(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2241

Știri interne - mai 2014 (RO)

Tags: ;

Sinod Mitropolitan la Reședința Patriarhală

Sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a întrunit în dimineața de 19 mai 2014, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei la Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti. Au fost analizate mai multe subiecte printre care cel mai important este formularea de observații cu privire la textul regulamentului instanțelor de disciplină și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. „Accentul principal cade astăzi pe textul regulamentului instanțelor de disciplină și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, text care poate fi modificat, îmbunătățit, ca apoi să devină textul Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei trimis la Cancelaria Sfântului Sinod ca o contribuție din partea Sinodului Mitropolitan”, a spus Preafericirea Sa.

În cadrul ședinței mitropolitane au fost definitivate și unele texte liturgice: „Este vorba despre textul pentru slujba Sfinților Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea și definitivarea textelor liturgice, Troparul, Condacul și Sinaxarul, Sfântului Mucenic Efrem cel Nou din Grecia care pentru a fi cinstit într-un mod firesc la noi în România trebuie trecut în calendarul Bisericii noastre, adică trebuie însușit deoarece este o canonizare recent făcută de Patriarhia Ecumenică la cererea Bisericii Ortodoxe din Grecia”. Tot în cadrul ședinței a fost instituit și Ordinul mitropolitan „Sfântul Neagoe Basarab” și Crucea„Maria Brâncoveanu”. - (basilica.ro)

Cardurile de sănătate, distribuite gratuit prin poştă

Cardul naţional de sănătate va fi distribuit asiguraţilor gratuit, prin poştă, iar în cazul în care titularul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat Casei de asigurări în raza căruia se află locuinţa acestuia. Asiguraţii care nu au fost găsiţi acasă îşi vor putea lua cardurile de la sediul caselor de asigurări de sănătate teritoriale, iar dacă nu se vor prezenta nici la sediul caselor de sănătate, cardurile vor fi arhivate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condiţiile legii, actele să fie distruse. Pe de altă parte, cardurile predate caselor de asigurări de sănătate de către asiguraţi, ca urmare a unor defecţiuni tehnice, erori ale informaţiilor înscrise sau care nu pot fi utilizate din motive tehnice de funcţionare, vor fi returnate Imprimeriei Naţionale, care, în termen de 30 de zile lucrătoare, retipăreşte cardurile şi le transmite operatorului de servicii poştale. Potrivit CNAS, până acum au fost făcute opt milioane de carduri. Pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din ianuarie 2015. Nu se mai amintește nimic la data trimiterii cardurilor prin poștădespre acordul prezumat privind donarea de organe. Nu reiese clar dacă este necesară deplasarea la notar pentru exprimarea acordului/dezacordului pentru donarea de organe, nici dacă lipsa declarației notariale permite medicilor și familiei să decidă în lipsă. Pe măsură ce lucurrile se vor clarifica, vom reveni cu amănunte. Comentariul redacției pe tema controversatului card de sănătate poate fi citit în articolul nostru Cardul electronic de sănătate, încă un pas spre controlul total și pecetluire. 

Mănăstirea Petru-Voda: Presvitera Adriana Calciu s-a săvârșit în Domnul

La data de 29 aprilie 2014, soția vrednicului de pomenire părinte Gheorghe Calciu Dumitreasa, preoteasa Adriana Calciu, s-a săvârșit întru Domnul. Prima slujbă de pomenire a fost săvârșită de starețul Mănăstirii Petru Vodă, Pr. Hariton Negrea. Înmormântarea, ca și în cazul Părintelui Gheorghe Calciu a avut loc la Mănăstirea Petru Vodă pe data de 3 mai 2014. Veșnica ei pomenire!

 

 „Betleemul” Patriarhului TEOCTIST

Pe 4 mai 2014, casa memorială Teoctist Patriarhul din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni, județul Botoșani, a fost sfințită. Cu această ocazie, Prea fericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt din care spicuim: “… Construită de autorităţile locale, în stil tradiţional botoşănean autentic, casa memorială „Teoctist Patriarhul” expune spre vizionare bunuri personale ale fostului Patriarh, donate muzeului de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, şi este decorată cu obiecte tradiţionale specifice zonei Botoşani. Ne exprimăm speranţa că acest muzeu memorial, ridicat în „Betleemul” Patriarhului TEOCTIST, din ţinutul Botoşanilor, unde a văzut lumina zilei la 7 februarie 1915, va contribui la cinstirea memoriei celui mai ilustru fiu al satului, Patriarhul TEOCTIST, la cunoaşterea moştenirii spirituale a personalităţii şi activităţii sale bisericeşti şi româneşti, precum şi la înțelegerea duhovnicească a istoriei recente a Bisericii noastre, întrucât a păstorit ca Mitropolit al Moldovei şi Sucevei între anii 1977-1986 şi Patriarh al României între anii 1986-2007.” - † DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Extractele din plante pot înlocui conservanții chimici, folosiți în industria alimentară 
Cercetătorii Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) au constatat că extractele din scorţişoară şi plante medicinale au aceleaşi proprietăţi ca şi conservanţii chimici. "Una dintre cercetările pe care le-am realizat şi le-am finalizat la ICA este înlocuirea conservanţilor E-uri cu extracte de scorţişoară, de exemplu, care au efecte mult mai bune de conservare şi nu schimbă nici gustul, nimic. Noi am avut rezultate în cercetare cam în acelaşi timp cu cele obţinute pe plan mondial. Am descoperit că extracte naturale din anumite plante pot înlocui conservanţii chimici atât de controversaţi, cum sunt sulfiţii, benzoaţii, precum şi nitraţii, nitriţii, care iarăşi sunt o mare categorie de conservanţi răi, cu efecte la fel de bune în ceea ce priveşte caracteristicile tehnologice, conservă la fel de bine produsele, dar nu sunt nocive. Avem şi experimente reuşite pe care le-am realizat la institut", a declarat profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, pentru ziarulring.ro.

Mencinicopschi a adăugat că în experimentele ICA au fost folosite extracte de scorţişoară, rozmarin și plante medicinale și s-a constatat că acestea pot înlocui cu succes aditivii alimentari chimici de sinteză, obținându-se aceleași rezultate ca şi când ar fi fost folosiți sulfiţi sau nitraţi. “Am pus în salată proaspătă, cum ar fi cea de varză albă, de rucola, care se strică, în loc de sulfiţi, extracte naturale şi a stat foarte bine, a omorât microbii răi la fel ca şi celelalte, dar fără alte efecte secundare. Conservanţi se pun în toate salatele preparate care se vând la caserole, chiar şi în fasolea bătută şi în humus”, a mai spus Mencinicopschi.

Prof. dr. Ioan Sauca, noul secretar general asociat pentru educaţie şi formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB)

Din data de 8 mai 2014, Pr. Prof. dr. Ioan Sauca, director al Institutului Ecumenic din Bossey, este noul secretar general asociat pentru educaţie şi formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), cu sediul la Geneva. După 12 ani de formare teologică în România, inclusiv trei ani de curs postuniversitar în domeniul Teologiei Sistematice, părintele profesor Ioan Sauca a continuat studiile la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveţia), la Selly Oak Colleages şi la Universitatea din Birmingham (Anglia).  A obţinut titlul de doctor în teologie de la Universitatea din Birmingham. A predat disciplina misiune şi ecumenism la Facultatea de Teologie din Sibiu. A fost Consilier patriarhal, cu responsabilităţi pentru Sectorul Relaţii inter-bisericeşti, comunicare şi relaţii publice şi educaţie religioasă. Din anul 1994 a lucrat la CMB, în calitate de secretar executiv pentru Studii Ortodoxe şi Relaţii în Misiune, iar din februarie 1998 a fost numit profesor la Institutul Ecumenic de la Bossey. Începând cu 1 septembrie 2001, este director al Institutului Ecumenic de la Bossey. A fost primul autor din perioada postcomunistă, care a realizat manuale de religie pentru clasele primare din învăţământul public.

Proiectul 60 de biserici de lemn - Bisericile de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei

Proiectul 60 de biserici de lemn (60bisericidelemn.ro) are ca obiectiv salvarea şi conservarea patrimoniului rural din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, reprezentat de bisericile de lemn de cimitir, parţial sau total abandonate, toate clasate ca monumente istorice, datate între secolele al XVII-XIX lea. Din octombrie 2013 proiectul are susţinere şi recunoaştere internaţională, fiind nominalizat în World Monuments Watch 2014 şi recent inclus în programul „7 most endangered” al Europa Nostra. Proiectul este inițiat de Ordinul Arhitecţilor din România, o organizaţie profesională, apolitică, de interes public, autonomă şi independentă. Ordinul are rolul de a reprezenta şi ocroti, la nivel naţional şi internaţional, interesele profesiei de arhitect. www.oar.org.ro .

Jean Sévillia, scriitor francez: ”S-a spus că nu le poate fi contestat homosexualilor dreptul de a se căsători. Eu cred că poate fi”

La emisiunea TV Imparțial, Luca Niculescu a propus o discuție cu un istoric care nu merge pe drumurile bătătorite. Este incorect politic, spun criticii și câteodată își asumă această incorectitudine. Are opinii interesante și originale asupra unor subiecte dintre cele mai sensibile cum ar fi comunismul, nazismul, primul război mondial sau raportul dintre religie și biserică. Mai multe cărți i-au fost traduse în română la editura Humanitas. Este vorba despre Jean Sévillia, un binecunoscut jurnalist şi scriitor francez.  Jean Sévillia: “Astăzi există o tendința dominantă, o expresie care vine din Statele Unite ale Americii, cea a corectitudinii politice. Principiul ei este că unele poziții sunt legitime, iar altele sunt mai puțin legitime. Prin cărțile mele încerc să restabilesc echilibrul între aceste două poziții. Stânga ar fi legitimată ca reprezentant al Binelui, iar dreapta ar trebui să se scuze tot timpul pentru că este de dreapta. Eu refuz acest dezechilibru… S-a spus că nu le poate fi contestat homosexualilor dreptul de a se căsători. Eu cred că poate fi contestat acest drept. Asta nu înseamnă că îi disprețuiești pe homosexuali sau că le vrei răul. Eu nu cred că un copil crescut de doi bărbați sau de două femei beneficiază de aceleași lucruri ca un copil crescut de un bărbat și o femeie.” Întreaga discuție poate fi urmărită pe digi24.ro.

 

06-05-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu