Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2358

Știri externe - august 2015 (EXT)

Tags: ;

IERUSALIM: Festivități la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Festivitățile legate de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din Ierusalim, au început cu trei zile înainte de sărbătoarea propriu-zisă. Procesiunea desfășurată pe 25 august, la ora 5 a dimineții, simbolizează purtarea trupului Maicii Domnului pe brațele Apostolilor, către locul de înmormântare, în Ghetsimani. După Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Ghetsimani, starețul, însoțit de clerici și de credincioși a purtat pe brațe Giulgiul Maicii Domnului, aflat în mănăstire, către mormântul Sfintei Fecioare Maria.

Cu lumânări și ramuri de busuioc, oamenii, încet si solemn, au însoțit Giulgiul - inclus într-o icoană de argint, cu rama de lemn - Maicii Domnului, conform informațiilor oferite de Misiunea Ecleziastică Rusă. Procesiunea s-a încheiat odată cu apariția primelor raze ale soarelui. (Sursa: lonews.ro)

PALESTINA: Ultimul sat în întregime creștin, pe cale de dispariție

Ultimul sat în întregime creștin din Palestina se golește rapid. Locuitorii Taiba, care se află în Cisiordania, își părăsesc casele în căutarea unei vieți mai bune. În acest sens, liderii Bisericilor din Țara Sfântă îi îndeamna pe toți cei implicați să facă tot ce este posibil pentru ca Taiba să nu fie părăsită, conform publicației Blagovest Info. Taiba, care numără acum 1300 de locuitori, este situată la aproximativ 30 de kilometri de Ierusalim. Acesta este ultimul sat palestinian ai cărui rezidenți sunt în totalitate creștini. Aici se gasesc ortodocși și catolici - de rit latin și grec. Taiba este una dintre cele mai vechi așezări de pe teritoriul palestinian. Aceasta este menționată în Sfintele Scripturi, ca Ofra - în Vechiul Testament - și Efraim - în Evanghelii. (Sursa: lonews.ro)

VATICAN: Papa cere reconsiderarea poziției Bisericii față de divorțați și recăsătoriți

Papa Francisc a cerut Bisericii Catolice, la începutul lunii august a.c., să îi primească pe cei divorțati și recăsătoriți. "Aceste persoane nu au fost în niciun chip excomunicate". Papa Francisc a invitat comunitățile catolice să aibă o atitudine primitoare și milostivă față de creștinii care s-au recăsătorit în afara Bisericii după un divorț. Papa Francisc a abordat această temă în public, luând în calcul frământările pe temele familiei, din ultimele luni, ca modalitate de pregătire a unei întâlniri la nivel mondial a episcopilor catolici, pe tema familiei, pregatită pentru luna octombrie. (Sursa: lonews.ro)

RUSIA: Biserica Rusiei sprijină înființarea unui sistem financiar ortodox

În a doua jumătate a lunii august a.c., Camera de Comerț și Industrie din Rusia a sprijinit elaborarea unui "sistem financiar ortodox", elaborat sub auspiciile Patriarhiei Moscovei, care se aseamănă puternic cu sistemul financiar islamic. "Camera de Comert si Industrie sprijină crearea unui sistem financiar ortodox... și este gata să asigure platforma unor discuții detaliate și profesionale pe aceste probleme, in comisiile ad-hoc ale Camerei", a declarat serviciul de presă al instituției, în urma cu 2 zile, după o întâlnire între președintele său, Serghei Katyrine, și Pr. Vsevolod Chaplin, șeful Departamentului pentru relații între Biserică și Societate din Patriarhia Moscovei, care supervizează proiectul. Sistemul financiar ortodox rus este proiectat să reziste crizei globale și să contribuie la reducerea dependenței Rusiei de sistemul bancar occidental.

Noul sistem financiar este proiectat să integreze în statul de drept, caritatea și consumul moderat de produse și de servicii de calitate, care sunt sigure pentru sănătatea consumatorilor, pentru suflet și mediul înconjurător. Alte religii sunt binevenite sa participe la sistemul financiar ortodox, cu condiția ca acestea să respecte regulile. Ca și bancile islamice, sistemul financiar ortodox nu percepe dobânzi la credite. Participanții în sistem își asumă și împart riscurile, profiturile și pierderile. Speculațiile sunt interzise, precum și investițiile în jocurile de noroc, droguri și alte cazuri neconforme cu valorile creștine ortodoxe. Cu toate acestea, experții nu sunt de acord cu privire la viabilitatea unui sistem bancar ortodox. Potrivit lui Serghei Grigorian, șef de analiză al Asociației Băncilor din Rusia, conceptul nu are utilitate practică. Interdicția islamică a împrumutului interesat impune sistemul bancar islamic, a spus el. Dar, din moment ce Biserica Ortodoxă nu restricționează imprumuturile cu dobanda, promovarea acestei idei pare un truc de marketing, a adăugat el. (Sursa: lonews.ro)

ORIENTUL MIJLOCIU: Creștinii, pe cale de dispariție

Sria, patria Sfântului Ioan Gură de Aur, țara imnului liturgic creștin și a sfinților stâlpnici este astăzi spațiul în care creștinătatea a suferit cea mai cruntă lovitură. O lovitură în coasta deja sângerândă a Mântuitorului Iisus Hristos. În doar cinci ani de război civil, întreaga populația a suferit – indiferent de religie. În urmă cu cinci ani, în Siria, comunitatea creștină număra cu mult peste un milion de membri. Astăzi, mai sunt doar câteva mii. Sute de biserici au fost vandalizate, iar cimitire, mănăstiri, case aparținând creștinilor au fost, pur și simplu, confiscate. Cifrele prezentate de anumite agenții de presă sunt înfiorătoare, deși un raport pe hârtie nu poate cuprinde nici măcar o viață.

Oxfam International a raportat în această lună dezastrul prin care a trecut Siria în ultimii cinci ani: „Războiul civil sirian, care a început în anul 2011, a lăsat în urmă 100.000 de victime dintre civili, printre care aproape 10.000 de copii. Pierderile militare de ambele părți trec de 100.000 de victime, la care se adaugă aproape 4 milioane de sirieni refugiați în Liban și țări europene – în timp ce 7.600.000 de persoane au fost strămutate în interiorul țării”. Creștinii dispar din Orient. În mormite sau peste granițe. În tot acest context, un fapt neglijat de autoritățile siriene, dar și de cele internaționale este dispariția din Siria și Irak a cel puțin cinci comunități creștine, cu o continuitate de aproape 2000 de ani, fără întrerupere: Patriarhia Ortodoxă a Antiohiei și a Întregului Orient, Biserica Siriană Iacobită, Biserica Siriană de Răsărit, Patriarhia Armeană de Orient și Patriarhia Siro-Caldeeană. (sursa: doxologia.ro)

ISRAEL: Patriarhia latină a Ierusalimului condamnă reluarea construcției zidului de separare

Luni, buldozerele israeliene au intrat peste proprietățile private din Beir Ona, în apropierea Vaii Cremisan, pentru a relua construcția unui controverat zid de separare. Patriarhia latina a Ierusalimului a condamnat mișcarea și a cerut autorităților israeliene să renunțe la acțiune și să aștepte decizia Curții Supreme, privind o petiție depusă de familiile din Vale cu câteva zile în urmă. Construcția Zidului de Separare și confiscarea terenurilor familiilor locale reprezintă amenințări și insulte la adresa păcii. Facem apel la autoritățile israeliene, să aștepte decizia privind cererea depusă de familiile din Vale catre Curtea Supremă a Israelului cu câteva zile în urmă, și sa opreasca lucrarea pe care au pornit-o". Mai mult decat atat, Episcopul Declan Lang, presedinte al Departamentului pentru Afaceri Internaționale al Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor, a emis si el o declarație referitoare la construcția zidului din Cremisan:

"Ma alatur declaratiei Preafericitului Părinte Patriarh Twal, în condamnarea celei mai recente mișcari a autorităților israeliene, de deplasare a oamenilor din Cremisan și de amenințare la adresa mijloacelor lor de subzistență". (Sursa: lonews.ro)

 

27-08-2015


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu