(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2051

Știri externe - iulie 2014 (EXT)

Tags: ;

CEDO: Curtea Europeană reafirmă definiția tradițională a căsătoriei

Curtea Europeana a hotărât că mariajul între persoane de același sex nu poate fi impus Statelor Membre. Decizia arată că, altfel, ar însemna o încălcare a Convenției Europene pentru Drepturile Omului. În plus, acesta a constatat că nici măcar nu există un consens în favoarea "căsătoriei" între persoane de același sex în Europa, întrucât doar 10 dintre cele 47 de semnatare ale Convenției au legalizat-o. Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza Hämäläinen c. Finlanda, nr. 37359/09, a reafirmat, în decizia emisă pe 16 iulie, că statele nu au obligația de a oferi acces la căsătorie cuplurilor de același sex și că definiția căsătoriei și a familiei, sub Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este cea tradițională. De asemenea, modalitatea în care statele adresează acestui subiect este problema internă a fiecărui stat. Articolul 12 al Convenției, Dreptul la căsătorie, are următorul conținut: „Dreptul la căsătorie – Începând cu vârsta stabilită prin lege, bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători şi de a întemeia o familie conform legislaţiei naţionale ce reglementează exercitarea acestui drept.”Decizia în această cauză este consistentă cu jurisprudența Curții. (Sursa: culturavietii.ro)

ISRAEL - IRAK: Apel al Patriarhului Teofil al Ierusalimului

"Patriarhia Ierusalimului este alarmată, la auzul oribilei declarații emise de grupul Statul Islamic, care îi cerea comunității creștine din orașul irakian Mosul să se convertească la Islam, să plătească un impozit jiziya, sau să renunțe la toate posesiunile ei și să părăsească orașul, altfel confruntându-se cu execuția iminentă. Declarația inumană este contrară simbiozei pașnice a creștinilor și musulmanilor în Irak și în întreg Orientul Mijlociu de-a lungul secolelor și complet opusa principiilor și valorilor acestor religii monoteiste. "Biserica Mamă" din Ierusalim condamnă ferm și fără echivoc situația îngrozitoare a grupului Statul Islamic și apelează cu cea mai mare urgență la comunitatea internațională, să intervină imediat, pentru a evita astfel de acțiuni și pentru a proteja populația creștină din Irak, care a trăit de multe secole în pace cu compatrioții musulmani. Preafericitul Părinte Teofil III, Patriarhul Ierusalimului (Sursa: lonews.ro)

VATICAN: Estimare tulburătoare cu privire la pedofilia clericilor

Conform Huffington Post, care citează La Reppublica, Papa Francisc a declarat că există informații credibile care sugerează că „aproximativ 2%” dintre preoții Bisericii Catolice sunt pedofili. Gravitatea provine chiar din realitatea statistică: la 50 de preoți activi, unul este pedofil. Iar la scară generală, plecând de la date concrete, conform cărora sunt în jur de 400.000 de membri ai clerului catolic, se poate concluziona că aproximativ 8.000 de preoţi fac parte din categoria nominalizată de către papă. Este pentru prima oară când Vaticanul oferă un detaliu de ordin statistic cu privire la nivelul la care este practicată pedofilia de către unii preoți catolici. Până acum, Vaticanul a refuzat să cuantifice abuzurile sexuale ale clericilor la nivelul global al Bisericii Catolice. Sau, cel puțin, nu le-a făcut publice. Unii au pus fenomenul abuzului sexual în Biserica Catolică pe seama celibatului practicat de preoți. Însă nu de aceeași părere sunt oficialii catolici. Scandalurile de pedofilie sunt legate de homosexualitate, și nu de celibatul sacerdotal, crede secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, citat de Le Monde. De aceea, papa Benedict al XVI-lea a exclus orice inițiativă legată de modificarea practicii celibatului, afirmând că virginitatea reprezintă un dar al lui Dumnezeu care nu trebuie abandonat la presiunea „modelor culturale trecătoare”. (Sursa: semneletimpului.ro)

Parlamentul R. Moldova elimină cuvintele de tată și mamă din Legea sănătății

La 21 iulie 2014, Parlamentul Republicii Moldova a votat modificări la Legea privind ocrotirea sănătății. Astfel, cuvintele „mamă” și „tată” au fost înlocuite cu sintagma „unul din părinți”. Potrivit Ministerului Protecției Sociale și Familiei, aceste modificări sunt în contextul uniformizării legislației în vederea asigurării nediscriminării și egalității de sex. La 24 iulie, mai mulți părinți îngrijorați au venit la Centrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni cu rugămintea de a interveni de urgență către conducerea țării pentru a fi  stopat acest fenomen distrugător. Familia este cel mai des atacată în  societatea contemporană . „Justiția juvenilă”, sodomia, modificări în domeniul învățământului, libertinajul, propaganda suicidului și alte păcate sunt impuse azi prin legi anticreștine. Nici măcar directivele Uniunii Europene nu cer ministerelor de resort  să fie anulate noțiunile de mamă sau tată. De ce atunci Republica Moldova vine cu astfel de inițiative? Aceasta a fost întrebarea de bază a creștinilor. În urma discuțiilor ce au durat mai multe ore PS PETRU a hotărât: a se adresa cu o declarație către Parlamentul Republicii Moldova și Dna Valentina Buliga, Ministru al Protecției Sociale și Familiei; a cere audiență ministrului Protecției Sociale și Familiei din partea Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, împreună cu comitetele părinteşti raionale din cuprinsul Episcopiei; Binecuvântarea Preasfințitului Episcop PETRU   la rugăciune pentru păstrarea familiei tradiționale. (Sursa)

UCRAINA: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a luat decizia de a-și alege noul lider pe 13 august 

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a întâlnit în data de 7 iulie, sub președinția Locțiitorului Mitropoliei, Mitropolitul Onufrie de Cernăuți și Bucovina, și a luat decizia unei întruniri a Adunării Episcopilor la Kiev, pentru data de 13 august 2014", arată un comunicat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice de sub Patriarhia Moscovei.  Liderul ucrainean al Bisericii Ortodoxe, Mitropolitul Vladimir (Sabodan) al Kievului și al Întregii Ucraine a trecut la cele veșnice la data de 5 iulie. Cu această ocazie, Preafercitul Patriar Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe. Mitropolitul Vladimir a condus Biserica Ortodoxă din Ucraina, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, între anii 1992-2014. La 24 februarie 2014, Mitropolitul Onufrie (Berezovski) de Cernăuți și Bucovina a fost ales Locțiitor al Mitropoliei Kievului (Sursa: ortodox.md)

SUDAN: Creștina încarcerată pentru mărturisirea lui Hristos a fost eliberată

Momente de bucurie și slavă adusă lui Dumnezeu au fost trăite în sânul comunității creștine din Sudanul de Sud. După aproximativ două luni de detenție, pedepse corporale și o naștere în condiții inumane, Mariah Ibrahim a fost eliberată. În luna aprilie 2014, ea a fost acuzată de apostazie de la credința islamică, pentru că s-a căsătorit cu un bărbat creștin. Meriam era creștină etiopiană, născută din tată sudanez musulman și mamă etiopiană creștină. În momentul căsătoriei, ea a fost considerată de către autoritățile sudaneze ca fiind de confesiune islamică. După oficierea nunții a fost arestată și flagelată – deși era însărcinată – și, apoi, a fost condamnată la moarte pentru apostazie. La insistențele și presiunile internaționale, Meriam și fetița ei născută în detenție au fost eliberate în ziua de 24 iunie 2014. Potrivit BBC Midle East, familia Ibrahim a fost adăpostită la sediul unei agenții de securitate internaționale, până la eliberarea actelor necesare părăsirii Sudanului de Sud. (Sursa: doxologia.ro)

 

 

 

05-07-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu