Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Sfânta ScripturăNr. vizualizari: 3693

Cunoaşterea Sfintei Scripturi este un bagaj necesar pentru viaţă

Sfântul Ioan Gură de Aur
Tags: Sfânta Scriptură;
Cunoaşterea Sfintei Scripturi este un bagaj necesar pentru viaţă

Cu cât progresează şi prosperă cineva în aceasta viaţă, cu atât mai mult va avea nevoie de această educaţie (n.n. cunoaşterea Sfintei Scripturi). Chiar dacă e crescut în palate, există şi acolo mulţi filosofi şi închinatori la idoli şi din cei ce se laudă şi se mândresc cu slava lor lumească, de parcă palatele acestea ar fi pline de idropici. Aşa sunt palatele. Toţi sunt acolo vanitoşi şi umflaţi de mândrie şi cei ce nu sunt încă, au grijă să devină.

Gândeşte-te ce ar însemna ca fiul tău, unul dintre cei mai buni medici, să intre acolo având la el toate mijloacele pentru a vindeca o infecţie, să se apropie de bolnav, să stea de vorba cu el şi să-l vindece numai punând pe locul bolnav medicamentele din Sfânta Scriptură şi numai rostind cuvinte care îndeamnă la viaţa duhovnicească. Ce ar fi?

Un călugar, cu cine să stea de vorbă? Cu pereţii, cu tavanul, poate? Sau cu pustia şi cu hăurile? Cu păsările sau cu copacii? Deci, nu el are cel mai mult nevoie de această educaţie a Scripturii. Totuşi trebuie să-şi ducă la bun sfârşit lucrarea şi să-i educe nu atât pe alţii, cât pe el însuşi.

Cei ce trăiesc în aceasta lume, ei au nevoie cel mai mult de învăţătura din Scripturi, pentru că ei se găsesc de mai multe ori în situaţia de a păcătui în comparaţie cu un monah. Şi, dacă vrei să ştii, şi lumii acesteia i-ar fi de mai mult folos.

Toţi l-ar respecta pe fiul tău, medicul, pentru cuvintele acelea, văzându-l că nu-l arde dorinţa de a parveni şi că nu doreşte funcţii înalte. Funcţiile şi onorurile, le va căpăta oricum, cu toate că nu le doreşte, şi va ajunge mai respectat chiar decât împaratul, pentru că un asemenea om n-ar putea trece neobservat. Printre sănătoşi, sănătos va părea şi el. Când, însă, un om sănătos se află printre mulţi alţii care sunt bolnavi, atunci iute i se duce faima, vestea despre el ajunge şi la urechile împăratului şi acesta îl face cunoscut mulţimii.

Aţi aflat toate acestea, de acum înainte creşteţi-vă copiii în învăţătura şi în certarea Domnului Hristos.

(Omilia XXI la Epistola catre Efeseni - sursa: www.ioanguradeaur.ro)

Nota noastră: Cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur este încă de mare actualitate. Nu mai vorbim la propriu despre palate, dar oamenii sunt adesea preocupaţi să deţină locuinţe luxoase, cu care să se mândrească, fiind furaţi de valul grijilor, îndatorându-se bănci, îmbolnăvindu-se ca urmare a stresului, îndepărtându-se de viaţa duhovnicească. Idolii noii generaţii sunt Yoga, ocultismul, consumul de droguri şi alcool, parada bunurilor materiale. Tinerii se înstrăinează de credinţă, iubirea de aproapele, prietenie autentică.

Să nu uităm că nimic nu putem face fără Dumnezeu, că Lui trebuie să îi mulţumim pentru toate şi să ne amintim mereu îndemnul „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui, iar toate celelalte se vor adăuga vouă.” (Matei VI,33)

 

 

10-04-2013
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu