Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Misiune. Mărturii. Vieţile SfinţilorNr. vizualizari: 2578

Minunea Sfântului Efrem cel Nou și a Sfântului Luca al Crimeei cu Efrem, copilul nostru

Tags: Efrem cel Nou; minuni; marturii; vindecare;
 Minunea Sfântului Efrem cel Nou și a Sfântului Luca al Crimeei cu Efrem, copilul nostru

 

Noi, George și Daniela, suntem o familie binecuvântată cu 4 prunci: Rafael, Filip, Efrem și Luca. Sfântul nostru ocrotitor este Sfântul Efrem cel nou și, în cele ce urmează, vă vom relata minunata lucrare a lui, dar și a Sfântului Luca al Crimeei, în viața noastră.

L-am cunoscut pe dragul nostru ocrotitor, Sfântul Efrem cel nou, citindu-i acatistul, atunci când Filip, al doilea îngeraș al nostru, s-a îmbolnăvit de o puternică pneumonie, la doar 11 zile de viață. Am simțit atunci cu adevărat ajutorul sfântului și i-am făgăduit că următorul nostru copilaș îi va purta numele. După 2 ani și jumătate, în octombrie 2016, a venit pe lume Efrem, un băiețel de nota 10. 

De Sfântul Luca al Crimeei am auzit în aceeași perioadă, primind o iconiță a sa de la „sora mea de la Sibiu” asa ii spun eu prietenei mele dragi. Însă, l-am cunoscut cu adevărat abia după ce am vizionat filmul despre viața acestuia. Foarte mult m-a impresionat curajul mărturisirii credinței și puterea de a trece peste cruntele suferințe, încât mereu îl purtam în gând, neștiind că urma să îi cer și eu ajutorul. 

Viața noastră a decurs normal până când Efrem a început să tot vomite. Prima dată s-a întâmplat în 17 martie 2019, în biserica din Păltiniș, înainte de Sfânta Împărtășanie. Am pus acest fapt pe seama drumului cu serpentine din Sibiu spre Păltiniș. În 16 martie 2019 mâncase niște căpșuni din export (despre care se afirmă că ar fi unele dintre cele mai toxice fructe). Următoarea perioadă a fost marcată de un ciclu în care o zi-două vomita, apoi își revenea.

A început să acuze dureri de cap, în spate, la ceafă. Atunci ne-am gândit să îi facem un consult neurologic, în aprilie. În urma examinării EEG, a reieșit o ușoară încetinire în partea stângă frontală. Coincidența făcea că în urma consultului pediatric se depistase că avea otită la urechea stângă. După acestea a urmat iarăși o perioadă cu otită la urechea dreaptă, apoi iar stânga, făcând apoi și o viroză respiratorie. După ce au trecut otita și viroza, ne-am prezentat din nou la un consult neurologic, întrucât Efrem nu se simțea bine.

Ne-am internat într-o zi de marți, 28 mai 2019. Tot atunci s-a întâmplat și prima minune: medicii au reușit să îi facă RMN în ciuda faptului că aparatul era stricat! Medicul anestezist a intrat cu el în tubul aparatului și l-a ventilat manual. În urma RMN-ului am primit vestea: Efrem avea o tumoare de 10 cm, creierul lui fiind de 16 cm, foarte puternic vascularizată. În ziua internării eram singură acasă cu copiii, deoarece George era pe drumul de întoarcere de la Sfântul Munte Athos, iar părinții mei se întorceau de la Ierusalim.

Miercuri noaptea, cu ajutorul prietenei noastre - și ea medic anestezist - eram în drum spre București, către Spitalul de copii. Eu eram însărcinată în ultimul trimestru și l-am însoțit pe Efrem în ambulanță, iar soțul meu a venit după Salvare cu mașina familiei. A fost o noapte încărcată de emoție, o emoție pe care nu o pot descrie în cuvinte: Efrem era pe targă și eu pe scaun, lângă el. Îl priveam și îmi era peste măsură de greu să cred toate cele spuse. În tot acest timp, am avut siguranța că Sfântul Efrem nu ne lasă și ne va proteja, așa cum a săvârșit și prima minune din familia noastră, atunci când Filip, al doilea băiețel al nostru, fusese internat la Reanimare, cu riscul de a muri.

Ajunși în București, pe la 4-5 dimineața, ne-am internat la secția de neurochirurgie. În acele momente, noi trei eram în salon cu gândurile noastre, cu ochii plini de lacrimi și durere mare în suflet. Am ajuns să discutăm și cu doctorul care a constatat, în urma analizei RMN-ului, că situația e gravă, că nu există șanse să scoată tumoarea integral. Fiind foarte puternic vascularizată, exista risc mare de hemoragie și, pentru a putea fi extirpată cât mai mult, fiind localizată în zona cu nervii mersului și ai vorbirii, exista de asemenea riscul ca, ulterior, Efrem să nu mai poată merge sau vorbi.

A urmat apoi vizita medicului și a anestezistei, care ne-au adus la cunoștință toate riscurile. Cu durere în suflet și cu ochii în lacrimi, i-am întrebat dacă exista pentru noi o șansă mai mare în altă parte, fiind în joc viața copilului. Răspunsul lor a fost că singurul minus pe care îl aveau ei era lipsa unui RMN post-operator, toate celelalte dotări fiind la fel ca în străinătate. Cu ochii în lacrimi și cu o voce sigură, le-am răspuns atunci că operația o să decurgă foarte bine, fiindcă le voi trimite în ajutor la operație pe Sfântul Luca al Crimeei. Nu îl cunoșteau; le-am povestit eu câte ceva despre viața acestui mare Sfânt și mi-au promis că vor căuta și ei să afle mai multe despre el. Am rugat-o pe doamna medic anestezist să țină icoana Maicii Domnului în sala de operații, deoarece Sfântul Luca nu operează fără icoană. Ne-a explicat că acest lucru nu putea fi îngăduit într-un mediu steril, dar au acceptat în schimb să pună icoana la intrarea în sala de operații.

În acele momente critice, soțul meu era asaltat de telefoane: oamenii ne sfătuiau cum credeau ei că e mai bine să facem. Mulți spuneau să nu îl mai operăm și să ne bucurăm de el atât cât mai e în viață, din cauză că, după această operație, era posibil să nu mai avem un copil normal. Trei medici neurochirurgi renumiți din România nu și-au asumat riscurile unei asemenea operații, refuzând să intervină.  Însă o mare minune se afla și în biserica din incinta spitalului: moaștele iubitului nostru Sfânt erau scăldate în lumina candelei veșnic aprinse - Sfântul Efrem ne veghea mereu.

Între timp, în Sibiu, orașul nostru natal, toți prietenii noștri, aprinși și ei de durere în suflet și de dragoste pentru noi, au aplecat genunchii în rugăciune, s-au mobilizat așa cum nu pot exprima în cuvinte și au hotărât ca toată noaptea, până la operație, să se alăture unei rugăciuni continue, „Doamne, miluiește-l pe Efrem!”. Le mulțumesc din inimă tuturor celor care s-au ostenit pentru noi și, în fiecare seară, de la ora 22:00, au citit acatistul Sfântului Efrem cel Nou.

Mulțumesc de ademenea părintelui duhovnic pentru sprijinul neîncetat, mereu îmi voi aduce aminte de cuvintele lui: „Dana dar crezi că Dumnezeu nu vede?” atunci când încărcată de durere și cu lacrimi în ochi îi spuneam că va veni clipa când nu voi mai puteam fi langă Efrem pentru că trebuia să vină pe lume frățiorul lui mai mic. Așa am invățat și eu și soțul meu, clipă de clipă, să ne lăsăm cu totul în brațele lui Dumnezeu. Am trăit amândoi clipe de nedescris în cuvine, am învățat să fim stâlp unul pentru altul, am ajuns să fim amândoi un trup „încununează-i într-un singur trup”.

Operația a fost programată pentru marți, 4.06.2019. Începuserăm și noi să căutăm clinici în străinătate, să ne interesăm dacă exista o variantă mai bună pentru Efrem. Am aflat astfel despre un doctor de la un spital privat din Bucuresti și chiar am primit numărul dumnealui de telefon. Am vrut să luăm legătura cu el, dar am aflat că este bun prieten cu doctorul de la spitalul unde eram internați. Citind în acatistul Sfântului Efrem „Bucură-te, că îi faci pe doctorii neiscusiți mai pricepuți decât pe doctorii cu nume mare”, am hotărât cu soțul meu să nu ne mai „risipim”, ci să stăruim în rugăciune și să rămânem aici, lăsându-ne în grija lui Dumnezeu și a Sfinților Lui.

În prima duminică de când eram în București, pe 2 iunie, ne-am dus la Sfânta Liturghie, iar, înainte de citirea Sfintei Evanghelii, cu ochii plini de lacrimi, mi-am pus în gând că aceasta este evanghelia lui Efrem. Când preotul a început să citească Evanghelia vindecării orbului din naștere, a început să plângă și sufletul din mine.

Am primit mesaj din Sfântul Munte prin intermediul parintelui nostru drag să nu intrăm în operație cu Efrem până nu facem maslu cu șapte preoți. Ii multumesc pe aceasta cale si lui si preotesei „surorii mele de la Sibiu” pentru toata grija, sprijinul si rugaciunea. Tot din mila Domnului și cu ajutorul preotului de la biserica din incinta spitalului, luni seara, pe 3 iunie, a avut loc Slujba Sfântului Maslu săvârșită de șapte preoți. Marți dimineață, la ora 6, în Sibiu, la biserica noastră din Turnișor, a avut loc Sfânta Liturghie săvârșită special pentru Efrem de preoții noștri dragi, cărora le mulțumesc din suflet, iar biserica a fost plină de credincioși.

În tot această perioadă am primit multe mesaje de întărire, le-am citit pe toate și pe foarte multe le-am pus la suflet. Multumesc din inimă tuturor care au fost sufleteşte aproape de noi și ne-au întărit prin cuvânt. Așa am înteles pentru prima dată cuvintele psalmistului David: ”Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!”

Din cauză că medicii nu au reușit să facă rost de sânge pentru Efrem în timp util, acesta nu a mai intrat în operație. În locul lui, a intrat în operație o fată de 16 ani, colegă cu noi de salon. În timpul operației s-a stricat microscopul, astfel că operația lui Efrem a fost reprogramată la spitalul privat pentru data de 11.06, ziua de prăznuire a Sfântului Luca al Crimeei. Aceasta este intervenția minunată a Lui Dumnezeu. Slavă Lui și sfințiilor.

Operația fiind amânată, am început să evadăm cât mai mult pe la biserici cu Efrem și așa am ajuns și la Mănăstirea Radu Vodă, la Sfântul Maslu. Am mai ajuns la un preot cu mult har din București (la care mulți oameni stau ore întregi pentru a primi un sfat), de la care Efrem a primit binecuvântare, iar noi, încredințarea că totul va fi bine. Nu putem descrie în cuvinte emoția trăită.

Următoarea duminică, pe 9 iunie, am fost la slujbă la Institutul Parhon, unde am avut parte de o Dumnezeiască Liturghie alături de moaștele Sfântului Luca al Crimeei (eu, care nu puteam sta mult timp în picioare, fiind în ultimele săptămâni de sarcină, nu am simțit nici o oboseală). Mulțumim din suflet preotului pentru aceasta și pentru rugăciunile pe care le-a citit la racla Sfântului Luca. Îi mulțumesc din suflet și părintelui de la Mănăstirea Frăsinei, pentru dragostea purtată și pentru faptul că ne-a vizitat la spital împreună cu o maica, „sora” mea de la Mănăstirea Bistrița. Părintele a venit încărcat cu multe icoane și cărți de rugăciune, pe care le-am împărțit în spital. Impresionant a fost momentul de rugăciune, alături de părinții mei, sora și cumnatul meu, maica și Părintele, cu citirea acatistului Sfântului Efrem, lângă biserica din incinta spitalului, chiar lângă geamul de unde se zărea icoana Sfântului și candela de lângă sfintele moaște.

Luni, 10.06.2019, am plecat de la Spitalul de stat și ne-am internat la Spitalul privat. În acea seară, George, soțul meu, a plecat la priveghere la Sfântul Luca al Crimeei și, pe la 1-2 noaptea, când s-a hotărât să plece din cauză că era foarte obosit, a observat o mulțime de oameni  care se îngrămădeau să ia binecuvântare de la un preot. Apropiindu-se și el, i-a spus: „binecuvântează, părinte, că mâine dimineață copilașul nostru va fi operat”. Atunci preotul s-a oprit, a stat câteva secunde și i-a spus că Sfântul Efrem va face o mare minune cu noi. Instantaneu, soțul meu a început să plângă și a fost cuprins de mare emoție, zicând: „Dar chiar Efrem îl cheamă”. „Cu atât mai mult”, i-a răspuns părintele.

Dimineața, la 8:30, Efrem a intrat în operație, noi fiind nevoiți să trecem prin momentul crunt al acelei despărțiri, din care mi-a rămas întipărită în memorie imaginea cu el stând în brațele lui George și așteptând liftul pentru a ajunge la sala de operație.

Cu toții - George, sora mea, care a fost neîncetat alături ne noi (și ea, și cumnatul ne-au sprijinit enorm), și cu mine - am plecat să ne rugăm în biserica de lângă spital, care are moaștele Sfântului Nicolae, iar, ca hram, Acoperământul Maicii Domnului. Deasupra altarului era pictată Maica Domnului cu brațele deschise și chiar am simțit cum ne ține și pe noi în brațe. În timp ce ne rugam în biserică, am aflat că în apropiere este un paraclis închinat Sfântului Luca al Crimeei. Am vrut să mergem și noi acolo și, pe când ieșeam din biserică, George a primit un telefon de la spital - în jurul orei 11 – prin care i s-a transmis că doctorii deja ne așteptau.

Nu pot descrie în cuvinte emoțiile trăite până când am ajuns să vorbim cu aceștia! Ne-au întâmpinat bucuroși, spunându-ne că operația a fost o adevărată reușită, că tumoarea a fost extirpată integral, microscopic. Efrem era bine! Când am ajuns în salonul ATI, copilul dădea semne că se trezește. Operația durase două ore și jumătate, maximum trei, cu tot cu proceduri și anestezie. Sfântul Efrem cel nou și Sfântul Luca al Crimeei au mijlocit astfel încât Efrem să fie operat la spitalul privat de amândoi doctorii, care erau prieteni buni, iar pe noi ne-au încadrat ca și caz social, scutindu-ne de plata operației. „Doar Dumnezeu a unit 6 mâini de aur”, este afirmația unui medic din Sibiu, referindu-se la cei doi medici neurochirurgi și la medicul anestezist. „Cea mai bună echipă de neurochirurgi din Europa!”, au apreciat mai mulți oameni despre echipa medicală care l-a operat pe Efrem. Se pare că Efrem este singurul operat la spitalul privat de ambii medici, la spitalul de stat au mai operat împreună.

Copilul și-a revenit foarte bine după operație, iar în 14.06.2019 am fost externați. Chiar doctorul de la spitalul privat a afirmat că, pe cât de complicată părea operația la început, pe atât de ușoară a fost. I-am spus că și noi i-am trimis un ajutor în operație, pe Sfântul Luca al Crimeei, doctorul știind că aceea era ziua prăznuirii sfântului.

Așadar, vineri am ajuns cu Efrem la Sibiu, iar luni dimineața a venit pe lume cel de-al patrulea băiețel al nostru, Luca. Din cauză că, ulterior operației, s-a secretat mult lichid în căpșorul lui Efrem, George s-a întors în acea seară cu el la București. A stat acolo aproape două săptămâni, punându-i-se un dren, prin intervenție chirurgicală, pentru a se elimina lichidul. Mă gândesc eu că Dumnezeu, cu bogata Lui milă, a rânduit să ajungem la Sibiu, să pot naște în pace, iar apoi să rămân singură cu Luca pentru a-mi reveni puțin din lăuzie.

 Între timp, a venit și rezultatul biopsiei: Ependinom anaplazic de grad 3. Biopsia a fost trimisă și în Franța pentru o altă opinie. Rezultatul acesteia nu este cel presupus de mine - eu mi-am spus că, dacă există o șansă de 0,1% să fie benignă, aceasta e șansa lui Efrem -, dar lucrarea lui Dumnezeu nu e cea pe care o dorim noi, ci una minunată, care ne este de folos.

M-am rugat fierbinte lui Dumnezeu să nu ne despartă, eu rămânând lângă Luca, și, în final, am luat decizia să nu mai facem nimic până ce ne vine și rezultatul din Franța. Însă rezultatul a întârziat să apară, astfel că nu-l cunoaștem nici până astăzi, când scriu aceste rânduri, la aproape 11 luni de la operație.

Oricât de grea ar fi incercarea Dumnezeu îți trimite mângâiere și puterea să treci peste. Depinde de noi să vedem și să simțim ajutorul Lui. Dumnezeu ne-a înconjurat de oameni minunați, de „colegi” de salon care au lăsat o puternică amprentă în sufletele noastre. Ne-a dăruit părinți minunați care ne-au ajutat cu ceilați copii, ne-au înconjurat cu rugăciune pe la mănăstiri, au venit și la Bucuresti să ne reunim în dragostea familiei complete. La spital au venit și părinții nostrii duhovnicesti, nașii să ne intărească și au adus cu ei și mancare caldă pentru Efrem. De asemenea Efrem a fost vizitat la Bucuresti de un coleg de cateheza și mama lui din Sibiu. Multumim din suflet tuturor pentru dragostea cu care ne-ați înconjurat și efortul depus pentru a ne face suferința mai usoară. Sfântul Efrem să le răsplatească toată osteneala și rugăciunea. Mulțumesc mult Adinuța pentru toată implicarea.

Acasă, după ce l-am născut pe Luca, Dumnezeu mi-a trimis un înger păzitor, o prietenă adevarată care neîncetat a fost alături de noi. Nu pot uita cum la 10 seara ne rugam Sfantului Efrem împreună toate trei (și cu mama mea). Momente unice în viața noastră.

Efrem se simte foarte bine, a început grădinița, începe să vorbească. I-am susținut imunitatea lui Efrem prin toate mijloacele posibile, i-am schimbat modul de a mânca (le mulțumesc pe această cale îngerilor păzitori și „informatori” pe care ni i-a trimis Dumnezeu pentru susținerea sănătății lui Efrem). Daniela este un adevărat stâlp pe care m-am sprijinit și mă sprijinesc în tratamentul lui Efrem și a copiilor noștrii- mulțumesc din suflet pentru sfaturi.

Suntem împreună, cu toții, acasă. În 2.09.2019 am ajuns și la Nea Makri la Sfântul Efrem, unde Efrem cel mic și-a întâlnit sfântul ocrotitor. Noi în această perioadă am alergat la sfinți, am ascultat sfatul unui preot de la mănăstirea Bistrița: „alergați la sfinți, măi, nu la doctori!”. L-am împărtășit cât de des posibil pe Efrem, am participat la multe Sfinte Masluri și, cu toată încrederea că Bunul Dumnezeu face lucruri minunate prin sfinții Lui, nădăjduim că Efrem este vindecat complet.

Sfinții sunt vii și grabnic ajutători, mijlocesc foarte mult pentru noi în fața Bunului Dumnezeu. Noi să nu uităm să le cerem mereu ajutorul pentru cele de trebuință nouă spre mântuire, pentru că ei nu trec niciodată cu vederea cererile noastre.

Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrurile Tale și nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!

 

  • Viața Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

Sfântul Efrem cel Nou – Marele Mucenic, Marele Tămăduitor, Grabnicul Ajutător întru toate nevoile și Marele Făcător de minuni – s-a născut în Grecia pe data de 14 septembrie 1384 (de ziua Sfintei Cruci). Sfântul Efrem cel Nou a rămas orfan de tată încă de mic copil, astfel că el împreună cu ceilalți 6 frați ai săi au fost îngrijiți numai de mama sa evlavioasă. La vârsta de 14 ani, Sfântul Efrem cel Nou a intrat ca monah in Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri).

Pe data de 14 septembrie 1425 (tot de ziua Sfintei Cruci, când Sfântul Efrem cel Nou împlinea 41 de ani de viață și 27 de ani de aspră nevoință călugărească), Sfântul Efrem cel Nou a fost luat în robie de către turcii care au atacat mănăstirea de pe Colina Neprihăniților, iar ceilalți călugări din obștea sa au fost decapitați.

Martiriul Sfântului Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – a durat 8 luni: a început pe data de 14 septembrie 1425 (de ziua Sfintei Cruci, care este și ziua de naștere a Sfântului Efrem cel Nou), când turcii au cotropit Mănăstirea aflată pe Colina Neprihăniților (Nea Makri – Grecia) și au ucis pe ceilalți monahi prin decapitare, iar pe Sfântul Efrem l-au luat în robie; s-a sfârșit pe data de 5 mai 1426, într-o zi de marți, la ora 9 dimineața, când Sfantul Efrem cel Nou și-a dat sufletul în mâinile Domnului, în urma chinurilor cumplite la care fusese supus (a fost spânzurat cu capul în jos, în pantece i-au înfipt un tăciune aprins și i-au sfâșiat carnea). În toată această perioadă de 8 luni de robie, turcii l-au chinuit zi de zi pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, pentru a-l determina să-și lepede credința ortodoxă și să se facă musulman.

Pătimirile suferite de Sfântul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, au fost descoperite prima dată Monahiei Macaria, apoi și altor credincioși din Grecia. Sfântul Efrem cel Nou li s-a arăat acestor oameni uneori aievea (în realitate), iar alte ori s-a arătat în vis, pentru a-i îmbărbăta și a le promite ajutorul său (pe care oamenii l-au primit neîntârziat), apoi Sfântul Efrem le-a dezvăluit o parte din chinurile cumplite pe care le-a suferit pentru că și-a păstrat credința ortodoxă. Un credincios din Atena a văzut într-o vedenie înspăimântătorul martiriu al Marelui Mucenic și Tămăduitor Efrem. Iată cum descrie acesta pătimirile Marelui Mucenic Efrem cel Nou:

“I-am văzut pe sălbaticii și turbații necredincioși coborând de pe coasta muntelui, însetați de sânge și de răzbunare împotriva monahilor creștini. Țelul lor era de a-i ucide pe călugări, după ce îi vor fi supus la chinuri cumplite. Toți strigă și își rotesc săbiile deasupra capului, dând naștere unei atmosfere pline de sălbăticie și brutalitate. Ei sosesc la mănăstire, în această mică oază cu chiliile ei albe și cu bisericuța lor: loc nevinovat și neprihănit, deschis către Dumnezeu și dăruit oamenilor, cu ușurință cotropit de cei sălbăticiți. Încep să-i supună la aspre chinuri pe monahi. Dintre toți, Sfântul Efrem este cel mai pașnic și cel mai netulburat. Acest lucru îi scoate din minți. Astfel, în vreme ce altora le taie capul cu săbiile, pe Sfânt îl pun în lanțuri pentru a-l căzni și pentru a-i înfrânge voința cea către Dumnezeu, pentru a-l sili să se lepede de credința sa. Îl închid într-o mică celulă, fără mâncare și fără apă. Îl bat zi de zi, îl chinuiesc, îl umilesc, îi cer să-și lepede credința. Zilele trec fără ca ei să dobândească ceea ce râvnesc. Sfântul rămâne nestrămutat în credința față de Dumnezeul Cel adevărat, astfel că ei decid să pună capăt vieții lui, după ce mai întâi îl chinuiseră în chip înspăimântător. Atunci îl scot pe Sfânt din mica închisoare și îl duc la copacul muceniciei sale, dudul care în aceste zile este plin de frunze, toate verzi. Îl atârnă cu capul în jos și încep să-l bată cu turbare. Îl lovesc, îl înjură, își bat joc de el, Îl iau în râs pe Dumnezeul lui:

- Unde este Dumnezeul tău ca să te ajute acum?

Sfântul nu-și pierde bărbăția.  Se roagă:

- Doamne, nu ține seama de vorbele acestor oameni, însă facă-se voia Ta.

Îi smulg barba, îl tiranizează. Puterile lui se sleiesc. Unul, cu o bucată de fier, îl lovește în cap cu turbare, în partea stângă, lângă sprânceană. Veșmintele sale sunt zdrențuite, trupul îi este aproape dezgolit, rănile fără de număr. Dar ei încă nu sunt sătui de sânge. Ar vrea să-l mai chinuiască. Atunci, unul din cei care îl martirizează ia o bucată de lemn aprins și i-l înfundă cu putere în pântece (în buric). Urletele sale sunt sfâșietoare, durerea lui nemăsurată. Ochii îi sunt sângerii. Sângele îi curge din pântece cu îmbelșugare, dar ei nici acum nu se opresc. Iau de la capăt aceleași cazne dureroase, de mai multe ori. Trupul său se zbate ca și cel al unui pește când îl scoți din apă. Toate mădularele sale sunt cuprinse de spasme. Și, curând, Sfântul nu mai are putere să vorbească. Puterile îl părăsesc, mai poate doar să se roage întru sine și să-I ceară iertare lui Dumnezeu. Din gura îi curg sânge și salivă, în același timp. Pământul de sub el s-a adăpat cu sângele său, care curge din belșug. Își pierde cunoștința. Păgânii îl socotesc mort. Cu o sabie taie frânghia care îl ține agățat în copac și trupul lui cade la pământ. Dar nebunia care îi mâna nu se oprește. Îl lovesc cu picioarele, îl bat, chiar și acum, cand îl cred mort… După câtăva vreme Sfântul își vine puțin în fire. Cu puținele puteri care i-au mai rămas, își întredeschide pleoapele. Se roagă și îi aud glasul inimii:

- Doamne, în mainile Tale încredințez duhul meu.

Degetele sale se înfing de durere în pământ și, în această clipă, sufletul său se desparte de trupul lui de Mucenic. Atunci Îngerul Domnului se pogoară din Cer. În mâini ține o pernă roșie, din catifea. Deasupra așază sufletul Sfântului și se suie spre Cer. Atunci văd Îngeri înșirați la dreapta și la stânga, alcătuind o mare cărare cerească, iar îngerul Domnului trece prin mijlocul lor, însoțindu-l pe Sfântul Efrem către Domnul.

Iar Domnul îl intâmpină, zicându-i: “Vrednic ești, Efrem, Căci pe Hristos L-ai mărturisit!”

Ceea ce s-a întamplat în continuare cu Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou a fost descoperit într-o vedenie unei călugărițe de la Sfânta Mănăstire Bunavestire din Nea Makri, Grecia. Măicuța a văzut cum un câine din mănăstirea din acele vremuri, alb cu pete negre, care trăise în vremea Sfântului, se ținea pe aproape de copacul scorburos (este vorba despre dudul de care a fost spânzurat Sfântul Efrem cel Nou, dud care există și astăzi, în jurul căruia s-a construit în zilele noastre un paraclis). Câinele era foarte nefericit și lacrimile îi curgeau din ochi. Atunci, trei țărani intrară în mănăstire; pe dată câinele începu un du-te-vino între țărani și copacul cel scorburos, lătrând. Unul din bărbați a înțeles că se întâmpla ceva. Se apropiară și văzură trupul însângerat și ciopârțit al Sfântului. Au săpat o groapă și au așezat trupul în ea. După ce ei au luat trupul Sfântului, câinele alergă la scorbură și luă o bucată din trup, căzută în urma numeroaselor chinuri la care fusese supus, și, ținând-o cu delicatețe între dinți, o puse în mormânt laolaltă cu trupul Sfântului. Apoi oamenii acoperiră mormântul și plecară.

În iunie 1971, Sfântul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – i s-a arătat în vis unei măicuțe de la Mănăstirea sa de pe Colina Neprihăniților, și i-a dezvăluit o parte din chinurile la care a fost supus de acei otomani necredincioși. Sfântul Efrem i-a spus cu glasul său blând:

- Dacă ai ști cât am pătimit, chiar și la cap…

Și i-a arătat cu mâna:

- Mi-au înfipt cuie mari și mi-au pironit capul de un copac.

Sfântul și-a făcut Semnul Sfintei Cruci și a continuat:

- Cu multe, foarte multe cuie.

Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a știut nimic despre acest Mare Mucenic, iar în data de 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelație dumnezeiască, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum și viața și patimirile sale.

  • Acatistul Sfantului Efrem cel Nou

Troparul Sfantul Efrem cel Nou

Ai strălucit ca soarele pe Colina Neprihăniţilor şi ai urcat la Domnul pe calea martiriului, dându-ţi sufletul sub loviturile necredincioşilor, Sfinte Părinte Efrem, Mare Mucenic al lui Hristos. Pentru aceasta, ai făcut ca dumnezeiescul har să se reverse neîncetat spre cei ce cu evlavie îţi strigă ţie: slavă Celui Ce ţi-a dăruit putere, slavă Celui Ce ţi-a dăruit harul tămăduirilor, slavă Celui Care dă tuturor tămăduiri prin tine.

Condac 1

Sa se bucure credinciosii si sa se veseleasca , multumindu-i Lui Dumnezeu pentru aflarea sfintelor moaste ale mult-patimitorului mucenic Efrem, prin care se revarsa multime de minuni si se arata multime de tamaduiri, si sa ii cante intr-un glas robului Sau: Bucura-te, Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Icos 1

Vazut-a stareta Macaria cereasca procesiune in care sfintele moaste erau purtate cu evlavie de oamenii pe care i-ai ajutat in multe feluri. Cine poate spune cati bolnavi au scapat de suferintele lor prin rugaciunile tale? Sau cati copii s-au izbavit de bolile care ii apasau? Sau cati oameni au biruit incercarile prin care treceau, alergand la tine? Pentru care iti cantam:
Bucura-te, ca, mult patimind pentru Hristos, ai primit cununa cea nevestejita;
Bucura-te ca, sangele tau mucenicesc a dat roada in ogorul Bisericii;
Bucura-te ca, aflarea sfintelor tale moaste a adus bucurie crestinilor;
Bucura-te ca, din icoanele tale izvoresc lacrimi si mir;
Bucura-te ca, prin aceasta, vedem ca nu te-ai departat de noi;
Bucura-te ca,s-au inaltat multe biserici si paraclise cu hramul tau;
Bucura-te, nadejde a celor inviforati de deznadejde si de necredinta;
Bucura-te ca,te-ai aratat tinerei care s-a inchinat la moastele Sfantului Ioan Rusul;
Bucura-te ca,ea a cunoscut ca sfintii impreuna lucreaza spre folosul oamenilor;
Bucura-te ca,le-ai cerut celor pe care i-ai ajutat sa nu treaca sub tacere minunile tale;
Bucura-te,cel ce ai leacuri pentru toate felurile de boli;
Bucura-te ca,vestea harismelor tale in tot pamantul s-a raspandit;
Bucura-te, Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!
Condac 2

"Iesi afara,Lazare, prietene iubit", a auzit in vis bolnava glasul tau, ca oarecand Lazar din Evanghelie glasul Mantuitorului, si, dupa ce s-a tamaduit, vazand chipul tau zugravit in icoana, te-a recunoscut cu bucurie. Si, dand marturie despre ajutorul tau, i-a indemnat pe oameni sa Ii cante lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 2

Te-ai aratat mamei copilului bolnav, zicandu-i:"Sunt Efrem.Tot timpul ma gandesc la tine".
O, de ne-am invrednici si noi de un asemenea dar ceresc... Stiind ca mare este iubirea pe care o arati celor credinciosi, indraznind sa te rugam sa porti de grija si sufletelor noastre si zicem catre tine:

Bucura-te ca,urmand Sfantului Efrem Sirul te-ai facut alauta duhovniceasca;
Bucura-te, vrednic ucenic al Mantuitorului Hristos, biruitorul mortii;
Bucura-te, propovaduitorule al credintei in inviere;
Bucura-te ca, pomenirea ta o praznuim cu mare cinste;
Bucura-te, dar facut de Dumnezeu poporului credincios;
Bucura-te ca, ai defaimat credinta agarenilor si L-ai marturisit pe Hristos;
Bucura-te ca, prin rabdarea ta, te-ai aratat mai puternic decat prigonitorii tai;
Bucura-te ca,sfintele tale moaste sunt marturie a sfinteniei tale;
Bucura-te ca, racla ta este propovaidutoare a vietii vesnice;
Bucura-te ca, ne calauzesti spre invierea duhovniceasca;
Bucura-te, sabie ascutita care taie spinii pacatelor care ne apasa;
Bucura-te, foc care arde pleava din tarina sufletelor noastre;
Bucura-te, Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!
Condac 3

Am aflat de tanara pe care ai chemat-o in chip minunat la manastirea ta, ca sa se inchine la sfintele tale moaste si sa o binecuvintezi, si stim ca ai vindecat-o de boala ei dupa ce a staruit in rugaciune catre tine. Iar noi suspinam dupa cerescul tau ajutor, sfinte, vrand sa traim si noi acoperiti de binecuvantarea ta, ca sa Ii cantam lui Dumnezeu: Aluluia!

Icos 3

Te-ai aratat in vis femeii care s-a rugat tie pentru a scapa de cancer si i-ai spus : "De acum inainte voi fi ocrotitorul tau", si ea s-a intarit in credinta. Fii de acum inainte si ocrotitorul nostru, sfinte, si ajuta-ne pe noi si pe toti crestinii, pe toti ierarhii si preotii, pe toti monahii si mirenii, pe parinti si pe copii sa cunoasca darul dat tie de la Dumnezeu, ca sa iti aduca laude ca acestea:
Bucura-te ca, L-ai iubit pe Hristos si El ti-a dat darul iubirii jertfelnice;
Bucura-te, chemare tainica a pelerinilor spre manastirea ta;
Bucura-te ca, de multe ori te-ai aratat in chip minunat celor ce aveau nevoie de ajutor;
Bucura-te ca, ne inveti sa nu cautam iubire de la oameni, ci de la Dumnezeu;
Bucura-te ca, sufletul tau este plin de iubire dumnezeiasca pentru noi;
Bucura-te ca, de la tine invatam sa lepadam voia noastra cea rea;
Bucura-te cel ce alungi dezbinarea dintre credinciosi;
Bucura-te ca, ne inveti sa pretuim iubirea pentru aproapele mai mult decat dreptatea;
Bucura-te ca, ii binecuvintezi pe cei care isi implinesc fagaduintele cucernice;
Bucura-te, mangaietorule al celor neputinciosi si neajutorati;
Bucura-te, stavila impotriva celor care vor sa faca rau;
Bucura-te ca, prin chemarea numelui tau, aratarile dracesti se risipesc;
Bucura-te, Sfinte Macarie Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac4
Femeia care iti ceruse o cruce pe care sa o poata duce a primit crucea nasterii celui de-al doilea prunc, desi vreme de opt ani pantecele ei fusese sterp. Si ea, indemnandu-i pe soti sa aduca pe lume copii si sa ii creasca spre slava lui Dumnezu, fara sa se teama de greutati, I-a cantat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 4

Sapte ani s-a rugat Domnului tanara Sofia, pentru a-i face un copil sotului ei si sufletul ei se umpluse de deznadejde, dar, rugandu-se tie ai ajutat-o. Si cand, dupa nastere, pruncul s-a imbolnavit, doctorii au spus ca va muri, insa mama a raspuns cu nadejde ca pruncul nu va pati nimic rau, caci este copilul promis de tine. Si nu ai rusinat credinta ei, ci ai rusinat stiinta doctorilor, caci pruncul s-a vindecat si mama ti-a cantat unele ca acestea:
Bucura-te, doctor trimis de Dumnezeu la capataiul celor bolnavi;
Bucura-te ca, femeia care ti-a cerut o cruce pe care sa o poata duce a mai adus pe lume un copil;
Bucura-te ca, ii ajuti pe cei casatoriti sa lepede frica de a avea copii;
Bucura-te ca, ii inveti sa caute voia lui Dumnezeu si sa se lepede de voia lor;
Bucura-te ca, pe copilul care isi unsese picioarele cu ulei de la manastirea ta l-ai ferit de moarte naprasnica;
Bucura-te ca, pe pruncul despre care doctorii au spus ca va orbi si va avea mintea tulburata l-ai insanatosit;
Bucura-te ca, vindeci nu numai trupurile, ci si mintile bolnave;
Bucura-te ca, ii faci pe doctorii neiscusiti mai priceputi decat pe doctorii cu nume mare;
Bucura-te cel ce primesti rugaciunile bolnavilor si ale doctorilor;
Bucura-te ca, ii cercetezi pe cei mistuiti de fierbinteala bolii;
Bucura-te ca, prin lucrarea ta, se biruieste randuiala firii;
Bucura-te, leac ceresc care alungi orice boala si durere;
Bucura-te, Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac 5
Mult s-au intristat parintii lui Eftimie cand copilul a inceput sa nu ii mai recunoasca, sa ii muste si sa ii loveasca si, imbolnavindu-se din ce in ce mai rau, doctorii au marturisit ca nu se pricep sa il ajute. Dar dupa ce rudele lui s-au rugat tie, te-ai aratat de trei ori in camera de spital si boala a inceput sa se stinga, pana ce copilul s-a tamaduit si toti I-au cantat lui Dumnezeu cantarea:Aliluia!

Icos 5
Cand putin-credinciosii doctori au spus ca pruncul purtat in pantece de preoteasa parintelui Mihail are mari probleme de sanatate si i-au ispitit pe parinti sa se invoiasca la pacatul prunc-uciderii, preotul a zis: "Vom fi rasplatiti daca Dumnezeu va lasa sa ducem o cruce asa de grea cum ne-a spus doctorul".Dar, pentru rugaciunea lor, i-ai ajutat si copilul s-a nascut sanatos, iar mai apoi a primit la botez numele tau si preotul ti-a adus impreuna cu preoteasa laude ca acestea:
Bucura-te, floare a raiului care inmiresmezi casele crestinilor;
Bucura-te ca, parintele Mihail a cunoscut puterea rugaciunilor tale;
Bucura-te ca, preoteasa lui a propovaduit minunile tale;
Bucura-te ca,te rogi pentru noi sa primim intarire in credinta;
Bucura-te ca,ne indrumi sa ascultam de Dumnezeu mai mult decat de doctori;
Bucura-te ca, prin rugaciunile tale copiii care erau pe patul de moarte s-au tamaduit;
Bucura-te ca, ii feresti de moarte naprasnica pe cei care ne rugam tie;
Bucura-te, liman al sufletelor ingenuncheate de suferinta;
Bucura-te cel ce stergi ochii inlacrimati ai parintilor ispititi de deznadejde;
Bucura-te cel ce alungi demonii din copiii indraciti;
Bucura-te ca, la tine cauta usurare cei chinuiti de duhurile necurate;
Bucura-te fierbinte rugator pentru neamul crestinesc;
Bucura-te Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac 6
"Nu acum, mama, alti copii, ci ingrijeste-te doar de noi", au spus intr-un glas cei 6 copii care au auzit-o pe mama lor promitandu-ti ca daca se va vindeca de boala ei va mai face un copil si ii va pune numele tau. Dar femeia, primind ajutorul cerut, nu a ascultat de cuvintele egoiste ale copiilor, ci de glasul constiintei, si si-a tinut fagaduinta, laudandu-L pe Dumnezeu si zicand: Aliluia!

Icos 6

Zece prunci murisera in pantecele femeii ce purta numele Evanghelei, unul murise dupa nastere si doar unul singur ramasese in viata si, cand femeia a zamislit din nou, doctorii i-au cerut sa renunte la prunc. Dar ea si-a pus nadejdea in Dumnezeu si in rugaciunile tale, rabdand prigonirile barbatului ei care o sfatuia sa se impovareze cu pacatul prunc-uciderii. Rabdarea i-a fost incununata si a adus pe lume o fetita, pentru care minune te laudam zicand:
Bucura-te ca, biruind ispitele, femeia a adus pruncul pe lume;
Bucura-te cel ce ajuti mamele in vremea sarcinii si in vremea nasterii;
Bucura-te ca, feresti mamele credincioase de pacatul prunc-uciderii;
Bucura-te ca, ocrotite de tine, ele Il asculta pe Dumnezeu si nu pe doctorii cu inimile impietrite;
Bucura-te ca, dai putere mamelor sa stea impotriva sotilor necredinciosi;
Bucura-te cel ce ai dezlegat pantecele cele neroditoare;
Bucura-te ca, ai vindecat trupurile bolnave ale femeilor care nu mai puteau avea copii;
Bucura-te ca, pe femeile care nu vor sa faca copii le intorci la pocainta;
Bucura-te vazand multimea de copii care au venit pe lume paziti de tine;
Bucura-te ca, doctorii au ramas fara glas vazand ca ai aratat cu putinta cele cu neputinta;
Bucura-te ca, ai ascultat rugaciunile copiilor care nu voiau sa fie singuri la parinti;
Bucura-te ca, pe pruncii carora parintii au vrut sa le puna numele tau ii ocrotesti;
Bucura-te Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac 7
Mult s-a rugat lui Dumnezeu Atena pentru mama ei muribunda si aceasta te-a vazut fagaduindu-i ca se va vindeca. "Este o adevarata inviere din morti", a spus directorul spitalului, si, pentru ca femeii ii aparusera plamani noi si sanatosi, cu totii I-au cantat lui Dumnezeu cu credinta:Aliluia!

Icos 7
Te-ai aratat in vis fetitei Ecaterina, stand langa ea atunci cand tatal ei ti se ruga, facand matanii. Si ea a priceput cat de mare este folosul copiilor care sunt ocrotiti de rugaciunile parintilor lor. Iar noi, rugandu-te sa ai grija de toti copiii care fac parte din Biserica lui Hristos, te laudam asa:
Bucura-te reazem al copiilor pentru rugaciunile parintilor lor;
Bucura-te ca, ai urmat Sfantului Stelian in grija aratata copiilor;
Bucura-te, glas care indemni tinerii sa mearga pe calea Bisericii;
Bucura-te ca, te-ai aratat tanarului care voia sa se sinucida;
Bucura-te ca, l-ai ajutat sa inteleaga cat de mare era povara pacatelor lui;
Bucura-te ca, ducandu-l la casa sa, l-ai trezit din betia pacatelor;
Bucura-te ca, ajutat de tine, a lasat patima bauturii si lanturile drogurilor;
Bucura-te inger pazitor care aduci linistea in sufletele tulburate;
Bucura-te ca, prin aratarea ta, ai salvat viata tinerei femei care voia sa isi puna capat zilelor;
Bucura-te ca, ii ajuti pe tineri sa isi gaseasca un rost in viata;
Bucura-te ca, gonesti lenevia cea ucigatoare de suflet;
Bucura-te ca, pentru rugaciunile copiilor credinciosi, ii ocrotesti pe parintii lor;
Bucura-te Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac 8
"Cel mai de pret ajutor pentru copil este Sfanta Impartasanie", i-a spus femeii al carui prunc venise pe lume prin mijlocirea sa. Trezeste, sfinte, ravna in toti parintii credinciosi ca sa ii creasca pe copii aproape de biserica, pentru a primi Sfintele Taine nu spre osanda, ci spre viata vesnica, si ca sa inalte impreuna cu ei lui Dumnezeu cantarea:
Aliluia!

Icos 8
Venind o fetita noua la orfelinatul aflat in grija manastirii tale, s-a mirat vazand cum ceilalti copii se pregateau de spovedanie, scriindu-si greselile pe hartie pentru a nu uita sa le marturiseasca. Insa mirarea ei s-a stins cand i-ai aparut in vis si i-ai cerut sa mearga si ea la spovedanie, pentru care lucru iti cantam asa:
Bucura-te ca, ascultand povata ta, fata a inceput sa se spovedeasca;
Bucura-te ca, ea a devenit marturisitoare a minunilor tale;
Bucura-te ca, pe multi i-ai indreptat spre scaunul de spovedanie;
Bucura-te ca, si de la copii primesti laude aduse din prinosul inimii;
Bucura-te pecete a sfinteniei pusa pe inimile celor care se roaga tie;
Bucura-te ca, ii inveti pe copii sa se pregateasca sa primeasca Sfanta Impartasanie;
Bucura-te dascal al rugaciunii pentru cei care te cinstesc;
Bucura-te ca, prin rugaciunile tale, copiii devin mici apostoli ai dreptei credinte;
Bucura-te rugatorule pentru tinerii neascultatori si putin credinciosi;
Bucura-te ca, pe tineri ii aduci la intelepciunea celor batrani;
Bucura-te cel ce ii inveti pe parinti sa isi creasca fiii aproape de Biserica;
Bucura-te comoara de mult pret ascunsa in vistieria inimilor noastre;
Bucura-te Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac 9
Tinerei care se rugase tie sa poata intemeia o familie i-ai spus in vis:"Te voi ajuta sa fii alaturi de cel pe care il vrei". Si cuvantul tau s-a adeverit, caci tanarul la care tinea a cerut-o si a luat-o de sotie. Ajuta-i, sfinte, pe toti tinerii care vor sa porneasca pe calea familiei sa faca alegerea cea mai buna, pentru ca nunta lor sa fie binecuvantata de Dumnezeu si in toate zilele vietii lor sa Ii cante:Aliluia!

Icos 9
Fiind alungata de sotul ei si de parintii nemilostivi, mult a lacrimat Maria, necajindu-se ca fiul ei creste departe de tatal sau Dar, dupa ce ea s-a rugat sa ii ajuti, a doua zi sotul si-a inteles greseala si a rugat-o sa se intoarca acasa. Vazand grabnicul tau ajutor, ne rugam tie sa alungi dezbinarea si tulburarea din toate familiile crestine, indemnandu-i pe toti sa te laude impreuna cu noi;
Bucura-te ca, aduci pacea in casele in care diavolul a adus dezbinare;
Bucura-te ca, ii intorci la familiile lor pe cei pe care patimile i-au robit;
Bucura-te ca, inmoi inimile impietrite si ii intorci tulburarea in liniste;
Bucura-te aflatorule al lucrurilor pierdute;
Bucura-te ca, celor nedreptatiti le-ai vadit dreptatea in fata judecatorilor;
Bucura-te ca, ridici ocara celor defaimati pe nedrept;
Bucura-te ca, pe oamenii care nu aveau unde sa munceasca i-ai indrumat cu folos;
Bucura-te odihna a celor istoviti din pricina lucrului peste masura;
Bucura-te cel ce ne inveti dreapta socoteala;
Bucura-te cel ce te-ai aratat printre musafirii din casa crestinului credincios;
Bucura-te pridvor pentru cei ce stau departe de lumina Sfantului Botez;
Bucura-te Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac 10
Mult s-a ostenit sa lucreze spre slava lui Dumnezeu iconarul carturar Fotie, in casa caruia s-a zugravit prima ta icoana, sfinte. Si, fiind incununat pentru ca si-a inmultit talantii, la sfarsitul vietii sale i-ai luat sufletul la cer, pe care lucru vazandu-l, evlavioasa lui sotie I-a cantat lui Dumnezu:Aliluia!

Icos 10
"Asculta, copila mea, o voi lua cu mine pe mama ta, dar nu te teme. Este voia lui Dumnezeu si uite ce loc minunat i-am pregatit", i-ai spus Anulei, aratandu-i frumusetile raiului. "Nu te lasa prada durerii, caci eu voi fi mereu alaturi de tine si te voi ocroti", a auzit ea fagaduinta ta, si sufletul ei s-a linistit. Iar noi te rugam sa fii aproape de toti copiii orfani si zicem catre tine unele ca acestea:
Bucura-te ca, nu lasi pe nimeni fara ajutor in vremea necazurilor;
Bucura-te ca, pe copiii orfani ii sprijini;
Bucura-te ca,ii ajuti sa aleaga binele si sa se fereasca de pacat;
Bucura-te daruitorule al celor de trebuinta;
Bucura-te chivernisitorule al celor de folos;
Bucura-te pazitorule al curatiei tinerlor;
Bucura-te parinte, icoana a virtutilor zugravita in sufletele noastre;
Bucura-te ca, ai defaimat imbuibarea si ai laudat infranarea;
Bucura-te ca, alungi frica mortii de la cei care se roaga tie;
Bucura-te ca, pe crestini ii pregatesti pentru intalnirea cu Dreptul Judecator;
Bucura-te ca, in ceasul mortii vii langa cei care ti-au cerut sa le fii ocrotitor;
Bucura-te ca, pastram in sufletele noastre cuvintele si minunile tale;
Bucura-te Sfinte mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac 11

"Imi era cu neputinta sa ma intalnesc cu sufletul ei pangarit", ai spus despre femeia care voia sa primeasca ajutorul tau fara a se lepade de faradelegile ei si de diavolul pe care il slujea prin pacate. Si, izgonindu-l pe diavol, ai indepartat-o de la tine pe femeie, ca nu voia sa isi curateasca sufletul prin pocainta si sa Ii cante lui Dumnezeu :Aliluia!

Icos 11

O femeie vindecata de tine a visat ca voia sa se inchine sfintelor tale moaste, dar diavolul i-a stat impotriva, spunandu-i ca e pacatoasa. "Tocmai pentru ca sunt pacatoasa voi merge sa ma inchin Sfantului Efrem, chiar daca ar trebui sa mor", a spus ea, vrand sa isi traiasca viata acoperita de ajutorul tau. Pentru care noi, luand pilda din ravna ei, ne rugam asa:
Bucura-te ca, prin rugaciunile tale, sporeste ravna noastra pentru sfintenie;
Bucura-te ca, pacatosilor care se pocaiesc le dai ceea ce le este de folos;
Bucura-te ca, pe pacatosii care nu leapada pacatele ii mustri cu asprime;
Bucura-te veghetor al celor care vor sa se inchine la sfintele tale moaste;
Bucura-te jertfa bineprimita de Dumnezeu in altarul ceresc;
Bucura-te risipitorule al uneltirilor celor viclene;
Bucura-te ca, pe carturarii cei iubitori de slava ii rusinezi;
Bucura-te cel ce nu primesti laudele celor fatarnici;
Bucura-te ca, stai impotriva diavolilor care ne impiedica sa facem faptele credintei;
Bucura-te ca, ii indepartezi cu sabia rugaciunii de la cei ce se roaga tie;
Bucura-te dusman al mandriei, al lacomiei si al minciunii;
Bucura-te pilda de rabdare, de credinta si de nevointa;
Bucura-te Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac 12
"Merita sa suferim si noi putin din iubire pentru Hristos", i-ai spus maicii care se lupta cu o ispita si i-ai aratat semnele patimirii tale mucenicesti. Si noi avem nevoie de intarirea ta, sfinte, ca valurile acestei vieti s-au ridicat asupra noastra si suntem apasati de deznadejde.Ajuta-ne sa trecem de incercarile care ne impovareaza, ca sa Ii putem canta lui Dumnezu :Aliluia!

Icos 12
"Cum m-ai chemat, am sosit!", i-ai spus femeii care te rugase sa ii tamaduiesti fiul, si i-ai plinit cererea. Si noi te chemam, sfinte, ajuta-ne, nu ne lasa, ajuta-ne, ca mare nevoie avem de ajutorul tau, robule al lui Dumnezu, si pentru aceasta te laudam asa:
Bucura-te aparatorule al predaniilor Sfintilor parinti;
Bucura-te ca, faptele tale ne-au invatat mai mult decat cuvintele;
Bucura-te ca, episcopul care se indoia de sfintenia ta si-a inteles greseala;
Bucura-te piatra de poticnire pentru clericii nevrednici;
Bucura-te ca, ii povatuiesti sa lepede pacatele si sa mearga pe calea sfinteniei;
Bucura-te ca, la vreme de necaz, vii degraba in ajutorul nostru;
Bucura-te ca, ii feresti de hoti si de talharii vazuti si nevazuti pe cei ce duc crucea nevointelor;
Bucura-te ca, cel care a furat o parte din sfintele tale moaste a adus-o inapoi la manastire;
Bucura-te mustratorule al crestinilor iubitori de pacat;
Bucura-te impreuna calatorule cu pelerinii evlaviosi;
Bucura-te ca, rabdand chinurile prigonitorilor, ne-ai invatat sa nu ne temem de suferinta;
Bucura-te ca, ii rasplatesti pe cei care se ostenesc sa ajunga la sfintele tale moaste;
Bucura-te Sfinte Mare mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac 13
O, mult patimitorule si mare mucenice Efrem, cel ce te-ai aratat in chip minunat si ai dat marturie despre iubirea pe care o ai fata de noi, cei nemultumitori, care ne rugam sa facem voia lui Dumnezeu, dar traim dupa voia noastra cea patimasa, arata si acum ajutorul tau tuturor celor care te cheama in rugaciune si tuturor celor pentru care ne rugam tie, ca, punand inceput bun mantuirii, sa Ii multumim Dumnezeului celui in Treime laudat, cantand:Aliluia! (de trei ori)

Icos 1

Vazut-a stareta Macaria cereasca procesiune in care sfintele moaste erau purtate cu evlavie de oamenii pe care i-ai ajutat in multe feluri. Cine poate spune cati bolnavi au scapat de suferintele lor prin rugaciunile tale? Sau cati copii s-au izbavit de bolile care ii apasau? Sau cati oameni au biruit incercarile prin care treceau, alergand la tine? Pentru care iti cantam:
Bucura-te, ca, mult patimind pentru Hristos, ai primit cununa cea nevestejita;
Bucura-te ca, sangele tau mucenicesc a dat roada in ogorul Bisericii;
Bucura-te ca, aflarea sfintelor tale moaste a adus bucurie crestinilor;
Bucura-te ca, din icoanele tale izvoresc lacrimi si mir;
Bucura-te ca, prin aceasta, vedem ca nu te-ai departat de noi;
Bucura-te ca,s-au inaltat multe biserici si paraclise cu hramul tau;
Bucura-te, nadejde a celor inviforati de deznadejde si de necredinta;
Bucura-te ca,te-ai aratat tinerei care s-a inchinat la moastele Sfantului Ioan Rusul;
Bucura-te ca,ea a cunoscut ca sfintii impreuna lucreaza spre folosul oamenilor;
Bucura-te ca,le-ai cerut celor pe care i-ai ajutat sa nu treaca sub tacere minunile tale;
Bucura-te,cel ce ai leacuri pentru toate felurile de boli;
Bucura-te ca,vestea harismelor tale in tot pamantul s-a raspandit;
Bucura-te, Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Condac1

Sa se bucure credinciosii si sa se veseleasca , multumindu-i Lui Dumnezeu pentru aflarea sfintelor moaste ale mult-patimitorului mucenic Efrem, prin care se revarsa multime de minuni si se arata multime de tamaduiri, si sa ii cante intr-un glas robului Sau: Bucura-te, Sfinte Mare Mucenice Efrem, noule facator de minuni!

Rugaciune catre Sfantul Efrem cel Nou

Sfinte Mare Mucenice Efrem, asculta rugaciunea mea, a pacatosului, si vino in ajutorul meu. Am aflat de minunile tale, am aflat de darurile pe care le-ai primit de la Dumnezeu pentru jertfelnicia ta. Si vazand cum atata multime de oameni a fost ajutata de tine, indraznesc sa nadajduiesc si eu, crezand ca nu vei trece cu vederea cererea mea.

De nenumarate ori te-ai aratat in vedenii si in vise, spunand credinciosilor ca vor primi cele cerute in rugaciune. Eu nu sunt vrednic de o astfel de mangaiere, pentru ca pacatele mele sunt multe si credinta mea este putina. Dar cred ca iubirea ta covarseste rautatile mele si nadajduiesc ca prin mijlocirea ta voi pune inceput bun mantuirii mele.

Roaga-te lui Dumnezeu pentru mine, sfinte, sa caut cele de folos mantuirii. Trupul meu este slabanogit de pacate si sufletul meu este molesit din pricina patimilor. Iubitor de pacate sunt si la faptele cele bune ma lenevesc. Cere-I lui Dumnezeu sa imi sporeasca credinta, sa imi daruiasca smerenie, rabdare, ravna in razboiul duhovnicesc.

Sfarsitul tau mucenicesc ma indeamna sa lepad desfatarile trecatoare ale acestei lumi.

Chinurile tale ma indeamna sa ridic si eu crucea ascultarii de Dumnezeu. Invata-ma, sfinte, sa traiesc nu dupa voia mea, ci dupa voia dumnezeiasca, sa nu caut cele ale mele si sa ma izbavesc de tirania pacatelor care ma apasa. Goneste de la mine toata ispita diavoleasca. Prea mult am pacatuit, prea mult am izgonit de la mine harul dumnezeiesc. Acum a sosit ceasul mantuirii mele, sfinte. Domnul bate la usa inimii mele si vreau sa Ii deschid. Ajuta-ma, sfinte, ca sunt neputincios. Roaga-te pentru mine pana la ultima suflare a vietii mele.

Si roaga-te pentru tot poporul crestinesc, pentru toti ierarhii, preotii, monahii si credinciosii. Roaga-te pentru duhovnicul meu si pentru toate rudeniile mele dupa trup si dupa duh. Inmulteste rugaciunile pe care le faci pentru noi, ca si noi sa cadem la rugaciune, multumindu-ti din prea plinul inimii. Ca impreuna cu tine sa Il slavim pe Dumnezeul cel in Treime laudat, in vecii vecilor. Amin.

  • Viata Sfântului Luca al Crimeei, Arhiepiscopul Simferopolului

Pe 11 iunie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei şi Simferopolului, om de ştiinţă valoros şi vestit, profesor de chirurgie, apreciat în lumea medicală pentru descoperirile sale, dar şi un mare propovăduitor şi pătimitor pentru dreapta credinţă în vremea stăpânirii bolşevice din Rusia.

Sfântul Ierarh Luca s-a născut în familia lui Felix Voino-Iaseneţki, în Kesţ, Crimeea răsăriteană, pe 27 aprilie 1877, şi a primit din botez numele Valentin. Credinţa sa a fost înrâurită de apropierea Lavrei Peşterilor (familia se mutase în Kiev), precum şi de o Sfântă Scriptură, primită cu prilejul absolvirii liceului. Avea un mare talent artistic, precum şi dorinţa de a şi-l cultiva, însă asupra acestuia a predominat dorinţa sa de a-i ajuta pe ţăranii săraci din jur, aşa că s-a înscris la cursurile şcolii medicale din Kiev, pe care a absolvit-o în 1903.

În 1904, războiul ruso-japonez l-a adus pe Valentin în Orientul Îndepărtat ca şi chirurg. Acolo îşi va întâlni viitoarea soţie, Anna Vasilievna Lanskaia. S-au căsătorit şi au avut patru copii. În acest răstimp, Valentin s-a specializat în operaţiile chirurgicale oftalmologice, împreună cu anestezia locală şi tratarea infecţiilor piogenice (care au devenit mai târziu pentru el un subiect de studiu). Valentin avea şi o credinţă uriaşă pentru acele vremuri grele – familia sa găzduia lunar o maică de la mănăstirea Fiodorovski, şi mergea regulat la biserică. El refuza să opereze fără să se roage mai înainte în faţa unei icoane a Maicii Domnului din sala de operaţie, şi apoi să-l însemneze pe pacient cu iodină, în semnul crucii. La un moment dat, oficialităţile comuniste au dat jos icoana; atunci, Valentin a refuzat să mai opereze până ce icoana nu va fi aşezată la locul ei. După puţină vreme, soţia unui oficial al Partidului a avut nevoie de operaţie, şi l-a cerut în mod anume pe Valentin. El însă s-a ţinut neclintit de hotărârea sa. Atunci, autorităţile s-a supus cererii sale, au aşezat la loc icoana, iar el a intrat în sala de operaţie.

Soţia lui Valentin s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi a murit prematur. Deşi Valentin şi-a plâns mult soţia, a izbutit totuşi să vadă mâna Domnului ce-l călăuzea chiar şi-n aceste clipe grele – Dumnezeu i-a trimis o infirmieră care să-l ajute cu creşterea copiilor, şi l-a chemat la preoţie. Făcând ascultare de Arhiepiscopul Innochentie, Valentin a răspuns degrabă acestei dumnezeieşti chemări, fiind hirotonit diacon pe 26 ianuarie şi preot pe 2 februarie 1921. Apoi, fiindcă în acele vremuri de prigoană Biserica ducea lipsă de păstori, părintele Valentin s-a supus chemării norodului şi a intrat în monahism (a luat numele Luca, după Sfântul Evanghelist pe care-l urma în lucrarea apostolească şi de tămăduitor al trupurilor şi sufletelor), fiind hirotonit episcop.

Era o perioadă foarte grea pentru Biserica Rusă, care era atacată şi de-a dreapta, de zeloţi şi fanatici, precum şi de-a stânga, de guvernarea atee şi „biserica vie” pe care o odrăslise. Din pricina mărturisirii credinţei sale, în ciuda uriaşelor sale realizări medicale şi ştiinţifice, Sfântul Luca a fost aruncat în temniţe, chinuit şi surghiunit vreme de 11 ani, prin Siberia şi alte locuri cumplite.

Virtuţile, luptele şi realizările Sfântului Luca sunt copleşitoare. Acest arhiereu plin de har a izbutit să redeschidă multe biserici închise de comunişti, a dat naştere unor lucrări teologice de mare profunzime, i-a întărit pe credincioşi şi a adus pe mulţi alţii la Ortodoxie. Pe lângă toate acestea, dragostea, iscusinţa şi dăruirea sa pentru pacienţi au salvat mii de vieţi (îndeosebi ale soldaţilor răniţi în război), iar tehnicile sale medicale au câştigat multe premii ştiinţifice, fiind preţuite de colegii săi chirurgi decenii la rând. După o viaţă de realizări medicale şi lupte duhovniceşti în mărturisirea dreptei credinţe, Sfântul Luca a trecut la Domnul pe când se afla în scaunul de Arhiepiscop al Simferopolului, pe 11 iunie 1961.

  • Acatistul Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului

Troparul Sfântului Luca Doctorul, glasul al 5-lea:

Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor.

Condacul 1

Veniţi, iubitorilor de sfinţi, cu căldură să-l lăudăm pe păstorul cel de Dumnezeu luminat al Simferopolului şi doctorul preaales; că, în Rusia vieţuind ca un înger, numele cel dumnezeiesc al lui Hristos a mărturisit; pentru care strigăm: Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Icosul 1

Înger te-ai arătat, părinte, în vremurile din urmă, între oamenii necăjiţi: că viaţă îndumnezeită ducând pe pământ, Sfinte Ierarhe Luca, dreptar te-ai făcut cu adevărat clerului şi mirenilor, pentru care strigăm ţie unele ca acestea:
   Bucură-te, cel cu care se laudă toată Rusia;
   Bucură-te, vas al cucerniciei;
   Bucură-te, dreptar al păstoririi oamenilor;
   Bucură-te, că pe Hristos bărbăteşte L-ai mărturisit;
   Bucură-te, că vindeci neputinţele muritorilor;
   Bucură-te, că legiuita căsnicie ai iubit;
   Bucură-te, că odraslele ţi le-ai luminat;
   Bucură-te, laudă sfinţită a credincioşilor;
   Bucură-te, podoaba cinstiţilor episcopi;
   Bucură-te, carte a cereştilor obiceiuri;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 2-lea

Moaştele sfinţilor din Kiev văzând, desfătările lumeşti ai urât, şi către stadia credinţei îndreptându-te, Sfinte Luca, neabătut, cu bucurie strigai, prealăudate, cântarea îngerească: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Amândouă cunoaşterile având, pe cea lumească şi pe cea dumnezeiască, întunericul celor fără de Dumnezeu l-ai risipit, şi cu meşteşugul doctorilor îndeletnicindu-te, Sfinte Luca, cu ajutorul harului în nenumărate rânduri ai vindecat neputinţele muritorilor, drept care strigăm ţie unele ca acestea:
   Bucură-te, scularea celor ce pătimesc;
   Bucură-te, îmbărbătarea celor ce se tânguiesc;
   Bucură-te, încetarea durerilor anevoie de vindecat;
   Bucură-te, ridicarea oamenilor bolnavi;
   Bucură-te, întărirea neclintită a celor cu frică de Dumnezeu;
   Bucură-te, turn neclătinat al binecredincioşilor creştini;
   Bucură-te, al doctorilor călăuzitor;
   Bucură-te, cel ce înaripezi inimile celor nedreptăţiţi;
   Bucură-te, cel ce rosteşti cuvintele înţelepciunii;
   Bucură-te, cel ce închizi gurile celor fără de Dumnezeu;
   Bucură-te, lăudător al Maicii Domnului;
   Bucură-te, cel ce îi dobori pe vrăjmaşii ei;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 3-lea

Slava celor trecătoare şi nestatornice urând, ai îndrăgit nectarul înţelepciunii şi ca o albină iubitoare de osteneală ai cules, Sfinte Părinte Luca, mierea cunoştinţei dumnezeieşti, preacinstite, lui Hristos Domnului tău cântând: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Dumnezeiască râvnă câştigând în sinea-ţi, cele mai bune ai voit să cunoşti: că pe Hristos îndrăgindu-L din toată inima, Sfinte Luca de Dumnezeu cinstite, har de sus ai primit, care îi insuflă pe toţi să strige ţie:
   Bucură-te, prietenul adevărului;
   Bucură-te, sfeşnicul cunoştinţei dumnezeieşti;
   Bucură-te, dreptarul cel întocmai al ştiinţei tămăduirii;
   Bucură-te, următor al doctorilor fără de arginţi;
   Bucură-te, viţă cu multă roadă a viei lui Hristos;
   Bucură-te, carte cu multe foi a înţelepciunii;
   Bucură-te, că străluceşti ca o nouă stea;
   Bucură-te, că vas al harului eşti;
   Bucură-te, îndreptător preacinstit al celor căsătoriţi;
   Bucură-te, vas al uşurării celor bolnavi;
   Bucură-te, întăritor al celor pe nedrept învinuiţi;
   Bucură-te, cădere a potrivnicilor lui Dumnezeu;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 4-lea

Cu dumnezeiască râvnă haina preoţiei ai îmbrăcat ca un înger, Sfinte Luca, şi în mijlocul unui neam stricat ai lucrat, de Dumnezeu înţelepţite, poruncile Domnului tău, îndemnându-i pe cei dimpreună cu tine să cânte pururea cântarea: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Auzit-ai glasul Domnului poruncind să ne ducem crucea cu bucurie: pentru aceasta toate necazurile, temniţele şi chinurile le-ai răbdat, Sfinte Luca, întărind turma ta, care îţi cântă ţie cu veselie:
   Bucură-te, urmaş al Apostolilor;
   Bucură-te, slujitor al suferinzilor;
   Bucură-te, chirurg al bolilor trupului;
   Bucură-te, tămăduitor al bolilor duhului;
   Bucură-te, dimineaţă prealuminată a vieţii slobode;
   Bucură-te, certare neînduplecată a nedumnezeirii cumplite;
   Bucură-te, că fără teamă necazurile ai îndurat;
   Bucură-te, că te-ai depărtat cu bună îndrăznire de răutate;
   Bucură-te, podoabă a poporului Rusiei;
   Bucură-te, cel ce-i baţi pe amarii demoni;
   Bucură-te, cel ce îi cutremuri pe făcătorii de rele;
   Bucură-te, spaima multor nelegiuiţi;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 5-lea

Nesuferind să fie scoasă icoana Născătoarei de Dumnezeu, ocară ai primit de la cei fără de Dumnezeu: că ai vrut să ai, Sfinte Luca, ajutătoare în meşteşugul tău puterea ei cea curată şi lui Hristos I-ai cântat, înţelepte, laudă: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Ierarh al Domnului te-ai arătat, cu dumnezeiască chemare, ca să paşti cetele credincioşilor, şi la tunderea în monahism numele Sfântului Apostol Luca în chip minunat ai luat, pentru care, veselindu-ne, strigăm ţie din inimă:
   Bucură-te, veselia episcopilor;
   Bucură-te, cinstea monahilor;
   Bucură-te, pildă pentru cei feciorelnici;
   Bucură-te, întărire a celor căsătoriţi;
   Bucură-te, că ai îmbrăcat haina sfântă;
   Bucură-te, că împotrivirile casnicilor tăi nu le-ai luat în seamă;
   Bucură-te, cel ce ai săvârşit Jertfa înfricoşătoare;
   Bucură-te, cel ce ai dorit Împărăţia cerurilor;
   Bucură-te, turn înalt al credincioşilor din Taşkent;
   Bucură-te, fulger care loveşti nebunia necredincioşilor;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 6-lea

Ca un leu de puternic, uneltirile necredincioşilor desăvârşit le-ai surpat, preafericite, şi în trupul tău, ca un rob al lui Dumnezeu, ai purtat rănile lui Hristos şi ai plinit lipsurile necazurilor Lui, strigând: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Neabătut te-ai luptat să păzeşti Biserica nestricată de vătămarea fraţilor mincinoşi; că tu, ca un episcop al lui Hristos, schismele clericilor le-ai înlăturat. Pentru aceasta ortodocşii te cinstesc, Sfinte, strigând:
   Bucură-te, limbă a adevărului;
   Bucură-te, stricare a necredinţei;
   Bucură-te, a clericilor fără de rânduială mustrare;
   Bucură-te, îndreptător al sfinţitei preoţimi;
   Bucură-te, că înlături fără cruţare necurăţia eresurilor;
   Bucură-te, că grabnic ai dat în vileag schisma cea urâtă de Dumnezeu;
   Bucură-te, gură a acribiei dogmelor;
   Bucură-te, băutură preadulce a iconomiei;
   Bucură-te, că prin tine au fost biruiţi demonii;
   Bucură-te, că de tine s-au veselit îngerii;
   Bucură-te, luminător al întregii Biserici;
   Bucură-te, izbăvitor al Rusiei din rătăcire;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 7-lea

Singur rămânând în surghiunuri, Sfinte, înălţai lui Hristos cântare şi sămânţa vieţii, părinte, ca un înţelept plugar aruncai în suflete, iar secerând belşug de spice, strigai: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Ca pe un nou ierarh şi doctor dumnezeiesc, vistierie a harului lui Hristos, mărturisitor al dogmelor şi păstor al Crimeei prealăudat, te cinstim cu toţii, Sfinte Luca, strigând întru veselie:
   Bucură-te, călăuzitor al Taşkentului;
   Bucură-te, hrănitor al celor flămânzi;
   Bucură-te, că prin tine a primit sfinţire Siberia;
   Bucură-te, că prin tine bărbaţii închişi au primit izbăvire;
   Bucură-te, că prin multe locuri ale Rusiei ai pribegit;
   Bucură-te, că în lanţuri, ca un răufăcător, multe ai pătimit;
   Bucură-te, că de tine s-au înspăimântat cugetătorii de rele trimişi în taină;
   Bucură-te, dumnezeiască linişte a celor osândiţi împreună cu tine;
   Bucură-te, că prin tine şi-au căpătat vederea cei orbi;
   Bucură-te, că prin tine au fost păziţi pruncii;
   Bucură-te, lauda preoţilor cinstiţi;
   Bucură-te, cutremur al celor nelegiuiţi;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 8-lea

Ca un străin între străini ai fost socotit, părinte, viaţă străină petrecând; căci, ca un venetic mutându-te dintr-o cetate a Rusiei în alta, fericite, numele cel mare al lui Hristos l-ai propovăduit cu tărie, strigând: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Socotit-ai sfânta credinţă a lui Hristos, părinte, bogăţie mai presus de toate bogăţiile şi ca pe un mărgăritar ai arătat-o credincioşilor, sfinte. Pentru aceasta cu dragoste cântăm ţie cântare de mulţumire:
   Bucură-te, arhiereu fără de arginţi;
   Bucură-te, împreună-cetăţean al cetelor de sus;
   Bucură-te, tovarăş bun în surghiunul amar;
   Bucură-te, priceput doctor al bolilor de ochi;
   Bucură-te, că i-ai alungat pe ispititorii cei nevăzuţi;
   Bucură-te, vindecarea orbilor;
   Bucură-te, că necredincioşii nu te puteau suferi;
   Bucură-te, îndreptătorul preotului Martin;
   Bucură-te, că ai adus la credinţă ţinuturile din miazănoapte;
   Bucură-te, laudă a răbdării întru credinţă;
   Bucură-te, cântare de bucurie întru necazuri;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 9-lea

Toată cetatea Turuhanskului s-a ridicat pentru tine, de Dumnezeu purtătorule, şi te-a cerut; că, aflând de mulţimea faptelor bune şi a vindecărilor săvârşite de tine, Îl slăveau pe Domnul, Cel ce te-a proslăvit pe tine, strigând: Aliluia!

Icosul al 9-lea

Cuvinte ale cunoştinţei de Dumnezeu, învăţături ale bunei credinţe şi dogme ortodoxe vărsa gura ta, părinte, şi curgerea neştiinţei, Sfinte Luca, o ai oprit, luminându-i pe cei dimpreună cu tine, care strigă unele ca acestea:
   Bucură-te, luminătorul celor învăţaţi;
   Bucură-te, nimicitorul vrăjmaşilor întunecaţi;
   Bucură-te, veselia celor ajutaţi de tine;
   Bucură-te, mângâierea slujitorilor lui Hristos;
   Bucură-te, pom cu roade multe şi frumoase;
   Bucură-te, floarea preabineînmiresmată a sfinţilor lui Dumnezeu;
   Bucură-te, că peste puterile vrăjmaşe călcat-ai cu îndrăzneală;
   Bucură-te, că pe cugetătorii de rele în vileag i-ai dat fără teamă;
   Bucură-te, semn de biruinţă al învăţăturii dumnezeieşti;
   Bucură-te, că prin tine află odihnă cei suferinzi;
   Bucură-te, că în surghiun cu bucurie te-ai nevoit;
   Bucură-te, că ai împodobit lăcaşurile sfinte;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 10-lea

Cugetare sănătoasă având, cu bucurie ai suferit tânguirile trupului, Sfinte Ierarhe. Că în focul multor ispite ca aurul te-ai luminat, Sfinte Luca slăvite, şi cu adevărat pildă te-ai făcut nouă, celor care strigăm: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Îngrădit fiind cu lucrările lui Hristos cele sfinte, nebunia necredincioşilor cea de multe feluri o ai surpat, Sfinte Luca slăvite, şi pe culmile harului ai suit, minunate lucruri săvârşind pentru poporul ce-ţi cântă ţie:
   Bucură-te, că ai fost legat pentru Domnul;
   Bucură-te, propovăduitorule al mântuirii;
   Bucură-te, că ai îmbrăcat haina celor întemniţaţi;
   Bucură-te, că în cumplitele închisori ai sălăşluit;
   Bucură-te, că ai risipit uneltirile zbirilor;
   Bucură-te, că ai nimicit cursele demonilor;
   Bucură-te, că pe necredincioşi i-ai întors spre cele mai bune;
   Bucură-te, că i-ai însufleţit pe cei osândiţi împreună cu tine;
   Bucură-te, al rasei fierbinte apărător;
   Bucură-te, al multor minuni mijlocitor;
   Bucură-te, iubitor al rugăciunii către Hristos;
   Bucură-te, al semnelor rele nimicitor;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 11-lea

Către cele de sus înălţându-ţi ochii, mintea şi inima, Sfinte Ierarhe, iar dimpreună cu ele şi mâinile, mila lui Hristos căutai în rătăcirile din surghiun, fericite, strigând: Aliluia!

Icosul al 11-lea

Foc ce a luminat cu razele sale cetatea Simferopolului şi toate ţinuturile din jur te-ai arătat la bătrâneţe, Sfinte Luca, şi ai sfinţit poporul de Dumnezeu iubitor, cel ce a rămas nestrămutat în credinţă şi aduce ţie laude ca acestea:
   Bucură-te, dreptar al purtătorilor de rasă;
   Bucură-te, că ai fost de un obicei cu Apostolii;
   Bucură-te, părtaş al tainelor lui Hristos;
   Bucură-te, că i-ai certat pe clericii nesupuşi;
   Bucură-te, pildă însufleţită a cinului sfinţit;
   Bucură-te, icoană preaaleasă a episcopilor binecinstitori;
   Bucură-te, că de săraci ca un iubitor de oameni ţi-ai amintit;
   Bucură-te, că pe credincioşi i-ai învăţat cele plăcute lui Dumnezeu;
   Bucură-te, că eşti vrednic de bune laude;
   Bucură-te, că mijloceşti noi semne;
   Bucură-te, pildă de arhipăstor bun;
   Bucură-te, păstor al poporului iubitor de Hristos;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 12-lea

Har de sus având, la bătrâneţe ai fost luat de pe pământ la cele de sus şi alergarea bine ai săvârşit-o, cu cetele puterilor înţelegătoare fiind, slăvite Luca, socotit şi dimpreună cu acestea cântând: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Laudă cântând ţie, cu credinţă ne închinăm sfintelor tale moaşte, de Dumnezeu purtătorule, că precum un izvor de har tămăduieşti bolile celor ce cinstim vieţuirea ta, pentru care strigăm ţie unele ca acestea:
   Bucură-te, bărbat purtător de semne;
   Bucură-te, vindecător al rănilor aducătoare de moarte;
   Bucură-te, lance nefrântă a doctorilor;
   Bucură-te, lăcaş preafrumos al episcopilor;
   Bucură-te, sălaş neprihănit al dragostei lui Hristos;
   Bucură-te, nume preadulce casnicilor lui Dumnezeu;
   Bucură-te, că ai primit cununa ce nu se ofileşte;
   Bucură-te, că ai gonit taberele demonilor;
   Bucură-te, alungare a toată răutatea;
   Bucură-te, dulce cântare a toată Rusia;
   Bucură-te, mângâietor al sfintelor mănăstiri;
   Bucură-te, cel ce ne întăreşti şi pe noi, sărmanii;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul al 13-lea

O, prealăudate părinte, culme a episcopilor şi rugător pentru toată lumea, nu înceta a mijloci pe lângă Hristos să ne dăruiască iertare de păcate, încât să strigăm fierbinte: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)

Icosul 1

Înger te-ai arătat, părinte, în vremurile din urmă, între oamenii necăjiţi: că viaţă îndumnezeită ducând pe pământ, Sfinte Ierarhe Luca, dreptar te-ai făcut cu adevărat clerului şi mirenilor, pentru care strigăm ţie unele ca acestea:
   Bucură-te, cel cu care se laudă toată Rusia;
   Bucură-te, vas al cucerniciei;
   Bucură-te, dreptar al păstoririi oamenilor;
   Bucură-te, că pe Hristos bărbăteşte L-ai mărturisit;
   Bucură-te, că vindeci neputinţele muritorilor;
   Bucură-te, că legiuita căsnicie ai iubit;
   Bucură-te, că odraslele ţi le-ai luminat;
   Bucură-te, laudă sfinţită a credincioşilor;
   Bucură-te, podoaba cinstiţilor episcopi;
   Bucură-te, carte a cereştilor obiceiuri;
   Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

Condacul 1

Veniţi, iubitorilor de sfinţi, cu căldură să-l lăudăm pe păstorul cel de Dumnezeu luminat al Simferopolului şi doctorul preaales; că, în Rusia vieţuind ca un înger, numele cel dumnezeiesc al lui Hristos a mărturisit; pentru care strigăm: Bucură-te, Sfinte Luca, vrednicule de minunare!

şi această

Rugăciune către Sfântul Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului

Sfinte Ierarhe mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi, Sfinte Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului şi, căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte, pe tine te rugăm, precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu toţi sfinţii. Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care i-ai iubit pe fraţii tăi, când vieţuiai în această lume. Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi le-ai vindecat, iar după cinstita ta adormire, Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire; că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire.

Pentru aceasta cu căldură ne rugăm ţie, care ai primit harul tămăduirilor: pe fraţii noştri (N) cei bolnavi şi cumplit înviforaţi de suferinţă cercetează-i şi vindecă-i de neputinţele care îi stăpânesc. Cu totul cinstite şi Preasfinte Părinte Luca, nădejdea celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita pe fraţii noştri (N) şi dăruieşte-le vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, ca şi noi dimpreună cu tine să-L slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, o Dumnezeire şi o Împărăţie, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Cuvinte ale vieţii veşnice” rostite de Sfântul Luca 

„Cel ce şi-a închinat viaţa Domnului nu poate fi niciodată orb, fiindcă Dumnezeu îi dă lumină la fel cu cea de pe Tabor”.

 „De pe Crucea lui Hristos se revarsă nemăsuratul şuvoi al dragostei dumnezeieşti, dragoste minunată, ce nimiceşte în chip tainic răutatea şi vrăjmăşia, ce vindecă durerea şi tulburarea inimii, ce întăreşte puterile noastre trupeşti şi sufleteşti…”

„Niciodată nu vor afla mângâiere în necazuri cei ce n-o caută unde trebuie. Unde să căutăm mângâiere în necazuri? Despre aceasta Sfântul Proroc David spune: «De la Domnul e mântuirea mea» (Ps. 61:1). Fericiţi cei ce află mângâiere adâncă în rugăciunea fierbinte, care ţâşneşte din inimă, în împărtăşirea duhovnicească cu Dumnezeu!” 

 

27-05-2020
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Efrem Cel Nou, Minuni, Marturii, Vindecare,