(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1931

Știri externe - decembrie 2014 (EXT)

Tags: ;

FRANȚA: Articol anti-Ortodoxie apărut în presa franceză

După cum relatează și comentează site-ul Cuvântul Ortodox, cotidianul francez Le Monde a publicat, pe 19 noiembrie, editorialul “O Uniune Europeană prea ortodoxă“, în care se arată că în timp ce Europa catolic-protestantă este adânc ancorată în modernitate și valorile sale, Europa ortodoxă cumulează toate problemele continentale. Cu alte cuvinte, Europa valorilor și a binelui este cea protestant-catolică, pe când Europa problemelor este cea ortodoxă. “Precum Biserica Catolică în sec. XIX, Ortodoxia nu este un factor de modernizare”. Cu alte cuvinte, în ciuda inițiativelor generoase și bine intenționate care au venit atât din partea liderilor politici occidentali, mai cu seamă francezi, cât și din partea celor creștini (papa Ioan Paul al II-lea și apropierea de ortodocși), aceste țări ortodoxe, tocmai pentru că sunt ortodoxe, au ramas în urmă. Autorul încheie editorialul fulminant, comentând rezultatelor alegerilor prezidențiale din România: “Dacă ortodocșii devin protestanți, ne vom putea permite, fără îndoială, să sperăm.” Articolul din Le Monde este pur și simplu anti-ortodox. E un soi de rasism religios la mijloc, dacă putem folosi un astfel de termen. Singura explicație pentru ca un astfel de editorial poate să apară fără a fi sancționat, supus oprobriului public este: pentru că se poate. Pentru că ei pot. Noi nu putem (noi, esticii). Noi nu avem voie nici măcar să mai afirmăm Ortodoxia în spațiul public, oricât de ne-polemic. (Sursa:Cuvantul Ortodox)

ITALIA: Chipul real al Sfântului Nicolae, reconstituit pe baza analizei moaștelor sale

Pe baza cercetărilor arheologice, anatomice și antropologice, cercetatorii ruși au descris imaginea reală a Sfântului Ierarh Nicolae: talia, tenul, caracteristicile faciale, după cum informeaza Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe.  Cercetătorii au aflat și bolile de care Sfantul Nicolae a suferit.  Studiul relicvelor demonstrează că Sfântul Nicolae a fost vegetarian. De asemenea, s-a constatat că înălțimea sa era de 1.67 m.  Cercetătorii au studiat moaștele Sfântului din biserica din Bari-Italia. S-a constatat că articulațiile sunt deteriorate, coloana vertebrală și oasele de la piept demonstrează tortura la care a fost supus în închisoare. Examinarea radiologică a craniului a demonstrat o ușoară modificare internă, considerându-se că ar fi fost cauzată de mai mulți ani de frig și umezeală petrecuți în închisoare. Profesorul Luigi Martino, conducătorul echipei de cercetători a concluzionat :"După construcția craniului și schelet, Sfântul Nicolae aparținea tipului mediteranean caucazian, cu o statură medie și un ten închis. Acesta avea o frunte înaltă, un nas acvilin, pomeți și o bărbie proeminente, o osatură de duritate medie". (Sursa: lonews.ro)

GRECIA: Clerici greci critică acțiunile ecumeniste ale Patriarhului Bartolomeu

În ajunul întâlnirii din Fanar dintre Papa Francisc si Patriarhul Bartolomeu, o petiție a fost pusă în circulație în Grecia, criticând unele declarații recente ale Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, cu privire la natura Bisericii Ortodoxe și a relațiilor sale cu alte culte creștine. Intitulată "Noua ecleziologie a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu", petiția a fost scrisă de mai mulți arhimandriți și protopopi ai Bisericii Ortodoxe a Greciei.  Petiția împotriva declarațiilor ecumenice ale Patriarhului Bartolomeu a fost semnată, până în prezent, de mai mult de 2000 de persoane, dintre care 6 episcopi, preoți, călugări ai Bisericii din Grecia și ai Muntelui Athos și funcționari ai Bisericii Ciprului, informează Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe.

 

02-12-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu