Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Tema luniiNr. vizualizari: 9829

România, vremuri CUTREMURătoare - Cine seamănă vânt culege furtună

Cristina Roman
Tags: Roşia Montană; gaze de şist; antihrist; revendicări; cutremur;
România, vremuri CUTREMURătoare - Cine seamănă vânt culege furtună
 
„Un singur lucru vă voi spune: după ce noul Papă va fi ales ca şi întâi-stătător al Bisericii Catolice şi în viitor – ca şi conducător al pan-religiei mondiale, pentru că prorocul mincinos va fi şi conducătorul pan-religiei, va urma o serie de schimbări uluitoare. Aceasta râvnesc slujitorii vrăjmaşului, să-l folosească pe acest papă ca şi lider al tuturor religiilor, acesta va fi pseudo-profetul. Atunci, natura se va răzvrăti, deja vedem această răzvrătire. Un lanţ de fenomene naturale şi altele nefireşti vor schimba structura pământului. Veţi vedea lucruri pe pământ şi în cer, care vă vor ului şi veţi spune: „acestea de acum sunt lucruri normale?” Veţi vedea natura răzvrătindu-se, pământul şi cerul: cerul cu fenomene neobişnuite şi pământul prin catastrofe naturale; de la cataclisme, cutremure, până la furtuni ciudate, furtuni cu grindină. Veţi vedea grindina cât mingile de golf care va distruge totul. Veţi vedea o asemenea revoltă a naturii, deoarece nici natura însăşi nu îl va putea răbda pe pseudo-profetul care, în numele aşa-zisului „adevăratului Hristos”, va aduce aceste încercări cumplite, care vor nenoroci multe suflete şi le va trimite în iad”. (Profeţie a Pr. Elpidie Vagianakis din Rodos, într-o omilie din 2013–link)  
 
Multe dintre aceste fenomene extreme se abat deja asupra României. Inundaţiile şi alunecările de teren compromit an de an grădini, culturi şi locuinţe. Vijelii puternice scot din rădăcini copaci, smulg panouri metalice şi acoperişuri punând vieţi în pericol, iar adesea ploile sunt însoţite de grindină. Totodată, seceta creează adevărate cratere nisipoase în pământul însetat şi ameninţă an de an agricultura şi păstoritul. Şi iată că de mai bine de o lună s-au pornit cutremurele. Cel din martie 1977 a lăsat urme adânci în memoria colectivă a românilor prin numărul mare al pierderilor de vieţi omeneşti şi al distrugerilor materiale (1500 de morţi şi 35000 de locuinţe distruse). De atunci, ameninţarea unei noi catastrofe de acelaşi gen atârnă asemenea drobului de sare asupra României. Specialiştii în fizica pământului ne liniştesc, fără a exclude însă posibilitatea unui cutremur mare în viitorul apropiat, dar în acelaşi timp mass-media abundă în sfaturi şi opinii privind eventualitatea unui seism. Un imbold important a fost dat presei de activitatea seismică atipică şi foarte intensă recentă dintr-o zonă a judeţului Galaţi, la care se adaugă alte cutremure de magnitudini mici şi medii care au avut loc la sfârşit de septembrie – început de octombrie în Transilvania şi în zona Vrancea. Un site american citat de TVR1 afirmă că un cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scala Richter este de aşteptat în România cândva între anii 2013-2015.  
 
Ştim cu toţii că gradul de predictibilitate în cazul seismelor este mic, uneori putându-se anticipa cu numai 30 de secunde în avans declanşarea acestuia. Ne-am obişnuit să ne resemnăm şi să ridicăm ochii la cer în faţa cataclismelor naturale. Dar ce facem atunci când răscolirea invazivă a pământului de către om în goana după resurse stă la baza declanşării unui astfel de fenomen natural? Pădurile sunt defrişate, apele şi aerul sunt poluate, pământul este zdruncinat, răscolit, erbicidat, plin de pesticide, zăcămintele exploatate. De aici inundaţii, tornade, alunecări de teren, cutremure. Asupra legăturii directe dintre exploatare (cauza) şi dezastre (efect) trebuie să reflectăm mai mult, mai ales în această perioadă în care lucrurile se precipită şi România este în prag de a-şi vinde resursele pe mai nimic, ba încă şi să rămână mult afectată de impactul ecologic şi de mediu.
 
Poate profeţia Pr. Antonie ne va pune şi mai mult pe gânduri: „Sistemul de viaţă creat de om este, în esență, satanic si, pentru că vine în contradicție absolută cu legile lui Dumnezeu, va începe încetul cu încetul să se distrugă. Vor cădea avioane, se vor îneca corăbii, vor exploda centrale atomice, uzine chimice. Și toate acestea pe fundalul unor fenomene naturale, care se vor întâmpla pe tot pământul, dar mai ales în America. Uragane de o forță nemaivăzută, cutremure de pământ, secete nemiloase și, invers, ploi torențiale, ce vor aminti de potop… Omul își va găsi liniștea numai nădăjduind în Dumnezeu, pământul nu îl va mai putea ocroti. Cele mai grele urmări ale dezlănțuirilor naturii le vor avea de suportat orașele, pentru ca ele s-au rupt cel mai mult de ea. Un singur turn babilonian distrus, o casă contemporană, un bloc și iată – sute de morți fără pocăința, fără împărtășanie, sute de suflete pierdute. Aceste case construite pe pari, care sunt, în esență, niște săgeți ce au străpuns pământul, ca și cum s-ar îndrepta încolo, către iad; ele le vor aduce oamenilor moartea grozavă sub ruine”. (Sursa: Pr. Antonie, Mitropolitul de Sisaniou & Siatistis, pe care multă lume îl consideră un Sfânt al zilelor noastre.)
 
Enumerăm în continuare doar câteva dintre subiectele fierbinți care nu trebuie să ne lase indiferenţi, fiind în joc viitorul nostru şi al generaţiilor următoare. Când specialişti care spun lucrurilor pe nume sunt demişi (reamintim pentru exemplificare cazurile Ştefan Marincea şi Raed Arafat), când indiferent de apartenenţa doctrinară, oamenii politici de la putere şi opoziţie fac front comun apărând interesele corporaţiilor străine în detrimentul intersului naţional, istoria ne învaţă că ne rămâne o singură soluţie. Vocea populară unită, puternică, neşantajabilă, stoică. Unii se ascund în spatele „forţelor de ordine” pentru a intimida pe cei simpli care protestează disperat şi îşi apără apele, pământul, natura de noul tip de hoarde străine şi noul tip de cotropire teritorială. Ce exemplu mai dureros decât că inima ortodoxiei bucovinene, Mănăstirea Putna, unde Sf. Ştefan cel Mare îşi are odihna veşnică, se află în perimetrul explorării gazelor de şist şi explozivi au fost deja activaţi pe terenurile sale? Să nu uităm: Uniţi, salvăm!”
 
Cutremurele din judeţul Galaţi
Conform raportului preliminar al Institutului Geologic al României, IGR:  “Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice (n.n. provocate de om)… Dintre cauzele antropice se evidențiază clar posibilele fenomene de tasare diferețială a terenurilor, datorate exploatării de petrol și gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independența pe care se află amplasate și localitățile Izvoarele și Slobozia Conachi… Acest fapt este posibil, având în vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol și gaze… O activitate de extracție bazată și pe sonde injecție ar amplifica apariția unor fenomene de instabilitate în tot acest areal”. 
 
Imediat după publicarea raportului, directorul IGR, Ştefan Marincea a fost demis de ministrul educaţiei pe motiv că a gestionat neprofesionist comunicarea publică în acest caz semănând panică în rândul locuitorilor. În opinia noastră, panica era deja prezentă în comunitate, iar solicitarea prim-ministrului ca localnicii să fie convinși a fi strămutați este şi mai îngrijorătoare. Dacă se impune strămutarea înseamnă că pericolul, departe de a fi trecut, este mai mare. Poate că pentru a-şi salva viaţa, oamenii vor accepta să se mute, dar cine se gândeşte şi plăteşte pentru trauma psihică a celor care se vor vedea obligaţi să îşi abandoneze gospodăriile, cimitirul, biserica. Nu vorbim de mutarea unor orăşeni dintr-un apartament în altul, vorbim de oameni legaţi cu sufletul de glie cărora nimeni nu le va mai putea oferi nimic din ceea ce au avut.  
 
Cu ipoteza culpabilităţii exploatării de petrol şi gaze vine şi specialistul în radiolocaţie, general Emil Străinu: "Ceea ce se întâmplă acolo, în judeţul Galaţi, este de natură umană. Ştim cu toţii că în judeţele împrejmuitoare există exploatări de gaze şi petroliere. De asemenea, în zonă s-au făcut sondaje pentru exploatarea gazelor de şist prin sistemul fracturării hidraulice, prin care se introduce în sol o cantitate foarte mare de lichide cu ajutorul cărora se ajunge până la stratul de gaze care se pare că au ieşit la suprafaţă. Sunetele de acolo sunt provocate de această presiune enormă folosită la sondare. Dacă solul e slab şi nu permite acest tip de exploatare, vom avea de-a face cu alunecări de teren, surpări, cutremure de suprafaţă, emisii de gaze şi alte fenomene".  ziarulring.ro.
 
Consiliul Judeţean Galaţi consideră, de asemenea, că vinovate de producerea cutremurelor în lanţ din județ sunt exploatările petroliere din apropierea localităţii Izvoarele, care ar fi dus la apariţia mişcărilor telurice din ultimele zile. „Din cauza exploatărilor petroliere, salina care s-a introdus în pământ, cavernele care au rămas, au fost acum completate de apă în urma acelor inundaţii şi se produc acum mişcări subterane”, a declarat Cornel Hamza, vicepreședintele Consiliul Județean Galați. (Sursa: Digi24) În schimb, Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru Cercetare în Ministerul Educaţiei, a declarat că a fost eliminată complet varianta potrivit căreia seismele repetate ar fi provocate de exploatările petroliere din acea zonă, subliniind că fenomenele au caracter unic în lume şi că s-au stabilit contacte cu specialişti din străinătate.  
 
Aşadar, declaraţiile autorităţilor şi experţilor sunt contradictorii. Unii spun că nu exclud nicio ipoteză, alţii indică legătura clară dintre exploatarea de petrol şi gaze şi seisme, alţii elimină deja responsabilizarea companiei petroliere. Este mai uşor şi mai convenabil să „dăm vina pe natură” decât pe corporaţii. Cum era de aşteptat, compania petrolieră respinge acuzaţiile. „Petrom nu are operaţiuni în vecinătatea comunei Izvoarele. Cele mai apropiate operaţiuni se desfăşoară la peste doi kilometri distanţă. Menţionăm că acestea sunt numai operaţiuni convenţionale de producţie, care se derulează cu respectarea legislaţiei şi standardelor specifice. Aceste activităţi se derulează fără întrerupere de peste 50 de ani”, se arată într-un comunicat al companiei Petrom. Credem că oricui a fost prezent la orele de geografie în şcoală, cu atât mai mult unor specialişti în domeniu, distanţa de „peste 2 km” invocată de companie li s-ar părea derizorie.
 
Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării acestei metode. Guvernul român, ar trebui să ţină cont de faptul că Franţa a interzis în vara anului 2011 această activitate, Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare în 2012, Danemarca, Olanda, Cehia și Irlanda au instituit moratorii, și de asemenea în Germania landul Westafalia-Renania de Nord. În Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool datorită fracturării hidraulice, activitatea de explorare a fost un timp suspendată. Numeroase state din SUA au impus moratorii (Virginia, New Jersey, Ohio, New York, Pennysilvania) iar în altele precum Vermont este total interzisă. În Parlamentul European au fost prezentate mai multe studii și rapoarte care au semnalat numeroasele riscuri ale metodei care au generat efecte negative în zonele în care metoda s-a aplicat. Studiile efectuate , indică faptul că există o serie de incertitudini sau lacune în legislația actuală a UE. Experții atrag atenția asupra pericolelor pe care metoda fracturării hidraulice le prezintă pentru mediu și sănătatea oamenilor, pentru biodiversitate. 
 
Exploatarea gazelor de şist şi otrăvirea apei. Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracturare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat, la care se adaugă rețeaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a solurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a zeci de mii de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră. Spre deosebire de gazele convenţionale, cele de şist sunt extrase din roci situate la adâncimi foarte mari cu porozitate și permeabilitate reduse. Pentru a putea extrage  gazele de şist este necesară folosirea unei metode numită fracturare hidraulică (fracking).
 
Numeroase zone  din România sunt ameninţate de efectele devastatoare ale explorării gazelor de şist. 10% din teritoriul naţional va fi prospectat prin detonare controlată cu material exploziv. În judeţul Constanta au început prospecţiunile pentru gazele de şist. O armată de oameni mărşăluiesc aproape zilnic pe un câmp situat la 20 kilometri de staţiunea Costineşti. Situaţia cea mai dramatică este în judeţul Vaslui, unde sute de localnici fac un lanţ uman în faţa utilajelor de explorare ale corporaţiei americane Chevron. Este îmbucurător că împotrivirea oamenilor a înregistrat o victorie de etapă, utilajelle fiind retrase, dar după cum avertizează organizatorii protestului, „când diavolul te mângâie îţi vrea sufletul”.
 
Roşia Montană
La Roşia Montană s-ar putea  muta din loc la propriu patru munţi şi mii de locuitori pentru ca o companie canadiană să extragă aur şi argint, din care statului român îi va reveni doar o infimă parte. Celelalte metale deosebit de valoroase precum staniul şi germaniul (care tinde să devină mai scump decât aurul fiind folosit în echipamentele electronice) vor rămâne nevalorificate în miile de tone de steril. Pe de altă parte, specialiştii spun că este nevoie de 120 de ani ca cianurile folosite la Roşia Montană să fie neutralizate de radiaţiile ultraviolete ale soarelui.
 
Realizatorul TV Eugenia Vodă a adresat Consiliului Naţional al Audiovizualului o scrisoare deschisă în care solicită stoparea reclamelor pro exploatare la Roşia Montană, cu care ne solidarizăm şi din care spicuim:  "Aceste reclame contravin dispozițiilor legale privind informarea corectă a publicului. Până și la reclamele unor medicamente care se eliberează fără rețetă, privitorul e avertizat obligatoriu: 'Citiți cu atenție prospectul'. Pe când la reclamele aşa-zisului 'minerit modern', nu! El e 'BUN PENTRU ROMÂNIA' se repetă în diverse feluri, pe mai toate canalele, în neștire, însoțit de somația 'Spune Da mineritului!', ca într-un fel de referendum privat, al unui stat în stat! Iar pe internet, de mii de ori, pe orice ai da click, orice ai căuta - un film, un autor, un bilet de avion, o rețetă de bucătărie, orice -, ți se înfige în ochi, zbang!, 'Spune Da mineritului!'... Într-un fel, e de înțeles: pe seceta asta, nici banii RMGC nu au miros. Şi totuși, când e vorba de un subiect care a răvășit România, și care e încă în dezbatere națională, nu credeți că ați putea găsi modalitatea legală de a stopa tot acest veritabil dezmăț publicitar, generator de confuzie?... Dacă românul neinformat ar citi 'prospectul' s-ar îngrozi: cine ar mai lua un medicament dacă ar afla că, la capătul unui tratament paliativ, s-ar trezi, în proporție de 100%, cu o uriașă tumoră maligna pe faţă? Şi ce altceva decât o tumoră pe faţa României ar fi acel lac otrăvit uriaș, mai mare decât Monaco, rămas în Apuseni în urma exploatării?". Din fericire, la scurtă vreme după primirea a mai bine de 2000 de plângeri în acelaşi sens, CNA a decis interzicerea reclamelor RMGC „în forma lor actuală”.
Exploatarea minieră Baia Mare
Să nu uităm ce a adus la Baia Mare poluarea iazului cu cianură ca urmare a unui accident minier. Accidentul ecologic, cu impact transfrontalier, a reprezentat unul dintre cele mai grave incidente de mediu din Europa în ultimii 50 de ani.  La începutul anului 2013, la exact 13 ani de la accidentul ecologic de la Aurul, fondul privat Fribourg Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova, omul de afaceri Ion Sturza, a cumpărat 49 % din capitalul social al companiei miniere „Romaltyn Limited”, care deține uzina de exploatare minera din Baia Mare, oprită în urma poluării cu cianuri din anul 2000. Iar Romaltynul de azi este fosta uzină Aurul, de acum 13 ani, de la accidentul ecologic petrecut în Baia Mare. Intenţia lui Sturza şi a celorlalți acționari? Reluarea activităților de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase, aur și argint, prin metoda CIANURARII. Prin aceasta măsură, Baia Mare și comunitatea băimăreană ar fi expusă unor noi riscuri care ar atenta la sănătatea și la siguranța cetățenilor, la respectarea normelor de mediu și la integritatea renumelui orașului, județului Maramureș și României. (sursa) 
 
Deşeuri toxice în portul Constanţa - Vasul Flamina
Calificată în presa internațională și în buletinele maritime drept „o bombă toxica plutitoare", după ce nu a fost primita în niciun port din Europa, nava germana Flaminia își descarcă deșeurile periculoase în portul Constanţa, la o dană de cereale. Mai bine de 10 luni nava Flaminia a fost plimbată prin apele internaționale. În cele din urmă, în mai 2013, a fost adusa în tara noastră. Nava MSC Flaminia încărcată cu 2875 de containere a plecat într-o cursă din portul Charleston, de pe Coasta Estică a Statelor Unite cu destinația Anvers, Europa. 150 de containere erau încărcate cu substanțe destinate industriei chimice. În 14 iulie 2012, în mijlocul Atlanticului, pe nava au avut loc niște explozii și centrul navei a fost cuprins de flăcări. Nicio tara din zona nu a vrut sa permită navei sa intre în apele teritoriale. În timp ce nemții și-au luat masuri de prevedere excepționale până la închiderea spațiului aerian, în România nava a fost dusa în proximitatea zonei metropolitane a Constanţei. UPDATE: După expunerea cazului în mass media, autorităţile române şi-au amintit că legislaţia noastră nu permite distrugerea deşeurilor toxice, ci doar valorificarea lor, astfel încât nava Flaminia va părăsi portul Constanţa. (sursa: ProTV)
 
Defrişări de genul celei din această perioadă din Munţii Făgăraş
Mărturiile celor care parcurgeau periodic drumul prin munţi către Mănăstirea Sâmbăta de Sus sunt cutremurătoare. Cărarea montană este acum un drum mâlos, adânc pătruns de urmele şenilelor  utilajelor. Copaci sunt defrişaţi, cursul apei a fost schimbat şi secătuit, peisajul a fost mutilat. După cum informează Salvamont Făgăraş,  Muchia Sâmbetei era foarte instabilă încă de acum 6-7 ani , când apăruseră crăpături datorită deplasării coastei spre râu. A luat-o la vale după ce au deschis exploatarea forestieră și au urcat primele utilaje, chiar deasupra barajului . În vară exploatarea avea doar un funicular la capătul drumului tehnologic. Acum se pare ca s-au extins pe toată Muchia Sâmbetei. Pe râul Sâmbata, jud. BV se lucrează la o microhidrocentrala, efectuându-se, pe mai multe tronsoane ale conductei de aducțiune și lucrări pe malul apei - adică în albia minoră a râului - lucru interzis de lege. În unele locuri drumul forestier de-a lungul râului a fost amenajat recent pe malul apei, efectuându-se şi împușcări ale unor stânci. La faţa locului se pot găsi fitile alături de bucăți de piatră de diferite dimensiuni, împrăștiate în pădure cât şi un număr mare de arbori rupți sau "răniți" de pietre și bolovani. Zona cea mai puternic afectată de împușcări este chiar poteca turistică marcată ce duce la cabana Sâmbăta, frecventată de un număr mare de turiști, aceștia fiind nu doar incomodați ci şi periclitați de împușcări şi de lucrările (ilegale) de pe șantier. În ciuda acestui impact semnificativ şi destructiv asupra mediului, Agenția de protecție a mediului APM Brașov nu a solicitat elaborarea unui studiu de impact asupra mediului, cu toate că lucrările se execută, pe deasupra, într-un sit Natura 2000... (sursa)
 
Iar exemplele negative pot continua. O concluzie este greu de formulat când sorţii par atât de nefavorabili tărișoarei noastre. Cei care îşi  păstrează sângele rece şi caută soluţii spun că această criză poate fi depăşită. Iată un exemplu de urmat: „Iată ce mi-aş dori eu să facă Guvernul Ponta. Să preia integral exemplul Norvegiei. Norvegia a creat cel mai mare fond suveran din lume, pe baza banilor strânși din exploatarea resurselor naturale. Government Pension Fund Global are depozite, investiții şi active de peste 760 miliarde dolari! GPFG joacă pe termen lung, având mandatul de a asigura viitorul economic al ţării după ce resursele vaste de petrol şi gaze vor fi fost epuizate. Fondul este administrat de un departament care funcţionează la Oslo, în sediul băncii centrale a Norvegiei . Agenţia are doar 200 de angajaţi la Oslo şi alţi 100 în birouri regionale la New York, Londra, Shanghai şi Singapore, potrivit www.bmag.ro.
 
Taxele şi redevenţele încasate de Norvegia din industria petrolului şi gazelor naturale aduc încasări de un miliard de dolari pe săptămână ! Astfel, GPFG a ajuns să deţină în medie 1% din acţiunile listate la nivel global. Succesul GPFG este datorat atât exploatării zăcămintelor petrolifere şi gazeifere, cât şi respectării consensului politic de către toate forţele care s-au succedat la guvernare: profiturile obţinute de stat din hidrocarburi trebuie investite în fond.” (Sursa: Radu Tudor, jurnalist, analist militar)
17-10-2013
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Munteanu (Cuc) Florica - 02-11-2013:

Uniti, doar uniti, putem stopa relele , cu ajutorul lui Dumnezeu!Doamne-ajuta sa luam cu totii atitudine fata de tot raul, sub orice forma s-ar manifesta, caci atitudinea, faptele ne vor urma...!

Dascar Alexandru - 27-11-2013:

Din pacate am un singur lucru de spus la adresa celor prezentate de tine in materialul tau : Ori invatam sa ne iubim si sa ne avem ca si frati , ori vor suferi si vom muri ca si prostii .

 Doamne Iisus Hristoase , Fiul Lui Dumnezeu , miluieste-ne pe noi pacatosii/pacatoasele .