Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 1417

Nu schimbaţi numele străzii „Radu Gyr”!

Cezarina Condurache
Tags: Radu Gyr;

transmisă Primăriei şi Consiliului Local Cluj Napoca, în atenţia domnului primar, a membrilor consiliului local, senatorilor şi deputaţilor circumscripţiei electorale nr. 13 Cluj, presei locale şi naţionale...

În data de 22 iunie 2017 veţi hotărî, în cadrul şedinţei Consiliului Local, soarta străzii „Radu Gyr”, aflată pe ordinea de zi la numărul 31. Nu veţi decide o simplă schimbare de nume, veţi decide dacă prin votul dumneavoastră veţi alege să legitimaţi hotărârile abuzive luate în 1945 de către Tribunalul Poporului, dirijat de ocupanţii bolşevici, sau veţi alege demnitatea naţională, dreptul neamului nostru de a-şi cinsti eroii, martirii şi mucenicii.

Schimbarea aceasta de nume, deşi solicitată oficial prin adresa Ministerului de Interne (la sugestia INSHR Elie Wiesel) este atât imorală, cât şi ilegală! Radu Gyr, poetul care l-a coborât pe Iisus în temniţele comuniste, a îndurat 16 ani de detenţie pentru crezul său, fiind încarcerat la Aiud, Jilava, Văcăreşti, Râmnicu Sărat şi Braşov. Umilit, batjocorit, scos din istorie şi din memoria neamului său de către bolşevicii care s-au făcut stăpâni pe ţara noastră, marele poet a fost condamnat la pachet cu alţi eroi şi intelectuali de marcă în „lotul ziariştilor naţionalişti”, acuzaţi de „crime de război”. Acuzaţie aberantă din toate punctele de vedere! Aceste procese sinistre au fost pur politice, înscenate de nou instauratul regim prin Tribunalele Poporului! A legitima astăzi o condamnare utopică (atunci şi mai ales acum) comandată de către regimul comunist - decretat de statul român postdecembrist drept „regim criminal” - este de neînţeles şi de neacceptat!

Schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” este imorală pentru că:Ne aflăm în 2017, an închinat de Patriarhia Română „apărătorilor ortodoxiei în temniţele comuniste”. Aşa cum ştiţi, în acest context, Patriarhia Română a dedicat poetului Radu Gyr ample materiale audio, video şi scrise, difuzate pe toate canalele media ale Patriarhiei (Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina, Agenţia de ştiri Basilica). Vă aflaţi în Cluj-Napoca, oraşul vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania - coleg de suferinţă şi pătimire cu Radu Gyr. În oraşul dumneavoastră, Mitropolia Clujului cârmuită de ÎPS Andrei a organizat numeroase manifestări în care au răsunat versurile lui Radu Gyr, i s-au recunoscut şi omagiat jertfele şi pătimirile suferite în şi pentru Hristos.

După 44 de ani de comunism şi încă 27 de ani de libertate, autorităţile democratice ale Statului Român îl stigmatizează şi reincriminează pe Radu Gyr! Acesta, adormit întru Domnul acum 42 de ani, plătise deja cu 16 ani din viaţă vina de a fi naţionalist şi anticomunist. Acum reluăm sentinţa politică impusă prin forţă de regimul comunist la pachet cu argumentaţia „acuzatorilor publici” de sinistră amintire? De curând statul român a adoptat legea 127/2017 privind instituirea „Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai”. Legea 127/2017 acordă cinstire tuturor pătimitorilor din temniţele comuniste - fără specificaţii privind orientarea lor politică, acuzaţiile aduse la proces sau tipul condamnării. Această lege activă a Statului Român, iniţiată de către 34 de deputaţi aparţinând PSD, PNL, UNPR, minorităţi sau neafiliaţi, foloseşte în expunerea de motive, numele lui Radu Gyr:„Suntem conştienţi de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurnbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, a poetului Radu Gyr şi a soţiei sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu, între mulţi alţii care au pătimit în aceste temniţe?

Se impune aşadar, ca această zi să fie cinstită şi declarată zi naţională a acelor martiri, care şi-au adus darul înaintea istoriei şi a Cerului pentru neamul nostru, care s-au jertfit pe ei că să ne fie nouă bine. Din respect pentru cei ce au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temniţelor comuniste.”Pe de o parte, Radu Gyr este invocat de către parlamentarii noştri ca model şi motiv pentru instituirea unei „Zile naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste”, iar pe de alta, i se înlocuieşte numele în nomenclatorul străzilor din Cluj? Vă reamintim că legea 127/2017 - inclusiv expunerea de motive - a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ.

Veţi lovi încă o dată în familia mult pătimitorului Radu Gyr. Aşa cum probabil ştiţi, fiica acestuia, doamna Simona Popa, este în viaţă. Nu o supuneţi încă o dată la umilinţa de fi considerată „fiică de bandit”. Nu o faceţi să retrăiască nedreptatea şi suferinţa care i-au marcat copilăria şi adolescenţa!

Schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” este ilegală pentru că:Invocarea OUG 31/2002 completată prin neinspirata lege 217/2015 în schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” este lipsită de temei legal!

Legea 217/2015 prevede în mod clar la Articolul 13, punctul 1 că: „Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice.”Această prevedere NU este retroactivă! Neretroactivitatea legii a devenit principiu constituţional odată cu intrarea în vigoare a Constituţiei României din anul 1991. De atunci, acest principiu constituţional trebuie respectat obligatoriu, în toate actele normative emise şi publicate în Monitorul Oficial. Potrivit Constituţiei României, titlul II, articol (2): „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.”Aşadar articolul 13, punctul 1 din legea 217/2015 nu se aplică în cazul străzii „Radu Gyr”, care există în Municipiul Cluj cu mult înaintea intrării în vigoare a legii 217/2015.Memoria lui Radu Gyr face parte din memoria neamului

Stimaţi membri ai Consiliului Local Cluj-Napoca, în primii 20 de ani ai comunismului în ţara noastră, temniţele au înghiţit flămânde sute de mii de jertfe, suferinţe, pătimiri şi vieţi. Dar comunismul a creat şi un alt tip de detenţie, mult mai cumplită şi mai periculoasă: temniţele memoriei. În ele au ferecat credinţele şi valorile neamului românesc. Astazi, la 73 de ani de la instaurarea iadului bolşevic în ţara noastră, avem dreptul la adevăr, la memorie, la istorie. Cei închişi în temniţele memoriei - eroi, martiri, mărturisitori - au dreptul să fie lăsaţi să iasă în lumină - pentru că sunt Fii ai Luminii.

Anul 2017 este închinat pătimirii lor de către Biserica Ortodoxă Română. Biserica Greco-Catolică pregăteşte pentru anul 2018 trecerea în randul sfinţilor a episcopilor martiri care au trecut prin temniţele comuniste. Statul Român le-a închinat două zile naţionale de cinstire prin: legea 247/2011 privind stabilirea zilei de 9 martie „Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989” şi legea 127/2017 privind instituirea „Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai”.

E timpul ca Radu Gyr, împreună cu întreaga generaţie martirizată în temniţe de către regimurile de dictatură care ne-au bicuit ţara şi ne-au omorât elitele, să se întoarcă biruitori în istoria neamului lor. Le datorăm asta lor, copiilor şi soţiilor lor. Ne-o datorăm şi nouă: ca neam, ca stat, ca români.

Nu schimbaţi numele străzii „Radu Gyr”! Aveţi toate argumentele morale şi legale de care este nevoie pentru a da joi un vot al demnităţii. (Revista Permanenţe a Fundaţiei Profesor George Manu)

16-07-2017
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Radu Gyr,