(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Tema luniiNr. vizualizari: 2116

Alegerile prezidențiale din SUA - triumful libertății moralei

Tags: libertate; alegeri; valori creștine; mărturisire;
Alegerile prezidențiale din SUA - triumful libertății moralei

 

Motto:

 „Siguranța și bunăstarea popoarelor depind de ocrotirea și binecuvântarea Atotputernicului Dumnezeu; iar mărturisirea națională a acestui adevăr e nu doar o îndatorire de neocolit care I se cuvine Lui din partea oamenilor, ci și o îndatorire a cărei influență firească e prielnică răspândirii moralității și evlaviei fără care nu poate exista fericire socială. [...] Această îndatorire se cuvine împlinită în toată vremea, mai cu seamă în clipe de greutăți și primejdii, în care nenorocirile prezente sau care amenință [poporul] sunt dreptele judecăți ale lui Dumnezeu pentru întinderea păcatelor, chemări la pocăință și îndreptare. [...] toate congregațiile religioase, cu cea mai adâncă smerenie, să-și mărturisească înaintea lui Dumnezeu multele păcate și abateri de care, după dreptate, s-au făcut vinovate, individual și ca popor; și să-L roage ca, prin nemăsuratul Lui Har, prin mijlocirea Mântuitorului lumii, să șteargă toate păcatele noastre și să ne încline, prin Sfântul Său Duh, către sincera pocăință și schimbare ce ne pot învrednici să nădăjduim spre neprețuita Sa îngăduință și binecuvântare; [...] ca evlavia și moralitatea sănătoasă să înrâurească cugetele și să stăpânească viețile tuturor cetățenilor noștri; și ca binecuvântările păcii, libertății și adevăratei religii să se răspândească la toate popoarele pământului.” Președintele SUA John Adams 

Majoritatea articolelor sau emisiunilor televizate privind rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA dau impresia că acesta a fost receptat ca un șoc, un coșmar, o zi de doliu, o imensă surpriză, o dezamăgire, că ar fi împărțit mapamondul în "Statele Unite și statele uimite". Ca observatori neutri și creștini, și doar din această perspectivă făcând o analiză, nu putem să nu remarcăm faptul că aceasta este încă una din încercările de manipulare a maselor de către sistemul de propagandă. Obiectivul? Acela de a înnăbuși valorile creștine, de a dilua moralitatea, de ne înrobi consumismului fără discernământ și așa-numitei corectitudini politiceUn articol postat pe Activenews punctează:

 "Dacă există totuși vreun doliu, e doar cel ce marhează decesul Corectitudinii Politice. Singurul dezastru e cel suferit de neomarxism. Asistăm doar la naufragiul spectaculos al ideologiei ipocriziei și imoralității, ridicată de administrația Obama la rang de politică de stat. Cutremurul s-a înregistrat doar la nivelul minciunilor corecției politice, deversate ani de zile și acreditate ca adevăruri imuabile. Americanii le-au spulberat, arătând că încă sunt o mare națiune. Ei s-au eliberat în sfârșit de ceea ce au înțeles că le era băgat pe gât de o ideologie totalitară... Nu s-a prăbușit o lume: lumea oamenilor reali, a vieții guvernate de bun-simț, a rămas aceeași. S-a prăbușit doar un mit: mitul „dictaturii confuziei”, al totalitarismului CNCD-urilor și ONG-urilor din rețeaua lui George Soroș (cunoscut susținător al lui Hillary Clinton), al tiraniei în numele unei false non-discriminări transformate în suprem instrument de discriminare a majorității creștine, sub pretextul unor minorități folosite ca nou „proletariat” al marxismului cultural." 

Donald Trump a câștigat cu voturile creștinilor americani

Câștigătorul alegerilor americane, Donald Trump, departe de a fi ușă de biserică, s-a pronunțat în campania electorală pro-viață, pro normalitate, valori tradiționale și familie, în înțelesul ei de bărbat, femeie și copii. A abordat răspicat subiecte precum avortul și homosexualitatea, adresându-se deopotrivă electoratului din clasa de mijloc și celui cu simpatii naționaliste. Români cu cetățenie americană mărturisesc că au votat cu Trump tocmai pentru speranța conservării învățăturilor creștine de credință atât de sugrumate de administrația Obama, al cărei succesor ar fi fost Hillary Clinton. Ei nu văd în Donald Trump un model de viață și credință, dar au dorit ca în niciun caz Clinton să nu ajungă președinte. De altfel, sondajele de opinie post-alegeri arată că votul primit de Donald Trump a venit mai ales din partea catolicilor si evanghelicilor (care împreună alcătuiesc un procent de peste 50% din electoratul american). Concret, a fost votat de 52% dintre catolici și nu mai puțin de 81% dintre evanghelici. Un alt sondaj confirmă că azi 77% dintre americani se identifică cu creștinismul și merg duminica la biserică. 

Așadar, Trump a câștigat printr-un vot negativ al majorității americane creștine. Acest aspect, al votului negativ, permite o analogie între alegerile din SUA și ultimele alegeri prezidențiale din România. În ambele situații, candidații cotați cu mai puține șanse, candidații linșați mediatic, au învins, iar Facebook a fost făcut direct răspunzător pentru asta. Asemănător au decurs lucrurile recent și în Republica Moldova și Bulgaria. În ciuda eforturilor de a-i aduce la putere pe candidații pro-europeni,  în ambele state vecine au câștigat președinți pro-ruși, oameni anti actualul sistem. Ce putem înțelege de aici? Că falia creată între liderii politici (respectiv sistemul de interese obscure care îi ghidează) și realitatea oamenilor de rând, oameni de bun simț și literalmente de bună credință, este foarte adâncă. Vocea poporului a zguduit prin vot lumea politică și cere să-i fie respectate principiile sănătoase, să nu mai fie mânjită inocența copilăriei, să nu fie părtaș la cultura morții, să fie scutit de manifestările publice hidoase ale sodomiei. 

Christos Yannaras, în Libertatea Moralei cristalizează în limbaj teologic aceste realități:

"Dacă modul de viață al civilizației occidentale presupune și domnia individului, atunci de ce marjă mai dispunem ca să trăim și să împlinim adevărul și viața ecclezială? Dacă societatea de consum presupune și modelează primatul capacității intelectuale a individului, autonomia voinței lui, reglementarea rațională a drepturilor și îndatoririlor fiecăruia, atunci... unica posibilitate a acestei civilizații de a-și exprima religia devine... modul treimic de existență: trăirea mântuirii prin ... împlinirea moralei evanghelice, prin descoperirea libertății și alterității persoanelor în cadrul Bisericii." 

Lupta pentru valori creștine

Revenind, putem afirma fără a greși că Donald Trump a câștigat alegerile prin lupta dusă pentru valorile creștine. El a afirmat între altele că:

"Va nominaliza judecători pro-viață la Curtea Supremă. Trei judecători ar putea să fie numiți de dl. Trump, mai mulți decât oricare ale președinte din istoria modernă. Fie și doar acest lucru va spori enorm protecția pentru familie și viața nenăscutului, cu rezultate întinse pe decenii de aici înainte.

Va promulga „legea de protecție a copilului nenăscut care simte durerea” (Pain-Capable Unborn Child Protection Act) și va pune astfel capăt infamei proceduri a avortului în stadiu avansat al sarcinii, în toată țara.

Va opri finanțarea „fabricii de avorturi” Planned Parenthood și va realoca fondurile astfel economisite de la avorturi și programele de „educație sexuală completă”, către centrele de sănătate comunitare care furnizează servicii de sănătate reală femeilor.

Va permanentiza „amendamentul Hyde” pentru a proteja plătitorii de taxe de la a contribui indirect la plata avortului, așa cum Obama a impus.

Va lua în considerare numirea unei comisii prezidențiale care să examineze efectul asupra sănătății publice a copiilor a pornografiei pe internet.

Va proteja libertatea religioasă. Dl. Trump a promis să promulge Legea Apărării Primului Amendament – First Amendment Defense Act (e vorba despre Primul Amendament al Constituției federale, care consacră libertatea cuvântului și cea religioasă). Această lege va proteja de acțiunile punitive ale autorităților pe toți americanii care cred și afirmă că mariajul este uniunea între un bărbat și o femeie. (Sursa: cultura vietii)

Ortodoxia, reprezentată la cel mai înalt rang în administrația Trump

Ortodoxul Reince Priebus, președintele Comitetului Național Republican, a fost desemnat de președintele ales drept  șef al staff-ului Casei Albe, respectiv angajatul cu rangul cel mai înalt. Într-un reportaj difuzat de CNN, Priebus a mărturisit care sunt cele trei obiecte pe care le ține la îndemână, și care sunt absolut necesare pentru a-l ajuta pe parcursul zilei. "În primul rând este vorba despre Sfânta Liturghie ortodoxă (Liturghierul -n.n.), platforma politică a partidului republican și programul echipei Milwuakee Brewers. De asemenea, Priebus își găsește alinarea în sânul familiei", se afirmă în reportajul CNN. Tată a doi copii, Priebus nu are îndoieli asupra definiției familiei și căsătoriei. „Principiile noastre sunt solide. Cred și voi spune în continuare că partidul nostru crede că mariajul este între un bărbat și o femeie. De asemenea, cred că viața începe în momentul concepției copilului. Acestea sunt chestiuni fundamentale", spunea el, chestionat asupra părerii conform cărora Partidul Republican ar trebui să-și modifice doctrina pentru a se apropia de electoratul liberal. „Ceea ce o să vedeți - a continuat el, e un partid care îmbrățișează viața, care îmbrățișează căsătoria și un președinte care înțelege că există doar un singur Dumnezeu atotputernic”. 

Mărturisirea de credință a unui om politic atât de influent, cu atât mai mult dacă va fi și pusă în aplicare, este răspunsul îndelung așteptat la dilema zilelor noastre, sintetizată de Christos Yannaras astfel: "Ce sens are morala persoanei într-o lume de indivizi exploatați și victime ale nedreptăților, într-o lume care continuă să fie stăpânită de structuri impersonale de putere, într-o lume oprimată de circuitul implacabil al unei economii devenite autonome și de militarism, când morala aceasta nu are puterea de a închide rănile supurânde ale violenței declarate, ale foametei și bolilor?..."

Pârghii politice pentru atingerea obiectivelor declarate

Cei care se întreabă ce pârghii are la dispoziție noul președinte american de a pune în aplicare măsurile de mai sus, trebuie să știe că la nivel legislativ, Donald Trump are la dispoziție un congres majoritar cu vederi conservatoare. Camera Reprezentanților are o majoritate republicană de 238 la 193, iar Senatul de 51 la 47. Este prima dată din 1929 încoace când toate ramurile puterii federale sunt în mâna aceluiași partid politic. La acesta se adaugă dislocarea politică masivă a Democraților la nivel de state: nu mai puțin de 34 din cei 50 de guvernatori statali sunt republicani. Pentru Donald Trump, asta va însemna niște oportunități unice, cum ar fi:

(1) adoptarea de legi federale care să restabilească libertarea religioasă și de conștiință a cetățenilor în raport cu agresivitatea secularistă;

(2) revoluția „transgender” declanșată în ultimul an al Administrației Obama va pierde susținerea instituțională;

(3) creștinii care se împotrivesc „căsătoriilor” între homosexuali nu vor mai fi urmăriți în justiție etc.

Privind libertatea religioasă, dl. Trump a promis că va semna legea, deja adoptată de Congres și Senat, pentru protejarea creștinilor care dezagreează căsătoriile homosexuale, lege cunoscută ca Legea de Protejare a Primului Amendament (First Amendment Defense Act) – cu referire la Primul Amendament al Constituției federale, care statuează separarea absolută a religiei de stat și oferă o libertate religioasă completă, într-o forma de care Europa este străină.

Altă consecință anticipată și așteptată din partea noii Administrații va fi libertatea părinților de a-și educa copiii la domiciliu („home schooling”). Astăzi, peste 2 milioane de copii americani învață la domiciliu. Se anticipează de asemenea, că Administrația Donald Trump va promova în școli abstinența sexuală. (Sursa: culturavietii)

Iată un sumar al viziunii politice a republicanilor, pe care cele mai recente alegeri i-au consacrat ca majoritari în legislativul american. Textele sunt extrase, conform NY Times, din cea mai recentă formă a platformei lor politice, publicată în iulie 2016, și preluate de pe site-ul culturavietii.ro:

Despre legalizarea „căsătoriei” între persoane de același sex

Cinci judecători care nu au fost aleși de popor au privat 320 de milioane de americani de legitima lor autoritate constituțională de a defini căsătoria ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. Curtea a interpretat abuziv înțelesul celui de al Paisprezecelea Amendament, făcându-l de nerecunoscut. Ca și judecătorul Scalia, ne exprimăm dezacordul. Prin urmare, ne pronunțăm pentru numirea de judecători care să respecte limitele constituționale și autoritatea statelor de a decide cu privire la aceste probleme sociale fundamentale.

Despre libertatea religioasă și exercitarea ei în spațiul public

Ne pronunțăm în favoarea promovării publice a celor 10 porunci biblice ca reflectare a istoriei noastre și a moștenirii iudeo-creștine a țării, și afirmăm dreptul studenților creștini de a face în mod voluntar rugăciune publică la evenimentele școlare și de a avea acces egal la facilitățile școlare. Ne opunem discriminării guvernamentale împotriva firmelor și a altor entități care refuză să vândă produse sau servicii persoanelor pentru activități care intră în contradicție cu vederile lor religioase legate de respectivele activități [n.red. – se face referire la procesele pe motiv de discriminare intentate de activiștii LGBT proprietarilor de locații de nuntă, de florării, de cofetării și de firme de fotografie care refuzau să-și presteze serviciile la așa-zisele „nunți” ale homosexualilor și lesbienelor; aceste procese de obicei le aduceau amenzi grele acestor furnizor de servicii; unii chiar și-au închis afacerea]

Familia tradițională și familiile moderne

Datele și faptele ne conduc la următoarea concluzie inevitabilă: Fiecare copil are dreptul la o mamă și un tată care sunt căsătoriți. Realitatea este că milioane de familii americane nu mai prezintă avantajul oferit de o asemenea structură. Omagiem efortul curajos al celor care poartă povara monoparentalității și îmbrățișăm principiul că toți americanii trebuie să fie tratați cu demnitate și respect. Dar respectul nu este suficient. Legile și deciziile noastre guvernamentale trebuie să recunoască instituția căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Despre terapia pentru minorii cu atracție pentru persoane de același sex

Ne pronunțăm în favoarea dreptului părinților de a decide tratamentul medical și terapia pentru copiii lor minori [n.red. – ideologia care și-a croit drum în instituțiile medicale și educaționale în ultimii ani pretindea că este o traumă pentru minori să fie trimiși de părinți să urmeze terapie pentru tulburarea identității de gen, deoarece aceasta nu dă rezultate și nu face decât să îi pună pe copii în conflict cu ei înșiși].

Despre drepturile persoanelor transgender și așa-zisul „decret al toaletelor” 

Aceeași lege este folosită acum de birocrați — inclusiv de actualul președinte al Statelor Unite — pentru a impune o revoluție socială și culturală radicală poporului american prin redefinirea greșită a discriminării sexuale cu scopul de a include orientarea sexuală și alte categorii. Obligarea prin decret federal a statelor să organizeze într-un anumit fel toaletele, vestiarele și alte facilități este ilegală, periculoasă și ignoră aspectele care țin de intimitatea persoanelor.

Obișnuiți fiind deja cu lumea secularizată în care trăim, cu ipocrizia politicii la vârf, am putea fi circumspecți în privința celor de mai sus. Christos Yannaras explică însă că avem de ce să fim încrezători, iar nu creduli: "S-ar putea spune că motivațiile interioare ale omului modern care militează pentru aceste chestiuni sunt aproape metafizice și tind conștient sau inconștient spre viziunea Împărăției Dreptății, reflectând poate arhetipul colectiv al paradisului pierdut."

Posibile implicații pentru România

Este de așteptat o slăbire a presiunii oficialilor Ambasadei SUA de a legifera uniunile homosexuale și de a introduce așa-zisa educație sexuală în școli și grădinițe. Este probabilă o reducere zdravănă a insistențelor asupra Curții Constituționale de a recunoaște în România „căsătoriile” homosexuale încheiate în afară.

Este de urmărit o schimbare și o reevaluare a poziției politicienilor români, începând chiar cu președintele, față de teme de interes pe agenda societății civile, precum organizarea referendumului propus de Coaliția pentru familie. Acum că „fanaticii religioși” de peste ocean au schimbat direcția Americii și, foarte probabil, a lumii, ne așteptăm la mimetism politic și la noi în țară, cu atât mai mult în prag de alegeri parlamentare. Dacă nu sunt pătrunși de convingeri creștine în adânc de suflet, politicienii noștri ar putea ca măcar pragmatic să ia în calcul că actualul vice-președinte american, Mike Pence, este creștin practicant, familist pro-viață, cu convingeri morale solide. Peste unul sau două mandate, el poate fi următorul lider numărul unu al lumii...

Oameni politici sau oameni de rând, toți care afirmăm că suntem creștini, să acceptăm că ".. a fi creștin azi înseamnă a milita pentru revolta dinamică împotriva nedreptății sociale și a opresiunii politice. Un miting este un act de cult, un afiș revoluționar este o mărturie de credință, unitatea în acțiunea politică e o nouă formă de comuniune eclezială." – Christos Yannaras.

 

Notă: Am ales să îl cităm pe Yannaras întrucât în cartea lui, Libertatea moralei, am putut regăsi reflecții atât de actuale referitoare la posibila coexistență în zilele noastre a vieții creștine și a celei socio-profesionale. Facem totuși mențiunea că circulă acum opinia conform căreia Christos Yannaras și Ioannis Zizioulas, prin teologia lor (personalistă), prin Dogmatica predată în universitățile din Grecia (unde au studiat și actuali ierarhi), au stat la baza unora dintre textele adoptate de Sfântul și Marele Sinod din Creta. Astfel, le sunt atribuite și unele devieri ale textelor de la Creta. Jean Claude Larchet i-a studiat pe amândoi și a arătat erorile lor, dedicând un capitol mare acestui lucru în cartea sa ”Persoana și Natura” apărută recent la Editura Basilica. 

 

 

 

19-11-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu