(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 2166

Sfinţirea unei troiţe în memoria celor omorâţi în lagărul de la Vaslui (19 oct.2014)

Tags: ;

Va invitam la sfintirea Troitei ridicata in memoria celor 32 de legionari asasinati de regimul carlist in Lagarul de la Vaslui.
Troita va fi ridicata langa Biserica Izvorul Tamaduirii din curtea Spitalului Judetean Vaslui si va fi sfintita duminica 19 octombrie dupa Sfanta Liturghie.
Va asteptam pe toti cei care puteti participa si va rugam sa ne contactati pentru alte detalii.

Pe 25 noiembrie 1938 cladirea Sanatoriului TBC Vaslui a fost transformata in lagar pentru legionari de catre regimul Regelui Carol al II-lea. Sute de tineri au fost tinuti in acest lagar in mod abuziv – fara a fi acuzati de vreo infractiune, fara sa existe mandate de arestare pe numele lor, fara sa existe un proces in care sa fie implicati, fara sa existe condamnari judecatoresti sau administrative.
In noaptea de 21/22 septembrie 1939 in baza unui ordin telefonic au fost executati – fara niciun temei legal – 32 de tineri. Intre ei se aflau studenti, elevi, ofiteri, ingineri, poeti, avocati, teologi etc – personalitati de marca ale Miscarii Legionare si ale neamului nostru: Victor Puiu Garcineanu, Ion Antoniu, Ion Belgea, Valeriu Cardu etc.
Dupa regimul dictatorial al Regelui Carol a II-lea a fost ridicat un monument care sa aminteasca de acesta tragedie. Din pacate regimul ateist comunist a distrus monumentul si a incercat sa asterne uitarea asupra celor petrecute.
De aceea consideram ca ridicarea acestei Troite va aduce cinstirea cuvenita celor adormiti, mangaiere rudelor lor care mai sunt in viata si dreptate in istoria neamului romanesc dupa 75 de ani de tacere.
Intre cei internati in lagarul de la Vaslui (care au scapat de cumplita noapte a masacrului) se numara si: avocatul Traian Trifan, Pr Stefan Marcu, filosoful Ernest Bernea, Puiu Traian, Pr Dumitru Balasa, Victor Corbut, Constantin Stoicanescu, Virgil Mateias, pictorul Alexandru Basarab, actorul Ernest Maftei.

Alte detalii va rog sa cititi aici:
http://www.miscarea.net/1-predealul-legionar.htm
http://www.miscarea.net/carpatii-vaslui-lagarul-mortii.htm
http://www.miscarea.net/w/?p=3313

Doamne ajuta!
Cezarina Condurache
www.fgmanu.ro

12-10-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu