(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Stiinţă. Medicină. Cultură. ArtăNr. vizualizari: 587

Copiii sunt în pericol din cauza abuzului de smartphone și rețele wifi

Tags: telefon; retele socializare; dependeta;
 

Copiii români primesc prea devreme smartphone

Recomandările oficiale ale autorităților de sănătate mintală din SUA spun că un copil nu ar trebui să aibă smartphone mai de­vre­me de vârsta de 14 ani. Un studiu re­cent arată că doar 36% dintre români cred că ar fi bine să aștepte până când copilul împlinește 14-16 ani înainte să îi ofere un smartphone. Restul de 64% din părinți consideră că le pot oferi copiilor mult mai devreme acest aparat conectat la internet: 27% cred că este în regulă să i-l dea copilului între vârstele de 10 și 13 ani, în timp ce 26% sunt de părere că doar după 16 ani copiii sunt pregătiți pentru aceasta. – Ziarul Lumina

Un adevăr prea puțin spus. O perspectivă științifică despre telefoanele mobile și despre radiațiile rețelelor wifi - Pr. Adrian Sorin Mihalache 

Telefonia mobila și utilizarea rețelelor wifi ascund riscuri importante. Cercetările științifice au scos la iveală deja rezultate care nu mai pot fi ignorate. Ar fi necesar ca părinții să știe despre acestea, ca să își protejeze copii de excesul de utilizare a telefoanelor mobile. E necesar să fim mai rezervați în intenția de a achiziționa un telefon mai bun pentru copilul nostru, cu free internet și 4G. Este important să judecam atent dacă îl lăsăm pe copil să îl folosească și la scoală, și acasă fără restricție.

Pare retrograd să gândim așa? Probabil că da, câtă vreme reclamele publicitare și trend-ul vieții ne arată că lumea merge în sens opus. Fiind așa îngrijorați de telefoanele mobile, am putea părea ridicoli. Dacă ni se pare deplasat să fim precauți, atunci înseamnă că de fapt ne lipsesc informațiile de calitate, furnizate de specialiști, și o minte limpede și tăria de a proceda corect și sănătos, în pofida comportamentelor mulțimii.

Reușim oare, în acest vacarm sufocant să gândim? Avem de-a face cu oferte de abonament generoase, posibilități tot mai numeroase de streaming, spoturi publicitare despre smart phone-uri tot mai atrăgătoare și mai performante. Trăim, noi și copiii noștri, sub o presiune culturală insuportabilă. Adolescenții și copii care mai sunt încă protejați de părinți, se plâng de faptul ca “toți copiii” au telefoane performante, și că toți adolescenții fac streaming… Mai putem oare să dovedim discernământ și spirit critic în acest iureș de masă, pentru a ne proteja și a-i proteja pe cei mici?

Rezultatele cercetărilor științifice ne avertizează cu privire la posibilele efecte nocive ale telefoanelor asupra sănătății. Sunt tot mai multe voci. De la cine am putea aștepta și alte avertismente, mai convingătoare? De la companiile de telefonie, care vând? De la organismele statului care încasează impozitele pe încasările din aceste servicii și achiziții?

Ce întreprind, în această chestiune, organismele de protecție a consumatorului? Cât de transparente sunt informațiile oferite de constructori și de giganții care oferă telefonie, privind efectele negative ale telefoniei mobile asupra sănătății? De ce aceste informații nu sunt puse în circulație, la fel de insistent ca și publicitatea care vinde telefonia?

Cât de informați sunt profesorii din școli, care – în strădania de a conecta pe copii cu viitorul – le dau elevilor teme (la engleză sau la alte discipline) care necesită folosirea telefonului mobil? Cine a evaluat impactul medical al acțiunii Ministerului Educației, care se pregătește să introducă rețele wifi în 4500 de scoli din România, pe bani europeni? Cât de bine au fost evaluate efectele utilizării rețelelor wifi asupra sănătății, în proiectul de extindere a utilizării acestor rețele în spașiile publice?

Cine a evaluat impactul introducerii serviciilor 5G asupra sănătății, în proiectul care plasează Romania în primele state UE care beneficiază de acest program?  Daca multe rezultate sunt îngrijorătoare, legând telefonia mobila de diverse forme de cancer, daca numeroase cercetări arată efectele nocive asupra capabilităților psiho-mentale în contradicție cu altele care nu semnalează nimic, dacă lucrurile nu sunt încă pe deplin lămurite, de ce este acceptată utilizarea tifoanelor pe scară largă?

Dacă siguranța utilizării lor nu este complet dovedită, existând încă mari semne de întrebare și rezultate îngrijorătoare privind efectele asupra sănătății – DE CE NU PRIMEAZA SIGURAN

ȚA ȘI PROTEJAREA CONSUMATORILOR, și dimpotrivă ESTE PERMISĂ UTILIZAREA TELEFOANELOR PE SCARĂ LARGĂ, CU O PUBLICITATE ATÂT DE AGRESIVĂ?

E important să ne informăm noi înșine, și mai ales să acționăm:

– să amânam, cât mai mult, cumpărarea telefoanelor mobile pentru copii;

– sa reglementăm acasă și la scoală cât mai strict utilizarea lor de către cei mici și de către adolescenți;
– să luam masuri de siguranță, să limitam utilizarea telefonului și a rețelelor wifi;

– să spunem cât mai multor oameni despre cum anume se pot informa și proteja în legătură cu telefoanele mobile și rețelele wifi. (Sursa: Cuvântul Ortodox)

 

 

01-03-2019
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu