Descarca Revista
Adormirea Maicii Domnului
15 August
Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox,
treceți noua adresă revistapi@agaton.ro în lista de contacte
August  2022
Sumar:
Luminatorul trupului este ochiul
Pr. Prof. Gheorghe I. Dragulin: pedagog erudit si marturisitor al lui Hristos
Mesajul Patriarhului Daniel pentru romanii migranti
STIRI INTERNE - August 2022
STIRI EXTERNE - August 2022
Muntele Tabor, loc al aratarii slavei dumnezeiesti
Hristos nu rezolva problema hranei malthusian, ci dumnezeieste
Postul Adormirii Maicii Domnului, timp al curatirii sufletului de patimi
Sfantul Ioan Iacob in lumina marturiilor celor care l‑au cunoscut
Acatistul pentru vindecarea de cancer, catre icoana Maicii Domnului Pantanassa - 18 August
Atunci cand ucizi trup din trupul tău...
Societatea Civila NOTIFICA Guvernul Romaniei cu privire la fraudarea suveranitatii si slabirea sigurantei nationale
Iluziile noastre cele de toate zilele
Bioetica intr-o societate orfana de Dumnezeu (I)
Se cauta ajutor pentru Casa Memoriala a Pr. Teofil Paraian
TEMPLUL LUI SOLOMON - Andrei Dragulinescu (CARTE)
Te plac asa cum esti. Povesti terapeutice - Ana-Georgiana Marinković (CARTE)
Staretul Haralambie - Dascalul rugaciunii mintii - Iosif Dionisiatul (CARTE)
Despre Rugaciunea lui Iisus. Partea intai (generala) 1972 - Marcu Toma (CARTE)
Despre Rugaciunea lui Iisus. Partea a doua (speciala) 1973 - Marcu Toma (CARTE)
Adevarul, Calea si viata - Ieromonahul Grigorios Hatziemmanuil (CARTE)
Cuvintele unui apostol al iubirii - Parintele Arsenie Papacioc (CARTE)
Starile multiple ale fiintei - Rene Guenon (CARTE)
Viata sfanta a pustnicului Ioan David - *** (CARTE)
Doamne, sa ajunga toti in Rai! Cuvinte de folos - Monah Proclu Nicau (CARTE)



Tema lunii
Luminatorul trupului este ochiul - Cristina Roman
Luminătorul trupului este ochiul tău. Când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău e luminat; dar când ochiul tău e rău, atunci şi trupul tău e întunecat. Ia seama deci ca lumina din tine să nu fie întuneric. Aşadar, dacă tot trupul tău e luminat, neavând nici o parte întunecată, luminat va fi în întregime, ca şi când te luminează făclia cu strălucirea ei.  Luca 11, 34-36

S-a scris și opinat mult în această vară despre estetica trupului feminin, plecând de la părerea jignitoare a unui influencer român cu privire la imperfecțiunile trupești pe care doamne și domnișoare le expun la plajă, dezamăgind ochiul desfrânatului lacom de "frumos." Reacția majorității a fost de sancționare a acestei gafe imense, de încurajare a femeilor să nu se demoralizeze și să se accepte așa cum sunt, s-au făcut evaluari de ordin psihologic. Cu adevărat dureros însă, este faptul că mai nimeni nu sesizează PĂCATUL din spatele acestui gen de mesaje și de atitudini. Atât de mult a dispărut dintre oameni rușinea aceea bună, înfrânarea de la gânduri și pofte, atât de mult este dezgolit trupul încă de la vârste mici, atât de numeroase postări pe social media sunt de tip lasciv, încât s-a insinuat perfid în societate obișnuința cu răul și cu păcatul până la acceptarea lui tacită sau până la a mai fi incapabili să îl sesizăm. DAR, "Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: “Să nu preacurveşti.” Eu vă spun că orişicine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui." (Evanghelia după Matei 5:27-28)

Cu smerenie, atenți fiecare la noi înșine, fără a ne transforma în niște moraliști fără credibilitate, luând aminte tot la cuvintele Mântuitorului: „Cel fără de păcat dintre voi să arunce primul piatra asupra ei!” (Ioan 8:7) – cu privire la uciderea prin lapidare a unei evreice surprinse în adulter - , să nu închidem totuși ochii concesiv la astfel de derapaje generalizate, fiindcă ne vom face complici la consecințe negative pe care nici nu ni le putem imagina. Putem reacționa într-o mulțime de feluri care să aibă o înrâurire bună asupra întregului nostru neam: prin spovedanie la părintele duhovnic și propria luptă cu asemenea ispite, prin rugăciunea cu durere și dragoste pentru aproapele nostru, prin educarea copiilor și tinerilor în spiritul decenței și al acelei frici de Dumnezeu ca început al înțelepciunii, mai ales cu privire la păstrarea castității până la căsătorie, la rezistența în fața tentației de a experia relații de așa-zisă dragoste, care îi expun la traume fizice și psihice, care degenerază adeseori în abuzuri, violuri și avorturi. Ca o paranteză, trebuie menționat că societatea însăși este conștientă de aceste dazastre, însă propune o soluționare secularizată, departe de învățătura Bisericii, și anume includerea orelor de educație sexuală în școală, promovarea mijloacelor contraceptive la adolescenți, paralel cu politici agresive de susținere a minorităților sexuale și a perversiunilor sub umbrela drepturilor transformate în dictatură. Putem influența cursul și abordarea vieții chiar și prin propriile noastre alegeri de zi cu zi (de atitudine, vestimentare etc.), ca model și exemplu pentru tânăra generație, căreia trebuie să îi fim alături cu empatie și iubire, discutând toate fațetele problemelor fățiș, fără asprime, dar cu adecvată severitate, petrecând timp sfințit împreună cu copiii noștri din frageda lor pruncie.

Doamnelor și domnișoarelor din Biserică, ce vă străduiți să urmați frumuseții sufletești și curăției Maicii Domnului, rămâneți dârze în lupta cu provocările înnăbușitoare ale lumii, cu ochii îndreptați la modele de sfinți care sâvârșind lupta cea bună au primit cununa mântuirii. Sunteți soții, mame, fiice, surori, în fiecare dintre aceste posturi sau în toate laolaltă și nu vă poate fi indiferent cum soțul, fiul sau fratele vostru privește alte fete și femei, și nici cu ce ochi sunteți privite dumneavoastră. Voi, soți, tați, fii, păstrați-vă demnitatea, înălțimea și noblețea sufletească, fiți modele de bună cuviință și în tot ce faceti, rămâneți oamenii lui Dumnezeu!

"Vai lumii, din pricina smintelilor!

 Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.

Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât,

având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veşnic.

Şi dacă ochiul tău te sminteşte, scoate-l şi aruncă-l de la tine, că mai bine este pentru tine să intri în viaţă cu un singur ochi, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului." (Matei 18, 7-9)

Concret, ce este de făcut? Să trăim în izolare, să renunțăm la evenimente sociale, la concediu, de teama de a nu păcătui? Poate o familie creștină să supraviețuiască social? Dar o familie de preot? Mântuitorul ne îndeamnă să fim desăvârșiți asemenea Tatălui Ceresc: "Fiţi deci desăvârşiţi, aşa cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit!” (Matei 5:48), prin care înțelegem că putem trăi în lume, dar să nu aparținem lumii, să fim firești, dar nu animalici, să ne ridicăm după fiecare cădere în păcat, cu luare aminte și pocăință, nu cu amânarea curățirii sufletești. Să nu ne păcălim crezând că avem acum vreme să trăim clipa oricum, iar că la bătrânețe ne vom așeza pe calea bisericii, fiindcă nu avem nicio garanție că vom mai apuca senectutea, nici că povara din cârca sufletului nu va atârna așa de greu încât nu ne va orbi sufletește cu totul, pierzându-ne pentru Cer. Un frate care a păcătuit a mers la un Sfânt Părinte şi l-a întrebat ce trebuie să facă: „Ai căzut? Ridică-te!”, i-a spus acesta. „M-am ridicat, dar am păcătuit din nou”, i-a răspuns omul. „Nu-i nimic, i-a spus părintele, te ridici din nou...! Clipa finală trebuie să te găsească, fie ridicându-te, fie căzând, dar în luptă cu tine însuţi şi cu ispitele. Numai aşa găseşti calea spre rai”. (Părintele Iustin Pârvu, Daruri duhovnicești, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011, p. 19)

Discernământul ne ajută să știm când suntem în pericolul dublului standard. De exemplu, dacă la Sfânta Liturghie participăm noi, doamnele, cu fusta lungă, batic, fără machiaj, iar la un eveniment precum nuntă, botez etc., avem o apariție cu totul diferită, aplicând machiaj strident, haine strâmte, scurte, tocuri excesive, sau dacă la plajă purtăm un costum de baie minimalist și decoltat, cu siguranță greșim. Da, casa Domnului, biserica, trebuie cinstită cu o vestimentație decentă, însă puritatea din suflet trebuie asumată, mărturisită și dovedită și în afara bisericii, în TOATE celelalte circumstanțe ale vieții, într-o constanță care să ne dea o notă personală de feminitate, de candoare, de lumină. De asemenea, dacă fiind în concediu vom sta de exemplu la plajă sau la restaurant în zi de sărbătoare, în timpul liturghiei, iarăși  greșim, suspendând temporar în mod artificial vocația și responsabilitatea noastră de ortodocși practicanți. Cu alte cuvinte, să nu fim asemenea fariseilor: "Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, dar aţi lăsat părţile mai grele ale Legii: judecata, mila şi credinţa; pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi!" (Matei 23, 23)

Este greu și este frustrant acest lucru în societatea contemporană. Bunul simț, calmul asumat (nu bleg), modestia ținutei (care nu înseamnă neîngrijire sau neglijență), neepatarea luxului și abundenței sunt contra curenți care fac greu față valurilor învolburate ale mării vieții. Riscăm ca noi, dar mai dureros, copiii noștri să gasească greu prieteni, să sufere răutăți, jigniri, excludere din grup. Tentația este să facem compromisuri, să cedăm, să "împăcăm și capra și varza" pentru a îndulci suferința și disonanța cognitivă. Avem însă cel mai motivant îndemn să rezistăm totuși pe linia noastră, căci Mântuitorul Hristos a spus: Îndrăzniţi! Eu am biruit lumea!” (Ioan 16, 33). Spunând aceste lucruri, El arată că a depăşit lumea nu atât ca Dumnezeu, cât mai ales ca Om, fiindcă S-a făcut om cu adevărat. Viaţa autentic creştină este trăită în "duh şi adevăr” (In 4,23), şi ca atare ea poate fi continuată în tot locul şi în toată vremea, întrucât poruncile dumnezeieşti ale lui Hristos au un caracter absolut. Cu alte cuvinte, nu există şi nu pot exista nicăieri pe pământ împrejurări care să facă cu neputinţă păzirea poruncilor. În esenţa ei veşnică, viaţa creştină e duh şi adevăr dumnezeiesc, şi de aceea ea transcende toate formele exterioare. (Arhimandritul Sofronie, Rugăciunea-experienţa Vieţii Veşnice, Editura Deisis, Sibiu, 2001, p. 23)

Revenind la aspectul fizic, corporal, la el ar trebui pur și simplu să nu se facă nicio referire, nici bună, nici rea, căci trupul nostru este Templu al Duhului Sfânt și nicio trăsătură a lui nu ne poate nici ajuta, nici împiedica să ne sfințim, dar poate fi o piatră de poticnire dacă intervenim abuziv și brutal asupra lui, schimonosindu-l pentru a încăpea în acest "pat al lui Procust", care este dat de standardele lumii contemporane. Sănătatea este un dar care trebuie prețuit și cultivat prin cumpătare și echilibru, evitând excesele (mai ales că sunt forme ale unor patimi precum: lăcomia, deznădejdea, mândria, invidia, slava deșartă etc.). "Cel mai cumplit păcat al nostru stă în iubirea noastră de plăceri, în dragostea de trup şi de poftele lui, despre care în Apostolul de astăzi se spune: „Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt, Care este în voi? Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu” (l Corinteni 6, 19, 20). Dar noi nu-L proslăvim cu trupul nostru pe Dumnezeu, ci Îl mâniem; nu facem din trupul nostru biserică, ci îl stricăm îmbuibându-l, împodobindu-l, făcându-i prea mult pe plac şi, în primul rând, îl stricăm prin curvie şi îl spurcăm prin gânduri de curvie. (Sfântul Luca al Crimeei, La porțile Postului Mare, Editura Biserica Ortodoxă, Bucureşti, 2004, p. 25)

În cartea 10 Sfaturi pentru o mamă fericită, dr. Meg Meeker distruge câteva mituri și dictonuri noi ale societății de azi, adresate mai ales femeilor, mamelor:

Slăbește! Oamenii te vor admira mai mult și vei fi o persoană mai bună. Iar dacă ești admirat(ă) mai mult îți cresc meritele. Cu feminismul suflându-ne în pânze, ai fi crezut că mamele mature au depășit obsesia slăbitului. Dar studiile arată că în mod surpinzător 71% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 74 de ani își doresc să fie mai slabe, deși 73% dintre femeile cuprinse în studiu aveau o greutate corporală normală.

Fii ocupată, fă mai multe! Femeile importante (ni se spune) sunt foarte ocupate. Sunt productive. Mamele casnice își duc copiii peste tot pentru că sunt conștiincioase și devotate. Mamele care sunt angajate se epuizează făcând slalom între muncă și viața de familie, iar epuizarea e semn al succesului. Femeile ocupate nu au timp de prietene...

Câștigă mai mulți bani! Oricât de mare ar fi salariul fă așa încât să crească. Credem că banii ne dau libertate, putere, idependență totală. Fals..

Să arăți trăznet! Mamele care au totul sub control o demonstrează prin felul în care arată. Trebuie să fim sexy (chiar și în haine de casă) și nu trebuie să ne arătăm vârsta. Vârsta de mijloc este pentru generațiile trecute, noi trebuie să semănăm mai degrabă cu fiicele, decât cu mamele noastre. Trebuie să aspirăm să îmbrăcăm blugii fiicei adolescente și să fim mândre de noi dacă reusim  asta.

Fii de gașcă! Mamele bune îi ascultă pe copii, le înțeleg dificultățile, își concentrează viața pe ei și, lucrul cel mai important, nu își impun autoritatea asupra vieții copiilor (deși în oricare alta parte este în regulă să o facă). Stabilirea de reguli pentru copii este de neacceptat din partea unei mame de gașcă, deoarece regulile împiedică dezvoltarea copilului și îl vor face să fie ofensat de instinctul nostru de a controla totul. Prin urmare, nu impune copilului propriile principii și crezuri, nu stabili limite  și nu te aștepta să fie o persoană disiplinată. Va învăța toate acestea dacă îi permiți să își croiască singur(ă) drumul.

Ei bine, după ani în care am fost bombardate cu asemena mesaje, spune Dr. Meeker, cum am mai putea să fim bine cu noi așa cum suntem? Concepțiile noastre despre noi înșine ca mame și femei sunt deformate și pervertite. Ne trezim copleșite și mereu convinse că nu facem destul. Auzim de presiunea socială exercitată asupra copiilor noștri, despre mesajele din filme, muzică, reviste, glume grosolane, care le schimbă percepția de sine și comportamentul. Dacă suntem cinstite vom recunoaște că și noi suntem la fel de vulnerabile. Tocmai de aceea TREBUIE SĂ RESPINGEM ASEMENEA MESAJE și să învățăm să reducem la tăcere vocile care le repetă în mintea noastră. Trebuie să le demolăm unul câte unul și să ne raportăm la viață mai simplu și mai sănătos. Trăim prea superficial. Simplitatea interioaraă începe atunci când scăpăm de sub influența lor. Pentru a putea lupta cu agresivitatea și omiprezența acestor mesaje, trebuie să stăpânim teama și grijile. Grijile apar din teamă, afirmă dr. Meerker. Iar teama răbufnește atunci când simțim că vom fi afectați fizic sau emoțional. Teama vine dintr-o zonă a creirerului care are rolul de a ne proteja de pericol. Dar oricât ne-am îngrijora și teme, amenințările nu dispar și teama ne epuizează. Așadar, să ne agățăm cu credință și cu nădejde de ajutorul lui Dumnezeu și de promisiunea Lui:

"Nu vă temeţi… căci, iată, Eu cu voi sunt până la sfârşitul veacului acestuia!“ (Matei 28, 10; 20).

"Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură.

Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură.

Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.

Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat.

Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric,

dar întunericul cu cât mai mult!

Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona.

De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea?

Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.

Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei." (Matei 6, 22-34)

Ca o concluzie și încurajare pentru fiecare, amintim: "Petru Damaschinul observa cum mintea “se preface după forma fiecărui lucru pe care îl primeşte şi se colorează după chipul lucrului cunoscut de ea.“ (Învăţături duhovniceşti, în Filocalia, vol. 5, Editura Harisma, Bucureşti, 1995, p. 106.) Părintele arhimandrit Teofil Părăianu sublinia adesea, în conferinţele sale, că omul trebuie să fie atent la propriile fapte şi cuvinte, la ceea ce face în fiecare zi, pentru că “ceea ce facem ne face, ne zideşte!” Devenim ceea ce trăim! Iată un motiv pentru care s-ar cuveni să fim mai atenţi, la fiecare dintre experienţele pe care le avem. Arhimandritul Sofronie Saharov scrie că “...felul cum ne reprezentăm men­tal Întâia Fiinţă, pe Dum­nezeu cel Fără de Început, se răs­frânge în toate manifestări­le vieţii noastre“ (Naş­terea întru Împărăţia cea neclătită, Editura Re­în­tregirea, Alba Iulia, 2003, p. 19). Fiecare mod de în­ţelegere şi de mărturisire a lui Dumnezeu, la fel cum şi nega­rea sau ignoranţa în raport cu a­de­vărul de cre­dinţă şi cu exis­ten­­ţa Lui, se imprimă adânc în celelalte aspec­­te ale vieţii: în expresii­le cul­tu­­rale, în maniera în ca­re ne ra­­portăm la lumea înconjurătoare, în felul în care înţelegem să folosim timpul li­ber, în tăria şi expresiile con­cre­te pe care le pri­meşte ata­şa­mentul faţă de va­lorile mora­le, în angajamentul rela­ţii­lor interpersonale şi, de­sigur, în lucrarea cultivării vir­tu­ţi­lor. Aşa­dar, o bună parte din edificarea de sine, şi, până la urmă, întreg conţinutul vieţii noas­­tre interioare, deodată cu lo­­cul pe care îl acordăm lumii şi o­­fertelor ei, ajung toate să de­­pin­dă de felul cum Îl înţele­gem pe Dum­nezeu. (Diacon Adrian Sorin Mihalache, “Ești ceea ce trăiești: Câteva date recente din neuroştiinţe şi experientele duhovniceşti ale Filocaliei”, Editura Trinitas, București, 2017)

 

 

 




ACTUALITATEA religioasă
Pr. Prof. Gheorghe I. Dragulin: pedagog erudit si marturisitor al lui Hristos - Biroul de Presă al Patriarhiei Române
 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe în urma decesului părintelui profesor Gheorghe I. Drăgulin (14 aprilie 1929 – 15 august 2022), pe care l-a numit „pedagog erudit și mărturisitor al lui Hristos în timpul regimului comunist”.

Mesajul Patriarhului României a fost citit miercuri, 17 august 2022, la slujba de înmormântare oficiată la capela Cimitirului Mănăstirii Cernica, județul Ilfov.

Părintele Profesor Gheorghe I. Drăgulin (1929-2022), 
Pedagog erudit și mărturisitor al lui Hristos în timpul regimului comunist

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în ziua în care Biserica dreptmăritoare prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, luni, 15 august 2022, la venerabila vârsta de 93 de ani, a Părintelui Profesor Gheorghe Drăgulin, preot pensionar, îmbisericit pe seama Parohiei Hagiu, Protoieria Sector II Capitală, renumit profesor de Teologie, istoric și publicist.

Părintele Profesor Gheorghe Drăgulin s-a născut la data de 14 aprilie 1929, în localitatea Scutelnici, satul Meteleu, județul Buzău, în familia binecredincioșilor creștini Ion și Dumitra. Între anii 1942-1948, a frecventat cursurile Seminarului Teologic Chesarie Episcopul din Buzău, iar între anii 1948-1950, ale Liceului B.P. Hașdeu din aceeași localitate.

În anul 1950 a fost declarat admis la Facultatea de Litere din București. Tot în același an, a obținut o bursă de studii la Institutul Teologic Universitar din București, din partea Episcopiei Buzăului.

Între anii 1952 – 1954 a fost deținut politic anticomunist. În anul 1956 devine licențiat în Teologie. După absolvirea Institutului Teologic Universitar din București ca șef de promoție, a obținut și un doctorat strălucit (1979), sub coordonarea pr. prof. univ. Dumitru Stăniloae.

A fost căsătorit cu doamna Mariana Drăgulin, cadru didactic și medical și au avut 2 copii, Paul, teolog, trecut la vârsta de 33 de ani la cele veșnice, și Augustina, cadru didactic.

A primit hirotonia în treptele preoțești în anul 1963 (diacon la 3 martie și preot la 10 martie). Sfânta Taină a Preoției a fost săvârșită de către vrednicul de pomenire, Patriarhul Justinian Marina, în biserica Domnița Bălașa din București.

Odată cu hirotonia întru preot, a primit și numirea la Parohia Ceauș Radu din București, pe care a păstorit-o până în anul 1977, când a fost transferat la Parohia Hagiu din Capitală.

Părintele Gheorghe Drăgulin a slujit vreme de 33 de ani, la această biserică bucureșteană – monument istoric – cu hramul Adormirea Maicii Domnului, în care a desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească.

A contribuit la intensificarea vieții duhovnicești a comunității parohiale și a înfrumusețat sfintele slujbe, în concordanță cu rânduielile bisericești.

Slujitor neobosit al lui Hristos, Părintele Profesor Gheorghe Drăgulin a fost înzestrat, concomitent cu activitatea pastoral-misionară și cu o chemare deosebită pentru activitatea învățătorească și publicistică.

În anul 1990, a obținut, prin concurs, postul de asistent universitar la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București. În  anul  1991 a devenit lector universitar, iar din anul 1994, conferențiar. În anul 1998 a ocupat postul de profesor universitar titular la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea 1 Decembrie din Alba – Iulia.

Activitatea sa editorial-publicistică cuprinde 17 cărți de autor, zeci de studii, sute de articole, predici, recenzii, reportaje și interviuri, în care a dezvoltat învățături prețioase ale istoriei bisericești.

Preocupat de transmiterea unor trainice cunoștințe la disciplinele pe care le-a predat, Părintele profesor a fost un model pentru multe generații de elevi și studenți.

S-a distins în timpul activității pastoral-misionare și catehetico-liturgice printr-o aplecare deosebită spre săvârșirea sfintelor slujbe, potrivit rânduielilor bisericești, cu preocupări multiple în cercetarea teologică și istorică.

În decursul celor aproape 6 decenii de slujire neîntreruptă, din tinda bisericii și de la catedră, Părintele Profesor Gheorghe Drăgulin a format generații întregi de ucenici sau fii duhovnicești, viitori slujitori ai Bisericii lui Hristos, din diferite trepte clericale sau didactice, cărora le-a fost, deopotrivă, duhovnic ascultător și iertător și profesor cu o ținută academică integră.

A fost un dârz mărturisitor al lui Hristos și un exemplar apărător al dreptei credințe, fiind întemnițat în zece închisori, în timpul regimului comunist.

Viața sa este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, mărturisită de ucenicii săi. S-a remarcat prin activitatea liturgică și învățătorească, fiind un model de implicare jertfelnică pentru toți cei care i-au fost elevi, studenți, ucenici, fii duhovnicești sau colegi de detenție și suferință.

Părintele Profesor Gheorghe Drăgulin a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut, un dascăl și un păstor luminos care a slujit Biserica cu timp și fără timp și care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în iubirea de slujire a lui Dumnezeu și a semenilor.

Sunt multe generații de preoți, colegi și fii duhovnicești ai părintelui care mărturisesc faptul că au învățat de la el să prețuiască iertarea și dreptatea lui Dumnezeu, prin care au dobândit starea de liniște și de armonie pe care o căutau, indiferent de suferințele nedrepte pătimite.

În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Profesor Gheorghe Drăgulin, ucenicilor și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preasfintei Treimi să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în ceata drepților Săi slujitori din Ceruri, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără sfârșit.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

†Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române



Mesajul Patriarhului Daniel pentru romanii migranti - Biroul de Presă al Patriarhiei Române
 

Patriarhul Daniel transmite un mesaj cu ocazia Duminicii migranților români, 21 august 2022. Preafericirea Sa îi îndeamnă pe cei plecați departe de țară să rămână uniţi prin continuă rugăciune cu Dumnezeu, Creatorul cerului și al pământului, și, în același timp cu cei dragi rămași în România.

„Românii migranți în diferite zone ale lumii sunt chemaţi să prețuiască și să cultive rugăciunea în comunitatea eclesială, precum și în familie, rugăciunea fiind izvorul iubirii curate față de Dumnezeu, de cei dragi și de semeni”, spune Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Totodată, Patriarhul îi îndeamnă pe slujitorii Sfintelor Altare ortodoxe românești din afara României să înmulțească rugăciunea şi să multiplice activităţile misionar-pastorale, de păstrare și cultivare a credinței creștine ortodoxe și a valorilor spirituale și culturale românești.

Mesajul integral:


Rugăciunea – prezenţă şi lucrare a Sfântului Duh în om

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. De asemenea, în contextul împlinirii a 1.000 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog († 1022) și a 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie de la Neamț († 1722), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare, deoarece ne umple de prezența lui Dumnezeu Cel Atotmilostiv.

Sfânta Scriptură este bogată în nenumărate îndemnuri pentru a ne ruga. În Vechiul Testament, în cartea Ecleziasticul, înțeleptul Isus, fiul lui Sirah, spune despre omul rugător: „Inima sa, de dimineață, o înalță spre Domnul, Cel care l-a făcut pe el, și înaintea Celui Preaînalt se va ruga. Va deschide gura sa întru rugăciune și pentru păcatele sale se va ruga” (Ecleziasticul 39, 6-7).

În Noul Testament, Îl vedem pe Domnul Iisus Hristos participând atât la slujbele din sinagogi (cf. Marcu 1, 21), cât și rugându-Se în singurătate (cf. Luca 5, 16). Mântuitorul i-a învățat pe ucenicii Săi rugăciunea Tatăl nostru, izvorul de inspirație al tuturor celorlalte rugăciuni. În epistolele pauline, pot fi întâlnite numeroase sfaturi și cereri pentru înmulțirea rugăciunii. Astfel, Sfântul Apostol Pavel îndemna comunitatea creștină din Efes: „Rugați-vă și pentru mine, ca să mi se dea mie cuvânt, când voi deschide gura mea, să fac cunoscută cu îndrăzneală taina Evangheliei” (Efeseni 6, 19), în timp ce creștinilor din Tesalonic le scria: „Mulțumim lui Dumnezeu totdeauna pentru voi toțși vă pomenim în rugăciunile noastre” (1 Tesaloniceni 1, 2).

Rugăciunea, ca prezenţă şi lucrare a Sfântului Duh în om, aduce mângâiere, pace şi bucurie; ea ne uneşte cu Preasfânta Treime, izvorul bucuriei şi vieţii veşnice, precum şi cu Biserica lui Hristos din toate timpurile şi din toate locurile. Fără rugăciune nu este Biserică şi nici viaţă creştină. Când pierdem bucuria şi pacea sufletului, este semnul sigur că nu ne mai rugăm cum trebuie sau cât trebuie.

Creştinul ortodox trebuie să se roage cât mai mult fiindcă rugăciunea ne ajută să înfruntăm greutăţile vieţii şi să pregustăm încă din lumea aceasta tăria şi bucuria Învierii şi a vieţii veşnice. Rugăciunea este biruinţa asupra înstrăinării omului de Dumnezeu, de sine însuşi şi de semeni, este izvor de comuniune şi devine viaţa vieţii noastre.

În contextul restricțiilor cauzate de situația pandemică mondială din ultimii ani, precum și a problemelor create ca urmare a războiului din Ucraina, s-a constatat necesitatea accentuării practicii rugăciunii în viața Bisericii și a credincioșilor și a intensificării împlinirii faptelor bune.

Credincioșii, ca membre ale Trupului tainic al lui Hristos, sunt uniţi prin har întreolaltă, suferinţa unuia fiind purtată de întreaga comunitate eclesială, potrivit îndemnului apostolic: „Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos” (Galateni 6, 2), precum şi potrivit sfatului duhovnicesc: „Să vă rugaţi unul pentru altul” (Iacov 5, 16). În acest sens, Părintele Profesor Dumitru Stăniloae spune că rugăciunea „poate fi socotită și ca un mijloc de transcendere a oamenilor de la viața închisă în egoism și în lume la viața de comunicare în Dumnezeu, ca împărăție a Lui. Rugăciunile indică o astfel de transcendere, sau o ieșire a omului închis în egoism, spre Dumnezeul Cel în Treime, sau al iubirii, chiar când se cer în rugăciuni bunuri necesare vieții pământești, drept condiții de pregătire pentru împărăția lui Dumnezeu”.[1]

Pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Rugați-vă neîncetat!” (1 Tesaloniceni 5, 17), sub călăuzirea Sfântului Duh și prin practica duhovnicească a Sfinților Părinți, rugăciunea: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”, denumită atât „rugăciunea minții”, cât și „rugăciunea inimii”, a devenit calea cea mai bună pentru luminarea sufletului şi sfinţirea vieţii creştinului.

De asemenea, prin practicarea rugăciunii neîncetate s-a născut în Biserică isihasmul, dorul de liniște și trezvie, sau starea de pace şi bucurie duhovnicească în contrast cu lumea agitată.[2]

De aceea, cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm pe toți românii care trăiesc departe de țară să rămână uniţi prin continuă rugăciune cu Dumnezeu, Creatorul cerului și al pământului, și, în același timp cu cei dragi rămași în România.

Românii migranți în diferite zone ale lumii sunt chemaţi să prețuiască și să cultive rugăciunea în comunitatea eclesială, precum și în familie, rugăciunea fiind izvorul iubirii curate față de Dumnezeu, de cei dragi și de semeni.

Totodată, îi îndemnăm părintește pe slujitorii Sfintelor Altare ortodoxe românești din afara României să înmulțească rugăciunea şi să multiplice activităţile misionar-pastorale, de păstrare și cultivare a credinței creștine ortodoxe și a valorilor spirituale și culturale românești.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți românii, din România și din afara ei, și să le dăruiască pace și sănătate, ajutor și bucurie, întru mulți și fericiți ani!

Cu multă prețuire și părintească binecuvântare,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Note

[1] Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, Spiritualitate și comuniune în Liturghia ortodoxă, Ed. IBMBOR, București, 2004, p. 9.

[2] Vezi: André Scrima, Despre isihasm, trad. de Maria-Cornelia Ică, Anca Manolescu, Toader Saulea și Sorana Corneanu, București, Ed. Humanitas, 2003, pp. 74-75.



STIRI INTERNE - August 2022
ITO Cluj 2022

Mesajul Mitropolitului Andrei deschide secțiunea dedicată ITO Cluj 2022 de pe site-ul Mitropoliei Clujului: „Realizăm cât de mare este rolul tinerilor în viața Bisericii”, transmite ierarhul, care adaugă faptul că aceste întâlniri ale tinerilor ortodocși reprezintă un proiect important și necesar. În mesajul său, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei evocă prima astfel de reuniune, Întâlnirea tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, organizată în 2013 la Baia Mare. „Focul duhovnicesc aprins aici a contaminat apoi alte spații spirituale și în 2015 are loc la Cluj-Napoca Întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa. Tinerii din toată lumea se vor aduna la București în 2016”, amintește ierarhul. „Realizăm cât de mare este rolul tinerilor în viața Bisericii. Sfântul Pavel, subliniind acest rol, spune: «Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția»” ( I Timotei 4,12). Secțiunea din site poate fi accesată dând click pe bannerul online dedicat ITO Cluj 2022. Ea cuprinde programul detaliat al manifestării, descrierea infografice cu principalele evenimente și o hartă utilă pentru participanți. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului are loc între 26 și 27 august. Principalul invitat este Mihai Neșu, care le va vorbi participanților despre „Hristos – cel mai bun prieten”. - basilica

Editura Cuvântul Vieții publică primul volum din texte alese ale Sfântului Ioan Casian

Antologia este alcătuită din texte, care răspund la întrebări actuale, ale Sfântului Ioan Casian. Fragmentele sunt însoțite de comentarii ale autorului ediției care îl ajută pe cititor să înțeleagă mai bine anumite pasaje. Prefața este semnată de Preotul Tudor Ciocan. „În întreg volumul sunt demne de subliniat și comentariile făcute de autorul selecției, părintele Adrian Agachi, ajutând cititorul să ajungă la adevăratul înțeles al textelor citate”, se arată în prefața ediției. Cartea are 166 de pagini, cuprinde 25 de capitole și o prefață. Volumul poate fi achiziționat de la Librăria Cărților Bisericești.

Gică Hagi va juca în meciul caritabil pentru dotarea secției de spital unde este tratată Irene Ecaterina

Gică Hagi va juca în meciul caritabil organizat de Asociația Liga Legendelor pe Stadionul „1 Mai” din  Slobozia în data de 7 septembrie. Scopul acțiunii este strângerea de fonduri pentru dotarea Secției de Oncohematologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni cu aparatură care permite va permite servicii la cele mai înalte standarde internaționale în tratarea copiilor. Iulian Mihăilă, Președintele Asociației Liga Legendelor, s-a întâlnit sâmbătă cu „Regele Fotbalului”, care a fost de acord să se implice în acțiunea caritabilă. Clinica beneficiară este cea unde este tratată și Irene Ecaterina, fetița Arhidiaconului Mihail Bucă. Inițial, Liga Legendelor a propus o strângere de fonduri în beneficiul exclusiv al fetiței, dar părinții au sugerat să se facă mai bine în beneficiul clinicii, pentru a ajuta cât mai mulți copii, mai ales că tratamentul Irenei Ecaterina merge bine și deocamdată medicii cred că nu va fi nevoie de transplant de măduvă. Secția de Oncohematologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni, este cea mai importantă clinică de hematologie cu specific pediatric și transplant de celule hematopoietice din România. „Rezultatele noastre sunt comparabile cu cele ale altor clinici, motiv pentru care permanent avem nevoie să investim, să ne adaptăm condițiilor europene, ceea ce facem zilnic, doar că ritmul nostru este lent fără un ajutor financiar important”, a declarat dr. Andreea Șerbănică, reprezentanta clinicii. Un bilet la meci reprezintă o donație pentru campania caritabilă, de aceea, numărul de bilete care se pot achiziționa este nelimitat. Biletele au fost puse în vânzare pe platforma online Bilete.ro.

„Şcoala din spital” pentru elevii cu boli cronice şi afecţiuni oncologice
Copiii, preșcolarii și elevii cu boli cronice sau cu alte afecțiuni spitalizați pentru mai mult de patru săptămâni vor beneficia de învăţare individualizată sau pe grupe în cadrul unităţilor sanitare. Cadrul didactic desemnat monitor va fi în permanentă legatură cu medicul curant al copilului, astfel că, în funcţie de starea de sănătate a acestuia, vor fi programate şi orele instructiv-educative. Un capitol din proiectul legii educaţiei aflat în dezbatere publică până în data de 24 august 2022 este dedicat preşcolarilor şi elevilor cu diferite afecţiuni care sunt nevoiţi să petreacă perioade îndelungate în spital pentru tratament sau recuperare. Pentru a asigura continuitatea învăţării în cazul acestor copii cu probleme de sănătate, Ministerul Educaţiei reglementează modul în care se va desfăşura actul educaţional. „Școala din spital” va fi organizată şi va funcţiona în cadrul instituțiilor de învățământ superior de medicină și farmacie, iar Ministerul Educației va emite metodologia-cadru de înființare, organizare și funcționare a școlilor din spital. Procesul de învățământ din cadrul acestora va fi derulat de cadre didactice titulare în învățământ sau de cadre didactice membre ale Corpului Național al Profesorilor pentru Școala din Spital, înfiinţat de către Ministerul Educaţiei cu scopul de a forma profesori care să lucreze cu elevii. Copiii diagnosticați cu boli grave vor avea astfel acces nediscriminatoriu la educație, subliniază ministrul, mai ales că procesul de educaţie se va derula în concordanţă cu specificul fiecărei patologii şi cu perioada de spitalizare, respectiv a anului de studiu în care este înmatriculat elevul. Studiul va fi individualizat, faţă în faţă sau online, la patul din spital sau pe grupe în cadrul spitalului, iar programa va fi şi ea diferențiată, ținându-se cont de numărul de ore alocat. În cadrul școlilor din spital se pot desfășura, cu aprobarea medicului șef de secție și în regim de voluntariat, şi alte activități educative sau orice alte activități extradidactice, la solicitarea făcută în numele copiilor de către părinți/reprezentanți legali ai acestora. Ministerul Educației va elabora o programă școlară diferențiată de susținere a evaluării naționale și a examenului național de bacalaureat pentru elevii cuprinși în forma de școlarizare din spital. Elevii cuprinși în forma de școlarizare din spital din clasa a VIII-a, pentru o perioadă mai mare de 6 luni, sunt admiși în clasa a IX-a fără susținerea evaluării naționale. Antepreșcolarul/preșcolarul/elevul îndelung spitalizat are dreptul la rezervarea locului în grupa/clasa unității de învățământ preuniversitar din care provine, indiferent de perioada de spitalizare”, se subliniază în comunicatul ministerului. În cadrul aceluiaşi proiect sunt reglementate şi situaţiile când profesorii pot fi solicitaţi să desfăşoare orele la domiciliul elevului. (O. N.)
 
Linkuri la știri:
 
Neurochirurgul Leon Dănăilă și-a donat casa natală - Basilica
Jonathan Jackson participă la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Județul Vaslui - Basilica
 
 
 

 

 



STIRI EXTERNE - August 2022
Patriarhul Daniel transmite condoleanțe după plecarea la Domnul a Mitropolitului Kallistos Ware

 

Patriarhul Daniel a transmis condoleanțe Patriarhului Ecumenic Bartolomeu miercuri, după plecarea la Domnul a Înaltpreasfințitului Părinte Kallistos, Mitropolit de Diokleia, pe care Patriarhul României îl numește „un prieten vechi al Bisericii noastre și al nostru personal”.

Text integral:


București, 24 august 2022 

Sanctității Sale BARTOLOMEU,
Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă,
Patriarh Ecumenic

Sanctitatea Voastră,

Am aflat cu tristețe de trecerea din această viață, în ziua de 24 august 2022, a Înaltpreasfințitului Părinte Kallistos, Mitropolit de Diokleia, un prieten vechi al Bisericii noastre și al nostru personal, un promotor neobosit al valorilor Ortodoxiei în Occident, unind teologia cu viaţa liturgică şi cu activitatea pastorală.

În special, ne aducem aminte de Înaltpreasfinția Sa ca de ierarhul erudit si profesorul de teologie ortodoxă la prestigioasa Universitate din Oxford si Preşedinte al Institutului pentru Studii Creştin-Ortodoxe din Cambridge pentru mulţi ani.

În aceste momente de întristare, adresăm Sanctității Voastre și Sfintei Biserici a Constantinopolului gândurile noastre fraterne de consolare și ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să dăruiască sufletului fratelui nostru ierarh Kallistos odihnă în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi!

Pomenirea sa să fie veșnică din neam în neam!

Cu aleasă prețuire și frățească dragoste în Hristos Domnul,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

ISRAEL: Sfântul Ioan Iacob, sărbătorit la Hozeva

Sfântul Ioan Iacob de la Neamț a fost sărbătorit miercuri, 10 august, în mănăstirea unde a trăit ultimii opt ani din viață, pe Valea Hozevei, în Deșertul Wadi Qelt, la mică distanță de Ierusalim. La Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul” a slujit cu această ocazie Patriarhul Teofil al Ierusalimului. Preafericirea Sa a oficiat Slujba Privegherii de toată noaptea (marți spre miercuri), cu Vecernie, Utrenie şi Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte Protosinghelul Ioan Meiu și Ieromonahul Avram Mintat, slujitori la Așezămintele Românești din Țara Sfântă. La predică, Patriarhul Ierusalimului a spus că Sfântul Ioan Iacob a devenit prin trăirea sa ascetică în pustie, dar și prin propovăduirea în scris, „un lucrător sincer și desăvârșit al Evangheliei lui Hristos”, asemenea Sfinților Apostoli. Preafericirea Sa a subliniat că nestricăciunea moaștelor cuviosului român și minunile care se fac prin ele sunt un răspuns la rugăciunea psalmistului care spune: „Arătă-ne, Doamne, mila Ta, și dă-ne nouă mântuirea Ta” (Psalmul 84:7). La rândul său, starețul mănăstirii a adăugat că „vremurile în care trăim sunt dure și nevoia de inspirație și de prototipuri spirituale este imperativă”. „Și un astfel de prototip este Sfântul Ioan Noul Hozevit, care de-a lungul vieții s-a remarcat prin virtutea de bază a călugărilor: Smerenia care se ridică spre înălțimi”, a spus Arhimandritul Constantin, starețul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul”. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, i-a conferit Patriarhului Teofil al Ierusalimului, în 22 decembrie 2021, Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”. - basilica

DIASPORA: Tot mai mulți români cer cursuri de limba română pentru copiii lor

Ministerul Educației Naționale a obținut miercuri aprobarea unui protocol care permite de acum și participarea copiilor români din Germania la ore de limba română predate de profesori români în școlile publice. Cererea pentru aceste cursuri crește într-un ritm alert de la an la an, transmite Digi 24. Astfel, Germania se alătură listei de șase țări UE cu care ministerul are deja încheiat un protocol de colaborare în acest sens. Este vorba de țările cu cea mai numeroasă diaspora românească: Belgia, Franța, Irlanda, Italia, Portugalia și Spania. Proiectul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) se desfășoară din 2007 prin intermediul Institutului Limbii Române (ILR). Este destinat copiilor români din afara granițelor și care frecventează învățământul preuniversitar din țările europene de adopție. Cursurile se desfășoară gratuit, în școlile din țările partenere, cu profesori români selectați prin concurs. Ministerul își dorește să rezolve problemele de bugetare, pentru ca proiectul să ajungă în toate comunitățile din diaspora.

Cifre făcute publice recent de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni arătau că în afara granițelor țării ar trăi aproximativ 9,7 milioane de români, din care 5,6 în diaspora, iar restul în comunitățile istorice din jurul României (Basarabia – Rep. Moldova; Bucovina de Nord, Transcarpatia și Bugeac – Ucraina; Voivodina și Timoc – Serbia, Bulgaria) sau din Balcani (aromâni, macedo-români, megleno-români din Albania și Grecia). Un studiu G4media de anul trecut estimează că aproape un sfert din totalul rezidenților străini din Italia sunt români (1,13 milioane), iar în Spania românii sunt cea mai mare minoritate (peste 1 milion). Și în Marea Britanie românii au depășit 1 milion de rezidenți, iar în Germania se apropie de 800 de mii. Iar acestea sunt doar cifrele oficiale. - basilica

GERMANIA: Consiliul Mondial al Bisericilor dorește să mobilizeze acțiuni imediate pentru mediu 

Consiliul Mondial al Bisericilor dorește să mobilizeze acțiuni imediate pentru mediu la Adunarea Generală care începe la finalul lunii august în Karlsruhe, Germania. „Dacă nu ne schimbăm comportamentul, în 50 de ani planeta noastră va fi nelocuibilă”, a declarat Preotul Ioan Sauca, Secretar General interimar la Consiliul Mondial al Bisericilor (World Council of Churches – WCC). „Trebuie să acționăm acum”, a declarat părintele Sauca într-un interviu pentru revista WCC. Peste 4.500 de participanți sunt așteptați la cea de-a 11-a Adunare Generală a WCC, care se deschide la Karlsruhe în data de 31 august și se desfășoară până pe 8 septembrie în jurul temei „Iubirea lui Hristos mișcă lumea către reconciliere și unitate”. Biserica Ortodoxă Română va avea o delegație la Karlsruhe. La întrunire, a spus Pr. Ioan Sauca, „li se va cere liderilor să acționeze acum pentru a avea grijă de planeta noastră comună, Pământul”. Prima reuniune tematică va avea loc în data de 1 septembrie, Ziua de Rugăciune pentru Mediu, și în discuții va fi pus accentul pe creație. „Este o problemă teologică”, a explicat liderul WCC. „Planul lui Dumnezeu în Hristos a fost atât împăcarea, cât și vindecarea întregii creații”. Pr. Sauca a amintit că WCC a fost de mult timp în fruntea eforturilor care vizează justiția climatică. „WCC tratează creația nu ca pe o problemă la modă a timpului nostru, ci ca pe un element de bază al identității sale”, a spus Pr. Ioan Sauca. - basilica

 

Linkuri la știri

Entuziasmul tinereții, gândirea armonioasă și bucuria curată sunt binevenite în Biserică și în societate - Basilica

În regiunea Torino se va construi o nouă biserică românească - Basilica



ORTODOXIA (dreapta credinţă)
Sfânta Scriptură
Muntele Tabor, loc al aratarii slavei dumnezeiesti - PS Timotei Prahoveanul
 

Se vorbește și se consemnează permanent istorii mai vechi sau mai noi despre Muntele Tabor, amintit în scrierile scripturistice, în Tradiția Bisericii din primele veacuri, în special datorită evenimentului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, dar și în numeroasele evocări ale pelerinilor care au străbătut drumurile Țării Sfinte din dorința de a călca pe urmele pașilor Mântuitorului și de a trăi Evanghelia „din interior”.

Pelerinii celebri care au poposit în Țara Sfântă și au scris despre Muntele Tabor, din primele veacuri până în vremea noastră, l-au descris în forme diferite, numindu-l piatră kilometrică a creațieialtar al ținutului care este Templu al lui Dumnezeu și altele, asemenea.

Muntele a intrat în istoria Bisericii pentru minunatul eveniment descris de Sfinții Evangheliști Matei (capitolul 17), Marcu (capitolul 9, 2-13). De asemenea, în Evanghelia după Luca (capitolul 9, 28-36), se fac următoarele precizări: Iar la vreo opt zile după cuvintele acestea i-a luat pe Petru și pe Ioan și pe Iacob și S-a suit în munte ca să Se roage. Și a fost că pe când Se ruga, înfățișarea feței Sale a devenit alta și îmbrăcămintea Lui albă, strălucind. Și iată, doi bărbați vorbeau cu El; aceștia erau Moise și Ilie care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Său pe care avea să-l împlinească în Ierusalim. Iar Petru și cei împreună cu El erau în­greuiați de somn; și când s-au deș­teptat, I-au văzut slava și pe cei doi bărbați stând cu El. Și a fost că pe când aceștia se despărțeau de El, Petru I-a zis lui Iisus: „Învăţătorule, bine ne este să fim aici; să facem trei colibe: Ție una, lui Moise una și una lui Ilie”; - el neștiind ce spune. Și pe când vorbea el acestea, s-a făcut un nor și i-a umbrit; și s-au înspăimântat când au intrat în nor. Și glas s-a făcut din nor, zicând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, de El să ascultați!”. Și când glasul a trecut, Iisus S-a aflat singur. Și ei au tăcut; și în acele zile n-au spus nimănui nimic din cele ce văzuseră.

Călătorul care va ajunge în Galileea, după ce a poposit câteva ceasuri pe valurile Mării Tiberiadei, sau pe malurile ei, va observa, de departe, Muntele Taborului, care, deși nu este foarte înalt (aproximativ 600 de metri), se vede de departe, fiind cel mai reprezentativ din zonă.

Cei care au călătorit spre Tabor își amintesc mulțimea arborilor pitici, a tufișurilor, a unor plante specifice zonei care adăpostesc în frunzișul lor mulțime de păsări, dar și animale sălbatice. Altădată, pe potecile muntelui, mistreții, urșii și leii strigau către Dumnezeu, ziua și noaptea, încât ținutul întreg răsuna, glasurile lor fiind asimilate strigătelor unei femei în durerile nașterii, așa cum afirma un pelerin care a poposit la Tabor.

Fericitul Ieronim numește muntele Veniat lux, care se tălmăcește Muntele luminii, după cum îl numesc și arabii care locuiesc în apropiere.

Dintotdeauna, deasupra muntelui s-a aflat un altar de jertfă, cum a fost și cel din vremea canaaniților. O parte din stânca pe care o foloseau la arderile de tot se află sub pardoseala actualei biserici de pe Tabor.

Şi atingea Taborul, Şahaţima şi Bet-Şemeş şi hotarul lor se termina la Iordan: șaisprezece cetăți cu satele lor  (Iosua 19, 22). Versetul fixează Ta­borul ca semn de hotar, pentru triburile care se aflau în apropiere, în jurul muntelui desfășurându-se lupte cu fapte de vitejie remarcabile.

Profetul Osea vorbește despre Muntele Tabor: Ascultați acestea voi, preoților, şi luați aminte voi cei din casa lui Israel, şi plecaţi urechea, voi cei din casa regelui, căci către voi se îndreaptă hotărârea, fiindcă aţi fost un laţ la Miţpe şi o cursă întinsă pe Tabor (Osea 5, 1), iar profetul Ieremia spune: Taborul între munțiViu sunt Eu, zice Împăratul, al Cărui nume este Domnul Savaot, pe cât e de adevărat că Taborul este în rândul munţilor şi Carmelul lângă mare, tot atât e de adevărat că el va veni (Ieremia 46, 18).

Profetul David, inspirat de Dumnezeu, grăiește și el: Miazănoapte şi miazăzi Tu ai zidit; Taborul şi Ermonul în numele Tău se vor bucura. Braţul Tău este cu putere (Psalmul 88, 13).

Evanghelia după Sfântul Matei vorbește despre ce s-a întâmplat pe Tabor, când Mântuitorul S-a schimbat la față și a arătat ucenicilor, pe cât au putut înțelege, slava dumnezeirii Sale: Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Şi, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, şi iată glas din nor zicând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L”. Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte. Şi Iisus S-a apropiat de ei, şi, atin­gându-i, le-a zis: Sculați-vă şi nu vă temeți. Şi, ridicându-şi ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Şi pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce aţi văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți (Matei 17, 2-9).

Deși nu este amintit, dintru început, ucenicii Mântuitorului au păstrat amintirea Schimbării la Față pe acest munte, și nu pe altul, încă din primele veacuri adunându-se și rugându-se în acest loc.

Mai târziu, o mulțime de călugări nevoitori s-au așezat în spațiul muntelui, experimentând isihia și rugăciunea tocmai în locul în care Dumnezeu S-a descoperit ucenicilor și i-a pregătit pentru zilele mântuitoarelor Sale pătimiri.

În diferitele tradiții și interpretări, Muntele Tabor a fost adeseori mențio­nat. Într-o astfel de relatare rabinică, pomenind despre momentul oferirii legii poporului iudeu, se spune că munții ar fi vorbit asemenea oamenilor, iar Taborul ar fi spus că este cel mai înalt, atât de înalt încât nici apele din vremea lui Noe, când potopul, cu tot cu valurile lui, acoperea ceilalți munți, nu i-au ajuns nici la capul, nici la umerii săi...

Într-o vreme, la prima revoltă împotriva romanilor, Muntele Tabor, conform scrierilor lui Iosif Flaviu, a fost fortificat, reprezentând un punct de rezistență inexpugnabil, până când, foarte târziu, romanii au reușit să-l cucerească.

Deși Origen spune că în vremea lui creștinii sărbătoreau Schimbarea la Față pe acest munte, descoperirile arheologice vorbesc de prezența creș­tină doar într-o perioadă mai târzie, începând cu veacul al IV-lea, când evlavioasa Împărăteasă Elena a construit, pe vârful muntelui, o preafrumoasă bazilică în cinstea Mântuitorului și a apostolilor care s-au aflat împreună cu El.

De asemenea, s-au găsit urmele mai multor trepte, se pare peste 4.000 la număr, din piatră, care urcau de la poale până spre vârf, și reprezentau un drum al pelerinajului creștin în Antichitate.

Pelerinii din veacul al VI-lea, călători pe Muntele Taborului, au remarcat bisericuțele construite în perioada bizantină, una pentru Mântuitorul, alta pentru Moise și alta pentru Ilie, după cum sugerase, în nevinovăția lui, Apostolul Petru.

În perioada bizantină, și apoi a cruciaților, mulți călugări ortodocși, apoi benedictini, s-au aflat pe munte, în rugăciune și lucrare sfântă, unii dintre ei rezistând împotriva atacurilor trupelor arabe care au devastat mănăstirile din Țara Sfântă și i-au masacrat pe mulți dintre călugării nevoitori acolo.

O vreme, muntele a rămas pustiu, după mărturiile unor pelerini, care au găsit acolo ruine, vechile chilii și biserici de pe înălțimea Taborului devenind adăpost pentru fiarele sălbatice.

În apropierea bisericii grecești de pe Muntele Tabor se află și grota lui Melchisedec, regele care a ieșit de demult în întâmpinarea lui Avram, oferindu-i pâine și vin. Și-n timp ce el se întorcea după înfrângerea lui Kedarlaomer și a regilor uniți cu acela, regele Sodomei l-a întâmpinat în valea Șave, care astăzi se cheamă Valea Regelui. Și Melchisedec, regele Salemului, i-a adus pâine și vin; el însă era preot al Dumnezeului-Celui-Preaînalt. (Facerea 14, 17-18).

Diferite tradiții vorbesc despre faptul că Melchisedec a locuit în acest loc, iar pelerina Egeria consemna că a văzut la Salem, pe Valea Iordanului, ruinele Palatului lui Melchisedec.

Despre el ne vorbește și Sfântul Apostol Pavel la Evrei 7, 2-3, unde ni se spune că Melchisedec a fost asemănat cu Fiul lui Dumnezeu.

Despre legătura lui Melchisedec cu Taborul a scris și Sfântul Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei, în Historia Melchisedec.

O legătură specială au avut-o și românii cu Muntele Tabor, nu doar prin numeroasele pelerinaje pe care le-au întreprins în diferite vremuri, călătorind cu greu către Țara Sfântă, dar mai ales prin faptul că doi călugări din Moldova, arhimandriții Ermoghen Buhuș și Irinarh Rosetti, au plecat de la Mănăstirea Neamț cu dorința de a înălța pe Muntele Taborului o biserică românească și chilii pentru pelerinii care ajungeau acolo.

Cu mari sacrificii, cei doi misionari români au început construcția bisericii de pe Muntele Tabor, nereușind să o finalizeze.

Slava dumnezeirii, întâlnirea pro­feților Vechiului Testament, Moise și Ilie, cu ucenicii Domnului, descoperirea Preasfintei Treimi prin glasul Părintelui, prin Fiul îmbrăcat în slavă și prin norul care reprezintă pe Duhul Sfânt, e o chemare constantă, adresată tuturor ucenicilor lui Hristos, indiferent de epocă, de a-și schimba și lumina inima, interiorul și gândurile proprii, pentru a înțelege, măcar în parte, taina dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos.

Ziarul Lumina



Predici. Cateheze. Pastoraţie
Hristos nu rezolva problema hranei malthusian, ci dumnezeieste

Duminica a 8-a după Rusalii (Înmulţirea pâinilor) Matei 14, 14-22

În vremea aceea Iisus a văzut mulțimea de oameni şi I s-a făcut milă de ei şi a vindecat pe bolnavii lor. Iar când s-a făcut seară, ucenicii au venit la El şi I-au zis: Locul este pustiu şi vremea, iată, a trecut; deci, dă drumul mulțimilor ca să se ducă în sate să-şi cumpere mâncare. Iisus însă le-a răspuns: N-au trebuință să se ducă; dați-le voi să mănânce. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decât cinci pâini şi doi pești. Şi El a zis: Aduceți-Mi-le aici. Şi poruncind să se așeze mulțimile pe iarbă şi luând cele cinci pâini şi cei doi pești şi privind la cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii, mulțimilor. Şi au mâncat toți şi s-au săturat şi au strâns rămășițele de fărâmituri, douăsprezece coșuri pline. Iar cei ce mâncaseră erau ca la cinci mii de bărbați, afară de femei şi de copii. Şi îndată Iisus a silit pe ucenici să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui pe țărmul celălalt, până ce El va da drumul mulțimilor.

Evanghelia rânduită de Sfinții Părinți pentru Duminica a 8-a după Rusalii ne relatează o minune pe care Mântuitorul a înfăptuit-o cu scopul de a ne arăta grija nemăsurată pe care Dumnezeu o poartă față de persoana umană în integritatea sa dihotomică.

Suntem puși în fața unui episod trist - tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul de către Regele Irod. Auzind de această nelegiuire ce s-a făcut cu cel mai mare om născut din femeie, Hristos pleacă departe de lume, în pustie, iar mulțimile îl urmează, bucurân­du-se de învățătura pe care o răspândea și vindecările pe care le săvârșea.

După cum ne relatează Sfântul Evanghelist Matei (14, 21), Hristos a fost urmat de 5.000 de bărbați, afară de femei și de copii. Acest lucru ne dă de gândit, socotind împreună și soțiile și copiii, la un număr de aproximativ 15.000 de persoane. Un număr mare de oameni privind retrospectiv și, totuși, L-au urmat cu orice risc, chiar dacă îndurau foamea și setea care nu puteau fi potolite ușor în pustietate. Setea după cuvântul lui Dumnezeu era mai mare, prezența lui Hristos le făcea bine, pacea se așternea în inima și în sufletul lor prin vorbele pe care Hristos le adresa despre Împărăția lui Dumnezeu.

Hrana din pustiu 

Trecând ziua, se așternea nevoia și de hrană materială pentru mulțimea ce-L ascultase. În acest context, ucenicii Îl roagă pe Hristos să dea drumul mulțimii pentru a merge în cetate să-și cumpere de mâncare, însă sunt puși în fața unui refuz categoric din partea Mântuitorului. Nu trebuie să se ducă. Dați-le voi să mănânce! (Mt. 14, 16), este un răspuns categoric pentru ucenicii care încă nu erau desăvârșiți și care nu-L percepeau pe Hristos ca fiind adevăratul Dumnezeu. Oare Cel Ce a dat poporului mană în pustie (Ieș. 16, 32) nu putea să rezolve și această problemă? Sau Cel Care a făcut ca Elisei să sature 100 de oameni din 20 de turte de orz și puțin grâu, din care au mai rămas și firimituri (IV Regi 4, 42-44), nu putea acum, ca Dumnezeu întrupat și nu în închipuire, să sature de 50 de ori mai mulți bărbați afară de femei și de copii? Oare Cel Care a prefăcut apa în vin (Ioan 2, 1-11) nu putea să prefacă și pietrele pus­tiei în pâini? Hristos Se roagă, însă, mai întâi asupra celor cinci pâini și a celor doi pești, tocmai pentru a le arăta celor prezenți cu puterea cui lucrează El în lume și mai exact cine este El.

Răspunsul ucenicilor Nu avem aici decât cinci pâini și doi pești (Matei 14, 17) exprimă neputința omului care-și pune încrederea în propriile puteri, plecând la lucru fără ajutorul lui Dumnezeu. Nepu­tința omului și nereușita lui în afara relației cu Dumnezeu reprezintă o altă învățătură pe care Evanghelia de astăzi ne-o înfă­țișează. Chiar dacă ucenicii Săi aveau cinci pâini și doi pești, ei nu au putut sătura mulțimile din acestea. Hristos le cere să-I fie aduse, iar în urma rugăciunii de binecuvântare le înmulțește, arătând astfel ceea ce a spus altădată: Fără Mine nu puteți face nimic (Ioan 15, 5). Aceste cuvinte sunt adresate de Mântuitorul atât ucenicilor care duceau la acel timp grija semenilor lor, cât și nouă, celor din prezent, care ne străduim să adunăm și alergăm, irosindu-ne viața, într-o inconștiență totală față de purtarea de grijă a Creatorului asupra zidirii Sale, Care știe să le ofere pe toate la timpul potrivit și după nevoia fiecăruia.

Egoismul și necredința aduc foamea pe pământ

Omul face uitat faptul că tot ceea ce a primit de la Dumnezeu a primit din bunătatea Sa nemăsurată - „fără El nimic nu s-a făcut, din ce s-a făcut” (Ioan 1, 3), altfel spus, holda și-a dat rodul ei pentru că Dumnezeu a vrut și a lucrat în chip nevăzut. Însă omul aflat sub robia egoismului și a încrederii deșarte în propriile sale puteri este doborât de propria armă pe care o poartă cu sine și care izvorăște din inima sa, arma egoismului, a mândriei și a neacceptării lui Dumnezeu în inima și în viața sa. Cel care-și pune încrederea în Dumnezeu și în puterea Sa, chiar și ceea ce este cu neputință poate înfăptui, după cum ne învață și Sfântul Apostol Pavel că „toate le poate în Hristos care-l întărește” (Filipeni 4, 13).

Dumnezeu răspunde la insis­tența omului, care nu este manifestată decât prin rugăciune - Toate câte veți cere, rugându-vă cu credință, veți primi  (Matei 21, 22). Mărturie în acest sens ne stă tot textul Evangheliei de astăzi, unde observăm că Mântuitorul nu caută o confirmare a credinței - Crezi că pot să fac Eu aceasta? (Ioan 9, 28), ci așteaptă să fie rugat de ucenicii Săi pentru întreaga mulțime. Cu toții suntem chemați la rugăciune smerită și insistentă adresată lui Dumnezeu, rugăciune făcută cu cre­dința că tot ceea ce cerem vom primi de la Dumnezeul nostru. Sfântul Apostol Pavel le spunea colosenilor astfel: Stăruiți în rugăciuni, vegheați în ea cu mulțu­miri (Col. 4, 2-6), iar Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că pe Dumnezeu îl superi mai mult când nu-I ceri necontenit. Dacă stărui în ­cerera ta, se poate să nu primești îndată, dar negreșit primești. De aceea a închis ușa, ca să te facă să bați; de aceea nu-ți face îndată pe voie, ca să ceri. Nu înceta, deci, de a cere și vei primi negreșit.

Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă

Dumnezeu poartă de grijă celui care se lasă în mâna Sa și se îngrijește de cele nemuritoare, dându-i-le și pe cele trecătoare. Scopul mulțimii nu era participarea ca la un spectacol unde toate sunt puse la îndemâna oricui, unde de multe ori sunt promovate faptele imorale și stricătoare de suflet, ci primirea hranei sufletului ce izvora din Cuvântul lui Dumnezeu. Dar în schimbul îndurării tuturor vicisitudinilor aduse de un loc pustiu, Dumnezeu dă celui care L-a căutat pe El hrană, și nu oricum, ci în chip minunat, cu puternice valențe pnevmatice. Astfel, ni se dove­dește cum Dumnezeu lucrează indiferent de loc și timp. El este prezent pretutindeni și oricând, după cum ne învață Sfântul Ioan Gură de Aur - chiar dacă locul este pustiu, dar e de față Cel Ce hrănește lumea! Chiar dacă vremea a trecut (Ioan 6, 9), dar vorbește cu voi Cel Ce nu-i supus vremii! Omul primește darurile lui Dumnezeu în conformitate cu sfaturile ce izvorăsc din învăță­tura Sa cea dumnezeiască. Munca cinstită este izvorul bună­tăților primite de om de la Dumnezeu. Acei oameni s-au nevoit și au alergat în pustie după cuvântul evanghelic propovăduit de Hristos, drept pentru care s-au arătat demni de primirea celor cerești. Cu sudoarea frunții Tale îți vei mânca pâinea (Facere 3, 19) sau cine nu muncește, nici să nu mănânce (II Tesaloniceni 3, 10) sunt mărturii scripturistice ce ne determină să înțelegem că omul primește prin muncă cele de la Dumnezeu, atât timp cât munca este cinstită și nu bazată pe activități meschine ce izvorăsc din îndemnul diavolului, precum furtul, camăta și vicleșugul, de care Domnul se scârbește.

O altă interpretare a Evangheliei de astăzi este icoana Pâinii Euharistice pe care Hristos ne-o oferă reactualizat în cadrul Sfintei Liturghii. Pâinea care nu s-a sfârșit și nu se va sfârși până la sfârșitul veacurilor este închipuită de pâinea dată ucenicilor și pe care au împărțit-o, la rândul lor, fiecăruia dintre cei 5.000 de bărbați și din care au rămas și 12 coșuri de firimituri din care au fost săturați cei prezenți. Pâinea Euharistică fără de care omul nu poate trăi, sau pâinea noastră cea spre ființă (Matei 6, 11), are efecte asupra întregii ființe umane, fiind vindecătoare asupra trupului și mântuitoare asupra sufletului. Ea intră în alcătuirea tuturor mădularelor și în toate încheieturile, în rărunchi și în inimă, și arde spinii tuturor păcatelor; curățește sufletul, sfințește gândurile și întărește oasele (Rugăciunea de mulțumire a Sfântului Simeon Metafrastul) și se dă spre binefacerea și sfințirea sufletelor și a trupurilor (Rugăciunea Sfântului Vasile Cel Mare). După învățătura Sfântului Ioan Gură de Aur, putem corela acest eveniment biblic și cu momentul Cinei celei de Taină la care toți ucenicii Domnului au fost prezenți. Cele 12 coșuri cu firimituri au fost exact după numărul apostolilor, unul fiindu-i dat și lui Iuda spre a se convinge încă o dată de faptul că Iisus este Fiul lui Dumnezeu.

Să fim toți cu luare aminte la apropierea noastră de Hristos Cel Euharistic, Care ne cheamă la fiecare Sfântă Liturghie să ne împărtășim de El în chip real. Apropierea noastră de El să fie ca o foame permanentă, izvorâtă din dragostea și împlinirea Cuvântului Său Evanghelic, ajungând astfel a ne îndepărta de grija cea lumească și a ne împărtăși de pâinea cea cerească, Hristos, Domnul nostru.

Ziarul lumina




ORTOPRAXIA (dreapta trăire)
Viaţa duhovnicească. Milostenia
Postul Adormirii Maicii Domnului, timp al curatirii sufletului de patimi - Pr. Ștefan Sfarghie
 

De la 1 august creştinii ortodocşi au păşit pentru două săptămâni într-o frumoasă şi binecuvântată perioadă din cursul anului bisericesc, Postul Adormirii Maicii Domnului, un timp sfânt al pregătirii duhovniceşti de curăţire a sufletului prin pocăinţă, prin abţinerea de la alimente de origine animală, prin rugăciuni mai intense, în special adresate Maicii Domnului (Acatistul şi Paraclisele Maicii Domnului), dar şi prin practicarea virtuţilor, cu precădere a milosteniei.

Postul Adormirii Maicii Domnului este un bun prilej de întărire în credinţă şi în fapte bune. Acesta a fost stabilit de Biserică pentru a ne reaminti de virtuţile şi darurile Sfintei Fecioare Maria şi de postul cu care ea însăşi s-a pregătit înainte de trecerea sa din această viaţă. Totodată, Postul Sfintei Marii, cum mai este denumit în popor, îi pregăteşte pe credincioşi pentru cele trei mari sărbători din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august), Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (29 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al 5-lea, la Ierusalim, după care practica de a posti în cinstea Maicii Domnului s-a generalizat în tot Imperiul Bizantin. De fapt, era un lucru firesc acela de a se generaliza în Biserică o perioadă dedicată Maicii Domnului, în care creştinii să postească şi să se roage mai intens, deoarece în acest fel este exprimată concret evla­via Bisericii faţă de Fecioara Maria, cea din care S-a întrupat Fiul Cel veşnic al lui Dumnezeu şi S-a făcut Om pentru mântuirea noastră. Aşadar, postind în cinstea Maicii Domnului o venerăm pe ea şi îi aducem slavă Fiului ei, Iisus Hristos Mântuitorul lumii.

Maica Domnului este persoana cea mai însemnată dintre toţi sfinţii, pentru că a acceptat ca Fiul lui Dumnezeu să ia trup din ea şi să Se nască din ea. Aşadar, zămislirea şi naşterea Fiului este un act care pune în valoare voinţa Fecioarei Maria de a se face ascultătoare voinţei divine. De aceea, răspunsul ei oferit Arhanghelului Gavriil, „Fie mie după cuvântul tău!”, este socotit consimţământul întregii firi omeneşti exprimat prin consimţământul personal al Maicii Domnului.

La început, Postul Adormirii Maicii Domnului nu se ţinea peste tot la fel, însă, data şi durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia în secolul al 12-lea când, Patriarhul Ecumenic Luca Crysoverghi a hotărât în cadrul unui sinod local ţinut în anul 1166 la Constantinopol ca postul să înceapă la 1 august şi să dureze 14 sau 15 zile, până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august). Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare recomandă ca lunea, miercurea şi vinerea să ajunăm până la ceasul al 9-lea (ora 15:00), când se poate consuma mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.

Postul este strâns legat de rugăciune şi de pocăinţă. Prin practicarea rugăciunii ne încredinţăm, de fapt, viaţa lui Dumnezeu, iar truda zilei şi hrana însăşi sunt sfinţite. Prin pocăinţă ne întoarcem de la starea „împotriva firii” la cea „după fire” sau conformă cu firea, ne lepădăm de păcat şi perseverăm în virtute. În acest sens, profesorul Georgios I. Mantzaridis sublinia faptul că pocăinţa „nu este în ultimă analiză un fapt moral, ci existenţial. Nu aparţine nivelului psihologiei sau al comportamentului social, ci nivelului vieţii duhovniceşti. Precum păcatul nu constă, simplu, în încălcarea poruncilor morale, ci în îndepărtarea de Izvorul vieţii, de Dumnezeu, tot aşa şi pocăinţa nu constă simplu în îndreptarea morală, ci în întoarcerea la Dumnezeu şi în sălăşluirea în lăuntrul vieţii celei îndumnezeite. Pocăinţa rupe mintea de păcat şi o lipeşte de pomenirea lui Dumnezeu; o duce la unirea cea după har şi împreună-petrecerea cu Dumnezeu, ce se săvârşeşte tainic în inima omului, pe «tronul harului» (expresie aparţinând Sfântului Grigorie Palama, n.a.), şi îl unifică pe om” (G.I. Mantzaridis, Morala creştină, p. 101).

Fiind mort din punct de vedere duhovnicesc, omul nu mai are putinţa de a privi în interiorul său, de aceea se poate afirma că vederea păcatului este un mare dar al lui Dumnezeu făcut omului. De fiecare dată când rostim rugăciunea „Doamne şi Stăpânul vieţii mele” a Sfântului Efrem Sirul Îl rugăm pe Dumnezeu: „Dăruieşte-mi să-mi văd greşelile mele”. Rostul postului este, aşadar, spre folosul sufletului şi al trupului. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Dacă ne înfrânăm de la mâncare şi postim, aceasta nu-i fără un temei şi nu aşa, numai ca să stăm fără să mâncăm, ci pentru că dezlipindu-ne de lucrurile acestei lumi, ne încredinţăm celor ale sufletului”.

La finalul celor două săptămâni de post, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, întreaga Românie, care este numită şi „Grădina Maicii Domnului”, va îmbrăca haine luminoase şi aceasta atât pentru mulţimea lăcaşurilor de cult care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului, cât şi pentru mulţimea românilor (aproximativ 2,2 milioane) care îşi serbează onomastica pe 15 august.

Ziarul Lumina



Misiune. Mărturii. Vieţile Sfinţilor
Sfantul Ioan Iacob in lumina marturiilor celor care l‑au cunoscut - PS Timotei Prahoveanul
 

Se împlinesc 30 de ani de când Biserica Ortodoxă Română l‑a trecut în rândul sfinților pe Cuviosul Ioan Iacob, monah cu metania la Mănăstirea Neamț și nevoitor în Țara Sfântă jumătate din viața sa. Născut în anul 1913, la Horodiștea Păltiniș, din judeţul Botoşani, în zona graniței de nord a României, Cuviosul Ioan Iacob a devenit, în anul 1936, monah la Mănăstirea Neamț la vârsta de 23 de ani.

Ceilalți 24 de ani dăruiți de Dumnezeu i‑a petrecut în Țara Sfântă, mai întâi sihăstrind pe Valea Iordanului, apoi închinoviindu‑se în cunoscuta mănăstire a Sfântului Sava. Ulterior, a ajuns egumen la schitul românesc ocrotit de Sfântul Ioan Botezătorul de la râul Iordan (1947‑1952) și pustnic pe Valea Hozevei, nu departe de Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul, până la trecerea sa la Domnul, la 5 august 1960.

Bucuria de a cunoaște viața sfinților monahi o datorăm unor călugări sau pelerini care i‑au cunoscut pe acești mari viețuitori. Este destul să afirm că dacă nu ar fi fost Chiril de Skitopolis nu am fi avut viața Sfântului Cuvios Sava din pustiul Betleemului, nici a sfinților Eftimie, Chiriac sau Teodosie, precum nici a altor nevoitori din acele locuri. Acești oameni, adevărați prieteni ai sfinților, sunt cei care ne împrietenesc și pe noi cu sfinții, zugrăvindu‑le viața în duh de lumină și ridicându‑i în sinaxare.

În aceste lucrări întâlnim biografi care au fost, pe de o parte, înțelepțiți de Dumnezeu și, pe de altă parte, neuitători față de cei care s‑au nevoit în acele vremuri, cu care au fost contemporani.

Amănuntele pe care inspirații călugări ni le‑au lăsat sunt deosebit de prețioase, fiind cele mai apropiate de noi. Tot unor astfel de scriitori datorăm scrierea vieții Cuviosului Ioan Iacob, pe lângă poeziile proprii pe care ni le‑a lăsat, în care se oglindește dragostea față de Hristos, arătată prin aspra nevoință și prin slujirea aproapelui.

Merită să poposim, câteva momente, în compania celor care au scris despre Sfântul Ioan Iacob. Cel dintâi dintre ei este prietenul și fratele său de mănăstire, arhimandritul de mai târziu, Claudiu Derevlean, din lavra Neamțului. Venit în același timp cu el la Mănăstirea Neamț, Claudiu Derevlean i‑a fost apropiat și singurul din mănăstire care a scris despre el, cu date biografice, unele dintre ele consemnate în Registrul monahal, în care erau pomeniţi toți viețuitorii mănăstirii, mai ales cei care depuneau voturile.

Paginile scrise de părintele arhimandrit Claudiu Derevlean le‑am văzut și eu, în original. Octogenarul călugăr le păstra ca pe un odor de preț în chilia sa, pe vremea când l‑am cunoscut, în anii ’80. Paginile lui au fost deosebit de căutate îndată după anul 1980, când a avut loc minunata aflare a trupului neputrezit al Cuviosului Ioan Iacob. Atunci s‑au cerut amănunte despre viața sa aleasă, altele decât cele lăsate de Cuviosul Ioan Iacob în Țara Sfântă. El a oferit informații prețioase Patriarhiei Române, părintelui ieromonah (pe atunci) Ioanichie Bălan și soborului Mănăstirii Neamț. Arhimandritul Claudiu Derevlean a fost călugărul cel mai apropiat și îndreptăţit să vorbească despre Sfântul Ioan Iacob.

Cuviosul Ioan Iacob îi trimitea uneori scrisori în versuri, unele dintre ele păstrate, altele confiscate de agenții regimului comunist, întrucât constituiau, în opinia lor, surse subversive, de la persoane care ar fi fost împotriva statului român și se aflau dincolo de granițele țării.

Un alt document important care vorbește despre Sfântul Ioan Iacob îl datorăm arhimandritului Victorin Ursache, reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului, mai târziu arhiepiscop al românilor ortodocși din cele două Americi. Acesta i‑a scris Patriarhului Nicodim, amintindu‑i de călugărul nemțean, stabilit în Țara Sfântă, și cerându‑i binecuvântarea și intervenția pentru a fi hirotonit. Îndată după cerere, Patriarhul Nicodim i‑a scris personal Patriarhului Timotei al Ierusalimului, care a aprobat hirotonia monahului Ioan Iacob în treapta de ierodiacon și ieromonah, hirotoniile fiind săvârșite la Biserica Sfântului Mormânt, respectiv la Altarul de pe Golgota.

Între călugării români de la Ierusalim care s‑au apropiat sufletește de Cuviosul Ioan Iacob s‑a aflat și monahul Ioanichie Pârâială, care i‑a fost ucenic și ajutător mai ales în ultimii ani ai vieții mult nevoitorului sihastru.

De la monahul Ioanichie Pârâială (†28 septembrie 1992) avem numeroase mărturii despre nevoința și perioada de sfârșit a vieții Cuviosului Ioan Iacob, el fiind și unul dintre participanții la slujba de prohod, săvârșită chiar în ziua morții cuviosului, la 5 august 1960, în Peștera Sfintei Ana de pe valea pârâului Hozeva.

Un alt biograf, nu prea cunoscut, al Sfântului Ioan Iacob a fost arhimandritul Lucian Florea. În slujirea sa pe lângă Patriarhia Ierusalimului din partea Patriarhiei Române, arhimandritul Lucian Florea, mai târziu episcop și arhiepiscop (†2004), îi scria, în anii ’70, Patriarhului Justinian despre apariția unei broșuri, de mici dimensiuni, cu versurile Sfântului Ioan Iacob. Cu acest prilej, îi făcea autorului o caracterizare succintă și îi propunea Patriarhului Justinian publicarea în România a versurilor marelui sihastru, care trecuse la Domnul în anul 1960. Nu s‑a putut tipări atunci, dar parte dintre poeziile cuviosului au fost publicate în foaia editată periodic de Reprezentanța Patriarhiei Române la Ierusalim, Învierea, și în diferite publicații, almanahuri și reviste din diaspora românească.

Ucenicul său, Ioanichie Pârâială, trecuse la Domnul înainte de a avea posibilitatea să îl cunosc, fiind înmormântat în cimitirul monahilor de la Hozeva.

Arhimandritul Antimos de la Mănăstirea Arătării Mântuitorului după Înviere, de pe Muntele Eleonului, în locul numit Mica Galilee, ajunsese la vârsta de 90 de ani, din care 70 de ani de slujire la Ierusalim. De multe ori amintea de Sfântul Ioan Iacob și de câteva călugărițe pe care le prezenta având viață sfântă, care îl ajutaseră în vremea când a fost egumen la Mănăstirea Ispitirii de pe Muntele Carantaniei ori când a fost stareț la Mănăstirea Dudului lui Zaheu din cetatea Ierihonului și, apoi, pe Muntele Eleonului, la Mica Galilee.

Am avut ocazia să o cunosc pe sora părintelui Ioanichie Pârâială, schimonahia Maria Magdalena, care locuia într‑o mănăstire din Sfânta Cetate a Ierusalimului. Nu tocmai binevoitoare și oarecum refractară la dialog, schimonahia Magdalena Pârâială obișnuia uneori să vorbească despre Sfântul Ioan Iacob, pe care îl cunoscuse îndeaproape.

Am întâlnit, de asemenea, câțiva ierarhi care l‑au cunoscut pe Sfântul Ioan Iacob în tinerețea lor.

Unul dintre ei, cu care am discutat adesea, a fost Mitropolitul Ambrozie al Neapolisului și Samariei, trecut la Domnul în anul 2022. L‑a cunoscut în tinerețe pe Sfântul Ioan Iacob și a slujit cu el, cum s‑a întâmplat și cu Mitropolitul Chiriac al Nazaretului, ori cu fostul Patriarh al Ierusalimului, Irineu, care, înainte de a cârmui Apostolica Patriarhie, a fost Arhiepiscop de Neapolis. Aceștia, dimpreună cu alți ierarhi, între care Vasile al Diocezareei sau Benedict al Philadelphiei, vorbeau cu venerație de Cuviosul Ioan Iacob.

Prin rânduiala lui Dumnezeu, am intrat în posesia unei scrisori, trimisă cu puțin timp înainte de moartea Sfântului Ioan Iacob din peștera de la Hozeva către familia Samoilă, Constantin și Elena, din Ierihon, care îi erau apropiați, de când cuviosul fusese egumen la Schitul `Sfântul Ioan Botezătorul~ de la Iordan.

Frumusețea cuvintelor atent alese, delicatețea exprimată și realismul duhovnicesc vădeau dragostea și bucuria cuviosului sihastru față de românii care‑i arătau o deosebită prețuire și‑l ajutau.

Am constatat, așadar, că toți cei pe care i‑am amintit au ostenit la scrierea vieții Sfântului Ioan Iacob, fiecare cu detalii inedite, au avut o relație specială cu sihastrul român, reușind să scrie capitole ori părți din viața sa.

Am fost plăcut impresionat că la Mănăstirea `Sfântul Sava~ din pustia Betleemului, călugării savaiți păstrează amintirea chiliei în care s‑a nevoit Sfântul Ioan Iacob. De altfel, după cum mi‑a spus starețul Evdochim arhimandritul, membru al Sinodului Patriarhiei din Ierusalim, prezența Sfântului Ioan Iacob din anii războiului, perioadă de instabilitate politică pronunțată, a însemnat foarte mult pentru obștea de aici.

Mănăstirea avea atunci mulți călugări bătrâni și bolnavi, cărora li se adăugau oamenii răniţi în urma războiului ori săraci din partea locului. Pe toți i‑a îngrijit Cuviosul Ioan Iacob, cu mijloacele de atunci, dar mai ales cu răbdarea și dragostea de monah râvnitor, pe care le deprinsese în ascultarea de îngrijitor al bolnavilor de la Mănăstirea Neamț și în ascultarea de bibliotecar.

Minunată potrivire între iubirea de cărți, de cuvinte înțelepte, și dragostea jertfelnică față de omul suferind în care se ascunde întotdeauna Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu!

Nu pot uita mărturia pe care am auzit‑o, în mod direct, de multe ori, din partea părintelui arhimandrit Cleopa Ilie. În vremea uceniciei sale la stâna mănăstirii, în cea mai smerită ascultare pe care o poate avea un novice, fratele Constantin, viitorul duhovnic Cleopa, a poposit de multe ori în biblioteca Mănăstirii Neamț, împrumutând cărți. Părintele Cleopa nu ascundea faptul că a fost supus ascultător față de bibliotecarul de la Neamț, care‑i recomandase mai multe titluri, din care părintele Cleopa a studiat şi lecturat, ca într‑o înaltă școală de teologie, poate chiar mai mult.

Arhimandritul Cleopa Ilie, care a călătorit în anul 1977 la Ierusalim, avea să mărturisească de multe ori despre prietenia cu Sfântul Ioan Iacob, când s‑a întâlnit cu locurile sihastre în care monahul nemțean și‑a încheiat viața.

Aceste mărturii păstrate în memoria Bisericii constituie norul de mărturii ale vieții Sfântului Ioan Iacob.

Ne aducem aminte de el când se împlinesc 30 de ani de la canonizarea lui de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Teoctist, care a proclamat canonizarea, îl cunoscuse la Mănăstirea Neamț, în tinerețea lui. La fel și părintele Petroniu Tănase, care a mărturisit peste timp despre râvna tinereții lor în lavra de la Neamț. Acestora li s‑a adăugat actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fericitul primitor al unor daruri duhovnicești deosebite, pe care, așa cum mărturisea ucenicul Sfântului Ioan Iacob, cuviosul însuși le‑a dorit trimise, prin descoperire, către Moldova și către Mitropolitul ei, Daniel.

Așa a ajuns atunci, odată cu canonizarea Cuviosului Ioan Iacob, un fragment din moaștele sale, adus de o delegație a Patriarhiei Ierusalimului, prezentă la proclamarea solemnă din 14 octombrie 1992, după ce la Mănăstirea Neamț, în data de 5 august a aceluiași an, se săvârșise o altă slujbă închinată cuviosului nevoitor, rugător, poet și luminos exemplu pentru frații săi români.

S‑au adăugat, mai apoi, Ceaslovul personal, metaniile și părți ale veșmintelor sau hainelor sale, care au fost aduse la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, în locul unde i‑a fost înălțată Sfântului Ioan Iacob cea mai frumoasă biserică din câte s‑au construit până acum, aflată sub ocrotirea lui.

În vremea slujirii mele în Țara Sfântă sau cu alte ocazii înainte și după șederea mea la Ierusalim, am fost, de multe ori, să mă închin sfintelor sale moaște. Mărturisirea mea, care se sprijină pe ale multor pelerini, este aceea că locul său de odihnă aduce bucurie tainică celor care merg la Locurile Sfinte. Mulți dintre ei mi‑au mărturisit că au avut trăiri speciale lângă racla ce adăpostește moaștele sale. E drept că și locul ajută la asemenea înalte trăiri, unde s‑au rugat demult profetul cel curajos, Ilie Tesviteanul, Dreptul Ioachim și, în apropiere, soția lui, Ana, precum și mulți nevoitori care au ținut mereu aprinsă flacăra credinței.

Sfântul Ioan Iacob este pentru români nu doar exemplu și îndrumător în păstrarea credinței și dragostei față de acest pământ, ci mai ales un rugător fierbinte. De rugăciune avem mereu atât de mare nevoie! Să ne lăsăm și noi rostiți și rostuiți în rugăciunea Sfântului Ioan Iacob.

Ziarul Lumina



RUGĂCIUNI. Icoane. Moaşte
Acatistul pentru vindecarea de cancer, catre icoana Maicii Domnului Pantanassa - 18 August
 

Condacul 1 

Noi, credincioşii robii tăi, stând cu mustrare de inimă înaintea icoanei tale celei noi arătate, te cântăm cu laude, o, Împărăteasă a Toate! Trimite de sus vindecarea ta peste robii tăi care acum aleargă la tine, ca să putem să-ţi cântăm cu bucurie: Bucură-te, o, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Icosul 1

Arhanghelul a venit din Cer, ca să-i spună Împărătesei a toate: Bucură-te! Văzându-Te pe Tine, Doamne, luând trup omenesc, cu dumnezeiască vestire a strigat către ea lucruri ca acestea:
Bucură-te, începătoarea mântuirii noastre
Bucură-te, împlinirea iertărilor noastre de către Creator
Bucură-te, că prin tine Dumnezeu a devenit Trup
Bucura-te, că în tine Cel Nevăzut Se arată
Bucură-te, ceea ce ai primit mila păcii
Bucură-te, că în tine s-a ţesut haina de carne a Cuvântului
Bucură-te, slava ridicată dincolo de înţelegerea minţii
Bucură-te, mană cerească prin care inimile sunt chemate la viaţă
Bucură-te, stea strălucită de har
Bucură-te, izvor care izvorăşti Apa cea Vie
Bucură-te, Maică a lui Dumnezeu, binecuvântată între femei
Bucură-te, Fecioară neîntinată, care ai născut pe Mântuitorul lumii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 2

Cuvântul cel Nenăscut încape într-un prunc, prin tine, Fecioară, aducând tămăduire tuturor celor care cinstesc Naşterea din tine, cea nefurată de nuntă, cântând: Aliluia!

Icosul 2

Căutând să cunoască ceea ce este necunoscut, a strigat Fecioara către îngerul cel vestitor: „Arată-mi cum eu, Fecioară fără pată, pot fi maică a Celui Preaînalt?”. Iar Gavriil cu frică i-a răspuns, strigând unele ca acestea:
Bucură-te, cea aleasă de Sfatul Cel Preaînalt
Bucură-te, cea repede auzitoare a celor ce se roagă ţie
Bucură-te, comoara de pace a lui Hristos
Bucură-te, nădejdea şi puterea poporului tău
Bucură-te, minunată nimicitoare a blestemului cancerului
Bucură-te, vindecătoarea neputinţelor
Bucură-te, apărătoarea lumii
Bucură-te, izbăvitoare de griji
Bucură-te, alinătoarea plânsului şi a lacrimilor
Bucură-te, care deschizi porţile mântuirii tuturor
Bucură-te, sceptru şi putere a celor ce locuiesc în Sfântul Munte
Bucură-te, toiagul călugărilor şi al laicilor
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 3

Puterea celui Preaînalt te-a umbrit, Fecioară, şi Cel Neatins S-a făcut trup, arătându-te pe tine poiană dulce a celor ce voiesc să culeagă mântuirea atunci când cântă: Aliluia!

Icosul 3

Icoana ta „Împărăteasă a toate” a fost slăvită, o, Maică a lui Dumnezeu, atunci când vindecările au prins a curge din chipul tău. Tu dai vindecare celor care cântă înaintea ei cu credinţă, înmulţind cântările astfel:
Bucură-te, Maică a Luminii Nestinse
Bucură-te, biruinţa celor care rabdă până la sfârşit
Bucură-te, doctor adevărat al celor ce bolesc şi sunt în necaz
Bucură-te, zid apărător al văduvelor şi orfanilor
Bucură-te, deschizătoare a uşilor Raiului
Bucură-te, apărătoare a celor ce trudesc şi duc sarcini grele
Bucură-te, mijlocitoare pentru mântuirea credincioşilor
Bucură-te, ceea ce te rogi pentru neamul creştinesc
Bucură-te, scară cerească prin care ne ridicăm de pe pământ la Cer
Bucură-te, apă vie care speli păcatele noastre de moarte
Bucură-te, mieluşeaua care păzeşti inimile celor neprihăniţi
Bucură-te, văl apărător care adăposteşti copiii Bisericii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 4

Vrând să dea viaţă lumii, Stăpânul tuturor S-a sălăşluit în pântecele tău, fără să ştii de bărbat, arătându-te pe tine Maică a credincioşilor, învăţându-i să cânte lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4

Slăvite lucruri ne-au înconjurat de la tine, o, Cetate a lui Dumnezeu, prin vindecările pe care le reverşi, şi primind izvoare răcoritoare de vindecare, îţi strigăm cu mulţumire unele ca acestea, o, Împărăteasă a toate:
Bucură-te, iarbă vindecătoare care uşurezi suferinţa
Bucură-te, răcoreală care potoleşti fierbinţeala bolii
Bucură-te, flacără care arzi blestemul cancerului
Bucură-te, cea care ridici din patul durerii pe cei pe care doctorii nu-i mai pot ridica
Bucură-te, cea care îţi arăţi faţa ta cea preacurată celor aleşi ai tăi
Bucură-te, cea care ne scoţi din cătuşele păcatelor
Bucură-te, căci prin tine ne-a fost dată scoaterea din moarte
Bucură-te, că prin tine mulţime de credincioşi au fost mântuiţi
Bucură-te, înălţime curată, neatinsă de gândul omenesc
Bucură-te, adâncime trăită de lume
Bucură-te, cea care ai fost profeţită de Patriarhii Vechiului Testament
Bucură-te, călăuzitoarea ierarhilor care se roagă ţie
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 5

Te-ai arătat a fi, o, Fecioară, templul cel preacurat al Mântuitorului. De aceea, cădem înaintea ta, Preacurată, şi cerem să ne faci şi pe noi fii ai lui Dumnezeu, ca să strigăm către tine: Aliluia!

Icosul 5

Cetele îngerilor, văzând în mâinile tale pe Cel Ce a făcut cu mâna pe om, şi cunoscându-te a fi Doamnă şi Stăpână, deşi singură te-ai numit „Roaba Domnului”, Preacurată, cu grabă slujesc ţie, una binecuvântată, cu cântări ca acestea:
Bucură-te, cea pe care Dumnezeu te-a pus mai presus decât oştile cereşti
Bucură-te, cea care umpli lumea cu vindecări minunate
Bucură-te, cea care auzi slava şi laudele Cerurilor
Bucură-te, cea care primeşti mulţumirile pământului
Bucură-te, cea care arzi sămânţa putreziciunii din inimile noastre
Bucură-te, zeloasă biruitoare a vicleniilor diavolului
Bucură-te, ceea ce umpli valea acestei vieţi cu lacrimi de bucurie
Bucură-te, ceea ce prefaci grijile în dulceaţă cerească
Bucură-te, miros de bună mireasmă, primit de Dumnezeu
Bucură-te, nemăsurată bucurie a păcătoşilor care se pocăiesc
Bucură-te, armura adevărului împotriva ispitelor
Bucură-te, scut de apărare împotriva duşmăniei şi a distrugerii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 6

Binevestitorii Cuvântului lui Dumnezeu, Apostoli ai Mântuitorului, minunat au fost aduşi de faţă, Fecioară, când ai fost ridicată de la pământ la Cer, ca să-I poată cânta cu o inimă şi cu o gură lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 6

Har minunat s-a arătat din icoana ta, Împărăteasă a toate, când tânărul cel întunecat de învăţături satanice a căzut ţeapăn la pământ înaintea ei şi, slobozit din legăturile întunericului, cu frică şi cu bucurie a strigat către tine acestea:
Bucură-te, îndreptătoarea vieţii păcătoase
Bucură-te, mângâierea celor chinuiţi
Bucură-te, alungătoarea hoardelor de demoni din Biserică
Bucură-te, risipitoarea norilor întunecaţi ai păcatului
Bucură-te, distrugătoarea capcanelor celor nevăzute
Bucură-te, atotputernica biruitoare a vrăjilor sataniceşti
Bucură-te, far care luminezi calea celor rătăciţi
Bucură-te, nor care aperi pe cei nevinovaţi de rele
Bucură-te, munte care ne hrăneşti pe noi cu mană cerească
Bucură-te, vale a acestei vieţi, care ne saturi cu umilinţa lui Hristos
Bucură-te, piatră scumpă a Împărăţiei Cerurilor
Bucură-te, rază a luminii celei veşnice
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 7

Voind să Te dai pe Tine Însuţi hrană celor credincioşi, Te-ai întrupat din Sfânta Fecioară, ca primind Preacuratul Tău Trup şi Sfântul Tău Sânge, să Te cunoaştem pe Tine, Dumnezeul cel Adevărat. De aceea, minunându-ne de această neatinsă înţelepciune, strigăm către tine: Aliluia!

Icosul 7

Făcătorul a toate ne-a mai descoperit o taină, când împreună cu Apostolii Săi a mâncat Cina cea de Taină. Iar noi, care ne rugăm Împărătesei a toate să ne facă părtaşi Sfintelor Daruri, îi aducem cântări ca acestea:
Bucură-te, dătătoare a Pâinii Cereşti
Bucură-te, purtătoarea vieţii celei veşnice
Bucură-te, potir din care ne împărtăşim cu Hristos
Bucură-te, ceea ce te uneşti suflet şi trup cu Hristos
Bucură-te, linguriţă de aur, plină cu Tainele Cereşti
Bucură-te, chivot nepreţuit în care se află Sfintele Daruri
Bucură-te, cea care ne arăţi Sfânta Împărtăşanie
Bucură-te, masă binecuvântată, care ne dai hrana cea sfântă
Bucură-te, cea care îi aşezi de-a dreapta ta pe cei care se împărtăşesc cu cinste
Bucură-te, cea care scoţi din iad pe apărătorii Sfintei Liturghii
Bucură-te, călăuzitoarea celor morţi spre fântâna nemuririi
Bucură-te, tare adăpost de pace pentru copiii tăi
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 8

Privind la minunata Naştere a lui Hristos şi părăsind grijile cele lumeşti, să ne înălţăm inimile, căci pentru aceasta S-a întrupat Cel Preaînalt, ca să ne tragă la Sine pe cei ce-I cântăm: Aliluia!

Icosul 8

Fiind dintotdeauna în sânul Tatălui, Cuvântul cel Necuprins S-a făcut Trup pe pământ. Dumnezeu Cel Mare a slăvit-o pe Fecioara şi a căutat spre smerenia Maicii Sale, care aude de la noi cuvinte ca acestea:
Bucură-te, chivot al necuprinsului Dumnezeu
Bucură-te, cea care arăţi lumii pe Creatorul Cel mai presus de lume
Bucură-te, cutremurătoare a puterii morţii
Bucură-te, vindecătoarea rănii lui Adam
Bucură-te, leac vindecător al rănilor sufleteşti
Bucură-te, untdelemn sfânt care ungi rănile trupeşti
Bucură-te, uşurătoarea durerilor celor care nasc
Bucură-te, cea care biruieşti iadul
Bucură-te, cea care toceşti boldul morţii
Bucură-te, nădejdea învierii de obşte
Bucură-te, cea care aduci adevărată mântuire ortodocşilor
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 9

Toată firea cea îngerească şi cea omenească s-a uimit de slăvita şi neînţeleasa Ta întrupare, Cuvântule al lui Dumnezeu. Luând aminte cu minunare la această taină a smereniei, cu frică şi cutremur, noi cei mulţumitori strigăm către Tine: Aliluia!

Icosul 9

Răniţi fiind cu multe boli, am primit vindecări peste măsură de la icoana ta, o, Împărăteasă a toate şi, prin credinţă, îmbogăţindu-ne cu har, cu glas mare strigăm către tine:
Bucură-te, statornică păstrătoare a sănătății pruncilor
Bucură-te, aducătoare de sănătate celor bolnavi
Bucură-te, vindecătoarea copiilor bolnavi
Bucură-te, mama tinerilor în suferinţă
Bucură-te, cea care ridici pe cei ce zac pe patul bolii
Bucură-te, întărirea celor stăpâniţi de frica morţii
Bucură-te, cea care iei seama la plânsul bărbaţilor
Bucură-te, cea care asculţi suspinul nostru
Bucură-te, cea care îneci durerea pământească în bucuria cerească
Bucură-te, răbdare cerească în faţa furtunilor devastatoare
Bucură-te, cea care aduci bucurie celor ce plâng
Bucură-te, ceea ce aduci îmblânzirea relelor, pe aripile rugăciunii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 10

Vrând să mântuiască firea omenească stricată prin păcat, Creatorul tuturor a pogorât peste tine ca roua peste lâna lui Ghedeon, şi te-a făcut rug aprins. Dumnezeu fiind, El S-a făcut Om, pentru care pururea Îi cântăm: Aliluia!

Icosul 10

Zid apărător eşti fecioarelor, Preacurată, şi celor care se luptă pentru curăţire. Dumnezeu S-a sălăşluit întru tine, curăţind întreaga fire cugetătoare, eliberând-o de toată întinăciunea, pentru care îţi cântăm unele ca acestea:
Bucură-te, cea care vorbeşti cu cei care caută tăcerea
Bucură-te, coroană a celor care îşi păstrează neatinsă fecioria
Bucură-te, început şi sfârşit al desăvârşirii duhovniceşti
Bucură-te, tezaur al revelaţiei divine
Bucură-te, cunoscătoare a sfatului Sfintei Treimi
Bucură-te, izvor al mântuirii bărbaţilor virtuoşi
Bucură-te, înălţime neatinsă de minţile trufaşe
Bucură-te, adăpost deschis pentru inimile umile
Bucură-te, Preacurată, mai imaculată decât Cerurile
Bucură-te, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi serafimii
Bucură-te, cea plină de veselie, căreia Arhanghelul ţi-a spus: „Bucură-te!”
Bucură-te, cea mângâiată, care ai atins cu mâna pe Hristos Cel Înviat
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 11

Străduindu-ne cu mintea să aducem o cântare Mântuitorului, noi şi eu nevrednicul, Stăpână şi Doamnă, rămânem robii tăi; căci cine poate fi vrednic să aducă imnuri lui Dumnezeu, al Cărui nume este ca mirul curat; de aceea Îi cântăm: Aliluia!

Icosul 11

Ca o mare lumină – Răsăritul Cel de Sus – Fiul tău şi Dumnezeu a strălucit peste noi, cei ce locuim întru întuneric. Ci vino şi la noi, Fecioară! Tu eşti lumânare într-un sfeşnic, un copil purtător de lumină al Bisericii, care ne îndemni să-ţi aducem cântări ca acestea:
Bucură-te, zori ai Soarelui cunoaşterii
Bucură-te, lăcaş al firii dumnezeieşti
Bucură-te, lumina din care se ţese haina sfinţilor
Bucură-te, torţă care înlături întunericul demonilor
Bucură-te, luminarea minţilor nepricepute
Bucură-te, lumină pentru inimile păcătoase
Bucură-te, mâna cea dreaptă, care ne scoţi pe noi din marea deşertăciunilor
Bucură-te, rază de lumină, care călăuzeşti spre Împărăţie sufletele celor mântuiţi
Bucură-te, fulger care-i faci să tresară pe cei nepocăiţi
Bucură-te, luminătoarea conştiinţelor nepocăite
Bucură-te, îmblânzirea Judecăţii lui Dumnezeu
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 12

Vrând să ne dea Harul Său, Dătătorul Vechiului Testament ne-a dăruit Testamentul cel Nou. Şi primind astfel Harul – nu prin lucrarea legii, ci prin credinţa cea adevărată – şi aflând astfel mântuirea, Îi cântăm Lui: Aliluia!

Icosul 12

Înălţăm imnuri Naşterii sfinte, aşa cum Israel preamărea cu chimvale tabernacolul legii vechi care era doar umbra ta, Maică şi Fecioară, adevăratul Tabernacol pe care noi, acum, te slăvim cu bărbăţie, ca să auzi de la toţi spuneri ca acestea:
Bucură-te, cântec cântat de înălţimi
Bucură-te, psalm răsunând jos
Bucură-te, vrednică roabă a Unuia Dumnezeu
Bucură-te, cea plăcută Sfintei Treimi pentru smerenia ta
Bucură-te, cea care porţi în tine pe Cel Care a făcut veacurile
Bucură-te, tron al Celui Care ţine universul în mâinile Sale
Bucură-te, taină neînţeleasă a vârstelor şi a timpurilor
Bucură-te, nădejde tare a popoarelor şi a neamurilor
Bucură-te, adevărată bucurie a preoţilor cucernici
Bucură-te, repede auzitoare a rugăciunilor din biserici şi din chilii
Bucură-te, vas al milei, ales de Dumnezeu
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 13

O, Maică, Împărăteasă a toate, care ai purtat pe Cuvântul Cel mai Sfânt decât toţi sfinţii, primeşte această cântare a noastră, vindecă-ne de bolile de moarte şi scoate-ne din judecata ce va să vie, pe noi cei ce-ţi cântăm: Aliluia! Aliluia! Aliluia! (acest Condac se repetă de trei ori)

Apoi se citesc Icosul 1 și Condacul 1:

Icosul 1

Arhanghelul a venit din Cer, ca să-i spună Împărătesei a toate: Bucură-te! Văzându-Te pe Tine, Doamne, luând trup omenesc, cu dumnezeiască vestire a strigat către ea lucruri ca acestea:
Bucură-te, începătoarea mântuirii noastre
Bucură-te, împlinirea iertărilor noastre de către Creator
Bucură-te, că prin tine Dumnezeu a devenit Trup
Bucura-te, că în tine Cel Nevăzut Se arată
Bucură-te, ceea ce ai primit mila păcii
Bucură-te, că în tine s-a ţesut haina de carne a Cuvântului
Bucură-te, slava ridicată dincolo de înţelegerea minţii
Bucură-te, mană cerească prin care inimile sunt chemate la viaţă
Bucură-te, stea strălucită de har
Bucură-te, izvor care izvorăşti Apa cea Vie
Bucură-te, Maică a lui Dumnezeu, binecuvântată între femei
Bucură-te, Fecioară neîntinată, care ai născut pe Mântuitorul lumii
Bucură-te, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Condacul 1 

Noi, credincioşii robii tăi, stând cu mustrare de inimă înaintea icoanei tale celei noi arătate, te cântăm cu laude, o, Împărăteasă a Toate! Trimite de sus vindecarea ta peste robii tăi care acum aleargă la tine, ca să putem să-ţi cântăm cu bucurie: Bucură-te, o, Împărăteasă a toate, care vindeci neputinţele noastre, cu harul tău!

Tropar (Glas 4)

Stăpână şi Doamnă, prin dătătoarea de bucurie și preacinstită icoana ta „Împărăteasă a toate”, mântuieşte pe cei care cu fierbinţeală cer mila ta; slobozeşte-i din toate durerile pe cei care aleargă la tine, din toate necazurile scapă turma ta, care cere de la tine mijlocirea ta.

Rugăciunea întâi către Maica Domnului

Atotbună Stăpână, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Pantanassa, Împărăteasă a toate, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul sufletului meu. Ci, ca ceea ce eşti milostivă, Maica Dumnezeului Celui Milostiv, spune numai un cuvânt şi se va tămădui sufletul meu, şi trupul meu slăbit se va întări. Căci tu ai tărie putincioasă, şi cuvântul tău este plin de putere, o, Împărăteasă a toate. Adu-mi biruinţa, roagă-te pentru mine, ca să măresc numele tău cel minunat totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea a doua

O, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, Împărăteasă a toate, auzi suspinurile noastre cele pline de durere, înaintea icoanei tale celei făcătoare de minuni. Întoarce-ţi privirea spre copiii tăi bolnavi de boli netămăduite, care cad cu credinţă înaintea sfintei tale icoane. Şi precum pasărea îşi acoperă cuibul de pui cu aripile, aşa acoperă-ne şi tu, Fecioară, cu omoforul tău cel vindecător. În acest loc, în care nădejdea se subţiază, mila ta să fie nădejde neîndoielnică. Aici, unde grijile amare ne copleşesc, dă-ne răbdare şi odihnă; unde chinul şi deznădejdea se cuibăresc în suflet, fă să răsară lumina necreată a lui Dumnezeu. Mângâie-i pe cei fricoşi, întăreşte-i pe cei slabi, varsă blândeţe şi lumină peste inimile amărâte. Vindecă poporul tău cel bolnav, atotmilostivă Stăpână, binecuvântează minţile şi inimile doctorilor, ca să fie instrumentele Atotputernicului Doctor Iisus Hristos, Mântuitorul. Ne rugăm înaintea icoanei tale, ca puterea ta să trăiască în noi, Stăpână şi Doamnă. Întinde mâinile tale pline de vindecări, bucuria celor întristaţi, mângâierea celor îndureraţi, ca degrab primind ajutorul tău cel minunat, să lăudăm Treimea cea de viaţă Făcătoare şi nedespărţită, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!




BISERICA si lumea
Familia. Copiii. Educaţia. Vocaţia
Atunci cand ucizi trup din trupul tău... - Pr. Narcis Stupcanu
 

Decizia recentă a Curții Supreme a SUA privind avortul a amplificat în media discuțiile despre problematica avortului. Sigur, poate că veți zice că acest aspect ține de decizia femeii și nu ar trebui discutată de bărbați. Tocmai de aceea țin să precizez de la început că în această problematică intră în egală măsură și bărbatul cu care s-a conceput copilul, chiar dacă drama fizică este exclusiv a mamei. Cert este că atunci când vorbim despre avort, vorbim despre o viață care se pierde.

Nu întotdeauna viața a fost apreciată la adevărata ei valoare ca dar al lui Dumnezeu, Cel care dă viața și o ia, într-o manieră pe care noi nu o putem înțelege de fiecare dată. Este un aspect care ne depășește. Dacă în vechime era foarte ușor să-ți pierzi viața sau să-ți fie luată, acum legile, gradul ridicat de civilizație și uneori chiar tehnica ne oferă o oarecare pro­tecție asupra viețuirii noastre. Însă, nu același lucru putem spune despre viața unui prunc aflat în pântecele mamei lui. În cele mai multe țări, pruncul nu are nici o apărare dacă mama sau tatăl decid că nu trebuie să trăiască. Tertulian considera încă din secolul al doilea că avortul „(...) (este - n.n.) ucidere a copilului, care este viu, chiar dacă este în stare embrionară”1. Și tot el precizează că „(...) și vechii astrologi socoteau nașterea omului începând cu zămislirea lui”2. Deci, observăm că încă de atunci era afirmat adevărul că pruncul este om din momentul conceperii lui. De aceea, în primele cărți creștine precum Didahia sau Epistola lui Barnaba se regăsește porunca: „Să nu ucizi copil în pântecele mamei”3.

Poate veți spune că argumentele patristice nu mai sunt de actualitate, dar dacă le veți cerceta, veți descoperi cât de multe aspecte știau Părinții fără să aibă acces la tehnica și rezultatele științei la care avem noi acces. Mai mult, felul în care tratează ei problemele ne arată cât de mult țin cont de sănătatea sufletească și trupească a omului.

În Sfânta Scriptură avem un episod deosebit de emoționant, care ne descoperă taina vieții și implicit taina viețuirii pruncului în lăuntrul maicii sale. Atunci când Fecioara Maria o vizitează pe Elisabeta, pruncul Ioan, care avea șase luni de la zămislire, a săltat în pântecele maicii sale. Tertulian descrie acest episod spunând că: „Tresaltă de bucurie Elisabeta fiindcă-l simțea pe Ioan înăuntru (Luca 1, 41-46); slăvește Maria pe Domnul, căci mișcase Hristos înăuntru. Mamele, la rândul lor, își recunosc pruncii și în schimb sunt recunoscute de ei, care trăiesc, care nu erau numai suflete, ci și cu viață, respirând”4.

Același scriitor bisericesc ne aduce în față și ceea ce îi spune Dumnezeu Profetului Ieremia: „Înainte de a te plăsmui în pântece, te-am cunoscut. Dacă Dumnezeu plăsmuiește în pântece, El imprimă și suflarea cea dintru început: Și a plăsmuit Dumnezeu pe om și a suflat în el suflarea vieții. Dar nu cunoscuse Dumnezeu pe om în pântece decât total format: și înainte de a ieși tu din pântece, te-am sanctificat. Și corpul este până aici mort? În nici un caz; căci Dumnezeu este al celor vii, nu al celor morți”.

„Cum a fost conceput omul ca ființă? I s-a insuflat oare în același timp și substanța corpului și cea a sufletului, sau una a precedat celeilalte? Răspundem că amândouă în același timp sunt concepute, formate și desăvârșite, precum sunt și date la iveală, și că nu intervine vreun moment în creație, în care să se impună o ordine de preferință. Gândește-te la cele dintâi după cele din urmă: dacă moartea nu determină altceva decât despărțirea sufletului de corp, contrariul morții, adică viața, nu se definește altfel decât ca unirea corpului și a sufletului; dacă despărțirea în același timp a ambelor substanțe se petrece prin moarte, la fel din unirea acelorași substanțe rezultă viața.

Mai mult, recunoașterea vieții de la zămislire, fiindcă tot de la zămislire afirmăm că există și suflet, având în vedere că viața începe odată cu sufletul.”5

Așadar, sunt mai multe argumente care ne ajută să înțelegem că embrionul este viu și este om adevărat. Are suflet și, deci, are dreptul lui la viață. Sfântul Grigorie de Nyssa este foarte practic în a explica acest lucru și ne spune că „dacă ai căuta o mărturie și mai limpede despre viața care e în embrionul viu al viitorului om, ai putea găsi și alte semne care deosebesc pe cel viu de cel mort. Ca să constați că oamenii sunt în viață, avem căldura, lucrarea și mișcarea, pe când răcirea și înțepenirea sunt dovezile morții. Iar embrionul de care am vorbit e un izvor de căldură și de putere, dovadă că e însuflețit.”6 Aceste mărturii ne conduc către concluzia că tatăl sau mama nu au dreptul de a opri viața unui alt om și că decizia avortului nu e decizia femeii asupra propriului corp, ci asupra unei alte ființe umane, iar crima pe care o face este o crimă împotriva trupului din trupul ei și asupra sângelui din sângele ei, după cum și bărbatul care consimte la avort se face în egală măsură vinovat, pentru că este și trup din trupul lui și sânge din sângele lui.

Sigur, sunt mulți care afirmă că Biserica interzice avortul, că preoții condamnă femeile care avortează, că nu le pasă de drama prin care trece o femeie care naște un copil nedorit ș.a.m.d. Acestora le răspund că, în realitate, Biserica nu interzice nimic, preoții nu condamnă pe nimeni. Însuși Mântuitorul afirmă că nu a venit pentru cei drepți, ci pentru cei păcătoși (Marcu 2, 17), or sub acest dicton, Biserica a alinat întotdeauna sufletele mamelor și taților care, din diverse motive, au căzut în acest păcat. Sfântul Vasile cel Mare în canoanele sale spunea că „femeia care-și omoară în chip voluntar fătul se face vinovată de pedeapsa uciderii. (...) Totuși pocăința acestor femei nu trebuie prelungită până la moarte, ci ele pot fi primite (din nou în comuniune - n.tr.) după un răstimp de 10 ani. Vindecarea lor să nu se hotărască după timp, ci după felul în care ele se pocăiesc”7. Deci, observăm că Taina Spovedaniei și canonul aferent au ușurat din cele mai vechi timpuri conștiința mamelor care, deși au fost iertate, își aduc aminte și la vârstele înaintate de acest păcat. Poate că uită altele, dar acestea nu se pot uita niciodată. Or, nimeni, nici Statul, nici familia, nici societatea nu se îngrijesc mai mult de aceste suflete decât o face Biserica prin preoții ei. La fel cum, în aceeași purtare de grijă față de sufletele membrilor săi, Biserica avertizează din timp femeile pentru a se feri de acest păcat și nu numai atât, ci, creează și un mediu în care să nu se ajungă la această dramă. Dacă peste tot se vorbește despre relațiile trupești ca fiind ceva banal, o nevoie fiziologică, ei bine, învățătura Bisericii Ortodoxe, tocmai pentru a preveni această dramă a copiilor nedoriți, îndeamnă tinerii să se căsătorească, să nu aibă relații trupești înainte de căsătorie și să-și stăpânească dorințele și poftele până când se creează mediul în care un copil este o binecuvântare și nu un blestem.

În concluzie, fie că este legal sau nu, avortul aduce în special asupra mamei un chin cumplit, care nu se poate alina decât prin Taina Spovedaniei. Feriți-vă de acest păcat și veți avea o viață mult mai fericită!

 

NOTE

Tertulian, Despre suflet, XXV, 5, în PSB, vol. 3, p. 295.

Tertulian, Despre suflet, XXV, 9, în PSB, vol. 3, p. 296.

Barnaba, Epistola, Cap. XIX, 5, în PSB, vol. 1, p. 162; Învățătură a celor doisprezece Apostoli, Cap. II, 1, în PSB, vol. 1, p. 27.

Tertulian, Despre suflet, XXVI, 4-5, XXVII, 1-3, în PSB, vol. 3, pp. 296-297.

Ibidem.

Sf. Grigorie de Nyssa, Despre facerea omului, cap. XXIX, în PSB, vol. 30, p. 79.

Sf. Vasile cel Mare, Epistole, epist. 188, III, în PSB, vol. 12, p. 376.

 

 

Ziarul Lumina



Biserica. Neamul. Politica. Lumea
Societatea Civila NOTIFICA Guvernul Romaniei cu privire la fraudarea suveranitatii si slabirea sigurantei nationale
Guvernului României,
În atenția d-lui Prim-Ministru al României NICOLAE CIUCĂ,
Spre știință tuturor Miniștrilor - membri ai Guvernului
 

În temeiul dispozițiilor art. 51 – Dreptul la petiționare, art.54 (1) – Fidelitatea față de țara este sacră, art. 55 (1) – Cetațenii au dreptul și obligația să apere România, art.2 (1) – Suveranitatea națională aparține poporului român, art. 52 (1)– Dreptul persoanei vatămate de o autoritate publică, art. 29 – Libertatea conștiinței, art. 30 – Libertatea de exprimare, art. 31 – Dreptul la informatie, din Constituția României

și în contextul expirării termenului de 2 ani stipulat în Legea nr. 173 din 13 august 2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, cu modificările și completările ulterioare, publicată în MO nr.736/13 august 2020,

SOLICITĂM și vă NOTIFICĂM următoarele :

1. Guvernul României să adopte sau să propună un act normativ în regim de urgență, prin care să se interzică înstrăinarea participațiilor (active și acțiuni) deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituțiile de credit, precum și la orice altă societate unde statul are active și acțiuni, indiferent de ponderea acestora.

2. Guvernul României să dispună de îndată suspendarea tuturor transferurilor de proprietate aflate în curs cu privire la companiile și societățile naționale, la instituțiile de credit, precum și la orice altă societate unde statul are active și acțiuni, indiferent de ponderea acestora.

3. Guvernul României să întreprindă de urgență toate măsurile necesare pentru ca Statul român să-și redobândească calitatea de acționar majoritar la Fondul Proprietatea, având în vedere că această entitate și-a pierdut scopul pentru care a fost înființată de Guvernul României în anul 2005, anume acela de restituire a proprietăților confiscate de regimul comunist.

Redobândirea calității de acționar majoritar a Statutului român la Fondul Proprietatea este vitală pentru siguranța națională pe care Guvernul României are obligația să o garanteze și să o apere.

Acțiunile Fondului Proprietatea au ajuns în timp să fie deținute și administrate de către diferite entități străine care nu au nicio legătură nici cu obiectivul constituirii acestui organism și nici cu interesul poporului și al statului român.

Astfel, Fondul Proprietatea a ajuns să dețină în prezent procente semnificative din acțiunile unor entități economice care țin în mod direct de siguranța națională a României (exemple sunt în acest sens Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Portul Constanța, Salrom, Aeroporturi etc.) având totodată și un control important asupra acestora.

Faptul că Fondul Proprietatea și-a declarat intenția de a lista acțiunile deținute la aceste companii pe bursele internaționale considerăm a fi un atentat la siguranța națională.

Menționăm că motivul vânzării unor participații ale statului și/sau ale Fondului Proprietatea pe bursele internaționale în vederea modernizării, retehnologizării companiilor reprezintă doar un fals pretext, deoarece aceste fonduri, în mod firesc ar trebui să fie generate în primul rând prin capacitățile de producție și printr-un management adecvat.

Vă solicităm ca participațiile românești la companiile și societățile naționale să rămână intacte, deoarece în caz contrar, fiecare vânzare, oricât de mică, din activele și/sau din acțiunile Fondului Proprietatea ar însemna în opinia noastră atât o fraudare a suveranității, cât și o slăbire a siguranței naționale a României.

Deja mare parte din terenurile agricole ale României nu ne mai aparțin, fiind înstrăinate în urma unor legi lipsite de orice urmă de discernământ și protecționism economic.

CEREM astfel, în acest sens, un protecționism economic cel puțin la nivelul practicat de țările reprezentative pentru Uniunea Europeană, cum ar fi Franța și Germania.

Vă NOTIFICĂM toată această situație, enunțând-o ca pe un fapt agravant, deoarece vulnerabilitatea României se amplifică deosebit de mult, dacă peste pierderea unei părți importante din independența noastră agricolă (alimentară), s-ar adăuga și pierderea prin cedare a ultimelor capacități economice de interes strategic național.

Având în vedere că în ultimii 32 de ani, unii funcționari publici aflați vremelnic în funcțiile de înaltă demnitate în stat, cu statut de factori de decizie, au cedat în numele României și al poporului român nepermis de mult din suveranitatea națională, încălcându-se astfel flagrant art. 2 pct. 1 din Constituția României, prin înstrăinarea și/sau privatizarea controlat-păguboasă atât a marilor entități economice naționale, cât și a unei mari părți din terenurile agricole, raportat și la contextul actualei situații internaționale, când fiecare stat din lume caută să-și protejeze propriile resurse naturale și economice de orice fel, mai ales pe fondul prefigurat a unei crize generale care atinge toate palierele bunei funcționări a societății,

CEREM Guvernului României să facă de îndată aplicarea dispozițiilor imperative ale Constituției României prevăzute la art.104 (1) coroborat cu art.82 (2) privind Jurământul de credință față de România și poporul Român, raportat la art.54 (1) – „Fidelitatea față de țară este sacră”.

In temeiul dispozițiilor Constituției României de la art. 55 (1) – „cetățenii au dreptul și obligația să apere România”, coroborat cu dispozițiile art.54 (1) – „Fidelitatea față de țară este sacră”, raportat la dispozițiile art. 2 (1) – „Suveranitatea națională aparține poporului român”, este de datoria noastră să vă atragem atenția asupra tuturor acestor situații extrem de grave, având dreptul și autoritatea să vă cerem, cu fermitate, să stopați disoluția totală a statului român.

Pe cale de consecință, pentru toate notificările mai sus învederate și pentru nealterarea eticii și moralității, raportat la o justă cauză, în condiții de legalitate, vă cerem imperativ să respectați integral, în literea și spiritul ei, Legea Fundamentală a României - Constituția, începând cu Art.1(1) - „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”.

În cazul în care veți ignora această notificare, vom considera atitudinea dumneavoastră un act de rea-credință, precum și dovada indubitabilă a faptului că ați avut și aveți intenția de a încălca în continuare, în mod flagrant atât Constituția României, precum și legile subsecvente care reglementează exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești, a dreptului de proprietate, precum și a tuturor celorlalte drepturi cetățenești.

 

Prezenta notificare este înștiințarea dumneavoastră și punerea în întârziere cu privire la dispozițiile legale încălcate, la situația de fapt creată precum și prejudiciul iminent ce s-a generat în ultimii 32 de ani asupra întregii societăți, a economiei, a siguranței naționale și a securității vieții, astfel încât să nu puteți spune că nu aveți cunoștință de situația învederată.

 

ROMÂNIA prin organele sale reprezentative, ARE NEVOIE ȘI TREBUIE SĂ FIE RESPONSABILĂ, respectând și apărând națiunea română, suveranitatea națională, independența, unitatea și indivizibilitatea statului român.

 

SOLICITĂM:

Întrevederea directă dintre Primul-Ministru al României dl. Nicolae Ciucă și Miniștrii Membri ai Guvernului României, pe de o parte, iar pe de altă parte, delegația formată din noi, reprezentanții organizațiilor semnatare ale prezentului document-notificare, în calitate de membrii activi ai societății civile, pentru o dată stabilită de comun acord, în vederea găsirii unor soluții viabile de restaurare și protejare a economiei naționale.

Semnatari,

Asociația CALEA NEAMULUI, reprezentată de dl. Mihai Sorin Tărnoveanu,

Platforma STAREA de LIBERTATE, reprezentată de dl. Pompiliu Diplan,

Platforma LEGITIMĂ APĂRARE, reprezentată de dl. Luis Bratu,

Asociația FRĂȚIA ORTODOXĂ SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, reprezentata de dl. Dan Grăjdeanu,

Grupul NEAM ONOARE IDENTITATE, reprezentată de dl. Marian Matei,

Asociația NEAMUNIT, reprezentată de dl. Aureliu Surulescu,

Asociația JURIȘTILOR pentru APARAREA DREPTURILOR și LIBERTĂȚILOR reprezentată de d-na Avocat Marina-Ioana Alexandru,

Asociația ALIANȚA PĂRINȚILOR, reprezentată de dl. Cristian Filip,

Asociația BUCOVINA PROFUNDĂ, reprezentată de dl. Mircea Pușcașu,

Asociația SCUT BOTOȘĂNEAN, reprezentată de dl. Bogdan Cărăușu,

Asociația pentru REVIGORAREA TRADIȚIEI și Asociația pentru TOLERANȚĂ în SPAȚIUL PUBLIC, ambele reprezentate de dl. Andrei Boambeș,

Asociația BASARABII, reprezentată de dl. Răzvan Vastea,

COMUNITATEA IDENTITARĂ, reprezentată de dl. Codrin Goia,

ASTRA CAREI, reprezentată de d-na ing. Daniela Ciută



Iluziile noastre cele de toate zilele - Lector univ. dr. MARIUS ANDREESCU

Tatăl nostru

 Rugăciunea este felul nostru de a intra în legătură cu Dumnezeu, prin care ne arătam credința, nădejdea și dragostea noastră. Rugăciunea este „judecată și judecătorie”, spune Sfântul Ioan Scărarul pentru că ne caracterizează pe noi ca persoane în raporturile noastre cu Dumnezeu, cu lumea creată, cu semenii noștri și cu noi înșine.

 Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a învățat să ne rugăm și ne-a dăruit rugăciunea Tatăl Nostru. Toate rugăciunile inspirate de Duhul Sfânt sunt folositoare, dar aceasta este cea mai puternică pentru că a fost instituită de Mântuitorul nostru, dar și pentru conținutul ei.

 Drept credincioșii din iubire față de Dumnezeu, față de semeni și față de toată lumea zidită, rostesc această rugăciune nu numai în cuvinte, dar și cu mintea clară și senină, cu toată inima curată, cu toată ființa și cu viața lor. Prin rugăciune drept măritorii creștini, preaslăvesc pe Dumnezeu, pe Sfânta Treime, pe Preacurată de Dumnezeu Născătoare și Pururea Fecioară Maria, slăvesc și cinstesc pe sfintele puteri cerești, pe toți sfinții, se închină cu evlavie Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci, preamăresc Învierea Domnului, aduc laudă și mulțumire Domnului pentru toate cele dăruite, pentru iertarea păcatelor și nădejdea mântuirii și cer mila lui Dumnezeu.

 Mărturisim în rugăciunea Tatăl Nostru că sfânt este Dumnezeu și cerem să ne sfințească și pe noi, viața noastră prin lucrarea Duhului Sfânt și văzând lucrarea și strădania noastră de a ne curăți mintea, inima și sufletul de toată întinăciunea și de a împlini după puteri poruncile Sale.

 Cerem să vie Împărăția Sa. Împărăția lui Dumnezeu este înțeleasă greșit de unii creștini. Este considerată a fi realitatea de dincolo de lumea aceasta. Însă, lumea în care trăim și Împărăția lui Dumnezeu nu trebuie să fie gândite într-o succesiune cronologică: "acum" numai lumea aceasta, "pe urmă" numai Împărăția lui Dumnezeu. "Iată, Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru" (Luca 17,21). Acesta a fost răspunsul Mântuitorului celor ce-L întrebaseră când anume va veni ceea ce era de așteptat.

 Așadar, Împărăția lui Dumnezeu este aici și acum. Hristos este Împărăția coborâtă printre oameni. Acolo unde El este prezent, acolo este și Tatăl împreună cu Duhul Sfânt. Deci, în și prin Hristos, Împărăția Sfintei Treimi se descoperă oamenilor. Nu întâmplător, cuvintele prin care Mântuitorul începe propovăduirea au fost: "Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor" (Matei 4, 17).

 Mai cerem în rugăciune ca voia Tatălui nostru să se facă precum în cer așa și pe pământ, ci nu voia noastră. Ne supunem întru totul voii lui Dumnezeu și tăiem voia proprie, ne smerim în fața lui Dumnezeu pentru că știm că numai El știe ce e de folos pentru viața noastră de aici, dar și pentru mântuirea noastră în veșnicie. Libertatea noastră caută cu adevărat ceea ce o sporește și, prin urmare, dorește ceea ce dorește și Dumnezeu pentru noi. Atunci omul unește în el voia lui Dumnezeu cu voia sa, nu în chip înrobitor, ci din iubire, armonizând voia lui cu voia lui Dumnezeu la nivelul deplinei libertăți. Ceea ce cere Dumnezeu de la om este tot ceea ce-l ajută să se dezvolte și să se întregească ca persoană. Să valorifice toate puterile și însușirile cu care l-a înzestrat. Și omul cu adevărat liber răspunde: „Facă-se voia Ta, Doamne!’’ [1]

 Cele pe care ni le dorim și le cerem, după voia noastră, de cele mai multe ori, prin voința Domnului, nu ne sunt date. Poate ca El ne pregătește un dar duhovnicesc bogat, iar noi dorim să primim bunuri pământești, materiale. Din mila lui Dumnezeu avem un mijlocitor, Duhul Sfânt, Care ne “preia” si transmite cererile, care se roagă pentru noi cu suspine negrăite, pentru că noi nu știm, să ne rugăm așa cu afirmă Sfântul Apostol Pavel, iar atunci când acestea sunt nepotrivite, iraționale, nu primim ceea ce am cerut în rugăciunile noastre, ci uneori ni se da ceva mai bun.

 Avraam și Moise au căutat toata viața un pământ la care nu au ajuns niciodată. Au primit în schimb ceva mult mai bun: sporirea credinței, iar cugetele și năzuințele lor au început sa se îndrepte spre comori duhovnicești, singurele adevărate. La fel ni se întâmplă si noua. De multe ori nu primim ceea ce cerem Domnului si rămânem dezamăgiți în visele noastre. În schimb, ni se dă cu prisosință harul pe care nu l-am avut si poate nu ne-am gândit să-l avem niciodată. Înaintând pe spinoasa cale a vieții, alergăm uneori după năluca unei fericiri irealizabile, dar Domnul ne poarta, pas cu pas, pe trepte nevăzute, spre unica, adevărata fericire, viața veșnică în Împărăția Sa.

 Cerem totodată ca Tatăl nostru să ne dăruiască pâinea noastră cea de toate zilele, cea spre ființă astăzi. Cerem ca Dumnezeu să ne ajute să dobândim hrana noastră de fiecare zi, de care are nevoie trupul nostru. Mântuitorul a spus „Fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15,5). Dar nu numai hrană materială cerem în rugăciune, ci și pâinea spirituală precum și pâinea Euharistică pentru a dobândi astfel viața veșnică a tot fericită Tot Domnul nostru Iisus Hristos a spus „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4,4).

 Părintele Teofil Părăian ne învață că: „Fiecare zi e un astăzi, are un mâine și un ieri, dar noi trăim viața într-un prezent continuu, niciodată nu putem depăși nici clipa din față, nici ziua de față, așa că cerem cele de trebuință de la Dumnezeu, doar pentru ziua de astăzi, ziua în care ne rugăm lui Dumnezeu, ziua în care muncim pentru pâinea cea de toate zilele. Prin „pâinea noastră cea de toate zilele”, sau „pâinea spre ființă”, se deduc trei semnificații și anume: pâinea ca hrană pentru existența pământească, pâinea ca hrană sufletească, deci cuvântul lui Dumnezeu, și după aceea, pâinea Euharistică, ceea ce înseamnă pâinea spre viața veșnică, pe care o au cei care cred în Dumnezeu, în Mântuitorul nostru Iisus Hristos”[2].

 „Domnul vrea sa ne bizuim pe El, să primim din mâinile Lui ceea ce ne dă zilnic, să nu ne facem griji pentru viitor. Să-L rugăm să ne dea în fiecare zi pâinea răbdării, a supunerii, a uitării de sine și să încercăm să amânăm grijile care ne apasă până în clipa când ne vom înfățișa Domnului, rugându-L să le „rezolve” după cum va crede de cuviință. Cu siguranță că Domnul nu ne va lăsa flămânzi. Ne va da hrana în fiecare zi — hrana duhovnicească —, ne va trimite o rază de lumină cerească pentru a ne susține, ne va da cu­vânt de mângâiere și încurajare, în clipa când osteniți, sleiți de putere, vom veni înaintea Lui cu deplină credință, vom veni ca niște copii care se supun Părintelui lor ceresc.

 Copi­lul trăiește în prezent, nu-l preocupă viitorul, nu se îngrijeș­te de el. Asemenea și noi, încredințându-ne pe noi înșine și toate ale noastre Tatălui ceresc, să ne adresăm Lui în fieca­re zi, fără a-I pune la îndoiala milostivirea și faptul că vom primi ajutor la vreme[3].

 „Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”, ne învață Domnul nostru Iisus Hristos să ne rugăm Tatălui nostru Cel din ceruri. Aceasta cerere unește două componente care se presupun reciproc: iertarea păcatelor noastre și iertarea păcatelor comise împotriva noastră. Hristos Domnul spune: „Că de veți ierta oamenilor greșelile lor, ierta-va și vouă Tatăl vostru Cel ceresc, iar de nu veți ierta oamenilor greșelile lor, nici tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre” (Matei 6, 14-15). Aici, în această împletire, în această relație, se află și misterul profund al iertării cerute în Rugăciunea Domnească. Iertarea păcatelor greșiților noștri este inclusă în Porunca iubirii. Nu poți să iubești din inimă, după Porunca Mântuitorului dacă nu ierți din inimă pe cei ce greșesc.. Să ierți, dar și să uiți greșelile altora. Mai mult, în rugăciunea Sfântului Efrem Siriul noi cerem lui Dumnezeu să ne dea puterea să ne vedem, să fim conștienți de păcatele noastre, să nu judecăm și să nu osândim pe fratele nostru. Însuși Mântuitorul ne spune ‘’Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați’’(Luca 6,37).

 Legea cea mai profundă a vieții nu constă numai în a nu face răul, ci în a face binele – ceea ce înseamnă, în primul rând, a-l accepta pe celălalt, a realiza unitatea fără de care până și cea mai pașnică societate poate deveni un iad autentic. În esență, acesta este cel mai mare păcat dintre toate și pentru iertarea lui ne rugăm noi în cea de-a cincea cerere cuprinsă în Rugăciunea Domnească.

 „Dar … pentru a cere iertare pentru acest păcat, e necesar să recunoaștem lipsa de armonie cu ceilalți și să facem efortul de a depăși această deficiență a noastră - ceea ce deja implică iertarea lor. Iertarea este o acțiune mistică ce restaurează o plinătate pierdută, așa încât bunătatea să poată domni din nou în noi înșine; iertarea nu e o lucrare ce ține de lege, ci de etică. Din punct de vedere legal, oricine mă lezează trebuie pedepsit – și, până când nu va fi pedepsit, nu se va împlini legea, în timp ce din punct de vedere al conștiinței, încălcarea legii morale nu necesită o reparație legală, ci necesită restaurarea unității și a iubirii, ceea ce nu poate realiza nici o lege din lume. Numai iertarea reciprocă are această putere. Dacă ne vom ierta unii pe ceilalți, atunci și Dumnezeu ne va ierta pe noi. Numai această iertare reciprocă, repet, a noastră față de semenii noștri și a lor față de noi, la care se adaugă iertarea lui Dumnezeu față de noi, ne va putea purifica temeinic conștiința; numai astfel va putea domni lumina în lume. În adâncurile sale, fiecare om e însetat de o asemenea purificare și o caută din toate puterile.”[4]

 Jertfa și moartea Mântuitorului nostru pe Cruce, asumată de bună voie nu reprezintă o simplă absolvire juridică, o grațiere a păcatelor noastre, ci este actul suprem, divin, de reclădire a omului căzut prin păcatul primordial al protopărinților noștri, act ce trebuie înțeles împreună cu taina Învierii și a Înălțării Domnului la cer prin care Iisus Hristos, asumându-și umanitatea a îndumnezeit-o prin har, iar omul a fost și el îndumnezeit, tinzând perpetuu, acum și în eshatologie la asemănarea cu Dumnezeu după har.

 „Și nu de duce pe noi în ispită”, este o altă cerere pe care Mântuitorul ne învață să o adresăm Tatălui Nostru Cel ceresc în rugăciunea noastră. „A ispiti” are cel puțin următoarele trei înțelesuri:

 - înseamnă a ademeni, a tenta, a atrage pe cineva cu un lucru care l-ar interesa și pe care nu și-l poate procura decât cu ajutorul "ispititorului".

 - a încerca, a verifica în scopul de a constata dacă cineva sau ceva este bun sau rău. Mai înseamnă a pune la încercare, înseamnă a căuta să verifici sentimentele, caracterul sau capacitatea cuiva. Încercarea mai înseamnă: necaz, suferință, primejdie, dificultate pe care o îndură cineva.

 - poate avea și sensul de cunoaștere. Ispita este dorința noastră și încercările de a cunoaște numai cu puterea limitată a rațiunii noastre și cu instrumentele științei de asemenea limitate, a ceea ce este mai presus de noi și de cunoașterea rațională, științifică, să cunoaștem incognoscibilul, să dezvăluim conținutul tainelor pe care la sesizăm și pe care dorim să le descifrăm. Dar taina nu poate fi ispitită cu rațiunea noastră cunoscătoare, așa cum spun sfinții părinți.

 Pentru a primi și a avea în conștiință și în cunoștință cele mai presus de înțelegere noastră rațională avem nevoie de credință și de harul dumnezeiesc și de iubire. Suprema cunoaștere constă în iubirea față de Dumnezeu și prin Dumnezeu față de fiecare om și față de toată firea creată. Dar credința și iubirea după Porunca dumnezeiască nu ni le dăm noi, ci sunt dăruite de Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfânt.

 Îl rugăm pe Dumnezeu să nu ne ispitească și să nu îngăduie, încercări, sau suferințe mai presus de puterile noastre, să fim răbdători și să înțelegem corect rostul încercărilor din viața noastră, să nu îngăduie lucrarea vrăjmașului asupra noastră, să ne ferească de ispita slavei deșarte, a mândriei, a părerii de sine în viața noastră, dar și în folosirea darurilor dumnezeiești ale Duhului Sfânt pe care le primim. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ferească de a cădea în ispita păcatelor și a patimilor trupești și sufletești, pentru că singuri, fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem să evităm căderile noastre.

 Însuși Mântuitorul ne învață: "Privegheați și vă rugați ca să nu intrați în ispită!". Iar Sfântul Apostol Iacob afirmă răspicat: "Dumnezeu nu poate fi ispitit de rele, El însuși nu ispitește pe nimeni" (Iacob 1, 13-15), deci Dumnezeu nu ne duce in ispita, dar poate îngădui ispita și de aceea ne rugăm să nu o îngăduie pentru că noi nu putem rezista singuri la toate încercările și patimile care se abat asupra noastră și nici să le evităm.

 Ispitele sunt de doua feluri: aducătoare de moarte, care izvorăsc din uneltirile diavolului și purificatoare, care își au obârșia în voia lui Dumnezeu. Această afirmație se susține pe baza răspunsurilor Sfântului Maxim Mărturisitorul către Talasie: "Precum cunoaște Scriptura două feluri de întristări, la fel cunoaște două feluri de ispite: unele cu voie și altele fără voie, unele creatoare de plăceri voite, celălalt aducător de dureri fără voie. Ispita de voie dă ființa plăcerilor voite, iar cea fără de voie aduce durerile fără de voie. Unele sunt cauza întristării din suflet, iar celelalte a întristării după simțuri. Ispita cu voie produce întristarea în suflet și cauzează plăcerea în simțuri; iar cea fără de voie naște plăcerea sufletului și întristarea trupului”.

 După aceea, continuă Sfântul Maxim, socotesc că Domnul și Dumnezeul nostru, învățând pe ucenicii Săi cum trebuie să se roage, le spunea să se roage să nu le vină felul ispitelor cu voia: "și nu ne duce pe noi în ispită", adică îi învăța pe ucenicii Săi să se roage să nu fie lăsați să facă experiența ispitelor plăcerii, adică a celor voite și poftite[5].

 Cerem Tatălui nostru „să ne izbăvească de cel rău”. Este a șaptea cerere din rugăciunea Tatăl nostru. Lumea este astăzi prăbușită într-o mare de rău, a necredinței, a ateismului, a violenței și a dorinței de putere și de stăpânire, egoismului și distanțării de Dumnezeu și de semeni. Răul nu este numai haosul, absența ființei, neantul din afara noastră și din noi, ci dovada unei inteligențe perverse care, prin orori sistematic absurde, vrea să ne vadă îndoindu-ne de Dumnezeu și de bunătatea Sa.

 Într-adevăr, nu este vorba numai de „lipsa binelui", cum spun părinții, nu numai această ’’lipsă de a fi’’, prin care filosoful Lacan[6] definea omul contemporan, ci de cel viclean, cel rău, nu materia, nici trupul, care sunt bune pentru că sunt creația lui Dumnezeu, ci inteligență îngerească întoarsă din lumină în întuneric, care a căzut pentru totdeauna în întunericul cel mai din afară pregătit din veci diavolului pentru că a crezut că poate fi Dumnezeu. Iată că răul deși nu este creat de Dumnezeu poate fi și personificat.

 Prin urmare noi ne rugăm lui Dumnezeu să ne izbăvească de răul din noi, de necredință, îndoială, slava deșartă, egoism, de toată patima trupească și sufletească împotriva căreia singuri nu putem lupta dar și de răul din afara noastră care de multe ori ne copleșește și încearcă să ne stăpânească să ne facă robi săi din fii ai libertății și împotriva căruia de asemeni singuri nu putem lupta, cerem lui Dumnezeu să ne ferească de ispita neantului, a neființei pentru că să devenim buni, să ne străduim să facem binele poruncit de Dumnezeu, să punem început bun, dar să avem totodată conștiința limitelor noastre pentru că niciodată nu facem binele prin noi înșine, ci numai prin puterea lui Dumnezeu.

 Trebuie spus că Dumnezeu n-a creat răul și că nici măcar nu l-a permis. „Chipul lui Dumnezeu șiroiește de sânge în umbră”, spunea Léon Bloy într-o expresie citată adesea de Berdiaev.

 Dumnezeu primește răul în plină față, așa cum Iisus primea palmele. Strigătul lui Iov se înalță mereu și își plânge copiii. Dar răspunsul lui Iov a fost și rămâne dat: este Crucea. Este Dumnezeu cel Răstignit pentru tot răul din lume, dar care face să izbucnească din întuneric o imensă forță de Înviere. Paștele este schimbare la față în adânc. „Izbăvește-ne de cel rău" înseamnă: Vino, Doamne Iisuse, vino, Tu care ai venit deja ca să biruiești iadul și moartea, Tu care spuneai că l-ai văzut pe „Satan căzând ca un fulger din cer” (Lc. 10, 18). Această biruință este prezentă în adâncul Bisericii. Noi luăm din ea putere și bucurie, ori de câte ori ne împărtășim. Și dacă Hristos o păstrează tainică, este pentru că vrea să ne asocieze ei. „Izbăvește-ne de cel rău” e o rugăciune activă, o rugăciune care ne angajează. Întreaga Biserică este angajată în această luptă ultimă, nu pentru a birui, ci pentru a descoperi biruința lui Iisus asupra iadului: de la călugării care caută lupta corp la corp cu puterile întunericului, astfel încât mânăstirile și chiliile pustnicilor sunt ca niște paratrăsnete spirituale ale lumii, până la cei mai umili dintre noi, cuibăriți de teamă lângă crucea lui Hristos, și care se străduiesc cu răbdare, zi de zi, să lupte împotriva tuturor formelor răului din noi, din jurul nostru, din cultură și societate, care refac strâns țesătura vieții, pe care nu încetează să o deșire cel numit în Scriptură „Stăpânitorul morții”[7].

 Același renumit teolog ortodox francez adăuga cu referire la ceea ce cerem noi prin rugăciune și adevărata condiție a omului contemporan: „Și pe noi, care ne rușinăm că suntem creștini, sau, dimpotrivă, facem din creștinism, din credința noastră, stindardul superiorității și al disprețului. Pe noi care vorbim de „îndumnezeire" și care suntem adesea atât de puțin umani, izbăvește-ne de rău”.

 Pe noi, care vorbim cu atâta ușurință de dragoste și care nu știm nici măcar să ne respectăm unii pe alții, „izbăvește-ne de rău’’.

 Și pe mine, un om al neliniștii și al chinurilor, împărțit atât de adesea, atât de puțin sigur că exist și care îndrăznesc să vorbesc - Biserica e singura mea scuză - despre Împărăție și despre bucuria ei, „izbăvește-mă de rău".

 Sfântul Francisc de Sales a prezis că într-un moment hotărâtor al istoriei se va produce așa-numita decatenatio sanctorum, „scoaterea din lanțuri a sfinților". Deocamdată, avem rugăciunea și așteptarea...

 Ca a Ta este împărăția, puterea și slava", altfel spus, crucea, dragostea și viața în sfârșit biruitoare, „a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh" și adaugă ortodocșii „în vecii vecilor. Amin”.[8]

 Lumea nu este și nu poate fi rea pentru că este creată de Dumnezeu din iubire și căreia Dumnezeu îi conferă o valoare eternă. Rău este lumescul din lume, păcatul, patima omenească de tot felul pe care Dumnezeu le îngăduie pentru ca omul să se smerească simțind teribila spaimă a neantului, a întunericului celui din afară și astfel să se întoarcă la Dumnezeu și la Dreapta credință. Omul nu poate să facă nimic bun fără Dumnezeu. Despărțindu-se de Dumnezeu, de dreapta credință, omul a creat păcatul, lumescul precarităților existențiale, idolii și iluziile vremurilor noastre. Pentru lumescul din lume nu s-a rugat Mântuitorul.

 Lumea de astăzi a căzut în lumesc, în precarități existențiale de tot felul pe care însă le venerează.

 Despărțirea de Dumnezeu, de dreapta credință, ateismul, sau și mai rău profanarea sacrului, prigonirea drept credincioșilor și a Bisericii lui Hristos și nu se mai roagă lui Dumnezeu ci venerează idolii vremurilor noastre pe care lumescul îl creează, dorința de avere și acumulare de bunuri materiale nelimitată, consumismul, izolarea social și lupta , contradicția socială și economică, egoismul, socialul fără comunitate și fără comuniune , adică fără iubire, tehnologia care înlocuiește umanismul, normativismul social, cu deosebire juridic, care se dorește a înlocui legea lui Dumnezeu, legea harului și a iubirii, proclamarea în mod fariseic și formal a drepturilor omului ca nouă religie socială, globalismul mondial, dorința de putere și supunerea umilitoare a omului față de puterea statală exercitată împotriva firii și a omului ca persoană sunt câteva din caracteristicile lumii de astăzi căzute în lumescul cotidian, o lume care se distanțează tot mai mult de Dumnezeu și de dreapta credință.

 Părintele Teofil Părăian afirma că, „măsura credinței este măsura vieții”. Cum îți este viața la fel îți este și credința. Prin urmare există o legătură organică între viață și credință, între felul în care trăim și credință. Nu se poate ca un om să se considere sau să fie considerat ca drept credincios dacă săvârșește fapte de necredincios și felul cum își trăiește viața este contrar voii lui Dumnezeu.

 Mulți, foarte mulți dintre oamenii de astăzi, societăți și guvernanți au căzut în precaritățile existențiale ale lumescului. Prin ceea ce gândesc și făptuiesc, prin modul în care își trăiesc viața sau despărțit de Dumnezeu și de dreapta credință pe care mulți o și prigonească, la fel și pe drept măritorii creștini și se închină idolilor vremurilor noastre pe care și noi i-am enumerat exemplificativ mai sus, au profanat sacrul și au pervertit rugăciunea .

 Mulți dintre contemporanii noștri refuză autenticul existențial al firii umane, nu se mai consideră persoane libere create după chipul lui Dumnezeu și se mulțumesc a fi indivizi, unii posesori temporari ai puterii statale lumești, trăiesc în minciună, în iluziile lumescului pe care tot ei le creează și pe care încercă să le promoveze ca adevăr.

 Cei care au ales să se despartă de Dumnezeu și de dreapta credință, prin felul lor de a-și trăi viața pervertesc și sensul rugăciunii Tatăl nostru dăruită lumii de Mântuitor și de aceea denumită de sfinții părinți, de tradiție și de Biserică ca fiind rugăciunea domnească. Pentru aceștia, având în vedere viața, gândurile , convingerile și faptele lor rugăciunea pare să aibă alt conținut și alte sensuri:

 Omul contemporan căzut în lumescul patimilor sale, a iluziilor create de el, în neautenticul existențial pare adresa lui Dumnezeu spunându-I că nu vrea să se sfințească Numele Său. Nu știe ce este sfințenia și nici nu are ce face cu ea pentru că nu îl ajută la nimic, dimpotrivă iar tulbura viața pe care o trăiește în patimi și în iluzii de tot felul în care se simte foarte bine și pe care le consideră ca fiind singura realitate.

 Guvernanții noștri de astăzi atei, corupți și dornici de putere, par a se adresa lui Dumnezeu: Doamne să nu vină Împărăția Ta, noi o avem pe a noastră în această lume care se bazează pe puterea noastră discreționară, pe acumulare și pe consum dar și pe globalismul creat de noi prin care stăpânim pe supușii noștri, oferindu-le surogate existențiale. La fel, mulți dintre contemporanii noștri consideră că nu au trebuință de Împărăția lui Dumnezeu despre care Sfântul Apostol spune: „Căci împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură, ci dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt” ( Romani 14, 17). Dar noi tocmai de mâncare și băutură avem nevoie, de plăcerile și patimile noastre în care ne simțim atât de bine. Nu avem nevoie de dreptate și pace întru Duhul Sfânt. De altfel, mulți dintre noi nu cred că există Împărăția Lui Dumnezeu mai presus de lumea creată și mărginită în care trăiesc și pe care o singură a fi unica realitate.

 Noi nu vrem să se facă voi Ta, ci numai voia noastră. Nu vrem să ne supunem Ție, să împlinim poruncile Tale, pentru că noi știm ce este mai bine pentru noi. Iar voința noastră dorește eul care se închide în sine, nu avem nevoie de comuniunea Bisericii Tale, voim ca rațiunea noastră să fie unica atot stăpânitoare, voim să trăim în precaritățile existențiale și păcatele noastre pe care noi le-am creat. Nu știm și nu vrem să ne smerim cu inima și cu mintea în fața Ta, pentru că noi avem slava noastră cea deșartă în această lume. Voim să acumulăm și să consumăm cât mai multă avuție materială. Știm că suntem alcătuiți din trup și suflet, dar voia noastră este pentru trup, pentru grija de multe, ci nu pentru suflet.

 Noi nu avem nevoie ca Dumnezeu să ne dăruiască nouă pâinea noastră cea spre ființă, cea de toate zilele. Trăim cu iluzia că tot ce ne trebuie pentru viața noastră obținem numai prin puterea noastră. Trăim cu iluzia că lumea în care trăim este creată de noi, ne putem susține singuri și nu avem nevoie ca Dumnezeu să ne mai dăruiască ceva. Cu atât mi puțin avem trebuință ca Dumnezeu să ne dăruiască pâinea euharistică pentru viața de veci care va urma. Contemporanii noștri atei consideră această lume ca unica realitate iar progresul științific, tehnologic, social, valorile culturii și ale civilizației sunt opera exclusivă a omului și deci nu avem nevoie de darurile lui Dumnezeu. Omul este a tot suficient sieși și de aceea mulți trăiesc în iluzia că nu avem de ce să cerem de la Dumnezeu să ne susțină viața prin darul Său în fiecare zi.

 Omul secularizat al vremurilor noastre nu mai cere de la Dumnezeu pâinea cea de toate zilele, dar prin modul de a exista Îi cere lui Dumnezeu să îi dăruiască iluziile și plăcerile cele de toate zilele în care se complace să trăiască. Societatea secularizată de astăzi nu conștientizează că propriile iluzii și plăceri, pe care nu Dumnezeu le creează și nici nu ni le dăruiește, ci omul este creatorul lor sunt contrare firii și sunt o închisoare pentru om, în care mulți se simt foarte bine! Sfinții Părinți spun că cea mai periculoasă închisoare este aceea în care te simți bine, închisoarea iluziilor, plăcerilor și lumescului din lume.

 Cei ce trăiesc în lumescul acestei lumi și care nu mai știu de Dumnezeu, nici de frica și nici de iubirea de Dumnezeu, de aproapele și de toată firea zidită rămâne în egoismul său ce închide ființa sa pentru alții și chiar și pentru sine. Felul de a fi al societății de astăzi se construiește după principiul, „Homo homini lupus est” - omul este lup pentru om. Exclusivismul social, concurența socială și economică, indiferența față de aproapele, intoleranța la greșelile altora, dorința de acumulare materială sunt caracteristici ale societății secularizate de astăzi.

 De aceea, cei căzuți în lumescul acestui lumi nu mai au trebuință de iubirea milostivă a lui Dumnezeu, de iertarea Lui, ci par a se adresa Tatălui ceresc: Doamne nu ne ierta nou greșelile noastre pentru că nici noi nu iertăm greșiților noștri. Mulți dintre cei de astăzi nu se mai gândesc la aproapele lor, la ceilalți oameni și nu fac nimic pentru ei.

 Părintele Teofil Părăian subliniază importanța legăturii dintre rugăciune și faptele iubirii, inclusiv faptele iertării: „Nu poți face în rugăciune ceea ce n-ai face în realitatea faptelor. Nu poți cere de la Dumnezeu să facă El ceea ce de fapt nu faci tu însuți la măsurile tale, sau ceea ce n-ai face dacă ai avea mai multe posibilități. Rugăciunea noastră pentru oamenii din suferință este echivalentul iubirii noastre față de cei pentru care ne rugăm. Fără acest echivalent rugăciunea ar suna cam așa: „Fă Tu, Doamne, pentru robul Tău acesta, că eu și așa n-aș face nimic sau aproape nimic”. Rugăciunea în care nu-ți pui inima pentru aproapele nu-i rugăciune, ci formalitate și profesionalism”[9].

 Omul secularizat al zilelor noastre pare a se adresa Tatălui ceresc spunându-i să nu-l izbăvească de ispite, să-l lase în ispite. Bineînțeles nu este vorba de încercările vieții sau de ispita suferințe pe care nu le dorește, nu le acceptă și nu le înțelege. Societatea capitalistă încearcă să scape prin propriile puteri de ispita suferinței prin știință și tehnologie, care oferă gustul plăcut al comodității, prin acumulare de bunuri materiale și prin consum. Nu a reușit să elimine suferința pentru că fără Dumnezeu omul nu reușește să scape de durere și de suferință. Omul contemporan, străin de Dumnezeu și de dreapta credință, dorește să rămână în ispita plăcerii, ispita puterii, ispita slavei deșerte, ispita bogăției, care fac parte din iluziile acestei vieți. Nu Dumnezeu îl duce pe om în astfel de ispite, ci omul singur le creează sau le acceptă.

 Mai este și ispita cunoașterii. Dreapta credință ne învață că tainele lui Dumnezeu nu pot fi ispitite, dar le putem contempla sau înțelege prin lucrarea teandrică a Duhului Sfânt. Omul contemporan a creat iluzia că rațiunea umană și puterea de cunoaștere sunt nelimitate. Pentru omul secularizat nu mai există taine, crezând că poate să aducă și să explice întreaga existență prin capacitatea sa rațională, fără ajutorul lui Dumnezeu. Realitate firii noastre mărginite demonstrează mereu imposibilitatea obiectivă ca omul prin capacitatea sa rațională să cunoască nelimitat existența.

 Cea mai puternică dintre ispitele în care cad ateii este ispita neantului, a golului, a neființei, a dorului de ducă a fiului risipitor. Constantin Noica subliniază foarte bine: „Lasă neantul în pace, dacă nu vrei să-ţi arate prăpăstiile lui”.

 Nu-i mai cerem Tatălui ceresc să ne izbăvească de cel rău, pentru că în societatea de astăzi răul a luat locul binelui și ne stăpânește. Formele răului în care mulți să complac să trăiască sunt multiple, de la egoism la patimile de tot felul, de la dorința de stăpânire până la violența socială, conflictele și războaiele de tot felul, de la degradarea mediului în care trăim la non cultura îndeosebi la cei tineri, viața trăită numai pentru plăcerile trupești. Și enumerarea ar putea continua.

 Răul îmbracă și forma ispitei neantului care i-a cuprins pe mulți. Răul mai înseamnă și suferința de tot felul, trupească și sufletească, bolile care cuprind pe mulți, nu ca încercări spre mântuire, ci ca o consecință a păcatelor noastre. Mulți din cei aflați în suferință, căzuți în necredință nu înțeleg restul ei și căzuți în necredință nu cer ajutorul lui Dumnezeu să-i întărească și să-i izbăvească, cred că pot birui și singuri sau se revoltă neacceptând suferința. Răul poate fi și personificat - diavolul, necuratul încearcă fără a reușească să stăpânească această lume.

 Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: ’’Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul cu binele’’(Rom. 12, 21). Dar astăzi mulți răsplătesc și binele și răul tot cu rău. Răul este neființa, golul absolut de care mulți, cu voie liberă se lasă dominați și consideră că acesta este firescul existenței. De aceea, cei care nu acceptă dreapta credință și s-au despărțit de Dumnezeu, nu-i mai cer Tatălui ceresc să-i izbăvească de cel rău. Părem a-I spune lui Dumnezeu, nu ne izbăvi de cel rău, pentru că el a devenit casnicul și prietenul nostru.

 

Iluzii ale omului contemporan

 Ne referim la câteva dintre iluziile lumii de astăzi pe care mulți, despărțiți de Dumnezeu și refuzând dreapta credință ajung să le socotească ca fiind realități și să creadă în ele:

 1. Lumea sensibilă este singura realitate posibilă. Este iluzia generată de necredința în Dumnezeu. Nu există Dumnezeu, nu există o realitate transcendentală, viață veșnică. Mulți dintre oameni acceptă existența numai a acestei lumi sensibile, în care trăim, pe care o vedem și o cunoaștem, nu și realitatea unei lumi inteligibile, a Duhului, pentru că pe aceasta nu o pot vedea și nici nu o pot cunoaște numai cu mijloacele rațiunii. Prin urmare, consideră aceștia, viața trebuie trăită aici și acum cât mai intens posibil pentru că nu există un ’’dincolo’’, Ierusalimul ceresc. În această lume, consideră ateii totul este relativ și binele și răul și minciuna și adevărul, fericirea și nefericirea. Cei căzuți de la dreapta credință trăiesc în iluzia că viața se sfârșește aici și tot ceea ce contează pentru viața omului este, dacă poate să folosească la intensitate cât mai mare legile determinismului lumii materiale și timpul acestei vieți, acumulând și consumând, nepăsători față de Dumnezeu și realitatea transcendentală. Pentru aceștia nu există mântuire decât în această lume și prin această lume.

 Spre deosebire, pentru teologia ortodoxă, bazată pe adevărurile de credință și dogmele ortodoxe, existența este înțeleasă în trei dimensiuni: existența lui Dumnezeu, existența lumii și existența omului. Concepția ortodoxă despre existență, față de concepțiile raționalist filosofice sau științifice implică dimensiuni noi, cea mai importantă fiind comuniunea de iubire între Dumnezeu, ca existență și Persoană Supremă, și om, ca persoană creată după chipul lui Dumnezeu. Această comuniune transferă problematica existenței din relativismul și finalitatea determinismului temporar și cauzal al lumii materiale, bazat pe legi repetitive, într-o dimensiune spirituală, ontologică, a cărui sens nu mai aparțin determinismului cauzal, material, transgresează această lume, fiind expresia eternității vieții, ca relație personală între Dumnezeu și om. Părintele Arsenie Boca sublinia foarte bine acest aspect prin cuvintele: „Nu sunt născuți din timp, ci din veșnicie”.

 Dogmele creștine cuprind, ca element determinant al existenței, iubirea, ca fiind sensul suprem al creației, dar și al existenței. „Numai iubirea dă sens și valoare, deci lumină tuturor. Și trebuie să fie un astfel de izvor suprem al iubirii sau luminii”[10]. Alături de iubire, libertatea este un alt element fundamental al existenței la care se referă dogmatica ortodoxă. Iubirea nu este numai un sentiment descris la nivelul stărilor psihofizice; iubirea este ontologică și factor creator existențial.

 Pentru a învinge această iluzie foarte puternică avem nevoie de credință, de lucrarea Duhului Sfânt în noi și de vederea inteligibilă, duhovnicească după cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Iar credința este încredințarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute” (Evrei 11,1). Credința pe care nu ne-o dăm noi, ci o primim de la Dumnezeu este dobândirea convingerii că această lume este trecătoare și precară și adevărata viață va fi în veacul ce va să vie. Credința este izbăvirea de îndoială, proprie lumii sensibile și finite.

 2. Lumea acesta își are cauza în ea însăși. Este iluzia generată de raționalismul iluminist și care consideră că legile materiale ale determinismului cauzal pot explica apariția și evoluția lumii sensibilă. Iluzia aceasta are ca sursă încrederea nelimitată în cunoașterea rațională și rațională cu excluderea credinței în Dumnezeu, a cunoașterii prin credință. Între știință și credință nu este incompatibilitate, dacă știința admite că ultimele adevăruri fundamentale sunt cele ale dreptei credințe.

 Chiar și știința ajunge până la urmă la concluzia că legile determinismului material nu pot explica apariția lumii și a vieți, armonia universului, originea omului și în general existența.  Dumnezeu a creat lumea din nimic, dar nu se poate accepta neantul, inexistența, ca și realitate, adică un momente temporare în care existența să nu fi fost prezentă. Iată ce spune în acest sens Părintele profesor Dumitru Stăniloae: „Nu ne putem închipui că a fost cândva când n-a existat nimic. De unde ar fi apărut ceea ce este? Existența fără de început este un fapt incontestabil, iar faptul acesta este supremul mister, total inexplicabil. Dar existența fără început n-a putut fi fără să știe de sine. Nu s-ar putea răspunde că ea a existat pentru a naște, cu vremea, din sine, o conștiință de sine. Oricând ar fi apărut anterior această conștiință de sine, dacă ar fi apărut dintr-o existență fără de început, ar însemna că până la această apariție a trebuit să se parcurgă o infinitate de timp. Și dacă s-ar spune aceasta, ar însemna că existența fără de început a ajuns la conștiința de sine, fiind supusă unei legi a evoluției spre o anumită țintă a evoluției unei existențe fără de început, trebuind să parcurgă un timp infinit, ceea ce apare ca absurd. Căci, afirmându-se că existența fără de început a ajuns prin evoluție la o conștiință de sine, se afirmă că de ființa ei ține în mod necesar împlinirea prin conștiința de sine. Și atunci, pentru ce ar trebui să treacă un timp infinit până în apariția în ea a conștiinței de sine? Astfel, recunoașterea unei existențe fără început, având trebuința înaintării spre o conștiință de sine, care îi aparține în mod potențial, trebuie să implice în ea recunoașterea că conștiința de sine aparține existenței fără început”[11]

 Bunul simț filosofic și raționalitatea oamenilor de știință ajung totuși, după mari eforturi intelectuale, la concluzia cuprinsă în două adevăruri existențiale: această lume nu este unica realitate și, al doilea, lumea nu își are cauza în ea însăși.

 Dincolo de orice comentariu, propunem spre meditație cuvintele mitropolitului Antonie Plămădeală: „Un mare filosof german, Wittgenstein, spunea că lumea nu își are cauza în ea însăși. Eu, când citesc această afirmație adevărată, spun că mama știa lucrul acesta, deși avea numai patru clase primare. De aceea, pe ea nu o citează nimeni. În gura ei asemenea lucruri ar fi o banalitate! Când Wittgenstein spune așa ceva e cu totul altceva. Mama a ajuns firesc și fără convulsiuni la aceasta, pe când bietul Wittgenstein s-a chinuit o viață să descopere acest lucru simplu: că lumea nu își are cauza în ea însăși, ci cauza e Dumnezeu. Nu trebuie să fii mare filosof ca să știi lucrul acesta”[12].

3.Forma de organizare actuală a societății: democrația socială este cea mai bună dintre toate formele de guvernare. Globalismul și democrația actuale sunt eterne.

 Este o iluzie care domină lumea de astăzi întreținută de guvernanți dar și de teoreticieni. Realitățile sociale contemporane o contrazic. Omul zilelor noastre nu se regăsește pe sine ca persoană liberă și demnă în actuala organizare considerată democratică a lumii.

Democrația contemporană considerată a fi una a maselor în care decizia politică, economică și socială aparține aparent unei majorități reprezentative a poporului, nu a creat cea mai bună formă de organizare socială. În realitate puterea și decizia politică aparțin unui grup restrâns de oligarhi și guvernanți

 Nici democrația constituțională și nici globalismul contemporan nu au putut să evite crizele sociale, ba mai mult, de multe ori sunt sursa lor.

 Sistemele de guvernare considerate democratice nu au eliminat dictatura în exercitarea actului de guvernare. Excesul de putere al guvernanților și concentrarea exercitării puterii statale sunt realități prezente atât intern cât și internațional. Măsurile draconice și discriminatorii de restrângere și chiar eliminare a drepturilor omului există pretutindeni iar justiția și mecanismele de control statale și sociale nu au putut să le împiedice.

Statul de drept a devenit în zilele noastre o simplă iluzie, atât în privința garantării exercitării drepturilor fundamentale, a suveranității naționale și a supremației constituției și a legii. Sistemele internaționale ale globalizării, în special organizația suprastatală Uniunea Europeană, au eliminat conceptele de supremație a constituției și a legii și suveranitatea națională, impunând statelor membre fără putere politică și economică o ordine politică, socială și economică de cele mai multe ori contrară tradițiilor, valorilor dar și trebuințelor interne ale statelor.

 Statul social este o simplă iluzie deoarece obligațiile pozitive ale guvernanților de a construi un sistem eficient de ocrotirea sănătății, de educație, de a asigura locuri de muncă și mai ales un nivel de trai decent pentru întreaga populație nu au fost îndeplinite.

 Democrația socială contemporană este o sursă a ateismului și a secularizării sociale. Guvernanții acreditează și susțin ideea atee că existența lui Dumnezeu este o simplă ipoteză de care nu mai avem nevoie, cum a spus filosoful Laplace. Prigoana împotriva dreptei credințe și a credincioșilor a devenit realitate în sistemele sociale considerate a fi democratice.

 Cu toate acestea, propaganda guvernamentală, mulți teoreticieni, sistemele de educație la toate nivelele acreditează ideea superiorității democrației constituționale și sociale contemporane, a mecanismelor economice actuale bazate pe consum și pe concurență, a globalismului, a ideologiilor din lumea de astăzi, în raport cu orice altă formă de organizare statală și socială pe care a cunoscut-o lumea.

 Iluzia că actuala organizare statală a societății, metodele de guvernare contemporane, globalismul și integrarea internațională, mecanismele Uniunii Europene sunt eterne a devenit ceva comun. Toate formele de organizare statală și socială care au existat de-a lungul au avut această iluzie. Istoria omenirii impune realitatea care spulberă a astfel de iluzie. Toate imperiile lumii, orice formă de organizare socială și statală sau de guvernare au fost trecătoare, pentru că totul în această lume este trecător. Și actuala formă de organizare socială și statală, Uniunea Europeană, va dispărea. Nu știm cum va arăta lumea de mâine și cum va fi organizată.

 Însuși Mântuitorul ne învață:
’’Iar El răspunzând le-a zis: Vedeți toate acestea? Adevărat grăiesc vouă. Nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu se risipească...
Căci mulți vor veni în numele Meu, zicând Eu sunt Hristos și pe mulți îi vor amăgi
Și veți auzi de războaie și de zvonuri de războaie, luați seama să nu vă speriați, căci trebuie să fie toate, dar încă nu e sfârșitul.
Căci se va ridica neam peste neam și împărăție peste împărăție și va fi foamete și ciumă și cutremure pe alocuri
Dar toate acestea sunt începutul durerilor.
Atunci vă vor da pe voi spre asuprire și vă vor ucide și veți fi urâți de toate neamurile pentru numele Meu.
Atunci mulți se vor sminti și se vor vinde unii pe alții și se vor urî unii pe alții.
Și mulți proroci mincinoși se vor scula și vor amăgi pe mulți
Iar din pricina înmulțirii fărădelegii, iubirea multora se va răci,
Dar cel ce va răbda până la sfârșit acela se va mântui’’.(Matei 24, 5-13).
 Iar Sfântul Apostol Pavel ne spune: Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită. (Romani 12, 2)

4. Omul nu mai are trebuință de libertate. El trebuie să se supună legilor naturale și ale guvernanților. În schimbul supunerii și renunțării la libertățile sociale primește de la guvernanți securitatea și siguranța existenței sale.

 Iluzia că libertățile publice nu mai sunt necesare este generată de guvernanți pentru a putea domina, pentru a reduce omul de la persoana la individ. Există concepția că statul și guvernanții europeni sunt cei care cunosc ce este bine pentru om și societate. De aceea drepturile și libertățile individuale în spațiul public nu își mai au rostul.  

 Ovidiu Hurduzeu vorbește în acest sens de sclavii fericiți. Occidentalul și nu numai se simte astăzi din ce în ce mai vulnerabil. Panica, nesiguranța, apatia socială, evitarea de măsuri drastice de securitate au înlocuit spiritul temerar, dorința de a experimenta și depăși limitele, dorința de libertate. Totul a devenit subordonat noțiunii de siguranță, de securitate. Acum nimeni nu te mai întreabă –’’te simți liber?’’ Acum întrebarea este –’’te simți în siguranță?’’ Siguranța nu trebuie privită într-un sens restrâns, tehnic, ci în adevărul ei profund ca viziune asupra lumii. Perceperea realității prin ideea de vulnerabilitate este un fenomen cultural strâns legat de statutul individului în epoca noastră a hiperglobalizării și a postmodernității instituționalizate.[13] Și statul comunist dorea același lucru și avea aceiași politică de a anihila libertățile omului și de a-i oferi siguranță socială în schimb.

 Este o iluzie a guvernanților că omul creat după chipul și asemănarea cu Dumnezeu ar putea să abandoneze libertatea sa, să accepte restrângeri și limitări drastice ale drepturilor sale și să accepte tutela dominatoare a statului, însoțită de siguranța în mediul social. Personalitatea, demnitatea și libertatea omului nu pot fi desființate de către guvernanți pentru că ele sunt daruri ale lui Dumnezeu și de aceea omul în mediu social nu se va mulțumi niciodată cu statutul de ’’sclav fericit.’’

 5. Iluzia ca schimbând o guvernare cu altă guvernare lumea ar deveni mai bună și omul mai fericit.

 Iată ce spune Constantin Noica: „Nu absurditatea stăpânirilor te surprinde, ci a celor stăpâniți. Cum pot ei crede că alte stăpâniri le pot da ceea ce nu au?”

 Este o iluzie în care mulți nu mai cred. Istoria mai veche sau mai nouă arată că succesiunea zisă democratică a partidelor la putere, la noi nu a dus la mai binele social, economic și al traiului mai bun promis. Discrepanțele sociale, sărăcia generalizată nu au fost eradicate. Nici criminalitatea, corupția, violența de tot felul nu au dispărut, ba din potrivă au proliferat și au apărut forme noi de infracționalitate. Nivelul de trai decent, de cultură, sănătate, civilizație, promise de atâtea ori de guvernanți sunt simple iluzii. În decursul timpului guvernanții nu au înfăptuit binele promis, cu atât mai puțin mai binele.

 Mecanismul constituțional considerat democratic al reprezentării poporului prin sistemele electorale nu a determinat și responsabilitatea guvernanților pentru binele public, ci a accentuat preocuparea acestora pentru realizarea propriilor interese mai mult sau mai puțin oculte. Consecința este distanțarea evidentă dintre guvernanți și guvernați, inclusiv apatia poporului pentru ceea ce se poate numi viața politică socială.

 6. Iluzia că rațiunea și cunoașterea umană nu au limite. Știința și tehnologia sunt nelimitate. Întreaga existență, tainele universului pot fi cunoscute de om mai devreme sau mai târziu, iar progresul științei este infinit. Este iluzia iluminismului, a încrederii nemărginite în rațiunea umană care nu mai ține seama de Dumnezeu.

 Incontestabil progresul cunoașterii științifice și tehnologic sunt o realitate și contribuie foarte mult la îmbunătățirea condiției umane. Dorința de cunoaștere a omului este infinită și aceasta este un dar de la Dumnezeu de care omul trebuie să fie conștient și mulți oameni de știință au conștientizat acest adevăr. Heisenberg, laureat al premiului Nobel pentru fizică spune: ’’Prima sorbitură din paharul științei te face ateu la fundul paharului te așteaptă Dumnezeu’’.

 Rațiunea și cunoașterea au limite obiective determinate de firea umană mărginită. Noi nu vom cunoaște rațional, demonstrativ nici originea universului, a vieții sau a omului. Nu ne putem cunoaște deplin nici pe noi înșine.

 ’’Cunoașterea noastră nu poate fi decât limitată, în timp ce ignoranța este în mod necesar infinită’’, spune filosoful Karl Popper. În același sens Goethe afirma: ’’Un mare spirit greșește la fel de bine ca unul mic, acela pentru că nu cunoaște limite și acesta, pentru că orizontul lui reprezintă întreaga lume’’.

 Taina, misterul sunt realități, dar care dau sens cunoașterii. Limitele obiective ale cunoașterii pot fi totuși depășite, dar nu prin puterile rațiunii noastre, ci prin cunoașterea revelată, cunoașterea prin credință.

 De altfel limita este inerentă nu numai cunoașterii, ci chiar firii umane, pentru că noi suntem mărginiți. Această condiție existențială a omului este cea care determină aspirația continuă a omului spre cunoaștere pentru depășirea limitelor. Afirmă Constantin Noica: „Nici o limită nu interzice nelimitatul. Limitația ce nu limitează” ...

 În același sens, părintele academician Dumitru Stăniloae spune: „Omul rămâne nemuritor atât timp cât este însetat mereu de cunoaștere... Omul este nemuritor pentru că tinde să cuprindă infinitul, dar pe acesta nu-l poate cuprinde niciodată pentru că mereu dă de o limită pe care vrea să o treacă. Omul trăiește paradoxul: mereu lângă o limită, dar mereu având în sine puterea de a continua să trăiască și să se manifeste ca nou, oarecum trecând din nou de fiecare nouă limită. Dar limita peste care trece când se desparte de Dumnezeu e iluzorie”[14].

 Iluziile omului contemporan nu se opresc aici. Ele tind să ia locul realității dar acest fapt nu se poate întâmpla pentru că realitatea , existența lui Dumnezeu sunt mai presus de voia și gândirea deformată a omului.

 

Iluzia fundamentală

 ’’Dumnezeu a murit!’’, așa cum strigă filosoful Nietzsche. Și în locul Lui se află rațiunea umană, tehnologia, non cultura, ateismul, dorința de putere, suficiența de sine și egoismul. Profanul existențial, violența împotriva creștinilor și prigoana dreptei credințe și religiile inventate de om. Este iluzia fundamentală a lumii căzute și secularizate de astăzi care într-un fel cuprinde toate celelalte iluzii la care ne-am referit. Este iluzia care generează idolii vremurilor noastre și care transformă cultura și civilizația în paradoxuri existențiale non valorice. Omul căzut în lumesc dorește să se împlinească voia sa, ci nu voia lui Dumnezeu. Libertatea nu mai are sens iar persoana se transformă în individ.

 Spun Sfinții Părinți că „cea mai mare pedeapsă pentru om este să-l lase Dumnezeu în voia sa”. Dar Dumnezeu nu moare. Moare numai credința omului căzut. Dumnezeu nu-l părăsește pe om așa cum omul îl părăsește pe Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu și pronia Sa vor călăuzi și vor susține în veci existența, omul istoria, călăuzindu-l spre mântuire și veșnicie.

NOTE

[1] A se vedea pentru dezvoltări, Maxim - Mărturisitor și Sfânt, Editura Egumenița, Galați, 2015, p. 83.
[2] Arhimandritul Teofil PărăianPași pe calea duhovnicească – Studiu introductiv și convorbiri realizate de Părintele Sabin Vodă, Editura Reîntregirea, Alba-Iulia, 2010, p. 81.
[3] A se vedea, ’’Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu-366 Cuvinte de folos pentru toate zilele anului, Ed. Sophia București, 2008, p. 74
[4] Alexander SchmemannTatăl nostru, Editura Sophia, București, 2010, pp. 63 – 68
[5] A se vedea, Smeritul monah Maxim către preacuviosul presbiter și egumen Talasie, în Filocalia, voș III, Ed. Humanitas , București, 2017, p.36
[6] Jacques-Marie-Émile Lacan, Ecrits, Ed. Taylor and Francis Ltd., Anglia, 2001, p.101
[7] Olivier Clement, Tâlcuire la Tatăl nostru, Editura Reîntregirea, Alba-Iulia, pp. 29-30
[8] Olivier Clement, op. cit, p. 30
[9] Arhimandrit Ioanichie Bălan, Convorbiri duhovnicești, Editura Episcopiei Romanului și Hușilor, 1993, Vol. I, p. 538
[10] Dumitru Stăniloae, Iisus Hristos. Lumina lumii și îndumnezeirea omului, în Opere complete, Vol.6, Editura Basilica , București, 2014, p.142.
[11] Dumitru Stăniloae, op. cit. p.157.
[12] Antonie Plămădeală, Tatăl nostru. Nu suntem singuri, Ed. Sophia, București,2016,p. 41.
[13] A se vedea ,Ovidiu Hurduzeu, Sclavii fericiți. Lumea văzută din Silicon Valley, Ed. Timpul, Iași, 2005,p. 5
[14] Dumitru Stăniloae, Chipul nemuritor al lui Dumnezeu, Opere complete, vol. 5, Ed. Basilica, București, 2013,p. 28


Stiinţă. Medicină. Cultură. Artă
Bioetica intr-o societate orfana de Dumnezeu (I) - Dr. Vasile Astărăstoae
 

La sfârșitul secolului al XIX-lea, filozoful Friedrich Nietzsche (1844-1900), în Die fröhliche Wissenschaft, a făcut un anunț: Dumnezeu este mort („Gott ist tot”) – exprimând ideea că Iluminismul a „ucis” posibilitatea credinței în Dumnezeu sau în orice zeu care a fost venerat vreodată. Cu alte cuvinte suntem orfani.

Pe măsură ce societatea este bântuită de tot felul de crize, iar cultura occidentală pătrunde din ce în ce mai adânc fie în ceea ce istoricul Christopher Henry Dawson (1889 – 1970) numea „creștinătate secularizată”, fie în secularism „progresist”, domeniul interdisciplinar, care din 1970 poartă numele de bioeticăpoate fi înțeles doar ca un microcosmos al întregului. De aici întrebarea: ce fel de bioetică este acceptabilă într-o lume orfană de Dumnezeu?

1.Context cultural-istoric

Cunoașterea este întotdeauna încorporata în anumite perspective condiționate din punct de vedere cultural și istoric. 

În ultima sa carte, After God: Morality & Bioethics in a Secular Age/ După Dumnezeu: morală și bioetică într-o epocă seculară (2017), scrisă pe patul de spital, în timp ce urma un tratament pentru cancer, H. Tristam Engelhardt Jr.(1941-2018) a arătat implicațiile morale și epistemice ale trăirii într-o cultură, care a ajuns să-L respingă pe Dumnezeu. Este o lucrare profetică, strălucitoare și serioasă, scrisă știind că timpul îi era limitat. Engelhart ne atrage atenția asupra unei realități de necontestat – hipersecularizarea societății și consecințele acesteia.

Trebuie să acceptăm, vrem, nu vrem, că, până în secolul al XVIII-lea, întreaga istorie a civilizației europene s-a desfășurat sub semnul credinței creștine. Odată cu apariția Iluminismului are loc o schimbare semnificativă ale cărei urmări le simțim și în prezent.

Filozofii iluminiști nu constituiau un grup omogen în ceea ce privește credința: unii, precum Diderot, pun la îndoială existența lui Dumnezeu și se declară atei, alții, ca Voltaire, se proclamă deiști, dar anticlericali – refuzând riturile și dogmele religiei, și, în fine, cei precum Jean Jacques Rousseau, pentru care religia era esențială. Ce-i aduna la un loc erau ideologia și scopurile comune.

Filosofia Iluminismului afirmă primatul rațiunii asupra credinței. Creștinismul este redus la principiile sale etice. Scopul Iluminismului este de a lupta împotriva „superstițiilor” legate de practicile religioase și de aceea a fost atacată și ridiculizată Biserica Creștină. Această secularizare a gândirii constituie începutul decreștinarii Europei vestice.

Revoluția Franceză din 1789 a preluat ideile iluminiștilor, transformând anticlericismul violent în anticreștinism. Biserica Creștină a fost interzisă (la fel și alte religii), iar creștinismul a fost înlocuit cu o nouă religie de stat – Cultul „Rațiunii” cu „Temple ale Rațiunii”. În această perioadă, mii de credincioși au fost ghilotinați, toate mănăstirile au fost distruse, 30.000 de preoți au fost executați sau exilați. În secolul XXbolșevicii, în Rusia, au făcut din ateism „religie de stat”. În scurta perioadă în care a existat cea de-a Doua Republică Spaniolă (1931 – 1936), precum și în timpul Războiului civil spaniol (1936-1939), Biserica a fost una dintre principalele ținte ale propagandei republicane. „Extazul” republican din primele luni ale conflictului a produs cea mai mare parte din pagubele Bisericii înregistrate de-a lungul războiului. S-a estimat că mii de preoți, călugări, maici și alți slujbași ai Bisericii și-au pierdut viața în urma execuțiilor republicane, iar acțiunile de incendiere a lăcașurilor de cult și de profanare a cimitirelor au distrus aproape în totalitate posesiunile bisericii din teritoriile controlate de republicani. Numărul victimelor „Terorii Roșii” din Spania este estimat a fi între 38.000 și 72.000.

Peste Ocean, Statele Unite ale Americii au fost timp de un secol mai puțin influențate de iluminismul anticreștin. Aceasta deoarece Părinții Fondatori erau profund religioși. În anii ’30 ai secolului XX, din cauza persecuțiilor, intelectualii europeni (mulți fiind atei, agnostici, anticreștini, afiliați curentelor de stânga etc.) și-au găsit adapost în universitățile americane unde au putut să-și propage ideile. În decurs de șase decenii universitățile mari americane s-au transformat în bastioane ale ideologiei de stânga și instrumente ale decreștinizării. Tot felul de „progresisme” elaborate în aceste creuzete s-au răspândit (prin intermediul politicenilor, a unor mișcări civice și a mass-mediei) în societatea americană și, apoi, au fost exportate în Europa. Nu fără a exista o rezistență din partea majorității oamenilor religioși.

În anumite privințe definitorii, impactul iluminismului din secolul al XVIII-lea a fost resimțit în mod unic în ultimele decenii ale secolului al XX-lea, având efecte bune și rele. Alungarea din mediul academic și ștergerea discursului religios din dezbatera publică însoțite de fragmentarea constantă a profesiilor sub presiunile reducționiste ale forțelor economice și ale altor forțe sociale, arată acest impact întârziat care a diminuat radical posibilitatea exprimării unei viziuni creștine în cultura occidentală. Dacă religia este îndepărtată din metafora dezbaterilor publice, atunci pierde orice oportunitate de a modela instituțiile publice și implicit pe cele ale culturii.

În această dorință de a exclude discursul religios din „piața publică” și de a-l anula pe Dumnezeu, toate mijloacele au fost utilizate inclusiv știința.

Studiu de caz – Neuroteologia

Filozoful Ludwig Andreas von Feuerbach (1804 – 1872), susținator al ateismului și materialismul antropologic, în cartea sa, Das Wesen des Christentums (Esența creștinismului), publicată în 1841, afirma că omul l-a creat pe Dumnezeu. Dumnezeu nu este nimic altceva decât om: el este, ca să spunem așa, proiecția exterioară a naturii interioare a omului. Această proiecție este numită himeră de Feuerbach. Afirmația centrală a lui Feuerbach, în Esența creștinismului, este că religia constituie o formă alienată a conștiinței de sine umană în măsura în care implică relația ființelor umane cu propria lor esență, ca și cum ar fi cu o ființă distinctă de ei înșiși.

Termenul de neuroteologie a fost folosit pentru prima dată de scriitorul și filozoful mistic Aldous Huxley (1894-1963) în romanul utopic Island (1962) – o reluare peste ani și într-un alt context a înfricoșătoarei distopii Brave New World (1932). Huxley l-a folosit într-un context filosofic.

Termenul a fost preluat de Laurence O. McKinney în cartea „Neurotheology: Virtual Religion in the 21st Century”(1994). Potrivit lui McKinney, dezvoltarea pre-frontală, la oameni, creează o iluzie a timpului cronologic ca parte fundamentală a cunoașterii normale a adulților după vârsta de trei ani. Incapacitatea creierului adult de a recupera imaginile anterioare experimentate de un creier infantil creează întrebări precum „de unde am venit” și „unde se duce totul”, despre care McKinney sugerează că a dus la crearea diferitelor forme și explicații religioase.

Există un interes considerabil pentru neuroteologie la nivel mondial. O căutare în decembrie 2021 în Thompson ISI arată 86 de articole, iar în Google Scholar, peste 152 pagini de referințe, atât de cărți, cât și de articole științifice.

În esență, adepții neuroteologiei, utilizând mai ales tehnologiile de imagistică a creierului, sugerează următoarele:

– contemplarea spirituală intens concentrată declanșează o alterare a activității creierului care ne conduce la perceperea experiențelor religioase transcendente ca realitate solidă, tangibilă;

– exista o baza neurobiologică a sistemului de credințe uman în care sunt implicate rețele cerebrale bine caracterizate; zonele esențiale ale creierului pentru această funcție se află în partea frontală a creierului, iar sentimentele spirituale au fost asociate cu cortexul prefrontal medial, care este o regiune complexă, activată de sarcini care implică evaluare, judecată și raționament moral; sentimentele spirituale au activat și regiuni ale creierului asociate cu atenția concentrată;

– sentimentele spirituale puternice au fost asociate reproductibil cu activarea în nucleul accumbens, o regiune esențială a creierului pentru procesarea recompensei;

– explicațiile supranaturale pot fi întărite de rețele neuronale antice din punct de vedere evolutiv, care codifică recompense și pedepse; într-o lume încărcată de pericole, o teorie coerentă a lumii, care presupunea existența unei ființe sau a unor ființe supranaturale ar avea valoare de supraviețuire la nivel individual;

– implicarea în practici spirituale crește nivelul de serotonină, care este neurotransmițătorul „fericirii” și de endorfine; se sugerează că experiența religioasă activează aceleași circuite ale creierului ca sexul și drogurile; vă aduceți aminte de lozinca marxistă: Religia opiu pentru popor?

Rezultatele cercetării neuroteologice trebuie privite și interpretate cu precauție.

Interpretate tendețios de curentul progresist – scientist și de presa avidă de senzațional se induce în opinia publică ideea că religia este o creație constructivă a creierului, iar Dumnezeu o iluzie, o halucinație, o percepție fără obiect (care poate fi creată artificial prin stimularea anumitor regiuni ale creierului) sau cum spune întemeietorul curentului The new atheismRichard Dawkins„Religia este, în primul rând, o greșeală patologică făcută de creier”.

Una dintre problemele majore cu care se confruntă neuroteologia, este problema capacității de a determina starea subiectivă a subiectului. La urma urmei, nu se poate ști niciodată exact ce gândește un subiect de cercetare în momentul exact al imagisticii. Când se iau în considerare stările spirituale, abilitatea de a măsura astfel de stări empiric, fără a le perturba, este aproape imposibilă.

Apoi, toate cercetările au examinat influiența practicilor religioase asupra creierului și nu a creierului asupra acestora. A extrapola rezultatele în domeniul teologic, nu este numai un materialism vulgar, dar și neștiințific. Cercetările arată, de fapt, că arhitectura creierului uman este astfel construită încât face posibil accesul la expierența spirituală. Așa cum declara Andrew Newberg în 2019 „Religia satisface nevoile pentru care creierul nostru este creat a le avea. Aș susține că până când creierul nostru nu va suferi o schimbare fundamentală, religia și spiritualitatea vor fi cu noi pentru mult, mult timp.”

In 2014Tristam Engelhardt scria că evaluările unui număr dintre cei mai proeminenți și venerați intelectuali creștini din ultima jumătate de secol, cum ar fi papii Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea arată o decreștinare a lumiiIoan Paul al II-lea a recunoscut decreștinarea radicală a Occidentului, o „decreștinare, care atinge foarte multe popoare și comunități întregi cândva bogate în credință și viață creștină, [și care] implică nu numai pierderea credinței sau a oricărui eveniment religios care devine irelevant pentru viața de zi cu zi, dar, de asemenea, și în mod necesarun declin sau o întunecare a simțului moral” (Ioan Paul al II-lea, 1993). Dar spune Engelhardt „nici Ioan Paul al II-lea, nici Benedict al XVI-lea nu au apreciat în mod adecvat că ceea ce s-a întâmplat a fost, cel puțin parțial, un rezultat al încercării romano-catolicismului post-Vatican II de a vorbi și gândi într-un idiom laic sau filosofic deschis tuturor. Printre altele, această concentrare asupra filosofiei a ridicat întrebarea de ce ar trebui să se acorde atenție argumentelor teologilor, care au scris ca filosofi morali, când aceleași argumente filozofice erau adesea (de obicei) făcute mai clare și mai bine de către filozofi laici”. De aceea, deși diagnosticul a fost corect, terapia recomandată a fost la fel de greșită. „Atât Ioan Paul al II-lea, cât și cardinalul Josef Ratzinger au cerut ajutor nu spre Ierusalim, ci spre Atena. Ei au reafirmat credința în rațiune care a condus dialectica credinței, rațiune care a contribuit la modelarea creștinismului occidental. Ioan Paul al II-lea a văzut că remediul pentru decreștinizarea Occidentului se află într-o filozofie mai bună”. Altfel spus, apelul lor s-a adresat filozofilor și profesorilor de filozofie pentru recuperarea adevărului metafizic, dezvoltând o etică rațională (care să apropie etica seculară de etica religioasă) și nu către teologi pentru a explica adevărurile credinței (H. T. Engelhardt, The Recent History of Christian Bioethics Critically Reassessed, Christian Bioethics 20 (2):146-167 -2014).

Exista însă și un revers.

A fost suficient ca în societatea orfană de Dumnezeu, în universul biotic să-și facă simțită prezența în 2020, un nou membru (microscopic) pentru ca viața să se schimbe fundamental. De la senzația că omul a devenit stăpân al gândirii și al naturii, de la confortul individual și imaginea de maximă securitate (induse de progresul științific și de tehnologiile moderne) a trecut brusc la sentimente de neputință și frică irațională. Atunci când s-a aflat în fața unui nou dușman pentru care nu era pregătit omul contemporan, lipsit de credință, a ales să fugă și să se izoleze social. Aceasta deoarece omul contemporan a ales să înlocuiască spiritualitatea și sacralitatea vieții cu un idol nou: știința. În momentul în care a constat că idolul este fals, omul s-a simțit dezarmat și vulnerabil (mai ales cel fără o viață religioasă). Speriați, oamenii par să se fi resemnat și cu noile intruziuni ale autorităților în viața lor și, uneori, chiar acceptă cu bucurie limitarea drepturilor. Filozoful Peter Sloterdijk găsește explicația acestui derapaj în fragilitatea nevrotică a omului contemporan, care duce la o adevărată psihopatologie determinată de frică. Cu mii de ani în urmă, înțeleptul Solomon scria „Pentru toți cei vii este o speranță” (Eclesiastul, 9:4). Omul credincios are aceasta speranță. Omul lipsit de credință, care L-a ucis pe Dumnezeu, vrea să fie zeu în loc să fie omȘi-a pierdut speranța.

P.S.1 Afirmația completă a lui Nietzsche: Dumnezeu este mort. Dumnezeu rămâne mort. Și l-am ucis. Cum ne vom mângâia pe noi înșine, ucigașii tuturor ucigașilor? Ce a fost cel mai sfânt și mai puternic dintre tot ce a deținut lumea până acum a murit sub cuțitele noastre: cine va șterge acest sânge de pe noi? Ce apă avem pentru a ne curăța? Ce sărbători ale ispășirii, ce jocuri sacre trebuie să inventăm? Nu este măreția acestei fapte prea mare pentru noi? Nu trebuie să devenim noi înșine zei pur și simplu pentru a părea demni de asta?

P.S.2 „Creștinismul secularizat” a pătruns și în RomâniaEste suficient să le vezi pe „amazoanele creștine” Gabriela Firea și Alina Gorghiu în fruntea celor care luptă pentru dreptul la avort (pe care de altfel nu l-a luat nimeni) sau să citești declarațiile ambigue ale lui Vasile Bănescu și a altor intelectuali declarați creștini, pentru a constata asta. Îmi vine în minte o epigramă atribuită lui Păstorel Teodoreanu – „Ia te uită mangafaua/ Când cu crucea când cu steaua/ Parc-ar fi popa Burducea/ Când cu steaua când cu crucea” – Preotul Burducea a fost ministru în guvernul Petru Groza.

 

Sursa: activenews




Evenimente. Apeluri. Petitii
Se cauta ajutor pentru Casa Memoriala a Pr. Teofil Paraian
 
Casa cu Har (proiect dedicat restaurării tradiționake a casei în care s-a născut părintele Teofil Părăian),  a ajuns anul acesta la al optulea an de existență. În acest răstimp au trecut pragul casei zeci de studenți și voluntari, astăzi arhitecți implicați in salvgardarea patrimoniului românesc.
 
Scopul urmărit este formarea profesională a studenților arhitecți printr-un proiect de educație interdisciplinară. Asociaţia pentru Patrimoniu Activ – PACT și ceilalţi parteneri ai săi (Facultatea de Arhitectura și Urbanism din Timișoara și Primăria Ocna Sibiului) au organizat o școală de vară pentru studenții arhitecți, asigurând o pregătire teoretică aprofundată, cu concursul unei echipe de specialiști din mai multe domenii şi participarea unor meşteri specializaţi pe tehnici tradiţionale din zonă, pentru o activitate practică în domeniul arhitecturii tradiționale: restaurarea parțială a unui obiectiv de valoare a arhitecturii vernaculare, cu potențial de integrare în procesul de dezvoltare durabilă a unei localități rurale. Este vorba de casa în care s-a născut părintele Teofil Părăian, o personalitate emblematică a vieții religioase românești, situată în satul Topârcea, aparținând orașului Ocna Sibiului (județul Sibiu).
 
Pe termen lung, scopul urmărit este ca acest complex gospodăresc tradițional să devină, un centru de meşteşuguri tradiţionale şi discipline conexe care ating reabilitarea și revitalizarea patrimoniului cultural tradițional, precum şi Casa Memorială Teofil Părăian. Aceasta va constitui un model de bună practică în domeniul restaurării arhitecturii tradiționale.
 
Primele intervenții de punere în siguranță s-au realizat în anul 2014. În 2015 se realizează releveul complet în cadrul primei şcoli de vară şi primele lucrări de intervenție. În 2016 se drenează subsolul, se restaurează șopronul degradat, se începe restaurarea prispei, a soclului casei şi a cornișei. În 2017, se restaurează două fațade, se începe restaurarea prispei, se reface unul dintre zidurile de susținere ale subsolului şi se restaurează poarta de acces pe parcela gospodăriei. În 2018 s-au restaurat două dintre fațade – fațadele principale, inclusiv tâmplăria acestora. În 2019 se termina zugrăvirea casei, după un studiu de culoare, tencuirea zonei de prispă şi se restaurează tâmplăria casei. În 2020 se repară tavanele cu trestie, se tencuiește interiorul și se repară pardoseala. În 2021 s-a restaurat zona de bucătărie de vară, spațiu alipit casei. Anul aacesta scoala se va desfasura la finalul lunii iulie.
 
În paralel cu formarea profesională a tinerilor arhitecți, pentru rezultate durabile și un impact mărit, se urmărește sensibilizarea comunității și a autorităților locale în direcția unei mai bune înțelegeri a valorii propriului patrimoniu cultural local. Casa cu Har de la Topârcea reprezintă prima treaptă în formarea unui centru permanent de studii în arhitectură (și discipline conexe) și meșteșuguri tradiționale.
 
Proiectul a fost ținut în viață în acești 7 ani datorită finanțărilor din Timbrul de Arhitectură de la Uniunea Arhitecților din România și de la Ordinul Arhitecților din România, precum și a câtorva donații private. Anul acesta nu s-a obtinut nici o finanțare până in acest moment, in așa fel încât asociația face apel la toți iubitorii de patrimoniu să sprijine acest proiect.
 
Mai multe, AICI
 
Filmul proiectului: AICI
 
Sursa: debanat.ro



CĂRŢI NOI / Produse noi. PROMOTII
TEMPLUL LUI SOLOMON - Andrei Dragulinescu (CARTE)
 

Prezentare TEMPLUL LUI SOLOMON:

Ierusalimul este probabil cel mai cunoscut oraș de pe pământ, datorită maximei importanțe religioase pe care o are pentru mai mult de jumătate din omenire. Iudaismul, creștinismul și islamul își au aici leagănul pământesc. Punctul central al acestui leagăn este Templul, ridicat inițial de regele Solomon, considerat un reper spațial esențial în calitatea lui de Casă a lui Dumnezeu pe pământ.

Volumul de față ne prezintă povestea acestui loc „unde s-a pus Temelia lumii”. Aflăm cum a fost construit templul, ce obiecte se aflau în el și ce simbolizau, ce jertfe se aduceau acolo, ce înseamnă Templul pentru iudei, creștini și musul- mani, dar și rolul lui în francmasonerie, distrugerile prin care a trecut și încercările de reconstruire, precum și conflictele locale și profețiile.

CUPRINS
 
Introducere / 5
 Zidirea Templului lui Solomon
1. Cine a fost regele Solomon? / 7
2. Pregătiri pentru zidirea Templului / 7
3. Fabricarea vaselor sfinte și a altor obiecte ale Templului / 10
4. Aducerea în Templu a lucrurilor sfinte de la Cortul Mărturiei și sfințirea Templului / 10
5. Legende despre zidirea Templului / 12
6. Testamentul lui Solomon / 13
7. Solomon și puterea asupra demonilor / 14
8. Francmasonii și Templul lui Solomon / 16
9. Dincolo de legendă / 19
 
Elemente constitutive ale Templului și simbolismul lor
            1. Stâlpii din pridvor / 21
            2. Masa cu pâinile punerii înainte / 21
            3. Sfeșnicul cu șapte brațe (menora) / 22
            4. Sfânta Sfintelor / 22
            5. Chivotul mărturiei / 23
            6. Catapeteasma / 25
 
Jertfele aduse în Templu
            1. Jertfa în Vechiul Testament – generalități / 26
            2. Tipuri de jertfe oferite la Templul lui Solomon / 28
                        a. Jertfa de ardere-de-tot (ʿôlâ) / 28
                        b. Jertfele de mâncare (minḥâ) / 31
                        c. Jertfele de împăcare (šĕlāmım̂) / 34
                        d. Jertfa pentru păcat (ḥaṭṭāʾt) și jertfa de vină (ʾāšām) / 37
 
Templul în Creștinism
            1. Templul în Sfintele Evanghelii / 43
            2. Templul în Faptele Apostolilor / 45
            3. Templul în gândirea sfântului apostol Pavel / 46
            4. Templul în Apocalipsă / 47
            5. Templul în arta și arhitectura creștină / 48
 
Templul în concepțiile islamice
            1. Construirea Domului Stâncii / 52
            2. Templul, moscheile și concepțiile apocaliptice / 55
 
Profeții despre Templu, Antihrist și A Doua Venire a lui Hristos
            1. Antihrist va zidi al treilea Templu / 59
            2. Profeții din Sfânta Scriptură și de la Sfinții Părinți despre al treilea Templu și venirea lui Antihrist / 64
            3. A doua Venire a Mântuitorului și biruința asupra lui Antihrist / 71
 
Distrugeri ale Templului și încercări de reconstruire
            1. Distrugerea Templului lui Solomon / 79
            2. Templul lui Zorobabel / 80
            3. Templul lui Irod / 83
            4. Distrugerea Templului lui Irod și consecințele ei asupra cultului iudaic / 87
            5. Revolta lui Bar Kochba: încercare de recucerire a independenței și de refacere a Templului / 98
            6. Iulian Apostatul încearcă să reconstruiască Templul / 99
            7. Cristofor Columb dorea reconstruirea Templului / 101
            8. Încercări de reconstruire a Templului în zilele noastre / 103
 
Conflicte între evrei și arabi pentru Țara Sfântă și Templu
            1. De la califul Umar până la primul război mondial (638-1914). Sionismul / 110
            2. Perioada dintre cele două războaie mondiale (1914-1945) / 112
            3. Întemeierea statului Israel (1948) / 114
            4. Războiul de Independență (1948-1949) / 117
            5. Criza Suezului (1956) / 119
            6. Războiul de Șase Zile (1967) / 119
            7. Războiul de Yom Kippur (1973) / 121
            8. Care este legătura dintre aceste conflicte și Templu? / 121
            9. Încercări de reconciliere și alte conflicte (din 1979 până în zilele noastre) / 123
            10. Lupta pentru Ierusalim și Muntele Templului / 126
 
Concluzii / 134
Bibliografie / 136
Detalii despre carte / COMANDA


Te plac asa cum esti. Povesti terapeutice - Ana-Georgiana Marinković (CARTE)
 

Prezentare Te plac asa cum esti. Povesti terapeutice:

Ilustrații: Alexandra Rotariu

Acest volum reunește povești dedicate în special adolescenților, copiilor, dar și adulților. Cuvintele au forță vindecătoare atunci când sunt folosite adecvat. În cuprinsul volumului cititorii vor călători în lumea acceptării, a înțelegerii celorlalți, vor sta față în față cu tot felul de conflicte, frici, anxietate sau diverse provocări. 

Subiectele poveștilor sunt inspirate din realitate, conțin mesaje directe sau metaforice și deschid porți spre cunoaștere și explorare. Adolescența este cunoscută ca fiind perioada în care sunt experimentate diverse roluri și identități, iar grupul de prieteni ocupă un rol central în auto-definire. Conflictele și emoțiile intense nu lipsesc, iar poveștile deschid un dialog interior cu copilul, adolescentul sau adultul, pe care încearcă să-l determine să privească problema din alt unghi.

Textul este ușor de înțeles, iar conținutul oferă spațiu de gândire și de exprimare. Identificarea cu situații sau personaje aduce cu sine sentimentul de a fi înțeles și validat, fără critică sau etichetare. După experimentarea conflictului interior sau exterior, personajele își dau voie să simtă tot ceea ce simt, se "împrietenesc" cu emoțiile care le produc stări mai puțin plăcute, le acceptă și găsesc modalități proprii de a le gestiona. 

CUPRINS
 
Ce gust are acceptarea? /
Carapacea neputinței /
Greutatea unui gând /
Purtată de val /
Semnalul de alarmă /
Tabăra de talente /
Tăcerea altfel înțeleasă /
Detalii despre carte / COMANDA


Staretul Haralambie - Dascalul rugaciunii mintii - Iosif Dionisiatul (CARTE)
 

Prezentare Staretul Haralambie - Dascalul rugaciunii mintii:

Staretul Haralambie, fratele meu duhovnicesc, a fost unul dintre ucenicii batranului Iosif isihastul.  Prin rugaciunea sfantului nostru staret, Paintele Haralambie s-a invrednicit de mult har si de multe binecuvantari ale Sfantului Duh. Era simplu din fire si fara de rautate, lucru care l-a ajutat sa faca ascultare desavarsita, iar aceasta l-a umplut de har. Marele nostru batran Iosif il iubea foarte mult pentru simplitatea sufletului sau si de aceea i-a daruit rugaciunea neincetata si ravna duhovniceasca in toate. Pentru aceasta, eu, cel din urma in viata duhovniceasca si cel mai mic frate cu varsta din sinodia noastra, il respectam, ma minunam si il iubeam mult pentru grabnica lui sporire in cele duhovnicesti. Sufletul lui stralucea de harul cu care era inzestrat.

Arhim. Efrem, Sfanta Manastire "Sfantul Antonie", Arizona

CUPRINS

Viata staretului
Anii copilariei - Chemarea Dumnezeiasca
Primele nevointe - Schima Mare - Preotia
Noul schit - Fericitul sfarsit al staretului Iosif
Burazeri. Deschiderea catre Sfintele Manastirii
Egumen la Sfanta Manastire Dionisiu
Invatatura stretului
Despre rugaciunea mintii
Despre Dumnezeiasca Impartasire
Experiente si marturii ale fiilor sai duhovnicesti
Detalii despre carte / COMANDA


Despre Rugaciunea lui Iisus. Partea intai (generala) 1972 - Marcu Toma (CARTE)

Prezentare Despre Rugaciunea lui Iisus. Partea intai (generala) 1972:

 Ambele volume ale cărții de față(primul terminat în 1972, al doilea în 1973) trădează efortul disperat al părintelui Marcu de a descoperi „prezența reală a lui Dumnezeu” în „rugăciunea lui Iisus”, pe care el nu s-a mulțumit doar s-o teoretizeze, cum ar părea la prima vedere, cât mai ales s-o trăiască, ca metodă de echilibrare sufletească într-o lume profund tulburată de presiunea politică, socială și psihologică masivă exercitată de propaganda materialist-vulgară a momentului; un materialism care, spre marea durere a autorului cărții de față, pătrunsese adânc și în mediile bisericești, în special în rândurile clerului mediu și înalt, punând în umbră (dacă nu chiar aruncând în dispreț și în uitare) marea temă a „rugăciunii”.

 CUPRINS

Despre importanta si dificultatea problemei
Despre originea si vechimea Rugaciunii lui Iisus
Despre necesitatea, obligativitatea si universatilitatea Rugaciunii lui Iisus
Despre Numele lui Iisus
Rugaciunea lui Iisus in teologia si Biserica romaneasca
Volumele anterioare (imagini)
Parintele Marcu (imagini)
Detalii despre carte / COMANDA


Despre Rugaciunea lui Iisus. Partea a doua (speciala) 1973 - Marcu Toma (CARTE)
 

Prezentare Despre Rugaciunea lui Iisus. Partea a doua (speciala) 1973:

Ambele volume ale cărții de față(primul terminat în 1972, al doilea în 1973) trădează efortul disperat al părintelui Marcu de a descoperi „prezența reală a lui Dumnezeu” în „rugăciunea lui Iisus”, pe care el nu s-a mulțumit doar s-o teoretizeze, cum ar părea la prima vedere, cât mai ales s-o trăiască, ca metodă de echilibrare sufletească într-o lume profund tulburată de presiunea politică, socială și psihologică masivă exercitată de propaganda materialist-vulgară a momentului; un materialism care, spre marea durere a autorului cărții de față, pătrunsese adânc și în mediile bisericești, în special în rândurile clerului mediu și înalt, punând în umbră (dacă nu chiar aruncând în dispreț și în uitare) marea temă a „rugăciunii”.

CUPRINS

Definitia si esenta Rugaciunii lui Iisus
Treptele sau felurile Rugaciunii lui Iisus
Mijloacele sau metodele Rugaciunii lui Iisus
Din viata de familie (imagini)
Detalii despre carte / COMANDA


Adevarul, Calea si viata - Ieromonahul Grigorios Hatziemmanuil (CARTE)
 

Prezentare Adevarul, Calea si viata:

CUPRINS

Credinta Bisericii
Preliminarii
Dumnezeu cel treimic
Crearea lumii inteligibile si a celei sensibile
Iconomia cea dumnezeiasca
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu
Sfanta Biserica
Imparatia lui Dumnezeu
Cultul Bisericii
Cultul si sarbatorile
Lacasul de cult
Sfintele Icoane si Sfintele Moaste
Sfintele Vase
Sfintele vesminte si cartile liturgice
Dumnezeiasca Liturghie
Sfintele Taine
Viata in Hristos
Preliminarii
Epoca Vechiului Testament
Epoca Harului
Rugaciunea
Asceza si monahism
Treimea virtutilor
Indumnezeirea omului
Detalii despre carte / COMANDA


Cuvintele unui apostol al iubirii - Parintele Arsenie Papacioc (CARTE)
 

Prezentare Cuvintele unui apostol al iubirii:

Ediție alcătuită de Alpetri Sorin

În această carte învățăturile părintelui Arsenie Papacioc au fost organizate pe diferite teme.
Vei întâlni cuvântul adevărului, cuvântul inimii, cuvântul vibrant, cuvântul îndrumător, cuvântul dătător de nădejde, cuvântul...
Sunt sigur că și tu, cititorule, vei găsi cuvântul de care ai nevoie.

Sorin Alpetri

„Dacă poți acum și nu vei vrea, va veni vremea când vei vrea și nu vei mai putea.
Să știți că, după ce veți ajunge la capătul vieții, mai este un drumeț care merge mai departe: sufletul.”
„Acum ascultați: pentru toate păcatele omului Dumnezeu a rânduit două judecăți. Ori aici, cu lacrimi la duhovnic, care te înțelege, și păcatele de care te pocăiești nu se mai au in vedere la judecata cea mare, unde nu te va mai judeca mila Lui, ci dreptatea Lui.
Deci, vă pun înainte apă și foc; alegeți pe care voiți”
„Mai ales nu vă descurajați. Aici sunt toată lupta subtilă a sfintelor noastre paterice și o mare taină a vieții duhovnicești, de a ne ridica, de a nu rămâne sub piatra grea și îngrozitoare a căderii. Cuvânt mare vă spun: în ordinea cea mai duhovnicească nici nu mai există cădere, există numai ridicare.”

Părintele Arsenie Papacioc

Detalii despre carte / COMANDA



Starile multiple ale fiintei - Rene Guenon (CARTE)
 

Prezentare Starile multiple ale fiintei:

CUPRINS

Infinitul si Posibilitatea
Posibile si composibile
Fiinta si NeFiinta
Fundamentul teoriei starilor multiple
Raporturile unitatii cu multiplicitatea
Consideratii analogice extrase din studiul starii de vis
Posibilitatile constiintei universale
Mentalul - element caracteristic al individualitatii umane
Ierarhia facultatilor individuale
Limitele indefinitului
Principii de distinctie intre starile fiintei
Cele doua haosuri
Ierarhiile spirituale
Raspuns la obiectii extrase din pluraritatea fiintelor
Realizarea fiintei prin cunoastere
Cunoastere si constiinta
Necesitate si contingenta
Notiunea metafizica de libertate
Doctrina starilor multiple ale fiintei in crestinism

Facand parte din trilogia doctrinara alaturi de Simbolismul Crucii (1931) si de Omul si devenirea sa dupa Vedanta (1925), cartea de fata expune si expliciteaza doctrina starilor multiple ale Fiintei, distinctia intre posibil si real, sensul universal al Posibilitatii (care include atat Posibilitatea de nemanifestare, cat si pe cea de manifestare), al Infinitului si al Totului ca expresii ale Absolutului; vorbeste despre Fiinta si NeFiinta, Vid, Tacere, Zero metafizic, eliberarea de forma sau de conditia individuala, despre ierarhii spirituale si diversele stari pe care ele le comporta

*

„Restrangand prezentarea doctrinei starilor multiple la lumile manifestate, trebuie spus ca in orice manifestare exista indefinite stari sau trepte (degrés, grade) de existenta, fiecare stare comportand diferite modalitati, care la randul lor pot avea nenumarate aspecte. Prima treapta sau stare a manifestarii este starea informala, nesupusa conditionarilor de timp si spatiu, cum este lumea ingerilor in religiile personale sau lumea zeilor in religiile mitologice (in care formele nu sunt decat expresii simbolice ale unor atribute divine). Sub lumea informala (sau spirituala) exista multiple lumi formale, unele manifestate prin forme subtile (sau psihice), prezentand ca suport modalitati grosiere (corporale).

Toata aceasta structura de stari este bine ordonata si ierarhizata, omul putand sa-si dea seama de ea datorita constiintei sale, care e o oglinda a spiritului universal (chipul divin in crestinism sau jīvātmā in hinduism) si prin care devine centrul lumii in care exista. Asadar, daca lumea informala este lumea spirituala (pneuma), lumea formala subtila (psihica) devine sensibila datorita modalitatii ei corporale (soma), formand individualitatea umana, in care se regasesc cele trei stari (spiritus, anima, corpus).

Omul este singura fiinta din aceasta lume care are nu doar capacitatea de a cunoaste aceasta structura a universului, ci si capacitatea de a realiza efectiv starile sale superioare, daca nu chiar in Principiul ei, datorita facultatii sale intelectuale. Si nu e vorba aici numai de o cunoastere teoretica mentala (ratiune si imaginatie), ci de o adevarata intuitie intelectuala prin care a cunoaste inseamna a fi, caci, asa cum spune Guénon: «nu poate exista metafizica veritabila pentru cel care nu intelege cu adevarat ca Fiinta se realizeaza prin cunoastere».”

Florin Mihaescu

„Orice lucru exista pentru ca Infinitul se poate manifesta ramanand in sine transcendent.”

„Se poate spune ca orice fiinta isi poarta in sine destinul, fie intr-un mod relativ (destinul individual), daca e vorba doar de fiinta considerata in interio-rul unei anumite stari conditionate, fie intr-un mod absolut, daca e vorba de fiinta in tota-litatea sa, deoarece «cuvantul destin desemneaza adevarata ratiune de a fi a lucrurilor».”

„Starile fiintei sunt intr-adevar in multitudine indefinita, si asta prin chiar natura lor, care este (pentru starile manifestate) aceea de a corespunde tuturor treptelor Existentei universale.”

„In starea noastra actuala, nu ne putem situa intr-un alt punct de vedere decat acesta, care este al nostru in masura in care apartinem noi insine, ca fiinte conditionate si individuale, domeniului manifestarii, pe care nu-l putem depasi decat eliberandu-ne cu totul, prin realizarea metafizica, de conditiile limitative ale existentei individuale.”

„Posibilitatea universala, care cuprinde totul, nu poate fi cuprinsa de nimic, decat de ea insasi.”

Detalii despre carte / COMANDA



Viata sfanta a pustnicului Ioan David - *** (CARTE)
 

Prezentare Viata sfanta a pustnicului Ioan David:

"Fratele Ioan e unicat în ortodoxie!" 

Arhimandritul Ioanichie Bălan

"Fratele Ioan e sfânt înaintea multor călugări și preoți. Postea foarte mult și pot să spun că era un om al lui Dumnezeu, un trăitor. Dacă trăia, nu permitea să se scrie despre el. NU se lăuda, nu se arăta, vorbea foarte puțin și trebuia să înțelegi bine ce voia să spună. Mai rar ca el. De la el încoace nu am mai găsit pe nimeni ca el și ca părintele Arsenie. A fost un sfânt al Râmețului! "  

Stavrofora Ierusalima Ghibu, prinstareța Mănăstirii Râmeț

Detalii despre carte / COMANDA



Doamne, sa ajunga toti in Rai! Cuvinte de folos - Monah Proclu Nicau (CARTE)
 

Prezentare Doamne, sa ajunga toti in Rai! Cuvinte de folos:

 
Am adunat în această broșură un mănunchi din cele mai cunoascute cuvinte de folos pe care Părintele Proclu le repeta adesea. Sunt cuvinte pe care cei apropiați le știu pe de rost. Ne dorim ca această broșură să fie un soi de carte de căpătâi, pe care să o deschideți când vă este dor de părintele, sau când simțiți nevoia unui sfat ori a unei mângâieri de la sfinția sa. Și, citind din ea cu evlavie, avem încredințarea că veți primi mângâiere și nădejde.
 
CUPRINS
Viata Parintelui Proclu
Despre rugaciune
Despre dragoste
Despre nevointa
Despre judecarea aproapelui
Despre mandrie
Despre smerenie
Despre manie
Despre iertare
Despre pocainta
Despre spovedanie
Despre ascultare
Despre rabdare
Despre vremurile grele
Despre mantuire
Despre Duhul Sfant
Despre bucuriile duhovnicesti
Detalii despre carte / COMANDA


 

(cele mai noi apariții la editurile ortodoxe)

Trei promoții pe lună. Fiecare promoție are reduceri de preț de până la 35% la cărțile de la:
- 2 edituri
- 3 autori
- 4 categorii
Prin abonare la revista online Porunca Iubirii primiți și Newsletterul cu fiecare promoție
     Daca v-ați abonat dar nu primiți revista, cauzele pot fi: 1. când v-ați abonat ați scris greșit adresa dv de email;  2. aveti casuta de email plină; 3. adresa noastră e tratată ca spam sau e blocată de furnizorii dv de servicii IT (de aceea e recomandat să nu folositi o adresă email de la serviciu).
     În toate aceste cazuri sunteți șterși din lista abonatilor și va trebui să vă abonați din nou aici: https://poruncaiubirii.agaton.ro/newsletter.
Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox, treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte.

Descarca oferta 
Editurii Agaton

Descarca oferta de CARTI/Produse (.xls)
icoane, tamâie, cruciulite, calendare etc.

Produse naturiste Măn. NERA (.pdf)


"Fericit cel ce citeşte…
căci vremea este aproape" (Apoc. 1, 3)
  

Revista Porunca Iubirii 
apare lunar din 1998 cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sibiului

Editor: Asociatia ORTOPRAXIA (Ed. Agaton)
0740054256; revistapi@agaton.ro
Fondatori: ing. Ioan Cişmileanu, ing. George Căbaş, ing. Alexandru Stănese

Consilier editorial: Preot Adrian Roman
Redactori: Pr. Adrian Roman; Cristina Roman; Ioan Cismileanu; Natalia Corlean

----------------------
ISSN 2344 - 0619        ISSN-L 1453 - 7567