Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Stiinţă. Medicină. Cultură. ArtăNr. vizualizari: 1534

Bucuria Învierii Domnului

Valeriu Tănasă
Tags: Sfintele Pasti;
 

 

Niciun om nu poate reda minunea Învierii. Izbutim să o înțelegem câtuși de puțin din trezirea naturii în prag de primăvară. Copacii, iarba, mieii, se ridică la viață din amorțeala iernii. La fel se întâmplă și cu sufletul nostru. Prin învierea Domnului suntem și noi sculați din somnul morții. Primim un “somn învietor”, cum se spune în Prohodul Domnului.

Un veșmânt nou și sfânt este îmbrăcat de întreaga lume odată cu apropierea nopții pline de lumină a Învierii. Desigur că înainte de acestea-, prima… învie mintea aprinsă în inimă de la candela divină.

Toți și toate se pregătesc …și  sunt anunțate sau mai bine zis trimise de o mână nevăzută, șă primească Marea Înviere a Fiului lui Dumnezeu.

 Scriu aceste rânduri în vinerea “scumpă“. Ar mai fi o jumătate de oră până la ceasul al șaselea când începe Răstignirea și agonia Domnului. Urmează trei ore de chin pentru întreaga Creație. La orele 18 începe slujba “Deniei Prohodului Domnului”… În toate Bisericile Ortodoxe de pe pământ sufletul credincios și evlavios este cuprins de adâncă întristare. Taina jertfei Mântuitorului cutremură inimile.

Lacrimile ce izvorăsc din suflete înalță cântarea sublimă a Prohodului ce vestește în toate colțurile Universului că Domnul va birui moartea și se va dărui nouă -, mâncare și băutură pentru mântuire.

Glasul clopotelor și luminile credincioșilor trec prin zidurile Iadului, ducând o fărâmă de speranță penitenților aflați în focul deznădejdii.. Bucuria Învierii e aproape. Valuri orbitoare de lumină sunt gata să umple de strălucire întregul pământ.

Cunoscutul părinte Alexander Schmemann  accentuează trăirea învierii ca o bucurie duhovnicească. De fapt simțim încă din săptămâna pătimirilor adierea Duhului Sfânt peste Creație. Contemplând textul de la Marcu 10, 15, unde Mântuitorul spune: “Cel care nu primește împărăția lui Dumnezeu ca un copil, nu va intra în ea, ” Schmemann spune că a fi ca un copil “însemnă a fi capabil de bucuria de care un adult nu mai este capabil, însemnă a intra în comuniune cu lucrurile, cu natura, cu oamenii, fără suspiciune sau frică sau frustrare”.

Prin primirea bucuriei Învierii, omul se apropie de lumina tronului Sfintei Treimi. Exclamația Evei după vederea Domnului Înviat: “Tu ești, Hristoase Cel ce dai tuturor învierea”.

 

Cpt. (r) Valeriu Ioan Tănasă

Sfintele Paști 8 aprilie 2018

 

 

24-04-2018
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu