(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 2764

Să oprim manelizarea MȚR!

Tags: MȚR; tradiţie; românism;
Să oprim manelizarea MȚR!

În timp ce în 48 de țări și 100 de orașe de pe toate continentele se sărbătorește la sfârșit de iunie Ziua Universală a iei românești, iar un amplu eveniment dedicat iei a fost organizat de Muzeul Etnografiei de la Chișinău, Muzeul Țăranului Român de la București se pregătește de o expoziție scandaloasă: tablouri în foiță de aur înfățișând pe cei mai renumiți maneliști.! (iar asta la foarte scurt timp după ce MȚR s-a “evidențiat” prin promovarea homosexualității). Nu poate fi negată apetența publicului rural, dar și urban deopotrivă, pentru acest gen muzical, manelele. După cum, nu poate fi negată apetența românilor pentru un stil vestimentar care copiază orice tendință venită din Vest într-un non-stil balcanic și oriental, cu accente de kitsch. Dar rolul și rostul MȚR, nu este acela de a da apă la moară prostului gust, ci ar trebui să fie acela de a păstra cu sfințenie, nepătată, autenticitatea, rădăcinile, profunzimea vieții țărănești de odinioară.

De ce nu o expoziție despre cei care dau viață definiției downshiftingului, adică reîntoarcerii tinerilor de la oraș către vatră, către un trai câștigat prin munca pământului la țară? De ce nu o expoziție despre cum ar trebui conservate valorile arhitecturale pe cale de dispariție în mediul rural, unde prima și cea mai dominantă tendință este aceea de a înlocui orice oblon și toc de geam vechi din lemn cu inconfundabilul termopan, iar subzidirile din piatră, nisip și var sunt înlocuite cu inestetice plăci de faianță? În timp ce UE și UNESCO trimit fonduri pentru restaurarea minunatelor noastre monumente istorice, începând cu dulcea Bucovină și terminând cu unica Deltă a Dunării, în timp ce ministrul cel mai performant al turismului românesc este Prințul Charles al Marii Britanii, este dramatic faptul că MȚR sabotează toate aceste eforturi prin ducerea culturii în derizoriu.

De sărbătoarea Sânzienelor, românii au celebrat Ziua Universală a iei tradiţionale româneşti. Acest eveniment a luat naştere în 2013, când ia românească a fost promovată prima oară la nivel internaţional, din iniţiativa unei comunităţi on-line numită „La Blouse Roumaine”. În prezent, sărbătoarea iei este marcată de românii de pretutindeni, care şi-au propus să aducă în prim-plan frumuseţea şi autenticitatea iei româneşti. „Sărbătoarea iei româneşti a luat amploare pentru că românii au conştientizat că au nişte permanenţe, nişte rădăcini. „Cămeşa”, aşa cum este numită la noi în zonă, este o componentă a costumului popular, care iese în evidenţă prin croi, ornamente şi prin faptul că este purtată de femei. Ia, după părerea mea, va avea o nouă viaţă. Mulţi dintre cei mai mari designeri ai lumii au rămas uimiţi de prezenţa şi de frumuseţea iei româneşti… „La blouse roumaine” a pictorului Henri Matisse, realizată în 1940, ia românească a căpătat renume mondial.”- profesor etnolog Marcel Lapteş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara.

La Chișinău, prima ediție a Zilei Universale a Iei a demarat în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală cu expoziţii de costume confecţionate de meşterii populari din întreaga țară, cu cea mai mare paradă a costumului popular, prezentată pe ecran, dar și cu workshopuri de măiestrie. „Acum, această zi se sărbătorește în 48 de țări de pe cele șapte continente. Este o zi de o amploare considerabilă, în contextul crizei identitare pe care o traversăm. Ia este piesa de grație și cea mai reprezentativă a costumului popular”, a spus Mihai Ursu, directorul general al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Haideți să oprim manelizarea de la Muzeul Țăranului Român!

Muzeul Ţăranului Român va găzdui una dintre cele mai controversate expoziţii din întreaga sa existenţă. Pictorul George Vasilescu, de etnie roma, născut în 1984 la Ploiești, îşi va inaugura expoziţia “Confluenţe – influenţe în artă” în 2 iulie, expoziţie ce va conţine 10 portrete cu interpreţii de manele Florin Salam, Adrian Minune, Vali Vijelie, Carmen Şerban, Cornelia Catangă, Marian Mexicanu’, Liviu Puştiu, Dan Bursuc şi Nicolae Guţă, toate în foiţă de aur de 22 de carate, precum şi 5 tablouri inspirate de Fanfara Ciorcârlia şi Taraful Haiducilor. Întrebat fiind dacă nu se teme că această expoziţie va aduce un prejudiciu de imagine instituţiei pe care o conduce şi va atrage un val de critici din partea celor care nu îi agreează pe interpreţii portretizaţi, Niţulescu a declarat pentru Mediafax: “Această expoziţie are un caracter ironic la adresa celor portretizaţi acolo. Este o expoziție a unui artist care are o privire ironică asupra acestei lumi. Nu este o expoziţie care să-i glorifice, dimpotrivă”. (Sursa: ActiveNews)

O expoziție scandaloasă față de cultura română și față de orice bun gust va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) din Capitală începând cu 2 iulie: tablourile maneliștilor în foiță de aur vor fi prezentate cu titlu de opere de artă într-o instituție care ar trebuie să fie reprezentativă pentru tradiția și arta românească. Cum este cu putință o asemenea batjocură și până unde permitem kitsch-ului să ne invadeze? Culmea este că directorul instituției, Virgil Ştefan Niţulescu, este foarte senin cu privire la implicațiile acestei așa zise expoziții, el declarând presei că aceasta are ”un caracter ironic”. Ironii să facă directorul MNȚR cu manele la el acasă, dacă are plăcerea, nu într-o instituție de cultură românească. Cu ce drept transformă acest individ Muzeul Țăranului Român în Muzeul Manelistului, după ce a încercat să-l transforme în Muzeul Homosexualului?...

A epuizat Muzeul Țăranului Român toată cultura tradițională și acum are nevoie să aprofundeze manelele? Ce legătură există între manele și cultură, între maneliști și artă, între Adi Minune și tradiția românească? Cum să-i așezăm alături de creațiile artei populare românești pe Florin Salam, Adrian Minune, Vali Vijelie, Carmen Şerban, Cornelia Catangă, Marian Mexicanu’, Liviu Puştiu, Dan Bursuc şi Nicolae Guţă? Sunt profund dezgustat de această deturnare a sensului unui muzeu al creației populare și transformarea lui în expoziție de gunoaie, pentru că orice kitsch asta înseamnă, etimologic, gunoi. Iar instituțiile de cultură primesc bani de la bugetul statului ca să promoveze frumosul, educația și ideile înalte, nu ca să ne împroaște cu monstruozități și cu urât. Suntem sătui de acestea, pentru că oricum ne invadează din toate părțile. Măcar cultura trebuia ferită de degradare și murdărire. (…)

Horia Bernea trebuie că se întoarce în mormânt. Lângă Crucile și icoanele sale – vorbind de creștinătatea și răstignirea poporului român, vor trona maneliștii în foițe de aur, ca semn al distrugerii culturii române. Rușine, MNȚR! Rușine, domnule director, deși domn nu e un cuvânt potrivit. Sper să vină vremea când asemenea jigniri aduse bunului simț și respectului față de cultura română să fie pedepsite cum se cuvine! Am putea începe de acum. Dar directorul MNȚR are și realizări deosebite.

De exemplu, pe 24 iunie, de Ziua Iei Românești, MNȚR a ”celebrat” tradiția artei vestimentare a poporului român în spate la Institutul Francez din București, printre mese, bere și distracție, astfel încât horea din gâtlej a interpretei maramureșence venite special pentru eveniment abia se auzea de veselia petrecăreților, iar filmarea de arhivă care urma să fie proiectată pe peretele exterior al sălii de cinema ”Elvire Popesco” a Institutului, iar nu înăuntrul cinematografului, a avut probleme tehnice, motiv pentru care vizitatorii au plecat acasă. Dacă directorul MNȚR înțelege prin sărbătoare românească bâlci, și-a greșit menirea, trebuia să se facă circar sau, de ce nu, impresar de maneliști, că tot are o atracție fatală pentru subiect. Pentru că a transformat sărbătoarea Iei Românești exact într-un spectacol de prost gust după modelul manelistic, fără nicio organizare, într-un haos total, cu un dispreț greu de suportat față de decența și sacralitatea iei românești. Înțeleg din acțiunile sale că acestui director îi este rușine cu tradiția românească și o tratează ca pe o obligație neplăcută, spre deosebire de tablourile maneliștilor care vor figura la loc de cinste în muzeu.- Integral la sursa: www.bogdandiaconu.ro

SEMNEAZĂ PETIȚIA ÎMPOTRIVA PROMOVĂRII PROSTULUI GUST LA MUZEUL ȚĂRANULUI ROMÂN!

 

01-07-2014
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Tudoran Alexandru Nicolae - 08-07-2014:

Doamne ajuta!

Pur si simplu uitandu-ma la aceste portrete,cu foita de aur si cu cercuri in jurul capetelor 'idolilor' (trasaturi specifice icoanelor ) mi-am adus aminte de un ''fenomen''(termenul fenomen presupune ca se manifesta de la sine fara  sa fie dirijat de om de asta am pus ghilimele) descris in acest filmuletul acesta : http://www.youtube.com/watch?v=lsJtiAVKIDc

Poate asistam la primele etape din introducerea unei 'ortodoxii' alternative pentru intreaga subcultura roma si manelara (e vorba despre oamenii saraci,ca cei care au ceva stare si 'nivel de educatie' sunt deja cam pierduti majoritatea pentru Biserica - ma refer la tineri). Putem intelege asta foarte simplu si daca ne uitam, de exemplu, la programul de revelion de pe Pro Tv unde ortodoxia e asociata romilor si sensul de a face Semnul Crucii este denaturat,dar exemplele sunt nenumarate,practic tot ce ajunge la public din mass-media, pe aceasta tema,merge in aceasta directie.

Adevarata modalitate de a lupta impotriva acestui fenomen nu este sa condamnam cultura manelelor pentru ca astfel ii indepartam de Hristos pe cei care asculta manele, ci relevand posibilele curse in care sunt atrasi miseleste. Adica demascand acest stil de a manipula, pentru ca si ei il pot intelege.

Din acest punct de vedere, prin felul acesta de a reactiona cu petitii impotriva manelelor, de fapt gresim.Se creeaza conflicte intre membrii Bisericii si cei care asculta manele(adica exact ce se vrea).Prima regula in discernamantul acestei chestiuni este sa nu ii indepartam pe oameni de Hristos. Eu vad aceasta chestiune ca pe un exemplu perfect pentru raspunsul primit de Sfantul Antonie referitor la cursele vrajmasului : Smerenia! Practicand asta nu am fii ajuns sa fim in conflict cu masa de oameni care asculta manele(asa cred, ca orice manelist se va razvrati din cauza acestei atitudini - sa nu zic ca textul pentru petitia la care am fost directionat dupa ce s-a inchis petitia legata direct de acest articol, este un text pe care nici nu am putut sa-l citesc cap-coada - imi cer iertare fata de autor ). Cei care au facut portrete cu foita de aur,probabil urmeaza sa faca statui cand vor murii acesti artisti si apoi sa inceapa cinstirea lor ca sfinti.

Sunt implicat in acest subiect si pentru ca iubesc satul romanesc. Am fost undeva in Moldova, intr-un sat uitat de lume, la niste rude indepartate. Nu pot descrie ce limba, ce inima si ce smerenie aveau toti. Era saracie dar o ospitalitate ca in romanele lui Sadoveanu... nu am simtit niciodata ce inseamna afirmatia cum ca noi suntem un popor ospitalier - cred ca nu am simtit asta pentru ca am fost mai mult in sate din ardeal unde nu prea mai sunt lucrurile asa cum erau in satul despre care vorbesc (Viisoara si Putureni). Acolo e o continuitate neintrerupta, cred,de mii de ani. Poate gresesc si generalizez o experienta particulara si inca avem acea cultura si in celalalte regiuni din tara(in Maramures nu am fost), dar e vorba si de lipsa banilor care cred ca a conservat cumva frumusetea despre care vorbesc.

Doamne ajuta!

mai mult...
Tudoran Alexandru Nicolae - 08-07-2014:

Doamne ajuta!

E clar.Iar am construit o teorie conspirationista ciudata si expunand-o i-am jignit si blamat si pe cei care conduc MNT si nu lupta pentru a pastra traditia satului, cat si pe cei care vad asta si tin si ei la tezaurul satului romanesc.

Deci sunt vinovat de exact ceea ce ii acuzam pe cei care au facut petitia ca sunt vinovati (referitor la curse),asta pe langa faptul ca nu cunosc subiectele si am acuzat oameni de planuri diabolice.

Imi cer scuze si va rog sa luati teoria de mai sus doar ca ceea ce este,respectiv, o manifestare a unei frustrari personale, sau patima sau demon...nu stiu sigur dar sigur ceva de-al meu ca sunt doar un receptioner la o pensiune si nici nu am fost vreodata la MNT.

Numai bine.