Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 4007

Ştiri interne - octombrie 2013 (RO)

Tags: ;
Înălţarea Domnului ar putea fi zi nelucrătoare şi în România
 
Patriarhia Română a înaintat o solicitare Parlamentului prin care Ziua Eroilor - Ziua Înălţării Domnului să fie declarată drept „zi nelucrătoare”. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca cererea BOR să fie trimisă la grupurile parlamentare spre analiză. În cazul unei decizii favorabile a Parlamentului, România se va alătura majorităţii statelor europene în care Înălţarea Domnului este zi liberă.
 
Pr. D. Stăniloae, 20 de ani de la trecerea la Domnul - preoţie lucrătoare dincolo de veac

În perioada 2-5 octombrie 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a desfăşurat la Palatul Patriarhiei Congresul Internaţional de Teologie „Receptarea operei Părintelui Dumitru Stăniloae astăzi”.  Evenimentul a avut loc la comemorarea a 20 de ani de la trecerea la Domnul a celui mai mare teolog român contemporan. La congres au participat ierarhi şi profesori de teologie din ţară şi din străinătate care cunosc şi promovează teologia Părintelui Stăniloae în ţările din care provin. Direcţiile tematice abordate au privit receptarea operei părintelui în teologia academică, spiritualitatea monahală şi în cultura laică. Alături de participanții la congres s-a aflat și Lidia Stăniloae, fiica Părintelui Dumitru Stăniloae care a evocat personalitatea tatălui său, rememorând și momentele grele din viața sa, în special anii petrecuți în închisoarea de la Aiud. (www.basilica.ro)
 
Mii de tineri îşi păstrează fecioria până la căsătorie – lansare de carte

La începutul lunii octombrie a fost lansată la Librăria Sophia din Bucureşti cartea „Mii de tineri îşi păstrează fecioria până la căsătorie”. Cartea este urmarea firească şi îndelung aşteptatată a campaniei cu acelaşi nume, iniţiată de site-ul Ortodoxia Tinerilor. Pe 6 noiembrie 2010 a pornit pe site această campanie cu gândul de a strânge cât mai multe mărturii ale tinerilor care vor să-şi păstreze fecioria până la căsătorie şi care vor să-şi întemeieze o familie creştină. Dintre obiectivele campaniei menţionăm: demontarea zvonului conform căruia astăzi toţi tinerii ar întreţine relaţii intime înainte de căsătorie, zvon care-i corupe să "intre în rând cu lumea"; evidenţierea efectelor negative ale relaţiilor sexuale înainte de căsătorie asupra întregii societăţi; conştientizarea gravităţii acestui păcat şi a consecinţelor pe termen scurt, mediu şi lung asupra vieţii; încurajarea celor care sunt feciori (fecioare) să se păstreze curaţi în faţa lui Dumnezeu până la căsătorie; încurajarea celor care au desfrânat să nu mai repete aceeaşi greşeală, bine ştiind că Dumnezeu ne iartă, ne îndreptează şi ne primeşte pe toţi;
 
S-au adunat 103 mărturii şi 560 de comentarii ale tinerilor care au dezbătut această problemă. Campania a înregistrat 35.497 de vizualizări. Ea s-a dovedit a fi de mare folos pentru unii, dar a stârnit şi foarte multe controverse pentru alţii. Se doreşte ca pe viitor, campania să ia forma unor conferinţe ţinute în liceele şi facultăţile din ţara noastră, unde să se discute toate aspectele legate de începerea vieţii sexuale înainte de căsătorie, şi cele care privesc sexualitatea umană din perspectiva Bisericii Ortodoxe.
 
Ierarhi din Siria, Constantinopol, Serbia, Africa – la praznicul Sf. Cuv. Paraschiva Iaşi
 
Preasfințitul Inochentie, Episcop de Burundi și Rwanda, reprezentant al Patriarhiei Alexandriei: „Îmi exprim bucuria fraților și surorilor în Hristos Domnul pentru faptul că noi, cei aici de față, suntem botezați în numele Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Trebuie să știm că Africa caută lumina Bisericii Ortodoxe, în mod special, Sanctitatea Sa, Patriarhul și Papa Teodor al Alexandriei încearcă să împlinească această datorie a Bisericii Ortodoxe pentru continentul african. Îi aducem mulțumire mitropolitului de aici pentru că încearcă să țină legătura cu cei de acolo din pământul african”.

Preasfințitul Ignatie, Episcop de Larisa din Patriarhia Antiohiei: „Vă rugăm și ne rugăm de la Sfânta Parascheva și de la Sfântul Simeon ale cărui sfinte moaște sunt aici să ne ajute să avem pace atât în țara noastră, cât și în toată lumea. Mai ales să avem pace în țara noastră Siria și în Liban, în toată zona și în toată lumea. Această zonă care suferă de mai mult de doi ani o criză morală foarte grea, război în care mulți oameni sunt uciși și răpiți”.

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Mesajul acestei sărbători cu acest întreit dar oferit nouă de Împărăția lui Dumnezeu este acela să menținem legătura cu Dumnezeu și cu sfinții Săi, să avem dragoste între noi, să avem îngăduință și iertare în relațiile dintre oameni. Icoana aceasta întreită, Maica Domnului pe de o parte, Sfânta Parascheva și Sfântul Simeon pe de altă parte, nu ne adresează decât un mesaj fundamental și unitar, și anume să avem grijă de cele două bogății cu care Dumnezeu ne-a înzestrat: credința noastră în Sfânta Treime și familia din care facem parte. În afară de Dumnezeu nu avem nimic mai bogat, mai adânc, mai puternic și mai frumos pe pământ decât familia din care facem parte”.
 
Familia regală a României a vizitat Mitropolia Basarabiei
 
Principesa Margareta şi Principele Radu ai României s-au întâlnit, joi, 10 octombrie, cu Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor. Întrevederea cu ierarhul a încheiat vizita familiei regale în Republica Moldova, care a durat patru zile. În cadrul vizitei, Înaltpreasfinţitul Petru a discutat cu moştenitorii tronului despre situaţia Bisericii Ortodoxe din Basarabia în perioada interbelică, precum şi încercările prin care a trecut aceasta în perioada sovietică, despre cimitirele ostaşilor români căzuţi în primul război mondial şi reamenajarea acestora de către mitropolie, precum şi despre situaţia actuală a Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, s-a vorbit şi despre vizita Regelui Mihai în Basarabia în anul 1941.  Pe lângă întrevederea cu Înaltpreasfinţitul Petru, Principesa Margareta a vizitat şi Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, precum şi centrul maternal „În braţele mamei”, parte componentă a misiunii, stabilind o relaţie de colaborare cu ramura filantropică a mitropoliei, iar Principele Radu a vizitat Mănăstirea Curchi. Programul vizitei Alteţelor Regale în Republica Moldova a inclus întrevederi cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti; prim-ministrul Iurie Leancă şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, precum şi IPS Vladimir al Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse.
 
De asemenea, Principesa Margareta a fost decorată cu medalia „Dimitrie Cantemir” în cadrul reuniunii solemne la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi a primit, în numele Majestăţii Sale, Regele Mihai, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Agrare din Chişinău, universitate la înfiinţarea căreia a contribuit 72 de ani în urmă. Pe lângă acestea, familia regală a vizitat mai multe instituţii de învăţământ din capitală, precum şi din alte oraşe. Din programul încărcat al vizitei nu a lipsit nici omagiul victimelor comunismului, Alteţele Lor Regale depunând flori la monumentul ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist din Chişinău. (Sursa: Ziarul Lumina)

Conferinţa Media şi religie, interacţiunea dintre profan şi sacru
 
Conferinţa internaţională „Media şi religie, interacţiunea dintre profan şi sacru” s-a desfăşurat în luna octombrie la Casa Eliad a reliefat că Biserica este prezentă ca o componentă fundamentală în cultura şi civilizaţia naţională, ea reprezentând un factor de stabilitate socială, iar interacţiunea dintre religie şi media laică este necesară şi poate fi benefică pentru ambele. În timpul atelierelor de lucru au fost abordate diverse teme, precum: mediatizarea fenomenelor religioase, utilizarea arhetipurilor religioase în presă, publicitate şi relaţii publice, mass-media şi religia în mediul online, dar şi interacţiunea şi relaţiile dintre sacru şi profan, aşa cum sunt acestea (inter)mediate de presa contemporană.
 
Religia a fost întotdeauna legată de mass-media şi nici mass-media nu a ocolit religia. Să nu uităm că înainte de tipar, scrisul a însemnat extraordinar de mult pentru Biserică, iar Evangheliile sunt documente scrise. Întotdeauna a fost o medie implicată în marile religii. Evoluţia modernă a mass-media a dat senzaţia că aceasta rămâne ancorată numai în zona laică. Însă, aşa cum se observă, încă din secolul al XX-lea, odată cu apariţia radioului şi a televiziunii, au existat posturi religioase cu reţele foarte bogate. Raportul dintre sacru şi profan este mai greu de stabilit. Sunt studii care spun că publicul care se uită la o emisiune religioasă sau chiar la Sfânta Liturghie, acasă, nu are acelaşi comportament evlavios pe care l-ar avea în biserică. Este clar că incinta sacră păstrează evlavia într-o formă mult mai intensă, dar în acelaşi timp, evlavia şi credinţa în general se pot manifesta într-o mare varietate de forme. În acest sens, mass-media este foarte importantă în menţinerea şi plasarea sacrului şi în afara acestor spaţii consacrate cultului“ (prof. Mihai Coman). Sursa: Ziarul Lumina
 
CNA a decis să nu sancţioneze Pro TV pentru emisiunea “Patru nunţi și o provocare” 
 
Pro TV a difuzat emisiunea “Patru nunţi și o provocare” în luna septembrie, la care  a participat şi un cuplu de homosexuali. Emisiunea a fost virulent contestată iar Consiliul Naţional al Audiovizualului  a primit peste 2000 de sesizări din partea mai multor ONG-uri, asociaţii şi reprezentanţi ai bisericii. Recent CNA a dat  un comunicat de presă din care rezultă că postul TV nu a fost sancţionat, nici amendat pentru difuzarea pe post a unei căsătorii gay, lucru interzis de actuala Constituţie din România. Argumentaţia CNA: “Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie. Menţionăm, de asemenea, că dreptul la liberă exprimare este protejat de art. 10 alin. (1) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.” (sursa: CNA)
 
Nota redacţiei: Cei care au urmărit emisiunea au observat ce virulent şi cu un limbaj licenţios a fost atacată BOR de protagoniştii nunţii gay. Nu este şi aceasta o formă de discriminare pe considerente de religie? Şi de ce nu răspunde CNA obiectului clar al sesizărilor societăţii civile, anume promovarea unei căsătorii gay (pe care actualul Cod Civil o interzice şi sperăm ca aşa să rămână), ci se rezumă la a evidenţia imperativul nediscriminării pe baza de orientare sexuală? Este adevărat că a fost de fapt un simulacru de căsătorie binecuvântată de o aşa-zisă preoteasă venită din străinătate, dar câţi dintre tinerii noştri pot discerne cu adevărat între Sfintele Taine ale Bisericii şi imitarea lor penibilă, fiind astfel în pericol de a relativiza adevărata tradiţie?
06-10-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu