Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 3233

Dezbatere publică privind CARDUL de SĂNĂTATE: alternative, obiecții, propuneri

Tags: card sănătate;
Dezbatere publică privind CARDUL de SĂNĂTATE: alternative, obiecții, propuneri

UPDATE 27 ianuarie

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 aprilie 2015, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern lansat, luni, în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Excepţie vor face doar persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză primirea acestuia. Potrivit Hotararii Guvernului nr. 900/2012, cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013, însă practic acesta n-a fost folosit pentru că n-au fost emise și activate toate cardurile, iar medicii de familie nu au achiziționat cititoare de carduri.

În acest sens, Ministerul Sănătăţii a pus la punct un proiect de hotărâre pentru modificarea HG nr. 900/2012, în vederea schimbării datei privind obligativitatea utilizarii cardului de sănătate, fiind făcute și precizări referitoare la persoanele care refuză primirea cardului de sanatate din motive religioase sau de conștiință. Astfel, dispozițiile propuse de MS stabilesc că asigurații și furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale ar putea începe să utilizeze cardul de sănătate din 1 februarie 2015, urmând ca acesta să fie folosit în paralel cu documentele folosite până în prezent pentru dovedirea calității de asigurat, însă DOAR pana pe 31 martie.

În proiect este inclusă însă și o EXCEPȚIE de la obligativitatea folosirii cardului de sănătate de către asigurații care au motive religioase sau de conștiință pentru a refuza primirea acestuia și, după data de 31 martie, vor face dovada calității de asigurat cu o adeverință eliberată de casa de asigurări de sănătate la care sunt luați în evidență și unde vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere.

Cardurile de sănătate ale celor care au refuzat primirea lor vor fi stocate și arhivate de casele de sănătate și le vor fi eliberate acestora, dacă ulterior vor solicita în scris să intre, totuși, în posesia lor. “Casele de asigurări de sănătate asigură păstrarea și arhivarea cardurilor naționale refuzate până la expirarea perioadei de arhivare stabilită în condițiile legii, putând elibera cardurile naționale aflate în perioada de valabilitate la solicitarea scrisă a asiguraților care au refuzat inițial dovedirea calității de asigurat pe baza acestora”, se arată în proiectul de HG. Proiectul inițiat de MS mai prevede și că dacă asigurații vor solicita, din diverse motive, eliberarea unui duplicat al cardului de sănătate, aceștia vor suporta cheltuielile de emitere și distribuire.

Cardul național de asigurări sociale de sănătate poate fi folosit doar pe teritoriul României și este diferit de cel european, care se folosește doar pe durata șederii temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau în Elveția. Proiectul de act normativ prevede că serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în condiţiile actelor normative în vigoare.

Pe cip-ul cardului naţional se înregistrează şi pot fi accesate datele pe care le-a acceptat asiguratul. Pentru situaţiile în care persoanelor asigurate în vârstă de peste 18 ani nu li s-a emis cardul naţional, aceştia fac dovada calităţii de asigurat pe baza documentelor în vigoare, respectiv verificarea în sistemul asigurărilor, pe site-ul casei de care aparţine, până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.

Cardurile naţionale nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate urmează a fi distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, fie prin medicii de familie cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical. / integral pe romaniatv.net

AICI HG-ul propus de Guvern pentru cardul de sănătate.

UPDATE 21 ianuarie

Sfântul Sinod al BOR a dat publicității Hotărârea 13.621, adoptată în ședința din 16-17 decembrie 2014, prin care ia act de poziția Colegiului Național al Medicilor cu privire la aspectele de etică legate de utilizarea cardului de sănătate și sprijină inițiativa acestuia de găsire a unei alternative la card, pentru credincioșii care din motive de conștiință și convingeri religioase nu doresc să îl primească. Totodată, BOR îndeamnă credincioșii sa ia decizia utilizării cardului de sănătate rațional, cu calm și înțelepciune, nu emoțional.

ÎPS Ciprian, Mitropolitul Buzăului și Vrancei a declarat zilele acestea că "Vremurile sunt din ce în ce mai grele. Oamenii sunt controlați din toate punctele de vedere. Ce a fost pe vremea lui Ceaușescu este nimica toată. Acum ați văzut presiuni cu Legea Big Brother... Nu veți scăpa nici în gaură de șarpe în ceea ce privește controlul. Însă nu asta ar trebui să ne preocupe pe noi cel mai mult. Să ne preocupe viața noastră în raport cu Dumnezeu și cu Evanghelia... se va vedea dacă se va primi din partea Ministerului Sănătății cu privire la această propunere a Patriarhiei Romane de a se găsi o alternativă pentru credincioșii care nu doresc. Alții primesc, alții nu doresc, trebuie să se pună totuși accentul și pe aceasta libertate... noi în orice caz, Biserica, nu ne substituim și nu putem să impunem statului român anumite legi".

Nota redacției: Prea ușor, atât Colegiul Medicilor, cât și BOR care subscrie la opinia Colegiului, trec sub tăcere problemele de etică ale utilizării cardurilor de sănătate. Sunt dintr-o dată trecute sub tăcere vulnerabilitățile care țin de accesul la intimitatea persoanei, la date cu caracter personal a căror securitate nu este dovedit a fi garantată, la discriminarea între persoane care deși contribuie în mod egal la sistemul de asigurări de sănătate, sunt tratate diferit în funcție de acceptarea sau respingerea cardului.

Din afirmația ÎPS Ciprian rezultă că BOR se resemnează acceptând că "noi în orice caz, Biserica, nu ne substituim și nu putem să impunem statului român anumite legi". Asta înseamnă că ne vom resemna și când statul secular va legaliza căsătoriile homosexuale? Sau când statul le va permite și în România ca aceste cupluri să înfieze copii? Că Legea Big Brother va fi tolerată, doar pentru că teoretic, Biserica nu se poate amesteca în afacerile statului? Biserica suntem noi, românii ortodocși în procent de aproape 90% și împotrivirea noastră, coalizarea noastră, poate da forță Bisericii să aibă drept de veto când vine vorba de astfel de legi. Vom permite stând cu mâinile în sân ca lumea laicizată să dea exemplu de unitate pentru apărarea unor libertăți, iar lumea creștină să tacă? Toți vom avea de dat răspuns la Judecată despre cum am apărat credința și despre cum l-am mărturist pe Hristos. România, trezește-te!

UPDATE 16 ianuarie

La sfârșitul dezbaterii publice din data de 16 ianuarie, agenția Mediafax informează: "Binele dumneavostră nu este şi binele nostru. Nu vrem card", au spus încă din deschiderea dezbaterii publice primii vorbitori din partea asociaţiilor religioase. "Vrem alternative, adică adeverinţe fără cip. Card îneamnă drac, iar cipul conţine cifra diavolului, 666. Nu vrem ca datele noastre medicale să ajungă la oricine (...). Daţi-mi 24 de ore şi vă sparg orice site", a continuat unul dintre vorbitori, arătând că acordul pentru donare de organe exprimat prin card îi poate face pe titulari să se teamă că vor deveni victime ale traficului de organe.

Alţi reprezentanţi ai acestor asociaţii au mai spus că prin card se urmăresc "interese obscure din afara României". Preotul Mihai Andrei Aldea, venit de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă din judeţul Neamţ, a spus că peste un milion de oameni au refuzat cardul."Eu şi peste un milion de oameni refuzăm cardul, din motive foarte diferite: unii din motive de conştiinţă pur şi simplu, alţii din motive de conştiinţă religioasă, alţii pentru că au dreptul să refuze procesarea datelor personale după voia altor instituţii. Din nenorocire, instituţiile statului aplică logica teroriştilor de la Paris: dacă nu eşti de acord cu noi, te omorâm. Pentru că aceşti oameni care nu acceptă cardul de sănătate, în lipsa unei alternative, sunt condamnaţi la moarte, la execuţie, aceia dintre ei care sunt grav bolnavi şi li se refuză dreptul la consultaţie, culmea aberaţiei. În hotărârea de Guvern este o alternativă, dar aceasta este restrânsă la ceea ce vor legiuitorii, dacă o lărgesc pentru libertatea de conştiinţă s-a rezolvat problema şi dezbaterea este inutilă", a spus părintele Mihai Aldea.

Întrebat cine sunt cei 1 milion de oameni care refuză cardul, preotul a spus că sunt din toate categoriile: creştini ortodocşi, oameni de alte religii şi grupuri de atei. "Vorbim de peste un milion de cetăţeni care au semnat în urmă cu câţiva ani un document pe care l-au trimis la preşedinţie. Ni s-a răspuns că ni se va da alternativă. De patru ani, Ministerul Sănătăţii ne-a promis o alternativă. De ce îl refuzăm? De exmplu, pentru că este prevăzut că se dă cu acordul al asiguratului. Dacă te obligă, eşti constrâns", a mai spus preotul.

Preşedintele CNAS Vasile Ciurchea a spus că din datele autorităţilor sunt doar 2.000 - 3.000 de români care refuză cardul, dar că va exista o alternativă. "Cu certitudine, am subliniat de câteva ori, vom găsi o alternativă la card. În momentul de faţă aş vrea să văd câţi sunt cei care refuză. Din datele noastre sunt puţini, două sau trei mii. O parte din cei care au returnat cardul acum vin şi-l cer. Este clar că trebuie să găsim o alternativă pentru că sunt oameni care îl refuză din motive mai mult sau mai puţin obiective, mai mult sau mai puţin înţelese de mine. Dar sigur acea adeverinţă o să îi pună pe drumuri, de la casă, la medic şi aşa mai departe. Dacă doresc adeverinţa, rămâne adeverinţa, nu doresc ca cineva să rămână fără servicii medicale pentru faptul că s-a introdus cardul. (...) Nu suntem împotriva acestor opinii, respectăm credinţa, respectăm absolut tot ce doreşte pacientul, dar cardul la noi sau în alte sisteme de asigurare, pentru că toate sistemele de asigurare au card, nu face altceva decât să pună ordine în acordarea serviciilor şi în eficientizarea banilor", a explicat Ciurchea.

În pofida asigurărilor date de preşedintele CNAS că va fi luată în calcul o alternativă, unii au cerut demisia acestuia, trasformând dezbaterea, dorită de majoritatea a fi una civilizată, bazată pe toleranţa credinţei, într-un vacarm de stradă. Patriarhia Română a arătat că nu se opune introducerii cardului de sănătate, dar susţine găsirea unei alternative pentru aceia care din anumite raţiuni refuză acest act.

Conform agenției de știri AGERPRES, Vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, Sandra Alexiu, și președintele Alianței Naționale Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, au declarat vineri la o dezbatere că susțin implementarea cardului de sănătate dar cu unele precizări. "Bineînțeles că suntem de acord cu cardul. Am spus de la bun început să suntem de acord cu informatizarea și înțelegem motivele pentru care a fost introdus. Legea prevede că există alternativă la card. Pacienții se duc la medic și cu card și în lipsa cardului, pentru că știm bine că mulți nu l-au primit. Noi îi primim și cu și fără card, oamenii au nevoie de asistență medicală", a spus Alexiu.

Ea a precizat că potrivit legislației în vigoare cardurile care nu au ajuns la pacienți vor fi trimise de Poșta Română înapoi la casele de asigurări de sănătate și de acolo pacienții și le vor putea ridica. "Nu ne permite legea să le luăm și să le dăm. Legea spune foarte clar: cardul nu face slalom pe unde declară oricine. Legea nu îmi permite să iau cardul de la casa de asigurări de sănătate pe baza unui proces-verbal iar apoi să îl dau pacientului", a afirmat Alexiu.

La rândul său, Cezar Irimia a precizat că este de acord cu introducerea cardului de sănătate, dar cu anumite condiții. "Cardul de sănătate ar trebui să reprezinte doar calitatea de asigurat și pentru a face ordine în sistem. Acei bani puțini care sunt în sistem să nu se sifoneze prin diferite găuri negre așa cum s-a făcut până acum. Calitatea de asigurat să fie stipulată acolo iar serviciile să fie foarte bine contorizate. Toate lucrurile să fie foarte bine contorizate", a arătat Irimia.

Mulți dintre vorbitori au propus existența de soluții alternative la card și chiar retragerea proiectului de lege până la găsirea unor soluții alternative. De asemenea, a fost invocată și lipsa de siguranță a datelor de pe card, faptul că se "încalcă dreptul la viață privată și libertatea de conștiință" și s-a propus chiar existența unui card fără cip.

Părintele Mihai Andrei Aldea de la Mănăstirea Paltin Petru Vodă din județul Neamț a susținut că peste un milion oameni care refuză cardul: unii din motive de conștiință religioasă, alții pentru că au dreptul să refuze procesarea datelor personale. "Cei un milion care nu vor să accepte cardul de sănătate sunt condamnați, prin lipsa unei alternative, la execuție. Propunerea este să existe o alternativă simplă și clară la card. Vorbim de peste un milion de cetățeni care au semnat împotriva cardului", a spus părintele.

O parte dintre cei prezenți au cerut demisia președintelui CNAS, Vasile Ciuchea, susținând că banii pentru SIUI și carduri au fost cheltuiți și că de patru ani s-a tot cerut să se renunțe la proiectul referitor la cardul de sănătate, dar nimeni nu a luat această măsură. - Sursa: AGERPRES

Anunț privind organizarea unei dezbateri publice privind Cardul de Sănătate

În Baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în Administrația Publică, Ministerul Sănătății organizează vineri, 16 ianuarie 2015, ora 10.00, la sediul  Institutului Național de Sănătate Publică, Sala Amfiteatru, str.  dr.  Leonte, nr.  1- 3, sector 5, București, o Dezbatere Publică avand ca temă Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului nr.  900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la Cardul Național de Asigurări Sociale de SĂNĂTATE din Titlul IX „Cardul European și Cardul Național de Asigurări Sociale de SĂNĂTATE „din Legea nr.  95/2006 privind Reforma în Domeniul Sănătății.

Modalitatea de Colectare a recomandărilor: în format electronic, la adresa de e-mail: propuneri@ms.ro, până la data de 15.01.2015, cu specificarea articolului sau articolelor din proiectul de act normativ, data trimiterii și datele de contact ale expeditorului;

Modalitatea de înscriere: în format electronic, la adresa de e-mail: moancea@ms.ro, până la data de  15  .01.2015, ora 13.00;

Luarea cuvântului: în ordinea înscrierii pentru participare la Dezbaterea Publică.

Timpul alocat luării cuvântului: 3 minute 

Fiecare participant, dupa intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe Lista de persoane prezente la ședinta publică. La luarea cuvântului, participanții se vor prezenta.

Potrivit prevederilor art.  7, alin.  (10), lit. b) din Legea nr. 52/2003, „b) Dezbaterea Publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la cuvânt și-au exprimat recomandările cu referire CONCRETĂ doar la Proiectul de act normativ în discutie; „.

Proiectul de act normativ poate fi vizualizat la adresa de web: www.ms.ro, rubrica Legislație – transparență decizională.

Link sursă: http://www.ms.ro/?pag=23&id=13606

APLR propune adeverința de asigurat ca alternativă la cardul de sănătate

Propunere cu privire la actul normativ „Hotărâre de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX “Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii”

   Asociaţia Pentru Libertatea Românilor, împreună cu alte 46 asociaţii cosemnatare, în calitatea lor de organizaţii care au ca misiune promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului  și în continuarea acțiunilor noastre anterioare [1], propunem ca variantă de document justificativ a calității de asigurat – adeverința de asigurat – pentru toți cetățenii României care întrunesc calitatea de asigurat și nu doresc să utilizeze cardul electronic de sănătate pe motiv de protejare a vieții private și a libertății de conștiință. Această propunere o facem în conformitate cu legislația României, luând în considerare faptul că un număr însemnat de persoane de cetăţenie română ale căror interese le reprezentăm  nu sunt de acord să utilizeze cardul electronic de sănătate din mai multe motive, dintre care enumerăm:

      - dispozitivul electronic integrat în cardul electronic de sănătate conţine informaţii nevolatile şi este emiţător de unde radio care permit localizarea în spaţiu a persoanei şi, mai ales, localizarea acesteia în momentul în care acceseaza un serviciu medical decontat prin FNUASS,

   – aceste persoane nu doresc  să deţină asupra sa un dispozitiv emiţător de unde radio care admite interferenţe care pot cauza operaţiuni nedorite (orice persoană trebuie să aibă libertatea de a decide dacă doreşte sau nu să deţină asupra sa un astfel de dispozitiv),

 - măsurile de implementare a cardului electronic de sănătate reprezintă, în fapt, ţinerea sub observaţie a vieţii private precum şi atingerea vieţii private prin diseminarea datelor de identificare, precum şi a datelor de sănătate, probleme de diagnostic, prognostic, tratament, investigaţii paraclinice.

 Cu deosebită considerație,

Asociaţia Pentru Libertatea Românilor
prin Președinte Profesor
Nicolae Livadă

 

1. Asociaţia pentru Libertatea Românilor – Bacău
2. Asociaţia Naţionala a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – Filiala Vrancea „Ştefan cel Mare”
3. Asociaţia Pro-Vita – Filiala Bucureşti
4. Asociaţia Umanitate Pentru Toţi – Bacău
5. Asociaţia Culturală Valea Muntelui – Neamţ
6. Asociaţia Bucovina Profunda
7. Alianţa pentru Demnitate Naţională
8. Asociaţia Christiana
9. Alianţa Familiilor din România
10. Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România
11. Asociaţia Prietenii Sf. Efrem cel Nou
12. Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului
13. Asociaţia ProTinereţe Alba Iulia
14. Liga Studenţilor din Universitatea din Bucureşti
15. Liga de Utilitate Publică
16. Liga Distributistă Română „Ion Mihalache”
17. Asociaţia HRISDORIA
18. Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Constanţa
19. Asociaţia Rost
20. Asociaţia Predania
21. Asociaţia Civică a Tinerilor Creştin – Ortodocşi Români
22. Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie „Sfântul Daniil Sihastrul”
23. Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor”
24. Asociaţia „Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti”- Alba
25. Asociaţia Tinerilor Ortodocşi „Orthograffiti”
26. Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca”
27. Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Suceava
28. Asociaţia Antimis – Timişoara
29. Liga Tineretului Creştin – Ortodox Român
30. Fundaţia Sfinţii Închisorilor
31. Asociaţia Dascălilor din România
32. Asociaţia Familia Ortodoxă
33. Asociaţia „Copil dorit”
34. Asociaţia „Triada”
35. Fundaţia „Sfânta Irina”
36. Asociaţia „Prietenii de Familie”
37. Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova – Iaşi
38. Asociaţia Prologos – Timişoara
39. Asociaţia Prologos – Oradea
40. Asociaţia Prologos – Cugir
41. Asociaţia Enable
42. Asociaţia Synaxis 2010
43. Asociaţia Basarabii
44. Asociaţia “Frăția Ortodoxă Adevăr şi Caritate”
45. Asociaţia Civic Media
46. Fundația Justin Pârvu
47. Mișcarea pentru Rezistenţă Filiala Mehedinți

Asociaţia Pentru Libertatea Românilor,
Bacău, Str. Decebal, nr.6, sc.A, ap.11, cod 600283
http://asociatialibertatearomanilor.ro/
Tel. 0744.590.721
E-mail: asociatialibertatearomanilor@gmail.com

13-01-2015
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Card Sănătate,