(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2931

Știri externe - aprilie 2015 (EXT)

Tags: ;

GRECIA: Icoana făcătoare de minuni Ierusalimitisa la Atena

În luna aprilie icoana a fost aşezată în Biserica Sfinţilor Doctori fără de argint, care este metoc al Sfântului Mormânt la Atena, în cartierul Plaka. Icoana a fost adusă din Ierusalim de la Biserica Mormântului Născătoarei de Dumnezeu din Ghetsimani, de către Arhimandritul Damian, Exarh al Sfântului Mormânt la Atena. Procesiunea a urmat pe străzile cartierului Plaka din Atena, unde mii de oameni au întâmpinat cu flori Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Icoana a rămas în capitala Greciei până în 17 aprilie. Aducerea icoanei făcătoare de minuni Ierusalimitisa a fost un moment de mare bucurie pentru credincioşii ortodocşi greci, zdruncinaţi de o criză parcă fără de sfârşit, cu un şomaj ameninţător de peste 50% în rândul tinerilor şi aflaţi în pericolul de a intra în faliment naţional. De altfel, în cuvintele lor, ierarhii prezenţi au subliniat faptul că rugăciunea către Hristos şi către Maica Lui este singura scăpare a oamenilor din primejdiile vieţii, iar adevărata sărăcie este sărăcia de Dumnezeu dobândită prin acumularea păcatelor. Această icoană a fost martoră la nenumărate minuni ale Maicii Domnului săvârşite celor credincioşi, unii vindecaţi de boli incurabile, iar alţii izbăviţi de dureri şi primejdii cumplite. (Sursa: doxologia.ro)

UCRAINA: Posibilă reunificare a Bisericii Autocefale Ucrainiene cu Patriarhia Kievului

În cel mai scurt timp, reunificarea istorică a “ortodoxiei” din Ucraina va avea loc, ceea ce va duce la punerea bazelor bisericii locale. Este vorba despre “Biserica” Ortodoxă Autocefală Ucraineană și de “Patriarhia” Kievului (ambele structuri necanonice, care nu se află în comuniune cu Biserica Ortodoxă Universală – nici cu Patriarhia Ecumenică – nota Cuvântul Ortodox). Liderii celor două structuri sunt optimiști și gata să înceapă procesul de reunificare după Paști. Recent, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a declarat că el crede în unificarea bisericilor ucrainiene într-o singură biserică locală și că este gata să-i acorde acesteia statutul autocefaliei. “Cred cu convingere ca bisericile ucrainene se vor uni și că Ucraina va avea o biserică națională în viitorul apropiat”, a spus Patriarhul Bartolomeu. Ortodoxia Ucraineană este împărțită în trei: Biserica Ortodoxă Ucraineană (ce ține de Patriarhia Moscovei), “Patriarhia” Kievului (necanonică – n.C.Or.) și “Biserica” Ortodoxă Autocefală (de asemenea necanonică – n.C.Or.). Ultima organizație este mult mai mică decât celelalte două.  (Sursa: Cuvântul Ortodox)

ISRAEL: Lumina Sfântă a venit la Ierusalim și în 2015 de Sfintele Paști ortodoxe

Mii de pelerini aflați la Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos din Ierusalim au primit Lumina Sfântă la 11 aprilie 2015. Sfânta Lumină s-a pogorât la ora 14:15. Credincioșii împreună cu Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea și cu un sobor de ierarhi și preoți au înconjurat de trei ori Sfântul Mormânt. În timp ce s-a cântat „Lumină lină”, Patriarhul și-a scos veșmintele și mitra și s-a supus percheziționării pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare. Patriarhul îmbrăcat numai în stihar a intrat în Sfântul Mormânt. În interior, Patriarhul a îngenuncheat înaintea dalei de marmură ce acoperă mormântul, pe care se află o candelă neaprinsă și cărticica cu rugăciunea Luminii Sfinte. Patriarhul a ieșit din Sfântul Mormânt și a dat Lumina Sfântă preoților care așteptau, precum și celor de afară. Sfânta Lumină a fost adusă și în țara noastră, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. (Sursa: basilica.ro)

TURCIA: Numeroși musulmani își caută vindecarea în bisericile ortodoxe

În zilele de prăznuire a sfinților Gheorghe și Dimitrie, la bisericile din Turcia se organizează adevărate pelerinaje ale creștinilor, dar și ale musulmanilor. În ultimii ani, mai multe familii musulmane participă la slujbele ortodoxe, se închină sfintelor moaște și icoanelor din bisericile creștine. Așa cum notează ziarul turcHurriyet.com, numărul cetățenilor turci de credință musulmană care frecventează bisericile ortodoxe, cu scopul de a-și rezolva anumite problemele personale este în creștere. (Sursa: doxologia.ro)

Constructorii turci au descoperit din întâmplare unul dintre cele mai mari şi mai complexe oraşe subterane din lume, în regiunea Cappadocia din estul Turciei, informează dailymail.co.uk. Savanţii afirmă că noua descoperire reprezintă cel mai mare oraş subteran din Cappadocia, vechi de 5000 de ani, constând într-o reţea de tuneluri, întinsă pe o distanţă de 7 kilometri, în care au fost construite locuinţe, biserici secrete şi morminte. Acea aşezare umană, construită pe mai multe niveluri, includea spaţii de locuit, bucătării, pivniţe pentru vinuri, capele şi scări care duceau la suprafaţă, potrivit unui studiu publicat în revista National Geographic. Într-un interviu, Hasan Ünver, primarul din Nevşehir a declarat: „această nouă descoperire va fi adăugată ca o nouă perlă, un nou diamant, o nouă mină de aur la bogăţiile Cappadociei. Intenţionăm chiar să redeschidem şi bisericile subterane”.

PERU: Peste 500.000 de persoane au strigat „DA” VIEȚII în Lima

„Să fii în viaţă! Să dai Viaţă! Să primeşti Viaţa!” asta s-a auzit mai tare ca oricând pe străzile din Lima. Mai mult de jumătate de milion de peruani s-au strâns pentru a aclama din tot sufletul și cu toată tăria biruința vieții, transformând Lima în capitala pro-vita a întregii lumi.  „Cu toți ne-am întâlnit, fără deosebire, să spunem Da vieții! Suntem promotori ai vieții, și prin urmare, cu toții trebuie să ne  coalizăm în apărarea acesteia", a declarat congresmanul Julio Rosas. Papa Francisc a trimis un mesaj de felicitare și susținere pentru participanții la Marșul pentru Viață, mesaj în care a reamintit importanța apărării dreptului la viață a fiecărei ființe umane, fapt ce presupune în primul rând curaj, efort și asumare a crucii. (Sursa: doxologia.ro)

FRANȚA: Ministerul de Interne a interzis celebrarea publică a Căii Crucii

Teama de atentate pare să fi pus stăpânire pe Franța. Mai nou, în timpul Săptămânii Sfinte, Bisericii Romano-Catolice i s-a interzis să celebreze Calea Crucii în public. Ministerul de Interne a invocat riscul atacurilor teroriste și planul de apărare “Vigipirate”, motiv pentru care le cere episcopilor să celebreze Calea Crucii în interiorul bisericilor, informează e-communio.ro. În ultimii ani, numărul celebrărilor Căii Crucii pe străzi a fost în creştere. Doar în Paris, există cel puțin 26 de astfel de celebrări. La fel, în orașele de provincie, această practică a avut tendinţa de a recâștiga puţin în vizibilitate. (Sursa: ActiveNews)

FRANȚA: Cuvântul „CREȘTIN” este interzis în metroul din Paris!

Grupul „Preoții” va susține un concert la Olympia în sprijinul creștinilor din Orient. Afișele promoționale din interiorul Metroului parizian trebuiau să menționeze acest scop caritabil. Însă conducerea Regiei de Transport a refuzat. „Preoții” (Les Prêtres) este un grup de succes format din trei interpreți de muzică religioasă, care are programat un concert în legendara sală pariziană Olympia în luna iunie. Scopul concertului îl reprezintă strângerea de fonduri pentru ajutorarea creștinilor din Orient, victime ale expansiunii ISIS. Regia Autonomă de Transport a Parisului a pavoazat metrourile cu afișele concertului, numai după ce a scos din ele mențiunea despre scopul caritabil. Cuvintele „În sprijinul creștinilor din Orient”, susține conducerea regiei, ar contraveni Legii franceze a Laicității. Interesant este că regia nu a judecat la fel atunci când a acceptat să facă publicitate, în perioada Ramadanului, pentru produsele „halal”. Într-un comunicat, conducerea RATP a justificat că este vorba de „un conflict din străinătate” și a invocat necesitatea „neutralității”. (Sursa: EVZ)

SUA: Părintele Roman Braga a plecat la cele cereşti (+29 Aprilie 2015). Veşnica lui pomenire!

Părintele Roman Braga, unul din cei mai mari duhovnici români, s-a săvîrşit în această dimineaţă, cu puţin înainte de miezul nopţii. Avea 93 de ani.

Roman Braga s-a născut la 2 aprilie 1922 în Condriţa Lăpuşnei din Basarabia. După şcoala primară, la vârsta de 12 ani a intrat pe poarta Mănăstirii Căldăruşani, apoi s-a înscris la Seminarul Teologic de la Cernica.

Studiile seminariale le-a continuat la Bucureşti, apoi la Chişinău. A urmat Facultatea de Litere şi Filosofie şi Teologia din Bucureşti până în 1947. Pentru “activitatea legionară” din studenţie, în fapt, manifestarea contra sărbătoririi zilei de 1 mai în praznicul Sf. Paşti, în 1949, Roman Braga a fost arestat.

Alături de alţi colegi, precum Antonie Plămădeală, Nicolae Bordaşiu sau Paul Munteanu, redactează un manifest intitulat “Fraţi creştini” în care îi îndeamnă pe români să păstreze în post sâmbăta din Săptămâna patimilor care cădea de 1 mai. La 9 iulie 1948 este arestat, apoi condamnat la cinci ani temniţă grea. A fost trimis la Peninsula-Valea Neagră, în “brigada preoţilor”, unde a muncit timp de 582 de zile. La 27 iulie 1953 a fost eliberat, căutând răspunsuri duhovniceşti în activitatea spirituală promovată de Sandu Tudor. Aşa a fost implicat în grupul Rugului Aprins, pentru care în 1955 a fost din nou arestat de Securitate, apoi eliberat după câteva luni de anchetă. Trei ani mai târziu a fost din nou arestat, apoi la 8 noiembrie 1958 a fost condamnat la 18 ani de muncă silnică, fiind purtat la Jilava şi în lagărul de muncă de la Ostrov. Eliberat în iulie 1964, patru ani mai târziu a fost trimis ca preot misionar în Brazilia. Ulterior, a ajuns duhovnic în eparhia americană condusă de Valerian Trifa, apoi duhovnic la mănăstirea de maici Adormirea Maicii Domnului de lângă Detroit. De aici a povăţuit către Hristos mii de suflete.

Doamne, odihneşte cu Sfinţii sufletul adormitului robului Tău!
*
PS: Românii din Statele Unite care doresc să meargă la înmormîntare pot afla detalii de pe pagina dedicată Părintelui Roman.
http://manastirea.petru-voda.ro/2015/04/29/parintele-roman-braga-a-plecat-la-cele-ceresti-29-aprilie-2015-vesnica-lui-pomenire/

02-04-2015


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu