Descarca Revista
Sfântul Proroc Ilie
20 iulie
Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox,
treceți noua adresă revistapi@agaton.ro în lista de contacte
Iulie  2022
Sumar:
Susținerea pacatului cumplit al avortului este politica oamenilor fară Dumnezeu
STIRI EXTERNE - Iulie 2022
Noi hotarari ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
Pozitia BOR cu privire la AVORT
STIRI INTERNE - Iulie 2022
Rugaciunea inimii prin cuvantul dumnezeiesc al Scripturii
Icoana în Biserica Ortodoxa si sensul ei sacru
Predica privind grijile lumesti si ingrijirea de suflet
Vrem binele cel mare – dar uitam sa facem binele cel mic
Sfintii romani, rugatori pentru poporul nostru in fata Sfintei Treimi
Acatistul Sfintei Mari Mucenite Hristina (24 iulie)
Acatistul Sfintei si Dreptei Ana (25 iulie)
Petrecerea burlacilor ‒ ultimul moment de libertate?
Ortodoxia in societatea zilelor noastre
Criza sanitara. Dictatura Organizației Mondiale a Sanatatii
Un preot si un inginer despre utilizarea si efectele noilor tehnologii
Preoți și artiști laureați ai Premiilor Regal Literar
Festival - concurs Suflet Romanesc, Editia I, la Fagaras
Locul și rolul omului în lume. Principiul antropic
Misiune printre vrajitorii din Africa - Monah Damaschin Grigoriatul (CARTE)
Sfântul sau Vrăjitorul? Ce model aleg copiii din basme - Andrei Dragulinescu (CARTE)
Strigati-ma si va voi ajuta - Sf. Porfirie Kavsokalyvitul (CARTE)
Corpul slavit. Fenomenologie practica plecand de la Filocalie si Parintii Bisericii - Natalie Depraz (CARTE)
Dumnezeu si inima omului - Pr. prof. dr. Constantin Necula (CARTE)
De dragul Evangheliei - Pr. prof. dr. Constantin Necula (CARTE)
Acolo vei vedea Raiul intreg - Dionisios Tambakis (CARTE)
Cum sa fugim de mandrie - *** (CARTE)
Sfintii grabnic ajutatori: Nicolae, Mina si Haralambie - Filoteu Balan (CARTE)
Lumina din spatele gratiilor - Frank Atwood (CARTE)



Tema lunii
Susținerea pacatului cumplit al avortului este politica oamenilor fară Dumnezeu
 

Iubiți prieteni, ultimile săptămâni ne-au arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, faptul că sunt oameni care pretind că provin din medii înalte din perspectiva  performanței educaționale și a pregătirii  intelectuale, care, însă, atacă din păcate valoarea supremă oferită de către Dumnezeu Zidirii Sale, și anume viața. 

După decizia înțeleaptă, justă și extrem de argumentată din toate punctele  de vedere a Curții Supreme a Statelor Unite, care statuiază în adevăr că avortul, adică uciderea pruncilor, nu se poate socoti în rândul drepturilor  pentru că nimeni nu își poate aroga un așa-numit „drept de a ucide”, după această decizie a Curții supreme a SUA spuneam, toate cercurile progresiste și neomarxiste din lumea de astăzi, grupate în structuri cu denumiri  pompoase au sărit să  apere chipurile așa-numita „libertate” a femeii de a face ceea ce dorește cu viața pe care Dumnezeu i-a sălășluit-o în pântece, dăruindu-i marele privilegiu de a se face colaboratoarea  Sa prin  nașterea de prunci.

De altfel, această atitudine de a susține pruncuciderea, poziție de neconceput pentru orice portret rațional și sufletesc sănătos din perspectivă umană, o asemenea  poziție cinică și crudă s-a exacerbat în ultima perioadă pentru că în Statele Unite, de exemplu, state precum New York, dar și altele au legalizat avortul până la naștere, iar dacă pruncul nu moare în urma intervenției, să poată fi lăsat să moară lent.

Nu cu multă vreme în urmă, în statul Virginia, spre exemplu, s-a discutat și posibilitatea ca femeia care a născut să poată decide uciderea copilului până la vârsta de 2 ani pentru că, în mintea îmbolnăvită de păcat a celor cu asfel de abordări, copilul nou-născut nu are până la această vârstă conștiință de sine și este dependent de mamă.

Cine s-ar fi putut gândi dacă ar fi un om cu o reflecție firească la faptul că  se poate ajunge vreodată la o astfel de concepție ucigașă și lipsită de orice fel de substanță umană?

Oricum, această atitudine pro-avort este vârful aisbergului și vine într-o nefericită continuitate  cu o atitudine de ansamblu a societății umane în care trăim,  unde politica decizională a susținerii și implementării păcatului este mai prezentă decât oricând.

Așa-numitele parade ale diversității, de fapt parade ale devianței și ale  păcatelor extrem de grave  precum homosexualitatea sau dorința de a legaliza așa-numitele „căsătorii” între persoane de același sex, astfel de reprezentări ziceam care sfidează conștiința sănătoasă a oamenilor și care vor să promoveze nefirescul în locul normalității și întunericul păcatului ca substitut pentru lumină au devenit preocuparea esențială a secularismului și globalismului progresist, care conduce în multe dintre locurile lumii de azi.

Așa-numita ideologie de gen în care bărbații  se cred femei și invers sau insistența cu care se dorește implementarea  educației  deviante în școli sunt alte puncte de pe agenda LGBT  prin care se dorește negarea Creației lui Dumnezeu, oficializarea și legalizarea păcatelor care  întinează întru totul conduita umană, dorindu-se astfel răsturnarea oricărui sistem de valori sănătoase pentru ca  omul să devină ceea ce doresc cercurile interesate,  adică un personaj dezintegrat din punct de vedere moral, cu identitate  distrusă și care să nu mai aibă legătură cu Dumnezeu în calitate de Creator al său.

Nu mi-am putut imagina că într-o așa-numită Europă unită care vorbea inițial  despre respectarea identității specificului național și a credinței fiecărei națiuni,  se va  veni cu astfel de măsuri care șochează  orice minte întreagă și orice inimă sănătoasă din perspectivă morală. Din nefericire și România este vizată din plin de agresivitatea izvorâtă de la cel rău cu care este atacată fibra celor mai sănătoase principii și prin care se dorește demolarea a tot cea ce avem mai sănătos și mai de preț. 

Credința creștin-ortodoxă este stâlpul pe care s-a sprijinit acest popor de aproape două milenii,  dar iată că se dorește știrbirea valorilor esențiale ale acesteia.

Paradele LGBT, organizate sfidător chiar și în zile de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși, ca de exemplu, 14 august - Prohodul Maicii Domnului și 1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului, au sigur menirea de a lovi cu brutalitate ca o manifestare specifică a neobolșevismului în tezaurul valorilor perene ale acestei țări. Iată că  trăim într-o Europă care nu menționează în documentele  sale decizionale niciun cuvânt despre credința în Dumnezeu și valorile creștine, dar  susține pervertirea oricărei valori cu care Creatorul a împodobit Creația Sa.  

Ca o concluzie extrem de tristă la tot cea ce am menționat, mă simt nevoit să spun că din punctul meu de vedere această agresiune flagrantă, violentă, fără precedent susținută pe toate canalele de comunicare și îmbrăcată în haina manipulării și a denaturării adevărului împotriva valorilor creștine, va continua pentru că  toți cei care vor să lupte cu Dumnezeu, nu au liniște dacă nu îi slujesc cu și mai mare putere „tatălui minciunii”, cum foarte bine Mântuitorul Hristos îl numește pe diavol. Sunt convins  că toți cei cu interese majore în această industrie a uciderii pruncilor, a avortului vor face toate eforturile pentru a anula dreptul la viață și a  ocroti legal pe mai departe pruncuciderea atât în Statele Unite, cât și în Europa și dacă s-ar putea în toată lumea pentru că astfel de personaje supuse ateismului și dezumanizării nu mai au nicio remușcare și niciun  fel de scrupule, urmărind doar atingerea propriilor scopuri mai ales în privința îmbogățirii din perspectivă materială și a distrugerii a tot cea ce este mai sfânt și mai scump în om.

Evident că este și vina noastră, a celor care prin pasivitate ne asumăm complicitatea cu răul și riscul de a răspunde la trecerea dincolo ca și cei care implementează elemente abominabile în această lume, pentru că știm bine, conform regulilor esențiale ale dreptului, complicitatea se sancționează la fel ca și săvârșirea propriu-zisă a unui act infracțional.

Pentru păcatul cumplit al avortului, evident că, în primul rând, va răspunde cea care și-l asumă,  dar totodată vor răspunde  și cei care ocrotesc legal uciderea pruncilor,  dar și cei care determină și conving  femeile cărora Dumnezeu dorește să le ofere vocația de mamă, să săvârșească pruncuciderea.

Este sigur faptul că această propagare a răului va continua pentru că într-o lume din ce în ce mai fără Dumnezeu nu ne putem aștepta la altceva, dar avem obligația de a reacționa ferm, de a protesta vehement și de a ne situa hotărât împotriva oricărei inițiative sau decizii care dorește să pună la îndoială opera celui mai mare Filocalic, care este Dumnezeu.

Nu ne mai putem permite să răspundem filosofic și abstract unui atac fără menajamente împotriva vieții și a valorilor sănătoase, pretextând doar că susținem inițiativele frumoase în adevăr, dar fără a avea reacția necesară prin care să cerem anularea răului și a deciziilor care păgubesc extrem de grav viața celor care doresc să trăiască după voia lui Dumnezeu.

Biserica lui Hristos trebuie să răspundă exigenței întemeiate care reiese din sondajele de opinie,  mai ales din ultima perioadă prin care oamenii doresc să vadă o atitudine mai prezentă în planul comunicării și un răspuns mai decis la toate problemele grave care se ivesc în societatea de azi.

Este limpede că slujitorii bisericii nu au dreptul să rămână pasivi în raport cu problemele oamenilor și pe lângă ceea ce am menționat până acum, probleme precum creșterea extrem de puternică a costului vieții, a facturilor și tendința de sărăcire a populației sunt elemente care trebuie să ne îngrijoreze și să întindem o mână pentru a-i ajuta pe cei nevoiași, dar să  le și spunem celor care conduc aici pe pământ că nu le este îngăduit să facă tot ceea ce vor cu bogăția pe care Dumnezeu a dăruit-o pentru ca fiii Săi să trăiască așa cum se cuvine și nu să fie umiliți.

Așadar, să Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască înțelepciune, credință mai puternică și putere pentru a aduce atât în viața noastră, cât și a celor din jur binele, lumina și adevărul.

Protos. Sofian Costea - Activenews




ACTUALITATEA religioasă
STIRI EXTERNE - Iulie 2022

GRECIA: 101 de ani de la nașterea părintelui Iosif Vatopedinul și 13 ani de la moartea sa

Pe site-ul Mănăstirii Vatoped se relatează o minune petrecută imediat după trecerea sa în veşnicie: a zâmbit la mai mult de 45 de minute după moartea sa. „Imediat după moartea lui, gura bătrânului Iosif a rămas deschisă pentru o perioadă de timp și în ciuda tuturor eforturilor, călugării prezenți nu au reușit să închidă gura. Conform obiceiului athonit, trupul bătrânului a fost înfășurat în mantia sa de monah care a a fost mai apoi cusută”. „În conformitate cu îndrumările starețului Efrem, după un timp, corpul a fost așezat pe un catafalc și o gaură a fost tăiată în mantie pentru a expune fața părintelui și o alta pentru a expune mâna dreaptă pentru cinstire”. „Spre uimirea tuturor, gura bătrânului Iosif nu numai că s-a închis, dar fața lui strălucea, acum, în mod minunat cu un zâmbet! Nu numai buzele lui, dar și ochii și obrajii au revenit la culoarea naturală, vie!”, se menţionează. Părintele Iosif s-a născut în 1 Iulie 1921 în grădina Mănăstirii Sfinţilor Doctori fără de arginţi din Giolos (Cipru), atunci când pe mama sa, însărcinată în 7 luni şi venită la slujba de hram, au apucat-o durerile facerii. Înainte să intre în monahism a purtat numele de Socratis. În Sfântul Munte a venit în 1946, la vârsta de 25 de ani, fiind unul dintre puţinii ucenici ai Sfântului Iosif Isihastul (Spileotul). L-a urmat pe Sfântul Iosif  la Chilia Nea Skiti, unde a rămas până în anul 1988 când s-a stabilit la Mănăstirea Vatoped. Până în 1990 s-a ocupat de conducerea duhovnicească a Mănăstirii Vatoped, apoi stăreţia a fost preluată de unul din ucenicii săi, monahulul Efrem. Ca o pronie de sus, monahul Iosif Vatopedinul a plecat la Domnul la data de 1 iulie 2009, când a împlinit exact 88 de ani. - basilica.ro

PATRIARHIA ECUMENICĂ: un nou sfânt în calendar, Starețul Visarion Agatonitul

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului a decis canonizarea Cuviosului Visarion Korkoliakos, egumenul Mănăstirii Agaton, supranumit „duhovnicul cel milostiv” (†22 ianuarie 1991). Sfântul Visarion s-a născut în 1908 la Petalidi în regiunea Messenia din sud-vestul Peninsulei Peloponez și a primit la botez numele de Andreas. La vârsta de 18 ani a mers la Kalamata, unde cunoscut oameni duhovnicești și a decis să intre în cinul monahal. „Pe cel de Dumnezeu luminat, preotul lui Hristos, și pe preacinstitul dascăl al credincioșilor, roada mănăstirii Agaton, pavăza săracilor, pe cel ce a sprijinit toți ortodocșii cu învățături și minuni, pe cuviosul Visarion să-l cinstim strigând: Bucură-te, bărbat purtător de Hristos!” (Tropar, glas 3). S-a călugărit cu numele de Visarion. A fost hirotonit diacon, preot și a primit rangul de arhimandrit. În 1935, a mers la Karditsa, invitat de mitropolitul local, unde s-a implicat în lucrări filantropice la Spitalul „Sotiria”. În timpul ocupației germane, a ajutat mulți compatrioți și a salvat cu intervențiile sale copii capturați de germani. După 1955, a mers la Mănăstirea Agaton ca duhovnic. De două ori pe săptămână, mergea la Spitalele din Lamia, unde consola și spovedea pacienții. Îi ajuta financiar pe mulți care veneau la el cu necazurile lor. Ce primea împărțea săracilor și nevoiașilor. În fiecare post părăsea mănăstirea și spovedea locuitorii din toată Prefectura Fthiotida. A adormit în Domnul la Spitalul „Sotiria” din Atena, din cauza unui edem pulmonar, în ziua de 22 ianuarie 1991. La înmormântare, chipul lui strălucea și trupul îi era frumos mirositor. Nu a putut fi îngropat în cimitir din cauza iernii grele și a fost înmormântat în Baptisteriu, unde erau camerele pentru spovedanie. Poporul și-a arătat constant evlavia la mormântul lui.  Există relatări despre experiențe minunate la mormântul său. Trupul sfântului a fost găsit neputrezit și frumos mirositor în 3 martie 2006, când a fost exhumat din cauza surpării clădirii baptisteriului.

MAREA BRITANIE: O CRUCE memorială a oprit un incendiu de câmpie

Un incendiu de câmpie din Kent a ars la mijlocul lunii iulie terenul din apropierea unui memorial de război din Lenham, Marea Britanie, informează o sursă de la fața locului. Imaginea surprinsă după incendiu arată cum focul s-a oprit în dreptul crucii Memorialului închinat eroilor din cele două războaie mondiale. - Activenews

REP. MOLDOVA: Episcopul Veniamin a sfinţit monumentul dedicat eroilor care s-au jertfit în războiul din Transnistria

Preasfinţitul Părinte Veniamin i-a comemorat şi a sfinţit duminică monumentul ridicat în memoria eroilor din Cimislia care s-au jertfit în războiul din Transnistria, din 1992. Episcopul Basarabiei de Sud a menţionat în cuvântul rostit că eroii amintiţi s-au jertfit „pentru apărarea țării, a suveranității, independentei și a libertății țării noastre (n.r.: Republica Moldova), proclamate în anul 1991”. „Pentru mulți dintre noi acest război a fost tragic, rude prieteni și frați de-ai noștri au mers cu arma în mână ca să apere țara. Printre ei s-au aflat și vrednicii eroi pomeniți astăzi, la 30 de ani după încheierea conflictului nistrean”. „Ne bucurăm că asociațiile veteranilor din acest război nu-și uită camarazii și în fiecare an, fie la 2 martie, fie la 31 Iulie, înalţă rugăciuni pentru sufletele lor, organizând evenimente ca cel de astăzi, ridicând monumente și evocând faptele lor de vitejie. În acest context, felicităm organizatorii și pe cei care au sprijinit acest proiect, dar și pe toți prietenii din România şi Republica Moldova care au venit să-i comemorăm și să-i cinstim pe bravii noștri eroi”. În semn de preţuire, PS Veniamin a oferit unor veterani din Asociația Ştefan cel Mare Diploma de vrednicie cu chipul Domnitor Stefan cel Mare, îndemnând-i sa fie păstrători ai moștenirii primite de la înaintași și împlinitori ai testamentului sfântului. Evenimentul s-a încheiat cu un concert de poezie și cântece patriotice. - basilica

VATICAN: Pe când și preotese în Biserica Catolică?

Papa Francisc a numit trei femei, două călugărițe și o laică, într-un comitet format anterior numai din bărbați. Acest comitet îl sfătuiește pe Papă în selectarea episcopilor din întreaga lume, a anunțat miercuri Vaticanul, citat de ȘtiripeSurse. Papa a dezvăluit decizia într-un interviu exclusiv acordat Reuters la începutul lunii iulie. Papa a spus atunci că vrea să acorde femeilor mai multe funcții de conducere și influente în cadrul Sfântului Scaun. Cele trei femei sunt sora Raffaella Petrini, o italiancă ce ocupă în prezent funcția de viceguvernator al Vaticanului, călugărița franceză Yvonne Reungoat, fostă conducătoare a unui ordin religios, și laica italiană Maria Lia Zervino, președinta Uniunii Mondiale a Organizațiilor Femeilor Catolice, UMOFC, scrie și Daily Mail, care subliniază ca gestul încurajează vocile care cer și preotese în Biserica Catolică. Cele trei femei se numără printre cele 14 persoane numite în comitetul pentru episcopi, care selectează candidații și îl sfătuiește pe papă cu privire la preoții care ar trebui să devină episcopi. Celelalte 11 persoane numite miercuri sunt cardinali, episcopi și preoți. Mandatele au o durată de cinci ani. Membrii comitetului, care provin din întreaga lume, se întâlnesc la Roma de aproximativ două ori pe lună și trimit recomandările lor papei, care ia decizia finală. În afară de Petrini, care, în calitate de viceguvernator, este cea mai puternică femeie din cel mai mic stat din lume, Francisc a numit deja o serie de femei, atât călugărițe, cât și laice, în departamentele Vaticanului, mai informează sursele citate. - Activenews

 

Linkuri la știri:

Întâlnirea internațională a tinerilor ortodocși Supraśl 2022: Concluzii - Basilica
Paula Seling va concerta pentru susținerea mamelor văduve din Italia care își cresc singure copiii - Basilica


Noi hotarari ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane - Biroul de Presă al Patriarhiei Române
 

Au fost anunțate deciziile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la București în perioada 4-5 iulie 2022. Printre acestea se numără înscrierea în calendarul bisericesc a unei noi sărbători și aprobarea textului rugăciunilor pentru pace care vor fi introduse în cărțile de slujbă.

Text integral:


Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

 În ziua de marți, 5 iulie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, în demnitatea de Episcop al Daciei Felix. Acest scaun episcopal a fost vacantat în data de 17 februarie 2022  prin transferarea Preasfințitului Părinte Episcop Daniil Stoenescu în postul de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu titulatura Densuşeanul.

Episcopia Daciei Felix este o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul la Vârşeţ, care are jurisdicţie asupra comunităţilor ortodoxe româneşti din Serbia şi este direct subordonată Patriarhiei Române. Biserica „Înălţarea Domnului” din Vârşeţ este catedrală episcopală.

În cadrul aceleiași ședințe, au mai fost luate următoarele hotărâri:

Biroul de Presă al Patriarhiei Române



Pozitia BOR cu privire la AVORT
 

Exprimând-și punctul de vedere cu privire la avort, Sfânta Biserica acționează în conformitate cu învățătura ei privind apariția vieții în general și a vieții umane, în special.

Potrivit Revelației și învățăturii Bisericii, Dumnezeu a creat lumea din nimic (2 Macabei 7, 28). Dumnezeu a creat viața sub toate aspectele ei, iar în ceea ce privește viața omenească, Dumnezeu a arătat o grijă deosebită. Viața omenească nu este produsul devenirii spontane a lumii, ci, pentru apariția ei, Dumnezeu a avut o grijă deosebită: omul nu apare la porunca, ci în urma unui sfat și a unui act special al Sfintei Treimi, act exprimat de aghiograf prin termenul de plăsmuire și de suflare de viață. Viața omenească nu este determinată doar de plăsmuirea omului din pământ, ci și (sau mai ales) de suflarea viu-făcătoare a lui Dumnezeu.

Aceasta ne dovedește faptul că omul nu este simplă ființă biologică („ființă vie” înzestrată cu suflet rațional), ci este deodată suflet viu (Facere 2,7) și trup omenesc (nu orice trup) viu. Așa a apărut primul om (Adam), așa au apărut, apar și vor apărea – cu voia lui Dumnezeu – oamenii în istorie: suflete vii în trupuri vii. Omul este, așadar, o ființă psiho-fizică ce a fost și este creată de Dumnezeu după chipul Său (Facere 3, 28), în vederea asemănării cu El. Consecința logică a acestei învățături și credințe este aceea că toate ființele omenești sunt în mod fundamental egale între ele în ceea ce privește natura și vocația lor. Ele posedă deodată, actual și potențial, aceeași demnitate și aceeași valoare: sunt chip al lui Dumnezeu, dar chip într-un continuu proces de asemănare cu Dumnezeu.

Pentru că este purtătoarea chipului lui Dumnezeu, orice ființă omenească, oricare ar fi vârsta, situația sau starea sa fizică, deține o demnitate reală și impune un deosebit respect. De aceea, tot ceea ce este comis împotriva ființei umane este comis, într-o anumită măsură, împotriva voinței lui Dumnezeu, după cum tot binele pe care-l facem unui semen de-al nostru este bine făcut lui Dumnezeu Însuși: „Întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut (...), întrucât nu ați făcut unuia dintre acești prea mici, nici Mie nu Mi-ați făcut” (Matei 25, 40, 45).

Dacă viața și, mai ales, viața omenească nu este produsul hazardului, nici perpetuarea vieții umane nu este efectul întâmplării și nici exclusiv produsul eforturilor omenești. Viața omului este de la Dumnezeu și se perpetuează prin intermediul ființelor omenești, potrivit celor rânduite de Dumnezeu. Omul se bucură de viață și de puterea vieții; are dreptul la viață, dar și responsabilitatea de a respecta această viață, de a o apăra în orice împrejurare, știind că, în existența istorică în trup omul își pregătește participarea la Împărăția lui Dumnezeu.

Revelația (consemnată în Sfânta Scriptură și în Sfânta Tradiție) ne oferă suficiente dovezi că ceea ce s-a zămislit în femeie este ființă omenească (nu simplu „produs de concepție”), care nu exclude grija lui Dumnezeu și care trebuie să se bucure de respectul datorat demnității umane. Cum Biserica are o grijă deosebită față de ființele umane neputincioase și fără apărare, nu poate să nu se îngrijoreze cu privire la cele mai neputincioase ființe omenești, embrionii umani și pruncii nenăscuți.

Psalmistul David spune în acest sens: „Doamne, Tu m-ai plăsmuit în pântecele mamei mele” (Ps. 138, 13). Iar Dumnezeu avea să-i spună lui Ieremia: „Înainte de a te fi zămislit în pântece te-am cunoscut și înainte de a ieși din pântece te-am sfințit” (Ieremia 1, 5). Iov a spus: „Mâinile Tale m-au făcut și m-au zidit” (Iov 10, 8-9). Legislația lui Moise a acordat o grijă deosebită mamei și pruncului (Ieșirea 21, 23-24; 9, 6).

Din istorisirea vizitei Maicii Domnului la Sf. Elisabeta constatăm două adevăruri foarte importante:

a)   Elisabeta arată un respect deosebit față de Cel zămislit în pântecele Sfintei Fecioare Maria;

b)   Se confirmă faptul că pruncul din pântecele mamei participă, în felul său, la evenimentele la care participă mama; Evanghelistul ne spune că, de îndată ce Elisabeta a primit salutul Mariei, a săltat pruncul în pântecele ei (Luca 1, 44), ceea ce dovedește că, înainte de naștere, pruncul percepe deja prezența lui Dumnezeu.

Extinzându-se din spațiul ebraic, mesajul creștin s-a confruntat cu o lume și cu o civilizație care avea cu totul alte aspirații și alte coordonate decât cele trasate de Revelație. Practicile avortive, spre exemplu, fie prin metoda chirurgicală, fie prin luarea de medicamente, erau de mult cunoscute în mediile neebraice. Ceea ce nu cunoștea lumea greco-romană era noțiunea de păcat, de urâciune înaintea lui Dumnezeu, adică încălcarea cu știință și liberă voință a voinței lui Dumnezeu, noțiune foarte prezentă în tradiția iudaică și în viața creștină. În scrierile Sfântului Pavel găsim liste cu păcate pe care, dacă le vor comite, oamenii nu vor intra în Împărăția lui Dumnezeu (I Corinteni 6, 9-10; Galateni 5, 20; Efeseni 5, 5). Printre acestea se numără și cele comise prin luarea de pharmakeia (venevicia) – medicamente (avortive).

În legislația romană găsim explicația termenului „pharmakeia”. Legea Corneliană din anul 81 î. Hr. înțelegea prin acest termen medicamentele avortive. Prin urmare, în Noul Testament (Galateni 5, 20) avem dovada că păcatul uciderii pruncilor este unul dintre cele mai grele, unul dintre cele care ne exclud din Împărăția lui Dumnezeu.

A fost și a rămas atitudinea Bisericii cu privire la asemenea păcate.

Epistola către Barnaba (scrisă pe la începutul secolului II) reproducea punctul de vedere al Bisericii din acea vreme prin cuvintele: „Iubește pe aproapele tău mai mult decât sufletul tău. Să nu ucizi copilul, pruncul în pântecele mamei sale; să nu-l ucizi nici după ce s-a născut” (XIX, 5). Același punct de vedere îl va exprima și Didahia celor 12 Apostoli (2, 2; 5, 2). În secolul al III-lea, pe linia aceleiași îngrijorări a Bisericii, Tertulian va exprima ideea concomitenței sufletului și a trupului: unul și celălalt se formează deodată (De anima 27, 210). Același Tertulian va numi avortul crimă (Apologeticum 9), iar Hipolit Romanul va condamna medicamentele sterilizante (Philosophumena 9, 12). Puncte de vedere similare cu ale lui Tertulian și Hipolit găsim la Clement Alexandrinul (Pedagogul 2, 10, 96) și Minucius Felix (Octavius 30, 2). În „Scrisoarea către Diognet”, perlă a literaturii creștine din primele trei secole, se arată că una dintre notele care deosebesc pe creștini de necreștini este aceea că ei nu-și ucid pruncii: „Se căsătoresc precum fac toți oamenii și nasc copii, dar nu aruncă pe cei născuți” (III, 6).

În secolul al IV-lea, mai mulți Sfinți Părinți prezintă punctul de vedere al Bisericii cu privire la avort. Între aceștia, amintim pe Sf. Grigore de Nyssa (De hom. op. 29, In Canticum, 8), Sf. Efrem Sirul (Discurs despre teama de Dumnezeu, 10), Sf. Ioan Hrisostom (In Rom. 24, 4), Lactanțiu, Ambrozie, Ieronim și alții. Sf. Vasile, spre exemplu, spune că femeia care omoară fătul va fi pedepsită pentru crimă (Ep. 188, 8; can. 2).

Sinodul de la Elvira (305-306) hotărăște excomunicarea femeii care a avortat, ea neputând să se împărtășească decât pe patul de moarte (Canoanele 63, 68). Sinodul Quinisext (692), prin canonul 91, oprește de la Împărtășanie pe o durată de 10 ani femeile care dau și pe cele care primesc medicamente avortive.

Din cele de mai sus reiese că avortul a fost o practică străină creștinismului, cunoscută într-o lume în care nu exista nici teamă, nici iubire de Dumnezeu. Toți Sfinții Părinți semnalează că, în orice fază ar fi produs, avortul rămâne pruncucidere. Prin el, se încalcă porunca divină: „Să nu ucizi” (Ieșire 20, 13). El este cu atât mai grav, cu cât constituie uciderea unei ființe umane aflată în imposibilitatea de a se apăra.

Din textele prezentate mai sus reiese că Biserica a considerat totdeauna drept păcat foarte grav, egal cu avortul în gravitate, și luarea de medicamente cu scop avortiv. Prin urmare, tot atât de grave ca și avortul chirurgical sunt barierele mecanice (steriletul și anumite pilule, inclusiv RU 486) prin care se urmărește împiedicarea nidării ovulului fecundat pe pereții uterului (acestea sunt tot practici avortive) și medicamentele contraceptive, care, la rândul lor, au consecințe negative pentru trupul femeii.

Avortul și toate practicile avortive sunt păcate grele pentru că:

a)    prin ele se ucide o ființă umană: copilul;

b)   prin ele sunt afectate vocația și demnitatea femeii;

c)    ele prezintă riscul mutilării trupului femeii, al îmbolnăvirii și morții premature a mamei și a femeii tinere.

Femeia nu trebuie redusă la nivelul de obiect al plăcerii bărbatului, nu trebuie desconsiderată și umilită în ceea ce îi este specific, anume feminitatea și calitatea de mamă.

Demnitatea și sănătatea femeii sunt afectate deopotrivă de folosirea pilulelor pe bază de hormoni în vederea infecundității. Efectele nefaste, grave ale acestora nu sunt evidente imediat, dar sunt certe. Fiind substanțe care acționează hormonal asupra trupului femeii, urmările lor sunt negative. Este impresionantă lista bolilor cauzate, mai curând sau mai târziu, femeilor care au utilizat medicamente avortive sau contraceptive (care, toate, sunt preparate pe bază de hormoni).

Cu titlu de exemplu, semnalăm că, între anii 1977-1988, în Anglia s-a făcut un studiu pe 200.000 de femei, privind efectul folosirii pilulelor anticoncepționale pe bază de hormoni. S-a constatat că procentul deceselor cauzate de afecțiuni cardio-vasculare a fost cu 40 % mai mare la femeile care au folosit asemenea pilule față de cele care n-au folosit. Riscul accidentelor cerebrale a fost de 6,5 ori mai mare la femeile care au folosit pilulele. Pericolul infecțiilor pelviene a fost de 7 ori mai mare la femeile care au folosit pilulele față de cele care nu le-au folosit; în aceeași proporție a crescut și riscul sterilității.

Din cele prezentate mai sus reiese că avortul, tratamentele cu scop avortiv sau contraceptiv sunt păcate grele care ucid ființe umane, împiedică procesul firesc al procreării ființelor omenești, afectează și pun în pericol demnitatea și viața femeii tinere și în cele din urma, ne exclud din Împărăția lui Dumnezeu spre care năzuiesc creștinii.

Din nefericire, practicile avortive (și contraceptive) sunt o realitate a lumii contemporane secularizate. In numele „ fericirii” imediate și al comodității se ucid generații de oameni și moare femeia tânără, mamă sau nu. Biserica nu poate fi indiferentă la această realitate îngrijorătoare și tragică, întreținută de instituții care se intitulează uneori „caritative”, „umaniste” și chiar „medicale”.

Societatea secularizată contemporană aduce justificări diverse ale avortului, justificări de cele mai multe ori de ordin medical și social. Fiind în lume, Biserica nu este indiferentă și nu poate fi nici derutată cu privire la motivele privind tendințele de justificare a avortului.

Prin urmare,

a) Dacă viața mamei este pusă realmente în pericol prin sarcină sau naștere, ar trebui să fie acordată prioritate vieții femeii, nu pentru că viața ei are o valoare mai mare în sine, ci datorită relațiilor și responsabilităților față de alte persoane, care depind de ea.

b) În cazul în care investigația genetică descoperă un copil nenăscut anormal, recomandarea este de a naște copilul, respectându-i dreptul la viață, dar decizia o va avea familia, după ce acesteia i s-au adus la cunoștință de către medic și de către duhovnic toate implicațiile morale și de întreținere. Toate acestea trebuie rezolvate din perspectiva semnificației mântuitoare a prezenței unei ființe handicapate în viața fiecărei persoane și în viața comunității.

c) Riscul avortului datorat violului sau incestului trebuie evitat mai întâi la nivelul educării cu privire la necomiterea acestor păcate. În cazul în care starea de graviditate s-a produs, copilul va trebui să fie născut și, după caz, înfiat sau adoptat.

d) Avortul nu poate fi niciodată justificat, moral, de starea economică a familiei, de neînțelegerile dintre parteneri, de afectarea carierei viitoarei mame sau a aspectului fizic.

Pentru prevenirea acestor grave păcate se consideră că este nevoie de un intens proces de mediatizare a gravității păcatului avortului (luându-se în calcul toate aspectele lui medicale, psihologice, sociale, religioase). Societatea trebuie să ofere soluții concrete pentru promovarea vieții în familie. Biserica trebuie să întreprindă un întreg efort de educare a omului de azi cu privire la scopul iubirii dintre bărbat și femeie. Activitatea pastorală a preotului privind tineretul trebuie intensificată. Biserica va trebui să sensibilizeze toți factorii care au ca obiect educarea populației sau se îngrijesc de sănătate; omul trebuie educat cu privire la ce înseamnă adevărata tandrețe și dragoste, trebuie educat să promoveze viața prin naștere de copii și prin creșterea lor în familie.

Factorii de decizie politică și administrativă trebuie sensibilizați să favorizeze crearea condițiilor ca femeia să nu mai fie umilită, ca obiect de plăcere, nici ca ea însăși să se complacă în umilire, considerând această stare ca fiind normală.

patriarhia.ro



STIRI INTERNE - Iulie 2022
Patriarhia Română: Apel la rugăciune pentru încetarea secetei

În contextul foarte îngrijorător, creat de seceta care afectează masiv agricultura şi alte domenii de activitate, Patriarhia Română adresează un îndemn părintesc către toate Eparhiile sale, pe teritoriile cărora seceta persistă, să oficieze rugăciunile care se rostesc stăruitor „la vreme de secetă”.

Aceste rugăciuni speciale se citesc în biserici sau pe câmp, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie liniştită, spre buna rodire a pământului. Este, așadar, absolut necesar ca în asemenea împrejurări să cerem ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciune stăruitoare, deoarece Dumnezeu „face să răsară soarele peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi” (Matei 5, 45).

Vasile Bănescu: Biserica nu uneltește să instaureze o morală forțată
„Biserica nu uneltește, cum își imaginează unii sărmani distopici, o revoluție morală care să instaureze morala cu forța, orice act autentic și valid moral fiind exclusiv unul care se înfiripă și crește doar în starea de libertate și în urma unei alegeri libere, făcute în cunoștință de cauză... Argumentul pro-choice legat de libertatea de a dispune conform propriei voințe de propriul trup (valid până la un punct și doar în registre care nu-l afectează pe un altul) se lovește dureros de realitatea că în acel trup crește un alt trup, perfect distinct, al unei alte persoane, asupra vieții căreia nimeni altcineva nu are dreptul moral să decidă, doar pentru că aceasta nu se poate apăra singură.” - text integral la sursă: basilica
 
13 iulie 1774: Bucureștiul l-a primit pe Sf. Dimitrie. Evenimentul va fi trecut în calendar

Miercuri, 13 iulie 2022 s-au împlinit 248 de ani de când moaștele întregi ale Sfântului Dimitrie cel Nou, cel mai valoros odor al Catedralei Patriarhale, se află la București. Începând cu anul 2024, evenimentul va fi trecut în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Decizia a fost luată de Sfântul Sinod la începutul acestei luni. Sărbătoarea Aducerea Moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București va fi ținută anual în data 13 iulie.

Începutul Prodromiței s-a făcut cu mult înainte de a se picta

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și-a serbat marți hramul de vară: Cinstirea Sf. Icoane a Maicii Domnului Prodromița. Preasfințitul Părinte Ieronim a oficiat Sfânta Liturghie și a vorbit despre istoria icoanei. „Este o icoană deosebită, pentru că începutul ei s-a făcut cu mult înainte de a se picta”, a spus ierarhul. Preasfinția Sa a explicat că icoana a apărut ca un rod al eforturilor spirituale ale mai multor generații de monahi din Sfântul Munte Athos. Astfel, cu patru secole înainte de pictarea minunată a icoanei, ucenicul Sfântului Grigorie Sinaitul, în timp ce se nevoia în pustia în care se află în prezent Schitul Prodromu, a avut o vedenie cu mulți cuvioși care o cinsteau pe Maica Domnului.

„L-a întrebat Cuviosul Marcu pe Sf. Grigorie Sinaitul: Părinte, ce va să fie această vedenie? Și i-a răspuns sfântul: Peste o vreme, în locul acesta, Sfânta Fecioară Maria va fi lăudată de mulțime de părinți”, a povestit ierarhul.

Linkuri la știri:

Mitropolitul Nifon s-a întâlnit cu responsabilii pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în România -Basilica

Un sfânt isihast, ale cărui moaște se găsesc în București, a fost inclus în calendar - Basilica
 
 
 



ORTODOXIA (dreapta credinţă)
Sfânta Scriptură
Rugaciunea inimii prin cuvantul dumnezeiesc al Scripturii - Pr. Ionuț Apostolache
 
 

Rugăciunea lui Iisus” sau „Rugăciunea inimii” se fundamentează pe numeroase referinţe biblice existente, majoritatea legate de prezenţa mântuitoare a Domnului în mijlocul poporului Său. De la rugăciunea vameşului, ale cărui cuvinte transmit aproape ad litteram conţinutul acestei rugăciuni, până la însemnările pline de înţelesuri duhovniceşti ale Sfântului Apostol Pavel, dimensiunea teologică prinde contur, urmând să fie explicată şi adâncită în scrierile teologice ale Sfinţilor Părinţi.

Noul Testament şi cu precădere Sfintele Evanghelii rânduiesc o altă perspectivă pentru numele mântuitor de „Fiu al lui David”. Dorinţa este de a se evidenţia în primul rând apartenenţa pământească de viţă împărătească a Mântuitorului. În Evanghelia de la Matei, expresia are o rezonanţă puternică, fiind evidenţiată încă din primul verset: „Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam” (cf. Matei 1, 1). În contextul vindecării celor doi orbi (cf. Matei 15, 22; 20, 30), chemarea cu numele de „Fiul lui David” se însoţeşte imediat cu expresia „miluieşte-ne pe noi”, devenind astfel prefigurare a rugăciunii isihaste. Reuşind să realizeze o importantă contextualizare evanghelică a acestei expresii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu Popa explică din punct de vedere dogmatic importanţa identificării tipologice a Mântuitorului Hristos ca Fiu al lui David: „Dat fiind faptul că exemplul lui David din Scriptura Veche este de toţi cunoscut, fariseii sunt readuşi la tăcere. Prin aceasta se arată clar libertatea lui Mesia ca profet şi sublinierea voii lui Dumnezeu pentru lume. David Îl anticipează tipologic pe Hristos, ca profet şi interpret al Legii lui Moise, fără ca autoritatea Mântuitorului ca Domn şi Dumnezeu să fie depăşită de cea a lui David, pentru că Hristos este Fiul Omului şi Domn al sâmbetei (Marcu 10, 46-52)” (IPS Irineu Popa, Iisus Hristos este Acelaşi..., p. 217).

Pentru a ne apropia mai mult de dimensiunea isihastă a chemării lui Dumnezeu pe nume, trebuie să avem în vedere conţinutul teologic al numelui de „Iisus” (ebr. Ieşuah), cu atributele de „Hristos” (sau „Mântuitor” - gr. sotiros) şi „Fiul lui Dumnezeu”. Complementar celor consemnate în Vechiul şi Noul Testament despre expresia de „Fiu al lui David”, există o prelungire în afirmarea lui Iisus ca „Fiu al lui Dumnezeu”. Evenimentul intrării Sale în Ierusalim este revelator în acest sens. În acest context, cuvintele Prorocului Zaharia (cf. Zaharia 9, 9) sunt traduse ca evidenţiind în concret pe „Cel ce vine în numele Domnului, Împăratul lui Israel” (cf. Marcu 11, 10). În concluzie, Iisus apare receptat în chip mesianic de contemporani ca fiind Cel ce reinstaurează şi reface de manieră divină „împărăţia părintelui nostru David” (cf. Marcu 11, 10). Mai departe, confirmarea împlinirii profeţiilor mesianice şi recunoaşterea „Fiului lui David” în „Fiul lui Dumnezeu” sunt completate prin conţinutul rugăciunii „Osana”. Interpretarea duhovnicească a acestei forme de rugăciune scurtă şi repetitivă, specifică Vechiului Testament, se desăvârşeşte în forma liturgică şi, totodată, isihastă a cuvintelor „miluieşte-ne pe noi” (Forma ebraică a lui hosianah fiind tradusă în limba greacă prin verbul soson - vezi: Jean-Marie Van Cangh, Fils de David dans les Évangiles Synoptiques, în Figures de David à travers la Bible, publie sous la direction de L. Desrousseaux et J. Vermezlen, Les Éditions du Cerf, Paris, 1999, pp. 379-380). „Ea era la origine o rugăciune umilă şi stăruitoare adresată lui Dumnezeu ca Împărat. Astfel că la Sărbătoarea Corturilor rugăciunile citite în jurul Altarului pentru jertfe se vor numi hosianot, iar ziua a şaptea a Sărbătorii Corturilor se va numi yom hosinanah. Datorită faptului că aceste rugăciuni erau rostite de mulţimea care ţinea în mâini ramuri verzi rupte din copaci sau flori şi frunze de palmier, acestea se vor numi - de asemenea - hosiahah. Toate acestea arată că, la sărbătoarea Intrării în Ierusalim a Domnului, întreaga mulţime de ucenici şi întreg poporul erau orientaţi spre adorarea Celui ce vine întru numele Domnului şi spre bucurie. De asemenea, această festivitate era pusă în legătură cu ceremonia procesiunii şi a agitării buchetelor de ramuri din copaci şi de flori. De la această Intrare a Domnului în Ierusalim Biserica a înţeles că Osana exprimă fie rugăciunea mântuieşte-ne pe noi, fie doxologia slavă lui Dumnezeu, pentru mântuirea care vine” (IPS Irineu Popa, Iisus Hristos este Acelaşi..., pp. 226-227).

Cea mai directă menţiune cu privire la mărturisirea în rugăciune a „numelui lui Iisus” o face negreşit Sfântul Apostol Pavel: „Pentru aceea, şi Dumnezeu L-a preaînălţat şi I-a dăruit Lui nume, care este mai presus de orice nume. Ca întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cereşti şi al celor pământeşti şi al celor de dedesubt” (Filipeni 2, 9-10). Vedem de aici nu numai valoarea cosmologică a numelui Său, ci şi profunda sa dimensiune triadologică. Din acest considerent, Mântuitorul Hristos este cu adevărat „rădăcina, prototipul, reprezentantul, căpetenia unei noi omeniri”. El, Dumnezeu-Omul, ne cuprinde pe toţi în taina Întrupării Sale, oferindu-ne în dar prin Jertfa sa pe Cruce, prin Învierea şi Înălţarea Sa la ceruri pecetluirea cu numele Său în firea noastră cea curăţită de păcat şi hristologic restaurată. „De aceea, înţelegând rolul considerabil al Mântuitorului Hristos în mântuirea lumii, Apostolul a trăit şi a învăţat acest lucru care constituia Evanghelia Sa, evanghelie acceptată atât de Sfântul Apostol Petru, cât şi de ceilalţi Apostoli” (IPS Irineu Popa, Iisus Hristos este Acelaşi..., p. 227).

Sursa: Ziarul Lumina



Sfânta Tradiţie şi ereziile
Icoana în Biserica Ortodoxa si sensul ei sacru - Laurențiu Cosmoiu
 

Este un obiect material, tangibil, ce ni se adresează. Icoana este apropiată nouă, oamenilor, și poartă cu ea complementar o pondere spirituală deosebită. Ea este o fereastră ce dă într-o ­altă lume, în lumea dulcelui Acasă. În cadrul Bisericii Ortodoxe ocupă un loc central, fiind obiectul de cult fără de care nu poate avea loc actul liturgic. Ea poartă imagistic mesajul evanghelic, îmbogățind vizual atât trăitorul prezent în mijlocul Bisericii, cât și Biserica însăși. ­Astfel, viața creștină capătă sens, întregindu-se în ansamblul ei. Biserica are rolul de a practica, ­fixa și transmite mai departe credincioșilor expresivitatea și spiritualitatea icoanei, dar și minunile ei, ca un prețios dar lăsat de Dumnezeu pe pământ, pentru a împlini lucrarea Sa, de mântuire a omului.

Însă Dumnezeu a lăsat omului libertatea de percepție și de relațio­nare cu icoana. Și nu întâmplător! În primul rând, ea nu se adresează oricărei stări interioare, ci vorbește numai celui care pune ceva de la el. Cu cât mai mult, cu atât mai vie și icoana. Cu cât mai deschisă inima, cu atât mai deschis și canalul de comunicare prin ea cu Dumnezeu și sfinții Lui. Făcând o scurtă paralelă actuală: telecomanda nu ne e de nici un folos dacă în ea nu punem baterii. Așijderea, icoana este un instrument, fără doar și poate, pentru care e nevoie de „baterii” înainte de a o utiliza, iar bateriile în cazul de față sunt: credința, pocăința, smerenia și dragostea. Sau mai simplu spus, evlavia. Percepția ei diferită ne-o impunem singuri sau nu, beneficiind de liberul arbitru - minunatul dar de la Dumnezeu. Așa devine icoana pentru unii dintre noi o simplă bucată de lemn, pentru alții o pictură frumos executată ce înzestrează intelectul, iar pentru ceilalți o imagine a sacrului, propice pentru desăvârșire și comunicarea cu lumile superioare, cu Dumnezeu. Ei bine, pentru aceștia din urmă, icoana se deschide, mișcând lăuntric, chiar și la cel mai scurt contact vizual. Astfel ea își asigură netăgăduit sensul sacru. Purtând în ea capacitatea de a transcende lumea aceasta și de a stabili o comunicare directă sau indirectă cu Dumnezeu, icoana devine un element extrem de important din interiorul Bisericii noastre - locul de întâlnire cu Dumnezeu. În interiorul sfântului lăcaș găsim numeroase bogății: instrumente materiale (printre acestea numărându-se și icoana - imaginea dumnezeirii), precum și trăirile lăuntrice, spirituale, așa cum nu găsim în altă parte. Prin icoană avem către ce ne îndrepta ritualic și lăuntric, palpabil și imaterial deopotrivă. Prin ea ne putem adresa direct Lui: „Ascultă, Doamne, rugăciunea mea şi ia aminte la glasul cererii mele” (Ps. 85, 5), atunci când, desigur, avem în față icoana Mântuitorului sau chiar a Sfintei Treimi. Dar și indirect, atunci când avem în față icoana unui mijlocitor, precum a Maicii Domnului, a unui înger sau a unui sfânt.

Rugăciunea și icoana

„La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul” (In. 1, 1). Așadar, orice relație a noastră cu Dumnezeu nu poate începe decât prin cuvânt sau rugăciune. Este forma primordială de adresare a omului lui Dumnezeu. Rugăciunea purta la început doar lăuntric imaginea Lui, destul de abstractă, adesea îndepărtată și neînțeleasă. Bunăoară, în Vechiul Testament manifestarea concretă a lui Dumnezeu către poporul său se petrecea doar prin sunet, prin cuvânt și rareori prin imagine: în chip de rug aprins, de lumină orbitoare sau ca în cazul apariției de la stejarul Mamvri, în chip de „trei Oameni”. Iar asta extrem de rar și numai unora anterior intens pregătiți spiritual (ex. Moise, Avraam).

Omul a dorit astfel o descărcare în concret. Care să suplinească întrucâtva această opacitate de manifestare a Lui, simțind permanent și negreșit, conștient sau nu, că lipsa accesului la Adevăr îl separă de starea originară. Drumul spre icoană a fost sinuos și nu lipsit de derapaje, dar prin cel de-al Șaptelea Sinod Ecumenic s-a stabilit ca dogmă fundamentală a Bisericii creștine cinstirea icoanelor lui Iisus Hristos, a Fecioarei, ale îngerilor și ale sfinților, ele nefiind altceva decât mărturisirea fără echivoc a întrupării lui Dumnezeu pe pământ. Cu acest moment și omul s-a întărit, având un temei mult mai apropiat de firea lui. Iar icoanele și-au reluat rolul de izvoare nesecate de minuni, sprijinind credința.

După cum spunea Sfântul ­Simeon Noul Teolog: „Toate cuvintele noastre și toată relatarea noastră se face astfel nu despre niște lucruri lipsite de subzis­tență reală sau nearătate, ci despre lucruri deja făcute sau care se vor face și că ele se fac mai degrabă plecând de la vederea și contemplarea lor”. Icoana devine astfel instrument de mijlocire esențial. Văzând și crezând. Și spune iar Sfântul Simeon: „O casă, sau o cetate, sau un palat… are neapărată nevoie să vadă mai întâi și să afle cele care se găsesc în ele și abia apoi să grăiască în chip plauzibil și cu judecată despre cele pe care are să le spună. Căci dacă nu le-a văzut mai întâi, ce ar putea spune de la el? Deci dacă nimeni nu poate spune sau relata ceva despre lucruri văzute și pământești dacă nu s-a făcut mai înainte el însuși văzător al acelui lucru, cum va putea cineva spune sau relata despre Dumnezeu și despre lucrurile dumne­zeiești, despre sfinții și slujitorii lui Dumnezeu și în ce fel este vederea lui Dumnezeu de care aceștia se bucurau în chip negrăit?”. Altfel spus, rugăciunea noastră sprijinită de icoană devine mai completă și concretă, mai întemeiată și încredințată. Căci icoana ne este revelată prin Duhul Sfânt, Mângâietorul.

Despre apariția și temeiul icoanei

Cinstirea icoanei are ca fundament dogmatic întâia imagine dumnezeiască imprimată sau Sfânta Mahramă. În sânul Bisericii astăzi ne este amintită, pe de o parte prin sărbătoarea Sfintei Fețe, iar pe de alta prin sărbătoarea biruinței Ortodoxiei asupra iconoclasmului, atunci când icoana iese triumfătoare și, odată cu ea, dogma întrupării dumnezeiești. Este suficient să ne amintim despre canonul scris de către Sfântul Teofan „Scrisul”, care a trăit în a doua perioadă iconoclastă, pentru a înțelege importanta relație dintre icoană și întruparea lui Dumnezeu: „Cuvântul Tatălui cel necuprins din tine, Născătoare de Dumnezeu, S-a cuprins, întrupându-Se; Și chipul cel întinat la chipul cel dintâi întorcându-l, cu dumnezeiasca podoabă l-a amestecat. Deci mărturisim mântuirea, îl închipuim cu fapta și cu cuvântul”. Vestitul teolog Leonid Uspensky interpretează acest condac în cunoscuta sa lucrare Teologia icoanei în chip lămuritor: „Prima parte… exprimă pogorârea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi și, prin aceasta, temeiul hristologic al icoanei. Cuvintele care urmează dezvăluie sensul întrupării, realizarea planului dumnezeiesc cu privire la om și, prin urmare, la univers. Putem spune că aceste două prime faze explicitează formula patristică: «Dumnezeu S-a făcut Om pentru ca omul să devină dumnezeu». Finalul condacului exprimă răspunsul omului către Dumnezeu, mărturisirea de către noi a adevărului mântuitor al întrupării, acceptarea de către om a iconomiei divine și participarea lui la lucrarea lui Dumnezeu, prin urmare, realizarea mântuirii noastre”.

Desigur că teologia din spatele acestei revelații dumnezeiești pe care am primit-o prin grija nețăr­murită a lui Dumnezeu comportă vaste interpretări și elemente dogmatice. Însă icoana este până la urmă un instrument simplu, ce ne aduce negreșit mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de starea noastră inițială. Ea este imaginea edificatoare și mijlocitoare a ceea ce devine omul în „stare de rugăciune sfințită prin har”. Așa putem înțelege dubla ei natură: pe de-o parte a sim­plității, iar pe de alta a măreției. O natură de contrast: apariția ei smerită, ce trimite la lumile superioare. O natură materială, pământească, dar și una spiritualizată, ridicată. Prin urmare, mai rămâne să ne asumăm că icoana aparține tuturor oamenilor și nu numai celor sfinți. Numai să vrem să o experimentăm așa cum se cuvine, fie pictând-o, fie utilizând-o în rugăciune și în actul liturgic.

Ziarul Lumina



Predici. Cateheze. Pastoraţie
Predica privind grijile lumesti si ingrijirea de suflet - Pr. Conf. Univ. Dr. Dumitru Măcăila

 DUMINICA A TREIA DUPĂ CINCIZECIME

         Moto: Iar dacă iarba câmpului care astăzi este și mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșilor?”(Matei, 6:30).

 

         Iubiți frați și surori în Hristos,

Pericopa evanghelică de astăzi este un fragment din Predica de pe Munte. În Predica de pe Munte Mântuitorul Hristos prezintă pentru prima dată felul de viață ce trebuie trăit de către cei care caută Împărăția lui Dumnezeu. El ne învață că trebuie să-i tratăm pe ceilalți așa cum ne tratează Dumnezeu pe noi în orice moment, cu milă și har. Mântuitorul lumii redirecționează impulsurile noastre naturale “controlate” de păcat către scopul lor prim: dreptatea lui Dumnezeu în Împărăția Sa. El ne arată calea prin care putem deveni ceea ce Dumnezeu a intenționat să fim înainte de a fi murdăriți de păcatul strămoșilor.

L-ați auzit pe Hristos spunându-ne astăzi: Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat(Matei, 6:22-23). Noi toți înțelegem valoarea luminii în viețile noastre. Așa precum ochiul este luminătorul trupului tot așa mintea - nouV - este ochiul sufletului, care luminează întreaga noastră ființă interioară. Menținând ochiul nostru spiritual curat este fundamental pentru trăirea unei vieți Creștine autentice!

Gândiți-vă pentru câteva clipe la minerul care-și poartă lampa în jurul căștii de pe cap; înțelegeți că însăși viața lui depinde de acea lampă? Răspunsul este, evident, “Da” pentru că lampa îi arată calea în adâncimea întunecată a minei. În același fel, nu ne trebuie și nouă ochi sănătoși în viața noastră de zi cu zi? Știm cu toții că cei cu vederea slăbită sau cu orbire fizică trebuie să fie foarte atenți când merg înconjurați de întuneric!

Și totuși, Mântuitorul lumii nu ne-a învățat cel mai evident lucru posibil aici – că orbii trăiesc în întuneric! Ce ne-a învățat El este că, ceea ce ochiul este pentru trup, exact același lucru este conștiința pentru suflet! Și așa precum un ochi bun ne ajută să ne ghidăm cu siguranță prin viață, tot așa o conștiință curată ne ghidează cu siguranță în probleme ce țin de viața noastră spirituală. Dar dacă ochiul este orb, întunericul este insuportabil! Dacă conștiința noastră este defectivă sau moartă, întunericul spiritual ne transformă viață într-un iad viu. Hristos vrea ca noi să fim atenți și să păstrăm o conștiință Creștină sănătoasă – acel glas al lui Dumnezeu pe care-l auzim adânc în sufletele noastre!

Vorbind despre conștiința Creștină, există o poveste despre un ghid care arăta către frumusețea Alpilor elvețieni care taie răsuflarea. Un pisălog blazat l-a întrebat pe ghid: “Ce-i așa de minunat la ei?” Întrebare la care ghidul i-a răspuns prompt: “Omule, dacă tu nu simți această frumusețe înlăuntrul tău, niciodată n-o vei vedea în afară!” Ceea ce este în inima noastră este absolut important! Dacă nu-L avem pe Dumnezeu înlăuntrul nostru, nu-L vom vedea niciodată în natură! Dacă Îl avem înlăuntrul nostru, nu avem cum să nu-L vedem peste tot: într-un apus de soare, în fiecare cântec de pasăre, în orice pârâiaș de munte și, ceea ce este cel mai important, în orice ființă umană însetată și flămândă!

Nimeni nu poate să slujească la doi domni…Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona!(Matei, 6:24). Nu, Mântuitorul Hristos nu vorbește aici de bogați sau de săraci, nici despre bolnavi sau sănătoși; mai degrabă, El vorbește aici despre cei care Îl iubesc și-I slujesc lui Dumnezeu și despre cei care iubesc și slujesc aurul. Prin Mamona Hristos vrea ca noi să înțelegem averea, banii. El a arătat clar că fiecare ființă umană fie Îi slujește lui Dumnezeu, fie lumii – adică “valorilor” pieritoare ale acestei lumi! Nimeni nu poate sluji și lui Dumnezeu și lumii! Cei care încearcă cu greu să slujească și lui Dumnezeu și lumii sfârșesc prin a-L sluji pe Dumnezeu doar cu buzele! Nu vă uitați la vecinul vostru când spun acest lucru; uitați-vă la voi înșivă!

Omul secular nu are nevoie de Dumnezeu! El își este sieși dumnezeu! El nu are grijă de viața viitoare; singura lui preocupare este prezentul. Cineva poate interveni spunând că pe el nu-l interesează viitorul și într-un fel el poate fi corect. El poate fi corect pentru că îi este frică de faptul că planurile sale nu se vor realiza, că ceva ce el idolatrizează îi va fi luat, că averea lui va fi pierdută sau că sănătatea i se va șubrezi, așa că el nu se mai bucură de viață. Dacă unele din acestea se întâmplă, el este cel mai mizerabil dintre oameni pentru că până și cele mai de neînsemnate lucruri l-au părăsit.

Totuși, creștinul autentic, adevărat, Îl iubește și Îl slujește pe Dumnezeu. Este adevărat, el acordă atenție lucrurilor trecătoare, dar într-un mod diferit. El se bucură de timpul prezent, dar este concentrat asupra viitorului. El lucrează cinstit într-o zi pentru câștigul unei zile; și se folosește de lucrurile materiale. Singura mare diferență este că inima lui nu este înrobită de aceste lucruri; el este conștient de servilismul absolut, mizerabil pe care-l comandă ele. Dar el face tot ce poate, iar restul este lăsat în grija lui Dumnezeu.

Iarăși, Hristos ne învață: ”Nu vă îngrijiți pentru sufletul vostru” (v. 6:25). El vrea ca noi să nu fim prea preocupați cu ce trebuie să mâncăm sau să bem, sau cu ceea ce trebuie să îmbrăcăm. Oamenii fără Dumnezeu sunt îngrijorați de aceste lucruri. Creșterea fizică și lungimea vieții depind de purtarea de grijă a lui Dumnezeu, de Providență, mai mult decât depind de mâncare, băutură și îmbrăcăminte. Neliniștea persistentă în căutarea acestor lucruri demonstrează lipsă de securitate internă precum și o credință slabă, superficială.    

Permiteți-mi să vă împărtășesc o altă istorioară. În urmă cu câțiva ani un grup de turiști vizita cascada Niagara. Li s-a oferit un tur al unei hidrocentrale de pe fluviul Niagara. Ghidul le-a explicat apoi că existau patru sute de milioane de piese separate în turbinele uriașe care produceau curent electric cu ajutorul apei fluviului. Apoi, ghidul a făcut o declarație uluitoare: “Inginerul rezident știe unde merge fiecare din cele patru sute de milioane de piese și ce trebuie să facă fiecare piesă.” Ei bine, această declarație uimitoare îmi dă prilejul să întreb: Dacă un inginer electric poate ști toate acele lucruri, de ce oare ne îndoim noi că Dumnezeul nostru știe totul despre fiecare din noi, despre fiecare ființă umană?!

Păsările aerului nu se îngrijorează; totuși Dumnezeu are grijă de ele. Florile câmpului nu se îngrijorează; totuși ele sunt îmbrăcate într-un mod mai fin decât era Solomon în toată slava sa. Nu vă amăgiți: Hristos nu vrea să spună că noi nu trebuie să muncim! “Pâinea noastră cea spre ființă” așa cum ar trebui să ne rugăm mai exact în rugăciunea Tatăl nostru, nu poate fi furnizată fără munca care ne-a fost poruncită după căderea strămoșilor noștri; dar Dumnezeu ne-a dat talente și îndemnuri pentru a le folosi. Ca următori ai lui Hristos, trebuie să ne eliberăm de griji și să le înlocuim cu adevărată credință în Dumnezeu! Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este și mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșilor?” (v. 30).

Ca ființe umane trăim la bordul unei “nave spațiale” care se numește Planeta Pământ. Oamenii de știință ne spun că ea aleargă cu viteza uimitoare de aproximativ 40.000 de km pe oră. Cine ar fi visat să se urce într-un avion fără pilot? Nimeni! Nava spațială numită Pământ are un Pilot în control! Prin mila lui Dumnezeu, Pilotul nu sunt nici eu nici voi! Pilotul în control este Însuși Stăpânul acestui infinit Univers! Ca pasageri ai acestei nave spațiale, noi am fost creați de El! El L-a trimis chiar pe Fiul Său în lume pentru a regenera firea noastră coruptă de păcat. Iată de ce noi suntem concepuți să fim în comuniune cu El, să vorbim cu El! Creați după chipul lui Dumnezeu, nouă ni s-a dat mintea pentru a-L cunoaște și inima pentru a-L iubi. Dumnezeu are pregătit pentru noi un destin veșnic!

După ce Fiul Său Și-a desăvârșit opera de răscumpărare a lumii, El ne ia pe noi într-o călătorie care se va sfârși în ceruri. Dar numai dacă Îl acceptăm pe El – și nu pe propriul nostru eu – ca pe Comandantul nostru Suprem, vom reuși să ocupăm un loc cu El! Cei mai mulți dintre contemporanii noștri pierd din vedere faptul că nu noi suntem cei care conducem Planeta Pământ! Nu noi suntem cei care o mișcă pe orbită cu aproape 40.000 de km pe oră. El este!

Și cine dintre voi, îngrijindu-se, poate să adauge staturii sale un cot?” (v. 27), ne întreabă astăzi pe fiecare dintre noi Mântuitorul Hristos. Un adevărat următor al lui Hristos este o persoană care știe cine este și ce poate face. Dar el are și o umilință dătătoare de pace care-l face să înțeleagă și ceea ce el nu poate face. Și el lasă ceea ce nu poate face în mâinile iubitorului, Atotputernicului Dumnezeu!

Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă(v. 33). Hristos, Fiul lui Dumnezeu Atoateștiutor ne promite – dacă noi căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu – că tot ceea ce ne trebuie ne va fi furnizat. Prima noastră datorie și primul nostru scop în viață este de a-I place lui Dumnezeu și de a promova Împărăția Lui între oameni! Acestea vin înainte de toate și înainte de orice altceva! Ca Părintele nostru veșnic, Dumnezeu cere o prioritate în timpul nostru, în talentele noastre, în comorile noastre!

Citim în Studiul Ortodox al Bibliei: “Împărăția lui Dumnezeu este tema centrală a învățăturii lui Iisus și dreptatea Lui este subiectul Predicii de pe Munte. Chemându-ne să ne eliberăm de neliniștile legate de lucrurile pământești Iisus ne cere să privim către ceruri, către această ‘patrie’ mai mare pe care o vom primi în ziua Domnului, asigurați în credință că Dumnezeu ne va furniza necesarele binecuvântări pământești” (p. 21)

Iubiții mei: Voi încheia cu o poveste care ne vine de la misticul german Tauler. Într-o zi, Tauler a întâlnit un cerșetor. “Să-ți dea Dumnezeu o zi bună, prietene!” i-a spus. Cerșetorul i-a răspuns: “Mulțumesc lui Dumnezeu, dar eu niciodată n-am avut o zi rea.” Apoi Tauler a zis: “Să-ți dea Dumnezeu o viață fericită, prietene!” Cerșetorul i-a răspuns: “Mulțumesc lui Dumnezeu. Niciodată nu sunt nefericit!” Complet nedumerit, Tauler l-a întrebat: “Ce vrei să spui?”

“Ei bine” a răspuns cerșetorul, “când este fain Îi mulțumesc lui Dumnezeu; când plouă, Îi mulțumesc lui Dumnezeu; când am destul, Îi mulțumesc lui Dumnezeu; când sunt flămând, Îi mulțumesc lui Dumnezeu; și fiindcă voința lui Dumnezeu este voința mea, și orice Îi place Lui îmi place și mie, de ce trebuie să spun că sunt nefericit când eu nu sunt?”

Tauler s-a uitat la cerșetor cu uimire și i-a mai pus o ultimă întrebare: “Cine ești tu?” “Eu sunt rege” a răspuns cerșetorul. “Atunci, unde este împărăția ta?” l-a întrebat Tauler. Și cerșetorul a răspuns prompt: “În inima mea!” Prietenii mei, dacă voi credeți că acel cerșetor nu știa despre ce vorbește, atunci vă rog să ascultați cuvintele Mântuitorului Hristos: “Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru!” (Luca, 17:21).

Așadar, nu vă îngrijorați! Studiile au arătat că neliniștile pot cauza glaucom, orbire isterică, probleme cu dinții, hipertensiune, colită, diabet, probleme cardiace, boli circulatorii și astmă. Căutați Împărăția lui Dumnezeu dinlăuntrul vostru! Rugați-vă! Rugați-vă, pentru a-L face pe Hristos să trăiască și să lucreze în voi! EL este Împărăția! Așadar, rugați-vă lui Dumnezeu să vă facă vrednici să spuneți cu marele Pavel: Nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine!(Gal., 2:20). Amin.

 

 

Extras din volumul VIAȚA NOASTRĂ - HRISTOS,

Tipărit cu binecuvântarea

Înaltpreasfințitului

† Teodosie,

Arhiepiscopul Tomisului




ORTOPRAXIA (dreapta trăire)
Viaţa duhovnicească. Milostenia
Vrem binele cel mare – dar uitam sa facem binele cel mic
 

Multă lume crede că a trăi după credinţă şi a împlini voia lui Dumnezeu este foarte greu. De fapt, este foarte uşor. E suficient să dai atenţie la detalii şi să încerci să eviţi răul în cele mai mici lucruri, cele mai triviale. Este mijlocul cel mai simplu şi cel mai sigur pentru a intra în lumea duhului şi a te apropia de Dumnezeu. Omul crede adesea că Ziditorul cere de la el lucruri mari, că Evanghelia insistă asupra jertfei totale de sine, renunţarea la personalitate – ca o condiţie a credinţei. Omul este atât de speriat de aceasta, încât începe să se teamă de a se familiariza cu Dumnezeu, de a se apropia de Dumnezeu. Se ascunde singur de El, nevrând nici măcar să cerceteze dumnezeiescul Cuvânt. „Dacă nu pot face nimic important pentru Dumnezeu, atunci aş face mai bine să rămân departe de cele duhovniceşti, să încetez să mă gândesc la veşnicie şi să trăiesc… normal”.

Există la intrarea în împărăţia duhovnicească o „hipnoză a lucrurilor mari”: ar trebui fie să faci ceva măreţ, fie să nu faci nimic. Şi, astfel, oamenii nu fac absolut nimic pentru Dumnezeu sau pentru sufletul lor! Foarte straniu, niciun om nu se mai consacră lucrurilor mărunte ale vieţii – cu atât mai mult, el nu vrea să fie cinstit, curat sau credincios lui Dumnezeu în aceste lucruri mărunte. Şi, totuşi, trebuie să adoptăm o atitudine corectă faţă de lucrurile mărunte, dacă dorim să ne apropiem de Împărăţia Cerurilor.

Dacă dorim să ne apropiem… În aceste cuvinte sunt rezumate toate dificultăţile vieţii religioase. Adesea vrem să intrăm în Împărăţia Cerurilor dintr-odată, oarecum miraculos şi magic, sau de-a dreptul – printr-un mare act de eroism. Însă nici una, nici cealaltă dintre aceste căi nu reprezintă drumul cel bun pentru a ajunge în lumea cea mai elevată. Nu se intră în prezenţa lui Dumnezeu într-un mod minunat, rămânând în acelaşi timp indiferent pe pământ la nevoile Împărăţiei lui Dumnezeu şi la luminoasa Lui veşnicie, cu atât mai mult cu cât nu putem obţine comorile Împărăţiei lui Dumnezeu printr-un fel de act veşnic. În schimb, faptele bune, sfintele fapte sunt necesare pentru a spori într-o viaţă superioară, o voinţă strălucită, o bună dorire, o psihologie cerească, o inimă care este, în același timp, curată şi dreaptă. „Şi cel ce va da de băut unuia dintre aceştia mici numai un pahar cu apă rece, în nume de ucenic, adevărat grăiesc vouă: nu va pierde plata sa” (Matei10, 42). În acest cuvânt al Domnului este cea mai înaltă expresie a modicităţii binelui. „Un pahar cu apă” nu este mult. În orice raport dintre oameni trebuie să existe, nelipsit, un duh bun. Acest duh este Hristos, în chip deschis arătat sau ascuns. „În nume de ucenic” – este prima etapă în relaţia cu o altă persoană în numele lui Iisus Hristos Însuşi. Mulţi oameni, necunoscându-L încă pe Domnul şi fraternitatea minunată în Numele Lui, au totuşi între ei relaţii umane fraterne, dezinteresate şi pure care-i apropie de Duhul lui Hristos.

De fapt, binele cel mai modest este mai necesar umanităţii decât cel de excepţie. Oamenii pot coexista înţelegându-se fără cel mai mare bine – însă fără cel mai mic nu pot exista. Umanitatea piere nu dintr-o lipsă a binelui celui mai mare, ci dintr-o insuficienţă a acestui simplu bine, care pare mai puţin important. Cel mai mare bine nu este mai mult decât un acoperiş aşezat pe zidurile de cărămidă ale binelui celui mai mic. Cel mai mic bine, cel mai simplu, a fost lăsat pe acest pământ pentru om de către Creatorul Însuşi, Care a luat asupră-Şi tot binele cel mai nobil. Oricine face cel mai mic bine creează el însuşi – şi prin el Creatorul Însuşi creează – cel mai mare bine. Din micul nostru bine, Creatorul face propriul Său bine mare. Căci, aşa cum Domnul nostru este Creatorul Care a format toate din neant, cu atât mai mult este capabil să creeze cel mai mare bine plecând de la cel mai mic!

Printr-o astfel de lucrare mai modestă, uşoară, făcută în cea mai mare simplitate, un om deprinde obiceiul de a face binele şi începe să-i slujească din toată inima, sincer. În felul acesta, intră într-o atmosferă de bunătate, îşi afundă rădăcinile vieţii într-un sol nou, solul binelui. Rădăcinile vieţii omeneşti se acomodează rapid cu acest pământ bun şi, în curând, nu pot trăi fără el... Astfel este mântuit un om: din cel mic provenind cel mare. „A fi credincios în cele mici” se descoperă a fi „credincios în cele mari.”

Să lăsăm deoparte toate consideraţiile teoretice, precum: este interzis să masacrezi milioane de femei, de copii şi de persoane vârstnice. Mulţumiţi-vă să vă manifestaţi sensul moral neucigând în niciun chip demnitatea umană a aproapelui vostru, nici cu cuvântul, nici prin insinuare, nici cu gestul. Nu vă supăraţi „împotriva fratelui vostru în deşert” (Matei 5, 22) pentru nişte fleacuri sau în contactele cotidiene ale vieţii nu vorbiţi fals vecinului vostru. Sunt bagatele, mici schimbări, de mică importanţă, însă încercaţi numai să o faceţi şi veţi observa ce se va întâmpla. Este greu să ne rugăm noaptea. Încercaţi atunci dimineaţa. Dacă nu reuşiţi să vă rugaţi acasă, atunci, când conduceţi până la locul de muncă, recitaţi măcar „Tatăl nostru” cu un duh simplu şi lăsaţi cuvintele acestei scurte rugăciuni să rezoneze în inima voastră. Iar noaptea încredinţaţi-vă cu toată sinceritatea în mâinile Tatălui ceresc. Cu adevărat este foarte uşor!

Şi daţi, daţi un pahar cu apă rece tuturor celor care au nevoie! Daţi un pahar plin ochi cu un duh simplu de camaraderie umană pentru toţi cei care sunt lipsiţi de cea mai simplă dintre camarederii... O, minunată cale a lucrurilor mărunte, îţi cânt un imn! Înconjuraţi-vă, oameni buni, încingeţi-vă cu mărunte fapte bune – cu un lanţ de mici sentimente, simple, uşoare şi bune care nu costă nimic, un lanţ de gânduri radioase, cuvinte şi fapte.

(Înaltpreasfințitul Ioan Şahovskoi, Arhiepiscop de San Francisco - doxologia)



Misiune. Mărturii. Vieţile Sfinţilor
Sfintii romani, rugatori pentru poporul nostru in fata Sfintei Treimi
 

Sfânt prin excelenţă este Dumnezeu, ca Cel ce este originea, izvorul sau sursa sfinţeniei, precum şi începutul şi deplinătatea sfinţirii pentru participantul la sfinţenie. Sfinţenia presupune desăvârşirea din toate punctele de vedere. Ea este un dar al lui Dumnezeu pentru creaţie, destinată să se sfinţească în Dumnezeu, prin legătura cu El. Dacă în Duminica Tuturor Sfinţilor Biserica Ortodoxă i-a pomenit pe toţi sfinţii cunoscuţi şi necunoscuţi din toate timpurile şi din toate locurile, ieri, în Duminica Sfinţilor Români i-a pomenit pe toţi oamenii sfinţi cunoscuţi şi necunoscuţi care, pe de o parte, şi-au închinat viaţa Domnului, iar pe de altă parte au propovăduit sau au trăit Evanghelia slavei lui Hristos pe teritoriul ţării noastre, începând cu Sfinţii Apostoli Andrei şi Filip.

Între Bisericile Ortodoxe, Biserica Ortodoxă Română ocupă un loc aparte, deoarece este singura care fiinţează în cadrul unei culturi cu amprentă latină. Creştinarea strămoşilor noştri s-a petrecut în perioada apostolică, primele contacte cu Creştinismul de factură latină fiind prin intermediul soldaţilor romani (legiunea 13 Gemina, legiunea 5 Macedonica). Totuşi, influenţa grecească în ţinuturile Dobrogei de astăzi a fost una foarte puternică. În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel preciza faptul că „poporul român nu a fost creştinat într-un anumit an, la porunca cneazului, regelui sau împăratului, cum a fost cazul cu unele popoare vecine (bulgari şi ruşi), ci creştinarea românilor s-a făcut lent, de jos în sus, începând cu oamenii simpli şi cu soldaţii creştini din legiunile romane venite în Dacia, prin cucerirea ei de către împăratul Traian, în anul 106, iar apoi prin lucrarea unor misionari creştini, în special răsăriteni vorbitori de limbă greacă şi latină. Creştinismul primit şi cultivat de poporul român, pe când acesta se forma ca popor nou în istorie (din geto-daci şi romani), este un creştinism ortodox răsăritean latin cu rădăcini adânci în sufletul poporului român”1.

După cucerirea romană, în Dacia au fost aduşi colonişti din toate părţile Imperiului Roman, dar mai ales din Moesia (Bulgaria şi Muntenegru-Serbia, fosta Iugoslavie), din Iliria, Pannonia, Asia Mică şi Siria. Fără îndoială că între aceşti colonişti vor fi fost şi creştini, mai ales că în acele ţinuturi Creştinismul fusese predicat chiar de Sfinţii Apostoli. De asemenea, în timpul stăpânirii romane, în Dacia (106-271) veneau numeroşi negustori din diverse părţi ale Imperiului Roman, dar în special din oraşele greceşti de la Marea Neagră, din Asia Mică şi din insulele greceşti. Şi în cazul negustorilor, istoricii consideră că printre ei cu siguranţă se aflau şi creştini, care au făcut cunoscută Evanghelia celor cu care intrau în contact2.

Dintre mărturiile scriitorilor creştini din primele secole privind răspândirea Creştinismului în Dacia, sugestivă este afirmaţia Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful (†165) care scria că „nu există nici un neam, fie trăind pe căruţe şi în corturi şi crescând vite, la care să nu se facă rugăciuni în numele lui Hristos” (lucrarea Dialogul cu iudeul Trifon). Tertulian din Cartagina (c. 160-240) scria că „Hristos stăpâneşte şi în ţinuturile sarmaţilor, dacilor şi germanilor şi sciţilor” (lucrarea Împotriva iudeilor). De asemenea, Origen din Alexandria (c. 185-254) scria că foarte mulţi dintre daci, sarmaţi şi sciţi n-au auzit cuvântul Evangheliei (Comentariul 39 la Evanghelia de la Matei 24, 14). De aici rezultă că o parte dintre cei amintiţi auziseră de Hristos3.

Vechimea Creştinismului la strămoşii noştri daco-romani este confirmată şi de numeroasele cuvinte cu înţeles bisericesc de origine latină, în special cele privitoare la noţiunile de bază ale credinţei. Terminologia creştină de origine latină din limba română arată că aproape toate numirile de bază ale credinţei şi unele forme ale cultului creştin au fost create în secolele 2-4. Termenii au fost împrumutaţi din lumea romană păgână, dar au primit o conotaţie nouă creştină: biserică - de la latinescul basilicaDumnezeu - din Domines DeusCrăciun - derivă de la calatio (acuz. calationem), sărbătoare romană la începutul anului; Floriile - de la numele unei sărbători păgâne de primăvară FloraliaRusaliile - de la o veche sărbătoare păgână Rosaliasărbătoare - vine de la (dies) servatoria, o prescurtare a cuvântului conservatoria, adică ziua închinată zeilor. Istoricul P. P. Panaitescu, în Introducere la istoria culturii româneşti, precizează că noţiunile de temelie ale Creştinismului sunt redate în limba română prin cuvinte de origine latină, din care sunt fundamentale: biserică (basilica), a boteza (baptisare), înger (angellus), lege (lex), păgân (paganus), sînt/sfânt (sanctus), preot (presbiter). „Cel mai însemnat cuvânt al terminologiei creştine este numele Paştilor, sărbătoarea esenţială a creştinilor. Acest cuvânt derivat din forma latină e dovada hotărâtoare a originii credinţei lui Hristos înainte de venirea slavilor...”4.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în fiecare lună sunt pomeniţi unul, doi sau mai mulţi sfinţi români, ei fiind pentru poporul nostru cel binecredincios mijlocitori şi rugători în faţa Sfintei Treimi, pentru ca acesta să poată răzbate toate obstacolele şi greutăţile din această lume marcată de păcat.

Un articol de Pr. Stefan Sfarghie pentru Ziarul Lumina

 

Note:

1. † Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Evanghelia slavei lui Hristos: predici la duminicile de peste an, Ed. BASILICA, Bucureşti 2016, p. 99.

2. Pr. dr. Mircea Păcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Ediţia a II-a, Sibiu, 1978, p. 16.

3. Ibidem, p. 17.

4. P. P. Panaitescu, Introducere la istoria culturii româneşti, Bucureşti, 1969, p. 103.



RUGĂCIUNI. Icoane. Moaşte
Acatistul Sfintei Mari Mucenite Hristina (24 iulie)
 

Troparul Sfintei Muceniţe Hristina, glasul al 4-lea:

Mieluşeaua ta, Iisuse, Hristina, strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc, şi spre Tine căutând mă chinuiesc, şi împreună mă răstignesc, şi împreună mă îngrop cu botezul Tău, şi pătimesc pentru Tine, ca să şi împărăţesc întru Tine, şi mor pentru Tine, ca să viez întru Tine, ci ca pe o jertfă fără prihană primeşte-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul 1

Mult pătimitoarei, prealăudatei Muceniţe Hristina, celei ce numele Mântuitorului a purtat, crucea suferinţei spre Golgota pătimirilor a ridicat, veniţi să-i împletim cântări de laude, zicând: Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Icosul 1

Născându-te în cetatea Tirului, din părinţi păgâni şi slujitori ai necuraţilor zei, din tinereţe cunoscând pe Dumnezeul Cel Adevărat, numai Aceluia voiai a-I sluji, pentru care îţi cântăm:
Bucură-te, curată mieluşea născută între păgâni;
Bucură-te, că tatăl tău, Urban, avea stăpânirea de guvernator;
Bucură-te, că acesta, după purtarea de grijă a lui Dumnezeu, ţi-a pus numele Hristina;
Bucură-te, că numele tău însemna mai înainte oarecare proorocie;
Bucură-te, că între fecioarele vremii nu era nici una care să te întreacă în frumuseţe;
Bucură-te, că părinţii, văzându-te crescând, se umpleau de bucurie;
Bucură-te, că aceştia îţi pregăteau un anume fel de vieţuire;
Bucură-te, căci dorinţa lor avea să fie deşartă;
Bucură-te, fecioară blândă şi curată;
Bucură-te, că haina curăţiei ţi-ai păzit-o neîntinată;
Bucură-te, că în credinţă erai nestrămutată;
Bucură-te, cea plină de dragoste nemăsurată;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 2-lea

Vrând tatăl său a o păzi de vederea omenească, i-a rânduit petrecerea în palatul cel mai înalt, dându-i slugi nenumărate şi zei de aur şi de argint, jertfe zilnice, însă neprihănita fecioară cânta Adevăratului Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Auzind tinerii cei de bun neam despre a ta frumuseţe, voiau a te lua spre însoţire, însă tatăl tău le spunea tuturor că „nu te vei însoţi cu nimeni, ci în feciorie vei petrece, spre a sluji zeilor toată viaţa, căci mult te-au iubit”, iar noi îţi cântăm unele ca acestea:
Bucură-te, că părintele tău trupesc prooroc a fost;
Bucură-te, că acesta voia să slujeşti zeilor celor neînsufleţiţi;
Bucură-te, că niciodată tu n-ai voit a le aduce jertfe, nici a te închina lor;
Bucură-te, că privind de la fereastră la luminătorii cei cereşti ai cunoscut pe Ziditorul;
Bucură-te, că, rugându-te cu lacrimi, ai cerut Acestuia să ţi Se descopere;
Bucură-te, că, petrecând în post şi rugăciune, Domnul ţi-a trimis pe îngerul Său;
Bucură-te, că îngerul te-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci;
Bucură-te, că „Mireasă a lui Hristos” te-a numit;
Bucură-te, că tainele credinţei ţi-a desluşit;
Bucură-te, că pentru dragostea Sfintei Treimi de trei chinuitori ţi-a prevestit că vei fi muncită;
Bucură-te, ceea ce cu pâine cerească de înger ai fost hrănită;
Bucură-te, că sufleteşte şi trupeşte te-ai simţit întărită;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 3-lea

Umplându-te de râvnă dumnezeiască, ai început a sfărâma idolii cei neînsufleţiţi şi aruncându-i pe fereastră, ţi-ai curăţat odaia, spre a te putea închina Ziditorului şi a-I cânta: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Venind tatăl tău să te cerceteze şi să se închine zeilor săi şi aflând cele săvârşite de tine, s-a umplut de mânie, ucigând cu sabia toate slugile, iar pe tine a început a te bate peste obraz, pentru care te lăudăm, zicând:
Bucură-te, că lovindu-te peste obraz ai mărturisit pe Adevăratul Dumnezeu;
Bucură-te, că pe idolii cei de aur şi argint i-ai numit diavoli;
Bucură-te, că tatăl tău mai tare s-a umplut de mânie;
Bucură-te, că a poruncit să fii bătută fără cruţare;
Bucură-te, că apoi în temniţă te-a aruncat;
Bucură-te, că, înştiinţându-se despre aceasta, maica ta la tine a alergat;
Bucură-te, că prin vorbe bune încerca a te momi;
Bucură-te, că acesteia i-ai spus să nu te mai numească fiică a sa;
Bucură-te, că fiică şi închinătoare a Tatălui Ceresc te-ai numit;
Bucură-te, că maica ta mult s-a mâhnit;
Bucură-te, că aceasta nici prin plângere, nici prin momeli nimic n-a sporit;
Bucură-te, căci credinţa ta era nestrămutată;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 4-lea

Scoţându-te a doua zi la judecată, guvernatorul Urban, uitând dragostea cea firească pentru fiica sa, voia să te judece şi să te muncească ca pe o străină şi făcătoare de rele, iară mulţimea adunată la privelişte, minunându-se de frumuseţea ta, zicea: ,,Dumnezeule al roabei tale, Hristina, ajută-i ei, căci la Tine a alergat”. Iar noi împreună cu muceniţa cântăm: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Stând mieluşeaua lui Hristos înaintea lui Urban, acesta căuta să o înduplece spre închinarea la idoli, însă nesporind, ci mai rău mâniindu-se, a poruncit să fie dată spre muncire, pentru care îţi aducem laude, zicând:
Bucură-te, cea tare în credinţă ca un diamant;
Bucură-te, că fiinţa întreagă Domnului ţi-ai închinat;
Bucură-te, că de stâlp au poruncit să fii legată;
Bucură-te, că ai fost cu fiare ascuţite zdrobită;
Bucură-te, că bucăţi de carne din trupul tău cădeau;
Bucură-te, că spre Mirele Hristos privirile pline de rugăciune îţi ridicai;
Bucură-te, că, dezlegându-te de stâlp, ai luat o bucată de carne şi i-ai aruncat-o lui Urban în obraz;
Bucură-te, că acesta de şi o mai aprigă mânie s-a aprins;
Bucură-te, că ulei încins pe tine au turnat;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 5-lea

Învârtind roata deasupra focului, cu neputinţă este nouă a descrie pătimirile tale, vitează muceniţă, dar Bunul Dumnezeu te ţinea în viaţă, întărindu-te în chinuri, spre slava numelui Său şi spre ruşinarea păgânilor, iar noi împreună cu tine cântăm: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Fără de veste ieşind din foc o văpaie, a ars ca la o mie de păgâni ce erau împrejur, iar muceniţa întărită fiind de îngerii ce o înconjurau nevăzuţi de ochii mulţimii se veselea şi mai mult cu duhul în aprigele chinuri, pentru care şi noi îţi aducem laude, zicând:
Bucură-te, nebiruită răbdătoare de chinuri;
Bucură-te, că răbdarea ta pe chinuitori îi nimicea;
Bucură-te, că îngerii în juru-ţi stăteau şi te întăreau;
Bucură-te, că, nemaiştiind cum să te mai muncească, te-au aruncat din nou în temniţă;
Bucură-te, că un înger trimis de Dumnezeu, de răni te-a tămăduit;
Bucură-te, căci cu hrană cerească din nou ai fost hrănită;
Bucură-te, că, asemeni lui Hristos, bătăi peste obraz ai primit;
Bucură-te, că prin chinuri nenumărate cu El te-ai unit;
Bucură-te, că luminoasă ţi-ai adus crucea pe Golgota suferinţei;
Bucură-te, că niciodată n-ai slăbit cu cugetul;
Bucură-te, că uneltirile nevăzuţilor vrăjmaşi ai biruit;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 6-lea

Neştiind tatăl tău cărui chin să te mai supună, a poruncit să fii aruncată în mare. Atunci, slujitorii, luând o corabie, te-au dus în largul mării, unde ţi-au legat o piatră mare de gât şi te-au aruncat în apă, nădăjduind că aşa vor sfârşi cu tine, iar tu cântai Celui ce te-a întărit în chinuri: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Trimis a fost îngerul Domnului spre a te purta pe deasupra apei ca pe uscat, şi plină de bucurie fiind, ai socotit aceasta ca pe o sfântă baie a botezului tău, căci nor luminos umbrindu-te, ai auzit glas dumnezeiesc deasupra ta şi pe Însuşi Hristos L-ai văzut, pentru care te lăudăm, zicând:
Bucură-te, că prin această muncă dorinţa de a fi botezată ţi-a fost împlinită;
Bucură-te, că înger dumnezeiesc te purta pe deasupra apei;
Bucură-te, că de la Însuşi Hristos, Mirele tău, cuvinte de întărire ai primit;
Bucură-te, că Acesta faţă către faţă ţi-a vorbit;
Bucură-te, că de mare dar te-ai învrednicit;
Bucură-te, căci cununa muceniciei mai repede voiai s-o iei;
Bucură-te, că numai spre Cereasca Împărăţie priveai;
Bucură-te, că toate cele trecătoare le-ai socotit gunoaie;
Bucură-te, că pentru Hristos toate cu bucurie le răbdai;
Bucură-te, că şi alte munci mai grabnic voiai a le primi;
Bucură-te, că de la a ta dorinţă nimic nu te putea clinti;
Bucură-te, albină plină de mierea faptelor bune;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 7-lea

Ieşind la uscat şi înfăţişându-te înaintea tatălui tău, acesta s-a înspăimântat, dar n-a vrut să recunoască minunile lui Dumnezeu, ci pe toate le socotea vrăji, fapt pentru care te-a aruncat din nou în temniţă, voind a te scoate a doua zi spre tăiere, iară tu cântai cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Neputându-şi împlini gândul tatăl tău, fiind el însuşi tăiat peste noapte de secera morţii, a venit la conducerea cetăţii alt guvernator, pe nume Dion, care, scoţându-te la judecată, încerca prin înşelăciune a te întoarce de la gândul cel bun, dar neizbutind, a început a te chinui, pentru care îţi cântăm:
Bucură-te, că Dion guvernatorul încerca a te îndupleca spre închinarea zeului Apolon;
Bucură-te, căci cu nimic nu te-a putut clinti;
Bucură-te, că a început a te bate fără milă;
Bucură-te, că strujită cu unghii de fier şi arsă din nou ai fost;
Bucură-te, că încingând o tigaie de fier a poruncit să fii aruncată într-însa;
Bucură-te, că ulei încins a poruncit să toarne peste tine;
Bucură-te, că după toate acestea statornică ai rămas în credinţă;
Bucură-te, că zeul Apolon a fost sfărâmat prin rugăciunea ta;
Bucură-te, că idolul căzând la pământ, a căzut şi slujitorul său Dion, zăcând mort;
Bucură-te, că împreună cu idolul s-a surpat şi capiştea;
Bucură-te, că din nou ai fost aruncată în temniţă;
Bucură-te, trandafir prin răni pururi înflorit;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 8-lea

Pătimirile tale nu au fost fără roade, deoarece poporul văzând nenumăratele minuni săvârşite cu tine, au crezut în Hristos ca la trei mii de suflete, slăvindu-L şi cântându-I cu tine: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Venind la stăpânire un alt guvernator plin de veninul răutăţii, pe nume Iulian, te-a scos din nou în privelişte, pregătindu-ţi nenumărate munci, pentru care îţi cântăm:
Bucură-te, că guvernatorul a poruncit să ardă un cuptor vreme de trei zile;
Bucură-te, că în acesta te-a aruncat pe tine;
Bucură-te, că apoi a stat închis cinci zile;
Bucură-te, că, în cuptor fiind, aduceai slavă lui Dumnezeu, precum tinerii în Babilon oarecând;
Bucură-te, că îngerii erau cu tine răcorind cuptorul;
Bucură-te, că acolo petreceai ca într-o cămară de mult preţ;
Bucură-te, că, deschizând cuptorul după cinci zile, nevătămată te-au aflat;
Bucură-te, că toate acestea păgânii vrăji le-au socotit;
Bucură-te, că cei ce crezuseră în tine lui Dumnezeu Îi aduceau slavă;
Bucură-te, că nesocotitul Iulian mai rău s-a înfuriat;
Bucură-te, că alte chinuri se muncea să-ţi găsească;
Bucură-te, că, orbit de răutate fiind, nu putea cunoaşte minunile lui Dumnezeu;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 9-lea

Chemând păgânul pe toţi vrăjitorii şi fermecătorii care ştiau să farmece şerpii, le-a poruncit acestora să adune mulţime de şerpi, vipere şi scorpii şi să le dea drumul asupra muceniţei, ca să o omoare prin muşcăturile lor otrăvitoare. Dar mieluşeaua lui Hristos a rămas neînfricată şi a cântat bucurându-se: Aliluia!

Icosul al 9-lea

Adunându-se mulţime de târâtoare, se încolăceau împrejurul trupului muceniţei, dar nici una n-a muşcat-o pe dânsa, ci din porunca lui Dumnezeu s-au întors asupra fermecătorului ce le întărâta asupra Sfintei. Deci pentru atâta credinţă a minunatei fecioare şi noi îi cântăm:
Bucură-te, că mulţimea şerpilor nu te-a înspăimântat;
Bucură-te, că şi de data asta putere de la Domnul ai luat;
Bucură-te, că, încolăcindu-se împrejurul tău, nu te-au vătămat;
Bucură-te, că asupra fermecătorului s-au năpustit;
Bucură-te, că prin muşcăturile lor otrăvitoare pe loc l-au omorât;
Bucură-te, că, fiindu-ţi milă de cei ce te înconjurau, ai poruncit tuturor şerpilor ca, în numele lui Iisus Hristos, să se retragă în locurile lor fără a vătăma pe cineva;
Bucură-te, că acestea ţi-au ascultat porunca întocmai;
Bucură-te, că, făcând rugăciune, pe fermecător l-ai înviat;
Bucură-te, că acesta s-a încreştinat;
Bucură-te, că mulţimea, văzând minunile, s-a întărit şi mai mult în credinţă;
Bucură-te, că mulţi s-au adăugat celor ce crezuseră în Hristos;
Bucură-te, că pe toţi îi învăţai tainele credinţei cu glas duios;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 10-lea

Văzând guvernatorul minunile săvârşite de tine, mai tare s-a umplut de mânie asupra ta şi a poruncit să ţi se taie feciorelnicul piept, din a cărui răni a curs lapte în loc de sânge, iar poporul, văzând una ca aceasta, cânta: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Neştiind păgânul la ce chin să te mai supună, a poruncit să ţi se taie limba, însă, prin darul lui Dumnezeu, chiar după tăierea limbii vorbeai bine mărturisind adevărata credinţă, pentru care îţi cântăm:
Bucură-te, că nici tăierea limbii nu te-a oprit de la mărturisire;
Bucură-te, că, apucând mădularul cel tăiat, l-ai aruncat în obrazul guvernatorului;
Bucură-te, că păgânul pe dată a orbit;
Bucură-te, că, văzându-se înfruntat şi ruşinat de tine, mai rău se tulbura;
Bucură-te, că, neştiind ce să-ţi mai facă, a poruncit să te dea la moarte;
Bucură-te, că auzind aceasta de nespusă bucurie te-ai umplut;
Bucură-te, că dorinţa de a te număra în ceata muceniţelor acum o simţeai aproape de înfăptuire;
Bucură-te, că împunsă fiind cu fiare ascuţite sfântul tău suflet Domnului l-ai dat;
Bucură-te, că sufletul tău de îngeri pe braţe a fost purtat;
Bucură-te, că cetele muceniceşti cu bucurie te-au întâmpinat;
Bucură-te, că veselie mare s-a făcut în cer şi pe pământ;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 11-lea

Împlinitu-s-a astfel proorocia că de la trei guvernatori vei pătimi până vei fi slobozită din temniţa trupului celui stricăcios, pentru numele Dumnezeului Celui în Treime închinat, Căruia Îi cântăm: Aliluia!

Icosul al 11-lea

Văzându-te mulţimile adunate la pătimirile tale, te slăveau pentru nenumăratele osteneli, crezând în Hristos, Cel ce ţi-a dat putere a trece prin toate, cântând unele ca acestea:
Bucură-te, frumoasă fecioară;
Bucură-te, tânără cu suflet bărbătesc;
Bucură-te, crinule răsărit între mărăcini;
Bucură-te, că bogăţiile lumii le-ai socotit gunoaie;
Bucură-te, că pentru dragostea lui Hristos pe toate le-ai defăimat;
Bucură-te, că numai pe Acela L-ai iubit cu adevărat;
Bucură-te, că de la hotărârea ta cea bună deloc nu te-ai clintit;
Bucură-te, că şi de părinţii cei trupeşti te-ai lepădat;
Bucură-te, că pe guvernatori în faţă i-ai mustrat;
Bucură-te, că nici o muncă nu te-a înfricoşat;
Bucură-te, că spre ceruri ca o porumbiţă ai zburat;
Bucură-te, că acolo odihnă ai aflat;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 12-lea

Un oarecare creştin a luat sfintele rămăşiţe pământeşti ale mult ostenitului tău trup şi le-a îngropat cu cinste la loc curat, cântând cântarea de biruinţă: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Cine va lăuda îndeajuns dragostea, credinţa şi nădejdea ta neclintită în Mirele Hristos pentru Care ţi-ai ales a pătimi, însă aşa, nevrednici, îndrăznim a-ţi cânta unele ca acestea:
Bucură-te, că asemenea unui miel fără de glas ce merge spre junghiere, aşa spre pătimiri ai mers;
Bucură-te, că rugăciunea ta ca o tămâie cu bună mireasmă spre cer se ridică;
Bucură-te, că şi păgânii de răbdarea ta în pătimiri se minunau;
Bucură-te, că mulţi necredincioşi la credinţă au venit;
Bucură-te, că în staulul Bisericii multe oiţe rătăcite ai adus;
Bucură-te, că în pătimirile tale te bucuri nespus;
Bucură-te, mireasă neprihănită a Mirelui ceresc;
Bucură-te, ceea ce cunună cerească din mâna lui Hristos ai primit;
Bucură-te, caldă rugătoare pentru cei ce năzuiesc în ajutorul tău;
Bucură-te, că prin rugăciunile tale de multe rele ne izbăvim;
Bucură-te, ajutătoarea noastră în vreme de nevoi;
Bucură-te, mijlocitoarea noastră în ceasul judecăţii;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul al 13-lea

O, prealăudată şi mult pătimitoare Muceniţă Hristina, primeşte această puţină rugăciune a noastră şi mijloceşte la tronul lui Dumnezeu să ne ferească de ispite peste puterea noastră, să ne dăruiască sănătate, înţelepciune, răbdare, iertarea păcatelor şi ajutor în toate cele bune, spre a-I cânta împreună cu tine: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)

Apoi se zice iarăşi Icosul 1: Născându-te în cetatea Tirului, din părinţi păgâni…, Condacul 1: Mult pătimitoarei, prealăudatei Muceniţe Hristina…,

Icosul 1

Născându-te în cetatea Tirului, din părinţi păgâni şi slujitori ai necuraţilor zei, din tinereţe cunoscând pe Dumnezeul Cel Adevărat, numai Aceluia voiai a-I sluji, pentru care îţi cântăm:
Bucură-te, curată mieluşea născută între păgâni;
Bucură-te, că tatăl tău, Urban, avea stăpânirea de guvernator;
Bucură-te, că acesta, după purtarea de grijă a lui Dumnezeu, ţi-a pus numele Hristina;
Bucură-te, că numele tău însemna mai înainte oarecare proorocie;
Bucură-te, că între fecioarele vremii nu era nici una care să te întreacă în frumuseţe;
Bucură-te, că părinţii, văzându-te crescând, se umpleau de bucurie;
Bucură-te, că aceştia îţi pregăteau un anume fel de vieţuire;
Bucură-te, căci dorinţa lor avea să fie deşartă;
Bucură-te, fecioară blândă şi curată;
Bucură-te, că haina curăţiei ţi-ai păzit-o neîntinată;
Bucură-te, că în credinţă erai nestrămutată;
Bucură-te, cea plină de dragoste nemăsurată;
Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

Condacul 1

Mult pătimitoarei, prealăudatei Muceniţe Hristina, celei ce numele Mântuitorului a purtat, crucea suferinţei spre Golgota pătimirilor a ridicat, veniţi să-i împletim cântări de laude, zicând: Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!

şi această

Rugăciune către Sfânta Muceniţă Hristina

O, de trei ori fericită Muceniţă Hristina, ceea ce te-ai învrednicit a pătimi pentru Hristos, ajută-ne şi pe noi să primim cu dragoste şi înţelegere ispitele ce vin asupra noastră. Ca ceea ce nu ai cârtit niciodată în timpul chinurilor, ajută-ne să nu cârtim pe cărarea vieţii celei trecătoare asupra întâmplărilor ce se abat asupra noastră. Asemenea ţie, celei ce te-ai rugat cu lacrimi fierbinţi şi cu post spre a ţi se descoperi tainele cele ascunse şi pentru a putea ajunge cu bine la limanurile cereşti, ajută-ne şi pe noi să ne putem ruga şi posti ca să ne simţim şi noi că trăim pentru şi în Dumnezeu şi să nu ne pierdem timpul în deşert. Mijloceşte înaintea lui Hristos, cu îndrăzneala pe care ai dobândit-o, să ne mântuiască cu judecăţile pe care le ştie El, ca ajungând şi noi în cereasca Împărăţie să slăvim pururi pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Duhul Sfânt şi pe tine, mijlocitoarea noastră. Amin.



Acatistul Sfintei si Dreptei Ana (25 iulie)
 
 
Traducere din limba rusa

Tropar, glas 4

Pe Ceea ce a născut Viaţa în pântece o ai purtat, pe Curata Maica lui Dumnezeu, de Dumnezeu Gânditoare, Sfântă Ana. Pentru aceasta acum, la primirea cerească, unde este locaşul celor ce se veselesc întru slavă, bucurându-te acum te-ai mutat; cere pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dragoste iertare de greşeli, pururea fericită.

Tropar la Praznicul Zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana, glasul al 4-lea:

Astăzi legăturile nerodirii de fii se dezleagă; că Dumnezeu auzind pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, mai presus de orice nădejde le-a făgăduit lămurit că vor naşte pe Fiica lui Dumnezeu, din care S-a născut Cel Necuprins, Om făcându-Se, poruncind Îngerului să-i strige: Bucură-te cea Plină de har, Domnul este cu tine!

Condac, glas 2

Sărbătorim amintirea strămoșilor lui Hristos, caci cei care cer cu credință primesc ajutor pentru a scăpa de orice întristare, strigând: Dumnezeul nostru este cu noi, slăviți-L!

Condacul 1

Fiicei alese a lui Hristos, Dumnezeul nostru, Sfintei Ana care a primit mult har prin Duhul Sfânt, ii vom aduce cântări de laudă cu credincioșie, caci prin rugăciunile sale ne eliberează de necazuri și dureri, harul sau revărsându-se către toți cei care strigă către ea: Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Icos 1

Ti-a aparut un înger din Rai care ti-a spus, Sfanta Ana, despre nasterea Preasfintei Fiice, care Il va naste pe Mântuitorul lumii – Hristos. Noi, minunându-ne de purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru tine, strigăm așa:

Bucură-te, neobosita noastră rugatoare înaintea lui Dumnezeu;

Bucură-te, mama Maicii Domnului;

Bucură-te, caci prin Tine Dumnezeu ne-a dat Legea;

Bucură-te, vestirea slavei viitoare;

Bucură-te, slavitoarea Dumnezeului Atotputernic;

Bucură-te, adâncimea întregii virtuți;

Bucură-te, că ai născut o Fiică, înflorind la bătrânețe;

Bucură-te, că ai lasat totul pentru Voia lui Dumnezeu;

Bucură-te, zorii strălucirii care vor veni;

Bucură-te, vas al harului lui Dumnezeu;

Bucură-te, cea ce ai ucis sterilitatea;

Bucură-te, cea ce ai arătat nașterea;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 2

Văzându-se Ana pe sine rămânând stearpa, striga către Domnul tuturor sa ii dea darul nasterii de prunci. Și iată, Îngerul Domnului i s-a arătat, spunând: „ Ano! Ano! S-a auzit rugăciunea ta. Suspinurile tale au străbătut norii şi treptele Cerurilor; iar lacrimile tale fierbinţi au ajuns înaintea lui Dumnezeu. Iatătu vei zămisli și vei naşte o fiică, cea Preabinecuvântată. Pentru aceasta se vor binecuvânta toate seminţiile pământului şi printr-însa se va dărui mântuire lumii. Numele fiicei acesteia ce o vei zămisli şi naşte va fi Maria„. Și după ce ai conceput, i-ai cântat lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 2

Umbrita de Harul trimis de sus de Domnul, ai conceput la bătrânețe, traind o bucurie de nedescris, Sfanta Ana; Și după ce ai dat naștere lumii la Sursa Bucuriei, te rugam alunga si de noi întunericul deznădăjduirii, iar noi te laudam:

Bucură-te, cea ce nu respingi suspinele noastre;

Bucură-te, împlinirea bucuroasă a inimilor noastre;

Bucură-te, că ai călcat în picioare ocara nelegiuirii;

Bucură-te, că ai arătat lumii rădăcina fecioriei;

Bucură-te, că în anii bătrânetilor ai născut-o pe Preasfânta Fecioara;

Bucură-te, că ne trimiti încântare;

Bucură-te, că ai împlinit poruncile lui Dumnezeu;

Bucură-te, împodobita cu blândețe și smerenie;

Bucură-te, căci ai primit har de la Dumnezeu;

Bucură-te, că ai alungat lingușirea demonică;

Bucură-te, grabnica ajutatoare a celor nevoiași;

Bucură-te, adevărata noastra protectoare;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 3

Aducând laudă lui Dumnezeu, Sfanta Ana, impreuna cu Sfantul Ioachim soțul tău, ati adus-o pe Fecioara Maria cea curata de trei ani la templul lui Dumnezeu, așa cum ai făgăduit Domnului, cântând cântarea: Aliluia.

Icos 3

Ghidându-ți calea după porunca lui Dumnezeu, ai fost chipul virtuților, atot-fericita Ana. Dar noi, văzând viața Ta cea dreaptă, îti cântăm:

Bucură-te, adăpost si salvare pentru credincioși;

Bucură-te, speranță fără rușine a creștinilor;

Bucură-te, începutul mântuirii noastre;

Bucură-te, comoara tuturor virtutilor;

Bucură-te, viță abundentă a roadelor dreptății;

Bucură-te, venerabil cort al darurilor ceresti;

Bucură-te, cea ce ai primit făgăduința lui Dumnezeu;

Bucură-te, cea ce ai născut-o pe Fericita Fecioara;

Bucură-te, chipul credinței drepte;

Bucură-te, vie roditoare;

Bucură-te, râu de daruri abundente;

Bucură-te, cea care Il slavesti cu inima bună pe Dumnezeu;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 4

Conducându-ți viața cu smerenie, Sfanta Ana, mama Preafericitei Nascatoare de Dumnezeu, te-ai așezat în cetele ceresti și împreună cu Preacurata Ta Fiică stai în fața Tronului Ceresc, slavind pe Cel Născut din Ea: Aliluia.

Icos 4

Te-ai înălțat din lume în slava Cerului și te-ai dus langa Fiica ta, Mama Domnului, Ana atotfericită, te rugam da-ne din belșug pace și dragoste noua, celor care îți cântă pe pământ:

Bucură-te, luminata de lumina lui Dumnezeu;

Bucură-te, sursa de bucurie neîncetată;

Bucură-te, slujitoare demna a marii evlaviei tainei;

Bucură-te, atotștiutoare mijlocitoare a lui Dumnezeu pentru oameni;

Bucură-te, cea plina de lumină dătătoare de viață;

Bucură-te, cea ce ai primit porunca Domnului;

Bucură-te, caci ai născut-o pe Maica Domnului;

Bucură-te, că pe mulți îi instruiești pe calea mântuirii;

Bucură-te, vindecând boli diferite;

Bucură-te, că distrugi puterea vrăjmașului;

Bucură-te, tovarășa lui Dumnezeu;

Bucură-te, podoabă a Bisericii triumfătoare în Rai;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 5

Prin tine întunericul ignoranței este îndepărtat de la noi, prin Răscumpărătorul strălucirii noastre Divine, Sfânta și Dreapta Ana, iar noi îi cântăm lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 5

Văzându-te, Sfanta Ana neprihănita, plina de bucurie de nașterea Fiicei tale, te rugăm sa ne umpli de bucurii spirituale pe noi cei care iti cântăm:

Bucură-te, cea ce ai născut izvorul harului;

Bucură-te, că ai atins viața vesnică;

Bucură-te, sotie venerata;

Bucură-te, caci harul lui Dumnezeu s-a pogorat asupra ta ca o comoara;

Bucură-te, stâlp al adevăratei castități;

Bucură-te, Duhul locuinței divine;

Bucură-te, izvorul minunilor lui Dumnezeu;

Bucură-te, podoaba sufletelor sfinților;

Bucură-te, cea ce nu respingi suspinele noastre;

Bucură-te, vindecând o mulțime de patimi;

Bucură-te, că ai transformat puterea dușmanilor noștri în nimic;

Bucură-te, întărind credincioșii prin puterea lui Dumnezeu;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 6

După ce ai respins ocara nelegiuirii ai conceput la bătrânețe, Sfanta Ana cea binecuvântata. Din acest motiv, ai primit har de la Dumnezeu pentru a ajuta soțiile sterpe care alearga la tine cu credință sa primeasca in dar copii, strigând către Dumnezeu: Aliluia.

Icos 6

Ai strălucit ca o stea cu viața ta dumnezeiască, Sfanta Ana cea drepta, alungând întunericul păcatului și al necredinței. La fel te laudăm, plângând:

Bucură-te, că ești mama Maicii Mântuitorului nostru;

Bucură-te, mijlocitoarea noastra la Tronul Ceresc;

Bucură-te, cea ce ai primit poruncă de la Domnul;

Bucură-te, rugându-te mereu pentru noi înaintea Lui;

Bucură-te, domnind mereu cu Fiica ta, Regină a tuturor;

Bucură-te, în Sionul ceresc triumfător cu lumină;

Bucură-te, cea ce ai nascut-o pe Mama fecioara;

Bucură-te, cea ce ai adunat roadele slavei veșnice;

Bucură-te, alungand patimile păcătoase;

Bucură-te, gonind întunericul sufletelor noastre;

Bucură-te, ajutor în nevoie;

Bucură-te, mama Maicii Domnului;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 7

Elibereaza-ne pe toți cei care venim la mijlocirea ta de toate necazurile și durerile, da-ne binecuvântare și îndrepteaza-ne calea către viața veșnică, Sfanta Ana, ca în Împărăția Cerurilor sa strigam mereu: Aliluia.

Icos 7

Tu ai păzit toate poruncile lui Dumnezeu în viața ta, Sfânta și Dreapta Ana; ajută-ne să-L slăvim pe Domnul cu inimile noastre curate, si noi te cheamă:

Bucură-te, stea care strălucești ca o biserică din Rai;

Bucură-te, lumina arătându-ne calea mântuirii;

Bucură-te, părtașa gloriei lui Dumnezeu;

Bucură-te, moștenitoare a Împărăției Cerurilor;

Bucură-te, refugiu puternic pentru creștini;

Bucură-te, mijlocire fermă către credincioși;

Bucură-te, aducand bucurie sotiilor sterpe, daruindu-le copii;

Bucură-te, cea ce ii mângâi pe cei ce se întristează;

Bucură-te, glorioasa strămoșă a lui Dumnezeu;

Bucură-te, mijlocitoare harnica pentru noi;

Bucură-te, bucurie binecuvântată a sufletelor credincioase;

Bucură-te, cea binecuvântata printre femei;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 8

Ai primit rod minunat la bătrânețe, Sfanta Ana cea dreapta, după ce ai născut pe Divina Maică Maria; Pentru aceasta, lui Dumnezeu slăvit Ii cântăm cu glas mare: Aliluia.

Icos 8

După ce ti-ai terminat călătoria pământească, Sfânta Ana neprihănita, te-ai odihnit în locuința cerească. Aceeași sfântă adormire a ta este slavita, iar noi te laudam strigând:

Bucură-te, îngăduința pentru femeile neroditoare;

Bucură-te, binecuvantarea cu nașterea de copii mult așteptata;

Bucură-te, caci prin tine maternitatea este o binecuvântare;

Bucură-te, comoară inepuizabilă a darurilor lui Dumnezeu;

Bucură-te, că rupi legăturile păcatului;

Bucură-te, încurajând inimile îndurerate cu darul copiilor;

Bucură-te, că ai dobândit îndrăzneală față de Domnul;

Bucură-te, atrăgând mila lui Hristos;

Bucură-te, că inchizi buzele celor necredincioși;

Bucură-te, ca ii alungi pe vrăjmași;

Bucură-te, râu al milei lui Dumnezeu;

Bucură-te, sursă inepuizabilă de vindecări;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 9

Toți Îngerii lui Dumnezeu și sfinții din Cer te slăvesc, binecuvântata Ana, împreună cu sfântul tău soț neprihănitul Ioachim, rugându-te pentru noi care te chemam in ajutor, strigand pentru mijlocirea ta la Domnul: Aliluia.

Icos 9

Bucurie mare ai avut cand ai nascut-o pe Fericita Ta Fiică, Sfântă si Dreaptă Ana, caci ea l-a născut pe Dumnezeul Atotputernic în trup, dăruindu-ne mântuirea eternă. Te laudam cu aceste cantari:

Bucură-te, izvor de bucurie;

Bucură-te, lumina a castității;

Bucură-te, că scoti la iveală orice inselaciune;

Bucură-te, caci alungi  întunericul nopții și poticnirea;

Bucură-te, vindecând durerea multor boli;

Bucură-te, revărsând rauri de milă;

Bucură-te, îndemnându-i la cainta pe cei care păcătuiesc;

Bucură-te, cea ce nu crezi în înțelepciunea pamanteasca;

Bucură-te, cea ce ii chemi pe păcătoși la pocăință;

Bucură-te, cea ce ii salvezi pe oameni din groapa distrugerii;

Bucură-te, ca prin tine bucuria cereasca este temelia noastră;

Bucură-te, izbăvirea lacrimilor noastre;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 10

Izbăvește-ne de orice nevoie, boală și întristare, Sfânta Ana neprihănita, și du rugăciunile noastre către Mântuitorul tuturor Dumnezeu, si noi cei care alergam cu sârguință în mijlocirea ta Ii cântăm cu venerație: Aliluia.

Icos 10

Cu zidul rugăciunilor tale mijloceste pentru noi, ruda lui Dumnezeu Sfanta Ana, salvandu-ne și protejându-ne de toate uneltirile dușmanului, iar noi iti strigăm:

Bucură-te, stâlp al evlaviei;

Bucură-te, ca ne ajuti sa nu cadem în nelegiuire;

Bucură-te, caci tu ii ajuti pe cei care muncesc;

Bucură-te, slăvită înaintea mamei lui Dumnezeu;

Bucură-te, vindecând bolile muritoare;

Bucură-te, mângâierea inimilor frânte;

Bucură-te, dăruind eliberarea tuturor celor ce suferă;

Bucură-te, dând ajutor celor care il cer;

Bucură-te, vărsând din belșug untdelemnul milei lui Dumnezeu pentru noi;

Bucură-te, cea care strălucești cu lumina harului ca un fulger;

Bucură-te, văzând slava lui Dumnezeu;

Bucură-te, bucurandu-te impreuna cu Îngerii;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 11

Primeste cu milă cântarea noastră de laudă, Sfânta Ana, și nu ne priva de recompensa rugăciunilor tale, caci alergam la tine în durerile inimii noastre, cerand ajutorul tau și strigand toate binecuvântările către Dătătorul de Viata Dumnezeu: Aliluia.

Icos 11

Lumina strălucitoare a îndurărilor strălucește asupra noastră Cinstita, Sfânta și Dreapta Ana, oferind vindecare și ajutor plin de har tuturor celor care alearga spre ea și strigă către tine:

Bucură-te, mângâierea celor nenorociți;

Bucură-te, întărirea celor obosiți;

Bucură-te, îndreptarea pântecelor spre rodire;

Bucură-te, vindecarea inimilor frânte;

Bucură-te, rupând legăturile sterilității;

Bucură-te, încetând frica de suferință;

Bucură-te, dăruind copii femeilor sterpe;

Bucură-te, dătătoarea de vindecare celor bolnavi;

Bucură-te, mama plina de laude evlavioase;

Bucură-te, ajutoarea soțiilor neroditoare;

Bucură-te, bucurie a oamenilor evlavioși;

Bucură-te, vindecarea sufletelor și trupurilor noastre;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 12

Cere pentru noi harul lui Dumnezeu sa ne ierte păcatele și sa ne indreptam viața, Sfânta si Dreapta Ana, și nu înceta să te rogi pentru noi în fața lui Hristos Cel Atotputernic, iar noi primind milă de la El, sa II strigăm: Aliluia.

Icos 12

Mijlocirea ta este puternică, sfânta Ana cea neprihănita, caci tu Il slăvești pe Domnul care te-a mărit, fiind rugatoare pentru noi care te laudam asa:  

Bucură-te, refugiu puternic creștinilor;

Bucură-te, bucuria liniștită a monahilor;

Bucură-te, caci te rogi pentru ocrotirea și întărirea locuințelor monahale;

Bucură-te, ajutatoarea tuturor credincioșilor;

Bucură-te, mângâierea jalei;

Bucură-te, mijlocire neclintita pentru toți cei care te cinstesc;

Bucură-te, izbăvindu-ne de orice nevoie;

Bucură-te, dând vindecare tuturor;

Bucură-te, mistuindu-ne patimile;

Bucură-te, arătând mila lui Dumnezeu pentru noi;

Bucură-te, cea ce ne umpli de bucurie;

Bucură-te, medicul bolilor noastre;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 13

O, sfânta Ana cea neprihănita, primeste de la noi nevrednicii aceasta cântare de lauda, si roagă-te Domnului  sa ne vindece de bolile mintale, sufletesti și trupești, mijlocește sa scapam de toți dușmanii vazuti si nevazuti și scapă-ne de chinurile veșnice, ca sa II cântăm lui Dumnezeu cu tine în Împărăția Sa: Aliluia. (Acest Condac se spune de 3 ori)

Icos 1

Ti-a aparut un înger din Rai care ti-a spus, Sfanta Ana, despre nasterea Preasfintei Fiice, care Il va naste pe Mântuitorul lumii – Hristos. Noi, minunându-ne de purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru tine, strigăm așa:

Bucură-te, neobosita noastră rugatoare înaintea lui Dumnezeu;

Bucură-te, mama Maicii Domnului;

Bucură-te, caci prin Tine Dumnezeu ne-a dat Legea;

Bucură-te, vestirea slavei viitoare;

Bucură-te, slavitoarea Dumnezeului Atotputernic;

Bucură-te, adâncimea întregii virtuți;

Bucură-te, că ai născut o Fiică, înflorind la bătrânețe;

Bucură-te, că ai lasat totul pentru Voia lui Dumnezeu;

Bucură-te, zorii strălucirii care vor veni;

Bucură-te, vas al harului lui Dumnezeu;

Bucură-te, cea ce ai ucis sterilitatea;

Bucură-te, cea ce ai arătat nașterea;

Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Condacul 1

Fiicei alese a lui Hristos, Dumnezeul nostru, Sfintei Ana care a primit mult har prin Duhul Sfânt, ii vom aduce cântări de laudă cu credincioșie, caci prin rugăciunile sale ne eliberează de necazuri și dureri, harul sau revărsându-se către toți cei care strigă către ea: Bucură-te, Sfanta Ana, înțeleptita de Dumnezeu.

Rugăciune

O, Sfânta si Dreapta Ana, strămoșa Mântuitorului nostru Milostiv care ai născut-o pe Maica a lui Dumnezeu! Cu sufletul tău stai în Rai la Tronul lui Dumnezeu, dar pe pământ prin harul dat ție, împlinești diferite vindecări.

Uită-te, milostiva si Dreapta Ana, la oamenii care vin la tine rugându-se înaintea sfintei tale icoane și cerându-ți ajutorul; întinde rugăciunile tale sfinte către Domnul pentru noi cei nevrednici și cere iertarea păcatelor noastre; da bolnavilor vindecare, mângâiere celor îndurerati, fii ajutor celor nevoiași, dăruiește rodul pântecelui femeilor care te cheamă, inlaturand sterilitatea lor. Uită-te la rugăciunile soțiilor fără copii și da-le darul nasterii de prunci. Primeste rugăciunea noastră, a păcătoșilor, Sfanta Ana, și transforma durerile noastre în bucurie, caci prin rugăciunile tale primim har și milă, ca să Il slăvim pe Dumnezeu, în Treime slavit, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevarat, sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti cea mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care, fara stricaciune, pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

 

Sursa: acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com




BISERICA si lumea
Familia. Copiii. Educaţia. Vocaţia
Petrecerea burlacilor ‒ ultimul moment de libertate?
 

Occidentul pare, în mod special în ultimele veacuri, că a trimis și trimite invitații de imitare către Răsărit. În vechime, când Apusul nu se dezvoltase ca civilizație, se întâmpla exact invers. Apusul împrumuta civilizația din Răsărit. Cât de stranii sunt lucrurile!

Un nou obicei a apărut în ultimii ani în Occident. În dezcreștinatul și consumeristul Apus a început o nouă „tradiție”. Aceasta are numele de petrecerea burlacilor (sau a burlăcițelor) și are loc cu o zi înainte de săvârșirea Tainei Nunții.

Ce este această petrecerea a burlacilor? Este o serbare, am zice noi, în cinstea viitorului mire sau a viitoarei mirese, într-un local de distracție nocturn sau, în unele cazuri, într-una dintre casele prietenilor. O astfel de petrecere nu are nicio legătură cu vreun tip de petrecere decent, cum ar fi de exemplu ziua de naștere, ci are legătură cu o intenție foarte vicleană, de pervertire sexuală. Organizatorii acestor petreceri, gândindu-se în ce mod ar putea distra pe viitorul mire și pe mireasă, îi invită în ultima noapte dinaintea nunții lor să se deconecteze și, pentru ultima oară, să flirteze liber sau poate chiar să desfrâneze cu o altă persoană, având ca circumstanță atenuantă „încătușarea” lor de mâine prin căsătorie.

Desigur că, de multe ori, astfel de petreceri sunt organizate chiar cu scopul ca toți participanții să desfrâneze. Vă dați seama ce pericol sufletesc poate să aibă o astfel de „petrecere”!

Ca și duhovnic, de multe ori am auzit sub epitrahil spovedanii ale unor tineri care au păcătuit grav chiar cu o zi înainte de săvârșirea Tainei Nunții lor.

În fața acestei denaturări, se impune o luare de poziție față de un astfel de obicei împrumutat din Occident, având ca temelie învățătura ortodoxă și Sfânta Tradiție a Bisericii noastre Ortodoxe.

Sfânta Taină a Nunții este darul lui Dumnezeu. Ca urmare, nu poate cineva să se apropie de ea cu superficialitate și fără pregătire duhovnicească. Așadar, înainte de Taina Nunții trebuie ca mirii să treacă printr-o perioadă de cunoaștere duhovnicească. Aceasta se impune între duhovnic și viitorii miri și, desigur, între mire și mireasă.

În primul caz, este necesar ca viitori miri să dezvolte o relație apropiată cu duhovnicul lor. Acest lucru înseamnă o luptă duhovnicească comună, o practică, o cumpătare, rugăciune, împărtășire comună cu Sfintele Taine.

În al doilea caz, între viitorii miri este nevoie neapărat de răbdare, luptă comună, înțelegere deplină unul față de celălalt, respectarea poruncilor lui Dumnezeu, cunoașterea celuilalt pe teme legate de suflet, de credință, familie, rude și prieteni.

Pentru o foarte bună trăire a Tainei Nunții și a slujbei de Cununie, se impune din partea viitorilor miri o anumită pregătire pentru participarea la Preacuratele Taine. Apropierea de Taina Nunții impune nu doar o curățire exterioară, ci în primul rând una interioară – duhovnicească.

Această pregătire înaintea căsătoriei este primită cu bucurie de Dumnezeu. În caz contrar, diavolul este cel care se bucură când reușește ca membrii botezați ai Bisericii să se abată și să participe la astfel de ospețe demonice, orgii și manifestări deșarte care, în loc să conducă spre o unire trupească și sufletească a viitorilor miri, conduc spre viitoare despărțiri și divorțuri.

În concluzie, Biserica Ortodoxă vede pregătirea pentru căsătorie ca pe un lucru sfânt, mântuitor, ce îi conduce pe viitorii miri la acea dragoste care durează până la moartea lor biologică și mai departe, în veșnicie. Căsătoria nu este o distracție care are dată de expirare! Cu alte cuvinte, odată cu terminarea nunții și a distracției, atenție mare să nu urmeze divorțul și multe alte tulburări.

Din acest motiv, deoarece tradiția petrecerii burlacilor nu are absolut nicio legătură cu gândirea ortodoxă patristică și cu Tradiția Bisericii noastre, pentru că este o greșeală și o iluzie înfrumusețată a păcatului, recomandăm evitarea acesteia, în calitate de tradiție străină și nepotrivită în Biserica noastră Răsăriteană și în cadrul Sfintei Tradiții. De asemenea, povățuim pe tinerii noștri, aceia care iubesc și își pun nădejdea în Sfânta Treime, să nu participe la astfel de petreceri ispititoare.

În plus, notăm aici câteva experiențe personale ale unor ucenici. Unii tineri care au fost părtași la astfel de petreceri, deși erau din timp pregătiți prin Taina Spovedaniei să se împărtășească cu Preacuratele Taine, au ajuns sufletește ca niște „zdrențe” în fața Tainei Nunții lor. Alții iarăși, viitori miri, pocăiți din cauza căderii lor trupești dinainte de căsătorie, au alergat la duhovnicul lor cu puțin timp înainte de săvârșirea Tainei Nunții cu mustrări de conștiință, să-și mărturisească abaterile lor trupești, pierzându-și astfel dispunerea sufletească frumoasă, pe care ar fi vrut să o aibă pentru căsătoria lor. S-a întâmplat ca odată unui mire care, în loc să se bucure de unicul și irepetabilul moment al vieții lui, nunta lui, să-i fie somn în timpul celebrării slujbei, iar ochii lui să se închidă de la distracția nocturnă, de la băutură și de la desfrâul trupesc.

Dar, din păcate, astăzi societatea noastră aprobă tot mai mult astfel de dezmățuri și adoptă fără discernământ obiceiuri din acestea. Părinții, duhovnicii, toți care au frică de Dumnezeu, trebuie să-i sfătuiască pe tineri și să-i îndrume să evite aceste probleme. Justificarea unor astfel de petreceri, în loc să ajute, intensifică problema societății noastre alterate, în care scade alarmant numărul căsătoriilor, crește numărul divorțurilor, dar și numărul legăturilor infidele ale soților cu alți parteneri.

Părintele Themistocle Hristodoulos

Sursa: http://doxologia.ro



Biserica. Neamul. Politica. Lumea
Ortodoxia in societatea zilelor noastre - Pr. Ștefan Sfarghie
 

I. Ortodoxia in societatea zilelor noastre

Filosoful francez politico-religios, diplomatul şi scriitorul francez Joseph de Maistre (1754-1821), un aprig apărător al infailibilităţii papale, afirma în secolul al 19-lea că Bisericile Ortodoxe sunt „cadavre îngheţate, ale căror forme le-a păstrat frigul. Acest frig este ignoranţa” în care se găseşte Orientul creştin1. El considera că se va alege praful din Bisericile Ortodoxe „fotiene”, mai ales atunci când vântul cald al ştiinţei va sufla peste ele, dizolvând astfel formele vechi ale acestora. Aprecierile pătimaşe ale lui de Maistre, privitoare la viitorul Bisericilor Ortodoxe, s-au dovedit în timp a fi nu doar maliţioase, ci şi lipsite de sens. Este suficient doar să aruncăm o privire retro­spectivă asupra cursului vieţii Bisericilor Răsăritene, care au avut capacitatea, prin puterea Sfântului Duh, să depăşească vremurile tulburi şi chiar să renască, păstrându-şi totodată specificul. Caracteristica esenţială a Bisericilor Răsăritene este păstrarea şi propovăduirea credinţei membrilor ei „în modul cel mai fidel cu Revelaţia dumnezeiască, în continuitate directă şi neîntreruptă cu Tradiţia Apostolică, prin intermediul ethosului teologiei patristice şi neopatristice”2.
 
Este adevărat că în fiecare epocă Biserica Ortodoxă a fost nevoită să facă faţă provocărilor timpului respectiv. Odată cu căderea Constantinopolului sub turci în anul 1453, centrul Ortodoxiei, căzut sub ocupaţie necreştină, a fost redus la o existenţă minimală şi astfel Ortodoxia şi-a pierdut influenţa în lucrarea ei de coordonare teologic-misionară în ansamblul ei3. De pildă, începând cu secolul al 16-lea, Bisericile locale au avut marea responsabilitate de a păstra şi afirma Ortodoxia în faţa ofensivei romano-catolice şi protestante prin Mărturisiri de credinţă oficiale, apoi, începând cu secolul al 18-lea, Bisericile Ortodoxe locale, obţinându-şi recunoaşterea autocefaliei din partea Patriarhiei de Constantioopol, deci rangul de patriarhate, vor fi trebuit să facă dovada unităţii şi sobornicităţii în diversitate.
 
Mutilată, izolată adeseori, sleită de puteri şi amorţită, Mireasa lui Hristos a găsit totuşi resursele necesare depăşirii crizelor interne şi externe, chiar atunci când totul părea de nerezolvat. Perseverenţa, rugăciunea, încrederea totală în Hristos Iisus Capul Bisericii, viaţa sfântă a mădularelor ei (ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi) au contribuit, pe de o parte, la conştientizarea lipsurilor, iar pe de altă parte, la depăşirea necazurilor. „În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea”, ne încurajează Domnul Iisus Hristos (Ioan 16, 33).
 
Biserica Ortodoxă, Biserica dreptei-credinţe, este conştientă de lipsurile ei şi totodată tolerantă cu lipsurile celorlalte Biserici. Nici nu ar putea fi altfel. Părintele profesor Ioan I. Ică jr. semnalează faptul că Ortodoxia se confruntă cu un paradox în ceea ce priveşte personalismul comunitar dialogic ce caracterizează tradiţia ei dogmatică, liturgică şi mistică. Dacă ar fi să ne referim la cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate romanilor, vom observa că el dorea să îi vadă pe aceştia nu doar pentru întreţinerea unui simplu dialog, ci mai ales pentru a le oferi binecuvântarea lui Hristos, „ca să vă împărtăşesc vreun har duhovnicesc” (Romani 1, 11). De aici, putem deduce faptul că dialogul nu este un simplu schimb de idei sau de cuvinte, ci presupune şi un schimb de daruri menit să facă trecerea de la contradicţie la asociere, de la neînţelegere la reconciliere şi prietenie. Dialogul, care conduce în cele din urmă la parteneriat şi uneori chiar la prietenie, trebuie să se desfăşoare în lumina modestiei şi a smereniei, depăşindu-se orgoliile, autosuficienţa şi iluzia perfecţiunii. Model pentru acest tip de dialog este Însăşi Preasfânta Treime, căci Persoanele Treimice există nu de sine, ci Unele prin Altele şi pentru Altele.
 
Aşadar, paradoxul Ortodoxiei de care aminteşte părintele Ioan I. Ică jr. este acela că tocmai acest personalism comunitar dialogic „n-a reuşit să devină un ferment activ al reformei societăţilor ortodoxe. Închis în structurile verticale ierarhico-mistice imobile şi autosuficiente ale culturii Unului şi epocii constantiniene, bizantine şi postbizantine, personalismul ortodox a rămas total inert şi ineficient în planul orizontal al instituţiilor sociale şi al dinamismului istoric. Dialogul personalist-comunitar, deschiderea şi dinamismul lui infinit au devenit astfel un monolog ierarhic autoidentitar şi autosuficient, blocat în imobilism şi autarhie”4.
 
Contextul religios, social şi cultural actual solicită Ortodoxiei să devină fermentul din mijlocul societăţii care să regleze tensiunile şi tulburările care se manifestă în societate. Criza societăţii moderne şi postmoderne, marcată de pluralismul religios, de sincretismul religios, de egoism şi de afirmarea umanismului, poate fi depăşită şi soluţionată printr-un dialog sincer, adecvat exigenţelor noii culturi, depăşindu-se totodată stereotipurile. Dacă accentul ar cădea pe valorile oferite de Creştinism, cu siguranţă că şi ordinea socială ar decurge mai mult din oamenii înşişi, din interiorul lor, care ar asculta liber de principiile moralei creştine, conştienţi că acestea se bazează pe o autoritate transcendentă, care vine din şi de la Dumnezeu.
 

II. Biserica Ortodoxă  în Europa contemporană

În nici un caz Ortodoxia nu este şi nu se va încadra vreodată în grupul aşa-ziselor religii exotice, străine de identitatea europeană. Şi pentru că nu este nici o rămăşită a trecutului, nu este deci străină de Europa culturii şi civilizaţiei, ci este chiar parte integrantă din identitatea spirituală a bătrânului continent, Ortodoxia trebuie respectată şi în acelaşi timp „studiată”, analizată cu seriozitate de cei ce doresc să aibă o viziune cât mai clară asupra identităţii europene. În mod cert, în vederea menţinerii unui dialog paşnic şi coerent cu creştinii de rit occidental, este necesară renunţarea la acele sentimente antioccidentale, care s-au strecurat de-a lungul timpului în gândirea multor creştini ortodocşi, fenomen ce s-a acutizat în special în secolul al 19-lea, cu celebra opoziţie Orient- Occident propusă de slavofilii ruşi.
 
Ca o scurtă paranteză, slavofilii ruşi nu erau de acord cu aşa-zisa „occidentalizare” a Rusiei, adică cu politica de modernizare a acesteia, propusă încă de pe timpul lui Petru I cel Mare (1682-1725) şi Eca­terina a II-a cea Mare (1762- 1796), acuzând cultura occidentală ca având influenţe negative pentru Rusia. Protagoniştii mişcării slavofile (ce îşi are obârşia în Moscova anilor 1830) ca Aleksei Stepanovici Homiakov şi Ivan Kireevski erau adepţii unei doctrine tradiţionaliste, conservatoare, potrivit căreia Rusia are propriul traseu de urmat şi deci, nu este necesar să copieze instituţiile occidentale pentru a prospera.
 
Bazele Europei creştine şi civilizate includ în egală măsură atât Orientul creştin, cât şi Occidentul creştin. Or, în cazul Ortodoxiei, trebuie să ţinem cont de ceea ce afirma în data de 4 noiembrie 2015 Mitropolitul Ioannis Zizioulas, în cadrul discursului susţinut la festivitatea de decernare a titlului Doctor honoris causa al Universităţii Ludwig-Maximilian din München, Germania: că Părinţii greci au fost pentru mai multe veacuri parte din bazele creştinătăţii occidentale alături de Fericitul Ieronim (†420), Fericitul Augustin (†430), Sfântul Ambrozie al Mediolanului (339- 327) şi alţi Părinţi latini. „Biserica a respirat pentru o mie de ani prin «doi plămâni», Orientul şi Occidentul. Ruptura în materie de Teologie nu este decât un tragic rezultat al Marii Schisme, care a dus Orientul şi Occidentul pe căi independente şi adesea opuse, dar asta nu a putut să le zdruncine, totuşi, fundamentele lor comune. Orientul şi Occidentul nu au dobândit niciodată o identitate separată şi autosuficientă”1.
 
Vorbind despre sarcinile pe care Teologia Ortodoxă trebuie să le împlinească în Occident, Mitropolitul Ioannis Zizioulas evidenţia că, în primul rând, aceasta trebuie să dea mărturie de moştenirea comună a Bisericii nescindate, nu să prelungească spiritul confesionalist care a rezultat din separarea Orient-Occident din mileniul al doilea. „Teologia Ortodoxă nu ar trebui să opereze ca o altă «confesiune», ci să arate duhul şi ethosul comune atât Orientului, cât şi Occidentului în Biserica nescindată (cea dinainte de Schismă, n.a.). De asemenea, trebuie să asculte vocea Reformei întrucât arată fidelitatea faţă de Tradiţia Bisericii primare, inclusiv faţă de Sfânta Scriptură. Biblia şi Părinţii Bisericii nescindate trebuie să fie terenul pe care Orientul şi Occidentul să-şi refacă unitatea. Acesta va fi un serviciu atât pentru Creştinătate, cât şi pentru Europa”2.
 
În al doilea rând, Mitropolitul Zizioulas afirmă că sarcina Teologiei Ortodoxe nu este pur şi simplu de a repeta Tradiţia, ci este aceea de a o interpreta, întrucât interpretarea este angajarea trecutului în dialog cu prezentul sau chiar cu viitorul. „O tradiţie care nu este interpretată în dialog cu prezentul şi viitorul este moartă şi nu poate oferi nimic culturii şi civilizaţiei. Această abordare ermeneutică a Tradiţiei nu este străină de Teologia Ortodoxă. A fost folosită de Părinţii Bisericii şi de Sinoadele Ecumenice şi constituie, după părerea mea, o caracteristică specifică Teologiei Ortodoxe, care accentuează mai mult decât Teologia Occidentală importanţa Pnevmatologiei în Teologie. În timp ce Hristologia leagă prezentul cu istoria, rolul Duhului Sfânt este să aducă «zilele din urmă», viitorul, în prezent (cf. Faptele Apostolilor 2, 18) şi astfel să interpreteze istoria în lumina preocupărilor existenţiale actuale ale lumii. Teologia Ortodoxă trebuie să insiste pe dialogul între Tradiţie şi cultura actuală, pentru că aceasta a făcut şi Teologia Patristică la vremea ei şi acest lucru rezultă din accentul pus pe dimensiunea pnevmatologică a Bisericii”3.
 
Dacă identitatea europeană este o sinteză a trei forţe culturale şi spirituale: greacăebraică şi romană, în mod cert, Biserica şi Teologia acesteia reprezintă conducta sau calea prin care s-au transmis Europei de-a lungul istoriei aceste lucruri ce definesc Europa chris­tiana.
 
Note I:
1 Teodor M. Popescu, Biserica Mărturisitoare, Editura Credinţa Noastră, Bucureşti, 1995, p. 44.
2 ***, Dicţionar de Teologie Ortodoxă, Editura BASILICA, Bucureşti, 2019, p. 651.
Ibidem, p. 652.
4 Ioan I. Ică jr., „Biserică, societate, gândire în Răsărit, în Occident şi în Europa de azi”, în: Gândirea socială a Bisericii: fundamente, documente, analize, perspective, Editura Deisis, Sibiu, 2002, p. 44.
Note II:
1. John Zizioulas, The Task of Orthodox Theology in Today’s Europe, International Journal of Orthodox Theology 6:3 (2015), p. 10.
2. Ibidem, p. 12.
3. Ibidem, p. 12.

Ziarul Lumina



Criza sanitara. Dictatura Organizației Mondiale a Sanatatii - Lector univ. dr. MARIUS ANDREESCU

 

Criza sanitară. Aspecte generale

 Criza sanitară mondială cauzată de ceea ce s-a numit ’’pandemia Covid. 19’’ a determinat și în țara noastră instituirea stării excepționale, respectiv starea de urgență și apoi starea de alertă care au a durat aproximativ doi ani. Situația excepțională instituită pe teritoriul României este fără precedent în timpul care s-a scurs de la adoptarea prezenței Constituții în 1991. În consecință au existat numeroase probleme pentru guvernanți, fără precedent privind gestionarea crizei sanitare în scopul înlăturării pandemiei, asigurarea funcționării economiei, a serviciilor publice vitale, în primul rând serviciul de sănătate, garantarea demnității și drepturilor omului, într-un cuvânt realizarea unei bune guvernări chiar și în perioada de criză sanitară și aplicarea stării excepționale. Totodată au existat și numeroase probleme juridice, fără precedent, cele mai multe legate de constituționalitatea restrângerii exercitării unor drepturi și libertăți sau de aplicarea unor măsuri de constrângere individuală și socială cu scopul formal declarat de a împiedica extinderea pandemiei.

 În opinia noastră, care se corelează ce opinia multor specialiști, autoritățile statului nu au reușit să exercite o bună guvernare în perioada crizei sanitare. Multe dintre măsurile restrictive și de constrângere impuse s-au dovedit inadecvate scopului declarat urmărit, au avut consecințe grave pentru garantarea sănătății populației, funcționarea economiei și dinamica sistemului social, au afectat obligațiile pozitive ale guvernanților de a garanta drepturile fundamentale ale omului chiar și într-o perioada de criză și a stării excepționale, au afectat nejustificat cerințele statului de drept. Este grav faptul că aceste măsuri contrare cerințelor statului de drept și incompatibile pentru o bună guvernare au consecințe pe termen mai lung, deoarece restabilirea echilibrului economic și social, a bunei funcționări a serviciilor publice (de sănătate, cultură sau învățământ) și a chiar a valorilor existențiale firești pentru existența socială a omului necesită timp îndelungat.

 Cu referire la măsurile restrictive și de constrângere impuse prin lege și prin alte categorii de acte normative de către Parlament și Executiv se poate spune că multe dintre acestea au încălcat principiile supremației Constituției, ale statului de drept, cu consecința restrângerii grave a exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale aparținând persoanelor. Invocând scopul nobil al limitării extinderii pandemiei guvernanții au eludat Constituția și legea, încercând atingerea acestui scop prin distrugerea economiei, a serviciilor publice, a învățământului, a culturii, a valorilor și ordinii sociale, prin desconsiderare demnității, a vieții, a conștiinței, a credinței ortodoxe, a libertății persoanei, ceea ce a marcat inevitabil eșecul acestor măsuri restrictive în raport cu scopul propus, adică eliminarea pandemiei. În mod nejustificat restricțiile impuse au afectat grav libertatea de cult a ortodocșilor și autonomia Bisericii Ortodoxe, fapt fără precedent în istoria poporului nostru.

Excesul de putere al guvernanților în aceste situații de criză demonstrează că și în democrație poate exista dictatură, mai ales în împrejurări în care nu ar trebui să se manifeste. Desigur, pandemia a fost o realitate cu consecințe grave pentru sănătatea și chiar viața oamenilor. Într-o astfel de situație se impun măsuri profilactice adecvate, întărirea sistemului și serviciilor sanitare și numai prin excepție, dacă este necesar și cu respectarea criteriului proporționalității să fie adoptate și măsuri de restrângere a unor drepturi și libertăți cetățenești, dar fără a afecta substanța acestora. O astfel de cerință rezultă și din prevederile Constituției, care în art. 53 stabilește condițiile pe care legea trebuie să le îndeplinească pentru aplicarea unor astfel de măsuri restrictive. Conform textului constituțional restrângerile trebuie să aibă un caracter de excepție, să nu se constituie ca o regula în exercitării guvernării. În această privință Legea Fundamentală nu face nicio distincție între starea de normalitate a unei societăți și situația instituirii pe teritoriul țării a stării excepționale cauzate de declanșarea unei pandemii.

 Din nefericire practica guvernării în timpul stării excepționale, în țara noastră și în alte multe state a pus accentul pe aplicarea măsurilor de constrângere și restrângerea drastică a multor drepturi și libertăți fundamentale, consecințele fiind grave și deosebit de grave pentru sănătatea și viața oamenilor, pentru demnitatea omului și garantarea drepturilor fundamentale mai ales în situația unei crize sanitare, dar și buna funcționare a întregului sistem economic, social, cultural, sanitar, educațional atât în plan intern cât și internațional. Cele mai grave consecințe ale proastei guvernări și gestionării greșite de către guvernanți a crizei sanitare, în opinia noastră sunt:

            - proliferarea încrederii absolute în rațiunea umană, în soluțiile științifice și tehnologice cu consecința distanțării de Dumnezeu, refuzul dreptei credințe și prigoana îndreptată în mod deosebit împotriva credincioșilor ortodocși și a Bisericii Ortodoxe. A crescut ateismul și prozelitismul sectar, comuniunea întru Duhul Sfânt a drept credincioșilor este considerată o simplă întrunire supusă întru totul puterii guvernanților și legilor omenești. Mai marii Bisericii, în mare majoritate, au acceptat măsurile de constrângere impuse de guvernanți cultului ortodox și drept credincioșilor. Profanul domină acum sacrul, ateismul și necredința s-au extins, credința multora s-a răcit; se consideră în mod greșit că statul, instituțiile statului sunt cele care știu ce este bine pentru noi, iar de Dumnezeu și de dreapta credință ortodoxă nu mai este nevoie;

             - proliferarea metodelor de guvernare dictatoriale prin restrângerea exercitării drepturilor fundamentale garantate constituțional și prin instrumente juridice internaționale. Au apărut metode de guvernare improprii pentru societățile democratice și pentru un stat de drept, bazate pe constrângeri sociale. În acest fel obligațiile pozitive ale statelor privind garantarea vieții, a sănătății oamenilor, a demnității omului, a drepturilor și libertăților fundamentale, a unui nivel de trai decent au rămas numai la nivelul declarațiilor formale, fariseice ale guvernanților, iar în fapt fiind abolite de către cei care exercită puterea și au obligația constituțională să le îndeplinească. Există autori care afirmă și argumentează că actuala criză sanitară la care se adaugă și alte crize al societății contemporane, criza energetică și criza mediului înconjurător au dus la „moartea statului de drept și a statului social”.

 Instanțele judecătorești și Curtea Constituțională, în limita competenței lor, au intervenit și au mai atenuat din gravitate măsurilor restrictive și de constrângere adoptate de autorități constatând după caz neconstituționalitatea sau nelegitimitatea acestora. Din nefericire, formalismul juridic românesc, ambiguitatea normelor juridice, limitarea prin lege a puterii judecătorești și în unele cazuri supunerea judecătorilor, fără analiză și fără discernământul care se cere unui magistrat la legislația restrictivă adoptată de guvernanți, a diminuat destul de mult eficiența intervenției justiției pentru restabilirea stării de normalitate socială. Această realitate se va perpetua și în viitor, justiția în România nu va fi o putere în stat egală cu puterea guvernanților, ci mult inferioară acestora.

             - abolirea suveranității legislative și naționale a statelor integrate în mecanismele globalizării, în favoarea dictaturii unor organizații internaționale, dintre care menționăm Organizația Mondială a Sănătății și a instituțiilor Uniunii Europene. Această realitate politică și socială care se va amplifica în viitor este dureros resimțită mai ales de statele slabe din punct de vedere economic și politic așa cum este și România. Măsurile impuse în timpul pandemiei de către liderii OMS (Organizația Mondială a Sănătății) sau de către cei din instituțiile Uniunii Europene s-au dovedit a fi ineficiente pentru combaterea pandemiei, dar cu consecințe dezastruoase pentru economia statelor care le-au acceptat, pentru populație, pentru viața socială și culturală, pentru educația și sistemul de sănătate. Criza sanitară va amplifica în viitor această situație. În acest sens, recent Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit prin decizii obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene că ordinea juridică instituită de dreptul Uniunii Europene este superioară ordinii juridice și chiar și ordinii constituționale a statelor membre și prin urmare în cazul neconcordanței între ordinea juridică internă și cea impusă de Uniunea Europeană se va aplica aceasta din urmă. Evident această realitate juridică, abolirea suveranității naționale va persista și în viitor;

             - extinderea unui stil comportamental și de conduită a multor oameni caracterizat prin supunere qvasi totală față de constrângerile impuse de stat, acceptare necondiționată a restrângerilor și obligațiilor impuse (obediență), a noii paradigme de existență în mediul social, construită pe conceptul de distanțare, renunțarea la libertate în schimbul surogatului promis de guvernanți a siguranței existențiale dacă acceptă și se supun restrângerilor și constrângerilor de tot felul, altfel spus dacă se încredințează pe sine și viața lor celor care exercită puterea, considerați a fi singurii care știu ce este binele individual și social și care pot să-i salveze în fața pericolelor pandemice de cele mai multe ori mult exagerate de către instituțiile statului cu scopul de a diviza și a supune puterii statale pe toți oamenii. Indusă în mod voit de guvernanți, frica a devenit o stare permanentă în comportamentul multora. În acest fel pe termen lung, omul devine un simplu individ, element insignifiant în mașina guvernării, care funcționează nu pentru binele general sau al omului, ci pentru acumularea de capital și putere în mâinile celor care la dețin și în prezent.

 

 Realitatea a demonstrat că măsurile legislative de constrângere socială și de restrângere a exercitării drepturilor și libertăților fundamentale cetățenești nu au contribuit în mod decisiv la eradicarea pandemiei și a consecințelor acesteia. Există documente internațională redactate și semnate de medicii și specialiști de renume în epidemiologie, care au atras atenția guvernelor asupra inutilității măsurilor restrictive și de constrângere cu scopul declarat de a împiedica extinderea pandemiei și au adus argumente științifice privind consecințele negative ale acestora. Unul dintre aceste documente este intitulat Mesaj de alertă internațională din partea profesioniștilor din domeniul sănătății către Guvernele și cetățenii lumii” și a fost publicat la 20 septembrie 2020. Redăm câteva fragmente:

             1 – Spunem: OPRIȚI toate măsurile nebune și disproporționate care au fost luate de la bun început în lupta împotriva SARS-CoV-2 (închiderea, blocarea economiei și educației, distanțarea socială, obligativitatea purtării măștilor la toate vârstele etc.) deoarece sunt total nejustificate, nu se bazează pe nicio dovadă științifică și încalcă principiile de bază ale medicinei bazate pe dovezi. Pe de altă parte, bineînțeles, susținem măsuri rezonabile, cum ar fi recomandări pentru spălarea mâinilor, strănut sau tuse în cot, folosirea unui șervețel de unică folosință etc.

 Nu este prima dată când omenirea se confruntă cu un nou virus: a experimentat H2N2 în 1957, H3N2 în 1968, SARS-CoV în 2003, H5N1 în 2004, H1N1 în 2009, MERS-CoV în 2012 și se confruntă anual cu virusul gripal sezonier. Cu toate acestea, niciuna dintre măsurile luate pentru SARS-CoV-2 nu a fost luată pentru aceste virusuri.

             2 – Ni se spune: „Dar SARS-CoV-2 este foarte contagios” și răspundem: ESTE FALS. Această afirmație este respinsă și de experți de renume internațional. O comparație simplă cu alți viruși arată că contagiozitatea SARS-CoV-2 este moderată. Boli precum rujeola pot fi descrise ca extrem de contagioase. De exemplu, o persoană cu rujeolă poate infecta până la 20 de persoane, în timp ce o persoană infectată cu acest coronavirus infectează doar 2 sau 3persoane, fiind de 10 ori mai puțin contagioasă decât rujeola.

             3 – „Dar, acesta este un virus nou” și răspundem: H1N1 și ceilalți viruși pe care i-am menționat erau și ei noi viruși. Cu toate acestea: nu am închis țările, nu am blocat economia globală, nu am paralizat sistemul de învățământ, nu am impus distanțarea socială și nu le-am spus oamenilor oameni sănătoși să poarte măști....

              5 – „Dar, acest virus contagios este mortal” și răspundem: ESTE FALS. Deoarece doar în comparație cu gripa și dacă luăm în considerare perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie, au existat la nivel global – când au fost luate aceste măsuri, 860.000 de cazuri și 40.000 de decese în timp ce gripa în aceeași perioadă de 5 luni infectează, în medie, 420 de milioane de oameni și ucide 270.000. În plus, rata mortalității anunțată de OMS (3,4%) a fost mult supraestimată și a fost respinsă de la început de către experți în epidemiologie

 Dar, chiar dacă luăm acest caz, rata mortalității, vedem că acest coronavirus este de trei ori mai puțin fatal decât cel din 2003 (10%) și de 10 ori mai puțin fatal decât cel din 2012 (35%).

 În plus, unii experți spun că este posibil ca acest virus să fi circulat deja înainte, dar să nu fi fost recunoscut...

             8 – Spunem: OPRIȚI aceste măsuri nebunești căci din cauza consecințelor lor catastrofale au început deja să apară: sinuciderea persoanelor anxioase așa cum s-a raportat în China, dezvoltarea patologiilor psihiatrice, paralizia traseului educațional al elevilor și studenților universitari, impacturi negative și pericole asupra animalelor, neglijarea altor boli (în special cronice) și creșterea mortalității, creșterea violenței domestice, pierderi economice, șomaj, criză economică majoră (puțini oameni știu că criza economică din 2007-2008 a dus la sinuciderea a cel puțin 13.000 de persoane numai în Europa și America de Nord), consecințe grave asupra agriculturii, destabilizarea țărilor și a păcii sociale precum și riscul izbucnirii războaielor.

 Un editorial publicat în European Journal Of Clinical Investigation a denunțat, încă de la început, daunele: măsurile extreme luate nu sunt bazate pe dovezi, informațiile exagerate despre pericolul real al virusului și răspândirea de știri false (inclusiv de către ziare și reviste serioase). Unii chiar au comparat această pandemie cu cea a gripei din 1918, care este o MINCIUNĂ și o manipulare, deoarece gripa spaniolă a ucis 50 de milioane de oameni, ceea ce nu are absolut nimic de-a face cu numărul morților din cauza acestui corona -virus...

             19 – Le spunem guvernelor: ridicați toate restricțiile și obligațiile impuse cetățenilor (starea de urgență, purtarea obligatorie a măștii, distanțarea socială etc.) deoarece sunt stupide și pur dictatoriale și nu au nimic de-a face cu medicina sau igiena sau conservarea sănătății publice. Nu există niciun motiv științific sau medical pentru ca cetățenii care nu sunt bolnavi să poarte o mască. Dr. Pascal Sacré, medic anestezie-reanimare, a spus: „A forța toată lumea să le poarte tot timpul, în timp ce epidemia dispare, este o aberație științifică și medicală”.

 Profesorul Didier Raoult spune: „Decizia de a se izola, ca și decizia de a folosi măști … nu se bazează pe date științifice …”.

 Experții în protecția căilor respiratorii, doctorii Lisa Brosseau și Margaret Sietsema spun: „Nu recomandăm ca publicul larg, care nu prezintă simptome ale bolii COVID-19 să poarte în mod regulat mască de pânză sau măști chirurgicale, deoarece: nu există dovezi științifice că acestea sunt eficiente în reducerea riscului de transmitere a SARS-CoV-2… ”.

 Profesorul Maël Lemoine a mai precizat că schimbarea discursului despre măști este: „politică, nu științifică”...

             20 – Spunem poliției: cetățenii vă datorează foarte mult pentru că sunteți garanții securității lor și ai respectării ordinii și legii în fiecare zi. Însă respectarea legii nu înseamnă supunerea orbește la ordine nedrepte. Această greșeală a dus la al doilea război mondial și la moartea a 50 de milioane de oameni. Prin urmare, vă spunem: respectați legea, dar nu nedreptatea și dictatura, refuzați să impuneți aceste măsuri, refuzați să verbalizați cu concetățenii (atunci când aceștia nu poartă mască, de exemplu), nu îi loviți, nu îi întemnițați.

 Nu fiți instrumentele dictaturii. Fiți de partea cetățenilor și vă asigurăm că aceste măsuri nu au nicio legătură cu medicamentele sau igiena sau cu păstrarea sănătății publice, sunt dictatură și nebunie...’’[1]

 Din nefericire guvernele lumii și instituțiile abilitate ale Uniunii Europene nu au luat în considerare aceste mesaje cu caracter științific ale specialiștilor în domeniu și au aplicat măsuri de constrângere și restrictive pentru libertatea și demnitatea omului și pentru sistemul social în ansamblul său.

 

Puterea discreționară și excesul de putere. Situațiile excepționale

 În cele ce urmează prezentăm câteva considerații de natură juridică privind situațiile excepționale, pentru ca cititorii să aibă o imagine și informație succinte asupra cerințelor pe care o bună ordine juridică și o bună guvernare le impune chiar și în astfel de împrejurări.

Antonie Iorgovan afirma că o problemă de esență a statului de drept este aceea de a răspunde întrebării: „unde se termină puterea discreționară și unde începe abuzul de drept, unde se termină comportamentul legal al administrației, concretizat prin dreptul acesteia de apreciere și unde începe încălcarea unui drept subiectiv sau interes legitim al cetățeanului?”[2].

Abordând aceeași problemă, Leon Duguit, în anul 1900, realizează o interesantă distincție între „puterile normale și puterile excepționale” conferite administrației de către Constituție și legi, iar, pe de altă parte, situațiile în care autoritățile statului acționează în afara cadrului normativ. Aceste din urmă situații, autorul le împarte în trei categorii:

1. excesul de putere (atunci când autoritățile statului depășesc limitele împu­ternicirilor legale);

2. deturnarea puterii (atunci când autoritatea statului îndepli­nește un act care intră în competența sa urmărind alt scop decât cel prescris de lege);

3. abuzul de putere (atunci când autoritățile statului acționează în afara competențelor lor, dar prin acte care nu au caracter juridic).

Prin urmare, aplicarea și respectarea principiului legalității în activitatea autori­tăților statului este o problemă complexă, deoarece exercitarea funcțiilor statale presu­pune și puterea discreționară cu care organele statului sunt învestite, sau altfel spus „dreptul de apreciere” al autorităților privind momentul adoptării și conținutul măsu­rilor dispuse. Ceea ce este important de subliniat este faptul că puterea discreționară nu poate fi opusă principiului legalității ca dimensiune a statului de drept.

În doctrina administrativă, care studiază cu precădere problematica puterii discreționare, s-a subliniat că oportunitatea actelor administrative nu poate fi opusă legalității acestora, iar condițiile de legalitate pot fi împărțite în: condiții generale de legalitate și respectiv condiții specifice de legalitate pe considerente de oportunitate. În consecință, legalitatea este corolarul condițiilor de valabilitate, iar oportunitatea este o cerință (o dimensiune) a legalității. Totuși, dreptul de apreciere nu este recu­noscut autorităților statului în exercitarea tuturor atribuțiilor pe care le au. Trebuie reținută diferența dintre competența legată a autorităților statale care există atunci când legea impune acestora un anumit comportament decizional strict, iar pe de altă parte competența discreționară, situație în care autoritățile statale pot alege mijloa­cele pentru atingerea unui scop legitim sau în general, atunci când organul statal poate alege între mai multe decizii, în limitele legii și a competenței sale. Reținem definiția propusă în literatura de specialitate puterii discreționare: „este marja de libertate lăsată la libera apreciere a unui autorități, astfel că în vederea atin­gerii scopului indicat de legiuitor să poată recurge la orice mijloc de acțiune în limi­tele competenței sale”.

Deși problematica puterii discreționare este studiată cu precădere de dreptul admi­nistrativ, dreptul de apreciere în exercitarea unor atribuții reprezintă o realitate întâlnită în activitatea tuturor autorităților statului. Parlamentul, ca organ repre­zentativ suprem și unică autoritate legiuitoare, dispune de cele mai largi limite pentru a-și manifesta puterea discreționară, care se identifică din însăși caracterizarea actului legislativ. Încă din perioada interbelică I.V. Gruia sublinia: „Necesitatea de a legifera într-o anumită materie, alegerea momentului legiferării, alegerea momentului de punere în aplicare a legii, prin fixarea de către legiuitor a datei de aplicațiune a legii, revi­zuirea legislațiilor anterioare, care nu pot îngrădi și obliga activitatea Parlamen­tului viitor, restrângerea activităților sociale de la libera și necontrolată lor desfășu­rare și supunerea lor normelor și sancțiunilor legii, cuprinsul actului legislativ etc., dovedesc suverana și discreționara apreciere a funcțiunii organului legislativ”.

Aceste considerente sunt valabile și astăzi, deoarece orice parlament are libertatea de a-și exercita atribuțiile aproape nelimitat. Limita juridică a acestei libertăți este conturată doar de principiile constituționale aplicabile activității legislative și mecanismul de control al constituționalității legilor.

Puterea discreționară există și în activitatea instanțelor judecătorești. Judecătorul este obligat să hotărască numai atunci când este sesizat, în limita sesizării. Dincolo de aceasta se manifestă dreptul de apreciere suveran al faptelor, dreptul de a interpreta legea, dreptul de a fixa o pedeapsă minimă sau una maximă, de a acorda sau nu circumstanțe atenuante, de a stabili cuantumul despăgubirilor etc. Exercitarea acestor com­petențe nu înseamnă altceva decât putere discreționară.

Depășirea limitelor puterii discreționare semnifică încălcarea principiului legali­tății sau ceea ce în legislație, doctrină și jurisprudență se numește a fi „exces de putere”. Excesul de putere în activitatea organelor statului este echivalent cu abuzul de drept, deoarece semnifică exercitarea unei competențe legale fără să existe o motivare rezonabilă sau fără să existe un raport adecvat între măsura dispusă, situația de fapt și scopul legitim urmărit.

Problematica excesului de putere formează cu precădere obiectul doctrinei legislației și jurisprudenței administrative. Astfel, jurisprudența instanțelor de conten­cios administrativ din alte state a delimitat libertatea de decizie a administrației de excesul de putere. Consiliul de Stat francez folosește conceptul de „eroare manifestă de apreciere”, pentru a desemna situațiile în care administrația depășește, prin actele juridice adoptate, puterea discreționară. Instanțele administrative germane pot anula actele administrative pentru exces de putere sau pentru „uzul greșit al puterii”. În astfel de situații, actele juridice ale administrației au aparență de legalitate, deoarece sunt adoptate în limitele competenței stabilite de lege, însă excesul de putere constă în faptul că actele administrative sunt contrare scopului legii.

 Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 folosește conceptul de „exces de putere al autorităților administrative”, pe care îl definește ca fiind: „exercitarea drep­tului de apreciere aparținând autorităților administrației publice, prin încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor prevăzute de Constituție sau de lege” [art. 2 alin. (1) lit. n)]. Pentru prima dată legiuitorul român folosește și defi­nește conceptul de exces de putere și totodată recunoaște competența instanțelor de contencios administrativ de a sancționa depășirea limitelor puterii discreționare prin acte administrative.

Situațiile excepționale reprezintă un caz particular în care autoritățile statului, și în special cele administrative, își pot exercita puterea discreționară, existând evident pericolul excesului de putere.

 În doctrină nu există o opinie unanimă privind semnificația juridică a situațiilor excepționale. Astfel, în doctrina franceză mai veche, puterea discreționară este consi­derată a fi libertatea de decizie a administrației în cadrul admis de lege, iar oportu­nitatea evocă o acțiune de fapt a administrației publice, în situații excepționale, acțiune necesară (deci oportună) dar contrară legii. Jean Rivero consideră că prin situații excepționale se înțeleg anumite împrejurări de fapt care au un dublu efect: suspendarea aplicării regimului juridic ordinar și declanșarea aplicării unei legislații particulare căreia judecătorul îi definește exigențele. Un alt autor identifică trei ele­mente caracteristice pentru situațiile excepționale:

1. existența unor situații anor­male și exorbitante sau a unor evenimente grave și neprevăzute;

2. imposi­bilitatea sau dificultatea de a acționa în conformitate cu reglementările firești;

3. necesitatea de a interveni rapid pentru a ocroti un interes considerabil, grav amenințat.

Excesul de putere se poate manifesta în aceste împrejurări cel puțin prin trei aspecte:

a) aprecierea unei situații de fapt ca fiind un caz excepțional, deși nu are această semnificație (lipsa unei motivații obiective și rezonabile);

b) măsurile dispuse de autoritățile statului competente, în virtutea puterii discreționare, să depășească ceea ce este necesar pentru ocrotirea interesului public grav amenințat;

c) dacă aceste măsuri limitează în mod excesiv, nejustificat, exercițiul drepturilor și libertăților funda­mentale recunoscute constituțional.

Existența unor stări de criză – economice, sociale, politice sau constituționale – nu justifică excesul de putere. În acest sens profesorul Tudor Drăganu afirma: „ideea statului de drept cere ca ele (situațiile excepționale n.n.) să-și găsească reglementări adecvate în textul constituțiilor, ori de câte ori acestea au un caracter rigid. O ase­menea reglementare constituțională este necesară să determine limitativ domeniile de rapor­turi sociale, în care transferul de competență de la parlament la guvern poate avea loc, să sublinieze caracterul lui temporar, prin stabilirea unor termene de aplicabi­litate și să precizeze scopurile în vederea cărora el se efectuează”.

Aceasta este și opinia Curții Constituționale a României.

 Respectarea supremației Constituției și a legii, garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, eliminarea manifestărilor de exces de putere din partea guvernanților pe durata existenței unor situații excepționale sunt clar exprimate de Curtea Constituțională în următoarele considerente din Decizia nr 457/2020:

 Comisia de la Veneția a reamintit că [conceptul de stare de urgență] se bazează pe presupunerea că în anumite situații de urgență de ordin politic, militar și economic, sistemul de limitări impuse de ordinea constituțională trebuie să cedeze în fața puterii sporite a executivului.

 Cu toate acestea, chiar și în stare de urgență publică, principiul fundamental al statului de drept trebuie să prevaleze. Statul de drept constă în mai multe aspecte care sunt toate de importanță capitală și trebuie menținute într-un mod integral. Aceste elemente sunt principiul legalității, separarea puterilor, împărțirea puterilor, drepturile omului, monopolul statului asupra forței, administrarea publică și independentă a justiției, protecția vieții private, dreptul la vot, libertatea de acces la puterea politică, participarea democratică a cetățenilor și supravegherea de către aceștia a procesului decizional, luarea deciziilor, transparența guvernării, libertatea de exprimare, asociere și întrunire, drepturile minorităților, precum și regula majorității în luarea deciziilor politice. Statul de drept înseamnă că agențiile guvernamentale trebuie să funcționeze în cadrul legii și acțiunile lor trebuie să fie supuse controlului de către instanțele independente. Securitatea juridică a persoanelor trebuie să fie garantată’’.

 Apreciem că puterea discreționară recunoscută autorităților statului este depășită, iar măsurile dispuse reprezintă exces de putere, ori de câte ori se constată existența următoarelor situații:

1. nu sunt respectate principiile supremației Constituției și legii, ale statului de drept și al separației puterilor în stat.

2. măsurile dispuse nu urmăresc un scop legitim;

3. deciziile autorităților publice nu sunt adecvate situației de fapt sau scopului legitim urmărit, în sensul că depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea acestui scop;

4. nu există o justificare rațională a măsurilor dispuse, inclusiv în situațiile în care se stabilește un tratament juridic diferit pentru situații identice sau un tratament juridic identic pentru situații diferite;

5. prin măsurile dispuse autoritățile statului limitează exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale, fără a exista o justificare rațională care să reprezinte, în special, existența unui raport adecvat între aceste măsuri, situația de fapt și scopul legitim urmărit.

 Starea excepțională, respectiv starea de urgență și ulterior starea de alertă instituite de guvernanți pe teritoriul României, similar cu situația existentă în alte țări ale lumii, cu scopul de a limita extinderea pandemiei create de virusul „covid 19”, a generat adoptarea a numeroase acte cu caracter normativ prin care se restricționează un număr însemnat de drepturi și libertăți fundamentale și corelativ o jurisprudență constituțională semnificativă privind constituționalitatea acestor măsuri.

 Prin urmare, în toate situațiile și cu atât mai mult în situațiile excepționale guvernanții trebuie să aibă un comportament constituțional și social loial și să țină seama de următoarele realități:

 Dumnezeu, Maica Domnului și sfinții nu pot fi restricționați;

 Libertatea de conștiință, libertatea cultului ortodox, autonomia Bisericii Ortodoxe nu pot fi îngrădite;

 Supremația Constituției și a legii trebuie respectate de guvernanți, atât în litera cât și în spiritul lor, inclusiv în situații excepționale;

 O bună guvernare într-un stat democratic și social, așa cum este caracterizat statul român de Constituție, nu se poate înfăptui prin exces de putere și măsuri restrictive chiar și în situații excepționale;

 Guvernanții trebuie să respecte mai ales în situații excepționale, demnitatea, viața, libertatea persoanei, ordinea și echilibrul social și economic, dar și valorile sacre ortodoxe ale poporului român.

 

 Dictatura Organizației Mondiale a Sănătății

 Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.) face parte din sistemul instituțional al Organizației Națiunilor Unite (O.N.U), scopul declarat și statutar al acesteia este „menținerea în cea mai bună stare a sănătății populațiilor pe glob”. Înființarea acestei organizații este rodul unei inițiative politice în cadrul O.N.U. Astfel, cu ocazia unei conferințe ținute la Paris în martie-aprilie 1946 de către 18 state membre O.N.U, s-a instituit un comitet tehnic care a redactat un proiect de tratat (denumit în terminologia O.N. U. „constituție”), pentru înființarea unei organizații mondiale a sănătății. Erau descrise principiile de activitate și funcțiile pe care urma să le aibă organizația. Aceste propuneri au fost apoi prezentate delegațiilor naționale la o conferință ținută la New York în iunie-iulie 1946. Pe 19 iulie același an, 61 de state au semnat tratatul constitutiv. De menționat că numai China și Anglia au semnat necondiționat Tratatul, celelalte state l-au semnat condiționat. Tratatul constitutiv al O.M.S intra în vigoare în momentul în care cele puțin 26 de state îl semnau necondiționat. S-a stabilit o comisie interimară formată din 18 membri, care urma să conducă programul organizației până la îndeplinirea condiției menționate mai sus. Această a 26-a semnătură a fost obținută pe data de 7 aprilie 1948 - dată care este considerată ca zi de naștere a Organizației Mondiale a Sănătății.

 Ulterior au fost adoptate alte două declarații care au devenit anexe la Tratatul constitutiv „Declarația de la Alma-Ata” (1978), privind strategia de combatere a bolilor și „Charta de la Ottawa ” (1986), privind concepția despre sănătate și despre menținerea ei prin strategia combaterii bolilor.

 În prezent, „Organizația Mondială a Sănătății” are sediul central la Geneva și are 193 de state membre. Are reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale. Rolul acestei Organizații este de a menține și coordona situația sănătății populației pe glob. Prioritățile curente includ prevenirea, combaterea și eradicarea bolilor transmisibile, în special tuberculoza, SIDA, malaria, ebola și mai recent gripa cauzată de virusul COVID-19; diminuarea efectelor bolilor netransmisibile în mod deosebit cancerul, bolile psihice, cardiovasculare și degenerative considerate a fi principala cauză a mortalității pe glob. Totodată în cadrul O.M.S. au fost elaborate programe pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri, reintegrarea socială a persoanelor afectate, nutriția și alimentația sănătoasă, încetinirea îmbătrânirii, precum și programe de sprijinire a sistemului sanitar din țările sărace sau defavorizate. Multe dintre aceste activități și programe au fost de un real succes și apreciate de populația țărilor beneficiare.

 Finanțarea bugetului Organizației se face prin cotizații plătite de către țările membre, contribuții voluntare ale statelor membre sau donații de la persoane fizice sau juridice . Cotizațiile sunt calculate conform unei scări mobile: țările bogate plătesc mai mult iar cele sărace mai puțin. În medie bugetul anual al O.M.S se ridică la cifra de aproximativ 5 miliarde de dolari SUA.

 România a fost acceptată în Organizația Mondială a Sănătății, cu drepturi depline, la 8 iunie 1948. Fenomenele de confruntare specifice Războiului Rece au influențat într-un mod negativ participarea reprezentanților României la activitățile O.M.S. Pe fondul divergențelor majore dintre autoritățile comuniste de la București și guvernele Statelor Unite ale Americii și Marii Britanii, Ministerul Sănătății a trimis o notă directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, în februarie 1950, prin care se anunța că România „nu se mai consideră membră a Organizației”. Politicienii comuniști de la București își exprimau în acest fel și o solidaritate cu celelalte țări din Europa, aflate în sfera de influență sovietică și care au renunțat, la rândul lor, din considerente ideologice, la statutul de membru al Organizației Mondiale a Sănătății.

 Mai târziu Guvernul României a recunoscut, în mod indirect, că decizia adoptată în februarie 1950 a fost o greșeală. Ministrul Afacerilor Externe a considerat că „participarea la lucrările Organizației Mondiale a Sănătății este folositoare pentru țara noastră, întrucât prin această Organizație se poate face un schimb larg de informații științifice în ceea ce privește tratamentul diferitelor maladii, producția de medicamente și aparataj medical etc. Afară de aceasta, O.M.S. organizează reuniuni științifice internaționale în diferite domenii ale medicinii și participă la activitățile cele mai importante ale organizațiilor internaționale medicale”.

 Pentru a-și recăpăta statutul în Organizația Mondială a Sănătății, autoritățile române au acceptat la 10 aprilie 1956 să achite cotizația restantă din anul 1949 (15.857 dolari). De asemenea, Guvernul de la București. A fost de acord să se plătească 40.580 dolari, sumă care reprezenta cotizația României la Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 1956.

 Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au acceptat să reprimească, în grup, țările comuniste din Europa Centrală și Est. Evenimentul respectiv a avut loc în luna mai 1956, în timpul celei de-a IX-a Adunări Mondiale a Sănătății.

 Câțiva ani mai târziu, reprezentanții României au ocupat, temporar, funcții de conducere importante în organizația menționată: vicepreședinte al Adunării Mondiale a Sănătății (1959), vicepreședinte al consiliului executiv al O.M.S. și președintele uneia dintre comisiile Adunării Mondiale a Sănătății (1969)[3]

 Față de evoluțiile actuale în plan internațional la care România achiesează și prin care Organizația Mondială a Sănătății a devenit un instrument de realizare a scopurilor de îmbogățire a celor care exercită puterea politică în Europa și în lume, un instrument de restrângere și chiar eliminare a drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, un instrument de dominație politică și nu numai, prin care statul de drept și contractul social, Constituția sunt abolite implicit, totul în scopul declarat formal, dar fără conținut real de a eradica pandemia și ea declarată în scopuri obscure, ne întrebăm dacă nu era mai bine pentru populația țării noastre să se fi menținut decizia din 1950 prin care România se retrăgea din O.M.S.

 Sub aspect politic lucrurile au evoluat, noi spunem au involuat, astfel că în prezent România este un membru fidel O.M.S. și celor care conduc această Organizație direct sau indirect, se subordonează și aplică fidel programele și deciziile adoptate în forurile de conducere ale Organizației, deși din punct de vedere juridic ele nu sunt obligatorii pentru statele membre și au numai un caracter de recomandare, contribuie cu aproape cu 1 milion de dolari SUA, anual la bugetul acesteia, toate acestea având consecințe dramatice pentru viața, sănătatea și libertatea poporului român.

 Trebuie să menționăm că aportul acestei Organizații de a lungul anilor la îmbunătățirea sistemului sanitar din țara noastră este aproape inexistent. Oricum, disproporționat față de contribuția României la bugetul acesteia. Astfel Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății și dr. Hans Kluge, director general al Biroului Regional Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, au semnat în 21 martie 2021 la București Acordul Bienal de Cooperare între Ministerul Sănătății din România și Organizația Mondială a Sănătății – Biroul Regional Europa 2022-2023. Documentul stabilește cadrul general pentru colaborarea în următorii doi ani între Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății – Biroul Regional pentru Europa.

“Continuăm cooperarea și reafirmăm parteneriatul solid pe care îl avem cu Organizația Mondială a Sănătății. Mulțumesc pentru sprijinul constant acordat de Biroul Regional OMS pentru Europa, atât pentru combaterea pandemiei de COVID-19, cât și pentru răspunsul la alte provocări cu care se confruntă sistemul sanitar românesc”, a declarat la momentul încheierii acordului, Ministrul Sănătății.

 Pe timpul pandemiei, declarată tot de O.M.S și care a determinat instituirea stării excepționale în toate statele membre ale acestei Organizații, măsurile sociale și sanitare adoptate de către guverne și recomandate sau impuse de către O.M.S. s-au limitat la restrângerea drastică și discriminatorie a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, au avut ca rezultat afectarea gravă a sistemelor sanitare din multe țări, inclusiv România, mulți suferinzi de boli cronice și acute nu au mi primit tratamentul adecvat în spitale ceea ce în multe cazuri a condus la decesul celor în cauză, sistemul economic și social al statelor au fost grav perturbate ceea ce a cauzat criza economică și financiară actuală, cultura și în mod deosebit învățământul au fost dezorganizate, consecințele negative fiind pe termen lung.

 O.M.S. a promovat diferite tipuri de vaccinuri cu scopul declarat de a proteja populația împotriva virusului, dar care în realitate se dovedesc ineficiente și mai mult pot afecta sănătatea și pot provoca chiar și decesul unora dintre persoanele vaccinate. Nici unul dintre vaccinurile încuviințate de OMS și impuse de Uniunea Europeană inclusiv de guvernele diferitelor state nu este omologat de vreun for științific medical intern sau internațional. Mai mult, efectele adverse pentru sănătate sunt necunoscute iar contractele încheiate pentru producerea și comercializarea lor sunt secrete.

 Nici vaccinurile, a căror producere și comercializare este sunt surse obscure de sporirea averilor pentru unii magnați din domeniul farmaceutic și pentru politicieni influenți din cadrul organismelor Uniunii Europene, nici măsurile restrictive și discriminatorii impuse, distanțarea socială și altele nu au contribuit în mod decisiv la prevenirea răspândirii acestui virus, la eradicarea a ceea ce s-a numit de către O.M.S pandemie.

 Din nefericire, cu efecte grave pentru populație, nu au fost promovate sau încuviințate de către OMS și implicit de guvernanți, tratamente profilactice pentru cei care s-au îmbolnăvit de infectarea cu acest virus. În multe cazuri astfel de tratamente care existau au fost refuzate să fie aplicate bolnavilor existând numeroase dovezi că medicii au primit instrucțiuni și ordine în acest sens. Oamenii de știință, medici, specialiști în epidemiologie au afirmat că aceste tratamente aplicate la timp și în mod corespunzător ar fi salvat multe vieți.

 Faptele guvernanților și a celor care au decis astfel de măsuri restrictive în plan juridic, în opinia noastră realizează elementele constitutive ale infracțiunii de crimă împotriva umanității, prevăzută și sancționată de tratate internaționale în materie, dar și de legislația penală română. A se vedea dispozițiile art. 439 lit. a, b și g din Codul Penal Român. Evident, nimeni dintre cei vinovați nu au fost anchetați sau puși sub acuzare de instanțe internaționale sau interne pentru săvârșirea acestei infracțiuni.

 Este grav ca deciziile și strategiile privind prevenirea și combaterea acestui virus, de loc singular în istorie și nu cel mai periculos și dăunător, au fost transferate de politicieni de la medici și specialiștii în domeniu, singuri competenți să intervină și să aplice măsurile sanitare adecvate, la guvernanți și la cei care temporar exercită puterea în sat, evident incompetenți din punct de vedere medical, dar doritori de înavuțire, de dominație și de realizarea unor interese obscure.

 Adevăratul scop pentru care instituțiile Uniunii Europene și guvernele țărilor lumii au impus aceste măsuri este acela de a-și spori puterea discreționară asupra populației, de a limita și chiar de a elimina drepturile și libertățile fundamentale, de a transforma omul ca persoană într-un simplu individ supus prin frică și teroare celor care exercită puterea, în schimb oferindu-i-se o iluzorie siguranță socială.

 Această politică și formă de guvernare contrare principiilor constituționale democratice și ale statului de drept va continua, având ca pretext combaterea COVID-19, iar O.M.S devine un instrument eficient pentru o guvernare dictatorială. Recentul acord încheiat de Guvernul României cu O.M.S. este o premisă diplomatică și juridică în acest scop.

 Dar nu numai atât.

 La 1 decembrie 202, cei 194 de membri ai Organizației Mondiale a Sănătății au ajuns la un consens pentru a demara procesul de elaborare și negociere a unei convenții, a unui acord sau a unui alt instrument internațional în temeiul Tratatului constitutiv al Organizației pentru a consolida prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemie. Această inițiativă este cunoscută sub denumirea de ’’Tratatul pandemic mondial’’.

 S-a constituit un organism interguvernamental de negociere, care a organizat prima sa reuniune la 1 martie 2022 (pentru a conveni asupra modalităților de lucru și a calendarului), iar cea de a doua reuniune este programată la 1 august 2022 (pentru a discuta progresele înregistrate cu privire la un proiect de lucru). Acesta va prezenta apoi un raport privind progresele înregistrate în cadrul celei de a 76-a Adunări Mondiale a Sănătății, care va avea loc în 2023, cu scopul de a adopta Tratatul pandemic mondial până în 2024.

 Precizăm că din perspectivă juridică, o convenție, un acord sau un alt instrument internațional este obligatoriu în temeiul dreptului internațional pentru statele semnatare după ratificarea lui de către parlamentele naționale.

 Din punct de vedere formal și declarativ încheierea Tratatului corespunde unor scopuri sociale benefice pentru om și societate. Propunerea referitoare la un instrument internațional privind prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemii este formulată în spiritul unei solidarități colective și este ancorată în principiile echității, incluziunii și transparenței. Comunitatea internațională trebuie să fie mult mai bine pregătită și să dea dovadă de o mai bună coordonare pentru a răspunde eventualelor pandemii viitoare de-a lungul întregului ciclu de detectare, alertă și răspuns, se precizează în esență în negocierile pregătitoare pentru încheierea Tratatului.

 Însă din documentele aferente tratatului propriu-zis (al cărui conținut efectiv îl știu doar cei care lucrează la el) rezultă că el va lansa un concept cunoscut ecologiștilor, dar care va dobândi, prima oară, o formă juridică la nivel internațional, conceptul “One Health” (O singură sănătate). ”One Health” este o abordare integrată, unificatoare, care își propune să echilibreze și să optimizeze în mod durabil sănătatea oamenilor, animalelor și a ecosistemelor, care recunoaște că sănătatea oamenilor, a animalelor domestice și sălbatice, a plantelor și a mediului mai larg (inclusiv a ecosistemelor) sunt strâns legate și interdependente. Acestea sunt aspectele declarative, formale ale celor care au inițiat un astfel de program și politici publice.

 Adevăratele scopuri și consecințe ale unui asemenea tratat sunt însă dramatice pentru persoana umană, pentru ceea ce în prezent este recunoscut și consacrat prin constituții și tratate internaționale ca fiind standarde ale democrației, ale statului de drept, recunoașterea, consacrarea și garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Achiesăm la punctul de vedere exprimat în literatura de specialitate. Acest tratat va însemna moartea drepturilor omului, abolirea implicită a constituționalismului democratic și a statului de drept.

 „Pentru binele comun al mediului (a cărui definiție va fi stabilită prin tratat) va putea fi sacrificat cam orice drept al omului din cele pentru care s-au luptat atâtea generații și care păreau să fie de neatins.

 De ce? Păi suntem mulți. Ei, nu noi, românii. Noi, oamenii. 8 miliarde. 10 miliarde până în 2030. Ucidem, distrugem, otrăvim, poluăm. Secăm mediul, ca lăcustele. Nu, mai rău! Lăcustele nu otrăvesc apele. Deci este nevoie de măsuri de oprire a cât mai multor oameni într-un mediu controlat, cu nevoi controlate, cu resurse controlate. Dar nu se poate spune așa, pe față. Ar fi revolte, revoluții, violențe, pe scurt, haos. Dar când totul este pentru binele nostru superior (pe care nu-l vedem, dar ni se arată de alții care se pricep), atunci vom fi de acord’’[4].

 

Ce este de făcut?

 Filosoful Constantin Noica se întreba ’’ce este de făcut atunci când nimic nu mai este de făcut?’’.  Desigur filosoful nu preconiza intrarea noastră într-o pasivitate totală, în acceptarea necondiționată a destinului rău pe care alții ni-l pregătesc. Dimpotrivă, este o meditație adânca ce îndeamnă la acțiune, la salvarea ființei și a demnității noastre de oameni creați după chipul și asemănarea cu Dumnezeu, la salvarea vieții, comunității dreptei credințe, culturii noastre, în aceste vremuri sumbre în care maleficul și iraționalul contrare firii vor să domine și să triumfe, dar fără șansa de a reuși.

 Herman Hesse, laureat al premiului Nobel pentru literatură, autorul romanului „Jocul cu mărgele de sticlă”, remarcă cu multă înțelepciune:

 ”Cu cât e mai vastă cultura unui om, cu cât mai mari îi sunt privilegiile, cu atât mai mari trebuie să fie în caz de nevoie sacrificiile pe care le face. Dar nu mai puțin este un laș și un trădător cel ce trădează principiile vieții spirituale de dragul unor interese materiale, cel care de exemplu este gata să lase pe seama deținătorilor puterii a decide cât fac 2x2. Este o trădare să sacrifici oricăror altor interese simțul pentru adevăr, onestitate intelectuală, devotamentul față de legile și metodele spiritului.

 Pot să vină vremuri de spaimă și de cel mai profund dezastru. Dacă în dezastru mai e posibilă vreo fericire, aceasta nu poate fi decât una spirituală, care să privească înapoi cu dorința de a salva cultura vremurilor trecute, care să privească înainte cu hotărârea de a reprezenta senin și statornic spiritul într-o perioadă ce altminteri ar putea să cadă pe deplin pradă materiei”.

 Fericirea, în orice vreme este data mai întâi de dreapta credință și apoi de cultură, pentru că nu cultura ne mântuiește, ci dreapta credință în Dumnezeu. Cultura personală și cultura unui popor există, are valoare, în vremurile noastre numai dacă este întemeiată pe dreapta credință și dacă scopul ei sunt adevărurile revelate de Dumnezeu. În afară de aceasta este incultura, neantul spiritual, în care astăzi atât de mulți, voit aleg să existe.

 În acest context, prima condiție a salvării noastre ca persoane libere, a demnității noastre dar și a vieții, este întoarcerea la Dumnezeu la dreapta credință ortodoxă. Dumnezeu este Ființa Supremă, Creatorul, Viața și Învierea noastră. Trebuie să avem conștiința faptului că această lume cu tot ce este lumesc în ea, material, lipsit de valorile virtuții și ale credinței este supusă finitudinii și determinismului material și temporal. Nu pentru lumescul din lume s-a rugat Mântuitorul, ci pentru oameni, care sunt valori eterne dacă rămân în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în ei.

 Pentru a rezista în aceste vremuri de încercare, îngăduite de Dumnezeu pentru păcatele noastre, pentru că refuzăm mâna Sa salvatoare și ne credem atotputernici și stăpânii acestei lumi, există o singură cale de izbăvire: să ne întoarcem la Dumnezeu, să facem roade vrednice de pocăință (după cuvântul Mântuitorului: ”Şi a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” - Matei,18,3), să ne întoarcem la Sfânta Biserică Ortodoxă, să credem și să ne rugăm mai mult, să împlinim Porunca Iubirii, prin care ne întoarcem la darul dumnezeiesc al vieții, al libertății și al demnității. Darurile lui Dumnezeu nu se iau niciodată înapoi. Noi suntem aceia care le refuzăm. Trebuie să ne recâștigăm demnitatea de om.

 Tot Domnul nostru Iisus Hristos a spus: „Eu sunt calea adevărul și viața”.( Ioan, 14,6) și „Fără Mine nu puteți face nimic” ( Ioan 15,5). Cuvintele Mântuitorului trebuie să devină convingeri în inima și mintea noastră și mai mult decât atât, fapte ale iubirii și ale vieții pentru a învinge încă de pe acum, când trăim în trup material, lumescul lumii și puterea celor fără de Dumnezeu și fără de omenie.

 Statornicia în dreapta credință este temeiul individual și colectiv un răspuns ferm la dictatura guvernanților contemporani și chiar pentru reforme sociale. Domnul nostru Iisus Hristos a propovăduit smerenia, ne îndeamnă să fim smeriți și ne dă model de smerenie pe Sine Însuși. „Învățați de la mine că sunt blând și smerit cu inima și veți avea odihnă sufletelor voastre”. (Matei, 11,29)  A fi smerit cu inima și cu duhul nu este un act de umilință, ci un act voit al libertății noastre întru demnitatea noastră. Smerenia este mama virtuților cum o numesc sfinții părinți, este supunerea cu mintea față de Dumnezeu și nu față de om și lumescul acestei lumi.

 Dacă omul alege pasivitatea supunerea necondiționată față cei care temporar exercită puterea lumească astăzi, din om liber devine rob, iar demnitatea de om cade în umilință, însoțită cu frica, cu deznădejdea cu acceptarea lumescului și a răului acestei lumi. Dumnezeu Mântuitorul nostru a fost smerit dar nu umil. Din Sfânta Evanghelie aflăm de cuvântul dur al Mântuitorului împotriva fariseilor și cărturarilor, care formal se arătau drepți dar în realitate încălcau legea, erau lipsiți de iubire și omenie, mândri și disprețuitori, am spune noi la fel precum și guvernanții de astăzi sunt.

 Poporul român este smerit dar nu umil. Multe au fost încercările și vitregiile vremii îngăduite de Dumnezeu, abătute asupra poporului român. În orice împrejurare poporul român a rămas statornic în dreapta credință, și-a apărat și menținut credința, ființa, limba, tradițiile, cultura, libertatea, țara, atât cu armele dreptei credințe cât și cu jertfa pe câmpul de luptă dacă a fost nevoie. Vicisitudinile, îngrădirile de tot felul, globalizarea, ateismul care proliferează nu vor putea să aducă atingere valorilor existențiale fundamentale ale poporului român identității și unității sale.

 Prin urmare trebuie găsite și soluții sociale la dictatura și criza generate de guvernele și instituțiile statale, de globalismul mondial promovat cu atâta nonșalanță astăzi. O primă soluție este de a ne schimba modul de a fi, de a ne înnoi cu mintea cum spune Sfântul Apostol Pavel care adaugă că nu trebuie să ne potrivim vremurilor. Omul este trup și suflet, dar astăzi omul este mai mult pentru trup decât pentru suflet, este înclinat mai mult spre a avea decât pentru a fi. De aici preocuparea excesivă pentru trup, pentru a acumula și consuma bunuri materiale, fapt ce creează dependență și servituți față de guvernanți o supunere umilitoare față de aceștia, integrarea voită în ordinea acestei lumi în care dreapta credința, viața, sănătatea, libertatea și demnitatea au devenit formale și desuete pentru cei care guvernează. Schimbarea paradigmei existențiale individuale înseamnă trecerea de la ’’a avea’’ la ’’a fi’’, ceea ce însemnă primatul spiritului asupra trupului și posibilitatea de a rezista sistemului, de a nu ne integra umil în ordinea socială a supunerii totale pregătite de guvernanți actuali.

 Trebuie să avem convingerea că drepturile și libertățile fundamentale nu ne sunt conferite de legiuitorul intern sau internațional, sau de guvernanți, ci sunt preexistente înscrierii lor în constituții, în instrumente juridice internaționale care numai le consacră și creează obligația juridică pentru stat, pentru legiuitor, pentru justiție de a le apăra. În situația de astăzi când exercitarea drepturilor și libertăților este limitată, formal juridic noi trebuie să fim conștienți că voința și măsurile dictatoriale ale guvernanților nu pot afecta esența acestora. În nicio constituție contemporană nu este consacrat dreptul fundamental al omului la o bună guvernare, fapt juridic care ar impune această obligație guvernanților, iar în cazul nerespectării ei de a intervenii răspunderea juridică și nu numai politică pentru cei ce exercită puterea statală.

 Noi trebuie să fim și să rămânem oameni liberi și demni mai ales în aceste vremuri în care guvernarea dictatorială triumfă, iar statul social, statul de drept și contractul social au fost în fapt abolite. Mulți dintre cei care exercită puterea statală temporară astăzi, trăiesc cu convingerea că actuala ordine politică, socială și economică a lumii, declarată formal ca fiind democratică este eternă. Nu este așa. Istoria lumii dovedește relativitatea și temporalitatea oricărei orânduiri sociale, chiar dacă mulți le considerau indestructibile, eterne. Exemplul cel mai apropiat de noi este orânduirea comunistă care a dispărut din realitatea socială. La fel se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu, noi sperăm cât mai devreme și cu actuala ordine politică, economică și socială, inclusiv cu sistemul instituțional, politic și juridic al Uniunii Europene.

 Există deja modele pentru noi forme de organizare socială, bazate pe comuniune socială și economică în dreapta credința și pe posibilitatea eliminării legilor economiei de piață, a principiului consumismului irațional. Un asemenea model formulat deja teoretic este ’’distributivismul social și economic’’.

De altfel practica românilor de a se retrage din mecanismele instituționale ale unei guvernări dictatoriale, cu scopul de a-și păstra identitatea de neam, credința, limba bunurile materiale este veche. Cu titlul de exemplu amintim obștile sătești din evul mediu cunoscute în special în Transilvania, dar și vechiul drept românesc cutumiar ’’jus valahicum’’, opus sistemului normativ al guvernanților din acea vreme. O astfel de organizare socială nu este numai istorie. Ea începe să devină o realitate socială atât în țara noastră cât și în alte țări sub forma comunităților sociale și economice, unde accentul existențial cade pe „a fi” și nu pe „a avea”, iar legile consumismului nu se mai aplică. Este soluția retragerii din mecanismele instituționale și de guvernare ale statului, pe cât posibil, cu scopul de păstrare a comunității și comuniunii, a libertății și demnității umane și nu în ultimul rând al credinței.

NOTE


[1] Publicat la 28 septembrie 2020 în, https://raintv.eu/mesaj-de-alerta-internationala-din-partea-medicilor-catre-guvernele-si-cetatenii-lumii/
[2] Pentru dezvoltări a se vedea Antonie Iorgovan, Tratat de drept administrativ, Vol. II, Ed. All Beck, 2005; Dana Apostol Tofan, Puterea discreționară și excesul de putere al autorităților publice, Ed. All Beck, București, 1999; Ion Deleanu, Drepturile subiective și abuzul de drept, Ed. Dacia, Cluj- Napoca,1988; Petre Miculescu, Statul de drept, Ed. Lumina Lex, București,1988; Tudor Drăganu, Introducere în teoria și practica statului de drept, Ed. Dacia, Cluj-Napoca,1992; A. Hauriou, Droit constitutionnel et institution politiques, Ed Montchrestien, Paris, 1972; Marius Andreescu, Principiul proporționalității în dreptul constituțional, Ed. C.H. Beck, București, 2007; Marius Andreescu, Andra Puran, Drepta constituțional. Teoria generală a statului. Jurisprudență constituțională, Ed. C.H. Beck, București 2018; Marius Andreescu, Andra Nicoleta Puran, Drept constituțional. Filosofia dreptului și istorie. Studii și eseuri, Ed.C.H.Beck, București, 2022, Marius Andreescu; Societatea și Statul Român în perioada stării excepționale. Studii, eseuri, scrisori, Ed. Sitech, Craiova, 2022
[3] Pentru dezvoltări a se vedea, Petre Opriș, România revine în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (mai 1956), publicat în februarie 2020, https://www.researchgate.net › publication ›
[4] Pentru dezvoltări a se vedea articolul semnat de Veronica Dobozi (vdobozi@stoica-asociatii.ro), Partner, STOICA & Asociaţii., publicat la 19 mai 2022, dosare juridice, Hot News, https://www.hotnews.ro › stiri-specialisti_stoica_si_asociatii...


Stiinţă. Medicină. Cultură. Artă
Un preot si un inginer despre utilizarea si efectele noilor tehnologii - Pr. Nicolae Dascălu
 

În primele decenii ale noului mileniu, odată cu generalizarea tehnologiilor de comunicare digitală la nivel global, a crescut şi numărul studiilor, anali­zelor, statisticilor şi son­dajelor privind efectele noilor tehnologii, benefice sau nocive, asupra persoanelor şi societăţii. Sociologi, psihologi, antropologi, ingineri, informaticieni, specialişti în ştiinţele comunicării şi neuroştiinţe, dar şi pedagogi şi teologi formulează perspective despre impactul lumii virtuale asupra comportamentului tinerei generaţii, dar şi asupra tuturor oamenilor.

S-au tradus şi la noi, din limbi de circulaţie internaţională, mai ales în perioada recentă, în care învăţarea online şi digitalizarea administrativă au fost impulsionate de valurile succesive ale pandemiei, mai multe cărţi remarcabile despre impactul noilor tehnologii. Amintim aici doar câteva titluri, de la diferite edituri: Patti M. Walkenburg & Jessica Taylor Piotrowski, Generaţia digitală şi dependenţa de media, Niculescu, 2017, Jean M. Twenge, Generaţia internetului, All, 2018, Jean-Claude Larchet, Captivi în internet, Sophia, 2018, Manfred Spitzer, Demenţa digitală, Humanitas, 2020, Nicholas Carr, Superficialii: efectele internetului asupra creierului uman, Publica, 2012, şi Cuşca de sticlă. Automatizarea şi noi, Publica, 2014, Gary Chapmann şi Arlene Pellicane, Creşterea copiilor în era tehnologiei: Copii sociabili într-o lume a ecranelor, Casa Cărţii, Oradea, 2018.

Dar şi în mediul academic românesc au fost elaborate sinteze, pe baza lecturilor şi a experimentelor pe subiecţi autohtoni, din perspective mono sau pluridisciplinare. Am ales aici două cărţi publicate în timpul perioadei pandemice, în care se întrevăd direcţii de înţelegere şi dominare a fenomenelor, în raport cu viaţa religioasă a oamenilor. Unul dintre autori este preot şi profesor de teologie deschis către universul virtual, celălalt este inginer, profesor la politehnică, preocupat de efectele utilizării noilor tehnologii, în plan uman şi spiritual. Pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci de la Cluj-Napoca este autorul volumului Propovăduirea Evangheliei în era digitală. Impactul catehezei şi al predicii asupra generaţiei digitale prin utilizarea noilor tehnologii ale informaţiei şi comunicării, Presa Universitară Clujeană, 2020, 260 p., iar lect. univ. dr. Andrei Drăgulinescu, de la Universitatea Politehnică Bucureşti, a scris cartea Lumea virtuală între uz şi abuz: computer, internet, smartphone, 5G, AI, QC, publicată la Editura Agaton din Făgăraş, 2020, 400 p.

O perspectivă teologică asupra lumii virtuale a internetului

Cartea pr. prof. Liviu Vidican-Manci este alcătuită din ­două părţi: cea dintâi, de fundamentare teoretică, cealaltă realizată din trei studii practice de analiză a impactului şi a calităţii propovăduirii învăţăturii de credinţă în rândul unui grup de adolescenţi, prin intermediul catehezei clasice şi al celei mijlocite de noile tehnologii ale informaţiei şi comunicării.

În prima parte sunt prezentate conceptele de bază din domeniul comunicării moderne, universul internetului, se face o analiză diacronică a fenomenului şi sunt schi­ţate coordonatele ge­ne­rale ale cercetărilor la nivel mondial, în deceniul al doilea al secolului nostru. Partea teoretică este o „cateheză” de întâmpinare a cititorului în domeniul comunicării digitale, cu precizări privind terminologia şi caracteristicile noţiunilor definitorii ale universului comunicaţional din zilele noastre, precum: internetul este coloana vertebrală a web, infrastructura tehnică pe care s-a edificat webul. Internetul nu este doar instrument şi ambient, întrucât contribuie la creionarea şi receptarea realităţii exterioare (p. 68).

Există o dinamică socială a relaţiilor dintre „imigranţii digitali” şi „nativii digitali”. Creierele celor din urmă sunt deja structurate altfel şi, de aceea, întrebarea care se pune este dacă îi întoarcem pe tineri la metodele noastre tradiţionale de învăţare sau învăţăm noi să lucrăm cu instrumentele lor. Profesorul clujean vede o complementaritate în relaţia dintre offline şi online. În studierea comunităţilor virtuale şi a „societăţii în reţea” (M. Castells) identifică trei modele de raportare între religie offline şi religie online: a) religia online ca supliment la offline; b) substitut pentru offline; c) religia online ca formă diferită faţă de adunările offline.

Într-o analiză comparată, autorul trasează elementele definitorii ale modalităţilor prin care Bisericile creştine răspund provocării digitale. O atenţie specială este acordată prezenţei ortodoxe, mondiale şi naţionale, în online.

Interes pentru adoptarea noilor tehnologii în propovăduirea Evangheliei

Din lectura primei părţi reiese interesul catehetului pentru noile instrumente de comunicare şi pentru adoptarea acestora în misiunea de propovăduire a Evangheliei la generaţia nativilor ­digitali. Motivaţia este susţinută de observaţia că, peste câţiva ani, actualii copii nativi digital vor fi părinţi, iar noi, ca Biserică, suntem obligaţi de context să ne concentrăm pe o pregătire de specialitate a cateheţilor în domeniul tehnologiilor de comunicare. Dar, pentru a nu fi suspectat de un optimism tehnologic exagerat, scrie, în concluziile părţii teoretice: „Precizăm, încă o dată, do­rința și scopul nostru nu constau în a digitaliza Biserica, de a o tehnologiza, nicidecum, ci de a sensibiliza ­ierarhia că e nevoie de o utilizare, atât cât este ea, corectă și care să adauge valoare la misiunea noastră de reîn­creștinare a lumii. Or, această utilizare nu e posibilă fără înțe­le­gere și fără introducerea unor cursuri speciale la nivel de fa­cultăți de teologie și cursuri de formare a preoților în sistemul Long Life Learning” (p. 147).

Studii aplicative privind impactul catehezei digitale

Cele trei studii științifice din a doua parte a cărții preotului profesor clujean au fost operate pe un eșantion de elevi de la seminarul teologic unde este director și s-au concentrat asupra următoarelor aspecte: cunoștințele și comportamentele adoles­cenților înaintea aplicării programului catehetic, impactul catehezei digitale și clasice asupra cunoș­tințelor și comportamentelor digital natives, propovăduirea prin intermediul noilor medii digitale, cu un studiu de caz asupra catehizării și predicării via YouTube.

Autorul utilizează metoda triangulației sau mixul metodologic în relaționarea dintre teologie, tehnologia informației, comunicare și științele educației. Cateheza este analizată dinamic, prin cele trei dimensiuni esen­țiale: propovăduitorul, procesul de comunicare și învățare, subiectul receptor. La fiecare etapă a studiilor sunt analizate și comentate rezultatele, iar la final sunt formulate concluzii generale (paginile 225-232). Reținem dintre acestea: „Așa cum actul educațional nu se poate împlini fără infrastructură și personal specializat, nici cateheza și predica, în mediul virtual, nu pot avea efecte scontate fără o dezvoltare a unor centre de cercetare și studiere a metodelor de propovăduire în virtual” (p. 230). Om cu spirit practic, tânărul preot profesor ardelean a fondat „Centrul de Cercetare, Inovare, Etică a Discursului Religios în Agora Virtuală” prin care își propune să aducă la aceeași masă cercetători din diferite domenii: teologie, psihologie, sociologie, științele educației, științele comunicării și vastul domeniu IT.

Dar, conştient că orice noutate tehnologică trebuie privită cu prudenţă, adaugă în concluzii: „Credem că utilizarea TIC nu este suficientă sieși, ci, ca orice suită de instrumente, e nevoie de o înțe­legere clară a oportuni­tă­ților și a riscurilor pe care aceasta le presupune și de o pregătire ­temeinică a celor care operează cu ele” (p. 232).

Riscurile dependenţei de internet

Cartea inginerului (lect. dr. ­Andrei Drăgulinescu) se deschide cu trei motto-uri tehno-sceptice, ca o continuare a prudenței arătate de preotul catehet. Unul dintre motto-uri avertizează: „Informatica vrea să obțină calculatoare cu suflet de om, dar reușește să obțină oameni cu suflet de calculator” (Ștefan Mîrzac). Cele 18 capitole ale cărții abordează teme fundamentale asupra impactului noilor tehnologii și sunt redactate matematic-inginerește, după schema ipoteză-concluzie-de­mon­stra­ție. Demonstrația este construită meticulos, pe baza experiențelor proprii și a unei bogate bibliografii, cele mai multe surse fiind extrase din studiile unor cercetători americani. Autorul a publicat articole tematice în revista Familia ortodoxă și este preocupat de perspectiva spirituală asupra noilor tehnologii. Cartea sa poate fi citită în continuitate de gândire cu cărțile fizicianului Virgiliu Gheorghe despre efectele televiziunii și ale mediilor digitale asupra minții umane sau cu volumul teologului francez Jean-Claude Larchet Malades des nouveaux médias (tradus la noi Captivi în internet). De altfel, Virgiliu Gheorghe scrie și prefața cărții.

După ce trece în revistă facilităţile recunoscute ale utilizării noilor tehnologii în toate domeniile vieţii sociale (educaţie, administraţie, mass-media, comerţ, economie, cultură, divertisment şi socializare), dr. ing. Andrei Drăgulinescu atrage atenţia cititorilor asupra unor dezavantaje, vizibile sau ascunse ale lumii digitale, între acestea fiind, la nivelul cel mai ridicat, dependenţa de internet. Larchet scria despre „invazia” noilor tehnologii: „Nici o altă tehnologie nu s-a infiltrat în activitatea noastră zilnică pentru un timp atât de îndelungat, nu a solicitat atenţia şi intervenţia noastră atât de constant, nu a invadat atât de mult viaţa noastră privată, familială şi personală, nu a pătruns atât de profund înlăuntrul vieţii noastre sufleteşti” (citat la p. 15).

Dependenţa de internet (utilizarea necontrolată a noilor tehnologii, conducând la extenuare, dizabilităţi funcţionale şi tulburări psihice) declanşează la nivelul neurotransmiţătorilor din creier aceleaşi procese întâlnite şi în celelalte comportamente adictive (alcool, droguri, jocuri de noroc ş.a.). În capitolul al doilea al cărţii (pp. 22-32), autorul operează un studiu sistematic despre apariţia, cauzele şi efectele dependenţei de internet, realizat pe baza cercetărilor unor psihologi şi sociologi americani.

De la Kimberly Young este citat un chestionar cu 8 întrebări, pentru diagnosticarea stării de dependenţă (p. 22). Sunt detaliate apoi trăsăturile persoanelor adictive, între care subliniem: anterioare suferinţe semnificative de probleme emoţionale sau psihice, dependenţa de alte comportamente sau substanţe, căutarea unui refugiu, lipsa satisfacţiei în viaţă, lipsă de încredere şi siguranţă, absenţa intimităţii şi a conexiunilor puternice cu alţi oameni. În cazul copiilor şi al adolescenţilor, rolul familiei este esenţial în prevenirea, constatarea şi vindecarea adicţiei de internet.

Autorul remarcă, de asemenea, că potrivit unui sondaj Eurostat din 2018, românii se află în topul popoarelor europene dependente de internet, după greci, finlandezi şi polonezi.

Învăţarea online şi performanţele şcolare

Folosirea internetului ca resursă educativă a fost considerată o mare binefacere, mai ales în timpul recentei pandemii, când prezenţa fizică în sălile de curs a fost sistată. Studii mai vechi sau mai noi arată că entuziasmul iniţial a fost temperat de experienţa unor speranţe dovedite exagerate şi de aşteptări neconfirmate. Dezvoltarea cerebrală a copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară este perturbată de folosirea intensă a computerelor. Contactul prematur cu inteligenţa artificială nu ajută la dezvoltare normală, ci duce la gândire superficială, distrage atenţia, are afecte negative asupra memoriei şi concentrării, precum şi efecte secundare nedorite: accesul la conţinuturi neadaptate vârstei, tulburări de vedere, poziţia defectuoasă a corpului, expunerea la radiaţii electromagnetice.

Diminuarea severă a interesului pentru carte şi pentru textul tipărit se generalizează la noua generaţie, odată cu îndreptarea atenţiei către ecrane şi mediile digitale. Dar citirea rapidă, în diagonală şi superficială, risipirea minţii prin link-uri şi imagini sunt contraproductive unei educaţii de calitate. 

Reţelele de socializare şi jocurile pe computer

Optimiştii digitali susţin că internetul şi reţelele sociale pot avea contribuţii pozitive la dezvoltarea creativităţii, competenţelor sociale şi autocontrolului, dar recunosc şi riscurile care pot să apară. În capitolele referitoare la reţelele de socializare, dl Drăgulinescu descrie efectele psihosociale ale acestor forme rapide de comunicare asupra tuturor utilizatorilor, dar în mod special asupra copiilor şi adolescenţilor: singurătate, izolare, surogate de viaţă reală, alimentarea narcisismului, infantilizarea creierului, mecanisme psihologice care conduc la dependenţă. Smartphone-ul şi tableta pot deveni resurse de distragere a atenţiei şi cauzatoare de dependenţă. Psihologul german Manfred Spitzer afirma radical că smartphone-ul este unul dintre cei mai periculoşi ucigaşi din istorie. Sesiunile prelungite de jocuri pe computer, lumea realităţii augmentate, Second ­Life sunt considerate ameninţări serioase la sănătatea mintală, provocând frecvent alienare şi depresie.

Selfie, cyberbullying şi infracţionalitate

Abuzul de selfie (selfitis) a găsit în smartphone partenerul ideal pentru agravarea tulburărilor narcisiste de personalitate şi proiectarea acestora în reţelele sociale. Diagnosticată spiritual ca philautia (iubire de sine), epidemia de selfie poate fi vindecată doar prin temperanţă şi ancorarea în viaţa reală, prin prietenii sincere şi cultivate.

Hărţuirea online (cyberbullying) se dovedeşte a fi, conform statisticilor, un fenomen amplu, nu doar în şcolile de peste Ocean sau în Europa Occidentală, dar şi la noi. De aceea, educatorilor şi părinţilor le revin datorii noi, de cunoaştere a gravităţii fenomenului şi a metodelor de ajutorare a celor aflaţi în dificultate. O patimă amplificată de anonimatul lumii virtuale este pornografia. Fără supraveghere atentă şi comunicare permanentă cu ei, copiii şi adolescenţii pot intra în contact cu site-uri şi pagini de socializare care le pot întina minţile fragede şi îi pot expune unor pericole de nedorit. Din păcate, cybercriminalitatea are forme tot mai diverse nu doar în dark-internet, dar şi în spectrul vizibil al acestuia: phishing, hacking, piraterie muzicală, furtul digital, plagiatul şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Efectele tehnologiei asupra sănătăţii oamenilor

Dacă transmiterea rapidă şi masivă de conţinuturi în reţea presupune ameninţări la nivelul mentalului uman, un domeniu special de cercetare are ca obiect investigarea efectelor fizice, directe, ale noilor tehnologii (tele­fon mobil, WiFI, 5G, IA-Inteligenţa artificială, QC-calculatoarele cuan­tice) asupra sănătăţii. Cercetătorii au demonstrat că radiaţiile electromagnetice sunt mai periculoase la copii, întrucât craniile şi ţesuturile moi ale acestora sunt mult mai permeabile decât la adulţi. Expunerea îndelungată la radiaţii poate provoca boli grave: ADHD, atrofierea creierului, declanşarea prematură a bolii Alzheimer. Pe baza unor date statistice şi a experimentelor efectuate de specialişti sunt expuse în detaliu riscurile fiecărei tehnologii şi sunt formulate sfaturi pentru protecţia utilizatorilor (paginile 260-294).

Sindromul deficitului de natură poate fi diminuat printr-o renunţare periodică la ecrane şi de­vice-uri. Contactul cu natura are, pentru toate vârstele, efecte benefice vizibile asupra sănătăţii.

Spaţiul privat şi viaţa spirituală

Spaţiul virtual dublează realitatea şi, prin fluiditatea lui, tinde să o depăşească şi să-i ia locul. Homo sapiens lasă locul său unui homo connecticus sau homo digitalis, pentru care imaginea lumii este mai importantă decât realitatea lumii.

Pe linia cercetărilor lui Virgiliu Gheorghe şi a evaluării teologice a lui Jean-Claude Larchet, profesorul de la Politehnica bucureşteană afirmă că noile tehnologii promovează un cult propriu, o idolatrie a smart­pho­ne-urilor şi a celorlalte dispozitive de comunicare. Acestea invadează spaţiul privat şi deşertifică viaţa lăuntrică. Larchet identifica în analizele sale asupra sărăcirii vieţii spirituale mai multe aspecte: tehnologia poartă în fibrele ei duhul acestei lumi, comunicarea a devenit substitut al comuniunii, verticala a fost înlocuită cu orizontala, apare o conexiune concurentă celei la Dumnezeu. La acestea se adaugă: surse multiforme de ispite, expunerea şi supraexpunerea ego-ului, o sursă inepuizabilă de distracţie şi divertisment, înlocuirea stabilităţii interioare cu un flux de agitaţie neîncetată, înlocuirea reculegerii prin risipire, efecte negative asupra vegherii şi atenţiei, cerinţe fundamentale ale vieţii spirituale.

Cucerit de lumea virtuală, homo digitalis devine consumator avid şi sclav al imaginilor şi informaţiiilor supraabundente.

Terapeutică şi profilaxie

În capitolul final al cărţii sale, dr. ing. Andrei Drăgulinescu oferă soluţii practice pentru utilizarea moderată a noilor tehnologii şi recomandă înfrângerea dependenţei de tabletă şi smartphone, limitarea timpului petrecut în reţelele de socializare, mai ales pentru copii, precum şi beneficiile contactului cu natura.

El observă că programatorii de la marile corporaţii IT îşi supraveghează cu atenţie copiii şi le fac un program riguros de acces la computer, tabletă, telefon. Eliberarea de lanţurile virtuale se face prin utilizarea noilor tehnologii cu moderaţie şi autocontrol. Sunt oferite sfaturi pentru părinţi şi copii, este propus un program de detoxifiere digitală, funcţional deja în unele medii sociale.

Utilizarea cu discernământ a reţelelor sociale este întărită şi prin îndemnurile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresate la 30 iunie 2019, cu prilejul Zilei mondiale a reţelelor sociale: „Utilizarea acestor reţele în lucrarea misionară presupune responsabilitate eclesială şi înţelepciune pastorală, deoarece, deşi o tehnologie nouă oferă noi posibilităţi de dezvoltare, totuşi ea poate aduce şi noi provocări sau pericole în privinţa păstrării valorilor spirituale, culturale şi sociale tradiţionale ale persoanelor şi popoarelor. [...] Relaţia concretă, nu virtuală, cu persoanele fizice şi cu natura înconjurătoare este izvor de sănătate şi bucurie pentru sufletul şi trupul omului, în familie şi în societate” (p. 380).

În paragraful final al cărţii, autorul concluzionează că antidotul ideal pentru combaterea dependenţei de internet rezidă în folosirea judicioasă şi înţeleaptă a dispozitivelor electronice, împreună cu cultivarea acelor activităţi subminate sau substituite de abuzul tehnologic: o bogată viaţă de familie, cultivarea relaţiilor interpersonale în plan real, contactul cu natura, activităţile practice din casă şi din afara casei, exerciţiile fizice, munca şi lectura (p. 381).

În loc de concluzii

De la o zi la alta, noile tehnologii ale informaţiei şi comunicării se perfecţionează, miniaturizează şi metamorfozează în sisteme tot mai apropiate de minţile oamenilor. În acest univers dinamic, provocarea fundamentală a timpului nostru este echilibrul dintre tehnicizarea accelerată a activităţilor umane şi efectele acesteia asupra vieţii şi sănătăţii generaţiilor viitoare. Perspectivele de cercetare ale celor doi tineri profesori, unul preot, celălalt inginer, sunt complementare şi ilustrative pentru importanţa şi complexitatea unui fenomen în mişcare.

Pentru slujitorii Bisericii şi pentru toţi oamenii credincioşi, cunoaşterea şi utilizarea mediilor virtuale reprezintă o responsabilitate misionară şi pastorală. Dezvoltarea dialogului interdisciplinar cu producătorii şi utilizatorii noilor tehnologii, precum şi cu toate ştiinţele care studiază impactul acestora asupra vieţii oamenilor va avea efecte benefice pentru întreaga societate.




Evenimente. Apeluri. Petitii
Preoți și artiști laureați ai Premiilor Regal Literar

 

În mod simbolic, în semn de prețuire, pentru recunoașterea valorilor și pentru continuarea idealurilor nobile și elitiste, revista online de cultură Regal Literar, de sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a conferit, pe 15 iulie 2022, premii și distincții mai multor personalități culturale din România, Republica Moldova și SUA.

Omul Anului, desemnat de revista Regal Literar, este Pr. Savatie Baștovoi din Republica Moldova, primind acest titlu „pentru întreaga operă literară; pentru erudiție și unicitate, pentru analizele psihologice și teologice expuse cu multă pricepere în scris și în conferințe; pentru contribuția adusă la viziunea corectă și lucidă a fenomenelor și manifestărilor din contemporaneitate, în special în rândul tinerilor din Republica Moldova, Germania și România; pentru folosul tuturor celor care caută să afle moralitatea, literatura, artele și spiritualitatea în mod autentic.”

Distincția de Excelență a fost conferită următorilor preoți:

De asemenea, Distincția de Excelență a fost acordată și actorului și muzicianului american Jonathan Jackson, stabilit în Irlanda, actorul principal al filmului-documentar despre viața Sfântului Cuvios Iosif Isihastul și autorul volumelor „Liniștea și taina lăuntrică” (trad. Vlad Alui-Gheorghe) și „Taina artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu” (trad. Dragoș Dâscă), ambele apărute la editura Doxologia. Motivele pentru care revista Regal Literar a decis acordarea acestei distincții actorului american este „pentru contribuția adusă în lume la înțelegerea artei autentice, pentru operele literare scrise cu inspirație și talent, pentru punerea în lumină a valorilor culturii răsăritene.”

Jonathan a primit premiul onorat, dar în spiritul smereniei creștine, după cum el menționează pe rețelele de socializare:     

Deși nu mă simt demn de acest lucru, este dorința mea sinceră să ajut la promovarea valorilor autentice. Având asta în minte, voi primi onoare foarte plină de har în spiritul smereniei și al responsabilității – o responsabilitate de a continua orice efort de pocăință, credință și iubire. Umila mea mulțumire față de toți cei de la Revista Regal Literar! Acesta este un dar frumos de la Dumnezeu.” – Jonathan Jackson

Alte personalități, care scriu și slujesc Cuvântului, au primit Premiul de Excelență pentru lucrările publicate în perioada ianuarie 2021 - martie 2022:

Distincția Culturală fost conferită renumiților actori și regizori Sergiu Cioiu (pentru arta actorului de readucere în prezent a simbolurilor artistice și creștine: Constantin Brâncuși, Nichita Stănescu, respectiv Sfântul Constantin Brâncoveanu); Andrei Zincă (pentru performanța profesională în domeniul artei cinematografice, pe plan național și internațional) și Alexa Visarion (pentru promovarea spiritualității românești pe parcursul întregii cariere din perspectiva teatrului și filmului, în continuu dialog și simbioză).

Premiul pentru poezie a fost acordat Pr. Radu Botiș (pentru volumul bilingv „În brațele luminii – Në krahët e dritës” (Editura Amanda Edit, 2022) și lui Cristian Mușa, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române.

Printre laureații de anul trecut se numără: ÎPS Calinic Argeșeanul - Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Mihai Cimpoi, Emil Boroghină, Radmila Popovici, Doina Dabija, Pr. Rafael Vintilă, Sandu Frunză etc.

Revista Regal Literar face parte din proiectul cu același nume, angajându-se să contribuie la recunoașterea, promovarea și conservarea operelor autorilor români care se fundamentează pe valorile culturale infailibile. Directorul Onorific al revistei este academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, publicația având formată o redacție și la Chișinău, unde, in memoriam, Director Onorific este scriitorul Nicolae Dabija (1948 – 2021).

Regal Literar este o revistă laică, este online, accesibilă și sprijinită de instituții și oameni care se pot asocia cu acest nume. Rostul ei este să promoveze cultura care, evident, trebuie să provină din Adevăr, altfel ne amăgim și nu știm de unde venim, unde ne aflăm și încotro ne îndreptăm, chiar dacă ne-am închipui rosturi felurite. Unora le este comod să se amăgească, dar asta înseamnă și lipsă de responsabilitate față de sine și de semeni, ceea ce nu aduce roade bune în lume și confundă iubirea cu multe lucruri.

Pasiunea este necesară, într-un anumit sens, dar fără inspirație nu putem crea, ori pasiunea ar rămâne să se manifeste doar la nivelul de instinct, ceea ce nu ar fi propriu omului.” – ne-a declarat Claudiu Dumitrache, fondatorul Regal Literar.     

Comisia de evaluare a premiilor de anul acesta a fost formată din: Prof. univ. dr. Ștefan-Lucian Mureșanu (filolog, antrolopog, etnograf, scriitor, critic literar – I.E.F, Academia Română și membru AFHBR), Prof. univ. dr. George Coandă (istoric al culturii și civilizației, scriitor, ziarist, critic literar – vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni, președinte UZPR Târgoviște), Lect. univ. dr. Lucian-Costin Dindirică (scriitor, istoric – Director al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj), Prof. dr. Cornel Mărculescu (scriitor, istoric – vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România, filiala Dâmbovița), Maria Ivanov (filolog, scriitoare - Director revista TIMPUL Moldova), Nicolae Florentin Streche (filolog, poet, critic literar – redactor-șef Regal Literar) și Claudiu Dumitrache (scriitor, muzician, eseist, hamartiolog artisitic – membru CPFCFC, Societatea Academică de Cercetare a Religiilor şi Ideologiilor; fondator Regal Literar).

Comunicatul cu lista completă de laureați se poate citi pe regal-literar.ro



Festival - concurs Suflet Romanesc, Editia I, la Fagaras

 

Au început înscrierile pentru festivalul concurs național „Suflet Românesc", destinat copiilor și adolescenților din clasele 0-12, organizat cu ocazia Zilei Limbii Române, de către Frăția Ortodoxă filiala din Făgăraș, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român Făgăraș! 

   Detalii despre festival și formularul de înscriere care trebuie completat obligatoriu, de către participanți și concurenți, se găsesc aici: https://protopopiatulfagaras.wordpress.com/2022/07/17/inscrieri-la-festivalul-concurs-suflet-romanesc/

   Formularul de înscriere îl găsiți aici: https://forms.gle/fe4vpN3Vd6uxNGkV7
 
Vă așteptăm cu drag în număr cât mai mare!

SPONSORI: Editura Agaton, firme locale. Se caută noi sponsori



Locul și rolul omului în lume. Principiul antropic

 

Librăria Fereastra Sâmbetei vă invită vineri, 12 august 2022, ora 15.00, la o masă rotundă cu tema

 "Locul și rolul omului în lume. Principiul antropic"

având ca invitat pe Conferențiar univ. dr. Marius Andreescu

 

 

LOCUL: Asociația Ortopraxia (Librăria Fereastra Sâmbetei),
Făgăraș, str. Sf.C.Brâncoveanu 42 (intrarea de pe str. Pe Vale nr.10)



CĂRŢI NOI / Produse noi. PROMOTII
Misiune printre vrajitorii din Africa - Monah Damaschin Grigoriatul (CARTE)
 

Prezentare Misiune printre vrajitorii din Africa:

În Africa vrăjitoria își face de cap terorizând oamenii, iar unicul colac de salvare din mrejele ei este Ortodoxia. Când însă Ortodoxia se va răspândi în Africa? Câți sunt misionarii ce trudesc acolo? Care este ofranda fiecărui creștin ortodox în această vastă activitate ce se numește Misionarism Apostolic? - Monah Damaschin Grigoriatul

CUPRINS

Cuvânt înainte – Părintele Adrian Făgețeanu: Formele falsului misticism – ocultism, patologie, ignoranță / 5
Prolog / 14
Vrăjitoria în Africa / 20
Partea I: Minuni ale sfinților noștri / 34
Partea a II-a: Istorisiri despre vrăjitorie / 90
Partea a III-a: Întâmplări și semne ale fericitului părinte Cosma / 119
Ne vorbește episcopul Meletie / 134
Bibliografie / 14
Detalii despre carte / COMANDA


Sfântul sau Vrăjitorul? Ce model aleg copiii din basme - Andrei Dragulinescu (CARTE)
 

Prezentare Sfântul sau Vrăjitorul? Ce model aleg copiii din basme:

Dintotdeauna, copiii și adolescenții și-au ales modele pe care au încercat să le urmeze.

În trecut, copiii din familiile care nu știau carte își luau aceste modele dintre personajele pozitive din basme, care biruiau întotdeauna. Sau ascultau istorisiri din Viețile Sfinților și își doreau și ei să imite vitejia și virtuțile Sfântului Gheorghe sau ale Sfântului Dimitrie, bunătatea și curajul Sfântului Nicolae, ori cinstea și lipsa de compromis a Sfântului Ioan Botezătorul.

Modelele la îndemână astăzi cuprind o paletă mult mai largă și au „virtuți” radical diferite. Personaje de poveste, care odinioară erau disprețuite și erau mereu înfrânte, astăzi înving atât în poveste, cât și în inima tinerilor: monștrii și vrăjitorii. La care se adaugă omniprezența ecranelor, ce aduce cu sine adicții grave.

Dacă însă copilul este învățat de mic să asculte și să iubească poveștile, dacă este ținut cât mai departe de influența nocivă a gadgeturilor de orice fel, când va crește va iubi mai mult cartea decât ecranul, va fi mai inteligent, mai empatic, mai înțelept decât colegii săi și se va dezvolta frumos. Scriitorul Vladimir Colin numea basmul „școală a curajului, a dragostei și devotamentului față de omenire”.

Dacă măcar un singur părinte va fi motivat să îi citească mai mult, mai des și cât mai de mic, copilului său, basme și povești, sau istorisiri pentru copii din Biblie și din Viețile Sfinților, și dacă un singur copil va iubi Lumina mai mult decât întunericul, consider că această carte nu a fost scrisă în zadar.

 
CUPRINS
Introducere / 5
Definiții / 10
Circulația basmelor (generalități și teorii) / 12
Scurt istoric al basmelor: tradiții și cercetări  / 18
Teme comune în basmele popoarelor / 21
 
MODELE PENTRU COPII DIN BASMELE POPOARELOR
 
1. Scufița Roșie (binefacerile ascultării) / 29
2. Cenușăreasa (fericirea celor ce rabdă smeriți) / 33
3. Înrudite cu Cenușăreasa: fata cu stea în frunte; fata moșului cea cuminte  / 44
4. Albă-ca-Zăpada (frumusețea lăuntrică) / 55
5. Frumoasa și Bestia (dragostea jertfelnică) / 63
6. Frumoasa din pădurea adormită (puterea dragostei) / 70
7. Capra cu trei iezi (lupta cu vrăjmașul nevăzut) / 72
8. Croitorașul cel viteaz (lupta cu uriașii din viața noastră) / 76
9. Sarea în bucate (bogăție de virtuți) / 81
10. Degețel / Neghiniță (mic de stat, mare la sfat) / 84
11. Piticul cel rău și fata morarului (lupta cu puterile întunericului) / 85
12. Feciorul-călător (dreptatea învinge viclenia) / 88
13. Harap-Alb (întrajutorarea) / 91
14. Prâslea cel voinic (fratele cel mic năzdrăvan și invidia fraților mai mari) / 93
15. Roman Năzdrăvan (înrudit cu Prâslea) / 97
16. Înțelegerea graiului animalelor / 100
17. Transformări neobișnuite / 101
18. Cele trei fire de păr din capul diavolului (vrednicia tânărului) / 104
19. Jack și vrejul de fasole (maturizarea) / 106
20. Muma-Pădurii (patimile și lupta cu ele) / 109
21. Apa vieții (Hristos, izvorul vieții) / 111
22. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte (vremelnicia și veșnicia) / 113
23. Țara oamenilor cu un singur ochi (dorința de înavuțire fără muncă) / 120
24. Un nume lung (credința în superstiții) / 121
25. Râșnița fermecată (roadele lăcomiei) / 123
26. Pescarul și soția lui (lăcomia fără margini) / 126
27. Regele Cioc-de-sturz (trufia și vindecarea ei) / 129
28. Lebedele (puterea jertfei) / 133
29. Hainele cele noi ale împăratului (trufia și luxul) / 137
30. Animale recunoscătoare (mulțumirea pentru binefacerile primite) / 142
 
„HARRY POTTER”: un altfel de basm? (studiu de caz) / 147
 
Concluzii: realizările și limitările studiului / 174
Bibliografie / 175
Detalii despre carte / COMANDA


Strigati-ma si va voi ajuta - Sf. Porfirie Kavsokalyvitul (CARTE)
 

Prezentare Strigati-ma si va voi ajuta:

Aceasta e calea: iubirea lui Hristos! Cu dragostea Lui te vei smeri. Dacă vrei să sporească iubirea lui Hristos, trebuie să se domolească toate celelalte iubiri, de trup, de sine și, în general, de patimi... N-ai priceput? Să te lași absorbit de Hristos! Cu cât cineva caută a se îngriji de cele duhovnicești, cu atât îi sporește iubirea față de Hristos. Când urcă cele duhovnicești, coboară gândurile trupești, și când coboară cele duhovnicești, urcă pofta trupească și patimile. Cele duhovnicești sunt iubire de Hristos...!!!

"Să munciți repede și bine și să rostiți rugăciunea...! Când nu voi mai fi, să mă strigați și vă voi veni numaidecât în ajutor! Voi fi lângă voi..."

Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul

Detalii despre carte / COMANDA



Corpul slavit. Fenomenologie practica plecand de la Filocalie si Parintii Bisericii - Natalie Depraz (CARTE)
 

Prezentare Corpul slavit. Fenomenologie practica plecand de la Filocalie si Parintii Bisericii:

Natalie Depraz e unul dintre cei mai importanți și creativi gânditori contemporani afiliați direcției fenomenologice a filozofiei contemporane.

 Pentru autoare, vitalitatea fenomenologiei e dată de capacitatea ei de a da seama într‑un mod de gândire și de viață practic și concret de tot ceea ce experiază în fiecare moment subiectul uman și mai ales de toate formele posibile de alteritate.
 Centralitatea temelor întrupării, atenției și inimii în fenomenologia teoretică și practică a Nataliei Depraz rezonează deloc întâmplător cu centralitatea lor în teologia creștină în general și în expresia spirituală a Ortodoxiei răsăritene. Primită de Paștele anului 2004 în Biserica Ortodoxă și devenită astfel un fenomenolog creștin ortodox asumat, Natalie Depraz a prezentat în același an la Universitatea din Poitiers, în dosarul de abilitare, ciclul de studii despre corpul slăvit care face substanța volumului de față. Atentă cititoare a sfinților Părinți, dar și a gânditorilor teologici ortodocși contemporani (Ch. Yannaras, P. Evdokimov, V. Lossky), Natalie Depraz urmărește fenomenologic această experiență intensificată a corpului.
 „Teofenomenologia” propusă nu vrea să fie nici o teologizare a fenomenologiei, nici o fenomenologizare a teologiei, ci o punere în practică a unui model al co-generativității lor, urmărind în concret în descrierea corpului slăvit co-generarea categoriilor experimentale ale ortodoxiei și fenomenologiei. O viziune promițătoare și luminoasă pentru care cititorul ortodox e dator Nataliei Depraz cu recunoștință bucuroasă. 

Detalii despre carte / COMANDA



Dumnezeu si inima omului - Pr. prof. dr. Constantin Necula (CARTE)
 

Prezentare Dumnezeu si inima omului:

Profesionalismul e chestiune de ucenicie, nu doar de școală; trebuie să vezi oameni făcând perfect ceea ce tu vrei să faci bine, ca să îți iasă și ție, spre bătrânețe, un pic mai bine decât la tinerețe, cam așa... Dar, în general, e imaginea aceasta a omului care-l învață pe om, e ceea ce în teologie se cheamă ucenicie duhovnicească și care este, de fapt, modelul educațional pentru orice fel de altă vocație, care se pune în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor.

Pr. Constantin Necula

Acest volum este o invitație la o lectură relaxată și relaxantă, dar nu lipsită de consistență, căci interlocutorii sunt profesioniști din diverse domenii de activitate – medici, profesori, artiști, actori, jurnaliști – care își împărtășesc din bogata lor experiență de viață, „la un ceai” sau „la o cafea” de vorbă cu părintele Constantin Necula, pornind de la situația sanitară actuală, care a afectat într-un fel sau altul pe fiecare.

Calitatea umană și profesionalismul interlocutorilor din această carte sunt garanția unei bune ucenicii a celor care o vor citi.

Detalii despre carte / COMANDA



De dragul Evangheliei - Pr. prof. dr. Constantin Necula (CARTE)
 

Prezentare De dragul Evangheliei:

Newton, după descoperirea importantelor legi de mecanică  cerească, afirma: „Am reușit să văd mai departe decât alți oameni, pentru că am stat pe umerii unor uriași”, constatare ce ar putea rezuma, la fel de bine traseul convertirii la Ortodoxie a multor tineri. Ce simbolistică au acești uriași, acești atlanți pe umerii cărora se sprijină mulțime multă?

Când vorbești despre Uriașul uriașilor, Care este Domnul și Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. El, Alfa și Omega, începutul și sfârșitul, temelia și vârful... El, pe Care ne urcăm (la figurat), pentru a-L vedea (la propriu), în cele din urmă...
Cine sunt totuși uriașii? Ați ghicit: profeții, apostolii, mucenicii sfinții părinți, nevoitorii și toți cei care din veac au bine-plăcut Domnului! Ei și faptele lor! Credința, și nădejdea, și dragostea lor! Toți și toate, unite și aduse ca ofrandă la Liturghia cosmică. Ale Sale dintru ale Sale...
Spinii aruncați de diavol printre ei, în loc să rănească, au înmugurit. Și-au înmugurit, și-au înflorit, și-au dat rod. Un rod ce dă roade. Din această horă a unității - metanie umană - a izvorât și această carte, dedicată, în primul rând, tinerilor. Întrebările, neliniștile, frământările și căutările lor se întâlnesc, aici, cu răspunsurile, liniștirile, bucuriile și binecuvântările părintelui Constantin Necula.
În atmosfera ce mustește de divin și dar, să-i fim și noi recunoscători părintelui Necula pentru acest nou rod din „grădina” vieții și activității sale.
„Dumnezeu să-ți țină darul, părinte!”

Colectivul ASCOR Sibiu

CUPRINS

Preludiul cuvantarii. Indemn la rodire...
Tainele bisericii, mijloace de aflare a lui Hristos cei Inviat
Roadele suferintei
Exigente ale convertirii crestine oglindite in actele martirice si insemnatatea lor in viata crestinului astazi
 
Detalii despre carte / COMANDA


Acolo vei vedea Raiul intreg - Dionisios Tambakis (CARTE)
 

Prezentare Acolo vei vedea Raiul intreg:

CUPRINS

Acolo vei vedea Raiul intreg
Mirosea a vanilie si scortisoara
Independenta
Dupa Rastignire vine Lumina Invierii
Botezul
Prostituata
Relatii mincinoase si criminale
Cronologia incompleta a unui avort
Presiuni
Epilog
 

Nu există nedreptate mai mare decât avortul. Nu numai față de copilul nevinovat și lipsit de aparare, ci și față de mama care consimte la săvârșirea avortului - sau, mai curând, la distrugerea propriei vieți și la știrbirea bucuriei ei. O femeie ajunsă în această situație este nevoită de fiecare dată să ridice de una singură crucea martiriului și a vinovăției profunde, deși vinovați sunt toți cei cei ce o sfătuiesc și o presează să recurgă la această soluție, doctorul și întreaga echipă părtașă săvârșirii avortului.
Scopul acestei cărți este să ne atenționeze, să ne trezească la realitate ca să încercăm să salvăm măcar o mamă, măcar un copilaș de teroarea acestei ucideri inumane, inventată de om și îndreptată impotriva tainei veșnice și dumnezeiești a vieții și a dragostei.
Consider ca este de datoria mea să fac ceva în această privință, din moment ce și eu am fost salvat de două ori de la o moarte iminentă prin întrerupere de sarcină. În chip minunat, medicul care trebuia să îmi pună capăt zilelor în pântecele mamei a lipsit, inexplicabil, de la ambele programări ale crimei... Maica Domnului mi-a salvat părinții și m-a salvat și pe mine.
Să călătoriți frumos prin taina vieții și a dragostei!

Pr. Dionisios Tampakis

Detalii despre carte / COMANDA



Cum sa fugim de mandrie - *** (CARTE)
 

Prezentare Cum sa fugim de mandrie:

Cei dintâi oameni au fost alungați din rai prin înșelăciunea și ispitirea diavolului, biruiți fiind de mândrie: "Veți fi a Dumnezeu!" (Facerea 3, 5). Satana însuși fusese aruncat din cer tot din pricina mândriei. Amăgit de slava deșartă și înălțarea de sine, omul a căzut astfel tot mai mult, fiind nevoie ca Însuși Fiul lui Dumnezeu să Se pogoare, din iubire, pe pământ spre a-l răscumpăra.
"Dumnezeu celor mândri" - după cum ne învață Scriptura - "le stă împotrivă" (Iacov 4, 6). Oamenii acestui veac nu doar că nu recunosc mândria ca păcat, ci o socotesc chiar virtute, batjocorind nu înălțarea cea satanică, ci smerenia.
Cartea de față descoperă cititorului zilelor noastre o cale practică de dobândire a evlaviei și a harului dumnezeiesc, prin îndepărtarea de mândrie și prin apropierea - pe care o aduce tocmai smerenia - de Cel ce S-a pogorât din cer pentru a noastră mântuire...

CUPRINS

Dumnezeu celor mandri le sta impotriva
Patima mandriei dupa Sfintii Parinti si pastorii de astazi ai Bisericii
Despre chipurile mandriei
Despre pricinile din afara si cele launtrice ale nasterii mandriei in om
Despre mandrie la oamenii bogati, prosperi si cei care detin puterea
Treptele sporirii mandriei - de la iubirea de sine la blasfemie
Despre lucrarea pierzatoare a patimii mandriei asupra sufletului omului
Radacina tuturor relelor: despre legatura patimii mandriei cu celelalte patimi
Portretul omului mandru sau manifestarea patimii mandriei
Dumnezeu celor smeriti le da har: virtuti si deprinderi duhovnicesti care tamaduiesc patima mandriei
 
Detalii despre carte / COMANDA


Sfintii grabnic ajutatori: Nicolae, Mina si Haralambie - Filoteu Balan (CARTE)
 

Prezentare Sfintii grabnic ajutatori: Nicolae, Mina si Haralambie:

Îngrijirea ediției: monahul Filoteu Bălan, ieromonahul Iustin Petre și Florin Stuparu

Nici rugăciunea fără cunoștință, nici cunoștința fără rugăciune nu este bună - iar un creștin împlinit le va avea pe amândouă. Cartea de față nu doar că ne propune acatistele și paraclisele unor sfință - de altfel foarte cunoscuți și cinstiți de poporul român - , ci le și completează cu viețile acestora, ample și îmbogățite cu învățături din Scriptură și din Părinți.
Astfel, cunoscând viața și nevoințele, virtutea și jertfa acestor mari sfinți: Nicolae, Mina și Haralambie, străluciți purtători și mărturisitori ai harului lui Dumnezeu, mai vârtos suntem hrăniți sufletește și îndemnați să le cerem, prin rugăciune, mijlocirea înaintea tronului Ziditorului și Stăpânului tuturor. 

Detalii despre carte / COMANDA



Lumina din spatele gratiilor - Frank Atwood (CARTE)
 

Prezentare Lumina din spatele gratiilor:

Am fost condamnat la moarte pentru asasinarea unui copil – crimă pe care nu am săvârşit-o. Am suferit peste trei decenii de abuzuri înfricoşătoare. De aceea, în cazul meu, căutarea menirii originare a omului de a-L iubi pe Dumnezeu şi pe aproapele a fost o luptă cumplită, până la sânge. Am suferit enorm până să ajung să învăţ ce înseamnă dragostea adevărată, jertfelnică, şi cum pot să o pun în practică în condiţiile vieţii mele de condamnat la moarte. Am trecut prin mari încercări până să ajung să înţeleg că am fost creaţi nu pentru a ne satisface dorinţele egoiste, ci pentru a căuta împlinirea dragostei de aproapele, pentru a ne dărui celorlalţi şi a suferi pentru ei, pentru a-i iubi aşa cum ne iubeşte Iisus Hristos pe fiecare în parte. Iar când spun „ceilalţi”, mă refer şi la vrăjmaşii mei.

Cei mai mulţi suntem preocupaţi de propriile nevoi şi interese, neavând nici cea mai mică idee despre menirea noastră originară – aceea de a-L iubi pe Dumnezeu şi a ne uni cu El. Din cauza aceasta, nu avem parte de experienţa unei relaţii de dragoste autentică nici cu ceilalţi. Am căzut într-un individua­lism în care comuniunea cu Hristos nu există şi nici nu are cum să existe. Aceasta e starea în care m-am regăsit eu, în lanţurile egoismului care-mi ţineau sufletul despărţit de har. Pentru mine, adevărata luptă pentru curăţire a fost o încercare disperată de a mă izbăvi de moartea veşnică.

Frank Atwood

Detalii despre carte / COMANDA



 

(cele mai noi apariții la editurile ortodoxe)

Trei promoții pe lună. Fiecare promoție are reduceri de preț de până la 35% la cărțile de la:
- 2 edituri
- 3 autori
- 4 categorii
Prin abonare la revista online Porunca Iubirii primiți și Newsletterul cu fiecare promoție
     Daca v-ați abonat dar nu primiți revista, cauzele pot fi: 1. când v-ați abonat ați scris greșit adresa dv de email;  2. aveti casuta de email plină; 3. adresa noastră e tratată ca spam sau e blocată de furnizorii dv de servicii IT (de aceea e recomandat să nu folositi o adresă email de la serviciu).
     În toate aceste cazuri sunteți șterși din lista abonatilor și va trebui să vă abonați din nou aici: https://poruncaiubirii.agaton.ro/newsletter.
Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox, treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte.

Descarca oferta 
Editurii Agaton

Descarca oferta de CARTI/Produse (.xls)
icoane, tamâie, cruciulite, calendare etc.

Produse naturiste Măn. NERA (.pdf)


"Fericit cel ce citeşte…
căci vremea este aproape" (Apoc. 1, 3)
  

Revista Porunca Iubirii 
apare lunar din 1998 cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sibiului

Editor: Asociatia ORTOPRAXIA (Ed. Agaton)
0740054256; revistapi@agaton.ro
Fondatori: ing. Ioan Cişmileanu, ing. George Căbaş, ing. Alexandru Stănese

Consilier editorial: Preot Adrian Roman
Redactori: Pr. Adrian Roman; Cristina Roman; Ioan Cismileanu; Natalia Corlean

----------------------
ISSN 2344 - 0619        ISSN-L 1453 - 7567