-2015