PAKISTAN: Statul care te condamnă la moarte pentru o postare pe Facebook
Taimoor Raza, un bărbat din Pakistan, a fost condamnat la moarte pentru că a postat pe Facebook declaraţii defăimătoare despre religie, profetul Mohamed şi soţiile sale. Este pentru prima dată când pedeapsa cu moartea a fost acordată într-un caz legat de mediile sociale, conform procuroului care se ocupă de caz, scrie Mediafax. Pe de altă parte, activiştii drepturilor omului şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu acest caz, iar compania Facebook nu a comentat cazul. Firma americană a anunţat anterior, în martie, că a trimis echipă în Pakistan pentru a răspunde preocupărilor Guvernului cu privire la astfel de situaţii, adăugând că doreşte să protejeze „viaţa privată şi drepturile” membrilor săi. Premierul pakistanez Nawaz Sharif a descris blasfemia ca fiind o „infracţiune de neiertat”, arată Mediafax.ro. Cazul Raza a fost audiat de un tribunal anti-terorism din Bahawalpur, la aproximativ 498 km de capitala Islamabad. Avocatul său a declarat că tânărul, în vârstă de 30 de ani, s-a implicat într-un discuţie despre islam în reţeaua socială cu cineva care s-a dovedit a fi un ofiţer de luptă împotriva terorismului. (Sursa: Ziarul de Iași, Foto: Guget Liber)
OMS: Starea civilă a părinților, mersul la biserică și randamentul școlar influențează comportamentul copiilor, ajutându-i să facă față cu succes încercărilor din viață și să neutralizeze factorii de risc
Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate a realizat un studiul național care a avut ca obiectiv general evaluarea magnitudinii și a gravității violenței în rândul elevilor. Concubinajul părinților favorizează violența copiilor. Abuzul fizic sau neglijarea sunt predictori pentru actele de violență (până la crimă), iar conflictele dintre părinți, fizice sau verbale, sunt predictori pentru dezvoltarea comportamentului antisocial sau a comportamentelor delicvente. Prevalența elevilor cu comportament agresiv manifestat în mod frecvent, este de trei ori mai redusă în familiile cu un climat familial calm. În familiile în care nu se aplică pedepse fizice copiilor, prevalența elevilor cu manifestări agresive frecvente este de trei ori mai redusă, respectiv 3,7%. Un studiu realizat de Alaska Division of Behavioral Health arată că „importanța acordată religiei, rugăciunii sau credințelor spirituale este asociată cu diminuarea consumului de țigări, alcool, marijuana și a sinuciderii (și e corelată cu începerea activității sexuale mai târziu). Identitatea religioasă e definită de gradul în care un tânăr se afiliază la o religie și de frecvența rugăciunii și a percepției religioase.” Conform studiului realizat în România, aproape 30% dintre elevii care spun că merg la biserică „rareori” au prezentat acte de agresivitate/violență în mod frecvent (mai mult de 3/an) sau sporadic (1-3 ori pe an). (Sursa: Active News)
MAREA BRITANIE: Trei persoane au fost înjunghiate într-o biserică din Birmingham
Trei persoane au fost înjunghiate luna aceasta într-o biserică din orașul britanic Birmingham, autorul atacului fiind în prezent arestat, scrie presa britanică. În interiorul bisericii se aflu circa 150 de persoane care participau la o slujbă, când un individ înarmat cu un cuțit de bucătărie de mari dimensiuni a pătruns în interior și a înjunghiat cele trei persoane înainte de a fi imobilizat de mai mulți bărbați și predat poliției. Cei trei răniți au fost transportați la spital, dar potrivit poliției viața lor nu este în pericol. Au fost de asemenea răniți ușor doi dintre bărbații care au intervenit împotriva atacatorului, fără să fie însă nevoie de spitalizarea lor. Din primele cercetări se pare că atacatorul în vârstă de 46 de ani cunoștea una dintre cele trei victime, mai menționează poliția într-o declarație în care este avansată astfel ipoteza unui atac țintit. (Sursa: Agerpres, foto: deschide.md)
COLUMBIA: Papa Francisc vizitează țara
Papa Francisc a ajuns la începutul lunii septembrie la Bogota pentru o vizită pastorală de cinci zile în Columbia pentru a încuraja procesul de pace care a pus capăt unei jumătăți de secol de război între autoritățile statale columbiene și gruparea de gherilă FARC. Papa Francisc a fost întâmpinat de președintele Columbiei, familia acestuia și de guvern, dar și de zeci de invitați speciali, între care membri ai echipei de negociatori ai păcii, reprezentanți ai unor fundații sociale, artiști, sportivi, guvernatori și primari din diferite orașe. Potrivit AFP, papa Francisc a plecat spre Columbia în calitate de mesager al unei păci încă fragile, într-o țară divizată după acordul încheiat anul trecut, care a pus capăt unui război civil de 52 de ani. "Pacea este ceea ce Columbia caută de atât de mult timp și pentru care depune eforturi. O pace stabilă, durabilă, cu scopul ca oamenii să se poată vedea între ei și să se trateze ca frați, niciodată din nou ca dușmani", a declarat papa argentinian într-un mesaj video difuzat cu două zile înainte de plecarea în această țară sud-americană. Războiul civil care a devastat Columbia timp de 52 de ani a făcut 260.000 de morți, 45.000 de dispăruți, iar alte 6,9 milioane de persoane au fost strămutate. Papa Francisc este cel de-al treilea suveran pontif care vizitează Columbia, după Paul al VI-lea, în 1968, și Ioan Paul al II-lea, în 1986. (Sursa: Agerpres, Foto: Gazeta de Sud)
ISRAEL: Curtea Supremă de Justiție: NU există un drept la căsătorie între persoane de același sex
Judecătorii Curții Supreme de Justiție din Israel au respins luna trecută cererea unei asociații israeliene a homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor și transsexualilor ca statul evreu să recunoască căsătoriile între persoane de același sex ca un drept constituțional. Răspunsul magistraților israelieni de la Curtea Supremă de Justiție a fost însă unul tranșant: „În toate direcțiile, legea civilă israeliană nu recunoaște căsătoriile între persoane de același sex. Prin urmare, cererea petiționarilor de a dispune de o hotărâre judecătorească civilă cu privire la ceva aflat sub jurisdicția instanțelor rabinice, care se aplică în anumite condiții, nu este aplicabilă aici. În schimb, cererea se bazează pe stabilirea ca premisă esențială a faptului că căsătoria dintre doi indivizi de același gen există în legea israeliană, ceea ce nu există”, a precizat unul dintre judecători în hotărârea sa. „Secțiunea privind păstrarea legii a fost planificată de la început pentru a proteja, printre altele, dreptul instanțelor rabinice de a se pronunța. Opinia petiționarilor despre sprijinul solicitat drept comentariu este o încercare de a eluda legea esențială în secțiunea 10 și de a obține sprijin constituțional pentru exact ceea ce aceia care au scris Legile fundamentale au decis în mod clar să nu se permită”, a subliniat judecătorul Curții. (Sursa: Activenews)
ISRAEL: Israelul, acuzat că încearcă ''să slăbească'' prezența creștină în Ierusalim
Principalele biserici creștine din Ierusalim au transmis un comunicat, într-un gest inedit, prin care denunță tentativele ''sistematice'' ale Israelului de a ''slăbi prezența creștină'' în Orașul Sfânt, conform AFP. Comunicatul a fost redactat de liderii bisericilor catolică, greacă ortodoxă, armeană și luterană, precum și de reprezentanți ai altor comunități creștine. Textul vizează decizia recentă a unui tribunal israelian care a permis unui grup ce militează pentru colonizarea Ierusalimului de Est — sector palestinian ocupat și anexat de Israel — să ocupe terenuri care aparțin bisericilor în această parte din oraș. Comunicatul critică de asemenea un proiect al Israelului privind statutul terenurilor care aparțin bisericilor, în dezbatere în Parlamentul israelian. "Vedem în aceste acțiuni o tentativă sistematică de a slăbi integritatea Orașului Sfânt al Ierusalimului și a Pământului Sfânt și de a submina prezența creștină", subliniază documentul. La 31 iulie, un tribunal din Ierusalim a confirmat validitatea unei tranzacții imobiliare în care au fost implicate organizația ultra-naționalistă israeliană Ateret Cohanim și Biserica Greacă Ortodoxă privind achiziția a două hoteluri situate în apropiere de portul Jaffa, în Orașul Vechi.
Biserica a dezmințit că a vândut terenul și a afirmat că decizia este ''motivată politic''. În paralel, o propunere de lege din Parlament prevede transferul către statul israelian a tuturor terenurilor care au aparținut unor biserici și care au fost vândute unor investitori privați în schimbul unor compensații, au indicat media israeliene. Dacă va fi adoptat, acest proiect de lege ar putea aduce atingere viitoarelor tranzacții care vizează bunuri aparținând bisericilor. În comunicatul lor, bisericile susțin că cele două măsuri amenință un acord vechi de decenii privind gestionarea siturilor religioase. "Nu putem sublinia cu suficientă tărie gravitatea extremă a situației (și a efectelor) pe care aceste agresiuni recente și sistematice le-au avut asupra statu-quoului și a integrității Ierusalimului și a situației comunităților creștine de pe Pământul Sfânt", se adaugă în comunicat. Bisericile de pe Pământul Sfânt le cer de asemenea creștinilor din întreaga lume să le susțină. (Sursa: Agerpres)
FILIPINE: Preot catolic răpit de gruparea Statul Islamic a fost pus în libertate
Un preot catolic răpit de membri ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) care au ocupat în urmă cu patru luni o parte din Marawi, oraş din sudul Filipinelor, a fost pus în libertate când militarii au preluat controlul asupra unui centru de comandă al islamiştilor, într-o moschee din Marawi, au anunţat luni autorităţile, informează AFP. "Mulţumesc, mă rog pentru voi, Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi. Rugaţi-vă pentru mine, să mă fac bine", a spus "părintele Chito", cum este supranumit Teresito Suganob, zâmbindu-le jurnaliştilor. "Părintele Chito" a fost răpit împreună cu zeci de enoriaşi dintr-o catedrală din Marawi, în prima zi a luptelor. Islamiştii au postat apoi imagini video cu jefuirea catedralei, cerându-i preşedintelui Rodrigo Duterte să retragă trupele şi să oprească ofensiva armatei. În acele înregistrări, părintele afirma că islamiştii deţin 240 de "prizonieri de război", printre care învăţători, muncitori, majoritatea creştini şi membri ai unor triburi locale. Potrivit unui bilanţ publicat luni de purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Restituto Padilla, 673 de islamişti, 47 de civili şi 149 de soldaţi au murit în confruntări. Între 40 şi 60 de ostatici se află în continuare în mâinile jihadiştilor, a continuat generalul, adăugând că unii dintre ei erau forţaţi să lupte în rândurile islamiştilor. (Sursa: Agerpres, Foto Black news)
Linkuri la știri: