Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Tema luniiNr. vizualizari: 2036

Începe școala! - îndemn, binecuvântare, sfaturi utile

Tags: an scolar; scoala; elevi; educatie; educatie parinti;
Începe școala! - îndemn, binecuvântare, sfaturi utile
 
Pr. Prof. Dr. Constantin Necula:
  • Gând pentru copii: Pe copii îi rog frumos să fie atenți, să deschidă ochii și urechile mari și să asculte tot ceea ce primesc la școală ca fiind daruri ale învățătorilor și profesorilor către ei, să încerce să nu obosească, și din când în când să își ceară dreptul la zâmbet și la joacă. Școala nu e făcută doar să învățăm în ea, ci să ne și jucăm într-o prietenie sănătoasă. Le doresc să își cunoască bine colegii și să se bucure unii de alții. În rest, toate cele bune și multe vacanțe liniștite de-acum încolo, nu ca aceasta, care ne-a tulburat pe toți.
  • Gând pentru părinți: Strângeți-vă mai des în brațe copiii, iubiți-i mai atent, căci nu știm cât îi mai avem și de aceea este important ca atâta timp cât îi avem lângă noi și cresc pe lângă noi, să crească oameni maturi și bucuroși de iubirea pe care le-am dăruit-o. Nicio diplomă din lume nu va da unui om calitatea sufletească de care are nevoie să rămână om, împlinit în dragostea oamenilor. Așadar, învățați-i să iubească, învățați-i să știe să primească iubire și să crească atenți la toate darurile pe care Dumnezeu le face. Și încă un lucru, pentru părinți și profesori: Dumnezeu nu este obligatoriu în viața copiilor, ci este un dar. Copiii trebuie să descopere Darul acesta, iar pentru a-L descoperi, atât profesorii, cât și părinții trebuie să învețe să trăiască în darul lui Dumnezeu.
  • Gând pentru educatori, învățători și profesori: Dragii mei, încercați să transformați școala într-un spațiu în care copiii se simt în siguranță. Atacul la siguranța copiilor din vara aceasta atinge iremediabil sufletul copilului român. Învățați-i să trăiască într-o lume cu șacali și cu lupi bătrâni, să nu aibă încredere în parșivi și în hoți de suflete și să fie atenți la oamenii cu care vorbesc. De fiecare dată să li se aprindă câte un bec roșu în momentul în care se întâlnesc cu oameni pe care nu îi cunosc. Și nu în ultimul rând, vă rog să îi învățați să rămână oameni, iar voi să rămâneți oameni, ca profesori, printre ei.

Succes tuturor în noul an școlar!

  • BINECUVÂNTARE DIN SFÂNTUL MUNTE ATHOS LA ÎNCEPUTUL NOULUI AN ȘCOLAR

La începutul acestui nou an școlar, rugăm pe Preabunul Dumnezeu și pe Preasfânta Sa Maică, Ocrotitoarea Sfântului Munte Athos, să vă binecuvinteze pe voi- elevii, părinții, educatorii, învățătorii și profesorii- și să vă dăruiască dragoste, înțelepciune, răbdare, curaj și bucurie. Nu uitați să plecați genunchii și să rostiți o rugăciune din inimă pentru acest nou început. - Ieroschimonah Ştefan cu obştea, Chilia Buna Vestire – Schitul Sfântul Dimitrie – Lacu

  • Cum le explicăm copiilor „noua normalitate” de la școală sau grădiniță

Într-o măsură mai mică sau mai mare, pandemia ne-a dat peste cap ritmul obișnuit al vieții atât nouă, adulților, cât și copiilor. Școala s-a desfășurat on-line, activitățile cu grupul și familia s-au restrâns drastic în afara casei, s-a renunțat la sport sau alte hobby-uri care implicau interacțiunea cu alți oameni și deplasarea, s-au modificat orele de somn și de masă. În schimb, a crescut timpul petrecut în fața gadgeturilor. 

Grădinița și școala încep cu noi reguli, iar provocarea părinților este de a le explica copiilor aceste schimbări, într-o manieră de înțeles și rațională, astfel încât să nu le producă sau să le accentueze anxietatea. Înainte de a vorbi despre reguli, este necesar să le explicăm adecvat situația care le impune și să le răspundem la întrebările pe care ni le pot adresa. De exemplu, un copil de vârstă școlară ar putea întreba: De ce trebuie să purtăm mască la școală? Un răspuns pertinent pe care l-am putea oferi este: Virusul se poate răspândi prin particulele „împrăștiate” în aer atunci când vorbim, cântăm, tușim sau strănutăm. În plus, virusul poate fi răspândit și de către persoane care nu au simptome, așadar masca de protecție este necesară, mai ales în locuri în care distanțarea fizică nu poate fi respectată, cum este sala de clasă sau spațiile închise.

Important este ca părinții să poată explica copiilor coerent și convingător ceea ce se întâmplă. De aceea, expertul UNICEF, Jacob Hunt, oferă acestora opt recomandări pentru a vorbi cu copiii despre schimbările și provocările acestei perioade.

Pune întrebări deschise și ascultă

Întrebările deschise sunt cele care nu cer un răspuns de tipul „da” sau „nu”, ci este necesară descrierea, explicația, dezbaterea, problematizarea sau autodezvăluirea.

Dacă copilul este de vârstă preșcolară, la grădiniță, poți începe această discuție folosind o poveste, un desen sau pur și simplu vorbind despre importanța spălării mâinilor. Ascultă-l cu atenție și asigură-l că ești acolo pentru el, poate vorbi cu tine despre orice situație sau îngrijorare.

Nu îi crea îngrijorări inutile prin expunerea la știri zilnic și discuții catastrofice legate de viitor. Deși este mic și crezi că nu înțelege, copilul decodează realitatea și absoarbe stările emoționale ale părinților.

Explică adevărul într-un mod accesibil copilului

Copilul nu este egal cu tine la sarcini de îndeplinit sau respon­sa­bilități, însă este o ființă care merită respect și prin urmare nu trebuie să fie mințit în legătură cu ceea se întâmplă în lumea în care trăiește. Copilul are dreptul la adevăr și informații reale legate de ce se întâmplă, însă explicate pe înțelesul lui, cu informații accesibile și cu responsabilitatea de a-l feri de disconfort și anxietate. Fii atent la reacțiile lui și dacă întrebările pe care ți le adresează nu au un răspuns pe care îl cunoști, folosește acest moment pentru a căuta răspunsuri împreună.

Arată-i copilului cum să se protejeze pe el însuși și pe prietenii lui

Poate cea mai bună metodă de a-ți proteja copilul de infectarea cu noul coronavirus, dar și de alte boli, este de a-l încuraja să se spele regulat pe mâini. Poți să-i arăți cum să tușească sau să strănute în pliul cotului și să nu se apropie de persoanele care au aceste simptome.

A-i sugera să fie atent la corpul lui este un bun început: dificultăți de respirație, tuse sau febră, dacă prezintă aceste simptome să-i spună mamei, tatălui, educatoarei, învățătoarei sau dirigintelui.

Ajută-l să se simtă în siguranță

Spre deosebire de adulți, copiii nu pot face foarte clar distincția între presupuneri, scenarii sumbre și realitate. Când temerile vin peste copil, jucați-vă. Când nu mai dorește să interacționeze cu alte persoane, jucați-vă jocuri relaxante, faceți exerciții de respirație și, un aspect foarte important, păs­trați rutinele, mai ales înainte de culcare (a spune și citi povești, a povesti despre ziua care tocmai a trecut, pupici și asigurările de iubire de noapte bună).

Verifică dacă se confruntă cu stigmatizarea

Vorbește cu copilul tău despre faptul că infecția cu noul coronavirus nu are legătură cu modul în care cineva arată, culoarea pielii, țara sau religia, că suntem egali în fața virusului.

Explică-i faptul că fiecare copil are dreptul să se simtă în sigu­ran­ță la școală, iar a jigni pe cineva, a-l exclude sau a ne bate joc de el este un comportament negativ. Dacă este ținta bullying-ului, sunt necesare măsuri la nivelul clasei, după ce se discută cu dirigintele. A ne respecta unii pe alții nu este opțional.

Vorbește-i despre exemple pozitive

Modelele de comportament pozitiv reprezintă o sursă de inspirație pentru copil. Realitatea este că suntem expuși într-o măsură mai mare la modele negative, iar a oferi alternative comportamentale este o decizie bună și o oportunitate de a vorbi despre persoanele care fac eforturi pentru a-i trata pe cei bolnavi, dar și pentru a găsi un antidot la virus: medici, asistente medicale, oameni de știință, cercetători.

Ai grijă și de tine

Copiii noștri sunt importanți, însă le putem oferi siguranță și echilibru doar în măsura în care noi ne menținem într-o stare de sănătate bună. Dacă presiunea care te apasă îţi depășește capacitatea de a o gestiona, discută cu oamenii din comunitatea ta, dedică cel puțin o jumătate de oră pe zi pentru relaxare, implică-te în activități care îți fac plăcere: citit, ascultat muzică, sport etc.

E normal să simți uneori că ți-e dificil să faci față provocărilor personale, profesionale și celor de părinte. Tuturor ni se întâmplă să fim copleșiți de ele, dar ne amintim că sunt momente și emoții trecătoare, iar dificultățile fac parte din viață.

Acordă atenție modului în care închei discuția

Pe măsură ce vorbești cu copilul, acordă atenție posturii lui, disconfortului pe care discuția îl creează și nu termina discuția într-o notă pesimistă, ci amintește-i că orice întrebare, dilemă sau subiect sensibil dorește să abordați sunteți acolo pentru el, iubindu-l și susți­nându-l necondiționat. - doxologia.ro

15-09-2020
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu