(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3099

Românii din Valea Timocului cer ajutorul nostru: Vom fi anihilați!

Tags: românism; Valea Timocului;
Românii din Valea Timocului cer ajutorul nostru: Vom fi anihilați!

Prigoana românilor din Valea Timocului continuă. După ce 80 de biserici și 14 mănăstiri românești au fost distruse după anul 1830, când Timocul a intrat în componența statului sârb, autorităţile de la Belgrad vor să închidă incă biserica românească la Gorneana. În timp ce România sprijină Serbia în parcursul său european, autorităţile de la Belgrad continuă să încalce sistematic drepturile românilor/vlahilor din Valea Timocului. Reamintim și faptul că Sinodul Bisericii Sârbe, profitând de fostele neînțeleri dintre BOR și Patriarhia Ierusalimului, a amenințat în repetate rânduri că va rupe legătura canonică cu Biserica Ortodoxă Română din cauza existenței bisericilor românești în Timoc. Românii din Timoc cer sprijinul României: Dacă nu ne ajută Ţara mamă... 

Autorităţile locale de la Bor (Serbia) au somat comunitatea românească să închidă biserica de la Gorneana, sfinţită la începutul lunii aprilie, potrivit Romanian Global News. În caz contrar, lăcaşul de cult va fi demolat, ameninţă Inspectoratul pentru Construcţii din Bor. Autorităţile au trimis o adresă etnicului român care a donat terenul pentru construirea bisericii, Zorica Lapadatović, prin care interzice „folosirea clădirii pentru oficierea slujbelor religioase”. “În această situaţie, tragem un semnal de alarmă şi ne adresăm repetat autorităţilor statului sârb, ai cărui cetăţeni loiali am fost şi suntem, să oprească prigoana Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de răsărit şi credincioşii ei”, se arată în comunicatul Protopopiatului Daciei Ripensis, ca parte canonică a Episcopiei Daciei Felix. Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului, spune că abuzul autorităţilor este flagrant. „Bisericile si comunităţile religioase oficiază sfintele slujbe în biserici, alte clădiri şi spaţii care sunt în proprietatea lor sau sunt închiriate. În opinia noastră, nerespectarea acestui articol al Legii cultelor de către un funcţionar sau o autoritate a statului sârb constituie un abuz evident şi o infracţiune flagrantă, care ar trebui pedepsite conform legislaţiei în vigoare. Este clar că autorităţile statului sârb sunt deranjate de oficierea slujbelor religioase în limba română, care este limba maternă a credincioşilor noştri”, a declarat prelatul. Decizia abuzivă a autorităţilor de la Bor sfidează Rezoluţia 1632/2008 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu privire la situaţia minorităţilor naţionale din Voievodina şi a minorităţii române din Serbia. Consiliul Europei a cerut Belgradul ”să suprime diferenţele regionale existente în ceea ce priveşte garantarea efectivă a drepturilor minorităţilor (în special privind folosirea limbilor minoritare în administraţie, învăţământul în limbile minoritare, libertatea religiei etc.) punând integral în aplicare, şi pe întreg teritoriul, legislaţia în vigoare în acest domeniu” şi ”să facă efectivă libertatea religiei în partea de răsărit a ţării, aşa cum este deja în cazul Voievodinei”.

(Sursa: adev.ro/n859dz. FOTO Romania Global News) 

Părintele Boian din Valea Timocului cere ajutorul “Țării mame, România”: VOM FI ANIHILAŢI 

Părintele Boian Alexandrovici, vicar al Timocului şi protopop al Daciei Ripensis, a declarat în cadrul unei conferințe de presă desfăşurata ieri, la Palatul Parlamentului de la București, că românii pe care îi reprezintă au nevoie de sprijin din partea “Țării mame, România”, transmite Agerpres. Invitat în cadrul conferinței de presă a Vicepreședintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni a Camerei Deputaților, deputatul Bogdan Diaconu, Părintele Boian a declarat că “Dacă nu vom avea sprijin din România, din partea autorităţilor Țării mame, nu vom mai putea să rezistăm mult şi să existăm ca români. Vom fi anihilaţi, e o mare criză de identitate”, a afirmat Părintele Boian Alexandrovici. (Sursa: http://activenews.ro/parintele-boian-din-valea-timocului-cere-ajutorul-tarii-mame-romania-vom-fi-anihilati_1847508.html.)

Etnicii români din Timoc cer dublă cetăţenie şi învăţământ în limba română

Preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţie şi Cultură a Românilor „Dunărea“ din Kladova (Serbia), Tihan Matasarevici, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte introducerea limbii române în anul şcolar 2014-2015 în şcolile primare şi gimnaziale din Serbia de Nord-Est.

Potrivit sursei citate, această garanţie a fost dată recent minorităţii naţionale române din regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării de premierul sârb Aleksandar Vucici în prezenţa omologului său român, Victor Ponta, Belgradul fiind interesat de „implementarea la nivel european a drepturilor etnicilor“. În opinia sa, asigurarea dată joi de premierul român, aceea că şi peste 100 de ani în Valea Timocului se va vorbi limba română, le oferă românilor din cele 154 de localităţi cu populaţie majoritar românească speranţa că a venit timpul să se pună capăt conflictelor dintre reprezentanţii autorităţilor şi liderii entităţilor culturale din dreapta Dunării, promotori ai conservării românismului în această parte a Serbiei.

„Noi, românii din Timoc, Morava şi sudul Dunării, avem convingerea că odată cu acordarea dublei cetăţenii va dispărea şi confuzia român/vlah şi nu vor mai exista două minorităţi ale unui singur neam“, a concluzionat Tihan Mataserevici. La dialogul cu cei doi demnitari au luat parte reprezentanţi ai unor organizaţii neguveramentale din întreaga Serbie. Printre aceştia s-a numărat şi părintele Boian Aleksandrovici, vicarul Protopopiatului Dacia Ripensis. (Sursa: Ziarul Lumina )

15-07-2014
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Românism, Valea Timocului,