(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3377

Știri externe - ianuarie 2014 (EXT)

Tags: ;

SUA: Medic - „Bebeluşii simt dureri foarte mari în timpul avortului”

În susţinerea noii legislaţii americane, care interzice avortul după 20 de săptămâni, doi medici au explicat pe larg ce presupune pentru făt un avort în al doilea trimestru de sarcină. „Fătul este efectiv dezmembrat în timpul procedurii de avort şi vreau ca toată lumea să afle asta. Toţi cei care cred că procedura nu este dureroasă trebuie să ştie că fătul simte dureri foarte mari", a declarat medicul Anthony Levatino, specialist în obstetrică-ginecologie. Afirmaţia sa a fost confirmată de Dr. Maureen Condic, profesor asociat de neurobiologie, care a declarat că încă de la opt săptămâni, un făt simte durere în timpul avortului. „A provoca dureri oricărei fiinţe care poate simţi durere este cruzime. Ignorarea durerii simţite de un individ este barbarie. Nu este important să ştim dacă fetusul este conştient de sine pentru a-l trata uman. Pur şi simplu, trebuie să decidem dacă alegem să ignorăm durerea pe care o simte fătul sau nu", a declarat Condic, citat de Christian Post.

LIECHTENSTEIN: Parlamentul respinge planul de legalizare a „avortului în străinătate"

Principatul Liechtenstein, aflat între Austria și Elveția, este unul dintre ultimele state europene care menține o interdicție aproape totală asupra avortului. Acest lucru se datorează și poziției curajoase a Prințului Hans Adam al II-lea și a fiului său, Prinţul Alois al II-lea, care s-au opus în mod constant oricăror eforturi de liberalizare. Pe lângă prevenirea adoptării legii de liberalizare a avortului, familia princiară este cunoscută şi pentru utilizarea fondurilor sale private în scopul unei sprijiniri generoase a femeilor gravide aflate în dificultate, nu numai în Liechtenstein, dar şi în regiunile adiacente din Elveția și Austria. (Sursa: culturavietii.ro)

REP. MOLDOVA: Hotărârea Sinodului BOM pe problema maternității-surogat

Întrunit în ședință oficială în ianuarie 2014, Sinodul Bisericii Ortodoxe a Republicii Moldova(BOM), a decis pe tema maternității-surogat: "Având în vedere anvergura acestei probleme, mai ales din punct de vedere etic, moral şi spiritual, membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, solidarizându-se cu recenta hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse referitoare la această practică, atenţionează societatea autohtonă că maternitatea surogat devine treptat o afacere profitabilă pentru donatorii de celule sexuale şi pentru „mamele surogat”. În consecinţă, taina naşterii unui om se transformă într-o simplă operaţiune de vânzare-cumpărare. În schimbul căsătoriei binecuvântate de Dumnezeu, întemeiata pe dragoste şi fidelitate, vine „piaţa serviciilor reproductive”, gata să satisfacă oricare cerere a clientului pentru naşterea artificială a copilului, conform parametrilor doriţi. Astfel, membrii Sinodului îndeamnă  cuplurile creştine să conştientizeze în primul rând dimensiunea duhovnicească a conceperii unui copil şi să se abţină de la acţiuni care vin în contradicţie cu învăţătura Bisericii Ortodoxe referitor la procreare". (Sursa: ortodoxia.md)

RUSIA: Neutralitatea politică a Bisericii nu presupune indiferență și tăcere

Într-un raport al ședinței eparhiale recente a orașului Moscova, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a ridicat problema responsabilității cetățenești pentru creștinii ortodocși: "Fiecare persoană care poartă cu ea Crucea lui Hristos, este chemată să fie un mărturisitor, să afirme capacitatea de a gândi diferit, de a acționa diferit, de a rezolva altfel conflicte, de a avea o atitudine diferită față de oameni… Într-adevăr, vorbim despre neutralitatea politică a Bisericii, dar nu putem rămâne indiferenți față de declarațiile celor care pretind ca vor deveni candidați la Președinție sau Parlament în programele lor, exprimând idei contrare învățăturii Bisericii", a continuat Patriarhul. "În acest caz, neutralitatea noastră se încheie", a spus el, adăugând: "nu putem, prin tăcerea noastră, să lăsăm impresia că susținem vreo poziție dezastruoasă pentru sufletele umane, a unora sau mai multor politicieni. Și, fără a intra în lupta politică, trebuie să rămânem fideli viziunii noastre religioase, în special în ceea ce privește evaluarea acțiunii politicienilor. Ar trebui să amintim: există, astăzi, dovada unei căutări a adevărului, a adevărului moral și teologic, a adevărului capabil să salveze și să transforme viețile. Și, toți suntem chemați să răspundem acestei chemări, cu blândețe și respect", a încheiat patriarhul. (Sursa: lonews.ro)

PALESTINA: Cea mai înaltă statuie a Mântuitorului va fi ridicată în Betleem

Un arab de religie creştină a întocmit un plan de lucru în vederea realizării celei mai mari statui a Mântuitorului  Iisus Hristos, care să fie amplasată în Betleem. Statuia va măsura 30,5 metri şi va fi puţin mai înaltă decât statuia Mântuitorului Iisus din Rio de Janeiro. Însă dincolo de stabilirea unui record, creştinul doreşte ca statuia să reuşească să păstreze identitatea creştină în Israel, care acum este pe cale de dispariţie, într-o ţară dominată de palestinienii musulmani. Locul ales pentru viitoarea statuie se află în proprietatea unui ONG, iar ministrul local al turismului a confirmat că proiectul va primi aprobarea guvernului.  Betleem-ul are o populaţie mixtă, în care musulmanii au majoritate (69%), iar creştinii sunt minoritari (30,9%). (Sursa: Christian Post)

SERBIA: biserică ortodoxă transformată în toaletă publică și groapă de gunoi

Biserica ortodoxă cu hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, din satul Samodreza, de lângă Vucitrn - Kosovo, a fost profanată și transformată în groapa de gunoi. Altarul acestui sfânt lăcaș ortodox sârb, construit pe locul unde prințul Lazăr s-a împărtășit, alături de oștire, înainte de bătălia din Kosovo, a fost transformat de tinerii albanezi în toaletă publică, conform publicației locale "Kurir". Încercările de oprire a profanării bisericii ortodoxe au rămas fără succes,mai mult, biserica a fost incendiată, vandalizată și profanată încă din anul 1999, după ce forțele internaționale au sosit în Kosovo. Acoperișul bisericii a fost distrus, ferestrele și ușa din metal au fost rupte, iar într-o absidă a fost făcută o gaură mare. Interiorul bisericii este transformat în groapa publică de gunoi și toaletă. Zidul din jurul bisericii este distrus. (Sursa: lonews.ro)

ANGLIA: Biserica Anglicană va elimina lepădările de diavol din slujba Botezului

Biserica Anglicană a introdus o nouă ceremonie a botezului care e lipsită de cerința ca părinții și nașii să se “pocăiască de păcate” și să “se lepede de diavol”. Criticii reclamă faptul că noua formulare, desemnată ca alternativă la practica liturgică curentă, “atenuează” conceptul de păcat și pocăință. Un purtător de cuvânt al Bisericii Anglicane a detaliat că “În 2011 un grup de clerici din Liverpool a depus o moțiune Sinodului cerând un limbaj “accesibil și potrivit cultural”...  Moțiunea a fost aprobată de Sinod.” Cu alte cuvinte, noul text al slujbei Botezului, constituie un răspuns la temerile că actuala formulare ar putea fi considerată nepotrivită pentru cei care nu se duc la biserică regulat. Reverendul Michael Nazir-Ali, fostul episcop de Rochester, a avertizat asupra adoptării noii formulări: “Nevoia nu este de a elimina aspecte cruciale ale învățăturii, ci de a le explica.” (Sursa: razbointrucuvant.ro, de unde preluăm și nota următoare: Botezul anglicanilor nu este valid, fiind un botez al unei credințe eretice, dar tendința ajustării slujbelor din considerente “culturale” este reprezentativă pentru secularizare în general și pentru anumite curente modernizatoare care se fac simțite și în spațiul ortodox. Conceptul și realitatea “diavolului” și “păcatului” nu sunt contestate  doar în Apus, ci și aici, pe la noi. Ar fi destui, mai ales din tagma celor care vor să “cenzureze liturghia ortodoxă”, care să aplaude astfel de modificări sau care să le reclame și pentru Biserica Ortodoxă.)

ANGLIA: Legalizarea homosexualității, cauză a inundațiilor mari

David Silvester, un politician din formaţiunea britanică UKIP, l-a acuzat pe premierul David Cameron că a legalizat căsătoria între persoanele de acelaşi sex împotriva voinţei mai multor organizaţii creştine, motiv pentru care ţara suferă acum de pe urma furiei lui Dumnezeu, fiind ţinta furtunilor şi a inundaţiilor, informează BBC. David Silvester, care a fost conservator ca şi Cameron, părăsind partidul când s-a dat legea privind legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, spune că premierul a acţionat: “cu aroganţă şi împotriva Evangheliei”. Silvester a făcut aceste afirmaţii într-o scrisoare trimisă publicaţiei Henley Standard. “Scripturile spun foarte clar că o naţiune creştină care îşi abandonează credinţa şi acţionează contrar Evangheliei va fi lovită de dezastre precum furtunile, bolile, molimele şi războaiele. I-am scris lui David Cameron în aprilie 2012 şi l-am avertizat că legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex va aduce după sine dezastre. Dar a preferat să adopte legea în ciuda unei petiţii semnate de 600.000 de creştini preocupaţi şi a opoziţiei a mai bine de jumătate din membrii partidului său. Este vina lui că naţiunea a fost lovită de furtuni şi inundaţii. Marea Britanie se confruntă cu una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani, fiind lovită de zăpadă, furtuni şi inundaţii. (Sursa: jurnalul.ro)

IRAN: Bisericile creștine încep a fi închise de autorități

După ultimele alegeri, creştinii din Iran numără aproape 110.000 de persoane, din totalul de 75 de milioane de locuitori. Procentul de doar 0,15% din populaţia ţării îi plasează într-o minoritate des persecutată de către autorităţi. În Iran nu doar că este ilegal să mergi la biserică, majoritatea locaşurilor de cult fiind închise, dar nici întâlnirile de rugăciune în casele creştinilor nu mai sunt acceptate, explică Michael Wood, de la Organizaţia "Open Doors" USA - care analizează situaţia creştinilor persecutaţi din întreaga lume. Toţi cei care nu se supun și participă totuși la slujbele creștine, devin ţinta guvernului islamist de la putere, care îi supune pe creştini investigaţiilor şi anchetelor amănunţite, arată Mission Network News. Atunci când guvernul a constatat că dorinţa creştinilor de a se întâlni a crescut în loc să scadă, iranienii au decis închiderea bisericilor.Iranul se află pe locul 9 în topul celor mai periculoase 50 de ţări pentru creştini. Guvernul şiit de la Teheran consideră creştinismul o ameninţare şi orice musulman care devine creştin este condamnat la moarte. (Sursa: ortodox.md)

PARIS: Cicerone Ionițoiu a plecat la Domnul

 Duminică 26 ianuarie, în jurul orei 2, a plecat la Domnul Cicerone Ionițoiu în vârstă de 89 de ani (1924-2014)

          ”Peregrinarea prin numeroase lagăre şi penitenciare l-a transformat într-un trezorier al memoriei sistemului concentraţionar. Ajunge în 1979 în Franţa, la intervenţia preşedintelui Giscard D. Estaing, purtând în tălpile pantofilor microfilme cu fotografii, documente şi declaraţii ale foştilor colegi de detenţie. Începe în anii 80 publicarea unei bogate biblioteci de studii, dicţionare, hărţi şi memorii, suplinind cercetarea deficitară a fenomenului represiv din România. În anii 90, la chemarea lui Corneliu Coposu, se ocupă de restructurarea PNŢCD atât în ţară, cât şi în exil. În cimitirul Montmartre realizează un cenotaf al luptătorilor anticomunişti români, iar la  Soultzmatt, în Alsacia, organizează pelerinaje anuale la cimitirul militarilor români căzuţi în primul război mondial.
         Ca istoric, opera capitală a lui CICERONE IONIŢOIU devine vastul dicţionar în 11 volume, publicat între 2000 şi 2010, „Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi”  în care se cuprind numele a zeci de mii de ţărani, preoţi, medici, ingineri, învăţători, comercianţi, studenţi, elevi, partizani, frontierişti. Pe bună parte dintre ei i-a cunoscut. Viaţa lui a fost o continuă mărturisire. Cu puţin timp înaintea sfârşitului, pe patul de suferinţă, încă dactilografia articole şi memorii, cu maşina de scris sprijinită pe piept. A fost un sprijinitor si colaborator nepreţuit al Memorialului Sighet, oferind date şi documente despre numeroşi luptători necunoscuţi.„Cartea Morţilor”, publicată de Fundaţia Academia Civică, a avut ca punct de pornire portofoliul listelor sale. Iar ultima carte, publicată în octombrie trecut se intitula „Figuri de legendă”.
      El însuşi a fost o figură de legendă. 
       Dumnezeu să-l răsplătească !
 Ana Blandiana, Romulus Rusan şi colegii de la Fundaţia Academia Civică şi  Memorialul Sighet (http://www.memorialsighet.ro)
 
Inmormantarea va avea loc la Cimitirul Ivry din Paris.

 

06-01-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu