(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Tema luniiNr. vizualizari: 4819

Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă!

Cristina Roman
Tags: Roşia Montană; exploatare; iniţiativă civică;
Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă!
Protestele împotriva exploatării aurifere de la Roşia Montană au căpătat în luna septembrie proporţii tot mai mari. Totuşi, o parte a mass media s-a încăpăţânat să prezinte distorsionat amploarea lor, făcând jocul corporaţiei canadiene. La începutul lui septembrie abia se vorbea despre 2000 de demonstranţi în Bucureşti. Fotografiile şi imaginile mărturie care circulă pe internet demonstrează că numărul real a fost cel puţin dublu la acea dată. Între timp, protestele s-au extins în multe mari orașe ale ţării: Cluj, Timişoara, Sibiu, Braşov, Satu Mare, Iaşi, Alba Iulia. Prin simbolistica zonei, cel mai grăitor protest spontan a fost chiar în Ţara Moţilor. La Câmpeni, "talpa ţării", moţii care au plătit deja de mult preţul aurului, au scandat: "Trădarea de ţară, în aur se măsoară". 
 
Au fost proteste chiar şi în străinătate. Putem vorbi fără a greşi de zeci de mii de oameni care au ieşit în stradă pentru a stopa proiectul legislativ care dă undă verde exploatării cu efecte catastrofale asupra mediului pe termen mediu şi lung. Departe de a se putea anticipa conduita politică privitoare la soarta proiectului, deocamdată asistăm la antagonizarea clasei politice în chestiune. Unii au clar o atitudine duplicitară şi caută să se spele pe mâini de asumarea responsabilităţii unei decizii, alţii susţin făţiş „investiţiile majore în zonă” şi „crearea de locuri de muncă” prin proiect. Niciunul nu va recunoaşte la ce presiuni externe au fost supuşi, ori cu ce argumente au fost convinşi, dar cei mai mulţi se tem să dezamăgească din nou opinia publică şi electoratul. „Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”!
 
Vox populi sau vax populi?
 
Îmbucurător este avizul negativ dat proiectului de lege de către Ministerul Justiţiei, însă ne întrebăm dacă această instituţie îşi va păstra decizia sau face şi ea jocul celor care cred că tergiversând, împing întregul proces către iarnă, când protestatarii vor fi descurajaţi de frig să mai iasă în stradă. Nu degeaba preşedintele CGCRM afirma că proiectul va fi aprobat în circa 2-3 luni (adică în plină iarnă). Ne amintim că atunci când există cu adevărat determinare, când cuţitul ajunge la os, românii pot înfrunta condiţiile meteo nefavorabile şi cere ceea ce li se cuvine, aşa cum s-a întâmplat în Decembrie 1989. Este oare nevoie de încă o revoluţie ca vocea poporului să nu mai fie ignorată?
 
Pentru temperarea spiritelor, politicienii au decis înfiinţarea unei comisii parlamentare care să analizeze proiectul legislativ Roşia Montană. Comisia este deja contestată de opozanţii proiectului, fiind alcătuită în majoritate din parlamentari care afişează public susţinerea pentru exploatare. Mai multe detalii, oferă ziarul Cotidianul. 
 
Implicarea unor servicii secrete. Ungaria lui Soros vrea Ardealul cu aur cu tot?
 
Exploatarea de la Roşia Montană pune în genunchi guvernul României în faţa unei corporaţii străine, iar termenii contractului, aşa cum au fost daţi publicităţii, sunt complet nefavorabili statului român. Redevența crescută de la 4 la 6% și promisele investiții suplimentare în protejarea mediului sunt paleative şi distrag atenţia de la fondul problemei: canadienii au mână liberă să facă ce vor la Roşia Montană, adică exproprieri care nu vor putea fi atacate în justiţie, distrugerea totală a reliefului zonei, reconfigurarea perimetrului exploatat pentru atingerea scopului de extragere minereului de aur folosind otrăvitoarele cianuri. Încep să iasă la iveală şi strategiile de manipulare colectivă prin intermediul poveştilor de viaţă triste şi impresionante ale locuitorilor din zona minieră şi sumele uriaşe de bani investite într-o campanie media favorabilă exploatării.
 
Dacă nu ar fi fost amplele proteste de stradă, nu numai că proiectul minier ar fi continuat, dar am fi fost privaţi de accesul la informaţii importante despre intersectarea de interese externe în ţara noastră. Presa dă acum la iveală (pe surse, iar alteori speculativ), implicarea unor servicii secrete străine şi a unor personalităţi politice şi din mediul de afaceri marcante pe plan internaţional. Atrage atenţia ştirea următoare: „Autorităţile elveţiene au efectuat în această dimineaţă (12 septembrie n.n.) percheziţii la locuinţa lui Beny Steinmetz, principalul acţionar al companiei miniere Gabriel Resources. Razia a fost demarată la solicitarea autorităţilor din Guineea, unde Steinmetz, un evreu apropiat Mossadului, a reuşit să pună mâna pe un controversat proiect minier, în care se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier din lume. Beny Steinmetz (57 de ani) este cel mai bogat israelian şi este considerat un apropiat al serviciilor israeliene de informaţii. În 2009, el a primit printr-un procedeu controversat drepturi exclusive de exploatare a minereului de fier din lanţul muntos Simandou, din Guineea, considerat unul dintre cele mai bogate zăcăminte de acest fel din lume,  notează jurnaliştii publicaţiei americane „The New Yorker” citaţi de adevărul.ro
 
Între George Soros şi Beny Steinmetz se poartă o luptă crâncenă de ani buni. Protagoniştii îi includ pe Tony Blair şi pe preşedintele din Guineea, iar din complot nu lipsesc tentative de asasinat şi procese în instanţă. O altă ştire care a făcut înconjurul presei îl dă pe miliardarul american de origine maghiară George Soros implicat atât în proiectul minier, cât şi în suţinerea financiară a contestatarilor lui. Astfel, începând cu martie 2011, George Soros a vândut acțiunile deținute la Newmont Mining Corp (companie care deține 20% din Gabriel Resources) dar și pe cele de la Cartepillar Inc. (firmă care produce echipament pentru industria minieră). Peste trei luni, în iunie 2011, acesta răscumpără acțiuni de la aceleași companii, şi, în plus, la alte 20 de companii cu profil minier. Soros a fost, la un moment dat, acuzat chiar de preşedintele Gabriel Resources de la aceea vreme, Alan Hill, că este împotriva proiectului pentru că vrea ca o companie din Ungaria să exploateze aurul de la Roşia Montană. “Am fost informaţi că o companie maghiară aşteaptă în culise să poată iniţia un proiect in Roşia Montană”, declara Alan Hill, inducănd ideea că “maghiarii vor aurul” din Roşia Montană.  
 
Biserica Ortodoxă Română a emis un punct de vedere încă de acum 10 ani. Astfel, după cum informează revista locală Apostolat în Ţara Făgăraşului, în zilele de 11-12 noiembrie 2003, s-au desfăşurat lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, în urma căruia a fost emis comunicatul de presă Nr. 4457/12 noiembrie 2003. În acesta se afirmă: “Având în vedere, pe de o parte, temeiul biblic potrivit căruia pământul este creaţia lui Dumnezeu, iar pe de altă parte că proiectul minier al corporaţiei canadiene Roşia Montană Gold Corporation urmează să desfigureze atât ecologic, cât şi uman zona Roşia Montană şi, prin extensie, întreaga regiune a Munţilor Apuseni, luând în considerare faptul că proiectul minier Roşia Montană vizează strămutarea bisericilor şi a cimitirelor din zonă, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al cultului şi tradiţiilor ortodoxe, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se pronunţă împotriva realizării proiectului Roşia Montană Gold Corporation şi speră ca această zonă să rămână intactă în sfinţenia, puritatea şi frumuseţea ei.“ Poziţia BOR a fost reafirmată la jumătatea lunii septembrie de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Pr. Constantin Stoica, care a lăsat să se înţeleagă şi faptul că unii politicieni doresc să convingă BOR să susţină proiectul.
 
Repetarea în România a dezastrului economic, ecologic şi social din Peru?
 
Pentru cei care nu sunt încă destul de convinşi de dezastrul ecologic pe care exploatarea auriferă l-ar produce, circulă viral pe internet un film despre un proiect asemănător desfăşurat în Peru. Newmont Mining Corporation, unul dintre acţionarii Gabriel Resources, exploatează a doua mare mină de aur din lume, în Peru, Yanacocha. În documentar sunt prezentate, în prima parte, efectele devastatoare asupra locuitorilor din zonă, fermieri care pâăa la momentul deschiderii minei trăiau din vânzarea alimentelor pe care le produceau (lapte, brânză), din vânzarea animalelor şi din pescuit. 
 
Odată cu deschiderea minei, izvoarele au fost infestate, râurile din regiune la fel. Dinţii animalelor au început să se macine, peştii au murit, copiii se năşteau direct bolnavi, oamenii au trecut pe tratament medicamentos constant în urma durerilor de cap, de ochi, afecţiunilor pielii etc.  Responsabilii cu managementul apelor din zonă au spus că, în urma testelor, a reieşit că apa este infestată cu metale grele în concentraţii foarte mari. Ulterior, investigaţii ale Organizaţiei Mondiale de Sănătate au arătat că această concentraţie a metalelor este de zeci de ori mai mare decât standardele internaţionale. Documentarul Open Pit prezintă pe ţăranii şi activiştii din Peru care acuză că, prin cianurile folosite în procesul de exploatare, proiectul a distrus agricultura pe o rază de câteva zeci de kilometri şi că, pentru a-şi facilita accesul la zăcămintele de aur, a reuşit să cumpere întreaga administraţie publică, de la preşedintele ţării, până la poliţiştii cu cele mai mici grade.   Exploatarea a început acum 20 de ani. Investitorii au extins treptat mina, dupa ce au descoperit că zăcămîntul e practic de 10 ori mai mare decât se estimase iniţial. ( Dailybussines)
 
Despre despăgubiri şi soarta locuitorilor zonei
 
Discuţia s-a mutat recent în zona despăgubirilor pe care statul român le-ar putea plăti corporaţiei canadiene dacă proiectul ar fi respins. Până în prezent, România nu a pierdut niciunul dintre procesele intentate la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, graţie unor clauze contractuale bine inserate. Având în vedere că mare parte din documentaţia dintre Statul român şi corporaţia canadiană este clasificată, nu putem şti ce şanse sunt ca suma uriaşă de 4 mld. euro vehiculată de canadieni, să nu fie plătită.
 
Din păcate, Guvernul nu are o poziţie limpede şi mai ales o strategie tip plan B pentru Roşia Montană. În zonă este nevoie de investiţii mari pentru conservarea patrimoniului, iar populaţia are într-adevăr nevoie de locuri de muncă. Se poate trăi şi din altceva decât minerit dacă Statul ajută zona să se dezvolte turistic, ca infrastructură şi aduce investitori în alt tip de industrie. Sunt în România multe zone defavorizate, tocmai de aceea românii îşi caută norocul la muncă în ţări străine, aşa încât a evidenţia soarta grea a locuitorilor de la Roşia Montană face un deserviciu celorlalte localităţi sărace. Nu mai vorbim despre faptul că la sârşitul potenţialei exploatări, locuitorii ar rămâne din nou fără joburi în domeniul minier, alegându-se cu stres, boli şi necesitatea de a părăsi zona. În loc să se acuze pe la televiziuni, aleşii noştri ar proceda mai bine să tacă şi să facă: locuri de muncă şi o dezvoltare durabilă şi sustenabilă a ţării prin punerea pe prim plan a interesului naţional şi testamentului politic al Sf. Ştefan cel Mare pe care l-am putea parafraza astfel: "România nu este a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul veacurilor".  
09-09-2013
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Moise Gheorghe - 14-09-2013:

_@ …[13-09-2013: _\\\"Proiectul ROSIA MONTANA\\\", ...este *o cacialma*]; …_*Proiectul ROSIA MONTANA* …este *UN ACT / [ fapt / fapta] de “Vanzare / Tradare NATIONALA”, …*initiat in taina* de catre Serviciile Secrete la nivel international, care … “au aflat catea ceva” …despre *Originile Primordiale* …ale Poporului ROMAN …*devenit din Ra-Daci-nile … Pomului Vietii*, sadit de Dumnezeu pe malurile Istrului, in Gradina EDEN, …spre Rasarit _ Geneza 2/8,9,[10-14],15.] ...///... _ Doar ati auzit si despre “planurile secrete” privitoare la *legiferarea, …[parca incepand cu 2014], …vanzarilor [drepturile de cumparare in proprietate], de terenuri din Romania, catre straini*; ... _ Dupa intrarea in vigoare a “Legii Vanzarii Terenurilor catre Straini”, …se schimba “Proprietarii Terenurilor” si in mod automat si “Gardurile / Granitele”, …dupa care, este clar ca nimeni nu mai poate intra pe proprietatile “straine”, … …vezi si pasii marunti ai “marelui albion”/Regalitatea Britanica /[MI5;MI6], care si-a trimis “printii”/[?!] sa cumpere *o gramada de proprietati prin [tot] Ardealul*, …nu numai cele cateva “casute prin Miclosoara”, …dupa ce [initial si-au descoperit /[inventat], fabricat, ADN-ul lui Vlad Dacul / Tepes. ... …-Si, tot asa, toata *Zona Rosia MONTANA*, cu: …aer, sol si subsol /{[zacaminte], galerii milenare si [de ce nu] artefacte muzeistice, inclusiv cele [inca] nedescoperite, …vor trece legiferat /”pe baza de Lege”, in proprietatea strainilor; … …-Acestea sint doar cateva dintre motivele prin care vor “Sa vanda Tara si bogatia *Rosia Montana*”, …pe baza de Lege /-Auzi ?!: _ “Lege privind Aprobarea Proiectului” /[?!!!], …pentru care vor avea grija, ca sa prevada / sa legifereze in mod implicit toate drepturile inatacabile …”nicaieri”.]; ... …-Si uite asa cu pasi marunti, [premeditat si acoperit / legiferat], ..urmeaza nu numai “regionalizarea / federalizarea” Romaniei, ci si, in mod implicit, desfiintarea ca areal / granite si [ca] natie /*Neam si Tara _ Romania*. ... = Cu stima. -Mesia.

mai mult...