(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2165

Papa Francisc: Noi nu ne rugăm împreună, ne întâlnim ca să ne rugăm

Tags: ;
Papa Francisc: Noi nu ne rugăm împreună, ne întâlnim ca să ne rugăm

Cu ocazia vizitei sale istorice în Țara Sfântă, Papa Francisc i-a invitat la un moment de rugăciune la Vatican pe preşedintele israelian, Shimon Peres şi pe liderul palestinian, Mahmoud Abbas. De asemenea, invitația a fost extinsă și către Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol Bartolomeu.

"Invitaţia Sfântului Părinte a fost curajoasă. Cu această rugăciune, noi trimitem un mesaj tuturor credincioşilor din cele trei mari religii, precum şi celorlalte: visul de pace nu trebuie să moară", a declarat liderul palestinian, Mahmoud Abbas, în faţa jurnaliştilor, înainte de începerea ceremoniei. "Acest apel spiritual pentru pace este foarte important. Sper că el va contribui la promovarea păcii între cele două părţi - israeliană şi palestiniană - şi în toată lumea", a spus preşedintele Israelului, Shimon Peres. Papa Francisc este realist în ceea ce priveşte tensiunile dintre israelieni şi palestinieni: el a spus că întâlnirea nu este echivalentă cu o mediere, ci doar o invocare pentru pace. „Noi nu ne rugăm împreună, ne întâlnim ca să ne rugăm”, a precizat Vaticanul, tocmai ca să evite asimilarea întâlnirii cu o 'rugăciune interreligioasă', noţiune care ar fi pus mari probleme pentru toate cele 3 religii.

Papa Francisc i-a găzduit pe cei doi oficiali împreună cu zeci de prelaţi din cele trei religii pe peluza din faţa casei de oaspeţi în care stă la Vatican. În timpul evenimentului a avut loc "invocația pentru pace", un concert şi s-au citit rugăciuni - una dintre ele scrisă de fostul papă Ioan Paul al Doilea. În timpul rugăciunii, Papa Francisc a stat între cei doi președinți: Peres, la dreapta și Abbas, la stânga. Patriarhul Bartolomeu a ocupat un scaun distinct, dar aproape de cei trei. Momentul a început printr-un fragment muzical și cu o scurtă prezentare în engleză, prin care se explică desfășurarea evenimentului, după care rugăciunile au respectat  ordinea cronologică a apariției celor trei religii: ebraismul, creștinismul și islamul. Rugăciunea ebraică a avut numai texte în ebraică, în vreme ce momentul creștin de rugăciune a conținut texte în engleză, italiană și arabă, iar momentul islamic de rugăciune a folosit texte în limba arabă.

"Doua popoare, cel israelian și cel palestinian, încă suferă pentru pace. Lacrimile mamelor pentru copiii lor sunt încă gravate în sufletele noastre. Trebuie să punem capăt crizei, violenței. (...) Fără pace, nu suntem compleți", a declarat Shimon Peres. La rândul său, Mahmoud Abbas a afirmat că se dorește pace "pentru noi și pentru vecinii noștri": "Iți cerem, Doamne, pace în Țara Sfântă, Palestina și Ierusalim". Întâlnirea de duminică a fost una fără precedent, deoarece niciodată Vaticanul nu a mai găzduit o rugăciune comună a doi lideri ale căror popoare se afla în conflict. "Sper ca această întâlnire să fie o călătorie către ce ne unește, pentru a depăși ceea ce ne separă", a afirmat și Papa Francisc. Deşi papa Francisc neagă faptul că şi-ar fi asumat rolul de mediator pentru detensionarea conflictului dintre Israel şi Palestina, suveranul pontif a îndemnat toţi participanţii la întâlnire să se roage pentru pace în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume. "Pacea necesită mai mult curaj decât războiul. Este nevoie de curaj pentru a spune da negocierii şi nu ostilităţii, da respectării acordurilor şi nu provocărilor, da sincerităţii şi nu duplicităţii", a declarat Papa Francisc.

Într-un comunicat de presă al Patriarhiei de Constantinopol se arată că Patriarhul Bartolomeu și-a exprimat convingerea că, dincolo de eforturile politice și diplomatice, singura cale pentru depășirea actualei situații de fapt din cadrul procesului de pace, este rugăciunea și solidaritatea. Rugăciunea de la Vatican are o semnificație care transcende dincolo de rezultatul vizibil, imediat. Mai degrabă ea este menită să sublinieze menirea deosebită a Creștinismului de a fi o voce a păcii în lume, în conformitate cu poruncile divine. Cei patru lideri au săpat apoi pentru a planta un măslin, moment simbolic pentru cei doi președinți, pentru Suveranul Pontif și pentru capul Bisericii Ortodoxe din Constantinopol.

 

09-06-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
vocea din pustie - 09-07-2014:

Pocaiti va si indreptati caile voastre. Gandurile voastre nu sunt ale Mele. Cand vor zice pace, atunci va veni prapadul! Iata eu va zic acestea inca de acum ca sa nu ziceti ca nu v am zis. Cand veti vedea acestea, ridicati capetele voastre caci mantuirea e aproape. Precum fulgerul vine de la est la vest, precum furul in noapte ... unul va fi lasat, altul luat. Multi hristosi mincinosi vor veni in numele Meu... dar voi vegheati... ca nu sunteti din lume ci sunteti fii ai luminii. Pacea mea o las voua... iar eu nu dau cum da lumea... vino Doamne Iisuse, Amin!