(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1934

Știri interne - mai 2015 (RO)

Tags: ;

Înscrierea la ora de Relgie se face pentru toată perioada școlarizării

Parlamentul a adoptat modificările aduse articolului 18 (alin. 2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 privind modalitatea de înscriere la ora de religie. Astfel, „înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor“, iar „schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă“. Cererile deja depuse rămân valabile pe toată perioada şcolarizării sau până la eventuala retragere. Senatul, camera decizională, a votat luni, 18 mai 2015, proiectul de lege privind înscrierea la ora de religie cu 119 voturi „pentru“ şi 2 „împotrivă“, punând în acord Legea educaţiei naţionale cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 669/2014. Potrivit părintelui vicar administrativ patriarhal Ionuţ Corduneanu, reprezentantul Patriarhiei Române la dezbaterile pe această temă de la comisiile Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, „proiectul de act normativ adoptat de către Parlament porneşte de la propunerea Consiliului Consultativ al Cultelor din România, din data de 28 februarie 2015, şi ţine cont de argumentele care au stat la baza acesteia: participarea elevului la ora de religie se face în urma exprimării dorinţei persoanei îndreptăţite legal, conform libertăţii de conştiinţă; se ţine cont de caracterul de disciplină aflată în trunchiul comun al orei de religie; pentru părinţi, se evită obstacolele birocratice şi umilitoare, precum reînscrierea anuală sau pe cicluri de învăţământ; în plan administrativ, şcolile nu mai trebuie să gestioneze, anual sau pe cicluri de învăţământ, aproape 2 milioane de cereri de înscriere“.

Într-un comunicat de presă, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) salută adoptarea de către Parlament a modificărilor aduse Legii educaţiei, cu privire la modalitatea de înscriere la ora de religie: „Aceste modificări pun legea în acord cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 669/2014 şi respectă drepturile majorităţii covârşitoare a credincioşilor români, care şi-au exprimat în proporţie de peste 91% opţiunea pentru ora de religie confesională. Apreciem că, întrucât cererile deja depuse pentru înscrierea la ora de religie în timpul campaniei din februarie-martie 2015 îndeplinesc cerinţele legale şi constituţionale, nu există nici un motiv pentru ca ministerul sau instituţiile de învăţământ să solicite reînscrierea sau confirmarea înscrierilor deja făcute, acestea rămânând valabile până la încheierea şcolarizării sau până la retragerea tot prin cerere scrisă“. În acelaşi comunicat, APOR condamnă încercările repetate, pe parcursul procesului de legiferare, ale unor parlamentari şi reprezentanţi ai unor structuri non-guvernamentale de a îngreuna pe cât posibil procedura de înscriere: „Atitudinea acestor persoane, de notorietate pentru aversiunea lor faţă de religie şi culte, este nedemocratică, cei în cauză urmărind să şicaneze părinţii într-un adevărat „război al nervilor“, dar şi în contradicţie cu tendinţele de debirocratizare a procesului educaţional“.  (Articol publicat în "Ziarul Lumina")

Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională

Joi, 21 mai 2015, la sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor, după Sfânta Liturghie, s-au oficiat slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele acestora din ţară şi străinătate. La ora 12.00, clopotele tuturor locaşurilor de cult ortodoxe au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Reamintim că pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească. Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos - Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Totodată, precizăm că la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român(Biroul de presă al Patriarhiei Române)

Cel mai mare Centru de servicii sociale din Transilvania inaugurat la Parohia Românaşi din Episcopia Sălajului

Sâmbătă, 23 mai 2015, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi a Preasfinţitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost inaugurat la Parohia Românaşi din Episcopia Sălajului cel mai mare centru de servicii sociale din Transilvania. La eveniment au participat oficialităţi din judeţele Cluj şi Sălaj, precum şi câteva sute de invitaţi, după cum ne-a precizat Arhid. Adrian Onica. Lucrările la Centrul Social „Sfântul Gheorghe” din Românaşi au început în urmă cu 15 ani, în anul 2000, la iniţiativa Preacucernicului Părinte paroh Gheorghe Gherman. Suprafaţa totală a Centrului este de 3.470 mp şi include un Centru destinat vârstnicilor, cu o capacitate medie de 50 de locuri, un Centru de zi destinat copiilor din familii defavorizate, cu o capacitate medie de 30 de locuri şi un Centru de tip rezidenţial destinat copiilor aflaţi în sistemul de protecţie al DGASPC Sălaj, cu o capacitate medie 30 de locuri.

În cadrul Centrului de zi pentru copii, elevii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială din Românaşi vor fi aduşi cu microbusul şi vor servi masa de prânz, se vor odihni, după care vor avea program de învăţat. Efectuarea temelor va fi urmată de diferite activităţi recreative. Seara vor lua cina, după care vor fi duşi acasă, a precizat părintele Gabriel Gârdan, preşedintele Asociaţiei „Filantropia Largiana”, asociaţie care va coordona activitatea Centrului „Sfântul Gheorghe” de la Românaşi. Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice, are o capacitate de 50 de locuri, iar beneficiarii vor avea numeroase facilităţi. Camerele sunt dotate cu unul sau două paturi, au fost amenajate camere pentru acordarea de asistenţă medicală, o sală de gimnastică sportivă recuperatorie, o bibliotecă, diferite ateliere ocupaţionale, precum şi o capelă pentru efectuarea serviciilor religioase. (Basilica.ro)

Lumina cărților, un nou supliment al Ziarului Lumina

Cititorii Cotidianului Patriarhiei Române au primit un nou supliment Împreună cu Ziarul Lumina. Format din 4 pagini, suplimentul, intitulat „Lumina cărţilor”, va avea apariţie trimestrială.   Editorul coordonator al suplimentului este domnul Ion Dragoş Vlădescu, directorul Editurii TRINITAS a Patriarhiei Române. 

 

 

 

 

 

Valeriu Gafencu rămâne cetățean de onoare al orașului Târgu Ocna. Presiunile institutului “Elie Wiesel”, anulate în instanță

Curtea de Apel Bacău a respins apelul formulat de Consiliul Local Târgu Ocna împotriva sentinței Tribunalului Bacău din noiembrie 2014, prin care era anulată hotărârea de retragere a titlului de cetățean de onoare acordat post-mortem lui Valeriu Gafencu, cel supranumit “Sfântul Închisorilor“. Sentința este definitivă.

În 2009, Consiliul Local Târgu Ocna i-a acordat titlul de cetățean de onoare lui Valeriu Gafencu, dar ca urmare a presiunilor făcute de Federaţia Comunităţilor Evreieşti (FCER) reprezentată de deputatul Aurel Vainer dar şi de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, instituţie aflată în subordinea Guvernului României, condusă de Alexandru Florian, aleşii locali din Tîrgu Ocna au decis în vara anului 2013 să-i retragă titlul onorific. Atât “Elie Wiesel” cât și FCER au reproșat Consiliului Local Târgu Ocna că nu a ținut cont de apartenența lui Gafencu la Frățiile de Cruce (organizația de tineret a Mișcării Legionare) și de condamnarea politică primită în timpul regimului Antonescu. Cu toate acestea, mai multe asociații ale societății civile au arătat că Gafencu nu a comis niciun act care ar putea fi asemuit fascismului, totalitarismului sau antisemitismului. Aceștia au precizat că titlul de cetățean de onoare s-a acordat în baza comportamentului său din detenție, care a atins sfințenia. (ActiveNews)

 

 

26-05-2015


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu