Sfântul Sinod al BOR a adoptat „Planul strategic pentru creşterea calităţii educaţiei religioase”
Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat, în ultima şedinţă, „Planul strategic pentru creşterea calităţii educaţiei religioase”, cu măsuri privind curriculumul şcolar; profesorii de religi, alte tipuri de activităţi educaţionale şi comunicarea, anunţă Patriarhul Daniel, citat de Mediafax. În aceeaşi şedinţă, Sfântul Sinod a acordat binecuvântarea sa pentru înfiinţarea Asociaţiei Profesorilor de Religie care are ca scop principal promovarea valorilor creştine şi a religiei ca disciplină şcolară în învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional din România. Totodată, profesorii câştigători ai Concursului naţional de materiale didactice, intitulat „Educaţia religioasă – între tradiţie şi actualitate”, care s-a încheiat recent, vor fi implicaţi în realizarea unor ghiduri pentru disciplina religie la clasele a II-a, a III-a şi a IV-a. În acelaşi timp un colectiv de autori cu experienţă în domeniu urmează să elaboreze un ghid pentru autorii de manuale, a adăugat Patriarhul BOR. Referitor la desfăşurarea înscrierii elevilor pentru a frecventa ora de religie, PF Daniel a spus că apreciază în mod deosebit implicarea laicilor, respectiv a jurnaliştilor, dar şi a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie. (sursa: mediafax.ro)
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează licitații pentru prestarea de servicii în cimitire
Până în urmă cu câţiva ani, în cimitirele parohiale din Arhiepiscopia Bucureştilor, îşi desfăşurau activitatea în mod ilegal şi netransparent persoane fizice şi societăţi comerciale care urmăreau doar profitul prin realizarea unor lucrări de calitate îndoielnică la preţuri exorbitante. Pentru remedierea acestei situaţii nedorite, Arhiepiscopia Bucureştilor a hotărât organizarea de licitaţii pentru firmele interesate de realizarea lucrărilor în cimitirele parohiale în condiţii de deplină transparenţă, cu respectarea Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor parohiale şi a legislaţiei în vigoare. Firmele participante la licitaţie trebuie să îndeplinească o serie de criterii dintre care menţionăm: raportul dintre calitatea lucrărilor şi preţurile practicate în funcţie de situaţia financiară a deţinătorilor locurilor de veci în concesiune, activitate corectă şi transparentă, seriozitate, capacitate de a asigura şi întreţine curăţenia în cimitire etc. (continuarea la sursa: basilica.ro)
Moaşte ale Sfântului Arsenie Capadocianul și obiecte aparținând Sfântului Paisie Aghioritul donate Mănăstirii Putna
În data de 2 iulie 2015, la Mănăstirea Putna, odată cu hramul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a avut loc donarea către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a unui fragment din moaştele Sfântului Arsenie Capadocianul, prăznuit la data de 10 noiembrie a fiecărui an. Sfintele moaşte, cărora li s-au adăugat unele obiecte personale care au aparţinut Sfântului Paisie Aghioritul (botezat de însuşi Sf. Arsenie), au fost oferite Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen de către Preacuviosul Părinte Arhim. Theoklitos Bolkas, Stareţul Mănăstirii Sf. Arsenie Capadocianul, Vatopedi, Halkidiki, Grecia.
Turcia construiește cea mai mare moschee la București. BOR nu a primit teren pentru o biserică ortodoxă la Istanbul
Biserica Ortodoxa Română încă mai aşteaptă ca autorităţile turce să ofere un teren pentru ridicarea unei biserici ortodoxe la Istanbul. Se invocă reciprocitatea, câtă vreme în Bucureşti a fost pusă la dispoziţia oficialilor turci o suprafaţă de peste un hectar pentru construcţia unei mari moschei. Până acum, Ministerul Român de Externe nu a explicat în ce fel au loc aceste negocieri. În nota de fundamentare pe baza căreia guvernul a acordat recent 11.000 metri pătraţi Muftiatului Cultului Musulman din România pentru ridicarea unei mari moschei în Bucureşti se vorbeste despre reciprocitate.
"Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Primăriei Municipiului București, prin adresa nr.b1-1/13343 din 1 octombrie 2012, alocarea unui teren care să servească construirii unei moschei, proiectul urmând a se realiza pe bază de reciprocitate cu partea turcă, ca urmare a dialogului purtat cu partea turcă încă din anul 2004". Statul român a acordat terenul pentru moschee. Patriarhia nu a primit, la schimb, cel puţin până acum, în Istanbul, un teren similar pe care să ridice o biserică ortodoxă. Surse diplomatice turce spun că s-au facut demersuri să se ofere terenul pentru o biserică ortodoxă, dar susţin că procedura s-a suspendat din cauza blocajului părţii române. Cât priveşte marea moschee din Bucureşti, Muftiul Cultului Musulman spune că va avea o capacitate pentru 2.000 de persoane şi va fi finanţată de statul turc. Din presa turcă aflăm că în acelaşi complex vor mai fi o librărie, o şcoală de studiu al Coranului şi spaţii de recreere. (tvr.ro, foto: adevarul.ro)
Celebrul „Pod de Flori" a fost refăcut la graniţa României cu Republica Moldova
Celebrul „Pod de Flori" a fost refăcut la graniţa României cu Republica Moldova, iar sute de oameni au trecut podul feroviar de peste Prut, pentru a cere unirea Basarabiei cu patria mamă. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată după 24 de ani. Marșul lui Ștefan cel Mare a început, duminică, 5 iulie, imediat după Marea Adunare Națională, eveniment de amploare la care au participat 30.000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Sute de tineri au început atunci marșul spre București pentru a cere Unirea celor două state româneşti. „România n-a avut graniţă la Prut!”, „Jos hotarul de la Prut!”, „România!”, „Unire!” şi „Şi-am venit să te salut, fratele meu de peste Prut” au fost cele mai scandate lozinci. În jurul orei 11, mulţimea a traversat podul feroviar de la Ungheni, unde sute de oameni veniţi în mare parte din Iaşi i-au întâmpinat cu flori. De aici, traseul s-a îndreptat spre Iaşi, iar duminică spre București.
Zilele culturale Nicolae Steinhardt - Monahul Nicolae Delarohia
Anul acesta, în perioada 20-29 iulie se desfăşoară a XVII-a ediţie a Zilelor culturale „Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia)“. În perioada 20-29 iulie, la Mănăstirea „Sfânta Ana“-Rohia are loc Şcoala de pictură „Monahul Nicolae Delarohia“, la care participă Grupul „Sfântul Ioan Damaschin“, coordonat de către pictorul Sorin Albu, asistent la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca. În paralel, la Mănăstirea Rohiţa se desfăşoară Tabăra de pictură la care participă pictori din Transilvania, coordonată de pictorul Sergiu Andruşcă. Între altele, va avea loc și lansarea cărţii „N. Steinhardt. Convorbiri cu Nicolae Băciuţ şi Zaharia Sângeorzan“. Volumul apărut este al 17-lea din cadrul Operei „Nicolae Steinhardt“ şi este îngrijit de către conf. dr. Florian Roatiş. Despre cel mai recent volum apărut vor vorbi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, preşedintele Fundaţiei „Nicolae Steinhardt“, Adrian Şerban, director editorial al Editurii Polirom, Florian Roatiş, Nicolae Baciuţ şi alţi invitaţi. Sunt invitaţi şi aşteptaţi la acest eveniment membrii Fundaţiei „Nicolae Steinhardt“, oameni de cultură, preoţi şi monahi. (sursa: Ziarul Lumina)
Sfântul Ilie, ocrotitorul aviatorilor, energeticienilor şi apicultorilor
Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul, prăznuit în Biserica Ortodoxă la 20 iulie, este ocrotitorul nu numai al credincioşilor care îi poartă numele sau al bisericilor închinate lui, ci şi al Aviaţiei Române şi al Forţelor Aeriene.Tot în 20 iulie a fost stabilită şi Ziua Energeticianului, sărbătoare ce a fost precedată de manifestarea „Trofeul energeticianului", statuată printr-un decret în 1972. Din anul 1992, s-a hotărât ca ziua de 20 iulie să devină Ziua Energeticianului, iar Sfântul Proroc Ilie să fie ocrotitor spiritual şi al „soldaţilor luminii", adică al celor care lucrează în centrale electrice, termocentrale, hidrocentrale, staţii transformatoare, reţele de distribuţie ş.a. În tradiţia populară, Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul este considerat şi ocrotitor al apicultorilor. (sursa: Ziarul Lumina)
Parastas de 4 ani pentru părintele Arsenie Papacioc
Pe data de 19 iulie s-au împlinit patru ani de la trecerea la Domnul a arhimandritului Arsenie Papacioc, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol din judeţul Constanţa. Slujba Parastasului a fost săvârşită sâmbătă, 18 iulie, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe podiumul din incinta aşezământului monahal. „În fiecare zi, mulţimi de oameni se adună la mormântul părintelui Arsenie Papacioc, care, deşi cu trupul este îngropat aici, cu sufletul este viu şi lucrător în viaţa fiecărui creştin şi în a fiecărui vieţuitor de aici de la mănăstire. Timp de 35 de ani, cât a vieţuit aici, a povăţuit lumea, a spovedit, a împărtăşit maicilor din experienţa sa duhovnicească, pe fiecare le-a format aşa cum cere regula Sfinţilor Părinţi, aşa după cum el însuşi a trăit în toată viaţa sa. Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc a lăsat o moştenire care se arată, în primul rând, în ucenici, deja formaţi duhovniceşte de dânsul, care se spovedesc în continuare în această mănăstire şi care sunt deja obişnuiţi cu trăirea şi programul slujbelor de aici, sunt activi şi sprijină bunul mers al activităţilor mănăstirii şi al celor pe care le avem de desfăşurat în continuare. De asemenea, părintele Arsenie Papacioc a format duhovniceşte sufletele maicilor de aici, care sunt în rânduială duhovnicească, păstrând în continuare rânduielile şi programul slujbelor rânduit de părintele, în aşa fel încât să se poată îmbina cu armonie ascultarea şi rugăciunea”, ne-a mărturisit protos. Ieronim Gheorghiţă, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol. (sursa: Ziarul Lumina)
22-07-2015