(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 2498

Comemorarea memoriei martirilor Ion Moţa şi Vasile Marin, ianuarie 2015

Petru Lupșor
Tags: Moța și Marin; legionari;

Legionarii din exil şi cei din ţară, în numele unei tradiţii la care au contribuit an de an, implicaţi trup şi suflet spre a o menţine vie până în ziua de azi, anunţă pe această cale că vor cinsti jertfa celor doi martiri ai creştinătăţii, Ion Moţa şi Vasile Marin, printr-o serie de manifestări ce vor avea loc în jurul datei tradiţionale a acestei comemorări, în duminica cea mai apropiată zilei de 13 ianuarie, anume duminică 11 ianuarie 2015, în localitatea Majadahonda, Spania.

Acestea se vor desfăşura după următorul calendar:

Sâmbătă 10 ianuarie 2015
ora 17:30: Omagiu la monumentul Moţa-Marin, în prezenţa dlui José Luis Jerez Riesco, Preşedintele de Onoare al Asociaţiei pentru custodierea Monumentului de la Majadahonda.

ora 19: Conferinţa „Jertfă, istorie, tradiţie” în sala Jazmín, Hotel Majadahonda, Parcul Comercial El Carralero, Majadahonda.

Oratori:
–Marcel Petrişor, Preşedintele Federaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunişti
–José Luis Jerez Riesco, Preşedintele de Onoare al Asociaţiei pentru Custodierea Monumentului de la Majadahonda
– Pr. Mircea Bejenar, Fundaţia „George Manu”

Duminică 11 ianuarie 2015
 ora 10: Sfânta Liturghie arhierească urmată de slujba parastasului (ora 12) în memoria celor doi martiri ai neamului, oficiată la parohia românească din Villanueva de Cañada (în apropiere de Majadahonda) de un sobor de preoţi în frunte cu PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei.

După sfintele slujbe va urma o agapă creştinească în cadrul parohiei.


În legătură cu tradiţia şi istoria comemorării anuale de la monumentul Moţa-Marin din Majadahonda, înălţat pe locul jertfei celor doi legionari români deveniţi martiri ai creştinătăţii europene, precizăm următoarele.

De-a lungul anilor, această manifestare a fost organizată de către exilul legionar, prin asociaţia Hermandad Hispano Rumana „Majadahonda”, care avea drept atribuţie exclusivă organizarea comemorării anuale la monumentul Moţa-Marin. În prezent această asociaţie nu mai există, ca urmare a dispariţiei membrilor ei. Tradiţia comemorării s-a păstrat însă în continuare neschimbată până în ziua de azi, tot în organizarea veteranilor legionari din afara ţării. Numele vechii asociaţii a fost păstrat doar în chip simbolic pe invitaţiile realizate cu prilejul fiecărei comemorări.

Din reprezentanţii Mişcării care au constituit o prezenţă statornică în fiecare an, îndeosebi în perioada recentă, îl amintim aici în special pe Nicolae Roşca, secretar al Senatului Mişcării Legionare şi figura proeminentă a acestei manifestări până la mutarea sa la Domnul în anul 2013.

De asemenea, un rol substanţial pe plan organizatoric l-a avut dintotdeauna şi subsemnatul, Petru Lupşor, care am participat neîntrerupt încă de la ridicarea monumentului şi până în ziua de azi, ca reprezentant al legionarilor din Statele Unite.

Ca urmare a invitaţiei din partea legionarilor din exil responsabili cu organizarea acestei manifestări, din partea Fundaţiei “George Manu” au venit în fiecare an preoţii care au slujit parastasul întru pomenirea celor căzuţi pentru Hristos, de asemenea vorbitorii care au reprezentat România. Este binecunoscută de către toţi cei interesaţi relatarea care deja a devenit tradiţională pe site-ul fundaţiei şi în revista “Permanenţe”.

Noi, toţi aceştia amintiţi mai sus, ne-am străduit de fiecare dată ca aportul nostru să confere acestei comemorări o înaltă ţinută, demnă de calitatea morală care trebuie să caracterizeze orice legionar adevărat.

Cu profundă nedumerire am putut însă constata că anunţul făcut public de Asociaţia pentru custodierea monumentului de la Majadahonda privind comemorarea organizată de aceasta pe data de 17 ianuarie nu a dorit să ţină cont de realităţile de mai sus. Lista vorbitorilor români anunţată pentru această comemorare a fost alcătuită fără o consultare cu noi. Ea nu cuprinde pe niciunul din cei care au luat cuvântul în toţi anii precedenţi din partea noastră, ci doar persoane care nu ne reprezintă. Între timp ne-am putut convinge că acest fapt nu a fost o simplă scăpare, care ar putea fi corectată cu uşurinţă, ci un semnal explicit că suntem invitaţi să participăm doar ca simpli spectatori.

În aceste condiţii ne-am văzut nevoiţi să transmitem Asociaţiei regretul nostru că nu vom putea da curs invitaţiei primite. Ne exprimăm totodată un profund sentiment de întristare pentru situaţia creată, în speranţa că ea nu se va mai repeta în anii următori. În acest caz ne-am vedea îndreptăţiţi să urmăm propriul nostru program de manifestări, separat de cele ale Asociaţiei, pentru a putea perpetua tradiţia pe care am primit-o de la înaintaşii noştri şi pe care nu putem concepe să nu o ducem mai departe.

Semnez acest comunicat în numele legionarilor din exil:
Petru Lupşor (participant la construcţia Monumentului “Moţa-Marin” de la Majadahonda)
În numele celor care au slujit şi au luat cuvântul în ultimii 10 ani la această comemorare semnează :
Pr. Mircea Bejenar
Pr. Marius Vişovan
Bogdan Munteanu
Radu Popescu

http://www.fgmanu.ro/sentinela.php

08-12-2014
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
gigi - 27-12-2014:

referitor la conmemorarea mortii martirilor mota si marin;in Spania au anuntat data de 17 ianuarie

agaton - 03-01-2015:

In 17 ianuarie va fi o comemorare paralela care nu are legatura cu Fundatia George Manu

FETIE MIHAI - 20-09-2021:

Dragii mei,

Va scriu cateva cuvinte din partea tatalui meu,FETIE MITROFAN,a carui pomenire de 10 ani de la trecerea in nefiinta am comemorat-o in vatra anului acesta. Fiind pana in ultima clipa a zbuciumatei sale vieti un fidel si sincer camarad al domniilor voastre,ma bucur sa va regasesc cu ocazia acestor randuri si sa va urez sanatate si multa nadejde in viitot. Ajuns eu insumi acum la pensie voi putea da curs eventualelor invitatii,fiind disponibil,la viitoarele intalniri pe care le veti organiza. Va doresc toate cele bune si va trimit un salut legionar,in memoria tatalui meu !!!CARTI/produse despre:
Moța și Marin, Legionari,