(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3365

Schimbări de structură și componență în cadrul Sfântului Sinod

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: ;

Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a fost desemnat Arhiepiscop al Râmnicului, iar părintele Arhimandrit Ieronim Crețu a fost chemat la treapta de Episcop Vicar Patriarhal, cu numele de Ieronim Sinaitul.

Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, născut la 24 ianuarie 1968 în Bucureşti, a fost desemnat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept noul Arhiepiscop al Râmnicului, după trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Gherasim. Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului cu 25 de voturi din 43 voturi valide. Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a obţinut 18 voturi. Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului  va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din municipiul Râmnicu Vâlcea în ziua de duminică, 8 iunie 2014, după Sfânta Liturghie. PS Varsanufie a urmat cursurile   Seminarului Teologic din București (1985-1990) și ale Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București (1990-1994), iar în anul 2013 a obţinut titlu de doctor în teologie în urma susţinerii tezei de doctorat cu tema Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfantului Grigorie Palama. În anul 1998, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic (județul Argeș), fiind apoi hirotonit ieromonah pe seama  mănăstirii Radu Vodă din București.  Între anii 1999-2006, a fost starețul acestei mănăstiri, unde a iniţiat lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei și a turnului-clopotniță şi de construire a unui lumânărar în mozaic. Între anii 1999-2001, a fost exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. În anul 2001, a fost ales de Sfântul Sinod Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Prahoveanul. În anul 2007, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost numit secretarul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și președintele Comisiei Liturgice a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În calitate de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a bisericilor de la mănăstirile Bolintin şi Chiajna, de la parohiile Gherghiceanu, Sf. Stefan cel Mare, Jilava,Vlădiceasca şi Ciorogârla II, de la alte 66 de biserici şi capele din instituţii publice (spitale, penitenciare, unităţi militare, şcoli şi aşezăminte sociale), precum şi înfiinţarea a 11 cantine sociale. De asemenea, a coordonat lucrările de pictare a capelei penitenciarului Ploiești, a bisericii penitenciarului Rahova şi a paraclisului liceului Hyperion din București. Preasfinţia Sa a desfăşurat o bogată activitate didactică în calitate de profesor de religie (1990-1998) şi profesor metodist pentru disciplina Religie în sectorul 6 al municipiului Bucureşti. Din anul 1998, este profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic Liceal Nifon Mitropolitul din București. De menţionat faptul că Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a noii clădiri a Seminarului Teologic Nifon Mitropolitul din București şi înființarea a 106 cabinete de religie în şcoli şi licee din Bucureşti, Prahova, Ilfov şi Giurgiu. Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a fost redactor la revista de apologetică ortodoxăMartyria (1993-1996), a editat revista pentru copii Floarea Darurilor (1994-1997), iar din anul 2001 este vicepreședintele Colegiului de redacție al revistei Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei Glasul Bisericii. A publicat mai multe articole şi studii în revistele Glasul Bisericii şi Mitropolia Olteniei şi este autorul a trei piese de teatru în versuri pentru copii: Trei Crai, Martiriul Sfântului Gheorghe şi Moartea lui Iuda. În perioada în care a fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat traducerea şi editarea unei cărţi de rugăciuni şi a Sfintei Liturghii în limba rromanes, destinate comunităţilor de rromi din România şi s-a îngrijit de editarea mai multor CD-uri cu conţinut religios, dintre care menţionăm: Cântări din perioada Triodului şi Penticostarului, Slujba Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, Slujba Sfinţilor Români, Viața Sfintei Maria Egipteanca etc.

Părintele Arhimandrit Ipopsifiu Ieronim Creţu a fost hirotonit la 29 mai 2014, Episcop Vicar Patriarhal în cadrul Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Patriarhală din București. Sfânta Liturghie și hirotonia au fost oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu un sobor de ierarhi români şi străini, după cum urmează: Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ambrozie de Durostorum şi Silistra, Preasfinţitul Tihon de Podolsk, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfinţitul Teodosie, Episcop de Devol, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Mihail, Episcopul român al Australiei şi Noii Zeelande, Preasfinţitul Varlaam, Episcop Vicar patriarhal, Preasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscop ales al Râmnicului.  Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a fost ales ca Episcop Vicar Patriarhal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 29 noiembrie 2009, iar miercuri seară, 28 mai, după slujba Vecerniei, a avut loc ipopsifierea sau rânduiala chemării la această treaptă a slujirii. În cadrul slujbei de hirotonie întru arhiereu de astăzi Arhimandritul Ieronim Creţu a răspuns întrebărilor Preafericirii Sale și ierarhilor prezenți printr-o mărturisire de credinţă. În continuarea slujbei, candidatul a fost hirotonit Episcop primind veşmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea şi mitra. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, în calitate de secretar al Sfântului Sinod, a citit Actul Patriarhal prin care noul ierarh a fost recunoscut ca Episcop Vicar Patriarhal, cu titulatura de Sinaitul. În continuare, Patriarhul României i-a dăruit noului Episcop-vicar mantia şi toiagul, însemne ale slujirii arhiereşti, iar Preasfințitul Părinte Ieronim Creţu a binecuvântat credincioșii în noua sa demnitate.

 

30-05-2014
De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu