Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1509

Patriarhul Ecumenic, invitat în Moscova la centenarul restabilirii patriarhiei ruse

Tags: ;
Patriarhul Ecumenic, invitat în Moscova la centenarul restabilirii patriarhiei ruse
 


Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk a vizitat marţi sediul Patriarhiei Ecumenice, unde a avut o întrevedere cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, căruia i-a transmis invitaţia de a participa la evenimentele dedicate împlinirii a o sută de ani de la restabilirea patriarhiei ruse.

La întâlnire au fost prezenţi Mitropoliţii Emmanuel de Franţa şi Bartolomeu de Smyrna, din partea Patriarhiei Ecumenice, şi angajaţi ai Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion a transmis Patriarhului Ecumenic invitația din partea Patriarhului Kirill al Rusiei pentru a participa la manifestările care vor avea loc în Moscova la începutul lunii decembrie 2017 cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Revoluţia bolşevică, începutul persecuţiei împotriva Bisericii, precum şi a restaurării instituţiei patriarhale după 200 de ani de la anularea ei.

Potrivit Amen.gr, Patriarhul Bartolomeu a mulţumit Mitropolitului Ilarion pentru invitaţie şi a menţionat faptul că va oferi un răspuns în urma deciziei Sfântului Sinod.

În cadrul întâlnirii din data de 19 septembrie, cei doi au purtat discuţii extinse pe tema Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care s-a întrunit în Creta în luna iunie 2016, precum şi alte subiecte bilaterale şi interortodoxe.

Duminică, 17 septembrie, Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, a primit vizita Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk şi invitaţia Patriarhului Kirill de a participa la aceleași evenimente comemorative în Moscova. O întâlnire similară a avut loc şi în Atena între Mitropolitul Ilarion şi Primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei, Preafericitul Părinte Ieronim. (Sursa: Basilica.ro, Foto credit: Nikos Maginas/ Patriarhia Ecumenică)

Nota redacției:

Dacă la invitația PF Patriarh Daniel, de a fi prezent la manifestările din anul 2018, dedicate Centenarului Unirii Principatelor Române și sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului, SS Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis deja un răspuns apreciativ și afirmativ, confirmând deîndată prezența, iată că la invitația Patriarhiei Moscovei, răspunsul se lasă așteptat. 

Supoziția noastră este că acest lucru se datorează neparticipării Bisericii Ortodoxe Ruse la Sinodul Bisericii Ortodoxe din Creta, în pofida poziției sale inițiale de susținere a Sinodului și de confirmare a prezenței Patriarhului Kirill. În schimb, Patriarhia Română, nu numai că a fost prezentă la cel mai înalt nivel la Sfântul și Marele Sinod, dar mai mult, luările sale de poziție au fost în unanimitate apreciate ca excelent întemeiate și documentate. 

Nu degeaba se amintește în comunicatul de mai sus despre discuțiile ample pe care cei doi lideri religioși le-au avut pe tema Sinodului Bisericii Ortodoxe, iar aceasta în contextul în care Patriarhia Moscovei nu a dat publicității până în ziua de astăzi poziția sa asupra Documentelor adoptate în Creta. Cel mai probabil, Patriarhia Ecumenică a solicitat Patriarhiei ruse un astfel de comunicat, iar în funcție de apariția și conținutul lui, se va lua deciza participării/neparticipării patriarhului ecumenic la manifestările din Rusia. Răspunsul va veni cu siguranță doar în ultima clipă...

Observăm, de asemenea, că Patriarhia rusă și-a trimis" solul de pace" deopotrivă în Cipru și în Grecia, țări ale căror Biserici Ortodoxe sunt în mod tradițional prietene ale Patriarhiei Constantinopolului și au organizat împreună Sfântul și Marele Sinod.

În schimb, nu se amintește în niciun fel că vreo astfel de invitație ar fi fost transmisă și către Patriarhia Română. Se știe de altfel că BOR – singura Biserică ortodoxă latină - este biserica a doua ca forță și consistență în lumea Ortodoxă, deci „concurentul” principal al Bisericii Ortodoxe Ruse.

 

20-09-2017


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu