Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2250

Baldachinul Sfântului Mormânt a fost restaurat și sfințit

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: Sfântul Mormânt; Ierusalim;
Baldachinul Sfântului Mormânt a fost restaurat și sfințit

 

Baldachinul Sfântului Mormânt a fost sfințit. Mii de oameni au vizitat edificiul restaurat

Mii de oameni au participat la 22 martie în Ierusalim la redeschiderea și sfințirea Baldachinului restaurat al Sfântului Mormânt. Slujba de sfințire a fost oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, împreună cu Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și un sobor numeros de clerici din mai multe Biserici Ortodoxe.

În cuvântul rostit după slujba oficiată la Sfântul Mormânt, Patriarhul Ierusalimului a îndemnat la unitate și pace. Restaurarea acestui edicul nu este un dar numai pentru Țara Sfântă, ci pentru întreaga lume. Unitatea demonstrată prin această restaurare trebuie să reprezinte o inspirație pentru popoarele din regiunea noastră, în special în aceste vremuri tulburi, a spus Patriarhul Teofil al III-lea.

La festivităţi a participat, din partea Bisericii Romano-Catolice, un reprezentat al Suveranului Pontif. La eveniment a fost prezent și Premierul Greciei Alexis Tsipras. Reparațiile locașului au durat 9 luni și au costat aproximativ 3.5 milioane de dolari. Edificiul a avut nevoie urgentă de aceste lucrări pentru a evita riscul unei prăbuşiri.

Ultima restaurare a Baldachinului a avut loc în anul 1810.

Ierusalim | Baldachinul Sfântului Mormânt a fost restaurat

Lucrările de renovare executate la Baldachinul Sfântului Mormânt s-au încheiat. Echipa de experţi ai Universităţii Tehnice din Atena a renovat edificiul aflat deasupra mormântului unde a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa. Dacă intervenţia nu ar fi avut loc acum, exista riscul unei prăbuşiri a baldachinului, a declarat Bonnie Burnham de la Fondul Internaţional pentru Monumente. Este o transformare totală a edificiului, a precizat acesta conform timesofisrael.com.

Fiecare dală de piatră din baldachin a fost desprinsă şi curăţată de impurităţi, apoi a fost aşezată la locul ei. De asemenea, au fost introduse şuruburi din titan în structura de rezistenţă şi a fost restaurată pictura baldachinului. Edificiul a avut nevoie urgentă de aceste lucrări după ce o perioadă îndelungată a fost expus unor factori de mediu precum: apă, umiditate, fumul de la lumânări etc. Lucrările au fost demarate în anul 2016.

În timpul lucrărilor de restaurare (miercuri, 26 octombrie 2016) a fost descoperită lespedea (catafalcul) pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa. Acest catafalc de piatră calcaroasă nu a mai fost văzut din anul 1555 d. Hr., fiind acoperit cu marmură.

De asemenea, au fost descoperite două plăci din marmură, una datând din secolul 14, iar cealaltă din secolul 4.

Miercuri, 22 martie 2017, a avut avea loc o ceremonie festivă care a marcat încheierea lucrărilor de renovare. În forma actuală, baldachinul Sfântului Mormânt datează din 1810.

Patriarhul Ecumenic a participat la sfinţirea Baldachinului Sfântului Mormânt

Patriarhia Ecumenică a anunțat printr-un comunicat de presă că Sanctitatea Sa Bartolomeu va participa la sfințirea Baldachinului Sfântului Mormânt, eveniment programat la 22 martie 2017, ca urmare a finalizării lucrărilor de restaurare. Această vizită are loc la invitația Patriarhului Ierusalimului. Patriarhul Ecumenic a ajuns în Ierusalim, însoţit de Mitropolitul Atanasie de Calcedon. La festivităţi a participat şi un reprezentat al Suveranului Pontif, Papa Francisc. Info aici.

Galerie foto:

https://www.facebook.com/JerusalemPatriarchateRadioTV/videos/921649144644477/

Sursa: basilica.ro

 

23-03-2017
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu