(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3101

Știri interne - februarie 2014 (RO)

Tags: ;

Trebuie respinsă legalizarea „parteneriatului civil” în România – Comunicat Pro Vita

Mai multe zeci de organizații non-guvernamentale, reunite în Coaliția pentru Familie, au remis Camerei Deputaților un Memoriu prin care solicită respingerea propunerii legislative privind parteneriatul civil. Aceasta ar intenționa să modifice leg islația familiei prin introducerea „uniunilor civile” între 2 persoane de același sex sau de sexe diferite. Astfel, ar fi creat în România un nou „drept”, acela al unui cuplu heterosexual necăsătorit și respectiv al unui cuplu de homosexuali de a primi recunoaștere și egalitate în fața legii, ca o nouă formă de familie, cu bărbatul și femeia căsătoriți. „Partenerii” ar urma să primească o serie de drepturi, prevăzute deja de Codul Civil, la capitolul „Căsătoria”, însă fără asumarea obligațiilor aferente. Parteneriatele s-ar încheia la notar și s-ar desface ușor și chiar unilateral.

Legea este scrisă „cu dedicație” pentru homosexuali, întrucât, practic, pentru cuplurile heterosexuale parteneriatul este inutil, drepturile stipulate aici găsindu-se între cele conferite de căsătorie… Propunerea de lege trebuie deci privită în acest context: în aproape nicio țară unde acestea au fost instituite, legislativul nu s-a putut opri aici, el fiind supus unei presiuni imense din partea lobby-ului homosexual pentru a răspunde tuturor revendicărilor acestora: reglementarea „căsătoriei”, a adopției de copii și a tehnicilor de procreare asistate medical destinate acestor cupluri… Per ansamblu, întreg conținutul propunerii legislative trădează o tentă ideologică extremistă, anti-familie și anti-religioasă, ideologie împărtășită de autorii de facto ai propunerii (ONG-urile „minorităților sexuale”) și de parlamentarii care și-au pus semnătura pe aceasta. Adoptarea unei astfel de legi ar însemna, așadar, incriminarea criticii intelectuale, și nu doar religioase, la adresa subiectului homosexualității.

Lăsați părinții să își educe copiii potrivit propriilor valori!

Organizații membre al Coaliției pentru Familie și Constituție au trimis o scrisoare deschisă către CNA privind difuzarea de un post TV pentru copii a unui serial care face propagandă cuplurilor homosexuale, din care spicuim: “Se pare că introducerea acestui scenariu în serialul pentru copii „Good Luck Charlie!”, difuzat în mai multe țări, printre care și România, vine în urma unei campanii prin care Disney Channel și-a propus ca programele pe care le difuzează să fie „relevante pentru copiii și familiile din întreaga lume și să ilustreze teme ca diversitatea și incluziunea”. Potrivit legislației românești, mai exact Codul Civil, în Art. 258, alin. (1) este prevăzut faptul că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora, precum și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea și educarea copiilor lor.”, alin. (4) al aceluiași articol specificând faptul că „prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie”.Este evident faptul că promovarea ideologiei homosexuale prin mass-media, în cazul de față popularizarea unei „familii” formate din persoane de același sex, contravine atât valorilor culturale și sociale ale românilor cât și legislației în vigoare.

Având în vedere că legislația românească întărește definiția naturală, tradițională a familiei, și anume ca fiind întemeiată pe căsătoria dintre bărbat și femeie și pe dreptul și obligația părinților de a-și crește și educa copiii, și că scenarii similare celui introdus în serialul pentru copiii „Good Luck Charlie!” sunt instrumente ideologice care servesc unui comportament contra firii și naturii umane, și deci profund dăunător copiilor, vă solicităm să luați toate măsurile care se impun astfel încât episodul din serialul ”Baftă Charlie!”, și celelalte materiale vehiculate în media care fac apologia homosexualității și a altor comportamente imorale, să fie oprite de la difuzare. În încheiere, rugăm membrii Consiliului Național al Audiovizualului să colaboreze cu părinții români pentru ca aceștia, în exercitarea drepturilor conferite de Constituție și de celelalte legi, să își crească și să își educe copiii potrivit valorilor culturale românești și potrivit propriilor convingeri. De asemenea, vă rugăm să luați măsurile necesare astfel încât mass-media românească să contribuie la menținerea unui climat moral și sănătos necesar dezvoltării armonioase a copiilor noștri și nu la pervertirea lor.

Şedinţa anuală a Consiliului Naţional Bisericesc

Consiliul Naţional Bisericesc este organismul central executiv al Sfântului Sinod şi al Adunării Naţionale Bisericeşti, format din 12 membri ai Adunării Naţionale Bisericeşti, câte un cleric şi câte un mirean reprezentând fiecare mitropolie din ţară, desemnaţi pe o perioadă de 4 ani şi pentru cel mult două mandate. Membrii Consiliului Naţional Bisericesc s-au reunit în ședință anuală la 12 februarie și au analizat activitatea Bisericii Ortodoxe Române din anul 2013 în ceea ce priveşte lucrarea pastoral-misionară şi social-filantropică, viaţa monahală, învăţământul teologic şi predarea religiei în şcolile publice, activitatea editorial-tipografică şi mass-media, patrimoniul cultural bisericesc, construcţii de noi lăcaşuri de cult, relaţiile cu alte culte, grija pentru comunităţile ortodoxe româneşti din străinătate, relaţiile inter-bisericeşti şi inter-religioase etc.

Membrii Adunării Naţionale Bisericeşti au apreciat opera social-filantropică desfăşurată de eparhiile Patriarhiei Române în anul 2013. Astfel, în eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcţionează în prezent 784 de instituţii şi servicii sociale, dintre care: 141 cantine sociale şi brutării, 50 instituţii medicale şi farmacii, 75 centre de zi pentru copii, 68 centre educaţionale, 15 centre de zi pentru vârstnici, 47centre rezidenţiale pentru vârstnici, 11 centre comunitare, 35 centre de tip familial, 38 grădiniţe sociale şi after-school, 13 locuinţe protejate, 130 centre de informare, consiliere şi resurse, 2 instituţii de învăţământ pentru adulţi, 18 centre de urgenţă, 13 campusuri de tabără şi alte 128 de instituţii sociale cu specific diferit. Anul trecut eparhiile Patriarhiei Române, prin birourile social-filantropice, au acordat peste 152.000 de ajutoare financiare directe în valoare de aproape 18.000.000 lei şi aproximativ 420.000 de ajutoare materiale constând în alimente, îmbrăcăminte, rechizite, produse igienico-sanitare, medicamente, electrocasnice etc., în valoare de peste 15.000.000 lei. (Sursa: basilica.ro)

Propunere ateistă: Etica să înlocuiască Religia ca materie obligatorie în școli

Deputatul Remus Cernea propune ca Religia să nu mai fie materie obligatorie, ci să devină facultativă, urmând a fi studiată doar dacă părinții solicită în scris acest lucru, iar în locul acesteia ca disciplină obligatorie să fie Etica. Cernea a declarat că a realizat un proiect de lege pentru modificarea articolului 18 din Legea Educației Naționale numărul 1/2011, care se refera la studiul Religiei.

“… Programa disciplinei Etica va consta îndeosebi în prezentarea principalelor doctrine și valori morale de inspirație filosofică, științifică ori religioasă ale umanității, conform puterii de înțelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de școlarizare. Scopul disciplinei Etica este de a cultiva spiritul critic, raționalitatea și empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev”, a declarat Remus Cernea, care a precizat că elevii vor putea studia în continuare Religia, însă doar ca materie facultativă și numai la solicitarea scrisă a părinților ori a școlarilor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Nota noastră: Cum majoritatea părinților vor ora de religie și încercările anterioare ale secular-umaniștilor de a o elimina din programă au eșuat, se încearcă o diversiune prin care se dă de înțeles părinților că elevii ar studia “aceeași Mărie cu altă pălărie”, De aici și exagerările privind influența negativă a orelor de religie asupra stării emoționale a copiilor, prin avalanșa de știri legate de copii care au coșmaruri după ce li vorbește la orele de religie despre conceptul de iad, judecata de apoi etc. (Sursa: ziare.com)

Ziua siguranței pe internet

În cadrul unui eveniment organizat la București de Organizația "Salvați Copiii" pentru a marca "Ziua Siguranței pe Internet", a fost lansat un ghid practic pentru părinți și cadre didactice despre folosirea internetului în siguranță de către copii. Volumul urmează a fi distribuit în școli. Ghidul reprezintă un proiect dezvoltat de consorțiul Sigur.Info și este avizat de Ministerul Educației Naționale pentru utilizarea sa la orele de clasă de către cadrele didactice. Volumul practic conține informații teoretice și aplicații practice pentru a promova utilizarea în siguranță a internetului de către elevi, scopul acestuia fiind acela de a furniza resurse ușor de înțeles cadrelor didactice și adulților care doresc să lucreze cu copiii și tinerii pe tematica utilizării sigure și eficiente a internetului.

Conform unui raport Internet Helpline, dintre cele peste 2.400 de cazuri primite de consilieri, peste un sfert aveau în vedere probleme privind confidențialitatea și datele personale pe internet, în timp ce peste 250 aveau legătură cu cyberbullying (hărțuire online). Prezent la eveniment, Silviu Crișan, reprezentant al Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliției, care a spus că în 2011 au fost depistate 38 de cazuri de pornografie infantilă pe internet, în 2012, 74 de cazuri iar în 2014, 69 de cazuri și a încurajat folosirea portalului Sigur.Info inclusiv pentru raportarea acțiunilor ilegale pe internet. Varianta online a ghidului poate fi regăsită pe site-ul www.sigur.info.

Pr. Arh. Justin Pârvu, Pr. Ilarion Felea și Mircea Vulcănescu, cetățeni de onoare post mortem, la Aiud

La 17 februarie, la Primăria Municipiului Aiud a avut loc ceremonia de decernare post-mortem a titlurilor de cetățean de onoare Arhimandritului Justin Pârvu, preotului Ilarion Felea și savantului Mircea Vulcănescu, acordate la inițiativa cotidianului Gazeta de Maramureș. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a participat la acest eveniment onorând memoria celor care și-au jertfit viața, libertatea și sănătatea în temnițele comuniste, luptând pentru credință, pentru țară, libertate și unitate. Acordarea titlului de cetățean de onoare post mortem pentru cele trei personalități este un gest simbolic, un gest de recunoștință pentru toți cei care au suferit în temnițele comuniste. Ceremonialul organizat de Primăria Municipiului Aiud, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci" din Aiud și Gazeta de Maramureș, i-a avut ca invitați pe urmașii firești sau duhovnicești ai celor trei personalități.
La începutul manifestării, IPS Irineu a oficiat slujba parastasului, la finalul căreia a adresat participanților un cuvânt de învățătura și binecuvântare. (Sursa: http://www.doxologia.ro)

Noi precizări ale Patriarhiei Române privind exploatarea gazelor de șist

Patriarhia Română respinge categoric orice insinuare despre o presupusă întâlnire a reprezentanţilor ei cu delegaţi ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus sprijin financiar pentru Biserică, în schimbul susţinerii exploatării gazelor de şist. Acestea sunt dezinformări ale unor persoane iresponsabile, apărute în presă şi anul trecut, cu intenţia evidentă de denigrare. Potrivit hotărârii Sfântului Sinod din 29 octombrie 2013, pentru clarificarea problemei exploatării gazelor de şist în România, autorităţile competente ale Statului român trebuie să exprime o poziţie clară referitoare la acest proiect considerat strategic şi să asigure o informare completă şi corectă la nivelul comunităţilor locale despre avantajele şi consecinţele pozitive şi negative ale unei asemenea exploatări. În acest sens, reamintim că Parlamentul European a adoptat anul trecut o propunere legislativă prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulică şi consultarea populaţiei în cazul acestor proiecte.

Hotărârea sinodală recomandă clerului ortodox să se abţină de a participa personal la manifestaţii publice pro sau contra proiectului, pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxă, ci să solicite autorităţilor în drept lămuriri şi implicare responsabilă. În concluzie, ca şi anul trecut, Patriarhia Română constată aceleaşi încercări de dezinformare din partea unor persoane iresponsabile, precum şi atenţia specială a aceloraşi instituţii media în preluarea cu promptitudine a acestor insinuări despre o presupusă implicare a Patriarhiei în problematica exploatării, în România, a gazelor de şist, cu scopul evident de diversiune şi denigrare". (Sursa: basilica.ro)

Zi comemorativă dedicată Pr. Paisie Olaru la Paris

Cea de-a treia ediție a zilelor comemorative “Mari Duhovnici” dedicate marilor duhovnici contemporani va avea loc mâine, 22 februarie, la Paris, şi va fi dedicată părintelui Paisie Olaru. Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, gazda evenimentului, îi va avea ca invitaţi pe părintele Paisie Furdui- stareţul Mănăstirii Bârnova (Iași), ucenic al părintelui Paisie, maica Pestisa Însurăţelu, stareţa mănăstirii Blaga (Iaşi), fiică duhovnicească a părintelui Paisie şi Costion Nicolescu - teolog şi scriitor, autor al mai multor articole şi mărturii dedicate acestei mari personalităţi a spiritualităţii româneşti. Tot în cadrul acestui eveniment va fi vernisată o expoziţie fotografică a părintelui artist Ioan Gânscă (Cluj) – „Părintele Paisie, duhovnicul”. Ziua se va încheia cu filmul documentar “Părintele Paisie Olaru”, realizat de pr. Mihai Miron (Trinitas TV). Locul de desfăşurare al acestei întâlniri va fi tot Catacomba Catedralei Saint-Sulpice, acolo unde se află şi o biserică ortodoxă românească cu hramul Sf. Parascheva şi Sf. Genoveva.

Oaspeţi de seamă la Patriarhia Română

Ministrul de externe palestinian, dl. Riad Malki a vizitat pe 13 februarie 2014, Palatul Patriarhiei din Capitală, împreună cu o delegație oficială.Delegaţia a fost primită, din încredinţarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României,  de Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal. În cadrul întrunirii au fost discutate proiectele comune care vizează Palestina și România. La plecare,

Excelența Sa a declarat: „Am considerat că vizita în Bucureşti nu este completă dacă nu facem şi o vizită la Patriarhia Română. Am avut o discuţie cuprinzătoare şi sinceră, am discutat şi despre situaţia Bisericilor şi creştinilor din Palestina, în general. Am solicitat Bisericii Ortodoxe Române să sprijine pelerinii care efectuează vizite şi pelerinaje în teritoriile sfinte şi am discutat pentru dezvoltarea relaţiilor între Biserica Ortodoxă Română şi bisericile din Palestina, la toate nivelurile”, a declarat pentru Radio TRINITAS Ministrul de externe, Excelenţa Sa Riad Malki. (Sursa: basilica.ro)

 

06-02-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu