Descarca Revista

Întâmpinarea Domnului - 2 Februarie

Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox,
treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte
Februarie 2024

 

Sumar:
Pana cand va voi rabda pe voi?!!
Oamenii care refuza contopirea cu Inteligenta Artificiala vor disparea
Diferenta dintre taxe si contribuțiile benevole, in parohii
STIRI INTERNE - Februarie 2024
STIRI EXTERNE - Februarie 2024
Galagiosii care nu inteleg dumnezeirea Fiului
De ce purtam la gat semnul Sfintei Cruci?
Bolile protoparintilor Adam si Eva
Sfintii Trei Ierarhi
Rugaciune rostita in Senatul american
DEPENDENTELE - Adolescenti in capcana drogurilor
Dr. Miriam Grossman distruge ideologia de gen
Despre rugaciune - Sofronie Athonitul (CARTEI)
Intoarcerea Sfantului Ioan Gura de Aur - Aliki Kafetzopoulou (CARTE)
Neuroplasticitatea - *** (CARTE)
Vom vedea pe Dumnezeu precum este - *** (CARTE)
Zambind cu Dumnezeu - Antonie de Suroj (Bloom) (CARTE)
Prima mea Psaltire - *** (CARTE)



Tema lunii
Pana cand va voi rabda pe voi?!!

 

Iar Iisus, răspunzând, a zis: O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? (Matei 17,17)

Grecia a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex, în ciuda opoziției Bisericii Ortodoxe
Grecia a spus „da”, joi, 15 februarie, căsătoriei homosexuale și adopției de copii de către cuplurile de același sex, o reformă majoră a societății dusă de majoritatea conservatoare, în ciuda opoziției acerbe din partea influentei Biserici Ortodoxe, informează Activenews. Odată promulgată legea, această țară mediteraneană în care încă predomină un model de familie tradițional va deveni a 37-a țară din lume, a 17-a țară din Uniunea Europeană și prima țară creștină ortodoxă care a legalizat adopția pentru părinții de același sex. Din cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameral, 176 au votat pentru, 76 împotrivă și doi s-au abținut, după două zile de dezbateri. Înainte ca proiectul de lege să intre la vot, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a  afirmat că "se opune total" planului Atenei de a legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex. Mai mult decât atât ierarhii greci au trimis scrisori pastorale în care au informat credincioșii din întreaga Grecie despre opoziţia lor faţă de proiectul de lege care urma a fi supus la vot, întrucât va promova "abolirea paternităţii şi a maternităţii" şi "dispariţia rolurilor de gen în cadrul familiei și că această iniţiativă legislativă condamnă viitorii copii să crească fără tată sau fără mamă într-un mediu de confuzie a rolurilor parentale."
 
Reacție a BOR, prin vocea purtătorului de cuvânt al patriarhiei Române, Vasile Bănescu
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune despre legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex din Grecia că "nu comunitatea creştină a acestei ţări a votat şi legalizat nefirescul, ci politicienii influenţaţi de zgomotoasele nuclee ideologice care i-au impresionat mai mult decât adevărul însuşi. Statul modern nu are nicio trăsătură religioasă, deci, prin natura sa, e a-moral. Un stat/ guvern „înţelept”, deşi a-religios, are în mod firesc grijă să nu-şi fragilizeze până la disoluţie structura socială fundamentală care este „familia naturală”, prin care orice societate rezistă în istorie şi merge înainte, deci să nu se autosaboteze prin privilegierea ideologiilor în defavoarea realităţii".
”În miezul firescului nu stă doar mult invocata libertate, ci și mult ignorata responsabilitate”

"Progresul omenirii nu are absolut nicio legătură cu progresismul care îl sabotează, aşa cum ordinea nu are nicio legătură cu haosul. Sub soare, în lumea creată de Dumnezeu, este şi va fi mereu loc pentru toţi, oricât am fi de diferiţi. Esenţial şi problematic e să înţelegem sensul existenţei noastre în ea. Şi să nu mai confundăm programatic libertatea alegerilor făcute în sfera intimă cu „libertatea” impunerii lor ca normă în sfera publică. În miezul firescului nu stă doar mult invocata libertate, ci, inseparabilă de ea, şi mult ignorata responsabilitate. Nu e chiar un secret că punerea lor în conflict are efecte devastatoare atât în plan personal, cât şi comunitar. Oricât ne-am seda ideologic, nu ne putem sustrage realităţii implacabile şi „legii morale” care ne avertizează de câte ori o încălcăm. Deloc întâmplător", a mai scris Bănescu pe Facebook.

Reacții din lumea ortodoxă

Iulian Capsali: GRECIA CREȘTINĂ SE SURPĂ

Grecia devine prima țară ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de același sex. Asta înseamnă să ai doar partide globaliste în Parlament! Și aici este pericolul de a nu înscrie în Constituție firescul familiei! De aceea vă conjur să sprijiniți inițiativa din care fac parte, de modificare a Constituției prin Referendum! Sintagma "soți" va fi înlocuită cu "bărbat și femeie" precum în Codul Civil (care însă poate fi schimbat într-un Parlament de cozi de topor). Imediat ce vor fi puse la dispoziție tabelele pentru semnături, sper să găsim lideri locali care să preia inițiativa în teritoriu. Doamne, ajută-ne! - sursa

Mănăstirea Paltin petru Vodă

Acum, când Grecia ortodoxă a legalizat căsătoriile între cuplurile gay, precum și adopția copiilor de către familiile homosexuale, să ne amintim mustrarea și atenționarea Părintelui Justin. O mustrare ce poate semăna cu o profeție…

PR. JUSTIN PÂRVU: LEGALIZAREA PĂCATELOR ATRAGE URGIA LUI DUMNEZEU!!

Dragul meu, este vorba despre viața noastră care a decăzut așa de puternic. Și înainte nu erau așa păcate, de toate nuanțele, nici măcar în dicționar nu exista terminologia aceasta mizeră care e acuma, de homo, lesbianism, nu se știa de unde vin toate lucrurile acestea. Criza morală, criza spirituală care s-a abătut asupra noastră nu este altceva decât aspra judecată şi mâniere a lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. Pen­tru legea lui Dum­nezeu nu știm să protes­tăm, dar pen­tru mărirea salari­ilor da. Când mărșălui­esc homo­sex­u­alii, când ni se pun cipuri, când ni se omoară copiii prin vac­cin­uri, nu protestează nimeni, sau foarte putini. Trebuie să apărăm societatea şi familia de handicapul acesta modern care s-a infiltrat şi la noi în ţară, prin acceptarea incestului şi a prostituţiei şi a altor mari fărădelegi. Ei încearcă să desfiinţeze valorile naţiei din temelii, şi o face acţionând prin ambele planuri: unul moral, spiritual dar şi cel biologic, virusând familia şi voinţa omului. Să ne amintim de martirii şi străbunii noştri! Și să nu îngăduim străinilor să ne răpească moştenirea aceasta primită prin harul lui Dumnezeu şi plămădită prin sângele şi sudoarea martirilor noştri. Să ştiţi că noi putem fi străjerul Europei. O Europă fără o Românie nu poate exista. Ortodoxia noastră românească a rămas cam singura de strajă, în splendoarea ei de demnitate şi prestigiu.

La ora actuală, păcatul a luat locul virtuţii. Noi nu trebuie să cultivăm păcatul şi să-l scoatem în evidenţă pentru că asta înseamnă subminarea neamului. Datoria noastră este să modelăm, să dăm o formă nouă structurii noastre creştine opuse vieţii acesteia a desfrâului şi a destrăbălării. Însă, la ora actuală, problema cea mai mare este desfrâul acesta, pentru care ne va pedepsi Dumnezeu: „Fac ce vreau, spun ce vreau, gândesc ce vreau!”. Nu mai e nicio normă de viață, niciun principiu. Măi, din felul în care merge omenirea la ora actuală, nu prea văd o întoarcere… Și asta este o metodă de revenire a omului care renaște. Conducătorii de azi vorbesc de criza financiară. Ei vor o refacere financiară. Nu se gândesc la o refacere a lumii în Hristos. Păi, acum considerăm că e pace? Nu vedeți cum sapă gropile astea imorale? După aceea vine persecuția. Cum să mai rămâi creștin când în școală e atâta dezmăț, greutăți și lupte puternice? Nu vedeți acum, la școală, întreabă tu într-un sat, câți vor icoana și câți nu o vor? Nu mai ai oameni care să susțină tema icoanei în clasă. Degeaba îi spui la biserică: „Așa și așa”, că el acasă tot ca la școală face. Focul acesta este pedeapsa lui Dumnezeu care vine și aduce această pârjolire a noastră, ca în Sodoma și Gomora. Cu cât păcatul este mai mare, mai groaznic, mai înspăimântător, cu atât pedeapsa lui Dumnezeu este mai crudă și mai înfricoșată. Lumea acum este în pragul unui mare cataclism, de răz­boi. Acesta este un război tehnic, electronic care depă­şeşte limita tuturor războaielor de dinainte. Prin acest război se urmăreşte animalizarea noastră, aduce omul la starea în care să nu mai poată gândi, să nu mai poată simţi şi trăi nimic, decât ceea ce i se comandă, devenind un rob al tehnicii. Şi dacă vorbim de criza economică, să vorbim şi de criza spirituală prin care trece omenirea acum. (Selecții din „Ne vorbește Părintele Justin”)

Preot Ioan Istrati

1. Votul este nelegitim, atâta timp cât peste 70% din greci nu sunt de acord cu legea. Politicienii vicleni lucrează împotriva poporului și ar trebui dați afară. 

2. Încă o dovadă că statul e o instituție antihristică, în ciuda aparențelor pioase sau a declarațiilor ortodoxe.

3. Grecia cu imensul ei tezaur spiritual ortodox intră în zodia Sodomei și riscă soarta celor 5 cetăți.

4. Biserica asediată de legiunile demonilor trebuie să cheme pe păcătoși la întoarcere la Dumnezeu și la moralitate, nu să tolereze mizeria. 

5. Zidul de foc și de pucioasă se apropie și de noi. Să înmulțim rugăciunea.

Pr. Alin Cristian: Într-o lume în care totul devine fluid și relativ se pierd categoriile, genurile, principiile, valorile, reperele

Această tendință de relativizare a fost și prima ispită demonică și tentația primului om când a pus la îndoială Cuvântul Creatorului său. "Oare chiar veți muri dacă mănâncați din pomul cunoștinței binelui și răului? Nu, nu veți muri, ci veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul...", a șoptit Evei, ispititorul (Geneză, cap.3). Această cutezanță a semeției, nu doar demonice, ci și omenești răpește discernământul, introduce eroarea în judecată, subiectivismul și operează o versatilizare a categoriilor filosofice, dar și a gândirii teologice care fără recursul la dogme, înțelese ca adevăruri revelate, părăsește arealul ispirațional al sensurilor care se tălmăcesc prin suita valorilor cardinale: binele, adevărul și frumosul în Duhul Sfânt. În maniera aceasta fluidă, relativistă, se destructurează tot ce s-a dorit inițial de către Creatorul văzutelor și nevăzutelor prin actul creaționist, anume de a statornici: datul creatural, ontologic, biologic și teologic numit chiar de Dumnezeu - "bun foarte". Toate aceste făpturi și făptuiri sunt chemate a se rândui spre sensurile "bune foarte" primordiale... pierdute prin desacralizare și înstrăinare de Dumnezeu. 

În Hristos se afirmă toate, pentru că toate (regnuri, specii, genuri) au fost create prin Hristos și poartă în esența lor ontologică cuvintele Cuvântului și rațiunile sacre, divine. Vocația credinței este tocmai această orientare transfiguratoare spre Sacru, spre "în-Dumnezeire" a acestora. Nu de a-L face pe Dumnezeu ca noi, micșorându-L pe Cel nemărginit la măsura noastră, omenească, ci de a ne face pe noi ca Dumnezeu, prin asemănare și dezmărginire până la măsură dumnezeiască. Cum mai pot fi deslușite sensurile în lipsa unor raporturi   bine definite între subiectiv și obiectiv, între clar și obscur, între absolut și relativ, între transcendent și imanent, între creat și necreat, între natural și supranatural, între virtute și viciu, între sacru și profan, între imuabil și efemer, între moral și imoral, între rânduială și neorânduială... În Hristologie, conceptul Unirii ipostatice a firilor în persoana divin-umană a Mântuitorului, cu comunicarea însușirilor celor două naturi, dumnezeiască și omenească, rămâne modelul arhetipal al înțelegerii tuturor acestor raporturi între cele enumerate mai sus. În această lume care și-a pierdut reperele, s-a mutat depravarea cea dinafară, prin greșita folosire a lucrurilor în depravarea cea dinăuntru, în greșita folosire a ideilor, dar noi vrem să organizăm înțelesuri, să operăm esențializări și să elucidăm terminologii și concepte, prin anarhism epistemologic, prin răstălmăciri semețe și nihilism. Criticăm tot, negăm orice, judecăm pe oricine, tragem vanitos concluzia: nimic nu e bun, în afară de mintea noastră, care rămâne singura noastră certitudine. Cum se iluzionează unii crezând că sunt în "în Duh și în Adevăr" cu Hristos, nu tălmăcind, ci răstălmăcind aproape totul. Dumnezeu nu s-a lepădat de Biserica Sa, de preoții Săi, de Dogmă, de Morală și de Cult ori de toată lucrarea Sf. Taine, de icoane sau de moaștele sfinților Săi, dar omul îndrăznește să se lepede de acestea, să le conteste și să-L prezinte pe Dumnezeu ca pe Unul care și-a abandonat lucrurile și lucrările pe care le-a lăsat Bisericii și omului spre mântuire. "Tatăl Meu până acum lucrează și Eu lucrez" (Ioan 5, 17). Acest perpetuum și dinamism trinitar se întâmplă pururea în Biserică și în viața omului credincios. Comunicare, comuniune și conlucrare, toate poartă chipul Crucii, verticala este relația cu Dumnezeu și orizontala este relația cu semenii, nu doar individual, ci comunitar.

Când Hristos a intrat în Biserică cu biciul tocmai acest lucru l-a înfăptuit: separarea Sacrului de profan, așișderea când S-a disociat de gândirea fariseică. Nu S-a lepădat de "Templul Tatălui Său, care casă de rugăciune se va chema", pe care "porțile iadului nu o vor birui", pentru că este "stâlpul și temelia Adevărului". (1 Timotei 3, 15)  Și fiind "un Dumnezeu al rânduielii, nu a neorânduielilor" (1 Corintieni 14, 33), a inspirat pe sfinții Săi să pună rânduială prin Lege, porunci, dogme și ritual liturgic și demarcaj între virtute și viciu, între permis și nepermis. Ordinea morală presupune, așadar, delimitare între bine și rău și nu amestec. Judecata lui Hristos presupune despărțirea "oilor de capre" și așezarea sufletelor în cele două realități distincte: Rai sau Iad, împreună cu El în lumina necreată sau separați de El, în "întunericul cel mai dinafară..." (Matei 25, 30) Omului îi rămâne liberul arbitru de " a se pune în rânduială" prin rânduieli, ori ba, de a fi înăuntru sau în afară, de a-și "con-sacra" viața, gândirea, existența sau de a le profana, cum și zice Domnul: "Cine e nedrept, să nedreptățească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfințească încă." (Apocalipsa 22, 11) 

Avertisment pentru România: 

Se pregătește Guvernul României să adopte ”căsătoriile” și ”familia” gay în luna iunie?

Recent, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a promovat un proiect de lege prin care intenționează să „reglementeze diversitatea formelor de familie” în România. Ministerul Familiei, condus de Natalia Intotero, membră a Partidului Social Democrat, a înaintat Guvernului României un proiect de lege prin care intenționează modificarea „conceptului de familie” (familia tradițională, familia monoparentală, familii adoptive etc.), drepturile și responsabilitățile pe care le au părinții.

„Scopul Legii privind familia din România este să ofere un cadru legal cuprinzător și echitabil pentru reglementarea relațiilor familiale și protejarea drepturilor și intereselor membrilor unei familii”, susține Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în susținerea necesității legii. În proiectul de lege, ministerul face referire la „recunoașterea diversității formelor de familie” și enumeră explicit „familia tradițională” și „familia monoparentală”. În acest stadiu nu există nicio referire clară la recunoașterea cuplurilor formate din persoane de același sex, pentru care România a fost condamnată la CEDO, însă contextul în care apare acest proiect de lege ridică semne de întrebare, fiind un răspuns la scrisoarea Ministrului român de Externe, Luminița Odobescu, prin care cere Guvernului, Parlamentului și ministerelor să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO.

„Statul român are obligația ca, cel târziu până la data de 25.03.2024, să prezinte CM (Comitetului Miniștrilor, n.red.) informații privind măsurile adoptate sau avute în vedere pentru a răspunde încălcărilor Convenției constatate de Curte”. Pe 22 august 2023, Guvernul României a contestat fără succes decizia CEDO din 23 mai 2003 – în cazul Buhuceanu și alții c. României (nr. 20081/19) – prin care România era condamnată pentru neasigurarea unui cadru legal de recunoaștere și protecție a dreptului la respectarea vieții private și de familie a cuplurilor de același sex. Decizia a rămas definitivă, CEDO obligând România să adopte o legislație pentru „familiile” de același sex. Îngrijorate de ingerința gravă a forurilor europene în Constituția și dreptul intern al României, patru culte religioase din România – Cultul Penticostal, Cultul Baptist, Cultul Adventist și Cultul Creștin după Evanghelie – au solicitat Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, Președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, Președintelui Camerei Deputaților, Alfred Simonis și Ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, să intervină pentru a proteja legea fundamentală a țării, cât și valorile și tradițiile românilor, valorile iudeo-creștine care au stat la baza lumii civilizate, inclusiv a Europei și Uniunii Europene.

Este România obligată să transpună decizia CEDO în legislația națională? Teoretic, da. În 1994, România a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, astfel angajându-se să respecte drepturile garantate de aceasta și a recunoscut jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului. În practică, CEDO nu are la dispoziție instrumente și măsuri punitive împotriva României pentru a o forța să adopte o decizie. În schimb, țările membre ale Convenției, în special Uniunea Europeană, pot exercita presiuni diplomatice și economice împotriva României ca urmare a refuzului adoptării unei decizii CEDO.

Ce mai prevede proiectul de lege. Printre principalele reglementări ale acestei legi, „fără a se limita la acestea”, sunt următoarele:

1. Definirea familiei: Precizarea conceptului de familie, recunoașterea diversității formelor de familie (familia tradițională, familia monoparentale, familii adoptive etc.).

2. Drepturile și responsabilitățile părinților: Stabilirea drepturilor și obligațiilor părinților față de copii, inclusiv dreptul la custodie, vizitare, susținere financiară și responsabilitatea pentru educația și bunăstarea copiilor.

3. Protecția copiilor: Asigurarea unui cadru legal pentru protejarea copiilor împotriva neglijenței, abuzului și exploatării, inclusive măsuri de intervenție în situații de abuz sau neglijare.

4. Reglementarea căsătoriei și a divorțului: Stabilirea condițiilor și procedurilor pentru încheierea căsătoriei, precum și regulile și procedurile pentru divorț, custodie și împărțirea bunurilor.

5. Adopția și protecția persoanelor vulnerabile: Precizarea legislației în vigoare pentru procesul de adopție, asigurarea protecției și sprijinului pentru copiii fără părinți sau pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii.

6. Protecția victimelor violenței domestice: Stabilirea măsurilor și resurselor/instituțiilor responsabile pentru prevenirea și protejarea victimelor violenței domestic, inclusive ordine de protecție și acces la servicii de consiliere și sprijin. Sursa Activenews, parteneriat Tribuna.US.

 

a consemnat Cristina Roman



Oamenii care refuza contopirea cu Inteligenta Artificiala vor disparea
 
Klaus Schwab, la Summitul Guvernului Mondial 2024: Oamenii care refuză să se contopească cu Inteligența Artificială vor dispărea în curând. IA, Internetul Lucrurilor, ingineria genetică “devin fundamentul vieții noastre” 

Fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, a vorbit la Summitul Guvernului Mondial, ediția 2024, afirmând că omenirea face tranziția către „o nouă eră”, „era inteligentă”. Schwab a avertizat că oamenii care refuză să fuzioneze cu inteligența artificială (AI) vor descoperi în curând că nu mai au loc în societate. Schwab a declarat în fața audienței că a avut o „lungă discuție” cu ChatGPT despre cum va arăta această „nouă eră” a „evoluției” umane. Discuția s-a întins pe 20 de pagini, iar ulterior Schwab a cerut ChatGPT să rezume discuția și să răspundă la întrebarea cum va arăta nouă eră. Potrivit răspunsului ChatGPT, citit de Schwab, în „noii zori” ai civilizației umane, „cele mai profunde nevoi și aspirații ale umanității” vor fi armonizate cu tehnologiile celei de-a Patra Revoluții Industriale, precum Inteligența Artificială, roboți, Internetul Lucrurilor, printarea 3D, ingineria genetică, calculatorul cuantic devin „fundamentele vieții noastre zilnice”. În această „nouă eră” distopică, tehnocratul FEM adept al transumanismului, Klaus Schwab, consideră că oamenii vor fuziona cu lumea digitală și că dimensiunile noastre biologice vor fi modificate. Schwab a prezis anterior chiar că, în doar zece ani, lumea va arăta „complet diferită față de cea de acum”. Noua ediție a Summitului Guvernului Mondial s-a desfășurat în perioada 12-14 februarie 2024, la Dubai, Emiratele Arabe Unite, potrivit site-ului oficial al evenimentului, worldgovernmentsummit.org, preluat de Activenews.

Opinii ale unor sfinți părinți și teologi ortodocși cu privire la pericolul modificărilor genetice, al nano-tehnelogiei, al inteligentei artificiale și în concluzie, al transumanismului - spicuiri:
  • Starețul Dionisie Ignat: O să fie schimbări mari. Conducătorii omenirii de astăzi sunt hotărâți să distrugă omul

Să avem nădejdea la Dumnezeu, dar timpurile sunt critice. Timpurile-s foarte critice. După cum spun Sfinții Părinți, Sfinții Prooroci, noi am intrat în veacul al VIII-lea, și ei așa scriu că, intrând în al VIII-lea veac, multe necazuri o să vină peste omenire, mari schimbări o să fie în lume. După scrierile Sfinților Părinți, omenirea așteaptă două pericole înfricoșate: un război înfricoșat de mare și împărăția lui antihrist. Acuma numai Dumnezeu știe care va apuca înainte, războiul acela care se așteaptă sau împărăția lui antihrist. Nouă nu ne-a rămas altceva decât să ne pregătim. Să ne pregătim prin pocăință, spre mărturisire curată, că nimenea nu se poate mântui decât numai prin pocăință, adică prin mărturisirea păcatelor înaintea părintelui duhovnic. O să fie un război înfricoșat, poate nu acum, dar în câțiva ani. Așa va fi că nu vor mai cunoaște că au fost oameni cei omorâți. Suntem în vremurile de pe urmă. Sunt semne vădite. 

Conducătorii omenirii de astăzi sunt hotărâți să distrugă omul, atât duhovnicește, cât și firește; adică nu se mai pune problema de a fi un bun creștin, asta e departe, dar nu mai poți fi om firesc. Vor să schimonosească firea omului. Conducătorii europeni se vede bine treaba că au luat locul lui satan însuși, că de acum ei, cu ideile lor, introduc răutatea în omenire. Dar pentru ce? Ca să distrugă cu desăvârșire tot ce-i duhovnicesc în om, dar nu numai atât, ci și tot ce-i omenesc. Ăștia vor să facă lumea ca pe niște dobitoace, să nu știe că este Viață Veșnică. Chiar dacă zic că este Dumnezeu, ei spun că totul este aici, viața asta să fie bine. Uniunea Europeană este casa fărădelegilor, este distrugerea omului, nu numai a creștinului sau a monahului. Lăsăm asta la o parte [monahismul sau creștinismul], dar vedem că legile Uniunii Europene duc la distrugerea omului, fiindcă dau drepturi lui satan. Ei legiferează că păcatul împotriva firii este ceva bun. Vezi, ăștia de la Comunitatea Europeana o țin (consideră) pe România ca cea mai înapoiată. De ce? Pentru că crede în Biserică, fiindcă are mulți preoți și monahi. Adică crede în Viața Veșnică și nu crede în ideile lor. Vor să bage ideile lor și Biserica le stă în cale. O să fie schimbări mari. Ce, crezi că Comunitatea Europeană este după Dumnezeu? O să-i schimbe pe toți, o să le schimbe mintea. Această schimbare este spre dărâmare, iar nu spre zidire. Pentru păcatele noastre, ale omenirii, pentru fărădelegile care se petrec, bag seama că s-a luat Harul Sfântului Duh și de la alimente, fructe și legume. Le bagi în gură, dar nu vor să se pogoare în stomac, că nu au gust. Și gustul alimentelor este un dar de la Dumnezeu, dar acum toate sunt serbede. Să te scoli de la masă cu o mică poftă de mâncare, așa povățuiesc Sfinții Părinți, și asta este folositor și trupește, și sufletește. - Extras din Lumea în vremurile de pe urmă. Vol. II – Starețul Dionisie, Editura Prodromos.

  • Avva Iulian de la Prodromu şi inteligenţa artificială

O să "trebuiască" îndată niște implanturi, pentru că mintea ta n-are să mai facă față inteligenței ăsteia diavolești!..

Măi, uite ce-i: diavolul vrea cu orice chip să intre-n om. Iar dacă nu poate – din cauza Duhului Sfânt primit la botez – atuncea îi atacă mintea cu asta… cu „inteligenţa artificială”. Am auzit şi eu că unii vor ca oamenii să-şi descarce toate amintirile, gândurile şi cunoştinţele pe nişte computere. Cred că în felul ăsta pot fi manipulaţi foarte uşor – deşi ei spun că o fac pentru binele nostru. Ai să vezi că va veni vremea când o să îmbrăţişezi o nălucă de peste ocean şi n-o să-ţi mai trebuiască nevasta ta. Trebuie mare grijă. De nu te va păzi Domnul, în zadar o să fie toată grija ta. Rugăciune: „Rugaţi-vă neîncetat”. Şi stat aproape de Dumnezeu. Că satana umblă ca un leu, să ne înghită – că i s-a apropiat vremea. -  revista Lumea monahilor nr. 138 / 20 Decembrie 2018

  • Monahia Gavriila „HOMO CONNECTICUS” ȘI SCLAVIA BIOMETRICĂ

 „Dar vine omul modern cu tehnica lui și întoarce lumea. Vine cu tehnica asta, care chipurile îi prelungește viața, dar de fapt i-o scurtează, fă­cându-l rudă cu toate bolile posibile din lumea aceasta” (Arhim. Justin Pârvu).

Din ce în ce mai des, auzim vorbindu-se în ultimii ani despre așa-numitul homo connecticus care este legat și atașat de tot ceea ce înseamnă mass-media și tehnologie digitală: televizor, PC, tabletă, laptop, telefon, smartphone, etc., de unde și noile forme de dependență sau de adicție, cyber-adicția sau cyber-dependența, ori adicțiile asistate de tehnologie. La summitul IQ DIGITAL de la Iași, olandezul Richard van Hoojdank, futurolog și observator al noilor tendințe din tech, a prezentat răstimp de 63 de minute, o înfricoșătoare lecție (din punct de vedere creștin-ortodox) despre anticipare și gândirea inovativă, având ca deviză propria convingere că „pentru a experimenta cu adevărat viitorul e necesar să trăiești cât se poate de fizic în el” și că „oamenii de știință pot să imite astăzi felul în care ne depozităm informația din creiere în format digital[1]

În era hiper-tehnologizantă a terifiantului viitor, omul este redus la condiția de entitate depersonalizată, în timp ce inteligența artificială, în speță robotul, devine demiurgul întregului univers. Perspectiva creștină asupra creării și menirii omului pe pământ este înlocuită cu una de-a dreptul scelerată, sortită să golească sufletul uman de orice licărire dumnezeiască. Astfel, gândurile consemnate acum 100 de ani de Sf. Nicolae Velimirovici devin de o actualitate cutremurătoare:

„Dumnezeu vrea să înalțe și să slăvească identitatea omului deasupra materialității fără de minte și de viață, în timp ce oamenii vor să își îngroape identitatea și să își uite Ziditorul, făcându-și ca scop unic al vieții tehnologia și bogăția materială. Mulți oameni care sunt handicapați spiritual și moral din cauza necredinței lor în Hristos, fac din tehnologia modernă idoli la care se închină, și cheamă pe toți oamenii și popoarele să aducă jertfă acestor idoli. Este binecunoscută povestea biblica a regelui Nabucodonosor. El a construit orașul Babilonului cu palate, și turnuri suspendate, cu o asemenea dibăcie tehnologică și frumusețe cum lumea nu mai văzuse. Regele a privit spre orașul pe care îl clădise, stând pe acoperișul palatului său și a grăit plin de mândrie: «Oare nu este acesta Babilonul cel mare pe care l-am clădit eu întru tăria puterii mele și spre cinstirea strălucirii mele, ca reședință a împăratului?». Pe când glăsuia el aceste vorbe încrezute, Dumnezeu l-a lovit cu nebunia și și-a pierdut mințile, și în nebunie a trăit vreme de șapte ani ca o fiară între fiarele pădurii. Orașul lui, Babilonul cel mare, a devenit o grămadă de dărâmături și loc de batjocură. A ajuns un pustiu fără de locuitori, întocmai cum a prorocit Ieremia, profetul (Ieremia 51:37)”[2].

E posibil ca lucrurile să se întâmple așa cum sunt prevăzute doar dacă facem abstracție totală că ar mai exista și un Stăpân atotputernic al acestei lumi. Oricum, omul zilelor noastre, fascinat de progresele tehnologiei modern, îi „interzice” din ce în ce mai mult lui Dumnezeu să intervină în vreun fel, în planul teluric al existenței sale. Prezentarea continuă cu o apologie a mașinilor autonome. În viziunea lui van Hooijdonk „oamenii conduc ca niște maimuțe”, în vreme ce o mașină Tesla, prevăzută cu camere ce pot surprinde peste 20 de autoturisme care circulă în fața ei, poate frâna la timp ca să evite o coliziune sau poate lua o decizie rapidă care să salveze vieți, pentru că nu are reacții întârziate ca ale omului. Riscul mare este că aceste mașini inteligente pot fi sparte de hackeri, pot încăpea pe mâinile unor minți criminale și trimise să facă rău. „Tehnologia va face producția de mărfuri mai bună și mult mai ieftină”, continuă futurologul olandez. Prin serviciul de printare 3D, astăzi îți poate sta la dispoziție întreg procesul de realizare pe baza schițelor a unui prototip exact, de la partea de proiectare 3D și până la modelul fizic propriu-zis. Datorită tehnologiei de printare 3D, costurile de producție pentru un produs, pot scădea la jumătate. Reversul medaliei este că se pot printa și arme.  Și în domeniul sănătății, inovațiile tehnologice vor aduce schimbări radicale. Corpul uman va fi monitorizat continuu prin tehnologia Apple care dacă în prezent, printr-un ceas de mână te poate avertiza cu privire la un posibil atac cardiovascular, peste trei ani, va fi capabilă să prezică starea de sănătate psihică a utilizatorului, după modul în care folosește tastatura și după mișcările trupului sau vocea pe care o are. Operațiile chirurgicale vor fi efectuate de roboți, fiind mult mai rapizi și mai preciși decât oamenii. El așteaptă cu entuziasm implantarea cipului cerebral care, în opinia lui, ar rezolva cazurile de demență, alzheimer sau epilepsie. Futurologul olandez își încheie expunerea cu o meditație „extravagantă”, ca să nu-i spunem aberantă, asupra morții. Pentru omul care în viziunea lui reprezintă doar o sumă de amintiri, de aptitudini și de cunoștințe, „moartea va fi o alegere”, pentru că noul robot Tesla Bot va îngloba digital personalitatea, memoria, ideile noastre personale și le va descărca în realitatea virtuală, „veșnică”. În fața atâtor descoperiri fulminante ale științei și tehnicii, se pare că realitatea potrivit căreia sufletul omului este nemuritor prin actul creației dumnezeiești va dispărea și ea în spatele vreunei holograme. Oftăm din greu și exclamăm ca neuitatul Cicero: „O, tempora! O, mores!”. - (Articol publicat în Revista Atitudini Nr. 80)
  • Pr. Theologos, din Muntele Athos: Inteligența Artificială nu îl are pe Dumnezeu. Consecințe

Mare atenție, motoarele de inteligență artificială nu știu nici sensul vieții, nu au nici idee de frumos, nu au nici conștiință. Inteligența Artificială nu știe nici de Dumnezeu, nici de milă, nici de iubire. Este ceva care nu o să ajungă niciodată la nivelul omului pentru că omul este chip și asemănare după Dumnezeu și deci este capabil de această comunicare interpersonală. Deci din cauza asta aceste sisteme de Inteligența Artificială efectiv distrug comunicarea interpersonală, distrug iubirea, distrug persoana din noi pentru că persoana se fărâmițează în aceste click-uri repetate, căutări repetate care duc de fapt în neant. Pentru că aceste platforme de Inteligența Artificială se arată în fața noastră ca niște „supra-oameni”, ca niște pseudo-mântuitori, ca niște pseudo-iubitori care ne satisfac cum spuneam poftele , dar care de fapt ele nu știu nimic, nu concep nimic și deci iubirea noastră față de platformele respective se duce în neant. Noi nu o să primim niciodată înapoi această iubire pe care o dăm în direcția respectivă. Dar ceea ce noi trebuie să facem întâi de toate ca să ieșim de sub robia acestor sisteme care acționează prin plăcere pentru că am spus că sunt sisteme de Inteligența Artificială care acționează mai degrabă pe partea durerii (sisteme de supraveghere, militare), dar ne limităm acum la cele care acționează prin plăcere, trebuie să ne folosim partea mânietoare și să spunem stop, până aici: nu o să dau în continuu click, nu o să hălăduiesc în continuu pe aceste platforme, nu o să mă duc ca boul de belciug, înțelegeți. Pentru că atunci efectiv mă fac rob. Deci prin osândirea de sine, prin folosirea forței, prin rugăciune, neapărat trebuie să ne rugăm – Doamne, ajută-mă, luminează-mă să am echilibrul, Doamne, nu mă lăsa! – prin conștiința veșniciei noastre și prin răbdare, adică trebuie să avem o luptă continuă cu aceste lucruri și bineînțeles prin limitarea expunerii la aceste sisteme (expunerea care poate să ajungă până la cote foarte scăzute, inclusiv la nivelul zero), putem să ieșim din mirajul acestor sisteme. 

Virtuțile noastre sunt scut în fața Inteligenței Artificiale 

Ceea ce este foarte important în cazul acesta sisteme de constrângere este să fim curați, să încercăm și cu toată forța noastră să nu avem nimic de ascuns și să ne rugăm la Dumnezeu să ne ajute și să avem nădejde că o să fie bine, că Dumnezeu este mai presus de aceste sisteme de Inteligență Artificială. Un caz aparte sunt sistemele de Inteligență Artificială care sunt, după cum aminteam la un moment dat, management, adică e vorba de o supra-optimizare. Deci sistemul se gândește – eu trebuie să maximizez profitul, deci eu trebuie să-i strâng pe oameni de gât să lucreze, să aibă o anumită performanță în muncă, să aibă o anumită producție. Atunci văzând toate activitățile omului, îl vor constrânge cu amenințarea datului afară de la muncă sau diferite amenzi sau diferite proprii la bancă și așa mai departe ca omul să lucreze ca o mașină pentru că și inteligența artificială este o mașină. Și în acest caz trebuie – dincolo de conștiința și cunoștința lui Dumnezeu care este capitală în clipa în care gestionăm și avem de-a face cu aceste sisteme – să evităm, deci să încercăm să avem relații duhovnicești, de iubire cu ceilalți semeni astfel încât în clipa în care un astfel de sistem ridică un cartonaș galben sau chiar roșu, ceilalți oameni să știe că da, cel de lângă noi nu este așa. Și să putem să facem un recurs la cei de lângă noi astfel încât să putem să fim deblocați, să putem să ieșim de sub urmărirea acestor sisteme. Bineînțeles dacă aceste sisteme reușesc să aibă astfel de chei de siguranță încât să poată deblocheze astfel de urmăriri. Dacă nu putem evita Inteligența Artificială, să fim mereu aproape de Dumnezeu. Acum, sigur că lucrul cel mai bun dincolo de toată acestea este depărtarea, evitarea acestei inteligențe artificiale despre care de fapt nimeni nu știe foarte bine ce este cu toate că anumiți oameni de știință încearcă să se responsabilizeze pe această temă pentru că au fost trase destul de multe sisteme de alarmă. Și să încercăm să avem viața noastră aproape de Dumnezeu, aproape de semenii noștri, o viață iubitoare, interpersonală, fără să avem între noi sisteme care nu mai știe nimeni ce fac datorită faptului că se învață singure pe căi care nu pot fi controlate și cu răspunsuri care uneori nu pot fi bănuite. În clipa în care suntem aproape de Dumnezeu, în clipa respectivă ieșim din această lume virtuală și intrăm în real. - chilieathonita.ro

  •  Cuvântul de înțelepciune și cuvintele inteligenței artificiale - Ștefan Trăușan-Matu

Trebuie făcută o distincție între cuvântul de înțelepciune pe care îl dă Duhul Sfânt (Corinteni I 12:8) și cuvintele care îndepărtează de la o viață spirituală și cele care pot duce chiar la distrugere. Părintele Stăniloae considera cuvântul ca fiind „cea mai mare putere din lume”, care „zideşte şi dărâmă în ordinea spirituală” (Stăniloae, Iisus Hristos sau restaurarea omului, Ed. Omniscopp.235). Cuvintele sunt însă și vârful de lance al inteligenței artificiale, aplicația ei cea mai recentă, chatGPT cunoscând cea mai rapidă răspândire din istorie, în doar două luni de la lansare. Acest tip de aplicații au învățat toate textele existente în formă electronică, sunt utile în multe sarcini, și dau impresia că pot răspunde aproape la orice întrebare și să genereze orice fel de text îi cerem. Ele însă, deși ne dau multe informații luate din textele învățate, nu ne dau adevărata înțelepciune. În acest sens este relevantă îndrumarea Sf. Ap. Pavel, care spunea să fim slujitori nu ai literei, ci ai duhului (Corinteni II  3:6). În ultimii ani, datorită performanțelor rețelelor neuronale artificiale, inteligența artificială a devenit omniprezentă, atât prin aplicațiile de prelucrare a limbajului (agenți conversaționali, răspuns la întrebări, traducere automată, recunoașterea și prelucrarea vocii), cât și în analiza și prelucrarea imaginilor (inclusiv în telefoanele pe care majoritatea le avem), robotică etc. Totodată însă, nu ne putem încrede în orice rezultat dat de aceste rețele neuronale, fie text, fie imagine, uneori ele având și probleme grave de etică. Aceste neajunsuri, împreună cu necesitatea explicării rezultatelor furnizate, sunt acum priorități ale cercetătorilor în domeniu, de a căror rezolvare depinde viitorul inteligenței artificiale.

  • Care este locul credinței și mai ales locul lui Hristos și al Crucii într-un viitor dominat de Inteligența Artificială (IA)?

Dezvoltarea fără precedent din ultimii ani a Inteligenței Artificiale stârnește îngrijorare în cercurile religioase. Este Mașinăria Inteligentă o primejdie pentru Spiritualitatea Umană? DA!, răspunde Dan Schneider, vicepreședinte al Centrului de Cercetări Media și de Libertate de Exprimare din America, în cadrul unui amplu documentar realizat de Fox Digital. „Stânga (politică) controlează IA, iar Stânga va face ceea ce Stânga face de obicei. „Stânga disprețuiește toată această idee a unei ființe superioare care stabilește norma pentru ceea ce este bine și ceea ce este rău.” Și Schneider adaugă: „Stânga vede religia ca pe motorul care a distrus diferite societăți și popoare de-a lungul istoriei. Acuză religia de acest lucru – deși religia poartă meritul pentru majoritatea lucrurilor bune petrecute în lume.” Iar Dan Schneider merge și mai departe cu avertismentul său: „Inteligența Artificială va fi cea mai puternică armă împotriva credinței, împotriva adevărului, împotriva religiei. „Cuvântul DUMNEZEU nu va fi o prioritate în nici un program de Inteligență Artificială.”

În aceste condiții, ce ar trebui să facă Credinciosul? Schneider susține că persoanele religioase nu trebuie să fugă de Inteligența Artificială, ci trebuie să îi cunoască capcanele pentru a se feri de ele. Este și ceea ce sfătuiau Sfinții Părinți: trebuie să cunoști vicleniile Diavolului pentru a te putea păzi eficient.

Comparând IA cu politica, Schneider constată că, din nefericire, credincioșii de azi resping instinctiv folosirea inteligenței artificiale așa cum americanii de rând respingeau implicarea în politică în anii 1950-60. Or, la fel ca Politica, nici Inteligența Artificială nu trebuie lăsată în mâinile Stângii. „Există multe avantaje potențiale ale IA, însă credincioșii trebuie să se trezească. „Stânga controlează instrumentele IA. În viitor, Stânga intenționează să folosească IA într-un război împotriva credincioșilor. „Dacă credincioșii realizează de pe acum avantajele IA, trebuie să se angajeze în luptă pentru a le proteja mâine.” O opinie similară are și pastorul Jesse Bradley din Auburn, Washington: „IA poate fi folosită într-o manieră pozitivă, pentru a avea acces la informații și idei. Dar, în același timp, ea poate duce la încălcări și manipulări ale vieții private.” Inteligența Arficială ridică noi probleme „juridice și etice” care trebuie cunoscute și conștientizate. „Încăpută pe mâini rele, IA poate suprima libertăți și aduce atingere comunității și demnității umane.” Aici Bradley face două observații absolut remarcabile: „Este important să nu uităm că avem nevoie mai mult de transformare (interioară) decât de informații.” („We need transformation more than information”). Și:

 „Iubirea este mult mai importantă decât Cunoașterea.”

La rândul său, Jason Thacker, șef al catedrei de cercetări în domeniul eticii tehnologice în cadrul Comisiei pentru Etică și Libertate Religioasă a Convenției Baptiste de Sud, face o afirmație surprinzătoare. El susține că o „chestiune fundamentală” astăzi, în era Inteligenței Artificiale, este de a conștientiza „ce anume înseamnă” să fii Om. „Umanitatea este fundamental diferită de IA, deoarece este vorba de CINEVA versus CEVA.” Și Thacker explică: „În esență, mărturia creștină și Evanghelia nu înseamnă doar transfer de informații sau doar dobândirea de mai multe cunoștințe, ci mai degrabă o întâlnire personală cu Dumnezeu cel Viu care este împărtășită cu semenii.” Și adaugă: „Astfel, deși IA poate fi capabilă să prezinte informații sau să efectueze sarcini complexe specifice omului, ea nu poate mărturisi cu adevărat și nici măcar propovădui, deoarece este incapabilă să experimenteze harul adevărat sau pocăința care sunt la baza mesajului Evangheliei.” O opinie asemănătoare are și James Spencer de la Centrul Dwight L. Moody: „Dacă am avea în vedere doar producția și răspândirea verbală sau scrisă, ar părea că IA este capabilă să mărturisească Evanghelia. „Dar vestirea Evangheliei necesită prezența Bisericii în lume. Așa cum Hristos L-a făcut cunoscut pe Tatăl prin întrupare, noi creștinii mărturisim Evanghelia prin existența noastră fizică.” Și Spencer adaugă:

„Inteligența Artificială nu va fi niciodată capabilă să înlocuiască Biserica prin care se face cunoscută înțelepciunea lui Dumnezeu cea de multe feluri (Efeseni 3, 10), căci a demonstra înțelepciunea lui Dumnezeu nu este o chestiune de funcție sau de potențialitate, ci de substanță și de trăire.”

„Realitatea existenței Bisericii arată realitatea lui Hristos.” James Spencer ridică și o altă întrebare extrem de interesantă: „Poate Inteligența Artificială să învețe (priceapă/însușească) Evanghelia?” Și explică: „Învățarea Evangheliei nu este doar o simplă chestiune de a stăpâni o idee intelectuală printr-o codificare sofisticată sau prin interacțiuni cu enorme cantități de date. Evanghelia se învață printr-o existență fizică scufundată în realitatea prezenței vii a lui Dumnezeu.” Mai departe: „Se învață atunci când oamenii lui Dumnezeu (credincioșii) o experiază prin supunere. Se învață prin Sfântul Duh care sălășluiește în cei care cred.” Inteligența Artificială poate enunța Evanghelia, dar „nu o poate învăța așa cum o fac oamenii”. Și conchide: „În final, chiar dacă inteligența umană este depășită de IA, asta nu va face IA umană. Nu va fi umană, deoarece esența a ce înseamnă să fii OM nu este o chestiune de capabilități, ci de a FI, și mai cu seamă de a FI făcut după Chipul lui Dumnezeu.” - Activenews

 

a consemnat Cristina Roman

 



ACTUALITATEA religioasă
Diferenta dintre taxe si contribuțiile benevole, in parohii
 

Întrucât în spațiul mediatic circulă „o pseudo-știre referitoare la ‹preoții care cer bani la înmormântări› și al cărei conținut fals este rupt din contextul unei vechi declarații oferite pe tema ‹condiționării (!) slujbei înmormântării de achitarea unei sume›”, Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, transmite către presă unele precizări.

„Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiționare (!) a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar și unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment”, spune Vasile Bănescu.

Totodată, el amintește că „nu există o așa-zisă ‹taxă› oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare” și subliniază că „un ipotetic act de condiționare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absența achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorității bisericești de care aparține acesta”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române amintește că există „o limpede hotârâre sinodală din 18 decembrie 2017 pe această sensibilă temă, o hotărâre comunicată oficial presei și care ar fi trebuit preluată și transmisă inclusiv acum în mod obiectiv”.

Diferența dintre taxe și contribuțiile benevole

Vasile Bănescu a detaliat care sunt precizările Sfântului Sinod privind distincția dintre „taxe” și „contribuțiile benevole” oferite de credincioși pentru funcționarea unităților de cult:

„‹Taxele› stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”.

„‹Contribuțiile benevole› reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor”.

„Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”, mai spune Vasile Bănescu.

El precizează că o similară hotărâre anterioară a Sfântului Sinod (2012) specifica și necesara implicare a preoților într-un context legat de incinerare: „Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare”.



STIRI INTERNE - Februarie 2024
 
2025 a fost declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române
Camera deputaților a adoptat un proiect de lege prin care anul 2025 a fost declarat la nivel național Anul Centenar al Patriarhiei Române. Proiectul a fost conceput în contextul în care, în 2025, Biserica Ortodoxă Română va împlini 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei (aprilie 1885) și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie (februarie 1925). Legea a înregistrat 247 de voturi „pentru” și opt abțineri. „Cu prilejul sărbătoririi Anului Centenar al Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română organizează activități şi evenimente prin care să omagieze memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului ei de Patriarhie”, prevede actul normativ adoptat. Pe această cale, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora vor putea organiza din propria inițiativă evenimente aniversare. „Prezenta propunere legislativă prin care dorim ca anul 2025 să fie declarat «Anul Centenar al Patriarhiei Române» creează cadrul, prilejul, dar și datoria, de a omagia cu recunoștință memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și dobândirea rangului ei de Patriarhie”, se arată în motivația proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaților. Proiectul de lege a fost depus în Parlamentul României în octombrie 2023, iar în decembrie 2023 a fost adoptat de Senat.
 
Ministerul Culturii dorește să înscrie foste închisori comuniste în Patrimoniul Mondial UNESCO  
Ministerul Culturii dorește să înscrie unele foste închisori comuniste în Patrimoniul Mondial UNESCO, anunță Raluca Turcan, Ministrul Culturii, pe pagina sa de Facebook. Miercuri a fost discutată inițierea demersurilor. „Fostele închisori comuniste: Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraş, reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste, sunt locuri simbol, păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar”, se arată în postarea Ministrului Culturii. Prin înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO, fostele închisori vor fi protejate și puse în valoare pentru a fi repere istorice și culturale. Ministerul Culturii, prin Institutului Național al Patrimoniului și cu ajutorul partenerilor implicați, a pregătit documentația necesară pentru dosarul de înscriere în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. După căderea regimului comunist mai multe spații din preajma închisorilor, sau chiar clădirile unde au suferit deținuții regimului comunist au fost amenajate ca memoriale, muzee și locuri de rugăciune.
 
Primul spital social din România va fi inaugurat la Iași, de Ziua Mamei
Clinica „Veronica”, primul spital social din România, va fi inaugurat la Iași de Ziua Internațională a Mamei. Inițiativa îi aparține preotului Dan Damaschin și a fost lansată în data de 8 martie 2021. Unitatea, în care au fost investiți aproximativ 4 milioane euro, va oferi consultații, tratament gratuit și o masă caldă persoanelor cu situații materiale precare și care nu au asigurare de sănătate. Clinica va dispune de cabinete medicale de ginecologie, medicină internă, cardiologie, stomatologie, și pediatrie, precum și de aparatură medicală de ultimă generație, printre care un aparat RMN și un computer tomograf, în valoare de peste 2 milioane euro. 
 
Mărturii despre Părintele Dumitru Stăniloae la 30 de ani de la moarte
Editura Basilica a Patriarhiei Române a publicat recent un volum cu mărturii despre Părintele Dumitru Stăniloae la împlinirea a 30 de ani de la trecerea în veșnicie. Cartea Ștefaniei Coșuleanu cuprinde interviuri realizate pentru documentarul „Părintele Stăniloae” de la Trinitas TV, reportaje publicate în Ziarul Lumina și studii. Prefața cărții este semnată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care notează că „Părintele Dumitru Stăniloae este cel mai mare teolog ortodox român. Un prieten al său, Olivier Clément, teolog ortodox francez, consideră că Părintele Stăniloae este cel mai mare teolog ortodox al secolului al XX-lea”. „Personalitatea și opera Părintelui Dumitru Stăniloae au o bogăție spirituală deosebită și au devenit pentru generația contemporană și pentru generațiile următoare o lumină folositoare întăririi credinței și întăririi iubirii față de Biserică”. Printre persoanele care au oferit mărturii despre Părintele Dumitru Stăniloae în cartea prezentată se numără: Mitropolitul Kallistos Ware, Mitropoliții Teofan, Laurențiu și Serafim, Arhiepiscopii Ioachim și Casian, și mulți alții.
 
Biblia Bartolomeu Anania copertată în piele naturală, disponibilă la Tipografia Cărților Bisericești
Biblia editată de Mitropolitul Bartolomeu Anania, copertată în piele naturală, cu note și comentarii informative, este disponibilă la Tipografia Cărților Bisericești. Volumul, apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, este disponibil în două culori, maro și albastru. Traducerea Sfintei Scripturi a Mitropolitului Bartolomeu Anania a fost publicată cu aprobarea Sfântului Sinod și prezintă o abordare exegetică riguroasă, încercând să ofere o abordare fidelă textului original. De asemenea, comentariile incluse în ediție constituie un element important pentru cei care își doresc să înțeleagă textul Sfintei Scripturi în profunzime. „Dacă, pentru nevoia de a înțelege, o vei cerceta a doua și a treia oară, mai cu de-amănuntul, cu’ncetineli și reveniri, dacă-ți vei pune gândul pe textul din față și pe cele paralele, însemnate alături, atunci cugetul tău va fi în stare să pipăie înțelesurile din spatele cuvintelor, să pătrundă în luminișurile alegorice ale întâmplărilor”, sublinia Mitropolitul Bartolomeu Anania în descrierea volumului. Ediția în piele naturală are o dimensiune de 24,5 × 20 × 5 cm și cântărește aproximativ 2kg.
 
Basilica Travel: În martie se reiau pelerinajele în Țara Sfântă
Basilica Travel a anunțat reînceperea pelerinajelor în Țara Sfântă, următoarea călătorie disponibilă va avea loc în perioada 20 – 26 martie. Un prim pelerinaj a fost programat la finalul lunii februarie, la care vor participa preoții însoțitori ai grupurilor de pelerini, în vederea redeschiderii destinațiilor de interes din Ierusalim, Betleem, Ierihon, Nazaret și Tiberias. În perioada 20 – 26 martie, participanții vor avea oportunitatea de a se închina la Sfântul Mormânt al Mântuitorului și de a vizita principalele destinații biblice, precum Muntele Tabor, Muntele Fericirilor, Grădina Ghetsimani și Muntele Măslinilor. Itinerariul complet poate fi vizualizat aici. În programul pelerinajului este inclusă și participarea la Sfânta Liturghie oficiată la Așezământul Românesc din Ierihon. Călătoriile sunt ghidate de clerici pregătiți pentru a conduce pelerinii pe urmele Mântuitorului Hristos și a le explica semnificația duhovnicească a locurilor prin care trec. 

sursa știrilor: basilica.ro

 

Linkuri la știri

Brașovul are un centru medical pentru persoane defavorizate închinat Sfinților Brâncoveni - Basilica

Arheologii au finalizat cercetările inițiate în jurul Bisericii „Sf. Atanasie” din Niculițel - Basilica

 Editura Basilica a publicat un volum de predici ale părintelui academician Mircea Păcurariu - Basilica



STIRI EXTERNE - Februarie 2024

 

GRECIA: Pastorația și inteligența artificială, temă a unei conferințe internaționale organizată în toamnă la Atena

Pastorația ortodoxă în epoca inteligenței artificiale este una dintre temele de interes ale Conferinței științifice internaționale despre post-umanism (PHAICON 24), ce va fi organizată, în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie, la Atena. Manifestarea este organizată de Institutul grec „Sfântul Maxim” și Biroul Patriarhiei Ecumenice la Uniunea Europeană. Din comisia științifică fac parte și doi cercetători români, este vorba de prof. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, și arhid. Adrian Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. De asemenea, în comisia științifică va face parte și specialistul Jean-Claude Larchet, autorul a numeroase lucrări despre antropologie, etică, spiritualitate, dogmatică și patrologie. Conferința are ca scop dezbaterea principalelor ideologii și concepte post-moderne în raport cu spiritualitatea și pastorația ortodoxă. Pe această cale, sunt acceptate lucrări despre antropologia ortodoxă și îngrijirea pastorală, ideologiile de gen, post-umanism și reflecții despre inteligența artificială și implicațiile teologice. Lucrările acceptate trebuie redactate în limbile engleză și greacă.

TANZANIA: Sprijinul oferit de Arhiepiscopia Iașilor în 2023

Pe lângă acțiunile filantropice din țară, de peste 40 mil. lei, Eparhia Iașilor a fost activă anul trecut și în Africa. În anul 2023, sprijinul material oferit de Arhiepiscopia Iașilor creștinilor ortodocși din Episcopia de Arusha și Tanzania Centrală a fost de 10.000 euro, la care se adaugă donațiile strânse prin intermediul site-ului ajutorpentrutanzania.ro în valoare de 26.221 euro, se arată într-un comunicat privind activitatea eparhiei, remis Basilica.ro. Misiunea Eparhiei Iașilor în Tanzania a început în anul 2010 când, la invitația Mitropolitului Dimitrie de Irinopolis, o delegație a arhiepiscopiei, condusă de Mitropolitul Teofan, a efectuat o vizită de 10 zile în această țară. Actitivitatea vizează construirea de biserici și de fântâni, oferirea de mese calde, burse școlare și alte diferite forme de sprijin, în special pentru copii. Mai mulți preoți și credincioși români fac misiune și filantropie în țări de pe continentul african. Patriarhia Română are o parohie la Johannesburg, în Africa de Sud, păstorită de preotul Răzvan Tatu. Acolo, în 2019, a fost sfințită prima biserică românească de pe continentul african. Pe lângă slujirea liturgică, preotul român realizează activităţi de caritate faţă de oameni nevoiaşi. Regiunea se confruntă de ani de zile cu o criză a energiei electrice și a apei potabile care afectează toate domeniile de activitate.

BELGIA: O delegație a Patriarhiei Române, în vizită la Parlamentul European

O delegație a Patriarhiei Românes-a aflat la mijlocul lunii februarie la Parlamentul European. Vizita a fost organizată de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene și are ca scop familiarizarea delegaților cu procedeele specifice și de funcționare ale instituțiilor UE. Marți seară, delegația Patriarhiei Române a fost primită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Athenagoras al Belgiei la Centrul Ortodox Ambiorix din cartierul UE al orașului Bruxelles. Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre activitatea și pozițiile Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU), pe care îl coordonează în calitate de președinte. „Delegația Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene este foarte importantă pentru noi”, a declarat pentru Trinitas TV Elisabeta Covaci, consilier europarlamentar. „Sunt în Parlamentul European de 14 ani și de-a lungul timpului această delegație a fost mereu vigilentă și a intervenit exact în momentele în care se discutau legislații importante, în momentul discutării programului de cercetare și a anumitor legislații privind drepturile omului”, a adăugat Elisabeta Covaci. 

GERMANIA: Dialogul teologic BOR-EKD a ajuns la a 16-a sesiune

În perioada 19-23 februarie a fost organizată la Eisenach, în Germania, cea de-a 16-a sesiune de dialog teologic între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Evanghelică din Germania (EKD). În 2024 se împlinesc 45 de ani de la iniţierea acestui dialog bilateral în anul 1979, în vremea păstoririi Patriarhului de fericită amintire Iustin Moisescu. Tema întâlnirii de săptămâna trecută a fost „Cateheza şi pastoraţia tinerilor ca misiune ecumenică de viitor”. Din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române prezentă la acest eveniment cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord (preşedinte); Prea­sfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului; pr. prof. dr. Viorel Ioniţă (Geneva); pr. prof. dr. Daniel Benga (München); pr. prof. dr. Stelian Tofană (Cluj-Napoca); pr. prof. dr. Ioan Tulcan (Arad); pr. prof. dr. Ioan Moga (Viena); pr. lect. dr. Cos­min Pricop (Bucureşti). Pe marginea acestei teme au fost susținute mai multe referate de către membrii celor două delegații teologice aflate în dialog. La fiecare prezentare a referatelor au urmat dis­cuții, care au încercat să răspundă la unele întrebări ce se pun în legătură cu preocuparea Bisericii pentru transmiterea credinței creș­tine noilor generații. Accentul discuțiilor a fost schimbul de experiențe de succes cu privire la educația religioasă în contexte în schimbare. Contextele sociale care nu sunt ostile practicilor religioase, dar în care participarea la practicile religioase este o opțiune printre altele, permit o varietate de manifestare a credinței creștine. S-a evi­dențiat și faptul că în procesul transmiterii credinței creștine noilor generații se impune din partea Bisericii o adecvare a metodelor de transmitere a etosului creștin în cores­pondență cu căutările și nevoile stringente ale omului de astăzi. Aceasta înseamnă că bogăția tezaurului de credință creștin și ortodox trebuie făcută mereu accesibilă, din punct de vedere metodologic și duhovnicesc, pentru fiecare tânăr, dar în egală măsură și pentru adulți”, se arată pe arhiepiscopiaaradului.ro.

ITALIA: Românii ortodocși din Italia au achiziționat 20 de noi imobile pentru slujire și activități sociale în 2023

Parohiile românești din Episcopia Italiei au achiziționat de 20 imobile destinate slujirii, catehezelor și activităților sociale, conform Raportului de activitate al Eparhiei pentru anul 2023. Pentru a răspunde necesității liturgice a comunităților de români, au fost înființate 3 parohii noi, iar 8 preoți și 21 de diaconi au fost hirotoniți. Eparhia Italiei a achiziționat și un teren pe care va fi construită o nouă biserică. Departamentul pentru românii de pretutindeni a sprijinit anul trecut 58 de parohii românești din peninsulă pentru achiziționarea de spații destinate slujirii. Raportul de activitate al Episcopiei Italiei a fost prezentat joi în cadrul Adunării Eparhiale desfășurate la la Centro Mariapoli din localitatea Castel Gandolfo, în vecinătatea Romei. Ședința a fost prezidată de Episcopul Siluan al Italiei. La întâlnire au participat Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania al Episcopiei Italiei, Secretarul de Stat pentru culte, Ciprian-Vasile Olinici, Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, Arhidiaconul Adrian Sorin Mihalache și alți peste 1.100 de clerici și mireni. 

sursa știri: basilica.ro

 

Linkuri la știri:

Clerici sârbi vor să ridice în Suedia prima biserică închinată Sfintei Parascheva - basilica

„Prin dialogul între creștini se face cea mai bună și necesară misiune ortodoxă” - Basilica

 

 




ORTODOXIA (dreapta credinţă)
Sfânta Scriptură
Galagiosii care nu inteleg dumnezeirea Fiului - Pr. Conf. Dr. Constantin Necula

 

De prea multă minte a noastră nu mai primim mintea lui Hristos să ne vindece de răutate, de aroganță și indolență la suferința oamenilor. Priviți de câte ori refuzăm să facem echipă pentru binele aproapelui doar pentru că ne credem deștepți. Nu acceptăm inteligența celuilalt, doar pentru că ne încredem prea mult în propria inteligență. Uitând că e limitată de timp, de moarte, de neputință.

M-am întrebat mereu cum de nu vedeau fariseii și cărturarii strălucirea divino-umană a Domnului Hristos. Ce anume le lua vederea. Și nu o dată, ci repetat. Îmi pare atât de greu să privesc răutatea în care Îi scalzi inteligența Învățătorului de parcă ai vrea să-L îneci, să-L lași undeva în străfundul răutății de iad al mediocrității. Toți cei care-L contrează pe Hristos într-ale Legii sunt oameni citiți, evlavioși, cuminți în linia mărturisirii lor. Desigur, și fanatici, dar cine nu era fanatic în vremea aceea sub jurisdicția și exploatarea Imperiului Roman, păgân, idolatru, politeist? Domnul le propune echilibrul oferit de dragoste, de iubirea aproapelui. Tânărul din Evanghelia noastră supusă lecturii în Duminica 15-a după Rusalii ne pune dinainte unul dintre cele mai cuprinzătoare răspunsuri în ceea ce privește mântuirea noastră: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău” (Matei 22, 37) și „să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 22, 39). Cred că primul răspuns îmi oferă baza înțelegerii „nevederii” Dumnezeirii Mântuitorului.

Fariseii și cărturarii erau oameni extrem de serioși în ceea ce făceau. Deveneau aroganți, gălăgioși și neatenți la oameni în timp, fiind siguri pe ceea ce știu și nepunându-și decât rar întrebări – în Evanghelie sunt doar câțiva care se întreabă ce nu știu. Pilat e, fără voia lui, imaginea unui filozof păgân. Are Adevărul sub ochi, dialoghează cu El. Nu poate decât să întrebe: „Ce este adevărul?”. Hristos Domnul nu răspunde, nu pentru că nu ar fi putut da un răspuns, ci pentru a ne lăsa mărturie în veac despre neputința unei gândiri legate de păgânism, cu tot ce însemna el: intelect rasat, dar și plin de sine, interogații de dragul interogării și alte asemenea. Era limita, linia roșie dincolo de care nu putea trece. Erau oameni citiți, crescuți intelectual, dar statura morală nu era obligatorie înțelegerii cuvintelor. Nu astfel stăteau lucrurile cu fariseii, saducheii ori cărturarii. Erau crescuți să performeze social, moral erau puriști in extremis, protejau credința poporului și știau asta. Chiar credeau – și-i cred – că sunt oamenii lui Dumnezeu. Problema, rămasă în picioare până astăzi, este că nu se lăsau copleșiți de iubire, ci de știință guralivă. Inima, sufletul și cugetul lor erau pline de cuvinte, de speculații, de cultura propovăduirii, dar nu de iubire. 

De aceea, Domnul oferă o a doua dimensiune a primei porunci: iubirea aproapelui! Încrâncenarea lor îi ceartă pe cei vindecați de Hristos Iisus în zi de sabat, ba chiar anchetează pe orbi și paralitici. Câtă vreme rămâne Învățător – aduceți-vă aminte de câte ori I Se aruncă în obraz lui Iisus ca un soi de „neputinciosule” de către puternicii religioși – Domnul nu-i deranjează. Cu excepția momentului din sinagoga din Nazaret, unde spune cu subiect și predicat că despre El este cuvântul din Isaia pe care tocmai îl citise, Iisus este tratat ca încă un profet itinerant, născut din febra mesianică a unui popor însetat în așteptarea plinirii Legii. Abia când Îi pasă de bolnavi, de leproși și alungați devine dușmanul celor care credeau că sunt lipiți cu Dumnezeu în voie. Inima, sufletul și cugetul lor le hrănea această conștiință idolatră. Îl idolatrizau pe Dumnezeu. Era viața lor fără a fi viața lor în sensul că se preocupau de El. Erau inimoși și sufletiști când era vorba de El, gândeau la El, dar nu vedeau chipul Său în amărâții ce Îi sunt lui Dumnezeu familie de asemănare. Iisus Se apropie de ei pentru că pentru ei a venit. Pentru ca orbii să vadă, muții să rostească iar adevărul, șchiopii să alerge – după cum transmite lui Ioan Botezătorul cel arestat în temnița lui Irod, ca un soi de parolă a schimbării gărzii la Rai – cei pierduți să-și regăsească liniștea, aleanul. Numai cine a trecut prin suferință, prin sfărâmarea inimii și crestarea în suflet a durerii înțeleg Venirea Domnului. Prezența Sa în mijlocul unei lumi pline de cunoaștere stearpă. Care nu mai înțelegea importanța omului pentru om, pentru că idolatriza prea mult regulile și edulcora Legea. 

Prea plini de propriul cuget, fariseii, saducheii și cărturarii pierduseră sensul prezenței lui Dumnezeu în lume: Iubirea. Priviți-le reacțiile și înțelegeți. Uneori ne afundăm în aceeași culpă. De prea multă minte a noastră nu mai primim mintea lui Hristos să ne vindece de răutate, de aroganță și indolență la suferința oamenilor. Priviți de câte ori refuzăm să facem echipă pentru binele aproapelui doar pentru că ne credem deștepți. Nu acceptăm inteligența celuilalt, doar pentru că ne încredem prea mult în propria inteligență. Uitând că e limitată de timp, de moarte, de neputință.

Fariseii, cărturarii și saducheii par pierduți în fața forței din cuvintele Cuvântului. În câteva rânduri poporul, deloc elitist și lipsit de cuvinte întoarse din retorism, surprinde și preamărește astfel pe Iisus: „Nimeni nu a făcut ori nu a vorbit ca Acesta”! Oamenii simt că măsura cuvintelor lui Hristos sunt faptele Lui. Iar faptele Lui sunt faptele Iubirii întrupate. Aceea din care triada de intelectualiști ai legii refuză să-și hrănească învățătura. De aceea ei sunt absurzi, butucănoși și neiertători la adresa Mântuitorului. El nu este un Dumnezeu după cum Îl așteptau ei. Învățații în toate, mai puțin în iubire. Măsura lipsei lor de iubire? Judecata mincinoasă, Pătimirile Mântuitorului, Răstignirea Sa. Ei nu știu că la capătul Iubirii lui Hristos este Învierea. Măsura supremă a iubirii omului de către Dumnezeu-Omul. Nu înțeleg că Acesta pe Care Îl urăsc pentru inteligență și plinirea de minuni este Acela Care șade de-a dreapta Tatălui și care iarăși va să vină. Să judece vii și morții. Adică pe ei și pe noi.

Domnul nu intră des în jocul lor de-a „cine știe câștigă”. Evanghelia aceasta ne păstrează însă o provocare pe care Hristos o face fariseilor, fariseilor din toate structurile care idolatrizează legea fără să o mai trăiască. Pleacă de la Psalmi (109, 1) și îi pune dinaintea identității Sale cu ușurința unui vânt de primăvară ce face să înflorească smochinii ascultători. Inima lor nu prinde iubire să poată răspunde. De aceea, „nimeni nu putea să-I răspundă cuvânt și nici n-a mai îndrăznit cineva din ziua aceea să-L mai întrebe” (Matei 22, 46). Conform Legii pe care o perorau, Iisus îi umilește. Conform legii Iubirii, Hristos îi învață calea spre mântuire.

Și astăzi trec prin istorie suficienții idolatriei pe care o cred a fi credință. Inimă, suflet și cuget puse pentru Dumnezeu se împlinesc în iubirea aproapelui. Care se vede, trece pe drum pe lângă noi, are nevoie de noi, de chipul nostru aplecat peste suferința lui. Vorbim mereu de linii de apărare ale Țării și linii de gardă în spitale. Sunt icoana înțelegerii Evangheliei acesteia. Nu putem trăi Evanghelia fără liniile de tensiune ale iubirii, fără vibrarea din ele care ne spune mereu și mereu: e nevoie de om pentru ca Dumnezeu-Omul să lucreze în favoarea omului! Nu vă lăsați unii pe alții. Fiți oamenii lui Dumnezeu unii pentru alții. Faceți din aproapele vostru pe care îl vedeți (sau nu, pentru că mulți sunt ascunși în spitale, cămine de bătrâni ori în tăcerea sărăciei nedrepte), prilej de bucurie lui Dumnezeu. Lăsați ochii sufletești deschiși ca să vadă, să înțeleagă! Hristos în mijlocul nostru! Nu fără noi!

Sursa: tribuna.ro



Predici. Cateheze. Pastoraţie
De ce purtam la gat semnul Sfintei Cruci? - Arhimandrit Mihail Daniliuc

 

Crucea de la gât nu este o bijuterie, chiar dacă e confecționată din metale prețioase, nici un accesoriu ori vreun obiect decorativ, ci trebuie să fie semnul credinței noastre, să se transforme într-un prilej de mărturisire autentică a lui Hristos.

Cuvântului „Cruce” îi acordăm, de obicei, multiple semnificații. Aș vrea să mă refer aici la simbolul cel mai profund al vieții noastre creștinești. Linia verticală, pe care se fixează cea orizontală, unește cerul cu pământul, pe Dumnezeu cu umanitatea, iar, prin ea, cu întreaga făptură văzută. Pe baza aceluiași algoritm, am putea spune că linia orizontală unește om cu om și neam cu neam. Atunci când ne însemnăm chipul cu semnul de viață dătător, prin linia verticală unim mintea cu inima, arătând astfel că, în efemera existență umană, rațiunea fără inimă duce la mândrie, autosuficiență, iar inima fără rațiune, la trăiri emoționale, sentimentaliste, depărtându-l pe om de adevăratele valori și de scopul ultim al vieţii: dobândirea mântuirii. Linia orizontală a semnului purtător de biruință unește umăr cu umăr. În genere, umărul, partea corpului omenesc corespunzând articulației dintre brațe și trunchi, este asociat cu puterea. De aici zicala: „a pune umărul la greu”. Unind umerii cu orizontala Crucii, devenim mai puternici, căci, aşa cum ne spune dumnezeiescul Pavel, Sfânta Cruce reprezintă puterea lui Dumnezeu.

De aceea, bunii creștini din bătrâne veleaturi nu doar că s-au însemnat cu semnul biruinței și al iubirii mai tari decât moartea a lui Hristos, ci au început să poarte la gât o cruce, fie din lemn, fie din anumite metale, considerând că odată cu acesta Hristos îi însoțește. Și astăzi se păstrează obiceiul căci mulți semeni au preluat tradiția. Se pune întrebarea: este bine să purtăm o cruce la gât? Chestiunea devine și mai pertinentă dacă ne gândim că pretutindeni vedem cruci agățate: în mașini, pe birouri sau în locuri străine de viața și trăirea autentic ortodoxă. Pentru o bună înțelegere a lucrurilor, aș vrea să fac referire la rânduiala Călugăriei, când proaspătul monah primește în cadrul slujbei o cruce din lemn, de mici dimensiuni, pe care o sărută și i se așează pe grumaz. Așadar, în rânduiala tunderii în monahism se prevede în mod explicit purtarea crucii de către călugăr. După ce s-a îmbrăcat cu acea cămașă albă, numită haina veseliei, i se aşază pe piept crucea, semn al renunţării şi totodată al dorinţei sale de a se face părtaş pătimirilor Domnului, dar și Învierii Lui, arătând că adevărata credinţă în înviere dă sens suferinţei, o umple de speranţă şi de dorinţa de a trăi, iar dacă se răstigneşte cineva astfel, se răstigneşte spiritual în vederea învierii. „Armă împotriva diavolului crucea Ta ai dat-o nouă” cântăm în slujba Sfântului Maslu şi de aceea călugărul ia pe pieptul său Sfânta Cruce, ea fiind „tare apărătoare a celor ce bine călătoresc” spre Cer , dar şi Semnul Fiului Omului (Matei 24,30). Călugărul poartă cruce, căci dorește a se jertfi pe sine, mărturisind jertfa lui Hristos. Sfântul Apostol Pavel zice în acest sens: „port în trupul meu semnele Domnului Iisus” (Galateni 6,17). Crucea dă slobozire de patimi şi tot ea ne aminteşte de Patimile Mântuitorului, prin care s-a arătat iubirea mai tare decât moartea.

Tot așa ar trebui să gândească și creștinii, când își pun pe grumaz semnul Crucii confecționat din lemn, aur, argint sau alte materiale. Doar că, din păcate, pentru mulți, semnul de viață dătător a devenit un simplu accesoriu oferit cu „generozitate” de mai toate centrele comerciale, întâlnit chiar la cei aflaţi în bejenie față de viața autentic ortodoxă.

Așadar, crucea de la gât nu este o bijuterie, chiar dacă e confecționată din metale prețioase, nu e nici măcar un obiect decorativ, ci trebuie să fie semnul credinței noastre, să se transforme într-un prilej de mărturisire autentică a lui Hristos. Crucea nu reprezintă un talisman. Nu semnul în sine constituie o armă împotriva diavolului, ci credința noastră că Hristos, prin jertfa Sa, a dat putere crucii, transformând-o într-un semn de biruință prin învierea Lui din morți. De aceea noi ortodocșii nu despărțim Crucea de Înviere, ci stăruim pe sudura interioară dintre taina Crucii şi taina Învierii Mântuitorului Hristos. Aceasta pentru că rodul Crucii este Învierea şi în jertfa Crucii se închide deja bucuria Învierii, nedespărţită de amintirea jertfei Crucii. De aceea cântăm în ziua proslăvirii lemnului sfânt:  „Crucii Tale ne închinăm Hristoase și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim.”

Practic, atunci când dorim să purtăm o cruce la gât sau să o așezăm la birou, în casă, ori chiar în mașină, trebuie să ne adresăm preotului pentru a o sfinți. Numai prin sfințire vom simți că într-adevăr Crucea ne va fi călăuzitoare, izbăvitoare de cele rele. Redăm un fragment din rugăciunea de sfințire a semnului crucii tocmai pentru a întări cele spuse anterior: „Doamne, Dumnezeul slavei, … trimite harul Preasfântului Tău Duh peste acest semn al crucii și-l binecuvintează, îl sfințește și-i dă lui ca să fie semn înfricoșător și tare asupra tuturor vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, spre izgonirea și înfrângerea tuturor curselor și ispitelor și asupririlor diavolești. Iar poporului Tău să fie acoperământ puternic, credinței întărire, nădejdii sprijinire, la războaie biruință și sporire în toate faptele cele bune”. - sursa:  doxologia




ORTOPRAXIA (dreapta trăire)
Viaţa duhovnicească. Milostenia
Bolile protoparintilor Adam si Eva - Pr. Adrian Agachi
 
Căderea lui Adam a condus imediat la apariția bolilor și a morții. În Rai, înainte de ispita șarpelui și gustarea din pomul cunoștinței binelui și răului, nu au existat nici suspinele bolilor, nici realitatea cruntă a morții. Iar ceea ce Adam și Eva urmau să trăiască în universul pe care ei îl întunecaseră prin păcat nu putea fi prevăzut de nici unul dintre ei, putea fi doar întrezărit din cuvintele amare rostite de Dumnezeu Însuși.

Este frumoasă exprimarea vechilor basme româ­nești în care ni se vorbeș­te despre Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana, imagini nepieritoare ale protopă­rinților Adam și Eva. Și ni se mai spune despre „tinerețea fără bătrâ­nețe” și „viața fără de moarte” promise, de regulă, lui Făt-Frumos, care trebuie să se ferească de un singur lucru, să respecte o unică poruncă: să nu treacă de o graniță, să nu deschidă o ușă veșnic ferecată...

Dar, asemenea lui Adam, nici Făt-Frumos nu se poate abține - ceea ce este interzis pare mai vrednic de dorit decât tot ceea ce rămâne permis. Iar după ușa ferecată se arată moartea, după granița încălcată vin boala și întristările, iar Făt-Frumos se transformă într-un bătrân asemenea multora, pe fața și trupul căruia se incrustează pecetea neiertătoare a timpului, care, asemenea unei rugini necruțătoare, șterge imaginea imaculată a veșni­ciei și apropie umbra întunecată a morții. La fel s-a întâmplat și cu Adam și Eva. Dumnezeu i-a spus lui Adam pe când era încă singur, iar Eva nu fusese creată: „Din toți pomii din rai poți să mănânci, iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el vei muri negreșit!” (Facerea 2, 16-17).

Un avertisment ignorat

Avertizarea a fost clară de la bun început. Moartea pândea în spatele pomului cunoașterii. Veșnicia încălzea pomul vieții. Dar dacă, din al doilea pom, nici Adam, nici Eva nu au apucat să guste, din primul au îndrăznit să o facă. Iar consecin­țele s-au văzut imediat. Însă, dacă ar fi avut răbdare și ar fi păzit porunca, atât Adam, cât și Eva ar fi avut parte și de viață veșnică, și de înțelepciune fără sfârșit, așa cum spune Sfântul Efrem Sirul: „Dumnezeu nu voia să-i dea cununa fără osteneală: două cununi a așezat pentru Adam ca răsplată pentru luptă, doi Pomi urmau să încununeze biruința sa. Dacă ar fi biruit și numai pentru o clipă, ar fi mâncat dintr-unul și ar fi fost viu, ar fi mâncat din celălalt și ar fi dobândit cunoștință; ar fi avut o viață nevătămată și o înțelepciune neclintită” (Sf. Efrem Sirianul, Imnele Raiului 12, 17, trad. de diac. Ioan I. Ică jr., Sibiu, Ed. Deisis, 2010, p. 106).

Însă șarpele (diavolul) a promis ceea ce nu putea să ofere și a înșelat cu ușurință cuplul primordial spunându-i Evei: „Nu, nu veți muri! Dar Dumnezeu știe că în ziua în care veți mânca din el vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul” (Facerea 3, 4-5). Din momentul în care Eva a gustat și l-a convins și pe Adam să guste au apărut în firea lor ceea ce noi astăzi numim afecte: foamea, setea, simțirea frigului și a căldurii. S-au grăbit să se îmbrace, cu frunzele de smochin, dar nu realizau încă adâncimea pierderii lor, drumul fără întoarcere pe care apucaseră să meargă și pe care urmau să-l străbată și urmașii lor, până la venirea Mântuitorului.

Dureri, necazuri, boli, suferințe

Cea dintâi care primește mustrarea este Eva, iar cuvintele amare ale lui Dumnezeu răsună încă în mințile și inimile noastre, ale celor de azi, și vor răsuna și în timpul generațiilor viitoare. „Voi înmulți mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naște copii; atrasă vei fi către bărbatul tău și el te va stăpâni” (Facerea 3, 16). Această înmulțire a necazurilor cuprinde tot spectrul bolilor, suferințelor, durerilor emoționale care lovesc, în primul rând, în natura delicată, sensibilă a femeii. De asemenea, nașterea unui nou copil s-a dovedit și încă se dovedește drept o încercare grea. În trecut, sarcina putea să pună capăt vieții multor femei din cauza infecțiilor sau a poziționării greșite a copilului. În prezent, încă există sarcini „toxice” sau cu complicații care presupun repaus total sau tratamente intense pentru a putea fi duse la bun sfârșit. În aceste condiții, cuvântul lui Dumnezeu s-a împlinit întru totul.

Cât despre Adam, el este lovit prin dificultățile muncii și perspectiva apropiată a morții. „Pentru că ai ascultat vorba femeii tale și ai mâncat din pomul din care ți-am poruncit: «Să nu mănânci», blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrănești din el în toate zilele vieții tale! Spini și pălămidă îți va rodi el și te vei hrăni cu iarba câmpului! În sudoarea feței tale îți vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care ești luat; căci pământ ești și în pământ te vei întoarce” (Facerea 3, 17-19). Munca devine, pentru Adam, concentrarea noilor sale suferințe. Va trebui să depună efort, să lupte, tot mai slăbit, mai bolnav, mai neputincios, cu un pământ care nu-i va mai înfățișa cu ușurință roadele sale, ci îl va pune la grea încercare, îl va osteni până la capăt când, odată sfârșit, îi va îmbrățișa trupul pentru a-l descompune în țărâna din care a fost creat. De asemenea, lui Adam, și nu Evei, i se descoperă realitatea înfiorătoare a morții, precedată de boli, necazuri și multe suferințe. Adam este cel dintâi care privește în față moartea implacabilă, care-l va răpune la vârsta biblică de 930 de ani, fiind depășit doar de Matusalem, cel care urma să trăiască 969 de ani la doar câteva generații distanță de protopărintele întregii omeniri.

Însă tot în cuvintele lui Dumnezeu se găsește și o mângâiere: vestirea venirii Mântuitorului Iisus Hristos, care se ascunde în spatele mustrării șarpelui (satanei): „Duș­mănie voi pune între tine și între fe­meie, între sămânța ta și sămân­ța ei; aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei înțepa călcâiul” (Facerea 3, 15). Și tot în cuvintele Sfântului Efrem Sirul găsim dezlegarea și mângâierea suferințelor și nepu­tin­țelor moștenite de la Adam și Eva până în prezent: „Scris este despre Adam: «În ziua în care vei mânca, vei muri» (Facerea 2, 17), dar el n-a murit în ziua în care a mân­cat; a fost dezbrăcat numai de slava sa, ca zălog al morții, a fost izgonit din rai și chinuit de gândul morții. Dar noi mâncăm viața care este în Hristos; Trupul Său înlo­cuiește roadele pomului, iar altarul Său grădina Edenului; Sângele Său nevinovat ne curăță de blestem, și așteptăm viața viitoare întru nădejdea învierii (Romani 8, 23-25); umblăm deja într-o viață nouă (Romani 6, 4), căci trupul lui Hristos și altarul Său sunt zălog pentru noi” (Sf. Efrem Sirianul, Imnele Păresimilor, Azimelor, Răstignirii și Învierii, trad. de diac. Ioan I. Ică jr., Sibiu, Ed. Deisis, 2010, pp. 100-101).

 

Ziarul Lumina



Misiune. Mărturii. Vieţile Sfinţilor
Sfintii Trei Ierarhi - Dr. Stelian Gomboş
 

Despre viaţa, opera şi activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi – icoane, pilde şi repere autentice în

cadrul Bisericii Creştine Universale

 

Introducere, preambul şi câteva referinţe biografice

Sfinţii Trei Ierarhi sunt pomii cei mai roditori ai creştinismului practic, cu fructe de dreptate, pace, iubire pentru aproapele. Iată de ce se numesc luceferii creştinătăţii permanent aprinşi în candelele adevăratei credinţe creştine. Ei sunt coloana nesfârşită a tezaurului teologiei, pe care s-a gravat viaţa lor în Iisus Hristos şi sacrificiul neprecupeţit pentru salvarea omului din ghearele nedreptăţii. „Toată firea omenească au covârşit-o cei trei cu darurile lor cele multe şi mari . . .” (Icosul zilei)

Creatorul a făcut pe om din pământ, dar în partea spirituală i-a plantat toate predispoziţiile, fiind creat după „chipul lui Dumnezeu" (Facere I, 27). Pentru faptul că acest chip a fost căutat de diavol, Mântuitorul nostru Iisus Hristos îmbracă firea noastră pentru a ne readuce la sânul Tatălui ca fii ai harului şi adevărului. La început lumea nu a putut înţelege pe Mântuitorul (Ioan I, 1-8), dar ucenicii, martorii oculari ai cerescului Învăţător - au propovăduit Sfânta Evanghelie la toată făptura, conform îndemnului Său (Matei XXVIII, 19-20).

Unii, de alte convingeri religioase şi filozofice au acceptat pe Iisus Hristos ca pe un reformator religios sau ca pe un mare înţelept al Orientului. Alţii, înclinaţi spre speculaţie şi adepţi ai unor mari cugetători ca Platon, Aristotel au căutat să pună în corespondenţă Revelaţia sau să caute identităţi în învăţătura Evangheliei. Aşa se prezenta lumea creştină şi necreştină în secolul al IV- lea, când au apărut în Biserică trei luceferi ai dreptei credinţe: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

Fiecare dintre aceşti trei mari sfinţi ierarhi este sărbătorit de Biserica noastră dreptmăritoare, la naşterea şi la trecerea lui către Domnul, iar la 30 ianuarie - Praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, a fost fixat în secolul al Xl – lea, pentru a răspunde evlaviei şi deosebitei cinstiri ce li se aducea lor din partea tuturor dreptcredincioşilor creştini.

Sfantul Vasile cel Mare s-a născut la anul 330 în oraşul Cezareea Capadociei, dintr-o familie cultă şi numeroasă (zece fraţi). Tatăl său era retor în oras. Mama lui se numea Emilia, o femeie cu un fond sufletesc bun, plămădit într-o arzătoare credinţă. Părinţii săi erau printre cei mai bogaţi ai locului.

După o educaţie serioasă în familie, copilul Vasile termină şcoala în cetatea Cezareea apoi continuă la Constantinopol şi îşi desăvârşeşte studiile retorice şi filozofice la Atena. Aici leagă o prietenie trainică şi sinceră cu Grigorie de Nazianz. Vasile, un student serios şi sârguincios/râvnitor înclinat spre oratorie, dar şi spre ştiinţele exacte, frecventează cursurile, pe lângă cele de drept şi pe cele de matematici, astronomie şi medicină.

Iată-l pe tânărul Vasile, cu un fizic firav, cu ochii pătrunzători şi permanent calculat, predând arta vorbirii; iar în timpul liber se ocupa cu muzica, istoria, literatura şi artele. A primit botezul, dar timpul chemării la sale apostolat nu a sosit încă. Pe altă cale, nobila sa mamă şi, mai ales, sora lui - Macrina căutau să-l convingă, cu viaţa lor sfântă în Iisus Hristos, ca să-şi pună toată capacitatea lui intelectuală şi morală în nesfârsita dragoste a creştinismului. Era la răscruce. Epoca sclavagistă a ajuns la apogeu, iar tânărul profesor părăseşte catedra de retorică, împarte averea sa celor lipsiţi; dragostea sa pentru Domnul Iisus Hristos creşte mereu prin faptele milei creştine. Era într-o permanentă tulburare sufletească. În această stare pleacă să viziteze Egiptul, Mesopotamia, Siria - cu monumentele lor şi Palestina cu mormântul lui Iisus Hristos. Aici îi este dat să vadă monahi cu feţe supte de asceză, dar bogaţi în trăire spiritual - duhovnicească, oameni modeşti, dar care impresionează prin viaţa lor şi conving prin trăirea şi pregătirea lor.

Golul din suflet se completează. Se hotăreşte să introducă în locul său de naştere monahismul, dându-i regulile necesare, valabile până astăzi. Este hirotonit diacon, preot şi episcop (anul 370). Începe o vie, fermă, energică şi dinamică activitate împotriva ereziilor (Eunomiu - Arie), apărând învăţătura creştină. În acest scop alcătuieşte Sfânta Liturghie (care-i poartă numele). Practic, salvează de la foamete cu propria avere, populaţia oraşului. Din veniturile sale construieşte spitale (Vasiliadele), pentru întâia oară în istorie; el sărută rănile bolnavilor pentru a le menţine moralul. 

Construieşte case pentru reeducarea fetelor, azile pentru bătrâni şi eliberează sclavii. Figura sa impunătoare, prestanţa lui ştiinţifică, autoritatea sa morală şi, mai ales, energia sa i-au adus faimă, fiind numit, încă din viaţă, cel Mare. Purta corespondenţă şi ajuta pe toţi studenţii şi elevii silitori, ţinea legătura cu foştii săi profesori şi educatori/îndrumători/formatori, purtându-le preţioasă recunoştinţă. Trimite, în misiune, la strămoşii noştri încercaţi, dascăli creştini, iubind pe sciţi şi goţi, considerându-i „fulgerele danubiene”. Împăratul Valens (364 - 378) a dorit să-l înlăture din scaun, dar şi-a dat seama că personalitatea lui întruneşte toate cerinţele unei mari figuri istorice. A fost prieten cu Teotim de Tomis şi ruda cu Iuliu Soranus  - mai marele cetăţii Tomis. Este purtătorul de grijă al Sfântului Sava de la Buzău (+ 372).

Munca permanentă a Sfântului Vasile cel Mare în toate ramurile de activitate, „noaptea scria şi citea iar ziua propovăduia şi trăia Sfânta Evanghelie”, a început a-i epuiza forţele sale fizice părăsind lumea aceasta de tânăr. Avea numai 49 de ani, încununaţi de cinste, demnitate şi slavă nepieritoare. Ultimele cuvinte ale sale au fost: „în adevăr am trait, în sinceritate am umblat, din convingere am vorbit, din dragoste pentru Iisus Hristos şi semenul Lui, omul, închid ochii în linişte şi pace, numai Tu ştii, Doamne, unde merge sufletul meu.” La mormânt a fost condus de toţi aceia cărora le-a facut bine şi i-a învăţat adevărata credinţă, dar era însoţit (şi) de mozaici şi de filozofi vechi, oameni de ştiinţă şi de artă ai timpului. Lângă trupul său neînsufleţit stătea, îndoliat şi cu lacrimi scânteietoare, cel mai devotat prieten al său - Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul), care îi ţine o cuvântare de adio impresionantă. De atunci şi până astăzi, adevăraţii creştini îl cinstesc în rugăciune şi prin viaţa lor.

Sfantul Grigore de Nazianz (Teologul), al doilea sărbătorit de astăzi, se naşte la anul 330. În familie are o copilărie fericită şi o educaţie superioară, mai ales din partea mamei, Nona. După ce învaţă cu părinţii săi şi apoi la şcoală, merge spre desăvârşirea studiilor la Cezareea Capadociei. Avea un temperament melancolic, o gândire spontană şi ascuţită, dar si un fin talent poetic. Urmează şcoli superioare la Cezareea Palestinei, la Alexandria Egiptului şi Atena „cea de aur", cum o numeşte el, unde are ca profesori pe Himeriu şi Proheresiu. Rămâne încântat de comorile de cultură ale lumii, vizintându-le şi comparându-le riguros. Revine în familie. Îşi dă seama că învăţătura creştină nu-i o speculaţie a minţii omului, ci este viaţa însăşi la gradul cel mai înalt, aşa cum cere Evanghelia mântuirii, pentru că Domnul Iisus Hristos a venit „ca omul să aibă viaţă şi mai mult chiar . . .” (Ioan X, 10). Plecând de la cultura omenirii, studiind şi învăţătura creştină şi convingându-se, primeşte botezul. Este hirotonit diacon, preot şi apoi episcop de Sazima, împotriva voinţei lui. Ajunge apoi pe scaunul Patriarhal al Constantinopolului, unde începe munca de explicare a învăţăturii creştine, reuşind să statornicească în suflete credinta cea adevărată. 

Este recunoscut prin acele cinci cuvântări despre Sfânta Treime, care i-au şi adus titlul de Teologul, sau Cuvântătorul de Dumnezeu. Gândirea sa teologică a fixat Mărturisirea de credinţă - partea a II - a la Sinodul al II - lea Ecumenic de la Constantinopol (anul 381).

Şi el, ca şi Sfântul Vasile, trimite misionari la strămoşii noştri, pentru a face faţă popoarelor migratoare, care treceau prin foc şi sabie teritoriile cucerite. În luptele interne, Sfântul Grigorie se izolează, retrăgându-se în localitatea sa natală, cedând scaunul episcopal fără nici o rezervă, căci in sufletul său clocotea arta poeziei şi a dragostei pentru Iisus Hristos. Ne-au rămas de la Sfântul Grigorie peste 18.000 de versuri, în care cugetarea lui nu-i o filozofie abstractă, ci frămaâtarea profundă a minţii şi inimii sale. Tratatul său Despre Preoţie este icoana sufletului său şi concepţia lui despre slujirea la altar. 

Preotului i se cere chemare/vocaţie de sus, o pregătire morală şi duhovnicească deasupra oricărei critici, strălucind ca model pentru toţi cei care privesc la preoţi, apoi, o aleasă pregătire umanistă şi teologică, fiindcă el, spre deosebire de toate preocupările şi faţă de toţi oamenii - sfătuieşte spre bine şi dezleagă greşelile credincioşilor de diferite vârste, cu diferite grade de cultură, de diverse temperamente.

Încă din viaţă, Sfântul Grigorie era numit mintea desăvârşită cu ajutorul Sfintei Evanghelii, sufletul cu chemarea Sfântului Apostol Pavel şi inima caldă a apostolului iubirii şi sabia arhanghelului împotriva ereticilor şi falsificatorilor credinţei. Sfântul Grigorie Teologul moare la vârsta de 60 de ani, încheindu-şi viaţa în plină activitate poetică. Lasă, prin testament, toată averea lui spre folosul credincioşilor. Astfel a plecat din această lume profundul gânditor al teologiei răsăritene.

Funia de aur a teologiei Şcolii Capadociene se împleteşte trainic cu Sfântul Ioan Gură de Aur - cel mai strălucit vorbitor, orator şi predicator al Bisericii, dar şi cel mai sever biciuitor al falsului credincios, ipocrit şi făţarnic. Sfântul Ioan Gură de Aur se naşte la 13 noiembrie 354, dintr-o familie foarte bogată. Tatăl său era dregător militar şi om de încredere al curţii imperiale. Mama sa Antuza rămâne văduvă la vârsta de 20 de ani, crescând pe fiul ei, Ioan, în cea mai mare curăţenie sufletească.

După pierderea soţului ei, Antuza, rămânând văduvă pentru tot restul vieţii, se purta numai îndoliată şi cu ochii plini de lacrimi. Tânărul ei fiu, la început, nu-i înţelegea durerea, şi, ca orice tânăr n-a dat importanţă Evangheliei. Educaţia clasică (filozofia şi oratoria) a primit-o de la vestitul profesor Libaniu şi cunoscutul sau renumitul filozof Andragaţiu. 

De pe băncile universitare, îndrăgeşte oratoria şi logica. Demostene şi Socrate, Platon şi Aristotel erau preferaţii lui. Începe să profeseze oratoria, vorbind admirabil. Profesorul Libaniu doreşte să-i lase locul lui, dar el refuză. O situaţie neprevăzută îl orientează altfel: cugeta zile întregi asupra filozofiei faptei: creştinismul. Pentru el, Iisus Hristos devine centrul preocupărilor, Sfinţii sunt exemple de urmat, Apostolii mari trăitori, care au schimbat faţa lumii vechi, creştinii nişte oameni deosebiţi. El s-a botezat în anul 372 la stăruinţa mamei sale, Antuza; astfel Ioan, prin Sfântul Botez, ridică piatra grea şi neagră de pe inima propriei sale mame.

În floarea vârstei este chemat spre preoţie, dar fuge scriind cel mai cutremurător tratat despre misiunea sfântă. La doi ani după botez îşi pierde mama. El vede în aceasta o chemare către cele sfinte. Părăseşte Antiohia şi face nevoinţă/asceză în peşterile munţilor, însuşindu-şi învăţătura creştină, trăind sfaturile Evangheliei şi delectându-şi ochii cu frumuseţile naturii. Fiind de o energie rar întâlnită şi având o fire vioaie nu se mulţumea cu vuietul munţilor şi foşnetul pădurilor, cu şopotul dulce al izvoarelor în care soarele îşi scaldă razele, ci dorea să-L vadă pe însuşi Domnul nostru Iisus Hristos realizat în credincios, pentru care s-a şi întrupat.

Înflăcăratul, energicul şi dinamcul Ioan Hrisostom trece prin treptele ierarhiei până la scaunul Constantinopolului, unde la anul 397 ajunge Arhiepiscop. Începe o activitate predicatorială unică şi original în istoria creştinismului. Combate luxul şi lăcomia, bogăţia şi desfrâul, intrând in conflict cu împărăteasa Eudoxia. Trimite misionari în părţile pământului nostru strămoşesc.

Din Sciţia Minor (Dobrogea) vine la Constantinopol Ioan Casian, pe care Sfântul Ioan îl hirotoneşte diacon (anul 404). După aceasta, Sfântul Ioan Casian este trimis la Roma, ca misionar, unde înfiinţează, în Marsilia, primele comunităţi monahale, fapt care îl bucura nespus de mult pe trăitorul monah autentic Ioan Gură de Aur, ajuns Arhiepiscop al Constanipolului.

Din cauza linguşirilor şi vicleşugurilor de la curtea imperială, Sfântul Ioan Gură de Aur este înlăturat din scaunul arhiepiscopal. Printre cei care-şi ridică glasul împotriva acestei nelegiuiri se află şi Episcopul Teotim I de Tomis (Dobrogea), prieten cu Sfântul Ioan, care îl mustră pe Epifaniu, considerându-l Iuda. Constantinopolul era în fierbere, toţi aşteptau deznodământul fatal, dar de frica unei răscoale populare, conducerea imperiului îl recheamă în scaunul patriarhal pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Aceasta a fost prima victorie a credincioşilor asupra răufăcătorilor marelui ierarh. Sfântul Ioan Hrisostom alcătuieşte Sfânta Liturghiă care-i poartă, până astăzi, numele precum şi rugăciuni mistuitoare mai ales la primirea Sfintei Împărtăşanii.

Duşmanii ţes noi intrigi. Sfântul Ioan Gură de Aur este dus în exil la Cucuz, în Armenia Mică. Pe drum a fost supus, din porunca matroanelor, la un tratament inuman. Gama suferinţelor ne este cunoscută din scrisorile sale. Pentru a-i pierde ochii, era ţinut cu vederea în razele arzătoare ale soarelui marin. Gol şi cu capul descoperit capătă insolaţie şi este cuprins de friguri. Este apoi lăsat să fie jefuit şi bătut de tâlhari. Soldaţii îl bruschează, cade în genunchi şi este lovit fără milă. Suferind de foame şi de sete, abia-şi duce zilele. Organismul său nu mai rezistă. Cere permisiunea să meargă la o capelă, este chemat preotul cu Sfânta Împărtăşanie.

După primirea Sfântului Trup şi Dumnezeiescului Sânge ridică fruntea spre cer rostind: „Mor în linişte pentru credinţa în Iisus Hristos, pentru cinste şi dreptate. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”.

În acest fel s-au scurs zilele celui mai mare vorbitor/orator/predicator/propovăduitor şi mărturisitor creştin, totodată (şi) un ierarh de o modestie uimitoare (14 septembrie 407). După 30 de ani (anul 438), Împăratul Teodosie aduce rămăşiţele pământeşti ale Sfântului (27 ianuarie), depunându-le în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, fiind înconjurate de rugăciunile calde şi sincere ale acelora cărora le-a fost conducător, îndrumător, părinte şi păstor sufletesc şi duhovnicesc.

Pe pământul nostru românesc, aceşti trei ierarhi au fost cinstiţi încă de la început. Aşa cum am arătat, ierarhii şi clericii ţinuturilor tomitane, dobrogene le-au luat apărarea şi i-au cinstit ca mari apărători ai dreptei credinţe. Întîistătătorul scaunului mitropolitan al Ţării Româneşti se pomeneşte încă de la obţinerea/dobândirea autonomiei (anul 1885) ca locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Ce cinste mai mare pentru credincioşii, ierarhii și clericii ortodocşi români ar fi decât aceasta, că moştenesc titulatura scaunului, unde acum şaisprezece secole era Sfântul Vasile cel Mare.

Altfel spus, Sfinţii Trei Ierarhi sunt cei mai mari tâlcuitori ai cuvintelor Sfintelor Scripturi. Ei au lăsat o uriaşă operă de elită a literaturii patristice universale. Ei sunt dascălii teologilor, florile gândirii creştine din veacul de aur al Bisericii, biciuitorii societăţii sclavagiste, întemeietorii pedagogiei creştine şi ai filocaliei.

Câteva aprecieri şi referinţe la adresa activităţii lor teologice şi spiritual – duhovniceşti

Sfinţii Trei Ierarhi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom) şi Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul) sunt cinstţi, pomeniţi şi prăznuiţi, annual, în ziua de 30 ianuarie. Chiar dacă fiecare din cei trei Sfinţi Ierarhi au în calendar zile separate de prăznuire, în secolul al XI lea s-a stabilit ca ei să fie sărbătoriţi (şi) împreună, pentru a evita dezbinarea credincioşilor, care au ajuns să aprecieze pe unul din ei mai demn de cinstire decât altul. 

Sfinţii Trei Ierarhi s-au arătat împreună Sfântului Ioan al Evhaitelor şi i-au spus într-un glas: "La Dumnezeu una suntem şi nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci, fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, împreunează-ne prăznuirea într-o singură zi." În acest fel a luat sfârşit disputa dintre creştini pe tema: „Care este cel mai mare dintre cei Ttrei Sfinţi Ierarhi“.

Sfântul Vasile cel Mare a apărat dumnezeirea Duhului Sfânt şi a Fiului. În lucrarea "Despre Duhul Sfânt" arată, pe baza Sfintei Scripturi şi a Sfintei Tradiţii, că Duhul Sfânt este de o fiinţă cu Tatăl şi de o fiinţa cu Fiul. A fost primul care a făcut o distincţie, clară şi limpede, între fiinţă şi energie, descoperindu-ne că noi îl cunoaştem pe Dumnezeu doar în lucrările Sale.

Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul) participă la formularea teologică a dogmei Sfintei Treimi. În cele "Cinci Cuvântări Teologice" rostite în Capela Sfintei Învieri din Constantinopol, el vorbeşte despre modul în care trebuie făcut teologie, despre Dumnezeu în fiinta Sa, despre Fiul lui Dumnezeu Întrupat şi despre Duhul Sfânt, demonstrând, cu temeiuri biblice, scripturistice şi patristrice, că cele trei persoane sunt de o fiinţă.

Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom) pune un accent deosebit pe demonstrarea modului în care Dumnezeu intervine şi lucrează prin pronia Lui asupra Bisericii, asupra vieţii credincioşilor. Sfântul Ioan Hrisostom pune accentul pe doctrina socială a Bisericii. Ne descoperă că nu putem înţelege taina comuniunii Sfintei Treimi dacă nu facem experienţa comuniunii ecleziale.

Câteva concluzii 

Când vorbeşte despre Sfinţii Trei Ierarhi, Biserica spune despre ei că Sfântul Vasile cel Mare este mâna care lucrează, Sfântul Grigorie Teologul este mintea care gândeşte, iar Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom) este gura care vorbeşte.

În urmă cu optzeci de ani, la Congresul Facultăţilor de Teologie de la Atena, din anul 1936, s-a hotarat ca ei să devină patronii/ocrotitorii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.

Aşadar, Ortodoxia cinsteşte, în fiecare an, la data de 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Cu toate că sunt sărbătoriţi, după cum am mai spus, şi în mod separat, viaţa şi opera lor teologică sunt foarte importante, motiv pentru care se cinstesc şi împreună, ca o icoană a Bisericii şi a Sfintei Treimi. Sărbătoarea acestor Sfinţi Ierarhi a fost instituită în anul 1081 (1084 după alte surse) de către Patriarhul Ioan al Constantinopolului, ca urmare a unei minuni.

Prin urmare, Sfinţii Trei Ierarhi sunt pomii cei mai roditori ai creştinismului practic, cu fructe de dreptate, pace, iubire pentru aproapele. Iată de ce sunt numiţi luceferii creştinătăţii permanent aprinşi în candelele adevăratei credinţe creştine. Ei sunt coloana nesfârşită a tezaurului teologiei, pe care s-a gravat viaţa lor în Iisus Hristos şi sacrificiul neprecupeţit pentru salvarea omului din ghearele nedreptăţii. Orânduirea de atunci incuraja îmbogăţirea unora prin munca brută a sclavilor. Pentru aceasta Sfinţii Trei Ierarhi sunt comparaţi cu biciul cel întreit - împletit al lui Dumnezeu împotriva exploatării. Cultura lor aleasă şi multilaterală este îndemn pentru cercetare. Viaţa desăvârşită a lor este un exemplu viu, autentic şi demn de urmat.

Aşadar, o Parinţi de trei ori fericiţi, nu încetaţi a vă ruga pururea lui Iisus Hristos şi Maicii Sale, pentru cei ce săvârşesc cu credinţă şi cu dragoste, cu evlavie şi sinceritate a voastră pomenire. Vă rugăm să scoateţi pe cei răi din îndoieli, și să ne scăpaţi pe toţi de chinurile iadului, ca la Judecata de apoi să auzim cu bucurie glasul Domnului nostru Iisus Hristos!... „Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu de moşteniţi împărăţia gătită vouă încă de la întemeierea lumii . . .” (Matei XXV. 34).

În altă ordine de idei, numeroase biserici şi mănăstiri din România îşi serbează în aceasta zi hramul. Dintre acestea, la loc de cinste se află Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637 - 1639, o bijuterie a arhitecturii bisericeşti dar şi un ales loc de cultură, tradiţie şi spiritualitate autentic romanească.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



RUGĂCIUNI. Icoane. Moaşte
Rugaciune rostita in Senatul american
 
Următoarea rugăciune a fost făcută în Kansas, SUA, la deschiderea şedinţei de Senat din 23 ianuarie 1996, când reverendul Joe Wright a fost rugat să ţină un discurs. Toţi s-au aşteptat la cele obişnuite, dar au auzit următoarele:
 

RUGĂCIUNE

Tată Ceresc, ne prezentăm azi în faţa Ta să-ţi implorăm ier-tarea şi să Te rugăm să ne dai înţelepciunea şi călăuzirea Ta.

Ştim că în Cuvântul Tău este scris: “Vai de cel care numeşte răul, bine”, dar noi aceasta am făcut!

Ne-am pierdut echilibrul spiritual şi valorile.

Am neglijat Adevărul Cuvântului Tău şi l-am numit pluralism.

Ne-am închinat la idoli şi l-am numit multiculturalism.

Am acceptat perversiunea şi am numit-o alternativă.

Am neglijat săracii şi am numit-o loterie.

Am promovat lenea şi am numit-o binefacere.

Ne-am avortat pruncii şi am numit asta dreptul de a alege.

Am susţinut avortul şi l-am numit ajutorare.

Am eşuat în a ne disciplina copiii şi am denumit-o construirea sentimentului de independenţă.

Ne-am folosit de putere şi am numit-o politică.

Am delapidat finanţele publice sub pretextul cheltuielilor importante.

Am instituţionalizat mita şi am numit-o cireaşă de pe tort.

Am poftit bunul aproapelui şi l-am numit ambiţie.

Am poluat aerul cu obscenitatea şi pornografia şi am numit asta dreptul la opinie.

Am încălcat valorile înaintaşilor noştri şi am numit-o iluminare.

Cercetează-ne, Doamne, şi cunoaşte-ne inimile. Curăţeşte-ne de orice păcat şi eliberează-ne! Amin!

Răspunsul a fost prompt: o parte din senatori a părăsit încăperea în semn de protest.

 

sursa: cuvantul-liber

 

 




BISERICA si lumea
Familia. Copiii. Educaţia. Vocaţia
DEPENDENTELE - Adolescenti in capcana drogurilor - Ștefania Coșuleanu
 
Una dintre marile provocări ale secolului 21 este consumul de droguri, în special în rândul ado­lescenților. În dorința de a-i ajuta, mulți părinți, profesori, psihologi și polițiști caută răspunsuri la întrebările: de ce consumă ado­les­cenții droguri?, cum ajung să fie influențaţi de anturaj?, ce este dependența?, cum ar putea adulții să-i ajute în mod eficient? etc. Într-o societate concurențială și cu schimbări rapide, mulți părinți constată că adolescenții lor au căzut în capcana consumului de droguri. Adulții recunosc cu greu că anturajul copiilor a devenit mai puternic decât influența familiei, iar golul sufletesc născut din lipsa de atenție și iubire a părinților a făcut loc acestui flagel atât de periculos.

Problematica consumului de droguri în rândul adolescenților și tinerilor a fost abordată și în una dintre prelegerile Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox, desfășurată în perioada 31 august - 3 septembrie 2023 la Timișoara, la care au fost invitați să conferențieze și să răspundă întrebărilor tinerilor: medici, psihologi, preoți și polițiști. Ca informare generală, doctorul Gheorghe Bogdan, de la Agenția Națională Antidrog a Ministerului de Interne, a precizat că printre cele mai consumate droguri sunt canabisul, cocaina, amfetaminele, heroina, noile substanțe psihoactive, precum cunoscutele etnobotanice. În spațiul românesc, adulții și adolescenții folosesc cel mai des canabisul și noile substanțe psihoactive; acestea din urmă, fiind sintetice, sunt foarte periculoase pentru că determină mai repede dependența.       

De ce consumă adolescenții droguri?

În cadrul aceleiași conferințe, la care au participat aproximativ 3.000 de tineri, psihologul Alina Neagoe a încercat să răspundă la întrebarea „De ce consumă adolescenții droguri?”, precizând: „Întrebându-i pe adolescenți de ce consumă droguri, răspunsurile au fost variate: să se distreze, să-și potențeze anumite emoții, să își gestioneze emoțiile negative sau conflictuale, să corespundă așteptărilor grupului sau din dorința de a deveni mai comunicativi. Dar cauza profundă a consumului de droguri se află undeva la interacțiunea dintre mai mulți factori de risc: personali (genetici), psihologici (personalitatea fiecăruia) și factori sociali (familiali și culturali). Intensitatea consumului de droguri este influen­țată de interacțiunea dintre acești factori. Așa că, dacă adolescentul s-a născut într-o familie în care nu pri­mește suficientă dragoste și sus­ți­nere, și în plus este supus influenței anumitor grupuri din mediul său social, putem să asistăm chiar la escaladarea consumului: de la unul experimental până la cele mai urâte forme de abuz și depen­dență”.

În „Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din România. Scurtă radiografie”, dr. Mihai Copăceanu și Irina Costache (de la UNICEF) menționează, conform Organizației Mondiale a Sănătății, că aproximativ 15% dintre copii și adolescenți prezintă deficiențe de sănătate mintală, majoritatea tulburărilor debutând în jurul vârstei de 14 ani, multe rămânând nedepistate și netratate. Afectarea sănătății mintale are efect asupra tuturor aspectelor vieții publice și private a persoanei, cum ar fi participarea educațională, socială, comunitară, în familie, cu prietenii, în mediul de lucru sau școlar, în cazul adolescenților. Astfel, specialiștii atrag atenția că există mai multe condiții biologice și psihologice care marchează debutul consumului de droguri. Statisticile arată că în ultimii 10 ani au crescut problemele de sănătate mintală în rândul adulților, și în special în rândul adolescenților. În plus, copiii și adolescenții sunt o oglindă veridică a societății, reflectând cu acuratețe problemele din comunitatea în care trăiesc. Abordând problema dependențelor, în lucrarea „Ține-ți copiii aproape”, autorii Gordon Neufeld și Gabor Maté atrag atenția că nu trebuie să ne centrăm doar pe schimbarea comportamentului prin interdicție sau controlul consumului de droguri, ci și pe cauza profundă care determină consumul sau dependența. Astfel, dependența este pentru adolescenți o modalitate de a gestiona emoțiile și stările dezadaptive, pe care sistemul lor nervos nu este capabil să le regleze altfel. Căci adolescenții vor să fie iubiți și să simtă iubirea părinților și a celor din jur, iar dacă nu o primesc, vor umple golul din sufletul lor cu substanțe sau comportamente prin care cred că pot atinge iubirea. Așadar, copilul care trăiește într-un mediu haotic emo­țio­nal, neputându-și gestiona singur emoțiile distructive, va dobândi un atașament nesănătos și va deveni un adolescent și, ulterior, un adult nematurizat emoțional. Toate acestea se vor reflecta în relația acestora cu cei din jur și mai ales cu sinele lor. Dacă pentru unii adolescenți lipsesc dragostea, acceptarea, conexiunea cu părinții, există posibilitatea ca ei să se îndrepte spre acțiuni compensatorii, cum ar fi consumul de droguri, jocuri video, violență sau comportamente deviante. De aceea Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, i-a invitat pe tineri să facă „un lanț uman” în jurul persoanei pe care au văzut-o că „a început să alunece spre trafic de ființe umane sau spre consum de droguri: Vă rog, dragi tineri, să-l înconjurați cu iubire creștină, asemenea unei păsări care-și apără puii cu aripile”.

Profilul adolescentului consumator de droguri

În încercarea de a depăși starea de depresie și anxietate cu care se confruntă în căutarea acceptării și iubirii, profilul psihologic al adolescentului consumator de droguri cuprinde: instabilitate emoțională, confuzie, insecuritate, vinovăție, teamă, sentimentul inadecvării, irascibilitate, neliniște, impulsivitate, suspiciozitate exagerată față de persoanele din preajma sa, dificultate în a stabili relații durabile și benefice cu persoanele din jur, teama de abandon și comportamente deviante. De asemenea, drogurile provoacă adolescenților scăderea puterii de concentrare și a înțelegerii situațiilor în care se află. Iar conse­cința este reactivitate exagerată și, de cele mai multe ori, nepotrivită împrejurărilor în care se află.

Daniel J. Siegel, în lucrarea „Mintea și creierul adolescentului. De la furtunile emoționale la neuroștiința transformărilor și stimularea poten­ția­lului”, menționează patru aspecte ale minții adolescenților: intensitate emoțională crescută, angajament social crescut, căutarea noului și explorarea creativă. În perioada adolescenței abia începe maturizarea unor structuri ale creierului, ultima care se maturizează fiind gândirea rațională, ceea ce implică și capacitatea de a anticipa consecin­țele comportamentelor, inclusiv ale comportamentelor negative. Dar adolescentul nu dispune încă de această maturizare, de aceea el este vulnerabil și gestionează mai greu intensitatea sentimentelor, îndepărtarea de lucrurile familiare și familiale pentru altele noi și creative. Negăsind sens în activitățile și relațiile cotidiene, adolescenții încep să conteste lumea adulților din familie sau școală, ceea ce îi conduce uneori către comportamente riscante, cum ar fi consumul de droguri. Dacă părinții resping emoțiile negative ale adolescenților, ei vor rămâne captivi într-o lume derutantă și drept urmare vor căuta liniștea, mângâierea și acceptarea în altă parte. De aceea, specialiștii atrag atenția că nu putem opri depen­dența de droguri doar mecanic prin interzicerea consumului, ci mai ales prin comuniune și stabilirea co­nexiunii adolescentului cu părin­ții. Adolescenții au nevoie să fie as­cul­tați, înțeleși și acceptați așa cum sunt. Negăsind acestea în familiile din care provin, anturajul devine foarte important pentru adolescenți. În mijlocul grupului care l-a acceptat fără să-l judece, adolescentul crede că își poate găsi alinarea, uneori atât de înșelătoare și distructivă. Grupul este constituit adesea pe baza aceleiași lipse de dragoste în familie a fiecărui membru, la care se adaugă consumul de droguri pentru a trăi împreună stări care vor umple golul și vidul lor sufletesc. Furia, agresivitatea și comportamentele deviante sunt reacțiile adolescen­ților la atașamentul nesănătos pe care l-au dezvoltat în familiile lor în timpul copilăriei. Iar aceste exprimări sau răbufniri explozive, cum le numesc adulții, nu sunt condamnate de anturajul din care adoles­cen­ții fac parte, de aceea este atât de puternică influența grupului. În plus, solidaritatea dintre membrii grupului este consolidată prin faptul că pot consuma împreună droguri sau pot recurge împreună la anumite comportamente deviante.

În acest context complex, Biserica, alături de părinți, profesori și psihologi, face eforturi ca adolescenții să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă consumul de droguri. În plus, cei care au nevoie sunt primiți cu dragoste creștină și sprijin pentru a fi ajutați să depășească o etapă grea din viața lor.

 

Ziarul Lumina



Stiinţă. Medicină. Cultură. Artă
Dr. Miriam Grossman distruge ideologia de gen

 

Audiere în comisia Camerei, SUA

- Vă mulțumim pentru mărturia dvs.! Președintele îi acordă acum d-nei doctor Grossman 5 minute pentru declarația de deschidere.

Dr. GROSSMAN: Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă adresa dvs. Numele meu este Miriam Grossman. Sunt psihiatru certificat pentru copii, adolescenți și adulți, autor și membru senior al „Do no harm” („Să nu faci rău”). Am avut grijă de pacienți timp de 45 de ani. Îmi voi folosi timpul pentru a răspunde d-nei doctor McNamara.

Prima minciună: sexul atribuit la naștere

În primul rând, mă frapează că folosește expresia „sexul atribuit la naștere”. Sexul nu este atribuit la naștere, sexul este stabilit la concepție și este recunoscut la naștere, dacă nu mai devreme. Dr. McNamara pretinde că opiniile sale se bazează pe știință, dar a afirma că sexul este atribuit la naștere este lipsit de orice bază științifică. Limbajul său induce în eroare oamenii, în special copiii, să creadă că bărbatul și femeia sunt denumiri arbitrare și că se pot schimba. Pur și simplu nu este adevărat!

“Tratamentele” de gen asupra minorilor, interzise în multe țări

Dr. McNamara susține că intervențiile sociale și medicale sunt singurele tratamente bazate pe dovezi și că dovezile științifice arată că acestea salvează vieți. Ea ne avertizează că „fără ele copiii se vor sinucide”. Ei bine, un număr din ce în ce mai mare de țări au interzis efectiv „îngrijirea” la care se referă domnia sa și, slavă Domnului, nu a existat niciun val de sinucideri sau alte catastrofe de sănătate mintală.

În urmă cu trei ani, Finlanda a impus limitări stricte asupra intervențiilor medicale pentru minori. Suedia a făcut același lucru, după ce s-a descoperit că o fată de 14 ani avea osteoporoză și fracturi ale coloanei vertebrale din cauza blocantelor de pubertate. O anchetă a concluzionat: „Riscurile tratamentelor anti-pubertate și ale tratamentelor hormonale pentru cei sub 18 ani depășesc în prezent posibilele beneficii”.

Marea Britanie a efectuat o analiză și a calificat dovezile ca „foarte slabe”. De asemenea, au plasat restricții severe asupra „îngrijirii” pe care Dr. McNamara o numește „salvatoare de vieți”. Și Norvegia a analizat datele și a făcut schimbări similare în politică. Academia Națională de Medicină din Franța a avertizat: „Trebuie să se acorde o mare prudență medicală copiilor adolescenți, având în vedere vulnerabilitatea acestei populații și numeroasele complicații nedorite, chiar grave, pe care le provoacă aceste terapii”. Medicii din Noua Zeelandă și Australia au publicat declarații similare. Sugerează Dr. McNamara că toate aceste țări resping tratamentul bazat pe dovezi și își expun copiii la riscul sinuciderii?

În ceea ce privește acest punct de vedere, expertul în gen din Finlanda, Dr. Rita Caltiela, a declarat: „Este o dezinformare intenționată, a cărei răspândire este iresponsabilă”. Toate cele șapte țări și, bineînțeles, și Florida, au ajuns la concluzia: „Copiii nu au nevoie să le fie întreruptă dezvoltarea, fetele nu au nevoie să li se oprească menstruația și să li se facă vocea mai joasă, iar băieții nu au nevoie să le crească sâni. Ceea ce le trebuie este psihoterapie.”

Am și alte obiecții la mărturia d-nei dr. McNamara. Aceasta insistă că poziția sa, doar a sa, reprezintă îngrijire medicală standard. Ceea ce nu vrea să știți este că nu există niciun standard, există o dezbatere, o dezbatere aprigă, iar de partea opusă ei se află figuri proeminente precum Stephen Levine, Kenneth Zucker, Paul McHugh și James Cantor, printre alții. Acești doctori sunt giganți în domeniu, au tratat pacienți transsexuali, au adunat date și au publicat lucrări despre ei și nu vreau să fiu nerespectuoasă, dar asta încă de dinainte ca Dr. McNamara să se fi născut. Ideea este că acei clinicieni veterani și alții, care au înțelepciune și experiență, sunt ignorați pentru că nu sunt de acord cu narațiunea actuală. Ei se opun intervențiilor medicale din același motiv pentru care se opun și acele șapte țări.

Nu există nicio dovadă de beneficii pe termen lung, dar există dovezi că dăunează. Voi încheia citând-o pe Jamie Reed, curajoasa denunțătoare de la clinica de gen pentru copii din Saint Louis. Cred că acel spital primește finanțarea pentru educația medicală despre care discutăm astăzi. Ea a spus că medicii de la acea clinică au spus: „Construim avionul în timp ce zburăm cu el.” Construim avionul în timp ce zburăm cu el! Așa au descris tratamentul de la clinica lor de gen. „Prețioșii noștri dolari din taxe nu ar trebui să sprijine un experiment atât de periculos.”

Mulțumesc!

 

Preluare chilieathonita.ro




CĂRŢI NOI / Produse noi. PROMOTII
Despre rugaciune - Sofronie Athonitul (CARTEI)
 

Prezentare Despre rugaciune:

"Rugăciunea este o nesfârşită înfăptuire, mai înaltă decât toată arta sau ştiinţa"

 

Detalii despre carte / COMANDA



Intoarcerea Sfantului Ioan Gura de Aur - Aliki Kafetzopoulou (CARTE)

 

Prezentare Intoarcerea Sfantului Ioan Gura de Aur:

Constantinopol, Anul Domnului 400... Capitala Împărăţiei romane de răsărit, inima Bizanțului, cetatea strălucitoare a Marelui Constantin, cu străzi de marmură, palate mărețe și biserici scânteind de aur... Dar aurul cel mai de preț, aurul gurii care grăiește în chip minunat cuvântul adevărului, Sfântul Ioan Hrisostomul, este nesocotit de prea­frumoasa și plina de deșertăciune împărăteasă Eudoxia și alți suspuși uneltitori. Doi tineri, frați după trup și după cuget, sunt prinși în vâltoarea zbuciumatei istorii...

Cartea de faţă reprezintă ediţia a doua a volumului Diamante pe Bosfor, apărut pentru prima dată la Editura Ileana în 2014.

Detalii despre carte / COMANDA



Neuroplasticitatea - *** (CARTE)
 

Prezentare Neuroplasticitatea:

„Ca sacerdot al binelui, toată viața am luptat pentru dreptate, frumos, adevăr, sănătate și credință, iar acum vreau să împărtășesc tuturor câte ceva din istoria acestei lupte.”

Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă


Un ghid indispensabil pentru toți cei interesați de sănătate mintală și longevitate.
Pornește într-o călătorie fascinantă prin labirintul minții umane împreună cu acad. prof. dr. Leon Dănăilă - neurochirurgul care, după peste 40.000 de intervenții chirurgicale, continuă să salveze vieți în sala de operație și la vârsta de 90 de ani. Descoperă cum poți beneficia de puterea extraordinară a creierului uman de a se regenera, de a se vindeca și de a-și menține agilitatea indiferent de vârstă. 

Detalii despre carte / COMANDA



Vom vedea pe Dumnezeu precum este - *** (CARTE)
 

Prezentare Vom vedea pe Dumnezeu precum este:

În cartea de faţă mă voi opri asupra descrierii unor experienţe ce mi-au fost date. Însă paralel cu aceasta socotesc important să amintesc că toată curgerea vieţii mele în Dumnezeu m-a adus la convingerea că orice abatere a conştiinţei minţii noastre de la adevărata înţelegere a Descoperirii, negreşit se va răsfrânge în manifestările duhului nostru, în cele de zi cu zi. Cu alte cuvinte, viaţa cu adevărat dreaptă este condiţionată de o adevărată înţelegere a lui Dumnezeu – Sfânta Treime. (Arhim. Sofronie)

Traducere din limba rusa de Ierom. Rafail (Noica)

Detalii despre carte / COMANDA



Zambind cu Dumnezeu - Antonie de Suroj (Bloom) (CARTE)
 

Prezentare Zambind cu Dumnezeu:

Cărțile Mitropolitului Antonie sunt foarte captivante și pline de umor, motiv pentru care se parcurg ușor. Dar, pe măsură ce înaintam în lectură, am fost zguduită de un simțământ foarte puternic ce îmi spunea că tot ceea ce citeam nu era o chestiune de amuzament, ci o problemă de viață și de moarte. Așa că m-am întors la prima pagină și am recitit cartea începută în întregime. Iar când am ajuns la sfârșitul ei, am trăit încredințarea că Dumnezeu era acolo și că, după cum zicea Vlădica Antonie, Dumnezeu mereu este printre noi, trebuie doar să-L găsim. Atunci am căzut în genunchi și am început a mă ruga, cu lacrimi în ochi, să Îl găsesc și eu pe Domnul Iisus Hristos.În urma acelei experiențe, i-am scris Mitropolitului Antonie și i-am cerut o întâlnire cu Preasfinția sa. Însă, în clipa când ne-am întâlnit, am fost uluită nu doar de credința lui, ci mai ales de dragostea lui Dumnezeu care era prezentă în toată ființa sa și parcă strălucea pe chipul său, revărsându-se pretutindeni. Acesta a fost unul dintre cele mai cutremurătoare momente ale vieții mele și de atunci n-am mai putut să mă îndepărtez de această Biserică.

GILLIAN CROW, jurnalistă și scriitoare

Detalii despre carte / COMANDA



Prima mea Psaltire - *** (CARTE)
 

Prezentare Prima mea Psaltire:

Dragi cititori,

Avem în față o cărticică cu părți alese din câțiva psalmi - cântări care Îl măresc pe Dumnezeu. Cea mai mare parte din psalmi este scrisă de Împăratul David. Cu totul sunt 151 la număr și sunt cuprinși într-o carte care se numește Psalmii, ce face parte din Vechiul Legământ, unde Cartea Psalmilor are un loc de seamă între toate celelalte cărți. Mai mult, Psaltirea este cea mai mare carte de rugăciuni din întreaga Biblie.

Au trecut aproape trei mii de ani de la moartea psalmistului David, dar cuvintele lui continuă să răsune....

Detalii despre carte / COMANDA



 

(cele mai noi apariții la editurile ortodoxe)

Trei promoții pe lună. Fiecare promoție are reduceri de preț de până la 35% la cărțile de la:
- 2 edituri
- 3 autori
- 4 categorii/domenii
Prin abonare la revista online Porunca Iubirii primiți și Newsletterul cu fiecare promoție
     Daca v-ați abonat dar nu primiți revista, cauzele pot fi: 1. când v-ați abonat ați scris greșit adresa dv de email;  2. aveti casuta de email plină; 3. adresa noastră e tratată ca spam sau e blocată de furnizorii dv de servicii IT (de aceea e recomandat să nu folositi o adresă email de la serviciu).
     În toate aceste cazuri sunteți șterși din lista abonatilor și va trebui să vă abonați din nou aici: https://poruncaiubirii.agaton.ro/newsletter.
Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox, treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte.

Descarca oferta 
Editurii Agaton

Descarca oferta de CARTI/Produse (.xls)
icoane, tamâie, cruciulite, calendare etc.

Produse naturiste Măn. NERA (.pdf)


"Fericit cel ce citeşte…
căci vremea este aproape" (Apoc. 1, 3)
  

Revista Porunca Iubirii 
apare lunar din 1998 cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sibiului

Editor: Asociatia ORTOPRAXIA (Ed. Agaton)
0740054256; revistapi@agaton.ro
Fondatori: ing. Ioan Cişmileanu, ing. George Căbaş, ing. Alexandru Stănese

Consilier editorial: Preot Adrian Roman
Redactori: Pr. Adrian Roman; Cristina Roman; Ioan Cismileanu; Natalia Corlean

----------------------
ISSN 2344 - 0619        ISSN-L 1453 - 7567