Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2089

Știri interne - septembrie 2015 (RO)

Tags: ;
  • Alexandru Vişinescu – 20 de ani de închisoare

Torționarul Alexandru Vișinescu, fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, acum în vârstă de 90 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de crime împotriva umanității. Sentinţa nu este definitivă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de deţinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic. Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente erau actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate".

Alături de Vişinescu, istoricii au identificat alte 35 de persoane legate de moartea a zeci de deţinuţi politici. Pentru 12 dintre aceştia IICCMER a suspendat investigaţiile deoarece încă nu există probe solide.

  • Patru membri ai IICCMER s-au autosuspendat

     Privind legea 217/2015 Radu Preda a declarat în cadrul unei dezbateri găzduite de Muzeul Ţăranului Român: „Sunt greşeli impardonabile în aşa-zisa lege antilegionară. Cea mai izbitoare este lipsa condamnării comunismului. Se instituie o interpretare şi se omite ideologia care a produs cele mai multe crime. Mai mult, legea instituie delictul de opinie şi îl încadrează la fapte penale, ceea ce este extrem de grav”.

Directorul IICCMER a anunţat că va adresa în numele institutului o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în legătură cu greşelile din legea antilegionară.

     „În primul rând rolul Parlamentului nu este de a scrie şi de a interpreta istoria, ci eventual de-a o face. Ar putea să facă unirea cu R. Moldova, dar nu vor. Această lege ne complică viaţa pentru că este o lege pro-comunistă care condamnă extremismul de dreapta, dar nu şi extrema stângă. Legionarismul este condamnat, dar comunismul este scăpat”, a spus Radu Preda, citat de epochtimes-romania.com

     Ca urmare, patru membri ai Consiliului științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc s-au autosuspendat din acest for în semn de protest față de declarațiile președintelui IICCMER, Radu Preda, care a susținut public faptul că legea "anti-legionară" ar fi de fapt una "pro-comunistă". Cei patru membri sunt Zoe Petre, Dennis Deletant, Cristian Pârvulescu și William Totok.

     "Dezaprobăm declarațiile președintelui Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), dl. Radu Preda, care, între altele, susține teza că așa numita lege 'anti-legionară' este o lege 'pro-comunistă'. În consecință, ne autosuspendăm din Consiliul științific al IICCMER până în momentul desemnării unui nou președinte executiv al acestui institut de către Guvernul României", se arată într-un comunicat de presă semnat de cei patru și transmis luni.

     De asemenea, şi Adrian Cioroianu s-ar fi autosuspendat din calitate de membru al Consiliului Ştiinţific al IICCMER, potrivit unor surse apropiate institutului citate de stiripesurse.ro

     În momente critice ies la suprafaţă „polticienii corecţi” (Zoe Petre, Dennis Deletant, Cristian Pârvulescu, William Totok, Adrian Cioroianu) şi politicienii drepţi (Radu Preda)! De fapt cei drepţi nici nu sunt politicieni, dar când vrei să faci un lucru bun n-ai cum să nu te împiedici şi de politică.

  • AFDPR cere abrogarea legii 217/2015

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii Comuniste din România

C O M U N I C A T  D E  P R E S Ă

 Cei 242 de delegați prezenți la Congresul al XXII-lea al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii Comuniste din România, întruniți la Râmnicu Vâlcea în zilele de 28 și 29 august 2015, au ales noua conducere a A.F.D.P.R. pentru următorii patru ani. Pentru funcția de președinte a fost reales domnul Octav Bjoza.

Discuțiile celor prezenți s-au axat pe două probleme importante: Legea 217/2015 și Întâlnirea de la Tallinn (Estonia).

În luările de cuvânt delegații au atras atenția asupra caracterului neconstituțional  al Legii 217/2015 și au votat în unanimitate rezoluția prin care să se solicite Avocatului Poporului să ceară Curții Constituționale a României să o abroge pentru că este fundamental neconstituțională, antidemocratică și inoportună.

Dacă în prealabil s-ar fi inițiat dezbateri ample, inclusiv cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, nu s-ar fi ajuns la situația actuală.

Următoarea problemă abordată s-a referit la întâlnirea comemorativă de la Tallinn (Estonia) din 23 august 2015 (Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului),  ocazie cu care a fost adoptată o declarație comună a țărilor participante, declarație în care se afirmă: “Toate regimurile totalitare, precum cel nazist şi cel comunist, au restricţionat sistematic libertăţile oamenilor şi le-au încălcat drepturile, sub forma lor extremă de crime împotriva umanităţii, motivate ideologic. Multe dintre crimele comise de regimurile totalitare au fost de natură genocidală. Genocidul şi crimele împotriva umanităţii nu se prescriu. Victimele crimelor comise de regimurile totalitare au dreptul la justiţie”.

S-a votat în unanimitate susținerea Declarației comune adoptate la întâlnirea de la Tallinn din 23 august 2015.

Somăm pe această cale miniștrii de externe și de justiție să clarifice motivul pentru care România nu a fost reprezentată la această importantă întâlnire.

Considerăm că și România trebuie să adere în cel mai scurt timp la Acordul interstatal pentru constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului, inițiat la Tallin. Se crează astfel o șansă istorică pentru dezvăluirea crimelor din perioada comunistă și pedepsirea celor ce se fac vinovați.

În încheiere, delegații și-au manifestat în continuare disponibilitatea pentru a depune mărturii în procesele cu torționarii din aparatul de represiune comunist.

            Președinte   Octav Bjoza

  • Petiţie către Avocatul Poporului (Victor Ciorbea) privind legea antiromânească 217/2015

Bogdan Diaconu, președintele PRU, a formulat o petiție către instituția Avocatul Poporului prin care îi cere conducătorului acesteia, Victor Ciorbea, să ridice excepția de neconstituționalitate pe Legea 217/2015.

În același timp, deputatul Bogdan Diaconu i-a mai cerut acestuia să sesizeze Curtea Constituțională să se pronunțe pe această lege anti-românească, anti-națională și anti-constituțională prin care istoria și valorile românești sunt interzise pe motiv că ar fi „legionare”.

Extras din lege: „[]Art.2. []prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob [] Art. 3 a) prin organizaţie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, precum ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase şi inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenţă pentru schimbarea ordinii constituţionale sau a instituţiilor democratice, naţionalismul extremist.[] Art. 5 [] şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.[]Art. 6 [] (3) Săvârşirea faptelor prevăzute la alin. (1) şi (2) prin intermediul unui sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.”

  • Cea mai dură critică a conducătorilor României de după 1990 făcută de un ierarh

Episcopul Giurgiului, PS Ambrozie, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului.

PS Ambrozie - Episcopul Giurgiului - predica pe Ceahlau de Schimbarea la Fata 2015

  • Marko Bela – o declaraţie sinceră!

În urma refugiaților mă tem că se va întări nu Europa Unită, ci se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm", a spus Marko Bela, la seminarul organizat de Fundația Culturală Bernady Gyorgy. Păi dacă lupţi pentru desfinţarea statelor, de ce mai vrei autonomie locală, că astfel practic se face alt „stat” mai mic şi tot naţional (maghiar!).

  • Legea "Big Brother" a fost adoptată de Camera Deputaților

În forma adoptată de Camera Deputaţilor (urmând a fi semnată de Preşedinte), legea permite "organelor de urmărire penală, organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale și instanțelor să aibă acces rapid la datele de identificare ale clienților operatorilor de telecomunicații". Furnizorii de servicii de telecomunicaţii sunt obligaţi ca în maxim 48 de ore să pună la dispoziția organelor (care au obţinut autorizarea judecătorului) datele stocate timp de 3-5 ani ale clienţilor.

 

20-09-2015


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu