Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2681

Știri interne - iulie 2014 (RO)

Tags: ;

Radiografia familiei românești: studii medii, îmbătrânire, lipsă copii

Familia românească este compusă, cel mai adesea, dintr-o femeie și un bărbat, fără copii. Capul familiei e, în trei sferturi din gospodăriile românești, un bărbat cu studii medii. În rândul familiilor cu copii, predomină cele cu un copil. Oamenii din mediul rural au mai mulți copii decât cei din mediul urban. De asemenea, pensionarii reprezintă 23% din persoanele dintr-o gospodărie, în timp ce salariații reprezintă numai 28%. Acestea sunt câteva dintre datele prezentate de Institutul Național de Statistică, într-o cercetare la nivel național, pe anul 2013. Cei mai mulți capi de familie (în gospodăriile de salariați, antreprenori, agricultori și șomeri) au până în 50 de ani, media de vârstă situându-se între 35 și 49 de ani. În ceea ce privește pensionarii, 66,7% dintre familii sunt conduse de o persoană de peste 65 de ani. Cele mai multe familii sunt conduse de o persoană cu studii medii (75,1%), față de numărul celor conduse de o persoană care a absolvit învățământul superior (12,2%), respectiv fără școală sau cu studii primare (12,7%). [...] Familiile formate din una-trei persoane au reprezentat mai mult de doua treimi din numărul total al familiilor (69,3%), din care cele formate din doua persoane au reprezentat 27,0%. Cele mai multe familii nu au copii (72,3%). În ceea ce privește cuplurile cu copii, cele mai numeroase sunt cele cu un copil (15,1%) și cele cu doi copii (9,7%). Numai 1% din familii au patru și peste patru copii. Familiile cu peste patru copii sunt mai numeroase în mediul rural (1,8% față de 0,4%, în urban), în timp ce familiile cu un copil sunt mai numeroase în mediul urban (17,4% față de 12%). (Sursa: romanialibera.ro)

Eforturi noi pentru prevenirea abandonului şcolar prin actul educaţional catehetic

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia lansării Proiectului Alege Şcoala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest! (aprilie 2014-octombrie 2015) - spicuiri: “Anul acesta, 2014, Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România va continua Proiectul Alege Şcoala!. Proiectul a fost aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi se derulează împreună cu Programul naţional de cateheză Hristos împărtăşit copiilor… Din perspectiva Bisericii Ortodoxe Române, este foarte important ca procesul educaţional să nu urmărească doar latura cognitiv-intelectuală, prin acumularea de cunoştinţe teoretice, ci şi promovarea vieţii spirituale, de însuşire a valorilor credinţei şi moralei creştine şi a tradiţiilor culturale perene ale poporului nostru, fără de care tânărul nu poate să-şi păstreze deplin identitatea etnică într-un context pluralist secularizant şi  globalizant.

(…) Provocările actuale cer o acţiune susţinută nu numai din partea statului sau a instituţiilor lui abilitate pentru probleme socio-culturale, ci şi din partea familiei, a Bisericii şi a societăţii civile, printr-o implicare constantă în primirea unei educaţii integratoare de valori ştiinţifice şi spirituale, naţionale şi universale. Proiectul educaţional Alege Şcoala! este un proiect pe termen lung şi are ca principal obiectiv prevenirea discriminărilor culturale şi materiale care determină marginalizarea socială a copiilor proveniţi din familiile sărace. Segmentul-ţintă al activităţilor de început îl reprezintă elevii din sistemul de învăţământ primar şi gimnazial, proveniţi din familii cu stare materială precară şi nivel de educaţie scăzut. Personalul care va implementa proiectul se compune din preoţi duhovnici, profesori şi psihopedagogi. Spaţiile special amenajate vor fi multifuncţionale, astfel încât, după programul de şcoală, acestea să poată fi folosite ca săli de lectură şi de consultaţii pe probleme şcolare, familiale şi sociale de către copii şi tineri. Având în vedere vârsta fragedă şi caracterul încă plastic al acestor copii, eforturile personalului se vor concentra spre o socializare bazată pe valori creştine şi pe valori ale democraţiei moderne: dragoste de Dumnezeu şi de semeni, libertate de acţiune, solidaritate socială şi egalitate de şanse.” (Sursa: Basilica.ro)

Decizie a Mitropoliei Clujului: Pastorația să se facă inclusiv prin internet

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului propune ca bisericile să dezvolte site-uri oficiale, actualizate continuu şi construite astfel încât să fie atractive, deoarece “Biserica dispune în acest moment de un trust media, dar acesta nu poate realiza singur sarcina misionară sau reacţia de răspuns la violenţa limbajului bolovănos şi subtilei manipulări în numele unei aşa-zise modernizări spirituale. Trebuie încurajate şi sprijinite, astfel, toate unităţile bisericeşti să dezvolte site-uri oficiale, actualizate continuu şi construite în aşa fel încât să devină atractive şi interesante, realizând un dialog pe problemele cu care se confruntă astăzi, mai ales tinerii, construindu-se un spaţiu de expresie viu şi adecvat misiunii Bisericii noastre. Nu trebuie să rămânem indiferenţi la aceste dezvoltări ale societăţii şi tehnicii, Biserica trebuie să meargă acolo unde este nevoie de ea, acolo unde merg oamenii, chiar dacă este vorba de spaţiul virtual”, spun reprezentanţii Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Aceştia susţin că societatea a devenit tot mai vulnerabilă manipulării prin mass-media, mai ales din raţiuni de rating, ”canalele comerciale mediatizând excesiv probleme ale Ortodoxiei care pot da o imaginea deformată Bisericii sau slujitorilor ei”. Totodată, "nu dorim să nedreptăţim alte confesiuni sau etnii minoritare dar, în acelaşi timp, suntem conştienţi că Dumnezeu ne cere să avem grijă de credincioşii ortodocşi. Este clar că, în multe comunităţi, Biserica noastră Ortodoxă este nedreptăţită de deciziile unor lideri comunitari care, personal, au o altă confesiune sau au identitate religioasă incertă, ori aparţin de alte etnii. În aceste condiţii, considerăm că trebuie să luptăm pentru ca enoriaşii noştri, majoritari sau nu, să-şi câştige drepturi egale şi decizii în conformitate cu legile în vigoare", mai spun reprezentanţii Mitropoliei. (Sursa: Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro)

Primăria Cluj-Napoca cere Mitropoliei să fie redus nivelul sonor în timpul slujbelor

Repetatele plângeri ale clujenilor față de zgomotul produs de biserici în timpul slujbelor i-au convins cei din conducerea orașului să depună o cerere la Mitropolie pentru reducerea nivelului de sunet în timpul slujbelor. “Ca urmare a repetatelor reclamații ale cetățenilor privind disconfortul fonic produs de aparatura de sonorizare a bisericilor a fost întocmită o adresă în 08.07.2014 către Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului prin care se solicită luarea de măsuri pentru reducerea nivelului se sunet și izolarea fonică a surselor generatoare de zgomot și vibrații. În cazul în care Mitropolia nu va dispune măsuri concrete și doriți efectuarea de măsurători sonometrice, vă recomandăm să ne transmiteți datele de contact (nume, adresă și telefon) pentru stabilirea de comun acord a detaliilor și datei la care vor fi efectuate măsuratorile”, spun reprezentanții Primăriei. (Sursa: stiridecluj)

Patriarhul României a îndemnat la rugăciune pentru victimele tragediei din Ucraina

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie oficiată în 20 iulie 2014, la Mănăstirea Caraiman, să se roage pentru cei trecuţi la Domnul în urma tragediei din Ucraina. „Trebuie să pomenim în rugăciunile noastre pe oameni care, în data de 17 iulie anul acesta, au murit în tragicul accident din Ucraina când un avion de pasageri civili a fost doborât printr-o lansare de rachetă sol aer. O mulțime de copii au murit, nimeni nu a scăpat cu viață. De aceea, ne rugăm lui Dumnezeu, pentru mijlocirile Sfântului Proroc Ilie, să aducă consolare, mângâiere și speranță celor care au avut în familiile lor victime, iar cei care au trecut la Domnul să fie luați în odihna drepților și în iubirea milostivă a Preasfintei Treimi, în locașurile cerești. Este mare nevoie de rugăciune, o mulțime de oameni călătoresc pe uscat, pe apă, și sunt o mulțime de accidente, dar mai ales accidentele aviatice care se soldează cu pierderi de multe vieți omenești. Avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu și să ne încredem în El în primul rând și apoi în înțelepciunea și priceperea omenească", a spus Patriarhul României. (Sursa: Basilica.ro)

Lucrările conferinței despre Marii Duhovnici români ai secolului trecut, la Marburg

Catedra de Istoria Bisericii din cadrul Facultății de Teologie Evanghelică a Universității Philipps din Marburg a organizat timp de trei zile (26-28 iunie) o conferință de lucru, dedicată unui proiect editorial de traducere a unor texte aparținând unui număr de 15 mari părinți duhovnicești români. Proiectul, intitulat „Spiritualitatea Românească în secolul al XX-lea, Tradiția trăită” a fost inițiat de Prof. Dr. Karl Pinggéra, profesor titular la Catedra de Istoria Bisericii și de Părintele Dr. Ovidiu Ioan, paroh al comunității românești din Kassel și asistent în cadrul aceluiași departament. Pentru acest proiect, părintele Dr. Ovidiu Ioan a invitat 15 teologi români cunoscători ai limbii germane, care au pregătit variante de lucru ale biografiilor, operei și specificului teologic-duhovnicesc ale unor părinți începând cu monahii Paisie Olaru și Cleopa Ilie și încheind marele dogmatist Dumitru Stăniloae și părintele Rafail Noica.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim a susținut prelegerea introductivă „Spiritualitatea ortodoxă și societatea românească în secolul al XX-lea”. Pe lângă biografiile și profilele teologice din cele mai diverse (mari duhovnici, cărturari, reînnoitori ai vieți creștine, oameni de cultură), fiecare referent a putut propune texte originale, predici, scrieri ale părinților spre a fi traduse în limba germană în volumul proiectat. În cuvântul de încheiere, Preasfințitul Episcop Vicar Sofian Brașoveanul (care participă la proiect cu prezentarea părintelui Teofil Părăian) a mulțumit gazdelor și inițiatorilor proiectului, precum și tuturor participanților pentru contribuția la succesul acestei conferințe și s-a arătat bucuros de potențialul științific al teologilor români din Germania, sperând în noi proiecte similare în domeniul teologic. (Sursa: mitropolia.ro)

Radio TRINITAS promovează comunitățile românești din Franța, Belgia, Germania, Spania și Italia

La sediul radioului a fost lansat la  27 iunie 2014, Proiectul „Români de lângă Români”, care va fi realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Până la sfârșitul anului, vor fi prezentate la Radio TRINITAS, în emisiuni și buletine informative, 20 comunități din cele cinci țări. Obiectivul general al proiectului îl constituie promovarea, mediatizarea și consolidarea Diasporei românești prin mass-media, iar obiectivele sale specifice vizează încurajarea apariţiei şi sprijinirea funcţionării presei identitare în mediul virtual, facilitarea accesului la spații de emisie și inițierea unei rubrici dedicate românilor care locuiesc în 20 de comunități românești din Franța, Belgia, Germania, Spania și Italia. „Potrivit estimărilor reprezentanţilor Eparhiilor Patriarhiei Române în Occident sunt între 3,5 şi 4 milioane de români. Sunt aproximativ 500.000 de români în Germania. De asemenea, există comunităţi importante în Franţa, Belgia, Italia (unde potrivit estimărilor sunt peste 1 milion de români), de asemenea în Spania şi Portugalia dar şi în alte state europene. Acum, după cum ne dăm seama este vorba de un proiect mediatic, cel pe care Radio TRINITAS îl va derula până la sfârşitul acestui an, având în vedere că mijloacele de comunicare în masă au un impact deosebit în societatea contemporană, iar pe de altă parte, aşa cum se constată în ultimii ani, Radio TRINITAS are ascultători fideli în special prin internet în Europa, dar şi în alte regiuni ale lumii. Se remarcă faptul că românii stabiliţi în străinătate au această nevoie de a păstra permanent legătura cu  ţara, cu Biserica mamă, iar din acest punct de vedere cred că va fi de bun augur”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Constantin Stoica, Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Încă un pas spre control și pecetluire: plata prin brățara electronică

Divizia Barclaycard a lansat un card wireless de plată în 2007, iar această brățară de plată este doar evoluția firească a lucrurilor. Până la inventarea acestei brățări, oamenii ar fi putut plăti pentru un produs de până la 20 de lire sterline prin atingerea sau scanarea Barclaycard-ului lor la bornele corespunzătoare. Dar de acum ei vor fi în măsură să facă acest lucru și cu ajutorul unei brățări în locurile în care comercianții afișează simbolul de astfel de plată. Brățara bPay va fi pusă la dispoziția majorității deținătorilor de carduri din Marea Britanie, nu doar a clienților firmei de servicii financiare. Barclaycard își imaginează omul din viitor ca fiind total dependent de această brățară. Ieși din casă, te urci în metrou, te duci la muncă, te duci la sală, te duci la o cafea și ai toți banii și toate informațiile personale de care ai nevoie la încheietură. (sursa: Romania Libera)

 

05-07-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu