(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2718

Știri externe - mai 2014 (EXT)

Tags: ;

CONSTANTINOPOL: Părinții Paisie, Iacov Tsalikis, Amfilohie, Efrem de la Katounakia și Sofronie de la Essex canonizați

Părinții Paisie, Iacov Tsalikis, Amfilohie, Efrem de la Katounakia și Sofronie de la Essex vor fi curând înscriși în dipticele Bisericii. Acest lucru se află printre intențiile Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a declarat un ierarh de pe lângă Patriarhia Ecumenică pentru agenția de știri Agioritiko Vima. În același timp, ierarhul a infirmat zvonurile în legătura cu amânarea canonizării Părintelui Paisie din cauza poziției sale în privința Greciei și a Turciei. "Miturile nu au nicio legătură cu adevărul pe care Biserica Ortodoxă îl slujește”, a declarat acesta.

GRECIA: Părintele Paisie din Muntele Athos va fi canonizat în următoarele luni

Părintele Paisie Aghioritul (1924-1994), unul dintre cei mai mari și cei mai venerați părinti ai Bisericii Ortodoxe din timpul nostru, este bine-cunoscut pentru învățăturile sale duhovnicești. Conform Greek reporter, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a anunțat că acesta va fi canonizat în mod oficial ca sfânt. "Biserica Ortodoxă slujește unui Adevăr mai mare, Care nu are nimic de-a face cu miturile și speculațiile", a spus Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului, al Noii Rome, și Patriarh Ecumenic, negând toate zvonurile care pretindeau ca Părintele Paisie nu ar fi canonizat, ca urmare a implicării sale în afacerile dintre Grecia si Turcia.

CONSTANTINOPOL: Nevoie urgentă de reconciliere între ortodocși și catolici

Într-un interviu acordat agenției italiene SIR, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a declarat că, în prezent, există multe probleme pe care ambele Biserici trebuie să le abordeze împreună - "Astăzi, probabil că mai mult decât în urmă cu 50 de ani, există o nevoie urgentă de reconciliere. Acest lucru înseamnă ca întâlnirea cu fratele nostru Papa Francisc, din Ierusalim, este foarte importanta", a spus Patriarhul Bartolomeu, despre vizita viitoare a Papei în Țara Sfântă. Patriarhul Bartolomeu consideră că Papa Francisc are un rol important în acest sens. "El este liderul Bisericii, cunoscut pentru sinceritatea și altruismul său, care suferă pentru minciuna și diviziunile Bisericii și suferința din lumea noastră", a spus Patriarhul Bartolomeu. Vorbind despre relațiile ortodoxo-catolice din ultima jumătate de secol, Patriarhul Ecumenic a spus că nu au fost ușoare, dar, a mai spus el, este clar că spiritul fraternității și respectului a început să domine vechile probleme si polemici, precum și judecata și suspiciunea. "Mai sunt multe de făcut și drumul pare lung. Dar trebuie sa rămânem pe el, în ciuda dificultăților, pentru că nu există nicio alternativă", a spus Patriarhul Bartolomeu. - (informează Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe)

NAȚIUNILE UNITE: ONU impune ‘dreptul omului la avort’

La începutul acestui an, în luna februarie, un Comitet ONU pentru Drepturile Copilului (CRC), i-a cerut Vaticanului să își revizuiască poziția cu privire la avort și să modifice legea canoanelor, pentru a permite acest lucru. Acest comitet al ONU a pretins că a te opune avortului ar însemna încălcarea drepturile copilului, omițând faptul că Convenția Privind Drepturile Copilului recunoaște ca un copil "are nevoie de protecție și de îngrijire speciale, inclusiv de o protecție juridică adecvată, atât înainte cât și după naștere". Vaticanul a răspuns acestor acuzații, afirmând că scopul său este "prevenirea torturii sau uciderii copiilor înainte de naștere, așa cum este stipulat în Convenție". Scopul final al strategiei pro-avort este acela de a răsturna domeniul valorilor: de a face pro-viața imorală și pro-avortul moral, de a-i reduce la tăcere pe apărătorii pro-viață. Avortul, nu numai ca ucide o ființă umană, ci, totodată, prezintă riscuri grave pentru sănătatea fizică și psihologică și contribuie la mortalitatea maternă. Țările care restricționează avortul au rate mai mici ale mortalității materne, decât cele care îl facilitează. – (informează Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe)

CIPRU: Declarație a Sinodului Bisericii Ortodoxe privind homosexualitatea

Odată cu apropierea primei parade gay din istoria Ciprului (31 mai 2014), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ciprului a lansat o declarație oficială: “Cu îngrijorare și tristețe, Sfântului Sinod urmărește ceea ce se întâmplă și s-a anunțat, vizavi de modul de comportament și de viață al unei părți dintre semenii noștri. Acești bărbați și femei, incitați și conduși de grupuri similare din străinătate, derutați în propria lor conștiință, susțin și demonstrează că relațiile dintre persoane de același sex (homosexualitatea) sunt un mod natural de comportament, motiv pentru care alegerea lor ar trebui să fie privita ca o evidenta legala și acceptata de societate. Pentru a-si atinge scopul lor, aceștia au planificat evenimente de "mândrie", cum le numesc ei. Cu toate acestea, ele sunt contrazise și mustrate de către Sfânta Scriptură, care învață că Dumnezeu, la început, i-a făcut pe oameni, bărbat și femeie (Matei 18:14), și i-a binecuvântat cu taina căsătoriei (Efeseni 5:32).

(…) Biserica și știința considera homosexualitatea ca pe o cădere și o boală a persoanei umane, și nu ca pe un mod natural de viață sau ca pe o alegere. Acesta este motivul pentru care recomanda un tratament adecvat și terapie… Ca Biserică, vom sta mereu cu simpatie și înțelegere alături de semenii noștri căzuți și îi vom privi ca pe niște frați "după chipul" lui Dumnezeu. Desigur, condamnăm, totodată, acțiunile lor, deoarece acestea vin în contradicție cu Cuvântul lui Dumnezeu. Mai mult decât atât, în aceste vremuri critice prin care trecem ca popor, în Cipru, invităm credincioșii Bisericii noastre să rămână drepți in fata adevărurilor imuabile și eterne ale credinței noastre, care dau onoare omului înaintea lui Dumnezeu și-l fac onorabil în familie și mediul social.”

MOLDOVA: Declarația Mitropoliei Chișinăului referitor la inactivitatea Statului în ceea ce privește stoparea propagandei homosexuale

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove constată cu regret și îngrijorare că nenumăratele solicitări adresate Statului pentru a nu legifera comportamentele sexuale și sociale amorale, au rămas fără niciun răspuns. Într-o țară în care, peste 93% dintre cetățeni se declară creștini-ortodocși și care, în mod natural, au drept etalon suma de valori ale Ortodoxiei, care condamnă în mod categoric homosexualitatea, alături de toate pornirile vătămătoare de suflet.

Îngrijorarea noastră este cu atât mai mare, cu cât nenumăratele petiții, conferințe de presă și proteste pașnice nu au fost auzite de către autorități, creându-se astfel o stare de incertitudine în rândurile credincioșilor care își doresc sincer să apere coloana vertebrală duhovnicească a neamului nevătămată de atentatele tot mai camuflate și mai incisive ale celor care vor să distrugă identitatea noastră morală. Cu atât mai mult luna mai este preferată de minoritățile sexuale pentru organizarea diferitor acțiuni publice, în cadrul cărora militează fățiș pentru recunoașterea și acceptarea păcatului lor, tulburând astfel întreaga societate.

În virtutea argumentului majorității confesionale din Republica Moldova și a întețirii mai mult decât probabile a propagandei comportamentului sexual netradițional, reiterăm în mod categoric poziția fermă a Bisericii Ortodoxe din Moldova în ceea ce privește lupta cu flagelurile care pun în pericol integritatea spirituală a societății și revenim insistent către reprezentanții Puterii de Stat pentru a lua toate măsurile necesare de protejare a cetățenilor de acest pericol iminent, care amenință viitorul nostru al tuturor ca țară și popor născut în Ortodoxie și care este păstrător și promotor al tradiției Dreptmăritoare. În lumina celor expuse mai sus și în speranța că în sfârșit conducătorii vor auzi poporul față de care au în primul rând obligații morale – își vor trasa obiectivele reieșind din interesele cetățenilor pe care îi reprezintă și vor avea grijă de ocrotirea tezaurului duhovnicesc al neamului, în primul rând prin excluderea sintagmelor rușinoase din Legea egalității de șanse, prin care desfrâul se vrea standard de comportament și exemplu pentru generațiile în devenire. – (mitropolia.md)

SUDAN: Creștină ortodoxă condamnată la moarte pentru nelepădarea de credință

Meriam Yehya Ibrahim, însărcinată în luna a opta cu un al doilea copil, se află în prezent în arest, împreună cu copilul ei care n-a împlinit încă doi ani. Tânăra femeie a fost arestată în luna august a anului 2013, după ce un membru al familiei ei a acuzat-o de adulter fiindcă s-a căsătorit cu un sudanez creștin. Potrivit legii islamice Sharia, o femeie musulmană nu are voie să se mărite cu un bărbat nemusulman, căsătoria lor (dacă ar avea loc) ar fi considerată adulter. Așa că judecătorii au adăugat pe lista capetelor de acuzare și apostazia, după ce femeia le-a spus că nu poate fi acuzată de adulter fiindcă și ea este creștină. Tânăra a fost condamnată de o curte din Khartoum, pe 11 mai. Ulterior, a primit și un ultimatum pentru retractarea credinței, retractare care, odată refuzată, ar putea-o costa o bătaie cruntă cu biciul, înainte de a fi executată, scrie Sudan Tribune.

Reacții diplomatice: Cazul lui Ibrahim a intrat în atenția reprezentanților politici ai mai multor țări, care au luat poziții vehemente împotriva sentinței. Activiștii pentru drepturile omului au criticat aspru situația la care s-a ajuns și au cerut guvernului sudanez să respecte libertatea de credință. Ce soluții reale există: În general, legislația Sudanului nu pare oricum o motivație suficientă pentru respectarea libertății religioase. De aceea e de așteptat ca apelurile ambasadelor să nu constituie o presiune foarte mare pentru guvernul sudanez. Update: Între timp, tânăra creștină a născut în închisoare, iar pedepsa i-a fost amânată cu doi ani. Să îl rugăm pe bunul Dumnezeu ca viața să îi fie cruțată și să își poată crește copiii în dreapta credință ortodoxă.

ANTIOHIA: Patriarhia Antiohiei rupe legăturile canonice cu Patriarhia Ierusalimului

Sfântul Sinod al Patriarhiei Grec-Ortodoxe a Antiohiei s-a întrunit în luna mai, într-o sesiune extraordinară, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Ioan X. Membrii Sinodului au discutat despre situația dureroasă a celor ce trăiesc in țările din regiune (Orientul Mijlociu), în special in Siria, reafirmând sprijinul lor pentru acest popor. Membrii Sinodului au reînnoit, de asemenea, apelul lor, cu accent pe comunitatea internațională, pentru eliberarea tuturor celor răpiți și, mai precis, eliberarea Mitropoliților de Alep, Paul și John, prizonieri încă de anul trecut, pe fondul tăcerii scandaloase arabe și internaționale.

Membrii Sinodului au mai analizat situația generală a Bisericii și au discutat despre cele mai recente evoluții în conflictul cu Patriarhia Ierusalimului, privind jurisdicția asupra Eparhiei de Qatar, hotărând: 1. se solicită Patriarhului Antiohiei să nu mai fie amintit în diptice Patriarhul Ierusalimului; 2. se solicită Preafericitului Părinte Patriarh să le scrie șefilor Bisericilor Ortodoxe autocefale surori, pentru a-i informa și a le cere să acționeze în rezolvarea acestei crize, cu consecințe care reprezintă un impediment în mărturisirea unității ortodoxe; 3. mandatarea Preafericitului Părinte Patriarh în luarea de măsuri necesare punerii în aplicare a acestei decizii sau încetării efectelor sale, în cazul în care motivele care au dus la adoptarea acestei decizii nu mai există.

ITALIA: Noi dezvăluiri despre Giulgiul din Torino

Patru profesori universitari au publicat un articol în "Injury", o revistă care dezvăluie că Bărbatul răstignit care a fost înfășurat în Giulgiul din Torino, a suferit o dislocare a humerusului, paralizia unui braț și un traumatism violent la gât și piept. Descoperirea legată de dislocarea umărului și de paralizia brațului drept, indică faptul că Bărbatul Care a fost înfășurat în Giulgiu, S-a prăbușit sub greutatea Crucii, sau a brațului orizontal al Crucii. Conform cadrelor universitare, Bărbatul de pe Giulgiu a căzut "înainte" și a suferit o lovitura violenta în timp ce se prăbușea la pământ. Traumatismul la gat și umăr și paralizia musculară au fost provocate de un obiect greu care L-a lovit din spate între gât și umăr și a provocat deplasarea capului. O alta descoperire cuprinsă în același articol, este și aceea a urmelor lăsate de două piroane în mâinile Bărbatului. O a treia descoperire este aceea ca piciorul drept al Barbatului de pe Giulgiu a fost răstignit pe cruce de două ori. O analiză a amprentei tălpii piciorului drept prezintă urmele a două piroane. – (informează Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe)

MOLDOVA: Moldovenii vor călători fără viză în Israel din vara 2014

Din vară, cetățenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize și în Statul Israel, informează publicația Ortodox.MD. Anunțul a fost făcut de către ex-premierul Vlad Filat, aflat recent în Israel, unde, printre altele, a avut o discuție telefonică cu Avigdor Liberman, ministrul de Externe al Israelului. „Avigdor Lieberman mi-a adus o veste bună, până cel târziu la mijlocul lunii iunie, urmează să călătorim fără vize în Israel”, a afirmat Vlad Filat.

EGIPT: Posibila descoperire a celei mai vechi imagini a lui Hristos

O "reprezentare timpurie a lui Iisus" ar fi fost descoperită în Egipt, de către un grup de arheologi spanioli. Echipa de experți presupune că aceasta este cea mai veche imagine cunoscută care ar ilustra ceea ce mulți consideră a fi Chipul lui Iisus Hristos. Pictată pe un perete al unei structuri subterane de piatră, imaginea a fost descoperita în Oxyrhynchus. Acest oraș egiptean, este considerat a fi foarte vechi. Experții cred ca bucata mare de piatră datează din secolul al șaselea. În acea perioadă, zona a fost marcata ca un fel de cameră subterană. Noua descoperire arata un bărbat purtând o tunică scurtă, cu părul creț (ondulat) și cu mâna ridicata în aer, în ceea ce arata a fi un gest făcut pentru a da binecuvântare, conform publicației Discovery. "Am putea avea de-a face cu o imagine foarte timpurie a lui Iisus Hristos", a afirmat Dr. Padro, de la Universitatea din Barcelona, pentru jurnalul La Vanguardia.

CHINA: Autoritățile refuză să aprobe proiecția filmului biblic "Noe"

Filmul a fost deja interzis într-o serie de țări musulmane, din motive religioase, au declarat surse din industrie. Paramount Pictures a încercat să obțină o autorizare din partea marii piețe a Chinei continentale, subliniind "mesajul legat de mediu" și efectele speciale, conform Los Angeles Times.

06-05-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu