Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Biserica. Neamul. Politica. LumeaNr. vizualizari: 1655

Radu Gyr a fost, este şi va rămâne în memoria neamului românesc!

Cezarina Condurache
Tags: Radu Gyr;

In 24 iunie 2017 s-au împlinit 2 ani de la votarea legii 217/2015, lege antiromânească şi antilegionară, prin care se încearcă ştergerea memoriei neamului românesc. Ca orice aniversare, trebuia marcată corespunzator… iar INSHR Elie Wiesel a considerat că acesta este momentul în care se poate da o lovitură memoriei lui Radu Gyr. Dar bine spune proverbul că “socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de-acasă”… Vom relua pe scurt filmul evenimentelor:In data de 10 mai 2017, Ministerul Afacerilor Interne transmite în atenţia câtorva instituţii din ţară o solicitare primită de la INSH Elie Wiesel prin care erau “demascate” mai multe străzi, busturi, şcoli, licee care poartă numele unor “criminali de război”. Adresa ajunge şi la Prefectura Cluj, în legătură cu existenţa în acest oraş a străzii „Radu Gyr”. Prefectura o trasmite Primăriei în data de 17 mai. Direcţia Generală de Urbanism Cluj preia sesizarea şi, fără să facă niciun minim efort în analizarea situaţiei, întocmeşte în baza ei referatul pentru schimbarea denumirii străzii “Radu Gyr” în strada „Szervátiusz Jenő”. In data de 12 iunie, referatul - având şi avizul Direcţiei Juridice (care de asemenea nu a făcut niciun efort pentru a citi cu atenţie adresa MAI şi a verifica legalitatea solicitării) - este primit şi aprobat de Primarul Emil Boc. Schimbarea denumirii străzii „Radu Gyr” urma să aibă loc în cadrul şedinţei Consiliului Local din data de 22 iunie 2017.Apoi a început războiul căruia i s-au alăturat mii de români, organizaţii, instituţii, presa şi... sfinţii închisorilor. In mod cu totul minunat, fix în aceeaşi zi avea loc în Cluj, la 5 minute distanţă de Primărie, vernisajul expoziţiei doamnei Silvia Radu - Grădina cu Ingeri - expoziţie alcătuită din portretele sfinţilor din închisori, între ei numărându-se şi portretul lui Radu Gyr.

Fundaţia noastră a transmis o adresă de protest consilierilor locali, primarului, prefectului, senatorilor şi deputaţilor de Cluj. Adresa arată în mod clar şi cu argumente morale şi juridice faptul că solicitarea INSHR Elie Wiesel este abuzivă şi că încalcă Constituţia României. Adresa a ajuns şi la alte instituţii şi personalităţi importante care, luând act de existenţa acestei situaţii, au transmis la rândul lor scrisori oficiale catre Primărie. Aceeaşi adresă a fost transmisă la presa clujeană, cât şi la cea naţională care au preluat şi difuzat informaţia. Mai mulţi consilieri locali au răspuns adresei noastre, asigurându-ne că au luat act şi se vor opune. Separat de acţiunile legale şi mediatice întreprinse, am organizat cu ajutorul prietenilor din Grupul Camarazii o echipă care să participe la şedinta Consiliului Local. In data de 22 iunie 2017 echipa s-a prezentat la Primărie. Colegul nostru Pr. Marius Vişovan a cerut şi obţinut înscrierea la cuvânt. Zeci de prieteni se aflau în sala Primăriei în aşteptarea începerii şedinţei. După intonarea imnului national, şedinţa a început cu un anunţ surpriză făcut de primarul Emil Boc care a retras de pe ordinea de zi punctul 31 - redenumirea străzii „Radu Gyr”: “Am retras de pe ordinea de zi punctul 31 care îl vizează pe Radu Gyr şi denumirea străzii aferente. De ce? Acest punct este pe ordinea de zi astăzi ca urmare a solicitării MAI şi Prefecturii Cluj, în conformitate cu solicitările pe care ei le-au avut în vedere. Până în acest moment, pe masa mea au fost adunate peste

6. 000 de solicitări de analiză şi respingere a acestui punct. Nu pot fi nepăsător şi să mă prefac că nu există o preocupare reală a societăţii civile cu privire la acest punct. Conform prevederilor legale, voi proceda la retragerea de pe ordinea de zi, voi adresa solicitări oficiale şi altor instituţii ale statului pentru a cunoaşte un punct de vedere. În urma acestor puncte de vedere pe care le voi primi, voi decide dacă voi mai reveni în Consiliu Local sau voi renunţa la a propune Consiliului Local pe viitor schimbarea denumirii străzii. Pe baza precizărilor societăţii civile trebuie o atenţie suplimentară pe acest punct, cu echilibru, cu dezbatere, cu analiză, calm, fără patimă”, a spus Boc în debutul şedinţei. Decizia a fost aplaudă de cei prezenţi în sală. Cel puţin două fundaţii au cerut joi dimineaţă Primăriei Cluj-Napoca să renunţe la intenţia de a schimba denumirea străzii Radu Gyr. Strada Radu Gyr ar fi urmat să poarte numele artistului maghiar “Szervatiusz Jeno”.

Decizia a fost primită cu aplauze. Echipa noastră s-a retras din sală.

In aceeaşi zi MAI a ţinut să facă public următoarea precizare: “MAI nu a impus modificarea denumirilor vreunor străzi. MAI a primit de la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel o adresă prin care se aducea la cunoştinţă faptul că există locuri publice, organizaţii cu personalitate juridică, străzi ce poartă numele unor persoane condamnate pentru infracţiuni contra umanităţii şi crime de război sau busturi dedicate unor astfel de personalităţi, lucru interzis de lege prin OUG 31/2002. În urma acestei notificări, Ministerul Afacerilor Interne a transmis o adresă către Instituţiile Prefectului pentru a analiza situaţiile şi a dispune măsurile legale, fără să impună acestora o anumită soluţie.”In 22 iunie 2017 Cluj Napoca a fost capitala demnităţii româneşti. Mulţumim tuturor pentru mobilizare, sprijin, implicare şi atitudine - in special prietenilor din Grupul Camarazii. Impreună am biruit la Cluj! Lupta continuă pentru impiedicarea abuzului în celelalte cazuri aflate pe lista Elie Wiesel alături de strada „Radu Gyr”: Bucureşti - strada, liceul, grupul şcolar şi bustul lui Mircea Vulcănescu; Dolj/Rast - strada şi şcoala Gheorghe Jienescu; Constanta/Mangalia - strada Horia Vintilă; Maramureş/Bârsana - şcoala Mircea Vulcănescu; Dolj/Segarcea - grupul şcolar Vintilă Horia; Argeş/Stâlpeni - liceul I.C. Petrescu; Suceava/Putna - bustul Mitropolitului Visarion Puiu.

Pentru fiecare caz în parte vom trimite informăari prin care vom sesiza abuzul moral şi juridic autorităţilor, presei locale şi naţionale, instituţiilor culturale, mitropoliilor şi arhiepiscopiilor, politicienilor... (Revista Permanenţe a Fundaţiei George Manu)

16-07-2017
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Radu Gyr,