Descarca Revista

Sfinții Constantin și Elena - 21 Mai

Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox,
treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte
Mai  2024

 

Sumar:
Biserica alaturi de romani: Mitropolitul Andrei Saguna si Avram Iancu
STIRI INTERNE - Mai 2024
STIRI EXTERNE - Mai 2024
Femeile mironosite - modele de credinta si evlavie pentru femeile crestine
Pastele blajinilor: ce este aceasta traditie si cum sa ne raportam la ea?
Ce este rugaciunea mintii – IPS Athanasie de Limassol
Parintele Justin Pârvu – Cuvinte de inviere sufleteasca
SFINTII CARE AU FOST MARTIRIZATI DE PASTI
Sfanta Lumina de la Ierusalim
Remedii si vindecari in literatura hagiografica
Tinerii la (ras)cruce de neam
Noua Ordine Mondiala: Accelerarea Agendei 2030
Fericirea, dar de la Dumnezeu si drept al omului (1)
EFECTELE HIPNOTICE ALE ECRANULUI
Manastirea Namaiesti
Pledoarie pentru fiinta umana si ipostasurile feminine ale acesteia
Minunea Sfintei Împărtăsanii - Protoiereu Viaceslav Tulupov (CARTE)
Mihai Eminescu despre tăranul român - Gică Manole (CARTE)
Găuri albe. Înăuntrul orizontului - Carlo Rovelli (CARTE)



Tema lunii
Biserica alaturi de romani: Mitropolitul Andrei Saguna si Avram Iancu

Anul 2024 a fost declarat de Parlamentul României ca fiind „Anul Avram Iancu”. 

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în județul Alba și a murit în anul 1872 la Baia de Criș, Hunedoara. La doar 24 de ani a fost figura centrală a Revoluției Pașoptiste, luptând pentru drepturile românilor din Transilvania. Deși revoluția nu a avut efecte imediate, a fost considerată un punct de cotitură spre statul român modern. Prin activitatea sa politică, intelectuală și revoluționară, Avram Iancu a câștigat un loc de cinste în istoria românilor.

În anul în care marcăm două secole de la nașterea lui Avram Iancu, personalitate deopotrivă romantică și tragică a Revoluției de la 1848-1849 în Transilvania, se cuvine să consemnăm pentru cititorii pasionați de trecutul țării noastre și câteva file de istorie oarecum inedită, și anume aceea de a sublinia convergența dintre societate și Biserică și modul în care, în momentele de cumpănă ale românilor ardeleni, reprezentanții clerului ortodox s-au implicat în curgerea evenimentelor. 

Revoluția românilor din Transilvania a luat naştere în fortăreața Apusenilor, unde Avram Iancu și moții săi au simbolizat în acei ani, 1848-1849, rezistența împotriva opresiunii trupelor maghiare, care au încercat prin forța armelor să nege drepturile românilor. Eroica rezistență reprezintă cea mai frumoasă pagină de istorie a acestui eveniment, în care este cuprinsă şi unirea intelectualității și a clerului român. Iată de ce redăm în rândurile următoare, utilizând ca sursă documentară „Memoriile din anii 1846-1871” ale celui pe care astăzi Biserica Ortodoxă Română îl cin­-s­tește ca fiind Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, memorii publicate în 1923, la comemorarea a 50 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Istorisirea ierarhului Șaguna începe cu relatarea momentului în care se afla atunci când mișcările revoluționare izbucnesc, rând pe rând, în Europa anului 1848: „La începutul acestui an am fost denumit eu episcop în 5 februar 1848 și la Carloviț sfințit în 18 april 1848, în Duminica Tomii”. Informat de intenția liderilor românilor de a convoca o adunare națională la Blaj, Andrei Șaguna, pe care istoria avea să-l consemneze ca fiind diplomatul revoluției și al cauzei românești din Transilvania, a plecat de la Carloviț spre Sibiu, iar de aici, în ziua de 1 mai, a pornit spre Blaj, unde adunarea națională „m-a delegat pe mine de conducătorul deputațiunii naționale”. Această numire demonstra încrederea pe care mulțimea o avea în Biserica Ortodoxă, dar și prestigiul personal de care Andrei Șaguna se bucura în rândul poporului transilvan.

Misiuni diplomatice

Prima misiune a ierarhului a fost aceea de a merge la Viena, în audiență la împărat, pentru a pleda cauza românilor. La acea vreme, într-o Vienă în plin avânt revoluțio­nar, curtea imperială se afla în refugiu la Innsbruck. Andrei Șaguna s-a împrumutat la bancherul Pop din Sibiu cu suma de 3.000 de florini pentru a plăti cheltuielile dele­gației în această misiune națională. De la împărat a primit doar asigurări că se va îngriji ca românii să beneficieze de egalitate în drepturi cu celelalte națiuni, iar Biserica Ortodoxă o să primească un statut egal cu al celorlalte biserici din imperiu. De la Innsbruck, ierarhul a plecat la Pesta unde a discutat cu liderii revoluției maghiare despre răspunsul împăratului și precizările pe care acesta le făcuse cu referire la ceea ce Parlamentul maghiar urma să oficializeze prin legi. „Cei ce ne-am dus la Pesta”, scrie Andrei Șaguna, „am avut a ne lupta prea mult în apărarea bărbaților noștri: Bărnuț, Iancu, Axente, Bariț, Balint, căci guvernul ardelean i-a descris pe ei de turburători la ministeriul unguresc. Și așa numai durerea mea, pentru asupririle cele nenumărate care frații noștri le sufereau acasă, precum și rugările naționalilor, ca să rămânem la Pesta, ne-au reținut pe noi acolo”.

O altă misiune diplomatică a ierarhului a fost în decembrie 1848, când a plecat cu o nouă petiţie a românilor la curtea imperială, şi la care împăratul a răspuns la fel de politicos: „Petiția credincioasei națiuni române o voi lua în exactă cumpănire și o voi rezolva în timpul cel mai scurt spre liniștirea voastră”. Andrei Șaguna consemna că „pentru cauza națională, pe atât și pentru cea mult cercatei bisericii noastre ortodoxe fiind îngrijat am compus și tipărit la Viena un document, Promemoria, în care am cerut reînființarea mitropoliei ortodoxe române din Transilvania”. La Carloviț, însă, mitropolia sârbă respinge această solicitare. Drumurile acestea ale diplomației l-au purtat pe Andrei Șaguna inclusiv în Țara Românească.

Pentru că într-o revoluție diplo­mația merge adeseori mână în mână cu lupta armată, facem precizarea, pe care o găsim în mai toate lucrările, fie volume de documente, fie monografii ale Revoluției din Transilvania de la 1848, că în Apuseni numeroși preoți s-au aflat în fruntea cetelor de moți, luptând pentru libertatea neamului român, iar în acele zile de glorie s-au născut și versurile care arătau implicarea preoțimii în revoluția românilor: „Sus pe vârful muntelui/ În cetatea Iancului/ De trei zile, de trei nopţi/ Cânt-o sută de preoţi/ Şi se roagă şi se închină/ Pentru tabăra română”. Nu trebuie uitate nici jertfele pe care preoții le-au făcut în aceste lupte, unii căzând pe câmpul de luptă, alții fiind uciși cu bestialitate ori torturați și întemnițați de maghiari.

În august 1849, în contextul în care operațiunile militare din Transilvania s-au terminat odată cu înfrângerea armatelor revoluției maghiare, Andrei Șaguna revine acasă și descrie intrarea sa în Transilvania astfel: „dela frontiera Ardealului până la Sibiu, m-au petrecut mulțimea de inteligenți (intelectuali - n.n.), bărbați onorați și popor, și eu plângeam amar căci prevedeam necazurile noastre”. Ierarhul anticipa că, odată cu înfrângerea revoluției maghiare, pentru români aveau să vină zile grele. Atitudinea sa împotriva revoluției maghiare și sprijinirea cauzei ro­mânești nu aveau să rămână fără urmări, iar persecuțiile maghiarilor care nu au uitat implicarea sa în acele evenimente, precum și susți­nerea și sfaturile pe care i le oferise lui Avram Iancu aveau să-l urmărească vreme de aproape trei decenii. Numeroși preoți, care în vremea revoluției se număraseră printre liderii mișcării armate din Apuseni, au început să fie arestați, iar Șa­guna a intervenit, solicitând auto­rităților imperiale să-i elibereze.

Implicare totală a preoţilor

Implicarea preoților în lupta națională din anii 1848-1849 a fost una totală și din toată inima. Preo­ții erau cei care strângeau semnături pentru jalbele către împărat, către guvernatorul Transilvaniei și în care solicitau drepturi pentru români. Acest lucru îl vedem consemnat într-o scrisoare a guvernatorului Transilvaniei către înaltul ierarh Șaguna în care românul era mustrat astfel: „Preoțimea română se ocupă cu ținerea de adunări secrete, participă la mașinațiuni politice și în acest scop nu numai colaborează la compunerea de asemenea petiții, ci întreprinde călătorii în cuprinsul țării și răspân­dește între locuitori petițiuni și adună subscrieri pentru ele. Spre mirarea mea am fost înștiințat că și Prea Sfinția Voastră influențați în același fel și că ați lua parte activă la convenirile acestea și la redactarea scrisorilor”. Andrei Șagu­na avea să răspundă, arătând jertfele „bravilor mei preoți”, cum îi numea pe clericii pe care-i păstorea. Preoții erau arestați și persecutați în continuare sub cele mai diverse și aberante pretexte, erau umiliţi şi abia apoi eliberaţi. În toate acele cazuri de batjocură, Andrei Șaguna avea să protesteze în scris și prin viu grai la guvernator și să ceară eliberarea acestor drepți păstori ai comunităților, se scria în revista „Familia” a lui Iosif Vulcan.

Mai puțin știut este episodul, redat tot de ierarhul Andrei Șaguna în memoriile sale, despre împrumutul de bani al liderilor români ai mișcării revoluționare de la 1848-1849 pentru a putea susține financiar lupta împotriva armatei revoluționare maghiare: „La istorisirea întâmplărilor mele din acest an 1852, nu pot uita perplexitatea în care bărbații noștri Axente, Iancu și Balint deveniră față cu datoriile bănești, care le-au făcut în anii 1848 și ’49 și nu aveau de unde să le plătească. (...) Veniră și la mine spre consultare, iar eu m-am întrepus pentru ei la guvernatorul Schwarzenberg, care era aplecat a ajutora pe bărbații noștri sus numiți”. Profitând de faptul că împăratul se afla într-o vizită în Bucovina, ierarhul împreună cu guvernatorul au mers acolo și au obținut de la acesta 24.000 de florini pentru plătirea datoriilor.

Așa cum se cunoaște, Avram Iancu și-a dus povara suferinței cu demnitate, în următoarele decenii. A mers prin satele Apusenilor, cântând din fluier și spunând că este doar umbra lui Iancu, și a făcut acest lucru până în ziua de 10 septembrie 1872 când a trecut la cele veșnice. În privinţa Mitropolitului Andrei Șaguna, poate cea mai bună concluzie îi aparține academicianului Mircea Păcurariu, care a spus cândva că „avem o mulțime de motive care cer imperios să nu-l uităm pe Şaguna, ci să ne amintim mereu cu veneraţie şi recunoştinţă de el, iar mormântul său de la Răşinari ar trebui să devină un loc de pelerinaj şi de închinare pentru ardeleni şi, în primul rând, pentru sibieni, aşa cum este Putna pentru toţi românii, dar mai cu seamă pentru moldoveni”. - un articol de Prof. dr. Dorin Stănescu pentru Ziarul Lumina

Avram Iancu, Crăișorul munților, devine, pe zi ce trece, o ființă esențial legendară. Acesta pare a fi paradoxul unor eroi: pe măsură ce moartea îi exilează în bolgiile neantului, ei par tot mai vii, transformați în legendă, iar comemorarea tinde a se preschimba în aniversare.  

A văzut lumina zilei în județul Alba, la Vidra de Sus, și a trecut întru eternitate la 10 septembrie 1872, în Hunedoara, Baia de Criș. La vârsta de 25 de ani, imediat după terminarea Războiului Naţional (1848-1849), Avram Iancu a intrat în legendă. Ne-a fost răpit la doar 48 de ani și de atunci rătăcește printre stele. Abia de-au trecut două veacuri, dar noi am știut dintotdeauna că este veșnic. „În soarta tristă a eroului său naţional”, scria în 1924 istoricul mărturisitor Ioan Lupaş, „poporul român ardelean se obişnuise a vedea însăşi icoana propriei sale vieţi sbuciumate, a propriilor sale lupte, pecetluite cu atâtea jertfe de sânge şi răsplătite cu atâtea speranţe înşelate” (Ioan Lupaş, Avram Iancu, Comunicare făcută în şedinţa Academiei Române la 8 Iunie 1924. Anuarul Institutului de Istorie Naţională, III, Cluj, 1924-1925, p. 29).

Când rememorăm viața și faptele, moartea și veșnicia unui erou sau ale unui martir, este firesc să reconstituim parțial, dacă este vorba de o cercetare preliminară, câteva repere din frământările, mentalul și muzica epocii, care se vor regăsi întotdeauna în destinul și misiunea liderilor. Așa că îl voi invoca și evoca din nou pe același istoric mărturisitor, academicianul Ioan Lupaş, fondator și codirector, alături de Alexandru I. Lapedatu, al Institutului de Istorie Națională din Cluj (1920-1945). Cel ce va fi alungat, în 1950, din Academia Română, alături de alţi 104 membri ai înaltului for academic, Ioan Lupaș, avea să scrie în prefața la Istoria Românilor, lucrare apărută la Sibiu în cinci ediții, începând din 1929 până în 1944, următoarele: „Însemnătatea Istoriei Naţionale ne dă posibilitatea cunoaşterii integrale a vieţii neamului nostru cu toate înfăţişările-i felurite, rezultate dintr-un lung proces istoric. Elementele care au contribuit la desfăşurarea acestui proces n-au dispărut în mormântul trecutului, ci multe din ele îşi continuă acţiunea, determinându-l şi în prezent” (Ioan Lupaş, Istoria Românilor, ediţiunea a XV-a, Ed. Dacia Traiană, Sibiu, 1944, Prefaţă la ediţiunea a V-a, Cluj, 25 Februarie 1929).  

Desigur, nu avem timp să descifrăm aceste „elemente”, cum le denumește Ioan Lupaș, care au contribuit la desfăşurarea procesului istoric, dar ele există, cu siguranță, și pot fi regăsite în acțiunile și speranțele politice ale lui Avram Iancu. Răsfoind însă însemnările înaintașilor, am descoperit într-unul din numerele revistei Transilvania din 1926, Anul 57, nr. 3, posibilitatea unei paralele extinse între ethosul unei persona­lități ca Petru Maior, ethosul lui Avram Iancu și ethosul lui Ioan Lupaş. Cu Biblia în minte, ca arhetip al istoriei, acești bărbați fenomenali au încercat să dea - scria autorul anonim -  „viaţă ideilor ducătoare la propăşire, nelăsându-se tulburaţi de aplauze şi de o glorie vremelnică, ascultând şoaptele cele mai intime ale sufletului lor şi oferind ce au mai bun maselor, spre cugetare”. Toți au fost pătrunşi de credința că Historia magistra vitae est (Istoria este învăţătoarea vieţii), dar şi că Historia magistra mundi est (Istoria este învăţătoarea lumii), („Transilvania”, Anul 57, Martie 1926, Nr. 3, Sibiu, p. 1).

Dar numai Avram Iancu, deși înfrânt, pare a avea conștiința că este unul din oamenii providențiali ai neamului, credință pe care o va lăsa ca moștenire, printr-un Testament olograf, scris cu cerneală neagră și datat 20 decembrie 1850: „Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Câmpeni, 20 decembrie, Avram Iancu, avocat” (Testamentul olograf al lui Avram Iancu, predat de familia Raţiu Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, 2015).

Am citit ce scria Xenopol în Istoria românilor din Dacia Traiană (6 volume) despre Avram Iancu. Am citit ce scria Iorga în Istoria românilor (10 volume) despre Avram Iancu. Am citit și ce scria Constantin C. Giurescu în Istoria românilor (3 volume) despre Avram Iancu. Marii noștri istorici repetau, din păcate, din punctul meu de vedere, aceleași informații, fără prea multe ghilimele.

Un singur istoric, unul din marii noștri istorici contemporani, academicianul Ioan Aurel Pop, reu­șește să regăsească suflul romantic și revoluționar pașop­tist reloaded, atunci când vorbește despre „Crăi­șorul munților”, în cadrul conferinţei intitulate „Epoca lui Avram Iancu”, parte a manifestărilor culturale organizate de Primăria Municipiului Bistriţa, sub denumirea de „Ateneul de Bistriţa”.

 Iată un fragment exemplar din discursul academicianului Ioan Aurel Pop, preșe­dintele Academiei Române: „Spiritul lui Avram Iancu străbate anii şi va străbate multe secole de acum înainte, cel puţin atâta timp cât va exista poporul român şi atâta timp cât se va vorbi româneşte, fiindcă el este erou naţional şi este aşezat de mult în panteonul naţional, acolo unde stau sfinţii naţiunii...”.

Recitind câteva scrieri de odinioară, descopăr cum discursul academicianului Ioan Aurel Pop pare a continua și aprofunda gândurile lui Octavian Goga, care  nota că Avram Iancu „este soldatul conș­ti­­ent al ideii naționale, a cărui spadă lovește de la înălțimea unor principii imutabile, de acord cu catehismul epocii lui”. Acest poet, publicist, vicepreşedinte al Academiei Române (1 iunie 1929 - 30 mai 1932), politician român, prim-ministru al României în perioada 29 decembrie 1937 - 10 februarie 1938 - este vorba de Octavian Goga, acuzat și interzis, de-a lungul timpurilor -, avea să imagineze, la un moment dat, o scenă aproape homerică, de intensă vibrație națională, cu care aș vrea să închei glosele mele pe margi­nea Istoriilor neamului: „Sub ocrotirea munților neînvinși, la lumina unui foc, țăranul din Vidra, Avram Iancu, și generosul boier muntean Bălcescu urzeau pentru întâia oară, pe urmele mortului de la Turda, Horia, visul unirii tuturora. Până târziu, după venirea rușilor în țară, el a fost un factor activ al echilibrului politic, chibzuit și desfăcut de prejudecăți, neavând alt punct fix în cugetarea lui decât soarta integrală a neamului”. Gânduri, cuvinte, propoziții care nu ar trebui să fie atacate niciodată de amnezii istorice (Octavian Goga, Avram Iancu). - un articol de Prof. dr. Narcis Zărenescu pentru Ziarul Lumina




ACTUALITATEA religioasă
STIRI INTERNE - Mai 2024
 
Întemeietorii Schitului Prodromu propuși spre canonizare

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit la 20 mai la Reședința Patriarhală din București, prilej cu care Patriarhul Daniel a anunțat că întemeietorii Schitului Prodromu sunt propuși spre a fi canonizați de Patriarhia Ecumenică: Nectarie Protopsaltul și Nifon Prodromitul. Cel mai important punct de pe ordinea de zi a ședinței a fost aprobarea textelor liturgice ce vor însoți propunerea de canonizare a Cuviosului Nectarie Protopsaltul transmisă către Patriarhia Ecumenică.

„Acest Nectarie Protopsaltul, sau Nectarie Vlahul, a fost unul din cei mai mari isihaști români care au viețuit la Sfântul Munte Athos”, a explicat Părintele Patriarh Daniel. „Este îndeobște cunoscut și apreciat nu doar de românii din Athos, ci și de alți viețuitori din alte etnii și, de asemenea, am văzut receptivitate din partea Patriarhiei Ecumenice, deoarece și ei au zis că a fost un mare cântăreț, s-a mai numit și Privighetoarea Sfântului Munte Athos.” Preafericirea Sa a relatat că, în urma unor discuții din interiorul Comisiei Liturgice de Canonizare a Patriarhiei Ecumenice, s-a ajuns la decizia de a pregăti canonizarea a patru părinți athoniți de origine română: pe lângă părinții Dionisie Ignat, Petroniu Tănase și Nectarie Protopsaltul, va fi pregătită și canonizarea Cuviosului Nifon, întemeietorul Schitului românesc Prodromu din Sf. Munte Athos. Racla de argint pentru moaștele Cuviosului Dionisie Ignat este gata, iar cea pentru Cuviosul Petroniu Tănase este în lucru, a mai anunțat Patriarhul României.

Un memorial pentru 14.000 de soldați morți în Al Doilea Război Mondial

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea nemțeană Brusturi a fost construită pe locul unei conflagrații care a avut loc în urmă cu 80 de ani și care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de soldați români, ruși și germani, într-o singură noapte. În cinstea lor, mănăstirea pregătește un memorial care va fi sfințit de sărbătoarea Înălțării Domnului, când sunt pomeniți eroii naționali. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Potrivit starețului Siluan Antoci, au fost descoperite peste 500 de nume din arhive, unii dintre ei nefiind pomeniți niciodată. Așezământul monahal din localitatea nemțeană Brusturi a fost înființat drept schit la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 1992, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și ridicat la rang de mănăstire în anul 2007.

Atelierele Patriarhiei pregătesc șapte racle pentru sfinți a căror canonizare va fi proclamată în 2025

Atelierele Patriarhiei Române vor realiza șapte racle pentru moaștele unor sfinți a căror proclamare are loc în 2025, când Patriarhia Română își serbează Centenarul. Raclele sunt destinate moaștelor părinților Dionisie Ignat, Petroniu Tănase și Nectarie Vlahul din Sfântul Munte Atos, Sofian Boghiu și Dumitru Stăniloae din București și Cleopa și Paisie de la Sihăstria. Anunțul a fost făcut de Arhim. Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal pentru Atelierele Patriarhiei Române, în emisiunea Forum Cultural difuzată în 11 mai la Trinitas TV. La Atelierele Patriarhiei Române au fost realizate și toate obiectele liturgice necesare la Sfințirea Altarului Catedralei Naționale în 2018: chivotul de mari dimensiuni după macheta Catedralei Naționale, seturile de sfinte vase, crucile, sfeșnicele, evangheliile. Toate obiectele liturgice folosite la Sfințirea Altarului Catedralei Naționale în noiembrie 2018 au fost realizate la Atelierele Patriarhiei Române. 

Biserica Sf. Trei Ierarhi din Iași și Catedrala din Argeș, propuse de România pentru Patrimoniul UNESCO  

Castelele Peleș și Pelișor, foste închisori comuniste, Bisericile „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Argeșului și Peștera Movile de lângă Mangalia sunt monumentele înscrise în Lista indicativă a României. „Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, a transmis către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO formularele pentru cele patru bunuri – trei culturale și unul natural – care, prin calitățile excepționale ce fundamentează valoarea culturală sau naturală, au potențialul de a fi recunoscute la nivel internațional pentru importanța pe care o au pentru generațiile prezente și viitoare”, menționează sursa citată. Dintre fostele închisori comuniste, au fost înscrise în Lista Indicativă: Fortul 13 de la Penitenciarul Jilava și Penitenciarele de la Pitești, Râmnicu Sărat, Făgăraș și Sigetu Marmației. România are în lucru pregătirea dosarului transnațional de nominalizare, împreună cu Bulgaria, Croația și Serbia, pentru Frontierele Imperiului Roman – Limesul Dunărean, segmentul estic. De asemenea, se află în evaluare două dosare de nominalizare pentru care Comitetul Patrimoniului Mondial urmează să ia o decizie în cadrul celei de-a 46-a reuniuni din India, în luna iulie 2024: Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia. Conform Institutului Național al Patrimoniului, Lista indicativă este un inventar de monumente construite sau naturale situate pe teritoriul fiecărei ţări Parte a Convenţiei Patrimoniului Mondial, considerate ca fiind susceptibile de a fi înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Biblioteca Sf. Sinod și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității au încheiat un acord de cooperare

Acesta vizează organizarea de evenimente științifice, simpozioane, expoziții, conferințe, precum și colaborare în domeniul cercetării, prin elaborarea de diverse lucrări științifice. Protocolul a fost semnat, la sediul Bibliotecii Sf. Sinod, de Arhim. Policarp Chițulescu, directorul instituției, și de Constantin Buchet, Președintele Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Constantin Buchet și Sorin Mărgărit, Adrian Petcu și Florin Homorean, membri ai Colegiului CNSAS, au vizitat Palatul Bibliotecii Sf. Sinod și colecțiile instituției, care le-au fost prezentate de Arhim. Policarp Chițulescu. Biblioteca Sfântului Sinod a fost înființată în 1877. Din 1912, instituția funcționează în Palatul Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim. CNSAS, instituție aflată sub controlul Parlamentului României, a fost înființat  prin Legea nr. 187/07.12.1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității ca poliție politică. 

Preoții Dumitru Stăniloae și Andrei Scrima, pomeniți de Mitropolitul libanez Efrem la Mănăstirea Cernica

Mitropolitul libanez Efrem de Tripoli, Al-Koura și împrejurimi (Patriarhia Antiohiei) i-a pomenit la începutul lunii mai pe Preoții Dumitru Stăniloae și Andrei Scrima, la Mănăstirea Cernica. La slujba de pomenire au participat Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop vicar patriarhal al Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient care are în grijă comunitatea arabă din București, Preotul Profesor Porphyrios Georgi de la Institutul Teologic al Universității din Balamand și Protosinghelul Vasile Pârjol, Starețul Mănăstirii Cernica. IPS Efrem și-a amintit că l-a întânit personal pe Părintele Andrei Scrima la „Mănăstirea Sf. Gheorghe din Deir el Harf, munţii Libanului. Pr. Andrei Scrima era părintele duhovnic al obștii monahale”. „Îmi amintesc foarte bine când era dânsul acolo, eu eram student, și îmi amintesc foarte bine când am participat la întâlniri în care explica Evanghelia după Ioan. Slavă lui Dumnezeu că ne-a dat acest prilej să înălțăm rugăciunile noastre pentru odihna sufletelor Pr. Dumitru Stăniloae și Pr. Andrei Scrima”. Preotul Porphyrios Georgi a mărturisit că: „Noi l-am cunoscut pe Părintele Stăniloae prin studenții noștri antiohieni care au studiat la București și am avut ocazia să citim opera lui care a fost tradusă în diferite limbi. Fără îndoială, toți cei care l-au cunoscut pe Pr. profesor Dumitru Stăniloae sunt de acord că prezența lui a fost una de mărturie vie a credinței ortodoxe și viața lui a fost una de mărturisire vie a credinței”. „Noi ne bucurăm, ca profesor la Institutul Teologic al Universității din Balamand, că un preot căsătorit, dogmatist, va fi declarat și canonizat sfânt. Asta este pentru noi o mare bucurie”, a mărturisit Pr. Porphyrios. După slujba de pomenire, Mitropolitul Efrem a vizitat bisericile de la Mănăstirea Cernica și muzeul așezământului monahal.

2025 va fi declarat Anul național al copilului

„România este acasă pentru aproape 4 milioane de copii, iar 1 din 5 cetățeni români este copil. Copiii reprezintă viitorul societății noastre și este crucial să le asigurăm un mediu favorabil pentru dezvoltare și afirmare”, a transmis Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Totodată, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a depus un proiect de lege prin care Administrația Publică Centrală și Locală vor fi obligate să îi consulte pe tineri în procesul decizional. Cel de-al doilea proiect de lege a fost înaintat prin colaborarea cu UNICEF, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil și World Vision. „Copiii nu sunt doar beneficiarii deciziilor de astăzi, ci și factori decisivi pentru o dezvoltare sustenabilă. Sper că toți colegii parlamentari vor vota aceste inițiative, oferindu-le celor mici ocazia de a contribui la deciziile care privesc viitorul lor”, a mai spus ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Ambele proiecte legislative au fost depuse în Parlamentul României.

 

Linkuri la știri:
Federația Filantropia a devenit membră a rețelei europene de organizații sociale Eurodiaconia - Basilica
Simpozionul Dumitru Stăniloae de la Iași - Basilica

 

Sursa știri: basilica.ro



STIRI EXTERNE - Mai 2024
 

SERBIA: Episcopia Daciei Felix, comunicat în contextul restricționării accesului Patriarhului Serbiei în Kosovo

Biroul de presă al Episcopiei Daciei Felix a transmis un comunicat referitor la anunțul, publicat marți pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Sârbe, despre restricționarea accesului în provincia Kosovo pentru Patriarhul Porfirie al Bisericii Ortodoxe Sârbe și mai mulți ierarhi sârbi. „Ne exprimăm mâhnirea cu privire la cele întâmplate, dar și tristețea față de faptul că Biserica Ortodoxă Sârbă și credincioșii acesteia au devenit victime colaterale ale neînțelegerilor ivite pe plan politic”, transmite Episcopia Daciei Felix. „În aceste momente de incertitudine și tensiune, cu nădejdea că «Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce-L iubesc» (Romani 8, 28), ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, «pacea noastră» (Efeseni 2, 14), să dăruiască înțelepciune și înțelegere factorilor de decizie politici, dar și sprijin, speranță și mângâiere tuturor clericilor și credincioșilor ortodocși sârbi afectați de aceste neînțelegeri”, se mai afirmă în comunicatul Episcopiei Dacia Felix. Patriarhul Porfirie și mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe au fost împiedicați de autoritățile kosovare să treacă granița în Provincia Kosovo, pentru a participa la sinodul anual, organizat în mod tradițional la Mănăstirea Peć, fostă reședință patriarhală. În comunicatul Patriarhiei Serbiei referitor la această situație se face apel către factorii internaționali care pot gestiona situația din Kosovo să ia atitudine și „să facă tot ce le stă în putință pentru a pune capăt încălcării flagrante a drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale poporului sârb”. Episcopia Daciei Felix este eparhie a Bisericii Ortodoxe Române dedicată românilor din comunitățile istorice din Serbia – Voivodina (Banatul Sârbesc) și Timoc.

Anul viitor toți creștinii serbează Paștile la aceeași dată

Toate confesiunile creștine vor serba Învierea Domnului la aceeași dată în 2025, în ziua de 20 aprilie. Acest lucru se întâmplă atunci când prima lună plină de după echinocţiul de primăvară apare târziu, după 3 aprilie. Tot în 2025 se împlinesc 1.700 de ani de la întrunirea primului sinod ecumenic al Bisericii creștine, în cadrul căruia s-a stabilit modul de calculare a datei Paștilor. Ulterior, începând cu 1582, au fost adoptate diferite calendare și revizuiri la acestea care au făcut să existe anual două date de celebrare a Paștilor care coincid arareori. Recent, în spațiul public s-au exprimat unele opinii privind adoptarea unei date comune pentru toți creștinii. Cum se calculează data Paștilor? Criteriile fixate la Sinodul de la Niceea din anul 325 pentru calcularea datei Paștilor sunt următoarele:

  1. Paştele se va serba întotdeauna duminica (ziua Învierii Domnului)
  2. Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (20 martie)
  3. Când 14 Nisan (din calendarul iudaic) sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară cade duminica, Paştele creștin va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştele iudaic, dar nici înaintea acestuia.

BULGARIA: Ierarhi români și bulgari s-au unit în rugăciune la 10 ani de la întronizarea Mitropolitului Naum de Ruse

Mai mulți ierarhi români și bulgari au serbat duminică, prin rugăciune, un deceniu de la întronizarea Mitropolitului Naum de Ruse. Înaltpreasfințitul Părinte Naum a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Ruse, Bulgaria. Din soborul de nouă ierarhi au făcut parte Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, Episcopul Galaction al Alexandriei și Teleormanului și Episcopul Petroniu al Sălajului. Din delegația română a făcut parte și Arhim. Mihail Muscariu, starețul Mănăstirii Comana din județul Giurgiu. Dintre ierarhii bulgari, s-au alăturat în slujire Mitropolitul Iacov de Dorostol, Episcopul Tihon de Tiveriopolis, Episcopul vicar Sionie de Veliciki și Episcopul vicar Macarie de Glavinița. Mitropolitul Naum de Ruse s-a născut în 1968 la Varna și a absolvit Academia Teologică „Sf. Clement al Ohridei” din Sofia. A primit darul arhieriei în 2007, iar în 2014 a fost ales în demnitatea de Mitropolit de Ruse. Instalarea a avut loc în 5 aprilie 2014.

ITALIA: Cum a ajuns Episcopia Română a Italiei să aibă aproape 500 de comunități în doar 16 ani

La 16 ani de la înființare, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei are în Peninsulă 478 de unități pastoral-misionare, dintre care 278 au statut de parohie. Comunitățile sunt slujite de 310 preoți și 25 diaconi. 62 de parohii au lăcașuri de cult în proprietate. Înființarea episcopiei a fost aprobată în ultima sesiune sinodală prezidată patriarhul Teoctist, în iunie 2007, și a devenit efectivă prin înscăunarea episcopului chiriarh în data de 8 mai 2008. La momentul fondării, existau deja câteva zeci de parohii. Prima parohie ortodoxă română apare în Italia în anul 1975. Înainte de ’89 erau doar patru parohii în Italia. În 1990 au început să emigreze mai mulți români și așa s-au constituit încă patru parohii până în 1998. Ulterior, prezența românilor a luat amploare. Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale a luat act de fenomen și l-a delegat, în 2004, pe episcopul vicar Siluan (actualul chiriarh) să se ocupe exclusiv de zona Italiei. În 2004, comunitatea românească din Italia deja număra 34 de parohii. La început se acopereau regiuni mari: Lombardia avea un singur preot, apoi Piemonte alt preot, Puglia-Basilicata alt preot și Toscana alt preot. În perioada de vicariat, s-au făcut eforturi pentru recunoașterea juridică a comunității, la nivel central. După 2008, odată cu înființarea Episcopiei, statul italian s-a raportat diferit la instituție și s-au făcut progrese importante pe diferite paliere. După integrarea României în UE, numărul a crescut de la an la an ajungând la cele 478 de comunități, organizate, în prezent, în 26 de protopopiate. Aici se încadrează și cele opt mănăstiri din eparhie. La ora actuală, aproximativ 1.200.000 români trăiesc în Italia.

TURCIA: Spiritualitatea ortodoxă nu cunoaște utopia Învierii fără Cruce, nici pesimismul Crucii fără Înviere

„Spiritualitatea ortodoxă nu cunoaște utopia Învierii fără Cruce, nici pesimismul Crucii fără Înviere”, transmite Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în enciclica sa de Sfintele Paști. În mesajul său de Paște, Sanctitatea Sa Bartolomeu subliniază că în spiritualitatea ortodoxă „răul nu are ultimul cuvânt în istorie”, iar credința în Înviere „se manifestă ca mijloc în lupta împotriva prezenței răului în lume și a consecințelor sale, funcționează ca o forță dinamică de transfigurare”. Totodată, Patriarhul Ecumenic semnalează că în conștiința ortodoxă „nu există loc pentru capitulare în fața răului sau pentru indiferență cu privire la evoluția realităților umane”. Patriarhul Constantinopolului reamintește tuturor că „cea mai profundă și suprema expresie a propriei noastre libertăți” este de fapt credința în Înviere. Patriarhul Ecumenic utilizează enciclica sa și ca prilej de rugăciune pentru Dumnezeu „să dăruiască pace lumii, să ne lumineze calea spre tot lucrul cel bun și plăcut Acestuia”.

ISRAEL: Patriarhul Ierusalimului proclamă Învierea și face apel la încetarea ostilităților în Țara Sfântă

Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a transmis miercuri un mesaj pascal în care proclamă Învierea și face apel la încetarea tuturor ostilităților din regiune – „în primul rând în Gaza, în întreaga Țară Sfântă și în Orientul Mijlociu”. „Astăzi, Biserica lui Hristos proclamă lumii Evanghelia bucuriei de nedescris. Ea proclamă până la marginile pământului Învierea Întemeietorului și Mântuitorului său, Iisus Hristos, Nazarineanul, Răstignitul. Iisus Hristos, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Întrupat din Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, născut în trup și arătat pe pământ”, transmite Patriarhul Ierusalimului. Apostolii Săi, înțelepțiți de Duhul Sfânt, au „sădit” până la marginile pământului Biserica, despre care Hristos a promis că „porțile iadului nu o vor birui” (Matei 16:18). Patriarhul Teofil al III-lea îl citează pe Sf. Ap. Pavel, care scrie că „Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine însuși, nesocotindu-le greșelile lor și punând în noi cuvântul împăcării” (2 Cor. 5, 19) și afirmă că „această lucrare de reconciliere este realizată de Trupul Său, Biserica, de-a lungul secolelor în întreaga lume”.

„Biserica Ierusalimului, Maica Bisericilor, cea dintâi care a primit iertarea păcatelor prin Înviere, face aceasta în locurile de pe pământ unde Hristos S-a arătat în trup. Celor de aproape și de departe li se propovăduiește pacea, mai ales în aceste vremuri dificile, în care războiul face ravagii în lume și distruge nu numai proprietăți și locuințe, ci și vieți omenești”, scrie Preafericitul Părinte Teofil al III-lea. „Din aceste locuri, și anume de la Sfântul Mormânt dătător de viață, de unde a răsărit lumina vieții și unde se celebrează Dumnezeiasca Liturghie a Învierii Pascale, Biserica Ierusalimului face apel la încetarea tuturor ostilităților, în primul rând în Gaza, în întreaga Țară Sfântă și în Orientul Mijlociu.” „De asemenea, face apel la unitatea Bisericilor Ortodoxe în legătura păcii și la mărturia unificatoare pentru lumea suferindă, care așteaptă cu nerăbdare acest lucru”, continuă Patriarhul Ierusalimului. „Păstoriților din jurisdicție – din Israel, din Iordania, din statul palestinian, din Qatar și pelerinilor din întreaga lume, Biserica Ierusalimului le adresează salutul pascal Hristos a înviat! și afirmația de biruință a Mântuitorului: Bucurați-vă, Eu am biruit lumea! (Ioan 16, 33).

 

Linkuri la știri:

Acad. Ioan-Aurel Pop a explicat românilor din Franța rolul credinței, al limbii și al istoriei în vindecarea sufletească - Basilica
Lumina Sfântă a fost primită la Mormântul Domnului la ora 14:13 - Basilica



ORTODOXIA (dreapta credinţă)
Sfânta Scriptură
Femeile mironosite - modele de credinta si evlavie pentru femeile crestine
 

Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor) Marcu 15, 43-47; 16, 1-8

În vremea aceea a venit Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care aștepta și el Împărăția lui Dumnezeu, și, îndrăznind, a intrat la Pilat și a cerut trupul lui Iisus. Iar Pilat s-a mirat că Iisus a murit așa curând și, chemând pe sutaș, l-a întrebat dacă a murit de mult. Deci, aflând de la sutaș, a dăruit lui Iosif trupul. Atunci Iosif, cumpărând giulgiu și coborându-L de pe cruce, L-a înfășurat în giulgiu și L-a pus într-un mormânt care era săpat în stâncă și a prăvălit o piatră la ușa mormântului. Iar Maria Magdalena și Maria, mama lui Iosi, priveau unde L-au pus. Și, după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, și Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. Și dis-de-dimineață, în ziua cea dintâi a săptămânii, pe când răsărea soarele, au venit la mormânt; și ziceau între ele: Cine ne va prăvăli nouă piatra de la ușa mormântului? Dar, ridicându-și ochii, au văzut că piatra fusese răsturnată; căci era foarte mare. Și, intrând în mormânt, au văzut un tânăr șezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veșmânt alb, și s-au spăimântat. Iar el le-a zis: Nu vă înspăimântați! Căutați pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus. Dar mergeți și spuneți ucenicilor Lui și lui Petru că va merge în Galileea mai înainte de voi; acolo Îl veți vedea, după cum v-a spus vouă. Și, ieșind, au fugit de la mormânt, căci erau cuprinse de frică și de uimire, și nimănui nimic n-au spus, căci se temeau.

În Săptămâna Luminată de minunea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care se actualizează duhovnicește an de an, ne-am bucurat cu toții de cel mai mare praznic al creștinătății, Sfintele Paști, mărturisindu-ne încă o dată dreapta credință strămoșească prin cunoscutul salut pascal: Hristos a înviat! Adevărat a înviat!, pe temeiul mărturiilor demne de crezare ale celor care s-au învrednicit să-L vadă de mai multe ori, cu propriii ochi, pe Hristos Cel răstignit și înviat, în decursul celor 40 de zile, cât timp a mai zăbovit alături de ei, înainte de Înălțarea Sa la ceruri. Este vorba, în primul rând, despre cei 11 ucenici, cărora Domnul Iisus li S-a arătat în prima și a opta zi după Înviere, spre seară, împărtășindu-le darul păcii și pe Însuși Duhul Sfânt; apoi despre alți ucenici, precum Luca și Cleopa, cărora, tâlcuindu-le Scripturile referitoare la Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului, le-a deschis mintea și ochii ca să-L poată recunoaște la Cina din Emaus (cf. Lc 24, 30-31); despre scepticul Apostol Toma, care nu s-a sfiit să-și declare îndoiala cu privire la Învierea Domnului său, rostind celebrele cuvinte ce i-au atras ulterior - pe nedrept însă - apelativul de „necredinciosul”: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”  (In 20, 25), dar și despre Sfântul Apostol Pavel, fostul prigonitor al primilor creștini, căruia Hristos Cel înviat și înălțat la ceruri i S-a arătat pe drumul Damascului (FA 9, 3-6), trimițându-l să propovăduiască Evanghelia Împărăției și neamurilor de pe continentul european, lucrare misionară extrem de importantă, reflectată parțial în valoroasele epistole ce-i poartă numele.

Însă oricâtă evlavie și apreciere am avea față de Sfinții Apostoli, pe a căror temelie (cf. Ef 2, 20) Hristos Și-a zidit Biserica, în ziua Cincizecimii, prin pogorârea Duhului Sfânt, trebuie să recu­noaștem că cele dintâi vestitoare ale Învierii Domnului au fost femeile mironosițe sau purtătoarele de mir, cărora Sfinții Părinți le-au dedicat Duminica a treia după Sfintele Paști, în semn de prețuire și de cinstire a lor din partea dreptcredincioșilor creștini. Prin urmare, astăzi, suntem invitați să medităm cu toții la dragostea, curajul și devotamentul celor nouă sau zece femei mironosițe, care-L slujiseră pe Mântuitorul atât în timpul vie­țuirii Sale pămân­tești, prin asigurarea celor necesare traiului zilnic, cât și în momentele dramatice ale Sfintelor Pătimiri, culminând cu răstignirea de pe Crucea Golgotei și îngro­parea trupului Său neîn­suflețit în Grădina Ghetsimani. Câteva dintre ele, menționate în mod expres în Sfintele Evanghelii - Maria Magdalena (cf. In 19, 1); Maria lui Cleopa (cf. In 19, 25); Maria, mama lui Iacov și a lui Iosi (cf. Mt 27, 56); Salomeea (cf. Mc 16, 1), mama celor doi frați, Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu; Ioana (cf. Lc 24, 10), soția lui Huza, un iconom al regelui Irod Antipa (Lc 8, 3; 24, 10) -, s-au dovedit a fi mai curajoase și mai hotărâte decât cei 11 ucenici, urmându-L pe Domnul Hristos până sub brațele Crucii și jelindu-L pentru faptul că a trebuit să îndure răutatea conaționalilor Săi și durerile unei morți cumplite provocate de răstignirea pe lemn.

Pătimirile și moartea Învățătorului - întristarea și dezamăgirea ucenicilor

Fiecare dintre noi știe, din experiență personală, că moartea unei persoane dragi - mai ales când aceasta pleacă dintre noi îna­inte de vreme - provoacă multă durere și suferință sufletească, fiind conștienți că nu ne vom mai întâlni cu ea, pe pământ, niciodată. Referitor la Domnul nostru Iisus Hristos, ne amintim că, înainte de Sfintele Sale Pătimiri, El le precizase ucenicilor că era absolut necesar să Se întoarcă la Dumnezeu-Tatăl pentru a le pregăti și lor lăcașuri în Împărăția cerurilor (cf. In 14, 2-3) și, prin urmare, nu se cuvenea să fie triști din pricina celor ce urmau să se întâmple. Însă această întoarcere la Tatăl nu se putea produce decât prin moarte și înviere. Dacă cea dintâi, adică moartea biologică, era pe înțelesul tuturor, învierea cuiva din morți, prin propria sa putere, părea de neimaginat și, în consecință, de necrezut. E drept că ucenicii fuseseră martori la săvârșirea de către Mântuitorul a celor trei învieri din morți (a fiului văduvei din Nain, a fiicei lui Iair din Capernaum și a lui Lazăr din Betania), dar nu s-au gândit nici o clipă că ar putea învia El Însuși; mai curând se așteptau ca Domnul Iisus, recurgând la puterile Sale supranaturale, să întreprindă ceva pentru a scăpa de arest, tortură și moarte. N-au putut înțelege de ce a acceptat toate acele suferințe, despărțindu-Se de ei într-o manieră atât de jalnică și umilitoare, precum răstignirea pe Cruce, asemenea unui răufăcător. Din această pricină, durerea și tristețea despărțirii de Cel ce le-a fost ­Dascăl și Părinte duhovnicesc, timp de trei ani și jumătate, erau amplificate acum, după tragicul eveniment, de confuzie, revoltă interioară și dezamăgire, ceea ce explică, într-un fel, lașitatea de care au dat dovadă când și-au abandonat Învățătorul în Grădina Ghetsimani, risipindu-se în întunericul nopții de frica ostașilor trimiși de mai-marii templului ca să-L aresteze pe Iisus.

Din relatările Sfinților Evan­gheliști știm că Mântuitorul a murit în ziua de vineri, la ceasul al nouălea, adică în jurul orei 15:00, după-amiază. Aflând despre aceasta, Iosif din Arimateea - „ucenic al lui Iisus, dar într-ascuns, de frica iudeilor”  (In 19, 38) - s-a dus la guvernatorul Pilat și l-a rugat să-i permită a ridica trupul Domnului de pe Cruce pentru a-L înmormânta. Se știe că ziua - la evrei, ca și la creștini - începe de cu seară, iar în Sfânta Evanghelie se spune că ziua sâmbetei aceleia era mare (cf. In 19, 31), deoarece atunci se prăznuiau Paștile iudaice și, drept urmare, nu se cuvenea ca trupurile celor răstigniți să rămână țintuite pe cruce. În aceste circumstanțe, ostașii romani au fost nevoiți să grăbească moartea celor doi tâlhari, prin zdrobirea fluierelor picioarelor, însă, când au privit spre Iisus, și-au dat seama că Acesta murise deja, motiv pentru care s-au mulțumit să-I străpungă cu sulița coasta dreaptă. Atunci a curs din trupul Său sânge și apă, cele două elemente chimice care confirmă moartea biologică a omului, dar care, în ceea ce-L privește pe Mântuitorul, capătă valoare de simbol, apa prefigurând Taina Botezului săvârșit în numele lui Hristos, iar sângele, Sfânta Euharistie, din care se împărtășesc dreptcre­dincioșii creștini la Sfânta Liturghie.

După ce L-au coborât de pe Cruce, doi ucenici proveniți din rândul cărturarilor farisei, Iosif din Arimateea și Nicodim - „cel care venise la Iisus mai înainte, noaptea”  (In 19, 39) -, I-au înfă­șurat trupul în giulgiu curat de in, peste care au turnat un amestec de smirnă și aloe, apoi L-au pus într-un mormânt nou, săpat în stâncă, pe care Iosif și-l pregătise pentru sine (cf. Mt 27, 60). Însă, din pricina grabei, cei doi n-au putut împlini întreg ritualul înmormântării, fiind preocupați doar de îngroparea în sine și protejarea trupului Domnului de o eventuală profanare, prin astuparea mormântului cu o lespede mare de piatră. Alături de aceștia s-au aflat, firește, Preasfânta Lui Maică, împreună cu ucenicul Ioan, căruia îi fusese încredințată spre ocrotire de către dumnezeiescul ei Fiu, și sfintele femeile miro­nosițe, care nu și-au împu­ținat nici o clipă dragostea și pre­țuirea față de Mântuitorul Hristos, fiind prezente de la începutul calvarului până la punerea în mormânt a trupului lui Iisus.

Dragostea, curajul și fidelitatea mironosițelor, răsplătite cu darul bucuriei

Deși erau triste și îndurerate, femeile mironosițe nu și-au uitat îndatoririle morale față de Cel îngropat și, drept urmare, s-au îngrijit să cumpere miresme de mare preț - niște uleiuri esențiale, extrase din plante frumos mirositoare, extrem de scumpe, aduse din țări îndepărtate, precum India și Persia -, pentru completarea ­ritualului înmormântării. Astfel, după ce a trecut ziua sâmbetei, când s-au odihnit după Lege (cf. Lc 23, 56), au plecat, în zorii zilei de duminică, spre mormânt, ca să ungă cu miresme trupul Domnului Iisus. Posomorâte și preocupate de ceea ce se întâmplase în urmă cu două zile, se întrebau pe drum: „Cine ne va prăvăli nouă piatra de la ușa mormântului?”  (Mc 16, 3). Însă, când s-au apropiat de locul îngropării, au văzut că piatra fusese deja răsturnată. Oare cine o îndepărtase? Să o fi făcut o terță persoană, pentru ca Mântuitorul să poată ieși din mormânt, după ce Își va fi revenit dintr-un presupus leșin, cum au îndrăznit să susțină unii contestatari ai Învierii? Să fi intervenit El Însuși, pentru a-Și demonstra încă o dată puterile supranaturale, spre uimirea tuturor? Nicidecum! Pentru că, așa cum tâlcuiesc Sfinții Părinți, în momentul în care Domnul Hristos Și-a încredințat duhul Părintelui ceresc (cf. Lc 23, 46), El a coborât la iad cu sufletul Său omenesc îndumnezeit, ca să-i scoată la lumină pe toți cei din veac adormiți cu credința și nădejdea în venirea lui Mesia. În acest răstimp, trupul Său, care nu s-a despărțit niciodată de Dumnezeirea Sa, S-a odihnit în mormânt până într-un moment pe care nu-l cunoaștem, dar, sigur, în primele ore ale zilei de duminică, când s-a reunit cu sufletul, atunci petrecându-se efectiv minunea Învierii Sale din morți. Trupul I s-a umplut de dumnezeiasca slavă, ca, odinioară, pe Muntele Taborului, și cu acest trup transfigurat, adică duhovnicesc sau pnevmatizat, a ieșit Domnul Hristos din mormânt, fără a-i strica pecețile, în sensul că a penetrat stânca de piatră, ca și cum ar fi fost imaterială.

Prin urmare, cel care a răsturnat piatra tombală n-a fost Iisus, ci un înger al Domnului, care a procedat astfel pentru a facilita intrarea femeilor mironosițe în mormânt și a se putea constata, prin simțul văzului, lipsa trupului lui Iisus. De altfel, îngerul, așteptându-le în interiorul mormântului, le-a întâmpinat cu cuvintele: „Nu vă înspăimântați! Căutați pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus” (Mc 16, 6), de unde vedem că cea dintâi persoană care a confirmat minunea, rostind cuvântul „A înviat!”, a fost un înger al lui Dumnezeu; de la el au preluat femeile mironosițe vestea cea bună a Învierii lui Hristos, adeverită, la scurt timp, și de întâlnirea cu Cel înviat, veste pe care au trans­mis-o, cu bucurie și convingere, ucenicilor Domnului, care stăteau închiși într-o încăpere de frica iudeilor (cf. In 20, 26). Acestora, Iisus li S-a arătat aievea abia spre seară, când a intrat prin ușile încuiate și le-a împărtășit darul păcii, risipindu-le frica și îndoiala din suflete, după care, suflând asupra lor și zicând: Luați Duh Sfânt! (cf. In 20, 22), le-a dăruit puterea de a ierta păcatele tuturor celor ce, prin pocăință, aveau să primească botezul în numele Său, devenind creștini.

Pentru dragostea, fidelitatea, curajul și devotamentul față de El, manifestate până la capăt, femeile mironosițe au fost răsplătite de către Mântuitorul înviat cu darul bucuriei (cf. Mt 28, 9), deoarece ele nu-și pierduseră speranța de a-L reîntâlni, cu toate că-L văzuseră îngropat. Așa se face că lor li S-a arătat în prima parte a zilei, vorbind cu ele și având o conversație interesantă cu Maria Magdalena, femeia păcătoasă de odinioară, din care Mântuitorul scosese șapte demoni (cf. Mc 16, 9). Din acel moment, în sufletul ei s-a produs o transformare radicală, devenind o femeie credincioasă și devotată Domnului Hristos, față de Care a arătat permanent iubire și recunoștință profundă, iar aceasta nu doar pentru faptul că-i salvase viața, ci, mai ales, pentru că i-a vindecat sufletul, prin iertarea păcatelor. Fiind menționată cea dintâi în grupul mironosițelor, deducem că era și o femeie curajoasă, căci nu s-a lăsat înfricoșată nici de întunericul nopții, nici de ostilitatea soldaților romani și nici de amenințările iudeilor, atunci când a plecat spre mormântul lui Hristos. Iar Domnul, pe Care ea Îl confundase cu grădinarul, i S-a descoperit în postura Sa de Dumnezeu-Omul înviat din morți, făcându-i cinstea de a o chema pe nume și a o trimite la ucenicii Săi, numiți de El acum frații Săi (cf. In 20, 17), pentru a le împărtăși vestea cea bună a Învierii, ceea ce-i conferă Mariei Magdalena calitatea de apostol al Apostolilor lui Hristos.

Mironosițele femei - temei pentru cinstirea tuturor creștinelor evlavioase și jertfelnice

În această zi de sărbătoare, Biserica ne îndeamnă să cinstim nu numai pe femeile mironosițe, ci și pe urmașele acestora, adică pe femeile creștine cu adevărat credincioase, care s-au străduit și se străduiesc continuu să împlinească poruncile evanghelice, să-și întemeieze familii sănătoase și să-și îndeplinească, în mod responsabil, condiția lor de mame, dând naștere pruncilor dăruiți de Dumnezeu și educându-i în duhul Evangheliei lui Hristos.

De-a lungul secolelor, femeile creștine și-au crescut copiii cu multă dragoste și spirit de sacrificiu, alăptându-i, cântându-le cântece de leagăn, insuflându-le credința cea adevărată, rugându-se pentru ei și făcând nenumărate nopți albe, pentru ca fiii și fiicele lor să crească frumoși și sănătoși, să ajungă persoane împlinite din punct de vedere spiritual și cultural. Credincioasele noastre trudesc, cu timp și fără timp, în biserica de acasă, familia, dar și în biserica extinsă, adică în mijlocul comunității de credincioși adunați în lăcașul sfânt, pentru ca valorile creștine și învățăturile Mântuitorului Hristos să prindă rădăcini în sufletele tuturor oamenilor. Acesta este motivul pentru care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Duminica Miro­nosițelor să fie închinată tuturor femeilor cu adevărat creș­tine din țara noastră; un prilej binecuvântat de a pomeni după cuviință numele tuturor mamelor sfinte și născătoare de sfinți, ca Emilia, Antuza, Nona și Monica, mamele Sfinților Ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul și a Fericitului Augustin - pentru a le aminti pe cele mai cunoscute -, ale cuvioaselor maici din așezămintele monahale, ale celor care slujesc și ostenesc în școli, spitale și alte așezăminte sociale, pentru alinarea sufe­rințelor semenilor necăjiți și întris­tați, precum și pe ale bunicilor și propriilor noastre mame.

Dar și cei care cercetează casa lui Dumnezeu, în fiecare duminică și sărbătoare, pot fi asemă­nați cu femeile purtătoare de mir, care s-au dus la mormânt, dis-de-di­mineață, pentru a-L întâlni pe Domnul Hristos. Pentru că, atunci când ne îndreptăm spre sfânta biserică, dorim de fapt să ne întâlnim cu Mântuitorul, Care sălăș­luiește permanent pe Sfânta Masă, aceasta fiind mormântul Său cel de viață purtător, pe care se săvâr­șește Jertfa cea nesângeroasă, adică Sfânta Euharistie, în cadrul Sfintei Liturghii. Așa­dar, exemplul femeilor miro­nosițe trebuie urmat nu numai de femeile creștine, ci de toți cei bote­zați în numele lui Hristos Cel răstignit și înviat. Însă pe femeile miro­nosițe le vom cinsti cum se cuvine numai dacă ne vom impropria și noi virtuțile ce le-au caracterizat viața, și anume dragostea nețăr­murită față de Mântuitorul, fidelitatea față de Evanghelia Sa, străduința de a împlini învăță­turile lui Hristos și curajul de a-L mărturisi chiar cu prețul vieții. Pentru a ne asemăna lor, nu este nevoie să aducem la mormântul Domnului miruri de mare preț, ci mireasma faptelor bune, adică inima noastră sinceră și iubitoare de aproapele, respectiv coroana de virtuți ce trebuie să împodobească sufletul oricărui creștin adevărat. Hristos Cel răstignit și înviat ne întâmpină pe fiecare dintre noi și pe toți laolaltă ori de câte ori Îl vizităm în sfintele lăcașuri, împărtă­șindu-ne și nouă darurile Duhului Sfânt de care avem atâta nevoie în aceste vremuri grele, confuze și viclene: „Dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția”  (Ga 5, 22). Amin!

 

Un articol de: IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei pentru Ziarul Lumina



Sfânta Tradiţie şi ereziile
Pastele blajinilor: ce este aceasta traditie si cum sa ne raportam la ea?
 

A trecut deja o săptămână de când am prăznuit cea mai importantă sărbătoare a creștinătății – Învierea Domnului. O săptămână a luminii, o săptămână în care ne-am întâlnit cu cei dragi ai noștri, am împărtășit împreună micile și marile bucurii și ne-am făcut, cu siguranță, planuri de revedere. Iar dacă sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a stat sub semnul întâlnirii cu cei vii, iată că la o săptămână de la Paști, în lunea după Duminica Tomei, se sărbătorește întâlnirea cu cei trecuți dincolo, cunoscută și sub denumirea de „Paștele Blajinilor”.

Pentru că am primit, în ultimele zile, mai multe întrebări pe conturile noastre de Facebook și Instagram din partea clienților și urmăritorilor noștri, legate de faptul că ar fi păcat să respectăm acest obicei – parte integrantă din cultura tradițională a poporului nostru, am ales să dedicăm câteva rânduri, la început de săptămână, tocmai acestui subiect, aducând în atenția dumneavoastră câteva idei și lămuriri teologice.

Tradiție și etimologie

Înainte de a prezenta poziția ortodoxă vizavi de acest subiect, considerăm că cel mai potrivit ar fi să explicăm ce presupune, de fapt, tradiția Paștelui blajinilor și, mai cu seamă, cine sunt acești „blajini” pe care îi pomenește toată lumea la șapte zile după Învierea Domnului. Dicționarul Explicativ al Limbii Române dă o definiție destul de lacunară acestui obicei, spunând că Paștele Blajinilor este o zi fixată de Biserică pentru pomenirea morților. Într-adevăr, despre cei trecuți în veșnicie este vorba, însă tradiția spune că în această zi nu sunt pomeniți doar morții pe care îi cunoaștem, pe linia ascendentă a familiei din care aparținem, ci întregul neam al strămoșilor.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „blajini” vine din limba slavonă, de la „blazen”, care înseamnă „fericit”. Conform etnologului ieşean Marcel Lutic, există mai multe păreri despre cine ar fi cu adevărat aceste persoane. Astfel, pe de o parte se spune că ar fi cei dintâi oameni de pe pământ, susţinând, de atunci încoace, stâlpii cerului şi pământului. Alții spun că, odată cu răspândirea creștinismului, blajinii au devenit un fel de creştini originali, care ar locui într-o ţară foarte îndepărtată, undeva spre marginea pământului sau chiar sub pământ, ascunşi de lumea noastră. În fine, alții spun că blajinii locuiesc pe nişte insule, aici aducându-le de mâncare ciorile. Nu au case, mâncând mai ales prune, iar deși la trup sunt mai mici decât noi, au calităţi morale deosebite, precum bunătate, blândeţe şi simplitate, care-i fac să fie adevărate modele pentru oameni.

Tradiția spune că, deși sunt oameni virtuoși, blajinii nu știu cum să calculeze data Sfintelor Paști și, din acest motiv, oamenii le vestesc acestora că a venit Paștele prin intermediul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii. De asemenea, pe morminte se așază gustări și colaci, resturile fiind lăsate acolo pentru a se hrăni cu ele sufletele morţilor, în special ale celor care n-au avut parte de o înmormântare creştinească.

Părerea Bisericii

Până astăzi, cimitirele Bisericilor din multe zone ale țării sunt pline de oameni în această zi, veniți ca la un soi de întâlnire de taină cu cei dragi plecați în lumea de dincolo. Preoții sunt chemați să iasă la morminte și să stropească cu vin pomenile care urmează a fi dăruite pentru sufletele celor adormiți. Cu toate acestea, din punct de vedere liturgic, Biserica nu are în istoria și tradiția ei o anumită rânduială bine stabilită și prevăzută exact pentru acest moment. Nu există nicio slujbă tipărită cu binecuvântarea Sfântului Sinod care să fie săvârșită în această zi a „blajinilor”, iar singurul argument al acestui obicei este, de multe ori, expresia: „pentru că așa se face”.

Cum să ne raportăm noi, creștinii ortodocși, la această tradiție? Nu prin a o nega pe ton autoritar, nici prin a-i judeca pe cei care aleg să o respecte. Încă de la începuturile ei, Biserica a recomandat echilibrul în viața duhovnicească, iar Sfântul Teofan Zăvorâtul, stareț și episcop rus dar și un autor prolific, în special pe subiectul vieții creștine și a instruirii tinerilor în cele ale credinței, recomanda mereu celor care îi cereau cuvânt de folos: „caută cu osteneală calea de mijloc, ca să faci tot lucrul la vremea lui și cu măsura cuvenită”. Așadar, calea de mijloc să o „aplicăm” și noi: pentru că în preajma Paștilor, de Sfântul Gheorghie sau de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii există tradiția de a ieși la mormintele celor adormiți și de a-i pomeni după rânduială, să nu așteptăm musai „Lunea neagră” sau „Paștele blajinilor” pentru a împlini această datorie creștinească. Cu siguranță, de acolo, din cealaltă lume, nu vom fi judecați de cei dragi că n-am dat de pomană pentru sufletele lor căni, farfurii sau ouă roșii tocmai în lunea de după Duminica Tomei. Cu atât mai mult, în majoritatea cazurilor, oamenii înțeleg această tradiție ca pe un prilej în plus de a mânca și a discuta vrute și nevrute chiar acolo, lângă mormintele celor adormiți, sau a bea și a se cinsti reciproc – uneori peste măsură – lucru care nu ușurează nici pe departe starea sufletească a celor adormiți, ba din contră.

În contrast cu această tradiție, știm foarte bine că Biserica noastră a stabilit ca, nu doar o zi pe an, ci mult mai mult decât atât – o zi pe săptămână să fie dedicată pomenirii celor trecuți la Domnul, în care putem să facem parastase și toate cele de cuviință, iar aceasta este sâmbăta. De ce? Pentru că, din punct de vedere teologic, în această zi de la finalul săptămânii, Mântuitorul a coborât cu sufletul în iad pentru a-i elibera pe cei adormiți de veacuri. Mai mult decât atât, două sâmbete sunt dedicate prin excelență pomenirii celor trecuți la Domnul. Este vorba despre sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne sau a Înfricoșatei Judecăți și cea care precede marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, ambele având denumirea de „Moși”, adică momente în care îi pomenim pe părinții, moșii și strămoșii noștri trecuți la cele veșnice. Observăm, așadar, că nădejdea și credința în Înviere este „literă de lege” în creștinism, iar Învierea Domnului, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel, este arvuna învierii noastre şi a tuturor celor din veac adormiţi (I Corinteni, cap. 15).

Așadar, un gând scurt în loc de concluzie: în calitatea noastră de creștini ortodocși, nu putem să punem pe primul plan astfel de tradiții populare, străine de duhul Bisericii, de poruncile ei și de propovăduirea de veacuri a Sfinților, însă putem accepta faptul că ele sunt parte integrantă a folclorului românesc. Deși trebuie să ne îngrijim așa cum se cuvine de sufletele celor dragi, nu cozonacul, nici pasca sau ouăle roșii ar trebui aduse în prim-plan în această perioadă post-pascală, ci sărbătoarea care primează și contează cu adevărat este cea a Învierii lui Hristos, care ne-a dăruit și nouă viața veșnică.

 

Sursa: http://blog.bizanticons.ro/



Predici. Cateheze. Pastoraţie
Ce este rugaciunea mintii – IPS Athanasie de Limassol
 

Rugăciunea minții și a inimii în învățătura Părinților Niptici se referă la concentrarea minții în inimă, fără ca omul să vorbească cu gura și numai cu cuvântul lăuntric care se lucrează în inima omului prin această rugăciune scurtă de un singur gând: „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă.” Această chemare continuă a numelui Domnului Iisus Hristos: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă”, se numește rugăciunea minții și a inimii, sau rugăciunea lui Iisus sau rugăciunea neîncetată. E o lucrare lăuntrică foarte folositoare, foarte de trebuință, și foarte bogată în trăiri duhovnicești.

Putem spune că această rugăciune e cea care deschide poarta tainelor și experiențelor dumnezeiești. Însă, ca să rodească și să-și atingă scopul e nevoie de câteva condiții, pe care vom încerca să le enumerăm în continuare.

Copii, rugăciunea nu este scopul existenței noastre, ci este un mijloc care ne conduce la scopul nostru. Scopul existenței noastre e unirea noastră cu Domnul nostru Iisus Hristos, cum Îl vom iubi pe Hristos și ne vom uni cu El. Unul dintre mijloacele principale care ne ajută în această direcție este rugăciunea, precum și postul, privegherea, împlinirea poruncilor, Sfintele Taine, și toate celelalte. Această unire cu Hristos este scopul vieții noastre.

De ce este importantă această rugăciune? E prețioasă deoarece prin ea dobândim sănătatea sinelui nostru. Pentru că scopul Bisericii este vindecarea noastră din boala patimilor și a păcatului. Știm cu toții că patimile și păcatul sunt adevărate boli ce ne-au despărțit de Dumnezeu, de Părintele nostru, și au scindat personalitatea noastră umană. Ne-au făcut să cădem din iubirea lui Dumnezeu, pe care am pierdut-o, care era lucrarea principală a existenței noastre. De atunci ne comportăm ca niște oameni scindați în sine. Suntem foarte fărămițați în sine. Mintea noastră se lipește în toate părțile, patimile lucrează în noi. Alta vrem, alta facem, alta gândim, alta hotărâm, altfel acționăm. Și, în general, suntem oameni împrăștiați și fărămițați în sine.

Primul lucru pe care-l face Biserica e să ne vindece. Este ca un spital care tămăduiește ființa umană. Ne vindecă ființa și ne unește puterile sufletești și trupești. Ne face să funcționăm iarăsi ca un singur om: cu o simplitate. Adică să nu fim complicați, să dorim în același timp multe lucruri potrivnice, ci ne face să ne dorim un singur lucru, să acționăm într-un singur mod și una să dorim: numai pe Domnul nostru Iisus Hristos.

O metodă importantă pentru dobândirea acestei sănătăți duhovnicești este rugăciunea neîncetată a minții. Pentru că omul, atunci când a fost creat, a avut ca singură lucrare duhovnicească această grijă de a fi unit încontinuu cu iubirea lui Dumnezeu. Acest lucru îl pot pricepe cei îndrăgostiți. Cei dintre voi care ați fost îndrăgostiți vreodată pot pricepe ce înseamnă asta. La fel se întâmplă cu cei îndrăgostiți cu iubirea lui Hristos. Pentru că un îndrăgostit vede și își imaginează pretutindeni pe cel iubit, ca și cum ar fi de față. La fel, dar cu o intensitate mai mare, omul și-L imaginează pe Hristos, se gândește, vorbește cu El atunci când se îndrăgostește de El. Atunci inima sa se mişcă către o chemare continuă a Sfânt Numelui Său. Și atunci omul începe să se vindece prin chemarea Numelui lui Hristos. Și se regăsește pe sine așa cum era înainte de cădere.

După cum am spus, omul, înainte de căderea în păcat, avea această lucrare a minții – rugăciunea neîncetată -, care era o chemare continuă, neîncetată a numelui lui Hristos. Aceasta nu îl obosea, ci îl odihnea. Poate că ni se pare obositor. Să ne bage cineva într-o cameră să zicem rugăciunea toată ziua, ni se pare foarte obositor. Și e nevoie cu adevărat de multă silință și multă luptă, ca să-și afle omul ritmul rugăciunii.

chilieathonita.ro




ORTOPRAXIA (dreapta trăire)
Viaţa duhovnicească. Milostenia
Parintele Justin Pârvu – Cuvinte de inviere sufleteasca
 

Până la cei 94 de ani cât a trăit, Părintele Justin întâmpina slujba Învierii Domnului cu o bucurie arzătoare și emoție, ca și cum ar fi fost primul Paști prăznuit. L-am întrebat, așadar, cum reușește să își mențină neștirbit acest foc arzător al inimii sale, pentru că, de multe ori, noi rămânem nesimțitori în fața marilor taine dumnezeiești. Părintele mi-a răspuns, chiar dacă de cele mai multe ori o făcea prin pilda vieții sale.

– Ca să simți Învierea lui Hristos în sufletul tău, trebuie ca mai înainte să fi și pătimit împreună cu El. Să te lași și tu puțin răstignit, fără să îți aperi așa-zisele drepturi. Să renunți la dreptatea ta și să îmbrățișezi crucea, adică umilința. Lasă-te umilit și Domnul te va milui! Lasă-te batjocorit și Domnul Se va slăvi în inima ta! Nu fi nepăsător la suferința celor din jurul tău! De multe ori ne închidem ușa la rugăciune, crezând că Domnul e mai aproape și ne încredem în rugăciunea noastră. Dar dacă am trecut nepăsători pe lângă suferința unuia din frați, Domnul nu va intra pe ușa inimii tale. Să ardă inima ta pentru grija fratelui! Odihnește pe frați și vei vedea că inima ta se va încălzi. Sacrifică ceva din tine acolo, câtuși de puțin și apoi, ți se va deschide pofta să suferi și mai mult, să sacrifici și mai mult pentru cei din jurul tău.

Când ne pregătim pentru această mare sărbătoare a Învierii Domnului, nu trebuie să pierdem tot timpul cu pregătirile gospodărești, cu cele ale mâncării și băuturii. Este nevoie și pe acestea să le pregătim, dar să nu uităm să ne pregătim mai ales sufletul, prin participarea la slujbele Bisericii și meditarea la cuvintele Evangheliei Mântuitorului. Orice creștin ar trebui să citească în Postul Paștelui toată Evanghelia. Cuvintele Evangheliei ne aprind inima de dor față de Dumnezeu. Să citim mai des din Sfânta Evanghelie! Iar când stăm în biserică, să nu stăm cu mintea pe dealuri, hoinărind încolo și încoace, că degeaba stăm. Mai bine mergem să facem ceva util, decât să participi cu inima rece și cu mintea leneșă la rugăciune. Nu așa! Când ne aflăm în biserică să fim atenți la cuvintele rugăciunii, la citirile din biserică, la deniile acestea frumoase cu care Sfinții au împodobit Biserica, spre a ne încălzi nouă inima și mintea spre cele sfinte. Să te rogi să-ți dea Domnul străpungerea inimii prin care să pătrunzi sensul slujbelor și rugăciunilor! Iar când ele vor intra în inima ta, atunci totul va fi ca un rai pentru tine. Dar până atunci, trebuie să te ostenești puțin, să ceri cu insistență la Dumnezeu acest har. «Doamne, uite, tu vezi inima mea ticăloasă și împietrită, că nu reușesc să mă apropii de Tine, din pricina zgurii păcatelor mele. Dar, vezi neputința mea și dorința mea către Tine și vino să stai împreună cu mine, încălzind inima mea de dragostea Ta.»

Și dacă suntem prea obosiți de griji și de treburile din gospodărie, mai putem avea această dispoziție?

Măi, să știi, că cel care muncește cu jertfă, acela știe și să se roage. Cel care face lucrul său cu lenevie și căutând să scape cât mai repede de treabă, acela nici nu știe ce înseamnă bucuria adevărată a unei rugăciuni. Cine se protejează pe sine, acela nu va gusta această Înviere a Domnului în inima sa. Dispoziția spre pocăință și rugăciune ne-o dă renunțarea la noi înșine și grija față de aproapele de lângă noi. Uite, eu primesc de dimineața până seara târziu, oameni și nu obosesc, pentru că îi iubesc. Și simt că aceasta este datoria mea în fața lui Dumnezeu. Și cum să nu ne facem datoria? Întotdeauna să ne silim să fim primii la împlinirea datoriilor noastre față de Dumnezeu, pentru că noi nu facem nimic în plus, nimic deosebit, decât ceea ce eram datori să facem. Să nu ne credem noi mai speciali, că nu suntem!

Bine, dar sfinția voastră aveți mai multă putere duhovnicească decât noi, pentru că ați trecut prin prigoana temniței. Noi nu avem experiență.

Dar ai încercat măcar? Ia încercați să vă sfințiți! Nu e mare filosofie. E accesibilă tuturor. Să te ostenești oleacă mai mult, să iei tu, neputința fratelui asupra ta. Să renunți la odihna ta trupească pentru a bucura pe cel necăjit de lângă tine! Să te rogi pentru durerile oamenilor și să strigi la Dumnezeu pentru neputința ta. Să nu te înverșunezi împotriva celui care ți se pare ție că te nedreptățește. Păi, dacă făceam și noi așa în închisoare, nu mai ieșeam de acolo cu fruntea sus. Au rezistat doar cei ce au luat asupra lor păcatele întregului neam. Și doar prin această smerenie și umilință adâncă, am reușit să trecem într-un alt plan, planul duhovnicesc. De aici încolo e ușor, pentru că Dumnezeu suferă împreună cu tine. Dar vrea să te vadă și pe tine că jertfești ceva, cât de puțin din tine.

 

doxologia.ro



Misiune. Mărturii. Vieţile Sfinţilor
SFINTII CARE AU FOST MARTIRIZATI DE PASTI
 

Trei Martiri ai Învierii, pe care Domnul i-a ales ca niște mielușei, ce mai înainte aveau inimile pregătite pentru înviere. Un articol de Monahia Dometiana. SFINȚII CARE AU FOST OMORÂȚI DE PAȘTI

SFINȚII TREI NOI MUCENICI DE LA OPTINA, UCIȘI ÎN ZIUA DE PAȘTI

Moto: ,,S-a întunecat întru mine Soarele Dreptății și-a venit asupra mea frigul pământului. Mă încălzesc de la focul patimilor mele și pribegesc ticălos prin pridvoare străine. Răsari, Doamne, pe cerul inimii mele și ziua mântuirii mi-o vestește!” (din Canonul de pocăință al Ierom. Vasile Roslyakov).

SFINȚII MUCENICI DE LA OPTINA – VASILE, TROFIN ȘI TERAPONT

De fiecare dată când citești despre mucenicia călugărilor de la Optina, din ziua de Paști a anului 1993, te gândești ce minunat i-a ales Dumnezeu! În ziua de 18 aprilie, în dimineaţa Învierii Domnului, după Sfânta Liturghie, călugării Trofin şi Terapont au primit binecuvântare să tragă clopotele. Curtea era deja pustie, aproape toţi pelerinii plecaseră. Acesta a fost momentul în care ucigaşul, un satanist, i-a înjunghiat pe la spate pe cei doi monahi. În acele momente, ieromonahul Vasile se îndrepta către porţile care deschid drumul către schitul Optina, ca să spovedească.

Probabil, auzind că bătăile clopotului s-au întrerupt brusc, s-a îndreptat către clopotniţă şi, la scurtă vreme, a fost de asemenea înjunghiat pe la spate. Ucigaşul a fugit apoi, aruncând mantaua soldățească cu acte străine şi cuţitul făcut cu mâna sa, lung de 60 cm şi pe care gravase numerele 666 şi inscripţia „satana”. Cei trei călugări fuseseră ucişi doar pentru faptul că aleseseră să Îl slujească pe Hristos, pe cale monahală. Adevărați atleți ai Ortodoxiei, părinții Vasile, Trofin și Terapont erau tineri care, în mod normal, ar fi putut lupta pentru viața lor. L-ar fi doborât imediat pe satanistul căruia diavolul îi luase mințile. Dar nu, Sfinții de la Optina s-au răstignit pe ei înșiși cu viața lor. Să urmărim pe scurt, cum au răspuns cei trei la chemarea absolută a lui Dumnezeu.

SFÂNTUL MUCENIC VASILE

Igor Rosliakov, pe numele lui de mirean, părintele Vasile, a terminat în 1985 Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Moscova. În ultimul an de Facultate, devenise membru al echipei naționale a URSS. Cunoscuții lui de-atunci, profesorii, colegii spuneau despre Igor că era un om neobișnuit pentru mediul în care trăia. L-a avut duhovnic în acea perioadă pe părintele Ioan Krestiankin de la Mănăstirea Pecerska.

Cu binecuvântarea acestuia, între 1986-1987 a adaptat în versuri Psaltirea lui David, ca o pregătire a operei duhovnicești de mai târziu. Mergea des la biserică și se ruga. Medita la Dumnezeiască Liturghie și nota în Jurnal: ,,Cuvântul este mai puternic decât sunetul și culoarea… Cuvântul este avuția omului și manifestarea esenței lui dumnezeiești. Dumnezeu era Cuvântul! Nu sunetul nici culoarea, ci Cuvântul! Astfel, evangheliștii ar fi trebuit să compună simfonii sau să picteze tablouri pentru a-L vesti pe Hristos… Cuvântul lui Dumnezeu este criteriul veridicității tuturor lucrurilor”.

În zile de post, chiar dacă trebuia să susțină meciuri importante cu echipa de polo, Igor nu renunța la post, spunând: ,,Important e să avem puteri duhovnicești, iar cele fizice vor veni după aceea. Puterile ni le da duhul, nu trupul”. După competiții, jucătorii erau trimiși la mare pentru odihnă, dar Igor mergea la mănăstirea Pecerska unde se nevoia la diferite ascultări.

CRUCEA MONAHISMULUI

Pe 17 octombrie 1988, Igor a intrat la Mănăstirea Optina. În ziua aceea, a notat: ,,Am venit la mănăstire. Cuvioase părinte Ambrozie, roagă-te lui Dumnezeu pentru mine!”.

Din chilia stareților, viitorul ieromonah Vasile mergea la ascultări. Făcea gărzi de noapte ca paznic, descărca și cărămizi (mănăstirea Optina, abia fusese înapoiată Bisericii) pentru restaurare, lucra și la atelierul de icoane și la arhondaric.

Nefiind încă monah, fratele Igor gândea și se purta ca un monah. Iată ce scria în însemnările sale: ,,Monahismul este mucenicie fără de sânge. Chinul propriu-zis este să stai înaintea feței propriei neputințe și să vezi neîncetat că ești învăluit de puterea patimilor. Monahul își pune de bunăvoie pieptul sub sabia Cuvântului lui Dumnezeu și acesta pătrunde până la despărțirea sufletului de duh, dezvăluie și trezește cugetările inimii. Toate acestea se săvârșesc în plan duhovnicesc la fel de real și dureros și chinuitor, ca și în plan trupesc”.

PREVESTIRI MINUNATE

Multe pagini din Jurnalul Părintelui Vasile sunt o cronică duhovnicească a renașterii Mănăstirii Optina, la care pune umărul și părintele cu multă râvnă. Acesta compune și unsprezece tropare ale cuvioșilor stareți: Lev, Macarie, Moisei, Nectarie, Varsanufie, Antonie, Anatolie (Zerțalov), Isaachie I., Nicon, Anatolie (Petapov) și Iosif, precum și două canoane: unul optinean și unul de pocăință.

Cugetările duhovnicești găsite în Jurnal sunt de asemenea foarte profunde, precum următoarea: ,,Despre pocăință. Cu ce mă asemăn eu, cel ce doresc să-mi birui mândria?”, scrie părintele Vasile. „Mă asemăn cu omul care încearcă să doboare muntele cu mâinile. Îmi folosesc toate cunoștințele mele, depun toate eforturile. Văd zădărnicia eforturilor mele, plâng pentru neajutorarea mea, mă tânguiesc pentru neîmplinirea gândului meu. Tristețea întunecă mintea mea, lenea paralizează trupul meu, deznădejdea rănește inima mea. La ce sunt bune toate acestea? – mi se spune. Osteneala ta nu folosește la nimic. Folosește – răspund eu printre lacrimi – folosește, căci însuși Dumnezeu mă ajută în ea”.

PAGINI HARISMATICE. LUPTA CU PATIMILE

Pe 5 ianuarie 1990, Igor a fost tuns rasofor și numit Vasile, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare. După rasoforie, se afla într-o stare deosebită de har și scria în Jurnal: ,,Esența viețuirii monahale constă în a vindeca voința ta vătămată, în a o uni cu voia lui Dumnezeu, în a o sfinți prin această unire”. În același an, de Intrarea Domnului în Ierusalim, a fost hirotonit diacon de către episcopul Kalugăi, Ilie. După câteva luni, după ce a fost hirotonit ieromonah (21 noiembrie 1990), a fost întrebat unde este mai ușor să ne rugăm, în biserică sau în chilie? A răspuns: ,,Nu știu. Depinde de fiecare. Dar, se spune că în biserică este ca în corabie: alții vâslesc. Iar în chilie este ca în barcă: te-ai așezat la vâsle, așadar fii bun și vâslește. Dacă te țin puterile”…

După moartea mucenicească a părintelui Vasile, călugării optineni și-au amintit lucruri uimitoare: nevoitorul se nevoia să ascundă totul de oameni. Era integru, inteligent, mărinimos, blând. Exigența față de sine era maximă: niciun compromis, nicio îndreptățire de sine. Ca un adevărat monah ascundea multe. Nu l-a văzut nimeni vorbind în deșert, vorbind de rău sau osândind pe cineva. Unul dintre frați i-a spus odată părintelui Vasile că a fost numit smochin neroditor și părintele i-a spus: ,,Iată, așa să și gândești despre tine!”. Și-apoi, după ce a stat puțin: ,,Să nu te superi pe mine, Mântuitorule!”.

Când se spovedea o făcea scurt, cu întregime, în esență, fără nicio rezervă, fără nicio explicație a împrejurărilor, care ar fi putut să scuze, să atenueze ceva, adică fără nicio cruțare față de omul lui cel vechi.

 VEDEREA CU DUHUL

În Postul Mare al anului 1993, mulți dintre frați au fost bolnavi, așa încât părintele Vasile a slujit aproape zilnic. În acele zile, mai ales din Săptămâna Patimilor, multe din faptele părintelui Vasile au fost bizare dar, s-a adeverit mai târziu, au fost pline de sens tainic. Și-a dat în dar o cruce de la Ierusalim dragă lui, l-a văzut în vedenie pe Starețul Ambrozie. Dar mai ales, la săvârșirea Proscomidiei de la a doua Liturghie de Paști de la Schit a încetinit mișcarea atunci când a tăiat prescura pentru Agneț și a spus: ,,Mi-e atât de greu, de parcă mă oțelesc!”.

Odată, cineva l-a întrebat: ,,Batiușca, aveți vreo dorință care vă este foarte dragă?”. El a răspuns: ,,Da. Aș vrea să mor de Paști, în răsunetul clopotelor”. Aceleași cuvinte le spusese de Paști, în lume, cu opt ani înainte. Așa, pronia dumnezeiască i-a pregătit cununa mucenicească. După lovitura ucigașului, părintele Vasile a mai trăit o oră, trecând la Domnul lângă mormântul Starețului iubit, Ambrozie.

SFÂNTUL MUCENIC TERAPONT

În vara anului 1990, când s-a hotărât să meargă la Optina, îngerul cu trâmbița, parcă l-a strigat pe Vladimir, viitorul părinte, Terapont: ,,Dacă nu mă vor primi la Optina, voi pleca în munți. Și pe acest pământ nu mă veți mai vedea”. Parcursese pe jos 75 de km de la Kaluga până la Kozelsk și seara târziu, a ajuns la porțile mănăstirii. De Paști, în anul 1991, Vladimir a fost îmbrăcat în rasă și făcea mai multe ascultări, printre care și cea de a sculpta cruci. Apoi, în luna octombrie a aceluiași an, în ziua Acoperământului Maicii Domnului, a fost tuns rasofor, cu numele Cuviosului Terapont din Belvezersk.

Părintele Terapont era un om blând și tăcut și precum spunea despre el un ieromonah: ,,În el se simțea viața intensă a duhului”. Se deprinsese cu tăcerea și dacă mâinile lui nu erau ocupate cu lucrul la ascultare, nu înceta în ele mișcarea metaniilor.

În Postul Mare al anului 1993, când voia să-și sculpteze crucea, în așteptarea tunderii în monahism s-a întâmplat să nu o poată sculpta. ,,Ciudat… pentru toată mănăstirea, am sculptat cruci de călugărie, iar mie nu știu, de ce nu-mi iese”. Atunci i-a făcut-o un alt părinte și aceea a fost crucea pentru mormântul lui. Încă înainte de Postul Mare, și-a împărțit toate lucrurile, iar mai aproape de Paști și uneltele, fără de care era cu neputință să lucreze.

CLOPOTE PENTRU ÎNVIERE

În Duminica Iertării, ochii albaștri ai părintelui Terapont străluceau de dragoste, încât a făcut pe un frate să gândească: ,,Doamne, printre noi viețuiesc îngeri”.

Fiind mai marele clopotarilor, părintele Trofim împreună cu părintele Terapont au tras clopotele pentru Înviere și la începutul Utreniei din Sâmbăta Mare.

În noaptea de Paști, a stat lângă sfeșnic. Când i s-a dat o lumânare spre a o pune în sfeșnic, el a cuprins-o, dar nu a pus-o imediat, ci a stat cu ea în mână, cu capul plecat, ascultând parcă cu evlavie, un glas nemaiauzit. După slujba Învierii, după ce norodul se împrăștiase și lumea s-a dus la masă, părinții Terapont și Trofim s-au dus din nou să tragă clopotele.

Din păcate, ei au fost primii uciși! Din îndepărtata regiune Kemerov, tatăl părintelui Terapont a trimis o scrisoare la mănăstire, foarte distrus că nu poate lua parte la înmormântare: ,,Unicul meu fiu, a scris el, a pierit de mâna diavolului, a lui antihrist… Însă, eu nu cred că el nu mai este. Nu mai există trupul, dar sufletul lui este viu”.

 

(Continuarea vieților lor o puteți afla în Revista Atitudini Nr. 85)



Sfanta Lumina de la Ierusalim
 

Minunea continuă cu Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt Despre Sfânta Lumină.

Este ceva autentic? O aprind cu brichetele? Fiți atenți la asta. Din păcate, noi nu vedem ceea ce se întâmplă sub nasul nostru, înaintea ochilor noștri. De ce? Pentru că ne-am deprins să vedem lucrurile așa cum ne place nouă.

Și din păcate, așa a fost mereu. Încă din vremea lui Hristos. Luați aminte! Hristos a făcut o minune. A dăruit lumină unui orb! Au văzut asta fariseii, rabinii, învățătorii legii și s-au aruncat asupra orbului ca să „acopere” minunea, ca să se treacă sub tăcere minunea, ca să i se minimalizeze importanța. Și merg să-i întrebe pe părinții lui: „E fiul vostru?” Nu cumva e cineva care-i seamănă și vede? În vreme ce fiul vostru e orb din naștere. Părinții s-au speriat de frica de a fi respinși din societate, de a nu putea face cumpărături, de a fi lipsiți de toate serviciile publice. Însă cum să spună că nu e fiul lor orbul care acum vede? Și în loc să spună: „Da, e fiul nostru”, au spus: „E matur, întrebați-l voi.” Vrând-nevrând, au întrebat orbul care acum vedea: „E cu neputință ca acest om [Hristos], să fie om bun. E păcătos. E așa și pe dincolo! Încetează să mai vorbești despre Hristos!” Și orbul spune: „Dacă e păcătos, nu știu, eu una știu, că am fost orb și acum văd!” De ce nu o vedeau fariseii? Îl cunoșteau, era matur. De cel puțin 20 de ani îl vedeau că era orb. Copilaș orb, a crescut orb fiind, s-a maturizat în aceeași situație.

De ce nu puteau vedea minunea? Din același motiv pentru care nu pot vedea „evlavioșii” de astăzi minunea luminii care se aprinde singură. Precum aceia care atunci au pus sub semnul întrebării minunile lui Hristos. Acest lucru îl făceau cei din rândul preotilor. Și acum există preoți care ies și dau interviuri jurnaliștilor, [cum că] Patriarhul aprinde cu bricheta lumânările, și toate acestea sunt basme. Ce îi împiedică să vadă adevărul din moment ce trăiesc acolo? Ceea ce i-a împiedicat pe farisei să vadă atunci minunile. Ceea ce ne împiedică și pe noi astăzi să vedem minunile sfinților contemporani. Și știm doar să-i criticăm, și nu știm ce vorbim în defavoarea lor.

Ce brichetă? Ce lucruri fără sens! Pe lângă faptul că noi avem mărturia, l-am cunoscut pe acel om, singurul care a reușit așa ceva, un grec din Pont – ei sunt luptători -, cu mari peripeții, cu mari osteneli, cu mari supărari. A traversat toată Asia – din Pont pentru a merge la Ierusalim -, ca să se călugărească, părintele Mitrofan, și a scris o cărticică, nu a scris-o el, a povestit-o și altcineva a transcris-o. O cărticică micuță cu titlul „Am văzut Sfânta Lumină”.

Ce a facut el? Nu vă puteți imagina prin ce uneltiri a reușit să rămână închis în Sfântul Mormânt. Cu ce uneltiri a reușit să-și convingă Starețul că a părăsit Ierusalimul și nu va fi acolo când Patriarhul iese să spună „Veniți de primiți lumină”, căci reușise să se strecoare, rămânând ascuns în spatele unui șir de candele care sunt în interiorul Mormântului Sfânt, într-o mică adâncitură. Cu riscul de a cădea în capul Patriarhului, pentru că era mistuit de curiozitate, a fost acolo ani de zile și mereu s-a întrebat… Ce este acea lumânare pe care o pune Patriarhul în Evanghelie? Are oare vreun material inflamabil și aprinde lumânările, batjocorindu-ne astfel?

A stat înăuntru toată noaptea, îl vede pe Patriarh intrând, încerca să nu miște candelele pentru că ar fi fost vai de el, îl vede pe Patriarh ținând lumânările deasupra Sfântului Mormânt și descrie o scenă copleșitoare. Cum a început o lumină albastră să se învârtă în aer… El încerca să nu cadă de acolo. Descrie cum această Lumină a aprins lumânările Patriarhului, Patriarhul începe să plângă și a ieșit cântând: „Veniți de primiți lumină din lumina cea neînserată.” După mai mulți ani, un negru a reușit să se ascundă acolo, dar l-au descoperit și l-au bătut măr.

Poate că cineva s-ar îndoi, însă cum să nu crezi când vezi că Patriarhul e înăuntru așteptând ca Lumina Sfântă să-i aprindă lumânările, și Lumina Sfântă iese afară – mi-a povestit-o un prieten care a trăit [minunea]. Am văzut, spune el, o lumină albastră care ne-a aprins lumânările, a aprins lumânările oamenilor, nu pe ale Patriarhului. Cum se poate să se fi aprins un mănunchi de 33 de lumânări pe o parte și un alt mănunchi de 33 de lumânări pe partea cealaltă? El ținea două mănunchiuri. Cu ce brichetă s-au aprins toate acestea? Era o mulțime de oameni… Cu ce brichetă ar fi putut să aprindă toate acele lumânări?

Patriarhul, dinăuntru, cine știe de ce, poate nu se simțea bine, poate nu se spovedise, nu știm, dar lumânările lui nu s-au aprins. Iar după ce Focul a aprins lumânările oamenilor, a intrat apoi și a aprins și lumânările Patriarhului. Iar Patriarhul iese: „Veniți de primiți lumină!” Ce lumină? O primiseră cu toții deja.

De ce nu văd aceasta toți cei ce locuiesc acolo? Și învinuiesc Biserica, jurnaliștii și prezentatorii TV! Din același motiv pentru care nici fariseii nu au văzut lumina [vederea] pe care Hristos a dat-o. Inimile noastre se împietresc datorită egoismului și mândriei noastre.

M-au găzduit în Atena două persoane, oameni de știință. Au reușit să se afle de Paști înăuntrul Sfântului Mormânt, în acea curte mare. Aceasta are o platformă ridicată, cam de înălțimea acestei mese, în fotografii, am observat-o. Și are bare. Este o porțiune lungă și îngustă, ei se aflau acolo sus și puteau să vadă toată lumea. „Și în fața noastră erau o mulțime de arabi,” povesteau ei, și ei așteptau să iasă Patriarhul și să primească Lumina Sfântă. Și pe când așteptau să audă „Veniți de primiți lumină” de la Patriarh, ceva s-a întâmplat… … și oamenii au fost șocați. Au luat foc și s-au aprins lumânările unui arab. Acesta s-a speriat atât de mult, căci nu se aștepta să i se aprindă lumânările, încât a început să tremure și să strige de frică. Celorlalți le era teamă că îi vor cădea lumânările din mâini. Și dintr-odată a început și el să sărbătorească, a ieșit afară să dea și prietenilor săi arabi Lumina Sfântă. Până să spună Patriarhul „Veniți de primiți lumină” jumătate din cei din biserică și toți arabii din afară deja primiseră Lumina. Despre ce brichete să fie vorba? Și totuși, se vobește despre brichete… …chiar și în rândul ce poartă sutană.

Eu locuiesc la o Chilie. O dată am găzduit un director de bancă. Acesta era dintr-o familie din Atena ce vizita adeseori Sfântul Munte și scrisese și o frumoasă broșură. Vă pot spune chiar și cine sunt… „Pe acel director de bancă, familia noastră l-a luat cu noi, părinte, la Ierusalim, în speranța că își va veni în fire și va deschide ochii.” „Nu vrea să accepte nimic. E un ateu înrăit! Cu totul necredincios!” Ei, l-au dus la Ierusalim de Paști. A acceptat să meargă zicând că pentru el va fi ca o excursie, va vedea lucruri frumoase. Așa că s-a dus.

Au intrat, se apropia momentul pogorârii Luminii Sfinte când… – chiar el mi-a povestit – „Mi-am spus în sinea mea, lui Dumnezeu: Dacă exiști, nu îmi pasă de lumânările Patriarhului, dacă toate acestea sunt adevărate. Și îmi opresc privirea pe o candelă dintre miile de candele de aici…” – nu știu dacă ați fost vreodată acolo, Sfântul Mormânt este un spațiu imens cu candele nenumărate. A spus că și-a oprit privirea pe o candelă. „Doar dacă aprinzi această candelă voi recunoaște că Tu exiști și că toate acestea sunt adevărate” a spus el. Patriarhul iese: „Veniți de primiți lumină din Lumina cea neînserată.” El povestește: „Mă uitam la el cu un ochi, dar nu îmi luam privirea de pe candelă. Și o scânteie zboară de pe lumânările Patriarhului, traversează acea distanță uriașă, trece peste toate celelalte candele și o aprinde pe cea la care se uita directorul de bancă. Dar, văzând aceasta, mândria ne războiește, nu suntem binevoitori…

„Nu!”, spuse el. Dacă este adevărat, atunci să aprinzi și candela aceea de dincolo.” Și își întoarce privirea sprea miile de candele din direcția opusă și își fixează din nou atenția asupra unei singure candele. Și scânteia pornește de la candela ce o aprinsese, traversează toată acea distanță și aprinde candela pe care el o fixase cu privirea. Și i-am spus: „Bucură-te că nu sunt eu Dumnezeu! Ți-aș fi dat cu candela în cap. În loc de lumină ai fi văzut toate constelațiile și galaxiile.”

Așa suntem noi. Și ceea ce vedea nu putem crede pentru că logica le va scoate afară. Nu este logic. Nu este logic ca Dumnezeu să se întrupeze, să moară și să învieze sau ca noi să ne împărtășim cu El și să devenim trupul Lui prin Botez și Sfânta Împărtășanie. Nu este logic. Dar este adevărat și o știm deoarece prin trăire cunoaștem. Dacă nu trăim aceste realități, nu vom ajunge să le cunoaștem. Dacă el nu ar fi spus: „Vreau această candelă. Nu, o vreau pe cealaltă”, nu mi-ar fi spus plângând și tremurând – și mi-a spus-o în trapeză, unde eram, în mănăstire.

Deci când preotul spune: „Iată, Mirele vine”, când spune: „Cămara Ta, Mântuitorule, o văd…”, să zicem și noi: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește pre noi.” Și această înfricoșătoare frază din Evanghelie: „Cred, Doamne. Ajută necredinței mele!” „Ajută-mă în necredința mea.” Căci până și credința poate fi clătinată. Da, diavolul îndoielii încearcă să clatine credința creștinilor. Până acum, diavolul și demonii lui atacau creștinii. Acum, pentru prima dată, atacă credința creștinilor. Nu vă îndepărtați de credința ortodoxă.

Și dacă cineva te întreabă; „Ce credință este aceasta?” Să nu fii înduplecat să răspunzi. Nu ai nevoie de argumente. Toți cei ce „teologhisesc” se fac de râs. Ce vei face atunci? Ce vei spune? Kolokotronis [conducător al Revoluției de la 1821] a fost întrebat: „Care este credința ta?” Ceea ce mărturisește Biserica mea.” „Care este credința ta?” Te vor întreba ei. „Credința lui Paisie, a lui Efrem din Katounakia, a Sfântului Porfirie, a lui Efrem din Arizona, a Sfântului Nectarie.”

Nu începeți cu argumente. Credința noastră este credința ortodoxă ce a fost păstrată vie cu râuri de sânge, până astăzi. Lăsați-i să spună fiecare ce vrea. Lăsați-i să vă acuze că sunteți „talibani”, că sunteți înapoiați, sau prea progresivi, sau ecumeniști, sau trădători. Cuvintele lor să vă intre pe o ureche și să vă iasă pe cealaltă. Veți spune: „Hristos a murit pentru mine. Este rândul meu să mor pentru El.”

Și veți vedea că, de acum înainte, veți învăța că nu există moarte. Deoarece Hristos a înviat. De acum înainte veți învăța că acești sfinți care au murit, pentru că ni se arată și ne vorbesc și fac minuni, pentru că ni se arată și ne vorbesc, pur și simplu nu putem să o spunem doar cu cuvântul, trebuie să o trăiți voi înșivă. Nu așteptați să aflați de la mine sau de la altcineva că sfinții sunt vii și că noi vorbim cu cei morți. O veți trăi personal și mintea poate nu o va înțelege, dar tu veți ști că este adevărat, ați trăit-o la nivel personal. Iar cunoașterea este putere.

Paști cu bucurie! Înviere bună! Și să ne mai întâlnim cu bine!

Pr. Nikon Athonitul

chilieathonita.ro



RUGĂCIUNI. Icoane. Moaşte
Remedii si vindecari in literatura hagiografica - Pr. dr. Ștefan Zară

 

Cele mai multe minuni relatate de textele literare hagiografice au ca subiect una sau mai multe vindecări: „Aproximativ nouăzeci la sută din toate minunile sunt preocupate de vindecarea bolilor oamenilor. Majoritatea acestor minuni sunt realizate numai prin rugăciune, cre­dința sinceră în eficacitatea și mijlocirea oamenilor sfinți” (C. Grant Loomis, „Hagiological Healing”, în: Bulletin of the History of Medicine, 8/1940, 4, p. 630). Însă, de multe ori, textele hagiografice descoperă chiar anumite remedii și practici folosite în perioada Antichității târzii. Sigur, nu trebuie să înțelegem că sfinții tămăduitori, cu câteva mici excepții, au avut cunoștințe medicale și ar fi vindecat bolile prin anumite remedii sau tratamente. Remediile folosite, de cele mai multe ori, sunt doar pretexte, nu vindecă materia în sine, ci ea este folosită spre împlinirea lucrării de vindecare minunată: „Nimic nu sugerează că aceștia au avut pregătire medicală sau au dobândit vreo experiență medicală specifică, dimpotrivă, sugestia este mai degrabă că ei au fost capabili să vindece oamenii prin credința în Dumnezeu - uneori credința bolnavului sau a părinților săi fiind o condiție suplimentară crucială - și prin puterea Duhului Sfânt. Într-adevăr, χάρισμα creștină timpurie a vindecării, așa cum se face referire în unele dintre epistolele pauline, ­pare să stea în faptul că cineva, fără nici o pregătire medicală (cel puțin nu în sensul laic, tehnic al cuvântului), a primit darul de a fi capabil să vindece oamenii pe care medicina profesională nu a reușit” (Philip van der Eijk, „Galen and Early Chris­tians on the Role of the Divine in the Causa­tion and Treatment of Health and ­Disease”, în: Early Christianity, 5/2014, p. 342).

O istorisire din mediul apusean adunată într-o colecție de minuni, Dialogus miraculorum (Dialogul despre minuni), realizată de un călugăr cistercian, Caesarius de Heisterbach, relatează despre un tânăr călugăr, Adam de Locheim, care suferea de o eczemă foarte urât mirositoare, ce îl făcea pe acesta respingător pentru prietenii și vecinii lui. În timpul rugăciunii zilnice a acestui călugăr în fața unei statui a Fecioarei, a văzut-o pe însăși Maica Domnului, care și-a exprimat îngrijorarea pentru starea lui, eczema fiind tot mai purulentă. Călugărul i-a explicat „femeii dinaintea lui” că a căutat mult timp un remediu, dar nici unul nu s-a dovedit eficient. Ca plată pentru râvna și credin­cio­șia sa, Fecioara Maria i-a dăruit aces­tuia un leac. Ea a prescris fructele unui anumit pom și l-a învățat să se spele cu ele de trei ori înainte de a merge la Sfânta Liturghie. Intervenția Maicii Domnului a avut un succes instantaneu, făcându-l pe interlocutor să remarce: „Nu există nimic mai eficient și mai bun decât medicina Sfintei Fecioare Maria” (Caesarius of Heisterbach, Dialogus miraculorum, III, 7, 24, [Fontes Christiani, 86], trad. de­ ­­­N. Nösges și H. Schneider, vol. 3, Turn­­hout, Brepols, 2009, pp. 1369-1375). Care a fost acest remediu curativ al Maicii Domnului? „Cu siguranță nu a fost doar rugăciunea, deoarece ea l-a povățuit pe Adam să aplice un anumit materium medicum, pe care l-a strâns prompt dintr-o vale din apropiere. Exemplul lui Caesarius invită la reflecție asupra abordărilor suprapuse ale vindecării în Evul Mediu. Materialul hagiografic precum acest exemplum contribuie mult la înțelegerea noastră în experierea bolii și a vindecării în Evul Mediu” (Sara Ritchey, „Health, Healing and Salvation: Hagio­gra­phy as a Source for Medieval Health­care”, în: Samantha Kahn Herrick [ed.], Hagiography and the History of Latin Christendom, 500-1500, [Reading Medieval Sources, 4], Lei­den/Bos­ton, Brill, 2020, p. 417). Chiar dacă sfinții descopereau bolnavilor sau vindecătorilor acestora o serie de remedii, nu înseamnă că acestea își aveau eficacitatea în ele însele, ci toți cei vindecați vedeau în aceste remedii doar căi prin care Dumnezeu lucra spre tămăduirea acestora în chip minunat. Dumnezeu lucra prin sfinții Săi, întinzându-Și mâna dreaptă a puterii Sale tămăduitoare, după expresia Sfântului Grigorie de Tours: „medicabilis divinae potentiae dextera” (Gregorius Turonensis, „Vitae Patrum seu Liber de vita quorumdam feliciosorum”, XV, II, în: PL 71, 1225).

Sfântul Sofronie al Ierusalimului, autorul mai multor texte hagiografice, prezentând cazurile de vindecare minunată ale Sfinților Chir și Ioan, accentuează că lucrarea taumaturgică a acestora este o minune [θαῦμα, τέρας] (Sofronii Monachi Sophistae, „Narratio miraculorum Ss. Cyri et Joannis sapientium anargyrorum”, XXX, în: PG 87/3, 3520D) și nu se desfășoară „într-un mod medical [ἰατρικῶς]” (Sofronii Monachi, „Narratio miraculorum Ss. Cyri et Joannis”, XXX, în: PG 87/3, 3520D). Cu toate acestea, Sfântul Sofronie al Ierusalimului nu respinge medicina laică, cum s-ar părea la o lectură superficială a narațiunilor sale hagiografice; el nu a dezaprobat absolut deloc consultarea unui medic profesionist de către creștini pentru tratamentul diferitelor boli, indiferent dacă acesta era un medic necreștin sau creștin (și dintre aceștia din urmă erau foarte mulți în Imperiul Roman Târziu). „Dintre sfinții taumaturgi, unii au studiat știința medicală a epocii lor și au vindecat bolnavii atât cu medicamente, cât și cu harul Sfântului Duh, prin rugăciune. Alții din această categorie nu au studiat medicina, însă li s-a dăruit harul de a tămădui. Pe aceștia credincioșii au ajuns să-i venereze ca vindecători minunați, iar alții au fost incluși în categoria sfinților tămăduitori datorită vindecărilor minunate săvârșite după moartea lor, prin puterea harului dăruit de Dumnezeu sfintelor moaște” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Îngrijirea bolnavilor este poruncă dumnezeiască și datorie socială”, în: Calendar creștin-ortodox 2024, București, 2024, p. 8).

Nici hagiografii, persoanele poate cele mai apropiate sfinților și cei mai buni cunoscători ai puterilor lor de vindecare, nu au ezitat să apeleze la medici, care, chiar dacă, de multe ori, nu au reușit să vindece boala, nu i-au făcut pe aceștia să se îndepărteze de știința medicală și să scrie împotriva acesteia. Autorul Vieții și minunilor Sfintei Tecla spune că a mers mai întâi la medici având antrax, iar doar atunci când aceștia i-au propus amputarea unui deget, a decis să ceară ajutor la sfântă. În mod similar, Sfântul Sofronie al Ierusalimului a căutat mai întâi sfatul medicilor alexandrini, având un ochi bolnav și, pentru că ei nu l-au putut ajuta, s-a dus să ceară ajutorul Sfinților Chir și Ioan.

Literatura hagiografică patericală, de asemenea, întărește faptul că remediile folosite erau doar simple subterfugii, cu rol de a ascunde, din smerenie, lucrarea minunată taumaturgică a unui sfânt, spre a muta cumva atenția de la puterea vindecătoare a sfân­­tului la un anumit element exterior folosit de acesta în vindecare. Toate apoftegmele din Pa­teric care istorisesc diferite minuni întăresc faptul că vindecarea este urmarea rugăciunii asidue și a însemnării cu semnul Sfintei Cruci, nici un alt remediu nu este lucrător în vindecare per se. 

Antropologia creștină, accentuând unitatea psihosomatică a omului, are, în chip firesc, o deschidere pozitivă atât asupra sănătății su­fle­tești, cât și a celei trupești, existând o reciprocitate firească între acestea. Biserica dintotdeauna s-a rugat atât pentru sănătatea sufletească, cât și trupească a credincioșilor, însă prelungirea vieții și păstrarea sănătății trupești nu au fost o prioritate a Bisericii, cunoscând relativitatea acestui demers: „Scopul Bisericii nu este să dea lumii un mod de a supraviețui sau de a dobândi o viață cât mai lungă, ci viața care biruiește moartea” (Georgios Mantzaridis, Morala creștină, vol. II, trad. de diac. drd. Cornel Constantin Coman, București, Ed. Bizantină, 2006, p. 475). Călugării îm­bu­nătățiți vedeau în boală un exer­cițiu de creștere duhovnicească atât de profund, încât, de multe ori, refuzau nu doar tratamentul, ci chiar o hrană mai întăritoare, care să-i ajute să depășească mai ușor sufe­rința trupească. Astfel, ei nu căutau odihna, confortul lumii acesteia, ci doar Împărăția lui Dumnezeu: „Un bătrân a căzut într-o boală grea, - citim în Pateric -, încât cele dinlăuntrul lui scoteau mult sânge. Unul dintre frați s-a întâmplat să aibă niște prune uscate. Și făcând terci, a pus și pe acestea în el și au adus Bătrânului. Și-l rugau să guste puțin […]. Iar Bătrânul, privindu-l îndelung, a zis: Cu adevărat aș vrea să mă lase Dumnezeu în această boală alți treizeci de ani. Și nu a primit Bătrânul, în astfel de boală fiind, să mănânce fiertură” (Patericul Mare. Apoftegmele Părinților Pustiei. Colecție tematică, IV, 114, Ed. Bizantină, 2015, p. 314).

În narațiunile hagiografice, alături de detaliile legate de viața și pătimirile unui sfânt, de minunile săvârșite, de scenele din viața cotidiană din acea vreme, vom întâlni expuse în acestea și o serie de cunoștințe medicale: „utilizarea terminologiei relevante sau descrierile simptomelor bolilor sau, uneori, ale instrumentelor și tratamentelor chirurgicale” (Stephanos Efthy­miadis, „Collections of Miracles (Fifth-Fifteenth Centuries)”, în: The ­Ashgate Research Companion to Byzantine Hagiography, vol. II: Genres and Contexts, London/New York, Routledge, 2014, p. 105). Astfel, nu trebuie să ne surprindă faptul că „hagiografii nu s-au sfiit să-și demonstreze propria competență în teoria și practica medicală” (ibidem, p. 105), sigur, fără a avea pretenții de a fi considerați specia­liști, și, „în ciuda tendinței lor generale de a denunța medicii pentru avariția și ineficiența lor”, toți vor sublinia „su­perioritatea unui sfânt și a lo­cașului său sfânt de vindecare” (ibidem, p. 105). Sigur că în perioada creștinismului primar erau foarte mulți șarlatani care se dădeau drept medici doar cu scopul de a câștiga bani cu ușurință. Majoritatea Pă­rinților Bisericii îi îndeamnă pe creștini spre a-i consulta pe medici, când sunt în boli și suferințe trupești, văzând în medicină o cu­noaștere care vine tot de la Dumnezeu, însă îi sfătuiesc la prudență spre a nu fi victimele diferiților impostori. Astfel, Origen se întreba într-o scriere a sa „care știință vine de la Dumnezeu mai mult decât știința sănătății” (Origen, Omilii la Numeri, XVIII, 3).

Vindecarea, chiar dacă vine prin meșteșugul medicului, este dată tot de Dumnezeu: „Fără Dumnezeu nu poate face nimic nici doctorul, ci Dumnezeu e Cel ce dă sănătate celui ce suferă” (Sf. Varsanufie cel Mare, Scrisori duhovnicești, 770, în: Filocalia, vol. 11, București, Ed. IBMO, 2017, p. 822). Astfel, citim că Avva Sisoe, rugându-se pentru vindecarea unui ucenic al lui, „a întins mâinile spre cer, zicând: Dumnezeule, fie că vrei, fie că nu vrei, nu Te las până nu îl tămăduiești! Și îndată s-a tămăduit” (Patericul Mare, XIX, 22, p. 894). De asemenea, citim, în același context, că o femeie care suferea de cancer la sân, auzind despre puterea Avvei Longhin, căuta să-l întâlnească. Și când aceasta l-a întâlnit, adunând lemne pe malul mării, dar nerecunoscându-l, acela s-a smerit spunând despre sine că Avva Longhin este un înșelător și să nu se ducă la el. Însă, făcând semnul Sfintei Cruci înspre locul bolnav al femeii, i-a spus: „Mergi și Dumnezeu te va vindeca. Longhin nu-ți poate fi de folos cu nimic. Și femeia a plecat crezând cuvântului și s-a tămăduit îndată. După acestea, povestind unora lucrul și trăsăturile Bătrânului, a aflat că acela era Avva Longhin” (Patericul Mare, XIX, 11, p. 889). Paginile Limonariului ne încredințează de același lucru: ceea ce, de multe ori, medicina nu poate rugăciunea împlinește: „Eu, poves­tește Avva Chiril, zăceam de o boală de nevindecat. Nici un doctor nu a putut să mă tămăduiască. Când m-am întors la Avva Iulian, Bătrânul m-a vindecat îndată prin rugăciunile lui” (Ioan Moshu, Limonariu sau Livada duhovnicească, 28, traducere și comentarii de pr. prof. dr. T. Bodogae și D. Fecioru, Alba Iulia, 1991, p. 44). Același lucru îl putem citi și în minunile Părinților din Apus. Astfel, Sfântul Grigorie cel Mare, istorisind despre Sfântul Benedict de Nursia, povestește că într-o zi, în timp ce frații de la mănăstire construiau un perete, acesta s-a dărâmat peste unul dintre tinerii monahi, zdrobindu-i nu doar multe dintre oase. Aducându-l pe monah înaintea venerabilului Părinte Benedict, „omul lui Dumnezeu le porunci să îl pună imediat pe salteaua pe care se ruga de obicei și, după ce îi trimise afară pe frați, închise chilia. El se adânci în rugăciune mai stăruitor decât de obicei. Lucru minunat (mira res): în același ceas, îl trimise din nou pe acesta teafăr și sănătos, ca înainte, la aceeași muncă” (Grigorie cel Mare, Dialoguri, II, XI, 1-2, trad. de Cristina Horotan, Iași, Ed. Polirom, 2017, p. 133).

Amintind practicile care însoțeau tămăduirea bolnavilor prin rugăciune și însemnarea cu semnul Sfintei Cruci, nu putem trece cu vederea atingerea acestora de relicve sfinte, de icoane, ungerea cu untdelemn sfințit și consumarea sau stropirea cu apă sfințită, toate acestea fiind amintite în multe izvoare hagiografice ca mijloace prin care lucrează harul tămăduitor al Duhului Sfânt. Astfel, citim în Istoria lausiacă despre Sfântul Macarie Alexandrinul (Orășeanul), care a tămăduit o mulțime foarte mare de bolnavi: „Aflându-ne noi acolo, a fost adusă la el o fecioară de neam nobil din Tesalonic, care era paralizată de mulți ani. Ungând-o douăzeci de zile cu untdelemn sfințit cu mâinile lui și rugându-se, a trimis-o sănătoasă în cetatea ei” (Paladie, Istoria lausiacă (Lavsaicon). Scurte biografii de pustnici, 18, București, Ed. IBMO, 1993, p. 42). De asemenea, se spunea despre Avva Veniamin că „s-a învrednicit de darul vindecărilor. Oricine peste care își punea mâna sau îi dădea untdelemn, după ce-l binecuvânta, se izbăvea de orice boală” (Paladie, Istoria lausiacă, 12, p. 30). Sfântul Ioan Casian amin­tește în Convorbiri duhovnicești despre Avva Avram cel Simplu, care s-a întâlnit, într-o zi, pe drum, cu „o femeie având în brațe un copil slab și pe moarte, fiindcă ea n-avea lapte, ce l-a întâmpinat cu rugăciuni și lacrimi s-o ajute. El i-a dat să bea un pahar cu apă, peste care făcuse semnul Sfintei Cruci, și, pe dată, după ce ea l-a băut, în chip minunat, sânul ei, care secase, s-a umplut de lapte” (Sf. Ioan Casian, Convorbiri duhovnicești, XV, 4, trad. de prof. David Popescu, București, 2004, p. 373).

Putem citi în scrisorile duhov­nicești ale Sfântului Varsanufie cel Mare despre un creștin iubitor de Hristos care, „îmbolnăvindu-se și fiind prins de fierbințeală, ceru Marelui Bătrân să se roage pentru el ca să i se ușureze durerea. Ba i-a trimis și apă ca să o binecuvânteze și apoi să bea din ea. Căci nu putea răbda fierbințeala. Și rugându-se Bătrânul, acela a băut și îndată s-a potolit fierbințeala și a încetat durerea” (Sf. Varsanufie și Ioan, Scrisori duhovnicești, 643, în: Filocalia, vol. 11, pp. 755-756).

În concluzie, majoritatea textelor literare hagiografice prezintă anumite coordonate generale ale teologiei bolii, accentuând faptul că tămăduirea este doar un dar de la Dumnezeu, o lucrare a harului lui Dumnezeu prin sfinți, icoane și sfinte moaște. „Toți aceștia au o trăsătură comună: harul dăruit fiecăruia pentru a vindeca omul aflat în boală. Ei sunt numiți «doctori sau tămăduitori fără de arginți» , întrucât nu au cerut niciodată plată pentru vindecările lor” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Îngrijirea bolnavilor este poruncă dumnezeiască și datorie socială”, în: Calendar creștin-ortodox 2024, București, 2024, p. 8).

 

Ziarul Lumina




BISERICA si lumea
Familia. Copiii. Educaţia. Vocaţia
Tinerii la (ras)cruce de neam - Mihai-Alexandru Vladu

Biserica. Neamul. Politica. Lumea
Noua Ordine Mondiala: Accelerarea Agendei 2030

Pe 22-23 septembrie 2024, ONU organizează „Summit-ul pentru Viitor”, o întrunire la  cel mai înalt nivel la care se va adopta „Pactul pentru Viitor” (Pact for the Future) și, după cum se așteaptă multă lume, s-ar putea declara o așa-zisă „stare de urgență planetară” (planetary emergency). 

În Partea I, aici de față, voi prezenta propunerile de implementare accelerată a Țelurilor de Dezvoltare Sustenabilă (Sustainable Development Goals – SDG) din Agenda 2030, care, speră birocrația ONU și organizațiile aliniate, se vor adopta în septembrie 2024, sub umbrela Pactului pentru Viitor.

În Partea a II-a, voi discuta „starea de urgență planetară”, cu câteva considerații privind natura „guvernanței globale” care se întrevede din documentele summit-ului.

Preparative la nivel înalt

Ideea unui „summit pentru viitor” a apărut, oficial, la aniversarea a 75 de ani de la constituirea ONU; împlinirea acestei vârste rotunde a picat (coincidență) fix în 2020, Anno uno al plandemiei.

Confruntați cu „amenințările globale” constând taman în proaspătul, pe-atunci, covid și în „schimbarea climatică”, dar și cu „riscurile și oportunitățile create de progresele tehnologice” și o „stagnare” în ce privește îndeplinirea Agendei 2030, membrii au decis că se impune o „întărire a guvernanței globale” (și, mai ales, un nou și mare efort financiar) și i-au cerut Secretarului General al ONU să vină rapid cu un plan de bătaie.

Răspunzând acestei cereri, Antonio Guterres a produs, în septembrie 2021, un raport intitulat Our Common Agenda („Agenda noastră comună”, unde „a noastră” se va citi, de către noi, „a lor”), document care trasează direcțiile majore ale discuțiilor care vor avea loc în acest septembrie și care, în esență, „vizează accelerarea la maxim (turborcharge) a Agendei 2030”.

Așa fiind, mă simt îndreptățită să numesc această nouă agendă globalistă, în cele ce urmează, „Agenda turbo”.

ONU nu mai are răbdare; sau, poate, nu mai are timp. Și nu doar ONU; graba chinuie și pe cel mai simpatizat ONG de pe planetă, World Economic Forum (WEF), cu care, reamintesc, ONU a bătut oficial palma pentru accelerarea implementării Agendei 2030 încă din 2019.

Guterres însuși și însuși Klaus Schwab au semnat un „parteneriat strategic” în acest sens, identificând șase domenii de maxim interes – reluate toate, apoi, fidel, în Agenda turbo.

Printre ele, prima mare preocupare: firește, un nou efort și un nou sistem de finanțare a Agendei 2030, adică (potrivit anunțului WEF), „mobilizarea sistemelor și accelerarea fluxurilor financiare... cu adoptarea de soluții inovative pentru sporirea investițiilor pe termen lung în SDG”.

Al doilea subiect presant: „schimbarea climatică”, în legătură cu care ONU și WEF au decis, printre altele, crearea de „platforme public-privat în sectoarele cu emisii majore” și „îmbunătățirea serviciilor necesare pentru adaptarea la impactul produs de schimbarea climatică”.

Cam ce s-ar putea avea în vedere prin aceste inovații financiare și de alte feluri am discutat într-un articol anterior.

Covid – o ocazie de neratat

Lipsea, totuși, ceva. Dar a apărut. Un element menționat peste tot în Agenda turbo, ca factor determinant în nevoia de a apăsa pedala globalizării, este covidul. Asta pentru că, după ce ONU și WEF au decis, în 2019, să accelereze la maxim implementarea Agendei 2030, a venit imediat (coincidență) și criza catalizatoare.

Timpuriu, în iunie 2020, Guterres declara:

„Marea Resetare este o binevenită recunoaștere a faptului că această tragedie umană trebuie să fie un semnal de trezire. Trebuie să construim economii și societăți mai egalitare, mai incluzive și mai sustenabile, mai rezistente în fața pandemiilor, a schimbării climatice și a multor alte provocări globale cu care ne confruntăm”.

Parcă i-a luat vorba din gură partenerului strategic Schwab, care graseia și el, însuflețit de perspectivă, că „Pandemia reprezintă o fereastră de oportunitate rară dar îngustă (sic) pentru a reflecta, pentru a re-imagina și a reseta lumea noastră”.

Toate astea pentru o boală cu 99,8% rată de supraviețuire. Ori liderii globali sunt hipersensibili și reacționează absolut exagerat la niște lucruri, ori știau ei ceva, ori știau altceva.

Cert e că Agenda turbo se arată fățiș motivată de covid, definit încă din introducere ca „boala care ne-a dat peste cap întreaga lume, ne amenință sănătatea, ne distruge economiile și viețile și adâncește sărăcia și inegalitățile”.

Repet, ca să îmi intre bine în cap: boala făcea toate astea, nu măsurile luate de autorități.

Este adevărat că documentul datează din 2021, dar, între timp, până și Rishi Sunak acceptă că măsurile de carantină au făcut mai mult rău decât bine, așa că poate s-ar impune ca Agenda turbo să fie adusă la zi, să nu discute oamenii ăia la summit pe date depășite.

Mai departe: covidul este (în continuare, câtă vreme documentul nu a fost modificat) boala care trebuie să ne convingă că e momentul să dăm dovadă de „solidaritate globală”, sub forma mai precisă a „unui plan de vaccinare globală care să injecteze vaccinurile anti-Covid-19 în brațele a milioane de oameni care nu au încă acces la această măsură esențială pentru salvarea vieții”.

Afirmație care n-a rezistat bine în timp, dar poate ONU nu are informațiile mai noi despre „siguranța și eficiența” așa-ziselor vaccinuri.

Tot covidul, multilateral dezvoltat cum a fost el, a scos în evidență și dezinformarea teribilă care năpăstuiește lumea, impunând luarea de măsuri pentru „apărarea unui consens comun (sic), susținut empiric, cu privire la fapte, știință și cunoaștere”.

Cu excepția pleonasmului, nici eu n-aș fi zis mai bine. Ca să citez mai departe:

„Războiul împotriva științei trebuie să înceteze”.

Prezentând alternativele pe care omenirea le are în față, Agenda turbo descrie un „scenariu al devastării și crizei perpetue”, care debutează cu „pandemii letale” și în care intră: „Covid-19 este endemic și suferă mutații permanente”; „țările mai bogate stochează vaccinuri” (de-aiurea, având în vedere că virusul suferă mutații permanente, dar așa sunt unii, lacomi); „nu există un plan de distribuție echitabilă”; „sistemele de sănătate sunt depășite de situație”; „nu există nicio pregătire pentru pandemii viitoare” (probabil că autorul nu auzise de providențialul Event 201).

Rezultatul, în acest scenariu? Multiple nenorociri, printre care „erodarea contractului social”, „intensificarea tensiunilor geopolitice” (asta dacă vă întrebați de la ce s-au luat în Ucraina sau în Gaza), „lipsa consensului privind faptele, știința și cunoașterea” și, suprem, „instituțiile internaționale devin captive într-un ciclu de finanțare insuficientă și performanțe slabe”.

Ar fi și păcat, după atâta muncă.

Dacă se iau, însă, măsurile propuse, lucrurile vor arăta mult, mult mai bine. De exemplu, „vaccinurile vor fi distribuite echitabil și pe scară largă”; se va dezvolta o „capacitate de a produce vaccinuri pentru pandemiile viitoare în numai 100 de zile, cu distribuirea lor globală în interval de un an”, „sistemul internațional va acționa rapid în caz de urgență”.

Nici nu știu de ce mai aveau nevoie de tratatul OMS, zău.

Al doilea motor: „schimbarea climatică”

Deși ocupă un rol central ca motiv declarat al acestei imperioase nevoi de a urgenta Agenda 2030, covidul nu e singur. El face un duet diabolic cu mai vechiul narativ al „schimbării climatice”, care nu prea dădea singur rezultatele dorite, de unde și stagnarea de care se lamenta ONU la întrunirea aniversară din 2020.

În 2023, Guterres se plângea că eforturile de finalizare a Agendei 2030 mai au un pic și eșuează.

Nu știu dacă schema cu clima va prinde mult mai bine acum, dacă e să mă uit la rezultatele „controversate” ale ultimei conferințe privind schimbarea climatică (COP28), ținută în decembrie 2023 la Dubai și al cărei președinte, Sultan Al Jaber, a declarat că nu există nicio probă științifică potrivit cu care renunțarea la combustibilii fosili ar conduce la reducerea „încălzirii globale” la limita dorită.

În orice caz, Agenda turbo reșapează povestea „schimbării climatice”, promovând-o intens ca motiv urgent și implacabil pentru resetarea lumii.

Ca și fratele ei mai mic dar mai fâșneț, covidul, „schimbarea climatică”poate duce, potrivit Agendei turbo, la un scenariu devastator: „valuri de căldură, inundații, secetă, cicloane tropicale și alte manifestări extreme, de o magnitudine și frecvență fără precedent, vor apărea în locuri care nu au mai fost afectate anterior ori în perioade atipice”; „mai mult de un miliard de oameni vor trăi în călduri atât de extreme că viața le va fi pusă în pericol” etc.

Alternativ, dacă ONU apasă pe accelerație în acest septembrie, trai, neneacă: „creșterea temperaturii globale se limitează la 1,5 grade Celsius”; „până în 2050, nicio țară și niciun sector nu mai produce carbon”; „se asigură o tranziție justă către un nou ecosistem al muncii”; „se păstrează un ecosistem funcțional pentru generațiile viitoare” și „comunitățile sunt echipate cum trebuie pentru a se adapta și a rezista la impactul schimbărilor climatice”.

„Noul contract social”

Pe lângă marea accelerare a implementării Agendei 2030, despre care voi vorbi mai jos, Agenda turbo propune „reînnoirea contractului social” între guverne și cetățenii statelor membre, „pentru a reface încrederea” și a-i determina pe cetățeni să se angajeze activ în realizarea țelurilor Agendei 2030.

Guvernele sunt invitate să poarte consultări cu cetățenii, pentru ca aceștia să-și spună punctul de vedere privind viitorul țării lor.

Eu, una, cred că domnul Secretar General al ONU fie glumește, fie nu se uită niciodată pe platformele sociale, fie înțelege prin „cetățeni” numai „societatea civilă” aia bine motivată. Oricum, aștept cu interes rezultatele acestor vaste consultări populare.

Marea accelerare

Revenind la versiunea turbo a Țelurilor de Dezvoltare Sustenabilă (SDG), pentru cine nu-și mai amintește aceste înalte deziderate, recomand un articol semnat de Mark Keenan, care descifrează pe înțelesul tuturor limbajul obscur și plin de false pioșenii al Agendei 2030.

Același limbaj tipic birocrației internaționale se regăsește și în Agenda turbo și alte documente pregătitoare (citatele de mai jos provin dintr-un sumar de obiective ale Summit-ului pentru Viitor).

Inutil de spus că, la o lectură inocentă, toate SDG sună bine; de fapt, sună utopic, ceea ce ar trebui să declanșeze din start un semnal de alarmă, căci, dacă există un element comun în toate utopiile, el este, fără excepție, eugenia.

Spicuiesc. Pentru SDG1, de exemplu (eradicarea sărăciei, în toate formele ei și peste tot în lume), se propune, printre altele, „utilizarea de tehnologii digitale pentru protecție socială” și „crearea de răspunsuri adecvate de la caz la caz la riscurile sărăciei, cu ajutorul datelor demografice și non-tradiționale”. Pesemne este vorba despre eradicarea sărăciei în Metaverse.

SDG2 se ocupă cu eradicarea foametei, securitatea alimentară, îmbunătățirea dietei și promovarea unei agriculturi sustenabile. Ca parte din acest deziderat aparent umanitar, Agenda 2030 prevede deja constituirea (la nivel național, regional sau internațional) a unor bănci de semințe și plante și asigurarea accesului „just și echitabil” („pe baza înțelegerilor la nivel internațional”) la „beneficiile derivate din utilizarea de resurse genetice și cunoașterea tradițională asociată lor”.

Astfel de bănci există deja, fiind controlate de diverse entități private printre care, la loc de frunte, figurează inevitabilii Bill Gates și soția, care, prin fundația lor (alături de alte fundații debordând de filantropie, ca Rockefeller și Ford), dețin azi cea mai mare rețea de bănci de semințe din lume.

Unde, în ultimii 10.000 de ani, oamenii au făcut schimb liber de semințe (moștenire comună a umanității), de-acum încolo, vor trebui să ceară voie și să plătească bani grei unor corporații care fac „piraterie bio” cu binecuvântarea ONU.

La toate astea, Agenda turbo adaugă, printre altele, „necesitatea adoptării rapide a unor soluții comune prin intermediul tehnologiilor digitale (drone, aplicații) care să crească productivitatea agricolă”. Cum, nu mă întrebați. Poate au inventat o aplicație pe telefon care-ți ară ogorul.

SDG3 urmărește asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea sănătății pentru toți, la orice vârstă. Cu un asemenea deziderat, nu mai e decât un pas până la nemurire.

Printre altele, însă, observăm un accent pe „accesul universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv planificare, informare și educație familială, și integrarea sănătății reproductive în strategiile și programele naționale” (controlul populației, cum ar veni) și pe „susținerea cercetării și dezvoltării de vaccinuri și medicamente pentru boli transmisibile și netransmisibile” (ceea ce aduce a vaccinare în masă).

Dar se poate și mai bine; la summit se vor discuta, pe lângă „o cooperare internațională pentru finanțare sustenabilă” în domeniul sănătății (una mai dihai decât la plandemie, se presupune), o „reducere a dezinformărilor [privind sănătatea] în domeniul public” (mă tem că nu se referă la reclamele oficiale la anumite produse medicale experimentale) și „inovații digitale și spațiale (!) pentru producerea și injectarea vaccinurilor” (în afară de vestiții țânțari modificați genetic ai lui Gates, nu știu ce să spun; ne aruncă cu seringi din satelit?!) .

La SDG5 (egalitatea de gen) aflăm că „pandemia și schimbarea climatică au un impact (aparte, se înțelege) asupra femeilor vulnerabile”, care trebuie protejate de „dezinformarea referitoare la gen” (mă întreb cât de vulnerabile pot fi, totuși).

Pe aceeași linie paralelă cu bunul simț, Hillary Clinton declara, în decembrie 2023, că „se știe, se estimează că numărul morților [uciși de schimbările climatice ale acelui an] s-ar putea ridica la 500.000, din care majoritatea femei și fete, mai ales femei gravide”.

SDG7 (asigurarea accesului tuturor la energie sustenabilă, modernă, fiabilă și la prețuri accesibile) nu se poate realiza decât cu ajutorul unor „rețele digitale de următoare generație și al IA” și prin „dezvoltarea cercetărilor solare în spațiu”. Accesul la resurse energetice trebuie abordat „ca potențială sursă de conflict”, ceea ce anunță numai lucruri bune.

Dacă nu era destul de sinistru, aflați că sunt necesare noi norme de conservare a energiei, care vor fi promovate și susținute în sânul populației „prin intermediul științelor comportamentale”. Pavlov 2.0.

SDG11 (orașele și așezările umane să devină incluzive, sigure, rezistente și sustenabile) va fi accelerat prin diverse tehnologii digitale (mintea-mi zboară la servicii „smart” de supraveghere permanentă, poliție predictivă, „orașe de 15 minute”, sistem de credit social etc. etc.), iar SDG12 (asigurarea unor nivele de consum și producție sustenabile), prin „activismul tinerilor în scopul schimbării comportamentelor și prin standarde climatice instituționalizate” (i.e., dacă nu ne conving ăia mici protestând prin centru că gândacul e mai crocant decât friptura și nu moare aproape nimeni la 10 grade în casă, vor exista, totuși, niște legi).

Deja urgentul SDG13 (luarea de măsuri urgente pentru combaterea schimbării climatice și a impactului acesteia) se urgentează și mai tare, inclusiv prin „mobilizarea tinerilor și reducerea dezinformării” – măsuri care, la o anumită lectură, se cam exclud reciproc.

Pactul pentru Viitor

Pentru ca toate acestea să se realizeze, summit-ul din septembrie își propune să se încheie cu semnarea unui Pact pentru Viitor, al cărui prim proiect de Preambul a fost deja publicat.

Acest Pact va fi însoțit de o declarație politică, în care țările membre își vor asuma în termeni expliciți răspunderea pentru implementarea măsurilor agreate.

Afirmându-și „profunda îngrijorare” generată de lipsa fondurilor pentru implementarea SDG, Preambulul promite că problema se va rezolva printr-un „pachet de stimulente financiare pentru SDG” și alte formule, printre care „prevenirea și combaterea fluxurilor financiare ilicite” la nivelul țărilor, care, se recunoaște, totuși, sunt principalele responsabile de finanțarea Agendei 2030.

Pactul va conține, de asemenea, un Acord (Compact) pentru „un viitor digital deschis, liber și sigur”, care să profite de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale dar și să „evite riscurile” asociate acestora.

Acordul va fi „ancorat în cooperarea globală pentru dezvoltare umană și progresul SDG, în drepturile omului și guvernarea omului de către om” (bine că au precizat, ca să nu-i mai aud pe-ăia cu reptilieni și anunaki), oferind un „cadru de guvernanță digitală pentru a ghida abordările globale, regionale și naționale în domeniul digital pe baza unor principii, priorități și obiective comune”.

De exemplu, „dreptul la dezvoltare”  - acea dezvoltare în linie cu țelurile Agendei 2030, care, potrivit Preambulului, „corespund într-o proporție covârșitoare cu obligațiile asumate în domeniul drepturilor omului” - va fi considerat egal cu orice alt drept fundamental, cum ar fi dreptul la liberă expresie, ori la liberă mișcare.

Alte documente ale summit-ului vorbesc despre o implementare mai vânjoasă a „dreptului la un mediu curat, sănătos și sustenabil”, care, în condițiile date, ar fi superior unor drepturi de natură socială ori economică.

Pactul va atașa și o Declarație privind Generațiile Viitoare, iar Preambulul salută „contribuția tinerilor și copiilor ca agenți de importanță critică în promovarea dezvoltării sustenabile”, inclusiv prin acțiuni întreprinse de aceștia (din proprie inițiativă; odată îi apucă, știți cum fac copiii, neastâmpărați) în domeniul „climatic, al egalității de gen, justiției sociale, în domeniul umanitar, al inovației, al justiției inter-generaționale, cu promovarea culturii și incluziunii” și ce le mai place celor mici, în afară de acadele.

Preambulul „recunoaște”, de asemenea, că „bunăstarea tinerilor este strâns împletită cu dreptul lor la cele mai înalte standarde de sănătate mintală și fizică, inclusiv sănătate sexuală și reproductivă” și că suntem datori să răspundem „nevoilor și aspirațiilor tuturor tinerilor, inclusiv ale celor care se confruntă cu forme multiple și intersectate de discriminare”.

Per total, Preambulul Pactului pentru Viitor „recunoaște” că, pentru protejarea durabilă a planetei și resurselor ei naturale, este nevoie de o transformare fundamentală a omenirii și sistemelor ei – în ce privește asumarea de obligații și solidaritate, în modalitățile de finanțare și în acțiunile pe care le întreprinde.

Adică, ONU pregătește, oficial, Marea Resetare.

 

Articol semnat pentru Activenews de Levana Zigmund



Fericirea, dar de la Dumnezeu si drept al omului (1) - Lector univ. dr. Marius Andreescu

I Sensuri și semnificații filosofice ale fericirii

  Una dintre cele mai dezbătute probleme în cultura lumii este înțelegerea raportului dintre suferință și fericire, cei doi termeni fiind în principiu diametral opuși. Altfel spus cum poate fi înlăturată suferința și implicit care sunt condițiile pentru ca omul să fie fericit. Mai mult, starea de fericire poate caracteriza nu numai omul ca persoană, dar în același timp, poate fi și o caracteristică a unei comunități, chiar și a unui popor.

   Aspirația omului spre fericire se confundă cu existența și firea sa. Fericirea, ca stare sufletească și existențială este opusă suferinței, morții și servituților de tot felul. Religiile, filosofia, dar și doctrinele sociologice, politologice, juridice au elaborat în decursul timpului diferite concepții și teorii despre fericire.

   Toti oamenii doresc să fie fericiți. Oricât am fi de nihiliști sau de sceptici în anumite momente ale vieții, oricât ne-am îndoi că fericirea poate fi atinsă ori că merită s-o căutam, noi nu încetam să tindem – conștient sau nu - către dobândirea ei. Dar chiar dacă sunt de acord cu afirmația că fericirea este dezirabilă, oamenii se diferențiază de îndată ce își pun problema în ce constă fericirea. Fiecare dintre noi caută să evite suferința, să atingă și să permanentizeze starea de fericire.

   În opinia noastră problematica fericirii poate fi abordată în trei modalități:

   1. Ca stare existențială a omului în individualitatea sa fizică, rațională și spirituală, aflată în exterioritatea și fenomenalitatea lumii. Este întotdeauna relativă, efemeră, nedeplină, determinată sau influențată de factori externi, de diversele situații existențiale în care omul se află și de stările sufletești atât de diverse și de multe ori contradictorii;

   2. Din perspectivă juridică. Fericirea ca drept fundamental al omului, încă neconsacrat în constituții, dar prezent în abordările doctrinare. În această modalitate fericirea este a fenomenalității existenței umane în mediul social. Dreptul la fericire în sens juridic are generalitatea și caracterul abstract al normei juridice iar garantarea și realizarea acestuia depinde de factori sociali, economici, de realizarea imperativelor statului de drept, a libertății umane a unui trai decent și a unui regim de guvernare cu adevărat democratic. În opinia noastră omul are dreptul la fericire în această lume, dar actuala ordine politică și socială a lumii nu i-o poate conferi și nici garanta;

   3. Fericirea, ca realitate ontologică perenă a ființei umane, care nu are garnițele acestei lumi și ale acestei vieți. Este o chemare permanentă a omului spre dobândirea desăvârșirii, a fericitei vieți în eshatologie, este o expresie a dimensiunii transcendentale a ființei umane, a trăirii în dreapta credință ortodoxă.

   Concepțiile filosofice despre fericire existente în istorie sunt diverse și diferite prin sensul și semnificațiile atribuite fericirii, căile prin care omul poate evita suferința și ajunge la fericirea existențială, condițiile care trebuie îndeplinite pentru dobândirea fericirii.

   Concepțiile despre fericire se deosebesc prin rostul pe care îl atribuim celorlalți în dobândirea propriei fericiri. Într-una din piesele sale de teatru, Jean Paul Sartre folosea o expresie șocantă: "infernul sunt ceilalți"[1], și, desigur, fiecare din noi poate fi la oricând "celălalt". Cum putem să găsim fericirea într-o lume în care realizarea propriilor dorințe depinde de ceea ce doresc și fac semenii noștri? De multe ori, dorințele a doi oameni intră în conflict și ca urmare, fiecare încearcă să împiedice realizarea dorinței celuilalt. Nimeni nu renunță fără să lupte la fericire. Toți oamenii doresc să fie fericiți. Oricât am fi de nihiliști sau de sceptici în anumite momente ale vieții. Diferitele concepții despre fericire se disting în primul rând, prin felul în care este înțeleasă natura acesteia. Uneori, fericirea este concepută ca o idee foarte înaltă, un ideal îndepărtat, deasupra puterilor noastre de a o dobândi; adevărata fericire nu ar fi posibilă în timpul acestei vieți.

  Există constante existențiale diferite de conceptele și categoriile rațiunii, acestea din urmă explicând și călăuzind procesul de cunoaștere și de înțelegere a realității fenomenale. Constantele existențiale sunt proprii ființei, în cazul nostru ființei umane, dar, evident, sunt prezente în existența fenomenologică, fără ca fenomenologia existenței individuale și sociale a omului să epuizeze vreodată dimensiunea ontologică ființială a acestor constante. Din această perspectivă, constantele existențiale, pentru puterea de cunoaștere a omului au fost și vor rămâne ’’lucrul în sine, noumen’’, cum spune Kant, la care rațiunea cunoscătoare umană nu are acces pentru că nu are o intuiției sensibilă a ființei, ci numai a aspectelor și diversului existențial fenomenologic prin care se manifestă aceasta. Sunt constante existențiale viața, libertatea, suferința, fericirea, iubirea, libertatea - enumerarea noastră nu este exhaustivă.[2] Constantele existențiale pot fi gândite de om chiar în ființa lor, dar nu pot fi cunoscute și conceptualizate științific, teologic sau filosofic decât în manifestarea lor fenomenologică, existențială a lor.

  În fenomenologia existențială legată de ipostasul fiecărei persoane umane, constantele existențiale sunt finite și relative așa cum este și cazul fericirii. Cum am spus, fericirea este o constantă existențială, dar în dimensiunea ei existențial fenomenologică este conceptualizată, explicată și înțeleasă de filosofie, teologie și chiar de știința dreptului. Această categorie, în expresia ei fenomenologică poate constitui și obiectul normării etice sau juridice. Astfel, în științele juridice constanta ontologică a fericirii este regăsită în expresia fenomenologică: dreptul constituțional la fericire sau dreptul la căutarea fericirii.  În studiul nostru vom analiza cu precădere concepțiile juridice, dimensiunea normativă și soluții de jurisprudență privind dreptul la fericire și dreptul la căutarea fericirii.

  Dialectică ființei și a existenței, inclusiv în privința fericirii, cu raportare și la normativitatea juridică, generează întrebarea: Fericirea este un dar al lui Dumnezeu sau un drept al omului? Mântuirea și îndumnezeirea prin har a omului este adevărata fericire care este deplină și niciodată nu se va lua de la el, după cuvintele Mântuitorului nostru Domnul Iisus Hristos. Fericirea este mai înainte de toate un dar neprețuit al lui Dumnezeu pentru om.

 

  Propunem o scurtă sinteză a celor mai importante concepții filosofice și teologice privind constanta existențială (ontologică) a fericirii. Diferitele concepții despre fericire se disting în primul rând, prin felul în care este înțeleasă natura acesteia.

  Uneori, fericirea este concepută ca o idee foarte înaltă, un ideal îndepărtat, deasupra puterilor noastre de a o dobândi. Adevărata fericire nu ar fi posibilă în timpul acestei vieți.  Totuși, toți suntem datori să încercăm să atingem această stare și câteva gânduri din înțelepciunea celor mai mari filosofi din istorie pot să ne ajute.

  În concepția lui Gautama Buddha asupra fericirii se pune un mare accent pe faptul că oamenii ar trebui să găsească împlinire în experiența de a trăi mai degrabă decât în „destinația finală“. Nu există niciun scop final, oamenii își clădesc fericirea de-a lungul drumului, considera Buddha. Nirvana este asociată de obicei cu jainismul și budismul și reprezintă starea supremă de liniște și de eliberare soteriologică, eliberarea de reîncarnările repetate (samsara), este stingerea sinelui.[3]

Potrivit lui Confucius, fericirea este o profeție auto-îndeplinită care se multiplică pe măsură ce găsim motive pentru existența ei: „Cele mai mari binecuvântări ale omenirii sunt în noi și la îndemâna noastră. Un om înțelept este mulțumit cu soarta lui, oricare ar fi această, fără a-și dori ceea ce nu are.“[4]

  Solon, unul din cei 7 înțelepți ai antichității, consideră că nimeni nu este fericit cât timp trăiește, căci oricând se pot abat asupra lui nenorocirile: trebuie să așteptăm sfârșitul vieții cuiva pentru a putea spune dacă a fost fericit. În lipsa adevăratei fericiri, oamenii se pot consola cu urmele ei palide: bucuria, plăcerea, gloria, prestigiul, prosperitatea. Cel care are privilegiul să trăiască astfel de stări s-ar putea să le confunde cu însăși fericirea. El se va mulțumi atunci cu surogate ale fericirii, posibil de atins în ciuda condiției noastre de muritori. Sau, dimpotrivă, el va înțelege că fericirea e un ideal de neatins, că e condamnat iremediabil la nefericire. Micile bucurii ne fac viața mai frumoasă, însă fericirea sinceră și totală este extrem de greu de obținut.[5]

  De la Socrate a pornit cel mai limpede întrebarea "Ce este o viață bună?". Să fie oare un virtuos, un om moral și adâncit în cele sfinte un om fericit? Sau e vorba strict de satisfacerea unor plăceri? Socrate spune că sunt ambele. Adică binele suprem înseamnă să fii fericit întru moralitate sau moral întru fericire. Pentru Socrate, fericirea nu vine odată cu recompensele externe, ci din succesul obținut pe cont propriu. Prin scăderea nivelului nevoilor noastre, putem învăța să apreciem plăcerile simple. „Secretul fericirii nu este găsit dacă îl cauți din răsputeri, ci prin dezvoltarea capacității de a te bucura pentru puțin’’ Omul care face totul pentru a atinge fericirea și se bazează pe el însuși nu pe alții a adoptat cel mai bun plan pentru a trăi fericit.“[6]

     Pentru  Platon, discipolul lui Socrate, satisfacția derivă din realizări. „Fericirea noastră depinde doar de noi“. În Republica, Platon afirmă că cei care sunt morali sunt singurii care pot fi cu adevărat fericiți. Astfel, trebuie să înțelegem virtuțile cardinale, în special justiția. Prin experimentul de gândire al inelului lui Gyges, Platon ajunge la concluzia că cel care abuzează de putere se înrobește cu apetitul său, deci este nefericit. O temă esențială pentru Platon în filosofia sa este teoria formelor, distincția dintre realitatea perceptibilă dar neinteligibilă (știința), și pe de altă parte realitatea imperceptibilă dar inteligibilă (matematica). Geometria a fost principala motivație a lui Platon, iar aceasta arată și influența lui Pitagora. Formele sunt arhetipuri perfecte ale căror obiecte reale sunt copii imperfecte. În Republica, forma cea mai înaltă este considerată ca fiind forma binelui, sursa tuturor celorlalte forme care ar putea fi cunoscute prin rațiune. Glaucon, un personaj care participă la dialog, clasifică cele trei feluri de bine și întreabă căreia îi aparține dreptatea: cele pe care le acceptăm de dragul lor fără a ține cont de consecințe, cele pe care le acceptăm atât de dragul lor cât și de dragul consecințelor lor, și cele pe care nu le primim de dragul lor dar le acceptăm de dragul consecințelor lor. Socrate atribuie dreptatea celui de-al doilea fel de bine.

  Binele este suprema fericire pentru Socrate și Platon.

  De asemenea, el vede un tip de fericire care decurge din justiția socială prin îndeplinirea funcției sociale; deoarece această datorie formează fericirea. Alte surse de fericire, cum ar fi petrecerea timpului liber, bogăția și plăcerea, sunt considerate forme mai puțin ferme, dacă nu complet false și opuse formei binelui și fericirii.[7] Platon consideră că fericirea este plăcerea purificată senzorial prin inteligență, altfel spus, plăcerea de a cunoaște ideile, formele pure transcendentale.

  Pentru Aristotel, elevul lui Platon, fericirea nu este un dar oferit de ceilalți oameni sau de lucruri, ci este ceva creat de noi și ne revine responsabilitatea de a o proteja. „Am învățat să-mi caut fericirea limitându-mi dorințele mai degrabă decât să încerc să mi le satisfac.“ Marele filosof atenian susține că eudaimonia este scopul gândirii și acțiunii umane. Eudaimonia este de obicei tradusă ca fericire. Eudaimonia implică binele, adevărul, dreptate, curajul, prietenia, dar și filosofia. Artele, cunoașterea și creația în general. Eudaimonia este un concept filosofic superior stării de plăcere, mulțumire, pentru că presupune atingerea potențialului maxim și împlinirea pe toate planurile, cu intenția de continuă perfecționare în ceea ce privește: autonomia, dezvoltarea personală, acceptarea de sine, scopul vieții, perfecționismul.[8]

 Aristotel consideră că ‘’Fericirea este activitate (în grecește. energeia) în acord cu virtutea’’[9]

 În cadrul Eticii nicomahice, Aristotel atrage atenția asupra faptului că multe scopuri sunt într-adevăr doar obiective intermediare și sunt dorite numai pentru că fac posibilă atingerea unor obiective mai mari. Prin urmare, lucruri precum bogăția, inteligența și curajul sunt apreciate numai în legătură cu alte lucruri, în timp ce eudaimonia este singurul lucru valoros izolat.

  Aristotel a considerat virtutea ca fiind necesară pentru ca o persoană să fie fericită și a susținut că, fără virtute, mulțumirea este maximum ce poate fi obținut

  Immanuel Kant, unul din cei mai mari gânditori din perioada iluminismului în Germania, este socotit și unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. “Fericirea este starea unei ființe raționale în lume, căreia, în întregul existenței ei, totul îi merge după dorință și voință, și se bazează deci pe acordul naturii cu întregul ei scop, precum și cu principiul esențial de determinare al voinței ei.”

  Stoicismul este o școală filosofică fondată în Atena de filosoful Zenon din Citium în jurul anului 300 î.Hr., în perioada elenistică a istoriei antice. Învățătura centrală a stoicismului este morala derivată din însăși legile naturii sau mai bine zis promovarea rațională, existenta virtuoasă sau atitudinea bărbătească în raport cu vicisitudinile vieții. Acceptarea acestei evidențe compensează durerea și nefericirea, împacă binele cu răul, viața cu moartea. O altă trăsătură constă în recomandarea iubirii față de oricare alte ființe.

  Stoicii cred că fericirea sau împlinirea (eudaimonia) poate fi atinsă doar în interior, iar ceea ce este în exterior fiind doar preferabil, dar în esență indiferent. Această ideea de fericire este comună aproape tuturor filosofiilor, însă felul stoic de a o atinge este unic.

 Etica dezvoltată de Stoa derivă din principiile proprii ale fizicii: universul este guvernat de legi absolute care nu admit excepții, iar esențialul naturii umane este rațiunea. Aceste principii se sumează în celebra maximă: „Trăiește în acord cu natura!”.

 Din această formulă derivă noțiunea de virtute, cu cele patru aspecte cardinale: înțelepciunea, curajul, dreptatea și temperanța, corespondând învățăturilor lui Socrate. În timp ce în etica aristotelică recunoștea locul pasiunilor în natura umană, urmând ca acestea să fie reprimate prin rațiune, stoicii cer anihilarea pasiunilor, mergând până la ascetism („askesis”), pentru că virtutea reprezintă unica fericire. A fi virtuos, înseamnă a fi indiferent la durere și suferință („apatheia”) și, în același timp, doritor de cunoaștere. De aici importanța acordată științei, fizicii, logicii, pentru că ele reprezintă bazele moralității, rădăcinile oricărei virtuți. Omul înțelept este sinonim cu om bun. Nefericirea și răutățile lumii sunt rezultatele ignoranței. De aici recomandarea practicii filosofiei, examinării permanente a propriilor judecăți și a comportamentului, pentru a putea constata dacă ele diferă de rațiunea universală a naturii.

  Printre cei mai mari filosofi stoici se numără, în Roma Antică, Seneca, Cicero, Marcus Aurelius, Epictectus[10]

  Hedonismul (din greacă hedone - „plăcere”) este o concepție etică și un curent filosofic, ce proclamă plăcerea, desfătarea drept binele suprem, iar năzuința de a o obține, principiu al comportamentului. A fost întemeiat în Antichitate, la Roma, de Aristip din Cirene (care a pus accentul pe plăcerile senzuale), iar ulterior a fost dezvoltat pe baze raționaliste la Atena, de Epicur, apoi de umaniștii Renașterii, de materialiștii și iluminiștii sec. 18, (cu accente antireligioase, individualiste). În esență, hedonismul pornește de la înclinarea naturală a omului către căutarea plăcerii și a fericirii și evitarea suferințelor, urmărind mijloacele prin care raportul între plăcere și suferință poate fi maximizat.[11]

  Pentru Epicur, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai hedonismului în Grecia antică, senzația, care este criteriul cunoașterii, este și ghidul care ne face să căutăm plăcerea și să fugim de durere. Această fericire va consta deci în satisfacerea plăcerilor, printre care acelea ale inteligenței. Morala lui Epicur este un hedonism dar, hedonismul epicurian nu constituie totuși o apologie a plăcerii și a lipsei de măsură. El promovează o justă reglementare a plăcerilor, viața înțeleptului fiind temperată, contemplativă și virtuoasă. Filosoful considera că ataraxia (imperturbabilitatea) poate fi atinsă prin cultivarea plăcerilor sufletului. Plăcerile materiale nu erau aproape deloc importante pentru Epicur, însă a pledat pentru exercitarea înțelepciunii ca o modalitate de a atinge bucuria profundă. Un ingredient important pentru Epicur în toate acestea era prietenia. El credea că a împărtăși înțelepciune era mult mai valoros decât a fi un înțelept singuratic. „Cunoașterea de sine nu este o garanție a fericirii, dar este de partea fericirii și poate furniza curajul de a lupta pentru ea.’’[12]

 Fericitul Augustin este unul din cei mai influenți gânditori, poate cel mai influent dintre toți, mai ales dacă ținem seama de faptul că inclusiv platonismul a influențat gândirea medievală prin intermediul lui Augustin. El rămâne o autoritate mai mult de o mie de ani după moartea sa, influențând, de exemplu, gândirea lui Descartes. Augustin susține că atât filosofia cât și teologia urmăresc unul și același scop, fericirea, cu deosebirea căilor: Teologia-calea credinței; Filosofia-calea rațiunii[13].

  Baruh Spinoza, renumit filosof raționalist și panteist din secolul al XVII-lea susține că dintr-un scop bine determinat omul în viață trebuie să fie fericit. Dorința de a trăi fericit sau bine este esența omului prin care ființa umană caută să-și mențină existența sa. Dar omul nu este un individ singuratic, el trăiește în lume, în natură și înțelegerea acestui lucru devine principal pentru scopul propus. Fericirea depinde de conștientizarea structurii lumii și a locului, pe care-l ocupă omul în această structură universală. Mai întâi de toate este necesar să cunoști natura lui Dumnezeu, așa cum este el în realitate, dar nu după imaginația noastră arbitrară. Pentru Spinoza, Dumnezeu nu este așa cum și-l închipuie religia creștină – un om. El este împotriva antropomorfizării lui Dumnezeu. Dumnezeu, spune Spinoza, este identic cu natura.[14]

  John Look arată coordonatele sociale ale fericirii. Fericirea, în concepția filosofului englez este starea naturală a omului este un drept natural care implică condiții sociale. Acesta „susține că legea naturală legitimează tot ceea ce o persoană întreprinde referitor la viața sa. Dumnezeu a creat oamenii liberi și egali, în starea naturală se impune o egalitate naturală, există chiar o lege a naturii ca o persoană să nu atenteze la viața, sănătatea, libertatea sau posesiunile altora. Gânditorul englez subliniază că această stare nu este în mod necesar o stare de război. O asemenea stare este declarată doar atunci când cineva ne încalcă drepturile. Abia atunci agresorul poate fi pedepsit și chiar ucis. Conflictele din starea naturală pot fi remediate prin asigurarea unui cadru, prin încheierea unui contract cu toți ceilalți, în vederea creării unei societăți civilizate. Noi autorizăm astfel o guvernare care poate chiar să ne judece pentru a apăra drepturile naturale. Oricum această guvernare poate fi oricând dizolvată dacă violează legile și pune în pericol viața, libertatea sau proprietatea indivizilor.”[15]

  În introducerea lucrării „Despre infracțiuni și pedepse”, Beccaria vede în fericire o bază pentru organizarea socială și înțelegere sau, altfel spus, pentru constituționalism. Formulând principiul normativ fundamental ce trebuie să stea la baza adoptării tuturor legilor, acesta spune: „Să deschidem tomurile de istorie și vom vedea că legile, care totuși sunt sau ar trebui să fie pacte încheiate între oameni liberi, nu au fost în genere altceva decât un instrument al pasiunilor câtorva sau au apărut în urma unei fortuite și trecătoare necesități; nicidecum dictate de un imparțial cercetător al naturii umane, care să se aplece asupra acțiunilor unei mulțimi de oameni și să le subordoneze, concentrându-le, următorului punct de vedere: fericirea maximă împărțită la cât mai mulți. Fericite acele foarte puține națiuni care nu au așteptat ca evoluția lentă a relațiilor și vicisitudinilor omenești să atingă culmea relelor și abia apoi să purceadă spre bine, ci au grăbit schimbările intermediare prin legi bune; și i se cuvine recunoștința oamenilor acelui filozof care a avut curajul ca, din obscurul și disprețuitul său cabinet, să arunce în mulțime primele semințe ale adevărurilor utile, îndelungă vreme rămase neroditoare.”[16]

  Filosoful german Immanuel Kant definește fericirea ca fiind de fapt „bunăstarea continua, bucuria de a trai, satisfacția completa vizavi de situația personală.” În una din cunoscutele sale lucrări privind critica rațiunii pure, referindu-se la conceptul de fericire, afirma: „Ca ființă rațională finită, omul nu poate să renunțe la țelul său natural care este fericirea. Dar el devine demn de fericire doar prin strădania sa neîncetată de a respecta legea morală.”[17]

Kant susține că ’’Morala nu este propriu-zis doctrina care să ne învețe cum să ne facem fericiți, ci cum să devenim demni de fericire... Fericirea este starea unei ființe raționale în lume, căreia, în întregul existenței ei, totul îi merge după dorință și voință, și se bazează deci pe acordul naturii cu întregul ei scop, precum și cu principiul esențial de determinare al voinței ei.’’[18]

  Marele filosof german, consideră că morala, legea morală, inclusiv demnitatea de a fi fericit sunt categorii ale rațiunii și nu senzoriale, empirice:’’ Fericirea este satisfacerea tuturor înclinărilor noastre (atât extensive, după varietatea lor, cât și intensive, după grad, precum și protensive, după durată). Numesc pragmatică (regula prudenței) legea practică determinată de mobilul fericirii; iar morală o numesc pe aceea, dacă așa ceva există, care nu are alt mobil decât demnitatea de a fi fericit (lege morală). Cea dintâi sfătuiește ce trebuie să facem, dacă vrem să avem parte de fericire, cea de-a doua ordonă cum trebuie să ne purtăm pentru a fi numai demni de fericire. Cea dintâi se bazează pe principii empirice; căci altfel decât prin experiență eu nu pot ști nici care sunt înclinările ce vor să fie satisfăcute, nici care sunt cauzele naturale ce pot produce satisfacerea lor. A doua face abstracție de înclinările și de mijloacele naturale de a le satisface și consideră numai libertatea unei ființe raționale în genere, și condițiile necesare, fără de care nu ar putea fi armonie, după principii, între această libertate și distribuirea fericirii, și deci ea poate cel puțin să se bazeze pe simple Idei ale rațiunii pure și să fie cunoscută a priori.’’[19]

  Spațiul alocat acestui studiu nu ne îngăduie să dezvoltăm mai mult expunerea concepțiilor filosofice despre fericire.

   În perioada contemporană, unii filosofi susțin că, fericirea nu este un ideal, ci o stare a sufletului nostru: fie ca o stare de bucurie, plăcere, exaltare, fie ca una de liniște, împăcare. Înțeleasă în acest fel, fericirea nu mai este intangibilă: ea depinde de fiecare dintre noi, o căutăm în noi înșine, și tot în noi se găsește și calea către dobândirea ei. Putem considera că dobândirea fericirii se poate realiza pe calea cunoașterii, pe calea iubirii și pe cea a credinței.

  Alți filosofi au considerat însă că fericirea nu înseamnă să te afli într-o anumită stare sufletească; fericirea constă în ceea ce înfăptuim, în activitatea noastră. Pentru pragmatism, inclusiv cel contemporan, fundamentul moralei este utilitatea (sau principiul celei mai mari precizii). Potrivit acestui principiu, acțiunile oamenilor sunt bune dacă aduc fericirea și rele dacă aduc nefericirea. Astfel fericirea constă în plăcere sau absența suferinței, iar nefericirea în durere sau absența plăcerii. De la început omul își propune un singur scop: plăcerea și absența suferinței. Un lucru este, astfel, dezirabil dacă el este în sine o plăcere sau mijlocește una, înlăturând suferința. John Stuart Mill recunoaște ca o asemenea “teorie” a vieții poate provoca multe antipatii întrucât proclama plăcerea ca scop suprem. Spune însă că, “totuși, utilitariștii recunosc superioritatea plăcerilor spirituale, care, prin durata, certitudine, intensitate sunt mai puternice decât plăcerile corpului, dar adaugă, că acest primat constă mai curând în avantajele pe care le procură decât în natura sa[20].

  Există și filosofi care neagă posibilitatea ca omul să atingă starea de fericire. Albert Camus - filosof francez, a avut o abordare diferită asupra fericirii comparativ cu teoria lui Socrate. Pentru Camus, fericirea a fost un obiectiv al vieții destul de sumbru. În schimb, el a preferat să trăiască semnificativ momentul și să nu insiste prea mult pe scopurile setate pe termen lung, așa cum s-a reflectat în cea mai cunoscută lucrare a sa, „Mitul lui Sisif“. „Prin plăcere înțelegem absența durerii din corp și a problemelor din suflet. Un raționament sobru, căutarea motivelor deciziilor și a evitărilor, eliminarea acelor credințe care conduc la tumultul sufletului.“[21]

   Filosoful român Ernest Bernea analizând contradicția dialectică dintre suferință și fericire, explică existența suferinței chiar prin libertatea existențială cu care este înzestrat prin fire omul: ’’De ce suferă omul? – se întreabă filosoful - Pentru că e dublu. Și pentru ce mai suferă? Pentru că e liber. El poate fi imagine biblică sau poate face o figură satanică. Omul e dublu și e liber. El suferă pentru că merge pe negație care e manifestarea răului depus în însăși rădăcinii lui și suferă pentru că are libertatea de a alege și de a hotărî, dar poate să nu facă . Omul Joacă între bine și rău, între eroismul său spiritual (sfințenie) și moliciunea dulce a păcatului. Omul nu poate face orice și nu poate face oricum.’’[22]

  Același autor, consideră întemeiat că idealul epocii moderne și postmoderne este înlăturarea suferinței, în toate formele ei și atingerea stării de fericire ontologică numai prin confort și plăcerile oferite de știință, tehnologie, cultură, transpuse în viața fiecăruia și devenite caracteristici ale civilizației contemporane. Această încercare se dovedește a fi un eșec sau cel mult o iluzie. “Omul civilizației noastre nu a vrut să accepte suferința ca o stare morală firească și a căutat prin mijlocele care i-au stat la îndemână să o înlăture. Idealul eticii moderne nu a putut fi însă atins. Cu toată cultura și civilizația, cu toată știința și tehnica, suferința omului nu a putut fi alungată, ci dimpotrivă ea a mers tot crescând odată cu progresul visat de veacul luminilor. Omul a putut să facă să crească nebănuit de bogat cunoștințele sale teoretice și practice, a izbutit să-și perfecționeze uneltele, să-și ridice condițiile materiale ale vieții, să aibă confort și chiar lux, dar până la sfârșit a băgat de seamă că fericirea i-a scăpat și suferă mai mult decât oricând’’[23]

  Contradicția dialectică dintre suferință și pe de altă parte fericire, în expresia ei concretă de bucurie, a fost înțeleasă și rezolvată greșit de principalele concepții etice ale istoriei. Aceste concepții nu trebuie înțelese numai diacronic, istoric, dar și sincronic, deoarece coexistă și în vremurile noastre. Soluția corectă este acea conferită de morala creștină bazată pe revelația supranaturală. “Dacă epicurianismul, reactualizat cu mari dimensiuni de epoca burgheză, înlătură suferința fără a cunoaște fericirea, dacă pesimismul acceptă suferința pentru ea însăși, etica nouă de un adânc înțeles creștin, acceptă suferința pentru a ajunge în sferele luminate ale bucuriei’’[24]

  Petre Andrei cunoscutul sociolog și filosof român, consideră că fericirea nu e un fenomen pur subiectiv, intern al unui om abstract izolat de viața socială, nu e nici rezultatul influenței sociale asupra sufletului omenesc pasiv, ci e produsul personalității, prelucrării materialului social. ’’...Procesul de integrare a individului în societate se realizează concomitent, îl presupune pe cel de individualizare, de subiectivare a scopurilor sociale. Armonizarea sufletului cu mediul social, ca tendințe morale, stabilirea unui echilibru între obiectiv și subiectiv, acestea produce fericirea. Izvorul fericirii este conectarea sufletului cu sine însuși și cu mediul moral social... Fericirea este un fenomen social etic ce se deosebește de simpla plăcere, satisfacție sau mulțumire biologică.(s.a.) Fericirea presupune un scop conștient, un ideal, rezultate al unei selecții valorice al unei alegeri sau angajări.’’[25]

  Elena Zamfir, profesor universitar, consideră că „Fericirea reprezintă o stare prin excelență subiectivă, cu o structură complexă de tip emoțional-afectiv, cognitiv-informațional, dar și apreciativ-valorizator. De aceea, percepțiile noastre despre viața pe care o trăim, care ne dau dimensiunea fericirii, sunt foarte diferite în funcție de caracteristicile individuale, dar și de oportunitățile oferite fiecăruia de mediul său de viață. Fericirea, ca proces și nu ca dat (constantă imuabilă care poate rămâne ca un bun al nostru și pe care îl putem conserva în timp), presupune o continuă căutare; ea se compune dintr-o multitudine de dorințe, aspirații latente care, odată împlinite, sunt înlocuite cu altele și devin la fel de presante, la fel de importante pentru a se transforma în cerințe active.”[26] Ne raliem și noi la această opinie.

  Într-adevăr, din cele prezentate până acum rezultă că fericirea trebuie privită pluridimensional și că din orice unghi ar fi privită „ea se compune dintr-o multitudine de dorințe, aspirații latente care, odată împlinite, sunt înlocuite cu altele și devin la fel de presante, la fel de importante pentru a se transforma în cerințe active.[27]

  Deținătorii efemeri ai puteri statale în această lume, naționali sau supranaționali, doresc să trăim prin delegație, să nu mai fim noi înșine, să renunțăm la personalitatea și demnitatea de oameni, la libertate și să le încredințăm lor dreptul să ne spună cine suntem, cum să ne trăim viața, să ne explice ce este libertatea și să ne confere libertate în limitele și formele dorite de ei, să ne restrângă drepturile naturale, să ne spună ce este bine și ce este rău, să ne facă să existăm fără Dumnezeu într-o societate atee pe care tot ei vor să o construiască după chipul și voia lor. Și toate acestea în schimbul unui pretins trai în siguranță, bazat pe consum, pe a avea și pentru a fi.

  Mulți dintre noi au acceptat acest compromis, au renunțat la autenticitatea lor, devenind simpli indivizi supuși, care se simt în siguranță sub puterea absolută și atotștiutoare a tătucului, care este leviatanul, statul actual căzut în fariseism, demagogie și ateism profund. Intenția guvernanților este să ne transforme în ”sclavi fericiți”. Iată ce spune în acest sens Ovidiu Hurduzeu: ”La începutul mileniului, occidentalul se simte din ce în ce mai vulnerabil. Panica, nesiguranța, apatia socială, evitarea riscurilor, însoțită de măsuri drastice de securitate, au înlocuit spiritul temerar eroic, activismul politic, dorința de-a experimenta, de a depăși limitele. Individul încrezător în sine și în lumea din jur a lăsat locul unui ins ezitant, derutat, victimă neputincioasă sau, în cel mai bun caz, persoană precaută, temătoare de riscurile care-o pândesc la tot pasul.

  Se naște sub ochii noștri o nouă paradigmă culturală, construită în jurul conceptului de vulnerabilitate: Totul a devenit subordonat noțiunii de safety, siguranță, securitate. Aproape nimeni în Occident nu te mai întreabă: te simți liber? Acum întrebarea pe buzele tuturor este are you safe?: (te simți în siguranță?).

  Siguranța: nu trebuie privită într-un sens restrâns, pur tehnic, ci în adevărul ei profund: viziune asupra lumii, Weltanschauung. Perceperea realității prin ochelarii vulnerabilității este un fenomen cultural, strâns legat de statutul individului în epoca hiperglobalizării și a postmodernității instituționalizate”.[28]

  Să nu lăsăm somnul rațiunii noastre să zămislească monștri, să ne ferim de libertatea care duce la robia cea rea (Sfântul Isac Siriul), să nu devenim niște sclavi fericiți. Este un fapt cert că progresul economic și social, facilitățile și serviciile sociale specifice civilizației contemporane, pragmatismul moral, consumismul actual bazat pe dorința de ’’a avea’’ și nu ’’de a fi’’, ateismul, libertinajul ideologic și moral contemporan, nu au eliminat suferința și nu îi conferă omului starea existențială de fericire atât de mult dorită. Aceasta pentru că fericirea nu poate fi dobândită în fenomenologia existenței individuale sau sociale a omului, nu este un fapt exterior care să răspundă cauzalității și determinismului material, ci o dimensiune interioară a sinelui mai adânc al omului, al conștiinței sale împăcată cu sine, cu Dumnezeu și cu universul, este o stare a celor cu inima și sufletul curate.

 

  În partea a doua a acestui studiu vom prezenta concepția dreptei credințe ortodoxe, întemeiată pe revelația naturală și supranaturală privind fericirea omului.

  Totuși, concluzionăm prin a afirma că, singura cale adevărată de a dobândi starea de fericire, acum și pentru eternitate, este împlinirea poruncilor și cuvintelor Mântuitorului nostru Domnul Iisus Hristos cuprinse în Sfânta Evanghelie. În Predica de pe Munte Domnul nostru Iisus Hristos arată în ce constă fericirea omului și care sunt condițiile ei. Nu este singurul loc din Sfânta Evanghelie în care Mântuitorul se referă la fericire. Prin urmare fericirea poate fi o realitate ontologică nu numai pentru existența mărginită și finită a omului, dar mai ales pentru viața veșnică.

  

II. Scurte considerații privind drepturile fundamentale ale omului și evoluția lor

  Fericirea poate forma obiectul de reglementare a unor norme juridice? Răspunsul la această întrebare prezintă anumite nuanțe. Fericirea ontologică cu sensul și semnificațiile sale teologice nu poate fi reglementată prin norme juridice. Face parte din zona non-dreptului, este o realitate specifică ființei umane, la fel ca și viața, conștiința, libertatea inexprimabile și indefinibile prin norme de drept. Normele juridice pot reglementa numai aspectele fenomenologice ale existenței, nu și ființa acestora; mai precis reglementează exclusiv conduita omului ca subiect al unor raporturi juridice, în care se manifestă viața, conștiința și libertatea acestuia.

  Fericirea poate fi nu numai o realitate ontologică specifică ființei umane, dar și o manifestare fenomenologică cuprinsă în conținutul comportamentului relaționar social al omului. În această accepțiune fericirea poate fi conceptualizată și exprimată normativ, juridic.

  Se poate conceptualiza și exprima normativ, constituțional un drept fundamental al omului la fericire? Pentru a răspunde la această întrebare propunem o scurtă sinteză asupra naturii juridice a drepturilor fundamentale ale omului și a evoluției lor.

 Drepturile și libertățile fundamentale ale omului și cetățeanului sunt o realitate constituțională cu profunde implicații în existența fiecărui om, în raporturile acestuia cu statul. Reprezintă, de asemenea, o realitate existențială a fiecărei persoane, a socie­tății în ansamblu și o dimensiune a democrației. Constituționalismul modern se bazează pe afirmarea, recunoașterea și garantarea drepturilor și libertăților fundamen­tale, fără de care noțiunile de stat, drept, societate civilă, regim democratic, putere suverană ar fi de neconceput. De aceea, această instituție are o importantă dimen­siune filosofică ce caracterizează existența fiecărui om, dar și una de drept consti­tuțional și drept internațional, exprimând atât conceptual, cât și normativ raporturile complexe dintre om și stat.

Cercetarea științifică a drepturilor și libertăților fundamentale trebuie să se des­fășoare pe trei planuri: conceptual, filosofic și politologic. Şi, nu în ultimul rând, juridic, fiind, în același timp, și o problemă a constituției internaționale.

  În esență, toți autorii recunosc că democrația și drepturile omului realizează împreună o unitate indestructibilă, care se condiționează reciproc. Democrația marchează eman­ciparea poporului, devenirea lui ca subiect al guvernării, emancipare care presupune putere de determinare a fiecărei persoane, deci învestirea acesteia cu drepturile ce‑i sunt inerente ca om și cetățean.

   Pentru definirea constituțională a acestei instituții trebuie avute în vedere câteva aspecte:

a) Drepturile fundamentale sunt drepturi subiective, ele fiind facultăți ale subiec­telor raportului juridic de a acționa într‑un anumit fel sau de a cere celorlalte subiecte o atitudine corespunzătoare și de a beneficia de protecția statului în realizarea pretențiilor legitime;

b) Drepturile fundamentale sunt drepturi esențiale pentru cetățeni. Este trăsătura care deosebește drepturile fundamentale de cele subiective obișnuite, fiind deter­minante pentru statutul juridic al cetățeanului;

Criteriul de delimitare între drepturile subiective și cele subiectiv‑esențiale este unul valoric, dar și concret‑istoric. Din punct de vedere valoric, sunt esențiale drepturile care se referă la viața, libertatea și personalitatea fiecărui om.

Din perspectiva concret‑istorică, același drept subiectiv poate fi considerat un drept fundamental sau un simplu drept subiectiv, potrivit condițiilor concrete, eco­nomice, sociale, politice și în conformitate cu voința guvernanților, exprimată prin lege.

c) Datorită importanței lor, drepturile fundamentale sunt înscrise în acte deose­bite, cum ar fi declarațiile de drepturi și de legi fundamentale, constituționale.

Reglementarea constituțională a acestor drepturi este urmare a aplicării criteriului valoric, deci recunoașterea acestora de a fi esențiale pentru cetățeni. Înscrise în consti­tuție, li se recunoaște caracterul de drepturi fundamentele și li se stabilesc garanții pentru ocrotirea și garantarea lor.

Putem defini drepturile și libertățile esențiale ca fiind acele drepturi subiective ale cetățenilor, esențiale pentru viața, libertatea și demnitatea lor, indispensabile pentru libera dezvoltare a personalității umane, drepturi stabilite prin constituție și garantate prin constituție și legi.

Astfel, drepturile omului evocă drepturile ființei umane, înzestrată cu rațiune și conștiință, căreia îi sunt recunoscute drepturi naturale ca imprescriptibile și inalie­nabile. Pe planul realității juridice, omul devine cetățean, se integrează într‑un anumit sistem social și politic, reglementat de reguli morale și juridice. În consecință, din acest punct de vedere, cetățenii beneficiază de toate drepturile înscrise în constituție, pe când străinii și apatrizii doar de unele dintre ele și, în special, de cele indis­pensabile ființei umane.

În concluzie, din planul realităților universale și existențiale, drepturile omului devin drepturi ale cetățeanului pe planul realităților interne ale fiecărui stat.

Problematica drepturilor și libertăților fundamentale și reglementarea lor consti­tuțională este o consecință a evoluției statului și funcțiilor sale, iar pe de altă parte, este rezultatul revendicărilor social‑economice și politice ale societății.

Se remarcă, în același timp, preocuparea constantă în plan juridic de consacrare și, mai ales, garantare a drepturilor fundamentale, aspect ce generează o varietate de soluții juridice cu implicații și în planul dreptului internațional public.

Primele documente cu valoare constituțională care consacră drepturi și libertăți fundamentale cu un caracter civil și politic sunt: Declarația franceză a drepturilor omului și cetățeanului, din 1789, Constituția de la Philadelphia, din 1787, Declarația franceză a drepturilor fundamentale, din 1793.

Drepturile și libertățile fundamentale cuprinse în aceste importante documente internaționale au fost considerate, de doctrină, drepturi din prima generație, deoarece vizau în mod direct ființa umană în raporturile sale cu societatea și urmăreau să limiteze puterea statului prin afirmarea libertății individuale.

Din a doua jumătate a secolului al XIX‑lea, în Europa se manifestă o mișcare socială tot mai largă pentru emanciparea economică a unor categorii sociale defa­vorizate. În consecință, guvernanții acceptă concesii economice și sociale în favoarea clasei muncitoare, sub forma acceptării revendicărilor sindicale ale acestora.

După Primul Război Mondial, sub influența progresului economic și social, dar și datorită necesității de a se asigura populației o stare materială mai bună, acces la cultură și dezvoltarea personalității, precum și un control eficient asupra respectării drepturilor și libertăților fundamentale, în diferite constituții sunt proclamate drepturi economice și sociale, respectiv: dreptul la muncă, dreptul la grevă, libertatea și aso­cierea sindicală, egalitatea socială, dreptul la asigurări sociale, la securitatea muncii, accesul liber la justiție, garantarea libertății individuale, dreptul la învățătură etc.

În doctrina constituțională, ele sunt numite drepturi și libertăți de generația a doua.

 

Spre deosebire de drepturile civile și politice, care nu presupun, în principiu, și acțiuni concrete din partea statului, în afara abținerii în fața libertății personale, drep­turile și libertățile sociale, economice și culturale implică din partea statului acțiuni, măsuri și garanții.

Drepturile sociale și economice s‑au impus, mai ales, după adoptarea de către ONU a Declarației universale a drepturilor omului, din 1948 și a Pactelor adoptate de către ONU, în 1966.

Cu toate că, în unele documente internaționale, drepturile și libertățile fundamen­tale politice, pe de o parte, și drepturile sociale și economice, pe de altă parte, sunt tratate diferit, doctrina constituțională modernă a afirmat indivizibilitatea și strânsa legătură dintre drepturi, indiferent de specificul acestora.

În deceniul al VII‑lea al secolului nostru, s‑au impus noi drepturi ale omului, drepturi din a treia generație, cunoscute și sub numele de drepturi de solidaritate, respectiv: dreptul la pace, la dezvoltare, dreptul la mediul înconjurător, drepturi spe­cifice tinerilor, drepturile minorităților conlocuitoare, dreptul națiunilor sau popoa­relor la autodeterminare, dreptul poporului de a exploata bogățiile naturale, dreptul la un nivel de viață decent, dreptul la intimitate și la respectarea vieții personale.

Aceste drepturi fundamentale noi subliniază ideea promovării personalității umane și a valorizării raporturilor complexe dintre individ și colectivitate.

Din punct de vedere evolutiv, se constată că Declarația universală a drepturilor omului din 1948 pune accentul, cu precădere, pe drepturile individuale, pe când alte documente internaționale, cum ar fi Proclamația de la Teheran, din 1968, marchează evoluția de la concepția drepturilor omului axată pe individ la o concepție care se bazează pe colectivitate.

Cu toate acestea, literatura de specialitate a subliniat că unicul criteriu al cla­sificării drepturilor și libertăților cetățenilor este cel al conținutului acestora și alte criterii, precum exercitarea lor sau posibilitatea de realizare, nu sunt esențiale pentru caracterizarea acestora.

În acest sens, se poate afirma că:

a) toate drepturile și libertățile omului sunt, totodată, atât individuale, cât și colective;

b) fiecare drept și fiecare libertate sunt individuale prin titularul lor.

Folosind criteriul conținutului pentru clasificarea lor, trebuie avute în vedere următoarele principii:

(i) clasificarea nu trebuie să fie interpretată ca o ierarhizare a drepturilor. Toate drepturile omului și ale cetățeanului au aceeași importanță;

(ii) drepturile și libertățile fundamentale sunt inalienabile.

Clasificarea nu urmărește divizarea drepturilor, ci, dimpotrivă, explicarea struc­turii interioare a sistemului unitar al drepturilor. De aceea, se impune să se acorde o importanță egală drepturilor economice, sociale, culturale, civile și politice.

După criteriul conținutului, drepturile și libertățile fundamentale se clasifică, în opinia profesorului Ioan Muraru, în:

a) Inviolabilități, adică acele drepturi și libertăți care, prin conținutul lor, asigură viața, posibilitatea de mișcare liberă, siguranța fizică și psihică, precum și siguranța domiciliului persoanei. În această categorie, includem: dreptul la viață, dreptul la inte­gritate psihică, libertatea individuală, dreptul la apărare, dreptul la liberă circulație, dreptul la ocrotirea vieții intime, inviolabilitatea domiciliului;

b) Drepturile și libertățile social‑economice și culturale, respectiv acele prero­gative care, prin conținutul lor, asigură condițiile sociale și materiale ale existenței umane: dreptul la învățătură, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la muncă și pro­tecție socială, dreptul la grevă, dreptul de proprietate, dreptul de moștenire, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul la căsătorie, dreptul copiilor și tinerilor la protecție socială, dreptul persoanelor handicapate la protecție socială;

c) Drepturile exclusiv politice sunt acele drepturi care, prin conținutul lor, pot fi exercitate de cetățeni numai prin participare la guvernare: dreptul la vot, dreptul de a fi ales și dreptul de a alege și a fi ales în Parlamentul European;

d) Drepturi și libertăți social‑politice, adică acele drepturi care, prin conținutul lor, pot fi exercitate de cetățeni, la alegerea lor, pentru rezolvarea unor probleme sociale și spirituale sau pentru participarea lor la guvernare, respectiv: libertatea conștiinței, libertatea de exprimare, dreptul de informație, libertatea întrunirilor, dreptul de aso­ciere, secretul corespondenței;

e) Drepturile garanții sunt acele drepturi care, prin conținutul lor, au rolul de garanții constituționale, respectiv: dreptul de petiționare și dreptul persoanei vătă­mate de către o autoritate publică de a solicita repararea prejudiciului produs[29].

 

III. Dreptul la fericire în doctrina juridică și în jurisprudența constituțională

  Adoptată la 4 iulie 1776, Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, este primul act normativ cu valoare constituțională al unui stat democratic care face vorbire despre dreptul inalienabil al omului de a-și căuta fericirea. În cel de-al doilea paragraf al său, aceasta proclamă: ’’Considerăm ca evidente prin ele însele adevărurile următoare: toți oamenii sunt creați egali; ei sunt înzestrați de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se află viața, libertatea și căutarea fericirii. Guvernele sunt stabilite printre oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar justa lor putere emană din consimțământul guvernaților. De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească și să instituie un nou guvern, bazându-1 pe principiile și organizându-1 în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranța și fericirea.’’[30]

  Autorul proiectului de Declarație este, potrivit surselor istorice, Thomas Jefferson. Unul dintre autorii conceptului american de privind fericirea și căutarea ei este James Medison, al patrulea președinte al S.U.A. Acesta, preluând unele idei despre statutul social al omului din opera lui Aristotel și John Looke, considera că „Și sunt sigur că oriunde se află neliniște se află și dorință; căci noi dorim fără încetare fericirea și este sigur că pe cât simțim neliniște, pe atât ne lipsește fericirea, chiar după propria noastră părere, oricare ar fi de altfel condiția sau starea în care ne aflăm."[31] 

   În lumea timpului nostru, marcată de nesiguranță, crize, discrepanțe sociale, conflicte, obscurantism, intoleranță, exclusivism, secularism, sărăcie, politicieni și doctrinari încearcă să definească conceptul de fericire nu numai ca o trăire a individului în raport cu anumite împrejurări care-i determină anumite sentimente de plăcere, de bucurie supremă, de admirație puternică, etc., ci ca un „drept la fericire”.

   Adunarea Generală a O.N.U., prin Rezoluția nr. 66/281/12.07.2012[32] a proclamat data de 20 martie drept ,,Ziua Internațională a Fericirii” (International Day of Happiness). ,,Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluția sa adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activități educative” și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor. Organizația Națiunilor Unite invită, de asemenea, organizațiile internaționale și regionale, precum și societățile civile, inclusiv organizațiile non-guvernamentale și persoanele fizice, să marcheze Ziua Internațională a fericirii prin diverse activități publice de sensibilizare” . „Căutarea fericirii se află în centrul eforturilor umane. Oamenii din întreaga lume aspiră la o viață fericită și împlinită, în armonie cu natura. Când acțiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogățim cu toții. Compasiunea aduce fericire și ne ajută în modelarea viitorului pe care ni-l dorim", a subliniat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.[33]

  La 20 martie 2020, ONU a dat publicității Raportul Fericirii Mondiale ("World Happiness Report")[34]. În plină criză sanitară globală provocată de pandemia de coronavirus, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru a treia oară consecutiv, urmată de Danemarca, aflată pe locul al doilea, și Elveția, situată pe locul al treilea. Sudanul de Sud și Afganistan, două țări sfâșiate de război, ocupă penultimul, respectiv ultimul loc din acest clasament.

  Metodologia utilizată a constat în evaluarea răspunsurilor prelevate de la câte un eșantion de persoane din peste 150 de țări la o serie de întrebări privind percepția asupra calității vieții personale, pe o scară de la 0 la 10. Printre factorii luați în calcul se numără produsul intern brut pe cap de locuitor, ajutoarele sociale, libertățile individuale sau nivelul de corupție.

 România se situează pe poziția 47 din 150 în acest clasament, în urcare față de raportul publicat în 2019, când ocupa locul 48.

 Cele mai fericite țări sunt cele "în care oamenii au un sentiment de apartenență, au încredere unii în alții și se apreciază reciproc", a declarat John Helliwell, coautorul raportului.

Jurisprudența Curții Supreme de Justiție a S.U.A, cuprinde soluții privind dreptul constituțional la căutarea fericirii. Pe cale jurisprudențială nu se recunoaște dreptul la fericire, ci dreptul la căutarea fericirii.

  Întrucât ideea de căutare a fericirii nu este prevăzută expres în Constituția americană, un doctrinar susține că este esențial pentru Curtea Supremă a Statelor Unite să recunoască idealurile „vieții, libertății și căutării fericirii" din Declarația de Independență ca făcând parte din panteonul constituțional american.

  Căutarea fericirii este însă prevăzută în multe din constituțiile statelor americane și este considerată de mulți o metaforă, o rămășiță dintr-un veac trecut. Cu toate acestea, instanțele statelor americane au aplicat principiile fondatoare și indicatorii istorici pentru a da o dimensiune contemporană controlului de constituționalitate. S-ar părea că evoluțiile tehnologice, cele economice și de politică externă și parcursul schimbător al eticii societății ar face dificilă aplicarea interpretării judiciare a realităților prezentului, de maniera proiectată de către Declarația de Independență a S.U.A. Însă principiul democratic de bază al protecției „vieții, libertății și căutării fericirii" se adresează în primul rând Congresului. Judecătorul John Marshall, în McCulloch v. Maryland [(17 U.S. (4 Wheat.) 316 (1819)],a precizat: „arhitectura constituțională trebuie să-i permită legislaturii naționale o anumită discreție în privința măsurilor care să îndeplinească grelele sarcini ce i-au fost atribuite, în modul cel mai benefic pentru oameni."[35]

  S-a sugerat că, în contextul secolului al 18-lea, „căutarea fericirii" ar trebui înțeleasă ca semnificând ceva mai mult decât o fugă după fericire: „ea denotă o practică sau o activitate, o căutare a vieții".

   Unul din primele cazuri care au abordat fericirea și siguranța a fost Beebe v. State 6 Ind. 501 - 1855. Aici, Curtea Supremă din Indiana a anulat o lege statală pe motiv că era contrarie dreptului la „libertate și căutarea fericirii". Acest drept, spunea judecătorul Perkins în cauza Herman v. State 8 Ind. (Tanner) 545 - 1855 „cuprinde posibilitatea de a alege, într-un compos mentis individual, ce mănânci și ce bei[36].

   Un alt exemplu este cauza Territory v. Ah Lim 24 P. 588 (Wash.) - 1890, în care Curtea Supremă din Washington a respins argumentul inculpatului potrivit căruia dreptul său de a căuta fericirea îi asigura fumatul de opiu în intimitatea casei sale. Curtea a declarat că „statul manifestă un interes în privința condiției intelectuale a fiecăruia dintre cetățenii săi, societatea nefiind altceva decât un agregat de indivizi. Morala sau latura intelectuală a societății crește sau descrește în mod proporțional cu nivelul moral sau intelectual al membrilor săi." „Fumatul de opiu este o practică detestabilă, dezgustătoare și degradantă, încât devine periculos de obișnuită pentru tineretul țării, iar simptoamele sale tipice sunt imbecilitatea, mizeria și crima... Dacă statul conchide că o anumită practică este periculoasă pentru bunăstarea morală, mentală și fizică a cetățenilor, de o asemenea măsură încât este aptă să devină o povară pentru societate, are dreptul indubitabil de a limita comiterea acelui act de către cetățenilor."[37]

   De o manieră similară, Curtea Supremă din Alabama a menținut în Sheppard v. Dowling 28 So. 791, 795 (Ala. 1899) interdicțiile statale asupra vânzării lichiorului - „Legea nu permite căutarea fericirii pe calea aceasta. Sentimentul de extaz ar rezulta din băutul de lichior, însă legea nu aprobă o atare pasiune care implică consecințe nocive pentru societate".

   O instanță din Ohio a reținut că direcția unui școli a încălcat dreptul de a căuta și de a obține fericirea al unui elev, garantat de articolul 1 paragraful 1 din Constituția statului Ohio. Când l-au îndepărtat din postul de președinte al corpului de elevi, membrii direcției i-au interzis participarea la activități extra-curriculare și i-au scăzut media școlară din cauza că a insistat în a încălca dispozițiile Regulamentului școlar referitoare la lungimea părului și la stil: „În termeni nejuridici paragraful 1 consacră principiul potrivit căruia fiecare cetățean are dreptul de a fi lăsat în pace și a nu fi supus vreunei ingerințe guvernamentale, cu excepția necesității acesteia pentru protecția altora ori pentru punerea în aplicare a scopurilor guvernamentale legitime. Această prevedere constituțională așază o grea responsabilitate deasupra fiecărui corp guvernamental atunci când își justifică ingerința în libertatea cetățeanului, în dreptul de a se bucura de libertatea deciziei sale și de a-și căuta fericirea în felul lui."[38]

  Curtea Supremă a Statelor Unite a antamat ideea fericirii, însă ca aspect al libertății economice. În cauza Lochner v. New York 198 U.S. 45 (1905), unde a invalidat o lege new-yorkeză care stabilea orele de lucru pentru brutari.

   În State v. Cromwell, 9 N.W.2d (N.D. 1943), Curtea Supremă din Oklahoma a declarat nevaliditatea unei legi care impunea licența pentru activitatea fotografică, pentru că motivele ce au stat la baza acesteia erau „ciudate". Curtea l-a citat aici pe Henry Campell Black, autorul lui the Black's Law Dictionary: „Căutarea fericirii este, într-adevăr, un agregat de mai multe drepturi, unele dintre ele fiind enumerate în constituții, iar altele incluse în garanția generală a „libertății". Fericirea omului poate consta din mai multe lucruri sau poate depinde de mai multe circumstanțe. Este limpede că trebuie să includă libertatea personală, eliberarea de sub opresiune sau de discriminarea individuală, dreptul de a-ți urma preferințele individuale în alegerea unei ocupații, libertatea de conștiință și dreptul de a avea parte de relații familiale și viață de familie și domiciliu. Dreptul constituțional de a căuta fericirea poate însemna nici mai mult, nici mai puțin decât dreptul de a-ți îndrepta forțele mintale și fizice pentru atingerea unei finalități, fără vreo restricție sau obstrucționare în raport de alți particulari, cu excepția cazului în care este necesar pentru a se salvgarda drepturile egale ale altora. Această garanție este, așadar, una dintre cele mai nedefinite, însă dintre cele mai cuprinzătoare care se pot găsi într-o constituție."[39]

  Drepturile fundamentale ale omului consacrate în Constituția germană sunt fundamentate pe principiul demnității persoanei, acesta fiind expresia dreptului la fericire.

  Curtea Constituțională Federală a Germaniei are o argumentare deosebit de interesantă și soluție privind constituționalitate unei legi în raport de principiul respectării demnității omului

  În cauza Effes, reclamantului i-a fost respinsă solicitarea prelungirii valabilității pașaportului de către autoritatea de resort, fără o altă motivare decât trimiterea la Legea privind regimul pașapoartelor. Curtea a început prin a preciza că dreptul de a părăsi țara nu face parte din dreptul la liberă circulație. În ciuda acestui fapt, el nu este lipsit de protecție constituțională. El face parte din dreptul la libera dezvoltare a personalității. Iar libera dezvoltare a personalități „nu presupune doar dezvoltarea în interiorul nucleului personalității care face din ființa umană o persoană înzestrată din punct de vedere spiritual și moral.

   Prin urmare, Curtea a dedus din articolul 2 alin. (1) al Constituției germane un drept general de libertate, cu limitele prevăzute. Astfel, Curtea a conchis că atunci când domeniile vitale nu sunt protejate de drepturi fundamentale specifice, individul afectat de ingerințele statale poate invoca acest articol, în cazul în care consideră de cuviință că-i este încălcată libertatea.

   Interesantă este și condiția pe care o subliniază Curtea, și anume că o lege poate fi considerată conformă cu ordinea constituțională doar dacă respectă „principiile preeminenței dreptului și al statului bunăstării sociale". Demnitatea, dreptul la dezvoltarea personalității, efectul orizontal al drepturilor fundamentale și cele două concepte importante ale rolului statal activ - Rechtstaat (care impune respectarea principiului proporționalității) și a statului social, care obligă statul să adopte măsuri care garantează nivelul minim de existență materială, astfel încât oamenii să aibă parte de un standard de siguranță personală și să-și poată duce existența fără a le fi afectată demnitatea, constituie premisele inerente căutării fericirii.[40]

 

  IV Dreptul fundamental la căutarea fericirii în constituționalismul românesc

 În prezent dreptul fundamental la fericire sau la cutarea fericirii nu este prevăzut în Constituție și nici în legislația secundară din România, după cum nu este înscris nici în instrumentele juridice internaționale privind consacrarea și garantarea drepturilor omului.

 În consecință nici jurisprudența Curții Constituționale a României nu conține referiri concrete la acest drept.

 În doctrina juridică românească există câteva studii referitoare la semnificațiile și conținutul dreptului la fericire și chiar posibilitatea consacrării lui normative.[41] Astfel, în acest sens în țara noastră, au apărut unele inițiative cetățenești cum ar fi de exemplu propunerea ca ,,dreptul la fericire” să figureze alături de demnitatea umană, dreptul la viață, dreptul la integritate fizică și psihică, etc., ca un drept distinct în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.[42]

  În opinia noastră nu este necesar să se înscrie în Constituția României un drept distinct la fericire sau la căutarea fericirii. Toate drepturile și libertățile fundamentale ale omului consacrate și garantate constituțional, exercitarea lor, cu referire specială la inviolabilități, dreptul la viață, libertatea individuală, libertatea de conștiință și de exprimare, dar și dreptul la ocrotirea sănătății, protecția persoanelor cu handicap, dreptul la un nivel de trai decent trebuie să aibă ca finalitate, demnitatea, binele și fericirea omului ca persoană.

  Statul român, precizează art. 1 alin. (3) din Constituția României, este un stat social, ceea ce semnifică implicarea statului în domeniul social și economic.

În concepția tradițională, esența democrației o reprezintă libertatea și implicit limi­tarea intervenției statului în viața societății. Cu toate acestea, libertatea econo­mică și socială reprezintă simple deziderate, fără un suport material, fără elaborarea unei strategii globale de dezvoltare și de urmărire a programului elaborat.

De aceea, conceptul constituțional de stat social nu contrazice, ci susține demo­crația prin prisma realizării interesului general care trebuie evaluat ca scop fun­damental al serviciilor publice, respectiv: asigurarea unui nivel de trai decent pentru toți locuitorii, asigurarea sănătății populației, dezvoltarea sistemului de instrucție și educare, a culturii, protecția mediului etc.

Doctrina constituțională și politologia au subliniat faptul că nu este de preferat nici intervenția masivă a statului în economie și în viața socială, fapt care duce la etatizarea societății, dar nici o poziție pasivă a statului față de problematica și reali­zarea interesului general social.

Esența problemei constă nu în repudierea rolului statului sau în amplificarea acestui rol, ci în stabilirea gradului de intervenție etatică, precum și a formelor con­crete de intervenție adecvate fiecărei etape de dezvoltare a societății.

 Atributul de stat social implică și obligații pozitive ale autorităților publice în raport cu atribuțiile constituționale pe care le au de a întreprinde acțiuni adecvate pentru a asigura caracterul efectiv al drepturilor și libertăților omului, exercitarea acestora în raport cu finalitatea lor mai sus menționată.

Curtea Constituțională a României a precizat în acest sens: ’’Chiar dacă, în anumite situații, interesul public al societății poate prevala asupra drepturilor și intereselor particulare, un asemenea raport nu poate fi conceput atunci când servirea interesului public are drept consecință afectarea acelor drepturi care garantează însăși existența biologică a individului, așa cum sunt dreptul la sănătate și dreptul la viață.’’[43]

 Propunem, ca într-o viitoare revizuire a Constituției României să se consacre expres demnitatea ca drept fundamental al omului și să se stipuleze că: ’’Exercitarea atribuțiilor autorităților publice, consacrarea, garantarea și exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale au ca scop, demnitatea, binele și fericirea omului.’’

 În acest fel se consacră constituțional o garanție importantă privind caracterul efectiv al exercitării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, orientarea întregii activități statale spre scopul suprem. care este demnitatea, binele și fericirea omului și posibilitatea exercitării unui control al Curții Constituționale mai eficient asupra legilor care au ca obiect de reglementare raporturile sociale deosebit de complexe dintre interesul public reprezentat de stat iar pe de altă parte garantarea și promovarea( prioritatea) drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

NOTE


[1] Jean Paul Sartre, Ființa și neantul. Ed. Paralele 45 Pitești, 2004, p.,96
[2] Pentru dezvoltări, a se vedea Marius Andreescu, Existența și ființa. Jurnal de cugetări și reflecții, Ed. Pro Universitaria, București, 20223
[3] Pentru dezvoltări a se vedea, Nicolae Achimescu, India.Religie și filosofie, Ed.Tehnopress, București, 2005; Henry Zimmer, Filozofiile Indiei, Ed, Humanitas București, 2012
[4] Confucius, Analectele lui Confucius, Ed. Ideea Europeană, București, 2022, p. 67
[5] A se vedea, Ioana Sarambei, Nicolae Sarambei, 99 de Personalități ale lumii antice, Ed. Albatros București, 1983, pp.101-104; Aristotel, Statul Atenian, Ed., Antet Revolution, București, 2007, pp. 21-22
[6] Andre Comte-Sponvile, Arlette Farge, Jean Delumeau, Cea mai frumoasă istorie a fericirii, Ed. Art, București, 2015, pp. 19-21
[7] Platon, Republica, Ed. Antet, București, 2010
[8] A se vedea, Aristotel, Etica nichomahică, Ed. Antet Revoluțion, București, 2012
[9] Aristotel, op.cit., p. 114
[10] Pentru dezvoltări a se vedea, Giovanni Reale, Istoria filosofiei antice. Cinismul, epicureismul, stoicismul, Vol. 5, Ed.Galaxia Gutemberg, București, 2016, pp., 382-491
[11] A se vedea, Giovanni Reale, op.cit., pp. 305-380; Michael Flocker, Cartea de căpătâi a hedonismului. Arta liniști și a plăcerii, Ed. Humanitas, București, 2006
[12] Epicur și epicureismul antic, Ed. Humanitas, București, p. 367
[13] Pentru dezvoltări a se vedea, preot, dr. Sicoe Tudor, Fericitul Augustin.Aspecte teologice cu referire specială la Triadologie, Ed. Andreiana, Sibiu, 2013
[14] A se vedea, Baruch Spinoza, Etica, București, Ed. Științifică, București, 1957
[15]Ioan Ciochină-Barbu, Natura juridică a dreptului la fericire, articol publicat, pe file:///C:/Users/Marius/Downloads/2._Natura_juridica_a_dreptului_la_fericire.Ciochina.RO.pdf
[16] Cesare Becaria, Despre infracțiuni și pedepse, Ed. Humanitas, București, 2007, p. 61
[17] Immanuel Kant, Religia în limita rațiunii pure, , Ed. Humanitas, București, 2004,p.65
[18] Immanuel Kant, Critica rațiunii practice, Ed. Univers Enciclopedic, București,1999, p 102
[19] Immanuel Kant, op. cit., pp.,103-104
[20] A se vedea, John Stuart Mill, Utilitarismul, Ed. ALL, București, 2014
[21] Albert Camus, Mitul lui Sisif, Ed. Polirom, București, 2020, p.97
[22] Ernest Bernea, Cel ce urcă muntele suferinței, Ed. Predania, București, 2021, p.13
[23] Ernest Bernea, op. cit., p.9
[24] Ernest Bernea, op.cit.,p. 16
[25] Citat de, Valentin Mureșan, Universitatea din București. Revista de Filosofie Analitică Volumul III, 2o, Iulie-Decembrie 2009, pp. 29-56 http://www.srfa.ro/rrfa/pdf/rfa-III-2-valentin-muresan.pdf
[26] Elena Zamfir, Dreptul la fericire, prizonier între cultura libertății și cultura tăcerii, articol publicat pe, 5]http://www.romaniapozitiva.ro/romania-pozitiva/dreptul-la-fericire-prizonier-intre-cultura-libertatii-si-cultura-taceri i-interviu-cu-elena-zamfir-profesor-universitar/
[27] Elena Zamfir, Dreptul la fericire, prizonier între cultura libertății și cultura tăcerii. op.cit.
[28] Ovidiu Hurduzeu, Sclavii fericiți. Lumea văzută din Silicon Vally, Ed. Timpul, Iași, 2005, p. 5. A se vedea și Marius Andreescu, Omul, Societatea și Statul, Ed. Pro. Universitaria, București, 2022
[29] Pentru dezvoltări a se vedea Marius Andreescu, Andra Puran, Drept constituțional. Teoria generală și instituții constituționale. Jurisprudență constituțională, ediția a-4-a, Ed. C.H.Beck, București,2020, pp., 227-234
[30] Declarația de independență (adoptată în unanimitate de Congres, la 4 iulie 1776, la Philadelphia), publicat[ pe, https://constitutii.wordpress.com/wp-content/uploads/2013/02/declarac89bia-de-independenc89bc483.pdf
[31] Camil Mureșan, Alexandru Vianu, Președinte la Casa Albă, Ed. Politică, București, 1974, p. 89
[32] Publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C/326/02 din 26 10 2012
[33] Pentru dezvoltări a se vedea, [33]Ioan Ciochină-Barbu, Natura juridică a dreptului la fericire, op. cit.
[34]Publicat pe, https://worldhappiness.report/ed/2022/
[35] A se vedea, McCulloch v. Maryland, 17 US 316 (1819), publicat pe, https://supreme-justia-com.translate.goog/cases/federal/us/17/316/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=sc
[36] Beebe v. The State, publicat pe https://case-law.vlex.com/vid/beebe-v-state-908660614
[37] Territory of washington, 1 wash. 156; 24 p. 588 (1890)., publicat pe, http://courts.mrsc.org/washreports/001WashReport/001WashReport0156.htm
[38] A se vedea, Dalia Hindwai, Dreptul la căutarea fericirii, publicat pe, https://www.juridice.ro/439850/dreptul-la-cautarea-fericirii.html
[39] State v. Cromwell9 N.W.2d 914 (N.D. 1943), publicat pe, https;//WWW,ndccourts.gov-supreme-cort-Dockets
[40] Pentru dezvoltări, a se vedea, Edward J. Eberle, Roger Williams University, Human Dignity, Privacy, and Personality in German and American Constitutional Law, publicat pe https://docs.rwu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1067&context=law_fac_fs
[41] Menționăm în acest sens, Tudor Panțîru, Dreptul de a căuta fericirea , articol publicat în Revista de Drept Public,nr. 1/2015 și Ioan Ciochină-Barbu, Natura juridică a dreptului la fericire, articol publicat, pe file:///C:/Users/Marius/Downloads/2._Natura_juridica_a_dreptului_la_fericire.Ciochina.RO.pdf
[42] A se vedea, Dreptul la fericire, publicat pe, http://petițieonline.com/dreptul_la_fericire.
[43] Decizia nr. 244 din 20 aprilie 2021, publicată în M.Of., nr.551 din 27.05.2021


Stiinţă. Medicină. Cultură. Artă
EFECTELE HIPNOTICE ALE ECRANULUI
 

Motivul care m-a determinat să aduc la suprafață fața nevăzută și întunecată a acestor „magii” ale secolului nostru este unul simplu: văd cum oameni sănătoși mental, atât adulți, cât și copii, capătă însușiri de roboți hipnotizați.

Un articol de doctorul psiholog clinician, Daniela Șanța, din care puteți afla informații utile și foarte importante despre cum ne afectează creierul micul sau marele ecran. EFECTELE HIPNOTICE ALE ECRANULUI. DANIELA ȘANȚA

PSIH. CLINICIAN DANIELA ȘANTA.
DEGRADAREA PSIHICĂ PRIN TEHNOLOGIA DIGITALĂ

De 15 ani, mă confrunt cu un fenomen în practica psihologiei clinice. Este vorba de o nouă formă de dependență, dependența de televizor și de tehnologia digitală, care din punct de vedere neuropsihologic este o dependență cu repercusiuni grave asupra funcțiilor creierului pentru tot parcursul vieții.
Ca psiholog clinician mă opun cu toată responsabilitatea folosirii acestor dispozitive, cu excepția unor situații de reală nevoie. Același lucru îl recomandă și psihologi din lumea întreagă, medici neurologi, medici psihiatri, care prin natura meseriei se confruntă cu o adevărată degradare psihică a pacienților care utilizează aceste dispozitive.

ROBOȚII HIPNOTIZAȚI

Motivul care m-a determinat să aduc la suprafață fața nevăzută și întunecată a acestor „magii” ale secolului nostru este unul simplu: văd cum oameni sănătoși mental, atât adulți, cât și copii, capătă însușiri de roboți hipnotizați. Acest lucru se vede în cabinetul psihologic și în jurul meu. Mai mult decât atât, am văzut acest efect asupra propriei mele ființe în urmă cu câțiva ani, când și eu eram dependentă mental ca majoritatea populației. Totuși, salvarea mea a venit de undeva: la un îndemn prietenesc, am început să cercetez ce înseamnă aceste dispozitive și ce efecte au asupra omului. Am găsit repede explicația și am renunțat, cred eu, în timp util pentru a mai salva ceva.
Dar mai există un lucru care m-a făcut să pot renunța mai ușor și anume, anii copilăriei, ai gimnaziului și o parte bună din liceu, când creierul meu nu a fost intoxicat, s-a putut dezvolta sănătos. Pentru că acces la internet nu aveam, la televizor nu prea mă uitam, iar smartphonuri nu existau atunci. Prin simpla mea observație și prin cercetările personale vă aduc la cunoștință că oamenii nu dețin informația completă asupra acestui drog, nu se spun efectele lui, din punct de vedere medical, cât de nocive sunt asupra organismului și în mod special, asupra creierului.

CÂTEVA NOȚIUNI PSIHO-SOMATICE

Creierul uman, începând cu primii doi ani și până la opt ani are o dezvoltare puternică. Apar procesele cognitive, percepția, reprezentarea, se dezvoltă aria limbajului, a comunicării, relaționarea afectivă cu cei din jur, reprezentarea, atenția etc. Procesul de dezvoltare continuă și după această vârstă, apar emoțiile. Partea emoțional-afectivă este în plină dezvoltare, până la vârsta de 17 ani în perioada adolescenței.
Din documentația medical-psihiatrică aflăm că se pot instala în perioada adolescenței viitoarele boli psihice: schizofrenia, tulburările paranoide, tulburări ale personalității etc. Creierul uman nu se maturizează complet decât la vârsta de 25-30 de ani. Partea creierului care continuă să se dezvolte este cortexul prefrontal. Această zonă a creierului localizată în partea frontală a capului este implicată în activarea unor factori importanți precum: atenția, planificarea, luarea deciziilor, controlul, gândirea logică, dezvoltarea personalității și memoria pe termen scurt.
Tinerii adolescenții până în 17 ani au nevoie de relaționare fizică, psihică, emoțională cu familia, Biserica și societatea (prin școală, diverse activități). Copilul, adolescentul nu are nevoie de internet pentru a afla adevărurile vieții, nu are nevoie de televizor care să-l informeze cum să se hrănească, cât să doarmă sau ce să bea. Nu are nevoie de smartphone ca prieten, ci de o socializare sănătoasă reală, nu virtuală și de un duhovnic cu care să se sfătuiască în problemele intime și personale, pentru a se dezvolta și latura spirituală a individului.

SOCIALIZAREA VIRTUALĂ ȘI TULBURĂRILE AFECTIVE

Efectele socializării virtuale duc categoric la tulburări afective, deficit atențional, tulburări depresive, anxioase, tulburări de comportament, întârziere în achiziții, tulburare în spectrul limbajului și grave tulburări de personalitate care îi vor marca viitorul de adult. La bătrâni, efectele vizionării programelor TV sunt atacurile de panică, frica, temerile, insomniile și toate cele amintite mai sus. Le puteți găsi menționate în literatura psihologică de specialitate. De ce am îndrăznit să numesc aceste dispozitive magia secolului prin hipnoză?
S-a dovedit științific că, în primele două minute de la vizionarea unui program TV, creierul prezintă o activitate electrică, o configurație nouă nemaiîntâlnită în nicio altă activitate umană. Din punct de vedere neurologic, activitatea corticală (creierul) în timpul vizionării se situează în zona anomaliilor neurologice.
Se cunoaște că există o perioadă optimă pentru dezvoltarea organismului prin diferiți stimuli. Dacă apariția acestor stimuli nu se face la vremea potrivită, partea creierului responsabilă cu prelucrarea acestor stimuli nu se mai dezvoltă, se atrofiază (se reduce, se usucă, slăbește), prin accesarea acestor dispozitive.
Exact același lucru se întâmplă cu creierul uman (cf. Jane Bernstein). Oamenii se diferențiază de animale prin rațiune, adică prin funcționabilitatea creierului. În timpul vizionării unui film pe internet, televizor sau printr-un joc pe calculator, cortexul prefrontal intră într-o transă, într-o hibernare fără ca individul să realizeze acest lucru. Dr. Ernest Hilgard spune că televizorul poate foarte ușor să-i aducă pe oameni într-o stare hipnotică. „A sta liniștit, relaxat, într-o cameră întunecoasă, privind fix și pasiv o sursă de lumină pe o anumită perioadă de timp, sunt primele componente ale inducerii hipnozei” (Mander 1978).

RETARDUL

După cum se observă în imaginea de mai sus, activitățile cortexului prefrontal în cazul copiilor mici nu se mai dezvoltă. Apare retardul psihic, muțenia (tulburare de vorbire), deficitele atenționale, tulburări de percepție, autismul virtual etc. care este mai des decât cel nativ. În ziua de azi, copiii au retard psihic datorat acestor dispozitive. Am să vă dau câteva exemple din cazuistica psihologică:
1. Copil de 3 ani diagnosticat cu autism și întârziere în achiziții în lipsa televizorului și a telefonului, în decurs de doi ani a recuperat psihic funcțiile atrofiate nedezvoltate, găsite în imaginile mai sus prezentate.
2. Copil de 5 ani diagnosticat cu tulburare de vorbire (muțenie), în decurs de o lună în lipsa totală a telefonului, tabletei și a televizorului a reușit să lege cuvinte simple și să-și cheme părinții pe nume. Recuperarea continuă.
3. Adult diagnosticat cu atacuri de panică repetate, ipohondrie și insomnie în lipsa televizorului și a accesării internetului. În decurs de patru săptămâni, atacurile de panică au dispărut în totalitate prin înlocuirea acestora cu cititul, care relaxează funcțiile creierului, apropierea de Dumnezeu, cu activități în natură, muncă. Recuperarea este vizibilă.

CUM LUCREAZĂ CELE DOUĂ EMISFERE ALE CREIERULUI

Este o amăgire și o credință total falsă și nefondată că utilizarea calculatorului dezvoltă gândirea și îl face pe copil mai inteligent. Tocmai s-a demonstrat mai sus că dimpotrivă, aduce grave disfuncții psihice. În continuare, vă voi prezenta creierul cu cele două emisfere cerebrale fără de care nimeni de pe acest pământ nu poate funcționa. Aceste două emisfere ne fac ființe raționale. Orice dereglare sau întârziere a lor duc la probleme interne și de funcționabilitate a nervilor și a organismului. Acestea sunt legate între ele de o punte, corpul calos.
În momentul vizualizării unor imagini video, emisfera cerebrală stângă își reduce funcțiile și puntea care leagă cele două emisfere încetează să mai acționeze. Creierul devine pasiv, atitudinea celui ce vizionează este una pasivă. În acest caz, creierul este manipulat direct fără ca el să mai poată raționaliza, informațiile sunt introduse direct în subconștient. Iar acesta, chiar dacă are o părere negativă despre anumite comportamente vizionate, în timp, acestea fiind stocate în subconștient, omul va face ceea ce comandă subconștientul. La copii, se vede mult mai repede modificarea aceasta a comportamentului datorată vizualizării respectivelor scene.
Valdemar Setzer, profesor și cercetător în cadrul Departamentului de Științe Informatice al Universității Sao Paulo, Brazilia, indică următoarele: „Datorită tipurilor de gândire și limbaj formal, induse de utilizarea calculatorului și datorită autocontrolului enorm pe care îl cer și pe baza experienței mele personale cu elevii de liceu, am ajuns la concluzia că vârsta ideală pentru a începe să utilizeze calculatorul este de 16, preferabil 17 ani”.

SUBLIMINALUL

Atât în programele TV, cât și în paginile internetului, există mesaje subliminale care sunt introduse în subconștientul telespectatorului, ele devenind parte a caracterului acelui individ. Acesta le găsește în propria minte, ca gânduri care aparent sunt ale sale, personale și le aplică în viața de zi cu zi. Cele mai multe mesaje subliminale au tentă pornografică. Cel mai simplu mod de a manipula masele este prin simțul vizual. Mesajele ajung direct la țintă, în mintea omului.
Concluzia este că atunci când omul vizionează ecranul unui astfel de dispozitiv pe care apar succesiv imagini diferite, el nu se mai diferențiază de un animal, care nu are raționament, pentru că funcțiile creierului intră într-o stare de tip hipnotic (Zingnone 2002), într-o stare de pasivitate, de lipsă de antrenare a atenției și voinței.

UN PROGRAM SĂNĂTOS ȘI DUHOVNICESC

În continuare, vă voi prezenta abordarea unui sfânt cu privire la educația copiilor și dezvoltarea acestora: Sf. Teofan Zăvorâtul spune că o mare însemnătate are mersul la Sf. Liturghie, sărutarea icoanelor, tămâierea, facerea semnului Sf. Cruci peste copil, binecuvântările primite de preot și tot ce ține de Sfintele Taine ale Bisericii.
Din punct de vedere al alimentației, este bine ca părinții să fixeze un anumit program al meselor, o anumită cantitate a mâncării. În caz contrar, dacă copilului i se dă tot ceea ce cere, din punct de vedere al alimentației va deveni un adult neînfrânat. În ceea ce privește mișcarea fizică, un copil dezvoltat armonios are activități casnice, responsabilități personale și un anumit timp limitat pentru joacă. În caz contrar, va deveni un adult iresponsabil.

EDUCAREA MINȚII 

Nervii și simțurile se dezvoltă prin răbdarea frigului, a căldurii, a durerii, a rănilor. Organismul are nevoie să fie învățat cu schimbările de temperatură, pentru că astfel, viitorul adult va face față fără probleme oricăror lucruri anevoioase sau dificile de făcut. Copilul, tânărul este potrivit să fie înconjurat de mic de obiecte sfinte: icoane, lumina candelei, cântări sfinte. În educarea minții, părinții au datoria să stea de vorbă cu copilul să spună lucrurilor pe nume, să-i lămurească direct, să le insufle principii sănătoase de viață.
O practică bună este a-l întreba pe copil ce părere are despre anumite lucruri, iar în cazul în care greșește să fie corectat de părinți. În acest mod, se cultivă o gândire sănătoasă. Voința unui tânăr se cultivă prin tăierea proprii voi și ascultarea de părinți. Copiii obișnuiți să nu asculte, în timp vor fi greu de stăpânit și vor fi nemulțumiți.
Azi, în România școala este online sau nu. Copiii petrec minimum patru ore în fața calculatorului. După cele citite mai sus, vă rog să previzualizați singuri viitorul bolnav al acestor copii.

 

BIBLIOGRAFIE:

Romila, Aurel, „Manual de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale”, Ediția a patra revizuită, DSM-IV-TR, 2000;
Sfântul Teofan Zăvorâtul, „Calea spre mântuire”, Editura Egumenița, 2008;
Virgiliu, Gheorghe, „Efectele televiziunii asupra minții umane”, București, Evanghelimos, 2005;
Virgiliu, Gheorghe, „Pornografia, maladia sec. XXI”, Prodromos, 2011;
Virgiliu, Gheorghe, „Știința și războiul sfârșitului lumii fața nevăzută a televiziunii”, Prodromos 2016.

(Articol publicat în Revista Atitudini Nr. 84)




CĂLĂTOR prin ţara mea
Manastirea Namaiesti - Ing. Ion Talpoş

 

Aflată la o altitudine de 800 metri, la numai cinci kilometri nord-vest de orașul Câmpulung-Muscel, Mânăstirea Nămăiești este un loc sfânt, un loc de pelerinaj pentru oameni, un loc încărcat de istorie și legende...

Aici există una din cele trei biserici rupestre din zona colinară a Muscelului (celelalte două fiind la Cetățuia și Corbii de Piatră). Se spune despre acest lăcaș că ar fi unul fără vârstă!

Legendele legate de Sfânta Mânăstire spun că aici ar fi fost o veche catacombă a creștinilor, în timpul ocupației Daciei de către romani. Un templu închinat zeului Zamolxis, primul zeu al dacilor, când creștinismul a găsit aici un teritoriu potrivit tiparelor sale spirituale.

O altă legendă face referire la Icoana Maicii Domnului, Făcătoare de Minuni, care este considerată una din cele mai vechi icoane ale creștinătății lumii. Despre icoană se spune că ar fi fost zugrăvită de însuși Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, însoțit fiind de Sfântul Apostol Andrei. Legenda spune că Maica Domnului i-ar fi spus Sfântului Evanghelist Luca să facă 12 icoane după numărul celor 12 apostoli, spunându-i: când vor pleca apostolii în lume pentru propovăduirea creștinismului, fiecare apostol să ia o icoană și să o lase unde se va simți atras de un anume loc. Un istoric german ne spune că Sfântul Apostol Andrei, plecând din Dobrogea, a ajuns la Pasul Bran și coborând spre Dacia Superioară a făcut un popas la poalele unui munte, lângă un templu păgânesc. Ajuns aici, Sfântul Apostol Andrei s-a uitat pe fereastră, gândind că va găsi aici pe unul din slujitorii Zeului Zamolxis, cu care să stea de vorbă, de la care să înceapă propovăduirea creștinismului. Negăsind pe nimeni în grotă, s-a întors către însoțitorii săi de călătorie și le-a spus: „Nemo est!”. Adică, nu este nimeni. De unde provine, se pare, numele Nămăiești al mânăstirii.

Coborând apostolul în grotă prin intrarea de la partea superioară a acesteia, prin turlă, (aceasta fiind singura intrare, iar singura fereastră fiind cea de la Sfântul altar) a lăsat icoana pe locul unde aceasta se găsește acum.

Icoana a fost găsită de trei ciobani care pășteau oile prin partea locului și au rămas peste noapte chiar pe stânca de deasupra bisericii. Toți trei ciobanii au avut același vis: au auzit bătăi de clopot, cântări bisericești și un înger li s-a arătat, spunându-le: în sânul acestei stânci stă de multe veacuri o icoană zugrăvită după chipul adevărat al Maicii Domnului. I se spune icoana cu chipul adevărat pentru că Sfântul Apostol Luca a trăit atunci când a trăit și Maica Domnului, pictând icoana așa cum a văzut-o el. Trezindu-se, ciobanii și-au spus unul altuia visul și mirându-se, s-au înfricoșat! A doua noapte li s-a arătat în vis chiar Maica Domnului, care le-a spus să construiască aici un lăcaș de rugăciune iar numărul celor care vor locui aici șă fie întotdeauna 33, adică numărul anilor Mântuitorului. I-a dus spre locul unde se afla icoana, le-a arătat locul de intrare în grotă și le-a spus: În locul unde veți găsi icoana, veți face lăcaș de închinăciune pentru cinstea și slava intrării în biserică a Sfintei Fecioare Maria, Izvor de Viață și Tămăduire. Astăzi, Icoana Maicii Domnului, Îndrumătoarea de la Mânăstirea Nămăiești, este renumită pentru ajutorul dat femeilor care se roagă înaintea ei cu nădejdea de a putea avea copii, cât și pentru vindecarea unor afecțiuni grave. Icoana a fost înrămată în argint la 1798 și litografiată în 1871 de maiorul Papazoglu.

Așadar, despre întemeierea mânăstirii și a bisericii săpate în piatră nu s-au păstrat mărturii clare. Cea mai veche atestare documentară datează din vremea lui Mircea cel Bătrân care dăruia satul din vale schitului de maici de la Nămăiești. Mai târziu, pe la 1503, mânăstirea este amintită într-un hrisov al lui Radu cel Mare. Mircea Ciobanul și Mihnea Voievod au contribuit și ei la bunăstarea așezământului, dar cel care a înzestrat mânăstirea a fost Matei Basarab care, la 1653, a dat poruncă tuturor boierilor ce nu aveau urmași ca după moartea lor să lase averile satului și mânăstirii Nămăiești. În 1843, prin grija vornicului Pană Costescu, s-a zidit pronaosul din zid, biserica fiind menționată ca mânăstire de maici.

Interiorul bisericii săpate în piatră cuprinde naosul și altarul ce formează o scobitură în stâncă, de vreo șase-șapte metri. Din tavan, și acesta săpat în piatră, se ridică o turlă înaltă de șase metri. Pereții bisericii se păstrează nepictați. Sunt împodobiți cu o impresionantă colecție de icoane din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Biserica, stăreția și o parte dintre chilii au avut de suferit din cauza bombelor căzute în timpul Primului Război Mondial. Icoana Maicii Domnului,  Făcătoare de Minuni a rămas neatinsă de foc. Și astăzi, pe pereții bisericii săpate în stâncă se mai pot vedea urmele unor picturi murale cu figuri de sfinți, șterse, dar și icoane și alte capodopere religioase, realizate de măicuțe.

Sub stăreția Maicii Lucia, mânăstirea a devenit un mic colț de rai! „Am avut aici mari artiste, maestre ale acului care, prin strădania și priceperea lor, au dus faima mânăstirii peste hotare.” (Maica Lucia)

Măicuțele care trăiesc astăzi aici țin vie flacăra credinței și a tradițiilor creștine și populare.

(sursa: relatările Maicii Lucia)

 

 

 




CĂRŢI NOI / Produse noi. PROMOTII
Pledoarie pentru fiinta umana si ipostasurile feminine ale acesteia - Lector univ. dr. Marius Andreescu
 
 
Cuvânt înainte la cartea în curs de apariție la Editura Andreiana
Chipul femeii creștine în societatea contemporană”
de Ibolyka Ilonka Fediuc
 

 

Motto                                

       "Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia - adică să-i arate eleganţă, preţuire. Atunci floarea îşi arată şi mirosul, şi calităţile ascunse, pentru că tu ai ştiut să răscoleşti adâncurile şi ai făcut din ea ceea ce nu ştia ea că este." -   Părintele Arsenie Papacioc

 

        Întreaga monografie a distinsei autoare este un omagiu adus ființei umane și ipostasurilor femine ale acesteia.

       Una dintre cele mai tulburătoare dileme existențiale ale omului și ale omenirii, la care se referă și autoarea acestei  monografii,  este întrebarea hamletiană: „a fi sau a nu fi”. Omul este singura formă de existență care are conștiința vieții și conștiința morții, conștiința de sine și conștiința existenței care îl înconjoară. Omul este, așa cum spune Mircea Eliade, o ființă religioasă, este singura formă de existență care se raportează conștient la divinitate, are vocația și dorința transcendentului.

      Cât privește conștiința vieții și conștiința morții, în om se manifestă, clar, distinct și puternic dorința de a trăi, conștiința vieții și nu aceea a neantului, a nimicului, a neființei, a morții așa cum încearcă să susțină unele secte religioase sau gândirea filozofică existențialistă. Ființa umană a fost creată pentru viață și nu pentru moarte. Părintele Teofil Părăian remarca cu profunzime că bătrânii nu se simt mai aproape de moarte decât cei tineri. Dorința lor de a trăi este la fel de mare ca și în tinerețe. Explicația o conferă chiar cuvintele Mântuitorului: „Cât despre Învierea morților, au n-ați citit ce vi s-a spus de Dumnezeu când zice: „Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov”? Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii” (Mat.29-32). Fiul lui Dumnezeu a coborât din cer tocmai pentru a ne elibera de teroarea păcatului și a morții și să ne împace cu Părintele Universului.

       Dumnezeu a creat existența și viața din nimic, din iubire și prin cuvântul său: „Să fie”. Creația lui Dumnezeu nu se poate întoarce în neant, în neființă.

      Și Dumnezeu a spus: ’’Să facem om după chipul nostru, după asemănarea noastră și ei să domnească peste peștii mării și peste păsările cerului, și peste vite și peste tot pământul și peste fiecare târâtoare  ce se târăște pe pământ’’ ( Facerea 1:26-27). Astfel, Dumnezeu a creat  omul după propriul Său chip. După chipul lui Dumnezeu l-a creat, parte bărbătească și parte femeiască.   

         Dumnezeu  Şi-a finalizat lucrarea cu o “atingere personală”. Dumnezeu a făcut omul din ţărână şi i-a dăruit suflare de viață,  suflând peste el din suflarea Lui (Facerea, 2:7).  Omul este unic între toate fiinţele create de Dumnezeu, fiind format atât din parte materială (trup) cât şi din parte imaterială (suflet / spirit).  Prin urmare, așa cum afirmă și părintele profesor universitar dr. academician Dumitru Stăniloae ’’nu omul este făcut pentru natură, ci natura pentru om.’’

          Esența cea mai adâncă a chipului lui Dumnezeu, după care a fost creat omul, constă în faptul ca acesta, că și Dumnezeu, este o persoană, așadar partenerul lui Dumnezeu într-un dialog în care se vorbește despre mântuirea omului și a lumii. Dacă analizăm ceea ce se spune în cartea Facerii (cap. I, II si III), ajungem la concluzia că în nici un caz autorul biblic nu a voit să spună că, după ce omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu, el ar fi pierdut acest chip, datorită faptului că el a căzut în păcat. A fi creat "după chipul lui Dumnezeu" nu este o calitate a omului, ce i-a fost dată acestuia, ca apoi să i se poată iarăși lua și totuși să rămână om, ci, chipul lui Dumnezeu constituie esența însăși a acestuia și, ca atare, temeiul ființei omenești.

     Omul a fost creat numai după chipul lui Dumnezeu, iar asemănarea trebuia s-o realizeze  prin posibilitățile cu care l-a înzestrat Creatorul său.  Omul este însă rânduit prin darurile cu care l-a înzestrat Creatorul, să realizeze asemănarea cu Acesta. Dumnezeu nu a dat omului totul de-a gata, ci i-a dat puterea și cinstea  de a-și desăvârși chipul până la starea de îndumnezeire după har. “ Omul e nemuritor  prin legătura cu Dumnezeu și a fost făcut de Dumnezeu  astfel, că să poată fi făcut  nemuritor prin această legătură… Omul rămâne nemuritor atâta timp cât este însetat mereu de cunoaștere, cât trăiește cu conștiința că are ceva mereu nou de cunoscut, adică atâta timp cât e conștient că se află într-o legătură cu Dumnezeu cel infinit; nu în monotonia unei esențe  supuse acelorași legi, ci în legătură cu Cel care i se face cunoscut în alte adâncimi ale Sale’’( Dumitru Stăniloae, Chipul Nemuritor al Lui Dumnezeu, în Opere complete, vol. 3, Ed. Basilica București, 2013, pp. 26 și 27)

        Orice bărbat și orice femeie poartă în sine, în ființa  și în ipostasul său, chipul nemuritor al lui Dumnezeu în om și are vocația dobândirii asemănării cu Dumnezeu, a îndumnezeirii după har. Iată în ce constă măreția naturii feminine dar și a fiecărui ipostas al acesteia, așa cum bine arată distinsa autoare a monografiei.   

         Autoarea argumentează cu texte din Sfânta Scriptură și scrierile Sfinților Părinți unitatea de ființă a omului, unitatea ființială dintre  bărbat și femeie, dar în diversitatea ipostasurilor sale cu roluri diferite și complementare în existență

      „Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam“

(Geneza, 2, 21). Pentru a-i fi ajutor lui Adam, Dumnezeu creează femeia. Zidirea ei din coasta primului om a fost văzută din mai multe puncte de vedere de către Sfinţii Părinţi. În primul rând, o opinie referitoare la coasta lui Adam, ca model de plăsmuire a femeii, este că ea n-a fost creată din capul bărbatului ca să nu-l depăşească, nici din picioarele sale (...), ci din coasta sa, ca să fie egală cu el, să fie lângă inima sa, ca să-i fie dragă şi să existe o împreună-lucrare, căci „nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul. Căci precum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul este prin femeie şi toate sunt de la Dumnezeu“ (I Corinteni 11, 11-12).

       Unitatea de ființă a omului, dar în diversitatea ipostasurilor sale este  afirmată și de Sfântul Apostol Pavel: ’Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici sclav, nici om liber; nu mai este nici bărbat, nici femeie, pentru că voi toți sunteți una în Iisus Hristos’’

 ( Galateni, 3, 28).

       Ce anume particularizează ipostasurile feminine în unitatea ființială a omului? Autoarea  răspunde și argumentează  emoționant și convingător că femeia, prin natura sa, este simbolul nașterii și al vieții  în existenţa pământească. O asemenea fiinţă minunată a fost creată de către divinitate într-un raport al deplinei egalităţi cu bărbatul, dar, dincolo de vremurile tenebroase şi ostile, când era catalogată a fi inferioară atribuțiilor bărbatului, s-a dovedit cu prisosinţă că o asemenea fiinţă plină de gingăşie şi de sensibilitate, există, pur şi simplu, ca să dea naștere și să facă să renască viața aceasta, să șteargă cu grijă lacrimile copiilor, să aline cu glas mângâietor suferința și durerile oamenilor, ale răniţilor pe câmpurile de luptă, să îngrijească suferinţa bătrânilor, să iubească și să trudească până când poate să-și împletească în deplinătate cuibul pe care şi l-a dorit sub streașina propriei case.

       În  frumoasa și înălțătoarea pledoarie pentru  femeie și feminitate, autoare arată că acesta a fost  făurită de divinitate într-un raport de egalitate cu bărbatul, însă în vremurile trecute poziția acesteia în societate era inferioară atribuțiilor bărbatului. Viața socială dinainte de 1910 a depreciat rolul femeilor. Ele nu beneficiau de aceleași drepturi ca și partea masculină. În țările dezvoltate industrial, femeile lucrau în domeniul textilelor, însă munca lor nu era plătită pe măsura eficienței. Tinerele nu aveau dreptul la opinii personale, acestea erau nevoite să se căsătorească în funcție de alegerile părinților, iar după căsătorie erau subjugate de partenerul de viață. După o lungă perioadă de luptă împotriva discriminării sexuale, la începutul secolului al XX-lea a fost recunoscută egalitatea femeii în raport cu bărbatul.

     Cu trecerea timpului ipostasurile  feminine  s-au impus în societate, astăzi ajungând să reprezinte un pilon puternic al comunității. Deși există și în prezent voci care discriminează femeia în colectivitate, sunt net demonstrate și susținute legal poziția femeii și drepturile acesteia. Dar violența domestică nu a dispărut în totalitate. În momentul de față există numeroase tinere, soții, bunici care sunt maltratate psihic și fizic, declasate, umilite și discriminate.

      Femeile au luptat pentru imaginea unei persoane nobile, demne, capabilă să întreprindă și să desfășoare activități importante din punct de vedere cultural, social sau politic.                 Au demonstrat că, dincolo de a fi mame și soții, sunt capabile să facă performanță în toate domeniile de activitate, inclusiv în armată, tehnologie, informatică, cercetare etc.

     În  epoca actuală marcată de postmodernism și de ideologiile transumaniste, de discrepanțe sociale majore, și  mai ales  de  căderea omului din dreapta credință și de raportare la Dumnezeu chipul omului și al femeii așa cum a fost creat de Dumnezeu  sa hașurat dar nu a fost distrus.

        Toți reprezentanții postmodernismului sunt uniți de un stil de gândire, în cadrul căruia nu se acordă preferință constantei cunoașterii, ci instabilității acesteia; nu sunt apreciate rezultatele abstracte ale cunoașterii, ci cele concrete ale experienței; se afirmă că realitatea în sine, adică „lucru în sine” de care vorbește Kant este inaccesibil cunoștințelor noastre. Spre deosebire de concepția kantiană nici realitatea fenomenală nu poate fi cunoscută, nu se poate spune ce este realitatea. Accentul ideologiei postmoderniste nu se pune pe obiectivitatea adevărului, ci pe relativitatea acestuia. Prin urmare, nimeni nu poate pretinde că știe ce este adevărul și mai mult nici o persoană, nici Dumnezeu nu sunt Adevărul. Fiecare înțelegere este o interpretare umană, care nu este niciodată definitivă. În plus, este influențată semnificativ de fapte precum clasa socială, etnică, rasială, tribală etc. aparținând individului.

      O trăsătură caracteristică postmodernismului este negativismul, „apoteoza lipsei de temei” (L. Shestov). Tot ceea ce înainte de postmodernism era considerat stabilit, de încredere și sigur: om, minte, filozofie, cultură, știință, progres - totul a fost declarat instabil și nedefinit, totul s-a transformat în cuvinte, raționamente și texte care pot fi interpretate, înțelese și „deconstruite”, dar pe care nu se poate baza în cunoașterea, existența și activitatea umană.

    Ideologiile inteligenței artificiale și a transumanismului, sunt realități contemporane ale epocii postmodernismului care propun o nouă concepție despre om, statutul său social, de  natură a afecta dreapta credința în Dumnezeu, dar și  drepturile și libertățile fundamentale consacrate de constituții și de legi. Riscul existențial cauzat de inteligența artificială puternică (sau generală) este ipoteza conform căreia progresul substanțial în inteligență artificială  (sau generală; prescurtat AGI în engleză) ar putea duce într-o zi la  dispariția omului sau la o altă catastrofă globală nerecuperabilă.

     În epoca transumanismului, în cadrul acestei ideologii  se vorbește deja de superioritatea inteligenței artificiale față de inteligența omului, de competiția dintre om și mașină, de  necesitatea reglementarii juridice  relațiilor sociale care au ca obiect  inteligența artificială, chiar și de o reglementare unitară juridică a inteligenței naturale a omului și a inteligenței artificiale, considerându-se că ele sunt echivalente  fenomenologic. Transumanismul a fost descris de către un opozant declarat ca "cea mai periculoasă idee din lume", în timp ce un susținător contrează spunând că este "mișcarea ce esențializează cele mai îndrăznețe, curajoase, imaginative și idealiste aspirații ale umanității". Unii autori cred că omenirea ar fi deja transumană, deoarece progresul medical din ultimele secole a modificat în mod semnificativ speciile noastre. Componenta filosofică a acestei ideologii examinează implicațiile etice ale extinderii subiectivităților dincolo de specia umană, adică mașina  să fie considerată persoană.

       În astfel de concepții, expresii ale neantului existențial din mintea  unora  care s-au despărțit de Dumnezeu, ființa umană, universul nu sunt creații a lui Dumnezeu, iar ipostasurile acesteia, bărbații și femeile  nu mai sunt persoane, nu au trebuință de libertate, nu  mai poartă în sine chipul nemuritor al lui Dumnezeu.

    Omul postmodern nu mai  percepe  și nu mai înțelege sensurile  și scopul existenței sale.

    Chipul femei și rolul acesteia  în societatea postmodernă este afectat grav, dar nu distrus de unele ideologii  care se doresc a fi impuse  de guvernanți ca stil de viață.

     Ideologia de gen a devenit populară în spațiul academic occidental în anii 90. Este un model cultural specific postmodernismului contemporan a cărui ideologie afirmă că orice este posibil pentru om și gândirea sa, mai ales în sens distructiv, față de valorile tradiționale ale umanității și contrar dreptei credințe. Este ceva nu doar nou și la modă, ci este ceva radical extrem.

    Ideologia de gen, în realitate, este o teorie complet lipsită de bază științifică și este dezavuată nu numai de Biserica ortodoxă dar și de numeroși oameni de știință, de cultură, filosofi și teologi.

    Această teorie postmodernistă susține că ar trebui făcută o diferențiere între două concepte: „sexul biologic„ al unei persoane și „genul acesteia„. Altfel spus, dacă un copil este născut cu organe sexuale masculine nu înseamnă în mod necesar că el este băiat, ci poate fi din punct de vedere al sexului băiat, dar din punct de vedere al genului fată. Ideologia de gen afirmă că sexul biologic este un dat natural, dar genul trebuie să-l aleagă fiecare om în funcție de preferințele sale și nu trebuie să corespundă în mod necesar sexului biologic. Deci sexul biologic nu mai contează. Fiecare, încă din copilărie, poate să declare pentru sine genul, iar această declarație trebuie recunoscută de instituțiile statului, de societate și să producă consecințe juridice.

     Teoria este o aberație, o monstruozitate a minții contra firii. Sunt de actualitate tablourile lui Goya și care exprimă adevărul:  „Somnul rațiunii naște monștri”. Din nefericire, teoria este susținută chiar și de fețe bisericești, dar și în mediul politic, fiind afirmată de așa zișii ideologi europeni și promovată de Parlamentul Uniunii Europene.

     Statul Român și societatea civilă din țara noastră sunt confruntate cu o problemă importantă și anume refuzul de a recunoaște căsătoriile dintre homosexuali încheiate în alte țări, refuzul de a considera că aceste cupluri formează o familie în sensul reglementat de legislația română și de a acorda drepturi partenerilor unor asemenea cupluri identice celor recunoscute membrilor familiilor tradiționale.

     Așa cum  susține și autoarea acestei impresionante monografii, căsătoria, actul de unire liber consimțit dintre un bărbat și o femeie prin care se întemeiază o familie nu este un simplu fapt social sau o creație juridică, așa cum a ajuns să fie considerată în occident de către protestanți, atei și guvernanții atei.

     Pentru dreapta credință ortodoxă nunta este o Taină a Duhului Sfânt. Săvârșind Taina nunții preotul constată nu înfăptuirea unui fapt social oarecare și impersonal, ci lucrarea directă a lui Hristos asupra bărbatului și femeii care se unesc prin iubire, sau întâlnirea personală a celor care primesc această Taină cu Hristos. Săvârșitorul propriu-zis al Tainei Nunții și a celorlalte Taine este Hristos Însuși în mod nevăzut. Părintele academician doctor Dumitru Stăniloae arată că: ’’Taina Nunții este un act sfânt, de origine dumnezeiască, în care, prin preot, se împărtășește harul Sfântului Duh, unui bărbat și unei femei ce se unesc liber în căsătorie, care sfințește și înalță legătura naturală a căsătoriei la demnitatea reprezentării unirii duhovnicești dintre Hristos și Biserică’’( Dumitru Stăniloae, Teologia Dogmatică Ortodoxă, Vol. III, Ed. Basilica, București, p. 183).

     Pledoaria  autoarei pentru om și  ipostasurile feminine ale creației  este  susținută de o amplă  prezentare și descriere a vieții și faptelor unor  memorabile  femei  din istorie și în mod deosebit din epoca  creștină, începând cu modelul absolut al umanității și al femeii, „Noua Evă”, Sfânta și Pururea Fecioară Maria de Dumnezeu Născătoare, care în  curățire și smerenie absolute, nepieritoare a devenit lăcaș  al Fiului Lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos și astfel omul, lumea, întreaga existență sunt chemate la mântuire.

       Curajul și jertfa  multor femei din istoria umanității sunt  relatate de autoare, ca un exemplu pentru  toți oamenii  de astăzi și din generațiile care vor urma  de credință, virtute, lepădare de sine  și chiar de viață și de lumescul din lume, pentru Hristos, pentru oameni.

        În cartea  distinsei autoare există o tendință generală optimistă  privind rolul femeii în societatea contemporană în pofida  atâtor racile și căderi care macină existența omului și a lumii în vremurile noastre. Nu mai este ceva surprinzător, acum, faptul că femeile pot să aibă orice profesie doresc și că pot alege mai liber cum să se desfășoare viața lor.

       Femeia a reușit să obțină dreptul de vot egal cu al bărbaților și a început să fie acceptată de către aceștia în alte roluri decât acela de soție, mamă și administrator al locuinței.

În ultimii 150 de ani, rolul femeii s-a schimbat în mod fundamental în societate și în familie.    Femeia nu mai are doar rolul de a administra casa și de a educa și crește copiii. Pentru că nu mai există presiunea căsătoriei de la vârste mai fragede, acum femeile pot să se manifeste într-o mulțime de direcții, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Femeile pot, acum, nu doar să practice aceleași meserii ca bărbații, dar pot și sa aibă hobby-uri mai neconvenționale, care înainte nu ar fi părut posibile, această schimbare fiind vizibilă mai ales în domeniul sportului sau în cel al stiinței și tehnicii.

       O alta diferență importantă este cea legată de educație. În urmă cu câteva sute de ani, chiar și fetele din aristocrație erau educate numai pentru a ști lucrurile necesare pentru administrarea casei și pentru interacțiunea cu invitații. Acum, în majoritatea țărilor, femeile pot alege liber ce studii să urmeze și până la ce punct să le continue.

       Acum aproximativ 100 de ani, se întâmpla mai rar ca femeile să frecventeze cursurile universitate, dar situația  s-a schimbat între timp prin transformările generale care au avut loc în societate și prin contribuția unor femei ce au rămas în istorie pentru ca au învins prejudecățile, dar mai ales prin creația lor artistică, științifică și culturală, prin contribuția lor la progresul, umanității și al civilizației.

       De asemenea, au apărut schimbări semnificative în ceea ce privește înfățișarea, arată autoarea.  Înainte de emanciparea femeii, exista un anumit cod vestimentar care trebuia să fie urmat. Nici nu se punea problema purtării pantalonilor, iar fustele și rochiile trebuiau să acopere integral picioarele. Treptat, lungimea hainelor s-a schimbat considerabil.

       Odată cu obținerea  independenței în celelalte domenii, pentru femei a fost posibil și să călătorească mai mult, extinzându-și astfel orizontul de cunoaștere. Experiența acestora nu   s-a mai rezumat doar la cea din jurul casei și orașului natal. Este posibil acum să descopere mult mai multe locuri decât înainte.

      Totuși, afirmă și avertizează  autoarea: ’Femeia are o înțelegere intuitivă, prin cele dinlăuntru ale ei, a valorilor Duhului Sfânt. Ea este înzestrată din fire cu simț religios; cuvântul lui Tertulian: “sufletul este creștin din fire“34, este valabil în primul rând pentru femeie. Marxiștii au simțit bine acest fapt. Emanciparea femeilor și egalitatea sexelor sunt în primul rând plan al preocupărilor lor; masculinizarea femeii vizează modificarea tipului său antropologic, până a-l face din interior, în însuși sufletul ei, identic prin natură cu bărbatul. Acest proiect de nivelare dovedește lupta cea mai virulentă împotriva legii lui Dumnezeu, deoarece însemnă dispariția stării harismatice feminine’’.

      Sunt memorabile cuvintele vrednicului de pomenire IPS Justinian Chira pe care le propunem atenției cititorului pentru a sublinia valoarea deosebită a monografiei distinsei autoare: „În această femeie (Livia,n.n.),  credincioasă evlavioasă, sărmană, eu văd toate femeile din țara noastră, din toată lumea. Făpturi create de Dumnezeu să fie luminate, să fie bucurie bărbaților, să fie tinere, frumoase ca florile, să fie mame, să fie bătrâne sfinte, să fie îngrijitoare ale altarelor, să fie mângâiere și bucurie copiilor. Să fie ca niște icoane curate  în care vedem reflectat chipul nevinovat al Evei, cum a fost aceasta înainte de căderea în păcat. Să fie pline de daruri frumoase ca în timpul Lumii Vechi. Să o vedem pe Maria cea plină de Har  după ce a primit pe Arhanghelul Gavril, prin care a venit de la Tatăl Duhul Sfânt și a zămislit în trupul ei Preacurat pe  Iisus  Hristos-Cuvântul și Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul Lumii

       Sărmane! Așa sunt toate femeile care nasc copii, care se îngrijesc de bărbați, care plâng după cei răposați, care se îngrijesc de mormintele celor adormiți și care ne amintesc mereu de sfinții pe care i-am avut și de eroi. Și de toți  bărbații care au fost tații copiilor care s-au născut în lume.’’ ( Reflecții. Din caietele Arhiepiscopului Justinian. Caietele186 și 187, anul 2014-2015, Ed. Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Baia Mare, 2015. P. 38)

       Acesta este rostul și menirea oricărei femei, purtătoare a chipului nemuritor al lui Dumnezeu, la care se referă și autoarea în paginile acestei cărții. Epoca în care trăim, emanciparea femeilor, implicarea acestora tot mai mult în activități sociale, politice , culturale, științifice, obligațiile sociale și familiale, dar și căderile de tot felul de la demnitatea  de femeie nu au schimbat și nu pot schimba, rostul și menirea creștină a  ipostasurilor  feminine ale ființei umane, aspect  care rezultă din întreaga monografie. 

       Autoarea  răspunde la o întrebare tulburătoare privind menirea femei: ’’Reînoirea religioasă, ca și continuitatea tradiției, sunt legate de soție și de mamă. Femeia, tânăra fată, în plină mișcare progresistă, cel mai adesea aspiră să interiorizeze și să trăiască adevărul pe care îl află din icoanele Maicii Domnului. Femeia creștină este aceea care, dinlăuntru, prin harismele sale, menține valorile eterne. Rămânem impresionați de rolul femeilor în transmiterea credinței. Această feminitate discretă și curată este inspirată de Maica Domului cea iubitoare și milostivă. Stareții Macarie și Ambrozie, Sfântul Serafim dau o atenție unanimă și plină de speranță tainei femeii, adâncirii slujirii ei harismatice.

      Conținutul cărții impresionează prin  vastitatea și adâncimea cunoștințelor autoarei  privind Sfânta Scriptură, opera Sfinților Părinți, a celor de istorie și totodată eleganța stilului și frumusețea exprimării ideilor.

     Toate acestea facă din  această operă, o carte de referință în literatura noastră pe care o recomand spre lectură și meditație tuturor categoriilor de cititori, indiferent de sex, vârstă, ocupație.

       Dumnezeu și Maica Domnului să ne ajute!  

                         Conferențiar universitar  dr. Marius Andreescu



Minunea Sfintei Împărtăsanii - Protoiereu Viaceslav Tulupov (CARTE)
 

Prezentare Minunea Sfintei Împărtăsanii:

Dragostea Domnului nostru Iisus Hristos față de oameni este atât de mare, încât El nu numai că a primit pentru mântuirea noastră moartea, ci ne-a dat și posibilitatea de a ne uni mereu în cel mai strâns mod cu El. În acest scop, la Cina cea de Taină, înainte de suferințele pe care avea să le îndure pe Cruce, Domnul a instituit Taina Sfintei Împărtășanii. Modul în care a fost instituită această Taină îl povestesc Sfinții Evangheliști. Astfel, Evanghelistul Matei scrie: Au venit ucenicii la Iisus şi L-au întrebat: Unde voieşti să-Ţi pregătim să mănânci Paştile? Iar El a zis: Mergeţi în cetate, la cutare şi spuneţi-i: Învăţătorul zice: Timpul Meu este aproape; la tine vreau să fac Paştile cu ucenicii Mei. Şi ucenicii au făcut precum le-a poruncit Iisus şi au pregătit Paştile. Iar când s-a făcut seară, a şezut la masă cu cei doisprezece ucenici. Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine şi binecuvântând, a frânt şi, dând ucenicilor, a zis: Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu. Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: Beţi dintru acesta toţi, că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor (Matei 26, 17-20, 26-28).Taina Sfintei Împărtășanii este una dintre cele mai importante și de nepătruns taine ale Bisericii creștine. De ea sunt legate o mulțime de minuni, ale căror mărturii sunt păstrate cu grijă de istoria Bisericii. Fiind ea însăși o Minune, Sfânta Împărtășanie este cunoscută și percepută mai bine prin intermediul minunilor legate de ea. În această carte sunt povestite cele mai cunoscute dintre ele. Totuși, aceasta nu înseamnă că în fața cititorului se află o culegere de întâmplări minunate. În paginile cărții este vorba, în primul rând, despre Taina în sine, care exprimă marea dragoste a lui Dumnezeu față de oameni și modul în care noi putem deveni părtași vrednici la Tainele lui Hristos. 

 

Detalii despre carte / COMANDA



Mihai Eminescu despre tăranul român - Gică Manole (CARTE)
 

Prezentare Mihai Eminescu despre tăranul român :

Singurul strat social în țară la noi care dă producția cea mare este populația rurală. Care este însă soarta acestei populații? Țăranul în general este foarte sărac, pentru că produce pentru sine foarte puțin, și astfel se hrănește rău mai mult din cauza lipsei, decât din obiceiul frugalității; așa fiind, populația de la țară descrește mereu. În starea aceasta economică, ţăranul este dat pe mâna unei administrații stupide, corupte și brutale, care, în loc să-i îngrijească de interese, să-l ajute a-și îmbunătăți soarta și să-l ocrotească, îl prigonește, îl jefuiește și-l maltratează.

Țăranul nostru cu oamenii stăpânirii e ca oaia care umblă printre scaieți; în tot scaietele trebuie să lase câte o șuviță de lână, mai mare ori mai mică, după cum o fi și scaietele.

Mihai Eminescu

Detalii despre carte / COMANDA



Găuri albe. Înăuntrul orizontului - Carlo Rovelli (CARTE)
 

Prezentare Găuri albe. Înăuntrul orizontului:

 

Pana relativ recent destui oameni de stiinta credeau ca gaurile negre, obiecte care inghit tot ce se afla in vecinatatea lor, sunt pure fictiuni ale teoreticienilor, permise de ecuatiile gravitatiei lui Einstein. Azi, gaurile negre au depasit domeniul SF, fizicienii nu se mai indoiesc ca ele exista, si a fost chiar fotografiat efectul lor asupra corpurilor cosmice. Aceleasi ecuatii ale lui Einstein permit insa si existenta gaurilor albe, obiecte din care ies materie si radiatie, in loc sa intre, inversul gaurilor negre. Gaurile albe, deocamdata ipotetice, sunt pariul sustinut de Carlo Rovelli si explicat cu farmecul unui narator pasionat, ca in toate cartile sale, pentru a ajunge la o perspectiva fascinanta asupra timpului si universului.

Nimeni nu scrie despre cosmos precum fizicianul teoretician Carlo Rovelli.
The Washington Post

Nu-i nevoie sa ai un doctorat in astrofizica sau sa fii expert in Albert Einstein pentru a savura cartea lui Rovelli Gauri albe - ea vorbeste despre imaginatie si explorare la fel de mult ca despre fizica. Carlo Rovelli isi ajuta cititorii sa descopere cat de importanta e imaginatia pentru ca atat artistii, cat si oamenii de stiinta sa priveasca altfel universul.
Associated Press
 

Arta nu se afla in obiectul artistic, si cu atat mai putin in vreo misterioasa lume spirituala, ci in complexitatea creierului nostru, in caleidoscopica retea a relatiilor analogice cu care reactioneaza neuronii nostri la obiectul respectiv, tesand ceea ce noi numim semnificatie. Suntem miscati pentru ca acest proces ne scoate un pic din somnambulismul nostru obisnuit si ne reda bucuria de a vedea ceva nou in lume. E aceeasi bucurie pe care ne-o da stiinta.

Carlo Rovelli

Traducere din limba italiana de Liviu Ornea

 

Detalii despre carte / COMANDA



 

(cele mai noi apariții la editurile ortodoxe)

Trei promoții pe lună. Fiecare promoție are reduceri de preț de până la 35% la cărțile de la:
- 2 edituri
- 3 autori
- 4 categorii/domenii
Prin abonare la revista online Porunca Iubirii primiți și Newsletterul cu fiecare promoție
     Daca v-ați abonat dar nu primiți revista, cauzele pot fi: 1. când v-ați abonat ați scris greșit adresa dv de email;  2. aveti casuta de email plină; 3. adresa noastră e tratată ca spam sau e blocată de furnizorii dv de servicii IT (de aceea e recomandat să nu folositi o adresă email de la serviciu).
     În toate aceste cazuri sunteți șterși din lista abonatilor și va trebui să vă abonați din nou aici: https://poruncaiubirii.agaton.ro/newsletter.
Pentru ca revista să nu ajungă in SPAM, ci în Inbox, treceți adresa revistapi@agaton.ro în lista de contacte.

Descarca oferta 
Editurii Agaton

Descarca oferta de CARTI/Produse (.xls)
icoane, tamâie, cruciulite, calendare etc.

Produse naturiste Măn. NERA (.pdf)


"Fericit cel ce citeşte…
căci vremea este aproape" (Apoc. 1, 3)
  

Revista Porunca Iubirii 
apare lunar din 1998 cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sibiului

Editor: Asociatia ORTOPRAXIA (Ed. Agaton)
0740054256; revistapi@agaton.ro
Fondatori: ing. Ioan Cişmileanu, ing. George Căbaş, ing. Alexandru Stănese

Consilier editorial: Preot Adrian Roman
Redactori: Pr. Adrian Roman; Cristina Roman; Ioan Cismileanu; Natalia Corlean

----------------------
ISSN 2344 - 0619        ISSN-L 1453 - 7567