Nașterea Domnului - Crăciunul
|
Editura Agaton Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox,
treceți noua adresă revistapi@agaton.ro în lista de contacte
|
Decembrie 2021 |
Memoria lumii, veselă sau tristă, recentă sau uitată, pierdută sau prefăcută, scrisă sau rostită, iată, mai are încă o ramură tainică şi vie: amintirea colindelor. Ele renasc anual, trezite din toropeala hibernală de freamătul văzduhului străluminat de Steaua de la Betleem. La trei zile după noaptea cea mai lungă a anului, colinda vesteşte omenirii prima suflare, primul gângurit al Dumnezeului Prunc, născut din Fecioară. Se naşte a doua oară, după ce, aşa cum mărturisim credinţa „întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Care din Tatăl S-a născut, mai înainte de toţi vecii”. Adică, înaintea veacurilor, a timpului şi spaţiului. „Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o Fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.” Asemenea şi astăzi, născut, nu făcut. Dar cum?... Şi de ce?... „Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om.” Aşadar, iată răspunsul: S-a făcut om pentru a noastră mântuire. Altminteri, nu ar mai fi fost cu putinţă salvarea lumii din pribegia căderii din Rai în capcanele satanice răspândite în toată lumea întunecată după despărţirea de Creator.
Mai întâi, lumea a fost spălată 40 de zile la Potopul din vremea lui Noe şi refăcută de urmaşii săi, Sem, Ham şi Iafet. Apoi a fost schimbată şi luminată 40 de ani de îngerul călăuzitor spre Ţara Făgăduinţei, după îndelungata pedeapsă a robiei egiptene de peste 400 de ani, a poporului iudeu.
Din acele grele încercări, păstrate în istoria iudaismului, s-a alcătuit inestimabilul tezaur al cunoaşterii trecutului nostru antic, Vechiul Testament. Din sutele sale de pagini, răzbat constant chemările de îndreptare ale Creatorului către poporul Său, atras mereu spre beţiile şi deliciile carnale ale duhurilor răzvrătite, alungate şi ele din ceruri, devenite idolii cărora li se închinau neamurile acelor vremuri. Încercările profeţilor şi proorocilor, aleşi şi instruiţi chiar de Domnul Savaot, arareori au avut efecte de corectare asupra poporului iudeu. Chiar Moise, căruia Iahve i-a vorbit direct şi i-a înmânat Tablele Poruncilor, pe Sinai, primul manual de învăţături al lumii, a avut îndoieli în pustietatea Exodului când i-a lipsit încrederea deplină în atotputernicia Domnului, la îndemnul Căruia, de a lovi stânca cu toiagul pentru ca apa să izvorască în faţa oamenilor însetaţi. Atunci a avut o clipă de ezitare la şoapta ispititorului, şi, înainte de a izbi piatra, s-a întrebat: Oare, dacă voi lovi cu toiagul, va ieşi apă din piatră? Pentru acel moment de neîncredere în omnipotenţa divină, nu i s-a mai îngăduit lui Moise să intre în Ţara Făgăduinţei, ci doar să o privească din depărtare înainte de a muri. Însă prezenţa lui Moise pe Tabor, alături de profetul Ilie, sub aura orbitoare a Luminii necreate ce izvora din dumnezeiasca transfigurare a Mântuitorului Iisus Hristos, ne vesteşte cum iubirea proniatoare a Creatorului străpunge imanentul terestru pentru ca şi noi să zărim cu mintea, sufletul şi inima cât de aproape de noi sunt Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.
Proximitatea Sfintei Treimi faţă de creaţie este vizibilă, palpabilă şi inteligibilă doar de raţiunea umană, cea asemenea chipului Creatorului. Neascultarea oprise rodirea seminţelor divine în fiinţa omului, deviată spre o altă asemănare, fără chip. Iată pricina hotărârii Domnului de a interveni El Însuşi în Opera Sa, pentru a o îndrepta către Împărăţia pierdută. Dar nu în ipostasul Slavei Dumnezeirii Sale, ca pe Sinai, ci în modestia omului obişnuit, ce avea să se nască nu departe de Ierusalim, nu în bogăţia unor palate, ci doar într-o peşteră, adăpost al păstorilor în timpul iernii. Însă această simplitate va fi fost tainic încununată cu dumnezeieştile minuni ce vor reînnoi lumea, dintre care prima a fost…
STEAUA DE LA BETLEEM
Atunci, Întruparea Fiului Tatălui Ceresc în peştera Betleemului a despicat timpul în două: de la Creaţia lumii şi până la Naşterea Fiului pe pământ, apoi, de la Învierea şi Înălţarea Sa la cer şi până la Parusia, a doua venire, de la sfârşitul veacurilor. Nu a fost o ruptură a creaţiei, ci o intervenţie directă şi personală a Creatorului în Opera Sa. Ruptura se produsese la alungarea cuplului adamic din Eden din pricina nesupunerii lor în faţa interdicţiei Domnului de a gusta din fructul otrăvit al pomului cunoaşterii. De aceea Salvatorul a coborât în lumea rătăcită, pentru a o dezrobi din lanţurile duhurilor căzute. Grea lucrare, ce nu putea fi împlinită decât prin pilda jertfei Personale a Mântuitorului. Şi atunci S-a pogorât în lumea creată de Tatăl, smerit şi golit de Slava Dumnezeirii Sale, născut ca un Prunc, precum toţi pământenii, din Maria Fecioara şi din Duhul Sfânt.
Evenimentul crucial al Întrupării Domnului fusese prevestit cu peste şapte secole mai înainte de către profetul Isaia (7; 14): „Iată, fecioara va purta în pântece şi va naşte fiu şi-L vor chema cu numele de Emanuel. Numele acesta afirmă limpede minunea ce urma să se petreacă peste sute de ani: tradus, înseamnă Dumnezeu este cu noi.
Această frază avea să fie piatră de poticnire peste trei sute de ani, când regele Egiptului, Ptolemeu al II-lea Filadelful, a chemat la Alexandria şaptezeci de cărturari din Israel pentru a traduce în greceşte Vechiul Testament, ca şi alte naţii să aibă acces la învăţăturile iudaice. Astfel s-a născut Septuaginta, prima carte de căpătâi a lumii. Printre traducători se afla şi Simeon care refuza să tâlcuiască cuvântul ebraic alma în grecescul fecioară, convins fiind că o fecioară nu poate naşte fiu, ci doar, aşa cum credea el, o femeie tânără. După ce un înger nevăzut i-a corectat de două ori eroarea, iar Simeon, crezând că vreun coleg şterge cuvântul şi revenea la greşeală, a auzit un glas zicându-i: „Traducerea corectă este , şi dacă nu crezi, să nu mori până o vei vedea pe cea care va naşte astfel”. De aceea Simeon nu a murit decât la vârsta de trei sute optzeci de ani, când S-a născut Mesia din Fecioara Maria.
Minunea a rămas în memoria mântuirii, asemenea altei proorociri făcute de un contemporan al lui Isaia, anume profetul Miheia, căruia Domnul i-a transmis acest mesaj pentru posteritate: „Iar tu, Betleeme, casa Efratei, mic eşti a fi între miile lui Iuda; dar din tine Cineva Îmi va ieşi în Israel să-i fie lui Cârmuitor” (Mi 5; 1) Iată cum, înainte cu şapte veacuri, Bunul Dumnezeu a anunţat limpede locul unde Îl va trimite pe Cârmuitorul Israelului, la sorocul vremii. A prevestit nu doar poporului ales, dar şi celor de la răsărit, de unde, iată au ajuns la timp, chiar în seara Naşterii…
Căutaţi binele? Tot binele este la Mine şi de la Mine vine. Căutaţi fericirea? Nu este nicăieri în afara Mea. Căutaţi nobleţe? Cine este mai nobil decât Fiul lui Dumnezeu? Căutaţi lucruri înalte? Cine este mai înalt decât Împăratul Cerurilor? Căutaţi slavă? Cine este mai slăvit decât Mine? Căutaţi înţelepciune? Eu sunt Înţelepciunea lui Dumnezeu. Căutaţi prietenie? Cine este mai plăcut şi mai iubitor decât Mine care mi-am pus sufletul pentru toţi? Căutaţi ajutor şi ocrotire? Cine vă va ajuta şi vă va ocroti, dacă nu Eu? Căutaţi doctor? Cine vă va vindeca dacă nu Eu, doctorul sufletelor şi al trupurilor? Căutaţi desfătare, veselie şi bucurie? Cine vă va desfăta şi vă va veseli dacă nu Eu? Căutaţi tihnă şi pace? Eu sunt pacea şi odihna sufletului şi nicăieri nu le veţi găsi decât numai la Mine. Doriţi lumină? Eu sunt Lumina lumii şi oricine îmi urmează Mie nu va umbla întru întuneric. Vreţi să veniţi la Dumnezeu, nu vreţi să vă amăgiţi şi să vă rătăciţi, nu vreţi să muriţi şi să trăiţi în veci. Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nu îndrăzniţi să vă apropiaţi de mine? De cine poate fi mai lesne să vă apropiaţi? Pe toţi îi chem şi îi primesc: veniţi la Mine. Vă temeţi să cereţi? Cine a cerut de la Mine cu credinţă şi Eu nu i-am dat? Păcatele vă opresc să veniţi la Mine? Eu pentru păcătoşi mi-am pus sufletul. Mulţimea păcatelor vă tulbură? Milostivirea Mea covârşeşte toate păcatele întregii lumi. Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi! - Sf. Tihon de Zadonsk, Cele mai frumoase rugăciuni
Am fost botezați în copilărie ortodox, am mers din când în când la biserică de-a lungul vieții, dar destul de rar și mai mult la evenimente precum botezul, cununia, înmormântarea. Simțim că avem în suflet credință, dar nu suntem între cei care merg des la Sfânta Liturghie, nu știm prea multe despre celelalte Sfinte Taine, nu știm prea bine cum se dă un acatist sau un pomelnic la liturghie sau la maslu. Ne luăm pace în suflet și lumină din acele dulci momente când de Paști sau de Crăciun ajungem la biserică și retrăim tradiții din străbuni. Deși parcă simțim că nu e de ajuns, ne consolăm că mai mult oricum nu putem face fiindcă familia, serviciul, societatea ne fură pe neștiute timpul. Ba am fi și luați în derâdere de anturaj dacă am fi prea bisericoși, luați peste picior cu ironii de genul “ce ai pățit, te-ai pocăit?!!...” Așa că tot amânăm intrarea într-o rânduială bisericească constantă.
Pe neașteptate însă, ne lovește un necaz care ne zdruncină profund. Aflăm un diagnostic medical grav, suferim un accident, pierdem pe cineva drag, ni se zdruncină căsnicia, rămânem fără loc de muncă, pierdem o sumă mare de bani sau altele asemănătoare, care supun unei dramatice verificări zicala “prietenul la nevoie se cunoaște”. Ne trezim părăsiți de unii prieteni, judecați de rude, disprețuiți de societate, ne dăm seama cât de vulnerabili și singuri social suntem de fapt. Sufletul își amintește atunci de Dumnezeu, de puterea și ajutorul care pot veni de la El. Mintea începe să se roage și să caute căi de a crea o relație nouă cu Dumnezeu, o relație prin care ca fii ai Lui, să putem cere cu curaj și îndrăzneală o minune. Dacă am avea un prieten pe care l-am cam neglijat, de a cărui zi de naștere am uitat, de a cărui sănătate nu mai întrebăm de mult și ne dăm seama că exact în acest prieten stă soluția la problema ce ne apasă, câți dintre noi am îndrăzni să îi cerem pur și simplu ajutorul consistent și să mai și credem că îl vom primi? Dumnezeu este acest Prieten uitat, este acest Părinte părăsit de fiii plecați cu avânt de acasă (din biserică) spre a-și face un rost lumesc, este Viața care are răbdare, îngăduință și iubire și ne așteaptă oricând cu brațele deschise, necondiționat.
“Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi! Luaţi jugul Meu asupra voastră şi vă învăţaţi de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima, şi veţi afla odihnă sufletelor voastre.(Matei 11, 28)”, zice Mântuitorul Iisus Hristos. Dumnezeu este în noi, este pretutindeni, dar este cel mai prezent prin har sfințitor și vindecător în Biserică, în Sfintele Taine, în dezlegarea pe care numai la spovedanie o putem primi.
Iată cum putem păși din nou pe drumul bisericii spre a-L găsi pe Dumnezeu.
Este vreunul dintre voi în suferinţă? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui. Mărturisiţi-vă deci unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului. (Epistola Sfântului Apostol Iacov, cap 5 13-16)
„Am primit adresa Dumneavoastră transmisă în numele unui grup de 76 de personalități, care au semnat o scrisoare deschisă către toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, referitoare la obligativitatea „Certificatului verde” și a actului medical al vaccinării. Mă bucur mult de atitudinea fermă și responsabilă a acestor voci ale laicatului ortodox și apreciez modul în care se discerne mesajul Bisericii în societatea secularizată a zilelor noastre. Nutresc, mereu, convingerea că prin buna cooperare dintre clerici și mireni, în duhul Tradiției ortodoxe, vom reuși să stabilim pacea socială și unitatea de simțire și gândire a fiilor neamului nostru. În ceea ce privește poziția mea față de cele prezentate în scrisoarea deschisă, mă declar categoric împotriva introducerii obligativității „Certificatului verde”, având în vedere că acest lucru îngrădește anumite drepturi fundamentale ale omului, precum libertatea, egalitatea, dreptul la muncă și chiar dreptul la manifestarea convingerilor religioase prin actele publice de cult. De asemenea, în contextul unor controverse de natură medicală și etică privind obținerea și eficacitatea vaccinurilor, sunt de părere că vaccinarea trebuie să rămână voluntară, iar actul medical să fie liber și responsabil, bazat pe consimțământul liber și informat al fiecărei persoane”.
„Personal, nu sunt împotriva vaccinării, atâta vreme cât aceasta contribuie la combaterea pandemiei de coronavirus, însă omul trebuie să opteze, în mod conștient și liber, pentru această soluție, considerată de unii epidemiologi a fi una eficace în ceea ce privește diminuarea consecințelor îmbolnăvirii de Covid-19. Sunt, însă, împotriva obligativității vaccinării și susțin, împreună cu semnatarii acestei scrisori, „poziția potrivit căreia vaccinarea trebuie să rămână voluntară și că, pentru libertatea și demnitatea persoanei umane, este esențial ca actul medical să fie liber și responsabil, întemeiat pe consimțământul liber și informat”. Consider, așadar, întemeiată și legitimă îngrijorarea d-voastră față de măsurile restrictive discriminatorii luate de autorități în ultimul timp și, mai ales, de iminenta introducere a obligativității Certificatului „Verde”, conform proiectului de lege ce urmează a fi dezbătut de aleșii poporului în Parlamentul României”, a scris Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, exprimându-și totodată „speranța că factorii decidenți ai statului de drept din țara noastră vor lua în considerare temerile îndreptățite ale unui segment semnificativ din rândul poporului român creștin față de perspectiva sumbră a încălcării unor drepturi și libertăți fundamentale, de origine divină”.
„Urmare scrisorii dumneavoastră cu privire la legea Certificatului verde, aflată în dezbaterea parlamentului, vă transmit, cu îngrijorare pentru direcția în care se îndreaptă tot mai mult lucrurile, răspunsul meu:Am convingerea, ca și ceilalți semnatari ai scrisorii, că vaccinarea trebuie să rămână un act exclusiv medical, administrat doar în temeiul consimțământului liber și informat al persoanei, iar nu un instrument de restrângere a drepturilor și libertăților noastre fundamentale. De libertatea și demnitatea omului nici Dumnezeu nu „a îndrăznit” să Se atingă și mi-aș dori ca nimeni și niciodată să nu o facă. Dumnezeu să ne ajute să rămânem liberi și demni în credința și slujirea noastră!”.
Întrebat ce va face dacă se va impune totuși certificatul verde la intrarea în biserică, ÎPS Teodosie a spus: „Eu îi voi primi pe toți. „Pe cel ce vine la mine nu-l voi da afară", spune Mântuitorul. Cel care conduce Biserica este Mântuitorul Isus Hristos. Acesta este un abuz, o imixtiune în treburile bisericii. Nu trebuie să împărțim lumea în vaccinați și nevaccinați. E prea mare această tendință de dezbinare. Statul are datoria să ne unească, nu să ne dezbine", a mai spus ÎPS Teodosie.
„Aș dori ca politicienii cu oamenii de administrație și alții din țara asta să nu se împotrivească lui Dumnezeu. Este un abuz, o îndrăzneală prea mare. Mi-e milă de ei că Dumnezeu nu se lasă batjocorit, când atâția oameni îl caută pe Dumnezeu. Și mie mi se plâng oamenii. Trebuie să avem în toate o prudență, o logică, un discernământ. Dacă vaccinul acesta ar fi 100% binefăcător nu aș avea nimic împotrivă. Nici firma nu și-l asumă", a mai spus ÎPS Teodosie la Antena 3.
PS Paisie Lugojanul
PS Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a vorbit Duminica trecută, în cadrul Sfintei Liturghii, despre vremurile pe care le trăim și despre pierderea libertății. Episcopul a explicat că dacă se va ajunge la intrarea în Biserici pe baza unui certificat, atunci înseamnă „că nu mai suntem oameni”. PS Paisie Lugojeanul a amintit și de protestele din toată lumea împotriva introducerii certificatului verde, afirmând că ele se referă la libertate. „Sper să nu ajungem la ceea ce se implementează și anume să venim cu un certificat la Biserică. Dacă vom ajunge la acest nivel, înseamnă că nu mai suntem oameni. Libertatea cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, în numele unei siguranțe care nu există…
Dacă o să ajungem să venim la Biserică în baza unui certificat, înseamnă că libertatea noastră a apus. Nu cu mult timp în urmă, cu doar 32 de ani, această piață era plină de sângele martirilor care rosteau „Tatăl nostru”. Sistemul nostru de învățământ a avut grijă să se vorbească despre vedete de film și televiziune, nu despre istoria poporului român. Vremurile pe care le trăim le trăim din cauza nevredniciei noastre. Ați auzit ce se întâmplă prin Austria, Spania, Italia și în alte părți. Sute de mii de oameni, milioane, manifestează pentru libertate. Nu împotriva unui vaccin, ci pentru libertate: să nu se introducă acest pașaport verde. La noi se doarme foarte bine”, a cuvântat episcopul.
PS Paisie i-a criticat pe cei care au făcut și fac regulile pentru comportamentul creștinilor în Biserici, considerându-le iraționale. Episcopul bănățean a criticat tentativele de a obliga oamenii să se vaccineze, explicând că binele nu se face niciodată cu forța. „Conștiința libertății noastre, dacă o pierdem, ne-am pierdut valoarea de persoane umane. Unii care n-au habar de Hristos, de Dumnezeul creștinilor, ne fac reguli pentru participarea la slujbele Bisericii. Nu vorbesc împotriva unei vaccinări sau pentru, ci împotriva obligației sau obligării de a supune omul unui act medical pe care nu dorește să-l primească. Ca să vedeți ipocrizia și lipsa de rațiune a celor care zic că ne asigură siguranța. Nu este nimic logic în ceea ce se întâmplă. Binele cu forța. Naziștii și Hitler au zis că vor face bine poporului german. Și știm ce ce-a ieșit.
Și comuniștii au vrut să facă binele cu forța. Au luat pământul părinților noștri și cine n-a vrut să se înscrie la colectiv a fost schingiuit, trimiși în închisoare și omorâți. În numele binelui! Când binele ni se propovăduiește cu forța și ni se bagă pe gât cu parul, trebuie să ne întrebăm dacă este firesc. Și dacă nu mai avem atâta conștiință să nu ne întrebăm dacă ne putem ruga lui Dumnezeu decât pe baza unei hârtii, atunci ne merităm soarta. Am ajuns să trăim într-o frică cumplită: nu ne mai vedem, stăm la distanță, întrebăm dacă este vaccinat, dacă este testat”, a continuat PS Paisie.
La final, el i-a invitat pe oamenii prezenți la Biserică să compare vremurile de azi cu cele de dinainte de 1989: „Înainte de 89 aveam o cartelă și cumpăram două pâini. Acum se propovăduiește că nu mai ai voie să intri într-un magazin dacă nu ai un pașaport verde. Când a fost mai rău?”
Cuvântul Episcopului bănățean vine în contextul unei scrisori deschise semnate de 70 de personalități din lumea românească, adresată Sf. Sinod al BOR, pe tema certificatului verde la locul de muncă.
PS Iustin, Episcopul Maramureșului: Cu certificatul verde, așa era cu carnetul de partid. S-a înverzit carnetul acuma, trebuie să fie nu roșu, ci verde
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a ținut un cuvânt de învățătură la Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Municipiul Baia Mare în care a vorbit despre discuțiile Comisiei Europene care tind să cenzureze orice e legat de creștinism și despre certificatul verde care „nu poate fi introdus în Biserică”. „La Bruxelles este o dispută ca să nu se mai folosească cuvântul Crăciun și Paști. Aberant. Aberant și demonic. Cum să nu numești Nașterea Domnului „Crăciun” și cum să nu numești Învierea Domnului „Paști”? Ce să zicem că e la „Crăciun”? Moș Gerilă, cum au zis comuniștii de stil vechi? Că sunt „sărbători de iarnă laice”? Nu, pentru noi este Crăciunul, este colindul, este Nașterea Domnului și ne pregătim pentru acest praznic mare și sfânt și nu-i luăm pe ei în seamă.
Nu vă temeți! N-au ce căuta în rânduiala noastră sfântă. Nu ne pot impune nimic. Avem o Biserică prea puternică, prea hotărâtă, prea sfântă, care este a poporului și care are grijă de popor și care nu va accepta aceste jocuri diabolice pe care le fac oameni fără Dumnezeu. Pentru noi, cei ce am trecut prin comunism, ne-a ajuns 45 de ani când am navigat cum am putut”, a spus Ierarhul maramureșean.
Acesta a precizat că până și comunismul a putut fi cucerit de creștinism și de aceea nu trebuie să ne temem. „Comunismul n-a glumit, c-a venit cu tancurile și nu ne-a fost ușor. Biserica a fost înțeleaptă și a știut să conviețuiască cu un regim ostil; chiar să-l cucerească și să supraviețuiască lui. De ce zic să-l cucerească? Pentru că membrii de partid n-au fost atei. Recensământul din ’92 – toți comuniștii s-au declarat creștini. Înseamnă că Biserica i-a cucerit”, a declarat Preasfințitul Părinte.
Legat de certificatul verde, Arhiereul s-a poziționat ferm împotriva introducerii acestuia în cadrul Bisericii, spunând că nu crede că autoritățile vor avea „întunecimea” să îl impună. „Au avut, săracii, un carnet de partid în buzunar că trebuiau… așa ca și acuma cu vaccinul. Trebuiau să aibă un loc de muncă. Aceeași poveste este și astăzi cu certificatul verde. Să nu zic „cu vaccinul”, că nu sunt „anti-vaccinist”… Mă vaccinez în fiecare toamnă anti-gripal. Cu certificatul verde, așa era cu carnetul de partid. S-a înverzit carnetul acuma, trebuie să fie nu roșu, ci verde. Biserica nu va aplica. Din nou vorbesc, cum am spus de Crăciun. Biserica nu va aplica o astfel de decizie. Nici conducătorii noștri nu cred că vor avea întunecimea, imprudența și neglijența și sfidarea ca să ceară poporului român să prezinte documente când intră la Biserică. Nu se va întâmpla! Să fiți fără grijă. O spun eu, din Maramureș. Și să știți că ce spune Maramureșul contează. Nu se va întâmpla și să nu vă fie teamă, nu vă tulburați”, a transmis Ierarhul.
În încheierea mesajului de încurajare, acesta a subliniat faptul că Biserica se trăiește cu libertate, demnitate, credință și iubire și că trebuie să luptăm pentru acestea. „Pentru că Dumnezeu este cu noi și Biserica este a noastră, nu e a lor. Este a voastră. A lui Hristos și a poporului. Clerul o slujește. Nici măcar nu e clerului Biserica, e a poporului lui Dumnezeu. Poporul e suveran. Așa înțelegem noi să trăim în Biserica lui Hristos – cu libertate, demnitate, credință, pace, iubire, iertare, înțelegere față de toată lumea, nu judecăm pe nimeni. Iubim pe toată lumea, ne rugăm pentru toți oamenii, dar vrem să ne fie respectate toate rânduielile noastre. Și pentru asta suntem dispuși să luptăm”, a spus Preasfințitul Iustin, în cuvântarea sa.
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu prilejul Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie 2021:
Prin rugăciune, prin cuvânt rostit, prin cărți tipărite, prin prezența personală şi fapta concretă a slujitorilor ei, Biserica a fost activă în lucrarea de unire a poporului român într-un stat român unitar, contribuind la realizarea acestui ideal prin ierarhi cărturari, preoţi şi diaconi patrioţi, profesori de teologie şi studenți în teologie, aceștia având talent oratoric, putere de convingere şi de mobilizare, dar şi prin călugări sau călugărițe care au îngrijit soldații răniți, prin mănăstiri şi parohii care au organizat colecte de bani şi de alimente, toţi împreună încurajând moral şi ajutând material pe luptătorii români pentru libertate şi unitate națională.
În timpul Războiului din perioada 1916-1918, mai mult de 250 de preoți ortodocși români au însoțit trupele armatei române pe câmpurile de luptă în calitate de confesori militari. Unii dintre ei au murit pe front, alții au fost luați prizonieri şi deportați.
Peste 200 de călugări şi călugărițe au activat ca infirmieri în diferite spitale de campanie sau pe front, unii murind la datorie, din cauza tifosului exantematic. Sute de preoți au fost anchetați, jefuiți sau alungați din parohiile lor de către inamic, 40 de preoţi au murit împușcați în teritoriile ocupate de trupele germane, austro-ungare şi bulgare.
În Transilvania, 150 de preoți au fost aruncați în închisorile maghiare, unii fiind condamnați la moarte sau la ani grei de închisoare. Alți peste 200 de preoți au fost deportați în vestul Ungariei, în județul Șopron, unde au trăit în condiții inumane până la eliberarea lor în 1919 de către trupele române[1].
În ceea ce privește evenimentul însuși al Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, între cei 1228 de delegați oficiali din Adunarea Națională Constituantă au fost şi mulţi slujitori ai Bisericii.
În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, la sfârșitul Sfintei Liturghii săvârșite în biserica ortodoxă din Alba Iulia, Episcopul Miron Cristea al Caransebeșului a citit rugăciunea pentru dezrobirea neamului românesc.
Cuprinsul profund al rugăciunii rostite a creat o emoție foarte puternică în rândul celor prezenți, încât întreaga biserică a intonat apoi imnul „Deșteaptă-te, române!”. „Nu era nici un ochiu uscat. Din ochii tuturor curgeau sfintele lacrimi ale învierii noastre naționale”, consemna în acele zile revista Biserica şi Şcoala din Arad[2].
Ședința Adunării Naționale Constituante s-a încheiat cu un cuvânt festiv al Episcopului ortodox Ioan I. Papp al Aradului şi locţiitor de Mitropolit al Ardealului, care accentua ideea potrivit căreia, clerul și poporul sunt „una în cugete și simțiri, sunt una în dorințele și aspirațiunile naționale de la vlădică până la opincă și de la opincă până la vlădică. Participă cu același sentiment al unității și legăturii de simțire cu credincioșii la acest eveniment, care este garanția constituirii poporului român ca națiune românească liberă și unica îndreptățită a dispune de soarta sa prezentă și viitoare”[3].
La 14 decembrie 1918, delegația românilor ardeleni, compusă din Episcopul ortodox Miron Cristea, Episcopul greco-catolic din Gherla Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș, a prezentat Regelui Ferdinand, la București, actul unirii de la 1 decembrie 1918.
Astăzi, la aniversarea a 103 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, exprimăm omagiul şi recunoștința noastră tuturor făuritorilor actului măreț al istoriei noastre pentru care au luptat românii secole de-a rândul, ştiind că unirea tuturor provinciilor româneşti într-un stat român unitar a fost încoronarea multor eforturi jertfelnice, spirituale şi materiale, de afirmare a conștiinței naţionale şi a dorinţei de unitate naţională.
Pentru toate binefacerile Marii Unirii, aducem astăzi mulțumire lui Dumnezeu Cel preaslăvit în Sfânta Treime şi pomenim cu recunoştinţă pe toţi eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.
De Ziua Naţională a României reafirmăm în mod solemn preţuirea şi dragostea faţă de poporul român.
Îndeosebi, este necesar să contribuim, prin rugăciune, solidaritate şi fapte bune, la ajutorarea celor care au suferit ca urmare a pandemiei Covid-19. Totodată, ne rugăm pentru odihna sufletelor medicilor şi pacienţilor decedaţi în lupta lor cu pandemia.
O grijă deosebită este necesară şi pentru păstrarea identităţii şi spiritualităţii româneşti în viaţa românilor aflaţi printre străini, în diaspora română.
În concluzie, toți românii avem datoria sfântă să păstrăm şi să cultivăm darul unității naţionale ca fiind un simbol al demnității poporului român.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
[1]Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu, Membru corespondent al Academiei Române, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, ediția a-III-a revăzută, editura BASILICA, București, 2013, p. 471-473.
[2]BisericașiȘcoala, XLII (1918), 47, p. 2.
[3]Biserica și Școala, XLII (1918), 49, p. 1.
Premierul Nicolae Ciucă și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-au întâlnit joi cu reprezentanții cultelor religioase pentru consultări în gestionarea pandemiei de coronavirus. La întâlnirea care a avut loc în Templul Coral din București au participat reprezentanții a 17 din cele 18 culte recunoscute în România. Aceștia au transmis solicitarea ca cetățenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără necesitatea deținerii unui certificat Covid.
„Activitatea a debutat printr-un mesaj care ne-a plăcut tuturor: Ne iubim țara și ne iubim comunitățile. Mesajul nostru a fost clar, prin astfel de activități nu facem decât să redăm oamenilor încrederea și speranța. Asta se întâmplă în baza unui dialog pe care îl avem cu societatea civilă. Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile pentru a putea lua decizii pentru cetățeni”, a declarat premierul la finalul întrunirii.
De asemenea, Nicolae Ciucă a arătat că la nivelul Guvernului vor fi preluate mesajele și propunerile venite prin reprezentanții cultelor, inclusiv cele privind sprijinirea financiară legată de construirea și repararea lăcașurilor de cult și a salarizării personalului de cult. „Preluăm și învățăm din mesajul pe care îl aduc cultele religioase din rândul comunităților pe care le păstoresc pentru că acestea reprezintă aproape 99% din cetățenii României”, a menționat premierul potrivit unui comunicat de presă al Secretariatului de Stat pentru Culte.
Ministrul Sănătății a declarat, de asemenea, că libertatea religioasă trebuie respectată, fiind „unul dintre elementele de bază” iar o decizie privind certificatul verde pentru credincioși va fi luată „în urma unui mecanism consultativ și incluziv”.
Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la aceste consultări de Preotul Ionuț‑Gabriel Corduneanu, Vicar administrativ patriarhal. La întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase din România au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierul Kelemen Hunor, secretarul de stat în MAI, șeful DSU, Raed Arafat, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță și Secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi. - Basilica
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că certificatul verde nu este și nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.
„Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”, a transmis joi Vasile Bănescu.
Potrivit acestuia, accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta. „Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală”, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
În ziua de joi, 16 decembrie 2021, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în demnitatea de Episcop al Devei şi Hunedoarei, în locul vrednicului de pomenire Episcop Gurie Georgiu, decedat în luna octombrie 2021. Întronizarea Preasfințitului Părinte NESTOR, Episcopul Devei şi Hunedoarei, va avea loc în data de 26 decembrie 2021.
În cadrul aceleiași ședințe, au mai fost luate următoarele hotărâri:
Declararea anului 2023, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”;
Înscrierea în Calendarul bisericesc a Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeii, cu zi de pomenire în 29 martie. Au fost aprobate, de asemenea, textele liturgice ale sinaxarului, slujbei și acatistului, precum și icoana acestuia;
Aprobarea textelor liturgice ale slujbei și paraclisului Sfântului Cuvios Simeon Noul Teolog (12 martie);
Aprobarea textului acatistului Sfântului Iustin Martirul și Filosoful (1 iunie);
Aprobarea solicitării Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane privind publicarea unei foi volante de prevenire a traficului de persoane și distribuirea acesteia prin intermediul parohiilor din Biserica Ortodoxă Română.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române apreciază activitatea social-filantropică a eparhiilor, parohiilor, mănăstirilor și centrelor sociale.
Punctul de vedere explicitat al Patriarhiei Române referitor la certificatul digital UE privind Covid-19
Bucuria vindecării: Medici și foști pacienți au vorbit despre știință și credință
La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului s-a desfășurat luni Conferința „Bucuria vindecării. Știință și credință”. Au participat medici, teologi și foști pacienți oncologici din comunitatea Paraclisului Catedralei Naționale. Aceștia au vorbit despre contribuția credinței la procesul de vindecare. Părintele Patriarh Daniel l-a delegat la eveniment pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, prin care a transmis un mesaj de binecuvântare și de apreciere pentru eforturile voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale și ale echipei proiectului „Bucuria vindecării”, care face legătura între pacienți, credință și medici. Coordonatoarea proiectului, Cătălina Lițu, fost pacient oncologic, a mărturisit că a găsit în credință și în rugăciune puterea de a învinge boala. Medicul Irinel Popescu a vorbit despre nevoia ca atât pacientul, cât și medicul să aibă credință în Dumnezeu. În orice act medical, între gestul medicului curant și vindecarea efectivă există o etapă în care Dumnezeu lucrează pentru vindecarea pacientului, a spus el. De aceea, majoritatea medicilor se roagă înainte de operație, atât pentru vindecarea și sănătatea pacientului, cât și pentru reușita operației, a adăugat chirurgul. Dr. Anca Colita, managerul Institutului Clinic Fundeni, a vorbit despre credința devenită „colac de salvare” pentru părinții copiilor bolnavi de cancer pe care îi tratează. În multe cazuri credința și rugăciunea au ajutat la fortificarea organismului în lupta cu boala, a confirmat ea. Dr. Dumitru Constantin Dulcan a prezentat cercetări științifice care au demonstrat importanța rugăciunii și credinței în procesul de vindecare. El a vorbit despre factorul psihologic și atitudinile care pot afecta negativ imunitatea și pe care Biserica ne îndeamnă să le evităm: îndoiala, ura, răutatea, supărarea. Adrian Nicolae Lemeni, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a prezentat perspectiva teologică despre suferință și boală. Adevărata vindecare trebuie să vizeze omul în integralitatea lui, suflet și trup, a spus Adrian Lemeni. Din perspectivă creștină, suferința are și un caracter pedagogic, a adăugat el. Iar creștinul confruntat cu boala are nevoie să-și schimbe atitudinea prin credință. Când suferința împiedică rugăciunea, însăși răbdarea devine rugăciune, a mai spus șeful școlii doctorale a Facultății de Teologie din Capitală. La final, dr. Lucia Bubulac și-a prezentat cartea „Stres, emoții, depresie, cancer”, care explică în ce fel afectează fiecare organ anumite stări de spirit negative. Conferința s-a încheiat cu mărturiile unor paciente care au învins cancerul prin credință și rugăciune, cu sprijinul echipei proiectului „Bucuria vindecării”, și cu un concert de colinde susținut de beneficiarii proiectului. Proiectul „Bucuria vindecării” s-a născut din nevoia practică generată de numărul mare de persoane suferinde de cancer care au trecut pragul Paraclisului Catedralei Naționale. - Basilica
Conferință: Crăciunul în temnițele comuniste – mărturii ale foștilor deținuți politic
Arhiepiscopia Sucevei a deschis primele zece centre de tineret „Ecclesia”
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a înființat în ultimele două săptămâni zece centre de tineret la nivelul eparhiei, intitulate „Ecclesia”. Proiectul are ca scop organizarea, la nivel local, a unor comunități de tineri creștini, care să fie interesați de cunoașterea și trăirea principiilor și valorilor sociale, spirituale și culturale ale unei vieți creștine autentice. Aceste centre nou-înființate sunt grupurile de debut ale unor comunități mai numeroase, în care se vor desfășura sesiuni catehetice, tabere și activități de lucru cu tinerii din parohiile și școlile județului Suceava. „Invităm, deopotrivă, pe profesorii de religie, pe preoții parohi și pe tinerii care sunt apropiați Bisericii și care își doresc să facă parte din această comunitate, să se implice și să ne semnaleze dorința de a face parte din echipa Centrelor de Tineret, ‹Ecclesia›’’, transmite Prof. Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață. - basilica
Linkuri la știri:
ROMÂNIA - DIASPORA: La finalul Anului omagial 2021, Patriarhul a oferit antimise noi pentru toate altarele românești din afara țării
La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod, Patriarhul României a oferit ierarhilor care slujesc românii din afara granițelor țării antimise noi pentru toate altarele românești de peste hotare. Anul care se încheie a fost „An omagial al pastorației românilor din afara României” în Patriarhia Română și darul Părintelui Patriarh a fost menit să arate prețuirea activităților pe care le desfășoară Biserica în afara granițelor țării. Cele 1.416 Sfinte Antimise oferite în dar de Patriarhul Daniel parohiilor și mănăstirilor românești din străinătate au fost confecționate la atelierele de broderie şi croitorie bisericească din cadrul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Antimisul: Ce este, cum se sfințește și cum ajunge pe altarul din biserica ta
SUA: Moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul au ajuns în America și vor fi duse prin toate parohiile românești
Moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec au fost duse în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi şi merg în pelerinaj la toate parohiile româneşti. Sfintele moaște au fost așezate prima dată, în 27-28 noiembrie 2021, la Catedrala Mitropolitană din Chicago, apoi în parohiile românești din Troy, Olmsted Township, New York și din alte orașe americane. Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în anul 1846, în Şugag (astăzi în judeţul Alba) din părinţi binecredincioşi, pe vremea când Transilvania făcea parte din Imperiul Habsburgic. Sf. Gheorghe Pelerinul a vieţuit în smerenie şi osteneală, fiind propovăduitor, prin viaţă şi prin cuvânt, al Evangheliei lui Hristos, pentru care a fost hărăzit de Dumnezeu cu bogat har, prin care a săvârşit minuni şi vindecări, atât în vremea vieţii pământeşti, cât şi după moarte, fiind cinstit de credincioşi. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor, cu zi de pomenire la 17 august. Mai multe detalii din viața sfântului sunt disponibile aici.
FRANȚA: Episcopii ortodocși se roagă pentru unitatea orrotoxă și afirmarea dreptei credințe
Adunarea Episcopilor Ortodocși din Franța (AEOF) și-a reluat marți întâlnirile periodice sub președinția Mitropolitului Dimitrie al Franței (Patriarhia Ecumenică). Ierarhii s-au rugat pentru unitatea ortodoxă și au încurajat afirmarea dreptei credințe. După cuvântul introductiv al Mitropolitului Dimitrie, noul președinte AEOF, ierarhii au discutat despre necesitatea conlucrării în pace și unitate a ortodocșilor din Franța în cadrul acestei organizații. Ierarhi, clerici și laici din diverse jurisdicții de pe teritoriul Franței au fost chemați la cooperare pentru mărturisirea Ortodoxiei în această țară. Episcopii prezenți au subliniat necesitatea afirmării neîncetate a dreptei credințe. S-au mai discutat subiecte de interes comun, mai ales de natură pastorală și referitoare la reprezentarea și mărturisirea dreptei credințe. Episcopii au subliniat necesitatea de a cultiva atenția în probleme spirituale, cetățenești și sanitare în actuala perioadă, marcată de frământări, de dificultăți și de distanțările impuse de pandemie, din nevoia de a proteja vieți umane. Din partea Bisericii Ortodoxe Române, la întâlnire au luat parte Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, și Episcopul-vicar Marc Nemțeanul. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu l-a hirotonit pe Mitropolitul Dimitrie Ploumis al Franței în 25 iulie, ca succesor al Mitropolitului Emanuel, care a fost avansat ca Mitropolit Senior de Calcedon. - basilica
UE: Parlamentul European a respins definitiv ghidul care recomanda interzicerea cuvântului „Crăciun”
În sesiunea plenară de miercuri a Parlamentului European de la Strasbourg s-a discutat despre ghidul care prevedea interzicerea folosirii cuvântului „Crăciun”, dar și a prenumelor „Ion” și „Maria”. Conform consilierului din Parlamentul European Marius Tudor, ghidul a fost retras, după ce majoritatea șefilor de grupuri politice l-au criticat dur, informează DC News. „Acest ghid de comunicare al Comisiei Europene va fi retras, nu va mai fi folosit pentru uz intern de către angajații Comisiei Europene. Astăzi, în plenul Parlamentului European vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, s-a aflat într-o poziție foarte dificlă pentru că a trebuit să apere imaginea și credibilitatea Comisiei Europene din cauza unei erori foarte grabe, cu sau fără intenție, făcută de câțiva experți care au scris acest ghid și mai ales, din punctul meu de vedere, de comisarul european pentru egalitatea Helena Dalli, care a prezentat fără să citească în amănunt acest ghid la sfârșitul lunii octombrie. Foarte mulți, de fapt toți șefii de grupuri politice în frunte cu Manfred Weber, președintele PPE, au criticat dur și ideea de a dezvolta acest ghid, iar foarte mulți deputați au ales să răspundă acestui afront în plenul Parlamentului European cu urarea „Crăciun fericit!”, în semn de protest. Eu cred că diversitatea religioasă a Uniunii Europene o face pe uniunea aceasta o uniune a egalității, iar această contradicție între ce se spune și ce se face de la vârful acestei instituții europene scade dramatic încrederea cetățenilor în ceea ce înseamnă credibilitatea Comisiei Europene. Unitatea în diversitate nu mai este demult un slogan credibil al UE, în condițiile în care se interzicea folosirea cuvântului „Crăciun” chiar și într-un ghid intern. Acum, ce să vă spun, ghidul nu va mai fi folosit, promovarea egalității trebuie să continue să se facă, dar altfel, prin măsuri și politici publice eficiente, nu prin abordări subversive, așa cum este și această abordare perfidă de a pune cuvântul „Crăciun” și numele creștine ca „Maria” și „Ioan” pe lista lucrurilor interzise. A fost un atac brutal la adresa creștinătății, iar eu personal să știți că nu mai pot, eu nu mai pot accepta să mi se dicteze, sau să-mi dicteze unii și alții ajunși vremelnic la conducerea Uniunii Europene cum să îmi trăiesc viața.
Eu sunt creștin ortodox, iar Crăciunul și nașterea domnului nostru Isus Hristos sunt unele din cele mai importante puncte de referință în viața mea. Trebuie să mai știți că astăzi în plenul Parlamentului European s-a folosit cuvântul fanatism, un fanatism ieșit din comun, care din păcate ia amploare din ce în ce mai mult pentru că se încearcă omogenizarea forțată din toate punctele de vedere ale acestei uniuni, ceea ce este fix contrar vorbelor frumoase spune de niște oameni îmbrăcați bine și care zâmbesc tot timpul de la Tribuna Comisiei sau a Parlamentului European. Europa e creștină. Ce ar fi Europa fără Crăciun? Ce Ar fi Europa fără Dumnezeu sau fără credință?”, a spus Marius Tudor pentru sursa citată.
Linkuri la știri:
Biserica, pe temeiul Sfintei Scripturi și al Sfintei Tradiții, învață că există o Judecată particulară, imediat după moarte, care stabilește starea fiecărui suflet după despărțirea lui de trup, și o Judecată universală, care va avea loc la sfârșitul veacurilor și va fi făcută tuturor oamenilor - și celor morți, și celor vii -, și care va determina starea acestora în veșnicie, potrivit viețuirii lor. În general, Sfinții Părinți nu se apleacă în amănunt asupra tuturor evenimentelor eshatologice transmise prin Revelație, fiind interesați mai mult să-l conștientizeze pe om cu privire la vremelnicia vieții pământești și la necesitatea pregătirii pentru cea viitoare.
Momentele legate de cea de-a doua venire sunt solemne și înfricoșătoare. Sfinții Maxim Mărturisitorul (Epistola către Gheorghe, în PSB, vol. 81, p. 19) și Ioan Damaschin (Dogmatica 99 [IV, 26], în: Opere complete, II, trad. Cristian Chivu, pp. 493-495) prezintă câteva dintre acestea: propovăduirea Evangheliei la toate neamurile, apariția lui Antihrist, coborârea pe pământ a lui Enoh și Ilie, nimicirea lui Antihrist și instaurarea stăpânirii lui Hristos; desprinderea stihiilor (2 Petru 3, 10); apariția unui cer nou și a unui pământ nou (Isaia 65, 17); șederea pe tron a Celui Vechi de zile, deschiderea cărților și descoperirea faptelor, cuvintelor și chiar a gândurilor celor mai ascunse (Daniel 7, 9-10).
Diferența majoră dintre starea de după Judecata particulară și cea universală este faptul că aceasta din urmă este definitivă, nu mai poate fi schimbată și la ea participă omul în întregimea ființei sale, adică sufletul reunit cu trupul său. Învierea universală, spune Sfântul Grigorie de Nyssa, „va readuce trupul nostru iarăși la viață” (Despre suflet și înviere, trad. Grigore Teodorescu, p. 86), pentru ca împreună cu sufletul să primească răsplata sau pedeapsa, așa cum, și în timpul vieții, omul a săvârșit binele sau răul, fiind în trup.
Sfântul Ioan Gură de Aur, urmând Sfântului Pavel (cf. 1 Corinteni 15, 42-44), arată că trupurile celor răposați nu dispar definitiv, ci doar „se desfac”, pentru a învia mai luminoase și mai strălucitoare: „Trupul a devenit stricăcios - spune marele predicator -, dar el nu este însăși stricăciunea; de aceea noi vom lepăda ceea ce este străin. Trupul nu ne este străin, ci stricăciunea: de aceea vom lepăda nu trupul, ci stricăciunea din trup” (Cuvântare despre învierea morților, VI, în PSB, vol. 14, SN, p. 153).
Mai există o diferență între cele două stări, și anume una de grad, așa cum remarca părintele Stăniloae, în sensul că starea de fericire nu este resimțită cu intensitate maximă decât după Judecata universală, când drepții vor fi în comuniune cu toți cei care au crezut în Hristos, din toate timpurile și din toate locurile. Lucrul acesta face ca, după Judecata universală, starea de fericire să fie deplină, întrucât este împărtășită împreună cu toți cei credincioși. Așa învață și Sfântul Ioan Damaschin când spune: „Aceștia vor străluci ca soarele, dimpreună cu îngerii, spre viață veșnică, dimpreună cu Domnul nostru Iisus Hristos, văzându-L pe El și fiind văzuți de El și nesfârșită veselie primind de la El ca roadă” (Dogmatica, 100, în: Opere complete, II, trad. Cristian Chivu, p. 505).
Și pentru păcătoși va exista o diferență după Judecata universală, întrucât nu se va mai putea face nimic pentru ei, starea lor nu va mai putea fi schimbată, ei primindu-și trupurile înviate, pentru ca în ele să-și săvârșească pedeapsa veșnică. „Cine e în stare - se întreabă Sfântul Maxim - să descrie strâmtorarea pricinuită lor de neputința de a nădăjdui vreodată schimbarea acestei stări și vreun sfârșit al chinului ce-i apasă sau de a aștepta vreun termen al revenirii lor la buna viețuire?” (Epistola către Gheorghe, în PSB, vol. 81, p. 20).
Unii s-ar putea întreba - așa cum a făcut-o, de altfel, cu mult timp înainte și Origen, un celebru gânditor creștin din primele veacuri - dacă iubirea infinită a lui Dumnezeu nu implică încetarea stării de suferință pentru cei din iad. Cu alte cuvinte, poate Dumnezeu, Cel iubitor și mult milostiv, să-i lase pe cei nedrepți să se chinuie veșnic?
Pentru a putea da un răspuns mulțumitor acestei întrebări nu este suficient să punem în balanță iubirea lui Dumnezeu și dreptatea Sa, ci este nevoie de ceva mai mult: să ieșim din logica omenească și să intrăm în cea dumnezeiască. Starea de suferință este, în primul rând, o urmare a despărțirii de Dumnezeu - Bucuria cea veșnică -, deci cei care Îl resping în mod voit se condamnă singuri la chin și întristare. Lucrul cel mai înfiorător pentru aceștia este petrecerea departe de Dumnezeu, de îngeri, de sfinți și de cei dragi și viețuirea cu diavolii și cu cei răi: „E mai chinuitor și mai greu decât orice chin să fim pururi cu cei ce ne urăsc și pe care-i urâm și să nu fim fără aceste chinuri, ci numai cu ele; și să fim despărțiți de Cel Care ne iubește și pe Care-L iubim. Căci Dumnezeu nici nu e urât de cei judecați de El, odată ce-i judecă drept, fiind și numindu-Se prin fire iubire; nici nu-i urăște pe cei judecați, căci e liber de orice patimă” (Sfântul Maxim Mărturisitorul, Epistola către Gheorghe, în PSB, vol. 81, p. 25).
Dincolo de chinurile fizice, ceea ce va amplifica starea de suferință a celor din iad va fi mustrarea de conștiință - care atunci va fi luminată, sinceră și dreaptă - pentru ratarea șansei de a fi în prezența lui Dumnezeu și a celor dragi. De aceea spunea Sfântul Vasile cel Mare că „suferințele din iad nu Îl au autor pe Dumnezeu, ci pe noi înșine, [căci] începutul și rădăcina păcatului stau în noi și în libertatea voinței noastre” (Că Dumnezeu nu este autorul relelor, III, în PSB, vol. 17, SN, p. 436).
Imaginea atât de sugestivă a iadului ca „pedeapsă a iubirii” - folosită de către Sfântul Isaac Sirul - spune multe despre felul în care trebuie să ne raportăm la realitățile viitoare. În viziunea sa, cei răi vor suferi nu pentru că Dumnezeu îi va pedepsi, ci pentru că vor fi biciuiți de flăcările iubirii dumnezeiești: „Căci una și aceeași e iubirea Sa pentru noi și pentru sfinții îngeri, pentru păcătoși și pentru drepți” (Cuvinte către singuratici, 87, Partea a II-a, trad. diac. Ioan I. Ică Jr., p. 231).
Înțelegând lucrurile în această perspectivă, creștinul ar trebui să fie conștient de vremelnicia acestei vieți și de necesitatea pregătirii pentru viața de apoi. Aceasta l-ar face să privească cu mai multă detașare și să aștepte cu seninătate momentul trecerii din această viață, având nădejdea împărtășirii de bucuria cea veșnică, în comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții Săi.
Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2021, privind însemnătatea Anului omagial al pastorației românilor din afara României și a Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, în Patriarhia Română
Preacuviosului cin monahal,
Preacucernicului cler
și preaiubiților credincioși
din Patriarhia Română,
Har, bucurie și pace
de la Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh,
iar de la noi părintești binecuvântări!
Preacuvioși și Preacucernici Părinți,
Iubiți frați și surori în Domnul,
Anul 2021 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ,,Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și ,,Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, în Patriarhia Română. Cele două teme amintite, omagială și comemorativă, evidențiază două coordonate esențiale, prioritare în activitatea pastoral-misionară a Bisericii noastre.
Astfel, Biserica Ortodoxă Română nu este indiferentă față de amploarea fără precedent pe care fenomenul migrației românilor către alte țări a cunoscut-o în ultimii ani. Ca răspuns la acest fenomen, Biserica noastră, prin ierarhii, preoții și diaconii ei, desfășoară, în prezent, o activitate pastorală susținută în afara granițelor României. Ea îi binecuvântează și îi ajută spiritual pe românii ortodocși de pretutindeni, pe care îi consideră fiii săi credincioși și parte integrantă a comuniunii ortodoxe românești.
Pe de altă parte, pomenirea în Biserică a celor adormiți în Domnul constituie un act de credință ortodoxă și de mărturisire a iubirii față de semeni. Comemorarea celor decedați și cultul eroilor contribuie la dezvoltarea culturii recunoștinței și a comuniunii între generații. Veșnica lor pomenire din neam în neam înseamnă eterna lor comemorare din generație în generație.
Dreptmăritori creștini,
În cărțile Vechiului Testament întâlnim mărturii despre faptul că Dumnezeu, Creatorul și Proniatorul întregii creații, manifestă o grijă specială față de cei aflați în afara țării și poporului lor: „Pe străin să nu-l obijduiești, nici să nu-l strâmtorezi, căci voi știți cum e sufletul pribeagului, că și voi ați fost pribegi în țara Egiptului” (Ieșirea 23, 9), iar în alt loc se amintește: „Străinul, care s-a așezat la voi, să fie pentru voi ca și băștinașul vostru; să-l iubiți ca pe voi înșivă, că și voi ați fost străini în pământul Egiptului. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru” (Leviticul 19, 34).
Dumnezeu Însuși a condus și a întărit poporul lui Israel în lunga sa călătorie către Țara făgăduinței, povățuindu-l „prin pustiul cel mare și groaznic, unde sunt șerpi veninoși, scorpioni și locuri arse de soare și fără de apă; scoțând izvor din stânca de cremene și hrănind poporul în pustie cu mană” (Deuteronomul 8, 15-16).
În Noul Testament, iubirea milostivă față de străini devine normă a vieții creștine încă din vremea apostolilor: „Fiți, între voi, iubitori de străini, fără cârtire” (1 Petru 4, 9). În Evanghelia după Matei, în capitolul 25, se arată că iubirea față de aproapele este criteriul ultim al judecății universale, mai precis criteriul esențial de binecuvântare și de moștenire a Împărăției Cerurilor, pentru că Însuși Domnul Iisus Hristos, Dreptul Judecător, spune: „străin am fost și M-ați primit” (Matei 25, 35).
În contextul transformărilor sociale, economice și politice care au avut loc în ultimul secol, numărul creștinilor români din afara României a crescut.
Față de această realitate, grija pastorală a Bisericii Ortodoxe Române față de românii din afara granițelor s-a concretizat prin înființarea de eparhii, care au organizat numeroase parohii și mănăstiri, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor sufletești ale credincioșilor români ortodocși din comunitățile românești istorice: Republica Moldova și Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, dar și din diaspora: Europa Centrală și de Nord, Europa Occidentală și Meridională, cele două Americi, Australia și Noua Zeelandă.
În situațiile în care particularitățile pastoral-misionare nu au permis înființarea de episcopii, au fost organizate reprezentanțe și comunități ortodoxe românești, precum cele din Țara Sfântă, Muntele Athos, Orientul Mijlociu, Cipru, Turcia, Africa de Sud, Japonia ș.a.
În prezent, urmare eforturilor pastorale susținute, în afara frontierelor actuale ale României, Biserica Ortodoxă Română are patru arhiepiscopii și nouă episcopii. În aceste eparhii funcționează 1.337 de parohii și filii, precum și 64 de așezăminte monahale, deservite de 1.245 de clerici români.
Prin ierarhii și clericii ortodocși români din străinătate, Biserica Ortodoxă Română se străduiește să zidească, să cumpere sau să închirieze lăcașuri de cult acolo unde există comunități românești, oferind astfel posibilitatea fiecărui român creștin ortodox să participe la sfintele slujbe în limba română și să păstreze legătura cu Biserica Mamă.
În bisericile ortodoxe românești din afara României, românii simt bucuria regăsirii și a trăirii credinței strămoșești, participă la viața liturgică, își alină dorul după cei dragi și după locurile natale, își reconfirmă identitatea lor profundă.
Prin cult, dar și prin evenimentele culturale și acțiunile social-filantropice organizate de către parohiile românești din afara granițelor, sunt promovate valorile spirituale perene ale Ortodoxiei și ale poporului român, sunt transmise tradițiile românești și este cultivată limba română. În acest fel se păstrează identitatea culturală, etnică și eclezială ortodoxă românească, fapt care asigură integrarea socială în țările gazdă fără asimilare culturală și fără deznaționalizare.
De aceea, în mod constant, Patriarhia Română ajută financiar, după posibilități, aceste comunități românești, realizând, totodată, și demersuri necesare pe lângă instituțiile de Stat competente, de susținere a românilor de pretutindeni.
Ca semn al permanentei griji pastorale față de românii stabiliți definitiv sau temporar în străinătate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să fie dedicată migranților români.
Prin urmare, atât Duminica Migranților Români, cât și Ziua Românilor de Pretutindeni, instituită prin Legea nr. 101/2015 și serbată în ultima duminică a lunii mai, sunt zile cu o profundă semnificație spirituală, de reafirmare a tradițiilor și a valorilor credinței și culturii poporului român.
Iubiți credincioși,
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 și ca An comemorativ al celor adormiți în Domnul cu scopul de a evidenția și promova valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. Din punct de vedere al identității noastre spirituale, cimitirul este locul în care se află mormintele celor adormiți în Domnul, așteptând „învierea morților și viața veacului ce va să fie”, după cum se spune în Crezul ortodox. Prin urmare, cimitirul este și simbol al comemorării și comuniunii între generații.
Pentru cinstirea memoriei celor adormiți în Domnul, Biserica Ortodoxă păstrează o rânduială amplă de slujbe și pomeniri (parastase) care cuprind rugăciuni și cereri pentru iertarea păcatelor, odihna și mântuirea sufletelor acestora.
În mod deosebit, pomenirea eroilor din toate timpurile și din toate locurile, ca și cultul morților în general, constituie manifestări de statornicie în credință, de continuitate și unitate în cuget și simțiri de-a lungul generațiilor. Cultul eroilor este semnul neuitării și prețuirii noastre pentru jertfa lor și speranța comuniunii lor veșnice cu Hristos Domnul, în nădejdea Învierii și a vieții veșnice.
Cimitirele ortodoxe românești, unele înscrise în patrimoniul cultural național al României, altele cuprinzând în perimetrul lor valoroase monumente artistice funerare dedicate unor personalități naționale, evidențiază o dimensiune spirituală esențială: recunoștința arătată predecesorilor de-a lungul timpului, precum și capacitatea de comemorare și comuniune a unui popor credincios cu generațiile trecute.
Cimitirul are un sens profund liturgic și cultural în tradiția noastră creștină ortodoxă românească. Îngrijirea spațiului sacru în care se află înmormântate trupurile celor adormiți în Domnul constituie o îndatorire și o responsabilitate a creștinilor de a păstra aprinsă flacăra pomenirii din neam în neam sau din generație în generație a celor decedați.
Această cinstire a cimitirelor este o adevărată cultură a sufletului românesc care crede, simte și mărturisește că iubirea izvorâtă din credință este mai tare decât moartea. Mulțimea pomelnicelor și a parastaselor pentru cei decedați sau adormiți în Domnul și pentru eroii neamului constituie un puternic factor de cultivare a conștiinței identității, unității și continuității noastre naționale. Istoria Bisericii Ortodoxe Române dă mărturie peste veacuri despre grija pe care a avut-o pentru memoria înaintașilor.
La fiecare Sfântă și Dumnezeiască Liturghie sunt pomeniți ierarhii Bisericii, ctitorii, miluitorii și binefăcătorii sfintelor lăcașuri, eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și locurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român, precum și pomenirea tuturor celor adormiți în Domnul Hristos, Biruitorul morții.
Iubiți frați și surori în Domnul,
Cu ajutorul Milostivului Dumnezeu, ne aflăm la începutul Postului Nașterii Domnului, numit și Postul Crăciunului. Această perioadă este, în primul rând, o pregătire, o sfințire a sufletului și a trupului nostru, prin Spovedanie și Împărtășanie, dar și prin fapte de milostenie. Faptele milosteniei creștine, privite ca roade ale „credinței lucrătoare prin iubire” (Galateni 5, 6), întăresc comuniunea frățească.
În acest an, am fost chemați să cultivăm mai mult comuniunea fraternă cu românii din jurul granițelor României și din diaspora română. În mod deosebit, mulțumim slujitorilor Sfintelor Altare ortodoxe românești din afara României pentru activitatea și fidelitatea lor față de poporul român, pentru activitatea de păstrare și promovare a credinței creștine ortodoxe, a valorilor spirituale și culturale românești.
Totodată, îi îndemnăm pe românii care trăiesc în diferite zone ale lumii să cinstească memoria și mormintele celor trecuți la viața veșnică, deoarece numai rugăciunea și recunoștința mențin o relație vie între suflete, o comuniune spirituală mai tare decât moartea fizică a trupului.
Traversăm un timp extrem de dificil privind sănătatea și valoarea vieții, când numeroși oameni sunt încercați de noua epidemie, care s-a extins la nivel global. În această perioadă este mare nevoie de rugăciune și de ajutorare frățească, de apropiere de Dumnezeu și de solidaritate practică între oameni.
Prin urmare, și în acest an, ne adresăm preoților și credincioșilor mireni ai Sfintei noastre Biserici cu îndemnul părintesc de a se organiza, la parohii, mănăstiri, protopopiate și la centrele eparhiale, colecte de alimente, haine și medicamente. Acestea vor fi distribuite cu prioritate în cadrul comunității, celor aflați în suferință și în lipsuri, familiilor defavorizate, cu mulți copii, bătrânilor și persoanelor singure, fără copii sau rude, cu precădere celor care locuiesc în mediul rural.
Având încredințarea că veți arăta și în acest an dărnicie creștină și veți răspunde cu dragoste chemării noastre părintești în această lucrare sfântă de binefacere și ajutorare, vă mulțumim pentru generozitatea arătată în anii precedenți și vă reamintim cuvintele Domnului Iisus Hristos: ,,Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” (Matei 5, 7).
Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți românii, din țară și din străinătate, dăruindu-le sănătate și mântuire, ocrotindu-i de tot răul și întărindu-i în tot lucrul bun, spre bucuria Bisericii noastre și a poporului român de pretutindeni, iar pe cei adormiți în Domnul să-i așeze în ceata drepților și să le dăruiască odihnă în lumina și iubirea Preasfintei Treimi.
Cu multă prețuire, vă îmbrățișăm părintește și vă împărtășim binecuvântarea apostolică: „Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh, să fie cu voi cu toți!” (2 Corinteni 13, 13).
† DANIEL
Arhiepiscopul Bucureștilor,
Mitropolitul Munteniei și Dobrogei,
Locțiitorul tronului Cezareei Capadociei și
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
† Teofan,
Arhiepiscopul Iașilor |
† Laurențiu,
Arhiepiscopul Sibiului, Locțiitor de Episcop al Devei și Hunedoarei și Mitropolitul Ardealului |
† Andrei,
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului |
† Irineu,
Arhiepiscopul Craiovei |
† Ioan,
Arhiepiscopul Timișoarei |
† Petru,
Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei |
† Iosif,
Arhiepiscopul Ortodox Român |
† Serafim,
Arhiepiscopul Ortodox Român |
† Nicolae,
Arhiepiscopul Ortodox Român al Statelor Unite ale Americii și Mitropolitul |
† Nifon,
Mitropolit onorific, Arhiepiscopul |
† Teodosie,
Arhiepiscopul Tomisului |
† Calinic,
Arhiepiscopul Sucevei |
† Irineu,
Arhiepiscopul Alba Iuliei |
† Varsanufie,
Arhiepiscopul Râmnicului |
† Ioachim,
Arhiepiscopul Romanului |
† Calinic,
Arhiepiscopul Argeșului |
† Ciprian,
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei |
† Casian,
Arhiepiscopul Dunării de Jos |
† Timotei,
Arhiepiscopul Aradului |
† Ignatie,
Episcopul Hușilor |
† Lucian,
Episcopul Caransebeșului |
† Sofronie,
Episcopul Ortodox Român |
† Iustin,
Episcopul Ortodox Român |
† Nicodim,
Episcopul Severinului |
† Antonie,
Episcopul de Bălți |
† Veniamin,
Episcopul Basarabiei de Sud |
† Vincențiu,
Episcopul Sloboziei și Călărașilor |
† Andrei,
Episcopul Covasnei și Harghitei |
† Galaction,
Episcopul Alexandriei și Teleormanului |
† Ambrozie,
Episcopul Giurgiului |
† Sebastian,
Episcopul Slatinei și Romanaților |
† Visarion,
Episcopul Tulcii |
† Petroniu,
Episcopul Sălajului |
† Daniil,
Episcopul Daciei Felix |
† Siluan,
Episcopul Ortodox Român |
† Siluan,
Episcopul Ortodox Român |
† Timotei,
Episcopul Ortodox Român |
† Macarie,
Episcopul Ortodox Român |
† Mihail,
Episcopul Ortodox Român |
† Ioan Casian,
Episcopul Ortodox Român |
† Varlaam Ploieșteanul,
Episcop-vicar patriarhal |
† Ieronim Sinaitul,
Episcop-vicar patriarhal |
† Timotei Prahoveanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei |
† Nichifor Botoșăneanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor |
† Ilarion Făgărășanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului |
† Benedict Bistrițeanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului |
† Paisie Lugojeanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei |
† Marc Nemțeanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale |
† Sofian Brașoveanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei |
† Damaschin Dorneanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei |
† Emilian Crișanul,
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului |
† Timotei Sătmăreanul,
Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe |
† Nestor Hunedoreanul,
Arhiereu-vicar al Episcopiei |
† Atanasie de Bogdania,
Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe |
† Teofil de Iberia,
Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei |
Pastorala poate fi descărcată în format PDF aici.
„Cei fără minte dispreţuiesc înţelepciunea şi stăpânirea de sine” (Pilde 1, 7). Stăpânirea de sine este așezată de înțeleptul rege Solomon într-un rang foarte înalt - ca însoțitoare a înțelepciunii. De fapt, în toată istoria omenirii, un om lipsit de această calitate esențială nu a fost niciodată considerat înțelept. A-ți pierde stăpânirea de sine devine adesea sinonim cu a intra într-o sferă foarte periculoasă atât a vieții interioare, cât și a celei exterioare, cu a păși mai încet sau mai rapid în tărâmul nebuniei. Fie prin mânie, fie prin mândrie, fie prin înrobirea gândurilor și a plăcerilor vieții, omul pierde calitatea de a dispune de propria sa personalitate, o autodistruge. Și, așa cum observă tot regele Solomon: „Asemenea unei cetăţi cu o spărtură şi fără zid, aşa este omul căruia îi lipseşte stăpânirea de sine” (Pilde 25, 28).
Însă echivalează stăpânirea de sine cu autocontrolul, se identifică oare complet cu acest cuvânt născut de modernitate pentru a descrie omul cu adevărat puternic, dotat cu o forță psihologică aproape înspăimântătoare? Din perspectiva seculară de astăzi, am putea spune că da, dar, din punct de vedere bisericesc, între cele două elemente se cască un abis imens, aproape tot la fel de impenetrabil precum cel dintre Rai și iad.
Stăpânirea de sine, asemenea înțelepciunii, este un dar dumnezeiesc. Și este încredințat, adesea, în mod paradoxal, unor oameni pe care societatea i-ar considera oricum, numai puternici nu. Sfinții fug de putere, de impunerea propriului sine, de această capcană descrisă drept autocontrol de lumea modernă. Nebunii pentru Hristos dezavuează plictisul mental al unui autocontrol născut din egoism. Monahii fug de autocontrolul care-i transformă câteodată pe oameni într-o ceată dornică să imite la nesfârșit deciziile altora. Mucenicii lasă deoparte instinctul de conservare, esența autocontrolului modern. Credincioșii simpli acceptă de bunăvoie o viață plină de necazuri și suferințe, transfigurându-le în bucurie și evitând rigiditatea unui autocontrol care le-ar spune permanent să își vadă de propriile treburi.
Stăpânirea de sine este opusul bisericesc al autocontrolului secularizat. Înseamnă să-ți cunoști iadul interior și să-l înfrunți cu toată tăria. Înseamnă să accepți că nu ești perfect și să nu ascunzi sub masca ipocriziei și a vorbelor iscusite propriile neputințe. Înseamnă să stăpânești peste patimi, să le legi prin pocăință, să le alungi prin spovedanie, să le biruiești prin puterea dăruită de Euharistie. Autocontrolul? Un mecanism psihologic care ar trebui să te ducă la o treaptă superioară a umanității, dar care te face să refulezi în interior tot ceea ce ar putea să nu placă altora. Dacă stăpânirea de sine este născută din lupta la baionetă cu patimile, autocontrolul se naște din cea mai cumplită patimă: iubirea de sine. Acaparat de autocontrol, vrei să fii apreciat pentru calmul tău de gheață, pentru siguranța cu care îți adopți deciziile, pentru aparenta libertate de a-ți trăi viața fără a-ți păsa de consecințe pentru că te încrezi deplin în tine. Foarte bine descrie poetul Victor Hugo această idolatrie a sinelui când spune aproape îngrozit despre o persoană: „Nepăsarea lui semăna mai curând cu liniștea unei stânci decât cu stăpânirea de sine a unui om” (Victor Hugo, Cugetări, trad. de Viorica Ungureanu Cernei, București, Ed. Albatros, 1982, p. 221).
În timp ce îl auzim pe fundal pe Avva Iosif din Panefo râzând smerit și spunând: „Eu împărat sunt astăzi, că am împărățit peste patimi” (Patericul egiptean, Alba Iulia, Ed. Reîntregirea, 2003, p. 109). În primul caz, vedem un prizonier al autocontrolului, în al doilea, un om eliberat de rele prin stăpânirea de sine.
Cu toată tendința noastră spre independență personală, spre afirmare, spre amplă manifestare a calităților sufletești înalte, ceea ce caracterizează de obicei o fire puternică și bine determinată, necesitatea omului de a împărtăși și altora aspirațiile și trăirile ce îl frământă este persistentă. Fiindcă să rămâi închis în sine e imposibil, oricât de perfect ți s-ar părea că ești. Ai tendința atunci, ușor de tot, să aluneci în subiectivism, dar aceasta înseamnă îndepărtare de viziunea obiectivă, deci și de adevăr. Pe când un schimb de păreri, o apreciere din afară cu încurajări sau obiecții constructive vin să evite efectele negative ale gândirii izolate. Vin să stimuleze partea cea bună a cugetării active, făcând ca omul să-și afle rostul în viață adecvat valorilor ce le întruchipează, să-și valorifice cât mai reușit potențialul psihologic și moral raportat la specificul împrejurărilor în care se află. Din viața de toate zilele e bine cunoscut faptul, că în oricare comunitate sau societate ai trăi, aplicarea imperativului comunicării pe viu, adică, punându-se la bază cuvântul, devine cu adevărat inevitabilă.
Pentru creștinii ortodocși care tind să urmeze ferm poruncile dumnezeiești, dar și toate celelalte rânduieli bisericești, destăinuirile gândurilor nedeclarate, uneori chiar adânc ascunse în suflet, în fața duhovnicului, sunt nu doar modalități de purificare sufletească, ci și trasare reală de căi certe ce duc spre mântuire. Însemnătatea acestui act mintal ni se descoperă prin cuvintele pline de învățătură ale Părinților duhovnicești referitor la Taina Spovedaniei (Mărturisirii). De exemplu, Părintele Arsenie Boca – unul din cei mai solicitați duhovnici la români, scria: „În Taina Spovedaniei rogi pe Dumnezeu, căruia I te mărturisești, de față fiind și sluga Sa, tălmaci al voii Sale către tine și chezaș al tău către Dumnezeu – să-ți ierte mulțimea relelor ce le-ai făcut, înșirându-le pe toate, după cum te ajută conștiința”.1 Evident că „tălmaci” și „chezaș” în cazul dat este Preotul duhovnic. În acest context, Episcopul Daniil Stoenescu scria, din experiența sa de viață monahală alături de Părintele Arsenie, că Spovedania este „taina pocăinței, prin care puterea lui Dumnezeu, dată preoților, șterge biruințele diavolului asupra omului”2. Aceste definiții cuprind în sine aspecte de maximă importanță ale comunicării dintre omul credincios și duhovnicul lui, în special când această comunicare decurge din ambele părți fără oarecare pretenții.
La vârsta senectuții, când conștientizarea faptelor de credință e foarte acută, mărturisirile se fac mai migălos ca altă dată, cu mai multă luare-aminte, cu dorință deosebit de mare de a scăpa de păcatele ce le-ai acumulat de-a lungul vieții și totodată și de cele care se țin scai de tine zi cu zi. Iar pentru a evita noile alunecări în păcate, devii nespus de prudent la fiecare pas întreprins și la fiecare vorbă rostită, la fiecare gând zămislit și la fiecare faptă săvârșită. Îți stabilești și menții un autocontrol strict asupra propriului comportament.
Am ajuns și eu să trăiesc și să cunosc particularitățile de vârstă la senectute. Cât de specifice mai sunt ele! Și cât de bine îți deschid ochii la faptele care vin, adesea pe neobservate, să te îndepărteze de mântuire! Concomitent te fac să cauți cu toată sârguința și căile de salvare sufletească, pe care urmându-le, să te învrednicești de veșnică sălășluire în Împărăția cerească. Pentru aceasta se cere o muncă perpetuă, fiindcă ispitele și încercările din partea vrăjmașului viclean sunt nesfârșite. Ne-o spun Părinții duhovnicești, îndemnându-ne la osteneala pocăinței „[…] până la ultima noastră suflare. Că de n-ar fi pocăință, nimeni nu s-ar mântui” (Avva Isaia, secolele IV-V)3. Și Sfântul Marcu Monahul (secolele V-VI) scria: „Pocăința nu se sfârșește până la moarte, nici pentru cei mici, nici pentru cei mari”4. Din asemenea sfaturi am înțeles foarte clar că comunicarea din timpul mărturisirii eu trebuie s-o axez anume pe pocăință. Că se cuvine să mă căiesc cu zdrobire de inimă de fiecare păcat săvârșit, chiar de pare el la prima vedere nu prea însemnat, să mă căiesc de orice intenție rea, de toate alunecările spre încălcarea de porunci. De fiecare dată când mă mărturisesc Preotului duhovnic în felul acesta, tot mai mult îmi dau seama că sunt nespus de nemernică, că am sufletul împovărat din cale afară cu diferite păcate. Ar fi oare creștinește să îndrăznesc să sar peste ele? Să le las pe unele ascunse, îndosite înlăuntrul meu? Bineînțeles că așa ceva se exclude și eu cu toată sfiala le dezvălui în fața duhovnicului în întregime și cu cea mai mare sinceritate. Pocăința în timpul mărturisirii mă reface cu desăvârșire, în special când ea este ascultată, luată în seamă și crezută fără careva dubii de duhovnic. Dar se întâmplă și invers, când din cauza anumitor emoții ce îmi apar pe neprins de veste, eu nu sunt întru totul înțeleasă și atunci sufletul mi se umple de tristețe și amărăciune. Căci în asemenea cazuri pentru mine devine evident: păcatul văzând cu ochii încearcă să mă stăpânească în continuare. Cum mai profită el de abaterile de la normalitatea psihologică a omului! Prioritatea duhovnicului în atare situație este certă, căci numai el poate să repună comunicarea cu credinciosul în albia cuvenită. Iar mie îmi rămâne să accept cu smerenie toate sfaturile lui. Asta însă are loc în cazul în care duhovnicul e înzestrat cu dar preoțesc destul de înalt. La un moment dat eu am fost nevoită să caut un preot-duhovnic după cerințele care mă interesau, pentru a evita situațiile tensionate, în care începusem să nimeresc. De ar fi fost acesta un pas greșit, nu aș mai fi avut pace și liniște în suflet, precum le am în prezent după mărturisirile la noul duhovnic. Mi-au dispărut motivele de a cădea iar și iar în păcatul vorbirii de rău, și al celui de a-l judeca pe aproapele, de a încălca canonul, de a cleveti, la care eram constrânsă în timpul comunicărilor pe un ton nepotrivit.
E nespus de delicată chestia cu mărturisirea a tot ce ai făcut greșit, iar altă dată poate chiar și necuviincios. Altcuiva decât adevăratului duhovnic nu te încumeți să le dezvălui pe toate. Cât de dureros este să afli, din vreo întâmplare, că despre păcatele tale știu mai mulți oameni! Poți să cazi în disperare de la așa ceva, însă mie nu mi se întâmplă, căci de mare folos îmi sunt cuvintele răposatului Părinte Mina Dobzeu, care adesea îi încuraja pe credincioși, zicând: „Uită răul! Rabdă mult! Iartă totul!” E o povață care ne menține pe unda bunei dispoziții duhovnicești și care dă efect neîntârziat, dacă te strădui s-o urmezi întocmai. O știu din propria experiență.
Mărturisirea sinceră și deplină ne învrednicește de mântuire. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne bucurăm de roadele ei!
În ziua ridicării la Ceruri a Sfîntului Ardealului, este nimerit a medita la condiția noastră de nevrednici, care n-am fost încă în stare a recunoaște și oficial Adevărul despre Cuviosul părinte Arsenie Boca. Înfățișez răbdătorilor cititori însemnările de față, rugîndu-mă Sfîntului de iertare pentru îndrăzneală.
Noua carte semnată de Sergiu Ciocârlan Chipul Cuviosului Părinte Arsenie Boca. Premisele unei dezbateri pentru canonizare1 a apărut cu binecuvîntarea Î.P.S. dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Mărturisesc dintru început: curajul scriitorului-prieten de abordare a unui subiect grandios precum sfințenia mă copleșește! Dacă mă încumet totuși să scriu aceste pagini e fiindcă m-am lăsat și eu prins în năvodul „fenomenului Arsenie Boca“ înscriindu-mă într-o asociație purtînd numele părintelui, participînd la simpozioane la Mînăstirea Sîmbăta de Sus, făcînd cîteva pelerinaje la mormîntul de la Mînăstirea Prislop și unul la Biserica din satul Drăgănescu. Peste acestea, scrierile părintelui Arsenie Boca au avut și au asupră-mi un efect fascinant: m-au făcut și mă fac să realizez atitudinea Mariei, sora Martei din Biblie, așezate la picioarele Mîntuitorului Ce-i grăia făcînd-o să uite cu desăvîrșire obligațiile femeiești cotidiene. E o pildă care, ori de cîte ori o aud citită din altar, mă tulbură adînc fiindcă echivalează cu o mărturie a înțelegerii importanței supreme a Adevărului revelat reprezentînd partea bună care nu se va lua de la noi, esențial-ziditoare lăuntric. Desigur că, în mentalitatea vremii, era scandaloasă pentru o femeie preferința de a uita de toate ascultînd pilde ori povețe – oricît de interesante și cu siguranță nemaiauzite ar fi fost ele. Intuiția remarcabilă a Mariei ce-a scandalizat-o pe sora ei mă emoționează și fiindcă văd cîte alte femei din vremea noastră rămîn (unele o viață-ntreagă: nu-i un reproș, ci o constatare!) în sfera vremelnică de preocupări a Martei, fără habar că există pe lume Cineva Care a vorbit odinioară și vorbește și-acum, cu argumente zdrobitoare cui are urechi de auzit, despre Calea, Adevărul și Viața conducînd la veșnica Împărăție Cerească! Evreica Maria, soră și a lui Lazăr, cel ce-avea să fie înviat în chip minunat după patru zile de la înmormîntare de Același Prieten Care coborîse cu smerenie proniatoare printre muritori, seamănă izbitor cu samarineaca Fotini, ce și-a lăsat deîndată goală găleata la fîntînă auzind cuvintele Mîntuitorului și a alergat bucuros-uimită în cetate spre propovăduire, fiindcă înțelesese și ea ce e prioritar în viață: partea cea bună care nu se va lua de la ea – apa cea vie, Cuvîntul lui Dumnezeu!
Or, la această realitate transcendentă trimit și scrierile părintelui Arsenie Boca (le-am avut la îndemînă pe cele puse în circuit public grație strădaniilor prea sfințitului episcop-locțiitor al Daciei Felix dr. Daniil Stoenescu2, ale pr. dr. Simion Todoran și ale monahiei Zamfira Constantinescu3). Am reluat lecturile stimulat de oportuna dezbatere la care ne invită Sergiu Ciocârlan, căruia-i mulțumesc și pentru aceasta – căci nu e puțin lucru să-ți îmboldești semenii către lecturi mai folositoare decît altele. Fericit se exprimă undeva Sergiu Ciocârlan: Duhul care se desprinde din scrierile sale este, de la un capăt la altul, cel al monahului răstignit (p. 98). Ajung astfel la argumentul capital în privința canonizării neîntîrziate a prea cuviosului părinte duhovnic, scriitor și pictor Arsenie Boca, anume lucrările sale, punînd contraargumentele formulate pînă în prezent pe seama dezinformărilor și deopotrivă a insuficientei documentări (nici nu vreau să iau în seamă răutățile și cecitățile omenești inerente firii imperfecte a fiecăruia dintre noi!).
Înainte de abordarea demersului publicistic ce face obiectul acestui articol simt obligația de a mai face o precizare. Dan Dumitru Lucinescu, de la a cărui trecere la Domnul s-a comemorat un an pe 20 cuptor 2021, ne-a relatat cu vie emoție împrejurările în care, identic puzderiei de Marte, de Toma și de alți îndoielnici inși de pe lume bazați exclusiv pe rațiune, și-a văzut spulberate dubiile. Nu-l cunoscuse pînă atunci pe părintele Arsenie Boca. Aflîndu-se însă într-o zi, în aer liber, retras la o distanță apreciabilă la umbra unui copac, după o slujbă la care luase parte părintele înveșmîntat în alb, cum obișnuia, înconjurat de mulțimea care-l ascultase predicînd și care stăruia înghesuindu-se încă în preajma lui, a gîndit că, atrăgînd atîta lume, s-ar putea la fel de bine să fie vorba despre un impostor cu oarecare capacități intelectuale mediocre sau despre un om cu adevărat ales de Dumnezeu. A fost în scurtă vreme trezit la realitate din aceste meditații de glasul părintelui Arsenie care-și făcuse cărare printre oameni pînă la el adresîndu-i-se: „Ei, Dane, cum e? Sînt ori nu un impostor?“ A reacționat ca lovit de un fulger, întîlnirea aceea marcîndu-l pentru toată viața pe aviatorul, inventatorul de excepție și scriitorul care a fost Dan Dumitru Lucinescu, deținut politic trecut și pe la Pitești...
Ce-și propune Sergiu Ciocârlan să prezinte cititorilor laici ori clerici în cele peste trei sute de pagini? Iată: lucrarea aceasta nu reprezintă un studiu de tip academic, ci doar o provocare pe marea temă a receptării vieții și lucrărilor Cuviosului (p. 17), ea nefiind nici pe departe rezultatul competențelor de analiză, de recuperare a conexiunilor și de fină receptare, ci urmarea firească a unui mod specific în care Cuviosul alege să se înfățișeze oamenilor dintr-o anumită epocă. E încă o probă a smeritei-cugetări că a dorit să pășească întru această carte, să se dezvăluie acceptînd tot felul de interogări venite pe un fond de incertitudine și ezitare uneori, răspunzînd de fiecare dată într-un fel propriu lumii gîndurilor noastre. Acolo unde nu a fost cuvînt, a preferat tăcerea. Cartea capătă accente provocatoare în zonele ei de tăcere bine definite. În cele din urmă, autorul rămîne cu negrăita mulțumire că Domnul l-a îngăduit părtaș la această minunată lucrare de iubire față de oameni (p. 19); nu e vorba de un studiu exhaustiv, ci de unul ilustrativ, orientativ, care restituie chipul autentic al viețuirii Cuviosului Părinte Arsenie prin implicarea a două valorizări – cea negativă (cu toate ramificațiile ei contextuale) și cea prezumată de scrierile Cuviosului [...] Fiind vorba despre un studiu de receptare, am preferat o abordare tematică, în funcție de denunțurile mistificatoare specifice. Evident, am păstrat structura cronologică în cadrul fiecărui capitol, fără ca acest criteriu să configureze planul general al lucrării (p. 24).
Titlurile capitolelor și ale subcapitolelor sînt incitante: Rolul agenților de influență ai securității în specularea, răspîndirea și inocularea narațiunilor mistificatorii (Mitul „comunismului național“. Noua ipoteză de lucru a Securității; „Scenariul“ aplicat Cuviosului. Agentul de influență „Viator“; Canonul relativizant. Agentul de influență „Florică“; Reacția Părinților duhovnicești de la Mănăstirea Slatina. „Popa Ion“ – agent de influență „avant la lettre“ în anii 1953-1954); Specularea disensiunilor și cristalizarea narațiunilor mistificatoare; Izolarea. Întreruperea comuniunii (Sensul scrisorilor trimise de Cuviosul Părinte Ilie Cleopa; Receptarea alternativă la nivel oficial; Un document al receptării alternative. Poziția Patriarhului Justinian Marina; Concepția Cuviosului. Replierea în fața avalanșei narațiunilor mistificării; Isihast în București. Duhovnicia de nișă; Cum continuăm să-l izolăm astăzi pe Cuviosul Părinte Arsenie prin dispoziția noastră minimă de a-l înțelege); Neascultarea de un povățuitor duhovnicesc; Atitudinea de compromitere față de puterea politică; Confundarea chipului autentic al Cuviosului cu fenomenul „Arsenie Boca“ etc.
Din impresionanta listă a turnătorilor („înnobilați“ de autor prin sintagma eufemistică „agenți de influență“!) care au dus la alcătuirea portretului negativ oficial al „obiectivului Bratu“, listă pe care am alcătuit-o citind atent foarte bine documentata lucrare, rezultă grozăvia formei de totalitarism ce a mutilat spiritualitatea românească aproape cinci decenii (s-ar părea că tocmai acestei ample lucrări satanice urmările post-decembriste persistă încă): „Viator“, „Florică“, „Popa Ion“, „Văleanu Ion“, „Giar“, „Dragota“, „Mironescu“, „Crișan“ / „Crișu“, „Ionescu Ion“, „Timofte“, „Dan“, „Mușat“, „Rafael“, „Iulian Nicoară“, „Dragomir Maria“, „Tatiana“, „Păltiniș“, „Poenaru Ion“, „Constantinescu Ileana“, „Negură“, „Neacșu“, „Bolklor“! Trec peste strîngerea de inimă provocată de alcătuirile delatorilor căci ele trebuie cunocute de cititorul onest avînd un rol decisiv în conturarea portretului urmăritului monah – de la primul pînă la al optulea turnător de pe listă – și calomnierea îndîrjită a „mireanului“, în continuare la contribuția primilor adăugîndu-se cea a minimum altor paisprezece. Mă voi limita să pun în paralel doar două astfel de portrete apelînd la detașarea dobîndită grație formației mele de profesor de literatură.
Primul e creat de Dudu Velicu, alias „Viator“: Azi, joi, 20 februarie 1947, a venit la Facultatea de Teologie arhimandritul Arsenie Boca din Sibiu (locuind în strada Niculescu-Bazar, no. 9). El își are locuința la Mănăstirea Sîmbăta de Sus din Ardeal, unde este foarte bine cunoscut, chiar renumit, ca unul care ar avea darul de a cunoaște tainele omului, de a face comunicări care întrec banalul și uimesc pe interlocutor. În Ardeal este cunoscut ca „Părintele Arsenie“, uneori „Sfîntul“. E plimbat în mod misterios, ca o vedetă. L-am văzut la facultate. Un bărbat la vreo 45 de ani, înalt, brunet, uscățiv, suplu, ochi căprui, scînteietori și fascinanți, ascunși puțin în orbite, barba mare, neagră, îi acoperă fața bine, poartă o giubea din stofă călugărească și [e] încins cu o curea lată, închisă cu un fel de pafta pe care e săpată monograma creștină. Asistase mai întîi la o oră de mistică a profesorului Stăniloae. După aceea, a rămas în sală împreună cu „adepții“ săi, căci un mănunchi bun de doamne și cîțiva tineri nu-l slăbeau din ochi, sorbindu-l. [...] Arsenie nu făcea cîtuși de puțin impresia unui ascet, trăitor al Evangheliei, sau un singuratec, care prin interiorizare și trăire să ajungă la o înaltă concepție de viață. Din contra, jovial, veșnic rîzînd, cu mișcări iuți, necontrolate, nestăpînite, cu mîinile cînd la spate, cînd la centură etc. Este grandoman. În concluzie: Șarlatania nu-i este străină acestui om, care, avînd în vedere postura lui, felul lui de a se prezenta, conjugat cu prezența în juru-i a grupului de femei, amintește atitudini vechi, istorice, experiențe triste în Biserica rusă: blâstâ (p. 32). Acestă descriere – comentează Sergiu Ciocârlan – reprezintă nucleul din care se vor nutri toate narațiunile mistificatoare lansate sau speculate ulterior de Securitate. Aici sînt cuprinse in nuce marile acuzații aduse Cuviosului Părinte Arsenie de atunci și pînă astăzi (pp. 32-33).
Al doilea portret aparține unui publicist „dilematic“ din 2017: Este peste și în toate formele: icoane, cărți, afișe, medalioane, brelocuri, magneți de frigider, conturi de Facebook. Un tlönian ortodoxist! Credincioșii îl poartă la chei, la portofel, la oglinda retrovizoare, la încheietura mîinii, la gît, în suflet și în inimă. Merg în pelerinaj în locul unde a trăit, îi fotografiază pictura, îi conspectează cărțile, dau like-uri avatarurilor lui de pe rețelele sociale, se roagă cu rugăciunile lui, vorbesc cu vorbele lui. Sau cu vorbele pe care alții i le-au pus în gură tipărind cărți pe care, de fapt, nu le-a scris niciodată. Căci, precum altădată Sandra Brown, la tarabă găsești cu numele lui mai multe cărți decît a scris. Este un fenomen pe care Biserica Ortodoxă nu știe deocamdată cum să-l gestioneze. Căci e ortodox pe cont propriu. Pare că avea mai multă charismă decît har. E canonic fără a fi, aparent, canonizabil. A devenit iconic într-o religie care nu acceptă chipul cioplit (pp. 262-263). Fără s-o fi vrut, poate, autorul enumerativ-zeflemist izbutește o mărturie incontestabilă despre oglindirea vie, specifică unui Sfînt permanent rugător bineplăcut lui Dumnezeu în contemporaneitatea stigmatizată, vai, în chip ridicol de kitsch a zilelor noastre! Poate fi, oare, tras la răspundere Sfîntul încă necanonizat pentru toate acestea? M. C., identic atîtor altor cugetători reci (– harfe zdrobite), căldicei ori pietiști, îmi pare incapabil să fi gîndit atît de departe, dar, copleșit de realitate, se lasă legănat de aparențele materiale cu atîta nedisimulată plăcere încît stîrnește hazul! Abia dacă îl salvează de la eșuarea în ridicol seria interogațiilor pe care le formulează în continuarea articolului său – aceasta cu o condiție însă: ca măcar două dintre enunțurile sale să nu fi rămas facile exerciții retorice, anume: ce știm noi despre omul Zian și despre preotul Arsenie, despre calea și viața sa, despre opera și lucrarea lui și care este învățătura lui (cf. idem); altfel exprimat, odată reperate aceste necunoscute, trecînd mintenaș la fapte, nu i-ar fi stricat gazetarului studierea operei Cuviosului Părinte Arsenie Boca! Un pas mai mult pare a fi făcut în această privință M. V., un coleg de pagină în același hebdomadar. Într-un stil aproximativ, acesta constată cu năduf: publicarea haotică, lipsită de discernămînt, non-reacția critică la edițiile parazitare (aproape nicăieri în presa creștină fie oficială, fie laică [sic?]), nu fac decît să sporească confuziile [sic!] și intoxicările lansate pe piață de poliția politică încă din anii ᾽40-᾽50 la adresa lui [sic!] Arsenie Boca (p. 263).
Ambilor colaboratori la numărul 697/2017 al revistei „Dilema“ citați de Sergiu Ciocârlan le vine acum în întîmpinare excelent documentatul studiu prin care vrea să se urnească din loc împotmolitul car al canonizării „Sfîntului Ardealului“: Absența unui demers instituțional solid, întemeiat pe studiu istoriografic și argumente ale vieții duhovnicești, care să răspundă în cea mai mare parte ezitărilor, obiecțiilor, defăimărilor reprezintă, la momentul actual, alături de lipsa dezbaterii de tip eclesial, principalele carențe în gestionarea proiectului canonizării Cuviosului Părinte Arsenie (p. 298). Oricît ne-ar împovăra lectura textelor defăimătoare, unele vădit pătimașe, la adresa Părintelui Arsenie Boca, incluse fără ură și fără părtinire în această grea și necesară carte clarificatoare, subscriu îngîndurat concluziei autorului: receptarea întîmpină anumite „bariere“ – temporale, culturale, spirituale. În cercetări de acest tip trebuie luat în considerare faptul că noi nu mai avem astăzi acces la un anumit context revelator, perimat de la o epocă la alta și aproape inutilizabil prin slăbirea memoriei culturale. Și tocmai acesta a fost sensul demersului nostru, anume de a recupera acel context prin solicitarea memoriei culturale cu ajutorul instrumentelor care ne stau la dispoziție, în scopul descoperirii cauzelor unei astfel de înțelegeri alternative, neconforme cu chipul autentic al viețuirii Cuviosului (p. 299).
Nu se poate încheia articolul meu despre o asemenea carte – oricît de concis mi l-aș fi propus cu gîndul atît la răbdarea cititorilor cît și la disponibilitățile de tipărire – fără a opune celor două portrete deja schițate și chipul real al Cuviosului Părinte Arsenie Boca – personalitate cu adevărat puternică și complexă [...], figură de-a dreptul profetică (cf. p. 35) evadînd extraordinar atît din tiparele convenționale călugărești cît și din cele general umane și punînd în mișcare, așa cum s-a văzut, o armată de securiști și de turnători – fie: „agenți de influență“ cum îi alintă autorul!... Misiunea slujbașilor regimului comunist e surprinsă astfel: Un monah cu o personalitate copleșitoare, slujitor al Bisericii, reprezentînd un pericol real și constant pentru puterea comunistă, trebuie convertit într-un simplu cetățean, într-un individ oarecare în statul socialist. De acest individ, Biserica trebuie să se dezică atît oficial, cît și informal (p. 39). Se știe că la alungarea din Mînăstirea Prislop au contribuit și consilierii Episcopiei Aradului, Petru Vancu și Cornel Oros, foști preoți greco-catolici deveniți instrumente ale securității. Lor li se adaugă ieromonahul Ioasaf Popa, care sugera într-un articol al revistei „Studii Teologice“ din 1953 îndepărtarea din mînăstiri a celor vinovați de greșeala de orientare din partea unor duhovnici care nu sînt pe de-a-ntregul pătrunși de spiritul unității de acțiune și disciplină (cf. p. 67). Misiunea tuturor acestor instrumente aflate la cheremul securității a fost ușurată de adevărul că părintele Arsenie Boca nu se afla pe linia monahismului tradițional, ci într-o zonă controversată (cf. idem) – anume una în care, în aroganța și nechibzuita lor rîvnă, soborul [unor mînăstiri] au abandonat smerenia și modestia vieții monahale românești, rînduielile sfintelor canoane și legea cultelor. Dornici de laudele oamenilor, dar și de banii cu sudoare ai credincioșilor, duhovnicii și starețele acestor mănăstiri învățau pe credincoșii veniți minuni ale stareței sau îi supuneau unor metode parapsihologice, speculînd de fiecare dată aversiunea credincioșilor față de comunism și aducînd zeci și sute de mii de credincioși la mănăstirile lor. „Scîrțîiau roțile trenurilor de mulțimea credincioșilor“, după expresia unuia dintre acești duhovnici (p. 68)4. Amestecînd cu rea intenție situațiile diferite din mînăstirile Vladimirești și Prislop, autorul acestor fraze răstălmăcește uluitor contextul politico-ideologic adăugînd: Aceste două mari mănăstiri fără tradiție au pus și mai mult în gardă Securitatea și Departamentul Cultelor, care pîndeau vreme cu bun prilej să atace elita vieții creștine românești, adică monahismul (pp. 68-69)5. Este modul de raționament al neocomuniștilor de după 1989 pe care l-aș asemăna cu exemplul știut din lumea animalelor: „pisicile cad mereu în picioare“! În realitate, Sergiu Ciocârlan afirmă că principiile Cuviosului Părinte Arsenie impun o conduită a izolării, o retragere într-o lume marginală, nicidecum un conflict deschis cu puterea politică (p. 69). Tăcerea lui proverbială (vorbăria mi-a fost urîtă de cînd mă știu. Chiar numele călugăresc mi l-am ales pentru că Avva Arsenie își alesese nevoința tăcerii, prin care s-a desăvîrșit interior6; comunicarea cu croitoreasa mănăstirii se face doar în scris7 – p. 81; Părintele Arsenie de mult timp nu mai vorbește cu nimeni, și-a însușit legea monahală e tăcerii 8 – p. 82 etc.) a fost interpretată ca slavă deșartă ori sfidare. Realitatea este că îmbrățișînd tăcerea, Cuviosul Părinte Arsenie revine la o stare proprie, la un model isihast pe care și l-a dorit tot timpul (p. 84). După izgonirea nedreaptă din mînăstire în baza deciziei nr. 2407/1959 semnată de episcopul Andrei Magieru9 hotărîrea de a locui alături de monahia Zamfira și de mama ei a fost o veritabilă „mană cerească“ pentru toată cohorta zvonacilor! Despre reacția psihologică față de decizia de a pleca îmbrăcat civil din mînăstire după două decenii de viețuire mînat de chemare duhovnicească nu se poate presupune decît că el urmează cele rînduite de Domnul în viața sa, neîngăduind cruțarea de sine, fiindcă numai o astfel de „sabie“ poate tăia „lăstărișul sălbatic“, dezvăluind „făptura cea nouă“. Astfel, continuînd în termenii antropologiei pauline, un eveniment, care în concepția „făpturii celei vechi“ este o adevărată tragedie, pentru „făptura cea nouă“ are însemnătatea „nașterii din nou“. Cuviosul chiar spune: „Sîntem deci antrenați într-o nouă cunoaștere a condiției umane“10 (pp. 85-86). Cum arată Sergiu Ciocârlan, situația Cuviosului pare dificil de lămurit și astăzi cînd noii detractori au preluat ștafeta de la cei care, între timp, au trecut la Domnul. Totuși, este surprinzător faptul că nu detractorii reprezintă cauza nelămuririi situației Cuviosului Părinte Arsenie, ci lipsa dispoziției noastre de a cerceta și de a ne apropia de viața și [de] lucrările sale (p. 75). În sens lămuritor vine pentru noi o scrisoare trimisă monahilor de la Mînăstirea Sîmbăta de Sus, unde era luat cu asalt de mulțimea credincioșilor, după ce-a plecat de acolo: Pustietatea cea dinafară a locului, constrîngerea lui de a mă aduna la chilie între scripturile Părinților, mă umple de recunoștință către ocîrmuirea cea de deasupra, care m-a scăpat puțin din îngrămădeala și jefuirea de la Sîmbăta. Nu m-aș mai duce de-aici, nici printre oameni n-aș mai ieși, dar nici pe ei nu i-aș mai lăsa să mă mai îngrămădească. Nu poți fi și cu Dumnezeu și cu oamenii. Fiți mîngîiați că de mult folos mă bucură Dumnezeu aici (p. 75-76)11. Dacă ar fi să judecăm după aparențe, după cum rezultă dintr-o mărturisire a Lidiei Stăniloae, obligat să trăiască o vreme în București, părintele Arsenie Boca devenise alt om, anume un cetățean oarecare, după voia regimului comunist: L-am întîlnit odată pe stradă: civil, fără barbă. Nu mai avea nici rasa albă care-i dădea prestanță. Dacă n-ar fi fost acel chip cu trăsături prelungi, caracteristice, nu l-aș mai fi recunoscut. Nu mai era Părintele Arsenie cum îl știam, cel care în tinerețe, îngenunchea în zăpadă, pe o scîndură îngustă, rugîndu-se. Sau cel care, mai tîrziu, vorbea credincioșilor ce-l ascultau cu venerație: „Măi, ce știți voi? Și așa nu pricepeți ce vă vorbesc eu păsărește!“ Devenise o persoană anonimă, un trecător pe străzile Bucureștiului și atît (p. 87)12. Adevărul este altul, așa cum au înțeles, din fericire, unii cercetători, pentru a scăpa de urmărirea agasantă a Securității [părintele] Arsenie Boca a acceptat acest joc (mai tîrziu va reveni la aspectul său tradițional), plimbînd prin Bucureștiul stupefiat silueta unui dandy despre care lumea bîrfea că s-a căsătorit cu Julieta Constantinescu, fosta stareță Zamfira. Toate zvonurile și răutățile au fost tratate de [părintele Arsenie] Boca cu umorul fin specific inteligențelor superioare și, în foarte scurt timp, cei care au vrut să vadă au constatat că în fața lor, dincolo de aspectul de mirean, se află același călugăr plin de trăire duhovnicească și de putere în cuvînt (p. 88)13. La rîndul său, Sergiu Ciocârlan comentează comprehensiv: Aceasta este măsura kenozei și a răbdării pe care Domnul i-o rînduiește, iar Cuviosul continuă a viețui în Hristos chiar într-o astfel de stare de deplină părăsire. Perseverent, învață a muri clipă de clipă, urmînd Domnului. „Căci moarte ne este lepădarea de sine, tăierea voii, ascultarea necondițioată, luarea crucii în fiecare zi: ocara, foamea, lipsurile, boala, înstrăinarea, nedreptatea, neapărarea, neputința, prigoana, primejdia între frați mincinoși, ba chiar vînzarea și temnița. Prin aceasta se dovedește viața cea după Dumnezeu și a morții omorîte“ (p. 88)14. Eșecul lamentabil al securității în privința „obiectivului“ vizat – retras între timp în activitatea artistică – îl anticipează informatorul „Dan“ într-o notă datată 24 iunie 1964: Arsenie Boca manifestă față de sursă o superioritate și o indiferență care nu-i permit sursei să intre în discuții deosebite. Nu-l interesează nimic. Sursa a fost de două ori la atelier pînă acum. Poate că această atitudine de datorește și faptului că la atelier a fost și Sofian Boghiu și ceilalți doi pictori Tudorache și Palade. Nu vorbește decît monosilabic, răspuns scurt și rece (p. 91). Peste aproape doi ani „Mușat“ e obligat să constate același fel de a fi liniștit și reținut dar obține ceva mai mult decît colegii săi turnători, anume declarația că părintele-pictor se simte foarte fericit cu sfinții pe care îi pictează și că autoritatea spirituală (Patriarhul) dacă nu vrea să-i dea o altă însărcinare pe care a avut-o în trecut și pe care, fie vorba între noi, nu depinde de mine să o doresc, înseamnă că nu are trebuință de mine sau că nu corespund vederilor sale (ale Patriarhului) și deci este bine și trebuie să mă simt fericit în situația în care mă aflu (p. 92). M-am înfiorat citind acest raport, fiindcă am fost nevoit a exersa eu însumi, cîndva, trăind în regimul comunist, acest mod de comunicare mediată de informatori! În plus, orice trăitor creștin înțelege că atitudinea părintelui (calea smerită a duhovniciei de nișă – cum o definește Sergiu Ciocârlan la pagina 93) îi definește hotărîrea tare de a muri lumii, conform învățăturii patristice, pe care însuși Sfinția Sa o teoretizase15: Ca să poți să nu judeci pe nimeni roagă-te pentru ei pe nume, după cuvintele din Predica de pe munte, că toți ne ajută să ne curățim de mîndrie, de iubirea de sine și de părere; că toți spre ajutorul nostru, spre mîntuire, sînt îngăduiți de Dumnezeu – de aceea e strîmtă calea mîntuirii și puțini merg pe ea – că-s puțini cei ce-ajung la priceperea asta (p. 92). Drama nu era a părintelui – monah răstignit, cum îl numește scriitorul – ci a contemporanilor săi și, în ultimă instanță, este a fiecăruia dintre noi, căci un om care face din lăpădarea de sine un crez zilnic, fie el monah, nu poate fi înțeles de cei din jurul său decît dacă și aceia își fac din lepădarea de sine un crez zilnic. E chiar glasul [Apostolu]lui Petru atunci cînd nu putea înțelege de ce trebuie să pătimească Hristos răstignire [...]. Cuviosul Părinte Arsenie ne arată că pe calea răstignirii nu este nicio limită. Dacă avem alte repere de monahi cu viață cuvioasă, nu greșim; dar de ce să dăm curs unei receptări alternative numai pentru că nu avem dispoziția de a înțelege modul total în care acest Cuvios își trăiește chemarea de monah? (Pp. 99-100).
Cartea lui Sergiu Ciocârlan ne invită stăruitor la (re)descoperirea scrierilor părintelui Arsenie Boca (măcar în ceasul al doisprezecelea – astăzi e atît de simplu!). De asemenea, pictura lui vrea să ni se descopere înălțimea de trăire creștin ortodoxă la care a ajuns din mila Proniei Cerești: de ce să-i refuzăm oferta?...
Cîteva fraze în plus față de învinuirile politice aduse de oameni înguști la fire: de ce a îngăduit tuturor apropierea de el, inclusiv legionarilor, de ce nu s-a opus fățiș regimului comunist etc. Unor turnători „obiectivul“ le va răspunde fără înconjur: Eu n-am făcut politică niciodată și nici nu voi face (cf. p. 254). Cuviosul Părinte Arsenie nu are nimic politic în sine – precizează deci autorul cărții pe care o comentăm – iar asta ne face să-l privim astăzi cu suspiciune. Este mai mult decît poate cuprinde gîndirea noastră atunci cînd este fixată în idei omenești, în rîvnă psihologică. Nu reacționează în modul pe care zelotismul ni-l sugerează, dar iată că-și pune toate întrebările pe care ar fi trebuit să ni le fi pus și noi pînă acum. [...] Creștinul este sub stăpînire ateistă. Va asculta de aceasta? Dar conducerea Bisericii cum îl îndrumă să procedeze? [...] (p. 236). Celor care au dispoziție duhovnicească (ochi de văzut, urechi de auzit și minte de a pricepe), părintele le adresează următoarele: Mîntuirea ne-o putem cîștiga indiferent ce formă de guvernămînt ar avea lumea; ce reformă monetară ar aduce stăpînirea; ce reformă ar suferi proprietatea particulară; ce soartă vor avea toate instituțiile omenești; și – capăt peste toate – ce măsuri vor lua oamenii împotriva lui Dumnezeu. Toate-s deșarte, toate cele omenești se duc, nu trebuie să ne cramponăm de ele cînd stăpînirea (și nu este decît de la Dumnezeu îngăduită) le cutremură și ne dezleagă de ele. Mi se pare că astea-s cele mai nimerite împrejurări de mîntuire. [...] E foarte limpede – avem mărturia conștiinței fiecare – că de bună voie nu ne nevoim spre desăvîrșirea noastră, de aceea îngăduie Dumnezeu încercările, ca prin răbdarea lor „ca de la Dumnezeu“ să se împlinească ceea ce lipsește din nevoința noastră cea de bună voie. Drept aceea trebuie să binecuvîntăm pe cei ce ne blastămă, să iubim pe cei ce ne urăsc și ne prigonesc și trebuie să ascultăm stăpînirea în cele ale lumii acesteia; dar mai presus de acestea, trebuie să ne supunem stăpînirii cînd vrea să ne taie capul. Ei se desăvîrșesc în ale lor, noi, prin mîinile lor, primim desăvîrșirea de la Dumnezeu (p. 239)16. Drept e – cum afirmă Sergiu Ciocârlan mai departe – că supraviețuirea limitează duhul, pe cînd asumarea Crucii ne vindecă de orice frică (p. 242) și că e vorba de contexte social-politice diferite, dar fermitatea formulării părintelui răzbate peste vremuri precum frazele demne de Pateric: Reacționez însă împotriva păcatului ateismului, păcat împotriva Duhului Sfînt, păcat împotriva Adevărului – și Dumnezeu este Adevărul –, pentru vina asta, da, stăpînirea poate să-mi taie capul, că o ascult (idem)17.
Ispitei de a cădea în frazeologia encomiastică obișnuită oamenilor de rînd aflați în atingere cu spirite atît de înalte încerc să mă sustrag, lăsînd în încheiere a săpa luminos în conștiințele cititorilor frazele Arhiepiscopului Sibiului și Mitropolit al Ardealului, dr. Laurențiu Streza: Binecuvîntăm cu bucurie apariția acestei lucrări [...] și nădăjduim ca – alături de alte studii importante apărute pînă acum – să fie un pas înainte spre definitivarea procesului de canonizare. Acesta este un act necesar de recunoaștere și recunoștință – pentru cel care a luminat și a fost ajutorul atîtor generații de creștini ortodocși din Ardeal, și nu numai – și, totodată, un îndemn din partea Bisericii de a se continua renașterea spirituală în duh filocalic începută acum cîteva decenii la Mănăstrirea Brîncoveanu. (Cf. Cuvînt de binecuvîntare, p.10).
Sfinte Cuvioase Părinte Arsenie, roagă-te pentru noi!
În pantaloni scurți…Unde?...şi de ce?...
Traseul Părintelui Arsenie din 20 07 1962 de la orele 5.30 la 22.40 este descris în amănunțime de securistul Ene în raportul din Dosar I 2637, semnat de același vajnic şi docil funcţionar al regimului comunist, la 23.07.1962. Va fi fost un gând zburdalnic în cugetul Părintelui Arsenie, când, în calea dinspre Sinaia către Crucea de pe Caraiman, fără să fi fost mare zăpușeala, ba dimpotrivă, fularul şi cerul fără soare ne sugerează răcoarea altitudinii, pantalonii scurți ai drumețului provoacă mirarea. Atunci, dar şi acum, în pragul canonizării. Ciudat, foarte ciudat.
În fundalul fotografiei, făcute de securistul al cărui raport îl avem mai jos, se afla cabana Vârful cu Dor. Frumos nume.
Bratu (Boca) şi Beti (Zamfira) discutând au ieşit din gară (Sinaia) continuând să meargă pe aleea din faţa gării continuând să urce câteva trepte ieşind în str. 30 Decembrie continuând să meargă pe aceasta, Intr. Furnica, str. Furnica, aleea Piscului, Vârful cu Dor oprindu-se într-o poiană unde Bratu s-a schimbat de haine îmbrăcând un pantalon scurt, timp în care Beti s-a odihnit. După cca. 10 minute Bratu cu Beti au pornit la drum mergând pe aleea Piscului Vârful cu Dor spre cabana Alpină cota 1400.
Așa scrie în raportul său agentul Ene, cel care i-a urmărit pas cu pas de la plecarea din Bucuresti, Gara de Nord, la Sinaia, sus pe Bucegi, la Caraiman, Buşteni şi înapoi, la pag. 76 din vol. 3 Părintele Arsenie Boca în arhivele securităţii, Editura Agnos – Sibiu 2016.
Încercând acum să facem o prognoză a acelui timp trecut, putem spune că Părintele Arsenie se afla în urcuşul său pe Cărarea Împărăţiei, ascensiune propusă mai târziu nouă, celor mulţi învăţăcei ai săi, între copertele binecunoscutului volum. Dar parcă nu ar fi deajuns şi ar mai fi şi altceva…Anume?...
Împărăţia este inaccesibilă multora dintre noi, iar Calea este bifurcată din pricina celor două chemări simultane şi antinomice. Dilema se topește imediat ce ne amintim de istoricul locului.
Mănăstirea Sinaia a fost zidită la 1695 de marele spătar Mihai Cantacuzino, fiul postelnicului Constantin, și numită de Dositei, Patriarhul Ierusalimulul, „Mănăstirea Buceagul”. Numirea de Sinaia a dat-o mănăstirii spătarul Cantacuzino, după cum se vede din „actul de fondațiune”:
„Am zidit din temelie și am înălțat un schițișor, numindu-se Sinaia, după asemănarea Sinaiei cei mari și după-cum arată și Patriarchul Țarigradului Gavriil (1702), pe care Sinaia au numit-o bine făcând, îndemnându-se de multă dragoste și cucernicie ce avea către sfântul și de Dumnezeu umblatul muntele Sinaiei”.
Dar umblatul pe muntele Sinai l-a făcut Moise, marele Prooroc chemat de Dumnezeu Tatăl vechiului Testament, Yahveh, Adonai, Savaot, ca să scoată poporul evreu din robia lui faraon, peste Marea Roşie, despicată cu toiagul, până în pustia Sinaiului. Vreme de patruzeci de ani a durat periplul, când toţi cârtitorii acestui greu transfer se pierduseră pe drum, fie din pedeapsa divină, fie din slăbiciunile anilor. Iar pedeapsa divină a fost cumplită, când la porunca dumnezeiască scoarţa pământului s-a crăpat şi hăurile infernului i-a înghiţit pe necredincioşi sub ochii încremeniţi de spaimă a celor fideli lui Moise. Şi acest vas ales de Dumnezeu, urcând mereu, nu se opreşte niciodată din urcuş, cum scrie Sf. Grigorie de Nyssa, nici nu-şi pune vreun hotar sieşi în mişcarea spre înălţime, ci, odată ce a pus piciorul pe scara ce se sprijină de Dumnezeu păşeşte pururea spre treapta de deasupra şi nu încetează a se înălţa, pentru că mereu descoperă altceva deasupra treptei atinse.
Iată cum pe acest picior de plai, pe-o gură de rai carpatin, se îndemna Părintele Arsenie către cerurile deschise, văzute cândva de Sfântul Arhidiacon Ştefan, sub norul de pietre ucigaşe zvârlite de farisei, care îi deschideau astfel porţile Edenului. Prin aceleaşi porţi Tatăl nostru a trimis din ceruri degetul Său de foc orbindu-l pe Moise cu cele ZECE PORUNCI, ca o chemare a Tatălui Ceresc către toată omenirea, până în prezentul tot mai tulbure în care ne aflăm.
Prin raportul agentului Ene, păstrat în arhivele securităţii, Părintele Arsenie, cel urmărit pas cu pas, a ştiut că peste timp şi ani, va fi cineva chemat de îngerul său păzitor să descopere noilor generaţii calea ascendentă a veşniciei noastre, poteca din Carpaţi, deschisă de Stareţul de la Prislop. Precum Moise şi-a condus poporul spre Ţara Sfântă trecând prin Sinai, chemat pe munte pentru a primi cele Zece Porunci scrise de Însuşi Domnul Savaot, la fel şi noi, românii, am primit chemarea Părintelui Arsenie de a urca în suflet şi în viaţa noastră, a fiecăruia, treptele pe Cărarea Împărăţiei. Acolo aflăm câteva pagini inspirate de periplul poporului evreu spre Ţara Făgăduinţei prin deşertul Sinaiului: “Căutat-am printre ei, să găsesc un om ca să se poarte cu dreptate înaintea feţei Mele pentru ţara aceasta şi n-am găsit” (Iezechiil 22,30) şi continuă Părintele Arsenie: „Primul drept, care a stat înaintea lui Dumnezeu pentru alţii a fost Avraam. Altul a fost Moise, care chiar a strâmtorat pe Dumnezeu, ca să ierte norodul care făcuse păcat mare, închinându-se la viţelul de aur”. Dar şi pe Sinaiul nostru din Bucegi se află un viţel de piatră despre care vom afla în viitoarea PROGNOZĂ A TIMPULUI TRECUT.
Statisticile ultimilor ani arată că foarte multe căsătorii sfârşesc cu divorţul. În anul 2013, de exemplu, una din cinci căsătorii s-a terminat prin divorț, conform unui studiu. De ce oamenii nu se mai iubesc? De ce s-au plăcut la început, iar mai apoi „vraja” s-a risipit, cocktailul hormonal s-a consumat? Omul pe care înainte îl iubeam acum ne calcă pe nervi. Sentimentele bune s-au pierdut pe drumul arid și aspru al acomodării unuia cu celălalt.
Din nefericire, „da”-ul spus cu convingere atât pentru bine, cât şi pentru rău se dovedeşte, în tot mai multe cazuri, doar un răspuns la o întrebare neutră, precum „este cerul albastru?” Adică un răspuns fără valoare, care nu arată loialitate sau angajament, ci mai degrabă reacţie la o emoție sau dispoziție temporară, care întotdeauna este fluctuantă și imprevizibilă. De ce ajung soţii să se privească în ochi cu răceală și indiferență? De ce căsnicia lor se transformă într-un ring de box, iar atitudinile agresive le înlocuiesc pe cele adecvate, cum ar fi dragoste, devotament, intimitate emoțională?
Este în vogă mentalitatea conform căreia, dacă ți-ai consumat experiența bună sau rea, autodistructivă sau nocivă, poţi merge mai departe, ești pe drumul evoluției, nu te poți opri. Această paradigmă este adevărată în cazurile în care ne trezim la conștiență și înțelepciune, dar de cele mai multe ori e un paravan pentru superficialitate și trasează un nou drum spre eșec. Un ciclu care se autoalimentează.
Ei bine, contrar trendului, e necesar să te oprești. Dacă nu, poți merge zâmbind spre a doua căsnicie. Dar, surpriză!, şi asta poate eşua. Cel puţin aşa arată statisticile, potrivit cărora se înregistrează aceeaşi rată mare a divorțului şi în cazul celei de-a doua căsătorii. Sigur, distracția poate continua la a treia, a patra... Ideea e că, dacă nu rezolvi problema de la bază, trăieşti cu impresia că avansezi, că mergi în sus, şi nu în jos, când în realitate nu faci altceva decât să te zbați în nisipuri mișcătoare.
Maturitatea emoţională, o necesitate
Punctez două motive pentru care dragostea se evaporă încet, pe nesimțite, fără voia noastră parcă. În primul rând, intrăm în relații sau ne căsătorim cu ideea iluzorie că prezența celuilalt în viața noastră este biletul spre împlinire și fericire. Scenariul este alimentat din copilărie de poveștile cu „happy-end” și siropoasele filme hollywoodiene care, în cele mai multe cazuri, nu au legătură cu realitatea de zi cu zi. Mai devreme sau mai târziu, descoperi că cel de lângă tine are aceleași nevoi ca şi tine, dorința de a fi iubit, acceptat, apreciat. Cu alte cuvinte, nu ți-ai luat capră de muls și tuns, ci te-ai angajat într-un parteneriat, iar pentru a construi ceva durabil, de calitate, e nevoie de investiția ambelor părți.
Maturitatea psihică și emoțională este necesară pentru a face față imprevizibilelor relaționale sau provocărilor de tot felul. Maturitatea nu este o opțiune pentru o relație sănătoasă, ci o necesitate. Inexistenţa ei ne aruncă în relații din care ieşim total dezamăgiți. Dezamăgiți de iluziile pe care le-am fabricat cu migală și care se spulberă rapid, sub presiunea realității. Reputatul psihoterapeut Irvin Ialom spunea că „oamenii care se simt pustii pe dinăuntru nu vor reuși niciodată să-și vindece neîmplinirea unindu-se cu o altă persoană incompletă. Dimpotrivă, din două păsări cu aripi rupte cuplate într-una singură nu poate ieși decât o zburătăceală stângace. Nici cu toată răbdarea din lume nu vor reuși să se ridice în zbor și, în cele din urmă, fiecare trebuie desprinsă de cealaltă, iar fracturile vindecate cu atele, separat”.
Avem impresia că iubirea ne dă aşa multă putere, încât îl putem vindeca pe cel de lângă noi, că oricât ar fi de traumatizat, îl putem aduce pe drumul cel bun. Uneori se întâmplă asta, dar de cele mai multe ori, nu. Poți să susții un om, poți să-l iubești, să-l respecți, să-i fii alături în momentele dificile, dar nu-i poți schimba trecutul, experiențele, convingerile, nu poți șterge urma traumelor familiale sau din alte relații. Bineînțeles că fiecare se va considera excepția, încă nu s-au născut oameni suficient de înțelepți ca să ia seama la miile de experiențe triste tatonate de-a lungul anilor. O fi din cauza rațiunii, care îngenunchează la prima somație în fața sentimentelor?
„Dragostea îndelung răbdă...”
Se suferă foarte mult într-o relaţie de cuplu și aceasta, în mare parte, pe fondul inexistenţei unei educații în acest sens. Dragostea e o alegere. Da, sunt necesare sentimentele, afecțiunea, compatibilitatea, dar nu suficiente. L-am citit pe Sfântul Apostol Pavel, I Corinteni, cap. 13, 4-7, care spune: „Dragostea îndelung răbdă, dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se mânie, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă”. Mi-am dat seama că acest capitol demontează tot ceea ce credeam eu că înseamnă dragoste. Nu seamănă deloc cu scenariile alimentate de filmele siropoase, cu reveriile mele, ci cu un caracter puternic, cu fermitatea (a nu se citi rigiditatea) unui legământ, cu loialitatea, cu alegerea de a fi bun cu cel de lângă tine. Acest înţeles al dragostei a străbătut veacurile, arătându-ne semnificaţia unei căsnicii mai mult decât ne pot spune alte cărți care și-au arogat nume de tratate pe subiectul relațiilor.
Abilitățile pe care le construim pentru reușita unei relații în cuplu sunt esențiale și în interacțiunile de zi cu zi pe care le avem cu alte persoane. De aceea, consideră că merită să investești în tine, sub aspect personal și relațional, pentru că de aici pornește, într-o mare măsură, starea de bine, calitatea vieții. Există o excepţie, aici, şi anume relațiile abuzive. Sub nici o formă abuzurile fizic, verbal, emoțional, spiritual nu trebuie tolerate sau acceptate de dragul iubirii. Într-o relație nocivă și abuzivă nu poate fi vorba de reciprocitatea iubirii și dezvoltarea sănătoasă a ambilor parteneri. Nu merită pierderea demnității, a respectului şi încrederii de sine nici chiar în numele unei așa-zise iubiri.
Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică și abuzivă? Punctez câteva aspecte esențiale: ești controlat, nu se ține cont de sentimentele sau părerile tale, ești batjocorit, denigrat, subestimat, într-un cuvânt nu ești respectat ca ființă umană, iar de iubit nici nu poate fi vorba. În cazul acesta, pentru sănătatea ta psihică și fizică pe termen scurt, mediu și lung, renunță! Acceptă că nu poți schimba pe nimeni fundamental, de salvat nici atât.
Fiecare persoană este profund responsabilă de parcursul ei în viaţa aceasta, oricât de tentați am fi să dăm vina pe alții. Alegerile ne aparțin. Libertatea personală este o valoare pe care nu ar trebui să o negăm sau să o cedăm. Relația de continuă „dolce far niente” („dulce trândăvie”) este o utopie. O relație de calitate, căreia îmi place să-i spun uniune pașnică, presupune autocunoaștere, conștientizare, dorință de evoluție și multă, multă iubire.
A doua zi, 2 decembrie 1918, prin telegramă, se anunţa regelui Ferdinand, la Bucureşti, că Adunarea Naţională a Românilor de peste munţi „a decretat, într-un elan de entuziasm fără margini, în unanimitate, unirea teritoriilor sale cu Regatul României”. Răspunzând, Regele Ferdinand scria:
Vestea îmbucurătoare ce îmi aduceţi despre măreţul act al Unirii cu Regatul Român, săvârşit în vechea cetate a lui Mihai Viteazul, a umplut inima mea de nespusă bucurie şi am primit-o cu vie emoţie. Munca deosebită depusă în cursul vremurilor de bărbaţi patriotici, purtători credincioşi ai idealului naţional, şi-a găsit astăzi răsplata binemeritată.
Din lacrimile celor care au plâns şi au suferit, care au luptat fără preget, din sângele celor care au muncit pentru înfăptuirea lui, lăsând ca moştenire sfântă credinţa lor nestrămutată, a răsărit sămânţa, ale cărei roade astăzi le culegem ca un dar din cer. Mulţumesc Atotputernicului că mi-a îngăduit, ca prin vitejia ostaşilor mei, să pot contribui la această măreaţă faptă şi ca împreună cu poporul meu iubit să pot trăi aceste clipe înălţătoare.
Cum am fost părtaşul suferinţelor şi durerilor voastre, aşa iau din adâncul inimii parte la bucuria voastră, care este aceea a tuturor românilor, şi, unind glasul meu cu glasul vostru, zic plin de nădejde într-un viitor frumos: Trăiască România Mare, una şi nedespărţită!
La rândul ei, Regina Maria a României a scris lui Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări de la Alba Iulia:
Războiul sfârşit a fost războiul nostru sfânt pentru dezrobirea Ardealului. Când au plecat ostaşii, am fost şi i-am văzut. În ochii lor strălucea lumina entuziasmului. Am împărtăşit credinţa lor şi am fost părtaşa suferinţelor şi a zilelor grele, prin care toţi am trecut. Pe mulţi i-am văzut căzând cu braţele întinse spre Alba Iulia, cetatea împlinirii visului nostru.
Mulţi, cei mai mulţi, erau tineri şi dorinţa lor cea mai înflăcărată era să-şi unească mâinile cu fraţii de peste munţi. Aceeaşi credinţă trăia şi în inimile voastre. Când voluntarii Ardealului au venit şi au jurat să fie credincioşi tronului şi steagului României, în ochii lor strălucea aceeaşi lumină şi când am văzut mâinile lor ridicate spre cer şi auzind glasurile lor puternice, am înţeles că aceeaşi hotărâre trăia în sufletele voastre: să vă uniţi cu noi şi să fim o singură ţară, o ţară mare. Ziua măreaţă a împlinirii visului nostru a sosit şi este o zi de biruinţă, ziua când îmi împreunez mâinile şi aduc mulţumirile mele Domnului.
Binecuvântat fie ceasul în care trimit această vestire Ardealului. Aştept ziua cea mare când voi veni la voi să văd falnicii voştri munţi, izvoarele, câmpiile şi căminurile voastre. Acum, atâţia sunt copiii mei, că mi-i inima plină de nerăbdare, să mi-i strâng la piept. Strălucitoare este ziua zilelor, când după atâta suferinţă şi aşa de multe jertfe, suntem pentru totdeauna cu toţii laolaltă, înfăptuind astfel visul de veacuri, visul de aur al românilor.
(Pr. Niculae Șerbănescu, „1 decembrie – Sărbătoarea națională a României”, în: Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire, Vol. II, Basilica, București, 2018, pp. 294-295) - Doxologia
I. Despre constituție și constituționalism la aniversarea Zilei Constituției României
În data de 8 decembrie, națiunea română aniversează Ziua Constituției, proclamată astfel prin Legea nr.120/1995, în semn de omagiu adus Constituției aprobate prin Referendumul național de la 8 decembrie 1991. Aceasta a devenit Actul fundamental prin care în România s-au pus bazele statului de drept și ale democrației constituționale. În anul 2003 a fost revizuită, construcția sa fiind consolidată și adaptată la evoluțiile statului de drept, ale societății și la noul context euro-atlantic.
Constituția reprezintă actul nostru de identitate națională. Consfințită prin voința suverană a poporului, ea este corpul de principii și norme fundamentale care se adresează, în egală măsură, autorităților statului și cetățenilor săi. Funcționarea instituțiilor statului, garantarea drepturilor și libertăților individuale și derularea în ansamblu a întregii vieți a unei națiuni își au originea în textele înscrise în Constituție. De aceea, Constituția este cartea sacră a existenței noastre, iar aniversarea ei ar trebui să constituie o adevărată sărbătoare pentru guvernanți și pentru popor.
Această zi aniversară ar trebui să marcheze triumful dreptății, al legii, al demnității omului, al libertății și al drepturilor recunoscute și garantate tuturor oamenilor. Această zi trebuie să reamintească guvernanților că într-un stat cu regim constituțional democratic nu pot să exercite puterea încredințată de popor în mod abuziv, discreționar și discriminator, cu încălcarea vădită a drepturilor și libertății cetățenești. Dar, cei care conduc efemer în țara noastră și în lume vor să acrediteze realitatea crudă a abolirii statului de drept și înlocuirea acestuia cu globalismul universal și forme de dominație vădite sau subtile, prin care să subordoneze omul și principiile constituționalismului democratic intereselor lor de îmbogățire materială fără limite, de dominație.
Aniversarea din data de 8 decembrie ar trebui să reamintească guvernanților că legea este pentru om și nu omul pentru lege, că statul este pentru om ca persoană creat după chipul și asemănarea cu Dumnezeu, iar persoana este pentru Dumnezeu.
Guvernanții de astăzi și mulți dintre noi uită că Dumnezeu a spus: ’’Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic’’ (Ioan,15,5). Secularismul și ateismul care se extinde încercă să impună ideea că dreapta credință ortodoxă este o simplă ideologie ca multe altele, că lumea în care trăim este ultima existență, libertatea religioasă este inutilă și chiar dăunătoare mai ales în ceea ce privește dreapta credință ortodoxă și încercă să impună sloganul lui Nietzsche ’’Dumnezeu a murit.’’ Așa cum spune Apostolul, Dumnezeu este mereu același, este prezent în tot și în toate. Nu ’’creștinismul’’ cade, ci noi cădem din creștinism cum bine spune Părintele Arsenie Boca.
Dar spiritul și valorile Constituției pot să cadă, starea de constituționalitate a unui popor pot să fie abolite. Din nefericire aceasta este realitatea zilelor noastre. Calea democrației sociale a afirmării și respectării valorilor naționale inclusiv ale dreptei credințe ortodoxe, a demnității și libertății omului nu este un urcuș continuu ci, așa cum realitatea contemporană o demonstrează, poate să aibă și un sens descendent ceea ce în esență înseamnă întoarcerea la dictatură.
De aceea, dacă nu este în mod activ și efectiv apărată, Constituția riscă să fie redusă la un set de principii și norme de drept frumoase, nobile, dar invalide, lipsite de orice valoare și forță. Iar atunci când Constituția nu este respectată, sunt puse sub semnul incertitudinii înseși construcția democratică a statului și întreaga sa ordine de drept. Orice popor, pentru a fi puternic, trebuie să își iubească și să își apere Constituția, pentru că aceasta îi aparține și îl reprezintă.
În istoria lumii, începând cu secolul al VIII‑lea, s‑a impus - alături de alte mari instituții create în scopul de a exprima prefacerile structurale, politice, economice sau juridice - și constituția, ca lege fundamentală a oricărui stat. Ea stă la baza statului, pe care școala dreptului natural îl denumea „societatea civilă”. La sfârșitul secolului al XVIII‑lea, în doctrina și practica constituțională americană, Constituția era definită astfel: forma de guvernământ izvorâtă din forța poporului, în care sunt stabilite o serie de principii fundamentale de drept. Adoptarea constituției a devenit astfel un eveniment de importanță capitală, fiind concepută într‑o viziune ce excede juridicul, nu numai ca lege fundamentală, ci de fapt ca o realitate practică și statală, ce se identifică cu societatea creată, prin aportul mișcărilor sociale care își creează astfel instrumentele de menținere a puterii.
Hegel, în lucrarea „Principii de filozofie a dreptului”, afirmă că: „Poporul trebuie să aibă față de constituția lui sentimentul dreptului și al stării lui de fapt. Constituția poate exista în chip exterior, fără nicio semnificație sub aspectul juridic numai dacă poporul nu realizează conștiința sa de sine, materializată în forma constituției”. Profesorul Ion Deleanu arăta: „Constituția este și trebuie să fie așezământul politic și juridic fundamental, care reflectă cucerirea puterii în stat, noile structuri sociale și politice, precum și drepturile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor”.
Prin urmare, încă de la apariția sa constituția a fost considerată și analizată prin opoziție cu absolutismul, drept o limită în calea exercitării arbitrare a puterii. Odată acest scop îndeplinit, constituționalismul a continuat să aibă un rol important și eminamente progresist pe scena istoriei, el propunându-și garantarea eficientă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.
Poate că cel mai bine idealul constituționalismului este exprimat de noțiunea de stat de drept. Trecerea de la dreptul statului la statul de drept a fost și este încă un proces îndelungat și anevoios înscris între polii unor valori contradictorii. În plan ideatic, la fundamentarea construcției statului de drept se află ideea de raționalizare a sistemului dreptului și de accentuare a eficacității lui. Cerința esențială a idealului constituțional de stat de drept îl reprezintă subordonarea statului față de drept și limitarea puterii statului prin drept. Supremație dreptului și implicit a constituției obligă autoritățile statale să respecte drepturile și libertățile fundamentale cetățenești, să se abțină de la orice ingerință arbitrară în exercitarea acestora, mai mult, să adopte în plan politic și juridic măsuri adecvate și necesare pentru conservarea și afirmarea drepturilor fundamentale.
Într-adevăr, constituțiile, prin ele însele, într-un stat de drept, care presupune între altele respectarea legalității și a ordinii de drept, protecția individului și a cetățeanului în raporturile lui cu puterea, desfășurarea întregii activități statale pe baza și în limitele stricte ale legii, sunt sau pot fi un obstacol în calea arbitrarului, dacă ele exprimă voința generală iar respectul față de ele devine o „ religie” pentru guvernanți.
Idealul constituției dar și al constituționalismului este exprimat și prin conceptul de supremație a constituției. Spunem că supremația legii fundamentale este o calitate a acesteia care o situează în vârful instituțiilor politico-juridice dintr-o societate organizată în stat și face din constituție sursa tuturor reglementărilor în domeniile economic, politic, social și juridic. Consecințele cele mai importante ale supremației constituției sunt conformitatea întregului drept cu normele constituționale și obligația fundamentală a autorităților statului de a-și exercita atribuțiile în limita și spiritul constituției.
Desigur principiul supremației constituției ar reprezenta numai un ideal dacă nu ar exista și garanții specifice care în esență permit controlul puterii și evitarea evoluției acesteia spre arbitrar. Dintre aceste garanții două sunt mai importante: controlul constituționalității legilor, care reprezintă o contrapondere importantă față de puterea discreționară a parlamentului și a executivului, iar cea de-a doua se referă la consacrarea principiului accesului liber la justiție. Întru-un sistem constituțional bazat pe supremația constituției controlul realizat de către instanțele judecătorești reprezintă o garanție importantă a respectării drepturilor și libertăților cetățenești, mai ales în raporturile cu autoritățile executive ale statului.
Prin urmare, esența și finalitatea constituției dar și a constituționalismului ca proces istoric constă în realizarea unui echilibru între realități și forțe diferite dar care trebuie să coexiste și să se armonizeze pentru a asigura stabilitatea socială, libertatea individuală, dar și legitimitatea și funcționabilitatea autorităților care exercită puterea statală. Altfel spus, scopul unei constituții democratice constă în a realiza un echilibru just, rațional între realități diferite, între interesele individuale și interesul public. În sensul celor de mai sus profesorul Ioan Muraru afirma: „ În realitățile socio-juridice și statale contemporane, constituționalismul trebuie privit ca o stare politico-juridică, complexă, ce exprimă cel puțin două mari aspecte:
a) receptarea în constituție a exigențelor mișcării de idei (originare și în evoluția sa) privind statul de drept și democrația, libertățile publice, organizarea, funcționarea și echilibrul puterilor;
b) receptarea în masa largă a subiectelor de drept a dispozițiilor constituționale.
Această receptare reciprocă este singura care poate asigura eficiența și mai ales viabilitatea constituției, poate asigura concordanța între regulile constituționale și practica politică”.
Am discutat mai sus despre ceea ce s-ar putea numi idealul constituției și al constituționalismului. Realitatea unei constituții înseamnă în esență interpretarea și aplicarea legii fundamentale, dar mai ales respectarea dispozițiilor acesteia de către autoritățile publice. Nu poate exista o constituție ideală, perfectă, imuabilă. Constituția, ca lege fundamentală, pentru a fi eficientă, trebuie să fie adecvată realităților sociale, economice și politice ale statului. Dinamica acestor factori va determina, în cele din urmă și modificări ale normelor constituționale. Realizarea unui raport adecvat între constituție și realitățile statale, politice, ideologice și economice, este o problemă complexă, care nu trebuie înțeleasă formal. Subliniem faptul că pe plan strict juridic constituția poate defini atât un regim liberal cât și unul dictatorial. Dacă în orice tip de stat, fie el democratic sau totalitar există o constituție, nu se poate susține că peste tot există și un veritabil regim constituțional. Trăsăturile regimului constituțional existent la un moment istoric determinant într-un stat, dar și modul în care este receptată și respectată constituția determină realitatea legii fundamentale și a constituționalismului.
Diferențele ce pot apărea între idealul constituțional exprimat mai sus și realitatea constituționalismului existent în fiecare stat se justifică prin factori obiectivi și subiectivi. Între factorii obiectivi identificăm:
a) dinamica vieții sociale în raport cu stabilitatea constituției. Transformările inevitabile în viața socială, economică, politică sau juridică a unui stat duc la o distanțare a acestor realități față de viabilitatea și eficiența normelor unei constituții. Această situație este unul dintre factorii care determină revizuirea legii fundamentale;
b) constituția are toate caracteristicile unui act normativ, prin urmare aplicarea legii fundamentale necesită o operă de interpretare din partea autorităților publice, ceea ce la rândul ei poate implica o receptare diferită a constituției. Desigur, instanțele constituționale au un rol fundamental în a evita interpretarea arbitrară a legii fundamentale;
c) pot exista situații în care reglementările constituționale, deși democratice în esența lor, sunt în contrast evident cu realitățile social economice ale momentului, mult inferioare față de principiile democratice constituționale. O astfel de situație duce inevitabil la o receptare redusă a normelor constituției în rândul populației și implicit la ineficiența acesteia. Istoria constituționalismului român oferă un exemplu concludent în acest sens dacă avem în vedere perioada cuprinsă între anii 1866 și 1938, în care realitatea constituționalismului românesc era inferioară față de valorile și principiile reglementate de Constituțiile din 1866 și 1923.
Există însă și factori subiectivi ce pot determina o diferență între valorile constituționale iar pe de altă parte modalitatea în care ele sunt respectate și aplicate. Tendința autorităților statale de a abuza de putere, de a încerca să își exercite în mod autoritar atribuțiile, uneori chiar în disprețul normelor constituționale, reprezintă un important factor subiectiv care denaturează litera și spiritul constituției cu consecința construirii unei realități politice, economice, dar și sociale în contrast evident cu legea fundamentală.
Evoluția constituțională a României reflectă tradițiile culturale, realitățile sociale, gradul de dezvoltare economică și gradul de democratizare. Evoluția nu a fost simplă, ea are o dimensiune complexă ce implică multitudinea de factori constitutivi ai societății. Este marcată de acte normative cu valoare constituțională prin care, în decursul timpului, au fost reglementate relațiile sociale privind puterea și drepturile fundamentale ale omului. Această materializare juridică a voinței guvernanților este determinată în mod direct de realitățile sociale existente la un moment dat.
În România, ca și în alte state europene, evoluția constituțională semnifică democratizarea exercitării puterii, limitarea puterilor discreționare ale statului, afirmarea principiului democrației privind organizarea socială, politică, juridică, în stat și consacrarea drepturilor și libertăților fundamentale cetățenești. Dezvoltarea constituțională reflectă realitatea politică, juridică, economică, tradițiile, dar și influențele internaționale împreună cu preluarea ideilor democratice afirmate la finele secolului al XVIII‑lea și începutul secolului al XIX‑lea.
În contextul aiversării Zilei Constituției, în acest sudiu prezentăm unele aspecte ale constituționalismului românesc în perioada interbelică.
II. Constituționalismul românesc în perioada interbelică
România interbelică a rămas în conștiința istorică prin denumirea de România Mare, ea fiind frumoasa operă înfăptuită de oamenii vechii Românii care au știut să îmbine cu un remarcabil talent politic împrejurările interne și internaționale ale vremii în folosul întregii țări. Dar România Mare nu a însemnat doar teritorii românești reunificate, granițe mult lărgite, ci și un nou sistem social-politic și cultural întemeiat pe trecerea de la liberalismul clasic la neoliberalism, care prin reforme radicale a modificat substanțial structurile economice, sociale, politice ale vechii Românii.
Declarațiile de unire ale provinciilor românești Transilvania, Basarabia și Bucovina fac parte din ceea ce s-ar putea numi „blocul de constituționalitate„ al Marii Uniri. Aceste declarații nu au fost expres abrogate niciodată și în opinia noastră sunt încă viabile din punct de vedere juridic. Remarcăm contribuția politică decisivă la redactarea și adoptarea lor a marilor oameni politici și de stat Ion I.C. Brătianu și Alexandru Marghiloman care au deținut succesiv funcția de prim-ministru în perioada respectivă. Ne vom referii pe scurt la adoptarea și conținutul acestor documente constituționale.
În 26 martie/8 aprilie 1918, premierul Marghiloman s-a deplasat la Chișinău, însoțit de generalul Constantin Hârjeu, ministru de război, și de alți demnitari, unde a fost primit cu onoruri de autorități. Până la ședința din 27 martie 2018 a Sfatului Țării, comitetele ținuturilor din Bălți, Soroca și Orhei au fost consultate în privința Unirii cu Regatul României Astfel, la 13/26 martie 1918 „Adunarea Generală a zemstvei din districtul Soroca” a votat în unanimitate unirea Basarabiei. În favoarea unirii cu România s-a pronunțat și Adunarea Generală din 25 martie a Zemstvei județului Orhei, prezidată de Bejbeuc-Melicov, reprezentantul etniei armene din Sfatul Țării. La ședința solemnă a Sfatului Țării din 26 martie a fost prezent și Marghiloman care a rostit un discurs în care a reliefat necesitatea unirii. Totodată, Alexandru Marghiloman a subliniat dorința guvernului român de a respecta drepturile și libertățile câștigate, urmând ca Sfatul Țării să se ocupe de „rezolvarea chestiunii agrare potrivit cu vrerile poporului”. După discurs, Marghiloman a părăsit sala, lăsând Sfatul Țării să delibereze asupra propunerilor guvernului român. În numele Blocului Moldovenesc, deputatul Ion Buzdugan a dat citire, în limba română, declarației prin care se propunea unirea, documentul fiind citit și în rusește de deputatul Vasile Cijevski.
Pe 27 martie Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: "Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA". Declarația de unire se încheia cu cuvintele: „Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururea și totdeauna!”. În numele Sfatului Țării, Declarația Unirii a fost semnată de Ion Inculeț președinte, Pan. Halippa vicepreședinte și Ion Buzdugan secretarul Sfatului Țării.
Principalele reglementări constituționale sunt următoarele : Sfatul Țării urma să ducă la bun sfârșit o reformă agrară, care trebuia să fie acceptată fără obiecțiuni de guvernul român; Basarabia avea să rămână autonomă, având să aibă propriul său organ legislativ, Sfatul Țării, ales prin vot democratic; Sfatul Țării avea să voteze bugetul local, urma să controleze consiliile zemstvelor și orașelor și avea să numească funcționarii administrației locale; Legile locale și forma de administrare puteau fi schimbate numai cu acordul reprezentanților locali; Drepturile minorităților urmau să fie garantate prin lege și respectate în statul român; Doi reprezentanți ai Basarabiei aveau să facă parte din guvernul central român; Basarabia urma să trimită în Parlamentul României un număr de deputați proporțional cu populația regiunii; Toate alegerile aveau să fie organizate pe baze democratice, urmând să se bazeze pe votul direct, egal, secret și universal; Noua Constituție urma să garanteze libertatea cuvântului și a religiei; Urma să fie proclamată o amnistie pentru toate persoanele care comiseseră infracțiuni politice în timpul revoluției. Remarcăm actualitatea acestor prevederi pentru orice stat modern democratic
Din cei 135 de deputați prezenți, 86 au votat în favoarea Unirii, 3 au votat împotrivă, iar 36 s-au abținut, în special în rândurile deputaților germani, bulgari și ucraineni, 13 deputați fiind absenți). La voturile deputaților Blocului Moldovenesc s-au adăugat cinci membri ai Fracțiunii Țărănești, în frunte cu V. Bârcă, și reprezentantul comunității poloneze, deputatul Felix Dudkevici. Citirea rezultatului a fost însoțită de aplauze furtunoase și strigăte entuziaste „Trăiască Unirea cu România!” După votare și citirea rezultatului au fost invitați în clădire prim-ministrul Alexandru Marghiloman și suita sa, cărora li s-a comunicat hotărârea adoptată. Prim-ministrul a luat cuvântul și a declarat că „în numele poporului român și al regelui său, Majestatea sa Ferdinand I, iau act de hotărârea Sfatului Țării și proclam Basarabia unită, de data aceasta pentru întotdeauna, cu România una și nedivizibilă.” La 30 martie/12 aprilie 1918, după întoarcerea premierului român la Iași, s-a sărbătorit Unirea Basarabiei cu România. Decretul regal de promulgare a actului Unirii Basarabiei cu România a fost datat 9/22 aprilie 1918.
La 15/28 noiembrie, Consiliul Național Român convoacă Congresul General al Bucovinei care s-a ținut în Sala Sinodală (sala de marmură) a Palatului Mitropolitan din Cernăuți sub președinția lui Iancu Flondor, după salutul de rigoare al lui Dionisie Bejan, președintele Consiliului Național. Congresul a votat în unanimitate, cu sprijinul majorității reprezentanților germani și polonezi unirea cu România Iată preambulul acestui important document constituțional : „După sforțări și jertfe uriașe din partea României și a puternicilor și nobililor ei aliați, s-au întronat în lume principiile de drept și umanitate pentru toate neamurile și când în urma loviturilor zdrobitoare monarhia austro-ungară s-a zguduit din temeliile ei și s-a prăbușit și toate neamurile încătușate în cuprinsul ei și-au câștigat dreptul la libera hotărâre de sine, cel dintâi gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdile dezrobirii noastre. De aceea, noi, Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Țării și fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm: unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României.”
Congresul a trimis o telegramă omagială regelui Ferdinand, care este numit „Rege și Domn Liberator și Purtător de grijă al Bucovinei”, rugându-l să primească sub sceptrul ocrotitor al Majestății sale, Bucovina eliberată. Iancu Flondor a plecat, apoi, la Iași, în fruntea unei delegații de 15 bucovineni, pentru a duce mesajul Unirii Bucovinei autorităților române.
Regele Ferdinand a sancționat actul unirii prin decretul nr. 3744 din 18/31 decembrie 1918, publicat în "Monitorul Oficial" nr. 217 din 19 decembrie 1918. Semnatarii actului au fost Regele Ferdinand I și Ion I. C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri. Prin Decretul-lege nr.3746 din 18-31 decembrie 1918, în funcțiile de miniștri secretari de stat fără portofoliu în guvernul central au fost numiți Iancu Flondor cu reședința la Cernăuți și Ion Nistor cu sediul la București.
Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Au venit 1228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate românești, apoi episcopii, delegații consilierilor, ai societăților culturale românești, ai școlilor medii și institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriași, ai Partidului Social-Democrat Român, ai organizațiilor militare și ai tinerimii universitare. Toate păturile sociale, toate interesele și toate ramurile de activitate românească erau reprezentate.
În acest timp - în 1 decembrie 1918 - în sala "Cazinei" militare (clubului militar) din Alba Iulia, cei 1228 delegați țin adunarea. Ca președinte al Marii Adunări Naționale a fost ales Gheorghe Pop de Băsești Delegații la adunare au fost aleși pe baza votului universal și au primit mandate (credențiale) ce prevedeau ca adunarea de la Alba Iulia să decidă unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României. Au participat și delegații Bucovinei și Basarabiei, care au ținut să aducă salutul țărilor surori, intrate mai dinainte în marea familie a statului român.
În mijlocul aprobărilor unanime și a unui entuziasm fără margini, Ștefan Cicio Pop președintele Consiliului Național Român Central, arată împrejurările care au adus ziua de astăzi, Vasile Goldiș expune trecutul românilor de pretutindeni și argumentează necesitatea istorică a Unirii, iar Iuliu Maniu explică împrejurările în care se înfăptuiește aceasta. Socialistul Jumanca aduce adeziunea la Unire a muncitorimii române. Rezoluția Unirii e citită de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu:
„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre.”
Rezoluției cuprinde programul de aplicație: autonomia provizorie a teritoriilor până la întrunirea Constituantei, deplină libertate națională pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesională pentru minoritățile din Transilvania, înfăptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vieții publice, reforma agrară radicală, legislație de ocrotire a muncitorimii industriale. Adunarea națională dorește ca Congresul de pace să asigure dreptatea și libertatea atât pentru națiunile mari cât și pentru cele mici și să elimine războiul ca mijloc pentru reglementare a raporturilor internaționale. Ea salută pe frații lor din Bucovina, scăpați din jugul monarhiei austro-ungare, pe națiunile eliberate cehoslovacă, austro-germană, sârbă, polonă și ruteană, se închină cu smerenie înaintea acelor bravi români care și-au vărsat sângele în acest război pentru libertatea și unitatea națiunii române, și în sfârșit exprimă mulțumirea și admirația sa tuturor puterilor aliate care, prin luptele purtate împotriva dușmanului au scăpat civilizația din ghearele barbariei.
La ora 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanimă a rezoluției, Unirea Transilvaniei cu România era săvârșită. Rezultatul votului asupra rezoluției a fost anunțat de Gheorghe Pop de Băsești:
"Adunarea Națională a poporului român din Transilvania, Banat și părțile ungurene a primit rezoluțiunea prezentată prin Vasile Goldiș în întregimea ei și astfel unirea acestei provincii românești cu țara mamă este pentru toate veacurile decisă."
Pentru coordonarea problemelor s-au constituit Marele Sfat Național, ca organ legislativ și Consiliul Dirigent, ca instrument executiv. Președinte al acestui organism a fost ales Iuliu Maniu. Până în toamna anului 1919, sediul Consiliului Dirigent a fost la Sibiu.
În acest context, conceptul de problemă constituțională, dimensiunea ce o caracterizează și definesc, precum și implicațiile sociale politice ale acesteia, oferă posibilitatea unor analize complexe, juridice, politice, economice și nu în ultimul rând istorice privind cadrul constituțional al României interbelice, modul de aplicare a dispozițiilor constituționale, funcționarea instituțiilor statului, raportul dintre autoritățile statului, implicarea forțelor politice în realizarea guvernării și bineînțeles raporturile dintre autoritățile statului și societate.
Prin urmare, problema constituțională include nu numai conținutul constituției, caracterul și structura ei, ci întregul proces complex de edificare, aplicare, consolidare și apărare a regimului politic în care s-a creat și în care a funcționat. În acest caz, este vorba de toate cerințele, nevoile, ambițiile și idealurile burgheziei românești în ascensiune, proces ce se derulează în tiparele intereselor economice, politice, ideologice ale acesteia și care reflectă în același timp, într-o formă explicită, acuitatea contradicțiilor dintre diferiți factori de putere în viața economică și politică a statului.
Problema constituțională nu este deci, la origine, atât o problemă de ordin juridic, ci de putere, de exercițiul al conducerii statale, fiind cuprinsă în modul de interferare, de conjugare a intereselor, acțiunilor și tendințelor, formelor politice ale vremii, de impunere a unei formule de guvernare a țării.
Dobândind o semnificație politică și juridică aparte, mai ales după formarea statului național unitar, problema constituțională nu se încheie odată cu elaborarea Constituției din 1923. Dimpotrivă, noul act adoptat a dezvăluit și mai mult caracterul său de proces deschis, de „problemă”, înțeleasă ca o confruntare permanentă a Constituției cu realitatea socială pentru care a fost creată. Dacă, pentru acest motiv, Constituția din 1923 a reprezentat la început ținta unor atacuri din partea unor partide în lupta lor pentru putere, și chiar a opiniei publice, ea devine treptat Constituția unificării României Mari, liantul politico-juridic al cimentării și sudării teritoriale românești, iar între anii 1930-1933 „pilonul” de apărare a regimului parlamentar împotriva forțelor dictatoriale interne și a revanșismului extern.
Constituția din 1923 s-a elaborat, deci, într-un context istoric ce a urmat marelui act politic de la 1 decembrie 1918, a presiunii opiniei publice pentru vot universal și a țărănimii pentru împroprietărire, a revendicărilor muncitorești, în condițiile în care societatea românească intra într-o perioadă de stabilitate și când burghezia liberală devenea mai puternică, iar în interiorul Partidului Național Liberal influența Brătienilor era determinantă.
Putem aprecia că în elaborarea noii legi fundamentale a statului au existat trei idei de bază ce au întrunit adeziunea unanimă a forțelor și grupărilor politice ale vremii și anume: ideea națională, ideea evoluției democratice și ideea monarhiei constituționale. Acest fapt reiese cu pregnanță din dezbaterile aprinse desfășurate în cadrul Adunării Deputaților, în perioada 1920-1922.
Analizată din perspectivă istorico-politică, Constituția din 1923, ca expresie a raportului real de forțe din perioada 1919-1923, a reprezentat așezământul juridic și politic principal pe baza căruia au funcționat instituțiile fundamentale ale României întregite, conferind statului român forma de guvernământ monarhică, dar întemeiată pe regimul democratic parlamentar – constituțional. Constituția din 1923 menține în mare parte structura Constituției din 1866, preluând și adâncind o serie de principii care au conferit caracterul de modernitate, precum și posibilitatea reală de democratizare a statului și societății românești interbelice. În acest sens, sub imperiul acestei Constituții principiile reprezentativității, separației puterilor, legalității și legitimității legilor, ca și cele privind sistemul electiv și al regimului proprietății au fost mult mai pregnant reliefate comparativ cu cele cuprinse în Legea fundamentală din 1866. Deci, Constituția din 1923 a constituit în perioada când a fost în vigoare, un factor de progres în democratizarea societății românești.
Analiza modului în care a fost elaborată și adoptată Constituția din 1923 conduce la concluzia că ea (ca, de altfel și cea din 1866) a îmbrăcat forma unui „pact”, rezultat din compromisul (înțelegerea) dintre monarh și reprezentanța națională. Caracterul de pact al Constituției din 1923 rezultă atât din modul de votare a ei de către ambele camere ale reprezentanței naționale (Adunarea Deputaților și Senat) cât și în sancționarea de către rege, urmată de depunerea jurământului monarhului în fața Parlamentului, prin care se angaja solemn că va respecta Constituția.
Conținutul Constituției din 1923 includea 138 de articole spre deosebire de cea din 1866 care avea 128 de articole. Au fost înlocuite sau modificate integral 20 de articole, fiind incluse 7 articole noi; de asemenea, au fost reformulate sau au primit adaosuri 25 de articole, în timp de 76 de articole ale vechii Constituții au rămas neschimbate. În literatura de specialitate istorică și juridică, se pune în mod firesc întrebarea: ce prevederi și elemente noi, ca formă și conținut au fost introduse în Constituția din 1923 și care sunt trăsăturile care o caracterizează? Este dificil de formulat un răspuns tranșant, dar, în opinia noastră, pot fi identificate cel puțin 5 trăsături și particularități, care conferă o anumită individualitate și originalitate acestui așezământ juridic și politic:
1. Constituția din 1923 este un act normativ metodic și judicios structurat, cuprinzând în cele 8 titluri ale sale prescripții referitoare la elementele constitutive ale statului, organizarea și funcționarea puterilor statului, alcătuirea și funcționarea sistemului electoral, organizarea socială, armată, financiară, administrativă etc. Ea introducea o serie de principii caracteristice funcționării democrației, cum ar fi: garantarea drepturilor și libertăților românilor, fără deosebire de o origine etnică, limbă sau religie, egalitatea cetățenilor în societate și înaintea legii, fără deosebire de origine etnică sau de clasă socială, garantarea proprietății de orice natură, precum și a creanțelor asupra statului, naționalizarea zăcămintelor miniere, principiul votului universal, egal, direct, obligator și secret, principiul legalității;
2. Principiile legalității și al supremației Constituției erau mai bine exprimate decât în Constituția din 1866. Remarcăm în acest sens dispozițiile articolului 103 din Constituție care instituiau pentru prima dată în Românie controlul de constituționalitate a legilor dând această competență Secțiilor Unite ale Curții de Casație. Spre deosebire de Constituția anterioară noua lege fundamentală instituia controlul judecătoresc asupra constituționalității legilor, ca instrument de garantare al supremației Constituției. Deci, în 1923 norma constituțională deține locul suprem, ea fiind superioară tuturor actelor normative care trebuie elaborate în baza și respectarea constituției. Drept garant al integrității Constituției este desemnată Curtea de Casație, care devine instanța supremă investită cu examinarea și verificarea valorii constituționale a legilor, având dreptul de a declara că o anumită normă juridică sau lege nu este aplicabilă părților dacă nu a fost elaborată cu respectarea Constituției. În acest fel se crea o garanție importantă pentru evitarea excesului de putere în materie legislativă a Parlamentului.
Preocupat de întărirea și consolidarea principiului legalității și supremației legii, constituantul de la 1923 a considerat necesar limitarea puterii discreționare a autorităților executive a statului, instituind prin articolul 107, „contenciosul administrativ”, respectiv dreptul puterii judecătorești de a verifica legalitatea actelor administrative și de a restabili drepturile subiective ale cetățenilor care au fost prejudiciați prin acte administrative nelegale sau neconstituționale;
3. În Legea Fundamentală din 1923 se formulează mult mai bine și mai precis, comparativ cu așezământul fundamental din 1866, principiul suveranității naționale. Astfel, statul român era declarat ca stat național, unitar și indivizibil al cărui teritoriu este inalienabil. Se interzicea colonizarea teritoriului național cu populații sau grupuri etnice străine. Constituția consacra faptul că puterea politică aparține națiunii, dar care nu o exercită direct, ci prin reprezentanți aleși din corpul electoral, alcătuit din cetățeni majoritari care aleg prin vot universal, direct, egal, obligatoriu și secret;
4. Un alt element de noutate constă în faptul că Legea Fundamentală din 1923 dă o caracterizare mai potrivită cu nevoile sociale dreptului de proprietate. Se admitea exproprierea pentru „cauzele de utilitate publică” nu numai în situațiile limitativ stipulate de Constituția din 1866, ci și pentru „lucrările de interes cultural și acelea impuse de interesele generale directe ale statului și administrației publice”. Proprietatea este deci o funcție socială și interesele colectivității trebuie să primeze intereselor individuale chiar și în materia proprietății particulare. Erau de asemenea, redefinite și extinse noțiunile de „domeniu public” și „bunuri publice”.
5. Din punct de vedere al formei și condițiilor de modificare, Constituția din 1923 este considerată ca având un caracter rigid, neputând fi modificată sau revizuită decât cu respectarea anumitor cerințe formulate expres. Cu toate acestea, după cum se va putea observa din aplicarea practică a normelor constituționale, așezământul fundamental elaborat în 1923 ne apare destul de flexibil, întrucât a dat posibilitatea adoptării unor legiuiri ce se îndepărtează sensibil de litera și spiritul prevederilor statuate de Constituție. De aceea, pe bună dreptate, Nicolae Iorga afirma, cu ocazia discutării proiectului de Constituție că, în conținutul lui sunt „lucruri spuse, care nu era nevoie să fie spuse și anumite lucruri sunt evitate care trebuiau să fie spuse” și necontenit sunt trimise la o legislație viitoare.
Cu toate problemele legate de conținut, dar mai ales de aplicarea sa în practică, Legea Fundamentală din 1923 a contribuit în mod evident la democratizarea statului român în special prin sporirea rolului Parlamentului și accentuarea principiului pluralismului ideologic, politic și social.
Constituția din 1923 a creat fundamentul politico-juridic pentru funcționalitatea regimului parlamentar, bazat pe corpuri legiuitoare constituite prin vot universal. În practica legislativă interbelică s-a creat o legătură directă între parlamentarism și democrație, pornindu-se de la premiza că suveranitatea națională atribuită națiunii nu poate fi exercitată direct, ci este delegată organelor statului. Reprezentând elementul constitutiv al democrației interbelice, trebuie subliniat faptul că dincolo de unele limite ce i-au fost caracteristice, Parlamentul a rămas ca o instituție definitorie democrației românești, a cărei realitate în plan istoric și juridic nu poate fi ignorată.
Mai trebuie amintit că în funcționarea mecanismului democratic un rol esențial îl aveau partidele politice. Deși Constituția din 1923 garanta cetățenilor dreptul la asociere, ea nu conținea totuși, nici un articol expres despre partidele politice. Legea electorală din 1926 este cea care creează noi organe electorale, grupările sau partidele politice, ca titulare de mandate de deputați, conferind acestora un rol precis în exercitarea sistemului democrației constituționale Dinamica partidelor politice s-a caracterizat printr-o creștere a numărului lor în anii imediat postbelici și tendința de fuziune cu efecte bipolare (1918-1927). În perioada următoare s-a manifestat un proces de sciziune și de crearea unor grupări dizidente în interiorul celor două partide aflate la baza sistemului constituțional. Cu toate acestea, sistemul partidist interbelic ne dezvăluie o deschidere a acestuia spre democrație, majoritatea formațiunilor politice fiind favorabile Constituției din 1923.
Gânduri de final
Solon, unul dintre cei șapte înțelepți ai lumii antice spunea că nu a dat atenienilor cea mai bună constituție, ci numai pe cea mai potrivită timpului și locului în care se afla societatea ateniană. Guvernanții actuali nu au ajuns la această măsură, dimpotrivă multe din legi și chiar norme constituționale sunt contrare stării sociale actuale și nu corespund scopului declarat formal, binele social, bunăstării oamenilor, garantarea libertăților și drepturilor fundamentale, apărarea valorilor și tradițiilor spirituale și de credință ale poporului, consolidarea statului de drept.
Dorim să mai subliniem un aspect. Constituționalismul democratic contemporan, atât cât există, la fel și globalismul internațional în toate formele sale sau modalitățile dictatoriale, constrângătoare, discriminatorii și ateiste de exercitare a puterii în statele ce se consideră democratice, aparțin lumescului. Sunt trecătoare, au propria evoluție și inevitabil involuție. Această pentru că tot ce aparține acestei lumi este trecător și rămâne în precaritate. ’’Ce e val ca valul trece,’’ spune Eminescu.
Numai Dumnezeu este mereu același. Numai dreapta credință ortodoxă a poporului român s-a păstrat, s-a întărit și a rezistat tuturor prigoanelor, prigonitorilor și cataclismelor sociale. Și această pentru că dreapta credință ortodoxă nu este din lume, este relevată de Mântuitorul nostru Domnul Iisus Hristos și este transmisă din generație în generație prin lucrarea Duhului Sfânt și prin Sfânta Biserică Ortodoxă.
Prin urmare trebuie să fim conștienți de precaritatea tuturor celor ale acestei lumi finite și mărginite, să fim statornici în dreapta credință ortodoxă, să nu lăsăm pe guvernanții de o clipă ai istoriei acestei lumi să ne spună cum să fim liberi, ce este bine pentru noi, în ce să credem și în ce să nu credem. Suntem datori să ne apărăm dreapta credință ortodoxă și sfânta Biserică strămoșească așa cum și înaintașii noștri au făcut cu jertfă de sânge. Astfel ne vom putea păstra libertatea personală și libertățile sociale de care trebuie să beneficiem și vom putea ridica și Constituția, constituționalismul la înălțimea Adevărului, a valorilor și tradițiilor ortodoxe ale poporului român. Mântuitorul nostru Domnul Iisus Hristos a spus: ’’Dacă rămâneți întru Mine și cuvintele Mele rămân în voi, cereți ceea ce voiți și se va da vouă’’( Ioan, 15,7). Dumnezeu să ne ajute!
Bibliografie:
Fără să ne dăm seama, am pășit într-o nouă dictatură, de data aceasta una medicală. Medicamentele sau procedurile care chiar pot salva viața oamenilor sunt prezentate de mai toată mass-media ca principalii dușmani ai sănătății noastre. În schimb, experimentele medicale pe oameni sunt promovate ca salvatoare. În mijlocul acestei confuzii întreținute, care planează în jurul simptomatologiei și tratamentelor COVID-19, revista Familia Ortodoxă a cerut lămuriri domnului dr. bioetician Virgiliu Gheorghe, autorul unui amplu studiu pe această temă. Materialul de mai jos este a doua parte a unui interviu mai amplu. Prima partea poate fi citită la ActiveNews:
Există o mulțime de probleme obiective sau subiective care cresc numărul victimelor de COVID în România. Am încercat împreună cu biofizicianul Virgiliu Gheorghe să abordăm câteva dintre ele, cu gândul că, prin cunoașterea lor, vom fi în măsură să facem tot ce depinde de noi pentru se salva cât mai multe vieți. (Mihai Cristea)
‒ Domnule Virgiliu Gheorghe, ce ar trebui să știm pentru a preveni o formă gravă a bolii, internarea sau chiar moartea?
În primul rând, este vital să constatăm cât mai repede că ne-am contaminat și să începem tratamentul antiviral. Mulți se amăgesc că nu au COVID tocmai pentru că nu pot accepta ideea. Foarte adesea aud: „Nu am COVID, doar că mă dor mai tare sinusurile, care oricum m-au mai durut și altă dată” sau: „Mă doare tare spatele, dar eu am de mult probleme cu spatele. Deci nu poate fi COVID” sau „Am o stare de greață, dar nu e prima dată în viață” sau „M-a lovit o durere de cap mai tare ca de obicei, dar eu am astfel de dureri destul de des”. Ei bine, această boală are niște simptome specifice, dar și unele nespecifice, asociate problemelor de sănătate pe care le are fiecare. Foarte frecvent, simptomele debutului bolii sunt confundate cu o patologie mai veche, fără ca omul să realizeze că, de fapt, COVID-ul însuși are această capacitate de a reactiva și amplifica dureri sau suferințe pe care le avea deja.
‒ Care ar fi simptomele specifice?
‒ Testul rapid antigen ne ajută în constatarea contaminării?
‒ Eu cred că acest test se face vinovat de moartea multor oameni. Asta pentru că, în cele mai multe cazuri, dă rezultat fals negativ în primele 4-5 zile de la debutul bolii. Astfel că oamenii care, după anumite simptome, suspectează că s-au îmbolnăvit, văzând că testul le iese negativ ‒ ceea ce își și doresc, de altfel ‒, renunță să mai ia vreo măsură de prevedere. După câteva zile, când boala se agravează și fac un alt test, forțați de simptome sau de o scădere a saturației, constată că le iese pozitiv. Pentru cei cu factori de risc crescut poate fi prea târziu, mai ales dacă nici din acel moment nu abordează cum trebuie boala.
„Este vital să ne ferim de frig”
‒ Atunci cum trebuie procedat?
‒ Esențială este mentalitatea cu care intrăm în această boală. Trebuie să conștientizăm că trecem printr-un adevărat război ‒ deocamdată biologic și informațional. Că virusul Sars-CoV-2 este o armă biologică se știe de ceva vreme (Studiu de la Univ. of Illinois). Pe site-ul Universității John Hopkins, acum doi ani, chiar așa era menționat. Deci dacă este război, trebuie să avem mentalitatea și comportamentul specifice războiului. Suntem mult mai atenți la viața noastră, ne pregătim să facem față unei ofensive și, mai ales, dacă suntem pe câmpul de luptă, ne ferim să nu ne lovească vreun glonț. Alte probleme trebuie să treacă pe plan secundar, mai ales când se ivește pericolul.
‒ Ce-ar trebui să facem când avem suspiciunea că ne-am contaminat?
‒ Eu aș începe imediat tratamentul cu unul din antiviralele prezentate anterior ‒ ceea ce am făcut eu însumi, nu o dată, în urma contaminărilor repetate cu acest virus. Ivermectina sau Arbidolul, dublate sau nu de Plaquenil, pot reduce mult probabilitatea unei forme severe, mai ales dacă sunt asociate și cu doze mari de vitamine, în special Vitamina D3.
‒ De ce spuneați că nu este bine să ne uităm la televizor sau să urmărim știrile?
‒ În primul rând, pentru că la știri nu găsim nici o informație utilă. La televizor vom auzi doar despre cazuri noi, morți, mască și vaccin. Pentru media mainstream nu există și prevenție, terapie acasă sau orice altceva. Mama unui prieten, la recomandarea acestuia să nu mai iasă afară în frig, i-a replicat că nu a auzit așa ceva la televizor – asta, după ce ieșise afară și boala i se agravase. Sau i se recomandă să ia Vitamina D3 în doze mari, dar i se răspunde că nicăieri în mass-media nu a auzit așa ceva.
Ce te învață mass-media referitor la această boală? Să-ți fie frică ‒ iar frica te conduce la vaccin. Din păcate, pentru cei mai mulți oameni, lumea media este singura realitate care are relevanță, chiar înaintea credinței în Dumnezeu sau a științei medicale adevărate. Mass-media ‒ acest „dumnezeu” al societății moderne ‒ ne configurează opinia publică, după cum spunea Walter Lipmman.
„Ne confruntăm cu o boală sistemică”
‒ Care sunt categoriile care riscă cel mai mult o formă severă a bolii și chiar moartea?
‒ Bărbații mai mult decât femeile. Oamenii obezi, supraponderali, mai mult decât cei slabi. Diabeticii și cei cu hipertenisiune și complicații cardiovasculare, cei supuși mai mult stresului, cei cu vârsta peste 50 ani, dar și cei cu o viață dezechilibrată, sedentari și cu o alimentație proastă.
‒ De ce mor atâția oameni în spitale?
‒ Există mai multe cauze. Boala aceasta ne-a găsit nepregătiți din toate punctele de vedere. Spitalele erau insuficiente și înainte de pandemie, căci în România, după 1990, s-au închis sute de spitale de stat și s-au construit doar câteva private. Medicii sunt mult mai puțini decât ar trebui pentru tratarea bolnavilor, iar asistentele și infirmierele, mult sub necesar. Au crescut salariile în spitale, dar aceasta în baza faptului că personalul a scăzut.
Pe urmă, boala aceasta este una sistemică. Și nu atacă doar un sistem, ci cel puțin cinci. E vorba de sistemul respirator, sistemul circulator și cardiovascular, sistemul digestiv și sistemul nervos. Astfel că boala ar trebui tratată de medici din toate aceste specializări sau care au o viziune medicală complexă asupra omului și nu se rezumă doar specializarea sa. De pildă, cardiologii sunt familiarizați cu anticoagulantele și prevenirea unui infarct, reumatologii și neurologii, care se ocupă de scleroză multiplă, sunt familiarizați cu administrarea cortizonului, și mai ales a pulsterapiei cu Solumedrol, diabetologii, cu controlul hiperglicemiei cu ajutorul insulinei, pneumologii cu complicațiile pulmonare și, în fine, infecționiștii, cu antiviralele și antibioticele. Abordarea trebuie să fie interdisciplinară. Desigur, un medic foarte bun se descurcă în toate aceste abordări, dar aceștia, probabil, nu sunt chiar atât de mulți. Din punctul meu de vedere, orice medic cu un training specific pe această boală ar trebui să fie capabil să o gestioneze corect. Din păcate, în aproape doi ani de la debutul pandemiei, nu știu ca Ministerul Sănătății să fi organizat astfel de formări pe terapia COVID-19.
Am o prietenă al cărei frate, vaccinat și cu un început de diabet, a fost internat cu COVID-19 într-un spital mare din București. La internare avea glicemia peste 300; a ajuns la 500 și nu i s-a administrat tratament insulinic, căci spitalul nu avea diabetolog pe secție, ci doar la Terapie Intensivă. Ajuns în Terapie Intensivă, i s-a administrat insulină, dar deja făcuse o complicație gravă, care l-a omorât. Constrânși de rude, medicii și-au recunoscut greșeala, dar a fost prea târziu.
‒ Acești medici nu pot fi socotiți criminali?
‒ Nu aș face o astfel de judecată. Cred că mai vinovați sunt politicienii sau cei din sistem care s-au îmbogățit din comisioane, dar nu au investit suficient în Sănătate, ca să avem mai multe spitale, mai mulți doctori și o mai bună dotare. V-am spus, există o cauză obiectivă, și anume lipsa personalului medical necesar pentru tratarea unei boli atât de complexe.
O altă problemă este aceea că, prin deplasarea bolnavului de acasă la spital și apoi în procedura de internare, este expus la frig ‒ uneori se așteaptă ceasuri întregi sau chiar o zi în camera de gardă, unde condițiile sunt total neprielnice, ceea ce conduce la o agravare majoră a bolii. Azi chiar îmi povestea un prieten despre cumnata lui care a suferit de frig cinci zile în spital, înainte să i se agraveze boala. V-am spus că frigul este cel mai mare dușman. De asemenea, atmosfera din cele mai multe spitale este extrem de deprimantă. Un bun prieten care a fost internat și intubat într-un mare spital din București îmi spunea că acolo nu e ca în iad, ci e chiar iadul. Erau mai mulți bolnavi în aceeași încăpere, unii gemeau, alții strigau după asistente, iar alții urlau de durere. O asemenea suferință și un astfel de mediu, încât în cinci zile nu a reușit să doarmă mai mult de câteva ore, ceea ce i-a agravat starea și l-a condus la intubare. Îmi spunea că nu-și dorea altceva decât să bea un pahar cu apă, pe care însă nu i-l dădea nimeni. S-a salvat fiind transportat într-un spital din Elveția, unde au constatat că era contaminat cu un nosocomial despre care nu citiseră decât în cărți. Abia a scăpat de la moarte printr-un tratament foarte bine administrat. Dar acolo aveau un medic și trei asistente la cinci bolnavi ‒ vorbim despre persoanele intubate.
„Să facem ceea ce depinde de noi”
‒ Ce credeți că ar trebui făcut pentru a crește rata de supraviețuire în spitalele românești?
‒ O îngrijire mai bună a pacientului din punct de vedere uman. Cât privește condițiile, cred că trebuie rezolvată o problemă despre care nu se prea vorbește. Gândiți-vă că un bolnav intră în spital cu un titru viral destul de ridicat, iar acolo este pus într-o cameră cu alți bolnavi ca el. Ei bine, prin aerosolii eliberați de fiecare bolnav se ajunge ca în aerul din acea cameră să existe o mulțime de viruși Sars-Cov-2. Astfel, omul va fi obligat să se lupte cu o sursă permanentă de infectare.
Să luăm în calcul faptul că acum nici tulpinile nu mai sunt la fel. Unele sunt extrem de agresive. Tulpina Delta a făcut ravagii la noi în țară în ultimele două luni. Ei bine, chiar dacă tu ai o tulpină mai puțin agresivă, acolo vei avea ocazia să contractezi una mult mai agresivă. Pe de altă parte, este extrem de greu să elimini virusul atât timp cât vei rămâne continuu în contact cu un titru viral ridicat – cel din atmosfera salonului respectiv. Probabil că așa se explică degradarea rapidă a unor bolnavi sau prelungirea la nesfârșit a infectării. Știu, de pildă, un caz în care un test PCR ieșea negativ, iar următorul, după câteva zile, îi ieșea pozitiv. A stat în spital peste o lună după prima negativare a testului tocmai pentru că se reinfecta. A avut însă un sistem imunitar bun, care a biruit până la urmă virusul. Dar câți au șansa asta?
‒ Există echipamente omologate pentru filtrarea COVID-ului din aer. Sunt dispozitive care ar trebui să existe în fiecare cameră de spital. Astfel și personalul medical ar fi mai protejat și s-ar putea implica mai ușor în terapii. În felul acesta, pot fi salvate o mulțime de vieți.
‒ Dar despre infecțiile nosocomiale ce ne puteți spune?
‒ În mod cert, și aceasta este una dintre cauzele majore ale mortalității ridicate de COVID-19 în țara noastră. Boala oricum reduce răspunsul imun, ca și tratamentele antiinflamatorii. Dacă în mediul spitalicesc se mai întâlnesc și agenți patogeni, aceștia pot fi contractați foarte ușor și pot omorî pacientul, în condițiile în care sistemul lui imun este supresat. Acesta este, probabil, motivul pentru care în spitalele românești nu se administrează pulsterapia cu Solumedrol, care este atât de eficientă, ieftină, în raport cu anticorpii monoclonali, și foarte la îndemână. O doctoriță mi-a spus că la spitalul ei nu folosesc pulsterapia cu Solumedrol în tratarea COVID-ului tocmai pentru că le este frică să nu facă a doua zi febră de 40°C, adică să se contamineze cu un nosocomial. Pulsterapia în sine nu produce febră, dar reduce răspunsul imun și astfel favorirează infecția.
‒ Cum s-ar putea rezolva această problemă?
‒ Numai prin nebulizările cu substanțe antiseptice și lampa cu ultraviolete. Dar această dezinfecție ar trebui făcută măcar săptămânal. Problema rămâne însă aceeași, a supraglomerării spitalelor. Ar fi mai bine să fie internați mai puțini pacienți și să existe o rată mai mare de supraviețuire.
‒ În acest context, ați recomanda internarea în spital pentru tratarea acestei boli?
Integral la Familia Ortodoxă / Decembrie 2021
Interviu realizat de Mihai Cristea și reprodus cu permisiunea autorului de ActiveNews
În Biserica Ortodoxă imnografia este la fel de însemnată ca Teologia Dogmatică. Dintre toate creațiile imnografice, canonul este cea mai complexă, fiind alcătuit din nouă cântări sau ode, a noua – a Maicii Domnului – fiind de sorginte neotestamentară (Lc. 2, 46‑55). La rândul său, fiecare cântare este compusă dintr‑o strofă‑model (irmosul) și alte trei‑patru tropare, ce urmează întru totul structura metrică a irmosului.
Aceste canoane, mai ales cele compuse de Sfântul Ioan Damaschin în dialect homeric și ritm iambic (ca cel închinat Nașterii Domnului), ascund o bogăție inepuizabilă, mereu nouă, inimitabilă, rămânând un punct de reper esențial și o provocare pentru creația imnografică.
***
Cântați, că S‑a născut Hristos! Înălțați‑vă de la cele pământești, cugetând la cele înalte, ridicându‑vă pe aripile făptuirii și ale contemplării: că de aceea S‑a pogorât Dumnezeu pe pământ, ca cei de pe pământ să se înalțe la Ceruri.
Nu pregeta să‑I ieși în întâmpinare, când Se va pogorî din Cer; desprinde‑te de pământ și de cele pământești prin iubirea față de tine a Celui Ce S‑a pogorât pe pământ; cântă‑I Lui cântare nouă, la îndemnul lui David, cântă‑I fără contenire.
De‑I vei cânta astfel, Domnul, Căruia Îi cânți, Își va aminti de tine și te va milui, precum îți adeverește Isaia: „Cântă cât mai mult, ca astfel amintirea să‑ți rămână!” (Is. 23, 16).
Dacă ne-am întoarce la gândirea strămoșilor noștri și am restabili înțelepciunii rolul central pe care ar trebui să îl dețină în viețile noastre, roadele s-ar vădi curând. Ne putem potoli setea din izvorul înțelepciunii proverbelor, căci acestea „exprimă valorile și percepțiile fundamentale care caracterizează o comunitate de-a lungul a multor generații. Ele sunt o cheie a identității stabile a comunității, și exact aceasta le face să fie valoroase în vremuri de tranziție și de criză.” (ED, p. 13) Vechii israeliți recunoșteau în proverbe „o înțelepciune pe care timpul a testat-o și care poate oferi un punct de orientare celor tulburați de schimbări și de complexitatea noilor experiențe. Deoarece oferă o perspectivă pe termen lung, proverbele oferă o cale de ieșire din labirintul prezentului. Omul care cunoaște proverbele se află deasupra labirintului, iar de acolo poate vedea cum este alcătuit și poate vedea o soluție la impasul actual.
Un exemplu al modului în care un proverb poate întări în vreme de tulburări sau incertitudini de orice fel îl găsim în cărțile Regilor din Biblie. Când prorocul Samuel a fost trimis de Dumnezeu să ungă rege peste Israel pe unul dintre fiii lui Iesei, privirea lui este atrasă mai întâi de fiul cel mai mare, Eliab, înalt și chipeș. Dumnezeu însă corectează alegerea lui Samuel și urmează, în text, un proverb: „Dumnezeu nu vede așa cum vede omul: omul se uită la față, dar Dumnezeu se uită în inimă” (I Regi 16, 7).
Cunoscută cititorilor mai ales prin seria romanelor ce au făcut-o nemuritoare pe Anne, fetița din Casa cu frontoane verzi, scriitoarea Lucy Maud Montgomery se lasă acum redescoperită și ca o minunată autoare de povestiri și nuvele.
Volumul de față, un cadou de Crăciun în sine, aduce în fața cititorului un buchet de șaisprezece povestiri despre Sărbătoarea Nașterii Domnului, așa cum este ea trăită pe pământ canadian.
Pe lângă două capitole extrase din seria Anne, celelalte povestiri sunt cu totul originale, având însă un filon comun, un puternic fir de legătură cu mult îndrăgita serie: toate respiră aceeași naturalețe, simplitate și firesc al vieții cu care Anne și prietenii săi ne-au cucerit și încălzit inimile.
Tânărul cititor care identifică astăzi Sărbătoarea Crăciunului cu abundența de reclame luminoase, cu sintagma „luna cadourilor" și goana searbădă după daruri inutile, va fi încântat să afle că poți avea parte de „cel mai plăcut Crăciun" într-un vagon înzăpezit în pustiu, petrecut alături de oameni pe care i-ai cunoscut de câteva ceasuri. Va fi de asemenea surprins să afle că darul adevărat este o punte de legătură între inima care dăruiește și cea care primește, căci Dragostea este bucuria de a face și altora bucurie, după spusele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Savurați-le pe îndelete și lăsați-vă cuprinși de pace și de bucuria iubirii aproapelui, căci doar Dăruind, vei dobândi, așa cum atât de frumos îndemna Nicolae Steinhardt.
Dacă ați afla că felul în care gândiți, vorbiți sau vă comportați, influențează funcționarea fiecărei celule din organismul nostru, ați fi dispuși să faceți o schimbare? Frica, ura, mânia, invidia, răutatea sunt doar câteva dintre stările care ne scad imunitatea. Dacă ați ști că genele ”rele” pe care le moștenim devin active doar din cauza stilului nostru de viață, ați fi interesați să vă reconfigurați obiceiurile? Orice boala are o cauzalitate multifactorială. În afară de cauzele biologice care includ factorii genetici, infecțioși și toxici, există și cauze psihologice reprezentate de gânduri și emoții negative, stres sau depresie, strâns legate de profilul nostru psihologic și de felul în care percepem realitatea. Sănătatea este mai mult decât credem, vedem sau simțim. Ea este dovada incontestabilă a armoniei dintre noi și Univers.
Trebuie să știm că omul este în egală măsură minte, suflet, spirit, energie, iar complexitatea acestei creații ne obligă să judecăm atât starea de sănătate, cât și starea de boală în această cheie. Iată motivul pentru care este necesară o adordare holistică.
Lucia Bubulac
Doctorița Lucia Bubulac vine cu o carte foarte necesară despre boala neoplazică într‑un moment în care această suferință pune încă mari probleme de ordin terapeutic, situându‑se pe locul doi ca frecvență, după bolile cardiovasculare. Intenția autoarei este deosebit de meritorie pentru că are în vedere complexitatea structurală funcțională a ființei umane, analizată în contextul existenței actuale, la fel de complex și de complicat din toate unghiurile de vedere – spiritual, psihologic, cultural, economic și social. Accentul pus pe latura psihologică a ființării noastre mi se pare esențial în cartea colegei noastre. Abordarea holistică, pluridimensională a cauzelor studiate, vizând mintea, corpul fizic, sufletul și spiritul – conferă lucrării o indiscutabilă valoare.
Prof. dr. Dumitru-Constantin Dulcan
O carte despre cancer este mai mult decât binevenită, mai ales dacă ea scoate în evidență anumiți factori de risc, cum ar fi stresul psihic, emoțiile negative, anxietatea și depresia, care sunt mai subtili decât alimentația necorespunzătoare, fumatul, consumul exagerat de alcool și sedentarismul. Boala canceroasă are, de fapt, o patogenie imuno‑genetică, care poate fi influențată de foarte mulți factori interni și externi, printre care un rol deosebit îl au factorii psihici, care pot acționa atât asupra mecanismelor imunitare, cât și asupra mecanismelor genetice.
De aceea, vă recomand să citiți cartea dr. Lucia Bubulac, care arataă că problema cancerului este o problemă foarte complicată, din care nu trebuie exclus creierul uman, care a ajuns să fie cel mai solicitat organ al omului contemporan, cu tot felul de stresuri și de emoții negative.
Prof. dr. Adrian Restian
CUPRINS
Să țin predica Învierii? Dar cui? Ție, Iisuse Hristoase, SCumpul meu Mântuitor, Care ești Însuși Cuvântul viu și lucrător? Cuvântul gurii mele este slab, mic, prost, creatural, nedesăvârșit și nu-l primești. Să-ți predic ție hârtie și cerneală și toc și peniță? Să predic cerului și pământului? Să predic codrilor, izvoarelor, albinelor, florilor, soarelui, lunii, stelelor, metagalaxiilor, ultramicrocosmosului, megacosmosului, naturii, creaturii? Hristos a înviat, Cerule! Hristos a înviat, cosmosule! Hristos a înviat, universule! Hristos a înviat, naturo! Că ateii se laudă cu voi contra lui Hristos. Dar nu-i așa că voi nu ați apostaziat? Din catacombe, din singurătatea anahoretică, eremită, pustnicească, vă aud strigând, răspunzând, contemplând, slăvind Învierea: Adevărat a înviat Hristos!
Schiarhiereu, Nil Dorobanțu (1920-1977)
Pe fratele Marin Răducă l-am onorat, ca semn al prețuirii pentru mărturia de-o viață pentru credință și neam, conferindu-i Crucea Nordului, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Nu ca și cum fratele Marin ar fi avut nevoie, la venerabila sa vârstă, de astfel de semne ale cinstirii, ci pentru că noi avem nevoie de astfel de modele. Noi avem nevoie să-i onorăm pe cei care au dus crucea mărturisirii în vremuri de prigoană, cu atât mai mult cu cât asistăm, în viața publică, la o repudiere din ce în ce mai vehementă a martirilor și eroilor noștri. O vehemență care înceracă să ne deconecteze de la lanțul de jertfe și de experieri ale harului în persecuție, rodit în întunericul din temnițele comuniste...
PS Macarie al Episcopiei Europei de Nord
Cartea aceasta este un manual de rezistență ortodoxă în vremuri de prigoană. Figura lui Marin Răducă este reprezentativă pentru soborul noilor mucenici și mărturisitori din secolul XX. Chiar dacă, din pricina corectitudinii politice, mulți s-au sfiit să alerge la el pentru cuvânt duhovnicesc atâta vreme cât s-a aflat între noi, acum a venit vremea ca mărturia lui să iasă la lumină. Cei nouăsprezece ani de temniță prin care a trecut au fost pentru el o universitate a suferinței din care a învățat lucruri de mare folos pentru noi, cei de azi...
Editorul
33 de rețete din perioada 1908-1971
De Crăciun, să sărbătorim cu dragoste și pace Nașterea Domnului alături de cei dragi, răsfățându-ne cu dulciuri cu ciocolată pregătite după aceste rețete istorice, rețete autentice din perioada 1908-1971.
Fie că dorin să facem prăjituri mai măruntesau mai mari, regăsim în această colecție de rețete istorice dulciuri cu ciocolată pentru toate gusturile, de la fursecuri cu marmeladă, macaroane, pricomigdale, castane imitate, cartofi și bomboane la torte, prăjituri, checuri, eclere, plăcintă, salam și turtă dulce.
Să readucem în sufletele noastre mângâierea străbunilor oferind celor dragi gusturi autentice și clipe care vor deveni de neuitat.
Norica Bîrzotescu
Corespondența Înaltpreasfințitului Justinian cu poetul Ioan Alexandru este un veritabil exemplu de restaurare în comuniunea dragostei. Această corespondență are în sine o relevanță deosebită pentru a sesiza geneza scriitorului, a poetului și geneza sau creșterea duhovnicească și culturală a ierarhului prin meandrele unor vremi ce presupuneau anumite sacrificii. Suntem în fața a două personalități care au un drum propriude la care nu voiesc să se abată, de la care nu voiesc să devieze nici măcar un milimetru, ei căutând mereu condiții și căi de mărturisire, de regenerare a simțului, de responsabilitate individuală și colectivă.
Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă
Zgomotul de fond al lumii ne-a făcut să credem că libertatea noastră e-n altă parte! Libertatea noastră se află în noi, nu trebuie să o căutăm mai departe, ea e-n adâncul nostru, în inimă. - Părintele Necula
Cuvintele Părintelui Necula transcend diferențele dintre religii, dintre credincioși și atei, tălmăcind pe înțelesul omului modern și grăbit marile adevăruri ale învățăturilor creștine. Cu un mesaj al speranței și smereniei, într-o epocă a descurajării și a axeacerbării ego-ului, dialogul dintre Mihai Morar și Părintele Constantin Necula nu pretinde să ofere soluții universale, însă nici nu dă înapoi din fața subiectelor dificile ale actualității. Fiecare răspuns oferit la întrebările adresate de Mihai Morar dezvăluie perspectiva plină de toleranță și iubire a unui om cu o încredere nesfârșită în puterea și frumusețea lui Dumnezeu.
Mulțumită cuvintelor încărcate de sens și lumină ale Părintelui Necula, această carte are un ecou aparte în inima cititorilor, oferindu-le repere stabile pentru propriul lor drum prin lume și viață.
Acum știu, momentele care mă pot împlini sunt acelea
Taina fericirii este să știi să-l faci fericit pe cel de lângă tine, iar fericirea lui să fie suportul fericirii tale. - Părintele Vasile Ioana
Cu toții știm în adâncul inimii ce îi este cu adevărat de folos sufletului nostru, însă puțini îndrăznim să pășim pe caela iubirii și a jertfei. O familie fericită, în care domnesc armonia, liniștea și iubirea, reprezintă un ideal spre acre tinde sufletul oricărui bun creștin, însă câți dintre noi suntem dispuși să renunțăm la noi înșine pentru a ne regăsi apoi, mai buni, mai împliniți, în iubirea pentru celălalt?
Iubirea este poate cel mai prețios dar pe acre l-am primit, însă pentru a ne bucura cu adevărat de el trebuie, mai întâi, să învățăm să luptăm necontenit împotriva egoismului care ne desparte adesea de aproapele noastru, de familia noastră și de Dumnezeu.
Cartea Părintelui Vasile Ioana ne ajută să învățăm această lecție dificilă a iubirii și a jertfei și să redescoperim valorile fundamentale ale familiei creștine autentice. Asemenea unui duhovnic înțelept care nu cunoaște slăbiciunile și trudește ca să ne cultive virtuțile, acest volum privește până în profunzimea ființei noastre, vede toate slăbiciunile, viciile și obiceiurile care îi îndepărtează de noi pe cei pe care îi iubim și ne arată calea spre vindecarea sufletului.
CUPRINS
Epilog: Mantuirea - destinatia finala a familiei crestine
Daca v-ați abonat dar nu primiți revista, cauzele pot fi: 1. când v-ați abonat ați scris greșit adresa dv de email; 2. aveti casuta de email plină; 3. adresa noastră e tratată ca spam sau e blocată de furnizorii dv de servicii IT (de aceea e recomandat să nu folositi o adresă email de la serviciu).
În toate aceste cazuri sunteți șterși din lista abonatilor și va trebui să vă abonați din nou aici: https://poruncaiubirii.agaton.ro/newsletter.
Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox, treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte.
|
|
Descarca oferta de CARTI/Produse (.xls) |
|
Va invitam sa scrieti articole, stiri si anunturi "Fericit cel ce citeşte… |
Revista Porunca Iubirii Editor: Asociatia ORTOPRAXIA (Ed. Agaton) Consilier editorial: Preot Adrian Roman |