Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 4310

Ceremonii umaniste fără har sfinţitor

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: secularizare; Sfintele Taine;

    Referitor la anunţul public făcut de Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR) despre aşa-numitele „ceremonii umaniste”, precizăm:

1.    După încercarea nereuşită şi derizorie din urmă cu câţiva ani de a crea un aşa-numit „calendar” umanist, noua iniţiativă ASUR continuă seria acţiunilor antireligioase şi anti-bisericeşti prin oferirea contra-cost de „ceremonii umaniste” la naştere şi la căsătorie oficiate de către presupuşi oficianţi „calificaţi” de ASUR. Aşa-numitele „ceremonii umaniste” reprezintă de fapt o încercare nereuşită şi ireverenţioasă de minimalizare a importanţei şi semnificaţiei celor două Sfinte Taine ale Bisericii, prin care se transmit binecuvântarea şi harul de la Dumnezeu la cele mai importante momente din viaţa unui om, Botezul şi Cununia.

2.    Cele două Sfinte Taine se primesc numai în Biserică şi sunt oficiate numai de preoţi consacraţi prin Sfânta Taină a Hirotoniei, singurii care pot săvârşi lucrările sfinţitoare ale Bisericii. Astfel, Botezul este Sfânta Taină prin care cel botezat devine membru al Bisericii şi rămâne în comuniune de credinţă cu ceilalţi membri ai comunităţii bisericeşti, iar Cununia este Sfânta Taină prin care se întemeiază instituţia sacră a familiei, formată dintr-un bărbat şi o femeie, care cultivă fidelitatea, încrederea, respectul şi dragostea reciproce dintre soţ şi soţie. De aceea, creştinii care primesc Sfintele Taine ale Bisericii îşi pun permanent nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu şi au credinţa că harul dumnezeiesc primit în Biserică rodeşte real în vieţile lor şi contribuie efectiv la împlinirea sau desăvârşirea lor umană şi la dobândirea mântuirii sau a vieţii veşnice.

În concluzie, Sfintele Taine ale Botezului şi Cununiei nu pot fi înţelese de cei care nu cred în Dumnezeu, deoarece acestea nu sunt simple ceremonii simbolice oficiate contra-cost de persoane civile „calificate” de un ONG şi propuse ca ofertă alternativă doar din dorinţa profitului material şi a publicităţii unei ideologii fără credinţă în Dumnezeu.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE/ 21.01.2014 

Completarea redacției:

Vai de cel care se declară ateu și se comportă ca un ateu!

Îl va sfărâma Cel preaînalt pe ateu în viitor cum l-a sfărâmat şi în trecut - îl va zdrobi pe el cum se zdrobeşte vasul olarului, spune Scriptura. Cine eşti şi ce eşti, nu scrii. Te semnezi însă ca „ateu şi bun patriot”… Ţi-ai pierdut credinţa, aşadar, ai rupt legăturile ce te legau de Făcătorul tău, ţi-ai întins amândouă mâinile în mâinile satanei şi crezi că te ţii unde vrei tu! Ai sfârşit prin a te lepăda şi de toate celelalte valori, până la capăt: de căsătorie, şi de patrie, şi de suflet, şi de conştiinţă, şi de morală... Dacă Dumnezeu nu ar exista, oamenii ar fi o mulţime de omizi create de hazard şi care, după părerea lor, trebuie doar puse deopotrivă la îngrăşat în vederea morţii... Să ştii că cel ce îl pierde pe Dumnezeu din minte şi din inimă se simte dintr-o dată dezlegat de toate îndatoririle, golit de toate nădejdile, întunecat cu mintea şi otrăvit cu inima. Uciderea este atunci pentru ei la fel de îndreptăţită ca sinuciderea; căsătoria e pentru ei o comedie, dragostea de copii prostie, dragostea de patrie una şi mai mare, prietenia - înhăitare. Căci toată lumea este pentru ei staul de vite fără păstori, iar viaţa un mucegai întâmplător pe umerii pământului. Toate acestea decurg în mod logic pentru cel ce îl tăgăduieşte pe Dumnezeu. Iar pe tine unde te-a dus mintea ? „Ateu şi bun patriot“! Vai de ţară cu aşa nişte patrioţi, şi de poporul cu conducători al căror felinar e stins! Când vor pieri păcătoşii, vei vedea, spune prorocul (Ps. 36,34). Ori n-ai văzut până acum, ori nu ai auzit cum au trecut oamenii şi mulţimile de oameni fără credinţă în Dumnezeu? Dacă voi începe să-ţi înşir numele lor începând cu vremurile vechi şi până în ziua de astăzi, va fi nevoie de mult şi de multă cerneală. Îi va sfărâma - păzeşte-te ! -, îl va sfărâma Cel preaînalt pe ateu în viitor cum l-a sfărâmat şi în trecut - îl va zdrobi pe el cum se zdrobeşte vasul olarului, spune Scriptura. Aşadar, păstrează-ţi viaţa şi raţiunea - iar pe acestea două omul poate să şi le păzească numai cu ajutorul Dăruitorului vieţii şi al raţiunii. (din Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi vol. 2, Editura Sophia, București, 2008, pp. 89-90)

 

 

 

22-01-2014
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
nehebkau - 31-01-2014:

Cam putina dragoste si multa ura in gura/scrierile unuia ce se vrea crestin...

Sa mai zic si de iertare si iubire de aproape?

155.73 - 31-01-2014:

Sa-ti fie  gura aurita si pe cat de nereusit a fost calendarul, tot asa sa ne mearga si cu ceremoniile!
 

agaton - 31-01-2014:

Este un citat al unui sfant, nu al unui crestin oarecare. Si... cine are inima, nu numai minte, intelege ca nu este ura, ci compatimire in citatul postat, Iar compatimirea este din... dragoste.