Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
CĂRŢI NOI / Produse noi. PROMOTIINr. vizualizari: 1131

România în și din noi - Dr. Stelian Gomboș (CARTE)

Tags: centenar; Marea Unire;
România în și din noi - Dr. Stelian Gomboș (CARTE)
 
La Editura Magic Print din Onești a apărut volumul România în și din noi, semnat de Dr. Stelian Gomboș
 
Prefață:

„România să învieze...”

Volumul de față reprezintă o căutare a sufletului românesc, un brain-storming ce-și propune trezirea conștiinței naționale, într-un moment marcant pentru România: împlinirea a o sută de ani de existență a Statului Național Unitar.

Autorul, Stelian Gomboș, scrie atât din postura de teolog, cunoscător al realităților divine și duhovnicești, ce transcend această lume, dar și din postura de analist al societății românești, însuși fiind angrenat în mecanismul administrativ al Secretariatului de Stat pentru Culte, structură ce are în vedere reprezentarea celor 99,8% dintre români. Pe scurt, a sufletului românesc. Iar experiența publicistică de până acum îi asigură un binemeritat loc în galeria autorilor creștini cunoscuți publicului și, mai ales, sufletului românesc.  

Prin urmare, autorul ne îmbie intelectul cu o serie de eseuri care își propun să analizeze momentul Centenarului României atât din perspectiva teologală, cât și din perspectiva socială. Fără a face economie de cuvinte, cu un spirit misionar neobosit, Stelian Gomboș despică, cu răbdare și finețe, firele ce împletesc realitatea societății românești de astăzi, urmând ca, din această analiză, să reiasă ideile necesare continuării drumului pe care românii au angajat România acum o sută de ani.

Pentru a ajunge mai repede la inima cititorului, autorul folosește din belșug metoda stilistică a întrebării retorice, menită să întoarcă pe cititor spre propria conștiință, de unde să rezulte „învierea României”,  o expresie ce constituie esența și misiunea acestui volum. De altfel, Stelian Gomboș are mai multe expresii care pun în valoare gândirea sa pătrunzătoare, printre care aș menționa „sentimentul kitsch” (o zonă unde nu te-ai aștepta să existe kitsch), precum și o frumoasă viziune teologală asupra Crucii: „spaţiu cruciform răstignit pe temporalitatea creată”.

Astfel, volumul de față nu trebuie înțeles ca o simplă operă publicistică, menită a trece în revistă starea societății românești la momentul Centenarului, ci el reprezintă ceva mai mult: o analiză a drumului pe care trebuie să-l urmăm pe viitor, astfel încât România noastră să continue să existe, să se dezvolte și să devină o frumoasă grădină a sufletului românesc.

Concluzia nu poate aparține decât autorului: această carte are menirea de a face România să învieze.

Pr. Eugen Tănăsescu

24-09-2018
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu