(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 1857

Zilele Sfântului Simon Zilotul, mirele de la Nunta din Cana Galileii: 9-10 mai, București

Tags: ;

 

Cu ocazia zilei de pomenire a Sfântului Apostol Simon Zilotul – 10 mai – primul hram al Bisericii Podeanu din București, singura biserică din Mitropolia Munteniei și Dobrogei care adăpostește părticele din moaștele Sfântului, în zilele de 9 și 10 mai 2017, acestea vor fi scoase spre închinare. Alături, se vor afla părticele din Moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și părticele din moaștele altor sfinți cinstiți în Biserica Ortodoxă.

     Cu aceasta ocazie, vor avea loc o serie de manifestari, după următorul orar:

09 mai 2017

            - orele 18:00 – Slujba Vecerniei cu Litie

           - orele 20:00 - Procesiune cu Moaștele Sfântului Apostol Somon Zilotul, în zona din jurul sfântului lăcaș

10 mai 2017

          – ora 08:00 – Utrenie, Acatistul Sfântului Apostol Simon Zilotul, Sfânta Liturghie, Pomenirea ctitorilor

          - orele 18:00 – Acatistul Sfântului Apostol Simon Zilotul, Slujba Vecerniei.

 

SFâNTUL APOSTOL SIMON ZILOTUL - Mirele de la Nunta din Cana Galileii (fragment dintr-un studiu realizat de: Asociația Lăcașuri Ortodoxe)

Patriarhia Georgiei precizează într-un scurt istoric al Bisericii Ortodoxe Georgiene că „Maica Domnului este considerată principalul protector și mijlocitor al Georgiei”, Biserica Ortodoxă Georgiana fiind fondata de Sfinții Apostoli. Dintre aceștia sunt numiți, ca predicatori pe teritoriul georgian: Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Simon Zilotul în partea de vest, Sfântul Apostol Matia – în sud-vest, Sfinții Apostoli Bartolomeu și Tadeu – în est.

„Călătoriile și predicile lor au fost păstrate în scris, în cronicile georgiene, dar și în cele cu autori greci și latini, spre exemplu: Origen (sec. II-III), Episcopul Doroteu din Tir (sec. IV), Episcopul Epifanie din Cipru (sec. IV), Nichita al Paflagoniei (sec. IX), Ecumen (sec. X) etc.”. În plus, există și dovezi arheologice despre creștinismul georgian timpuriu, din sec. I-III.

Cu toate acestea, alte surse, atât ortodoxe cât și catolice, indică diferite alte locuri în are s-ar afla mormântul Sfântului Apostol Simon Zilotul (Zelotul), astfel:

- răstignit în Britania (la Caistor, azi Lincolnshire); 

- decapitat în Georgia (la Weriosphora sau, potrivit altor versiuni, la Noul Athos);

- răstignit în Persia (la Suanir);

- răstignit în Samaria;

- mort cu pace în Edessa.

Acatistul Sfantului Apostol Simon Zilotul indică, în condacul al 5-lea:

„Simone prealaudate, dumnezeiesc purtător de Duh te-ai facut și, îmbrăcându-te cu putere de Sus, ai alergat ducând propovăduirea Evangheliei în Iudeea, Siria, Egipt, Mauritania, Spania, Britania, Persia, Iviria (Georgia) și Armenia, vestind oamenilor care erau întru întunericul necredinței lumina cea mântuitoare a lui Hristos Dumnezeu și credința cea dreaptă în El”, 

iar In Icosul al 8-lea se cântă:

„Toată Biserica Iviriei te cinstește, Apostole Simone, ca pe un întemeietor și acoperitor al ei, că ai zidit-o pe neclătinata temelie a credinței în Hristos și ai înrourat-o cu cinstitul tău sânge, spre buna-rodire duhovnicească, din care în chip minunat au odrăslit cete de sfinți ce prăznuiesc acum dimpreună cu tine în cer.”

Acatistul, publicat cu binecuvantarea P.S. Laurentiu Streza [pe atunci, al Caransebesului], nu lasă dubii cu privire la locul martirizării Sfântului Apostol Simon Zilotul. Cel mai probabil este că Sfântul Simon a propovăduit în toate țările amintite mai sus și că a murit în Georgia.

Sfântul Apostol Simon Zilotul - pelerinaj anual la peșteră

Sfantul Simon Zilotul, mirele de la Nunta din Cana Galileii, a fost binecuvântat să vadă și să primească prima minune a Domnului nostru Iisus Hristos, transformarea apei în vin. Se zice că Simon Zilotul era atât de sărac, încât vinul s-a terminat la jumătatea nunții sale. În urma prefacerii apei în vin, și sufletul lui Simon s-a transformat, iar el a devenit Apostol, următor al lui Hristos. Legendele care circulă în vestul Georgiei–Abhazia despre Sfântul Apostol Simon Canaanitul, susțin că era taumaturg, vindecând orice boală numai prin atingerea cu mâinile, ori prin stropirea cu agheazmă, sau prin rugăciune.

Conform tradiției locale, mănăstirea ridicată în cinstea Sfântului Simon Zilotul, „Noul Athos”–Tkum se află chiar pe locul martiriului Sfântului Apostol. Pe acel loc au venit, cu secole în urmă, câțiva călugări de la Muntele Athos și au ridicat prima biserică unde se aflau sfintele moaște, pe malul stâng al râului Psirtki, în perioada sec. XI-XIII. Biserica a fost reconstruită de mai multe ori din cauza distrugerilor sau devastărilor de către musulmani și sovietici, devenind catedrala Eparhiei de Tkum.

Lângă biserică se aflaă o peșteră unde a trăit și s-a rugat în ultimii ani Apostolul, în jurul anului 50 după Hristos. Este vorba despre o peșteră naturală, „Cheile Psirtki”, împodobită astăzi cu icoane, mozaicuri, cruci, inscripții, candele.

Noul Athos se afla în regiunea Gudauta din Abhazia (vestul Georgiei), la 22 km de Sukumi, cunoscut anterior cu numele de Nicopole, Anakopia, Absara, Psirtki. Abhazienii îl consideră pe Sfântul Apostol Simon drept primul Apostol care le-a adus vestea Învierii Domnului și îl cinstesc în mod deosebit, alături de Sfântul  Apostol Andrei.

Sfinte moaște ale Sfântului Apostol Simon Zilotul se află în Toulouse – Franța, în basilica Sfântului Petru din Roma – Italia, dar și la Biserica Podeanu din București.

 

Sursa: lonews.ro (reeditat redacția)

05-05-2017


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu