Descarca Revista
Intrarea Maicii Domnului în Templu
21 Noiembrie

Editura Agaton

Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox,
treceți noua adresă revistapi@agaton.ro în lista de contacte
Noiembrie 2021
Sumar:
Predica Parintelui Tudor Ciocan la Sfantul Mare Mucenic Mina
Ne apropiem de Sarbatoarea Craciunului
Platforma online dedicata vietii si operei Cuviosului Parinte Arsenie Boca
Stiri externe - NOIEMBRIE 2021
Stiri INTERNE - Noiembrie 2021
Cateva texte biblice si o singura datorie: iubirea aproapelui
Sa stam bine, sa luam aminte!
Slujitorii Dumnezeiestii Slave si povatuitorii oamenilor
IPS Laurentiu: Cuvant pastoral la inceputul Postului Nasterii Domnului
Depresia si omul contemporan
Cu parintele Gabriel Bunge, despre duhovnicie si monahism
Candela Parintelui Arsenie Boca
Rugaciune in timp de deznadejde
Un dialog de suflet cu Costion Nicolescu
FRICA si DISCRIMINAREA, metode de guvernare intr-o societate pretins democratica. Abolirea statului de drept
E timpul cernerii
Medicina si crestinism (I si II)
Medicina si crestinism (III, IV si V)
Conferinte - George Remete (CARTE)
Cartea Catrenelor - Razvan Codrescu (CARTE)
Sfantul Pantelimon - Vindecatorul tuturor bolilor - *** (CARTE)
Noul Testament in talcuirea Sfintilor Parinti (V) - Fapte - Pr. Ioan Sorin Usca (CARTE)
Apologii si Marturisiri de credinta - Sfantul Atanasie din Paros (CARTE)
Dumnezeu Atotcreatorul - Protos. Nicodim Mandita (CARTE)
Vrednicia sufletului - Protos. Nicodim Mandita (CARTE)
Raspunsuri biblice la framantari contemporane - Andrei Dragulinescu (CARTE)
Meditatie la medicina biblica - Prof. univ. dr. Pavel Chirila (CARTE)
Apologii si Marturisiri de credinta - Sfantul Atanasie din Paros (CARTE)
Sfantul Pantelimon - Vindecatorul tuturor bolilor - *** (CARTE)
Conferinte - George Remete (CARTE)
Viata in Biserica. Despre credinta noastra - Piotr Meserinov (CARTE)
Nevointele si virtutile femeilor in povestiri vii - Gheorghe Orlov (CARTE)
Dincolo de dreptate. Un Dumnezeu „nedrept” - Nectarie, Mitropolitul Argolidei (CARTE)
Decojind ceapa in asteptarea Rasaritului - Pr. Cristian Muntean (CARTE)
Stiinta dragoste credinta. Pe viu despre parintii bisericii - Cristian Bădiliţă (CARTE)
Acolo si stelele ard - Horia Vintila (CARTE)



Tema lunii
Predica Parintelui Tudor Ciocan la Sfantul Mare Mucenic Mina
 

11 noiembrie 2021 – fragment transcris de Cuvantul Ortodox:

[…] A murit, a fost omorât. Ştim prea bine, a venit apoi Editul de la Mediolan, câţiva ani mai târziu, 5-6 ani, ar fi avut Sfântul Mina vreo 25-28 de ani şi ar fi putut să trăiască foarte bine; dar parcă pentru el se potriveşte foarte bine acea vorbă spusă la noi, în Piaţa Universităţii: Vom muri şi vom fi liberi. Pentru că ce înseamnă o viaţă, dacă o duci ca sclav? Şi nu sclav văzut, nu sclav cu trupul, ci sclav cu sufletul. Cui foloseşte viaţa în momentul în care sufletul său este slăbănogit şi supus altora, mai-mari, pe lumea aceasta? Am fost făcuţi să fim liberi, dacă e nevoie chiar cu preţul vieţii. Am fost făcuţi să fim liberi. Bineînţeles, noi acum ne bucurăm de jertfa celor care au murit până în 22 decembrie în Timişoara şi în Bucureşti, astfel încât, printre altele, şi această jertfă a lor conştientă ne-a adus libertatea. Ei au murit, noi suntem liberi, am fost liberi, să trăim pe temeiul morţii lor.

Te-ai fi gândit, poate, că şi Sfântul Mina ar fi putut să se ascundă, să stea deoparte. Decretul de la Mediolan probabil că ar fi venit, Dumnezeu ştie cum funcţionează aceste încrengături ale istoriei, şi ar fi putut să trăiască foarte bine în libertate creştinismul. Iată că n-a vrut această „libertate” – nu că n-a vrut să trăiască liber, ci n-a vrut libertatea pe care Imperiul Roman păgân i-o asigura cu preţul credinţei sale. A refuzat aceasta şi a refuzat-o cu preţul vieţii sale.

Şi nu a murit simplu, nu doar i s-a tăiat capul – aceasta a fost la urmă, ci a murit în chinuri şi în torturi. Asemenea torturi încât probabil, la un moment dat, un om necredincios şi-ar dori mai curând să moară decât să mai suporte aşa ceva.

Ştim, pe urmă, că a făcut foarte multe minuni şi ştim că este prezent în viaţa noastră. Acum şi aici, la mii de km depărtare de Alexandria – locul unde a murit el – în cu totul alt neam decât cel în care a murit el, iar faptul că este prezent aici şi acum ne dă mare putere. Dar ceea ce trebuie să realizăm e că acest sfânt, Mare Mucenic Mina, militar, cum îl reprezentăm noi, pentru că a fost, v-am spus, copil de trupă, şi alţi sfinţi, ne ajută nu numai pentru problemele noastre de zi cu zi – şi ne ajută efectiv şi eficient în problemele de zi cu zi prin mijlocirea lor la Tronul lui Dumnezeu – ci sunt convins că ei ne ajută şi se roagă acum pentru toată lumea ca să ieşim din această realitate constrângătoare în care trăim şi să iesim neîntinaţi de ceea ce ni se întâmplă. Sunt convins că Sf. Mare Mc. Mina este mijlocitor pentru lume şi el în momentul acesta. Trebuie doar să-l rugăm nu numai pentru problemele noastre de zi cu zi, în care ne ajută, ci să-l rugăm să mijlocească pentru noi şi în celelalte, mai ales pentru lumea aceasta. Să mijlocească împreună cu Maica Domnului şi cu ceilalţi sfinţi pentru ca lumea aceasta să iasă din robia în care se află. Să iasă din această stare de presiune psihologică la care suntem supuşi, să se întoarcă la libertate, la adevărata libertate.

Libertatea adevărată este o libertate sufletească. Pe aceasta trebuie să o căutăm noi, fiecare dintre noi, să o dobândim. Îi avem pe sfinţi astfel de modele. Libertatea sufletească dacă o dobândim, celelalte constrângeri din afară nu vor mai avea nicio putere asupra noastră. Că ne vor constrânge trupurile – atâta timp cât sunt liber sufleteşte, eu hotărăsc pentru trupul meu. Bineînţeles că se poate întâmpla ca în anii ´47-´48: puşcărie, Canal şi alte lucruri; şi atunci nu mai hotărau cei din puşcărie pentru trupul lor, ci autorităţile vremii hotărau pentru trupul lor. Dar atâta vreme cât sunt în societate incă, chiar dacă sunt constrâns psihologic şi economic şi social, dacă eu vreau cu adevărat să fiu liber şi să fiu cu Hristos, despătimindu-mă, atunci cu adevărat niciuna dintre aceste constrângeri nu vor putea să mă facă să fac ceva ce nu-mi doresc.

Într-un fel, acum, pentru noi, se întâmplă două momente din viaţa Sfântului Mina, legate unul de celălalt: se întâmplă cei 3-4 ani de pustie şi se întâmplă perioada de persecuţie. De ce? Pentru că acum putem să învăţăm şi, cu ajutorul lui, să ne despătimim, să dăm deoparte lucrurile nonesenţiale din viaţă şi să trăim doar cu ce ne îngăduie Hristos, cu ce ne dăruieşte Hristos, care El ştie cum să facă să ne strecoare şi pe noi prin constrângerile actuale. Şi eu, adică fiecare dintre noi, trebuie de fiecare dată să Îi cer zilnic lui Hristos: Ajută-mă, Doamne, Tu, cu puterea Ta, cu ştiinţa Ta, cu înţelepciunea Ta, să trăiesc, să trec printre aceste constrângeri fără a face compromisuri!

Deci aici suntem în prima parte, a celor 3-4 ani de pustie, în care te înveţi că, de fapt şi de drept, trăieşti cu foarte-foarte puţin trupeşte dacă reuşeşti să te apropii de Hristos şi, de asemenea, cu cât ai mai puţin trupeşte, cu atât apropierea de Hristos este mai fierbinte. Şi invers, cu cât trupul începe să fie în belşug, cu atât, încetul cu încetul credinţa cea adevărată, încrederea, simţirea prezenţei lui Hristos se estompează din viaţa noastră.

Cea de-a doua etapă este perioada persecuţiei, pentru că este un fel de persecuţie ceea ce trăim. E adevărat, nu ni se smulg bucăţi de carne de pe noi, nu ni se smulg unghiile, nu suntem orbiţi, nu suntem împunşi cu tot felul de ţepuşe, dar modul cum se exercită presiune psihologică asupra noastră de către puterea globalistă prin mijloace foarte convingătoare mă face să cred că suntem într-o zonă de persecuţie. Şi cu cât persecuţia asta este mai strânsă, mai grea, cu atât rugăciunea noastră trebuie să fie şi va fi, vrând-nevrând, mai tare către Dumnezeu.

Există păcate strigătoare la cer. Oprirea plăţii lucrătorilor este unul dintre păcatele strigătoare la cer, alături de sodomie. Ni se spune: <Nu, nu oprim plata lucrătorilor. Doar nu vă mai lăsăm să munciţi dacă nu vă supuneţi.> E tot oprirea plăţii lucrătorilor. De ce se cheamă păcate strigătoare la cer? Pentru că cel care suferă, prin însăşi suferinţa sa, o astfel de nedreptate, rugăciunea lui se ridică la cer, e un strigăt către cer, către Dumnezeu, Care nu doarme, nu este prea departe, nici mort nu este, ci este viu, înviat Hristos, este viu din veşnicie şi viu va fi în veşnicie, este prezent, este atotînţelept şi atotputernic.

Aşadar, să-l avem pe Sfântul Mina aici nu numai ca model, ci şi ca mijlocitor, în despătimire şi în persecuţie. Şi să ştim că, aşa cum este grabnic ajutător în problemele noastre de zi cu zi, dacă-i cerem ajutorul în despătimirea noastră şi în persecuţia pe care o suferim, dacă-i cerem ajutorul, să mijlocească către Dumnezeu ca această perioadă să se termine, să se termine cu bine, sunt absolut convins că, aşa cum este grabnic-ajutător în ceea ce ne este nouă de folos, fiecăruia dintre noi, aşa va fi grabnic-ajutător si pentru problemele Bisericii. Amin”.




ACTUALITATEA religioasă
Ne apropiem de Sarbatoarea Craciunului
 

Circa cincizeci de zile ne mai despart de Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos şi doar zece zile mai sunt până începe postul premergător acestei mari sărbători.

Postul Crăciunului începe în ziua de luni, 15 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, și se încheie vineri, 24 decembrie.

Iată principalele lucruri pe care trebuie să le ştii despre această perioadă.

Când a apărut Postul Naşterii Domnului

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală a Pr. Ene Branişte.

Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări referitoare la acest post.

Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci a fost uniformizată durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe. Sinodul a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.

Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, iar dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie inclusiv.

Când încep colindele 

Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Catavasiile Nașterii Domnului se cântă pentru prima dată la Utrenia sărbătorii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Însă, conform tradiţiei, colindele încep să răsune în afara lăcaşurilor de cult după sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (30 noiembrie).

Despre semnificaţia colindelor, aici.

Sărbători din Postul Crăciunului 2021

Cele mai importante sărbători din postul Naşterii Domnului sunt:

Sfinţi vindecători

Întrucât ne aflăm într-un context epidemiologic dificil, este util să ne îndreptăm privirile către sfinţii din această perioadă care, prin minunile lor, s-au dovedit a fi vindecători.

Cum se ţine Postul Crăciunului

Potrivit menţiunilor părintelui Ene Braniște, acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00 – 16:00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se îngăduie și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

La praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului se dă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea.

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile.

Pentru a valorifica cât mai bine această perioadă binecuvântată de Dumnezeu pentru a ne apropia mai mult de El, vă recomandăm 10 sfaturi practice pentru post.

Vezi şi:

Sursa: Basilica



Platforma online dedicata vietii si operei Cuviosului Parinte Arsenie Boca
 

Recent, a fost lansată platforma on-line parintelearsenie.ro. Este vorba despre un proiect prin care se pun la dispoziție resurse indispensabile orientării în cercetarea cu privire la viața și lucrările Cuviosului Părinte Arsenie Boca. În principal, pot fi consultate documente specifice, disponibile doar în citire. Acest proiect este destinat oricui este interesat de provocările unei contribuții oneste la descoperirea chipului autentic al viețuirii și lucrărilor Cuviosului Părinte Arsenie.

Documentele specifice sunt încadrate în următoarele categorii: cele patru scrieri autentice ale Cuviosului, repere arhivistice, studii și articole, volume, înregistrări (conferințe, simpozioane, interviuri, documentare etc.), mărturii, lucrări universitare (lucrări de licență, disertații, lucrări de doctorat), direcții actuale de cercetare, arhivă pictură, arhivă foto. Unele documente sunt disponibile integral, iar altele doar în rezumat sau în secvențe relevante. Platforma oferă repere pentru o orientare științifică pertinentă. Dacă un cercetător este atras de investigația pe tema descoperirii chipului autentic al viețuirii Cuviosului Părinte Arsenie, el va găsi aici toate premisele pentru o cercetare acrivică, contribuind efectiv și oferind suport Comisiei Bisericii Ortodoxe Române pentru canonizarea Cuviosului Părinte.



Stiri externe - NOIEMBRIE 2021

 

UE: 2022 va fi Anul European al Tineretului

Comisia Europeană a adoptat propunerea de a desemna anul 2022 ca Anul European al Tineretului. Propunerea urmează să fie discutată în Parlamentul și Consiliul UE. Pentru a construi un viitor mai bun, mai ecologic, mai incluziv și digital, Europa are nevoie de viziunea tinerilor, a transmis Comisia Europeană în comunicatul referitor la propunere. Scopul demersului este să sprijine generația care a făcut multe sacrificii în timpul pandemiei, oferindu-i speranță, putere și încredere; să promoveze oportunități pentru tineri la nivel UE; dar și să se inspire din viziunea lor pentru proiectul european comun. „Anul European al Tineretului ar trebui să aducă o schimbare de paradigmă în modul în care includem tinerii în politici și decizii. Obiectivele Anului vor fi să-i ascultăm, să-i implicăm și să promovăm ocazii concrete pentru tineri”, a spus Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret. „Trebuie să realizăm o punte între generații. Tinerii de astăzi sunt mai puțin interesați în formele tradiționale de participare la societate, dar foarte activi în apărarea lucrurilor în care cred, implicându-se în noi moduri”, a adăugat ea. De-a lungul anului, vor avea loc activități la nivel european, național și local. Acestea vor viza problematicile incluse în Obiectivele de Tineret ale Uniunii Europene. Acestea se referă la egalitate și incluziune, sustenabilitate, sănătate mentală și bunăstare, precum și calitatea locurilor de muncă. Activitățile vor implica și tineri din afara UE. Statele membre sunt chemate să desemneze câte un coordonator național pentru organizarea Anului European al Tineretului. Anul European al Tineretului va contribui la redactarea concluziilor Conferinței Viitorul Europei din 2022, asigurând includerea perspectivei tinerilor. O treime din participanții la Grupurile de discuție și la  Plenarele conferinței vor fi reprezentanți ai tinerilor. - basilica

ITALIA: Episcopul Siluan al Italiei, cateheze live în Postul Nașterii Domnului: Program

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, susține în Postul Nașterii Domnului o serie de cateheze live pe paginile de Facebook și YouTube ale eparhiei. Seria se intitulează „Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului”. Catehezele vor avea loc seara, de la ora 19:00 – ora României (18:00, în Italia) o dată pe săptămână. Seria va debuta marți, 16 noiembrie 2021. Vor urma apoi cateheze în următoarele zile: luni, 22 noiembrie, marți, 30 noiembrie, luni, 06 decembrie, luni, 13 decembrie, luni, 20 decembrie.

AUSTRIA: Primul manual de Religie Ortodoxă în limba germană

Manualul, creat de Comisia de Pedagogie Religioasă a Conferinței Episcopilor Ortodocși din Austria, se adresează elevilor din primele două clase de gimnaziu (a V-a și a VI-a). „În momentul de față, pe tot cuprinsul Austriei, peste 16.300 de elevi frecventează ora de Religie Ortodoxă, în aproape 1.100 de școli. Creșterea se datorează și faptului că, începând din acest an, elevii claselor de liceu au avut de ales între ora de Religie confesională și ora de Etică”, a explicat Părintele Ioan Moga. Ora de Religie Ortodoxă se desfășoară în limba germană, în cadrul orarului normal sau, după caz, la sfârșitul programului. Profesorii de religie, preoți sau laici, provin din diferite jurisdicții canonice ale Bisericilor Ortodoxe surori. Creșterea numărului de elevi care urmează ora de Religie conduce la necesitatea unui număr crescut de cadre didactice ortodoxe pregătite conform cerințelor statului austriac. Părintele Profesor Ioan Moga, care predă la catedra de Teologie Ortodoxă a Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din Viena, a demarat crearea unei secții de Pedagogie Religioasă Ortodoxă la această universitate – nivel de Licență (trei ani). „Acest proiect, care se află în faza de pregătire curriculară, a fost prezentat în cadrul Conferinței Episcopilor Ortodocși”, a declarat părintele profesor. „Studiul trebuie să înceapă în toamna anului 2022 și va completa oferta academică în aria Teologiei Ortodoxe de la Universitatea Viena.” - basilica

AUSTRIA: Parohiile românești iau măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător

Adunarea Generală a Comunității Ortodoxe Române din Viena, Austria de Jos și Burgenland (partea de est a Austriei), prezidată de Părintele Mitropolit Serafim, a votat duminică un proiect de conștientizare a crizei ecologice și de responsabilizare pentru protejarea Creației lui Dumnezeu. Acesta a fost adoptat în unanimitate și prevede ca fiecare parohie, în măsura posibilităților, să încerce să implementeze măsuri de conștientizare a problemelor ecologice și de protejare a mediului, anunță Părintele Ioan Moga, președintele Comunității Ortodoxe Române din Viena, Austria de Jos și Burgenland. Pachetul de măsuri vizează un consum redus de energie, educație ecologică pentru copii și tineri și obținerea de certificate ecologice de către fiecare parohie. Aceasta se poate face prin evitarea utilizării plasticului și prin măsuri de reciclare a deșeurilor.

Parohiile românești din Austria au decis adoptarea următoarelor măsuri:

  • conștientizarea și respectarea postului ortodox (vegan) – deși postul ține în primul rând de o disciplină spiritual-ascetică, el are și conotații ecologice: renunțarea sau diminuarea consumului de carne contribuie la menajarea climei;
  • întrebuințarea energiei verzi;
  • folosirea mai rară a automobilelor și a călătoriilor cu avionul;
  • sortarea resturilor menajere;
  • renunțarea la obiectele din plastic: de pildă, renunțarea la utilizarea veselei de unică folosință din plastic la agapele parohiale și la pomeni;
  • plantarea de flori, pomi și copaci;
  • susținerea unei educații ecologice pentru tineri și pentru adulți.

Comunitatea Ortodoxă Română din Viena, Austria de Jos și Burgenland cuprinde 10 parohii din estul Austriei, dintre care trei sunt din Viena. În Austria există în total 25 de parohii românești.

TURCIA: A fost prelungit acordul de folosință a bisericii românilor din Istanbul, ctitorie brâncovenească

Acordul de folosință a bisericii românilor din Istanbul a fost prelungit cu cinci ani luna trecută, când a fost semnat de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, Exarh Patriarhal. Ierarhul a fost la Constantinopol în perioada 21-22 octombrie delegat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la ceremoniile dedicate celor 30 de ani de la alegerea Sanctității Sale Bartolomeu I ca Patriarh Ecumenic. „În cadrul acestei vizite, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a fost delegat de Preafericitul părinte Patriarh Daniel ca să semneze și prelungirea contractului de folosință dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Română, pentru o perioadă de cinci ani, prin care Biserica Sfânta Muceniță Paraschevi Romana din Istanbul, ctitorie brâncovenească din anul 1692, este locașul de cult al românilor ortodocși din Istanbul și din Turica”, a transmis Părintele Sergiu Vlad, parohul comunității românești din Turcia. Biserica Sfânta Muceniță Paraschevi Romana (26 iulie) din Istanbul a devenit locaș de cult pentru românii ortodocși din Turcia începând cu anul 2004. Sfântul locaș din fostul cartier Prikidion (actualmente Hasköy) a fost reconstruită din temelii în 1692 de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu. Ministerul Afacerilor Externe al României estimează că în Turcia trăiesc aproximativ 4.000 de români, majoritatea cu reședința în zonele metropolitane Istanbul, Ankara, Izmir și Eskișehir. - basilica

 

Linkuri la știri:
 
Abordarea integrativă a persoanei în îngrijirea medicală și viața spirituală creştină, sub lupă la o conferinţă europeană - basilica
Papa Francisc, mesaj globalist cu aluzii la Marea Resetare - Activenews


Stiri INTERNE - Noiembrie 2021
 
Patriarhul: Regele Mihai I al României şi Biserica Ortodoxă Română

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj luni, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României (25 octombrie 1921- 25 octombrie 2021). „Regele Mihai a trăit cu discreție, dar cu intensitate, credința ortodoxă în care a fost botezat și pe care a păstrat-o cu multă grijă în toată viața sa, ca fiind cea mai prețioasă comoară primită de la mama sa, Regina Elena, şi de la poporul român evlavios. Această credinţă l-a ajutat să fie statornic în iubirea sa faţă de poporul român, de Biserică şi de familie”, transmite Patriarhul României. Mesajul integral este disponibil pe basilica.ro.

Au început Zilele Șaguniene la Sibiu, ediție specială

La împlinirea unui deceniu de la proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Arhiepiscopia Sibiului organizează o ediție specială a Zilelor Șaguniene. Programul din acest a fost deschis luni, 22 noiembrie, cu o conferință preoţească. Tot luni, au fost sfințite, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, mai multe icoane ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna care au fost pregătite special pentru aniversarea unui deceniu de la canonizare. Icoanele vor fi dăruite tuturor bisericilor din eparhie, informează Mitropolia Ardealului. Miercuri va fi deschisă Expoziția de fotografie „Dezvoltarea cultului Sf. Ierarh Andrei Șaguna în primul deceniu de la canonizare”. Vor fi expuse, în curtea catedralei, imagini de la momentul canonizării, de la sărbătoarea din 30 noiembrie din ultimii ani, precum și fotografii de la toate bisericile care au fost închinate Sfântului Ierarh ori au primit fragmente din moaștele sale. Tot în cadrul Zilelor Șaguniene, va fi anunțată încheierea proiectului de digitizare a publicației șaguniene „Telegraful Român”, în colaborare cu Biblioteca Județeană ASTRA. Ca în fiecare an, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu organizează un amplu program academic, care include o conferință teologică internațională. Consultă orarul manifestărilor pe site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

„Biblia călătoare și sfințitoare” a atins 30 de județe

Echipe de tineri din 30 de județe plus municipiul București participă la programul „Biblia călătoare și sfințitoare”. „Biblia călătoare și sfințitoare” este un program național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Sunt înscriși până în prezent peste 3100 de tineri și copii. Galeria celor 200 de Biblii. În cadrul acestui proiect, a fost serbată sâmbătă Ziua Bibliei printr-un laborator online intitulat „BIBLIAteca”. Au fost 200 de participanți care au realizat și „Galeria celor 200 de Biblii”, împărtășind experiența de învățare din timpul atelierelor catehetice și de scriere reflexivă de tip scrisoare-fluviu. „Evenimentul s-a dovedit a fi un laborator de învățare alternativă, colaborativă, în care echipajele au prezentat proiectele proprii, stadiul în care se află cu redactarea scrisorii-fluviu, impactul inițiativelor lor la nivel parohial și regional, testimoniale și idei de multiplicare a activităților catehetice”. „Fiecare intervenție a reconfirmat nevoia de a le oferi copiilor și tinerilor noi și noi contexte de învățare, de experimentare a bucuriei lecturii textelor cu valențe educative înalte, de împrietenire cu valorile netrecătoare ale Bisericii noastre, ale acestui neam”, se precizează pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei. În perioada următoare, vor fi expediate kituri educațional-catehetice către echipele care au desfășurat activități și au trimis către organizatori produsul educațional al atelierelor, respectiv scrisoarea-fluviu. Fiecare echipaj va primi câte 10 exemplare din Noul Testament cu Psalmii, Viața și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava – text diortosit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, icoana sfântului ocrotitor al Sucevei, iconițe, semne de carte și cărți cu conținut moral-religios pentru copii și tineret. Pentru înscrieri la „Biblia călătoare și sfințitoare” accesează acest link.

„Călătorește cu trei sfinți români” - un concurs de creație

Concursul are trei secțiuni: LITERATURĂ, ARTE PLASTICE, TALENTE. În competiție se pot înscrie atât copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, cât și tineri și adulți (la unele secțiuni). Participanții la SECȚIUNEA LITERARĂ vor scrie fie un text despre un sfânt pe care îl consideră prietenul lor, fie un text despre unul dintre cei trei sfinți – Ioan Casian, Dionisie Exiguul, Ioan Iacob Hozevitul, după ce vor citi o broșură pusă la dispoziția lor, de către organizatori. La secțiunea de ARTE PLASTICE, copiii și vor realiza o lucrare inspirată  din poezia Micul orfan, a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul sau din versurile piesei Îndemn frățesc, scrise tot de acesta. Secțiunea TALENTE  este una specială, fără limită de vârstă, și are două categorii – interpretare vocală și recitare. Concurenții talentați la muzică vor cânta imnul Îndemn frățesc (versuri: Sfântului Ioan Iacob Hozevitul; muzica: Georgiana Nistor, povestitoare SOPS) sau vor recita poezia Micul orfan. Piesa poate fi interpretată individual, dar și în grup sau cu întreaga familie. Poezia va fi recitată individual. Mai multe detalii despre această nouă ediție a concursurilor SOPS se găsesc pe site-ul www.bunatate.ro în articolul Concursul lunii noiembrie – Călătorește cu trei sfinți români. Contribuțiile tuturor sunt așteptate până în 23 noiembrie, la adresa concursuri.sops@gmail.com. Câștigătorii vor fi anunțați în 30 noiembrie pe site-ul www.bunatate.ro, pe pagina de Facebook „Spune-mi o poveste pentru suflet” și în grupul de Facebook  cu același nume. Concursul este realizat în colaborare cu Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, din București. Spune-mi o poveste pentru suflet este un proiect de educație caracterială prin intermediul poveștilor, inițiat de Ioana Revnic. În cadrul acestui proiect, până în prezent s-au desfășurat peste 200 de ateliere de povești, în țară și în străinătate. Concursurile Spune-mi o poveste pentru suflet au debutat în luna mai 2020 și au ajuns la cea de-a 16-a ediție. Până în prezent, la acestea au participat peste 1650 de copii din opt țări: România, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Franța, Olanda, Belgia și Elveția. Persoană de contact: Ioana REVNIC, coordonatoarea proiectului Spune-mi o poveste pentru suflet.

 

Linkuri la știri:

Pastorala Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Nașterii Domnului 2021 - Basilica 

BISERICA SĂ NU TACĂ. Scrisoare către Sf. Sinod - Activenews




ORTODOXIA (dreapta credinţă)
Sfânta Scriptură
Cateva texte biblice si o singura datorie: iubirea aproapelui - pr. Claudiu-Ioan Coman
 
Duminica lăsatului sec pentru postul Nașterii Domnului, numită și, cronologic vorbind, în calendarul ortodox, a 25-a după Pogorârea Sfântului Duh, este cea în care ne sunt puse înainte două pericope neotestamentare. Prima, formată din cele șapte versete cu care debutează capitolul al patrulea, reprezentând textul Apostolului; cea de-a doua, fragmentul din Evanghelia după Luca, capitolul 10, vv. 25-37.

Dacă suntem sistematici și curioși, cercetând îndeaproape textele biblice ca să avem câte ceva de învățat, vom observa că, de pildă, în Efeseni așa-numitul titlu al capitolului 4 este următorul: „Biserica este trupul lui Hristos”. Dacă ne îndreptăm atenția spre Evanghelia după Luca, cel de-al zecelea capitol, mai extins în comparație cu epistola paulină, are în vedere mai multe aspecte, între care: trimiterea și înapoierea celor șaptezeci (și doi) de ucenici; vai de cetățile rele; Iisus se bucură cu duhul, pentru ca, imediat să urmeze Pilda samarineanului milostiv. La aceste două pericope neotestamentare am căutat și un al treilea exemplu dar, de această dată, din textele veterotestamentare. L-am găsit: Maleahi 2, 8-10. Căutăm, desigur, unitatea celor trei. De aceea, propun să începem cu ultimul din această listă pe care am întocmit-o, textul profetului Maleahi/Malachia: „«Dar voi v-ați îndepărtat de drumul cel drept și pe mulți i-ați făcut să se poticnească de la lege. Voi ați stricat legământul Meu cu Levi», zice Domnul Savaot. «Pentru aceasta și Eu v-am făcut să fiți de disprețuit și de nimic în fața întregului popor, fiindcă voi n-ați păzit căile Mele și, învățând legea, ați privit cu părtinire la fața oamenilor». Oare nu este un singur Părinte pentru noi toți? Nu ne-a creat oare pe noi un singur Dumnezeu? Pentru ce suntem vicleni unul față de altul, ca să pângărim legământul părinților noștri?”.

Versetele de aici îi vizează în mod direct pe slujitorii Domnului, atenționați atunci când comportamentul lor lasă de dorit. În versetul 7, de pildă, profetul arată icoana ideală a slujitorului lui Dumnezeu, adică a celui care are datoria și deopotrivă responsabilitatea de „a păzi știința cu buzele” și de „a învăța cu gura”, deoarece el este „solul/mesagerul Domnului”. Vă propun să ne oprim la aceste aspecte deocamdată, înainte de a trece la celelalte învățături biblice. Este, oare, în gândirea profetică vorba despre faptul că preotul are datoria de a cunoaște „știința vremii sale”, sau Maleahi se referă la altceva? La o analiză mai amănunțită, de pildă, dacă ne raportăm la un alt text, de această dată din Deuteronom, vom citi: „Învață pe Iacov legile Tale și pe Israel Poruncile Tale; pune tămâie înaintea feței Tale și arderi de tot pe jertfelnicul Tău” (Deuteronom 33, 10). În textul din Biblia hebraica Stuttgartensia, la Maleahi 2, 7 corespondentul ebraic al termenului „știință” este tôrâh lege; la fel și în Deuteronom 33, 10!

Interesantă este însă o relatare a lui Paul Johnson. Cunoscutul istoric și jurnalist englez, catolic conservator, Johnson, printre altele este și autorul unei excepționale monografii, intitulată O istorie a evreilor[1]. La un moment dat, el relatează despre unele interpretări ale Torei, în duh universalist, pe care rabinul Hilel, spre deosebire de „școala” lui Shamai Bătrânul, o realizează la textele Scripturii. În câteva cuvinte, întâmplarea cu pricina este următoarea: „Unui păgân care a spus că va deveni evreu dacă va învăța litera Torei stând într-un picior, Hilel se pare că i-ar fi răspuns: «Ce ție nu-ți place altuia nu-i face: iată esența Torei. Tot restul e tâlcuire – du-te și o învață»”[2].

Deja, din acest aforism care este posibil să-i fi aparținut lui Hilel, se întrezărește o posibilă legătură strânsă între Deuteronom 33, 10 și Maleahi 2, 7. Punctul de legătură, după cum voi argumenta mai departe, conține și un puternic simbolism, pe care îl putem deduce prin analogie cu sinaxarul.

Profetul Maleahi vorbește despre imaginea levitului ca „solul/mesagerul Domnului Savaot”. În paralel, Sfântul Pavel, în Efeseni 4, 1 îndeamnă, de această dată pe orice credincios, „să umble cu vrednicie, după chemarea cu care a fost chemat”, continuând în cel de-al doilea verset să îndemne la un comportament „cu toată smerenia și blândețea, cu îndelungă-răbdare, îngăduindu-vă unii pe alții în iubire”. Putem deja să facem o analogie: dacă în textul profetic al lui Maleahi e vorba despre „buzele preotului” menite „să păstreze știința”, iar în Deuteronom această „știință” este formată din legile (id est Torah) și poruncile lui Dumnezeu, Apostolul Neamurilor, nu mai limitează acest comportament moral pentru slujitori, ci îl extinde, transformându-l într-o îndatorire a fiecărui credincios.

Dar, la Maleahi, ca dealtfel și în alte texte veterotestamentare, „funcția de învățare precedă funcția de aducere a jertfelor”[3]. Or, atunci când cineva este învățător în cele referitoare la credință, pe lângă faptul că ar trebui să fie un expert în cuvânt, adică un mesager autentic, mai are responsabilitatea de a se face pildă altora și cu fapta.

Aici cred că este posibilă o legătură dintre lectura primelor șapte versete din Efeseni, corespunzătoare ideii generale a duminicii a 25-a după Pogorârea Sfântului Duh, care precedă Praznicul „Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”. Este ca și cum Biserica ne-ar atenționa să fim mesageri ai Domnului, îndreptându-ne atenția cu fapta de iubire către aproapele care are nevoie de ajutorul nostru. De fapt, aceasta denotă că Biserica are grijă să ne mențină într-o perpetuă stare de veghe, de trezvie; lecția pe care am învățat-o participând la slujba Sfinților Arhangheli, este aprofundată câteva zile mai târziu, în această duminică care precedă și începutul postului Nașterii Domnului.

În fapt, un paralelism între funcțiile mesagerilor cerești și cele ale credincioșilor, este expus în alt capitol al Deuteronomului, în finalul a ceea ce se numește „cântarea lui Moise”. Textul cu pricina zice: „Veseliți-vă, ceruri, împreună cu El și vă închinați Lui toți îngerii lui Dumnezeu! Veseliți-vă, neamuri, împreună cu poporul Lui și să se întărească toți fiii lui Dumnezeu” (Deuteronom 32, 43). În fapt, aici, textul Septuagintei, utilizat de Sfinții Părinți ai Bisericii, vorbește despre „închinarea fiilor” și despre „întărirea” lor prin mijlocirea îngerilor lui Dumnezeu. Paralelismul este evident: bucuria din ceruri a îngerilor împreună cu Domnul trebuie să se reflecte în bucuria generală de pe pământ, a „neamurilor” și a Israelului, în așa măsură încât finalul să fie dovada palpabilă a „întăririi” generate de această expresivă bucurie care se concretizează în faptele iubirii.

Concretizarea acestora în experiența cotidiană a credinciosului, o dovedește pericopa din Luca 10, 27, atunci când acel învățător de Lege îi spune lui Hristos ce anume poruncește Tora: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău, ca pe tine însuți”. Exegeza pe care o face întregii pericope Léopold Sabourin este grăitoare: „Istorisirea își propune să provoace ascultătorii să iasă din autosuficiența de popor ales. Tocmai un samarinean este citat ca model de urmat pentru a ajunge la adevărata pietate. Comparând falimentul slujitorilor lui Dumnezeu cu generozitatea samariteanului dușmănit, ascultătorii (cititorii) nu se poate să nu înțeleagă natura absolută și nelimitată a datoriei de a iubi”[4]. În textul din Efeseni, încă din capitolul al doilea, Sfântul Pavel deja avertizase asupra pericolului iminent la care erau expuși – și mai sunt și astăzi – persoanele care se conformează așa-zisului confort al autosuficienței. Și acest aspect este sesizat de Sfântul Pavel, deoarece el „a știut din propria lui viață că, în ciuda tuturor avantajelor apartenenței la poporul ales, a devenit un om violent și a hulit împotriva lui Dumnezeu și din această cauză aceste avantaje nu i-au adus niciun folos”[5].

Înainte de a ne grăbi spre o judecată deficitară care ar dovedi că aici este vorba despre caracterul antisemit al Apostolului Pavel, profesorul Stadelmann de la Leuven, atrage atenția asupra punctului central al întregii controverse: „Iudeul care trăiește în păcat, care încalcă poruncile lui Dumnezeu și nu găsește calea la pocăință și mântuire, iese din harul legământului valabil pentru popor (cf. Facerea 17, 9; 14; Romani 2, 25). Și, în opinia sfântului Pavel, acest lucru nu este valabil numai pentru unii din poporul Israel! Nu, ci «noi toți» am trăit odinioară după dorințele firii pământești! Deci, nimeni nu a făcut voia lui Dumnezeu, ci fiecare a făcut voia firii lui căzute și a gândurilor păcătoase”[6].

Ajungem așa, treptat, la întrebarea bună pe care acel învățător de Lege o adresează lui Iisus, și la care ar trebui să medităm și noi: „ce să fac ca să moștenesc viața de veci?” (Luca 10, 25). Deci, respectivul, pornește de la ideea biblică potrivit căreia omul, oricare ar fi acesta, trebuie să facă ceva pentru a moșteni Împărăția cerurilor. Mă refeream mai sus la un verset din Romani, anume la v. 25 din capitolul 2: „căci tăierea împrejur folosește dacă păzești Legea; dacă însă ești călcător de Lege, tăierea ta împrejur s-a făcut netăiere împrejur”. În același capitol însă, dar anterior versetului citat, Sfântul Pavel vorbește și despre alte aspecte (cf. Romani 2, 17-24). Acolo, cel care se sprijină pe voia lui Dumnezeu, cunoscând ceea ce poruncește El în amănunt, este dator să împlinească cu fapta ceea ce îndeamnă prin cuvânt! Deci, altfel spus, credința trebuie să oglindească faptele, să fie o credință activă, vie: „Căci în Hristos Iisus, nici tăierea împrejur nu poate ceva, nici netăierea împrejur, ci credința care este lucrătoare prin iubire” (Galateni 5, 6). La fel, păstrând aceeași tonalitate și fidelitate necondiționată de nimic, în afară de devotamentul sincer față de Domnul Hristos, cum arată Sfântul Apostol Iacov: „Ce folos, frații mei, dacă zice cineva că are credință, iar fapte nu are? Oare credința poate să-l mântuiască?”. Biblistul Raymond E. Brown, realizează exegeza pasajului prin raportarea la un proverb italian: „investire il proprio denaro dovʼè la propria bocca” (să investești banii acolo unde ai gura)[7].

De fapt, iubirea ca rezumat al Legii și al profeților, este cunoscută încă din Vechiul Testament. În Levitic 19, 18 citim: „Să nu te răzbuni cu mâna ta și să nu ai ură asupra fiilor poporului tău, ci să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru”. Potrivit exegetului Gordon Wenham, unul dintre cei care au studiat amănunțit Leviticul și, implicit, vocabularul ebraic al acestuia, „iubește și aproapele sunt la fel de cuprinzătoare în ebraică, în sfera lor și în înțeles, ca și termenii corespondenți care-i traduc. Iisus și Pavel nu exagerau semnificația acestor versete atunci când afirmau că toate îndatoririle noastre față de aproapele nostru sunt cuprinse în această poruncă. «Care ar trebui să fie atitudinea unui om față de aproapele lui nu se poate exprima mai bine în multe pagini decât este exprimat în această singură propoziție»”[8].

Poate că deloc întâmplător, unul dintre cei mai importanți teologi creștini, Hans Urs von Balthasar, atunci când a scris un eseu de mici dimensiuni, pe care l-a intitulat sugestiv Iubirea, formă a revelației, a preferat să așeze ca motto un citat din Fericitul Augustin care arăta că „oricui i se pare că a înțeles dumnezeieștile Scripturi sau măcar o parte a lor în așa fel încât acea înțelegere nu zidește această geamănă iubire, încă n-a înțeles nimic”[9]. La fel, biblistul și cardinalul Gianfranco Ravasi, prezintă această revelație plină de iubire a Domnului, pe care noi suntem datori să o asumăm, să o reflectăm și să o punem în practică mereu, prin raportarea la un verset din Cartea lui Iov, prin referirea la un plan (ʼesah) al lui Dumnezeu care se manifestă în iubirea plină de grijă și de compasiune: „Te știam din auzite, dar acum ochii mei Te-au și văzut” (Iov 42, 5)[10]. Asta se întâmplă însă atunci când legătura dintre văz și celelalte simțuri, oarecum exterioare, sunt „conectate” duhovnicește în adâncul inimii, acolo unde, după cum ne spune profetul Ieremia, Însuși Dumnezeu „scrie” Legea în inimile credincioșilor: „Iată, vin zile, zice Domnul, când voi încheia cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda legământ nou. Însă nu ca legământul pe care l-am încheiat cu părinții lor în ziua când i-am luat de mână ca să-i scot din pământul Egiptului. Acel legământ ei l-au călcat, deși Eu am rămas în legătură cu ei, zice Domnul. Dar iată legământul pe care-l voi încheia cu casa lui Israel după zilele acelea, zice Domnul: Voi pune legea Mea înlăuntrul lor și pe inimile lor voi scrie și le voi fi Dumnezeu, iar ei Îmi vor fi popor” (Ieremia 31, 31-33). Această preferință aproape „anatomică” a lui Dumnezeu se explică, după cum expune foarte bine într-o admirabilă lucrare cercetătoarea Francesca Stavrakopoulou, prin aceea că Dumnezeu, cu toate că și-a făcut cunoscută voia și prin semne exterioare și cerești, preferă „să înscrie” cuvintele Sale în inimi, mai mult decât în jertfele animalelor de la sanctuar, deoarece dorea fidelitate în Torah mai mult decât în ceea ce spuneau scribii slujitori doar a intereselor celor bogați[11].

Prin urmare, lecția deosebită pe care ne-o oferă duminica a 25-a după Pogorârea Sfântului Duh este aceea că, pe scurt, suntem datori a ne iubi aproapele prin manifestarea interesului nostru față de nevoile urgente și esențiale ale sale, dovedind că asumăm și împlinim ceea ce, tainic, în adâncul inimii fiecăruia dintre noi, Dumnezeu a așezat cu o deosebită înțelepciune.

 

[1] Paul Johnson, O istorie a evreilor, traducere din engleză de Irina Horea, Editura Humanitas, București, 2015, pp. 740.

[2] Ibidem, p. 152.

[3] Pieter. A. Verhoef, Hagai, Maleahi, traducere de Daniel Rusu, Daniela Rusu, Editura Logos, Cluj-Napoca, 2012, p. 307.

[4] Léopold Sabourin, Evanghelia lui Luca. Introducere și comentariu, traducere din limba franceză de Lucian-Iulian Diac, Editura Sapientia, Iași, 2015, p. 245.

[5] Helge Stadelmann, Epistola către efeseni. Comentariu biblic, Editura Lumina Lumii, 2001, p. 73.

[6] Idem, Ibidem, p. 73.

[7] Raymond E. Brown, Introducere în Noul Testament, traducere din limba franceză de Andrei Adam-Motyka, Editura Sapientia, Iași, 2019, p. 907.

[8] Gordon J. Wenham, Leviticul, traducere de Daniela Rusu, Editura Logos, Cluj-Napoca, 2004, pp. 282-283.

[9] Hans Urs von Balthasar, Iubirea, formă a revelației, traducere din limba germană: Ioan Inesc, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2005, p. 5.

[10] Gianfranco Ravasi, Biblia după Borges. Literatură și texte sacre, traducere din limba italiană de Miruna și Bogdan Tătaru-Cazaban, Editura Polirom, Iași, 2019, p. 151.

[11] Francesca Stavrakopoulou, God an anatomy, Picador Press, London, 2021, p. 294.

 

Sursa: Doxologia



Sfânta Tradiţie şi ereziile
Sa stam bine, sa luam aminte! - Prof. Mihaela Ghițiu

 

Haloween sau Sâmbăta morților?

Unde și cu cine ne adunăm? Aceasta este întrebarea fiecărei toamne. În acest an, ca de obicei, a fost concurență mare și oferta pe măsură: costume surprinzătoare, unele hazlii, altele macabre sau chiar demonice; Castelul Bran în top, afaceri în derulare și Biserica sub restricții Covid. Unde să ducem copiii? Să participe la un eveniment esențial pentru viața lor, actuală și veșnică, prin pomenirea plină de dragoste și milostenie a înainta­șilor lor, participând la Sfânta Liturghie și implicit la limpezirea și îmbunătățirea propriei vieți, sau la o sărbătoare de împrumut, cu origini neclare și implicații pe măsură?

Sunt voci printre psihologi care spun să nu le stricăm copiilor distracția, considerând starea de bine esen­țială. Dar starea de bine neînsoțită de discernământ duhovnicesc poate avea repercusiuni în veșnicie. De fapt, întrebarea este: cui și cum slujim? 

O viziune magică

Într-un sistem care stimulează emanciparea copiilor față de părinți și tradiție, înlocuirea vieții religioase cu un surogat atrăgător, din care Halloween-ul este numai vârful aisbergului, este inevitabilă. După o copilărie populată mai puțin cu basme tradiționale românești și mai mult cu povestiri englezești despre magie și ocultism, asediați de jocuri pline de personaje fantastice cu superputeri, promovate în orice supermarket, deschiderea elevilor spre lumea spirituală lasă loc larg oricăror duhuri. Nu este de mirare că mulți din clasele mai mari, după ce depășesc perioada fantastică, stimulați de lumea virtuală în care petrec mare parte din timp, își orientează curiozitatea și spre lumea îngerilor, dar nu în viziunea Bisericii, ci în diverse variante sincretice, care se concretizează în terapii cu îngeri, meditații, invocări, vise și o atracție irezistibilă pentru paranormal.

Dorința de a avea putere pentru a rezolva diferite probleme cotidiene îi împinge pe unii elevi către forme mascate de magie, discipline bazate pe folosirea energiilor, fără a înțelege principiile acestora, sau către diferite școli de arte marțiale, care poartă în spate elemente de spiritualitate străină de Ortodoxie, de cele mai multe ori atașate practicilor yoghine. Răspunzând unor rătăciri de acest fel, părintele Ghelasie Gheorghe de la Mănăstirea Frăsinei a pus în evidență existența energiilor înge­rești, omenești și naturale, prin com­parație cu Arhetipul divin, Ființă-Energie, arătând că diferitele terapii energetice fac confuzii între energiile create și cele necreate, folosind energiile create afectate de cădere, socotind că folosesc energii divine.

Erezii

Dar este o diferență fundamentală între Har, ca Energie necreată divină ce izvorăște din Sfânta Treime și se împărtășește oamenilor de către preoți, cu precădere prin Sfintele Taine, şi energiile create. Este adevărat că sfinții au depășit posibili­tățile firii, dar prin îndumnezeire, fiind plini de Harul Sfântului Duh. Aceasta este calea pentru orice om, strădania de a se sfinți prin comuniune cu Dumnezeu, cu sfinții, cu îngerul păzitor. Duhul suflă unde vrea, Dumnezeu este liber și a înzestrat cu libertate și făpturile Sale personale, de aceea cei care caută să folosească puteri supranaturale nu pot constrânge prin variate ritualuri decât îngerii căzuți, utilizând energiile lor demonice, aflate la îndemână, căci „lumea întreagă zace sub puterea celui rău” (1 Ioan 5, 19).

Să luăm aminte!

Ca urmare, nu de puține ori elevii vin către noi, profesorii, tulburați fie de vise, gânduri insistente, fie de evenimente neprevăzute ale vieții care le descoperă existența răului, dar și lucrarea îngerilor păzitori. Desigur, le dăm răspunsuri punctuale, dar avem și o seamă de locuri în programă unde putem aborda problema îngerilor și a energiilor îngerești mai structurat, fie la clasa a noua, în lecția special dedicată, fie la clasa a zecea și a unsprezecea, în lecțiile privind magia, superstiția, fenomenele normale şi paranormale, minunile și falsele minuni, sau la clasa a douăsprezecea, în lecțiile privind viața veșnică. Mulți elevi sunt pasionați de demonologie, exorcizări, fenomene paranormale, alimentate prin mulțimea de site-uri, care arată cum să fie aflați îngerii păzitori în funcție de data nașterii sau cum să fie folosiți alături chiar de Sfinții Arhangheli, pentru tot soiul de energizări și alte activități oculte. De aceea, învățăturile despre crearea și rolul îngerilor în întreaga făptură și în raport cu oamenii, despre căderea îngerilor și rolul central al Sfântului Arhanghel Mihail în păstrarea ordinii cerești sunt esențiale pentru eliminarea unei eventuale viziuni idolatre. Cuvintele sale sunt emblematice: „Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi și să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu”.

Important este ca elevii să nu se concentreze pe rău, ci pe bine. Tratatele de demonologie, deși foarte importante pentru a cunoaște ina­micul, nu sunt pentru cei neîntăriți în credință. Aici fuga este mai sănătoasă. Îndemnul părintelui Ghelasie de a „nu blama răul” are, pe lângă înțelesul de acceptare a încercărilor, și pe acela de a nu intra sub nici o formă în relație cu el, de a-l ignora complet, pentru că orice atingere de el, chiar și osândirea lui, presupune focalizarea atenției pe rău și nu pe bine, deci o anumită contaminare. Cum spunea părintele Serafim Aldea: „Cu cât va urla diavolul mai mult pe lângă tine: Eu, eu, eu, despre mine e vorba! Fii atent la mine! Acordă-mi importanță de data asta! Uită-te la mine! Acordă-mi atenție! Înfrânge-mă! Cu cât strigă mai mult: Eu! Eu! Eu! în preajma ta, cu atât mai mult fii tăcut și îndreptat către Dumnezeu”.

Comuniune, nu dezbinare

După cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur, ca oameni botezați, avem soluție: „Este adevărat că Satana ne ispitește, dar nimeni să nu pășească pragul casei sale până nu va fi rostit aceste cuvinte: Mă lepăd de tine, Satano, și de toată desfătarea ta, și de toată slujba ta, și mă dau Ție, Hristoase! Nu ieși niciodată din casă fără a fi rostit cuvintele acestea. Ele trebuie să fie pentru tine un toiag, o armă și o tărie neînvinsă. Pe lângă aceste cuvinte, mai fă și semnul Sfintei Cruci pe fruntea ta”.

Da, aceasta este situația, trăim într-o lume în care lucrarea celui rău este din ce în ce mai vizibilă, prin duhul de răzvrătire, de dezbinare, despărțire, fărâmițare, conflict, izolare și chiar de competiție în loc de desăvârșire personală. Dar, putem în fața dezbinării să opunem comuniunea în iubire. În primul rând, față de Dumnezeu, apoi față de ocrotitorii noștri, de cei dragi, de lumea întreagă. Părintele Rafail Noica arată clar: „Toate se leagă şi se dezleagă în Duh şi în nevăzut”, „chemaţi-L pe Dumnezeu! Zicem că Iisus Mântuitorul este singurul Mijlocitor între Dumnezeu şi om. Îndrăznesc să spun că lui Dumnezeu îi place să mijlocească între om şi om. Chemaţi-L pe Dumnezeu mijlocitor între tine şi vrăjmaşul tău, între tine şi cei cu care te-ai certat şi să vezi...”

Mă gândeam de curând la durerea și gustul amar pe care îl avem atunci când știm că avem de dăruit atât de multe și nu ni se cer sau nu sunt primite. Cu cât mai mult Îl întristăm pe Dumnezeu, pe sfinți sau pe îngerii păzitori când nu le cerem, sau le ignorăm darurile și ajutorul. Lumea este în dezagregare pentru că dragostea neîntreținută prin rugăciune, dialog permanent, comuniune moare. Hristos, înainte de patima Sa, ne-a arătat prin rugăciune dorința ca toți oamenii „să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei şi Tu întru Mine, ca ei să fie desă­vârşiţi întru unime” (Ioan 17, 22-23).

Prin rugăciunile îngerului păzitor, ale Sfinților Arhangheli și ale tuturor puterilor cerești putem lepăda orice dezbinare și putem birui orice rău, rostind smerit, uniți într-un gând: „Slavă Ție, Preaiubitul nostru Mântuitor, Care pentru preamultă dragoste pe care o ai față de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimite pe îngerii Tăi ca să slujească mântuirii noastre! Amin!”

 

Ziarul Lumina



Predici. Cateheze. Pastoraţie
Slujitorii Dumnezeiestii Slave si povatuitorii oamenilor - Pr. Ciprian Florin Apetrei
 

În Biserica Ortodoxă, ziua de 8 noiembrie este dedicată cinstirii tuturor cereştilor puteri. În calendarul bisericesc, această sărbătoare o regăsim sub numele de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, înţelegându-se din aceasta că în prim-planul cinstirii cetelor îngereşti îi avem pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Dintre sfinţii îngeri, pe ei îi regăsim cel mai des prezenţi la momentele importante legate de istoria mântuirii neamului omenesc. Imnografia noastră bisericească, pe baza Tradiţiei Patristice, îi numeşte „Mai-marii Voievozi ai Oştilor cereşti”. Sintetizând cinstirea lor, condacul sărbătorii de azi precizează: „Mai-marilor Voievozi ai lui Dumnezeu, slujitorilor Dumnezeieştii Slave, povăţuitorii oamenilor şi Căpeteniile îngerilor, cereţi pentru noi ceea ce este de folos şi mare milă, ca nişte mai mari Voievozi ai celor fără de trup”. Din acest text liturgic vedem că Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt mari Voievozi, slujitori ai Preasfintei Treimi, povăţuitori ai oamenilor şi Căpetenii ai îngerilor.

Serbarea tuturor cereştilor puteri în data de 8 noiembrie are un înţeles teologic. În primul rând, noiembrie este a treia lună a anului bisericesc. Cifra trei în teologia ortodoxă ne duce imediat cu gândul la Preasfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, Căreia pururea Îi slujesc sfinţii îngeri. Iar ziua a opta reprezintă eternitatea, adică ziua cea neînserată şi fără de sfârşit din Împărăţia lui Dumnezeu, unde sălăşluiesc cetele îngereşti şi unde ne dorim să ajungem pentru a ne bucura veşnic de Dumnezeiasca Slavă a Preasfintei Treimi. După cum spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, ziua a opta „arată modul existenţei mai presus de materie şi de timp”.

Pentru noi, creştinii ortodocşi, cinstirea sfinţilor îngeri este extrem de importantă, datorită rolului lor în viaţa noastră. Acest lucru este subliniat şi în cultul Bisericii noastre: „Înger de pace, credincios îndreptător, păzitor al sufletelor şi al trupurilor noastre, de la Domnul să cerem”. Prin această ectenie cerem ajutorul lui Dumnezeu prin intermediul sfinţilor îngeri. Sfântul Ioan Gură de Aur arată că îngerul de pace este îngerul păzitor care ne însoţeşte în tot timpul vieţii noastre. Acum în ziua cinstirii puterilor ceteşti îi sărbătorim şi pe îngerii noştri păzitori cărora ne rugăm: „Sfinte îngere, păzitorul vieții mele, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru mine, păcătosul”.

Astăzi „îi sărbătorim pe toţi îngerii, adică pe Serafimii cei cu câte şase aripi, Heruvimii cei cu ochi mulţi şi Scaunele sau Tronurile. Aceştia înconjoară Tronul cel de văpaie şi lumină al Preasfintei Treimi (Iezechiel 1, 4-28). Apoi urmează Puterile, Stăpâniile şi Domniile, care formează a doua ceată de îngeri. Aceştia au misiunea să stăpânească întreg universul, planetele, stelele, vânturile, mările şi puterile întunericului. Urmează apoi Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii, care formează a treia ceată de îngeri şi care au ca misiune să facă cunoscută oamenilor voia lui Dumnezeu.

Îngerii noştri păzitori sunt număraţi în ceata a noua ca fiind cei mai de pe urmă dintre îngeri şi cei mai apropiaţi de neamul omenesc” (Ne vorbeşte părintele Cleopa, volumul 4).

În centrul serbării de astăzi stă cinstirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, lucru subliniat şi de introducerea Sinaxarului zilei din Minei: „În această lună, în ziua a opta, pomenirea Soborului Mai-marilor Arhistrategi Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor celor fără de trup Puteri. La adunarea celor nouă cete, Serafimii, Heruvimii, Scaunele, Domniile, Stăpâniile, Începătoriile, Puterile, Arhanghelii şi Îngerii”.

Cinstirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil ne oferă ocazia să facem o incursiune în istoria creaţiei, dar şi în cea a mântuirii neamului omenesc. Astfel, după teologia patristică mărturisită şi de Sinaxarul zilei, vedem că Mihail este atât în Legea Veche, cât şi în cea Nouă, făcând mult bine nea­mului omenesc. Acelaşi text se ­exprimă la fel şi despre Gavriil. Primul moment când apare Mihail în istoria creaţiei este legat de ­căderea lui Lucifer şi a îngeri­lor care i-au urmat. Arhanghelul ­Mihail, văzând căderea din slava cerească a îngerilor răi în frunte cu Lucifer, a strâns cetele îngereşti şi a oprit căderea altor îngeri. Pentru acest lucru a primit cinstea de a sta la „locul cel dintâi cu Serafimii, cu Heruvimii” și împreună cu toate cetele îngereşti, „a slăvi pe Sfânta cea de o ființă și nedespăr­țită Treime, pe Unul Dumnezeu, cântând cu glas de prăznuire: Sfânt, sfânt, sfânt, Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de mărirea Ta! Deci, această conglăsuire a sfinților îngeri s-a numit sobor îngeresc, adică luare aminte, o cugetare, o glăsuire, o unire; căci împreună și cu un glas slăvesc pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, pe Sfânta Treime” (Vieţile Sfinţilor).

În istoria mântuirii, Mihail li se arată lui Avraam şi Lot, în episodul legat de distrugerea Sodomei, apoi i s-a arătat lui Iacov când fugea de fratele său Isav. Îl găsim pe Sfântul Arhanghel Mihail călăuzind poporul israelit pe vremea peregrinării sale prin pustie după ieşirea din robia egipteană. S-a arătat lui Varlaam când mergea să-i blesteme pe israeliţi. Este trimis de Dumnezeu ca mesajer către Iosua Navi, care a continuat misiunea lui Moise şi a dus poporul ales în Ţara Canaanului.

Arhanghelul Gavriil apare în Sfânta Scriptură ca aducătorul veştilor bune. În Vechiul Testament îl regăsim alături de Prorocul Daniel şi este cel care vesteşte naşterea lui Samson, iar din tradiţie ştim că Gavriil anunţă Drepţilor Ioachim şi Ana naşterea Sfintei Fecioare Maria. În Scriptura Noului Testament, el aduce vestea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul lui Zaharia, în Templul din Ierusalim. S-a arătat în vis Dreptului Iosif şi l-a determinat să-i poarte de grijă în continuare Fecioarei Maria. Cea mai importantă veste bună pe care o aduce el este către Preasfânta Fecioară Maria că va naşte pe Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Tot el s-a arătat păstorilor, vestindu-le naşterea lui Hristos, iar după plecarea magilor vine în vis la Iosif şi-i spune să-i ia pe Pruncul Sfânt şi pe Sfânta Fecioară Maria şi să meargă în Egipt pentru a scăpa de prigoana lui Irod. Tradiţia Patristică îl identifică pe Gavriil cu îngerul care vine la Învierea Domnului şi dă piatra la o parte pentru a arăta că mormântul este gol şi Hristos a înviat. Tot Sfinţii Părinţi ne spun că el este îngerul care a binevestit femeilor mironosiţe Învierea Domnului.

Pentru toate aceste prezenţe şi mesaje minunate din istoria mântuirii neamului, Biserica îi cinsteşte, spunând: „Mai-marilor Voievozi ai Oştilor cereşti, rugămu-vă pe voi, noi, nevrednicii; cu rugăciunile voastre, să ne acoperiţi pe noi cu acoperământul aripilor slavei voastre celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul şi strigăm: izbăviţi-ne din nevoi, ca nişte mai mari peste cetele puterilor celor de sus”.

 

Sursa: Ziarul Lumina



IPS Laurentiu: Cuvant pastoral la inceputul Postului Nasterii Domnului
 

 

 

„Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția.”

 

Cinului monahal, prea cucernicilor protopopi și preoți și tuturor drept-credincioșilor creștini ortodocși din de Dumnezeu păzita noastră eparhie: Har, milă, pace și spor întru toate de la Dumnezeu, iar de la noi, arhierească binecuvântare!

Iubiții mei fii sufletești,

Ne-a învrednicit și anul acesta Preabunul Dumnezeu, în ciuda tuturor greutăților prin care trecem, să ajungem și la începutul Postului Nașterii Domnului, pe care Sfânta noastră Biserică l-a rânduit ca pe o perioadă de pregătire duhovnicească pentru înțelegerea și trăirea tainei negrăite a venirii Fiului lui Dumnezeu în lume. În urcușul nostru duhovnicesc spre întâmpinarea Pruncului ceresc născut în Betleem, Biserica, Mama noastră, a rânduit să fim povățuiți și ajutați prin frumoasele slujbe și cântări specifice acestei perioade, prin pericopele biblice care se citesc la Sfânta Liturghie și prin nenumăratele prăznuiri de sfinți pe care Postul Nașterii Domnului ni le aduce ca ajutor și ca mângâiere.

Chiar și Evanghelia citită în această duminică a Samarineanului milostiv a fost rânduită de Biserică pentru a ne arăta cine este Acela care vine în lume pentru noi și pentru a noastă mântuire și cum trebuie să ne pregătim și noi pentru acest măreț eveniment. Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este Samarineanul milostiv care Se coboară la noi, cei căzuți, cei bolnavi, cei greu încercați, pentru a ne scăpa de moarte și a ne vindeca de toate neputințele și bolile, prin untdelemnul milei Sale și prin tămăduirea pe care ne-o oferă în Sfânta Sa Biserică.

El și acum se identifică cu suferințele noastre, cu toate că ele sunt o urmare a păcatelor noastre, și nu dorește o mântuire a noastră de la distanță, ci El Însuși vine neîncetat, și acum, prin Sfânta Liturghie și prin toate Tainele Bisericii, la noi, cei căzuți pradă vrăjmașului, și ne spune mereu: „Nu te teme, turmă mică”, adică: „nu vă temeți, aleșii Mei, cei care Mă iubiți și cei care păziți poruncile Mele, și nu fiți necredincioși, ci credeți că Eu am grijă de voi”. Motivul pe care Mântuitorul îl invocă pentru a ne da curaj este acesta: „Pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția. Deci, cu alte cuvinte, de vreme ce El a promis că Împărăția Lui cerească, adică toată dragostea Lui, ne-o dă neîncetat încă din lumea aceasta, înseamnă că El se îngrijeștede toate celelalte aspecte ale vieții noastre pământești dacă și noi căutăm să ne hrănim din dragostea Sa cea cerească. Deci ecuația vieții noastre este simplă: dacă noi căutăm dragostea Părintelui nostru iubitor prin păzirea poruncilor Lui, atunci vom vedea cum El se îngrijește de toate cele pământești ale noastre, atunci vom alunga frica și vom fi plini de curaj, având o nădejde vie în purtarea Sa de grijă pentru noi.

Anul acesta, parcă mai mult ca oricând, începutul Postului Nașterii Domnului ne găsește în mijlocul a multe necazuri și suferințe, care sunt îngăduite de Dumnezeu pentru întoarcerea noastră la El. Știm cu toții că ieșirea din toate aceste greutăți numai Cel Atotputernic ne-o poate dărui și că numai El ne poate ajuta. De aceea și Biserica a rânduit aceste perioade speciale din cursul anului bisericesc în care noi să înmulțim rugăciunea și nevoințele, încetând a mai face răul și întorcându-ne cu toată ființa noastră spre Dumnezeu. Pentru ca acest rău și această suferință să treacă, noi trebuie să schimbăm ceva în viața noastră. Fiecare dintre noi știm ce avem de îndreptat și de schimbat. Noi L-am părăsit pe Dumnezeu prin faptele noastre cele rele și de aceea vin toate aceste încercări peste noi. Acum trebuie să strigăm către El cu stăruință, prin post și rugăciune, cerând iertare pentru greșelile și neputințele noastre și mărturisindu-ne sincer păcatele noastre. Să mutăm mintea noastră de la știrile și informațiile contradictorii ale lumii acesteia, care ne aduc spaimă și frică în suflet, și să o hrănim cu bucuria psalmilor, a rugăciunilor și a vorbirii neîncetate cu Dumnezeu.

Așa au procedat creștinii întotdeauna în vremuri de restriște: Preoții au îndemnat poporul la post și la rugăciune, aducând cât mai des cu putință jertfa euharistică a Sfintei Liturghii cu încredințarea că doar această Ofrandă nesângeroasă este singura jerftă bineplăcută Lui prin care putem dobândi iertarea păcatelor și mila Sa cerească.

De aceea, Vă îndemnăm pe toți, atât cler, cât și credincioși, ca împreună – în cele 40 de zile de post care urmează – să aducem cât mai des cu putință lui Dumnezeu această Jertfă pe care El Însuși ne-a lăsat-o pentru iertarea păcatelor noastre și pentru câștigarea milei Sale cerești.

Dacă în fiecare parohie se vor găsi câțiva creștini, care să se alăture preoților lor și zilnic să aducă această ofrandă cerească a Sfintei Liturghii, avem încredințarea că răspunsul lui Dumnezeu nu se va lăsa așteptat și că El ne va ierta și va interveni, aducând pace și sănătate întregului nostru popor.

Trebuie să avem mult curaj și să alungăm frica de la noi și să petrecem aceste sfinte zile ale Postului Crăciunului în multă înfrânare, spre folosul nostru sufletesc și trupesc, spre a putea astfel ajunge și la ziua cea sfântă și luminoasă a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia să-I fie slava în vecii vecilor. Amin.

Al vostru, al tuturor, de tot binele voitor și rugător către Domnul,

† Dr. Laurențiu Streza,

Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului și locțiitor de Episcop al Devei și Hunedoarei




ORTOPRAXIA (dreapta trăire)
Viaţa duhovnicească. Milostenia
Depresia si omul contemporan - Pr. Ioan C. Tesu

 

În urmă cu doar două luni, Organizația Mondială a Sănătății a făcut tristul anunț cum că depresia a devenit a doua boală pe planetă, ca răspândire, depășind cancerul și urcând imediat după bolile cardiovasculare, situate pe primul loc, ca incidență și mortalitate. Nu doar în lume, ci și la noi, izvoarele medicale au arătat că în perioada pandemiei, peste 40% din români au trecut, iar unii s-au adâncit în afecțiuni psihice ușoare, moderate sau severe, cea mai mare parte dintre ei fără a ști sau a reuși să caute și să primească ajutor, de la familie, prieteni, duhovnici, medici ori psihoterapeuți.

Recent, Institutul de Psihiatrie „Socola”, din Iași, a efectuat un bilanț psihiatric al pandemiei, cu referire specială la perioada martie 2020 - septembrie 2021, în care se arată că infecția cu SARS-CoV-2 a afectat psihicul uman, generând simptome din spectrul anxietății și al depresiei, atât din cauza insuficientelor informații primite, cât și ca urmare a inadaptării în izolare. Insomniile, starea de angoasă, incertitudinea, frecventele atacuri de panică, precum și somatizarea au fost printre primele motive pentru care oamenii au solicitat examinare psihiatrică în urgență. La acestea, s-au adăugat stări persistente de dispoziție afectivă negativă, sentimentele de deznădejde, diminuarea capacității de concentrare a atenției, plânsul facil, labilitatea emoțională, ideația sumbră, înso­țită uneori de gânduri autolitice, expectanțele negative, anxietatea paroxistică având ten­dință la ­generalizare, tulburările hipnice și tulburările de ali­mentație etc. Dependențele de alcool și droguri au înregistrat și ele o creștere de aproximativ 40-45% față de anul anterior.

Per total, s-a înregistrat o creș­tere cu 58% a cazurilor de anxietate, prezentate în ambulatoriile de specialitate psihiatrice, la cabinetele medicilor de familie și ale psihologilor și psihoterapeuților și cu 38% a cazurilor de depresie. Și, ceea ce este cel mai grav, riscul suicidar a crescut cu aproximativ 13% atât la pacienții cu tulburări psihiatrice din sfera afectivității, cât și la cei diagnosticați cu tulburări psihotice.

Spiritualitatea ortodoxă, prin învățăturile Sfinților ei Părinți, identifică între cauzele generale ale depresiei: frustrarea sau ­neîmplinirea unei dorințe, mânia și lucrarea demonică. Și fiecare dintre acestea reprezintă sursă și efect al săvârșirii păcatelor, până la forma lor paroxistică și înrobitoare: patimile, pe care aceiași părinți duhovnicești le socotesc a fi „cancerul” vieții spirituale.

Păcatele și patimile - în „trend”; virtuțile - ironizate, izolate și alungate

Fini cunoscători ai sufletului omenesc, având viață îmbu­nătă­țită moral și dăruiți cu puterea străvederii în sufletul omului, Sfinții Părinți ai credinței noastre au identificat ușor și clar frământările și neliniștile lui lăuntrice.

În lumea în care trăim și în care cuvinte precum confort, hobby, superficial reprezintă comportamente generale, este căutată prefe­ren­țial plăcerea. Asceza, osteneala, efortul, nevoința par lucruri anacronice omului zilelor noastre, care caută să descopere, să-și multiplice și să-și amplifice izvoarele plăcerilor sale, cele mai multe dintre ele trupești și egoiste. Trăind mai mult în registrul material și efemer, fără preocupări prea adânci spre spiritual și veșnic, contemporanul nu poate înțelege sensul profund duhovnicesc al existenței sale. Și, astfel, trăind în platitudinea și orizontalitatea prezentului și a trecătorului, el rămâne străin și distant universului spiritual și vieții veșnice. Gustând din plăcerile oferite de lumea materială, omul nu mai află bucuriile spirituale, singurele care nu pier pe măsura împlinirii lor, ci se în­mulțesc și se sublimează. Și astfel trăiește într-o negare de sine, trăiește viața în registrul ei superficial, exterior, neavând acces la bucuriile spirituale, nepieritoare și dătătoare de adevărată bucurie și împlinire.

Părinții duhovnicești au perfectă dreptate spunând că păcatele și patimile par a călări lumea prezentă. Ele sunt „în trend”, au devenit o modă, dând falsa impresie a noului și a actualului. Virtuțile, însă, par a fi rușinate, ironizate, criticate, marginalizate, alungate din viața omului „recent” și izgonite la periferia lumii, în sufletele tot mai puține ale celor care înțeleg, într-o astfel de lume laxă, să le mai împlinească în viața personală, spre realizare sufletească și mântuire.

Viața omului contemporan - o fugă frenetică din calea durerii în brațele amăgitoare ale plăcerii

Cu o profundă putere de scrutare a vieții și a sufletului uman, Sfântul Maxim Mărturisitorul († 662) așeza la rădăcina tuturor patimilor vicleana iubire păcătoasă de sine, „filavtia”, pe care o considera a fi începutul și sfâr­șitul tuturor păcatelor și patimilor, originea și împlinirea lor. Cunoscându-i viclenia și răutatea, manifestările și efectele ei distrugătoare de suflet și pierzătoare de mântuire, el îndemna să ne ferim cu toată puterea noastră de aceasta, pentru că ea este ușa sau calea de intrare a tuturor răutăților în sufletul omului. Acolo unde este prezentă filavtia sunt prezente toate patimile, după cum acela care s-a eliberat de filavtie a dezrădăcinat, în viața și în sufletul lui, întreaga încrengătură vicioasă a relelor.

Același Sfânt Maxim Mărturisitorul, vorbind despre cercul vicios plăcere-durere, spunea că omul se află într-o cursă permanentă de fugă din calea a tot ceea ce îi poate provoca suferință, căutând, cu toată puterea sa, orice i-ar putea aduce bucurie, fie ea oricât de mică. Încearcă furibund să fugă din calea durerii și caută frenetic tot ceea ce i-ar putea provoca plăcere, neștiind că acestea două - plăcerea și durerea - sunt legate între ele printr-o legătură tainică. Căci istoria lumii și experiența vieții demonstrează că, atât în plan material, trupesc, cât și spiritual, bucuriile și necazurile se împletesc. Dacă nu este trăită curat și înalt, o bucurie spirituală deschide larg poarta neliniștii, a neîmplinirii și sufe­rinței pentru trup și pentru suflet. Tot astfel, o încercare sau o „pătimire”, dacă este înțeleasă spiritual și asumată moral, ca urmare a unor nedeplinătăți și spre folos duhovnicesc, se transformă în izvor de înaltă și curată bucurie sufletească. Dacă aceste adevăruri sunt evidente în plan spiritual, cu atât mai mult sunt valabile în ceea ce privește registrul vieții trupești. Diluate și trecătoare, în com­parație cu împlinirile spirituale, plăcerile trupești solicită și epuizează total, apun curând și lasă în urma lor un gol existențial greu de acoperit.

Crezând că poate gusta, în viața aceasta, doar din izvorul plăcerii, omul se aruncă, de fapt, în brațele durerii, pentru că o plăcere efemeră lasă în urma ei o durere proporțională, din care el speră să se elibereze, precipitându-se, provocându-și și consumându-se într-o nouă plăcere. Dar și aceasta, la rândul ei, aduce cu sine o nouă suferință, o nouă durere, mai intensă, mai pătrunzătoare, mai adâncă. Și tot așa, explică Sfântul Maxim Mărturisitorul, din plăcere în durere și din durere în plăcere, până la epuizarea trupească și spirituală, până la moartea sufletească, iar atunci când omul nu se trezește din această beție a păcatului și a patimilor, până la moartea sa veșnică.

Căutând să identifice și să lărgească tot mai mult izvoarele plăcerilor sale, omul nu face altceva decât să guste din plăcerile frivole și care sfârșesc odată cu păcatele care le provoacă, autocondamnându-se la tristețe și gol sufletesc.

Vorbind despre opt patimi generale: lăcomia pântecelui, desfrânarea, iubirea de arginți, mânia, trândăvia, tristețea, slava deșartă și mândria, aceiași Sfinți Părinți avertizează cu privire la efectele lor devastatoare asupra sufletului omenesc și asupra vieții lui spirituale. Printr-o bolnăvicioasă intercondiționare, declan­șarea și satisfacerea uneia o produce pe alta sau chiar dezleagă izvorul tuturor. Lăcomia pântecelui, adică supraabun­dența mâncărurilor și suprasatisfacerea nevoii de mâncare, provoacă gânduri de desfrânare. La rândul ei, desfrânarea, pentru a fi satisfăcută, solicită „arginți”. Lipsa lor provoacă mânia, trândăvia și descu­rajarea sau tristețea, însă pre­zența acestora strecoară slava deșartă și mândria. La originea sau rădăcina tuturor, precum arăta Sfântul Maxim Mărturisitorul, se află aceeași iubire păcătoasă de sine, înțeleasă mai ales ca o iu­bire de trup și de cele materiale, în detrimentul adevăratelor bucurii - cele sufletești și spirituale.

Asceza - sublimare sau suprimare; masochism sau înduhovnicire?

Vremurile în care trăim par a fi vremuri tot mai zbuciumate și mai frământate. Doar sufletele înalte, cu doruri alese și care se află pe corabia mântuitoare a credinței și în Biserică, au liniște și pace. Cuviosul Paisie Aghioritul († 1994), unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți contemporani, vorbind „cu durere și dragoste” despre suferințele omului contemporan, spunea că lumea prezentă seamănă tot mai mult cu un „spital de nebuni”, în care ­nimeni nu mai are răbdare cu nimeni. Nici măcar soții între ei. Uitând că și-au promis iubire veșnică, aceștia au devenit ca niște „petarde”, ca niște „artificii”. Nici nu calcă bine pragul casei, în care duc tot bagajul de probleme acumulat de peste zi, că încep cuvintele tăioase, criticile, repro­șurile și disprețul, conducând, adeseori, la distanțare, depărtare și divorț. Chiar și față de copiii lor, aceiași „părinți-artificii”, în loc să le călăuzească pașii cu dragoste și responsabilitate, prin labirintul întortocheat al vieții, „vegetează” pasiv și absent în fața dispozitivelor digitale, muți și nepăsători. Și dacă mai intră în dialog cu aceștia, o fac, cel mai adesea, pentru „a le da lecții” și pentru a-i admonesta pentru că nu au făcut lucrurile așa cum trebuia, de parcă ar avea expe­riență și discernământ, precum adulții.

La oricine te gândești și oriunde te uiți, spunea Cuviosul Paisie, afli despre sărăcie și șomaj, boală și cancer, depresie și divorț. Iar adevărata cauză a tuturor acestor suferințe, surprinsă de cuviosul părinte, este îndepărtarea de Dumnezeu. Și, din acest motiv, calea redodândirii liniștii sufle­tești pierdute este reîntoarcerea la Izvorul vieții, la Dumnezeu și la credință și „simplificarea” vieții, prin restrângerea până la strictul sau absolutul necesar în cele materiale și lărgirea și adâncirea experiențelor duhovnicești înalte.

Parcă mai mult decât oricând, cuvintele Sfinților Părinți își demonstrează adevărul și justețea. Cei care au cultivat, în perioada pandemiei, valorile spirituale și virtuțile creștine au descoperit în acestea arme puternice de împotrivire față de „urâtul lumii” și „golul vieții”. Cei care, dimpotrivă, au căutat să își anestezieze conștiința și să își umple singurătatea, izolarea, temerile și sufe­rințele în registrul plăcerilor materiale, și-au adăugat ei înșiși mai multă suferință și lipsă de sens.

Păcatele și patimile exercită o atracție asupra noastră, un miraj ca de sirenă. Ne păcălesc că sunt la îndemâna tuturor, că pot fi procurate cu deosebită ușurință - mai nou „la un click distanță”. Și tot ele ne înșală, făcându-ne să credem că plăcerea pe care ne-o vor oferi va fi profundă și infinită. Iar noi ne agităm să le descoperim, ne precipităm spre împlinirea lor, însă atunci când păcatul apune, realizăm minciuna și viclenia lui. Am făcut totul, am investit și consumat totul, fizic și psihic, iar după scurta și slaba lui răsplată, avem sentimentul că am pierdut totul, că ne-am îndepărtat și ne-am ­înstrăinat de noi înșine, deve­nindu-ne dușmani. În aceasta constă, în fapt, una dintre vicleniile și minciunile păcatului: ne promite totul, ne solicită totul, dar, în final, nu ne oferă nimic sau aproape nimic, căci după o efemeră plăcere, în suflet se cască o prăpastie adâncă și întunecoasă a durerii, sentimentul de vid existențial și de gol lăuntric. ­Până să împlinim păcatul, suntem triști, din cauza abs­enței lui și a plăcerilor promise de el. După ce l-am realizat, trăim sentimentul zădărniciei, al lipsei de țintă, de rost și de sens.

Vindecarea depresiei - prin analiza propriei vieţi morale

Un psihiatru contemporan, constatând lărgirea depresiei în lume și modul în care ea înghite, ca un nevăzut balaur, sufletul tot mai frământat și vulnerabil al omului, aprecia că această sufe­rință nu poate fi tratată numai printr-o ­pilulă, doar printr-un medicament. Vindecarea deplină de aceasta presupune o analiză asupra propriei vieți morale, făcută cu ajutorul unui părinte spiritual, identificarea păcatelor și a patimilor cărora le-am slujit ori le slujim. La aceasta trebuie să se adauge lupta noastră încordată împotriva lor, ca forme ale răului spiritual din viața noastră. Doar redescoperindu-se pe sine și reîntor­cându-se la izvoarele morale și spirituale ale vieții sale, la Dumnezeu și la credința statornică în El, omul își va simplifica viața, își va liniști sufletul și va redobândi pacea cu Dumnezeu, cu semenii și cu sinele său, după adâncul cuvânt duhovnicesc: „Împacă-te cu tine însuţi și se vor împăca în tine cerul și pământul!”.

Altfel, totul este în zadar: minciună, amăgire și vânare de vânt; gol sufletesc, tristețe și suferință morală profundă, sub masca plinătății, a reușitei și succesului efemer.

Ziarul Lumina



Misiune. Mărturii. Vieţile Sfinţilor
Cu parintele Gabriel Bunge, despre duhovnicie si monahism - Arhim. Andrei Coroian
 

Părintele schiarhimandrit Gabriel Bunge este un venerabil bătrân duhovnicesc. Duhovnic înțelept, monah erudit, un adevărat gheron - teolog al zilelor noastre, cunoscut creștinilor din Răsărit și Apus prin cărțile și studiile sale, unele traduse și în limba română. Într-o convor­bire cu preacuvioșia sa, am abordat diferite aspecte ale vieții creștine și monahale, din trecut și din prezent. 

Ce ne puteți spune despre timpurile de astăzi? Cum să trăim duhovniceşte astăzi?

În Europa Centrală, creștinii sunt marginalizați. Secularismul devine din ce în ce mai agresiv. Noi vedem că protestanții și catolicii reacționează diferit și în fața acestei crize de Covid. Când s-a terminat lockdown-ul, doar o treime din creștinii care mergeau de obicei s-au întors la biserică. Acest lucru mi l-au confirmat mai mulți preoți pe care îi cunosc în țările acestea. La noi s-a întâmplat (la mănăstirea sa ortodoxă) că au venit de trei ori mai mulți.

Care credeți că va fi sursa de renaștere spirituală?

Eu cred că tradiția ortodoxă. Pentru aceasta toată producţia teologică clasică este așa de populară. Eu văd în ultima vreme oameni care se întorc la credință, din toate clasele sociale. Noi trebuie să-i ajutăm. Eu nu mă uit la cantitate, ci la calitate. Creștinii în lumea aceasta sunt sarea pământului. Mă întreb dacă societatea a fost creștină vreodată în întregul ei. Societățile sunt deschise, fiecare face ce vrea sau nu face. Speranța noastră este să rămânem sare, astfel încât creștinismul să nu-și piardă gustul, să nu facă compromisuri cu această lume secularizată.

Credeți că va fi și o re­naș­tere monahală?

Depinde de noi. Dacă luăm viaţa în serios, ca să nu trăim în mănăstirile acestea fără să facem nimic.

Din câte știți din Occident, există o deschidere spre vocația monahală?

Văzând și știind că natura omenească nu se schimbă, vir­tuțile și viciile sunt aceleași... Viața sănătoasă duhovnicească depinde de mai multe lucruri: dacă virtuțile sunt respectate și onorate și dacă viciile sunt recunoscute așa cum sunt - vicii. Aceasta este o discuție creștină. Nu suntem noi cei care trebuie să judecăm, dar multe comportamente se explică prin faptul că în spate sunt multe vicii. Dar viziunea antropologică creș­tină, aici, în Occident și Europa Centrală, e foarte dificil de susţinut astăzi. Nu poți nici să te aperi, nu poți să zici nimic - se numește discriminare. Fiecare pretinde că a fost discriminat. Nu m-aș mira ca, mai devreme sau mai târziu, să vină mai marea și reala per­secuție a creștinilor... Avem dreptul (și noi) să ne ținem de tradiţia noastră ortodoxă, așa cum o trăim. Mulți spun că, în Occident, creștinii sunt într-o ignoranță marginală. Să nu ne grăbim cu astfel de concluzii. Bine, suntem în ignoranță, să spunem aşa, dar aceasta o cred unii, care nu mai au nici o lege. Noi trăim de mii de ani lucruri verificate (tradiția sfinților creș­tini) în vieţile celor de dinaintea noastră.

În România vedeți o re­naștere duhovnicească?

Nu mai cunosc așa de bine realitatea românească. Am făcut o călătorie în țara dumneavoastră în urmă cu 5-6 ani. Am văzut comunități mari, mănăstirești. Putna mi-a făcut o impresie ­extraordinară. La Sihăstria am vorbit despre întâlnirea mea cu părintele Cleopa. Am încă aici o cruce pe care o păstrez ca amintire. Nu a vrut să facă poză ca să am o amintire de la sfinţia sa. A zis: „Du-te mai bine și fotografiază un măgar și spune «Acesta este părintele Cleopa!»” Apoi a venit un ucenic cu o fotografie... În aceste timpuri, noi trebuie să alegem, înainte de toate. Să știm să folosim mijloacele digitale cu multă discreție, în funcție de nevoi, nu să stăm și să le butonăm toată ziua. Noi, aici, încercăm să ținem lucrul acesta sub control. Acum 40 de ani nu aveam nici telefon, dar Episcopul de Lungano m-a obligat... Cei care vin aici sunt pelerini. Vin foarte motivați, vor să se spovedească, apoi vin unii și îmi spun: „E prima mărturisire din viața mea”. Unii au mai mult de 60 de ani. Trebuie să-i ajutăm.

Acum 10 ani v-am cunoscut ca pe un eremit, aseme­nea pustnicilor egipteni. Acum sunteți un stareț și duhovnic, se simte duh de mănăstire aici.

Aici nu este loc pentru o mănăstire mare. Suntem peste limită. Părintele Siluan stă în camera pentru oaspeți. Nu mai putem să primim pe nimeni. După tipicul nostru, putem să fim maximum șapte. Dacă suntem mai mult de șapte, ceilalți trebuie să meargă în afară să întemeieze un alt schit. Eu nu mi-am schimbat niciodată stilul de viață. Aici, unde trăim acum, nu mai există greutatea și mizeria care erau la început. Pe locurile acestea erau odinioară grajduri, jumătate distruse. Asta s-a schimbat, dar stilul de viață a rămas. Dacă vrem să facem numai voia lui Dumnezeu, El va fi Cel care ne conduce. Așa cum am spus la început, eu nu cred în instituții stufoase, în marile structuri. Mai bine să ținem structurile mici. Când structurile sunt mari, se pierde esenţialul, iar omul e mai preocupat să mențină structurile acestea. Părinții deșertului nu aveau structuri.

Adevărat!... Mântuitorul Hristos a întemeiat un mic grup de 12 apostoli. Orice instituțio­na­lizare excesivă a monahismului pare nefolositoare.

Noi încercăm să ne adaptăm cerințelor și posibilităților fiecăruia. Oamenii sunt diverși ca vârstă, educație, sănătate. Aici nu e dificil. Fiecare are aici regula lui. Noi avem rugăciunea în comun numai duminica și sărbătorile. Mâncăm împreună numai la sărbători. Fiecare își ia în blidul lui, își aduce aici și mănâncă în liniște. Ceilalți frați ai mei nu întâlnesc pe nimeni. Doar eu primesc oameni. Fiecare își face partea lui de lucru: unul intelectual, celălalt are grijă de grădină. ­Fiecare după posibilitățile lui. Încercăm să ți­nem rugăciunea și să trăim în pace.

Ce le transmiteți crești­nilor din România?

Să rămână buni și bravi așa cum sunt.

Și monahilor?

Evident, același lucru. Întotdeauna am trăit cu impresia aceasta, și cred că România este o țară foarte creștină. Nu pentru că toți sunt practicanți, niciodată nu a fost așa, ci pentru că aceia care sunt, sunt într-adevăr creș­tini. Asta m-a impresionat întot­deauna. Nu iau în seamă ceea ce se întâmplă lângă... Am fost și în orașe. Majoritatea nu ține seama de prezența ta. Dar am observat: a venit un preot tânăr și oamenii s-au înclinat până la pământ, în public, și au luat binecuvântare. Nu le-a păsat de cei din jur. Cât timp va fi această sare, societatea va fi suportabilă. Să întâlnești un personaj, de exemplu, ca părintele Serafim Man este o binecuvântare. L-am cunoscut pe părintele Nicolae Steinhardt. Am dus ascuns sub reverenda mea un rezumat despre monahismul creștinesc contemporan (rezumat al Patericului românesc) al părintelui Ioanichie Bălan, iar părintele Steinhardt l-a tradus în franceză. Am și o experiență frumoasă legată de părintele ­Ciprian Negrean din Cluj. Iată! Nu trebuie să fim neapărat ­călugări ca să facem ce face ­părintele Ciprian Negrean, o comunitate așa frumoasă.

Vă mulțumim din suflet, ­părinte Gabriel, păstrând do­rința (dacă și vremurile se vor mai îndrepta) să vă revedem în România, la câteva sinaxe și con­ferințe... Domnul să vă țină sănătos!

***

Gabriel Bunge s-a născut la Köln, la 29 octombrie 1940. A intrat în ordinul benedictin la Mănăstirea Chevetogne din Belgia în 1962. În anul 1972 a fost hirotonit preot, iar în 1980 a primit binecuvântarea de a trăi ca eremit la Schitul „Sfânta Cruce” din cantonul elvețian ­Ticino. După 30 de ani de sihăstrie în munții elvețieni, în august 2010, a trecut oficial la Ortodoxie, devenind schiarhimandrit, iar schitul său fiind transformat în Mănăstirea „Sfânta Cruce”, sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Moscovei.

Părintele Gabriel a trăit din tinerețe ca un monah eremit ortodox, după regulile Părinților răsăriteni, iar de 40 de ani după vechile rânduieli ale  pustnicilor egipteni. Săptămânal, timp de cinci zile trăiește în retragere și tăcere totală, sâmbăta primind ucenici pentru spovedanie și sfaturi duhovnicești, iar în duminici și sărbători, împreună cu ucenicii săi, slujind Sfânta Liturghie. Această rânduială o păstrează cu sfințenie, până astăzi.

O vreme a cutreierat Rusia orto­doxă, al cărei monahism a renăscut viguros, ținând confe­rințe timp de luni de zile, în lungul și latul ei, în ultimii ani rămâ­nând în sihăstria sa. La venerabila vârstă de 81 de ani, părintele radiază lumină și înțelep­ciune, smerenie, bunătate și discernământ. Cu bucurie, gata mereu de a sluji fratele, părintele Gabriel amin­tește de starea Sfântului Antonie cel Mare, așa cum îl descria ucenicul său, Sfântul tanasie: plăcut la înfă­țișare, drept, luminos, cuviincios, vesel, blând, politicos.

Îl putem cunoaşte din cărţile sale: Icoana Sfintei Treimi a ­Cuviosului Andrei Rubliov; ­Rugăciunea în Duh și AdevărMânia și terapia ei după Evagrie Ponticul, traduse de părintele prof. arhid. Ioan Ică Jr.

Părintele Gabriel rememorează cu plăcere vizitele sale făcute în România, atât în perioada totalitară, cât și în cea postdecembristă, întâlnirile sale cu părinți ca Benedict Ghiuş, Cleopa Ilie, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Nicolae Steinhardt, Serafim Man, Veniamin Tohăneanu transmițând un sănătos optimism (nădejde) creștin, pe care îl poartă în suflet despre Ortodoxia românească.

 

Ziarul Lumina



Candela Parintelui Arsenie Boca - Fr. Alexandru Mihail Niţă

 

Şoaptele timpului mângâie lin mugurii dornici de a izbucni floral în miresme şi culori nebănuite. Aici, la stăreţia veche a Mânăstirii Sfântului Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, cerul e mai aproape de lume, cu revărsări de Har ce se împletesc cu şuvoaiele cristaline ale Maicii Domnului din al Său Izvor al Tămăduirii, în jurul căruia au adăstat peste veacuri mulţimi de credincioşi la marile sărbători creştine, mai ales pe vremea primului stareţ, Părintele Arsenie Boca.

Clădirea Stăreţiei, apăsată de povara multor decenii, străjuită de cadranul (ceasul) solar aşezat de Părintele Arsenie sub streaşina sudică, a fost întinerită cu haina nouă albă, precum zăpezile de sub Fereastra Mare a Făgăraşului şi acoperită cu solzi desprinşi din culorile tomnatice. Înainte de a fi început lucrările restaurării, gândul întrebărilor m-a îndemnat să cercetez chilia Părintelui Arsenie. Doar soba din colţ se oglindea în fereastra deschisă spre grădini. Restul erau demult duse la Prislop şi la Sinaia. Dar pe culoarul în forma unui L mare dintre cele zece chilii, chiar în colţul dintre laturi, am văzut o candelă din lemn încastrată în perete. Era lumina de noapte din vremea renaşterii ctitoriei Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, după un secol şi jumătate de ruină anticreştină, îngăduită de Dumnezeu.

   Ceasul solar 

Lemnul cioplit de Sfântul Ardealului
De amărăciune m-am apucat să pictez,
pentru că oamenii nu m-au ascultat;
în schimb, mă ascultă zidurile, pietrele, lemnele.
Ele păstrează peste ani ceea ce am scris pe ele…

Iată că a venit vremea să ascultăm atent CUVINTELE VII ale Părintelui, aşa cum le-a sculptat pe lemnul candelei din Stăreţia veche. Poate acum oamenii vor asculta şi vor pricepe sfaturile cereşti trimise nouă prin vasul ales al Domnului.

Fie ca atenţia noastră să se ridice peste bruiajul cotidian al dezordinii mondiale, tot mai perfid şi agresiv. Nu se află nici o semnătură, iniţiale sau datare, dar altceva cu totul semnificativ şi surprinzător, anume, în grafie grecească, un singur cuvânt – IHTYSPEŞTE.Nu pe firescul orizontal, ci pe verticală, înscris într-un cerc, aşa cum se vede în fotografie. De ce pe verticală, pentru ca fiecare din cele cinci litere să fie prima literă din alte cinci cuvinte esenţiale ale creştinismului Iisus Hristos Teou Ilos Sotir.

Iisus              Iisus
Hristos         Hristos
Teou              Fiul lui
Ilos                Dumnezeu
Sotir              Mântuitorul

Referitor la simbolul peştelui creştin, Clement Alexandrinul, în lucrarea sa Pedagogul scrie: “Iisus Hristos este ca un peşte care învaţă pescuirea oamenilor prin apă” (adică prin Sfântul Botez). Iar Tertulian, scrie în cartea sa Despre Botez: “Iar noi, peştişorii (pisciculi), după Peştele nostru Iisus Hristos, ne naştem în apă şi nu ne mântuim decât rămânând în apă”, (adică în darurile Botezului creştin).

Iată ce semnificaţie ramificată ne descoperă Părintele Arsenie peste decenii, prin candela din lemn de tei, zidită în peretele mânăstirii vechi. Dar, spre bucuria şi folosul nostru, maicile de la Sinaia au avut grijă să păstreze şi să publice CUVINTELE VII din manuscrisele şi caietele Părintelui, din care vom cita câteva, de o mare şi continuă actualitate. Astfel, sub titlul incitant NU ŞTIM TOTUL DESPRE SUFERINŢĂ, aflăm că sunt două feluri de suferinţă: necazurile pentru Evanghelie şi suferinţele pentru păcate, greşeli şi vinovăţii. Dar Dumnezeu are un rost cu suferinţele, pe care nu El le trimite oamenilor, ci oamenii se bagă în bătaia lor, fiindcă ies din poruncile Lui Dumnezeu şi legile firii. Suferinţele aduc pe om iarăşi la calea Domnului.

Din această perspectivă înţelegem prezentul pandemiei ucigaşe îngăduită de Creatorul lumii, pentru păcatele, greşelile şi vinovăţiile noastre, aşa cum ne spunea Părintele Arsenie cu zeci de ani în urmă: oamenii se conduc după trup, după instincte, nu după raţiune şi aproape deloc nu se lasă conduşi de Dumnezeu. Aceştia sunt „cei trupeşti”. Toţi aceştia fug de cruce ca de ceasul morţii.

Doi inşi fug de cruce: omul şi diavolul; omul lumii acesteia şi fiii diavolului.

            NOI OARE UNDE SĂ FUGIM?.

 

HRISTOSFERA
 
Timpu-şi rotunjeşte anii
Peste orbite şi planete,
Sateliţii, vai sărmanii,
Ameţesc în piruete,
Se izbesc de stratosferă
Ca de-un munte de granit,
Se topesc în atmosferă
În flăcările ce-i înghit
Şi dispar în hidrosferă,
Oceanul nemărginit,
Care-mbracă geosfera,
Pământul bătătorit
De şosele, căi ferate,
Cu zăbrele ferecate,
Şine-ntinse până-n zări,
Ascunse şi pe sub mări,
Apăsate de vagoane, milioane,
Marfare şi personale,
În grăbiri orizontale…
Încotro? Şi până când?
 
  
Încoace şi-ncolo,
Dincoace, dincolo,
Grabă mare nesfârşită
Şi mereu încolăcită,
Ca s-o ia de la-nceput.
Timpul zboară în trecut.
Dar noi toţi, tu, eu, ceilalţi,
Mici şi mari, scunzi şi înalţi,
Încotro ne îndreptăm?
Pe cine oare să urmăm?
Atmosfera respirăm,
Hidrosfera o tot bem,
Geosfera ne hrăneşte,
Biosfera suntem noi.
Stratosfera e prea sus.
Sus, acolo la IISUS
Să zburăm, să ne-nălţăm,
Bucuria s-o cântăm,
Peste Univers şi Terra,
Unde-i Raiul de cleştar
Şi străluce HRISTOSFERA

 



RUGĂCIUNI. Icoane. Moaşte
Rugaciune in timp de deznadejde

 

 




BISERICA si lumea
Biserica. Neamul. Politica. Lumea
Un dialog de suflet cu Costion Nicolescu - Dr. Stelian Gomboş
 

            S.G: Distinse domnule Nicolescu, întâi de toate doresc să vă mulţumesc şi să vă adresez sincere felicitări pentru bogata, frumoasa, întreaga dumneavoastră activitate, apologetică, scriitoricească, culturală şi nu în ultimul rând, spirituală! Îmi exprim sincer şi deschis bucuria şi privilegiul de vă cunoaşte şi de a colabora cu dumneavoastră de atâta vreme! Totodată, vă doresc să aveţi parte în continuare de multă putere de muncă şi mult spor în tot ceea ce realizaţiți. Vă adresez acum prima mea întrebare legată de acest subiect delicat al noii pandemii. Așadar, ce știți și ce nu știți dvs. despre acest virus - Covid 19?

              C.N: Știu ceea ce am deslușit prin intermediul media. Sigur, am încercat să ajung la surse credibile, la profesioniști, să-i evit pe cei care doar își dau cu părerea, crezând că se pricep în zone care nu sunt cele ale profesiei lor. Știu de unde i se trage numele de Corona. Știu mai mult prin efectele pe care virusul le are. Știu că ucide. Știu că la Madrid, la un moment dat, cel mai mare patinoar fusese transformat în frigider-morgă. Știu că văd acum în India ruguri nenumărate arzând toptan de cadavre. Știu că grăbește moartea unor oameni care altfel, deși cu comorbidități, ar mai fi putut să trăiască cu ele, adesea destul de mult. Știu că se comportă imprevizibil de la om la om. Știu că multora le lasă sechele greu de suportat. Știu că eu fac parte din categoriile vulnerabile. Știu că ne-a restricționat destul de drastic libertatea de mișcare. Știu că am văzut orașe pustii. (Este drept că i-am invidiat puțin pe cei care au vizitat în tihnă locuri unde îndeobște este mare îmbulzeală turistică.) Știu că am văzut spectacolul trist al școlilor fără elevi și al facultăților fără studenți. Toată voioșia juvenilă pusă sub interdicție. Știu că ne-a tulburat firescul vieții. Știu că a devenit o preocupare obsesivă atât pentru cei care-l iau în serios, cât și pentru cei care vor să-l ignore. Nu știu ce nu știu. Nu știu multe. Cel mai tare mă supără faptul că nu știu când se va reuși să fie stăpânit.

            S.G: Cum ați traversat și resimțit perioada de izolare și distanțare socială, sanitară, din perioada stărilor de urgenţă și alertă?

             C.N: M-am adaptat de voie, de nevoie. Nu sunt o fire rebelă și sunt dispus să înțeleg rațiunea unor situații dificile și a măsurilor pe care ele le impun. Cred că în orice domeniu e bine să se dea credit specialiștilor, în cazul acesta medicilor. De pildă, masca mă deranjează, ea nu este în firescul omului, dar nu am reacții ideologice, de tipul ale acelora care (se) manifestă zgomotos prin piețe. Nu dezvolt o reacție maniacală față de purtarea ei. Prefer să o port și să-i protejez pe cei din jur. O port și ca semn solidaritate, de respect. (Mă enervează enorm și o sudui la fiecare aburire de ochelari.) La origine chipul omului are o frumusețe de sorginte divină (chiar dacă prea adesea alterată pe parcurs istoric). Fața ne este interfața de comunicare. În lipsa chipurilor, în comunicările zilnice, am încercat să profit prin a-i privi pe ceilalți mai mult și mai concentrat în ochi. Am putut dobândi comunicări pe care altădată le ignoram, am putut poți avea în felul acesta revelații încurajatoare și emoții intense. 

            Fiind în Germania, la fiica mea, n-am avut parte de izolarea mai dură din timpul stării de urgență de două luni de anul trecut, de la noi. Am stat mai tot timpul într-o comunicare extrem de specială cu Alma, nepoțica mea de trei ani jumătate atunci. Au fost clipe de o duioșie nesfârșită, au fost exprimări mișcătoare, a fost bucuria unui contact și fizic de o curăție absolută. Să ții în brațe un copil, să-l dezmierzi, să-l săruți este ceva adesea amețitor care vine dintr-o lume de mai sus. Am fost mulțumit să văd că, după trei luni și jumătate, a recăpătat o română foarte bună pentru vârsta ei, cu parfum, cu nuanțe și foarte bine articulată. Este incredibil câtă bucurie îți poate aduce o limbă română vorbită firesc și cu mireasmă. 

            Am făcut diverse lucrări în ograda casei fiicei mele. Chiar mi-am desemnat un lot, pe care fiul meu l-a numit „Ogor”, de vreo 15 mp, pe care l-am desțelenit și l-am semănat sârguincios cu flori de câmp, l-am udat, l-am vegheat, l-am privit, l-am gândit, l-am vorbit. care au înflorit după plecarea mea). Am dus doruri. La început am fost foarte supărat de „exilul” meu.        Mă înnebunea îndeosebi incertitudinea privind durata șederii. După ce a trecut mi-am dat seama că a fost o experiență de viață aparte, bună, de folos.

            În ceea ce privește lungul șir de luni de stări de alertă, ele au fost până la un punct mai suportabile. Exigențele sanitare au variat pe parcurs. Am reușit, cu ai mei, câteva săptămâni de Vacanță Mare foarte reușite. Am evitat îmbulzeala și ne-am bucurat în tihnă de locuri și de oameni, de monumente de cultură și de natură. 

           S.G: Ce credeți că aţi câștigat sau pierdut în toată aceasta perioadă?

           C.N: Putem trage „un profit” din orice dacă tratăm totul ca pe o încercare dată de Dumnezeu și o experiență de viață. Am dobândit experiența trăirii unei perioade de pandemie, cu toate constrângerile și ponoasele ei, pe multiple planuri. Cum se spune, „am trăit ca s-o văd și pe asta”. Te poți cerceta pe tine în condițiile acestea speciale, îi poți analiza pe ceilalți, la nivel individual sau social. Avem ocazia să descoperim fragilitatea condiției noastre umane și sociale și să încercăm s-o ocrotim spiritual. Starea de pandemie cu restricțiile ei multiple acționează și ca un revelator al calității umane a fiecăruia. Ai prilejul să-i observi pe alții și să te observi pe tine. Și să descoperi mai apropiat câte ceva din misterul ființei și al existenței. Pandemia este și o problemă de răbdare. Unii n-au avut răbdare de la început, alții au început să și-o piardă pe parcurs. „M-am săturat!”, este o exprimare pe care o auzim adesea și este o reacție firească. 

            Apoi, primăvara trecută am avut un contact mai apropiat decât altădată cu natura. În Germania, stând undeva „la țară”, am privit de-aproape tot parcursul primăverii trecute. Am simțit-o cu toate simțurile. Câmpul, pădurea, grădina, pomii înmugurind și înflorind, florile în șirul uimitor al deschiderii lor, gâzele, păsările de tot felul cu trilurile lor în diferitele momente ale zilei, lumina cu toate trecerile ei, reacțiile oamenilor la acești stimuli ancestrali... În mai multe momente ale zilei, la ore fixe, era bătaia clopotelor peste întinderi. Sunt mai multe biserici în satele dimprejur. Când izbucneau aproape simultan, lăsau impresia că se află într-o colegială limpede consunare sau dialogare. 

            Am avut o vacanță de vară cu mai multe segmente, în care am putut sta, în diferite combinații, aproape de copii și de nepoți. În vacanțe, în călătorii, atunci când ele sunt orientate și spiritual, persoana este mai deschisă unei intense împreună trăiri, comunicării implicite de sine, revelării simple față de cei de lângă ea. Am revăzut sau descoperit, în părțile Gherlei și în cele ale Orăștiei, colțuri de natură încântătoare, (încă) nepoluate, precum și mai multe biserici cu totul și cu totul măiestre, prin arhitectură sau/și prin pictură. Sunt foarte sensibil la orice fragment de pictură veche recuperat. Uneori pot fi regăsite și registre extinse. Bucuria mi-e cu totul năvalnică. 

            Prietenul meu bun Grigore, pe care l-am amintit deja, mi-a spus la telefon într-o seară: „Costion, bucură-te de casă!” Și are dreptate. Casa mea, și prin grija Mariei, soția mea, arată foarte prietenos. Am început să fiu mai atent la detalii, să redescopăr puneri în însoțire poetice și detalii, cu care mă obișnuisem și pe lângă care treceam neatent. Și să observ mai apropiat lumina fiecărui moment al zilei. 

            De pierdut am pierdut fiecare ceva din firescul vieții noastre de zi cu zi. Un firesc care, ce-i drept, devenise în multe ale sale cam nefiresc, fusese deturnat. Pierderea cea mai mare a constituit-o rărirea întâlnirilor cu prietenii. Aici a fost într-adevăr o lovitură. Dar puținele întâlniri sau micile semnale parcă au căpătat acum o încărcătură emoțională mai mare. E încurajator să știi că-i ai și că sunt cu gândul și cu inima la tine. Mult le duc dorul, dar dorul mi se pare o stare pozitivă. 

            În perioada la care ne referim, unii au lucrat mai mult, alții au trăit mai intens, alții, într-un fel sau altul, au disperat mai mult. E de reflectat care au fost cei mai folosiți. 

            Un câștig și o bucurie a fost evocarea lui Horia Bernea din luna septembrie, pusă la cale de Mânăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” și asociația Eleon, ambele din Alba Iulia, cu prilejul a 20 de ani de la plecarea lui la Domnul și 30 de ani de la (re)înființarea Muzeului Țăranului Român. A fost o expoziție la Muzeul Țăranului, a fost o serie de trei seri de evocare. La una din ele organizatorii m-au implicat direct și pe mine. Am trăit momente de mare intensitate sufletească cu gândul la marele pictor, eminent ctitor cultural, devotat om al Bisericii și minunat prieten

            Au fost și destule lucruri care făceau parte din firescul vieții mele și care mi-au lipsit. Mi-a lipsit, de pildă, ceea ce se numește arta spectacolului. Teatrul, concertele, chiar și cinemaul. Nu le frecventez excesiv, dar, totuși, a nu le avea deloc e frustrant. „Online” nu echivalează cu „pe viu”. Sălile goale sunt dezolante. Mi-au mai lipsit două călătorii de toamnă, devenite pentru mine tradiționale. Una este cea pe care o fac cu prietenul meu vechi și bun Grigore, ce viețuiește acum la Paris, în căutarea unor cotloane din țară, adăpostind monumente istorice și artistice, bucurându-ne totodată de farmecul poetic al anotimpului. În acest sens sunt încă nenumărate „detalii” de descoperit în țara noastră, ignorate de cei mai mulți. (Mânăstirea Stavropoleos a publicat excelente albume cu unele din acestea.) O altă călătorie a fost cea prevăzută s-o fac cu nepoții mei din București, Ambrozia și David, în vreun mare oraș european simpatic. Cu scopuri culturale și de atmosferă. Împreună, fără părinți, are un farmec aparte.

          S.G: Ce învățăminte, concluzii sau observaţii ați deprins și reținut din și în această perioadă de pandemie, pentru prezent dar, mai cu seamă pentru viitor?

          C.N: S-a putut observa fără dubii că lumea noastră, cu toate progresele tehnologice, este extrem de fragilă. Că reacția ei la mari încercări este variată, de cele mai multe ori nu tocmai bună. În fond nu aceasta este cea mai mare nenorocire care a atins lumea. Istoria este un lung șir de evenimente cumplite: războaie, molime, invazii, asupriri, distrugeri, masacre, atrocități etc. Dar aceasta este nenorocirea noastră globală, a zilelor noastre, a vieții noastre.         Poți să ai gândul, numai în parte consolator, că alții, în alte perioade istorice, au trecut prin nenorociri mai mari. (Deși, dacă ne gândim că Statele Unite au deja mai mulți morți din pandemie decât au avut adunându-i pe cei din primul și al doilea război mondial, din războiul din Vietnam și de la actul terorist din 11 septembrie 2001... Tinde să fie cea mai mare catastrofă din istoria lor. Cutremurător! Și mai sunt și alte exemple de țări extrem de lovite. Iar cele mai bogate n-au fost deloc cruțate. Dimpotrivă!) 

            O învățătură at putea fi aceea ca la nivel de societate omenească să fim ceva mai smeriți. Să nu mai credem că dacă mânuim mecanic dispozitive „smart” suntem mai inteligenți. Cel mai adesea lucrurile stau tocmai pe dos. Se cuvine să fim mai atenți la cele esențiale ale vieții, la prețul neprețuit de a fi față către față, să vedem că toate bucuriile pe care ler avem și pe care le credem „de la sine” ne sunt, de fapt, daruri prețioase care uneori ne pot fi retrase, ceea ce ne pune în mare dificultate. 

            Tot o învățătură ar fi aceea de a nu ne pierdem niciodată nădejdea, iar nădejdea e la Dumnezeu, neuitând însă că cel mai adesea Dumnezeu lucrează prin oameni. Îndeosebi oameni pe care tot El i-a înzestrat cu talanți, iar ei îi sporesc cu sârg spre slujirea aproapelui. 

            S.G: Din punct de vedre intelectual, cultural și spiritual considerați că aţi evoluat, că v-ați îmbogățit sufleteşte sau nu?

         C.N: Personal, nu consider că am evoluat și nu m-am îmbogățit în măsură deosebită de alte perioade ale vieții. În principiu, te îmbogățești cu fiecare experiență de viață asumată, observată, trăită, reflectată. Ca oricând, și acum m-am îmbogățit în măsura în care am avut astfel de experiențe, am avut împreună petreceri cu persoane dragi și uman valoroase, am avut lecturi, am avut contacte culturale, am participat la viața Bisericii...

            Preocupările mele intelectuale s-au manifestat mai mult prin consum cultural, și numai în extrem de mică măsură prin „producție”. Lucrul acesta s-a petrecut doar din când în când, atunci când am fost solicitat anume. 

            De când am început să mă confrunt cu unele probleme de sănătate, am învățat că multe lucruri bune sau rele se petrec în trupul nostru foarte intim și discret, la nivel de celulă, că acolo se poate păstra binele sau de acolo poate pleca răul maxim. Sunt lucruri care nu se observă, nu se simt un timp, dar care lucrează într-un sens sau altul. Cam tot așa se petrec lucrurile și la nivel spiritual. Sunt mișcări care se petrec la un nivel foarte intim și subtil, al căror efect se vădește mai târziu. Vreau să spun că nu te zidești neapărat numai prin acumulări spectaculoase și cu efect vizibil imediat. Mici lecturi, mici gesturi, mici exprimări, cuvinte bune simple, priviri binevoitoare... Toate aceste ajută imperceptibil dar decisiv ființa ta, dar și ființa celui din prejma ta, să respire sănătos și să-și găsească până la urmă sensul tainei ei și un rost. Eu încerc să mă întăresc cât pot și pe aceste căi. 

           Ca adesea, am recurs la ceva mai ușor de împlinit și destul de plăcut: frecventarea prietenilor livrești, uneori prea neglijați în vremuri „normale”. Livrești, dar cât de concreți, cât de credincioși, cât de disponibili. Stau răbdători pe rafturile bibliotecii și răspund prompt la orice chemare. Apelez în primul rând la poeți. Un poet bun are cel mai adesea leacul potrivit care să-ți oblojească aleanul. Dar poetici nu sunt numai poeții. Sunt toți cei carte simt și trăiesc sub specia unei structuri poetice. Exprimând sintetic, la mine încărcarea minții și a sufletului se face cel mai eficient, mângâietor totodată, prin Frumusețe adevărată, în diferitele ei forme de exprimare în cultură și în viață, culminând cu Frumusețea-Hristos. 

          S.G: Acum, în acest moment, cum vedeți viitorul nostru, al tuturor, ce perspective intuiți, anticipaţi sau întrezăriţi, plecând de la evoluția acestei pandemii?

       C.N: Experiența istorică a societății umane arată că până la urmă toate trec. Necunoscută este numai durata unei nenorociri care se abate asupra omenirii. Problema care se pune este aceea a cât de schimbați și în ce fel ne vom fi schimbat, la nivel de societate și la nivel individual, pe parcursul respectivei nenorociri.

            Există un viitor al meu, unul al celor de-aproape ai mei și unul al societății umane, în ansamblul ei. Viitorul meu este dat de vârstă, de starea de sănătate, de firea mea. Un viitor cu bătaie mai scurtă în timp. Vă mărturisesc că uneori mi se pare pur și simplu incredibil că urmează să mor la un moment dat, unul nu prea depărtat. Ideal ar fi dacă aș reuși să nu-mi rarefiez trăirea, să rămân cât mai mult implicat sufletește în comunicarea cu Dumnezeu și cu ceilalți, să mai lucrez câte ceva, ceva care pe cât se poate să fie și necesar. 

            Viitorul celorlalți poate fi privit și pe termen mediu sau ceva mai lung. Îl văd destul de trist. Pe de o parte pentru felul în care oamenii își petrec viața, începând cu copilăria, trecând prin maturitate și sfârșind cu senectutea. Pe de altă parte, pentru felul în care se construiesc acum relațiile sociale, relația cu natura, relația cu Dumnezeu. Toate îmi apar tot mai superficiale, într-o vădită disoluție. În ciuda unei comunicări formale excesive, constat o anumită izolare de fond a oamenilor, care devine endemică și e mai rea decât cea impusă de pandemie. Apoi, mă îngrijorează mult relativismul tot mai accentuat, continua devalorizare a valorilor, dispariția accentuată a sentimentului de sacru, a acelui numinos despre care ne spunea Rudolf Otto. Viitorul omenirii se prevestește a fi unul al împrăștierii și al risipirii. În lume este pusă astăzi în lucrare o imensă cantitate de inteligență, dar trebuie să recunoaștem că țăranii noștri aveau dreptate când spuneau că „unde este minte multă este și prostie destulă”. 

            Dacă este o speranță, ea vine din faptul că, așa cum îi spunea Dumnezeu lui Ilie, mai există şapte mii de bărbaţi ai căror genunchi nu s-au plecat înaintea lui Baal (cf. 3 Regi 19, 18). Cu alte cuvinte, adaptat, mai sunt oameni care nu renunță la chipul lăuntric, cu care au fost înzestrați de Dumnezeu. Pentru cei care au ochi să-i vadă, sunt încă printre noi puzderie de sfinți în devenire, urcând cu sârg Scara la rai. Ei cei care susțin îndeosebi această lume povârnită, care stă să se prăvale. Toate aceste lucruri erau prezente și fără pandemie, dar aceasta a făcut ca ele să iasă mai pregnant în relief. 

           S.G: Unde, când și cum sau în ce mod, vedeți intervenția providenţei divine în toată această poveste?

        C.N: Providența este mereu prezentă în viața noastră. Atât în cea personală, cât și în cea a unei societăți umane de diferite dimensiuni. Uneori mai discret, alteori mai fățiș. De data asta ne confruntăm cu o stare complet nouă, cu o provocare la nivel absolut planetar. Nu este colțișor din lume care să fie protejat. Orice eveniment catastrofal de asemenea dimensiuni, planetare, are pentru omul spiritual sensuri mai adânci și-l provoacă la căutarea lor. Răul lucrează și căile lui de atac sunt neobosite și nenumărate, imprevizibile, adesea extrem de persuasive. Nu cred că aceasta poate fi socotită nenorocirea cea mai mare în viața omenirii. Dar, este nenorocirea noastră, a acestui timp, o trăim „pe pielea noastră”, la nivel global. Probabil că Dumnezeu vrea să ne atragă atenția în legătură cu preocuparea noastră excesivă pentru consum, asupra fragilității condiției umane, asupra precarității solidarității noastre umane, asupra puținei noastre răbdări etc. etc.

       Dacă societatea omenească a ales volens-nolens globalismul, dacă ponoasele ne sunt globale, apoi apărarea și contraatacul ce cer a fi tot globale. Toți să lucrăm în aceeași direcție, constructivă, corect întemeiată. E pe planetă o hărmălaie de nedescris. Se bate mult apa-n piuă. Poate că ceva mai multă tăcere și atenție la cele esențiale ale vieții n-ar strica. Pe mine mă atrag mai mult micile sensuri ultime din preajmă, mult mai puțin mă preocupă probleme „apocaliptice” de genul: sfârșitul lumii, mânia lui Dumnezeu, conspirația bine orchestrată a Ocultei mondiale. Le las altora. 

          Providența este și cea care ne dă speranță. Nu ne va lăsa Dumnezeu!... Ideea este ca nici noi să nu-L lăsăm pe el. „Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă”, se spune. Providența presupune și răspunsul omului. Încercarea lui implicată de a se însoți cu Dumnezeu în căutarea unei rezolvări spirituale a impasurilor existențiale. Rareori Dumnezeu acționează direct, de cele mai multe ori El lucrează prin oameni, cei care sunt „frați mai mici” ai Lui (cf. Matei 25, 31-46). Avem exemplul celor din Ninive (cf. Iona), care prin post și rugăciune au întors providența. Cam în direcția aceasta a lucrat și Biserica noastră, în sensul unei convorbiri mai apropiate cu Dumnezeu, făcută individual sau, spre întărire, în însoțire cu alții. Oricând și oriunde rugăciunea este de ajutor, dar cu atât mai mult în perioade de mare încercare sau de restriște. Realizându-ne precaritatea condiției, reușim să ne concentrăm mai bine pentru această comunicare. Dincolo de rânduielile de rugăciune structurate de Biserică, sufletul fiecărui om strigă, în firescul lui, după ajutorul lui Dumnezeu, plânge după iubirea Lui mângâietoare. 

            S.G. Felul în care gestionează autoritățile abilitate această pandemie vă mulțumește ori ba?

           C.N: Nu aș forța un răspuns tranșant. Situația a fost complet nouă prin amploarea ei și neașteptată. Problema care s-a pus mereu factorilor politici și rămâne este aceea de a adopta restricții echilibrate, care să țină cont de toți factorii puși în joc, ceea ce nu e deloc ușor. Scopul trebuie să fie prezervarea vieții în toate componentele ei. S-a bâjbâit mult. Sau, mai delicat spus, s-a tatonat. S-a și greșit. Dar numai cei de pe tușă le știu pe toate și au soluții pentru toate. Când sunt introduși în teren această iluzie se spulberă rapid.  

            Nu toate măsurile mi s-au părut logice. Eu aș fi optat pentru măsuri mai țintite cu pedepsiri mai drastice. În principiu, o problemă o constituie marile aglomerări în care își duce viața societatea contemporană. Trăim foarte înghesuiți unii în alții și ne-am obișnuit așa. E ceva care ajută la sporirea oricărui rău, inclusiv la răspândirea unui virus. Oricum, nu mi-aș fi dorit să fiu în pielea decidenților în perioada asta. Ori ce ai face cazi prost. Aceleași măsuri sunt pentru unii prea relaxate, iar pentru alții prea restrictive. Sunt și din aceia care sunt mereu contra pe motive politice sau din spirit anarhic. Autoritatea supremă de care să ținem cont ar fi bunul simț obștesc și responsabilitatea civică. 

         Mai este ceva. Ca totdeauna și peste tot sunt oameni de bună credință și oameni de rea credință. Cei din urmă acționează din umbră și profită de drama celorlalți. Sunt tipul „îmbogățiți de război”. Alții încearcă să se dedice binelui obștesc, implicându-și calitățile în prima linie. 

             S.G: Vă (ne)liniștește ceva astăzi și dacă da, ce anume?

             C.N: Mă neliniștește o anumită lipsă de solidaritate. Mă liniștește o anumită solidaritate.

           În fond, marea majoritate a sacrificiilor, cel puțin în prima perioadă  s-a făcut pentru protejarea oamenilor bătrâni și a celor cu diferite suferințe grave („comorbidități”). Ceea ce a fost frumos. Mă neliniștește ideologizarea excesivă a unor probleme care țin de știință, nu de sentimente și de idei. Mă neliniștește atenția enormă care se dă unor non-valori, propuse adesea, persuasiv drept modele, și lipsa de atenție față de personalități duhovnicești majore.

        Mă liniștește existența Bisericii și încercările ei de a naviga înțelept, cu corectă bună orientare în marea atât de învolburată a societății contemporane.

        Mă liniștește existența atâtor oameni minunați, jertfitori, înțelepți, echilibrați, cu dreaptă judecată și dreaptă măsură.

        Mă liniștește curgerea implacabilă a anotimpurilor, chiar dacă ceva mai împleticită ca odinioară. Mă liniștesc florile.

        Mă liniștește gândul la cei pe care-i iubesc. Atunci mi se luminează și mi se încălzește sufletul!

        Mă liniștește contactul cu poeții și, în general, cu cei care cugetă sau trăiesc de o manieră poetică.

        Mă neliniștesc profitorii de situații dificile, indiferent dacă profitul pe care-l caută este financiar sau politic.

        Mă neliniștește gândul la moarte (la moartea mea!) și la ceea ce-i va urma (pentru mine și pentru cei pe care-i iubesc).

       Mă liniștește gândul la posibilitatea reală a unei continuări cumsecade a acestei vieți într-o viață recuperatoare, la un nivel transfigurat.

      Mă liniștește cursul firesc al vieții liturgice. Faptul că acum Învierea vine negreșit și se arată în toată frumoasa ei consistență duhovnicească. 

            S.G: În încheierea acestui dialog, sincer și de suflet, vreau sa va intreb ceva: spre ce anume, spre ori către unde credeți ca ne îndreptăm noi, atât din punct de vedere național cât și internațional?

           C.N: Există în fizică o teorie care spune „despre deplasarea spre roșu”. O expansiune exprimând o rarefiere, o depărtare reciprocă a elementelor unei mulțimi. Oricum am privi, ne îndreptăm spre sfârșitul lumii. Se măresc distanțele dintre oameni. Nu putem să nu observăm acest lucru. Sigur, este un sfârșit care nu este apropiat, dar a cărui asprime o simțim tot mai tare. Nu mă refer atât la moment, ci la starea de fapt. Putem spune că el a început și va dura. Pe toate planurile, național și internațional, ne confruntăm cu o împuținare a credinței, cu precădere și mai dureros a dreptei credințe. Lumea devine tot mai captivă materialismului. Mult timp noi am stat mai bine din acest punct de vedere, chiar și acum situația se prezintă comparativ mai bine, dar vântul rece al necredinței ne dă tot mai apropiat fiori. Sunt valori care dispar, valori care își schimbă conținutul, nonvalori care ni se propun și care ne alterează viața. Adesea incorectitudinea ni se vinde drept corectitudine și ni se impune forțat. 

        Apoi, numai când mă gândesc la diferența dintre copilăria mea și copilăria celor de astăzi și mă apucă durerea. Dacă prelungim vectorul acesta ni se sperie gândul. 

          Suntem tot mai puțin „naționali”, în sens profund. Două sunt extremele care se impun: la un capăt, lipsa oricărei conștiințe naționale, însoțită de o critică oarbă a valorilor naționale; la celălalt, un naționalism găunos, de vorbe goale cu conținut patriotard. În sensul lor mistic, încărcate de duh și în relație cu Dumnezeu, Patria și sacralitatea ei nu mai rețin atenția. Nici neamul. Suntem într-o lume în care lucrurile, pe toate planurile, se schimbă cu o viteză debordantă, uluitoare; iar din punct de vedere spiritual, deloc spre bine. Plăcerea de a consuma parcă începe și ea să-și epuizeze potențialul de plăcere. Mi-ar plăcea ca nu prea târziu lumea să-și spună: „Înapoi la spiritualitate!” 

           Pentru noi, creștinii, rămâne, dincolo de necredința noastră, strigarea: „Doamne al puterilor, fii cu noi, că pe altul afară de Tine, ajutor întru necazuri, nu avem! Doamne al puterilor, miluieşte-ne pe noi!” Și încredințarea încurajatoare: „Cu noi este Dumnezeu! Înțelegeți, neamuri și vă plecați, căci cu noi este Dumnezeu!” Doamne ajută! Hristos a înviat!...

 

Bucureşti – 2021

Interviu realizat de Stelian Gomboş

https://steliangombos.wordpress.com/



FRICA si DISCRIMINAREA, metode de guvernare intr-o societate pretins democratica. Abolirea statului de drept - Lector univ. dr. MARIUS ANDREESCU

 

I. Cerințele statului de drept și încălcarea lor de către actualii guvernanți

Noi, împreună cu majoritatea statelor lumii ne aflăm într-o profundă criză a democrației, care se manifestă prin desconsiderarea valorilor existențiale ce caracterizează omul și societatea, în mod deosebit viața, demnitatea umană, principiile echității, dreptății, al justiției, obligația guvernanților de a respecta drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Toate aceste fiind consecința unor măsuri restrictive discriminatorii și abuzive ale guvernanților sub pretextul declarat de a combate și a preveni extinderea pandemiei.

Pandemia actuală este o realitate dureroasă cu consecințe grave și sunt necesare intervenții ale statului și măsuri sanitare ale statelor care stopeze extinderea virusului, măsuri care să protejeze viața și sănătatea oamenilor, demnitatea lor, nu să le distrugă.

Din nefericire, guvernanții din multe țări, inclusiv din România și cei care conduc Uniunea Europeană, în mod voit nu vor să înțeleagă realitatea prezentă că nu măsurile restrictive și discriminatorii abuzive, obligativitatea vaccinării cu seruri netestate și care pot pune în pericol sănătatea și viața oamenilor, desconsiderarea omului și a demnității sale, degradarea gravă a unor sisteme ale sistemului social cum sunt sănătatea economia, educația, cultura și în general viața publică, vor avea ca efect încetarea pandemiei și pretinsa apărare a vieții și sănătății oamenilor.

Realitatea demonstrează că măsurile restrictive și discriminatorii impuse treptat populației în perioada pandemiei, cum sunt interzicerea întrunirilor și a manifestărilor culturale, științifice sau sportive, închiderea școlilor, a universităților, restricționarea accesului la servicii sociale esențiale, în primul rând la serviciile pentru ocrotirea sănătății, închiderea bisericilor, restricționarea gravă a desfășurării cultului religios, în mod deosebit pentru Biserica Ortodoxă, profanarea gravă a corpului și memoriei celor pretins decedați de COVID, obligativitatea purtării unor măști în spațiul public, dar și un unele spații private, distanțarea socială, carantina și izolarea individuală sau socială, controlul și restricționarea accesului în spații comerciale și alte spații publice, controlul și restricționarea călătoriilor și mai nou obligativitatea vaccinării sau adoptarea de măsuri cu caracter discriminator, propaganda mas media agresivă cu scopul de a induce sentimentul de frică și groază în populație, nu au avut ca efect eradicarea pandemiei și a consecințelor grave ale acestei cumplite boli care de altfel, din nefericire, nu este singura afecțiune gravă care afectează sau poate afecta oamenii.

Un fapt foarte grav, pentru un stat de drept și democratic, este că multe din aceste măsuri care aduc atingere în mod esențial omului creat de Dumnezeu ca persoană liberă, demnității și drepturilor intangibile și absolute ale acestuia, sunt adopte de instituții și organisme statale centrale sau locale care nu au competența legală de a emite astfel de acte normative. Această realitate este o manifestare abuzivă de putere într-un stat de drept constituțional și cu o societate democratică.

De exemplu, în majoritatea județelor au fost instituite restricții abuzive și discriminatorii de comitetele pentru situații de urgență, s-a luat măsura înregistrării și monitorizării cetățenilor nevaccinați. Nu mai vorbim de măsurile restrictive, discriminatorii luate de Guvern prin hotărâri, deși executivul nu are o competența de a restricționa exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale prin hotărâri. În acest sens este și jurisprudența Curții Constituționale, care în mod voit este ignorată și încălcată de guvernanți. Prin Decizia nr 152/20201, Curtea Constituțională, printre altele, a admis excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că dispozițiile art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale. Totodată a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său. Pentru a pronunța această decizie Curtea a reținut că interdicțiile constituționale prevăzute la art. 115 alin. (6), de a nu adopta ordonanțe de urgență care pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale, au avut în vedere restrângerea competenței Guvernului de a legifera în aceste domenii esențiale în locul Parlamentului.

Legiferând cu privire la regimul juridic al stării de asediu și al stării de urgență, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 este actul de reglementare primară prin care se dispune restrângerea exercițiului drepturilor și al libertăților fundamentale, act în baza căruia autoritățile publice cu competențe în gestionarea situației de criză (Președintele României, Parlamentul României, Ministerul Administrației și Internelor, autoritățile militare și autoritățile publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență) emit acte administrative cu caracter normativ (decretul Președintelui de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență, ordonanțe militare și ordine ale altor autorități publice) care pun în executare norma primară, identificând, în funcție de particularitățile situației de criză, drepturile și libertăți fundamentale al căror exercițiu urmează a fi restrâns.

”Or, având în vedere toate aceste argumente, Curtea reține că, de plano, actul normativ cu un atare obiect de reglementare afectează atât drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor, cât și instituții fundamentale ale statului, căzând în sfera interdicției prevăzute de art. 115 alin. (6) din Constituție. Astfel, Curtea constată că regimul juridic al stării de asediu și al stării de urgență, în actualul cadru constituțional, nu poate fi reglementat decât printr-o lege, ca act formal al Parlamentului, adoptată cu respectarea dispozițiilor art. 73 alin. (3) lit. g) din Constituție, în regim de lege organică. ”

Astfel de manifestări discreționare și abuzive de putere din toată lumea, nu au împiedicat extinderea pandemiei, dar au avut ca efect, asumat în mod voit de către guvernanți, subminarea valorilor statului de drept și trecerea de la un regim de guvernare democratic la unul dictatorial care folosește fără discernământ ca metode de guvernare în raport cu populația, nerespectarea Constituțiilor, a legilor, a convențiilor și tratatelor internaționale, cu deosebire a celor privind respectarea și garantarea drepturilor și libertăților fundamentale, restrângerea exercitării drepturilor și libertăților esențiale pentru viață și un trai decent, frica și teroarea, constrângerea abuzivă, nelegală, discriminarea.

Celebrul dicton divide et impera (”dezbină și stăpânește”) aparținând în antichitate regelui Filip al II lea al Macedoniei se pare că este de actualitate. În politică, dezbină și stăpânește este o combinație de tactici (politice, militare, juridice sau economice), de câștigare și menținere a puterii prin divizarea unei populații în entități mai mici, care luate separat au putere mai mică decât cel care își impune voința. O astfel de divizare însemnă constrângere, discriminare, dar și inducerea sentimentului de frică și groază în rândul populației. Metoda acesta de guvernare este deseori întâlnită ca o strategie în care grupuri de putere mică sunt împiedicate să se unească și să devină mai puternice. Folosită efectiv, această strategie permite celor cu putere reală puțină să-și impună voința asupra celor care colectiv au putere mare, sau ar avea dacă ar reuși să se unească.

Prin politici vădit discriminatorii Guvernul a divizat populația între cei vaccinați, care se bucură de adevărate privilegii nobiliare, la fel ca în evul mediu, și nevaccinați, cărora li se aplică restricții inumane privind exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești și considerați abuziv ca fiind culpabili social pentru extinderea pandemiei. Mai mult, prin aceste măsuri discriminatorii și care divizează populația, guvernanții au reușit să genereze sentimentul de frică socială și chiar tensiuni sociale între cele două categorii. Scopul declarat este acela de a eradica pandemia, intenție iluzorie deoarece nu poate fi realizat prin astfel de măsuri. Scopul real este de a conduce discreționar, de a domina populația, de a impune dictatura. Este o stare de fapt fără precedent în perioada postbelică a istoriei omenirii, caracterizată prin proclamarea și afirmarea principiilor constituționalismului democratic și a statului de drept.

Curtea Constituțională a României constatând intenția Guvernului de a impune măsuri restrictive abuzive, de a guverna discreționar sub pretextul formal declarat al binelui public, a sancționat pentru neconstituționalitate unele acte normative ale executivului.

Respectarea supremației Constituției și a legii, garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, eliminarea manifestărilor de exces de putere din partea guvernanților pe durata existenței unor situații excepționale sunt clar exprimate de Curtea Constituțională în următoarele considerente din Decizia nr 457/2020:

Comisia de la Veneția a reamintit că conceptul de stare de urgență” se bazează pe presupunerea că în anumite situații de urgență de ordin politic, militar și economic, sistemul de limitări impuse de ordinea constituțională trebuie să cedeze în fața puterii sporite a executivului.

Cu toate acestea, chiar și în stare de urgență publică, principiul fundamental al statului de drept trebuie să prevaleze. Statul de drept constă în mai multe aspecte care sunt toate de importanță capitală și trebuie menținute într-un mod integral. Aceste elemente sunt principiul legalității, separarea puterilor, împărțirea puterilor, drepturile omului, monopolul statului asupra forței, administrarea publică și independentă a justiției, protecția vieții private, dreptul la vot, libertatea de acces la puterea politică, participarea democratică a cetățenilor și supravegherea de către aceștia a procesului decizional, luarea deciziilor, transparența guvernării, libertatea de exprimare, asociere și întrunire, drepturile minorităților, precum și regula majorității în luarea deciziilor politice. Statul de drept înseamnă că agențiile guvernamentale trebuie să funcționeze în cadrul legii și acțiunile lor trebuie să fie supuse controlului de către instanțele independente. Securitatea juridică a persoanelor trebuie să fie garantată”.

Prin urmare, în toate situațiile și cu atât mai mult în situații excepționale, guvernanții trebuie să aibă un comportament constituțional și social loial și să țină seama de următoarele realități:

- Libertatea de conștiință, libertatea cultului ortodox, autonomia Bisericii Ortodoxe nu pot fi îngrădite;
- Supremația Constituției și a legii trebuie respectate de guvernanți, atât în litera cât și în spiritul lor, inclusiv în situații excepționale ;
- O bună guvernare într-un stat de drept, democratic și social, așa cum este caracterizat statul român de Constituție, nu se poate înfăptui prin exces de putere și măsuri restrictive chiar și în situații excepționale;
- Guvernanții trebuie să respecte mai ales în situații excepționale, demnitatea, viața, libertatea persoanei, ordinea și echilibrul social și economic, dar și valorile sacre ortodoxe ale poporului român.

Cu toate acestea Guvernul, dar și alte autorități administrative ignoră obligativitatea Deciziilor Curții Constituționale stipulată și în Constituție, știind că nu răspund juridic și nu sunt sancționați pentru nerespectarea Constituției și a legilor, pentru măsurile restrictive abuzive și discriminatorii impuse populației, Bisericii Ortodoxe, dar și sistemului instituțional al societății civile, în special cel sanitar, educațional și cultural.

Subliniem cu acest prilej câteva trăsături și caracteristici ale statului de drept pe care actualii guvernanții le ignoră în mod voit:

Statul de drept presupune armonizarea, echilibrarea raporturilor puterilor statului, în sensul domniei legii, adică a supremației ei absolute, în scopul garantării drepturilor și libertăților individuale. El a apărut în secolele XVII-XVIII, în cadrul revoluțiilor din țările occidentale îndreptate împotriva arbitrariului feudal. În epoca modernă conceptul a fost reactualizat, în urma experiențelor totalitare din mai multe țări europene. Prin trăsăturile sale, se observa că, de fapt, statul de drept se identifică cu statul liberal-democratic. Oricum, reprezintă stadiul cel mai avansat de organizare social-politică, validat de experiența istorică, ceea ce nu înseamnă că nu este perfectibil.

În ceea ce privește categoria ”stat de drept”, în literatura de specialitate au fost elaborate câteva zeci de definiții ale ei, ceea ce este firesc dacă avem în vedere faptul că cel mai adesea este tratată în interdependență cu categoria de ”democrație” căreia îi găsim alte câteva zeci de definiții. Jaques Chevallier definește ”statul de drept” ca fiind ”tipul de regim politic în care puterea statului se afla încadrată și limitată de către drept”.

Conceptul statului de drept a fost elaborat în Europa continentală la sfîrșitul secolului al XX-lea de către doctrina juridică germană. Însăși expresia ”stat de drept” – ”Rechtsstaat”- apare pentru prima dată în terminologia juridică germană în secolul al XIX-lea, apoi doctrina franceză – ”Etait et droit”-, pentru ca treptat să se generalizeze pe continent sub diferite terminologii. Specialiștii apreciază că izvorul de la care a plecat teoria juridică în elaborarea categoriei ”statului de drept” este filosofia kantiană referitoare la societatea civilă, în care persoanei umane îi sunt garantate drepturile naturale

În opinia profesorului Tudor Drăganu principiile statului de drept sunt următoarele2:

Principalele principii ale statului de drept sunt:

Așadar, referindu-ne la spațiul european menționăm că drepturile omului, democrația și statul de drept ar trebui să fie centrul identității europene. Mai mult decât orice, aceste valori comune ar trebui să reprezinte liantul care leagă națiunile.

Respectarea statului de drept este o condiție indispensabilă pentru protecția tuturor valorilor fundamentale menționate la articolul 2 din Tratatul UE. Aceasta este, de asemenea, o condiție indispensabilă pentru respectarea tuturor drepturilor și obligațiilor care decurg din tratate și din dreptul internațional.

Din nefericire, în prezent comportamentul guvernanților noștri, ai Uniunii Europene, ai marilor puteri ale lumii încalcă în mod vădit aceste principii. În fapt, statul de drept și democrația constituțională sunt abolite.

 

II. Discriminarea și formele ei. Reglementări normative care încalcă principiul nondiscriminării și drepturile fundamentale ale omului

Principiile egalității în drepturi a tuturor oamenilor și al nondiscriminării sunt valori constituționale, consacrate normativ în toate constituțiile democratice, în legi și în tratate internaționale. Aceste principii au valoare existențială pentru că își au originea în principiul egalității tuturor oamenilor în fața lui Dumnezeu care a spus: ”Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc. Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți( Matei, 5, 44,45).

Principiul fraternității este de asemenea o valoare existențială pentru toți oamenii pentru că este expresia socială a Poruncii iubirii dată de Mântuitor. Din nefericire acest principiu formulat în documentele politice și constituționale ale revoluționarilor francezi din 1789 și ale revoluționarilor români din 1848 nu a fost înscris în constituțiile contemporane.

În doctrină discriminarea este caracterizată prin reunirea a două elemente, mai precis tratarea diferită a unor persoane aflate în situații identice sau comparabile (sau, dimpotrivă, tratarea identică a unor persoane aflate în situații diferite), pe de o parte, și lipsa unei justificări obiective pentru un asemenea tratament, pe de altă parte.

Discriminarea, ca opus al echității, este definită ca fiind practica ilegală de a trata mai puțin favorabil pe unii indivizi în comparație cu alții, din cauza că sunt diferiți ca sex, rasă, religie etc. Înseamnă a trata mai puțin favorabil un grup în comparație cu altul, pe un motiv nejustificabil.

Fără a insista foarte mult asupra aspectelor doctrinare și normative în materie, evidențiem unele reglementări cuprinse în tratate și convenții internaționale. Amintim în acest sens principiile proclamate în Carta Națiunilor Unite, care recunosc demnitatea și valoarea intrinseci cât și drepturile egale și inalienabile ale tuturor membrilor familiei umane drept fundamentul libertății, justiției și păcii în lume:

Articolul 1 al Declarației Universale a Drepturilor Omului proclamă că toate ființele umane sunt născute libere și egale în demnitate și drepturi;

Articolul 7 din același document proclamă: ”Toți oamenii sunt egali în fața legii și au, fără nici o deosebire, dreptul la o egală protecție a legii. Toți oamenii au dreptul la o protecție egală împotriva oricărei discriminări care ar viola prezenta Declarație și împotriva oricărei provocări la o asemenea discriminare. ”

Articolul 12 stipulează: ”Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viața sa personală, în familia sa, în domiciliul lui sau în corespondența sa, nici la atingeri aduse onoarei și reputației sale. Orice persoană are dreptul la protecția legii împotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri”.

Iar în articolul 30 se arată că: ”Nici o dispoziție a prezentei Declarații nu poate fi interpretată ca implicând pentru vreun stat, grupare sau persoană dreptul de a se deda la vreo activitate sau de a săvârși vreun act îndreptat spre desființarea unor drepturi sau libertăți enunțate în prezenta Declarație”.

Amintind faptul că Națiunile Unite, în Declarația Universală a Drepturilor Omului și în Convențiile Internaționale cu privire la drepturile omului și alte tratate universale a proclamat faptul că fiecare este îndreptățit la toate drepturile și libertățile incluse în acestea, fără distincție de orice fel, angajând statele să ia toate măsurile posibile pentru a asigura nediscriminarea în exercitarea tuturor drepturilor omului;

Convenția Internațională cu privire la Drepturile Civile și Politice adoptată de ONU în anul 1966, în articolul 2 impune obligații: ”Statele părți la prezenta Convenție se angajează să respecte și să garanteze tuturor indivizilor care se găsesc pe teritoriul lor și țin de competența lor drepturile recunoscute în prezenta Convenție, fără nici o deosebire, în special de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politica sau orice altă opinie, origine națională sau socială, avere, naștere sau întemeiată pe orice altă împrejurare”. Același document,în articolul 26, recunoaște dreptul la nediscriminare ca un drept fundamental al omului autonom și obligația corelată a statelor de a realiza acest drept;

Edificatoare sunt și dispozițiile cuprinse în art. 14 al Convenției Europene pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale: ”Exercitarea drepturilor și libertăților recunoscute de prezenta Convenție trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine națională sau socială, apartenență la o minoritate națională, avere, naștere sau orice altă situație. ”

Diferite organisme instituții și institute internaționale susțin faptul că discriminarea, prin natura sa, dăunează capacităților umane în maniere injuste, creând cicluri ale dezavantajelor și negări ale libertății care împiedică dezvoltarea umană. Au recunoscut și afirmat importanța combaterii fiecărei forme de discriminare, inclusiv nevoia de a lua măsurile adecvate pentru a capacita persoanele care sunt dezavantajate să-și realizeze întregul potențial și pentru a contribui la participarea lor completă în viața economică, socială, politică, culturală și civică.

Declarația Principiilor Egalității este un document deosebit de important adoptat la 5 aprilie 2008 la Londra de către avocați ai drepturilor omului și experți în legislația internațională în materia drepturilor omului și în legislația pentru egalitate, în care se menționează, printre altele: ”Dreptul la egalitate este dreptul tuturor ființelor umane de e a fi egale în demnitate, de a fi tratate cu respect și considerație și de a participa în condiții de egalitate cu ceilalți la orice aspect al vieții economice, sociale, politice, culturale sau civile. Toate ființele umane sunt egale în fața legii și au dreptul la protecție și beneficiu egale în fața legii”. (art. 1)

Dreptul de a nu fi discriminat este un drept de sine stătător, fundamental, subsumat dreptului la egalitate”. (art. 4).

Discriminarea trebuie interzisă acolo unde aceasta are loc pe criterii de rasă, culoare, etnie, origine, sex, sarcină, maternitate, statut civil, familial sau profesional, limbă, religie sau credință, opinie politică sau de alt gen, origine la naștere, națională sau socială, naționalitate, statut economic, asociere cu o minoritate națională, orientare sexuală, identitate de gen, vârstă, dizabilitate, stare de sănătate, predispoziție genetică sau de altă natură spre boală sau o combinație a oricărora dintre aceste criterii, sau în baza unor caracteristici asociate cu oricare dintre aceste criterii”. (art. 5)

În legislația română principiile egalității și al nondiscriminării sunt consacrate în Constituție: ”Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”. (art. 16 alin 1).

”Statul are ca fundament unitatea poporului român și solidaritatea cetățenilor săi”.
”România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, fără deosebire de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenență politică, de avere sau de origine socială”. (art. 4).

Există și legislație secundară pentru consacrarea principiilor egalității în drepturi a cetățenilor și al nondiscriminării. Menționăm în acest sens:

- Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare (republicată).
- Ordonanța de urgență nr. 45/2020 pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
- Legea nr. 167/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, precum și pentru completarea art. 6 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați
- Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.

Cadrul normativ în materie există și este generos, dar actualii guvernanți încalcă cu intenție reglementările internaționale, constituționale și legale privind cele două principii mai sus amintite.

Jurisprudența constituțională în materie este edificatoare. Redăm câteva aspecte: Uniformitatea a fost respinsă în mod constant în jurisprudența Curții Constituționale, în legătură cu interpretarea și aplicarea principiului egalității. Egalitatea strictă în fața legii presupune ca, în cazul unor situații egale, tratamentul să fie egal, fără discriminare. În ipoteza în care situațiile sunt diferite, tratamentul nu poate fi decât diferențiat, ceea ce implică principiul proporționalității.

În consecință, încălcarea principiului egalității intervine atunci când se aplică un tratament diferențiat unor situații similare sau în ipoteza în care se aplică același tratament juridic unor situații care prin natura lor sunt diferite. De asemenea, încălcarea acestui principiu poate să se producă și în situațiile în care nu există o motivare obiectivă și rezonabilă pentru un tratament diferențiat a unor situații identice sau dacă tratamentul juridic inegal nu este adecvat scopului legii.

Jurisprudența Curții Constituționale a prezentat o evoluție în acest sens, pornind de la a admite ca situațiile diferite să fie tratate diferit, până la a recunoaște noi principii constituționale, respectiv dreptul la diferență. 3 Curtea Constituțională a statuat că este inadmisibilă o diferență de tratament juridic pe criterii sociale sau categorii de funcționari, deoarece ar reprezenta o discriminare. 4 A admis că pot exista situații care să permită particularități, dar nu orice asemenea caz justifică o diferență de tratament juridic, mai ales în situația în care un tratament juridic diferit ar reprezenta o discriminare. Instanța constituțională a stabilit că sunt neconstituționale dispozițiile din Legea privind veteranii de război, referitoare la condiționarea calității de veteran de război, de împrejurarea de a nu fi luptat împotriva armatei române. În acest caz, se produce o discriminare între cetățenii români, nejustificată și de aceea este necesar să se asigure “egalitatea de tratament față de toți cei care s-au înrolat în armate străine”. 5 Este vorba de situații identice, care presupun un tratament identic. Curtea Constituțională a aplicat și în alte situații, principiul egalității, considerând fie că situațiile sunt atât de asemănătoare, încât nu se justifică o diferențiere de tratament juridic, sau, dacă aceasta există, ea reprezintă o discriminare în raport cu criteriul folosit. 6

Guvernanții, prin măsurile restrictive impuse populației în această perioadă, au nesocotit nu numai principiile egalității și al nondiscriminării dar și reglementările constituționale privind posibilitatea restrângerii exercițiului unor drepturi. Dispozițiile articolului 53 din Constituție precizează expres condițiile pe care trebuie să le îndeplinească măsurile restrictive dispuse de stat pentru a fi legitime și constituționale. Redăm conținutul acestui articol: ”(1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății”.

Menționăm că aceste dispoziții normative sunt conforme cu reglementări cuprinse în tratate și convenții internaționale în materie, ratificate de România și care au devenit obligatorii pentru statul român. În opinia noastră toate aceste cerințe constituționale au fost încălcate de recentele acte normative adoptate pentru instituirea și menținerea stării de alertă. Precizăm că dispozițiile art. 53 se aplică atât în situații de normalitate sociale cât și pe durata situațiilor excepționale, după părerea noastră strict și limitativ prevăzute de Constituție, la care legiuitorul subsecvent nu poate să adauge și altele.

Nu a fost respectată cerința constituțională ca eventualele restrângeri să fie realizate numai prin lege, înțeleasă ca act juridic al Parlamentului. Cu încălcarea acestei condiții constituționale au fost adoptate numeroase acte normative ale Guvernului, ordonanțe și hotărâri, dar și de alte autorități administrative unele dintre acestea nefiind competente să emită acte juridice cu caracter normativ.

Art. 53 alin. (1) din Constituție nu poate fi interpretat izolat, ci corelat cu art. 115 alin. (4) din Constituție, normă care dispune că "ordonanțele de urgență [. . . ] nu pot afecta [. . . ] drepturile, libertățile [. . . ] prevăzute de Constituție [. . . ]".

Cu privire la acest text constituțional, jurisdicția constituțională, prin Decizia nr. 1189/06. 11. 20086, a reținut că nu se interzice ordonanțelor de urgență să intervină în domeniul drepturilor și libertăților fundamentale, ci doar că nu pot să afecteze aceste drepturi și libertăți: "ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate dacă "afectează", dacă au consecințe negative, dar, în schimb, pot fi adoptate dacă, prin reglementările pe care le conțin, au consecințe pozitive în domeniile în care intervin". Prin aceeași decizie, Curtea Constituțională a lămurit noțiunea de "a afecta": "Verbul "a afecta" este susceptibil de interpretări diferite, așa cum rezultă din unele dicționare. Din punctul de vedere al Curții, aceasta urmează să rețină numai sensul juridic al noțiunii, sub diferite nuanțe, cum ar fi: "a suprima", "a aduce atingere", "a prejudicia", "a vătăma", "a leza", "a antrena consecințe negative", cu privire la categoria drepturilor electorale [. . . ]".

Or, restrângerea exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale, conform art. 53 alin. (3) din Constituție, semnifică afectarea lor, în sensul art. 115 alin. (6)7. De aici rezultă că, interpretând sistematic cele două norme constituționale, prin ordonanță de urgență nu se poate restrânge exercițiul drepturilor și libertăților fundamentale. Acest lucru l-a afirmat explicit Curtea Constituțională în Decizia nr. 80/16. 02. 20148 : "interpretarea noțiunii de lege din cuprinsul art. 53 a avut menirea de a limita posibilitatea legiuitorului delegat - Guvernul - de a reglementa pe calea ordonanței de urgență în domeniul drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, în sensul restrângerii acestora, contrar prevederilor art. 115 alin. (6) din Constituție". Cu atât mai mult, prin acte normative inferioare ca forță juridică ordonanțelor, cum ar fi hotărârile de Guvern, pentru rațiunile mai sus amintite nu pot fi restrânse drepturi și libertăți inclusiv în timpul situaților excepționale.

O altă condiție constituțională se referă la caracterul de excepție a ingerințelor statului în exercitarea unor drepturi și libertăți, limitarea în timp a acestor măsuri și condiția că prin restrângeri să nu fie afectată însăși substanța drepturilor. Guvernații nu au respectat nici una dintre aceste cerințe constituționale. Așa cum sunt reglementate și impuse, măsurile restrictive și de constrângere afectează substanța unor drepturi și libertăți fundamentale în sensul că împiedică exercitarea lor în mod discriminator pentru segmentul de populație. Au fost afectate în mod grav libertatea individuală, libertatea de conștiință și religioasă în special pentru cultul ortodox majoritar, libera circulație a persoanelor, dreptul la întrunire și asociere, dreptul la învățătură, accesul liber la cultură, libertatea de circulație și mai ales dreptul la un nivel de trai decent și dreptul la asigurarea și protecția sănătății.

Restrângerile și constrângerile nu îndeplinesc condiția de a fi aplicate pentru o durată bine precizată de timp. În actele normative la care ne referim se precizează că aceste măsuri se aplică pe durata stării de alertă. Dar această durată nu este determinată temporar, ci este prelungită pe o durată nedefinită și imprevizibilă de guvernanți aspect care face ca măsurile restrictive să aducă atingere substanței dreptului, nu numai exercitării sale.

Scopurile pentru care se pot aplica măsurile restrictive sunt expres și limitativ prevăzute de dispozițiile art. 53 din Constituție, printre acestea regăsindu-se și apărarea sănătății populației inclusiv în cazul unei epidemii. Dar, simpla invocare a unui scop prevăzut de Constituție nu este o condiție suficientă pentru ca astfel de restricții să fie constituționale și legitime. Potrivit dispozițiilor art. 53 alin 2 din Constituție, măsurile restrictive trebuie să fie necesare într-o societate democratică, să respecte principiul proporționalității și să fie nediscriminatorii. Nici una dintre aceste condiții nu sunt respectate de actele normative în cauză ale guvernanților dornici să stăpânească și să-și manifesta puterea discreționară.

Necesitatea într-o societate democratică este o condiție care reduce marja de apreciere a statului pentru măsurile restrictive în sensul că acestea trebuie să corespundă strict scopului legitim urmărit și situației de fapt, aplicarea lor să fie amplă motivată, să fie eficiente să respecte principiul supremației legii și a Constituției. Necesitatea unor astfel de măsuri trebuie să corespundă întru totul valorilor democrației constituționale, ale statului de drept și nicidecum să le încalce.

Principiul proporționalității înseamnă adecvarea strictă a unor astfel de restricții la situația de fapt și la scopul legitim urmărit. Așa cum am arătat în alte studii, acest principiu este un criteriu important pentru a distinge între exercitarea atribuțiilor statului în conformitate cu normele constituționale și legale, iar pe de altă parte excesul de putere nelegitim și neconstituțional7

Majoritatea măsurilor restrictive adoptate de autorități pe durata stării de urgență și de alertă nu respectă principiul proporționalității în sensul arătat mai sus. Fără a intra în explicații juridice, pentru a sublinia caracterul inadecvat al acestor măsuri restrictive aberante menționăm că nu au atins scopul scontat, eradicarea pandemiei, și mai mult decât atât, au afectat grav sănătatea populației, desfășurarea normală a vieții sociale, economice și culturale, cultul ortodox, libertatea de conștiință și religie, demnitatea omului, dreptul fundamental la un nivel de trai decent.

Doctrina a reținut faptul că, în situația în care legiuitorul restrânge exercițiul unor drepturi, fără a indica expres temeiul constituțional, aceasta “nu înlătură obligativitatea verificării în cadrul procedurii de control al legitimității constituționale a legii, dacă măsura astfel instituită constituie o limitare a unui drept. ”8 Din considerentele Deciziei nr. 4/1992 a Curții Constituționale rezultă că în ipoteza în care prevederea legală supusă controlului constituie o limitare a unui drept constituțional, ea este legitimă numai în cazurile în care se încadrează în situațiile limitative expres prevăzute de art. 53 din Constituție. 9

Curtea Constituțională a reținut că prevederile art. 53 au în vedere drepturile și libertățile fundamentale incluse în Capitolul al II, Titlul I din Constituție, nu și alte drepturi. 10 Instanța noastră constituțională, interpretând dispozițiilor art. 53 prin raportare la dispozițiile art. 5 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale a făcut distincția între pierderea și restrângerea unui drept. Ultima situație este avută în vedere de dispozițiile art. 53. “Curtea constă că invocarea prevederilor art. 5 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale nu are incidență în cauză, deoarece aceste prevederi se aplică lipsirii de libertate iar nu restrângerii libertății. ”11 Totodată, instanța noastră constituțională a decis că restrângerea exercițiului unui drept trebuie să aibă caracter temporar, fiind instituită doar pentru o perioadă în care acționează cauzele ce au determinat-o și care sunt consacrate limitativ la alin. (1) din art. 53 din Constituție. 12

În situația în care restrângerea exercițiului unui drept se realizează în scopul apărării unor drepturi ale cetățenilor, măsurile restrictive sunt legitime numai în considerarea unui anume drept, întrucât fără această restrângere dreptul respectiv ar fi afectat. 13 Restrângerile aduse exercițiului dreptului nu trebuie să atingă substanța acestui drept. Astfel, Curtea Constituțională a stabilit că prin lege pot fi dispuse anumite îngrădiri dreptului de proprietate, dar ele nu trebuie să atingă substanța acestui drept. Aceste îngrădiri se pot stabili în privința obiectului dreptului sau a unor atribute ale dreptului, pentru apărarea unor drepturi ale unor persoane sau a intereselor sociale și economice generale. 14

Jurisprudența Curții Constituționale deosebește restrângerea exercițiului unor drepturi față de împrejurările în care legiuitorul condiționează exercitarea unui drept. În acest sens s-a decis că cerințele de vechime stabilite de art. 19 din Legea nr. 51/199515 privind profesia de avocat, urmăresc să asigure exercitarea dreptului la apărare în condiții de competență, responsabilitate profesională și experiență practică, raportate la gradul ierarhic al instanțelor și la complexitatea cauzelor, astfel că este firesc ca ele să implice anumite condiționări, care nu pot fi privite ca o îngrădire a dreptului la muncă, ci ca măsuri de protejare atât a intereselor justițiabilului cât și ale avocatului. 16 De asemenea, exceptarea prin lege a unor categorii de cetățeni de la beneficiul unor drepturi acordate altora, care se află într-o situație diferită, nu reprezintă o restrângere a exercițiului acestor drepturi. În consecință nu sunt aplicabile dispozițiile art. 53 din Constituție. 17

Proporționalitatea este o condiție de constituționalitate a măsurilor dispuse prin lege sau prin ordonanțe, prin care se restrânge exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale, condiție prevăzută expres de dispozițiile art. 53, alin. (2) din Constituție. Analiza particularităților acestui principiu trebuie realizată sistematic, în contextul prevederilor art. 53. Consacrarea expresă a unui aspect particular al principiului proporționalității, de dispozițiile art. 53, alin. (2), transformă proporționalitatea dintr-o regulă de morală sau de oportunitate într-o condiție de constituționalitate a legii, iar instanța constituțională are competența de a verifica respectarea acestui principiu.

Restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale, prin lege, reprezintă o ingerință a statului în exercitarea acestor drepturi și libertăți, justificată de realizarea unui scop legitim. Pentru evitarea arbitrarului sau a excesului de putere din partea autorităților statale care adoptă asemenea măsuri, este necesar să existe garanții asigurate de stat, care să fie adecvate la finalitatea constituțională urmărită, aceea de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale, în situațiile concrete în care li s-ar putea aduce atingere. Principiul proporționalității este o astfel de garanție constituțională care permite sancționarea de către instanța constituțională a ingerințelor arbitrare ale Parlamentului sau Guvernului în exercitarea acestor drepturi. 18

Prin urmare, măsurile adoptate de stat prin care se restrânge exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale pentru a nu fi abuzive trebuie să fie nu numai legale, adică dispuse prin lege, sau de un act normativ echivalent ca forță juridică legii, dar și legitime (juste), adică necesare într-o societate democratică, nediscriminatorii, proporționale cu situația care le determină și să nu afecteze substanța dreptului. Proporționalitatea și necesitatea într-o societate democratică sunt criterii de apreciere, atât pentru legiuitor cât și pentru judecător, a legitimității restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale.

În doctrină s-a subliniat că de fiecare dată când legiuitorul aduce o limitare în exercițiul unui drept sau a unei libertăți, trebuie să precizeze expres, în cuprinsul dispoziției respective, temeiul constituțional al art. 53. 19 Această mențiune vizează implicit respectarea principiului proporționalității și corespunde principiului supremației Constituției: “Legea este un act de aplicare, în sensul că voința legiuitorului își află în mod necesar limitele în supremația Constituției, ca lege fundamentală a statului și societății.”20 În astfel de cazuri, aprecierea realizată de către legiuitor sau judecătorul constituțional, are la bază un raționament de proporționalitate. Restrângerea exercițiului unor drepturi se justifică prin existența unor interese diverse și în unele situații chiar contradictorii. Pe de o parte, interesul subiectiv al titularilor drepturilor fundamentale, iar pe de altă parte interesul public sau necesitatea de a garanta drepturile fundamentale aparținând altor persoane. În aceste condiții, unul dintre interese își fundamentează legitimitatea constituțională pe o prevedere și celălalt pe o altă dispoziție constituțională. Raționamentul de proporționalitate presupune compararea intereselor, în așa fel încât limitarea exercițiului unui drept sau libertăți fundamentale să nu depășească ceea ce este strict necesar pentru satisfacerea unui interes public sau apărarea drepturilor altor persoane.

Principiul proporționalității, aplicat în materia restrângerii exercițiului unor drepturi, este concret determinat de semnificația elementelor care sunt comparate, în funcție de care se poate stabili dacă măsura respectivă este adecvată sau nu situației și scopului urmărit. Proporționalitatea măsurilor restrictive se apreciază în raport cu un scop legitim bine determinat, a cărui semnificație este dată după caz, de doctrină, lege sau jurisprudență. Măsura restrictivă nu respectă condiția de proporționalitate, dacă scopul pentru care a fost dispusă este generic, și nu se indică un anumit drept sau libertate fundamentală ca scop legitim. 21 Măsurile restrictive și constrângătoare adoptate sunt discriminatorii pentru că împarte populație în două segmente, vaccinați și nevaccinați. Prin urmare se încalcă dispozițiile art 53 din Constituție.

În aceste condiții ne întrebăm, nu numai retoric, cât de mult le pasă guvernanților noștri de astăzi de Constituție, de popor și de țară? Caracterul facultativ al vaccinării pentru protejarea împotriva acestui virus a fost afirmat în documente interne și internaționale de la începerea acestei proceduri, fapt ce corespunde reglementărilor internaționale în vigoare privind drepturile omului și pacienților. În consecință, fiecare om este liber să aleagă sau nu vaccinarea, fără ca refuzul să poată avea consecințe negative asupra statutului juridic al persoanei.

O recentă declarație adoptată de Ministerul Sănătății din Guvernul României, de Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și de UNICEF, intitulat Explicații simple despre vaccinarea anti-COVID-19, printre altele, la punctul 5 menționează în mod expres că Vaccinarea este gratuită și voluntară.

Nici un act normativ intern sau internațional nu reglementează obligativitatea vaccinării anti-COVID-19. În consecință orice act de constrângere a unei persoane sau în măsură să alerteze în orice mod voința liber exprimată a unei persoane de a se supune sau nu acestui tratament, este abuziv, nelegal și nelegitim, încălcând în mod grav libertatea individuală consacrată și garantată de toate constituțiile democratice.

Cu toate acestea în multe state, inclusiv în România guvernele au impus măsuri de constrângere discriminatorii pentru a determina populația să se vaccineze, situație care este fără precedent în istoria modernă a lumii. Astfel, pentru persoanele nevaccinate s-au impus măsuri de constrângere sau de restrângere a exercitării unor drepturi și libertăți precum: interzicerea dreptului la liberă circulație, la întrunire sau la asociere, interzicerea accesului în spații publice, chiar și în unități sanitare, interzicerea liberului acces la educație, la cultură și la orice manifestări sociale, restrângerea libertății religioase și a libertății de exprimare, pierderea locului de muncă, monitorizarea strictă a celor nevaccinați, sancțiuni contravenționale exorbitante celor care refuză vaccinarea, recurgerea la intervenția instituțiilor de forță ale statului, inclusiv ale armatei pentru aplicarea măsurilor restrictive și de constrângere.

Realitatea demonstrează că actualele vaccinuri anti-Covid-19, aplicate deja unui număr impresionant de oameni nu au eradicat pandemia, care continuă să se extindă, nu oferă protecția sanitară afirmată și mai mult pot fi dăunătoare pentru sănătatea unor persoane care s-au supus acestui tratament.

În mod formal și fariseic, în deplină cunoștință de cauză, autoritățile statale și cele ale Uniunii Europene declară că toate aceste măsuri sunt spre binele populației, pentru a proteja sănătatea oamenilor. În opinia noastră scopul real este cu totul altul. În urma celor două conflagrații mondiale au existat îmbogățiți de război. La fel și acum sunt companii și magnații lor care și-au sporit și își sporesc în mod considerabil averile de pe urma pandemiei. Ne referim la producătorii vaccinurilor, a măștilor și a unor echipamente electronice menite să monitorizeze persoanele în această perioadă, la cei care le comercializează și care evident sunt protejați de guvernanți, ce dețin efemer putere statală și politică în aceste vremuri tulburi, cei mai mulți dintre aceștia fiind atei, împătimiți ai puterii, doritori de avuție și slavă deșartă, dornici să stăpânească în interes propriu și nu să conducă democratic în interesul poporului. Așa cum este de așteptat nu există informații publice despre această realitate crudă. Contractele încheiate de producătorii vaccinurilor cu guvernanții sunt strict secrete și în mod nelegal nu pot fi aduse la conștiința publicului.

Un argument pentru cele susținute de noi este și faptul că în prezent există tratamente și medicamente antivirale eficiente și împotriva COVID-19, dar care sunt greu sau imposibil de administrat bolnavilor deoarece guvernanții nu au investit în procurarea acestora nefiind interesați material sau politic. În acest sens există mărturia unor reputați medici și specialiști în epidemiologie.

În România, măsurile de convingere și de constrângere a populației să accepte să se vaccineze s-au derulat într-o adevărată tradiție românească. În timpul campaniei de vaccinare s-a practicat mita pentru acceptarea acestui tratament, la fel cum se practică și mita electorală, adică oferirea ca recompensă persoanelor în cauză a câtorva mititei, sarmale, eventual o bere sau un suc și chiar bani, totul sub o aparentă legalitate, dar care, în realitate sunt fapte contrare legii care ar fi putut fi sancționate penal. Nimeni dintre reprezentanții autorităților statale implicate nu a răspuns juridic pentru aceste fapte. Reprezentanții puterii au încercat să profite de sărăcia și lipsurile de tot felul în care se află mulți români, dar și de existența unui segment important al populației cu o educație sau cultură redusă care acceptă aceste bonusuri dezonorante. În fapt reprezentanții autorităților statului care au recurs la astfel de metode demonstrează din plin disprețul pentru om și demnitatea persoanei.

La toate aceste se adaugă recenta campanie susținută mediatic și repetată diabolic cu știri și mesaje de natură să îngrozească populația să genereze sentimentul de frică, iar pe de altă parte să promoveze public, nereal știri despre efectele benefice ale vaccinurilor. Cu bună știință și din voința guvernanților știrile difuzate în mass media nu spun nimic despre efectele multiple dăunătoare pentru sănătate a vaccinurilor și nici despre numărul mare al persoanelor care au suferit de pe urma administrării acestor seruri.

Constatând că mita pentru vaccinare și propaganda mass media nu au avut rezultatele scontate, guvernanții noștri au recurs la restrângerea exercițiului drepturilor constituționale pentru persoanele nevaccinate, la constrângeri și la măsuri constrângătoare cele mai multe impuse neconstituțional prin acte administrative cu caracter normativ, în mod deosebit prin trei hotărâri de Guvern la care ne vom referi în acest studiu.

Toate tipurile de vaccin anti-COVID-19 nu au dat rezultatele scontate și au avut sau pot avea efecte adverse mai mult sau mai puțin grave pentru sănătatea celor vaccinați, fapt recunoscut chiar și în documentele unor autorități statale sau sanitare. În consecință, conform legislației internaționale ele se încadrează în categoria medicamentelor cu caracter experimental pentru om, nefiind definitiv omologate de nici o autoritate sanitară. Există mai multe argumente în acest sens:

- Există mai multe tipuri de vaccin, ceea ce demonstrează incertitudinea și relativitatea în privința efectelor benefice ale acestora. În cazul în care acest medicament nu ar fi avut un caracter experimental ar fi existat un singur tip de vaccin.

- Nici unul dintre vaccinurile existente nu a fost testat un timp suficient pentru a se putea constata toate efectele pe care le produce. Specialiștii epidemiologi afirmă că este nevoie de cel puțin cinci ani de experimente și analize pentru a avea suficiente date pentru omologarea unui vaccin nou.

- Nici unul dintre vaccinuri nu a fost omologat științific după procedurile internaționale aplicabile în materie.

- Efectele serurilor sunt limitate în timp. După o anumită perioadă de timp este necesară revaccinarea celor care se supun acestui tratament.

- Vaccinurile nu oferă o protecție absolută celui vaccinat. Nimeni și nimic nu garantează că persoana în acuză nu ar putea contacta boala sau să o răspândească. Datele statistice de până în prezent sunt edificatoare în acest sens.

- Toate aceste seruri au avut sau pot avea și afecte adverse, unele grave pentru persoana în cauză. Nu se cunoaște care sunt efectele, mai ales cele dăunătoare pentru sănătatea persoanei pe termen lung pe care pot să le provoace. Unii medici și specialiști în domeniu afirmă, argumentând științific posibilitatea ca vaccinurile administrate în prezent să modifice grav sistemul imunitar natural al persoanei, să creeze dependență și necesitatea vaccinării repetate, să provoace dezechilibre hormonale grave să acutizeze afecțiuni cronice sau să genereze boli grave, incurabile, leucemia fiind cel mai des menționată de specialiști.

Există puține informații publice în această privință deoarece guvernanții au interesul inuman și diabolic să le cenzureze și nici mass media, controlată de guverne, nu le difuzează. Se pare ca la nivel mondial peste 10 000 de persoane au decedat din cauza acestor vaccinuri și mai mult de 500 000 au avut tulburări grave ale sănătății. Dat fiind această stare de fapt, în plan juridic sunt incidente reglementările privind experimentele medicale pe om.

Dispozițiile art. 7 din Pactul Internațional cu Privire la Drepturile Civile și Politice prevăd căÎn special, este interzis ca o persoană să fie supusă, fără consimțământul său, unei experiențe medicale sau științifice”. În baza acestor dispoziții au fost adoptate și alte acte normative cu privire la drepturile pacienților inclusiv în privința posibilității aplicării unor tratamente experimentale cum sunt și vaccinurile anti-COVID-19.

Guvernanții, inclusiv din țara noastră, impunând restricțiile și constrângerile de tot felul, pentru a obliga populația să se vaccineze, au încălcat cu intenție aceste reglementări și prin urmare fapta lor realizează elementele constitutive cel puțin ale infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută în Codul Penal Român de dispozițiile art. 297 pe care le redăm:

1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îngrădește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenență politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Conform legii penale instituirea stării de urgență sau de alertă nu este o cauză justificativă care să exonereze de răspunderea penală pe cei vinovați. Cei care dețin puterea, au inițiat, adoptat sau au aplicat cu intenție directă și nelegal măsurile restrictive, constrângătoare și discriminatorii pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, dar nu au răspuns penal pentru săvârșirea acestei infracțiuni și a altora22. Este un alt exemplu care demonstrează că așa zisa ”noua ordine mondială” actuală înseamnă în esență abolirea statului de drept.

Adevăratele cauze care favorizează extinderea pandemiei nu sunt luate în considerare de guvernanți. Nivelul de trai deosebit de scăzut pentru majoritate populației, sărăcia generalizată, condițiile inumane în care mulți locuiesc și trăiesc, alimentația deficitară, imposibilitatea din partea multora de a se încălzi în locuințe de a recurge la servicii sociale mai bune, datorită prețurilor exorbitante la energie și alimente, sunt cauze care duc inevitabil la slăbirea organismului uman la vulnerabilitatea acestuia în fața virusului și în general al bolilor. Nu există statistici oficiale, dar în mod cert majoritatea populației care a avut de suferit din partea pandemiei face parte din cei care trăiesc în sărăcie, în promiscuitate, care nu pot să-și procure medicamente, alimente energie și nu pot să suporte costurile serviciilor sociale și în special sanitare.

Există numeroase alte boli grave unele dintre ele incurabile care afectează populația și de care guvernanții au uitat. Haosul din sistemul sanitar, restricțiile din sistemul sanitar, imposibilitatea pentru cei bolnavi de a beneficia de tratamentul adecva, frica generalizată a dus la creșterea exponențială a numărului de decese, realitate despre care autoritățile statului, cele sanitare și mass media nu spun nimic.

 

III. Aspecte de jurisprudență constituțională și a unor instanțe judecătorești

Măsurile privind restrângerea exercițiului unor drepturi și de constrângere sunt aplicate în România în special prin:

- Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență,
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.
- Totodată mai sunt aplicabile Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
- Se aplică și Hotărârea de Guvern nr. 636/2021, Hotărârea de Guvern nr. 678/2021 si Hotărârea de Guvern nr. 730/2021.

După cum se observă există foarte multe acte normative emise de Parlament și Guvern prin care libertatea și drepturile fundamentale sunt îngrădite și chiar suprimate fără nici un motiv rațional și rezonabil, cu încălcarea gravă a dispozițiilor normative din Constituție și din tratatele internaționale privind garantarea drepturilor omului, a principiilor egalității și non discriminării. La acestea se mai adaugă și numeroasele acte normative administrative adoptate în același scop de către autoritățile administrației publice locale sau acte juridice administrative individuale ale unor autorități și instituții publice, în opinia noastră neconstituționale pentru motivele mai sus arătate.

Curtea Constituțională, prin Decizia nr. 672 din 20 octombrie 202123, a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de un număr de 50 de parlamentari - deputați neafiliați și deputați membri ai grupurilor parlamentare Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul Social Democrat din Camera Deputaților și constată că Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 este neconstituțională.

Pentru a pronunța această decizie, instanța constituțională, pornind de la distincția dintre controlul parlamentar asupra executivului și controlul instanțelor judecătorești asupra administrației publice, reglementat de art. 21, art. 52 și art. 126 alin. (6) din Constituție, Curtea a reținut că, tocmai în considerarea naturii juridice a hotărârilor Guvernului, legiuitorul constituant a prevăzut competența de control a instanțelor de judecată asupra acestora. Așa fiind, ”controlul parlamentar astfel configurat de legiuitorul constituant nu se poate extinde și asupra conținutului normativ al hotărârilor Guvernului, în sensul încuviințării, modificării sau respingerii acestora. O asemenea intervenție schimbă radical sensul atribuit de legiuitorul constituant conceptului de control parlamentar, precum și natura juridică tradițională a hotărârilor Guvernului, care capătă trăsături de acte administrative care privesc raporturile cu Parlamentul, cu consecințe în planul accesului la justiție pentru contestarea acestora”.

Prin urmare, Curtea a constatat că încuviințarea și modificarea realizate de Parlament în privința conținutului normativ al hotărârii Guvernului privind instituirea stării de alertă adaugă în mod nepermis la textele constituționale ce reglementează raporturile dintre cele două autorități publice și le încalcă pe cele care privesc controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităților publice. ”Apare astfel configurată, prin normele criticate, o hotărâre a Guvernului modificată și completată printr-o hotărâre a Parlamentului, act hibrid fără nicio bază constituțională, creat doar printr-o confuzie de atribuții în privința Parlamentului și a Guvernului și ignorarea principiilor care guvernează raporturile dintre aceste autorități publice, și cu un regim juridic incert din perspectiva incidenței art. 126 alin. (6) din 7 Constituție”, ”cu consecința încălcării prevederilor art. 21 și art. 52 din Constituție, care consacră accesul liber la justiție și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică”.

În opinia noastră actualele acte normative prin care s-a instituit și s-a prelungit starea de alertă, ca situație excepțională inclusiv restricțiile și constrângerile impuse sunt neconstituționale. Măsurile excepționale și procedura adoptării lor sunt strict și limitativ prevăzute de Constituție în dispozițiile art. 93. Acestea sunt starea de asediu și starea de urgență. Apreciem că legiuitorul, Parlamentul sau Guvernul nu poate adăuga la reglementările Constituției în nicio o situație, aspect reținut și de Curtea Constituțională și prin urmare nu poate institui o nouă categorie de măsuri excepționale și anume starea de alertă.

Mai mult actele normative privind instituirea și prelungirea stării de alertă sunt neconstituționale și pentru faptul că măsurile restrictive și de constrângere adoptate pentru starea de alertă sunt mai ample decât cele aplicate pe durata stării de urgență, sunt discriminatorii, nu sunt necesare într-o societate democratică, încalcă principiul legalității și al proporționalității, afectează însăși substanța unor drepturi și libertăți fundamentale.

Recent, Curtea de Apel București Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, prin Sentința Civilă nr. 1465 din 21 octombrie 2021, a admis în parte acțiunile conexate introduse de reclamantele R. E., si Asociația “Coaliția pentru apărarea statului de drept în contradictoriu cu pârâții Guvernul României, prin Primul Ministru și prin reprezentantul în fața Instanțelor Judecătorești - Secretariatul General al Guvernului și a anulat HG nr. 636/2021, HG nr. 678/2021 si HG nr. 730/2021, respectiv actele normative ale Guvernului prin care s-a extins perioada stării de alertă și au fost impuse actualele restricții și constrângeri discriminatorii pentru a obliga populația să se vaccineze. Totodată a constatat de drept încetată starea de alertă.

Sentința are o valoare de document pentru apărarea statului de drept, a democrației, a drepturilor și libertăților fundamentale în această perioadă neagră a istoriei noastre și este excelent motivată de judecătorul care a soluționat cauză, doamna judecător Amer Jabre.

Redăm câteva aspecte din motivare: ”Statului Român îi revine sarcina de a demonstra că restrângerea exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale se impune (pentru situațiile prevăzute expres în Constituție), este necesară, proporțională, nediscriminatorie și nu aduce atingere exercițiului drepturilor și libertăților fundamentale, iar restrângerea exercițiului dreptului poate fi făcută numai prin lege.

Cu toate acestea, în Hotărârile de Guvern a căror anulare se solicită, constatăm că este ”interzisă” exercitarea majorității drepturilor și libertăților fundamentale, și dobândesc dreptul de a avea drepturi și libertăți numai cetățenii care dovedesc că sunt ”eligibili” pentru a le avea, prezentând o dovadă de vaccinare/testare / nu au fost infectate.

Se poate observa astfel că s-a inversat sarcina probei (s-a mutat sarcina probei de la stat, care trebuia să justifice de ce trebuie să restrângă drepturile și libertățile fundamentale, la cetățean, care trebuie să dovedească că este eligibil să aibă drepturi și libertăți).

Or, această anomalie, echivalează cu negarea (anihilarea) drepturilor și libertăților cetățenilor garantate de Constituție, HG nr. 636/2021 și HG nr. 678/2021 încălcând art. 1 alin. (3), art. 22, 25, 26, 33, 35, 39, 45 și art. 53 din Constituție.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Se reține și faptul ca statul nu a avansat nicio măsură de contrabalansare a efectelor negative generate de restricțiile aplicate persoanelor nevaccinate/netestate/neîmbolnăvite, considerându-se că privațiunile sunt, în esență, consecința propriilor lor fapte, blamabile din punct de vedere social și că, pe cale de consecință, acestea trebuie acceptate ca atare, fără niciun fel de pretenții de compensare.

Conchizând, ingerința în drepturile și libertățile fundamentale ale categoriilor de persoane enumerate mai sus, nu respecta cerința proporționalității. Cu atât mai mult, nu este respectată această cerință în cazul celei de-a doua ipoteze, respectiv cea în care participarea la anumite activități este permisă exclusiv persoanelor vaccinate, fiind excluse inclusiv persoanele îmbolnăvite /testate.

În mod evident, consecutiv celor de mai sus, se reține ca excluderea de la anumite activități doar a persoanelor nevaccinate/ netestate/neîmbolnăvite creează o discriminare în raport cu restul persoanelor, tratamentul juridic diferit aplicat acestora nefiind justificat, din moment ce plasarea lor în doua categorii diferite nu s-a făcut în baza unui criteriu obiectiv, adică a unui criteriu care să fie relevant pentru scopul aparent legitim, al înlăturării de la anumite activități publice a ”purtătorilor de virus” (dat fiind ca statutul de persoana testată/ vaccinată/ imbolnavită nu spune nimic despre statutul de persoana purtătoare și deci transmițătoare de virus).

Ca atare, atât art. 53 din Constituție, cât și preambulul și art. 1 din Legea nr. 55/2020 (care nu face altceva decât să renunțe la dispozițiile constituționale) au fost încălcate. Față de cele expuse mai sus, în baza art. 18 din Legea nr. 554/2004, instanța va dispune anularea celor 3 hotărâri de guvern”.

Reclamanții au solicitat motivat ca Guvernul să fie obligat să emită o hotărâre prin care să declare încetată starea de alertă. Precizăm că în conformitate cu dispozițiile Legii nr 554/2004, cu modificările ulterioare instanța de contencios administrativ poate obliga, pentru motive temeinice, orice autoritate publică care are calitatea de pârât să emită un act administrativ individual sau normativ. În speță, în legătură cu acest capăt de cerere în mod judicios instanța a reținut următoarele:

”Anularea celor trei hotărâri de guvern, presupune evident și anularea, înlăturarea din ordinea juridica a principalului efect al actelor, respectiv a stării de alertă declarate prin acestea, astfel încât, în ipoteza rămânerii definitiva a hotărârii judecătorești, perioada 12. 06. 2021-10. 08. 2021 (ce include și data de referință la care se raportează reclamanta, 29. 06. 2021) va deveni, retroactiv, o perioada în care se considera că nu a fost instituită starea de alertă”.

Sunt puține șanse din nefericire ca această sentință să rămână definitivă. Ca judecător cunosc bine sistemul și am îndoieli temeinice asupra bunei credințe și profesionalismului în materia garantării drepturilor fundamentale ale cetățenilor - am în vedere soluțiile pronunțate anterior de Înalta Curte de Casație și Justiție în unele cazuri similare. Dar chiar și în ipoteza puțin probabilă când această hotărâre ar rămâne definitivă, guvernanții pregătesc noi acte normative prin care să impună restricții și constrângeri și mai apăsătoare pentru români, care din motive temeinice nu vor să accepte vaccinarea și nu vor să renunțe la libertate și să se supună guvernanților.

În opinia noastră cele trei hotărâri de guvern sunt lovite de sancțiunea inexistenței, care în cazul actelor administrative intervine atunci când un astfel de act emis întotdeauna în regim de putere publică nu îndeplinește prezumțiile de valabilitate și anume prezumția de legalitate, autenticitate și veridicitate. Inexistența poate fi invocată și constatată oricând și de oricine, iar actele administrative în cauză nu produc efecte juridice24. În opinia noastră cele trei hotărâri ale Guvernului sunt acte administrative inexistente deoarece nu îndeplinesc prezumțiile de legalitate (constituționalitate) și veridicitate (nu sunt adecvate unui scop legitim și situației de fapt).

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, din data de 15-16 noiembrie 2021 se află proiectul de lege nr. nr. 545/2021 (”Propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private”) potrivit căruia: în desfășurarea activității, pe perioada stării de alertă, în cadrul unităților sanitare publice și private, personalul este obligat să prezinte certificatul digital al UE privind Covid-19”. În cazul nerespectării acestei obligații sancțiunea prevăzute este suspendarea și apoi desfacerea contractului de muncă. Este evident că o astfel de sancțiune este neconstituțională deoarece, pentru o categorie importantă de salariați desființează dreptul fundamental la muncă garantat de Constituție. Reglementările din acest proiect de lege sunt nu numai vădit neconstituționale dar chiar și aberante. De exemplu preoții și clerul sunt considerați salariați ai statului și constrânși să se vaccineze. Proiectul de lege a fost respins de către Senat, dar Camera Deputaților, potrivit Constituției este cameră decizională.

Este evidentă intenția guvernanților, care, profitând de suferințele provocate de acest virus, vor să instituie populației sentimentul de frică, să guverneze dictatorial, să desființeze statul de drept și democrația construită în decursul multor ani de suferințe, prin jertfa poporului și nu prin voința celor care temporar dețin puterea în stat. Este evidentă totodată intenția celor ce guvernează de a transforma populația în supuși tăcuți, fără personalitate, fără demnitate și fără libertate. Și toate aceste pentru satisfacerea scopurilor lor materiale, infame contrare binelui și interesului public.

Noi credem că o asemenea intenție nu va deveni realitate. Guvernanții atei uită că omul este o ființă dumnezeiască, creat de Dumnezeu după chipul și asemănarea Sa, înzestrat cu darul vieții, al libertății, al demnității, este o persoană și nu un individ și aceste daruri dumnezeiești nu pot fi desființate prin legi contrare nu numai ordinii de drept, dar chiar și rațiunilor existențiale ale omului și societății.

 

Unele concluzii

Deținătorii efemeri ai puteri statale în această lume, naționali sau supranaționali doresc să trăim prin delegație, să nu mai fim noi înșine, să renunțăm la personalitatea și demnitatea de oameni, la libertate și să le încredințăm lor dreptul să ne spună cine suntem, cum să ne trăim viața, să ne confere să ne explice ce este libertatea și să ne confere libertate în limitele și formele dorite de ei, să ne restrângă drepturile naturale, să ne spună ce este bine și ce este rău, să ne facă să existăm fără Dumnezeu într-o societate atee pe care tot ei vor să o construiască după chipul și voia lor. Și toate acestea în schimbul unui pretins trai în siguranță, bazat pe consum, pe a avea și pentru a fi.

Mulți dintre noi au acceptat acest compromis, au renunțat la autenticitatea lor, devenind simpli indivizi supuși, care se simt în siguranță sub puterea absolută și atotștiutoare a tătucului, care este leviatanul, statul actual căzut în fariseism, demagogie și ateism profund.

Intenția guvernanților este să ne transforme în ”sclavi fericiți”. Iată ce spune în acest sens Ovidiu Hurduzeu:25 ”La începutul mileniului, occidentalul se simte din ce în ce mai vulnerabil. Panica, nesiguranța, apatia socială, evitarea riscurilor, însoțită de măsuri drastice de securitate, au înlocuit spiritul temerar eroic, activismul politic, dorința de-a experimenta de a depăși limitele. Individul încrezător în sine și în lumea din jur a lăsat locul unui ins ezitant, derutat, victimă neputincioasă sau, în cel mai bun caz, persoană precaută, temătoare de riscurile care-o pândesc la tot pasul.

Se naște sub ochii noștri o nouă paradigmă culturală, construită în jurul conceptului de vulnerabilitate: Totul a devenit subordonat noțiunii de safety, siguranță, securitate.

Aproape nimeni în Occident nu te mai întreabă: te simți liber? Acum întrebarea pe buzele tuturor este are you safe?: (te simți în siguranță?). Siguranța: nu trebuie privită într-un sens restrâns, pur tehnic, ci în adevărul ei profund: viziune asupra lumii, Weltanschauung. Perceperea realității prin ochelarii vulnerabilității este un fenomen cultural, strâns legat de statutul individului în epoca hiperglobalizării și a postmodernității instituționalizate”.

Să nu lăsăm somnul rațiunii noastre să zămislească monștrii, să ne ferim de libertatea care duce la robia cea rea(Sfântul Isac Siriul), să nu devenim niște sclavi fericiți.

Herman Hesse, laureat al premiului Nobel pentru literatură, autorul romanului „Jocul că mărgele de sticlă”, remarcă cu multă înțelepciune: ”Cu cât e mai vastă cultura unui om, cu cât mai mari îi sunt privilegiile, cu atât mai mari trebuie să fie în caz de nevoie sacrificiile pe care le face. Dar nu mai puțin este un laș și un trădător cel ce trădează principiile vieții spirituale de dragul unor interese materiale, cel care de exemplu este gata să lase pe seama deținătorilor puterii a decide cât fac doi ori doi.

Este o trădare să sacrifici oricăror altor interese simțul pentru adevăr, onestitate intelectuală, devotamentul față de legile și metodele spiritului.

Pot să vină vremuri de spaimă și de cel mai profund dezastru. Dacă în dezastru mai e posibilă vreo fericire, aceasta nu poate fi decât una spirituală, care să privească înapoi cu dorința de a salva cultura vremurilor trecute, care să privească înainte cu hotărârea de a reprezenta senin și statornic spiritul într-o perioadă ce altminteri ar putea să cadă pe deplin pradă materiei”.

Pentru a rezista în aceste vremuri de încercare, îngăduite de Dumnezeu pentru păcatele noastre, pentru că refuzăm mâna Sa salvatoare și ne credem a tot puternici și stăpânii acestei lumi, există o singură cale de izbăvire: să ne întoarcem la Dumnezeu, să facem roade vrednice de pocăință (după cuvântul Mântuitorului: ”Şi a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” - Matei,18,3), să ne întoarcem la Sfânta Biserică Ortodoxă, să credem și să ne rugăm mai mult, să împlinim Porunca Iubirii, prin care ne întoarcem la darul dumnezeiesc al vieții, al libertății și al demnității. Darurile lui Dumnezeu nu se iau niciodată înapoi. Noi suntem aceia care le refuzăm. Trebuie să ne recâștigăm demnitatea de om. Dumnezeu să ne ajute!

 
1 Publicată în M. Of. nr. 387 din 13. 05. 2020
2 Pentru dezvoltări privind doctrina statului de drept a se vedea Tudor Drăganu, Introducere în teoria și practica statului de drept, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1992;Sofia Popescu, Statul de drept în dezbaterile contemporane, București, Editura Academiei Române, 1998. p. 36 urm. ; Petru Miculescu, Statul de drept, București, Editura Lumina Lex, 1998; Andreeescu Marius, Andra Puran, Drept constituțional. Teoria generală a statului, ed. a-3a, Ed. Ch Beck, București, 2018.
3 Ioan Muraru, Mihai Constantinescu, Curtea Constituțională a României, Ed. Albatros, București, 1997, pp. 113-114; Simina Elena Tănăsescu, op. cit. , pp. 41
4 Decizia nr. 6/1993, publicată în M. Of. Partea întâi, nr. 01/1993
5 Decizia nr. 47/1994, publicată în M. Of. ,Partea întâi, nr. 139/1994
6 Decizia nr. 124/1995, publicată în M. Of. Partea întâi, nr. 293/1995; Decizia nr. 35/1993, publicată în M. Of. ,Partea întâi nr. 218/1993; Decizia nr. 3/1994, publicată în M. Of. Partea întâi, nr. 155/1994; Decizia nr. 114/1994, publicată în C. D. H. – 1994, p. 324-328; Decizia nr. 30/1998, publicată în M. Of. ,Partea întăi, nr. 113/1998
7 A se vedea, Andreescu Marius, Principiul proporționalității în dreptul constituțional, Ed, C. H. Beck, București, 2007
8 Ioan Muraru, Restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți, în Studii constituționale,Editura Actami,București,1995, . p. 199.
9 Decizia nr. 4/1992, publicată în M. Of. nr. 192/1992.
10 Decizia nr. 19/1999, publicată în C. D. H. , 1999, p. 308
11 Decizia nr. 239/2001, publicată în M. Of. nr. 838/2001.
12 Decizia nr. 83/1999, publicată în C. D. H. , 1999, p. 582.
13 Decizia nr. 139/1994, publicată C. D. H. , 1994, p. 84.
14 Decizia nr. 19/1993, publicată în C. D. H. , 1992-1993; Decizia nr. 147/1997, publicată în C. D. H. , 1998.
15 Republicată în M. Of. nr. 113/2001.
16 Decizia nr. 256/1997, publicată în M. Of. nr. 134/1998.
17 Decizia nr. 115/1999, publicată în M. Of. nr. 522/1999.
18 Ioan Muraru, Protecția constituțională a libertăților de opinie, op. cit., pp. 22-23.
19 Ioan Muraru, op. cit., pp. 200-201.
20 Ibidem, pp. 201.
21 A se vedea Decizia nr. 139/1994 publicată în M. Of. nr. 353/1994, Decizia nr. 75/1994, publicată în M. Of. nr. 190/1994 și Decizia nr. 21/2000, publicată în M. Of. nr. 159/2000.
22 Andreescu Marius, Protecția libertății religioase. Infracțiuni săvârșite de autorități pe durata stării de urgență și a stării de asediu nesancționate încă, în Porunca Iubirii, Editura Agaton, Făgăraș, mai, 2021.
23 Publicată în Monitorul Oficial nr. 1030 din 28. 10. 2021
24 Pentru dezvoltări privind sancțiunea inexistenței actelor administrative a se vedea Antonie Iorgovan, Tratat de drept administrativ, Vol. II, ed. a-4-a, Wditura All. Beck, București,2005, pp. 72-83
25 Ovidiu Hurduzeu, Sclavii fericiți. Lumea văzută din Sillicon Valley, Ed. Timpul, Iași, 2005,p. 5


Stiinţă. Medicină. Cultură. Artă
E timpul cernerii - Dr.conf.univ. Ana Sofroni

 

E timpul cernerii

„Pentru ce să mă tem în ziua

cea rea, când mă va înconjura

fărădelegea vrăjmaşilor mei?”

(Ps. 48, 6)

                        E timpul cernerii. Satana

                        Îi pecetluieşte cu vaccin

                        Pe acei ce nu-şi dau bine seama

                        Că pot nimeri la groaznic chin.

 

                        Adumbriţi şi rătăciţi la minte,

                        Vaccinaţii uită de Hristos;

                        Uită că există lucruri sfinte,

                        Care te împodobesc frumos.

 

                        Şi se lasă păcăliţi de moarte

                        Şi împinşi pe drumul spre abis;

                        Ca să treacă mai pe la o parte

                        Nu vor reuşi, că-i drum închis.

 

                        Astfel se dezic de libertatea

                        Ce le-a dat-o Bunul Dumnezeu;

                        Astfel se-nfrăţesc cu laşitatea

                        La îndemn forţat de un călău.

 

                        Ei cu voia lor îşi curmă viaţa –

                        Nu vor fi iertaţi de Creator!

                        Poate vă opriţi, că-i scumpă viaţa?

                        Faceţi să trăiţi şi-n viitor!

 

Valul trecător

„Domnul este

nădejdea mea

din tinereţile mele.”

(Ps. 70,6)

                Rău-n lume s-a-nmulţit

                Azi ca niciodată…

                Bate-n oameni îndârjit

                Cu puterea-i toată.

 

                El a născocit Covid,

                Mască, izolare;

                Pe şefi tare i-a smintit,

                Dându-le parale.

 

                Şi aceştia au uitat

                Ce e omenia;

                Îşi fac, protejaţi de stat,

                Mârşav datoria,

 

                Răsturnând totul pe dos:

                Viaţa-n libertate,

                Dreptul de-a fi sănătos,

                De-a cunoaşte carte.

 

                Astfel contra lui Iisus

                Merg vânduţii ţării;

                Ei în gât voios şi-au pus

                Jugul desfătării.

 

                Nu-şi dau seama ei defel

                Că dezmăţul, frate,

                Nu îl lasă pe mişel

                Să-ajungă departe.

 

                Însă valul fioros

                Va dispare-odată

                Şi va înflori frumos

                Viaţa de Sus dată!’



Medicina si crestinism (I si II) - Dr. Vasile Astărăstoae
 
Medicină și creștinism I

Atacurile suburbane și manipulatorii împotriva Bisericii Ortodoxe Române și a ierarhilor ei dezvăluie un plan bine pus la punct pentru a eroda credibilitatea unei instituții, care, de peste două milenii, este expresia spiritualității în comunitate. „Progresiștii”, „ziariștii – investigatori sub acoperire” și tot felul de „formatori de opinie” promotori ai unor false concepte (cum ar fi teoria genului), cu spume la gură, se întrec în invective, injurii, minciuni în încercarea de a destabiliza Biserica. Cu tristețe am identificat în acest grup și pe unii dintre medici. Ar fi sub demnitatea mea să le răspund troglodiților, utilizând limbajul lor, și prefer să le arăt ce înseamnă creștinismul pentru civilizația europeană. Știu că, în societatea contemporană, o societate aflată în acest moment într-o profundă criză morală, în care, în numeroase situații, nonvalorile sunt considerate repere, iar adevăratele valori sunt contestate, a scrie despre relația dintre medicină și creștinism constituie o provocare, dar și un demers necesar de reafirmare a tradiției sănătoase a societății.

Educați într-o epocă în care spiritualitatea și implicit religia sunt excluse din activitatea de îngrijire a bolnavilor, mulți medici de astăzi nu abordează și componentele spirituale ale vindecării atunci când se adresează pacienților lor. Deși medicina este adesea privită ca un domeniu distinct de religie, credințele religioase au un impact semnificativ asupra modului în care medicii interacționează cu pacienții și în înțelegerea bolilor și a morții.

S-a dovedit că mulți pacienți doresc să-și înțeleagă boala în cadrul religiei lor, doresc să discute probleme religioase și spirituale, solicitând timp pentru a vorbi despre religie sau spirit. Medicina pozitivistă, empirică nu este echipată să se ocupe de tipul acesta de întrebări.

Dihotomia care există astăzi între religie și medicină nu a fost întotdeauna prezentă. Oamenii care căutau vindecare doreau un leac atât pentru trup, cât și pentru suflet, iar medicii din trecut erau capabili să înțeleagă acest lucru. Într-o țară în care peste 85% din populație se identifică ca fiind creștină, este benefic pentru medici (și nu numai) să afle despre rădăcinile comune ale medicinei și creștinismului.

Legătura dintre medicină și credință pare să fi dispărut în anumite grupuri din societatea seculară, dar rămâne faptul că rădăcinile medicinei, în Europa, sunt creștine (fie că o recunoaștem sau nu) și că, indiferent ce spunem sau orice facem, credința și medicina, în esență, nu pot fi separate.

Contribuția creștină în medicină

Contribuția creștină în medicină s-a manifestat pe mai multe paliere: atitudinea față de boală și bolnav, dezvoltarea spitalelor, implicare comunitară, învățământ și cercetare științifică. Voi prezenta în câteva note anumite aspecte.

Atitudinea față de boală și bolnav

Lumea în care a apărut creștinismul a fost adesea crudă și inumană (nu cu mult diferită de societatea secularizată actuală). Cei slabi și bolnavi erau disprețuiți. Avortul, pruncuciderea și eugenia au fost practicate pe scară largă. Medicul era, adesea, un vrăjitor, fiind și vindecător, iar puterea de a vindeca îi conferea în același timp și puterea de a ucide. Dintre vindecătorii lumii clasice, numai școala hipocratică avea o atitudine diferită față de semenii lor. Aceștia au jurat să vindece, să nu facă rău și să își îndeplinească datoria de îngrijire a bolnavilor.

Creștinismul a adus o altă abordare bazată pe iubirea aproapelui, pe solidaritate, pe comuniune, pe devoțiune și empatie. Această atitudine i-a atras pe medicii hipocratici către creștinism. Istoricul medicinii Gary Ferngren citează studii despre structura profesională a Bisericii primare și concluzionează că „aproximativ 150 de medici din școala hipocratică pot fi identificați cu o certitudine rezonabilă din perioada imperială romană” – un număr enorm pentru acele vremuri. Din aceasta am putea concluziona că medicii au fost, mai mult decât orice alt grup profesional, atrași de creștinism. Sau poate creștinii erau atrași de practica medicală mai mult decât de orice altă meserie. În orice caz, statisticile sugerează multe despre compatibilitatea și similitudinea dintre viața harului și viața medicului.

Creștinii au privit sănătatea ca pe o binecuvântare dată de Dumnezeu, și nu o virtute (ca la greci și romani). Boala și durerea nu erau rele materiale și morale, pedeapsă a zeilor pentru păcate individuale (așa cum susțineau religiile păgâne). Boala și durerea erau rele materiale, nu morale, rezultatul căderii umanității, dar erau adesea folosite (sub îngrijirea providențială a lui Dumnezeu) pentru a produce un bun spiritual.

Pentru creștinii din primele secole, boala și tot ceea ce afectează omenirea este consecința păcatului originar (Sfântul Augustin). Creștinii au anticipat învierea trupului, în care, boala și moartea, inamicul final va fi învins.

Creștinii au considerat că medicina este un dar al lui Dumnezeu, oferind alinare celor care suferă de boli. Noul Testament și literatura creștină timpurie au impus îngrijirea creștină atât la nivel individual, cât și la nivel corporativ pentru cei care sufereau de boli fizice. Dumnezeu vindecă prin taine, prin minuni de vindecare și mai ales prin medicină și doctori: este acțiunea sa cea mai normală, cea mai obișnuită.

Iisus le-a spus apostolilor „Vindecați pe bolnavi și spuneți oamenilor: Împărăția lui Dumnezeu este foarte aproape de voi” (Luca 10, 9). Hristos ca vindecător este una dintre temele caracteristice din scrierile creștine din anii de după generația apostolică. Ignatie din Antiohia, scriind în 107 d.Hr. (când apostolii erau încă o amintire vie), a vorbit despre Iisus ca medic.

Titlul de „medic divin” a prins rădăcini în gândirea creștină, în special în Est. Și dacă Hristos a fost vindecătorul atât al sufletelor, cât și al trupurilor, iar vindecarea trupului a fost un lucru bun, atunci un mod în care un creștin l-a putut imita pe Hristos a fost prin a acorda ajutor celor bolnavi.

Majoritatea creștinilor nu au considerat incompatibilă folosirea medicinei și practicarea vindecării prin rugăciune. Crezând că Dumnezeu este stăpân asupra vieții și morții și că Dumnezeu lucrează cel mai adesea prin mijloace naturale, ei au apelat pentru vindecare la folosirea medicamentului și la rugăciune.

„Cei sănătoși nu au nevoie de medic, ci cei bolnavi”, le-a spus Iisus fariseilor (Matei 9:12). Implicația evidentă: creștinii au răspuns imperativului vindecător al lui Iisus, dedicându-se îngrijirii bolnavilor. Creștinii au ridicat în mod constant statutul social al celor slabi, bolnavi și deficienți și au căutat să-i iubească și să-i îngrijească la maximul abilităților lor. Creștinii Imperiului Roman au început să schimbe atitudinea societății față de bolnavi, cu dizabilități și pe moarte, prin viziunea lor radical diferită

Credința creștină a servit și ca vehicul pentru propagarea practicii medicale, deoarece se referea la un Dumnezeu care avea un interes personal în rasa umană, mergând chiar până la crearea corpului uman și mai târziu să-și asume o asemănare umană în întruparea lui Hristos. Această legătură intimă dintre Divin și corp marchează un contrast puternic cu atitudinea credințelor păgâne ale vremii, al căror panteon al divinităților a prezentat doar un interes secundar pentru treburile omului. Această legătură intimă a corpului și bunăstarea acestuia, cu venerarea corectă a lui Dumnezeu definește relația crestinismului cu medicina.

Din primul secol, Biserica primară a organizat un efort sistematic de îngrijire a bolnavilor prin asistență voluntară. Filantropia medicală a jucat un rol primordial în caritatea creștină. Din punct de vedere istoric a fost cea mai mare contribuție a creștinismului la îngrijirea sănătății. Conceptul de filantropie (bunătate sau dragoste față de ceilalți) a fost esențial pentru abordarea specific ortodoxă a vindecării și a medicinei, manifestându-se la început în monahism. Sfântul Grigorie din Nyssa (335 d.H – 384 d.H), fratele Sfântului Vasile cel Mare, a insistat că îngrijirea bolnavilor este o datorie esențială a creștinului. Este adevărat că ar putea fi o muncă grea, chiar și o muncă periculoasă, dar este ceea ce Hristos ne cerea. Și dacă Hristos a cerut-o creștinilor, atunci întreaga Biserică ar trebui să se implice.

Conceptele creștine de filantropie au fost motivate de agape, o dragoste de sacrificiu față de ceilalți, care dădea mărturie despre dragostea lui Hristos, reflectată în încarnarea sa și în lucrarea de răscumpărare pe cruce. Creștinii au fost încurajați să viziteze bolnavii în mod privat, iar diaconii (ale căror atribuții constau în mare parte în ameliorarea nevoinței și suferințelor fizice) erau așteptați să viziteze bolnavii.

Deoarece medicina a fost privită ca o chemare sacră, literatura medicală înainte de secolul al XIX-lea descrie idealurile profesiei în termeni de valori religioase și morale.

Creștinii văd întotdeauna afinități între îngrijirea trupului și grija sufletului. Practica medicinei a oferit medicului oportunități de a da sfaturi spirituale.

Iisus a spus: „Orice ai făcut pentru unul dintre cei mai mici frați ai mei, ai făcut pentru mine”. (Matei 25:40). De aici derivă o nouă loialitate.

Impulsul către filantropie reflectă convingerea că ființele umane au fost create după chipul lui Dumnezeu, ceea ce a dat fiecărui individ o valoare inerentă. La rândul său, aceasta a constituit baza pentru respectul vieții de la concepție până la moarte, care distinge în mod clar etica medicilor creștini de etica medicală predominantă a pluralismului politeist clasic, reluat în secolul al XXI-lea de consecvențialismul bioetic al secularității.

De aceea, astăzi, după două milenii de creștinism, medicii și asistentele creștine, inspirați de exemplul și învățătura lui Iisus din Nazaret, sunt în continuare în fruntea eforturilor de a atenua suferința umană, de a vindeca bolile și de a avansa cunoștințele și înțelegerea.

Medicină și creștinism II

Afirmam anterior că rădăcinile medicinei, în Europa, sunt creștine (fie că o recunoaștem sau nu) și că, indiferent ce spunem sau orice facem, credința și medicina, în esență, nu pot fi separate. Contribuția creștină în medicină s-a manifestat pe mai multe paliere: atitudinea față de boală și bolnav, crearea și dezvoltarea spitalelor, implicare comunitară, învățământ și cercetare științifică.

Vom arăta în continuare rolul creștinismului în crearea și dezvoltarea spitalelor.

Crearea spitalului reprezintă punctul culminant a trei secole de filantropie medicală, timp în care Biserica a menținut un program extins de îngrijire a bolnavilor. Nicio organizație similară nu există în lumea clasică.

Din secolul al IV-lea și până în prezent, creștinii au fost deosebit de proeminenți în planificarea, amplasarea și construirea spitalelor, precum și în strângerea de fonduri pentru acestea. Orașele cu populații creștine semnificative începuseră deja să schimbe atitudinile predominante și să construiască ospicii (case de oaspeți pentru bolnavi și pentru cei cu dizabilități cronice).

Ne-am fi așteptat să găsim originea spitalului (în sensul modern al cuvântului) în Grecia, locul de naștere al medicinei raționale în secolul al IV-lea î.Hr. Nu a fost așa. Medicii hipocratici tratau doar acasă, iar templele lui Asklepios au fost utilizate pentru somn de incubație și tratament magico-religios. Infirmeria romană (valetudinaria) era accesibilă doar unui public limitat (în special soldaților și sclavilor de pe moșiile plantațiilor) și nu aveau o natură filantropică.

Una dintre cele mai vechi forme de asistență creștină „spitalicească”, organizată din secolele al II-lea până în al V-lea, în jurul centrelor ecleziastice active, a fost diaconia. Diaconul, colaborând cu preotul și episcopul, avea datoria să ajute frații nevoiași și să le acorde asistență medicală în numele comunității creștine. Istoricii diaconiei sunt de acord în atribuirea unei funcții medicale diaconilor; în unele cazuri, atribuțiile lor erau cele ale lucrătorilor din spitale sau ale asistentelor medicale în sens strict.

Arhondaricul a fost prima instituție cu rol de spital atașată la diaconie. A fost deschis tuturor celor care au nevoie de adăpost și, inițial, a fost un adapost pentru călători și pelerini din locuri îndepărtate și cu nevoi financiare. Apoi, în majoritatea cazurilor, s-a produs treptat o schimbare. Asistența pentru bolnavi a prevalat asupra oferirii de adăpost.

În anii 370, creștinii au creat spitalul (xenodochium), o instituție specific creștină, care a apărut din idealurile filantropice ale bisericii timpurii. A însemnat adăpost pentru bolnavi și, în timp, xenodochium a devenit sinonim cu hospitale. Până în secolul al IX-lea, termenul xenodochium a fost folosit și în Occident în sensul său bizantin. Treptat, latinescul hospitale a fost preferat, determinând (până în secolul al XII-lea) dispariția termenului de xenodochie. Spitalul a inclus adesea un orfelinat și case pentru săraci și persoane în vârstă într-un singur complex.

Cel mai vechi și mai cunoscut spital a fost Basileias (Vasiliada), fondat de Sfântul Vasile cel Mare (episcop al Cezareii) în anul 369 d.Hr.(sau după alți autori în 372 d.Hr.). Acesta a fost primul spital de mari dimensiuni (300 de paturi) pentru bolnavi gravi și cu dizabilități. Iar aici erau îngrijiți chiar și bolnavii de ciumă. Existau clădiri pentru unitățile de izolare, pentru tratarea persoanelor sărace sau în vârstă, pentru călătorii bolnavi și o casă de lepră. A fost primul dintre multele spitale construite de Biserica Creștină. Spitalele după modelul Basileias s-au răspândit rapid în Est și ceva mai târziu în Occident.

În anii 530, Codul Justinian stabilește că spitalul devine o instituție: există prevederi pentru o administrație, precum și legi care reglementează funcționarea acestuia. Spitalele sunt considerate drept persoane juridice reale plasate sub supravegherea administrativă și religioasă a episcopului.

Primul spital din Occident a fost înființat la Roma. Sfânta Fabiola (o matroană romană creștină care și-a dedicat viața operelor filantropice) a fost cea care a înființat primul spital din Imperiul Roman de Vest (în jurul anului 400 d.H). Clădirea originală a Sf. Fabiola nu mai este, dar există multe spitale antice, care au supraviețuit până în epoca modernă. Acestea includ și cea mai durabilă clădire de spital din Europa, Santa Maria della Scala din Siena, Italia. Este un muzeu acum, dar a fost un loc esențial al asistenței medicale timp de 500 de ani.

În Franța, Hôtel-Dieu din Lyon a fost deschis în 542 d.H și Hôtel-Dieu din Paris în 660 d.H.

Majoritatea primelor spitale creștine erau încadrate cu călugări. Modul în care călugării își îngrijeau proprii bolnavi a devenit un model pentru laici. De exemplu, în Mănăstirea de la Montecassino, fondată la începutul secolului al VI-lea de Sfântul Benedict de Nursia, îngrijirea bolnavilor era plasată deasupra și înainte de orice altă datorie creștină.

În Evul mediu timpuriu (476 d.H-1000 d.H), conducătorii influențați de principiile creștine au încurajat construirea spitalelor. Carol cel Mare (748 d.Hr. – 814 d.Hr.) a hotărât ca fiecare catedrală să aibă atașată o școală și un spital.

Înainte de anul 1000 d.H., au fost înființate și primele spitale laice. Câteva au apărut în culmea epocii lombarde, dar, în perioada francă, numărul lor a crescut rapid. Acestea își datorau existența în primul rând influențelor feudalilor, dar și împăratului (care era șeful societății politice organizate). Existau tot mai multe spitale imperiale; în consecință, un capitol considerabil de legislație carolingiană este dedicat spitalelor.

Constucția de spitale a luat avânt. Câteva exemple:

În 1120 d.H., pe baza experienței predecesorului său, Etienne I, Marele Maestru al Ordinului Ospitalier din Saint-Antoine, a construit un spital.

Spitalul St Bartholomew a fost înființat în 1123 d.H de către Rahere, un curtean favorit al Regelui Henry I al Angliei.

În 1132, regele Aragonului și episcopul de Pamplona fondează spitalul din Ronceveaux destinat pelerinilor.

Jeanne de Constantinopol, contesă de Flandra, a fondat (în memoria tatălui ei Baudouin I de Constantinopol, mort îniulie 1205, în temnița de la Veliko Tărnovo, prizoner după ce a fost înfrânt de Ionița Caloianu, în bătălia de la Adrianopol) în interiorul zidurilor propriului palat un spital (în 1237). În 1243, a donat morile din Lille și Wazemmes spitalului, precum și drepturile de banalitate ale morilor pe care le deținea în toate suburbiile din Lille și care a fost numită Mannée de Lille. În 1245, frații și surorile comunității au adoptat regula Sfântului Augustin.

În 1260, Sfântul Ludovic (Regele Ludovic al IX-lea al Franței, 1214 – 1270), a creat spitalul Quinze-Vingts (acum spitalul național francez de oftalmologie) și l-a destinat pentru cazarea și tratarea nevăzătorilor din Paris. Numele unității se explică prin faptul că avea 300 de locuri (adică de 15 ori 20 de paturi).

Mănăstirile aveau un infirmitoriu (infirmerie), un loc în care bolnavii erau duși pentru tratament, o farmacie și, frecvent, o grădină cu plante medicinale. Pe lângă îngrijirea călugărilor bolnavi, mănăstirile și-au deschis porțile pentru pelerini și pentru alți călători.

În Evul Mediu, în orașele cu mari populații creștine, călugării au început să „producă” medicamente și să îngrijească bolnavii. Infirmierile monahale au fost extinse pentru a găzdui mai mult din populația locală și chiar din zonele înconjurătoare.

Interdicția pentru călugări de a practica în afara mănăstirilor lor (s-a susținut că acest lucru interferează cu îndatoririle lor spirituale) a dat impulsul instruirii și implicării medicilor laici în spitale. Treptat, orașele au început să ofere spitale publice mai mari cu sprijinul nobililor orașului și acest lucru a mutat asistența medicală mai mult în domeniul secular. A început o nouă „epocă a spitalelor”, cu noi instituții construite de creștini devotați pentru săracii bolnavi, susținute în principal de contribuții voluntare.

Până la sfârșitul secolului al XV-lea, au fost înființate spitale în marile orașe din Europa, în special în nordul și centrul Italiei. Milano a oferit un exemplu tipic al acestei tendințe odată cu înființarea unui spital sponsorizat de ducele Francesco Sforza (1401 – 1466). Dar, în multe alte orașe europene, au existat exemple similare și la fel de interesante de centralizare teritorială și disciplinară și de reformă administrativă, care implică atât instituții ecleziastice, cât și instituții laice. Benedictinii au avut odată cea mai strânsă asociere cu spitalele, împreună cu carmeliții, dominicanii și aproape toate ordinele monastice. Augustinienii se aflau în spatele multor spitale, inclusiv cel mai vechi din Londra, Sf. Bartholomew.

Se cunoaște că, în Anglia, Regele Henric al VIII-lea a suprimat mănăstirile în 1540. Decizia a privat multe persoane suferinde și cu dizabilități de singurele lor mijloace de sprijin. Pacienții din spitale (precum Sf. Toma), fondate și conduse de ordine monahale, au fost aruncați pe străzi. Pare neobișnuit și inexplicabil faptul că a fost păstrat la Sf. Bartholomew personalul său religios chiar și după ce Henric al VIII-lea a eliminat orice instituție catolică. Asistența medicală engleză a suferit foarte mult, dar acest spital a fost excepția. Cu personalul său laic și religios, plus maicile augustiniene, a devenit un adevărat spital fanion.

În secolul al XVIII-lea, mișcarea spitalului creștin a reapărut. Revigorarea religioasă declanșată în Anglia prin predicile lui John Wesley și George Whitefield a făcut parte dintr-o descătușare enormă a energiei creștine în toată Europa de Vest. Li s-a cerut creștinilor să-și amintească de cei săraci și nevoiași din mijlocul lor, să înțeleagă din nou că trupurile au nevoie să se îngrijească la fel de mult ca sufletele. Asistența medicală a creștinilor din Europa continentală a primit un nou impuls. Filantropii creștini au finanțat înființarea Spitalului London Fever pentru a satisface nevoile disperate ale celor care trăiesc fără salubritate în locuințe supraaglomerate. Inspirația creștină a continuat să identifice nevoile specifice, ducând la deschiderea unor unități specializate: spitale de maternitate și ginecologie și instituții pentru copii bolnavi. Existau două tipuri de medici: practicanți laici și medici clerici.

Spitalul nu era doar un centru de caritate, tratament și izolare. Aceste unități au avut misiunea de a îngriji trupul, dar și de a vindeca sufletele. Această relație cu Biserica și cu Mântuirea explică faptul că episcopul și-a exercitat autoritatea asupra tuturor spitalelor din eparhia sa. Prin urmare, spitalul a fost întotdeauna un loc de primire a celor nevoiași și a celor slabi, cei pe care Biserica îi numește Pauperes Christi, adică săracul lui Hristos. Caritatea creștină rămâne rațiunea de a fi a acestor unități, iar arhitectura acestor locuri era simbolică: capela se afla în centrul clădirii și în acest loc a fost efectuată internarea unui pacient. Camerele bolnavilor au fost apoi instalate în imediata apropiere a acestei capele pentru a asculta slujba.

Spitalul municipal avea administratori desemnați de consiliul orașului și datează de la începutul secolului al XVIII-lea, de exemplu: înființarea unor spitale londoneze, precum spitalul Westminster în 1719, spitalul Guy’s în 1724 și spitalul londonez în 1740. Între 1736 și 1787, spitalele au fost înființate în afara Londrei în cel puțin 18 orașe. Spre mijlocul secolului al XVIII-lea, au fost dezvoltate spitale speciale pentru tratamentul unor boli specifice.

Activitatea spitalicească, în România, este legată de mănăstiri în jurul cărora au apărut așa-zisele bolnițe, pentru ca ulterior să se construiască adevărate spitale: Spitalul Colțea din București (1704), Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureși (1735 – 1752), Spitalul Sfântul Spiridon din Iași (1757). În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, se poate vorbi despre un fenomen, și anume: apariția spitalelor întreținute de marile mănăstiri (fenomen ilustrat de inițiativele starețului Paisie Velicicovschi de la Neamț). Aceaste activitați se mențin și în prezent. De exemplu, Biserica Ortodoxă a înființat Spitalul Providența din Iași, numeroase centre medicale, hospice-uri și centre de recuperare, desfășurând o activitate susținută și în ceea ce privește asistența socială. În București, a funcționat după anii ‘90 spitalul Christiana deservit de personal medical monahal. Sunt în proiect și alte spitale, unul dintre ele chiar lângă Catedrala Mântuirii Neamului.

Putem susține că un prim răspuns (privind relația dintre creștinism și spital) îl constituie înființarea și susținerea unitaților medicale de către Biserică. Dar acest răspuns nu acoperă în întregime conținutul acestei relații. Mult mai importantă este asistența spirituală a bolnavului din spital.



Medicina si crestinism (III, IV si V) - Dr. Vasile Astărăstoae
 
Medicină și creștinsim III

Primii creștini au fost remarcați pentru îngrijirea bolnavilor și a celor infirmi, iar accentul creștin pe caritatea practică a dat naștere asistenței medicale comunitare sistematice. Teologia practică spune că grija, sacrificiul și comuniunea sunt și astăzi la fel de vii ca întotdeauna printre creștini. Pentru a găsi resursele morale pentru a aborda actuala pandemie și mai ales teama care ne urmărește mai presus decât boala propriu zisă, trebuie să ne uităm la resursele construite în trecut. Asta înseamnă să examinăm modul în care creștinii au gestionat urgiile trecutului.

Implicarea creștinismului în îngrijirea comunitară

Creștinismul se ocupă de îngrijirea comunitară de 2000 de ani. Ioan Gură de Aur/ Ioan Hrisostom (347 d.H – 407 d.H), considerat sfânt deopotrivă în Biserica Răsăriteană și în Biserica Apuseană, a desfășurat numeroase activități de asistență medicală comunitară, fiind considerat, de exemplu protector al bolnavilor de epilepsie.

Istoria Europei a fost dominată de problemele de sănătate comunitară și de numeroasele epidemii / pandemii. Acestea au influențat dezvoltarea continentului.

Bolile epidemice au inclus ciuma bubonică, lepra, variola, tuberculoza, erizipelul, antraxul, holera, tifosul exantematic etc. Cercetări recente estimeaza că, printre problemele de sănătate publică medievale, ciuma a fost probabil a 7-a-10-a ca importanță generală deși aceasta este cea mai menționată. Deși letală și perturbatoare, ciuma a apărut doar periodic și de aceea a avut consecințe umane pe termen lung mai puțin cumulative decât afecțiunele endemice cronice (de exemplu: infecții bacteriene și virale, care cauzează moartea sugarului și copilului, tuberculoza și alți agenți patogeni).

Cele mai cunoscute epidemii de ciuma: Ciuma de la Atena (429 – 426 î.Hr.), Ciuma Antonină (165 – c. 180/190 d.Hr.), Ciuma lui Cyprian (250 – 266 d.Hr.), Ciuma lui Justinian (541 – 542 d.Hr. și mai departe), Ciuma romană (590 e.n.), Moartea Neagră (1347 – 1352 d.Hr.).

A doua pandemie de ciumă a fost în secolele XIV-XVII, cu focare în Anglia (Moartea Neagră din 1360 – 1363, 1471, 1479 – 1480, Marea Ciumă din Londra din 1665 – 1666), Italia (Veneția în 1576 – 1577, întreaga Italie în 1629 – 1631, Neapole în 1656 – 1658 ), Spania (Castilia în 1596 – 1599, sudul Spaniei în 1647 – 1652), Franța (întreaga Franță în 1628 – 1631, Marsilia în 1720), Austria (Marea ciumă din Viena în 1679 – 1680), Polonia (Marele focar de ciumă al Războiului Nordului, 1704 – 1710) etc. În intervalul 1600 – 1839, Țările Române s-au confruntat cu 21 de epidemii de ciumă. În iunie 1659, în București izbucnește prima epidemie de ciumă. O epidemie de ciumă cunoscută la nivelul Principatelor este și cea din 1716-1718, când însuși domnitorul Ioan Mavrocordat moare de ciumă. În iulie 1738, se consemnează o nouă epidemie de ciumă în Țara Româneasca, iar în 1813–1814, ciuma lui Caragea, care este ultimul focar de ciumă bubonică în Europa.

Abordarea distinctă a epidemiilor pe care creștinii au adoptat-o de-a lungul timpului merită să fie urmată.

În Roma, până în 251 d.H Biserica creștină împărțise orașul în șapte districte, fiecare sub responsabilitatea unui diacon. Potrivit lui Eusebiu din Cezareea (c. 260 d.H – c. 330 d.H), Biserica a sprijinit 1.500 de văduve și bolnavii (Eccles. Hist. 6.43). Unii istorici au estimat că Biserica creștină romană a cheltuit în acel moment o sumă între 500.000 și 1 milion de sesterți în fiecare an, în sprijinul misiunii sale caritabile. Alte biserici din marile orașe ale Imperiului Roman au cheltuit sume similare pentru organizații de caritate, care erau administrate de episcopi sau de preoți.

În secolul al II-lea, când ciuma a lovit orașul Cartagina, gospodăriile păgâne au aruncat bolnavi pe străzi. Întreaga comunitate creștină, condusă personal de episcopul lor, a răspuns. Sfântul Ciprian, episcop de Cartagina (200 d.H – 258 d.H) spunea: „Ce merit avem noi, creștinii, dacă doar îi ajutăm pe creștini? Oricine poate face asta. Trebuie să ajutăm nu doar gospodăria credinței, ci și pe toată lumea.” Acești oameni nu aveau capacitatea de a vindeca boli ca ciuma, dar aveau capacitatea de a ajuta victimele să-și facă ultimele ore cât mai ușoare pentru a le aduce consolare și confort. Creștinii au fost văzuți pe străzi, oferind ajutor și ducându-i în propriile case pentru a fi îngrijiți.

Începând din 250 d.H, orașele Imperiului Roman au cunoscut o ciumă majoră, care a durat între 15 și 20 de ani și a atins proporții epidemice. Deoarece autoritățile nu au făcut (la fel ca în zilele noastre) prea mult pentru a face față ciumei, bisericile creștine s-au angajat atât în îngrijirea sistematică a victimelor păgâne și creștine, cât și a înmormântării morților, în ciuda faptului că, la acea vreme, creștinii erau o minoritate persecutată. Avem scrisori de la unii dintre cei mai mari lideri creștini ai vremii și ceea ce au scris ei este una dintre cele mai inspirate literaturi pe care o citim vreodată despre ciumă. Dionisie al Alexandriei (190 d.H – 265 d.H) scrie „ciuma ne dă ocazia să trăim la înălțimea Evangheliei. O ciumă este un timp al școlii, un timp al educației. Este un fel de martiriu. Ne dăm viața pentru alții”. Creștinii au ieșit în cartierele afectate de ciumă și boli, dădeau mângâiere și ajutor bolnavilor, deși știau foarte bine că vor lua ei înșiși boala, aceste acțiuni au arătat lumii păgâne că credința creștină era un nou mod de a trăi.

Există descrieri ale organizării îngrijirii bolnavilor în Roma, Cartagina și Pont. În Alexandria, a fost format un corp medical cunoscut sub numele de parabalani pentru a transporta și îngriji bolnavii sub jurisdicția patriarhului Alexandriei. Deși parabalani sunt menționate pentru prima dată în secolul al V-lea, aceștia pot data de pe vremea unei ciume anterioare. În timpul unei ciume din 312, creștinii din multe orașe din Est au desfășurat acte de caritate publică medicală similare celor desfășurate ulterior de parabalani. Grupuri precum parabalani și, mai târziu, philoponoi (iubitorii muncii) și spoudaioi (cei zeloși), au apărut în marile orașe din estul Mediteranei. Compuse din laici creștini au înflorit în secolele VI și VII, oferind asistență bolnavilor, în special celor săraci din oraș. Aceste ordine laice au fost atașate bisericilor și au ajuns să fie recunoscute de-a lungul timpului ca un ordin intermediar între clerici și laici.

Altruismul acestor inițiative a fost testat în epidemiile ciumă, de holeră și febră. Spitalele laice mari își închideau adesea ușile de teama infectării. În timp ce medicii bogați au părăsit orașele pentru propria lor siguranță, medicii și personalul unităților creștine, conduși de compasiunea creștină, au rămas să aibă grijă de bolnavi și muribunzi. Răspunsul creștin la urgii începe cu unele dintre cele mai faimoase învățături ale lui Iisus: „Fă altora așa cum vrei să-ți facă vouă”; „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”; „Dragostea mai mare nu are alt om decât acesta, ca să-și dea viața pentru prietenii săi.”. În mod clar, etica creștină, într-o perioadă de epidemie, consideră că propria noastră viață trebuie întotdeauna privită ca fiind mai puțin importantă decât viața bolnavului.

Chiar și cruciații s-au implicat în asistența comunitară,de exemplu: Ordinul Cavalerilor Spitalului Sfântul Ioan din Ierusalim, cunoscut sub numele de Cavaleri Ospitalieri, care a avut sediul în Regatul Ierusalimului până în 1291, pe insula Rodos din 1310 până în 1522, în Malta din 1530 până în 1798 și la Sankt Petersburg din 1799 până în 1801.

Și ulterior există numeroase exemple de devoțiune a creștinilor față de alții. Deoarece am vorbit despre ortodocși, voi prezenta câte un exemplu din alte ramuri ale creștinismului.

Sfânta Ecaterina de Siena (Caterina Benincasa, 1347 – 1380) a fost canonizată pentru că i-a ajutat pe alții – în timpul celei mai devastatoare ciumă din istoria omenirii. În 1374, alături de alte douăzeci şi şapte de femei, îngrijeşte pe ciumaţi, cară în spate trupurile celor morţi, ajută la îngroparea lor.

În epoca Reformei Protestante, în august 1527 ,când un focar de ciumă a lovit Wittenberg, Martin Luther (1483 – 1546) și soția sa Katharina, care era însărcinată, au rămas în oraș pentru a-i trata pe cei infectați. În ciuda apelurilor către el să fugă de la Wittenberg împreună cu familia, Martin Luther era hotărât să-i ajute pe cei infectați. În această perioadă de imensă provocare și incertitudine, Luther a scris o scrisoare către Johann Hess și colegii săi creștini din Breslau, intitulată „Dacă cineva poate fugi de o ciumă mortală”.

Între 1542 și 1600, Geneva a fost terorizată de ciuma de cinci ori. În timpul primului focar, în 1542, Jean Calvin (1509 – 1564) a condus personal vizite în casele infectate cu ciumă. Păstorii au continuat acest efort eroic și mulți și-au pierdut viața în această cauză.

Charles Haddon Spurgeon (1834 – 1892), un predicator baptist englez, a construit orfelinatul Stockwell și și-a încurajat congregația să se angajeze activ pentru a ajuta săracii din Londra victoriană. A fondat Spurgeon’s College, care a fost numit după el postum. Charles Spurgeon i-a admirat pe slujitorii puritani, care au rămas în urmă să aibă grijă de bolnavi și muribunzi în timpul Marii Ciume a Londrei din 1665. În toamna anului 1854, a apărut un focar major de holeră în cartierul Broad Street din Londra. Spurgeon a îngrijit acești bolnavi.

Creștinii și-au dat seama de legătura dintre sănătate și igienă. Girolamo Fracastoro (1476 – 1553), filozof, medic, poet, matematician, geograf și astronom, a început să investigheze răspândirea bolilor contagioase. În secolul următor, lucrarea sa a fost continuată de Thomas Sydenham (1624 – 1689). Creștinii au pledat pentru igiena personală. John Wesley a spus „Curățenia este lângă Evlavie”.

În activitățile de îngrijirecomunitară, o influență majoră au avut-o ordinele monahale și organizațiile laice afiliate Bisericii.

Biserica Ortodoxă nu are ordine monahale. În cadrul Ortodoxiei, mănăstirile au fost întotdeauna privite ca depozite de spiritualitate, sfințenie și înțelepciune. Asceții credeau că Evanghelia le cerea să urmărească activ îngrijirea caritabilă a celor bolnavi. Biserica Ortodoxă a acționat prin călugări, măicuțe și credincioși laici. Aceștia desfășurau numeroase acțiuni caritabile în comunitate. De exemplu, Sfântul Cuvios Paisie (Velicicovschi) (1722 – 1794), care a fost, în secolul al XVIII-lea, îndrumător al vieții monahale din Moldova și înnoitor al monahismului ortodox, este cunoscut pentru susținerea financiară a diferitelor activități medicale în comunitate.

Ordinele religioase (specifice Bisericii Catolice) au adoptat una dintre cele patru mari reguli religioase: Regula Sfântului Vasile, Regula Sfântului Benedict, Regula Sfântului Augustin și Regula Sfântului Francisc. Un număr mare de ordine religioase (benedictini, trapieni, cistercieni etc.) respectă Regula Sfântului Benedict, o colecție de precepte pentru ceea ce se numește viață religioasă contemplativă; alții respectă Regula Sfântului Augustin, care recomandă moderația și grija pentru cei nevoiași, în timp ce Regula Sfântului Vasile, una dintre primele reguli pentru viața religioasă creștină, tinde să fie urmată de comunitățile monahale ale Bisericilor Ortodoxe. Cele mai cunoscute ordine sunt:

Activitatea comunitară creștină continuă și astăzi.

Creștinii au excelat în organizarea și instituționalizarea organizațiilor de caritate medicale, majoritatea fiind menținute de organizatii religioase ale femeilor. În mod similar, misionarii au inclus adesea o componentă medicală și o mare parte din munca lor s-a concentrat pe fondarea spitalelor, a leprozeriei și a altor instituții legate de sănătate. La izbucnirea crizei Ebola în Liberia, în 2014, complexul misionar al ELWA a devenit punctul zero pentru tratament medical, iar mulți creștini liberieni și misionari precum Nancy Writebol, i-au servit cu curaj pe alții, cu riscuri și costuri mari pentru ei înșiși. În timpul focarului de Ebola din 2015, arhimandritul ortodox Themistocles Adamopoulos a fost printre oamenii din Sierra Leone, un epicentru al focarului.

El scria: „Oamenii din străinătate mă sună în permanență și mă întreabă: „Părinte, de ce nu pleci și te salvezi de o potențială infecție și chiar de moarte?” Răspunsul este foarte simplu. În prezent, Dumnezeu m-a plasat aici, în Africa de Vest. Ca păstor al turmei din Sierra Leone, este de datoria mea să stau cu ei, să-i îngrijesc, să-i instruiesc, să-i consolez, să-i călăuzească și să-i ocrotească de un rău care ucide fără milă”.

Lumea modernă s-a trezit dintr-o dată cu cel mai vechi partener de călătorie al istoriei omenirii: teama existențială și teama de moartea inevitabilă. Niciun vaccin sau antibiotic nu ne va salva. Deoarece această experiență a devenit străină oamenilor moderni, suntem, în general, subechipați din punct de vedere psihologic și cultural pentru actuala pandemie. Trebuie să ne aplecăm și asupra credinței nu numai asupra științei. Succesul instituțiilor religioase creștine în mobilizare, mesajul lor și capacitatea lor de a influența comportamentul uman la un nivel foarte profund reprezintă un model, care merită imitat. Religiile sunt, de asemenea, remarcabile pentru că sunt intergeneraționale, oamenii de multe vârste se închină adesea unul lângă altul. De aceea organizațiile creștine sunt astăzi printre cei mai mari furnizori de servicii medicale comunitare caritabile.

Medicină și creștinsim IV

Apariția creștinismului schimbă cursul istoriei omenirii atât de mult încât dezvoltarea ulterioară și, în consecință, înțelegerea istoriei omenirii devine imposibilă fără a lua în considerare și a analiza creștinismul însuși.

Afirmației că istoria europeană (inclusiv istoria științelor) este inseparabilă de dezvoltarea creștinismului i se opune un curent (promovat mai ales de o serie de intelectuali „progresiști și antiteiști”) potrivit căruia între creștinism și cercetarea științifică există o contradicție ireconciliabilă. Plecând de la incidente din Europa creștină, cum ar fi procesul lui Galileo Galilei, John William Draper (1811 – 1882) în History of the Conflict between Religion and Science, și Andrew D.White (1832 – 1918) în A History of the Warfare of Science with Theology in Christiandom postulează o teză conflictuală, susținând că religia și știința au fost în conflict din punct de vedere metodologic, faptic și politic de-a lungul istoriei. Richard Dawkins (născut 26 martie, 1941) și Lawrence Krauss (născut 1954) actualizează această teză. Episodul Galilei trebuie însă analizat cu atenție. Teologul luteran și eticianul Ted Peters (n. 1941) în Encyclopedia of Religion scrie că, deși există ceva adevăr în povestea „condamnarea lui Galileo”, prin exagerări, a devenit „un mit modern perpetuat de cei care doresc să vadă război între știință și religie despre care se presupune că cercetatori au fost persecutați. de o autoritate ecleziastică atavică și legată de dogme”.

Autorii atei omit să precizeze un aspect esențial din procesul lui Galileo Galilei: sentința s-a dat pe baza afirmațiilor „știintei oficiale”. Este un fapt cunoscut că „știința oficială” se osifică, lucrează cu dogme și se apară de contestatari – inovatori nu cu argumente, ci cu instrumentele puterii temporale. Și în zilele noastre (la sute de ani de la Recursul la metoda al lui Descartes) constatăm aceeași atitudine: opiniile contrare „științei oficiale” sunt cenzurate, iar politicieni, polițiști și tot felul de organizații guvernamentale sau neguvernamentale pedepsesc pe cei care se abat de la așa-zisul „adevăr științific”.

Teza conflictului rămâne populară doar în cercurile ateiste, ea și-a pierdut audiența în rândul majorității istoricilor științei.

Pierre Duhem (1861 – 1916) îi consideră pe matematicienii și filozofii creștini medievali precum John Buridan, Nicole Oresme și Roger Bacon drept fondatorii științei moderne. În Les précurseurs parisiens de Galilée, el enunța o teză îndrăzneață: până și lucrările lui Galileo erau rezultatul unei moșteniri creștine medievale: „Când vedem știința lui Galileo triumfând asupra încăpățânării filozofiei peripatetice a cuiva, credem, deoarece suntem prost informați despre istoria gândirii umane, că suntem martorii victoriei științei moderne și tinere asupra filosofiei medievale creștine. În realitate, asistăm la triumful științei născute la Paris în secolul al XIV-lea asupra doctrinelor lui Aristotel și Averroes, restaurate de Renașterea italiană”.

Cei mai reprezentativi istorici moderni ai științei, cum ar fi J.L. Heilbron (născut la 17 martie 1934), Alistair Cameron Crombie (1915 – 1996), David C. Lindberg (1935 – 2015), Edward Grant (1926 – 2020), Thomas Eugen Goldstein (1913 – 1997), Stanley L. Jaki (Jáki Szaniszló László, 1924 – 2009), au revizuit noțiunea conform căreia creștinismul medieval a avut o influență negativă în dezvoltarea civilizație și știință. În opinia lor, creștinii nu numai că au salvat și cultivat rămășițele civilizației antice în timpul invaziilor barbare, dar biserica medievală a promovat învățăturile și știința.

În cartea Știință și religie, Sfântul Ierarh Luca al Crimeii (Valentin Voino-Yasenetsky, 1877 – 1961) – un chirurg remarcabil, om de știință, profesor creator de școală, dar și un episcop –mărturisitor, care a supraviețuit arestărilor și deportărilor în Siberia, demontează teza privind incompatibilitatea științei și religiei, atingând și mult mai multe subiecte: umanismul creștin, etica creștină etc., etc. Sfântul Luca respinge direct și clar acuzațiile obișnuite aduse creștinismului. Esența creștinismului este umanismul în sensul cel mai înalt și ultim, condamnă orice rău, cheamă să lupte activ împotriva răului și de aceea istoria lumii creștine este istoria umanismului, a progresului științific și social etc.

Adevărul, recunoscut de majoritatea cercetătorilor, este că, din punct de vedere istoric, creștinismul a fost și este încă un patron al științelor. Acest fapt este evident în evoluția medicinei. Creștinismul și medicina, oferind diferite metode, rezolvă o singură problemă – vindecarea și salvarea vieții.

În literatura creștină, putem găsi două atitudini opuse față de medicină.

a) Ignorarea medicinei se regăsește mai ales în scrierile și biografiile sfinților călugări asceți, precum Macarie cel Mare, Varsanufie cel Mare, Serafim de Sarov. Ei i-au sfătuit pe ucenicii lor „în prezența unei credințe suficiente, în caz de boală, să nu fie tratați de medicii pământești, ci să ne predăm în întregime Domnului”. Dar Sfinții părinți înșiși au recunoscut că o astfel de atitudine față de medicină nu este absolută și în general obligatorie pentru toți creștinii – este „un ideal care poate fi atins numai de cei care au dobândit desăvârșirea și care, prin urmare, nu poate fi imputat altora” (Larcher. J.C. Boala în lumina crezurilor ortodoxe). Numai o persoană care a atins culmi spirituale poate refuza medicina, pentru majoritatea creștinilor este mai prudent să folosească cunoștințele medicale.

b) Atitudinea pozitivă față de medicină este cea mai frecventă. Se exprimă în cuvintele Sfintelor Scripturi: „Cinsteşte pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că și pe el l-a făcut Domnul/ Că de la Cel Preaînalt este leacul și de la rege va lua dar/ Știința doctorului va înălța capul lui și înaintea celor mari va fi minunat/ Domnul a zidit din pământ leacurile, și omul înţelept nu se va scârbi de ele/…./ Și El a dat oamenilor știință, ca să Se mărească întru leacurile Sale cele minunate” (Sir 38: 1-4,6). Este de remarcat faptul că mersul la medic este un semn de prudență și este aprobat de Dumnezeu. În secolul al V-lea, episcopul Nemesius De Emesa, în tratatul său Despre natura omului, afirma că natura acționează ca un meșter divin, producând (cu voia lui Dumnezeul) plante medicinale în folosul umanității. Vindecarea exterioară vine din acțiunile medicilor și medicamentelor, dar izvorul vindecării este Dumnezeu.

Se subliniază unitatea dintre credința creștina și medicina ca expresie a unei singure vindecări: a sufletului și trupului uman.

Avansarea cunoștințelor medicale

Creștinii au jucat un rol foarte important în dezvoltarea cunoștințelor medicale. Creștinii au colectat și copiat manuscrisele din toată Europa după incendierea Marii Biblioteci de la Alexandria. Acest lucru a salvat multe cunoștințe medicale pentru generațiile ulterioare.

Din secolul al VI-lea, au fost traduse în latină texte medicale grecești, inclusiv cinci sau șase tratate ale lui Hipocrate și ale lui Galen în special în mănăstirea Vivarium din Calabria-Italia, fondată în 554 d.H de Cassiodorus (c. 485 d.H – c. 585 d.H).

În secolele al XI-lea şi al XII-lea, erudiții au început să traducă în latină unele texte medicale arabe printre care si Canonul medicinei a lui Avicena, îndeosebi în Toledo (Spania), în Monte Cassino (unde s-a remarcat Constantin Africanul, 1020-1087) și Salerno (Italia), Sudul Germaniei (Abația Reichenau), în Franța (școala de Chartres). Textele medicale vechi au fost editate din nou, în timp ce altele, compuse inițial în greacă sau arabă, au fost nou traduse. Călugări precum Arnaldus de Villanova (c. 1235 – 1311) au tradus lucrările lui Galen.

Descoperiri importante, în domenii medicale, au fost făcute de oameni care au avut un puternic angajament creștin. Oamenii de știință-preoți ai Bisericii, călugări sau credincioși mireni au fost printre cercetatori de frunte în medicină, devenind „părinții” unor domenii. Nu este loc să le menționăm pe toate aici, dar câteva exemple sunt relevante.

Începând cu secolul X, avem mai multe informații despre progresul medicinei.

Nu putem să nu amintim și de Ambroise Paré, Leonardo da Vinci, Athanasius Kircher, Miguel Servet, René Laennec, Jan Swammerdam, Niels Stensen, Albrecht von Haller, Abbe Spallanzani, Joseph Lister, Louis Pasteur, Stephen Hales, Marshall Hall Michael Foster etc., care erau cu toții oameni de puternică credință creștină și care au avut o contribuție decisivă la dezvoltarea medicinei.

Din 100 Years of Nobel Prizes, (o analiză a premiilor Nobel între 1901 și 2000), aflăm că 62% dintre laureații Premiilor Nobel pentru Medicină au identificat creștinismul (în diferitele sale forme) ca preferință religioasă și doar 11% s-au declatat atei.

Geneticianul Francis Sellers Collins (născut la 14 aprilie 1950) cel care a descoperit genele asociate cu o serie de boli, a condus Proiectul Genomului Uman și a fost până anul acesta director al National Institutes of Health (NIH) din Bethesda, în cartea sa The Language of God (2006) afirma compatibilitatea și interacțiunea pozitivă dintre știință și creștinism, dintre creștinism și medicină.

Mediciă și creștinsim V

Istoria educației medicale, în Europa, este legată de evoluția creștinismului. În Politica lui Aristotel, medicii erau împărțiți în trei clase: meșteri, maeștri medici și laici, care au studiat medicina ca parte a educației lor generale. Aceste trei categorii reprezintă, de fapt, trei tipuri de educație medicală: 1) educația meșterilor simpli prin experiență practică; 2) educația de tip superior de medic prin instruire formală; și 3) studiul de către laici cultivați a medicinei teoretice împreună cu artele liberale.

Deși este dificil de identificat originea educației medicale în Europa, istoricii consideră că aceasta a început odată cu metoda rațională a grecilor antici, care au introdus practica observației și raționamentului cu privire la boală și formarea unor școli precum cea de la Kos, unde Hipocrate a predat în secolul al V-lea î.H..

Religia creștină a contribuit decisiv atât la învățarea, cât și la predarea medicinei prin înființarea de instituții în care erau tratați bolnavi și unde erau încurajate observarea, analiza și discuția între medici, oferind oportunități de educație. Medicii au fost instruiți în două moduri, individual sau în grup (la școală).

O primă consemnare legată de educația medicilor este Școala de Nisibis (acum Nusaybin, Turcia), fondată în 350 d.H. Aceasta a fost un important centru spiritual al Bisericii timpurii din Răsărit și este uneori menționată ca prima universitate din lume. Școala avea departamente de teologie, filozofie și medicină. În 363 d.H, când Nisibis a căzut în mâinile perșilor, Sfântul Efrem Sirul, însoțit de un număr de profesori, a părăsit școala și au mers la Școala din Edessa.
 
Formarea de ucenici în infirmeriile și spitalele monahale a dominat învățământul medical în timpul Evului Mediu, deoarece doar în mănăstiri exista șansa ca învățarea și știința să continue. Adesea, călugării erau aproape singurii oameni, care știau să citească și să scrie. În secolele VIII – IX, călugării au privilegiul de a practica și preda medicina, cu excepția intervenției chirurgicale și obstetrică. Cronicile ruse ne-au lăsat descrieri ale faptelor extrem de umane ale primilor doctori – călugării Mănăstirii Kiev-Pechersk, unde cel mai cunoscut doctor era Anton Pecherski, primul stareț al mănăstirii (983-1073).
 
Secolul al XI-lea a văzut apariția unei dimensiuni uitate: doctor bun este, de asemenea, un filosof și teolog. El este cel care aduce pacientului său tot ce este mai bun din fiecare lume: sfaturi și tratamente pentru sănătatea trupească, dar și spirituală; o viziune globală, care integrează cunoștințele medicale și credințele religioase, o viziune unificată holistică asupra ființei umane (corp și suflet) și a cosmosului (natural și supranatural).
 
Prima școală de medicină (ceva asemănător cu forma actuală) a existat la Salerno, în sudul Italiei, între secolele IX și XI, care a devenit cea mai importantă sursă de cunoștințe medicale din Europa de Vest la acea vreme. Școala avea sediul inițial în dispensarul unei mănăstiri. Prin sosirea la Salerno a lui Constantin Africanus (în 1077) și beneficiind de susținerea lui Alfano I, Arhiepiscopul de Salerno devine cunoscut drept Hippocratica Civitas sau Hippocratica Urbs. Școala s-a bazat pe sinteza tradiției greco-latine completată de noțiuni din culturile arabe și evreiești. Abordarea s-a bazat pe practica și cultura prevenirii mai degrabă decât a vindecării, deschizând astfel calea metodei empirice în medicină. În 1050, unul dintre profesorii săi, Gariopontus, a scris Passionarius, una dintre cele mai vechi lucrari scrise ale medicinei occidentale. În 1231, autoritatea școlii a fost întărită de împăratul Federic al II-lea. Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Roman (1194 – 1250), fiul împăratului Henric al VI-lea și Constanței de Sicilia, împărat după moartea lui Otto al IV-lea (1175 – 1218), a fost denumit frecvent stupor mundi („mirarea lumii”) pentru că era un om învățat, vorbind mai multe limbi (italiana, franceza, latina, greaca, germana și limba arabă). În constituția din Melfi, s-a stabilit că activitatea de medic putea fi desfășurată numai de medici care dețin diplomă eliberată de Școala de Medicină Salernitana.
 
Din 1100 până la mijlocul secolului al XIX-lea, au existat două niveluri de medici: medici academici – absolvenți a unei scoli și medici pregătiți practic cu un îndrumător.
 
Sistemul formal de educație medicală din Europa a început în Evul Mediu, odată cu apariția universităților din: Constantinopol (fondată în anul 425 d.Hr., de împăratul Teodosie al II-lea, refondată în 1046 de Constantin IX Monomachos), Bolognia (în1170), Paris (în 1200), Oxford (în 1214), Salamanca (în 1218), Montpellier (în 1220), Cambridge (în 1221), Padova (în 1222), Napoli (în 1224), Toulouse (în1229), Siena (în 1241), Lisabona (în 1290), Praga (în 1348), Cracovia (în 1364), Viena (în 1365), Heidelberg (în 1386), Köln (în 1388), Leipzig (în 1409) etc.
 
În Răsarit, direcția o dă Bizanțul.
 
Medicina bizantină creștină cuprinde practicile medicale comune și educația medicală în Imperiul Bizantin din anul 400 d.Hr. până în 1453 d.Hr. Bărbații și femeile practicau medicina. Predarea teoretică a fost cuplată cu un stagiu practic într-un spital. Medicii erau bine pregătiți. Unii au urmat cursurile Universității din Constantinopol.
 
Una dintre absolvente a fost prințesa Anna Comnena (1083 – 1153), fiica împăratului bizantin Alexios I Comnenos (1056/1057 – 1118), care era cărturară, medic, administrator de spital și istoric. Ea s-a remarcat nu numai în domeniul terapiei și a teoriei medicale, ci și în chestiuni practice, administrative. A condus 45 de ani un mare spital și orfelinat (s-a spus că spitalul ar fi avut paturi pentru 10.000 de pacienți și orfani). Anna a predat medicina la spital, precum și în alte spitale și orfelinate. Era considerată expertă în gută.
 
În Occident, termenul „universitas” apare pentru a desemna grupul format din profesori și elevii acestora. La începutul secolului XIII, Universitățile sunt recunoscute oficial și încurajate de papalitate, care le conferă protecție, privilegii și autonomie. De exemplu, din 1200, regale Franței Philippe Auguste (1165 – 1223) a acordat maeștrilor și studenților parizieni privilegii legale. În august 1215, Robert de Courson (c. 1160/1170 – 1219), cardinal legat al papei si cancelar al universității, acordă profesorilor și „elevilor” (termen folosit pentru studenți) de la Paris, o primă cartă, care stabilește organizarea studiilor. Statutele din 1215 recunosc noua instituție universitară: autonomia ei este garantată de papalitate în aspectele ei esențiale: accesul la funcția de predare, organizarea liberă a predării și examenelor, privilegii judiciare. În 1231, o bulă a Papei Grigore al IX-lea (c. 1170 –1241) a decretat că maeștrii și studenții parizieni sunt de acum înainte sub protecția sa.
 
La început, universitățile medievale aveau patru facultăți: una pregătitoare și trei principale. Obligatorie pentru toți studenții era facultatea pregătitoare unde se predau șapte arte (septem artes liberales). După programul trivium (gramatică, retorică, dialectică) și promovarea examenelor relevante, studentul primea o diplomă de licență în arte. După promovarea cursului de quadrivium (aritmetică, geometrie, astronomie, teoria muzicii), studentul primea o diplomă de master în arte și dreptul de a-și continua studiile la una dintre facultățile principale: teologie, medicină sau de drept, la finalul căreia studentul primea o diplomă de master/doctor. La Montpellier, la începutul secolului al XIV-lea, nu era necesară o diplomă în arte liberale pentru admiterea la studiile medicale, dar acolo, ca și în alte universități, a avea o diplomă permitea un curriculum mai scurt. Erau necesari șase ani pentru a deveni doctor sau cinci ani când studentul avea deja o diplomă de master în arte. După cei cinci sau șase ani de prelegeri, urmau șase luni de experiență practică. Studentul poate susține examenul pentru gradul de licență în medicină după trei ani. Dacă promova acest examen și ar alege să nu-și continue pregătirea, ar putea practica în mediul rural, dar nu în Montpellier, și nu ar fi eligibil să preda în facultate. La Paris, în 1270, programa medicală necesita șase ani fără o diplomă de arte liberale și cinci ani cu diploma. Până în 1350, a avea o diplomă de master în arte, economisea 12 luni din perioada de pregătire medicală. La Bologna, studiile academice au fost puțin mai scurte: cinci ani fără o diplomă în arte și patru ani cu această diploma.
 
Predarea în universitățile medievale era de natură dogmatică axată pe lucrările lui Galen, Hipocrate și Ibn Sina (Avicena). Medicii au fost instruiți în arta diagnosticului. De fapt, în secolul al VI-lea, Cassiodorus (c. 485 – c. 585) scria că „pentru un medic priceput, pulsația venelor dezvăluie [degetelor] boala pacientului, așa cum o indică ochilor apariția urinei”. Observarea, palparea, simțirea pulsului și examinarea urinei ar fi instrumentele medicului de-a lungul Evului Mediu. În aceste universități, au fost efectuate disecții ale corpului uman, așa că oricine dorea să studieze medicina în Evul Mediu nu era total ignorant despre corpul uman. Studenții au fost încurajați să disece porcii, deoarece anatomia lor a fost considerată a fi cea mai strâns legată de oameni. Un mit popular despre Evul Mediu a fost că medicii nu ar folosi cadavrele pentru disecții din cauza opoziției Bisericii. Istoricii din secolul al XIX-lea au indicat Edictul de la Tours din 1167 sau o bulă (De detestanda crudelitate) a Papei Bonifaciu al VIII-lea (1235 – 1303), care avea să condamne disecția cadavrelor umane și să-i excomunice pe făptuitori. În realitate, Biserica nu s-a opus acesteia în scopul predării anatomiei și medicinei. Edictul de la Tours se referă la interzicerea preoților de a efectua operații (din cauza misiunii lor spirituale). Bula lui Bonifaciu al VIII-lea nu privește disecțiile de natură medicală, ci „tăietorii de cadavre”, adică practica stabilită în timpul cruciadelor de a tăia în bucăți cadavrele nobililor cruciați pentru a prăji carnea și a aduce carnea și oase înapoi în patria lor. Sancțiunile invocate se referă la cazuri specifice (de exemplu, furtul de cadavre din cimitire pentru disecții clandestine). În 1348, Papa Clement al VI-lea (1291 – 1352) nu numai că a autorizat, dar a ordonat să fie efectuată o autopsie victimelor ciumei din Siena. Disecția era încă rară în Evul Mediu, deoarece puțini oameni ar fi dispuși ca membrii familiei lor decedați să fie folosiți ca cadavru. La rândul lor, medicii laici nu par foarte interesați de această practică. Cea mai probabilă sursă de cadavre a venit de la criminali condamnați. Istoricul bizantin Theophanes (752d.H. – 818 d.H.) descrie o astfel de situație. Cei interesați de anatomie îi căutau și pe săraci și bătrâni, care nu aveau familie cărora le promit o înmormântare creștinească (după disecție). Leonardo da Vinci însuși a efectuat peste 30 de disecții, inclusiv pe cea a unui bărbat de 100 de ani cu care se cunoscuse într-un spital florentin și cu care se împrietenise.
 
În perioada în care universitățile începeau să se dezvolte, Biserica s-a preocupat de activitățile seculare ale călugărilor. Într-o rezoluție a Conciliului de la Clermont din 1130, călugărilor li se interzicea studiul jurisprudenței și medicinei „în scopul câștigului temporal”. Același edict a fost repetat la conciliile mai importante din Reims și Lateran II, în 1131 și 1139. Accentul a fost împotriva practicii pe o bază profesională si contra cost, mai degrabă decât pe eradicarea oricărei implicări în medicină. La Conciliul de la Tours (1163), călugărilor li s-a interzis să-și părăsească mănăstirea mai mult de două luni o dată și li s-a interzis să practice și să predea medicina înafara mănăstirii. Papa Inocențiu al III-lea (1198 – 1216) a emis un edict la Sinodul Lateran IV (1215), care era adresat călugărilor diaconilor și preoților, interzicându-le să participe la operațiile în care era vărsat sânge. Decrete ulterioare ale papilor Bonifaciu al VIII-lea și Clement al V-lea la începutul secolului al XIV-lea au separat în mod oficial practicile chirurgiei de cele medicale. Mulți clerici au continuat să practice medicina și chirurgia, cu binecuvântarea bisericii, dar au făcut acest lucru în mod predominant pentru caritate. Exemplul remarcabil este Petrus Hispanus (1205 – 1277), care a predat, a scris și a practicat medicina în timpul unei cariere ecleziastice de mare succes, care a culminat cu alegerea sa ca Papă Ioan al XXI-lea (1276 – 1277). La mijlocul secolului al XIV-lea, unele dintre aceste restricții au fost puse eliminate prin dispensii papale, dar laicizarea medicinei a devenit și a rămas în mare parte un fapt realizat.
 
După căderea Constantinopulului, creștinii din Estul Europei s-au îndreptat către universitățile din Polonia, Cehia, Italia, Franța sau Rusia (începând cu secolul XVIII). De exemplu:
 
Francis Skaryna (1470 – 1552), filozof-umanist, scriitor, antreprenor, medic, traducător al Bibliei în versiunea belarusă a limbii slavone, a urmat medicina la Padova.
 
Piotr Postnikov (1666 – 1703) – primul rus medic-fiziolog și diplomat, care a primit gradul de doctor în Filosofie și Medicina la Padova.
 
Georgius Drohobicz de Russia (1450 – 1494) – medic, filozof, bibliofil și umanist. A fost profesorul lui Nicolaus Copernic la Cracovia. Între 1481 și 1482 – rector al Universității din Bologna, iar din 1488 – profesor la Universitatea din Cracovia.
 
La începutul secolului al XVIII-lea, a fost înființată prima școală de medicină rusă. Nikolai Bidloo (Nicolaas Bidloo; 1669 – 1735) – olandez, doctor în medicină la Leiden, medic de curte al lui Petru I a fost fondator și (aproape 30 de ani) șeful primei instituții de învățământ medical de stat din Rusia (1707).
 
Până în secolul XIX, universitățile nu au pregătit suficienți medici pentru a se ocupa de nevoile populației. Medicii formați la universitate au rămas în orașe, de obicei în orașul în care absolviseră și, prin urmare, fuseseră autorizați. Țărănimea sărăcită nu își permitea să fie tratată de medici autorizați. Clasa de mijloc era prea mică pentru a folosi mulți medici. Prin urmare, acest segment de elită al profesiei de vindecare a tratat practic doar stratul îngust, cel mai de sus al societății, nobilimea ecleziastică și seculară, iar numărul de medici care veneau de la universități ar fi putut fi adecvat pentru aceasta. Pentru restul populației s-a oferit soluția medicilor formați prin ucenicie, singura modalitate de a dobândi suficientă practică pentru a obține dreptul de a profesa. Licența de a profesa putea fi, de fapt, acordată fără titlu universitar, cu condiția trecerii în fața unui „juriu” de maeștri competenți. Aici (mai ales în Estul Europei) Biserica a fost prezentă prin instituțiile sale.
 
Educația medicală a început încet-încet să-și asume aplicarea cunoștințelor din ce în ce mai mari ale științelor naturale la îngrijirea efectivă a pacienților. Pregătirea medicală, de la breslele medievale până la universitățile de azi a fost influențată pozitiv în Europa de creștinism.
 
(va urma)



CĂRŢI NOI / Produse noi. PROMOTII
Conferinte - George Remete (CARTE)
 

Prezentare Conferinte:

Moartea fiecărui om este o interogare și un apel suprem către Dumnezeu. Prin moartea lui, fiecare om este strigătul << Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit? >>. Căci acceptând moartea ca un act de decizie tocmai din partea Celui care l-a făcut, omul depune mărturia unui angajament de iubire.

Autorul

CUPRINS

1. Teme comune

A fi si a avea
Teologul ortodox si lumea moderna
Nationalism, patriotism si filosofie a istoriei
Familia in conceptia crestina
Spiritualitatea ortodoxa
Sublimul colindei romanesti
Poezia romana crestina
Poetul National

2. Teme dogmatice

Providenta divina
Lupta omului cu Dumnezeu
Calea inimii
Despre rugaciune
Despre mantuire
Despre Sfanta Cruce
Patimirea Mantuitorului
Iisus Hristos, contemporanul necunoscut
 

Detalii despre carte / COMANDA

23-10-2021


Cartea Catrenelor - Razvan Codrescu (CARTE)
 

Prezentare Cartea Catrenelor:

Cele 200 de catrene adunate în acest volum au apărut inițial pe pagina mea de Facebook, în prima jumătate a anului 2021. Pentru apariția în volum, m-a ispitit gîndul să le reordonez, dar n-am găsit rațiune suficientă pentru nici un criteriu, așa că am hotărât, în cele din urmă, să le las în ordinea în care au fost scrise și publicate on-line.

Mi-ar fi plăcut să le pot tipări cu ilustrațiile aferente (cele mai multe color), dar austeritatea impusă vieții editoriale de efectele colaterale ale crizei sanitare m-a determinat să las acestă eventualitate pentru o năzuită reeditare în vremuri mai puțin "pandemice"...

Răzvan Codrescu

 

Detalii despre carte / COMANDA

23-10-2021



Sfantul Pantelimon - Vindecatorul tuturor bolilor - *** (CARTE)
 

Prezentare Sfantul Pantelimon - Vindecatorul tuturor bolilor:

CUPRINS

Viata si minunile Sfantului Pantelimon
Minuni ale Sfantului Pantelimon
 

Urmator fiind Celui Milostiv si dar de tamaduiri de la Dansul luand, purtatorule de chinuri si mucenice al lui Hristos Dumnezeu, cu rugaciunile tale bolile noastre cele sufletesti vindeca-le, gonind pururea smintelile luptatorului, de la cei ce striga cu credinta: mantuieste-ne pe noi, Doamne. Condacul Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon

Purtatorule de chinuri, Sfinte si Tamaduitorule Pantelimon, roaga pe Milostivul Dumnezeu sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Detalii despre carte / COMANDA

23-10-2021



Noul Testament in talcuirea Sfintilor Parinti (V) - Fapte - Pr. Ioan Sorin Usca (CARTE)
 

Prezentare Noul Testament in talcuirea Sfintilor Parinti (V) - Fapte:

După seria de tâlcuiri verset cu verset ale cărților Vechiului Testament, continuăm cu cărțile Noului Testament. Preotul Ioan Sorin Usca se întemeiază cu precădere pe marele tezaur exegetic al patristicii răsăritene (fără a o ignora nici pe eca apuseană), dar aduce, de câte ori este cazul, și precizări istorice și filologice de dată recentă. Autorul îmbină rigorile teologiei cu exigențele culturii actuale, oferind un valoros instrument de lucru adresat mai ales seminarisștilor și studenților în Teologie, dar și intelectualității creștine în general.

CUPRINS

Lista de abrevieri
Lista autorilor patristici si a operelor citate in Comentariul la Faptele Apostolilor
Introducere la cartea Faptele Apostolilor
Comentariu la Faptele Apostolilor

Detalii despre carte / COMANDA

23-10-2021


Apologii si Marturisiri de credinta - Sfantul Atanasie din Paros (CARTE)
 

Prezentare Apologii si Marturisiri de credinta:

În prelungirea dosarului cu principalele texte legate de controversa despre Împărtășirea continuă cu Sfintele Taine publicat în 2006, volumul de față oferă dosarul celei mai îndelungate și importante controverse din istoria modernă a Ortodoxiei: faimoasa dispută a „colivelor” sau „pomenirilor” celor adormiți, care între anii 1755 și 1821 a frământat lumea greacă a Sfântului Munte Athos și Patriarhiei Ecumenice, încheindu-se abia odată cu izbucnirea sângerosului război de eliberare a grecilor de sub jugul otoman.

Sunt restituite aici în premieră, alături de intervențiile oficiale ale Sinodului patriarhal din Fanar, Apologiile și Mărturisirile de credință redactate în faza ultimă a disputelor de cele două figuri emblematice ale mișcării părinților „colivari”: sfinții Atanasie din Paros și Nicodim Aghioritul, urmate de recent descoperita lor corespondență teologică pe tema profundă a motivului Întrupării Domnului.
Lectura lor avizată, luminată de elementele oferite de amplul studiu introductiv, relevă adevăratele dimensiuni și semnificații ale unei controverse cruciale.

Departe de a fi o simplă ceartă pe chestiuni de tipic secundare, miza de profunzime este cea a sensului pascal al Duminicii și existenței creștine și a adevăratei Tradiții în Ortodoxie, estompate și distorsionate cum se întâmplă adesea de un șir întreg de „tradiții” secundare. Prin recursul la scrierile sfinților Părinți ca autorități călăuzitoare, părinții „colivari” se dovedesc a fi primii promotori ai renașterii filocalice și neopatristice a teologiei și vieții ortodoxe esențiale pentru identitatea lor autentică.

Detalii despre carte / COMANDA

23-10-2021



Dumnezeu Atotcreatorul - Protos. Nicodim Mandita (CARTE)
 

Prezentare Dumnezeu Atotcreatorul:

Rog pe Atotputernicul Dumnezeu, Care dă creștere: plantelor, pomilor și tuturor vietăților pământului, să dea putere și Har acestei lucrări educative, ca toți cei ce vor citi și asulta învățăturile ei, să și le întipărească în mintea lor, să le pună în aplicare înțelepțește , și să folosească tuturor spre luminare, dezvoltare duhovnicească, bucurie progres în tot lucrul bun, înălțare, apropiere și unire cu Dumnezeu, înaripare în virtuți creștinești, agonisire de fapte bune și de fericire vremelnică și veșnică.

Detalii despre carte / COMANDA

23-10-2021



Vrednicia sufletului - Protos. Nicodim Mandita (CARTE)
 

Prezentare Vrednicia sufletului:

 

CUPRINS

Vrednicia sufletului
Sufletul in trup
Moartea sufletului
Suflet mic si suflet mare
Ochii sufletului
Pazitorii sufletelor
Sufletele cu ingerii

Detalii despre carte / COMANDA

23-10-2021


Raspunsuri biblice la framantari contemporane - Andrei Dragulinescu (CARTE)
 

Prezentare Raspunsuri biblice la framantari contemporane:

Dacă ne-am întoarce la gândirea strămoșilor noștri și am restabili înțelepciunii rolul central pe care ar trebui să îl dețină în viețile noastre, roadele s-ar vădi curând. Ne putem potoli setea din izvorul înțelepciunii proverbelor, căci acestea „exprimă valorile și percepțiile fundamentale care caracterizează o comunitate de-a lungul a multor generații. Ele sunt o cheie a identității stabile a comunității, și exact aceasta le face să fie valoroase în vremuri de tranziție și de criză.” (ED, p. 13) Vechii israeliți recunoșteau în proverbe „o înțelepciune pe care timpul a testat-o și care poate oferi un punct de orientare celor tulburați de schimbări și de complexitatea noilor experiențe. Deoarece oferă o perspectivă pe termen lung, proverbele oferă o cale de ieșire din labirintul prezentului. Omul care cunoaște proverbele se află deasupra labirintului, iar de acolo poate vedea cum este alcătuit și poate vedea o soluție la impasul actual.

Un exemplu al modului în care un proverb poate întări în vreme de tulburări sau incertitudini de orice fel îl găsim în cărțile Regilor din Biblie. Când prorocul Samuel a fost trimis de Dumnezeu să ungă rege peste Israel pe unul dintre fiii lui Iesei, privirea lui este atrasă mai întâi de fiul cel mai mare, Eliab, înalt și chipeș. Dumnezeu însă corectează alegerea lui Samuel și urmează, în text, un proverb: „Dumnezeu nu vede așa cum vede omul: omul se uită la față, dar Dumnezeu se uită în inimă” (I Regi 16, 7).

CUPRINS
 
Adevărul / 15
Beția / 16
Bogăția și iubirea de bani / 18
Buna creștere / 20
Cerșetoria / 20
Cinstea / 21
Cinstirea părinților / 21
Creșterea copiilor / 24
Cumpătarea / 30
Desfrânarea / 32
Doctorul / 35
Dreapta socoteală / 38
Dreptatea / 43
Femeia / 46
Fericirea / 52
Frica de Domnul / 53
Frumusețea / 56
Graba / 58
Grija de multe / 59
Iertarea / 60
Invidia / 60
Iubirea vrăjmașilor / 61
Încercările (ispitele) / 62
Înțelepciunea / 63
Jurământul / 68
Lenea / 69
Limba și înfrânarea ei / 72
Mândria (trufia) / 75
Mânia / 77
Milostenia / 80
Minciuna / 87
Moartea / 89
Păcatul și pocăința / 91
Preoții / 98
Prietenia / 99
Rugăciunea / 103
Rușinea / 104
Sănătatea / 106
Sărăcia / 107
Slujirea aproapelui / 109
Smerenia / 110
Tăcerea / 111
Ura / 112
Veselia și tristețea / 113
Visele / 116
Voia liberă a omului / 120
 
Viața lui Solomon, fiul lui David / 122
Cartea Proverbelor lui Solomon / 132
 
Viața lui Isus, fiul lui Sirah / 142
Cartea Înțelepciunii lui Sirah / 146
 
ADDENDA / 172
Viața Sfântului Proroc David, Regele lui Israel / 175
ACATISTUL Sfântului proroc David, Regele lui Israel / 184
Bibliografie / 207
Detalii despre carte / COMANDA


Meditatie la medicina biblica - Prof. univ. dr. Pavel Chirila (CARTE)

Prezentare Meditatie la medicina biblica:

Fiind în epoca noastră o lucrare singulară, care conjugă armonios datele științifice despre om cu cele biblice, deci Biblia cu știința - într-o perspectivă mai largă, revelația naturală cu cea supranaturală -, cartea face operă de pionierat în lumea noastră secularizată. Se întâlnesc în ea, cooperând parcă în slujirea omului, Părinți ai Bisericii (Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Ioan Gură de Aur, Maxim Marturisitorul) cu părinți ai științei(Flammarion, Cuvier, Mendeleev, Linne, Pascal, Emerson, Paulescu, Eddington, Carrel).

Cartea, prima apărută a Asocieției Medicale Creștine Christiana, redescoperă fundamental unitatea noastră. Face și prin aceasta un serviciu excepțional omului de astăzi, căci omul adevărat este omul unificat interior.

Pr. Constantin Galeriu

Detalii despre carte / COMANDA



Apologii si Marturisiri de credinta - Sfantul Atanasie din Paros (CARTE)
 

Prezentare Apologii si Marturisiri de credinta:

În prelungirea dosarului cu principalele texte legate de controversa despre Împărtășirea continuă cu Sfintele Taine publicat în 2006, volumul de față oferă dosarul celei mai îndelungate și importante controverse din istoria modernă a Ortodoxiei: faimoasa dispută a „colivelor” sau „pomenirilor” celor adormiți, care între anii 1755 și 1821 a frământat lumea greacă a Sfântului Munte Athos și Patriarhiei Ecumenice, încheindu-se abia odată cu izbucnirea sângerosului război de eliberare a grecilor de sub jugul otoman.

Sunt restituite aici în premieră, alături de intervențiile oficiale ale Sinodului patriarhal din Fanar, Apologiile și Mărturisirile de credință redactate în faza ultimă a disputelor de cele două figuri emblematice ale mișcării părinților „colivari”: sfinții Atanasie din Paros și Nicodim Aghioritul, urmate de recent descoperita lor corespondență teologică pe tema profundă a motivului Întrupării Domnului.
Lectura lor avizată, luminată de elementele oferite de amplul studiu introductiv, relevă adevăratele dimensiuni și semnificații ale unei controverse cruciale.

Departe de a fi o simplă ceartă pe chestiuni de tipic secundare, miza de profunzime este cea a sensului pascal al Duminicii și existenței creștine și a adevăratei Tradiții în Ortodoxie, estompate și distorsionate cum se întâmplă adesea de un șir întreg de „tradiții” secundare. Prin recursul la scrierile sfinților Părinți ca autorități călăuzitoare, părinții „colivari” se dovedesc a fi primii promotori ai renașterii filocalice și neopatristice a teologiei și vieții ortodoxe esențiale pentru identitatea lor autentică.

Detalii despre carte / COMANDA



Sfantul Pantelimon - Vindecatorul tuturor bolilor - *** (CARTE)
 

Prezentare Sfantul Pantelimon - Vindecatorul tuturor bolilor:

CUPRINS

Viata si minunile Sfantului Pantelimon
Minuni ale Sfantului Pantelimon
 

Urmator fiind Celui Milostiv si dar de tamaduiri de la Dansul luand, purtatorule de chinuri si mucenice al lui Hristos Dumnezeu, cu rugaciunile tale bolile noastre cele sufletesti vindeca-le, gonind pururea smintelile luptatorului, de la cei ce striga cu credinta: mantuieste-ne pe noi, Doamne. Condacul Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon

Purtatorule de chinuri, Sfinte si Tamaduitorule Pantelimon, roaga pe Milostivul Dumnezeu sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Detalii despre carte / COMANDA



Conferinte - George Remete (CARTE)
 

Prezentare Conferinte:

Moartea fiecărui om este o interogare și un apel suprem către Dumnezeu. Prin moartea lui, fiecare om este strigătul << Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit? >>. Căci acceptând moartea ca un act de decizie tocmai din partea Celui care l-a făcut, omul depune mărturia unui angajament de iubire.

Autorul

CUPRINS

1. Teme comune

A fi si a avea
Teologul ortodox si lumea moderna
Nationalism, patriotism si filosofie a istoriei
Familia in conceptia crestina
Spiritualitatea ortodoxa
Sublimul colindei romanesti
Poezia romana crestina
Poetul National

2. Teme dogmatice

Providenta divina
Lupta omului cu Dumnezeu
Calea inimii
Despre rugaciune
Despre mantuire
Despre Sfanta Cruce
Patimirea Mantuitorului
Iisus Hristos, contemporanul necunoscut
Detalii despre carte / COMANDA


Viata in Biserica. Despre credinta noastra - Piotr Meserinov (CARTE)
 

Prezentare Viata in Biserica. Despre credinta noastra:

În vremea noastră, în faţa Bisericii – adică în faţa fiecărui creştin ortodox – apar o mulţime de felurite întrebări. Multă lume, istovită de o viaţă fără Dumnezeu, de o viaţă după înţelesurile cele slabe ale lumii, se îndreaptă către Biserică, întrebându-o: cum să afle sensul vieţii, cum să găsească un sprijin solid în lume, cum să se mântuiască. În faţa conştiinţei bisericeşti se află cele mai serioase probleme precum Biserica şi societatea, Biserica şi ştiinţa, Biserica şi cultura, evaluarea vieţii contemporane din punct de vedere bisericesc ş.a.m.d. Creştinii nu trebuie să fugă de răspunsurile la astfel de întrebări. Din păcate, la oamenii Bisericii, adeseori este prezentă „poziţia struţului”: de a se ascunde, de a se înstrăina, de a declara că totul este minunat, iar întrebările sunt „uneltirile duşmanilor” sau rezultatul „minţii decăzute”. Dar această poziţie este o îndepărtare de la realitate; aceste chestiuni nu dispar nicăieri, ci necesită soluţii, răspunsuri, nu o evitare a lor.

            Dar creştinul ortodox nu trebuie să răspundă doar la întrebările celor „din afară”. Înainte de a da răspuns cu blândeţe şi cu frică oricui ne cere socoteală despre nădejdea noastră (2 Petru 3, 15), creştinii ortodocşi trebuie să se lămurească în privința chestiunilor vieții interioare bisericești, deoarece ea de asemenea este plină de multe nedumeriri și probleme. Pe noi ne înconjoară o mulțime de predanii, păreri, ideologeme etc., care vin „din partea Bisericii” şi în care ne putem încurca foarte uşor. 

CUPRINS

Capitolul I: Despre datoria creștinului de a-şi cunoaşte credinţa
Capitolul al II-lea: Antropologia ortodoxă
Capitolul al III-lea: Despre căderea omului în păcat
Capitolul al IV-lea: Despre mântuire
Capitolul al V-lea: Despre Biserică
Capitolul al VI-lea: Despre Biserică (continuare)
Capitolul al VII-lea: Revelaţia lui Dumnezeu. Sfânta Scriptură
Capitolul al VIII-lea: Sfânta Tradiţie sau Sfânta Predanie
Capitolul al IX-lea: Tainele
Capitolul al X-lea: Taina Botezului şi a Mirungerii
Capitolul al XI-lea: Taina Pocăinţei
Capitolul al XII-lea: Taina Euharistiei sau Sfânta Împărtășanie
Capitolul al XIII-lea: Taina Euharistiei (continuare)
Capitolul al XIV-lea: Taina Preoţiei
Capitolul al XV-lea: Taina Căsătoriei
Capitolul al XVI-lea: Taina căsătoriei (continuare)
Capitolul al XVII-lea: Taina Sfântului Maslu
Capitolul al XVIII-lea: Încheiere
Detalii despre carte / COMANDA


Nevointele si virtutile femeilor in povestiri vii - Gheorghe Orlov (CARTE)
 

Prezentare Nevointele si virtutile femeilor in povestiri vii:

Podoaba voastră să nu fie cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur şi îmbrăcarea hainelor scumpe, ci să fie omul cel tainic al inimii (1 Petru 3, 3-4).

Darul Domnului este femeia tăcută şi femeia bine crescută nu are preţ pe pământ (Sirah 26, 16).

 

Calitățile morale ale femeii, după cum se știe, nu sunt nici pe departe lipsite de însemnătate, atât în viața particulară a omului, cât și în viața întregii societăți.

Astfel, de pildă, de o femeie bună și virtuoasă depinde nu numai ordinea exterioară din casă, ci și fericirea și bunăstarea vieții familiale, în general. Fiind, așadar, prima educatoare directă a copiilor ei, într-un fel sau altul, femeia influențează soarta urmașilor ei, iar uneori oferă direcție chiar și istoriei unui întreg popor, după cum se poate vedea din unele evenimente istorice ale poporului evreu.

Familia este, mai cu seamă, acel mediu, în care prezența femeii este necesară și influența ei este de neînlocuit. Iată de ce în prezent, când în cea mai bună parte a societății ortodoxe ruse a început să apară o grijă sporită de a da o bună direcție moral-educativă adolescenților și tinerilor moderni, cele mai mari speranțe în această privință sunt puse, de asemenea, în femeie, care prin însăși natura ei este chemată să fie prima semănătoare a credinței, a binelui și a dreptății în mințile și inimile propriilor ei copii. Dar, pentru a sta cu demnitate pe culmea vocației sale, femeia trebuie să fie pe deplin pătrunsă în sine de conștiința poziției ce i se cuvine în familie și în societate și, mai ales, de conștiința necesității de a spori în acele virtuți care se cuvin în special sexului feminin.

Poveștile și istorioarele din această carte sunt împrumutate din diferite surse de literatură spirituală (duhovnicească) și laică. În alegerea articolelor am fost călăuziți de dorința de a oferi tinerei generații a femeilor din Rusia o serie de imagini atrăgătoare, care opresc atenția asupra lor prin umanismul și atitudinea lor plină de viață față de mediul care le înconjoară. Tinerele cititoare vor găsi în cartea noastră, prezentată în exemple vii, învățătura creștină despre acele virtuți a căror împlinire este obligatorie pentru toate femeile din orice rang și stare socială; familia, având în special un rol educativ, are un loc semnificativ.

Prin intermediul cărții noastre, cititoarele vor face cunoștință cu chipul (imaginea) surorii bune și grijulii (Șura, Povestea unei fetițe, Sora cea bună), al fiicei (O pildă de dragoste tandră copilărească, Fiica cea mărinimoasă), al mamei (Sfintele Antuza, Emilia, Nona), al soției înțelepte (Sfânta Monica), al bunicii care își educă creștinește nepoțeii (Către femeile cărora Dumnezeu le-a rânduit să își crească nepoțeii lor), al mamei vitrege pline de afecțiune și blândețe față de fiii și fiicele ei vitrege (Grunia, cea dată de Dumnezeu), al nurorii devotate și supuse soacrei ei (Rut), al stăpânei compătimitoare față de slujitorii ei (Uliana Osorina) și multe altele.

Dorim sincer și călduros tinerei generații a femeilor din Rusia să urmeze cu vrednicie pildele date de noi cu privire la virtuțile acelor fecioare și femei cucernice și înțelepte.

Autorul

Cuprins

Șura
Taina
Povestea unei fetițe
Dunia
Fata care a salvat trenul
Sora cea bună
Fiica cea mărinimoasă
În China
Mama și mama vitregă
Ferește-te să o jignești pe mama ta
Căință târzie
Nastasia Prohorovna
Rugăciunea mamei ajunge la Dumnezeu
Tristețe și mângâiere
O mamă vitregă bună
Dragoste de mamă
Grunia cea dată de Dumnezeu
Povestea cerchezei Nago
Un exemplu de dragoste tandră de copil
Blestemul mamei
Natalia Borisovna Dolgorukaia
Prințesa nevoitoare
Uliana Osorina
O familie sfântă
Trăsături educative din viața femeilor biblice
Împotriva patimii față de îmbrăcăminte
Femeile în primele veacuri ale creștinismului
Curajul femeilor creștine în fața prigonitorilor creștinismului
Puterea bunelor impresii din copilărie
Despre armonia în viața de familie
Neprihănirea Sfintei Mucenițe Eufrasia
Dragostea de Dumnezeu trebuie să fie mai puternică decât dragostea de familie
Fidelitatea conjugală
Sfatul unei soții înțelepte
Fapta Sfintei Tarbula
Soții și mame creștine exemplare
Sfânta muceniță Natalia
Emilia, mama Sfântului Vasile cel Mare
Fericita Monica
Antuza, mama Sfântului Ioan Gură de Aur
Prințesa Eufrosina, soția prințului David Iurievici din Murom
Mamele nu trebuie să dispere pentru pierderea celor dragi
Răsplata mamelor care își cresc copiii în credință
Sfânta Pulheria alege o mireasă pentru împărat, fratele său
Puterea rugăciunii de mamă
Lecții din viața Cuvioasei Macrina
Viața Sfintei Marta văduva
Către femeile cărora Dumnezeu le-a rânduit să își crească nepoții
O poveste, spre mângâiere, pentru o soție al cărei soț este predispus la beție
Puritatea fecioarelor creștine
Mângâiere pentru femeile fără copii
Către femeile care trăiesc în slujba celor de altă credință
Rut
Detalii despre carte / COMANDA


Dincolo de dreptate. Un Dumnezeu „nedrept” - Nectarie, Mitropolitul Argolidei (CARTE)
 

Prezentare Dincolo de dreptate. Un Dumnezeu „nedrept”:

În viața preoțească, păstorul este dator să se întâlnească în fiecare zi cu oameni care poartă poveri, uneori ușoare, alteori grele, iar câteodată cu anevoie de dus. Întrebările pe care aceștia le pun sunt adesea fără răspuns. Și totuși ei au sentimentul că preotul are răspunsuri și rezolvări gata pregătite. Durerea este de așa natură, că oamenii insistă și cer un răspuns, o licărire de lumină, o speranță...

Cam așa am început și eu să scriu această cărțulie. Cu mult timp în urmă, o studentă, fiind zdrobită de moartea neașteptată a tatălui ei, voia să mă vadă. Am discutat împreună mult timp. Mi-a vorbit despre familia ei, cât de unită și de iubită era, dar un infarct a năruit totul. „Dumnezeu este nedrept”, îmi tot spunea ea. Înainte de-a apuca să-și revină, s-a trezit cu o altă lovitură. O rudă de-a ei, care îi era ca un al doilea părinte, a plecat pe neașteptate. Deznădejdea o copleșea. „Orice mi-ați spune, Dumnezeu e nedrept...”

Desigur, poate că timpul e cel mai bun medic, îndeosebi pentru cei care se confruntă cu un deces. Doar că întrebările rămân, chiar dacă intensitatea lor e mai mică. Așadar, Dumnezeu e drept sau nedrept? Ce înseamnă dreptatea lui Dumnezeu și cum se împacă ea cu iubirea Lui? Dumnezeu pedepsește sau iartă?

Tema este foarte vastă și presupune multe problematici. În paginile care urmează, vom încerca să prezentăm câteva abordări într-un mod cât mai simplu și pe înțeles pentru majoritatea oamenilor simpli, care de multe ori sunt inundați de întrebări și caută cu disperare o rază de mângâiere. Este de prisos să mai subliniez că această carte nu are pretenții științifice. Ea este o expresie a grijii pastorale față de poporul lui Dumnezeu care flămânzește și însetează după adevăr.

Nectarie al Argolidei

Cuprins

Prolog ...
I. Dreptatea în lumea antică ...
1. O dilemă ...
2. Cercul vicios ...
3. Relația cu Dumnezeu ...
4. Înțelesul căderii omului ...
5. Eschil și Prometeu înlănțuit ...
II. Dreptatea în epoca de după Hristos ...
1. Înomenirea: marea sminteală ...
2. Părinte, iartă-le lor: marea revelație ...
3. Cheia: Pomenește-mă ...
4. Milostivirile iubirii de oameni ...
5. Un nou mod de viață ...
6. Iubirea: „calea extremă” ...
7. Întrucât ați făcut ...
8. Cine este aproapele?
III. Dincolo de frică și de urgie ...
1. Foc din cer ...
2. Adiere de vânt lin ...
3. Dumnezeu este fără patimă ...
4. Fiul risipitor și Tatăl ...
5. Dreptatea dumnezeiască și dreptatea omenească ...
6. Dumnezeu este „nedrept” ...
7. „Omul drept” ...
IV. Judecata, Raiul, Iadul ...
1. Cauza ateismului ...
2. Care este cauza răului? ...
3. De ce să existe iad? ...
4. „Tu hotărăști” ...
5. Dreptatea este personală ...
V. În loc de epilog ...
Părinte, iartă ...
Detalii despre carte / COMANDA


Decojind ceapa in asteptarea Rasaritului - Pr. Cristian Muntean (CARTE)
 

Prezentare Decojind ceapa in asteptarea Rasaritului:

Țintind decojirea - precum a foilor de ceapă - straturilor succesive de sens din Scripturi, pentru a scoate de sub obroc miezul tare al Evangheliei, autorul sfârșește prin a bifa o izbutință mult mai categorică: se decojește el însuși de orice ambalaj orbitor și își oferă cititorului - ca pe tava unei splendide gastronomii existențiale - sinele neînsiropat și necondimentat. "În așteptarea Răsăsritului" Cel de Sus - Hristos, revelat prin decorticare hermeneutică, cititorul se trezește, întâi de toate, că-i răsare omul Cristian Muntean fără adaosuri și fără rest: cald, sincer, natural.

Protosinghelul Policarp (Stoian)

Detalii despre carte / COMANDA



Stiinta dragoste credinta. Pe viu despre parintii bisericii - Cristian Bădiliţă (CARTE)
 

Prezentare Stiinta dragoste credinta. Pe viu despre parintii bisericii:

Volumul de față nu și propune să „povățuiască“ superior, ci să prezinte o serie de metode, tradiții, personaje, teme incitante, prin intermediul unor convorbiri cu patrologi din mai multe țări, care și-au dedicat viața citirii și descifrării scrierilor patristice, cu instrumentare diferite și competențe variate, cu interese de multe ori contradictorii. Volumul este așadar o „călătorie împreună“ la capătul căreia se află chiar începutul: știința/gnoza, dragostea, credința. El se dorește un Protreptikon, o „trambulină“ nu doar spre tradiția antică, ci și spre lectura autorilor intervievați, care constituie, în ochii mei, tot atâția mistagogi moderni în „arcanele“ creștinismului.

Cristian Bădiliță

 



Acolo si stelele ard - Horia Vintila (CARTE)
 

Prezentare Acolo si stelele ard:

Un nou roman în colecția Vintilă Horia, dar una dintre cărțile tinereții pentru celebrul scriitor român al exilului. Vintilă Horia a scris „Acolo și stelele ard” în perioada anilor 1940, propunând cititorului o poveste de dragoste complicată – un triunghi amoros ce poartă personajele în mai multe orașe pline de încărcătură artistică.

„Acolo şi stelele ard” a fost scris în 1941 şi a apărut la Editura Gorjan din București în 1942, alături de nuvela „Moartea morții mele”. Volumul de faţă reproduce integral textul primei ediții.

Detalii despre carte / COMANDA



 

     Daca v-ați abonat dar nu primiți revista, cauzele pot fi: 1. când v-ați abonat ați scris greșit adresa dv de email;  2. aveti casuta de email plină; 3. adresa noastră e tratată ca spam sau e blocată de furnizorii dv de servicii IT (de aceea e recomandat să nu folositi o adresă email de la serviciu).
     În toate aceste cazuri sunteți șterși din lista abonatilor și va trebui să vă abonați din nou aici: https://poruncaiubirii.agaton.ro/newsletter.
Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox, treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte.

Descarca oferta 
Editurii Agaton

Descarca oferta de CARTI/Produse (.xls)
icoane, tamâie, cruciulite, calendare etc.

Produse naturiste Măn. NERA (.pdf)

Va invitam sa scrieti articole, stiri si anunturi
in
 revista Porunca iubirii


"Fericit cel ce citeşte…
căci vremea este aproape" (Apoc. 1, 3)
  

Revista Porunca Iubirii 
apare lunar din 1998 cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sibiului

Editor: Asociatia ORTOPRAXIA (Ed. Agaton)
0740054256; revistapi@agaton.ro
Fondatori: ing. Ioan Cişmileanu, ing. George Căbaş, ing. Alexandru Stănese

Consilier editorial: Preot Adrian Roman
Redactori: Pr. Adrian Roman; Cristina Roman; Ioan Cismileanu; Natalia Corlean

----------------------
ISSN 2344 - 0619        ISSN-L 1453 - 7567