Descarca Revista

Acoperământul Maicii Domnului

1 Octombrie

Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox,
treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte
Octombrie 2024

 

Sumar:
Dimensiunea sarbătorească a umanitatii
Sinodul Permanent, discutii despre Anul Centenar al Patriarhiei Române – 2025
STIRI INTERNE - Octombrie 2024
STIRI EXTERNE - Octombrie 2024
De gratia Novi Testamenti
Cum pot invia trupurile?
Acopera-ne pe noi de tot raul cu cinstitul tau Acoperamant!
Gânduri senine ale Pr.Teofil Paraian pentru bolile trupesti si suferinte launtrice
Misiunea teologiei ortodoxe in postmodernitate
Icoana Pantanassa (15 octombrie) - rugaciuni pentru izbavirea de cancer
Mircea Vulcanescu - despre organizarea muncii intelectuale a studentului
Fuga in pustie
Lungul drum al eului către sine - Partea a III-a
Cheile Dobrogei
Cartea lui Adam si a Evei - *** (CARTE)
CREIERUL. 10 lucruri pe care trebuie să le stii - Sophie Scott (CARTE)
Fiinta umană în era tehnologiei - Norbert Wiener (CARTE)
Mărturisitorii din temnitele coministe - Repere de sfintenie - Ciprian Voicila (CARTE)
Orice sfârsit e un început. Despre o viată fără frică si vinovătie - Haralambos Papadopoulos (CARTE)
Minunile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - Sf. Ioan al Tesalonicului (CARTE)



Tema lunii
Dimensiunea sarbătorească a umanitatii - Nicușor Deciu
 
Existența omului este, așa cum se poate observa, un cumul de laturi și componente variate care, în cele din urmă, formează un tot unitar, o sinteză fericită, care constituie personalitatea umană. Chiar dacă de-a lungul vieții sale omul alege să cultive mai mult anumite aspecte specifice, totuși, nu am greși dacă am afirma că cea mai expresivă latură a existenței omului este cea sărbătorească, în favoarea căreia nu cred că nu mai este nevoie de argumente. Această dimensiune definitorie a făpturii umane posedă, cu siguranță, anumite specificități, dintre care aș remarca ușurința accesării ei, care provine și dintr-o nevoie, aș zice ontologică, de racordare la evenimentul sărbătorii, la ceremonial, precum și la orice formă de exprimare festivă a vieții care apare în experiența noastră cotidiană.

În mod cert, această latură este înnăscută în firea omului, sădită fiind de Creatorul ei cu scopul de a se ridica din rutina zilnică și de a-și înălța sufletul spre zonele elevate ale existenței, cu scopul de a întrezări prezența nevăzutului, a transcendenței dumnezeiești. În scurte cuvinte, accesarea actului sărbătoresc are scopul de a zidi, de a înălța personalitatea umană și în nici un caz de a o submina, așadar, are un distinct rol superior, de înnobilare a omului.

Ce sărbătorim?

Devine însă foarte important ce anume sărbătorim, cum sărbătorim, dar mai ales în numele cui sărbătorim, pentru că, de fapt, prin sărbătorire, prin celebrare, noi ne raportăm la un fel distinct de reper cu încărcătură vădit axiologică căruia, prin actul celebrării, i se aduce cinstire, mai exact spus închinare. Totuși, trebuie să consemnăm faptul, probat de Istorie, că modalitatea sărbătoririi nu a fost lăsată niciodată doar la latitudinea omului, ci a fost trasată în planul veșnic al Ziditorului, astfel încât sărbătoarea să constituie în același timp și un act de cult, care să aducă cinstirea cuvenită lui Dumnezeu - sau zeilor superiori și ocrotitori ai omului, desigur, aceasta acolo unde predominau concepțiile politeiste. Cert este faptul că primele manifestări sărbătorești la care participă omul sunt acelea dedicate cinstirii lui Dumnezeu, adică dedicate Celui de la care omul primește viața și toate cele necesare traiului său de toate zilele. Toate acestea au condus la sintetizarea unui calendar, așa cum avem în Biserica Ortodoxă, unde sunt marcate diferitele sărbători ale anului, dimpreună cu ghidările specifice felului de a sărbători.

Deprecierea sensului sărbătorii

Lucrurile s-au desfășurat în aceste cadre, în chip neschimbat, până în vremurile moderne. Însă, odată cu modernitatea, apare și o anumită diluare a înțelegerii caracterului sacru al sărbătorii. Treptat, celebrările dedicate lui Dumnezeu sunt dublate de celebrări cu motivație strict mundană, cum ar fi finalizarea studiilor universitare, câștigarea unui meci de fotbal sau inaugurarea unui magazin etc. Ca să ajungem în acest moment să sărbătorim o multitudine de lucruri banale, unele chiar ridicole, precum: ziua internațională a ciocolatei, a pizzei sau a stângacilor, precum și altora multe pe care nu este locul potrivit să le enumerăm. Ceea ce este sigur este faptul că acum asistăm la o depreciere fără precedent a sensului sărbătorii, în special prin retezarea dimensiunii metafizice a momentului sărbătoresc, aceasta în ciuda dorinței intense a omului de a sărbători, care nu-i va putea fi eliminată vreodată.

Halloween

Mai nou, pe fondul secularizării și pierderii semanticii actului sărbătorii, a apărut și tendința de a-i reda acesteia pierduta funcție spirituală, însă într-un sens invers, înspre latura tenebroasă și demonică a existenței. Vedem aceasta în ultima vreme, pe la sfârșit de octombrie, când ne aflăm în postura de spectatori în fața îngrijorătoarei obișnuințe de a celebra o sărbătoare de import: Halloweenul. La această sărbătoare a groazei și morții, distracția, reclamată sus și tare, este asociată cu costume de vampiri, vrăjitori, demoni, zombie sau vampiri, asezonate cu sânge etc., ceea ce face ca partea întunecată a lucrurilor să pară un simplu amuzament. Dar oare chiar așa este? Și este justificată distracția în sine, încât să ne facă să omitem semnificațiile mai adânci ale celebrării unui eveniment?

Cui ne închinăm?

Totdeauna a fost și cu atât mai mult astăzi este deosebit de important ce anume sărbătorim, deoarece în cadrul sărbătorii noi săvârșim gesturi de cinstire, de închinare în fața cuiva. Ritualul, care este esența actului sărbătoresc, este îndreptat totdeauna către ceva, către cineva. Nu există simple suite de gesturi cu totul goale de conținut, care nu duc nicăieri. Spre pildă, toate gesturile din cadrul cultului divin public al Bisericii noastre au fost astfel concepute ca să fie acte de cinstire, de mulțumire și de slăvire îndreptate către Domnul Hristos, Mântuitorul nostru. La fel se întâmplă în toate ritualurile de pe fața pământului, fie că sunt adresate lui Dumnezeu, fie vrăjmașului diavol, în mod direct sau camuflat. Înțelegeți acum că doar ignoranța noastră ne face să credem că prin participarea la manifestări de tipul Hallo­ween nu se întâmplă nimic grav! Este doar o joacă! Desigur, este o joacă, însă cu puterile întunecate ale acestei lumi, care nu vor întârzia să-și arate efectele nefaste.

În final, doresc să amintesc ceea ce am subliniat și la începutul prezentului material, anume că dimensiunea sărbătorească este una constitutivă făpturii umane și din acest motiv există această sete neostoită a sa de a sărbători absolut orice. Însă celebrarea lipsită de discernământ, în special în rândul copiilor și al tinerilor, are nevoie de mesajul iubitor, clarificator și ordonator al Bisericii. Altfel, în ciuda bunelor sale intenții, tânăra generație de astăzi poate sfârși în mod dramatic, chiar fără să conștien­tizeze, în degenerantele spiritualități străine, de luminosul nostru ethos ortodox.

 

Ziarul Lumina




ACTUALITATEA religioasă
Sinodul Permanent, discutii despre Anul Centenar al Patriarhiei Române – 2025 - Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit luni, sub președinția Părintelui Patriarh Daniel, pentru a planifica evenimentele din anul 2025, când se împlinesc 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii noastre și 100 de ani de la ridicarea ei la rang de Patriarhie.

„Am hotărât să convocăm Sinodul Permanent, pentru a-i informa pe membrii acestuia despre pregătirea Patriarhiei Române pentru evenimentele anului viitor, Anul Centenar al Patriarhiei, care a fost recunoscut ca atare și de Parlamentul României”, a spus Patriarhul României în deschiderea lucrărilor.

„Această ședință are ca scop atât o întărire a comuniunii, cât și o afirmare mai vizibilă a existenței Sinodului Permanent.”

„În general, Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române nu prevede multe atribuții ale Sinodului Permanent, în contrast cu ceea ce reprezintă Sinodul Permanent în alte Biserici Ortodoxe Surori, unde acesta conduce, de fapt, Biserica respectivă, iar ceilalți ierarhi se întrunesc mai rar, atunci când sunt alegeri de ierarhi sau modificări ale legiuirilor bisericești”, a precizat Preafericirea Sa.

Despre importanța sinodalității

Patriarhul Daniel a vorbit despre importanța sinodalității la întrunirea Sinodului Permanent de luni, 30 septembrie 2024. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„La noi, s-a considerat că ansamblul ierarhiei formează Sfântul Sinod, pe când în alte Biserici surori, Sinodul Permanent este numit Sfântul Sinod”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„În cazul Bisericii noastre, printre atribuțiile Sinodului Permanent se numără consultarea în cazul alegerii unor noi episcopi vicari patriarhali, iar în situații mai speciale, acesta are un rol de inițiativă, care trebuie confirmată apoi într-o ședință plenară a Sfântului Sinod.”

„Avem, de asemenea, Sinoadele Mitropolitane tradiționale, conform ecleziologiei Sinoadelor Ecumenice, căreia Biserica Ortodoxă Română îi este fidelă. Potrivit acesteia, Sinodul Mitropolitan era format din ierarhii unei provincii și era condus de mitropolitul provinciei respective. Sinoadele Mitropolitane aveau un rol de apărare a dreptei credințe, dar și de întărire a comuniunii ecleziale într-o anumită regiune”, a continuat Preafericirea Sa.

„De aceea, în noul Statut al Bisericii Ortodoxe Române, s-au acordat Sinoadelor Mitropolitane responsabilitățile de păstrare a dreptei credințe, a unității liturgice, și de întrajutorare a eparhiilor. Sinodul Patriarhal, sau Sinodul Mare, este organismul legislativ pentru Biserică și constituie autoritatea supremă în Biserica Ortodoxă Română.”

Sinodul Permanent s-a întrunit luni, 30 septembrie 2024, pentru a discuta evenimentele planificate pentru Anul Centenar al Patriarhiei Române – 2025. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Deși, potrivit Sfintelor Canoane, episcopii vicari nu au drept de vot, la noi s-a făcut o excepție, astfel încât au drept de vot atât aceștia, cât și arhiereii vicari. Așadar, sinodalitatea este o notă caracteristică Ortodoxiei și, ca atare, trebuie apărată și consolidată”, a adăugat Patriarhul României.

Conlucrare și coresponsabilitate

„Acest lucru presupune, în primul rând, consolidarea coresponsabilității pentru apărarea credinței și organizarea vieții Bisericii. De aceea, conștiința eclezială se cultivă în primul rând prin conștiința sinodală. Autonomia eparhiilor este una administrativă, păstrând însă unitatea de credință, a vieții sacramentale, canonică și administrativă în sensul general. Este necesar să arătăm conlucrare prin întrajutorare”, a subliniat Preafericitul Părinte Daniel.

„În mod deosebit, în ultimii 10-15 ani, când câteva milioane de români au plecat în străinătate, ca o responsabilitate mai mare a revenit Sfântului Sinod și Patriarhiei Române grija pentru diaspora română, pentru comunitățile ortodoxe din jurul granițelor, dar și pentru cele din diaspora occidentală.”

„În această ședință de lucru a Sinodului Permanent, vom asculta un material, pregătit de Cancelaria Sfântului Sinod, în care sunt expuse principalele evenimente care se desfășoară până la începutul și mai ales în timpul anului viitor, 2025, când serbăm 140 de ani de la primirea autocefaliei, respectiv 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie”, a mai spus Patriarhul României.


Sinodul Permanent este format din Patriarhul României și mitropoliți, la care se adaugă, în fiecare an, un arhiepiscop și doi episcopi desemnați anual de Sfântul Sinod.



STIRI INTERNE - Octombrie 2024
 
Sf. Parascheva a reunit din nou zeci de mii de suflete la Iași
Zeci de mii de pelerini au participat și anul acesta la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Mitropolitul Teofan a subliniat că pelerinii pot fi înțeleși doar de cei care manifestă același dor de Dumnezeu ca ei. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior din proximitatea Catedralei Mitropolitane de un sobor de ierarhi condus de Înaltpreasfințitul Părinte Nichita, Arhiepiscop de Thyateira și de Marea Britanie. Întaltpreasfinția Sa a vorbit la predică despre importanța pelerinajului în viața creștinilor, oferind-o drept exemplu pe Sfânta Parascheva. La hramul de anul acesta au fost așezate spre închinare, alături de moaștele Sfintei Parascheva, și moaștele Sfântului Pantelimon de la Mănăstirea Sf. Pavel din Muntele Athos.
 
Pelerinaj cu cinstitul cap al Sfântului Gheorghe de la Cernica în Arhiepiscopia Sibiului
Arhiepiscopia Sibiului organizează în perioada 12‑21 octombrie 2024 un pelerinaj închinat sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni (21 octombrie), prin care marchează 275 de ani de la momentul în care Cuviosul Gheorghe a plecat ca tânăr din localitatea natală pentru a‑și afierosi viața lui Dumnezeu. În cadrul pelerinajului va fi adusă racla în care se păstrează cinstitul cap al Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, de la mănăstirea ilfoveană Cernica, Arhiepiscopia Bucureștilor, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului. În zilele de 12 și 13 octombrie, racla va fi așezată în Catedrala „Sfânta Treime” din Sibiu; în zilele de 13‑15 octombrie, va fi adusă la biserica din Gura Râului din județul Sibiu, unde va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu, iar a doua zi Sfânta Liturghie. În ziua de 14 octombrie, după evenimentele dedicate hramului bisericii mici a parohiei va fi oficiată Taina Sfântului Maslu. În perioada 15‑17 octombrie, moaștele vor fi așezate spre închinare la Biserica „Sfânta Vestire” din Jina, urmând să fie săvârșită Taina Sfântului Maslu, iar a doua zi Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil”. Itinerarul duhovnicesc va continua în perioada 17‑19 octombrie la biserica din Sibiel. În ultima zi, 21 octombrie, sfintele moaște vor ajunge la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Brata) din Săliște.
 
A fost finalizat Codul etic al Federației Filantropia
Consiliul director al Federației Filantropia, împreună cu o parte dintre reprezentanții organizațiilor membre, au finalizat redactarea unui Cod etic al acestei organizații de tip federativ. Participanții au lucrat pe echipe, valorificând experiența fiecăruia. Membrii comisiei au adus corecturi și amendamente, asigurându-se ca acesta să fie aprobat în forma finală. Codul etic este compus din 15 capitole împărțite în 3 părți, fiecare realizată de câte 3 membri ai Adunării Generale. Textul va fi înaintat Părintelui Patriarh Daniel și prezentat în plenul Adunării Generale a Federației Filantropia, care va avea loc la Chișinău în perioada 11-13 noiembrie 2024. Pe lângă finalizarea Codului etic, au fost discutate și alte subiecte importante, printre care sursele de finanțare din fondurile norvegiene și agenda întâlnirii de la Chișinău. Federația Filantropia este unica organizație de tip federativ din Patriarhia Română și are în componență organizații filantropice eparhiale, inclusiv din eparhii aflate în diaspora.
 
Teologi și medici au discutat la Palatul Patriarhiei despre sensul suferinței și actul medical
Simpozionul internațional „Pastorația și îngrijirea bolnavilor – misiune și slujire a semenilor” este organizat de Sectorul teologic-educațional din cadrul Administrației Patriarhale, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, în perioada 8-11 octombrie. Tematica se încadrează în cea a Anului omagial-comemorativ 2024 în Patriarhia Română, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor și sfinților tămăduitori. Prima sesiune a zilei, cu tema „Forme ale pastorației și îngrijirii bolnavilor în Sfânta Scriptură”, a fost moderată de pr. prof. dr. David Pestroiu, prodecan al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. Pr. lect. dr. Cosmin Daniel Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a susținut referatul „Dinamica vindecărilor Mântuitorului Iisus Hristos. O perspectivă exegetic‑narativă”. „Nici o vindecare nu are valoare în sine, ci are întotdeauna o funcționalitate teologică. Prin intermediul fiecărei vindecări se pronunță un anumit adevăr legat de Mântuitorul Iisus Hristos, de lucrarea Lui, de puterea Lui”, a spus Părintele Lector Cosmin Daniel Pricop. Prof. dr. Sebastian Moldovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu a susținut a doua prelegere, cu titlul „Sensuri ale suferinței în viziunea Sfântului Maxim Mărturisitorul și actualitatea lor”. În textele sfântului, autorul prezentării a identificat trei sensuri providențiale ale suferinței individuale – penitențial, corectiv‑preventiv și exemplar – și a explicat că uneori suferința are și un sens comunitar – prin care oamenii sunt invitați să-și exerseze iubirea de semeni. Pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a prezentat referatul „Vindecarea duhovnicească a imaginației de închipuirile pătimașe în contextul tehnologiei digitale”. Conf. dr. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a susținut prezentarea „Dragostea întru Hristos – temei al slujirii aproapelui încercat prin suferință”. În a doua parte a zilei, au mai avut loc două sesiuni cu tema „Rolul credinței în actul terapeutic”, moderate de pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, respectiv de conf. dr. Adrian Lemeni. În această secțiune, prezentările au fost susținute de medici: prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, conf. dr. Radu Țincu, pr. Horia Nicolae Prioteasa, prof. dr. Camelia Diaconu, pr. Ștefan Mindea și dr. Lidia Anca Kajanto.
 
Documentarul „Martirul Unirii” realizat de Trinitas TV este disponibil online
Trinitas TV a anunțat într-un comunicat de presă, că documentarul „Martirul Unirii” despre Protoiereul Alexandru Baltaga este disponibil online. Filmul documentar „Martirul Unirii. Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia” este disponibil gratuit pentru public pe site-ul martirulunirii.trinitas.tv. Televiziunea Patriarhiei Române a mai anunțat încheierea proiectului „Martirul Unirii”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Proiectul s-a desfășurat în perioada iunie – octombrie 2024, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova. Premiera filmului documentar a avut loc la Cinematograful Odeon din Chișinău, în data de 27 septembrie 2024, în prezența reprezentanților Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a partenerilor proiectului și a peste 300 de participanți. De asemenea, filmul a fost difuzat în premieră simultan de către TVR Moldova și Trinitas TV, în data de 28 septembrie 2024.
 
 

 

Linkuri la știri:
Un tânăr convertit de la Islam la Ortodoxie este voluntar al Sfintei Parascheva  - Basilica
Guvernul va finanța proiecte socio-medicale ale cultelor - Basilica
 
Sursa știri: basilica.ro


STIRI EXTERNE - Octombrie 2024
 
REP. MOLDOVA: O nouă biserică închinată Sf. Dimitrie și celor 250 de ani de la aducerea sa în România
Patru ierarhi români și unul bulgar au sfințit Biserica Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou din satul Gotești, raionul Cantemir, Republica Moldova. Târnosirea a avut loc în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit preotului paroh Sebastian Barbălată, preotului Petru Andon și domnului Ion Deli Ordinul Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, pentru clerici și respectiv pentru mireni. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfințitul Macarie de Glavinitsa, Episcop vicar al Mitropolitului Naum de Ruse. PS Paisie Sinaitul a transmis mesajul de felicitare al Patriarhului Daniel. „Construită cu multă jertfă şi râvnă duhovnicească, noua biserică din satul Goteşti, Protopopiatul Cantemirului şi Tigheciului, Episcopia Basarabiei de Sud, cu hramul Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ne arată credinţa şi evlavia credincioşilor acestei parohii, dar şi a ctitorilor şi binefăcătorilor ei faţă de Domnul Iisus Hristos, de Maica Domnului şi de sfinţii lui Dumnezeu”, a subliniat Părintele Patriarh. Parohia Sf. Dimitrie din Gotești a luat ființă în 2021, iar piatra de temelie a lăcașului de cult sfințit joi a fost sfințită în februarie 2022. Lucrările de pictare în tehnica al secco au fost realizate de către pictorul Cosmin Țugui. Printre scenele reprezentate se numără și Aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București. De asemenea, sunt reprezentați și sfinți basarabeni contemporani, precum Sfântul Preot Alexandru (Baltagă) sau Sfântul Cuvios Mărturisitor Iraclie (Flocea).
 
SERBIA: Părintele Constantin Necula se va întâlni cu românii din Banatul Sârbesc
Părintele Constantin Necula, profesor universitar în cadrul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, va susține o conferință la Catedrala Episcopiei Daciei Felix „Înalțarea Domnului” din Vârșeț, în data de 10 noiembrie, de la ora 19:00. Evenimentul se intitulează „În pregătirea Betleemului” și va fi moderat de Preotul Vlad-Sergiu Sandu, slujitor la Parohia Arad – Șega I și jurnalist la „Monitorul Cultural”. În preajma sărbătorii Sfântului Nectarie, Mitropolitul Pentapolei, Episcopia Daciei Felix desfășoară manifestări care vor reuni clerici și credincioși din Banatul Sârbesc, dar și preoți, profesori, studenți și credincioși din eparhiile vecine. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Consiliului Național al Minorității Române din Vârșeț.
 
AUSTRALIA: Patriarhul Ecumenic - Familiile preoților, modele sănătoase
Familiile preoților sunt modele sănătoase într-o epocă în care „instituția divină a căsătoriei și familia tradițională sunt supuse unui atac fără precedent”, a subliniat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului la întâlnirea cu preoții și preotesele din Sydney și Canberra, Australia. „După cum observăm, clerul de aici este inspirat de principii tradiționale sănătoase și de ethosul preoțesc ortodox pur, trăind în ascultare și devotament față de Biserică și de Păstorul lor”, a spus Sanctitatea Sa. Familiile preoțești rămân modele sănătoase „într-o epocă în care incidentele de violență domestică, în special cazurile extreme, precum uciderea femeilor, sunt în creștere și în care instituția dată de Dumnezeu a căsătoriei creștine și a familiei tradiționale este supusă unui atac fără precedent”, a adăugat Patriarhul Ecumenic. Patriarhul Ecumenic se află în Australia în perioada 5-12 octombrie 2024, pentru aniversarea Centenarului Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești a Australiei. Patriarhul Bartolomeu I s-a referit și la fenomenul secularizării. În contextul acestuia, clericii din Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă a Australiei „rezistă puternic logicii nivelatoare a secularizării și urmează calea neclintită a Părinților și tradițiile apostolice ale Sfintei noastre Biserici”, a spus Sanctitatea Sa. O mențiune specială în cuvântul Patriarhului Ecumenic a fost dedicată preoteselor, care, „în tăcere, cu umilință și în liniște îndeplinesc nobila muncă de slujire a Bisericii și sunt demne de toată lauda”. În încheiere, Patriarhul Bartolomeu I l-a felicitat călduros pe Arhiepiscopul Grec Macarie al Australiei pentru consolidarea „familiei” clerului din eparhie, „care a fost îmbogățită în timpul strălucitei și binecuvântatei sale arhipăstoriri cu 58 de noi clerici bine educați și cultivați și 12 monahi”.
 
SUA: 50 de ani de dialog ortodox-anglican
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal,a participat la întâlnirea plenară a Comisiei internaționale pentru dialog teologic ortodox-anglican, găzduită anul acesta de Institutul Ecumenic Huffington din Boston, Massachusetts, în perioada 4-11 octombrie. Pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la începerea dialogului bilateral, duminica trecută a avut loc o sesiune aniversară în care a fost prezentată evoluția în timp a relațiilor dintre cele două Biserici, la Centrul Cultural Maliotis din cadrul Colegiului elen „Sfânta Cruce”. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, la întâlniri participă și delegații a nouă Biserici Ortodoxe surori, printre care reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiei Alexandriei și Patriarhiei Antiohiei. Tema de anul acesta a întâlnirii plenare este: „Misiunea Bisericii în lumea contemporană”. În prezent, grupul de dialog este prezidat de Mitropolitul Athenagora al Belgiei și de către Episcopul Michael Lweis, reprezentant al Bisericii Anglicane. Printre realizările recente ale comisiei se află și o declarație comună referitoare la transplantul de organe, intitulată „Donarea de organe. Un dar plin de speranță”, care urmează a fi publicată curând. Comisia internațională pentru dialog teologic ortodox-anglican este cel mai vechi  grup de dialog bilateral neîntrerupt între cele două Biserici, înființată în anul 1973. Până în prezent, au fost emise șapte declarații comune. Institutul Ecumenic Huffington este parte a Colegiului elen „Sfânta Cruce” din Boston, instituție a cărui decan academic este preotul român Eugen Pentiuc.
 
CANADA: Episcopul român al Canadei s-a întâlnit cu Patriarhul Serbiei la Montreal
Episcopul Ioan Casian al Canadei s-a întâlnit sâmbătă la Montreal cu Preafericitul Părinte Porfirie, Patriarhul Serbiei. Preafericirea Sa a participat la aniversarea a 70 de ani de la înființarea Parohiei Ortodoxe Sârbe „Sfânta Treime” din Montreal. Evenimentul aniversar a debutat sâmbătă cu Sfânta Liturghie la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Mitrofan, Arhiepiscopul Ortodox Sârb de Toronto și Mitropolitul Canadei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Canada (OCA) și Preasfințitul Părinte Nikon de Jenopil, Episcop vicar patriarhal. În cadrul recepției organizate după slujbă, Preasfințitul Părinte Ioan Casian i-a oferit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sârbe o icoană cu reprezentarea Hristos Pantocrator, icoana anului omagial 2024, însoțită de medalia și diploma aniversare ale Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, în semn de salutare și apreciere. Părintele Patriarh Porfirie a evocat legătura deosebită pe care o are Biserica Ortodoxă Sârbă cu Biserica Ortodoxă Română și l-a rugat pe Preasfințitul Părinte Ioan Casian să-i transmită din partea Preafericirii Sale urările de bine și prețuirea pe care le are față de Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul României. Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe a subliniat necesitatea cooperării între Bisericile Ortodoxe în societatea contemporană și nevoia Bisericii Ortodoxe în general de a fi prezentă activ nu numai în viața credincioșilor ei, dar și în lume. Într-o societate modernă cu multe schimbări rapide și într-un context complex din punct de vedere social, politic și economic, valorile creștine trebuie promovate cu curaj și în mod vizibil ca semne ale binecuvântării și lucrării lui Dumnezeu dar și ca elemente care trebuie să fie așezate la baza unei societății autentice și sănătoase din punct de vedere spiritual și social, a evidențiat Patriarhul Porfirie, conform Episcopiei Canadei. Preasfințitul Părinte Ioan Casian i-a oferit medalia și diploma aniversare ale Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei Înaltpreasfințitul Părinte Mitrofan, Mitropolitul Ortodox Sârb al Canadei, pentru întreaga activitatea pastoral-misionară desfășurată de-a lungul timpului. Programul vizitei Patriarhului Porfirie al Serbiei a inclus întâlniri cu credincioșii sârbi, cu autorități canadiene de stat și locale, dar și cu reprezentanții celorlalte Biserici Ortodoxe.
 

Linkuri la știri:

10 octombrie: Ziua mondială a sănătății mintale - Basilica
Vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în Australia - Ziarul Lumina
 
 
Sursa știri: basilica.ro



ORTODOXIA (dreapta credinţă)
Sfânta Scriptură
De gratia Novi Testamenti - PS Daniil Stoenescu
 
Inspirați de fericitul titlu al Epistolei cu numărul 140, ad Honoratum, a Fericitului Augustin, scrisă în anul 412, „Despre harul Noului Testament”, ne simțim copleșiți și ne lăsăm învăluiți de frumusețea, adâncimea și mireasma acestei teme teologice, despre Sfintele și dumnezeieștile Evanghelii, despre Faptele Apostolilor, Epistolele Sfântului Apostol Pavel, Epistolele Sobornicești și Apocalipsa. În acest text, inspirat din titlul de mai sus al epistolei Fericitului Augustin, am putea vorbi „Despre Harul Noului Testament”, plecând de la cuvintele Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan din Prologul Evangheliei sale: „Căci Legea a fost dată prin Moise, iar harul și adevărul au venit prin Iisus Hristos” (Ioan 1, 17).

Harul Noului Testament cuprinde în mod deosebit: Predica de pe Munte a Mântuitorului Iisus Hristos, Porunca cea Mare a iubirii de Dumnezeu și de oameni, Imnul dragostei Sfântului Apostol Pavel (I Corinteni 13), precum și Imnul credinței (Evrei 11), Revelația Sfântului Arhidiacon Ștefan din sinedriu (Faptele Apostolilor 7, 55-56), Descoperirea de pe drumul Damascului (Faptele Apostolilor 9), Revelația din Insula Patmos (Apocalipsă 1-22), cele cinci pâini ale celor patru Sfinte Evanghelii, dimpreună cu Cartea Faptele Apostolilor, coșurile cu firimituri ale celor patrusprezece Epistole pauline, rămase de la masa răpirii Sfântului Apostol Pavel la al treilea cer (II Corinteni 12, 1-4); bucățile de anaforă ale celor șapte Epistole Sobornicești și pâinea de Litie eshatologică a Sfintei Cărți a Apocalipsei; toate întemeiate pe Întruparea Cuvântului, Nașterea Domnului, Epifania de la Iordan, Minunea de pe Tabor, Învierea cea de a treia zi și Arătările din Emaus, Ierusalim și de la Marea Tiberiadei, Înălțarea la cer a Domnului și Pogorârea Duhului Sfânt la Cincizecime sau Rusalii, în perspectiva, pregătirea și așteptarea Parusiei Domnului.

Dacă Vechiul Testament este „Sfânta” Revelației biblice, Noul Testament este „Sfânta Sfintelor” Revelației dumnezeiești, în care se află Chivotul Sfintelor Evan­ghelii, tablele Legii crești­nești, vasul de aur cu mana cerească a cuvântului lui Dumnezeu și toiagul cel pururea înflorit al Preoției veșnice a lui Iisus Hristos, Arhiereul cel veșnic. Cei doi heruvimi de aur, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, domină, apără și ocrotesc „sicriul legii” Bisericii din Faptele Apostolilor, a cărei Catapeteasmă este Învierea Domnului; sfeșnicul de lumină este Sfântul Ioan Botezătorul, iar Altarul de aur al tămâierii este Crucea Jertfei de pe Golgota.

Harul Noului Testament, al Noului Legământ sau al Noii Alianțe dintre Dumnezeu și om sau omenire, prin Iisus Hristos, se întinde, pe paginile celei mai sfinte Cărți din Univers, de la cuvintele dintru început: „Cartea neamului lui Iisus Hristos” (Matei 1, 1), până la cuvintele cele din urmă: „Amin! Vino, Doamne Iisuse!” (Apocalipsă 22, 20). Scrise în Ierusalim, Alexandria, Corint, Efes, Roma, „Babilon”, Patmos și în alte necunoscute locuri, cele 27 de cărți ale Noului Testament, scrise prin gura sau mâna celor opt autori inspirați de Duhul Sfânt (Matei, Marcu, Luca, Ioan, Pavel, Iacob, Petru și Iuda) din veacul apostolic sau din secolul I creștin, cărțile Noului Testament alcătuiesc veș­mântul de cuvinte care ascunde tainic și revelează mistic Persoana divino-umană a Fiului lui Dumnezeu Întrupat, Domnul nostru Iisus Hristos și lucrarea Lui mântuitoare, în istorie, în Biserică și în lume.

Soarele care luminează strălucitor

În universul Bisericii lui Hristos, Noul Testament este Soarele care luminează strălucitor, după cum Vechiul Testament este Luna de pe cerul sau de pe firmamentul Revelației dumnezeiești, iar cărțile și scrierile Sfinților și dumnezeieștilor Părinți ai Bisericii sunt precum stelele! Harul Noului Testament este vestit de proroci sau profeți și arătat de Steaua de la Răsărit. Harul Noului Testament s-a revărsat prin Întruparea Domnului, s-a arătat prin Epifanie, a strălucit prin Schimbarea la Față de pe Tabor, ne îndumnezeiește prin Înviere, ne desăvârșește prin Înălțare, așezându-ne de-a dreapta Tatălui și ne aprinde și ne învăpăiază prin limbile de foc ale Duhului Sfânt de la Rusalii.

Harul Noului Testament îl contemplăm izvorând din coasta Răstignitului de pe Golgota, Cel ce acum șade, Înviat și Înălțat la cer, de-a dreapta Tatălui. Harul Noului Testament ne vorbește pe drumul spre Emaus și ni se descoperă la Cina din Emaus; intră prin ușile încuiate din Ierusalim în seara Învierii și la opt zile după aceea, încre­dințându-l pe Toma; dar intră și prin ușile încuiate ale tuturor bibliotecilor lumii și prin cele deschise ale tuturor bibliotecilor teologice. Harul Noului Testament stă pe masa tuturor Sfintelor Altare și la amvonul tuturor propovăduitorilor Evangheliei lui Hristos în Biserică și în lume. Din Harul Noului Testament izvorăsc lacrimile tuturor rugătorilor și cuvioșilor și curge sângele Sfântului Arhidiacon Ștefan și ale Sfinților sfințiților și buni biruitori Mucenici. Harul Noului Testament strălucește în Mitra Marilor Dascăli ai lumii și Ierarhi, în mitra tuturor arhiereilor ortodocși și este ascuns și pecetluit în engolpionul tuturor ierarhilor Bisericii lui Hristos.

Harul care se revarsă în Sfintele Potire

Harul Noului Testament se revarsă în Sfintele Potire, binecuvântează prin Sfânta Cruce, strălucește în Sfintele Icoane, odrăslește în Sfântul Chivot, precum toiagul preoției lui Aaron. Harul Noului Testament scaldă viața tuturor creștinilor prin Botez, ne înmiresmează prin Mirungere, ne cuminecă prin Euharistie și ne luminează mintea prin Teologie. Harul, necunoscut atunci, al Noului Testament a primit jertfa lui Abel; l-a învrednicit pe Enoh să umble cu Dumnezeu; l-a însoțit pe Noe în corabie; l-a călăuzit pe Patriarhul Avraam din Urul Caldeii și Haran în Canaan; l-a însoțit pe Isaac pe Moria, pe Iacob în Mesopotamia și pe Iosif în Egipt. Harul Noului Testament l-a călăuzit și întărit pe Moise în Sinai și pe Iosua în Canaan; i-a întărit pe Judecători și i-a uns pe Regi; i-a inspirat pe toți Profeții, de la Samuel până la Sfântul Ioan Botezătorul. Harul Noului Testament l-a răpit pe Sfântul proroc Ilie Tesviteanul la cer, prin carul cel de foc, și l-a adus martor, împreună cu Moise, la Schimbarea la Față, pe Tabor. Harul Noului Testament i-a insuflat pe Sfinții și dumnezeieștii Apostoli de la Cincizecime până la sfârșitul lor pământesc, fie în Roma, fie în Patras, fie în India sau în Efes.

Harul Noului Testament i-a strălucit prin Sfânta Cruce arătată pe cer Sfântului Împărat Constantin cel Mare și i-a inspirat Edictul de la Mediolan și oficializarea Sfintei zile de Duminică. Harul Noului Testament i-a asistat pe Sfinții și dumne­zeieștii Părinți la cele șapte Sinoade Ecumenice, de la Niceea, Constantinopol, Efes, Calcedon, de două ori Constantinopol și iarăși la Niceea. Harul Noului Testament reprezintă temelia și izvorul scrierilor și Teologiei patristice, a celei post­patristice și neopatristice. Harul Noului Testament este râul vieții Bisericii, care curge din Edenul Revelației, prin Duhul Sfânt. Harul Noului Testament reprezintă Vitezda Teologiei, Siloamul teologhisirii, fântâna lui Iacob a gândirii și cugetării creștine și limba de foc a propovăduirii și apărării dogmelor ortodoxe. Harul Noului Testament este rădăcina „Arborelui” Teologiei Ortodoxe, precum cel al lui Iesei. Din și prin Harul Noului Testament avem Martirologiile, Patericul egiptean, Sinaxarele și Proloagele, Filocalia ortodoxă și mai ales Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, cerească și pământească și Sfintele Taine.

Harul Noului Testament este Curcubeul creștinismului de pe Araratul istoriei lumii; aureola Sfinților, nimbul Sfintelor Taine și ierurgii bisericești și cununa vieții omului, pe pământ și în Împărăția lui Dumnezeu. Harul Noului Testament ne ajută să înțelegem „împreună cu toți sfinții care este lărgimea și lungimea și înălțimea și adâncimea” (Efeseni 3, 18) cuprinsului de necuprins a Cărții de căpătâi a omenirii.

 

Ziarul Lumina



Sfânta Tradiţie şi ereziile
Cum pot invia trupurile? - Pr. Ilarion Felea
 

Pornind de la îndoiala Sf. Apostol Toma, Sfântul Teolog Ilarion Felea ne tâlcuiește cu multă limpezime de ce s-a îndoit Toma de învierea trupului. Cum argumentează Părintele Ilarion învierea morților? CUM POT ÎNVIA TRUPURILE? SF. ILARION FELEA

Necredința lui Toma

Apostolul Toma nu credea în învierea Domnului, pentru că nu-şi putea închipui cum ar putea învia cineva din morţi, – cum ar fi cu putinţă învierea trupurilor?! Dar după ce vede şi pipăie pe Hristos înviat, crede şi mărturiseşte: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”… Din îndoielnic ajunge credincios.

Fără a trebui să vadă şi să pipăie rănile Domnului, creştinul dreptcredincios, aşa după cum crede în învierea Domului, pe mărturia Sfintei Scripturi, a sfinţilor Apostoli, a Crezului şi a Bisericii întregi, – crede şi în învierea trupurilor.  „Aştept învierea morţilor”, – mărturiseşte el în Crez (art. 11).

Dogma învierii cu trupul

Unii Sfinţi Părinţi învaţă că dogma învierii morţilor, cu trupul, este cel mai mare adevăr şi cea mai mare minune, care se întemeiază pe fapta învierii Domnului şi pe cuvintele Sf. Scripturi. De aceea se cere cunoscută şi lămurită şi învăţătura aceasta minunată şi deosebit de mângâietoare (pentru păcătoşi cutremurătoare) în faţa morţii.

Încă în Vechiul Testament, profetul Isaia scrie, luminat şi insuflat de Duhul Sfânt: «Morţii Tăi, – Doamne, – vor trăi şi trupurile lor vor învia! – Deşteptaţi-vă, cântaţi de bucurie, voi cei ce sălăşluiţi în pulbere. Căci roua Ta este rouă de lumină şi pământul va naşte din nou pe cei adormiţi» (Is. 26:19).

Vedenia Proorocului Iezechiel

Un tablou mult mai grăitor, care preînchipuie învierea trupurilor, avem la proorocul Iezechiil, în vedenia câmpului cu oase (Iez. 37).  Proorocul a fost dus cu duhul în mijlocul unui câmp plin cu oase de om.

Atunci i-a zis Domnul: „Fiul omului! Mai învia-vor oasele acestea”? „Doamne, Dumnezeule, numai Tu şti asta!”, i-a răspuns proorocul. Iar Domnul i-a grăit: „Prooroceşte pentru oasele acestea şi le zi: Oase uscate, ascultaţi cuvântul Domnului!… Iată Eu voi face să intre în voi duhul de viaţă şi veţi învia. Voi pune pe voi vine şi carne va creşte pe voi. Vă voi acoperi cu piele, voi face să intre în voi duh de viaţă şi veţi învia, şi veţi cunoaşte că Eu sunt Domnul”.

Învierea prin Duhul

Proorocul a ascultat porunca şi pe când proorocea, iată un vuiet s-a făcut, oasele au început să se mişte şi să se încheie, fiecare la locul său. Apoi s-a arătat pe ele vinele şi carnea, şi s-au îmbrăcat în piele. Însă duh de viaţă încă nu aveau. Atunci Domnul a zis din nou către prooroc: «Fiul omului, prooroceşte… Și spune duhului: Vino, duhule, din cele patru vânturi şi suflă peste morţii aceştia şi vor învia!».

Proorocul a împlinit porunca şi aşa s-a şi întâmplat. Duhul a intrat în trupuri şi au înviat. Și mulţime foarte mare de oameni s-au sculat pe picioarele lor. Atunci a zis iarăşi Domnul: «Iată, Eu voi deschide mormintele voastre şi vă voi scoate pe voi, poporul meu, din mormintele voastre… Și vă voi aşeza în ţara voastră şi veţi cunoaşte că Eu, Domul, grăiesc şi adeveresc» (Iez. 37:1-14; Dan. 12:2-3; 2 Mac. 7:9).

Dumnezeu este al viilor

Vorbind despre viaţa viitoare şi despre învierea Lui din morţi, Iisus Hristos Mântuitorul ne încredinţează că «Dumnezeu nu este al morţilor, ci al viilor, căci la El toţi sunt vii» (Lc. 20:34-38). «Amin, grăiesc vouă, că va veni vremea, şi acum este, când morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu… Nu vă miraţi de aceasta, că vine ceasul în care toţi cei din morminte vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, şi vor ieşi cei ce au făcut fapte bune la învierea vieţii, iar cei ce au făcut fapte rele la învierea judecăţii» (In. 5:25, 28-29). «Adevărat adevărat vă grăiesc: dacă grăuntele de grâu, care a căzut în pământ nu va muri, va rămâne singur; iar de va muri, va aduce roadă multă» (In. 12:24).

Mai presus de toate, învăţătura despre învierea morţilor cu trupul, Hristos Domnul a adeverit-o şi a întărit-o prin învierea Sa cea de a treia zi, făcându-se El pârgă, «începătura învierii celor adormiţi» (1 Cor. 15:20).

Ce fel de trup va învia?

Sf. Apostol Pavel spune: «Cum zic unii dintre voi că nu este învierea morţilor?… Căci dacă morţii nu înviază, nici Hristos nu a înviat… Iar dacă nădăjduim în Hristos numai pentru viaţa aceasta, suntem mai de plâns decât toţi oamenii. Acum însă, Hristos a înviat din morţi, fiind pârga învierii celor adormiţi… Dar va zice cineva: Cum înviază morţii? Şi cu ce trup au să vie? Nebun ce eşti! Ceea ce semeni tu nu dă viaţă, dacă nu moare. Şi ceea ce semeni nu este trupul care va fi, ci grăuntele gol, poate de grâu sau de altceva din celelalte; iar Dumnezeu îi dă trup precum voieşte, şi-i dă fiecărei seminţe un trup al ei» (1 Cor. 15:12, 16 19-20, 35-37).

Aşadar după Sf. Apostol Pavel, trupurile înviate vor fi ca seminţele, care prin putrezire primesc o viaţă mai bogată şi ca stelele, care se deosebesc unele de altele în slavă şi în lumină (1 Cor. 15:41).

Da, fără îndoială, după cum este cu putinţă naşterea trupului din stihiile pământului, tot aşa este cu putinţă învierea trupurilor din ţărâna mormântului…

Noi privim adeseori cu tristeţe soarele cum apune şi nu ne dăm seama că iarăşi răsare; – şi florile cum se ofilesc. Şi nu ne dăm seama că în seminţele lor este ascunsă puterea învierii şi taina nemuririi lor.

 

(Extras realizat de Revista Atitudini din cartea „Spre Tabor, vol. III”, de Pr. Ilarion V. Felea)



Predici. Cateheze. Pastoraţie
Acopera-ne pe noi de tot raul cu cinstitul tau Acoperamant! - Arhimandrit Mihail Daniliuc
 
„Bucură-te, bucuria noastră, acoperă-ne de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ” 

Luna octombrie debutează cu o frumoasă sărbătoare închinată Fecioarei Maria, numită Acoperământul Maicii Domnului, care binecuvântează curgerea toamnei cu nesfârșita ocrotire a Născătoarei de Dumnezeu.

Față de sărbătoarea de la început de octombrie, evlavia poporului dreptcredincios s-a intensificat de-a lungul timpului, încât la unele popoare ortodoxe, precum ucrainenii, praznicul Acoperământului este zi națională liberă, îngăduind astfel credincioșilor să o poată cinsti pe Maica Domnului prin participarea la sfintele slujbe închinate ei. 

Textul Sfintei Evanghelii (Luca 10, 38-42; 11, 27-28) citite la Sfânta Liturghie a sărbătorii pare a nu avea legătură directă cu preacinstirea Maicii Domnului. De altfel, această pericopă se citește în cadrul Sfintei Liturghii la toate sărbătorile închinate Născătoarei de Dumnezeu, cu excepția Bunei Vestiri. 

Sfinții Părinți au rânduit lectura acestui fragment din Sfânta Evanghelie de la Luca dintr-o pedagogie duhovnicească profundă. El ne vorbește despre cele două femei, Marta și Maria, surorile lui Lazăr din Betania, prietenul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care l-a înviat din morți. Surorile sunt pomenite în această Evanghelie nu pentru că ar avea o legătură directă cu Sfânta Maria, Maica Domnului, ci una indirectă, și anume, că Maria, sora Martei, ca și Fecioara Maria, se îngrijește mai degrabă de cele duhovnicești decât de cele materiale. Ea se preocupă întâi să asculte cuvântul de viață făcător și mântuitor al Domnului Iisus Hristos, în timp ce Marta voia să arate ospitalitate față de Mântuitorul, pregătind o masă îmbelșugată. Dacă Maria, sora lui Lazăr, asculta cuvântul lui Dumnezeu, Maria, Maica Domnului, atât de mult a iubit Cuvântul lui Dumnezeu, încât a fost aleasă de Sfânta Treime să-L întrupeze. 

O altă legătură cu sărbătoarea zilei ne-o oferă spusele femeii din popor care, ascultându-L și văzându-L pe Mântuitorul Hristos, o fericește, o laudă pe mama Lui, zicând: „Fericit este pântecele care te-a purtat și pieptul care te-a hrănit”. Auzindu-o, Mântuitorul nu a infirmat starea de fericire a mamei Sale, ci a confirmat-o, zicând: „Așa este”, dar apoi leagă fericirea tuturor celor ce vor asculta și împlini cuvântul Evangheliei de fericirea mamei Sale: „dar fericiți sunt și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el”.

Spun Sfinții Părinți că femeia din popor căreia nu i se cunoaște numele îi reprezintă pe toți credincioșii, Biserica întreagă chiar, care o vor lăuda peste veacuri pe Maica Domnului când vor asculta cuvântul Fiului ei. Femeia aceasta simplă ne arată înțelepciunea și comuniunea întru credință. Și anume, când Îl vedem pe Hristos Domnul, să ne gândim și la Maica Sa, când Îl lăudăm pe Domnul Iisus, să o lăudăm și pe Maica Sa. Femeia din popor ne arată că îi aducem Maicii Domnului toată cinstirea, prețuirea și lauda pentru că este Maica Domnului Iisus Hristos. 

Iată, așadar, o sărbătoare a bucuriei și a recunoștinței în care suntem chemați să cinstim pe Împărăteasa cerurilor care nu contenește să acopere cu iubire și ocrotire Biserica Fiului ei. Celebrarea zilei de astăzi pornește de la o minunată apariție a Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, din capitala Imperiului Bizantin, la 1 octombrie 911. Fecioara Maria s-a arătat călugărilor Andrei și Epifanie care, împreună cu mult popor, în noaptea aceea înălțau stăruitoare rugăciuni Maicii Domnului să nu lase cetatea lor în mâna slavilor ce le amenințau zidurile. Era, desigur, perioada când slavii încă nu se botezaseră, lucru întâmplat abia după anul 988. De atunci, ziua de proslăvire a cinstitului omofor al Maicii Domnului s-a transformat într-o prăznuire a îndurării și necurmatei iubiri arătate de Sfânta Maria fiecăruia dintre noi. 

Acoperământul era un articol vestimentar păstrat cu strictețe și în perioada talmudică. Astfel, femeile purtau un văl sau un șal mai lung ce le cădea pe umeri și pe spate. Ele îl foloseau și pentru a căra într-însul alimente precum grâu, porumb, orz. Cel mai adesea, acoperământul era făcut din păr de cămilă, din țesături de cânepă sau in; pentru sărbători, se purta unul dintre materiale mai prețioase, precum lână sau porfiră. Deși, uneori, Acoperământul Maicii Domnului a fost confundat cu brâul ei, descoperit odată cu Acoperământul în mormântul din Ghetsimani și păstrat, de asemenea, în Constantinopol, în biserica Chalcoprateia, ele sunt în realitate două relicve diferite. Fără îndoială, brâul era un alt obiect vestimentar, întâlnit la orientali, care a apărut din motive practice, pentru a încinge hainele lungi și largi, mai ales în cazul preoților din Vechiul Testament. Brâul era și practic, și estetic. Ulterior, prorocul Isaia i-a dat și o interpretare simbolică, văzând în brâu simbolul dreptății, al înfrânării și al dependenței omului de Dumnezeu. Practica acoperirii capului de către femei a fost preluată de primii creștini, apoi de bizantini și, desigur, și de noi, românii.

Maica Domnului a purtat, cu siguranță, un astfel de articol vestimentar pe care Sfinții Apostoli l-au găsit, împreună cu brâul ei, în mormântul gol, după ce Hristos Dumnezeu a binevoit a-i lua și trupul la cer, la câteva zile de la cinstita ei adormire. Sfântul Acoperământ a rămas la Ierusalim până în veacul al V-lea, când au avut loc cele două sinoade ecumenice, de la Efes, 431, și de la Calcedon din anul 451, care au consfințit preacinstirea Maicii Domnului ca Născătoare de Dumnezeu. După această biruință a cultului Maicii Domnului, Sfânta Împărăteasă Pulheria, o neînfricată apărătoare a preacinstirii Sfintei Fecioare Maria, a cerut Patriarhului Iuvenalie al Ierusalimului să-i trimită la Constantinopol moaștele Fecioarei Maria. Patriarhul Ierusalimului a informat pe Împărăteasa Pulheria și pe soțul ei, Împăratul Macian, cum a adormit Maica Domnului, cum a decurs înmormântarea și unde au depus trupul Fecioarei, accentuând faptul că Apostolii au deschis mormântul după trei zile, pentru a se închina cinstitului trup și Apostolul Toma care, se pare, din rânduială divină, nu a fost de față la înmormântarea ei. Astfel, au descoperit că trupul Sfintei Maria nu se mai afla în mormânt, rămânând acolo doar cele două articole vestimentare lăsate spre ajutorul și mângâierea celor ce se vor ruga ei. Atunci, Sfinții Marcian și Pulheria i-au cerut Patriarhului Iuvenalie, cinstit și el ca sfânt în Biserica Răsăriteană pe 2 iulie, să trimită la Ierusalim sicriul în care se afla Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului. Odată sosit în capitala Bizanțului, împărăteasa Pulheria, care a iubit-o nespus pe Născătoarea de Dumnezeu, jurând să trăiască în feciorie toată viața, cinstind astfel pururea-fecioria Maicii Domnului, a așezat Sfântul Acoperământ într-o biserică măreață în cartierul Vlaherne, zidită special pentru a adăposti Sfântul veșmânt al Fecioarei Maria.

Acoperământul Maicii Domnului, conform afirmațiilor istoricilor bizantini, a rămas în Biserica Vlaherne până-n anul 1087 când, potrivit relatărilor Annei Comnena din scrierea Alexiada, tatăl său, Alexie I Comnenul, a luat cu sine Sfântul Acoperământ într-o bătălie împotriva pecenegilor desfășurată în apropiere de cetatea Dristra (Bulgaria de astăzi). Aflat pe câmpul de luptă, basileul a scos sfânta relicvă, dar un vânt puternic i l-a smuls din mâini, iar de atunci i s-a pierdut urma.

Revenind la aspectul istoric al sărbătorii, trebuie să amintim faptul că, prin minunea săvârșită de Maica Îndurărilor la 1 octombrie 911, Constantinopolul, capitala Imperiului Bizantin, a fost apărat de ruși care, după cum am mai afirmat, încă nu primiseră botezul creștin, dar care, după încreștinare, au preluat sărbătoarea și au dezvoltat-o în chip deosebit, devenind până astăzi una dintre cele mai frumoase sărbători închinate Născătoarei de Dumnezeu din tradiția slavă. 

Însemnările din istoria creștinismului rus ne înfățișează această realitate în mod concret: încă din secolul al XII-lea a fost zidită o biserică purtând acest hram, cunoscută astăzi sub numele de Catedrala Acoperământului (de pe râul Nerl, din localitatea Bogoliubovo, Rusia), inclusă actualmente în patrimoniul mondial UNESCO. Ctitorul măreței zidiri, cneazul de Vladimir și Suzdal, Andrei Bogoliubov, primind ajutorul miraculos al Maicii Domnului într-un război cu tătarii, s-a hotărât să aducă astfel preacinstire protectoarei sale. Ba, mai mult, tot el a compus slujba Acoperământului, dar și acatistul. Deoarece a apărat Ortodoxia cu prețul vieții sale, Biserica Rusă l-a trecut pe evlaviosul prinț în rândul sfinților, pomenindu-l în fiecare an pe 4 iulie.

Din această tradiție rusească am preluat și noi celebrarea: o veche însemnare ne spune că, pe la 1483, în Moldova se traduseseră din slavonă slujba și acatistul Sfântului Acoperământ. Am putea lega importantul eveniment din viața bisericească de la noi de un altul, petrecut în familia Binecredinciosului Ștefan cel Mare și Sfânt: pe la anul 1482, Elena, una dintre fiicele voievodului, s-a căsătorit cu țareviciul Ivan cel Tânăr, fiul țarului Ivan Vasilievici al III-lea. Se pare că Olena, cum îi spuneau rușii, impresionată de evlavia noii sale familii față de Acoperământul Sfintei Fecioare Maria, a adus acasă această pietate, determinându-i pe clericii din Moldova să țină ziua.

Așadar, încă din a doua jumătate a secolului al XV-lea, românii au făcut cunoștință cu omoforul Născătoarei de Dumnezeu și nu s-au mai putut despărți de el, simțind cu adevărat că „proprietara” lui nu contenește să-i ocrotească. Drept dovadă stau numeroasele mănăstiri, schituri sau biserici de enorie cu hramul pe 1 octombrie. Însăși ziua de proslăvire a Acoperământului a primit o denumire specială în calendarul popular românesc, „pocroavă” – de la termenul slav „pokrov”, ce se tâlcuiește „acoperământ”. 

Evlavia binecredincioșilor creștini față de milostivirea Maicii Domnului, arătată prin Sfântul ei Acoperământ, a transformat ziua de 1 octombrie într-o zi cu ținere, adăugând-o celorlalte sărbători închinate Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu atât de iubite de români.

Nu putem să nu remarcăm faptul că frumusețea slujbei, dar și acatistul sărbătorii, se datorează nu unui monah sau preot, ci unui cârmuitor politic, cneazul Andrei, care a pus ajutorul Îndurătoarei Maici deasupra puterii lui militare sau elocinței sale politice. Ce bine ar fi dacă ar urma exemplul Sfântului Andrei și cârmuitorii noștri de astăzi: pe lângă priceperea și iscusința lor, să-și pună încrederea în ajutorul Mântuitorului Hristos, al Preacuratei sale Maici, dar și al sfinților care sunt casnicii, prietenii Domnului! Acest lucru apare astăzi mai stringent decât oricând, având în vedere tensiunile militare de la est de România sau pe cele din Orientul Mijlociu care pot oricând degenera într-o conflagrație mondială.

Nu doar cârmuitorii politici ar trebui să învețe de la Sfântul Andrei Bogoliubov să o cinstească pe Maica Domnului și să se roage ei, ci și noi, fiecare în parte și toți întreolaltă, e bine să învățăm să o invocăm pe Maica Domnului în ajutorul de zi cu zi al existenței noastre: nu este viața o continuă luptă? Nu ne simțim noi împresurați zilnic de asediatori ai credinței noastre sfinte? Nu sesizăm din ce în ce mai des că se primejduiesc valorile spirituale și tradiționale ale poporului român? Rămâne doar să strigăm la ajutorul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, care nu va întârzia să ne întindă cu mărinimie brațele sale atotîndurătoare, acoperindu-ne de tot răul cu Sfântul ei Acoperământ.

Dreptmăritori creștini, să prăznuim, așadar, ziua Acoperământului Împărătesei celei mai înalte decât cerurile cu bucurie sfântă, aducând Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cântări de laudă, mulțumindu-i pentru prea marea ei milostenie arătată tuturor creștinilor și, în mod deosebit, poporului român. Cu tot dinadinsul s-o rugăm ca, acum și întotdeauna, cu milostivire să ne acopere pe noi cu Sfântul său Acoperământ! Amin.

 

sursa: doxologia




ORTOPRAXIA (dreapta trăire)
Viaţa duhovnicească. Milostenia
Gânduri senine ale Pr.Teofil Paraian pentru bolile trupesti si suferinte launtrice - Pr. Ioan C. Tesu
 

Cu deosebit echilibru spiritual și discernământ duhovnicesc, Părintele Teofil ne îndemna să nu căutăm și să nu cerem suferințe. Și chiar și atunci când vin asupra noastră, pe lângă sfatul duhovnicului, să apelăm la iscusința medicilor.

Părintele Teofil Părăian (1929-2009), duhovnic iubit al Mănăstirii Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus) din ținutul mirific al Făgărașului, a fost numit „omul bucuriei” și „duhovnicul tinerilor”. Nevăzător cu ochii, avea darul vederii în duh, sfătuind și odihnind pe cei iubitori să afle și să urmeze un sens înalt în viața lor duhovnicească.

Iubitor și cunoscător al scrierilor și al Părinților filocalici, și-a conformat viața învățăturilor lor și, prin aceasta, a fost lumină multor creștini – fiind iubit în mod deosebit de către tineri pentru realismul și echilibrul sfaturilor date, izvorâte din preaplinul unei inimi curate. De altfel, Părintele spunea că, în inima sa „nu există ieșiri, numai intrări. Cine intră nu mai iese de acolo!”.

Și-a purtat neputința cu nădejde în mila Domnului și cu bucurie. Despre bucurie, Părintele spunea că nu este o recomandare creștină, un sfat pios biblic, ci o poruncă dumnezeiască și o datorie. O persoană se arată a fi cu adevărat creștină dacă este „un om al bucuriei”.

Sfaturile sale privind rolul încercărilor, al suferinței și al bolilor în viața noastră dar, mai ales, pilda vie pe care ne-a oferit-o constituie pentru noi „podoabe de gând”, cum îi plăcea Părintelui Teofil să spună, „gânduri împodobitoare” pentru „cealaltă parte a vieții noastre”.

Părintele Teofil spunea că suferința este o realitate, o problemă și o taină. „Încă din tinerețe, mărturisea el, mă întreb la ce servește suferința și nu am găsit încă răspunsul potrivit. Am constatat că pentru toată lumea, pentru cei care suferă și pentru cei care nu suferă, suferința este, în același timp, o realitate, o problemă și o tainăRealitate, pentru că nu o putem evita; problemă, pentru că nimeni nu a reușit să o rezolve, suferința rămâne taină[1].

Însă Părintele nu le privea și nu le primea ca pe o fatalitate, ci pozitiv, în scop mântuitor, adăugând că „suferința e o realitate pe care avem dreptul să o evităm, dacă putem; o problemă pe care avem dreptul să o rezolvăm, dacă ne stă în putință, dar trebuie să ne plecăm în fața tainei și să folosim suferința care ne este data pentru progresul nostru spiritual”[2].

Cauzele bolilor se înscriu în acest caracter de taină. Dacă, pentru cei păcătoși, ele sunt efecte ale păcatelor, în cazul celor drepți, acestea constituie un examen al credinței.  Credința creștină și Biserica, învață iubitul duhovnic, „nu vor ca oamenii să sufere. În timpul slujbelor, noi ne rugăm pentru un sfârșit creștinesc vieții noastre, fără durere, neînfruntat, în pace și răspuns bun la înfricoșătoarea judecată a lui Hristos, să cerem. Biserica dorește ca credincioșii să-și ducă viața în liniște și pace și, cât este posibil, să nu sufere”[3].

Cu deosebit echilibru spiritual și discernământ duhovnicesc, Părintele Teofil ne îndemna să nu căutăm și să nu cerem suferințe. Și chiar și atunci când vin asupra noastră, pe lângă sfatul duhovnicului, să apelăm la iscusința medicilor. Era chiar foarte permisiv față de homeopatie, acupunctură, bioenergie. „Cei vechi, explica duhovnicul, neștiind de cauze microbiene ale bolilor, n-au făcut vreun fel de referire la felul acesta, așa cum ar face astăzi omul modern, care știe că unele boli au drept cauză agenți patogeni, agenți microbieni. Ceea ce știau cei vechi era doar faptul că cel binecuvântat de Dumnezeu n-are de suportat și, dacă suportă o boală, o suportă pentru că îngăduie aceasta Dumnezeu cu vreun scop oarecare, cu vreun scop moral, dar în cele mai multe cazuri, boala se socotește ca urmare a păcatului, mai ales de pe urma constatării că boala a venit în lume după sănătate, a venit în lume după ce, mai întâi, omul a avut o sănătate deplină și a venit ca un fel de pedeapsă pentru căderea în păcat, deci boala este în urma căderii în păcat”[4]. Cu o astfel de stare duhovnicească, „suferința poate fi primită ca un dar, ca o îmbogățire[5].

Atitudinea față de suferință este cea care distinge un creștin adevărat, pentru că două lucruri nu poate face un necreștin, spunea el: să crească copii buni și să rabde suferința cu mulțumire.

Pe lângă suferințele sau bolile trupești, există în lume și în sufletul omului nenumărate dureri sufletești, tristeți apăsătoare și multă nefericire. Cauza generală a lor este îndepărtarea de Dumnezeu. „Astăzi și oricând, observa Părintele, există și oameni nefericiți pentru că nu merg pe calea fericirii, pentru că nu realizează cele care duc la fericire, pentru că nu se interesează de cele care ar putea să-i facă fericiți, pentru că așteaptă la lumea aceasta lucruri pe care nu le poate da lumea aceasta. Lumea dă ce are ea, iar Dumnezeu dă lucruri mai presus de ceea ce caută oamenii în lumea aceasta și, dacă nu cauți fericirea pe calea fericirii, sigur că ajungi la nemulțumire, ajungi la zbucium, ajungi la nemulțumire, ajungi la neîmpliniri, te simți apăsat, te simți oprimat”[6].

Calea izbăvirii, atât din suferințele fizice, cât și din frământările morale o constituie întoarcerea la Dumnezeu. Spunea Părintele: „Te apropii de Dumnezeu, scapi de deznădejde”[7].

A te apropia de Dumnezeu și a trăi în El înseamnă a urca scara fericirii, scară ce are cinci trepte pe care, urcându-le, omul devine: teopist, teodul, teognost, teofil, macarios. Adică: 1. credincios lui Dumnezeu, 2. slujitor lui Dumnezeu, 3. cunoscător de Dumnezeu, 4. iubitor de Dumnezeu și, prin aceasta, 5. fericit[8].

Atât în suferințele trupești, cât și în durerile lăuntrice, „noi nu suntem singuri, precum ne încredințează „duhovnicul speranței creștine”. Dumnezeu este cu noi. Să credem că îngerul nostru păzitor ne însoțește pretutindeni, că Maica Domnului ne ocrotește mereu și la bine, și la rău. Să credem că mila Domnului ne însoțește mereu”[9].

Astfel, suferința noastră devine „o taină care ne unește cu Domnul, Care ne iubește chiar și atunci când ne lasă să suferim și care șterge lacrimile atunci când știe că suferim pentru binele nostru”[10].

Cât despre cele viitoare și veșnice, cu aceeași iubire, speranță și bucurie, Părintele Teofil spunea: „Eu sunt sigur că merg în Rai. Cineva poate să spună că sunt mândru. Dar nu pentru faptele mele cred că merg în Rai, ci pentru bunătatea lui Dumnezeu. Nu se poate să fi făcut Dumnezeu Raiul ca să-l ţină gol. Trebuie să ne potrivim cu Raiul, să ne placă în Rai şi să ne silim să-l câştigăm, şi-l vom câştiga. Căci Dumnezeu este Dumnezeul milei şi al îndurărilor. La slujbe, auzim mereu că Dumnezeu bun şi iubitor de oameni este. Păi, de ce să nu credem că e bun şi iubitor, şi de ce să mă îndoiesc că mă va milui şi mântui şi pe mine?".

 

[1] Întâmpinări. Interviuri cu Părintele Teofil Părăian, realizate de Sabin Vodă, Editura Sophia, București, 2000, p. 123

[2] Ibidem, p. 125

[3] Ibidem, p. 123

[4] Ibidem, p. 114

[5] Ibidem, p. 126

[6] Ibidem, p. 84

[7] Ibidem, p. 85

[8] Ibidem, p. 82

[9] Ibidem, p. 127

[10] Ibidem

sursa: doxologia



Misiune. Mărturii. Vieţile Sfinţilor
Misiunea teologiei ortodoxe in postmodernitate - Pr. Ștefan Sfarghie
 

În contextul european actual, Biserica Ortodoxă se confruntă cu o serie de piedici care îi fac, pe de-o parte, ineficient mesajul în urechile europeanului postmodern, iar pe de altă parte, îi pun la îndoială însăşi misiunea cu care a fost învestită de Mântuitorul Iisus Hristos. Misiunea Bisericii în lume nu se limitează doar la aici şi acum, adică la o desăvârșire a omului în viaţa aceasta pământească, ci presupune pregătirea lumii întregi pentru viaţa veşnică din Împărăţia cerurilor, căci viaţa omului capătă sens numai dacă trece prin moarte la plenitudinea unei vieţi eterne (Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, Teologie Dogmatică Ortodoxă, vol. III, p. 368).

Pentru a fi cu adevărat liber, omul trebuie să se apropie de Dumnezeu şi să asculte de voia Sa, căci păzirea poruncilor divine este poarta spre libertatea adevărată. Or, pentru lumea postmodernă consumistă, satisfacerea poftelor, de cele mai multe ori induse, reprezintă adevărata libertate, dar aceasta, din punct de vedere creştin, arată o stare de aservire sau de înrobire pătimaşă.

În acest sens, sarcina teologiei ortodoxe este una dificilă, într-o lume care pune accentul doar pe relevanţă şi nu pe căutarea Adevărului. Acesta este motivul pentru care este absolut necesar ca teologia să pună un accent mai mare pe dimensiunea sa pastorală, misionară şi profetică, după cum afirma părintele Alexander Schmemann. El spunea că o teologie este autentică şi adevărată doar dacă este pastorală, misionară şi profetică, dimensiuni pe care dacă le pierde, aceasta ar deveni un „simplu joc intelectual ignorat de Biserica reală”, dar şi de lume. (Pr. Alexander Schme­mann, Biserică, lume, misiune, 2006, p. 18).

În consens cu părintele A. Schmemann, pentru Părintele Dumitru Stăniloae, teologia este o slujire eclezială ce aprofundează, pe de-o parte, conţinutul planului mântuirii, iar pe de altă parte, reînnoieşte opera diaconală a Bisericii. „Teologii trebuie să-şi încadreze slujirea lor în această operă de mântuire a credincioşilor Bisericii din fiecare timp. De aceea, reflexia teologică personală trebuie să fie animată nu de dorinţa de originalitate cu orice preţ, ci de explicarea a ceea ce este moştenire comună şi slujeşte mântuirii credincioşilor Bisericii din acel timp; ea trebuie să stea în strânsă intimitate cu viaţa de rugăciune şi de slujire a Bisericii, pentru a adânci şi înviora această slujire. Fără aceasta, Biserica poate deveni formalistă în slujirea ei, iar teologia, rece, individualistă” (Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, Teologie Dogmatică Ortodoxă, vol. I, pp. 102-103).

Pentru a putea depăşi acest impas, pr. A. Schmemann ne recomandă să ne întoarcem privirile spre Sfinţii Părinţi ai Bisericii, pentru care teologia nu era doar o înşiruire de cuvinte măiestrit alese, rupte de viaţa reală a credincioşilor. Cuvintele Părinţilor erau legate permanent de Adevăr, de Hristos, Care este Calea, Adevărul şi Viaţa (Ioan 14, 6), iar preocuparea lor era tocmai mântuirea oamenilor pentru care ei se angajaseră în modul cel mai curat şi profund. De aceea şi teologia lor este una pastorală şi se referă la nevoile practice ale Bisericii, nu e ruptă de viaţa socială.

Redescoperirea dimensiunii pastorale a teologiei nu înseamnă a scrie teologie pe înţelesul celor neiniţiaţi, ci presupune o schimbare a mentalităţii teologice, adică eforturile teologice să fie îndreptate înspre omul real, nu ideal din Biserică. În acest sens, Părintele Dumitru Stăniloae, fundamentându-se pe scrierile scripturistice şi patristice, le recomandă teologilor să participe la rugăciune şi la viaţa Bisericii, „căci teologia vrea să cunoască pe Dumnezeu din experienţa lucrării Lui mântuitoare asupra oamenilor. Dar nu o va cunoaşte dacă nu intră într-un raport personal de dragoste cu Dumnezeu şi cu credincioşii, prin rugăciune” (Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, Teologie Dogmatică Ortodoxă, vol. I, p. 103). Aşadar, teologul adevărat este acela care se roagă cu ceilalţi membri ai Bisericii.

Cea de-a doua sarcină a teologiei este ca aceasta să redevină misionară, în sensul că Ortodoxia are datoria de-a aduce mărturiile ei despre Adevăr înaintea non-ortodocşilor sau a ortodocşilor secularizaţi pentru a-i dobândi. În tot acest demers contează foarte mult ca acela ce aduce mărturia sa în lume despre Adevăr să deţină mai multe calităţi date de autodăruire, dragoste faţă de aproapele şi sacrificiu. Este necesară o renunţare la autosuficienţă şi la lipsa empatiei faţă de celălalt, pentru că acestea nu sunt decât obstacole în calea transmiterii, înţelegerii şi acceptării Ortodoxiei.

Nu în ultimul rând, teologia ortodoxă trebuie să fie, după cum am spus, profetică, pentru a avea sens şi pentru a fi receptată de lume, iar această sarcină a teologiei nu presupune, ca în cazul prorocilor, o descoperire a celor viitoare, ci demascarea trădărilor şi încălcărilor voinţei divine. Dacă Hristos, prin venirea Sa în lume, a împlinit Legea şi Prorocii (Matei 5, 17), rămâne ca teologia să împlinească în zilele noastre dimensiunea profetică ce presupune demascarea nerespectării voinţei divine, cu riscul de a fi blamată de cultura secularistă (Pr. Alexander Schmemann, Biserică, lume, misiune, p. 178).

Totodată, este necesară redescoperirea, păstrarea şi explicarea unor termeni creştini fundamentali, care îşi pierd înţelesul lor primordial. Mântuirea nu mai este văzută ca răscumpărarea noastră şi împăcarea cu Dumnezeu şi înnoirea firii umane prin Hristos în Duhul Său cel Sfânt, ci înseamnă autodesăvârşire, iar păcatul nu mai reprezintă o îndepărtare de Creator prin călcarea poruncilor divine, o cădere din iubirea lui Dumnezeu, ci a devenit o problemă personală. Or, o reîntoarcere atentă şi asumată la teologia Sfinţilor Părinţi ar rezolva multe dintre problemele cu care se confruntă omul post­modern, deoarece l-ar face să conştientizeze vocaţia sa soteriologică.

 

Ziarul Lumina



RUGĂCIUNI. Icoane. Moaşte
Icoana Pantanassa (15 octombrie) - rugaciuni pentru izbavirea de cancer

 

Sfânta Icoană făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Pantanassa” a fost adusă la Mănăstirea Vatoped de către fericitul Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti.

Această Icoană este cunoscută pentru multele minuni săvârșite, mai ales pentru vindecarea persoanelor care suferă de cancer.

 
Acatistul pentru vindecarea de cancer, către icoana Maicii Domnului „Pantanassa”

Condacul 1 

Noi, credincioşii robii tăi, stând cu mustrare de inimă înaintea icoanei tale celei noi arătate, te cântăm cu laude, o, Împărăteasă a Toate! Trimite de sus vindecarea ta peste robii tăi care acum aleargă la tine, ca să putem să-ţi cântăm cu bucurie: Bucură-te, o, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Icosul 1

Arhanghelul a venit din Cer, ca să-i spună Împărătesei a toate: Bucură-te! Văzându-Te pe Tine, Doamne, luând trup omenesc, cu dumnezeiască vestire a strigat către ea lucruri ca acestea:
Bucură-te, începătoarea mântuirii noastre
Bucură-te, împlinirea iertărilor noastre de către Creator
Bucură-te, că prin tine Dumnezeu a devenit Trup
Bucura-te, că în tine Cel Nevăzut Se arată
Bucură-te, ceea ce ai primit mila păcii
Bucură-te, că în tine s-a ţesut haina de carne a Cuvântului
Bucură-te, slava ridicată dincolo de înţelegerea minţii
Bucură-te, mană cerească prin care inimile sunt chemate la viaţă
Bucură-te, stea strălucită de har
Bucură-te, izvor care izvorăşti Apa cea Vie
Bucură-te, Maică a lui Dumnezeu, binecuvântată între femei
Bucură-te, Fecioară neîntinată, care ai născut pe Mântuitorul lumii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 2

Cuvântul cel Nenăscut încape într-un prunc, prin tine, Fecioară, aducând tămăduire tuturor celor care cinstesc Naşterea din tine, cea nefurată de nuntă, cântând: Aliluia!

Icosul 2

Căutând să cunoască ceea ce este necunoscut, a strigat Fecioara către îngerul cel vestitor: „Arată-mi cum eu, Fecioară fără pată, pot fi maică a Celui Preaînalt?”. Iar Gavriil cu frică i-a răspuns, strigând unele ca acestea:
Bucură-te, cea aleasă de Sfatul Cel Preaînalt
Bucură-te, cea repede auzitoare a celor ce se roagă ţie
Bucură-te, comoara de pace a lui Hristos
Bucură-te, nădejdea şi puterea poporului tău
Bucură-te, minunată nimicitoare a blestemului cancerului
Bucură-te, vindecătoarea neputinţelor
Bucură-te, apărătoarea lumii
Bucură-te, izbăvitoare de griji
Bucură-te, alinătoarea plânsului şi a lacrimilor
Bucură-te, care deschizi porţile mântuirii tuturor
Bucură-te, sceptru şi putere a celor ce locuiesc în Sfântul Munte
Bucură-te, toiagul călugărilor şi al laicilor
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 3

Puterea celui Preaînalt te-a umbrit, Fecioară, şi Cel Neatins S-a făcut trup, arătându-te pe tine poiană dulce a celor ce voiesc să culeagă mântuirea atunci când cântă: Aliluia!

Icosul 3

Icoana ta „Împărăteasă a toate” a fost slăvită, o, Maică a lui Dumnezeu, atunci când vindecările au prins a curge din chipul tău. Tu dai vindecare celor care cântă înaintea ei cu credinţă, înmulţind cântările astfel:
Bucură-te, Maică a Luminii Nestinse
Bucură-te, biruinţa celor care rabdă până la sfârşit
Bucură-te, doctor adevărat al celor ce bolesc şi sunt în necaz
Bucură-te, zid apărător al văduvelor şi orfanilor
Bucură-te, deschizătoare a uşilor Raiului
Bucură-te, apărătoare a celor ce trudesc şi duc sarcini grele
Bucură-te, mijlocitoare pentru mântuirea credincioşilor
Bucură-te, ceea ce te rogi pentru neamul creştinesc
Bucură-te, scară cerească prin care ne ridicăm de pe pământ la Cer
Bucură-te, apă vie care speli păcatele noastre de moarte
Bucură-te, mieluşeaua care păzeşti inimile celor neprihăniţi
Bucură-te, văl apărător care adăposteşti copiii Bisericii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 4

Vrând să dea viaţă lumii, Stăpânul tuturor S-a sălăşluit în pântecele tău, fără să ştii de bărbat, arătându-te pe tine Maică a credincioşilor, învăţându-i să cânte lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4

Slăvite lucruri ne-au înconjurat de la tine, o, Cetate a lui Dumnezeu, prin vindecările pe care le reverşi, şi primind izvoare răcoritoare de vindecare, îţi strigăm cu mulţumire unele ca acestea, o, Împărăteasă a toate:
Bucură-te, iarbă vindecătoare care uşurezi suferinţa
Bucură-te, răcoreală care potoleşti fierbinţeala bolii
Bucură-te, flacără care arzi blestemul cancerului
Bucură-te, cea care ridici din patul durerii pe cei pe care doctorii nu-i mai pot ridica
Bucură-te, cea care îţi arăţi faţa ta cea preacurată celor aleşi ai tăi
Bucură-te, cea care ne scoţi din cătuşele păcatelor
Bucură-te, căci prin tine ne-a fost dată scoaterea din moarte
Bucură-te, că prin tine mulţime de credincioşi au fost mântuiţi
Bucură-te, înălţime curată, neatinsă de gândul omenesc
Bucură-te, adâncime trăită de lume
Bucură-te, cea care ai fost profeţită de Patriarhii Vechiului Testament
Bucură-te, călăuzitoarea ierarhilor care se roagă ţie
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 5

Te-ai arătat a fi, o, Fecioară, templul cel preacurat al Mântuitorului. De aceea, cădem înaintea ta, Preacurată, şi cerem să ne faci şi pe noi fii ai lui Dumnezeu, ca să strigăm către tine: Aliluia!

Icosul 5

Cetele îngerilor, văzând în mâinile tale pe Cel Ce a făcut cu mâna pe om, şi cunoscându-te a fi Doamnă şi Stăpână, deşi singură te-ai numit „Roaba Domnului”, Preacurată, cu grabă slujesc ţie, una binecuvântată, cu cântări ca acestea:
Bucură-te, cea pe care Dumnezeu te-a pus mai presus decât oştile cereşti
Bucură-te, cea care umpli lumea cu vindecări minunate
Bucură-te, cea care auzi slava şi laudele Cerurilor
Bucură-te, cea care primeşti mulţumirile pământului
Bucură-te, cea care arzi sămânţa putreziciunii din inimile noastre
Bucură-te, zeloasă biruitoare a vicleniilor diavolului
Bucură-te, ceea ce umpli valea acestei vieţi cu lacrimi de bucurie
Bucură-te, ceea ce prefaci grijile în dulceaţă cerească
Bucură-te, miros de bună mireasmă, primit de Dumnezeu
Bucură-te, nemăsurată bucurie a păcătoşilor care se pocăiesc
Bucură-te, armura adevărului împotriva ispitelor
Bucură-te, scut de apărare împotriva duşmăniei şi a distrugerii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 6

Binevestitorii Cuvântului lui Dumnezeu, Apostoli ai Mântuitorului, minunat au fost aduşi de faţă, Fecioară, când ai fost ridicată de la pământ la Cer, ca să-I poată cânta cu o inimă şi cu o gură lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 6

Har minunat s-a arătat din icoana ta, Împărăteasă a toate, când tânărul cel întunecat de învăţături satanice a căzut ţeapăn la pământ înaintea ei şi, slobozit din legăturile întunericului, cu frică şi cu bucurie a strigat către tine acestea:
Bucură-te, îndreptătoarea vieţii păcătoase
Bucură-te, mângâierea celor chinuiţi
Bucură-te, alungătoarea hoardelor de demoni din Biserică
Bucură-te, risipitoarea norilor întunecaţi ai păcatului
Bucură-te, distrugătoarea capcanelor celor nevăzute
Bucură-te, atotputernica biruitoare a vrăjilor sataniceşti
Bucură-te, far care luminezi calea celor rătăciţi
Bucură-te, nor care aperi pe cei nevinovaţi de rele
Bucură-te, munte care ne hrăneşti pe noi cu mană cerească
Bucură-te, vale a acestei vieţi, care ne saturi cu umilinţa lui Hristos
Bucură-te, piatră scumpă a Împărăţiei Cerurilor
Bucură-te, rază a luminii celei veşnice
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 7

Voind să Te dai pe Tine Însuţi hrană celor credincioşi, Te-ai întrupat din Sfânta Fecioară, ca primind Preacuratul Tău Trup şi Sfântul Tău Sânge, să Te cunoaştem pe Tine, Dumnezeul cel Adevărat. De aceea, minunându-ne de această neatinsă înţelepciune, strigăm către tine: Aliluia!

Icosul 7

Făcătorul a toate ne-a mai descoperit o taină, când împreună cu Apostolii Săi a mâncat Cina cea de Taină. Iar noi, care ne rugăm Împărătesei a toate să ne facă părtaşi Sfintelor Daruri, îi aducem cântări ca acestea:
Bucură-te, dătătoare a Pâinii Cereşti
Bucură-te, purtătoarea vieţii celei veşnice
Bucură-te, potir din care ne împărtăşim cu Hristos
Bucură-te, ceea ce te uneşti suflet şi trup cu Hristos
Bucură-te, linguriţă de aur, plină cu Tainele Cereşti
Bucură-te, chivot nepreţuit în care se află Sfintele Daruri
Bucură-te, cea care ne arăţi Sfânta Împărtăşanie
Bucură-te, masă binecuvântată, care ne dai hrana cea sfântă
Bucură-te, cea care îi aşezi de-a dreapta ta pe cei care se împărtăşesc cu cinste
Bucură-te, cea care scoţi din iad pe apărătorii Sfintei Liturghii
Bucură-te, călăuzitoarea celor morţi spre fântâna nemuririi
Bucură-te, tare adăpost de pace pentru copiii tăi
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 8

Privind la minunata Naştere a lui Hristos şi părăsind grijile cele lumeşti, să ne înălţăm inimile, căci pentru aceasta S-a întrupat Cel Preaînalt, ca să ne tragă la Sine pe cei ce-I cântăm: Aliluia!

Icosul 8

Fiind dintotdeauna în sânul Tatălui, Cuvântul cel Necuprins S-a făcut Trup pe pământ. Dumnezeu Cel Mare a slăvit-o pe Fecioara şi a căutat spre smerenia Maicii Sale, care aude de la noi cuvinte ca acestea:
Bucură-te, chivot al necuprinsului Dumnezeu
Bucură-te, cea care arăţi lumii pe Creatorul Cel mai presus de lume
Bucură-te, cutremurătoare a puterii morţii
Bucură-te, vindecătoarea rănii lui Adam
Bucură-te, leac vindecător al rănilor sufleteşti
Bucură-te, untdelemn sfânt care ungi rănile trupeşti
Bucură-te, uşurătoarea durerilor celor care nasc
Bucură-te, cea care biruieşti iadul
Bucură-te, cea care toceşti boldul morţii
Bucură-te, nădejdea învierii de obşte
Bucură-te, cea care aduci adevărată mântuire ortodocşilor
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 9

Toată firea cea îngerească şi cea omenească s-a uimit de slăvita şi neînţeleasa Ta întrupare, Cuvântule al lui Dumnezeu. Luând aminte cu minunare la această taină a smereniei, cu frică şi cutremur, noi cei mulţumitori strigăm către Tine: Aliluia!

Icosul 9

Răniţi fiind cu multe boli, am primit vindecări peste măsură de la icoana ta, o, Împărăteasă a toate şi, prin credinţă, îmbogăţindu-ne cu har, cu glas mare strigăm către tine:
Bucură-te, statornică păstrătoare a sănătății pruncilor
Bucură-te, aducătoare de sănătate celor bolnavi
Bucură-te, vindecătoarea copiilor bolnavi
Bucură-te, mama tinerilor în suferinţă
Bucură-te, cea care ridici pe cei ce zac pe patul bolii
Bucură-te, întărirea celor stăpâniţi de frica morţii
Bucură-te, cea care iei seama la plânsul bărbaţilor
Bucură-te, cea care asculţi suspinul nostru
Bucură-te, cea care îneci durerea pământească în bucuria cerească
Bucură-te, răbdare cerească în faţa furtunilor devastatoare
Bucură-te, cea care aduci bucurie celor ce plâng
Bucură-te, ceea ce aduci îmblânzirea relelor, pe aripile rugăciunii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 10

Vrând să mântuiască firea omenească stricată prin păcat, Creatorul tuturor a pogorât peste tine ca roua peste lâna lui Ghedeon, şi te-a făcut rug aprins. Dumnezeu fiind, El S-a făcut Om, pentru care pururea Îi cântăm: Aliluia!

Icosul 10

Zid apărător eşti fecioarelor, Preacurată, şi celor care se luptă pentru curăţire. Dumnezeu S-a sălăşluit întru tine, curăţind întreaga fire cugetătoare, eliberând-o de toată întinăciunea, pentru care îţi cântăm unele ca acestea:
Bucură-te, cea care vorbeşti cu cei care caută tăcerea
Bucură-te, coroană a celor care îşi păstrează neatinsă fecioria
Bucură-te, început şi sfârşit al desăvârşirii duhovniceşti
Bucură-te, tezaur al revelaţiei divine
Bucură-te, cunoscătoare a sfatului Sfintei Treimi
Bucură-te, izvor al mântuirii bărbaţilor virtuoşi
Bucură-te, înălţime neatinsă de minţile trufaşe
Bucură-te, adăpost deschis pentru inimile umile
Bucură-te, Preacurată, mai imaculată decât Cerurile
Bucură-te, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi serafimii
Bucură-te, cea plină de veselie, căreia Arhanghelul ţi-a spus: „Bucură-te!”
Bucură-te, cea mângâiată, care ai atins cu mâna pe Hristos Cel Înviat
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 11

Străduindu-ne cu mintea să aducem o cântare Mântuitorului, noi şi eu nevrednicul, Stăpână şi Doamnă, rămânem robii tăi; căci cine poate fi vrednic să aducă imnuri lui Dumnezeu, al Cărui nume este ca mirul curat; de aceea Îi cântăm: Aliluia!

Icosul 11

Ca o mare lumină – Răsăritul Cel de Sus – Fiul tău şi Dumnezeu a strălucit peste noi, cei ce locuim întru întuneric. Ci vino şi la noi, Fecioară! Tu eşti lumânare într-un sfeşnic, un copil purtător de lumină al Bisericii, care ne îndemni să-ţi aducem cântări ca acestea:
Bucură-te, zori ai Soarelui cunoaşterii
Bucură-te, lăcaş al firii dumnezeieşti
Bucură-te, lumina din care se ţese haina sfinţilor
Bucură-te, torţă care înlături întunericul demonilor
Bucură-te, luminarea minţilor nepricepute
Bucură-te, lumină pentru inimile păcătoase
Bucură-te, mâna cea dreaptă, care ne scoţi pe noi din marea deşertăciunilor
Bucură-te, rază de lumină, care călăuzeşti spre Împărăţie sufletele celor mântuiţi
Bucură-te, fulger care-i faci să tresară pe cei nepocăiţi
Bucură-te, luminătoarea conştiinţelor nepocăite
Bucură-te, îmblânzirea Judecăţii lui Dumnezeu
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 12

Vrând să ne dea Harul Său, Dătătorul Vechiului Testament ne-a dăruit Testamentul cel Nou. Şi primind astfel Harul – nu prin lucrarea legii, ci prin credinţa cea adevărată – şi aflând astfel mântuirea, Îi cântăm Lui: Aliluia!

Icosul 12

Înălţăm imnuri Naşterii sfinte, aşa cum Israel preamărea cu chimvale tabernacolul legii vechi care era doar umbra ta, Maică şi Fecioară, adevăratul Tabernacol pe care noi, acum, te slăvim cu bărbăţie, ca să auzi de la toţi spuneri ca acestea:
Bucură-te, cântec cântat de înălţimi
Bucură-te, psalm răsunând jos
Bucură-te, vrednică roabă a Unuia Dumnezeu
Bucură-te, cea plăcută Sfintei Treimi pentru smerenia ta
Bucură-te, cea care porţi în tine pe Cel Care a făcut veacurile
Bucură-te, tron al Celui Care ţine universul în mâinile Sale
Bucură-te, taină neînţeleasă a vârstelor şi a timpurilor
Bucură-te, nădejde tare a popoarelor şi a neamurilor
Bucură-te, adevărată bucurie a preoţilor cucernici
Bucură-te, repede auzitoare a rugăciunilor din biserici şi din chilii
Bucură-te, vas al milei, ales de Dumnezeu
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 13

O, Maică, Împărăteasă a toate, care ai purtat pe Cuvântul Cel mai Sfânt decât toţi sfinţii, primeşte această cântare a noastră, vindecă-ne de bolile de moarte şi scoate-ne din judecata ce va să vie, pe noi cei ce-ţi cântăm: Aliluia! Aliluia! Aliluia! (acest Condac se repetă de trei ori)

Apoi se citesc Icosul 1 și Condacul 1:

Icosul 1

Arhanghelul a venit din Cer, ca să-i spună Împărătesei a toate: Bucură-te! Văzându-Te pe Tine, Doamne, luând trup omenesc, cu dumnezeiască vestire a strigat către ea lucruri ca acestea:
Bucură-te, începătoarea mântuirii noastre
Bucură-te, împlinirea iertărilor noastre de către Creator
Bucură-te, că prin tine Dumnezeu a devenit Trup
Bucura-te, că în tine Cel Nevăzut Se arată
Bucură-te, ceea ce ai primit mila păcii
Bucură-te, că în tine s-a ţesut haina de carne a Cuvântului
Bucură-te, slava ridicată dincolo de înţelegerea minţii
Bucură-te, mană cerească prin care inimile sunt chemate la viaţă
Bucură-te, stea strălucită de har
Bucură-te, izvor care izvorăşti Apa cea Vie
Bucură-te, Maică a lui Dumnezeu, binecuvântată între femei
Bucură-te, Fecioară neîntinată, care ai născut pe Mântuitorul lumii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 1

Noi, credincioşii robii tăi, stând cu mustrare de inimă înaintea icoanei tale celei noi arătate, te cântăm cu laude, o, Împărăteasă a Toate! Trimite de sus vindecarea ta peste robii tăi care acum aleargă la tine, ca să putem să-ţi cântăm cu bucurie: Bucură-te, o, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Rugăciunea întâi către Maica Domnului

Atotbună Stăpână, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Pantanassa, Împărăteasă a toate, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul sufletului meu. Ci, ca ceea ce eşti milostivă, Maica Dumnezeului Celui Milostiv, spune numai un cuvânt şi se va tămădui sufletul meu, şi trupul meu slăbit se va întări. Căci tu ai tărie putincioasă, şi cuvântul tău este plin de putere, o, Împărăteasă a toate. Adu-mi biruinţa, roagă-te pentru mine, ca să măresc numele tău cel minunat totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea a doua

O, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, Împărăteasă a toate, auzi suspinurile noastre cele pline de durere, înaintea icoanei tale celei făcătoare de minuni. Întoarce-ţi privirea spre copiii tăi bolnavi de boli netămăduite, care cad cu credinţă înaintea sfintei tale icoane. Şi precum pasărea îşi acoperă cuibul de pui cu aripile, aşa acoperă-ne şi tu, Fecioară, cu omoforul tău cel vindecător. În acest loc, în care nădejdea se subţiază, mila ta să fie nădejde neîndoielnică. Aici, unde grijile amare ne copleşesc, dă-ne răbdare şi odihnă; unde chinul şi deznădejdea se cuibăresc în suflet, fă să răsară lumina necreată a lui Dumnezeu. Mângâie-i pe cei fricoşi, întăreşte-i pe cei slabi, varsă blândeţe şi lumină peste inimile amărâte. Vindecă poporul tău cel bolnav, atotmilostivă Stăpână, binecuvântează minţile şi inimile doctorilor, ca să fie instrumentele Atotputernicului Doctor Iisus Hristos, Mântuitorul. Ne rugăm înaintea icoanei tale, ca puterea ta să trăiască în noi, Stăpână şi Doamnă. Întinde mâinile tale pline de vindecări, bucuria celor întristaţi, mângâierea celor îndureraţi, ca degrab primind ajutorul tău cel minunat, să lăudăm Treimea cea de viaţă Făcătoare şi nedespărţită, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Rugăciune către Maica Domnului pentru vindecarea de boli

Preasfântă, Preacurată şi Preaminunată Fecioară şi Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, Te rugăm ascultă rugăciunea nevrednicilor robi (numele) şi vindecă-ne pe noi, pe cei din familiile noastre şi pe toţi suferinzii din lumea asta bolnavă, de bolile grele, de bolile ştiute şi neştiute de noi. Fie ca toţi creştinii să Te preamărească şi să Te preacinstească pe Tine, iar noi să avem tot ajutorul cel bun, sfânt şi ceresc. Îţi mulţumim Maică Sfântă pentru vindecare, pentru tot ajutorul Tău, pentru mijlocirea Ta la Preabunul Dumnezeu, că Tu eşti scară la Cerul Sfânt, pentru rugăciunile noastre şi ajutor nemijlocit în cererile noastre cele îndreptăţite. Amin!

Rugăciune de mulțumire către Maica Domnului

Preasfântă Fecioară,  Preacurată Maică Născătoare de Dumnezeu, Îţi mulţumesc că ne eşti şi nouă Mamă Bună, Iubitoare şi Grabnic Ajutătoare! Îţi mulţumesc pentru toate icoanele Tale făcătoare de minuni şi pentru tot Harul care se revarsă prin ele! Îţi mulţumesc Măicuţă pentru toate mijlocirile Tale, pentru sănătate, pentru ajutor, pentru grija Ta de Mamă Iubitoare faţă de noi toţi! Îţi mulţumesc că nu ne laşi pradă celui rău, ci ne aperi şi ne acoperi sub Sfânt Acoperământul Tău! Iartă-mă Măicuţă pentru multele mele păcate şi Te rog ajută-mă să mă pocăiesc pentru toate greşelile mele din această viaţă! Îţi mulţumesc că Te rogi pentru noi şi că duci rugăciunile noastre la Bunul Dumnezeu, ca să ne ajute să trecem din viaţa aceasta la viaţa veşnică! Îţi mulţumesc Măicuţă că Te rogi pentru întoarcerea la credinţă a celor din familia mea, dar şi a celor care-L caută pe Dumnezeu şi încă nu L-au găsit! Îţi mulţumesc Măicuţă pentru grija Ta de Mamă, pentru iubirea Ta sfântă şi pentru tot ajutorul Tău! Şi eu Te iubesc, Te preamăresc şi Îţi mulţumesc pentru toate! Amin!

Rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu

Doamne, Iisuse Hristoase, Dum­ne­zeul nostru, Dumnezeule a toată milosti­vi­rea și îndurarea, Care ai ne­­măsurată milă, nespusă și neajunsă iubire de oa­meni, căzând acum către a Ta slavă cu frică și cu cutremur aduc Ție mul­țu­mire pentru binefa­cerile de care m-ai învrednicit pe mine, nevrednicul robul Tău.

Te slă­vesc, Te laud și Te cânt ca pe un Domn, Stăpân și Făcător de bine. Și iarăși căzând înaintea Ta, Îți mulțu­mesc și cu smerenie mă rog nemăsu­ratei și negrăitei Tale milostiviri ca și de acum înainte să-mi dăruiești faceri de bine, ca să sporesc în dragostea de Tine și de aproapele meu. Izbăvește-mă de tot răul și necazul. Dăruiește-mi liniște. Și mă învrednicește ca în toate zilele vieții mele totdeauna mulțu­mire să-Ți aduc și să grăiesc și să cânt cele preabune Ta­tălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciune de pocăinţă către Maica Domnului

Stăpână prea milostivă şi bună, primeşte rugăciunea mea cea ticăloasă ce se aduce ţie din gură netrebnică, deşi toate le ştii, şi mai ales neputinţa mea. Că eu prin tine scap la bunătatea Fiului tău şi prin tine, Doamna mea, m-am abătut din calea ce ducea spre moarte. Şi ştiind faptele şi toate mişcările mele, cele din zi şi din noapte, cele cu lucrul şi cuvântul, cele întru ştiinţă şi întru neştiinţă, îndreptează-mă, că eu pe tine te am mijlocitoare către Hristos, Dumnezeul nostru.

Miluieşte-mă şi mă ajută, îndemnându-mă la tot lucrul bun, după voia Fiului tău şi Dumnezeului nostru. Tu ştii, Stăpână preabună, că din braţele maicii mele spre tine am alergat, ţie am fost dăruit, deşi rău m-am ocârmuit, dar nu am ştiut altă scăpare, părtinitoare, sprijinire şi mijlocitoare către Dumnezeu fără numai pe tine. Şi acum, Stăpâna mea, mărturisindu-mi toate faptele mele cele necuvioase, te rog să mi le ştergi şi să mă miluieşti. Ştii, Stăpâna mea Născătoare de Dumnezeu, că sunt ca o oaie rătăcită şi ca un străin smerit, care nu are unde să îşi plece capul, fără numai la tine, Maica lui Hristos, Dumnezeul meu. Tu eşti, Stăpână, ajutorarea mea, tu curăţia mea, tu acoperământul meu, tu chezăşuitoarea mea către Dumnezeu, tu tatăl meu, tu maica mea, tu povăţuitoarea mea şi întru tine îmi pun toată nădejdea mea. Tu cunoşti sărăcia mea şi ştii că nu am pe nimeni, fără numai pe tine şi pe Hristos, Cel ce s-a născut din tine. Să nu te îngreţoşezi de mine, nici să mă lepezi de la faţa ta, Preacurată, ca să nu biruiască mulţimea răutăţilor mele bunătatea ta, că al tău este noianul milostivirii, ca ceea ce eşti Maica lui Dumnezeu cel milostiv. Numai de voieşti şi eu m-am mântuit. Nimeni nu se împotriveşte ţie, că eşti Maică a lui Iisus Hristos, Dumnezeul meu, Cel ce a făcut toate.

Ştiu că multe sunt păcatele mele şi nu sunt vrednic a privi la înălţimea cerului din pricina fărădelegilor mele, dar dacă tu vei binevoi cine se va împotrivi? Ajută-mi, Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, mie, celui fără de îndrăzneală şi să nu mi se socotească îndrăzneala întru păcat, ci iartă-mă degrabă şi dă-mi umilinţă. Dă-mi izvor de lacrimi, suspinare şi zdrobire de inimă, ca să plâng păcatele mele, că eu sunt cel ce am nelegiuit înaintea Fiului Tău şi Dumnezeu mai mult decât toată firea. Şi ştiu, Stăpâna mea, că sunt fără de răspuns, nevrednic de toată iubirea ta de oameni, ci vrednic de toată osânda. De aceasta, prin tine, scap la mila Fiului tău, a Stăpânului şi Făcătorului meu cel bun. Deci ocârmuieşte-mă şi mă învaţă, Născătoare de Dumnezeu. Şi cerând în dar mila ta cea bogată, miluieşte-mă precum voieşti şi nu mă lepăda de la faţa ta, nici nu mă depărta de acoperământul tău, nu mă înstrăina de milostivirea ta. Miluieşte-mă pe mine, cel ce spre tine am toată nădejdea şi arată-ţi întru mine puterea ta, Născătoare de Dumnezeu. Că de mă vei mântui pe mine, păcătosul, mare va fi mila ta, mare milostivirea ta, mare nepomenirea ta de rău, mare îndelungă răbdarea ta. Iar de vei milui pe cel vrednic, nu va fi lucru minunat.

De aceea ajută-mi, milostiveşte-te spre mine şi-mi întinde mâna ta mie, leneşului, trândavului, nemulţumitorului, împietritului, neumilitului, judecătorului strâmb, gânditorului de rău, desfrânatului, hulitorului, ocărâtorului, clevetitorului, celui plin de toată fapta rea, de cuvinte viclene şi gânduri urâte, celui străin şi gol de toată fapta cea bună şi vrednic de toată osânda şi pedeapsa. Cu adevărat, Stăpâna mea Preasfântă, Născătoare de Dumnezeu, milostiveşte-te spre mine, lipsitul şi ticălosul, şi fă cu mine milele tale bogate. Ca, fiind mântuit, să laud pe Cel ce S-a întrupat din tine, Hristos Dumnezeul nostru, şi pe tine te măresc, mântuirea mea, sprijinirea mea, mângâierea mea şi păzitoarea mea din toate zilele vieţii mele. Ajută-mi mie, Stăpâna mea ce sfântă, ajută-mi şi iarăşi strig, ajută-mi. Şi mă învredniceşte ca să fac voia Fiului tău şi Dumnezeului meu în toate zilele vieţii mele, să mă tem de El şi să-I slujesc cum se cuvine. Şi aşa, săvârşindu-mă, Stăpâna mea Născătoare de Dumnezeu, să fiu povăţuit de sfinţii îngeri la locaşurile cele dumnezeieşti şi luminoase prin mijlocirea ta cea bineprimită, unde să-I slăvesc în veci pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, treimea cea preasfântă. Amin.

Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, la vreme de necaz şi de întristare

Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz şi strâmtorare îmi umplu sufletul o, întru-tot Sfântă Maică, linişteşte sufletul meu cu pacea Fiului tău şi alungă deznădejdea şi întristarea sufletului meu cu harul Său. Potoleşte furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc şi stinge-i flăcările. Umple-mi inima de bucurie, Preacurată Maică şi împrăştie ceaţa nelegiuirilor mele de la faţa mea, căci acestea mă împresoară şi mă tulbură. Luminează-mă cu lumina Fiului tău. Sufletul meu se simte sfârşit; totul îmi este greu, chiar şi rugăciunea. Iată-mă, rece ca piatra. Buzele mele şoptesc o rugăciune, dar inima mea nu tresaltă. Necazurile m-au împresurat de pretutindenea. Topeşte gheaţa din jurul sufletului meu şi încălzeşte-mi inima cu dragostea ta. Nu-mi pun nici o încredere în apărarea venită de la oameni, ci îngenunchez dinaintea ta, o, Prea Sfântă Maică şi Fecioară. Nu mă alunga de la faţa ta, ci primeşte rugăciunea robului tău. Tristeţea m-a cuprins. Nu mai pot răbda năvălirile diavolilor. Nu am nici o apărare, nici nu aflu loc de refugiu, om nenorocit ce sunt. Sunt pururea biruit în lupta aceasta şi nu am altă mângâiere decât în tine, Preasfântă Maică. O, nădejde şi apărarea tututror credincioşilor, nu trece cu vederea rugăciunea mea!

Preasfântă Maică a lui Hristos, Preacurată, Preabinecuvântată Maică a lui Dumnezeu, vezi cum satana mă izbeşte precum valurile mării lovesc corăbiile! El mă urmăreşte ziua şi mă tulbură noaptea. Nu am pace – sufletul meu se pleacă, duhul meu se cutremură. Grăbeşte, Preaslăvită Maică şi mă ajută! Roagă-L pe dulcele Domn Iisus Hristos să aibă milă de mine şi să-mi ierte păcatele pe care le-am săvârşit. O, Preasfântă Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, bunătatea ta cea plină de iubire este nesfârşită şi este cel mai mare vrăjmaş al puterilor iadului. Chiar atunci când cel mai mare păcătos cade în străfundurile iadului, împins de forțe diabolice, dacă acesta strigă către tine, tu eşti gata să-l eliberezi din legăturile iadului. Slobozeşte-mă şi pe mine! Priveşte cum satana vrea să mă facă să mă împiedic şi să-mi zdrobească credinţa, dar eu îmi pun toată nădejdea în Domnul. Slavă ţie, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii! Amin.

Rugăciune către Maica Domnului pentru potolirea întristărilor

O, Maică Prealăudată, Cerească Împarateasă şi Stăpână, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, Ceea Ce ai născut pe Cuvântul mai Sfânt decât toţi Sfinţii! Primind prinosul nostru de acum, potoleşte întristările noastre şi ne izbăveşte de toate necazurile, nevoile, tristeţele şi ne scapă de osânda cea veşnică şi chinul care va să fie, şi ne învredniceşte a ne sălăşlui în veşnicile corturi ale Raiului pe noi, robii tăi care strigăm: Aliluia!

Paraclisul Icoanei Maicii Domnului Pantanassa

Preotul face începutul obişnuit:  Binecuvântat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Iar de nu este preot, se zice aşa:  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale şi ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne pe noi.

Strana:  Amin.

Şi se citeşte numaidecât

Psalmul 142

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea întru adevărul Tău, auzi-mă întru dreptatea Ta. Şi să nu intri la judecată cu robul Tău, că nu se va îndrepta înaintea Ta tot cel viu. Că a prigonit vrăjmaşul sufletul meu, smerit-a la pământ viaţa mea, aşezatu-m-a întru cele întunecate, ca pe morţii cei din veac; şi s-a mâhnit întru mine duhul meu, întru mine s-a tulburat inima mea. Adusu-mi-am aminte de zilele cele din început; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale am gândit. Tins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ fără de apă Ţie. Degrab auzi-mă, Doamne; slăbit-a duhul meu; să nu întorci faţa Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se pogoară în groapă. Auzită fă mie dimineaţa mila Ta, că spre Tine am nădăjduit. Arată mie, Doamne, calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scoate-mă de la vrăjmaşii mei, Doamne; la Tine am scăpat. Învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun mă va povăţui la pământul cel drept. Pentru numele Tău, Doamne, mă vei via; întru dreptatea Ta scoate-vei din necaz sufletul meu; şi întru mila Ta stârpi-vei pe vrăjmaşii mei şi vei pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.

Apoi cântăm

Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă; bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului.

Stih 1:  Mărturisiţi-vă Domnului că este bun, că în veac este mila Lui.

Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă; bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului.

Stih 2:  Toate neamurile m-au înconjurat, şi în numele Domnului i-am înfrânt pe ei.

Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă; bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului.

Stih 3:  De la Domnul s-a făcut aceasta, şi este minunată întru ochii noştri.

Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă; bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului.

şi Troparul Paraclisului mic

Glasul al 4-lea

(Cel ce Te-ai înălţat pe Cruce).

La Născătoarea Ziditorului lumii să alergăm toţi credincioşii strigându-i:  o, Maica Împăratului, Stăpână, degrab scapă-ne, cu mila ta, de nevoi şi de boală şi toată primejdia şi de chin şi durere, neîncetat solind la Fiul tău, Împărăteasă, iertare greşalelor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Troparul Icoanei

Glas 4

(Degrab ne întâmpină).

Pe cei ce cu dragoste icoana ta o cinstesc, cerând cu evlavie dumnezeiescul ei har, auzi-i de-a pururea; toată împresurarea risipeşte-le grabnic, turma ta o păzeşte de primejdia toată, a-toate-Împărăteasă·şi Maică a Domnului.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

Bogorodişna Paraclisului mic.

Nu vom tăcea, de-Dumnezeu-Născătoare, de a grăi noi stăpâniile tale; că pentru noi de n-ai fi stat solind la Hristos, cine ne-ar fi izbăvit dintr-atâtea primejdii?; sau cine ne-ar fi păzit nerobiţi pân-acuma?; nu vom lipsi, dar, de a te ruga, că mântui pururi, Stăpână, pe robii tăi.

apoi Psalmul 50

Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu curăţeşte-mă. Că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie Unuia am greşit şi vicleşug înaintea Ta am făcut, ca să Te îndreptăţeşti întru cuvintele Tale şi să biruieşti când vei judeca Tu. Că, iată, în fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că, iată, adevărul ai iubit, cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi, spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie, bucura-se-vor oasele cele smerite. Întoarce faţa Ta de către păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel sfânt nu-L lua de la mine. Dă mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor întăreşte-mă. Învăţa-voi pe cei fără-de-lege căile Tale şi cei necinstitori la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă din sângiuri, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, aş fi dat; arderi de tot nu vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu – duhul zdrobit; inimă zdrobită şi smerită Dumnezeu nu va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta Sionului şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, ridicare şi arderi de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.

Canonul

Cântarea I

Glasul al 8-lea. (Apa trecând-o)

Stih:  Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

De multe ispite împresuraţi, nădejdea în tine, Născătoare-de-Dumnezeu, punându-ne, tu ne izbăveşte, Împărăteasă-a-toate, cu harul tău.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Momelile patimilor drăceşti dinspre toată partea turma ta o înconjură; tu, dar, şi acum o izbăveşte, Împărăteasă-a-toate, cu harul tău.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Maica Împăratului tuturor, celor ce aleargă la fierbinte solirea ta dă-le sănătate tuturora, Împărăteasă-a-toate, cu harul tău.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

Neîntârziat celor ce bolesc sufletul şi trupul vindecării dumnezeieşti le învredniceşte, ca o bună, Împărăteasă-a-toate, cu harul tău.

Cântarea a III-a

(Cel ce bolta cerească)

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Păzitoarea cea una a tuturor credincioşilor, cu a ta purtare de grijă din toate relele grabnic ridică-ne, Împărăteasă-a-toate, că poţi câte le voieşti, Maica Stăpânului.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Rugăciunea primeşte-o robilor tăi pururea şi din tot necazul şi boala scapă-i cu harul tău, că solitoare te-avem, Împărăteasă-a-toate, la Unul-Născut al tău, Maica Stăpânului.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pe Atotmilostivul născându-L, Maică a Domnului, uşă şi fântână a milei te-a dat zidirilor; pentru aceasta şi-acum pe robii tăi miluieşte-i, cuptorul ispitelor grabnic stingându-le.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

Acereştilor daruri vistierie ştiindu-te, o, Împărăteasă-a-toate, pe tine te rugăm: toate smintelile ce ne cuprind, Preacurată, şi-acum conteneşte-le, cu mijlocirea ta.

şi aceste două tropare

Necazul, Prealăudată, şi boala şi neputinţa alungă-le tuturor ce vin la icoana ta A-toate-Împărăteasă numită.

Îndură-te, de-Dumnezeu-Născătoare Prealăudată, şi chinul meu cel trupesc degrab conteneşte-mi-l şi vindecă-mi sufleteasca durere.

Şi preotul îi pomeneşte pe cei pentru care se săvârşeşte slujba Paraclisului:  Miluieşte-ne, Dumnezeule, după mare mila Ta… După ce se sfârşesc ecteniile, cântăm:

 

Sedealna

Glas 2

Ne-ntâmpini mereu cu acoperământul tău şi grabnic ne scapi din boală şi din patimă, pe cei ce strigăm:  Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne, tămăduire iute trimiţând,

Stăpână, scăparea cea preagrabnică.

 

Cântarea a IV-a

(Auzit-am, Doamne).

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Pe cei care chemându-te cer, Împărăteasă, milostivirea ta îi auzi, ceea ce L-ai născut pe Miluitorul muritorilor.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Năvălirea vrăjmaşilor, o, Împărăteasă, şi uneltirea lor risipeşte şi dă linişte celor ce râvnesc acoperirea ta.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Vindecare preagrabnică dai, Împărăteasă, celor ce suferă; pentru care cu osârdie îţi cântăm cântare de laudă.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

Chezăşie nădejdilor şi zid mântuirii agonisindu-te, Născătoarea Celui milostiv, ne tămăduim de toată patima.

 

Cântarea a V-a

(Luminează-ne pe noi)

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Norii m-au cuprins, ai ispitelor, Stăpâna mea, dă-mi ajutorul tău, Curată, degrab, aducătoarea Mântuirii muritorilor.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Scapă-i şi acum din primejdie pe robii tăi, Împărăteasă, Maica lui Dumnezeu, dând mântuire tuturora ce te laudă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Stinge-ne degrab focul patimii cu apele solirii tale, Maică, la Fiul tău, că Apa vie ai izvorât-o din pântece.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

Vindecă şi-acum toată boala credincioşilor, purtând de grijă, Maică, robilor tăi, şi sănătate dă-le iute cu solirea ta.

 

Cântarea a VI-a

(Rugăciunea voi vărsa către Domnul).

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

De moarte şi de necaz izbăveşte-i pe cei care ţi se roagă, Fecioară, şi năvălirea vrăjmaşilor, iarăşi, îndepărteaz-o degrab de la turma ta, Împărăteasa tuturor, că putere ai, Maica Stăpânului.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Scăpare nedezminţită te cunosc şi liman de mântuire, Fecioară, norii ispitelor iute gonindu-i şi dezlegare făcând datoriilor, a celor deznădăjduiţi minunată nădejde, Stăpâna mea.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Durerea şi răutatea m-au ajuns; nu e trupului meu vindecare; ci ceea ce pe Izvorul vieţii, pe Ziditorul, purtat-ai în pântece, din boală izbăveşte-mă şi îmi dă sănătate, Stăpâna mea.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

Pricină a mântuirii de rele te avem, Împărăteasă-a-toate, la tine, dar, alergăm cu credinţă şi dezlegare luăm cu solirea ta; pentru aceasta şi acum stricăciunea şi răul goneşte-ne.

şi aceste două tropare

Necazul, Prealăudată, şi boala şi neputinţa alungă-le tuturor ce vin la icoana ta A-toate-Împărăteasă numită.

Născut-ai netâlcuit pe Cuvântul, Fecioară Maică, pe Carele prin cuvânt în pântece L-ai luat, lucrând mântuire la toată lumea.

Şi preotul rosteşte ecteniile, apoi cântăm:

 

Condacul

Glas 2

(Păzitoarea creştinilor nebiruită)

Păzitoarea celor ce cu râvnă te laudă Solitoarea cea nedezminţită la Fiul tău, nu îi trece pe păcătoşii care te cinstesc, ci sileşte, Maică, la Hristos şi milostiv ni-L fă degrab, că strigăm cu osârdie: Roagă-te, Preacurată, şi-ajută-ne ca o bună, ceea ce pururi izbăveşti din primejdie pe robii tăi.

Şi numaidecât Prochimenul. Glas 4

Pomeni-voi numele tău întru tot neamul şi neamul (de două ori).

Stih: Ascultă fiică şi vezi, şi pleacă urechea ta, şi uită poporul tău şi casa părintelui tău, şi va pofti împăratul frumuseţea ta.

Pomeni-voi numele tău întru tot neamul şi neamul.

Preotul:

Şi pentru ca să ne învrednicim noi a asculta Sfânta Evanghelie, pe Domnul Dumnezeul nostru să-L rugăm.

Strana:

Doamne miluieşte (de trei ori).

Preotul:

Înţelepciune, drepţi, să ascultăm Sfânta Evanghelie. Pace tuturor.

Strana:

Şi duhului tău.

Preotul:

Din Sfânta Evanghelie de la Luca citire. Să luăm aminte!

Strana:

Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie.

Şi citeşte preotul Evanghelia (Luca I, 39-49,56).

În zilele acelea, sculându-se Maria, s-a dus în grabă la munte, într-o cetate a lui Iuda; şi a intrat în casa lui Zaharia şi a îmbrăţişat pe Elisabeta. Şi cum a auzit Elisabeta glasul Mariei, a săltat pruncul în pântecele ei; şi s-a umplut Elisabeta de Duh Sfânt şi a strigat cu glas mare şi a zis:  Binecuvântată eşti tu între femei şi  binecuvântat este rodul pântecelui tău. Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu? Că iată, cum veni glasul tău în urechile mele, a săltat pruncul de bucurie în pântecele meu. Şi fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul. Şi a zis Maria:  Măreşte sufletul meu pe Domnul şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu. Că a căutat spre smerenia roabei Sale; că iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Că mi-a făcut mie măriri Cel puternic, şi sfânt numele Lui. Şi a rămas Maria împreună cu ea ca la trei luni; apoi s-a înapoiat la casa ei.

Strana:

Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie.

Şi îndată:

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Părinte, Cuvântule, Duhule, Treime în Unime, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

Pentru mijlocirile Născătoarei-de-Dumnezeu, Milostive, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.

Stihul:  Milostive, miluieşte-mă Dumnezeule, după mare mila Ta, şi după mulţimea îndurărilor Tale şterge fărădelegea mea.

Şi podobnica aceasta

Glas 6. (Cu totul nădejdile)

Dăruieşte-ne degrab milele tale bogate, Maica Ziditorului, din toată primejdia ridicându-ne, c-ai unit Domnului firea omenească şi din moarte o ai slobozit; vezi-ne, dar, şi-acum şi tămăduieşte pe robii tăi, iertare datoriilor de la Fiul tău mijlocindu-ne, să-ţi cântăm totdeauna: Bucură-te, Maica lui Hristos, mângâierea celor ce plâng, cu tine este Domnul.

Preotul:

Mântuieşte, Dumnezeule, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, cercetează lumea Ta cu milă şi cu îndurări, înalţă fruntea drept-slăvitorilor creştini şi trimite peste noi milele Tale cele bogate, pentru rugăciunile Preacuratei Stăpânei noastre Născătoarei-de-Dumnezeu şi pururea-Fecioarei Maria, cu puterea cinstitei şi de-viaţă-făcătoarei Cruci, cu ocrotirile cinstitelor, cereştilor netrupeşti Puteri, cu rugăciunile cinstitului, slăvitului proroc, înainte-mergătorului şi botezătorului Ioan, cu ale sfinţilor, slăviţilor şi întru-tot-lăudaţilor apostoli, cu ale celor între sfinţi Părinţilor noştri, mari dascăli a-toată-lumea şi ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de-Dumnezeu-Cuvântătorul şi Ioan Gură-de-Aur, Athanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, Patriarhii Alexandriei, Nicolae al Mirelor Likiei, Spiridon al Trimithundei, de-minuni-făcătorul, ale sfinţilor, slăviţilor marilor-mucenici Gheorghe de-biruinţă-purtătorul, Dimitrie de-mir-izvorâtorul, Theodor Tiron şi Theodor Stratilat, ale sfinţiţilor-mucenici Haralambie şi Eleftherie, ale sfinţilor, slăviţilor şi bine-biruitorilor mucenici, ale cuvioşilor şi de-Dumnezeu-purtătorilor Părinţilor noştri, ale sfinţilor şi drepţilor dumnezeieşti-părinţi Ioachim şi Ana, ale Sfântului (numele) a cărui pomenire o săvârşim astăzi şi ale tuturor sfinţilor, rugămu-Te, mult-milostive Doamne, auzi-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm Ţie, şi ne miluieşte pe noi.

Strana:

Doamne miluieşte (de 12 ori).

Preotul:  Cu mila şi cu îndurările şi cu iubirea-de-oameni ale Unuia-Născut Fiului Tău, cu Care eşti binecuvântat împreună cu Preasfântul şi de-viaţă-dătătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Strana: Amin.

Cântarea a VII-a

(Feciorii lui Israil)

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Străluceşti ca un soare în icoana ta, Maică a Ziditorului, şi mântui în primejdii pe robii tăi, Stăpână, cu purtarea de grij-a ta, că pe Hristos L-ai născut, Mântuitorul lumii.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Născătoare curată·de Dumnezeu socotindu-te mântuire luăm, scăpând, Împărăteasă, din toată neputinţa, şi strigăm Ziditorului: bine eşti cuvântat, Dumnezeul părinţilor noştri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Bogăţie şi strajă şi scăpare, Stăpână, avem icoana ta, cinstindu-o cu râvnă, că râuri de minune izvorăşte de-a pururea, şi lăudăm pe Hristos, pe Cel născut din tine.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

Îngrijeşti sufleteşte şi trupeşte, Stăpână, de moştenirea ta şi dai tămăduire cu dragoste de maică cuprinzându-L pe Fiul tău şi cu putere solind celor ce vin la tine.

Cântarea a VIII-a

(Pe Împăratul Ceresc)

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Pentru solirea Împărătesei-a-toate, nu mă trece, Hristoase, cu vederea, pururi să Te laud, a-toate-Împărate.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Tămăduire celora care te roagă dăruieşti, de-Dumnezeu-Născătoare, care şi îţi cântă Naşterea negrăită.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Dumnezeiescul Mir, Cel născut dintru tine, din cinstita ta icoană, Stăpână, mirul minunii pururi îl izvorăşte.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

Norii ispitei, Împărăteasă-a-toate, şi-a vrăjmaşilor nebună mânie alungă şi scapă-i pe cei care te cântă.

Stih: Să lăudăm, bine să cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-L şi preaînălţându-L întru toţi vecii.

Pe Împăratul Ceresc, pe Care Îl laudă Oştile Îngereşti, lăudaţi-L şi preaînălţaţi-L întru toţi vecii.

Cântarea a IX-a

Întâi Irmosul, fără stih

Fecioară Preacurată, cei mântuiţi prin tine de-Dumnezeu-Născătoare te mărturisim, cu netrupeştile Cete pe tine mărindu-te.

Apoi troparele

(Cu adevărat de-Dumnezeu-Născătoare)

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Pricină nesmintită a mântuirii noastre cei muritori, Preacurată, pe tine te ştim, de-Dumnezeu-Născătoare, Maica Stăpânului.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Nu trece cu vederea lacrimile mele, ceea ce suliţa morţii, Stăpână, ai frânt, de-Dumnezeu-Dăruită, cu zămislirea ta.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Atoată bucuria – bucură-te – vasul, că bucuriei Plinirea O ai născut, şi din necazuri, Stăpână, ridică-i pe robii tăi.

Stih: Preasfântă Născătoare-de-Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi.

Pe cei care aleargă la tine, Preacurată, îi mântuieşte şi apără-i pururea, că pe Hristos-Mântuirea purtat-ai în pântece.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu raza feţei tale, ca odinioară, de pâcla patimilor izbăveşte-mă, că te vestesc născătoare·a Razei Părintelui.

Şi acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin.

De rele şi durere şi toată neputinţa tămăduieşte-i pe cei cere suferă, care şi cer, Preacurată, acoperirea ta.

Şi îndată:

Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare-de-Dumnezeu, cea pururea-fericită şi preanevinovată, şi Maica Dumnezeului nostru.

Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără-de-asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare-de-Dumnezeu, te mărim.

Megalinariile

Cerurile toate le covârşeşti şi toată zidirea, Născătoare-de-Dumnezeu, că luând în tinefocul Dumnezeirii te-ai arătat, Fecioară, car purtător-de-foc.

Maică Împăratului cerului fiindu-I, Fecioară, covârşeşti cu adevărat făpturile toateşi te cinstim cu toţii, A-toate-mpărătesă pe tine ştiindu-te.

Vezi-mi neputinţa, Stăpâna mea, vezi-mi şi necazul, Născătoare-de-Dumnezeu, vezi-mi, Preacurată, a inimii durere şi şterge-mi, ca o bună, fărădelegile.

Gândurilor tot întunericul, Maică a Luminii, luminează-mi cu harul tău, până să m-apuce cumplitul ceas al morţii, şi stării ceĭ dea dreapta învredniceşte-mă.

apoi a Botezătorului

Al Domnului slavei Botezător, sfeşnice curate al Luminii Celei cereşti, sfeşnicul aprinde-mi, pe cel al minţii mele, cel stins cu trândăvia, şi luminează-mă.

şi, cea din urmă

Cu toate oştirile Îngereşti, cu Botezătorul, cu Apostolii cei slăviţi, si cu tot Soborul Sfinţilor, Stăpână, Fiului tău te roagă toţi să ne mântuim.

Apoi

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără-de-moarte, miluieşte-ne pe noi (de trei ori).

Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre; Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluieşte (de trei ori).

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Carele eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie Împărăţia Ta, facă-se voia Ta precum în cer, şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi, şi ne iartă nouă greşalele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean.

Preotul: Că a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava, a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Troparul Icoanei

Glas 4

(Degrab ne întâmpină)

Pe cei ce cu dragoste icoana ta o cinstesc, cerând cu evlavie dumnezeiescul ei har, auzi-i de-a pururea; toată împresurarea risipeşte-le grabnic, turma ta o păzeşte de primejdia toată, a-toate-Împărăteasă·şi Maică a Domnului.

Preotul rosteşte:  Miluieşte-ne pe noi, Dumnezeule, după mare mila ta, rugămu-ne Ţie, auzi-ne şi ne miluieşte şi celelalte ectenii, iar strana răspunde la fiecare:  Doamne miluieşte (întreit). Apoi se face otpustul mic.

Preotul:

Slavă Ţie, Dumnezeule, nădejdea noastră, slavă Ţie.

Strana:

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. Doamne miluieşte (de trei ori). Părinte, binecuvântează.

Preotul:

Hristos, adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei şi Preanevinovatei Maicii Sale, ale sfinţilor, slăviţilor şi întru-tot-lăudaţilor Apostoli, ale sfinţilor, slăviţilor şi bunilor-biruitori Mucenici, ale sfinţilor şi drepţilor dumnezeieşti-părinţi Ioachim şi Ana, ale Sfântului (numele) a cărui pomenire o săvârşim astăzi şi ale tuturor Sfinţilor, să ne miluiască şi să ne mântuiască pe noi, ca un bun şi de-oameni-iubitor.

Şi închinându-ne icoanei Născătoarei-de-Dumnezeu, cântăm

Troparul Icoanei

Glas 4

(Degrab ne întâmpină)

Pe cei ce cu dragoste icoana ta o cinstesc, cerând cu evlavie dumnezeiescul ei har, auzi-i de-a pururea; toată împresurarea risipeşte-le grabnic, turma ta o păzeşte de primejdia toată, a-toate-Împărăteasă şi Maică a Domnului.

Apoi Prosomia aceasta

Celor ce cad la icoana ta, o, Împărăteasă-a-toate, Maică a Domnului, cerându-ţi solirile la Împăratul Hristos, potoleşte-le patima, goneşte-le boala, durerile trupului grabnic stingându-le, pururi să-ţi aducem cântare, Maica Dumnezeului nostru, lauda cea mare a Creştinilor.

Stăpână, primeşte rugăciunile robilor tăi şi ne izbăveşte pe noi din toată nevoia şi necazul.

Toată nădejdea mea spre tine o înalţ, Maica lui Dumnezeu, păzeşte-mă sub acoperământul tău.

şi troparul acesta pe glasul întâi

Pentru rugăciunile tuturorSfinţilor Tăi, Doamne, şi ale Născătoarei-de-Dumnezeu, pacea Ta dă-ne-o nouă şi ne miluieşte pe noi, ca un singur Îndurat.

Preotul încheie, zicând:

Pentru rugăciunile sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi.

Strana: Amin 




BISERICA si lumea
Familia. Copiii. Educaţia. Vocaţia
Mircea Vulcanescu - despre organizarea muncii intelectuale a studentului - Marius Vasileanu
 
Un intelectual îmbisericit al cărui geniu a fost recunoscut de majoritatea confraților generației sale, Mircea Vulcănescu (1904-1952), a murit în închisoarea de la Aiud, în urma unui proces politic controversat, organizat de ocupantul sovietic. Vinovat pentru eroarea de a fi fost situat de partea gre­șită a istoriei, această personalitate fără egal a culturii române și a Bisericii va fi, indubitabil, re­evaluată corect cândva, fiindcă - există nenumărate dovezi - Mircea Vulcănescu nu a fost antisemit, era un om blând, un briliant intelectual, excepțional economist și un patriot devotat României în vremurile tulburi ale Războiului Al Doilea Mondial.

În pofida nenumăratelor scri­eri despre grupul cu preocupări culturale și spirituale, Rugul Aprins al Maicii Domnului, apărute după 1989, puțini îl enumeră printre participanți și pe Mircea Vulcănescu. Astăzi se poate afirma cu certitudine: Mircea Vulcănescu a participat la câteva dintre întâlnirile Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim, a și conferențiat atunci, acolo. Există câteva personalități ale Rugului Aprins care amintesc despre prezența lui M. Vulcănescu (Mitropolitul Antonie Plămădeală, pr. Vasile Vasilache), dar și alți câți­va participanți mai puțin cunoscuți. Este adevărat, M. Vulcănescu a fost mai degrabă un membru marginal al Rugului Aprins, poate și din motive obiective. Curând avea să fie arestat (18 mai 1946), iar după o scurtă eliberare (28 mai 1946), arestul definitiv (30 august 1946) și procesul avea să-l ducă la plecarea din această lume (28 octombrie 1952), nu înainte de a se sacrifica pentru salvarea unui confrate de suferință, mai tânăr, și de a rosti pe patul de moarte: Să nu ne răzbunați!

Dar același Mircea Vulcănescu ținea con­ferințe, tot la Mănăstirea Antim, încă din anii ’30, organizate de Asociația Studenților Creștini din România (ASCR), al cărei lider era alături de alți viitori membri ai Rugului Aprins, precum Paul Sterian și Sandu Tudor...

Tot ASCR susține formule caritabile destinate studenților, prin Opera de Ajutorare Studențească (ODAS), încă din anii ’20 și, împreună cu profesorul Dimitrie Gusti, ca reprezentant al Univer­sității București, inaugurează Oficiul Universitar din București (1927) - un birou de îndrumare și ajutor destinat studenților -, al cărui șef a fost Paul Ste­rian, apoi Mircea Vulcănescu, iar între cei angajați direct Sandu Tudor.

Această preistorie a Rugului Aprins are farmecul și importanța ei fiindcă anticipează bună parte dintre preocupările culturale ulterioare ale grupului coagulat în jurul Mănăstirii Antim (Bucu­rești). De pildă, același Oficiu Universitar începe editarea unui îndrumar, un fel de agendă cu felurite infor­mații necesare studen­ților, strict universitare, dar și medicale, social-culturale etc., începând din anul universitar 1927- 1928. Implicarea celor trei tineri intelectuali, Sandu Tudor, Paul Sterian și Mircea Vulcănescu, ridică substanțial calitatea acestei agende, difuzată obligatoriu tuturor studenților, intitulată Călăuza studentului, în ediția ulterioară, publicată în anul universitar 1928-1929. Astfel, Sandu Tudor scrie o istorie a învăță­mân­tului universitar din Muntenia, prin evidențierea contribuțiilor esențiale aduse de Biserica Ortodoxă Română, Paul Sterian face o riguroasă analiză comparativă a învățământului universitar românesc din acei ani, în context Occidental, iar Mircea Vulcănescu publică un excelent studiu intitulat „Organizarea muncii intelectuale. Scurte indicațiuni privitoare la organizarea tehnică a muncii intelectuale folositoare studentului pentru prepararea lucrărilor de seminar și personale” - o lucrare de o uimitoare prospețime și astăzi. Peste câțiva ani, profesorul Alexandru Mironescu, alt viitor membru important al Rugului Aprins, va publica, tot în Călăuza studentului, câteva sfaturi adresate tinerilor aspiranți la viața universitară, despre care am vorbit în Ziarul Lumina de acum o săptămână.

„Un student bun trebuie să ajungă să cunoască și să asimileze, cu vremea, mai întâi un anumit bagaj de cunoștințe, ce alcătuiesc materialul efectiv al unei discipline”, fiindcă „una din împrejurările care contribuie cel mai mult la dezorientarea studentului intrat în universitate este deci lipsa unei metode de lucru adecvate noilor sale preocupări”, subliniază Mircea Vulcănescu. Pentru aceasta, autorul își dezvoltă metoda în câteva mici capitole: alegerea și precizarea subiectului [pentru elaborarea unei lucrări scrise, indiferent care este aceasta], adunarea materialului, clasarea materialului, prelucrarea materialului, redactarea lucrării, indicațiile tipografice [de editare].

„Două mari operații prezidă - în genere - la nașterea unei lucrări: (1) informația; (2) pătrunderea intelectuală. Și de aceea - sistematic - două mari erori pândesc lucrările academice, din acest punct de vedere: (1) lipsa infor­mației; (2) lipsa de originalitate. Este o eroare mare de a crede că erudiția poate înlocui inteligența, munca de prelucrare personală, adunarea materialului din cărți. O lucrare compilată se evidențiază îndată ca atare. Este o eroare tot atât de mare să-ți închipui că poți trata singur și ignorând toată strădania științifică anterioară, cu folos și cu orizont suficient, o chestiune. Munca știin­țifică capătă din ce în ce un caracter social tot mai acut și, pe măsură ce cultura se răs­pândește și se individualizează, muncitorul intelectual este în legătură de cooperare tot mai strânsă cu semenii săi. Cei ce pretind contrariul nu sunt sinceri, sau nu au putut da niciodată o lucrare cu adevărat academică. Cea dintâi grijă la adunarea materialului va fi, deci, alcătuirea dosarului de informații sau de referințe.”

Desigur, astăzi, la distanță de aproape 100 de ani de la publicarea acestui material, anumite aspecte trebuie aduse la zi. Lucrul cu un computer, cu alte device-uri, apariția inteligenței artificiale (IA) și a programelor din specia Chat GPT conduc la etape noi de acumulare și gestionare a informației. Fișele despre care scrie M. Vulcănescu - metodă de lectură și cercetare practicată până la apariția computerului personal - au astăzi forma unor fișiere în format electronic etc. Dar principiile pe care le enumeră Mircea Vulcănescu rămân valabile. Citatele de mai sus sunt din volumul (I) al seriei de Opere, Mircea Vulcănescu, alcătuit de neobositul cercetător Marin Diaconu (Editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă & Editura Univers Enciclopedic, București, 2005). Întrucât, având acces direct la arhiva Mircea Vulcănescu, domnul Marin Diaconu a corectat articolul inițial apărut în Călăuza studentului.

În capitolele ulterioare ale acestui articol, ajuns la redactarea definitivă a unui text, Vulcănescu precizează: „Multe ispite [subl. M.V.] pândesc la redactare, mai ales pe cei ce scriu cu ușurință și se lasă duși de propriul lor stil.” Iată-le, pe scurt: lungimea textului, ziaristica („mulți tineri se simt atrași, în scris, de farmecul expresiilor tari și plastice”), incorectitudinea în afirmări ori în citațiiabuzul de referințe. La toate acestea, autorul adaugă un imperativ: politețea redactării textului (domnuldoamna - dacă persoanele respective încă trăiesc etc.). Un capitol special, amplu, este dedicat felului în care se dau notele, obligativitatea citării exacte - subiect sensibil încă și astăzi, cum știm...

Mă opresc aici, fiindcă spicuirile de mai sus nu sunt decât o invi­tație la citirea integrală a textului original. Stilistic, Mircea Vulcănescu încă păstrează limbajul creștin, vorbește mai sus despre ispite, fiind un intelectual îmbisericit, autor, între altele, al unui volum intitulat Gânduri despre Maica Domnului. Imn acatist (Ed. Eikon, București, 2019).

Acesta este chipul real al lui Mircea Vulcănescu, cel în care, conform lui Emil Cioran, „se adăpostea evadatul dintr-o icoană”.

 

 

- un articol de Marius Vasileanu pentru Ziarul Lumina



Biserica. Neamul. Politica. Lumea
Fuga in pustie - Valeriu Tănasă
 
Cine se hotărăște să plece în pustie este condus pe cale chiar de îngerul Domnului, ajutat de Însuși Dumnezeu.

Evreii n-au fost conduși prin pustie de Domnul Dumnezeu? Cu certitudine că afirmativ este răspunsul și îl aflăm oricând, dacă citim cu trezvie cartea „Ieșirea” din Vechiul Testament.

Lumea în care trăim e în decădere (primul eu fiind) și pentru a nu pierde mântuirea e imperios necesar să ieșim din ea pentru a cinsti cu evlavie și în  liniște pe Domnul Iisus Hristos ce dorește să se odihnească în inima oamenilor.

Ne amintim că prin 2008-2010, părintele Iustin Pârvu îi sfătuia pe creștinii care îl cercetau în acea vreme, să se retragă din orașele mari către satele de la poalele Carpaților, către păduri și mănăstiri. De ce credeți!? Și noi răspundem cu respect că părintele vedea cu ochii sufletului decăderea înfricoșătoare  de la viața creștină a românilor.

Toți idolii aceștia moderni și postmoderni ce țin de tehnologie sunt, (corespund) plăgilor aruncate pe capul egiptenilor din Vechiul Testament, pentru a-i forța să permită poporului evreu (ales) să iasă din cetate și să se aducă jertfă Domnului în pustie.

Amintim doar câțiva din acești idoli care primesc iubirea și închinarea noastră a creștinilor, - închinare care, prin legea iubirii, o datorăm Domnului după cum foarte limpede învăță Stăpânul Iisus Hristos în Evanghelie.

Deci, ... internetul, telefonul computerul, televizorul, desfrâul aproape total și generalizat, fotbalul și alte urgii cărora se dedau așa zișii creștini ai acestor vremi, îi fac pe ceilalți care au ales calea îngustă să fugă în pustie pentru a lupta să primească lumina dumnezeiască fără de care nu vom putea să vedem fața Domnului Iisus Hristos la strămutarea din viața pământească.

Acești idoli insidioși ne fac cu adevărat fii ai satanei pentru că ne unim cu el dacă dedicăm tehnologiei timpul primit pentru mântuirea (salvarea) sufletului.

Ori noi știm cu certitudine că avem ținta clară de a ne apropia de Dumnezeu și de a ne uni cu El prin Sfintele Taine, prin citirea Evangheliei și prin rugăciune.

Dar când să mai facem rugăciune dacă mintea noastră e ocupată cu imaginile de pe ecranele din care ne vorbește diavolul și care e dușmanul de moarte al lui Dumnezeu și al tuturor creștinilor. Că nu ne putem închina în același timp la doi domni după cum spune Domnul în Evanghelie.

Mintea naște gândul de a ne refugia în pustie. De a scăpa cumva de furia oamenilor care se lasă în mod inconștient inspirați și conduși exclusiv de diavol.

Vedem că omenirea s-a înscris în istorie pe o traiectorie apocaliptică, de aceea gândul de a pleca în pustie e unul de la Dumnezeu. În Apocalipsă, capitolul 12, Sfântul Ioan Evanghelistul vorbește cu claritate că e bine să ne retragem în pustie în vreme de prigoană. Mântuitorul însuși s-a retras în mai multe rânduri în pustie. Arhimandritul Athanasie Mytilineos învață foarte bine că ...„de vreme ce prigoanele în lume vor constitui totdeauna un element continuu”, deducem de aici că singura soluție rămâne pustia sau mucenicia. Ne amintim că părintele Ilie Cleopa a ales calea pustiei pe timpul comunismului. Și Domnul i-a purtat de grijă  și l-a adus sănătos în mănăstire. Cităm pentru frumusețe și evlavie un mic fragment din “Cateheze la cartea Apocalipsei” a Arhimandritului grec Athanasie Mytilineos: “Iubiții mei, am să vă semnalez încă o dată faptul că Creștinismul nu devine nici lume, nici cultură, nici civilizație, nici politică. Biserica se refugiază prigonită în pustie, și astfel pustia, în sensul propriu al cuvântului, va fi locul Bisericii în vremurile eshatologice. Este ceea ce exprimă sintagma: Biserica se va refugia în pustie” (Athanasie Miytilineos, Marele război și venirea Antihristului, Editura Sofia, București, p. 251).

Creștinii care au avut și au în sufletul lor uleiul smereniei și-au aprins candela de la focul aruncat de Domnul Iisus Hristos pe pământ. Privind lucrurile din această perspectivă orice creștin este o mică biserică. Înțelegem prin focul aruncat de Domnul pe pământ ,( - Trupul său mistic) , acela care-L primim la Sfânta Liturghie.

Încercăm astfel să facem o legătură cu ceea ce spune Cartea Apocalipsei la capitolul 12, versetul 6: “Iar femeia a fugit în pustie, unde are loc gătit de Dumnezeu ca să o hrănească pe ea acolo o mie două sute șaizeci de zile”. Femeia este Biserica, trupul mistic al Domnului sau Biserica luptătoare. Și dacă noi ne silim să fim biserici, atunci ne gătește și nouă Domnul Dumnezeu loc în pustie ca să ne ferească și să ne hrănească în zilele când pe pământ va fi domnia Antihristului.



Lungul drum al eului către sine - Partea a III-a - Lector univ. dr. MARIUS ANDREESCU
Schiță pentru o filosofie ortodoxă a existenței și a cunoașterii         

Partea a treia

Ființa și existența

Constante existențiale și concepte deschise

Constantele existențiale fundamentale exprimă pentru existența creată, Adevărul ființial al Preasfintei Treimi unde nu este schimbare sau umbră de mutare: "Nu vă înşelaţi, fraţii mei prea iubiţi: Toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Părintele luminilor, la Care nu este schimbare sau umbră de mutare. După voia Sa ne-a născut prin cuvântul adevărului, ca să fim începătură făpturilor Lui". ( Iacov,I, 16-18)

Filosofii din antichitate și până în epoca modernă au încercat să cuprindă discursul rațional, dar și cunoaștere în categorii raționale, considerate a fi principii de bază ale gândirii și ale cunoașterii, înțelegerii și explicării universului. O întrebare importantă se referă în ce măsură aceste categorii ale rațiunii reflectau existența, corespundeau realității. De multe ori știința a confirmat o astfel de corespondență, pentru că lumea creată are sensuri raționale, reprezintă și poarte în sine rațiunile plasticizate ale lui Dumnezeu, așa cum afirmă părintele profesor dr. academician Dumitru Stăniloae.

Acest adevăr semnifică următoarele aspecte mai importante: lumea creată de Dumnezeu are sensuri raționale, iar devenirea ei este coordonată de pronia dumnezeiască spre scopul final al transcendentalului, spiritualizării și îndumnezeirii prin har în eternitate. Armonia și unitatea desăvârșită a lumii exprimată și de categorii ale rațiunii demonstrează că existența are un Creator și totodată această lumea nu este ultima și singura realitate; un alt aspect este raționalitatea lumii, primatul spiritului asupra materiei; corespondența dintre categoriile rațiunii și existența creată semnifică posibilitatea omului de a cunoaște realitatea în toate formele ei de manifestare, bineînțeles în limitele rațiunii umane. Există o evoluție continuă a cunoașterii raționale, care este totuși limitată și chiar finită. Raționalitatea lumii arată că omul se poate raporta la existență, inclusiv la propria persoană nu numai prin cunoașterea științifică, dar și prin cunoașterea existențială a adevărurilor revelate în dreapta credință. Arta este și ea o formă a cunoașterii existențiale a lumii, care trebuie înțeleasă tot în limitele rațiunii și firii umane.

„Sfântul Maxim Mărturisitorul ne învață să mergem spre Dumnezeu - care este Duh și Spirit - făcând următorii pași în sânul creației de la înveliș la rațiune în sânul Scripturii de la literă la Duh iar în ceea ce privește persoana umană de la simțualitate la spirit. Așa ajungem să-L înțelegem pe Dumnezeu și să înțelegem că am fost creați din iubire duhovnicească și liberi.” Constantele fundamentale existențiale nu sunt numai  concepte și categorii ale gândirii, ale cunoașterii, ci adevăruri obiective, ontologice  absolute.

Sunt două constante fundamentale ale existenței:

Dumnezeu a creat lumea din nimic, dar prin iubirea Sa. El este singura existență prin ea însăși și deplină, pe când întreaga creație are o existență participativă, nedeplină. Dumnezeu este Cel care susține lumea și armonia ei prin pronia și iubirea Sa. ”Pronia lui Dumnezeu este îngrijirea neîntreruptă a Lui faţă de făpturile Sale (Ps. 32, 13; 14, 15; 103, 10-30; 135, 25; Is. 46, 4; Luca 12, 22; I Petru 5, 7). Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că de pronie şi de mai înainte înţelegere avem trebuinţă ca să se facă toate. Iar Sfântul Chiril al Ierusalimului zice că a privit Domnul toate, mai înainte de facerea lor, fără de vreme înţelegându-se fiecare după înţelegerea cea fără de vreme voitoare a Sa”.

O constantă existențială fundamentală, un adevăr absolut este și Întruparea Fiului lui Dumnezeu, care și-a asumat și firea noastră, umanitatea și care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire a ales, din iubirea Sa de oameni, să moară pentru noi pe Cruce ca jertfă adusă Tatălui ceresc, pentru iertarea păcatelor noastre, a păcatului originar și prin Învierea Sa să învingă moartea pentru totdeauna, să dăruiască tuturor celor care cred în El și împlinesc poruncile sale viață veșnică și fericita viață în Împărăția Sa. Aceste constante, adevăruri fundamentale se deosebesc de toate celelalte constante ale naturii și ale istoriei și pentru faptul că fac legătura dintre imanent și transcendental, mai precis ridică imanentul la valoarea transcendentalului, conferă sens existenței în general și vieții omului în această lume.

Noi considerăm că pot fi conceptualizate și constante ale istoriei, care sunt existențiale și sunt adevărate oriunde și în orice timp și a căror evidență este conferită de lumea creată. Una dintre constantele lumii create a istoriei este trecerea și transformarea, evoluția universului dar și a omului, a societății. Constanta existențială a devenirii.

Dialectica stabilității și transformării existențiale, a statorniciei și trecerii, a creației și evoluției se bazează pe constante existențiale prin care stabilitatea este termenul dominant, iar schimbarea, trecerea, transformarea este termenul recesiv, este una dintre constantele existențiale și care interesează și tema acestui studiu. Stabilitatea este transcendentă acestei lumi create și finite supusă transformării, devenirii și trecerii. Tema este frecvent întâlnită în filosofie. Cum este posibil echilibrul fiinţei în devenirea sa? Iată o întrebare la care filozofii răspund diferit, uneori în sensul inacceptării unui asemenea echilibru care ar fi contrar însăşi ideii devenirii, inclusiv a devenirii întru fiinţă, de care vorbea Constantin Noica. Precarităţile fiinţei sunt reale şi reprezintă, în esență, drumul infinit al fiinţei către sine.

Totuşi, echilibrul fiinţei este posibil chiar şi în devenirea sa, prin ceea ce este mai adânc şi permanent în fiinţă, harul care transpare în devenirea fiinţei. Remarcabilă este şi ideea Mitropolitului Antonie Plămădeală care vorbea despre „devenirea în timp şi echilibrul în eternitate”: „Dar eternitatea o avem în fiinţa noastră încă fiind în trup: este Împărăţia Cerurilor. Echilibrul eternităţii nu este identificabil cu nirvana din filosofia indiană sau cu o stare de nemişcare absolută ca la Origen, ci este adâncul de smerenie şi de iubire la care suntem chemaţi a ne adânci şi noi, acum şi în eternitatea escatologică întru-un proces infinit de apropiere de Infinitatea lui Dumnezeu”. „Adâncul smereniei este desăvârşirea” spune Sfântul Isaac Sirul.

Pe lângă constantele fundamentale revelate precizate mai sus, într-o  posibilă filosofie ortodoxă trebuie să fie prezente în orice temă următoarele constante existențiale:

               Ființa și existența

               Valoarea

               Eul și sinele

Prin procedeele și metodele obișnuite ale cunoașterii, constantele existențiale nu pot fi cunoscute în ceea ce sunt ele și nici explicate sau înțelese pe de-întregul. Din perspectiva cunoașterii esle reprezintă taina, misterul. Nu pot fi cunoscute și nici deduse sau analizate,  dar pot fi gândite  și exprimate prin ceea ce noi numim concepte deschise existențiale.

Conceptele deschise existențiale sunt reflectarea în gândire (dar nu în cunoaștere), a constantelor existențiale ca dat fundamental al oricărui existent. Conceptele deschise nu pot fi subsumate categoriilor cunoașterii și nici universalului, particularului sau individualului ca mijloace ale  exprimării raționale și în consecință nu pot intra în compunerea niciunui lanț deductiv sau inductiv. Ca atare ele sunt inexprimabile, deși se întâlnesc la nivelul fiecărui exprimabil  la fel ca și constantele existențiale. Dacă ceea ce numim concepte închise sunt  cunoașterea însăși, atât ca existență în sine, ca act pur, cât și ca reflectare, transpunere în cunoaștere a ceea ce esete cunoscut sau poate fi cunoscut, conceptele deschise exprimă manifestarea, ființarea datului ca esență.

Ele mai sunt și idealul, adică expresia în gândire a ființării și a plinătății ființării întru ființă, a devenirii imanente și transcendente a existenței și existențelor, individualități create. Spre deosebire de categoriile și conceptele închise ale  cunoașterii sensibile, intuitive sau raționale, întotdeauna în expresia lor plină de sens și semnificație nelimitate, poate mai puțin categoriile și principiile  cunoașterii, conceptele deschise  sunt limitate  corespunzând constantelor existențiale  ale imanenței și transcendenței la care am făcut referire mai sus. Ca natură ele cuprind necesarul, dar nu în sfera logicului, ci ca expresie a deschiderii lor spre permanentă cuprindere în gândire a constantelor existențiale. Nu este un necesar dat aprioric, ca în raționalismul kantian  specific pentru cunoaștere, ci necesarul care se construiește pe sine prin deschiderea conceptelor.

Viabilitatea categoriilor, principiilor și conceptelor gândirii este determinată de cuprinderea lor în conceptele deschise. O altă caracteristică a conceptelor deschise este dualismul acestora mai puțin pentru cele două concepte deschise care exprimă constantele existențiale ale  revelației dumnezeiești. Dualismul,  adică  cuprinderea în gândire a negației lor. Astfel noi putem gândi și exprima prin aceste concepte non-ființa, non-existentul, non-valoare, opoziția dintre sine și eu. Numai prin construcții raționale artificiale putem vorbi de non-spațiu, non-timp, non-materie, non-posibil, non-repaus, non mișcare, etc. Cuprinderea în gândire a negativului conceptelor deschise, contrar constantelor existențiale este expresia tragicului gândirii umane în nestatornicia sa și imposibilitatea determinată de voia liberă a omului de a rămâne în Adevăr. 

Dualismul conceptelor deschise este datul ca atare, în gândire a constantelor existențiale exprimând trei aspecte: 1. Limita ca veșnică trecere; 2. Definibilitatea conceptelor fără a fi definite vreodată; 3. Sensul lor,  ca dialectică a ființei care ființează.

Conceptele deschise ale gândirii sunt numai în dualitatea lor, ca opus ce se cuprinde pe sine în celălalt. Dialectica internă a lor și a gândirii este întotdeauna orientată, putându-se și desăvârși pe sine într-o singură dimensiune prin dispariția opusului, a negației. De exemplu conceptul deschis al ființei se desăvârșește pe sine prin eliminarea conceptului  ne-ființei etc. Într-o asemenea ipoteză gândirea ajunge la coincidența totală cu ceea ce reflectă, constantele existențiale  mai sus enumerate, este calmul existențial al gândului, dar nu și împlinirea sa care se poate realiza  numai prin trăirea în Dumnezeu și în dreapta credință, prin iubire milostivă și rațională.

Ființa și existența

Ce este ființa? Este o întrebare fără răspuns clar, deși în filosofie, teologie, științe sociale există numeroase încercări de a o explica și demonstra. Lipsa unei concepții univoce și clare privind ființa,  arată până la urmă  imposibilitatea pentru cunoașterea și rațiunea umană de a cunoaște de a ști și a explica ființa în ea însăși. Ființa este legată de existență, adică de manifestările acesteia care pot fi cunoscute, dar ea este altceva și mai mult decât manifestările ființiale și fenomenale. Parafrazând pe Blaise Pascal, ceea ce știm de spre ființă este că are centrul peste tot și marginile nicăieri.

Ființa în sine  nu poate fi cunoscută și nici ființa omului, a lucrurilor a oricărui  existent. Pentru cunoașterea umană și experiența umană de orice fel ființa rămâne un mister. Dar, omul are sădit în sine ca dar dumnezeiesc un sentiment și o trăire a ființei, deși necunoscută  poate fi gândită și exprimată  conferindu-i-se sensuri și semnificații. Omul poate gândi și exprima ființa chiar și în dualitatea ei prin conceptul ne-ființei al neantului fără a se pune problema realității ontologice a acestora. Mai mult, omul este liber să accepte să ființeze în ne-ființa construită de el, să accepte ispita neantului. Nici în acest caz existența omului  nu este total lipsită de ființă. Fără ființă, ontologic vorbind existența nu este.   

Încercând o sinteză a gândirii filosofice putem spune că ființa este un concept din filosofia greacă  și apoi întâlnit în  întreaga filosofie europeană până în prezent  desemnând realitatea absolută sau ceea ce rămâne neschimbat în manifestările realității fenomenale, ceea ce este dincolo de aparențele sensibile, căutarea ființei revenind ontologiei. În traducere exactă, ființa  înseamnă "ceea ce este", în limba greacă: to on. Traducerea este certificată și de filosofia germană: das Ding ist Sein (lucrul este ființă). Concepută ca o realitate inteligibilă și cauză din care emană toate existențele particulare, ființa este asociată cu Dumnezeu.

Odată cu critica kantiană a ontologiei, interesul raportării aparenței fenomenale la ființă se deplasează spre relația între un moment al devenirii și această devenire însăși luată în totalitatea ei așa cu o concepe Hegel. În sensul său vechi, termenul de ființă („Sein”) a fost preluat de Heidegger  care înțelege prin el ceea ce se manifestă și se dezvăluie prin "fiindurile" particulare („Seiendes”), considerate în diferența, particularitatea lor "ontică", ceea ce se dezvăluie dar rămâne în același timp, esențialmente retras în sine.

În filosofia ortodoxă concepția despre ființă și raportul cu existența sunt constante ontologice esențiale. Accepțiuni  ortodoxe ale ființei:

Ființa și existența necreată, este Ființa lui Dumnezeu. Sfânta Treime unică în Ființă și întreită în persoane. În Dumnezeu ființa și existența coincid și sunt mai presus de ființă și existență  în măsura în care noi  putem să le gândim. „Dumnezeu a zis lui Moise: „Eu sunt Cel ce sunt.” Și a adăugat: „Vei răspunde copiilor lui Israel astfel: Cel ce Se numește «Eu sunt» m-a trimis la voi.”(Exodul, 3,14).

Adevărul fundamental revelat nouă de Dumnezeu pe care se bazează teologia ortodoxă, filosofia ortodoxă și toată cunoașterea și lucrarea omului  este cuprins în aceste cuvinte ale lui Dumnezeu: Ființa și existența  mai presus de ființă și de existență create sunt proprii lui Dumnezeu. Toată creația, lumea inteligibilă, omul participă în diferite grade la ființă și la existență. Prin urmare ființa și existența create nu sunt suficiente lor însele, ci își au cauza, temeiul, în actul creator al lui Dumnezeu care le aduce la ființă și existență din iubirea Lui necuprinsă și milostivă, din voia și puterea Sa, prin Fiul Său Logosul întrupat și prin lucrarea Sfântului Duh și le dăruiește ființă și existență.

„Un mare filosof german, Wittgenstein, spunea că lumea nu își are cauza în ea însăși. Eu, când citesc această afirmație adevărată, spun că mama știa lucrul acesta, deși avea numai patru clase primare. De aceea, pe ea nu o citează nimeni. În gura ei asemenea lucruri ar fi o banalitate! Când Wittgenstein spune așa ceva e cu totul altceva. Mama a ajuns firesc și fără convulsiuni la aceasta, pe când bietul Wittgenstein s-a chinuit o viață să descopere acest lucru simplu: că lumea nu își are cauza în ea însăși, ci cauza e Dumnezeu. Nu trebuie să fii mare filosof ca să știi lucrul acesta.”( Antonie Plămădeală).

Într-adevăr, expresia „Eu sunt cel ce sunt” nu poate fi aplicată niciunei ființe, niciunui lucru, niciunei stări cuprinse în ansamblul existenței universale; nimic din ceea ce există nu își este suficient sieși și toate ființele și lucrurile sunt determinate de o multitudine de condiții, specifice stării de existență în care se manifestă, între care și durata, succesiunea, ceea ce face ca toate să aibă un început și un sfârșit, cu alte cuvinte, o existență efemeră, inevitabil limitată. Mai exact, existența este prin definiție limitată, efemeră, contingentă, determinată și condiționată, aspecte care sunt exprimate de semnificația originară a termenului; etimologic, „existență” provine din latinescul ’’existere”, adică „ex-stare”, desemnând ceea ce nu își este suficient sieși, ceea ce nu își are rațiunea în sine însuși, ci într-un principiu exterior. Iar acest Principiu este Dumnezeu, „Cel ce este”, Cel ce este prin Sine însuși și își este Sieși principiu. Astfel, „a fi” este propriu lui Dumnezeu și presupune subzistența de Sine și prin Sine, auto-determinarea. Iar „a exista” este propriu ființelor din lume și presupune modul condiționat, determinat, limitat, dependent de un Principiu superior. Este distincția dintre Ființă (care este întotdeauna Dumnezeu) și existența condiționată (cu ansamblul tuturor stărilor, ființelor și lucrurilor). Dumnezeu și lumea.

Așadar, formula revelată „Eu sunt cel ce sunt” face distincție între Dumnezeu și lume, între Ființă și existență, între Principiu (Cauză) și efect, între Absolut și relativ. Dar, în același timp, stabilește lipsa de comună măsură între cei doi termeni ai distincției. Astfel, Dumnezeu este prin Sine însuși dar lumea nu își este suficientă sieși, ci prin Dumnezeu subzistă, cu toate ființele și lucrurile din ea; Dumnezeu nu este determinat decât de Sine însuși, dar lumea și ființele din ea sunt determinate de Dumnezeu, care le este Principiu. În distincția făcută între Dumnezeu și lume trebuie încă o dată subliniat că acești doi termeni nu sunt corelativi, nu sunt echivalenți, nu se află într-o relație; dimpotrivă, este vorba tocmai de lipsa reciprocității de relație, de lipsa unei măsuri comune; în sensul că lumea nu ar putea să existe fără Dumnezeu, fără Principiul ei, în timp ce Dumnezeu este absolut independent de lume. Aceasta înseamnă transcendența lui Dumnezeu.

Afirmația primordială a unei religii este aceea privind transcendența lui Dumnezeu; prezența acestei concepții ne dă certitudinea că avem de a face cu o religie, cu o revelație dumnezeiască, cu o spiritualitate revelată; și, per a contrario, acolo unde ea lipsește știm că nu poate fi vorba decât despre pseudo-religie și despre o falsă spiritualitate. Corelativ, viața spirituală își are începutul în recunoașterea transcendenței lui Dumnezeu; cine nu se raportează la acest adevăr fundamental nu se poate apropia nici de cel mai mic adevăr spiritual și pentru el domeniul spiritual va rămâne iremediabil închis.

Ceea ce știm despre Dumnezeu este ceea ce Dumnezeu ne-a făcut cunoscut despre El, prin revelațiile sau dezvăluirile dumnezeiești; adevărurile despre Dumnezeu sunt cuprinse în revelațiile Sale. Iar adevărul primordial cu privire la Dumnezeu, astfel cum El însuși îl dezvăluie, este acela cu privire la transcendența Sa. ( A se vedea, Malciu Denis Marian,’’ Eu sunt Cel ce sunt’’).

Ființa Dumnezeiască și existența lui Dumnezeu sunt mai presus de  ființă și de existență. De aceea noi oameni  avem  sentimentul și trăirea dumnezeirii, putem gândi misterul mai  presus de mister al Ființei și Existenței Sfintei Treimi, dar nu putem  cunoaște nimic  și nici exprima acest mister. Dar este mult mai potrivit să gândim despre ființa lui Dumnezeu făcând abstracție de toate existențele, caci Dumnezeu nu face parte din existențe. Asta nu înseamnă ca Dumnezeu nu există, ci ca el este mai presus de toate existențele și mai presus de însăși existență. Cunoștințele noastre, toată știința sunt în legătură cu existențele și de aici  urmează că ceea ce este mai presus de cunoștință va fi și mai presus de existență și ceea ce este mai presus de existență va fi și mai presus de cunoștință.

Spre deosebire de ființa și existența create, Ființa și Existența lui Dumnezeu coincid, adevăr  mărturisit și de Fericitul Augustin:’’Să existe oare vreun izvor udeva din care să se reverse spre noi ființarea și viața în afară de acela din care ne scoți la lumină Tu Doamne, Tu pentru care a ființa și a viețui nu sunt lucruri diferite deoarece Ființa supremă și Viața supremă sunt una și aceeași?. Tu ești mai presus de orice și nu Te schimbi.’’ 

Prin urmare, dumnezeirea este infinită și incomprehensibilă. Și numai aceasta putem înțelege cu privire la ființa Sa, anume nemărginirea și incomprehensibilitatea Sa. Toate câte le spunem în chip afirmativ cu privire la Dumnezeu nu indică ființa  Lui, ci cele în legătură cu ființa Sa. Chiar dacă vom spune că Dumnezeu este bun, că este drept, că este înțelept, sau orice altceva, nu indicăm ființa  lui Dumnezeu, ci pe acelea în legătură cu ființa Lui. Sunt unele, însă, care se spun în chip afirmativ cu privire la Dumnezeu, care au o putere de negație covârșitoare; de pilda când spunem că Dumnezeu este întuneric, nu înțelegem că Dumnezeu este întuneric, ci înțelegem că nu este lumina, ci  mai presus de lumină; si când zicem că este lumina, înțelegem că nu este întuneric.

Nu putem cunoaște ființa lui Dumnezeu nici pe calea firii, nici pe calea mai presus de fire. Ființa lui Dumnezeu este "ascunsul" tainic, la care nu ne putem ridica cu mintea și cu care nu putem intra în legătură. Ea e mai presus de orice nume cum spune Pseudo-Dionisie Areopagitul. Dar noi cunoaștem lucrările acelei ființe, care coboară la noi, cum zic Sfinții Părinți. Toate numele ce le dăm lui Dumnezeu, privesc aceste lucrări; înțelepciunea lui Dumnezeu, văzută în lume, este o astfel de lucrare; puterea Lui creatoare la fel. Aceste lucrări le mai numim și însușiri ale lui Dumnezeu. În cunoașterea firească aceste lucrări sau însușiri ale lui Dumnezeu le aflam prin analogie de la lucrările create; în cunoașterea mai presus de fire aveam o vedere, mai directa a lor. Dumnezeu a creat lumea și se revelează nouă prin iubirea necuprinsă, mai presus de iubire ca însușire a  firii create. "Şi noi am cunoscut şi am crezut iubirea, pe care Dumnezeu o are către noi. Dumnezeu este iubire şi cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne întru el." (Ioan 1, 4,16)

Ființa lui Dumnezeu este iubirea mai presus de iubire.

Dumnezeu este iubire, dar iubirea nu este Dumnezeu ( Preot Constantin Sturzu). Dumnezeu  nu este iubirea la măsura fiirii omenești. Iubirea Sa se revelează, dar exse inexprimabilă în termeni omenești. Metafizica existenței are ca obieect fundamental de reflecție ființa, așa cum remarca și Constantin Noica, iar ființa este iubirea: ’’Problema ultimă a filosofiei este  ființa. Încercarea de a intra în ființă este mai peste tot… Ființa nu este până la urmă cea desăvârșită, este numai iubirea ei. Oriunde este iubirea, de la dragostea între oameni și dragostea către copil, până la dragoastea către un gând și către un sens, peste tot este ființă. Când iubești nu te întrebi ce este pe lume.’’

Întruchipări ale Ființei dumnezeiești  în existența creată:

Dumnezeu este creatorul, proniatorul și sensul ființei și existenței create, adevăr exprimat și de Fericitul Augustin: ’’Aș spune deci că eu nu aș ființa, nu aș ființa deloc dacă Tu n-ai ființa în mine. Sau mai degrabă n-aș ființa dacă nu aș ființa în Tine, Cel de la care, prin care și întru care toate ființează.’’

-Energiile necreate dumnezeiești, lucrarea harului sfânt. Lumina necreată. Prin acestea ființa creată are subzistență ontologică. "Căci  nu există zid pentru har. Nu exită moarte pentru har. Și mort de ai fi, așa cum ne face păcatul, harul lui Dumnezeu te poate învia. De altfel așa vor învia la sfârșitul veacului toți. Va veni vremea când toți cei din morminte vor ieși, zice Scriptura, cei care au făcut cele bune  pentru învierea vieții, cei care au făcut rele pentru învierea judecății (pentru osândă). Nimic nu stă în calea harului, pentru că ceea ce suntem noi este făptura, rod al harului. Iar harul este din eternitatea ( ființa n.n.) lui Dumnezeu și puterea Lui infinită." (Părintele profesor dr. Constantin Galeriu)

Ortodoxia nu vede o graniță rigidă, absolută între imanent și transcendent, între natural și supranatural. Harul sfânt necreat ce izvorește din ființa dumnezeiască este mijlocitorul între cele două planuri ale existenței: necreat și  creat, imanent și transcendent, între timp și eternitate, între ființa dumnezeiască și ființa creată și întruchipările ființei create. Harul Duhului Sfânt, energiile dumnezeiești necreate sunt proniatoare, susțin și îndreaptă ființa omului și a lucrurilor, într-un cuvânt ființa existenței spre desăvârșire.

În viziunea Sfintei Evanghelii și a  Sfinților Părinți,  creația nu este  încheiată. "Dar Iisus le-a răspuns: Tatăl Meu până acum lucrează; şi Eu lucrez"( Ioan,5,17). Scopul istoriei lumii create și ființei acesteia este de a ajunge prin pronia dumnezeiască, lucrarea harului Duhului Sfânt la deplinătatea ființării întru ființă, ceaa ce înseamnă transfigurarea chipului acestei lumi, desăvârșirea creației, fapt continuu și  existențial  în eshatologie. "Totuși, vocația noastră de creatură este de a depăși acest dat, de a urca până la o desăvârșire, care este în același timp împlinirea naturii noastre. Aceasta o găsim prin viața în  Hristos. Prin  harul Duhului dat celui ce crede în Hristos și încearcă să-și potrivească viața după poruncile Sale, ajungem la o anumită deplinătate umană care este realizarea aspirației naturii. Primind Duhul Sfânt, omul devine mai uman. Lucrarea Duhului Sfânt poate fi concepută ca o umanizare desăvârșită a omului." (Părintele profesor universitar dr. academician Dumitru Stăniloae). Prin urmare, ființa  creată a existenței create nu este încă împlinită, dar are vocația și este condusă spre starea de  deplinătate și desăvârșire prin lucrarea Duhului Sfânt.

Ființa individuală din sinele mai adânc al fiecărui om nu este un dat imuabil, încheiat, ci are vocația daruită de Dumnezeu, ca împreună cu ființarea fiecărei persoane să ajungă la deplinătate, să rămână  pe calea desăvârșirii și a îndumnezeirii prin har. Fiecare om este liber să conștientizeze sau nu această vocație, să aleagă sau nu să fie pe calea deplinătății ființării sale și a ființei sale, pe calea desăvârșirii  prin devenirea în Hristos, prin Hristos, spre Hristos, calea îndumnezeirii prin har.

"Cel ce se împărtășește de energiile divine el însuși, într-un anume fel lumină; este unit cu lumina și vede pe deplin conștient tot ceea ce rămâne ascuns celor care nu au acest har; depășește astfel nu numai simțurile trupești, dar și tot ceea ce poate fi cunoscut cu mintea... cei curați îl văd pe Dumnezeu, Care, fiind lumină, locuiește în ei." (Sfântul Grigorie Palama)

Întruparea Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos, asumarea de către El și a firii omenești, asumarea din  negrăită iubire a jertfei  pe Cruce a Celui fără de păcat pentru iertatea păcatelor noastre, Învierea Sa, Înălțarea Sa la ceruri, păstrând firea omenească, și pogărârea Duhului Sfânt, conferă posibilitatea transfigurării ființei create zidite în om, îndumnezeirea ființei omului, a ființării omului.

Sfințenia omului este ființa în plenitudinea ființării.

’’Ai pus în noi și gândul veșniciei’’(Solomon).

’’Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El a pus în inima lor şi veşnicia, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit. Atunci mi-am dat cu socoteala că nu este fericire decât să te bucuri şi să trăieşti bine în timpul vieţii tale.’’( Eclaziastul,3.11-12)

Chipul lui Dumnezeu din noi este ființa creată de Dumnezeu în adâncul sinelui nostru.

Adâncul din noi: ființa, sinele. Adânc pe adânc cheamă în glasul căderilor apelor Tale.” (Psalmul 41, 9) Adâncul din mine, ființa din mine cheamă adâncul dumnezeiesc, ființa creată în mine, cheamă harul Ființei necreate dătător de viață veșnică. "E acel adevăr de care eu iau cunoștință, și anume că adâncul din mine caută și dorește acest necuprins, acest infinit în care simți că ai viață, ai setea de existență și de infinit." ( Părintele profesor universitar dr. Constantin Galeriu)

"Ultima adâncime din noi, descoperirea chipului lui Hristos. Ultima adâncime a sufletului meu poartă pecetea chipului Tău Doamne! Starea aceasta o putem traduce prin iubire (care este ființa din noi n.n.), căutare, dor, dar, dar mai adânc e chipul Cuiva. De aici a luat naștere icoana, fiindcă simți ființial nevoia să contempli chipul Cuiva. E pecetea Cuiva în mine. Și când scânteiază acest gând, deodată se trezește în tine o răspundere negrăită: Doamne ce răspundere am pentru acest chip care este în mine!’’(Părintele profesor universitar dr. Constantin Galeriu)

Ființa și existența create. Ființa creată este altceva și mai mult decât existența creată

Existența cuprinde ființa, dar ființa este adâncul și temeiul existenței.

Ființa în existența creată

Existența creată are dimensiunea universalului, nu numai a individualului sau ale determinațiilor acestuia. De aceea există și omul poate să gândească și ființa istoriei, a unei națiuni sau popor, ființa universului creat. Aceste modalități de existență a ființei create  trebuie analizate, la nivel conceptual, pentru că ce este ființa creată în esența ei omul nu va putea ști niciodată, împreună cu celelalte întruchipări ale ființei într-o posibilă filosofie ortodoxă.       Filosofia ortodoxă despre ființă se delimitează de concepțiile existențialiste pentru care "omul este aruncat în lume" și trăiește permanent în angoasa ne-ființării și a morții așa cum consideră de exemplu Martin Heidegger. Filosoful francez Jean-Paul Sartre, este profund sceptic față de orice măsură prin care umanitatea ar putea atinge o stare personală de împlinire comparabilă cu ipotetica „reîntâlnire cu Ființa”, propusă de Heidegger. În viziunea lui Sartre, omul este o creatură bântuită de o viziune a „împlinirii” adică „o ființă care se cauzează pe sine”, pe care multe religii și filozofi o identifică cu Dumnezeu. Născut în realitatea materială a propriului corp, într-un univers material, te regăsești inserat în ființă. Conform noțiunii lui Husserl că întotdeauna conștiința  poate exista doar ca și conștiință a ceva, Sartre dezvoltă ideea că nu poate exista nicio formă de sine „ascunsă” în interiorul conștiinței și nici sinele sau ființa.

Greșeala fundamentală a filosofilor existențialiști despre  ființă, om și lume este aceea de a nu crede în Dumnezeu, ca fiind creatorul și proniatorul lumii și nici în revelația supranaturală  prin care omul ca ființă liberă, creat după chipul și asemănarea cu Dumnezeu, are vocația spre  deplinătatea ființării întru ființă care este îndumnezeirea prin har. Orice filosofie care nu ține seama de Dumnezeu  este limitată, chiar dacă  relevă  unele sensuri și semnificații ale existenței și cunoașterii, și nu poate ajunge la adevărul ontologic, considerând că această lume în finită este singura posibilă și își are cauza în ea însăși. 

Ființa creată rămâne o taină, un mister, lucrul în sine kantian. Rațiunea umană poate gândi și intui ființa și formele ei în existența creată, dar nu este posibilă cunoașterea sensibilă și rațională a lor, ci poate cunoaște numai fenomenalitatea manifestată existențial a ființei din lucruri, din  natură, din om, din universalele existențiale, ideile, specia, mediul, valorile  etc.

Putem  gândi, dar nu putem cunoaște ființa existenței create în ea însăși.  Ființa creată nu este desăvârșirea existențială pe care numai Dumnezeu o are, ci numai chipul, imaginea Ființei Sfintei Treimi mai presus de orice ființă, inexprimabilă și incognoscibilă.

Analizând primatul ființei în filosofia lui Aristotel, Constantin Noica  remarca: "Ființa privită dintr-un unghi sau din altul, în unul din modurile ei sau în altul, în una din părțile ei sau în alta – iată obiectul oricăror științe. Și numai științei prime, filosofiei, metafizicii, îi rămânea să mai găsească ființa ca ființă pur și simplu." Din perspectiva filosofiei ortodoxe știința primă care gândește ființa creată a existenței în ea însăși este teologia împreună cu metafizica întemeiată pe adevărurile de credință ortodoxe și pe constantele existențiale.

Pentru om, calea care îl duce de la simpla ființare în lume la ființarea în plinătatea ființării întru ființă, de la eul  fenomenal, prins în precaritățile existențiale, la sinele mai adânc al ființei sale unde îl întâlnește pe Dumnezeu și trece astfel de la existența în limitele imanenței la existența spirituală întru Duhul Sfânt, este marcată de următoarele momente existențiale: uitarea de sine și lepădarea de sine pe crucea existenței sale, regăsirea de sine și depășirea de sine prin jertfa pe Cruce și darurile Învierii lui Hristos. Acela care trăiește în Hristos conștientizează existența ființei în sinele său și, în această existență creată și finită, se află în lume și totdeauna mai presus de lume.

"Această experiență a uitării de sine însoțită de conștiința de sine este revelația persoanei. Se trece de la eul psihic, de la eul individual la ’eul’ ipostatic la sinele fundamental care trăiește în sine ’eul’ lui Dumnezeu, care este adâncit în eul Duhului. " (Părintele profesor univ. dr. academician Dumitru Stăniloae)

Adâncul din mine cheamă adâncul dumnezeiesc, ființa din mine creată cheamă Ființa necreată, dătătoare de viață veșnică.

Ne-ființa, neantul, nimicul, dar și negația - moment al devenirii și formă existențială.

’’Căci Neființa nu poți s-o cunoști (să încerci e zadarnic)/Nici să vorbești despre ea.’’ (Parmenide)

Ne-ființa în sens ontologic nu există și nu are ipostas. Moartea nu este căderea în ne-ființă, ci numai o trecere de la viața finită și de la precaritățile existențiale în lumea imanentă, la viața desăvârșită transcendentă, dar numai pentru aceia care cred și mărturisesc pe Iisus Hristos  ca fiind Dumnezeu și Mântuitor: ’’Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă. Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul şi acum este, când morţii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu şi cei ce vor auzi vor învia. Căci precum Tatăl are viaţă în Sine, aşa I-a dat şi Fiului să aibă viaţă în Sine; Şi I-a dat putere să facă judecată, pentru că este Fiul Omului.’’ ( Ioan. 5,24-27)

Ne-ființa, nimicul nu are realitate în sens ontologic, dar poate fi conceput, gândit chiar în sens filosofic. Există chiar și o ispită a neantului pentru omul secularizat și ateu, pentru omul omul căzut din dreapta credință.

Prin urmare este un non-sens, o contradicție în principii să concepi și să vorbești despre ne-ființă așa cum bine remarcă  în antichitate și filosoful Parmenide. Dumnezeu a creat lumea din nimic, dar nu se poate accepta neantul, inexistența, ca și realitate, adică un momente temporare în care existența să nu fi fost prezentă. Iată ce spune în acest sens Părintele profesor Dumitru Stăniloae: „Nu ne putem închipui că a fost cândva când n-a existat nimic. De unde ar fi apărut ceea ce este? Existența fără de început este un fapt incontestabil, iar faptul acesta este supremul mister, total inexplicabil. Dar existența fără început n-a putut fi fără să știe de sine. Nu s-ar putea răspunde că ea a existat pentru a naște, cu vremea, din sine, o conștiință de sine. Oricând ar fi apărut anterior această conștiință de sine, dacă ar fi apărut dintr-o existență fără de început, ar însemna că până la această apariție a trebuit să se parcurgă o infinitate de timp. Și dacă s-ar spune aceasta, ar însemna că existența fără de început a ajuns la conștiința de sine, fiind supusă unei legi a evoluției spre o anumită țintă a evoluției unei existențe fără de început, trebuind să parcurgă un timp infinit, ceea ce apare ca absurd. Căci, afirmându-se că existența fără de început a ajuns prin evoluție la o conștiință de sine, se afirmă că de ființa ei ține în mod necesar împlinirea prin conștiința de sine. Și atunci, pentru ce ar trebui să treacă un timp infinit până în apariția în ea a conștiinței de sine? Astfel, recunoașterea unei existențe fără început, având trebuința înaintării spre o conștiință de sine, care îi aparține în mod potențial, trebuie să implice în ea recunoașterea,  conștiința de sine aparține existenței fără început.”

- Ne-ființa, poate fi pentru  omul căzut  care prin modul în care a ales să ființeze, ’’întunericul cel din afară’’, în această lume și în eternitate. Acesta nu are ipostas în sens ontologic nefiind creat de Dumnezeu, există, numai prin aceia și pentru aceia care au căzut în întunericul cel din afară. Întunericul existențial este iadul, păcatul, ispita ne-ființei, în care omul, prin libera sa alegere poate să cadă și să se afle începând din această lume, dacă îl refuză pe Dumnezeu, refuză să se întoarcă la El, se depărtează de Biserică și de oameni, dacă trăiește  în patimile sale. Închinându-se idolilor vremurilor noastre, într-un cuvânt dacă refuză  să perimească și să trăiască în lumina dumnezeiască, necreată a harului sfânt. Dumnezeu este lumina vieții  și întunericul ne-ființei iadului și a celui rău  nu o poate cuprinde. ’’Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor. Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o... Cuvântul era Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul, care vine în lume.’’ ( Ioan, 1-4, 5,9)

Întunericul cel din afară, al ne-ființei, al iadului este supremă suferință a celor care prin voia lor liberă și  faptelor s-au despărțit de Dumnezeu, refuză să trăiască în Lumină. Însuși Mântuitorul ne previne asupra  acestei suferințe, care este veșnică: ’’Iar pe sluga netrebnică aruncaţi-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor.’’    (Matei, 25,30)

Iadul celor care aleg să existe în ne-ființă este suferința absolută a neputinței de a-și mai satisfice patimile pe care le au, dar mai ales neputința de a mai iubi. Pentru că Dumnezeu este iubirea absolută, iar ființa lui Dumneze este tot iubire mai presus de orice sentiment al iubirii pe care omul îl poate cunoaște și îl poate avea. Dumnezeu ne-a creat pe noi și întreaga lume văzută și nevăzută prin iubirea Sa și a Fiului Său, Unul născut, întruchipată prin lumina necreată și lucrarea Duhului Sfânt. Iubirea este și întruchiparea în om a ființei create, pentru că și ființa creată este iubire din iubirea lui Dumnezeu, care a pus  ca legea a harului pentru om porunca iubirii, de a iubii pe Dumnezeu  și prin Dumnezeu pe toți semenii și toată firea create, nu cu iubire pătimașă, ci cu iubire milostivă, întru dreapta credință lucrătoare prin iubire.

Pentru Dostoievschi iadul este suferința maximă a celor care nu mai pot iubi. Aceasta este ne-ființa. ’’ Dostoievski a dedicat un mic capitol din Fraţii Karamazov iadului; pentru el iadul este momentul sau starea când omul îşi spune: „E târziu! Am trecut pe alături de toate... Singurul lucru ce trebuia făcut, pentru care merita să trăieşti, cu care merita să trăieşti, nu-l mai pot îndeplini; nu mai pot fi de folos nimănui. A fost o vreme când puteam iubi din cuget, din inimă, puteam iubi creator; acum nu mai pot face asta; am intrat în veşnicia unde dragostea se revarsă de la Dumnezeu; dragostea mea nu mai trebuie nimănui. Pe pământ, da — ea a fost necesară multora; pentru foarte mulţi era necesar să le acord atenţia, să-i pot privi cu ochi adânci şi pătrunzători; să pot să-mi plec urechea către ei şi să aud nu doar sunetele goale, cuvinte, ci ceea ce se ascunde în spatele acestor cuvinte: strigătul, plânsul, bucuria sau frica sufletului viu faţă de viaţa sa...”. Imaginea ce ne-o oferă Dostoievski şi pe care am dezvoltat-o aici este reală: va exista momentul când vremea va fi trecută; momentul în care pentru a compătimi, a crea, a iubi activ va fi prea târziu... Iubirea, creativitatea, gândurile şi cuvintele noastre nu vor mai trebui nimănui, căci vom sta cu toţii în faţa dragostei Dumnezeieşti, a înţelepciunii Dumnezeieşti, şi a Dreptăţii Dumnezeieşti şi a Judecăţii Dumnzeieşti’.’(Mitropolitul Antonie de Suroj)

Tot astfel mărturisește și Paul Evdokimov: ’’ Iadul nu e decât autonomia omului revoltat care îl scoate în afara locului unde Dumnezeu este prezent. Puterea de a-L refuza pe Dumnezeu este suprema libertate omenească, pe care Dumnezeu o vrea nelimitată. Dumnezeu nu poate obliga pe nici un ateu să-L iubească şi aceasta pare să fie – abia dacă îndrăznim să o spunem – infernul iubirii Sale dumnezeieşti, infernul creat de vederea omului înecat în noaptea singurătăţilor lui.’’

Părintele profesor universitar dr. academician Dumitru Stăniloae subliniază același aspect, iadul este  neputința supremă și suferința celor car nu mai pot iubi, nu mai au ființă și ființează, acum în ne-ființa eternității: ’’Chinul iadului, constând în despărțirea de Dumnezeu cel iubitor și iubit, nu poate consta și într-o ură a Lui. Dar cei din iad nu trăiesc în simțirea iubirii lui Dumnezeu, ci mai degrabă într-o recunoaștere teoretică a faptului că El e iubitor și merită să fie iubit, dar nu-L poți iubi. Neputința de a-L iubi în mod real și recunoașterea că El ar merita să fie iubit și că El e iubitor se unesc în mod paradoxal.

Neputința de a-L iubi pe Dumnezeu e cu atât mai chinuitoare cu cât e recunoscut mai demn de iubire. Iar osândirea unora la chinuri nu e un act al lipsei de iubire a lui Dumnezeu, ci constă tocmai în neputința lor de a simți iubirea Lui, neputință pe care și-au pricinuit-o prin lipsa de efort a voii lor de a răspunde cu fapta iubirii Lui. În judecata finală a lui Dumnezeu asupra oamenilor se arată totuși respectul lui Dumnezeu pentru libertatea omului, a cărui iubire a așteptat-o. Nu Dumnezeu pedepsește pe oameni pentru că L-au jignit, ci se pedepsesc ei înșiși, făcându-se neputincioși de a-L iubi.

Dar se pune întrebarea: cum Se împacă atunci Dumnezeu cu suferința lor? Dumnezeu acceptă această stare a lor, pentru că respectă libertatea lor. Avem aici marea taină a libertății omului unită la unii de la o vreme cu neputința lor. Omul adevărat se revelează prin tărie și Dumnezeu îl vrea tare.’’

Prin urmare, din perspectiva  unei posibile filosofii ortodoxe, ne-ființa nu are substrat ontologic și nici ipostas. Nu este nici anterioară și nici ulterioară existenței întru ființă creată de Dumnezeu. De aceea nimicul nu este o substanță, un mod de a fi din care Dumnezeu a creat lumea. Nimicul nu este un concept rațional pentru a evidenția plinătatea și deplinătatea absolute ale  dumnezeirii, libertatea mai presus de libertate, ființa mai presus de ființă, iubirea mai presus de iubire prin care și nu din care Dumnezeu a creat existența, l-a creat pe om  dăruindu-i suflet nemuritor, dar și responsabilitatea de a transfigura creația prin credința lucrătoare în iubire, de a nu-și pierde sufletul lipsindu-l de ființă în întunericul cel din afară, ci de a-l păstra curat  ființând întru Ființă  în eternitate.

Ne-ființa este ființarea fără ființă a celor care au căzut în întunericul cel din afară, al acestei lumi, dar și a acelora care se vor afla pentru eternitate în iadul suferinței supreme a ființării fără putința de a iubi, de a avea ființă. Aceștia sunt numai umbre care ființează, dar nu în sensul de care vorbea Constantin Noica, ci umbre ale ființării în care nu se află ființa. În mitologia  Greciei antice, iadul este lumea ne-ființei, a morții a umbrelor, care ființează totuși. Hades este zeul Infernului, sălășluind în împărăția umbrelor, pe care o cârmuiește alături de soția sa, Persefona. Hades nu este tradițional considerat un zeu olimpian, deoarece nu stă pe Muntele Olimp, ci în tărâmul morților, care se numește de asemenea Hades.

Iată, deci că Dumnezeu a sădit în om conștiința ne-ființei a riscului de a ființa în întunericul cel din afară lipsit de ființă, și pe care oamenii au imaginat-o în mod diferit de-a lungul evoluției umanității. Încă  din această lume devin umbre cei căzuți în întunericul cel din afară  care aleg să ființeze fără ființă, refuzându-l pe Dumnezeu și iubirea Lui, nerecunoscându-și păcatele prin pocăină și taina spovedaniei, ființând numai în egoismul și individualismul ispitei neantului  și care nu vor și chiar nu se poate întoarce la Dumnezeu cât încă mai au vreme în acestă lume, pentru că dincolo nu o mai pot face. În veacul ce  va să vină sunt umbre cei din întunericul cel din afară, și au devenit astfel pentru că în acest veac s-au despărțit de Dumnezeu și de oameni și, în consecință în eternitate, viața veacului ce va să vie, vor ființa dar ființă , în întunericul neantului și ne-ființei proprii, pentru că nu mai pot iubi și nici să-și satisfacă patima care îi macină. Aceasta este suferința supremă și tragicul absolut.

În filosofia ortodoxă trebuie arătat că Dumnezeu nu-i părăsește nici pe cei căzuți în întuneric, în ispita ne-ființei, deși aceștia l-L-au părăsit. Dar  cei aflați în iad  nemai putând să iubească pe Dumnezeu  nici nu se pot mântui, au pierdut ființa sufletului, prin  proprie voință și libertate, încă din această lume, cu toate că sufletul  rămâne nemuritor și în întunericul cel din afară.

- Ne-ființa ca negație în existență. La Dumnezeu totul este ’’da’’, totul este afirmație pentru că el este Calea, Adevărul și Viața, El este Ființa pentru orice ființă creată și orice ființare care participă la existență, El a spus să fie și a fost El a creat pe om după chipul și asemănarea Sa, nu din nimic ca un fel de  existent  anterior, ci prin iubirea Sa mai presus de iubire. De aceea negația, similară cu un moment al ne-ființei și al devenirii dar fără dimensiune  ontologică exist în  lumea creată pentru că aceasta este supusă finitudinii, limitelor, transformării, dar nu este compatibilă cu dumnezeirea, nu există la Dumnezeu.

Dumnezeu și Ființa Sa sunt mereu aceleași, neschimbate și fără de schimbare. Dumnezeu este mișcătorul nemișcat cum spune Aristotel. Ființa dumnezeiască este acum și pururea da și niciodată nu. Dumnezeu este absolutul și de aceea orice devenire care ar implica și negația nu poate fi gândită pentru Dumnezeu. Spre deosebire ființa creată a omului și a lucrurilor,  ființarea existenței create este schimbătoare, supusă transformării și devenirii dialectice, ce cuprinde  negația, expresie fenomenală a ne-ființei, dar numai ca moment dialectic fără substarat ontologic.

Omul este și’’da’’ și’’nu’’ deorece este schimbător, într-o permanentă fenomenalitate evolutivă dialectică orientată însă spre transcendent. Omul este și da și nu pentru  a putea spune  da binelui și nu răului. Din însuşi Cuvântul lui Dumnezeu, urmează învăţătura despre chipul în care trebuie să fie cuvântul nostru, şi anume: „Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu” (Mt. 5, 37), Mântuitorul adăugând avertismentul că „ceea ce este mai mult decât acestea, de la cel rău este.” (Mt. 5, 37)

Chiar plecând de la o înţelegere cât se poate de simplă a acestei învăţături, am putea ajunge la concluzia că se poate trăi, într-adevăr, doar cu aceste două cuvinte, suficiente pentru lucrurile esenţiale ale existenţei noastre. „Da” ar însemna acceptarea a ceva bun pentru noi, începând de la gânguritul satisfăcut al pruncului şi până la numeroasele şi diversele întruchipări lingvistice afirmative sau atitudinile şi semnele aprobative ce suplinesc, la nevoie, eventuale neputinţe lingvistice. Iar „nu” ar reprezenta orice refuz sau împotrivire la ceva rău pentru fiinţa noastră, iarăşi începând cu plânsul nemulţumit al nou-născutului când ceva îi dăunează sau lipseşte şi până la cuvintele şi atitudinile/semnele negative ale atâtor limbi şi culturi. Astfel, pe de o parte suntem înarmaţi cu putinţa de a exprima cele două cuvinte/atitudini încă de la venirea noastră în lume, iar pe de altă parte, aceste două cuvinte ne sunt relativ suficiente pentru continuarea vieţii noastre pe această lume. (Pr. profesor dr. Vasile Grăjdian)

Omul este o ființă și o ființare duale ontologic. Potrivit relatărilor Sfântului Grigorie de Nazianz, omul este o făptură duală creată de Dumnezeu, fiind alcătuit din două ele­mente distincte și opuse, din trup și suflet, sau din carne și duh. Prin suflet, omul este chip al lui Dumnezeu, în timp ce după trup, omul este amestecat cu țărâna pământului văzut. Atitudinea Sfântului Grigorie față de trup are ­două laturi, adică trupul este atât prieten, cât și dușman, prieten pentru că este tovarăș al sufletului, dușman pentru că îi stă în cale în nevoința ascetică spre nepătimire. Dimpotrivă, sufletul este ținut la mare cinste de Sfântul Grigorie de Nazianz, fiind de origine divină, fiind suflare a lui Dumnezeu, fiind o părticică ruptă din dumnezeirea nevăzută. De aceea și afirmația respectiv negația fac parte ontologic din ființa și ființarea umană. „Noi prin „da” şi/sau prin „nu” putem, în schimb, să fim părtaşi sau nu Cuvântului a toate creator, pe care îl primim sau îl refuzăm. Putem participa la viaţa plină de duh a întregii existenţe sau putem să ne pierdem în iluziile şi fantasmele pline de infatuare ale inamicului.” (Pr. profesor dr. Vasile Grăjdian).

Omul secularizat al vremurilor noastre care prin voie liberă s-a despărțit de Dumnezeu și a căzut pradă propriilor lui idoli, a transformat ’’Cuvântul în cuvinte și cuvintele în vorbe’’, cum spune părintele Arsenie Boca, a maculat frumusețea chipului său și a ființei sale alegând liber să spună nu binelui și da răului. Fără dreapta credință nu poate exista discernământ valoric. ’’Altfel spus, a spune întotdeauna „da” din „ascultare” ar putea fi la fel de rău cu a spune întotdeauna „nu” din „neascultare”. Pentru că a spune mereu „da” ar putea însemna a accepta în egală măsură şi într-o mare confuzie şi răul, şi binele. Dar ce bine este acela amestecat cu răul? O formulă contemporană de limbă engleză vorbeşte de „yes-men”-i numindu-i astfel pe cei care spun mereu „da”, într-o totală depersonalizare în raport cu părerea unui superior. Altădată se numeau, mai simplu, „linguşitori” sau „lipsiţi de caracter”, aplicându-li-se şi alte apelative, mai puţin elegante… - fiindcă dacă „nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de la Dumnezeu sunt rânduite” (Rom. 13, 1), invocarea „ascultării” nu poate acoperi întotdeauna ceea ce se numeşte de fapt laşitate. Aşa că a rosti „da” şi/sau „nu” nu este chiar atât de simplu, ci ţine de adevărul fiinţei noastre. Aici este locul înalt şi eroic al martiririlor, al mărturisitorilor adevărului, a „ceea ce este da… şi ceea ce este nu” (Mt. 5, 37)’’(Pr. profesor dr. Vasile Grăjdian).

Spre deosebire de ceea ce este dreapta credință, temeiul unei filosofii ortodoxe, filosofia existențialistă contemporană afirmă că ’’Dumnezeu a murit’’, iar negația este o formă ontologică a ne-ființei, a neantului. Din perspectiva fenomenologică a lui Sartre, neantul este o realitate experimentată și nu poate fi o simplă greșeală subiectivă. Absența unui prieten și absența banilor sugerează o ființă a neantului. Aceasta face parte din realitate. Sartre dezvoltă o teorie a neantului care este importantă pentru a explica, conform doctrinei sale filosofice, reaua-credință și libertatea. Pentru el, neantul nu este doar un concept mental care rezumă judecăți negative precum „Pierre nu este aici” și „Nu am bani”. Deși „este evident că neființa apare întotdeauna în limitele unei așteptări umane”, neantul concret diferă de simpla inexistență abstractă, cum ar fi cercul pătrat. Un neant concret, de exemplu, incapacitatea de a vedea, face parte dintr-o totalitate: viața orbului în această lume. Această totalitate este modificată de neantul care face parte din ea. Atitudinea umană de interogare, de a pune întrebări, îndepărtează conștiința de lume. Fiecare întrebare aduce posibilitatea unui răspuns negativ, a neființei, de exemplu, „Cine intră? Nimeni”. Pentru Sartre, acesta este modul în care neantul poate exista. Neființa nu poate fi parte din ființa-în-sine, nici ca un complement al acesteia. Ființa-pentru-sine este originea negației. Relația dintre ființa-pentru-sine și ființa-în-sine este una de interogare a celei din urmă. Aducând neantul în lume, conștiința nu anihilează ființa lucrurilor, ci îi schimbă relația cu aceasta, susține Sartre.

Principala critică pe care o aducem, din perspectiva unei filosofii ortodoxe la concepția existențialistă, inclusiv la cele susținute de Sartre în dialectica pe care o propune negației, este că neantul, ne-ființa există ontologic, fiind proprii existenței. A acorda negației expresie a neantului substrat ontologic echivalează cu a limita ființa și existența, a consideră că răul și păcatul sunt ontologice și justificate. Așa cum am arătat moartea este o realitate, dar nu una a ne-ființei.

Dialectica hegeliană, pentru ființa și existența create, și devenirea în imanență, din perspectiva unei filosofii ortodoxe, poate explica raportul dintre afirmației și negație. Negaţia trebuie, mai întâi, fixată în conceptul ei şi diferenţiată de alte accepţiuni ale conceptului de negaţie. În logica lui Hegel aceasta apare laolaltă cu determinările realităţii şi limitei. Negația este expresia limitei ontologice. În această situaţie, limita nu este decât negaţia care stabileşte calitatea lucrului. În conceptul limitei, însă, este conţinută atât natura obiectului dată ca negaţie (orice determinare a unui obiect, de pildă în ceea ce priveşte natura sa de cal, scaun, carte etc.), cât şi negarea acestei naturi (negarea negaţiei). Limita străbate întregul lucru al cărei limită este, şi îl determină atât ca fiind ceea ce este, cât şi ca nefiind ceea ce nu este. Determinarea lucrului ca atare se face prin fixarea lui ca fiind ceva, deci prin faptul că natura sa neagă ceea ce lucrul nu este sau, mai precis, neagă ceea ce lucrul este în mod nemijlocit, la nivelul identităţii. Hegel foloseşte aici, efectiv, tot structura logicii clasice, negaţia având rolul diferenţei specifice.

De pildă, un om este o vietate. Dar vietate este şi calul. Atunci determinaţia umanităţii este dată printr-o diferenţă specifică, de exemplu prin raţionalitate. Această determinaţie, sau negaţie a naturii nemijlocite a umanităţii, adică negaţia faptului că omul este doar vietate, „străbate” întregul concept al omului iar puterea ei fundamentală este tocmai aceea de a nega ceea ce omul nu este Prin urmare, negaţia este aceea care suprimă identitatea nemijlocită a speciilor în gen şi le diferenţiază pe acestea. Există, însă, un aspect care particularizează conceptul hegelian de negaţie: caracterul său pozitiv. Mai exact, natura nemijlocită a obiectului este negativă, abstractă, în vreme ce natura sa pozitivă este concretă. De pildă, în exempul dat mai sus, genul „vietate”, raportat la „om” şi „cal”, ar trebui considerat ca ţinând de identitate, de pozitivul celor două concepte. Pentru Hegel, „vietate” este abstract şi neagă natura determinată de „om” şi „cal”. Determinarea concretă a naturii de „om” se face tocmai prin negarea acestei negaţii iniţiale, adică prin negarea naturii de „vietate”, deci prin dubla negaţie.

Evoluţia  către raţionalitate impusă de utilizarea metodei dialectice – în Ştiinţa logicii a lui Hegel – este îndeplinită prin recursul la determinaţiile conceptuale care se dezvoltă unele din altele cu ajutorul negaţiei1 . Negaţia este, de fapt, propria limitare de sine a ideii care, în primă instanţă, ia forma limitării reciproce a fiinţei cu nimicul. În cadrul acestei prime triade, fiinţă-nimic-devenire, ideea este pusă mai întâi ca fiinţă, ca început absolut nedeterminat, abstract. Aceasta este gândirea pură, golită de orice conţinut determinat. Primul act al gândirii este acela de a se determina pe sine ca nimic, deci de a fi simplul nu. Dialectica imanentă a afirmației și negației, pentru o filosofie ortodoxă se oprește aici. Hegel  nu admitea  revelația supranaturală, iar Dumnezeu este în concepția sa o simplă idee panteistă, ci nu o realitate transcendentă, Unic în Ființă și întreit în Persoane. Pentru Hegel, ființa este dată ca nemijlocitul nedeterminat, o abstracție concepută numai spiritual lipsită de orice fel de diferență. Acesta este, de fapt, genul suprem al spiritului. Ființa este negativul susține Hegel, fapt ce contrazice realitatea. Aceasta deoarece Hegel a intuit faptul că, dacă ființa pură ar fi fost un pozitiv, el nu ar mai fi putut depăși poziția lui Parmenide. Din acest motiv, Hegel fixează ființa ca nedeterminat, ca negație a oricărei determinații, ca vid pur. Evident, o asemenea concepție nu este conformă unei filosofii ortodoxe pentru care ființa este plinătate și deplinătate pentru care ființarea și determinațiile sunt modul de exteriorizare. Nu pot fi despărțite după  criterii logice  ființa de ființare, chiar dacă ființarea nu o poate cuprinde.

Dar, pentru Hegel o astfel de construcție logică era necesară  sistemului său filosofic, în care  negația este prezentă, din nefericire, ca expresie ontologică a ne-ființei. Aceasta deoarece Hegel a intuit faptul că, dacă ființa pură ar fi fost un pozitiv, el nu ar mai fi putut depăși poziția lui Parmenide. Din acest motiv, Hegel fixează ființa ca nedeterminat, ca negație a oricărei determinații , ca vid pur. Concepția lui Parmenide este mai aproape de temeiurile unei filosofii ortodoxe deoarece pentru acest mare filosof eleat al antichității, așa cum am arătat ființa era plinătate, nu vid.

Cu toate acestea dialectica hegeliană a tezei și antitezei, a negației și a afirmației, în opinia noastră  poate explica evoluția, devenirea ființei și existenței create  la nivelul imanenței unde  totul este transformare, trecere și evoluție, expresie a finitudinii și a limitelor. ’’În spiritualitatea și cultura poporului român negația este prezentă, dar  cu un caracter relativ. Există și negația absolută, dar numai pentru ne-ființă și întruchiparea răului care este diavolul. Negația românească nu are caracter existențial. Ci esențial. Românul se opune întotdeauna  la un fel de a fi, nu la faptul de a fi. Nu e deci negativist ci limitator. Aceasta explică, zice Mircea Vulcănescu, îngăduința excesivă -poate neasemănată- a românului pentru altul. Nimeni nu este, pentru român, absolut altul sau absolut altfel. A nu fi nu înseamnă a nu exista. Negația absolută și simplă (ba) este lăsată numai pentru diavol. Relativitatea negației este ilustrată și de apariția ei ca întărire pentru afirmație,-ba da-pune accentul pe afirmație, în loc să o tăgăduiască, iar -ba nu-dubla negație, nu semnifică afirmația așa cum se petrece în alte limbi.

Faptul că negația are în limba română aceste particularități, determină, consideră Mircea Vulcănescu, câteva atitudini fundamentale ale românului în fața existenței: nu există neființă, nu există imposibilitate absolută, nu există alternativă existențială, nu există imperativ, nu există iremediabil.’’ ( Academician dr. Alexandru Surdu). Pentru o filosofia ortodoxă românească este esențial să se  arate și să demonstreze bazele creștine, ortodoxe ale spiritualității și culturii poporului român, continuitatea spirituală în istoria sa pe aceste baze și compatibilitatea între adevărurile de credință ortodoxe și cultura noastră.

Existența și ființarea lumii create.

S-a demonstrat că lumea acesta nu este rezultatul hazardului, a jocului legilor și forțelor naturii. ’’Dumnezeu nu dă cu zarul’, spunea Einstein. Necesitatea existenței acestei lumi, singura care face posibilă existența vieții și a omului, este acum afirmată și demonstrată științific. Existența și ființarea sunt fenomenalitatea și manifestarea ființei. De aceea nu există  contradicții între  ființa creată și fințare, dar există precarități ale ființării și chiar ne împliniri ale ființării. În orice precaritate existențială  ființa îți face încercarea, spune filosoful Constantin Noica. Toată ființarea și existența tinde spre ființa sa și întruchipările ființei. Ființa creată  rămâne totuși pentru om adâncul, lucrul în sine, pe care îl poate gândi și concepe, dar nu îl poate cunoaște  pentru că nu este înzestrat de creator  cu o astfel de cunoaștere.

Mai mult, ființa și existența create  tind, în dialectica existențială de la imanent la transcendent, la Dumnezeu Creatorul lor. Devenirea transcendentală, în Hristos, cu Hristos și prin Hristos, altfel spus îndumnezeirea prin har a omului și transfigurarea întregii creații este posibilă  numai prin tainele fundamentale: revelația supranaturală a întruchipării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care Dumnezeu fiind și-a sumat și firea omenească, dar fără de păcat. Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat și om adevărat într-o singură Persoană, precum și prin lucrarea teandrică a Duhului Sfânt și a omului. Această devenire a ființei și existenței create încep în această lume  și va continua în veacul ce va să vie, în eternitate.

Dumnezeu a creat existența și viața din nimic, din iubire și prin cuvântul său: „Să fie”. Creația lui Dumnezeu nu se poate întoarce în neant, în neființă. Sensul dialecticii existenței și al vieții este tot spre existență și spre viață. De altfel nici cunoașterea umană, inclusiv preocupările științelor nu sunt îndreptate spre cunoașterea neantului, a neființei (ar fi un nonsens), ci spre cunoașterea, explicarea și înțelegerea existenței și a vieții, a formelor de manifestare ale acestora și a modalităților în care realitatea există.

Existența este un concept fundamental cuprinzând totalitatea determinărilor sale. Existența ceată este o fenomenalitate dinamică primară aflată în mișcare, transformare și devenire. Existența în totalitatea sa și fiecare existent în parte  sunt delimitate și definite temporar și spațial. Existența sensibilă fi fiecare individual sun prin natura lor finite, dar  totodată, purtând în sine ontologic rațiunile  plasticizante ale Creatorului, energiile necreate  izvorâte din Ființa lui Dumnezeu, au vocația transfigurării spirituale  și a trecerii  de la imanent la transcendent, iar omul vocația îndumnezeirii prin har.

Omul este înzestrat de Dumnezeu cu suflet rațional care are capacitatea cunoașterii și  reprezentării minimale e  existenței sensibile și ideale prin simțuri și capacitatea de înțelege  existența  prin concepte raționale  dar și  capacitatea care este în fapt o poruncă dumnezeiască  de a da sensuri și semnificații existenței create, de a o transfigura spiritual prin lucrarea teandrică a omului și a Duhului Sfânt. Realitatea nemijlocită a percepției intră însă în starea conceptuală a existentei doar prin apariția limbajul semnificant care permite diferențierea și interpretarea precisă a obiectului existent. Doar conștiința face posibilă perceperea reflexivă a existenței și a formelor sale, prin raporturi de construcție și obiectivare a limbajului desemnând realitatea obiectivă.

În timp s-au disociat două ipoteze asupra 'existenței realității', una obiectivista sau materialista, care afirmă o realitate 'existentă autonom' față de subiect, și o ipoteză 'idealistă', a dependenței realității de cel care o percepe și o reprezintă. Desemnarea existenței ca fiind un produs al conștiinței individuale sau al imaginarului este punctul de vedere naiv al solipsismului, evident inacceptabil pentru o filosofie ortodoxă.

Existența creată cuprinde:

          A) lumea  sensibilă finită, supusă determinismului material și temporal, finite în imanență, dar spiritualizată în transcendență. Aceasta formează  sfera realității  obiective  pe care omul o poate cunoaște și folosi în anumite limite.

Existența sensibilă creată, (cuprinde și realitatea subiectivă sau sfera ideală), a ideilor și a valorilor. Deși ideile și valorile  se constituie ca un system  coherent și tind  spre obiectivitate, totuși existența lor este posibilă numai prin acțiunea creatoare și valorizare a omului, care astfel își îndreaptă  ființarea sa spre  plenitudinea ființării întru ființă  și spiritualizează  întreaga lume sensibilă. Omul este singura ființă creată care face parte și din realitatea obictivă și din sfera ideală, valorică, spirituală a lumii sensibile. Sensul evoluției lumii sensibile, a istoriei este  orientat prin om spre  subiectivizarea  realității obiective. Întreaga  cunoaștere și creație umană sunt expresie a spiritualizării și subiectivizării realității obiective. Părintele academician professor dr. Dumitru Stăniloae a argument amplu adevărul ortodox potrivit căruia: ’’Nu omul există pentru natură, ci natura pentru om.’’

             B) Lumea inteligibilă creată, a îngerilor, a ființelor  spirituale fără trup. Există în afara determinismului  spatial și temporar, are un  început, dar nu  are o limită temporară de existență. Aceasta pentru că ființele spirituale nu au trupuri, ci sunt create de Dumnezeu  în afară  modalităților existențuale, spațiale, temporale, cauzale, finite ce caracterizeză lumea sensibilă, în special realitatea obiectivă. Înainte de a crea lumea văzută, Dumnezeu a creat forţele spirituale şi pe cele cereşti - Îngerii care sunt intermediari între oameni şi Dumnezeu. În traducere din ebraică, înger înseamnă „trimis”, iar din greacă – „vestitor". Aceste fiinţe spirituale, fără trup fizic, sunt înzestrate cu raţiune supremă, voinţă liberă şi cu o mare putere. Ele stau întotdeauna în faţa tronului lui Dumnezeu, îl slujesc pe Dumnezeu şi îl proslăvesc, fiind trimise în serviciul omenirii, pentru salvarea, ajutorarea şi cunoaşterea Esenţei Existenţei. Marele iluminist şi învăţător francez Peter Deunov scria: „Cerul de deasupra noastră nu este bolta cea albastră, după care se pierde spaţiul lumii, unde noaptea sclipesc stelele. Cerul este organizat de fiinţe supreme, de suflete mari, de aceea el este măreţ în acţiunile sale. Îngerii care populează cerul sunt suflete mari şi inspirate, care trimit lumină în toată lumea. Energia gândurilor lor puternice şi curate se distribuie în întregul Univers şi, fiind o putere colectivă, mişcă totul în lume.”

Un alt criteriu dea  reprezenta din perspectiva unei filosofii ortodoxe ființa și existența create  este acele al posibilității  cunoașterii  acesteia de către om. Putem distinge  între existența creată accesibilă cunoașterii omenești, iar pe de altă parte  aceea care nu poate fi cunoscută prin capacitățile sensibile și raționale ale omului. Existența omului în această lume este finită, la fel și tot Universul creat de Dumnezeu. Prin urmare, toate caracteristicile existențiale ale omului, inclusiv capacitatea rațională de cunoaștere a ceea ce este imanent și cu atât mai mult a transcendentului sunt finite, limitate de însăși caracteristicile firii umane.

Caracterul finit al capacității de cunoaștere prin sensibilitate și prin rațiune a ființei umane poate fi exprimat prin sintagma: orice cunoaștere are limite. Înseamnă că și cunoașterea despre cunoaștere are limite și de aici că însăși cunoașterea despre limitele cunoașterii are limite. Deocamdată, istoria și logica cunoașterii nu au identificat existența vreunei forme de cunoaștere fără limite, chiar și cunoașterea matematică și logică. De aceea se poate admite universalitatea și adevărul logic, sau evidența enunțului, ’’Orice cunoaștere sensibilă sau rațională are limite’’.

Posibilitatea de a cunoaște sensibil și rațional a fiecărui om este limitată la capacitățile native, la înzestrarea sa biologică de a cunoaște și de a înțelege, la propria sa experiență asupra existenței imanente și transcendente. Limitele sunt determinate și de nivelul de cultură și educație, de acumulările cognitive și de viață, de mediul natural, spiritual, și social în care trăiește. 

Încercarea noastră de a cunoaște sufletul ca substanță, lumea ca întreg și ființa originară este una sortită eșecului de la bun început, pentru că cunoașterea noastră este limitată de Kant prin distincția pe care acesta o face între fenomene și lucruri în sine. Noi, oamenii, cunoaștem numai fenomene, adică avem reprezentări ale fenomenelor , care ne sunt accesibile numai senzorial, în urma aplicării conceptelor pure ale intelectului asupra intuițiilor sensibilității. Astfel ne sunt înfățișate „lucrurile, nu cum sunt ele în sine, ci așa cum ne apar ele ca urmare a intervenției constitutive a unor structuri proprii facultăților noastre de cunoaștere” căci „toate cunoștințele noastre se constituie prin structurarea impresiilor produse de lucruri asupra simțurilor de către forme ale sensibilității și ale intelectului, care ne sunt date a priori, independent de contactul nostru cu lucrurile.”

Cunoașterea rațională este limită de mijloacele specifice pe care le utilizează, mijloace demonstrative, bazate pe experiență și construcții argumentative, pe forme logice. Mergând pe linie kantiană, trebuie să admitem, așa cum am arătat mai sus că obiectul cunoașterii nu este lucrul în sine, cum este el ca atare independent de noi, ci lucrul reprezentant, adică lucrul pe care ni-l reprezentăm noi în cunoaștere, în funcție de intuițiile noastre sensibile și de categoriile apriori ale intelectului și cele regulative ale rațiunii. Paradoxul este că însăși facultatea noastră de reprezentare are limite, inclusiv limite ale cunoașterii propriilor limite.

Limitele cunoașterii Universului, a macro și microcosmosului, sunt determinate și de mijloacele prin care putem cunoaște. Există un singur mijloc lumina, mai precis, ceea ce în fizică se numește radiația electromagnetică. Primul act al creației lui Dumnezeu a fost lumina.

În privința posibilității de a cunoaște momentul formării Universului din singularitatea descrisă de modelul Big Bang există o limită absolută a cunoașterii raționale, descoperită și demonstrată de fizicianul Max Plank. În fizică această limită este marcată de constanta Plank. Aceasta, este o constantă fizică fundamentală care reprezintă unitatea naturală de acțiune (energie × timp) în mecanica cuantică. Ea a fost introdusă de Max Planck ca factor de proporționalitate între energia și frecvența unui foton. Timpul zero este momentul în care universul avea vârsta 10-43 secunde după Big Bang. Aceasta este așa-numita bariera, determinată de constanta Plank dincolo de care, mergând spre zero, mecanica cuantică nu mai e valabilă. Perioada de la 0 la așa-zisul timp zero (de la 0 la 10-43 sec.) se numește Epoca Planck. În consecință prin mijloacele de cercetare proprii cunoașterii raționale omul nu va putea știi niciodată cum a fost creat Universul, în momentul 0, sau în Epoca Plank.

Universul are în compunerea sa materia vizibilă (galaxii, stele, planete, asteroizi, praf) care reprezintă cca 10 % din masa totală a sa precum și materia întunecată și energia întunecată și care ar reprezenta cca 90% din masa universului. Mai puțin de o sutime din masa universului o reprezintă masa tuturor stelelor pe care le putem vedea în galaxia noastră și alte galaxii și care formează universul vizibil. Omul nu va putea cunoaște niciodată nimic despre materia întunecată și energia neagră din simplul motiv că nu are capacitatea sensibilă și rațională necesară având în vedere că aceste realități obiective ale existenței create nu emit lumină, radiații, singurele prin care cunoașterea realității obiective este posibilă.

Dumnezeu nu poate fi cunoscut în același mod în care sunt cunoscute realitățile din lumea concretă, folosind ideile sau noțiunile de timp și spațiu și raporturile dintre fenomenele naturale, fiindcă Dumnezeu le transcende pe toate fiind veșnic necuprins și nemărginit. De aceea, afirmându-se ceea ce nu este Dumnezeu, se spune mai mult despre El, despre misterul divin inefabil, inexprimabil în grai omenesc, decât se spune în concepte sau noțiuni afirmative. Teologia apofatică, susține că negațiile, anume propozițiile negative despre perfecțiunile lui Dumnezeu, sunt mai potrivite, pentru cunoașterea lui Dumnezeu și înțelegerii realității mai presus de fire, toate la măsurile omului ca ființă creată și finită. ’’Pentru cunoașterea apofatică atributele lui Dumnezeu nu sunt numai gândite, ci experiate întrucâtva direct. De exemplu, pentru ea infinitatea și atotputernicia, sau iubirea lui Dumnezeu nu sunt numai noțiuni intelectuale, ci o experiență directă. În actul cunoașterii apofatice subiectul uman trăiește în mod real un fel de scufundare în infinitatea lui Dumnezeu, în atotputernicia Lui, în iubirea Lui.’’( Dumitru Stăniloae).

Dar, cu toate acestea, misterul ființei dumnezeiești depășește sau transcende atât catafatismul, cât și apofatismul, rămânând în sine incognoscibil, de necunoscut, incomprehensibil, de necuprins cu mintea si inaccesibil, de neajuns la el, prin puteri proprii. De aceea Fericitul Augustin afirmă că ’’Ceea ce cunosc despre Dumnezeu este o picătură dintr-un ocean, iar ceea ce nu cunosc este însuși oceanul’. Prin nici una dintre cele două modalități de cunoaștere nu se poate cunoaște Dumnezeu în ființa Lui. De aceea Fericitul Augustin afirmă că ’’Ceea ce cunosc despre Dumnezeu este o picătură dintr-un ocean, iar ceea ce nu cunosc este însuși oceanul’. Prin nici una dintre cele două modalități de cunoaștere nu se poate cunoaște Dumnezeu în ființa Lui.

Viața, întruchipare a ființei create și omul sunt cununa existenței create.

Viața și omul  sunt  și rămân  taine pentru cunoașterea științifică, dar  taine care se deschid și care pot fi înțelese printr-un alt mod de cunoaștere și anume cunoașterea prin dreapta credință.

Oamenii de știință onești recunosc imposibilitatea pentru cunoașterea rațională de a răspunde la întrebarea ce este viața și care este originea ei. ’’Nu avem o foarte buna definiție a vieții", spune cercetătorul John Voigt, de la Universitatea din California. "Ceea ce numim viață este un lucru prea abstract şi nu putem spune cu exactitate care este linia de demarcare între viață și lipsa ei, în privința prezenței elementelor necesare", a mai adăugat el. Taina vieții este descoperită omului, atât cât poate omul să înțeleagă prin revelația supranaturală, prin Sfânta Evanghelie, prin sfânta tradiție a Bisericii Ortodoxe și prin scrierile sfinților părinți. Este necesar ca ochii sufletului și a inimii să se deschidă prin credință spre cunoașterea existențială mai presus de cunoașterea rațională, este necesar ca adevărurile dogmatice ale dreptei credințe să fie nu numai cunoscute dar și trăite cu mintea care coboară în inimă și află acolo Împărăția lui Dumnezeu.

Omul, cununa creației.  După ce mai întâi, Dumnezeu a creat din nimic lumea spirituală, apoi lumea materială, la sfârșit, pentru a încorona opera Sa, l-a creat pe om ,,care participă cu sufletul său la lumea cea dintâi, iar cu corpul la cea de-a doua“( Sfântul Macarie). El este ultima ,,creațiune a lui Dumnezeu.“ ( Dr. Iosif Olariu).

Prin urmare, omul a fost creat după ce Dumnezeu a creat Universul pentru ca acesta să poată face posibilă existența omului. Dar Dumnezeu a făcut pentru om mai mult decât atât, a dăruit omului pe însuși Fiul Său, care a pătimit, S-a Răstignit pentru noi, a Înviat, s-a Înălțat la ceruri, și-a asumat întreaga umanitate, dar fără de păcat, din iubire pentru om, pentru mântuirea și îndumnezeirea prin har a noastră și transfigurarea întregii existențe. Este singura ființă creată  chemată la îndumnezeire prin har. Nici îngeri nu au această posibilitate.

Omul nu poate fi redus la individ. El este persoană spirituală, liberă creat de Dumnezeu după chipul Său și cu vocația de a dobândi prin har asemănarea cu Dumnezeu. Prin interioritatea sa abisală, rămâne intangibil, la fel de misterios ca şi Fiinţa. El decantează memoria întregii deveniri, făcând posibilă apariția conștiinței - imagine unică de sine a Creatorului. Se afirmă tranșant că el este creatura creatoare de la capătul creației. Dar reprezintă infinit mai mult! Rostirea mai corectă ar fi: “omul este demiurgul de la capătul autocunoașterii luciferice a fiinţei” ( Lucian Blaga). Prin el se produce detașarea de substrat, de materie, delimitarea de originaritate (temei), făcând posibilă manifestarea originalității sale creatoare

Omul  este măsura tuturor lucrurilor, spunea Protagoras. Lumea este frumoasă când vrem noi să o vedem așa. Miraculos nu este numai faptul că ființa omenească se străduiește să se adapteze la mediu pentru a supraviețui, dar și faptul că mediul însuși, de la adâncurile subatomice până la sistemele de organizare şi funcționare ale galaxiilor sunt adecvate existenței vieții și a omului. Există o finalitate obiectivă a creației care este omul. Dumnezeu a creat un univers atât de complex numai pentru a crea un mediu propice, potrivit și compatibil existenței umane.

În acest context înțelegem de ce în limba greacă  cuvântul ’’antropos’’  definește omul, pentru că acest termen  înseamnă  ’’acela care privește în sus,’’ la cer. Numai omul,  din toată lumea materială creată are această însușire de a dori să treacă de la imanent la transcendent,  pentru că spiritul sau nemuritor  îl atrage  spre lumea inteligibilă. Omul este totodată singura ființă creată înzestrată cu sensibilitate și rațiune capabile de cunoaștere. Dorința și vocația cunoașterii sunt temelia științelor, a artelor, a filosofiei, a moralei, a teologiei, sunt esența oricărei creații umane. Obiectul cunoașterii îl formează realitatea exterioară omului, iar pe de altă parte sinele propriu, cunoașterea de sine.

Părintele profesor dr. Dumitru Stăniloae afirmă că în actul cunoașterii omul este singurul subiect în timp ce existența la care se raportează devine obiect al cunoașterii. Progresul cunoașterii umane din cele mai vechi timpuri până în prezent este impresionant și determină schimbarea radicală a mediului în care omul există și chiar a ființei umane. Cunoașterea este sursa culturii și a civilizației și a oricărui act creator al omului. Cunoașterea și toată lucrarea omului, creația sa, sunt ontologice și au ca izvor Cuvântul lui Dumnezeu. ’’El deschide cuvânt, căci El este Cuvântul, Care îmi dă și mie cuvânt. Și totdeauna Dumnezeu deschide cuvântul, Dumnezeu dă sensul. Iar eu să fiu gata-Inima mea gata e,Dumnezeule- acesta e răspunsul omului. Să fie pregătit în orice clipă. Să ostenești, să lucrezi-după chipul lui Dumnezeu, care te-a zidit, ziditor și pe tine- să zidești și ti în numele Lui, ca și cum ai avea de lucru nesfârșit, dar să fi pregătit de a răspunde la chemarea Lui în orice clipă, ca și cum acum ai plecat.’’ - Părintele dr. Constantin Galeriu

Una dintre cele mai tulburătoare dileme existențiale ale omului și ale omenirii este întrebarea hamletiană: „a fi sau a nu fi”. Omul este singura formă de existență care are conștiința vieții și conștiința morții, conștiința de sine și conștiința existenței care îl înconjoară. Omul este, așa cum spune Mircea Eliade o ființă religioasă, este singura formă de existență care se raportează conștient la divinitate, are vocația și dorința transcendentului.

Cât privește conștiința vieții și conștiința morții, în om se manifestă, clar, distinct și puternic dorința de a trăi, conștiința vieții și nu aceea a neantului, a nimicului, a neființei, a morții așa cum încearcă să susțină unele secte religioase sau gândirea filozofică existențialistă. Ființa umană a fost creată pentru viață și nu pentru moarte. Părintele Teofil Părăian remarca cu profunzime că bătrânii nu se simt mai aproape de moarte decât cei tineri. Dorința lor de a trăi este la fel de mare ca și în tinerețe. Explicația o conferă chiar cuvintele Mântuitorului: „Cât despre Învierea morților, au n-ați citit ce vi s-a spus de Dumnezeu când zice: Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov? Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii” (Mat.29-32). Fiul lui Dumnezeu a coborât din cer tocmai pentru a ne elibera de teroarea păcatului și a morții și să ne împace cu Părintele Universului.

Pentru omul care alege liber și conștient, dar însuflețit și determinat de harul dumnezeiesc, de lucrarea Duhului Sfânt (pentru că nu ne dăm singuri credința), să trăiască în Hristos, împlinind poruncile Sale, devenirea  sa existențială, în Hristos, prin Hristos, spre Hristos, parcurge trei etape, după cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul: ’’existența; existența  bună; existența a tot bună, în veșnicie’’. Părintele Galeriu precizează: ’’Făptura lui Dumnezeu are trei trepte, dar în suiș. Treapta întâi- existența, că existăm; a doua-existența în bine, în har lucrând binele și a treia existența veșnică, în veșnicie. Și pentru fiecare treaptă  ne-a dat Dumnezeu darul Lui. Existăm prin ființă, că avem ființă. A doua-existăm în bine prin voință. Ființă au toate, dar omul are și voință. Iar a treia -exităm în har. Și pentru ele lucrăm’’.

Din nefericire concepțiile ateiste actuale referitoare la om, societate, stat și guvernare au  denigrat  omul pe care îl consideră un simplu individ și nu o persoană a cărui libertate este îngrădită  oricând  arbitrar, transformându-l  într-un sclav care ar trebui să fie fericit  sub imperiul globalizării și al guvernărilor ateiste. Și mai grav este că mulți oameni se degradează din demnitate de om ca persoană prin  căderea în ateism, refuzând  iubirea milostivă și mântuirea  oferită de Dumnezeu,  închinându-se idolilor  vremurilor noastre și care se află încă din  această lume în întunericul cel din afară, ființează fără ființă, fiind  dominați de ispita ne-ființei. Dar, dumnezeu în necuprinsa Sa iubire milostivă nu-i părăsește  nici pe aceștia, ci ca un Tată iubitor îi așteaptă să se întoarcă ca pe orice fiu risipitor. De aceea, chiar și în condițiile  tragice ale societății contemporane chipul lui Dumnezeu din om nu a fost șters, ci numai s-a hașurat puțin.

’’Din teroarea istoriei și din absurdul vieții se poate ieși prin asumarea istoriei și transfigurarea ei... Creștinismul nu este religia morții și a neantului, ci a vieții’’, mărturisește și pentru noi, monahul de la Rohia, părintele Nicolae Steinhardt.

 

        

    

 




CĂLĂTOR prin ţara mea
Cheile Dobrogei - Ing. Ion Talpoş

Cheile Dobrogei sunt localizate în Dobrogea Centrală, la o distanță relativ mică de aria protejată Gura Dobrogei, întinsă pe  o suprafață de aproximativ 11.000 de hectare, aparținând de regiunea biogeografică stepică. Având o altitudine medie de 86 de metri, reprezintă una dintre cele mai frumoase și cunoscute atracții turistice din județul Constanța, fiind  vizitată pentru peisajul carstic spectaculos pe care îl oferă. Un peisaj uluitor, cu numeroase sectoare de chei, acum mult mai tocite decât în trecut.

În același timp, Cheile Dobrogei sunt apreciate de către geologi pentru vechimea și importanța recifilor jurasici de vârstă paleozoică.

Părerile specialiștilor, bazate pe criterii care iau în calcul, printre altele,  prospecțiunile geologice efectuate în zonă, descoperirile arheologice făcute aici de-a lungul timpului etc, confirmă vechimea cheilor apreciată la aproape două milioane de ani.

Inițial, stâncile care flancau Cheile Dobrogei aveau peste 1000 de metri înălțime, însă agenți externi precum apa, vântul, apele curgătoare, le-au erodat continuu, până au ajuns la înălțimea actuală de puțin peste 100 de metri.

Cheile Dobrogei oferă un peisaj impresionant datorită caracteristicilor lor geomorfologice, paleontologice, botanice și faunistice. În perimetrul sitului pot fi întâlnite mai mult de 10 peșteri. Două dintre ele sunt mai mari și sunt mai cunoscute, pentru că au fost studiate de către speologi. Este vorba de Peștera Gura Dobrogei (sau Peștera Liliecilor) și Peștera La Adam, care au povești interesante în spatele lor.

Conform precizărilor  specialiștilor din cadrul Universității Ovidius din Constanța, în Peștera La Adam au fost investigate în jur de 80 de specii de fosile jurasice și a fost descoperit un molar de Homo sapiens fossilis. Este o zonă foarte veche în care se întâlnesc, la tot pasul, urmele recifilor jurasici de vârstă paleozoică, formați în mările jurasice și cretacice și care păstrează încă formele foștilor atoli. Practic, aici au fost întâlnite primele urme ale dinozaurilor din România. Cheile Dobrogei sunt săpate pe o lungime de aproape 2 kilometri de pârâul Vistorna, un afluent al râului Casimcea, cea mai mare apă curgătoare din spațiul dobrogean.

Peștera Gura Dobrogei (sau Peștera Liliecilor, cum i se mai spune), este un monument al naturii, iar existența ei a fost semnalată încă din anul 1927 de către istoricul și arheologul Vasile Pârvan. Este o peșteră descoperită încă de la începutul secolului XX și a fost intens studiată. Peștera Liliecilor este relativ veche, formată la începutul cuaternarului, adică acum aproximativ 2 milioane de ani.

Ea are trei intrări și mai multe galerii, lungimea totală a acestora fiind de aproape 500 de metri. În această peșteră au fost atestate numeroase mărturii ale activității umane, multe unelte și fragmente de ceramică neolitică, dar și obiecte din metal, aparținând epocii fierului. Peștera oferă condiții optime pentru coloniile de lilieci care trăiesc acolo și în prezent. 

Masivul geologic Cheia a fost declarat din anul 1970 rezervație naturală protejată și este situat în nordul județului Constanța, în Podișul Casimcei, în apropierea localității Cheia.

Zona este reprezentantă de o serie de stânci mezozoice în formă de turnuri alcătuite din calcare de origine coraligenă. Specialiștii au identificat aici un număr de peste 600 de specii de floră endemice și rare. În ceea ce privește fauna, sunt bine reprezentate diferite specii de reptile, păsări răpitoare și chiroptere. Din punct de vedere paleontologic, calcarele din zona Cheile Dobrogei adăpostesc cel mai bogat punct fosilifer cu faună mezojurasică din Podișul Casimcei. 

Sursa: https://discoverdobrogea.ro/

Foto: Ion Talpoș




CĂRŢI NOI / Produse noi. PROMOTII
Cartea lui Adam si a Evei - *** (CARTE)
 

Prezentare Cartea lui Adam si a Evei:

Cartea lui Adam și a Evei este o lucrare creștină necanonică din secolul al VI-lea care a lăsat numeroase amprente asupra creștinismului.

Cartea este o călătorie hipnotizantă prin tărâmurile sfinte ale primului bărbat și ale primei femei. Această saga captivantă începe cu expulzarea primilor oameni din Grădina Edenului și te invită să deslușești secretele originii noastre, explorând întrebări profunde care răsună pe coridoarele timpului.

În timp ce primul cuplu se luptă cu urmările triste ale expulzării lor, Satana țese planuri întunecate de înșelăciune și pericol. În sălbăticia aspră, unde fiecare pas este plin de pericole, Adam și Eva se trezesc prinși în capcana uneltirilor adversarului lor ceresc.

Povestea îmbină elemente de alianțe, inovații și consecințe într-un tablou captivant al mitologiei, dezvăluind lumii noastre aspecte inedite despre primele zile ale umanității.

În Cartea a șasea a Constituțiilor Apostolice*, găsim o cenzură severă a anumitor lucrări timpurii, printre care se numără βιβλία απόκρυφα Μωσέως καί Ένώχ, και Άδαμ, Ήσαίου τε και Δαβίδ κ. τ. λ. „Cărțile apocrife ale lui Moise, Enoh, Adam, precum și cele ale lui Isaia și David” etc. Aceste lucrări, însă, nu merită tot ceea ce apostolii sunt făcuți să spună despre ele.

„Cartea lui Moise”, apocrifă, la care se face aluzie, este probabil λεπτη Γενεσις sau „Geneza mai mică”, cunoscută ca existând din vechime în limba greacă, sub acest nume, dar și sub cel de Ἀποκάλυψις M. sau τα Ιουβηλαια „Apocalipsa lui Moise” sau „Cartea Jubileelor”, citată de Sf. Epifanie†, Geo.

Syncellus‡, Geo. Cedrenus§ și alții. Dintre aceste trei titluri, τα Ιουβηλαια a rămas puțin înțeleasă, până când doctorul Dillmann a publicat, în 1859, ediția etiopiană din Kufale sau „Liber Jubilaeorum”; numită astfel de el pentru că, de‑a lungul cărții, despre care se spune că i‑a fost revelată lui Moise de către „Îngerul Feței” sau Mihail – împărțirea perioadelor de timp se face prin jubilee de patruzeci și nouă, cincizeci de ani. Kufale este adesea citat în notele la această carte.

Cât privește Cartea lui Enoh, ea era cunoscută doar prin intermediul unui citat din S. Jude, v. 14, 15; iar după el, din trimiterile la ea ale lui Sf. Hilarius, Sf. Clement al Alexandrei, Origene, Geo. Syncellus și alții – până când a fost descoperită în Abisinia de Bruce, care a adus de acolo în Europa mai multe copii etiopiene ale ei; una dintre ele se află acum în Biblioteca Bodleiană. Aceasta a fost publicată și tradusă și de Arhiepiscopul Lawrence, în 1838. O ediție ulterioară și mai precisă a fost publicată de doctorul Dillmann la Leipzig, în 1851, din mai multe manuscrise aduse din Abisinia de pe vremea lui Bruce; și a fost tradusă de mai multe ori în ultimii ani. Este extrem de interesantă, ca lucrare a datei probabile a elaborării sale – nu cu mult înainte sau după venirea lui Hristos. Ea este adesea citată în paginile următoare.

Cât privește „Cartea lui Adam”, menționată în pasajul de mai sus din Constituțiile Apostolice, dacă nu este Sidra l’Adam, numită și „Cartea lui Adam” a mandeenilor, poate fi Βιος Αδαμ, „Viața lui Adam”, la care face trimitere Geo. Syncellus*, ca fiind distinctă de λεπτη Γενεσις. Se spune că ar exista și în siriacă, și în arabă, în Biblioteca Vaticanului; iar „Vita Adae et Evae” a fost elaborat mai târziu din Αποκαλυψις Αδαμ și din alte documente în latină, de doctorul W. Meyer, de la Academia din München, și publicat acolo în 1879.

În cele din urmă, prin „Cartea lui Isaia”, apocrifă, se înțelege probabil „Ridicarea la cer”, cunoscută doar în etiopiană și publicată în etiopiană și în engleză de Arhiepiscopul Lawrence, la Oxford, în 1819. Datează, probabil, din primele zile ale Bisericii și este menționată de Origene și de Sf. Epifanie* ca fiind το άναβατικον Ησαιου. Se face trimitere, printre altele, la martiriul lui Isaia, care a fost tăiat cu fierăstrăul din ordinul lui Manase.

Interesanta lucrare de față are însă puține lucruri în comun cu acele texte apocrife; printre care nu are dreptul să se înscrie. Deși toate sunt aparent de origine evreiască, acest „conflict al lui Adam” este în întregime o lucrare creștină și de o dată ulterioară acelor scrieri. Este probabil opera unui egiptean pios și ortodox din secolul al V‑lea sau al VI‑lea, care îi spune povestea sau poveștile – unele dintre ele se găsesc și în Talmud și de aici în Coran și în alte locuri – așa cum erau ele crezute pe atunci, adăugând ici și colo destul de mult de la sine.

Cu toate acestea, totul este povestit în stilul simplu – pentru gustul occidental, poate copilăresc – al scriitorilor orientali pioși din acele vremuri. Credința devotată a autorului străbate întreaga sa narațiune; el pare dispus și gata să creadă mult mai mult decât să se îndoiască; să ia informațiile de bune, și nu să pună la îndoială adevărul acestora.

Obiectul său este, așadar, de a face legătura între primul Adam și venirea celui de‑al doilea, Hristos; cinci mii cinci sute de ani* după căderea lui Adam din Eden și în împlinirea făgăduielii l‑a făcut atunci Mântuitor. În cuvintele autorului nostru, Adam are relații frecvente cu „Cuvântul lui Dumnezeu”, care îi vorbește despre venirea Sa în trup pentru a‑l mântui; o promisiune pe care Adam le cere copiilor săi să și‑o amintească și să o transmită propriilor copii. Apoi, când moare, trupul său este îmbălsămat și așezat în Peștera Comorilor, unde el și Eva și‑au petrecut viața; de acolo, este luat de Noe, cu aurul, tămâia și smirna aduse din Eden și pus în arcă, de unde este scos de Melchisedec după Potop; și adus de el, împreună cu Shem și îngerul trimis să le arate calea spre „Mijlocul Pământului” ομφαλος της γης, spre dealul „Cranium” sau Golgota. Acolo, stânca se deschide de la sine pentru a primi trupul lui Adam și apoi se închide din nou. Este locul pe care a fost ridicată crucea Mântuitorului, când a fost răstignit.

Această carte, tradusă acum pentru prima dată în engleză și care spune multe lucruri noi pentru majoritatea cititorilor, a fost scrisă probabil în arabă în Egipt, de unde a fost dusă mai la sud, și tradusă apoi în etiopiană. În orice caz, nu se știe deocamdată de existența niciunui original grecesc sau egiptean al acesteia; și nici nu trădează vreo urmă vagă măcar de elenism. Există însă o lucrare siriacă a Bisericii timpurii, numită M’ārath gāze, „Peștera comorilor”, menționată de Asseman* și atribuită lui Sf. Efrem de către prezbiterul Simeon†, care a trăit în secolul al XIII‑lea. Judecând după titlul său, ar putea avea multe în comun cu lucrarea de față; totuși, în absența oricărei cunoștințe despre acel manuscris siriac, nu putem, pentru moment, decât să analizăm copia arabă, scrisă în Egipt, ca fiind originalul

probabil. Pentru că versiunea etiopiană, deși scrisă într‑un stil bun, poartă semne inconfundabile ale unei origini arabe. Este, desigur, imposibil de stabilit cu certitudine data originalului arab sau a traducerii etiopiene. Doctorul Dillmann, în prefața la traducerea sa în limba germană, pare să creadă că acest „Conflict al lui Adam” ar putea data din secolul al V‑lea sau al VI‑lea și nu pare să existe niciun motiv întemeiat să credem altceva. Este totuși cert că trebuie să fi fost scrisă înainte de secolul al IX‑lea; judecând după numeroasele extrase din el, redate cuvânt cu cuvânt de Said Ibn‑Batrik, sau Eutychus, medic, precum și de patriarhul

melchit, care a trăit în secolul al IX‑lea; când și‑a scris cartea Nazam al‑jawāhir sau „Șir de pietre prețioase”, cum și‑a numit el „Analele lumii”, de la creație până în vremurile sale.

Este o lucrare merituoasă, deși, poate, prea plină de povestiri care nu pot fi primite ca fiind autentice.

Traducerea în limba engleză a fost realizată din ediția etiopiană precisă și erudită publicată recent de marele orientalist, doctorul E. Trumpp, profesor la Universitatea din München. El a avut avantajul originalului arab, pe care îl citează frecvent în notele sale valoroase, de care traducătorul din limba engleză s‑a folosit de multe ori; un avantaj pe care „magnus Apollo”, în tradiția etiopiană, doctorul Dillmann nu pare să‑l fi avut, pentru comparație cu manuscrisele mai mult

sau mai puțin imperfecte pe baza cărora a făcut traducerea sa germană în 1853.

Deoarece textul etiopian este împărțit neregulat în secțiuni – unele foarte lungi, datorită subiectului în cauză – traducătorul din limba engleză a considerat că este mai bine să împartă traducerea în cărți și capitole, unele dintre ele având aceleași titluri ca și cele din text.

Cartea I – cuprinde întreaga viață a lui Adam și a Evei, din ziua în care au părăsit Edenul, locuința lor în Peștera Comorilor, încercările și ispitele lor, aparițiile Satanei în fața lor și Cuvântul lui Dumnezeu care vine să îi mângâie și să îi ajute. Apoi nașterea lui Cain, a lui Abel și a surorilor lor gemene; dragostea lui Cain pentru propria soră geamănă, Luluwa, pe care Adam și Eva doreau să o unească cu Abel; de aici ura față de fratele său și uciderea acestuia de către Cain; și durerea, și moartea lui Adam.

Cartea a II‑a prezintă istoria patriarhilor care au trăit înainte de Potop; viața copiilor lui Set pe Muntele Sfânt – Muntele Hermon – până când au fost ademeniți de Genun și de fiicele lui Cain, să coboare de pe munte; și, ca „îngeri căzuți”, să piardă dragostea lui Dumnezeu pentru ei. Apoi moartea lui Cain, când a fost ucis de Lameh cel orb; și viața celorlalți patriarhi până la nașterea lui Noe.

Cartea a III‑a prezintă istoria construirii arcei, a Potopului, a așezării întemeiate de Noe și de familia sa si a transportării trupului lui Adam până la „mijlocul Pământului”; dezvoltarea idolatriei sub Nimrod, distrugerea idolilor și chemarea lui Avraam.

Cartea a IV‑a – prezintă o scurtă istorie a patriarhilor, a judecătorilor și a lui Avraam până la venirea lui Hristos.

Primele trei cărți sunt de departe cele mai interesante.

A patra pretinde că oferă genealogii care au fost iremediabil pierdute; însă redescoperite cumva și prezentate în detaliu de autor. Cele mai multe nume sunt de origine pur etiopiană, iar altele sunt atât de desfigurate încât nu pot fi recunoscute. Prin urmare, le‑am folosit nemodificate; deoarece nu pot fi de mare importanță.

 

Detalii despre carte / COMANDA



CREIERUL. 10 lucruri pe care trebuie să le stii - Sophie Scott (CARTE)
 

Prezentare CREIERUL. 10 lucruri pe care trebuie să le stii:

Descopera complexitatea uluitoare a creierului si modul in care acesta ne afecteaza personalitatea, comportamentul si multe altele.

Scrisa de profesoara de neurostiinte cognitive de la UCL, Sophie Scott, si compusa din zece eseuri uluitoare, dar accesibile, Creierul: 10 lucruri pe care trebuie sa le stii te ghideaza prin complexitatea uluitoare a organului care te face pe tine… tu.

De la profunzimea retelelor neuronale, vitale pentru functionarea noastra, la modul in care creierul nostru difera de un altul si felul in care neurostiinta va evolua, aceasta carte este un ghid inovator pentru cea mai puternica si mai impresionanta parte a corpului nostru.

Daca te-ai intrebat vreodata ce se intampla in capul tau (sau al altcuiva), aceasta carte va fi o lectura fascinanta si captivanta.

„Fără îndoială, profesoara Sophie Scott este unul dintre cei mai buni cercetători în neuroștiințe cognitive. Cartea este scrisă într-un limbaj atât de frumos. Te simți ca și cum ai avea o discuție plăcută cu ea. Pe lângă faptul că este o carte incredibil de informativă despre creier, este o carte pe care o poți citi, înțelege și ale cărei informații pot fi digerate cu ușurință, indiferent de pregătirea ta. O lectură obligatorie! Cultura ta generală se va îmbunătăți semnificativ. Sper din toată inima că profesoara Scott va mai scrie și alte cărți în anii următori!” - Recenzie Amazon

 

Detalii despre carte / COMANDA



Fiinta umană în era tehnologiei - Norbert Wiener (CARTE)
 

Prezentare Fiinta umană în era tehnologiei:

Fiinta umana in era tehnologiei – implicatiile ciberneticii asupra omului reprezinta un reper in revolutia sociala si stiintifica, fiind o lucrare ce a transformat fundamental modul in care intelegem relatia dintre oameni si tehnologie.

Nominalizat la Premiul Nobel pentru fizica si cel care a inventat primul sistem automat de ochire a aeronavelor in zbor, Norbert Wiener uimeste, in prezent, multi specialisti din domeniul inteligentei artificiale cu precizia cu care a prevazut viitorul tehnologiei.

Fondator al stiintei ciberneticii - studiul relatiei dintre computere si sistemul nervos uman – Wiener a fost inteles gresit de multi ca cineva care sustinea automatizarea vietii umane. Dupa cum dezvaluie aceasta carte, viziunea sa era mult mai complexa si mai interesanta. El a sperat ca masinile ii vor elibera pe oameni de corvoada implacabila si repetitiva, astfel incat ei sa poata realiza activitati mai creative si de supervizare. In acelasi timp, a realizat pericolul dezumanizarii si al dislocarii.

Cartea sa examineaza implicatiile ciberneticii pentru educatie, legi, limbaj, stiinta, tehnologie, anticipand impactul enorm - de fapt, o a treia revolutie industriala - pe care calculatorul l-a avut asupra vietii noastre.

 

Detalii despre carte / COMANDA



Mărturisitorii din temnitele coministe - Repere de sfintenie - Ciprian Voicila (CARTE)
 

Prezentare Mărturisitorii din temnitele coministe - Repere de sfintenie:

Biserica Ortodoxă Română a început canonizarea sfinţilor închisorilor. Pentru unii dintre credincioşi, acest eveniment a fost un prilej de mare bucurie duhovnicească. Din păcate, există şi credincioşi care, fiind influenţaţi de tot felul de polemici mediatice, sunt oarecum reţinuţi faţă de cinstirea noilor mucenici şi mărturisitori. De aceea, este nevoie ca oamenii să înţeleagă cât de importante sunt aceste modele de sfinţenie.

Dumnezeu ne-a făcut daruri de mare preţ, iar acum este datoria noastră să ne deschidem inimile pentru a-i primi pe aceşti eroi ai credinţei în Hristos din secolul XX.

 

Detalii despre carte / COMANDA



Orice sfârsit e un început. Despre o viată fără frică si vinovătie - Haralambos Papadopoulos (CARTE)
 

Prezentare Orice sfârsit e un început. Despre o viată fără frică si vinovătie:

Nu se sfințesc cei fără de păcate, ci cei ce au fost în stare să‑și vadă greşelile. Să și le atingă fără a le fi teamă că se vor păta și li se va șifona imaginea. Cel ce și‑a văzut păcatele, ne spune Sfântul Isaac Sirul, e deasupra celui ce înviază morții.

Iar cărarea spre un nou început presupune regăsirea copilului din noi, pe care l‑am redus la tăcere, socotindu‑l de prisos. Căci copila­șul încă e acolo și ne așteaptă. Încă n‑a încetat să zâmbească și să se joace. Să se bucure de existență. Căci viața nu are un sens, ci ea însăşi e sensul. Este dar al lui Dumnezeu, descoperire a deplinătății în persoana lui Hristos, Care ne așteaptă s‑o trăim, nu să ne ascundem de ea.
Așadar, trăiesc cum pot și cât pot, înălțând doxologie și mulțumire. Înțeleg foarte limpede că nu pot să am sau să fac totul. Trăiesc cu ceea ce, fie greșit, fie bine, fac, cu lipsurile și golurile din care îmi este alcătuită viața, împăcându‑mă cu realitatea vieții și apropiindu‑mă tot mai mult de Dumnezeu.


Pr. Haralambos Papadopoulos

 

Detalii despre carte / COMANDA



Minunile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - Sf. Ioan al Tesalonicului (CARTE)
 

Prezentare Minunile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir:

La sfârșitul secolului al VI‑lea – începuturile secolului al VII‑lea, Sfântul Ioan al Thessalonicului avea să alcătuiască cea dintâi scriere închinată minunilor Sfântului Mare Mucenic ­Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – prin­tre cele dintâi de acest fel –, tălmăcită acum pentru prima dată în limba română.

Volumul are o importanță aparte nu doar pentru faptul că privește în mod direct istoria poporului român și a Balcanilor acelei epoci îndepărtate și sumbre, ci mai ales pentru măiestria și arta cu care autorul reușește să ne înfățișeze adevăratul chip al credinței lucrătoare, biruitoare a toată boala, molima și încercarea abătute asupra noastră din pricina păcătoșeniei și a șubrezeniei viețuirii creștinești în vremuri de restriște.
????
„Pe care dintre virtuțile tale le voi lăuda mai întâi: pe cele de dinainte, pe cele din timpul sau pe cele următoare nevoințelor tale mucenicești? Căci trei laude deopotrivă îți datorez: pentru viețuirea ta curată, pentru nevoințele tale mucenicești și apoi pentru minunile pe care și înainte, dar și acum, din mormânt, neîncetat le săvârșești.”
Sfântul Roman Melodul

 

Detalii despre carte / COMANDA



 

(cele mai noi apariții la editurile ortodoxe)

Trei promoții pe lună. Fiecare promoție are reduceri de preț de până la 35% la cărțile de la:
- 2 edituri
- 3 autori
- 4 categorii/domenii
Prin abonare la revista online Porunca Iubirii primiți și Newsletterul cu fiecare promoție
     Daca v-ați abonat dar nu primiți revista, cauzele pot fi: 1. când v-ați abonat ați scris greșit adresa dv de email;  2. aveti casuta de email plină; 3. adresa noastră e tratată ca spam sau e blocată de furnizorii dv de servicii IT (de aceea e recomandat să nu folositi o adresă email de la serviciu).
     În toate aceste cazuri sunteți șterși din lista abonatilor și va trebui să vă abonați din nou aici: https://poruncaiubirii.agaton.ro/newsletter.
Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox, treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte.

Descarca oferta 
Editurii Agaton

Descarca oferta de CARTI/Produse (.xls)
icoane, tamâie, cruciulite, calendare etc.

Produse naturiste Măn. NERA (.pdf)


"Fericit cel ce citeşte…
căci vremea este aproape" (Apoc. 1, 3)
  

Revista Porunca Iubirii 
apare lunar din 1998 cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sibiului

Editor: Asociatia ORTOPRAXIA (Ed. Agaton)
0740054256; revistapi@agaton.ro
Fondatori: ing. Ioan Cişmileanu, ing. George Căbaş, ing. Alexandru Stănese

Consilier editorial: Preot Adrian Roman
Redactori: Pr. Adrian Roman; Cristina Roman; Ioan Cismileanu; Natalia Corlean

----------------------
ISSN 2344 - 0619        ISSN-L 1453 - 7567