(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Familia. Copiii. Educaţia. VocaţiaNr. vizualizari: 1488

Copiii, cei mai tineri creștini, preocupare constantă pentru BOR

Tags: copii; copilărie; familie;
Copiii, cei mai tineri creștini, preocupare constantă pentru BOR

 

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Semnalăm cu îngrijorare faptul că în unele țări occidentale s-a ajuns la separarea copiilor de propriii părinți și încercarea de reeducare a copiilor într-un spirit străin de valorile familiei naturale” 

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie) și al Duminicii Părinților și a Copiilor (4 iunie 2017):

Pentru a evidenția importanța familiei creștine în societate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit, prin Hotărârea nr. 629/2009, ca prima duminică după ziua de 1 iunie să fie dedicată Părinţilor şi Copiilor.

În acest an, Duminica Părinților și a Copiilor coincide cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, Duhul Adevărului, al unității și al comuniunii. Cu acest prilej, ne amintim cu recunoștință de părinții și bunicii noștri care ne-au transmis dreapta credinţă și dragostea jertfelnică, învățându-ne că doar prin rugăciune, viaţă curată şi fapte bune putem face roditoare darurile Duhului Sfânt, primite la Botez, spre a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu Cel sfânt şi milostiv.

Înaintașii noștri ne-au lăsat moștenire valorile familiei creștine, precum și datoria de a le cultiva spre binele societății în care trăim. În contextul actual, ne confruntăm cu diferite crize ale vieții de familie: sărăcia materială, alcoolismul, violența domestică, avortul, divorţul şi depresia, plecarea părinților la muncă în străinătate, neglijarea copiilor şi lipsa de comunicare cu aceștia, însingurarea copiilor în mediul virtual şi abandonul şcolar. Semnalăm cu îngrijorare faptul că în unele țări occidentale s-a ajuns la separarea copiilor de proprii părinți și încercarea de reeducare a copiilor într-un spirit străin de valorile familiei naturale, tradiţionale.

Biserica Ortodoxă Română, împreună cu alte culte din România, promovează și apără familia formată din bărbat și femeie, deoarece aceasta este izvor de viaţă al societății umane. Familia naturală şi tradiţională are vocaţia sfântă de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu-Creatorul, pentru a dărui viaţă în timpul existenţei pământeşti şi a dobândi viaţa veșnică.

La nivelul Patriarhiei Române se acordă o atenție deosebită ocrotirii familiei creștine, prin: înființarea de centre de consiliere și sprijin pentru familiile aflate în dificultate; derularea de campanii umanitare în medii defavorizate; desfășurarea de proiecte educaționale de prevenire a abandonului școlar; organizarea de tabere pentru tineret, pelerinaje pe urmele sfinţilor, programe de voluntariat cu scop umanitar, precum şi alte activităţi sociale. Amintim că, în luna mai a acestui an (2017), declarat în Patriarhia Română drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești, au fost premiați copii și tineri din toată țara, câștigători ai Concursului Național de Creație Icoana și Școala mărturisirii. De asemenea, în luna septembrie a acestui an (2017), tineri creştini ortodocși din toată lumea se vor reuni la Iași, în continuarea întâlnirilor din anii precedenți, de la Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti, în cadrul cărora și-au manifestat dorința de a fi înțeleși în aspirațiile lor și de a participa activ la proiectele și activitățile Bisericii. Astfel, copiii și tinerii participanți la aceste evenimente dau o mărturie publică a credinței lor în iubirea lui Hristos pentru toţi oamenii, cultivată în Familie, Biserică și Școală.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului și a Duminicii Părinților și a Copiilor, adresăm felicitări și îndemnuri de încurajare și de susținere pentru toate familiile creștine, dar mai ales pentru familiile care au mulţi copii. Totodată ne rugăm Preasfintei Treimi să binecuvânteze pe toţi părinţii şi pe toţi copiii, să le dăruiască sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulţi şi fericiţi ani! † DANIEL,Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (Sursa: stiripentruviata)

  • Copiii, cei mai tineri creștini, preocupare constantă pentru BOR. Aproximativ 30.000 de copii au beneficiat de sprijinul Bisericii în 2016 

 Biserica Ortodoxă Română a acordat și în 2016 o grijă specială copiilor, cărora li s-a dedicat prin mai multe proiecte sociale și filantropice. De aceste programe au beneficiat  cei aproximativ 30.000 copii din așezămintele sociale ale Patriarhiei Române, care au beneficiat de sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, scrie basilica.ro.

 Biserica Ortodoxă Română a manifestat o grijă deosebită atât pentru educația lor – a se vedea proiectele Alege școala! și Hristos Împărtășit copiilor-, cât și pentru ajutorarea spirituală și materială a acestora.

Din cele 718 instituții sociale care există în Patriarhia Română, următoarele instituții sunt dedicate strict copiilor:

93 centre de zi,

36 centre de tip familial,

40 de grădinițe sociale și afterschool-uri

14 campusuri de tabără,

47 centre educaționale.

Însă, există și alte tipuri de instituții sociale care furnizează servicii pentru diferite categorii de vârstă, printre care se numără și cele mai tinere vlăstare ale Bisericii noastre:

159 cantine sociale și brutării

38 instituții ce oferă servicii medicale și farmacii

22 birouri de asistență socială și centre comunitare

65 centre de informare, de consiliere și centre de resurse

21 centre de urgență (pentru victime ale violenței domestice).

Între instituțiile de acest tip se evidențiează Așezmântul Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți, instituție socială în care sunt îngrijiți peste 120 de copii care au o situație socială fragilă.

Înființat în toamna anului 2011, Așezământul găzduiește, în prezent, un număr de 122 de copii și tineri (63 de fete și 59 de băieți), cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, chiar și peste (cei șase studenți), de pe raza județului Suceava cu hotărâre de plasament din partea Comisiei de Protecție a Copilului Suceava sau sentință judecătorească a Tribunalului Suceava.

Recent, în cadrul centrului a fost sfințit un cabinet stomatologic ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie.

La sfințirea centrului, în data de 06 noiembrie 2015, Patriarhul României a mărturisit că este o mare binecuvântare să vedem un așezământ pentru copii atât de frumos, atât de bine organizat. Este cel mai bine organizat și cel mai frumos din întreaga Românie.

Printre așezămintele dedicate micilor creștini se află și Centrul de zi pentru copii Sfânta Muceniță Sofia” din București. Acesta a fost înființat în anul 2012, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și funcționează într-un imobil situat în incinta Parohiei Scaune din Sectorul 3 al Capitalei.

Așezământul social este susținut de Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Centrul oferă un program de servicii sociale, educaționale și psihologice, în vederea prevenirii riscului de excluziune socială pentru 35 de copii din familii vulnerabile.

Casele pentru copii orfani, centrele de zi pentru copii ale Bisericii au ca lumină călăuzitoare iubirea milostivă a lui Hristos arătată față de copii și tineri, așa cum a arătat-o față de fiica bolnavă a femeii cananeence – Patriarhul Daniel (Sursa: activenewss.ro)

06-06-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu