Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1886

Știri externe - martie 2016 (EXT)

Tags: ;

ANGOLA: Prima țară din lume care interzice Islamul

Ministrul angolez al culturii, Rosa Cruz e Silva, a declarat că „procesul de legalizare a Islamului nu a fost aprobat de către Ministerul de Justiție și al Drepturilor Omului din Angola și, prin urmare moscheile din toată țara vor fi închise și demolate” a publicat ziarul marocan „La Tribune Noubelle”. Angola are o populație majoritar creștină, aproximativ 95% din populație practică o formă de creștinism și a decis că, pe lângă Islam interzice o serie de alte religii și secte care în conformitate cu guvernul „subminează cultura națiunii”. Jurnalul „O Pais” din Angola a recunoscut că aproximativ 60 de moschei au fost închise în ciuda protestelor comunității musulmane care neagă categoric ca ar fi o „sectă” sau să s-ar împotrivii culturii naționale angoleze. Autoritățile guvernamentale în capitala Luanda au respins protestele și au spus că „musulmanii radicali nu sunt bineveniți în țară, iar Guvernul nu este pregătit să legalizeze prezența moscheilor în Angola „. Decizia guvernul angolez a stârnit critici în lumea arabă și unele grupuri deja vorbesc despre represalii împotriva guvernului din statul african. David Alberto JA, un reprezentant al Islamului din Angola, a spus că în ultimele ore, lăcașurile de rugăciune musulmane din orașul Huambo au fost închise prin ordinul autorităților provinciale, care au invocat drept explicație decizii politice transmise din capitală. Liderul spiritual al adepților lui Allah a declarat că măsura este ilegală și va face totul pentru a avea câștig în această cauză. (Sursa: www.stiricrestine.ro)

GEORGIA: Aghiasmă veche de 1300 de ani păstrată curată și frumos mirositoare

Într-un recipient închis ermetic, pastrat timp de 1300 de ani pe sit-ul unei biserici ortodoxe, arheologii au descoperit apă sfințită cu o puritate incredibilă. Vasul are aproximativ 1 tonă. Sfințită în secolul al VIII-lea. poate chiar mai devreme, apa din vas a fost descoperită pe sit-ul bisericii distruse din orașul Kvareli (Kakheti). Conform profesorului șef de expediție, din cadrul Muzeului Național al Georgiei, Nodar Bakhtadze, vasul a fost descoperit în partea centrală a bazilicii. În sol uscat, acesta a fost găsit complet protejat de influențele externe din sol. Zidurile bisericii sunt astăzi conservate, după distrugerea sfântului lăcaș ortodox, din timpul invaziei arabilor, din secolul al VIII-lea. Aghiazma din rezervor și-a păstrat toate proprietățile sale originale, acest lucru fiind confirmat prin analizele de laborator. (Sursa: http://lonews.ro)

VATICAN: Maica Tereza va fi canonizată pe 4 septembrie

Papa Francisc a semnat decretul de canonizare a Maicii Tereza, figură emblematică a carității mondiale, premiată cu Nobelul pentru Pace în anul 1979. Va fi declarată sfântă pe data de 4 septembrie, a anunțat Vaticanul, potrivit AFP. Maica Tereza a murit în 1997 și a fost beatificată în anul 2003. Pe 18 decembrie 2015, Papa Francisc semnase decretul prin care se recunoaște un al doilea miracol atribuit maicii Tereza, deschizând calea canonizarii acestei femei care și-a dedicat întreaga viață îngrijirii săracilor în India și în întreaga lume. Născută în 1910 într-o familie albaneză din Macedonia, Maica Tereza s-a călugărit la vârsta de 18 și a fost trimisă să predea în India. Ea și-a părăsit comunitatea pentru a fonda în 1950 propria sa congregație, Misionarii Carității.

Și-a consacrat viața "celor mai săraci dintre săraci", bolnavilor și muribunzilor, întâi în Calcutta și apoi în întreaga lume. După recunoașterea, în 2002, a unui prim miracol care a permis beatificarea sa în 2003 - un record de rapiditate - Vaticanul a recunoscut caracterul miraculos al vindecării, în 2008, a unui inginer brazilian în vârstă de 35 de ani care suferea de multiple tumori la creier. Acesta a intrat în comă în sala de operații, iar intervenția a fost amânată cu jumătate de oră. Când a revenit, chirurgul l-a gasit pe bărbat așezat, treaz și întrebându-l: "Ce caut aici?" În acest timp, soția sa și rudele se rugau la Maica Tereza în capela spitalului. Maica Tereza era o opozantă feroce a contracepției și a avortului. (Sursa: hotnews.ro)

FRANȚA: Conferința „Raporturile dintre teologia ortodoxă şi ştiinţă” 

Cu prilejul apariţiei unor noi volume, Părintele Răzvan Andrei Ionescu susţine duminică, 20 martie 2016, o conferinţă pe tema „Raporturile dintre teologia ortodoxă şi ştiinţă”  în oraşul Chaville, Franţa, informează orthodoxie.com. Conferinţa este susţinută la parohia ortodoxă rusă Maica Domnului – Împărătească (Notre-Dame Souveraine) din oraşul Chaville. În cadrul conferinței, Părintele Răzvan Ionescu îşi propune realizarea unei introduceri în problematica raporturilor dintre teologia ortodoxă şi ştiinţă. „Cum se situează omul credincios faţă de noile descoperiri ştiinţifice? În ce mod îi influenţează acestea credinţa şi abordarea antropologică şi cosmologică?” sunt câteva dintre întrebările la care va răspunde părintele Răzvan Ionescu. Volumele care vor fi lansate la conferință sunt cuprinse în seria Teologie ortodoxă și știință și se referă la aspecte de ordin metodologic, la o abordare apologetică și patristică și la provocările teologice asupra studiului temei. Părintele Răzvan Ionescu este parohul bisericii ortodoxe române Sfintele Parascheva şi Genoveva din Paris şi coordonatorul departamentului Teologie şi ştiinţă în cadrul Centrului Ortodox de Studii şi Cercetări Dumitru Stăniloae din Paris. (Sursa: www.orthodoxie.com)

BULGARIA: Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, în vizită oficială la Moscova

Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, a efectuat în perioada 07 – 11 martie 2016 o vizită oficială în Moscova, la invitaţia Patriarhului rus Kirill şi a prof. Valery Arkadyevich Alekseyev, preşedintele Fundaţiei Publice Internaţionale Unitatea popoarelor ortodoxe. Scopul vizitei îl reprezintă premiul pentru anul 2015, pe care Fundaţia Internaţională l-a oferit Patriarhului Neofit pentru „contribuţia sa la unitatea popoarelor ortodoxe şi promovarea valorilor moral-creştine în societate”. Marţi, 08 martie 2016, Patriarhii Kirill al Moscovei şi Neofit al Bulgariei au coliturghisit în biserica Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului, unde se află moaştele Cuvioasei Matrona din Moscova. Programul vizitei Patriarhului Neofit vizează şi o întâlnire oficială cu Patriarhul Moscovei, precum şi vizita sediului Fundaţiei Publice Internaţionale Unitatea popoarelor ortodoxe, metocul Bisericii Ortodoxe Bulgare în Moscova, Mănăstirea Învierea Domnului – Noul Ierusalim, Kremlinul şi bisericile acestuia: Adormirea Maicii Domnului, unde se află moaştele Sfântului Ierarh Ciprian, Mitropolitul Kievului şi Moscovei, care a fost bulgar de neam, bisericile Sfinţii Arhangheli şi Bunavestire. (Sursa: Site-ul oficial al Patriarhiei Bulgariei)

SERBIA: Mănăstire ortodoxă, inundată controlat de autorități în ciuda protestelor

O mănastire veche din Serbia, închinată Sfinților Arhangheli, din Valevsky, este în prezent supusă unei acțiuni de inundare controlată. Ca urmare a deschiderii barajului Rovna și a umplerii unui lac artificial, a început inundarea sistematică a mănăstirii care datează din perioada dinastiei Nemanjic, informează în premieră Agenția de știri Lăcaşuri Ortodoxe®. Eparhia locală de Valevsky a emis o declarație, citată de publicația rusească Pravoslavie, care susține că, în ciuda tuturor eforturilor depuse, proiectul început acum 20 de ani nu a reușit să fie oprit. Episcopul Milutin de Valevsky, a solicitat încă din 2008, în repetate rânduri, factorilor de decizie, să renunțe la umplerea lacului artificial și să îl mențină la un nivel care să asigure și să păstreze mănăstirea și mediul înconjurător.

În ciuda faptului că împrejurimile mănăstirii au fost, în ultimele luni, declarate zona nesigură, preotului i-a fost dată binecuvântarea arhierească să pastreze vie rugaciunea în mănăstire, atâta timp cât mai este posibil. "Acum, preotul nu mai poate oficia Sfanta Liturghie, intrucat condițiile de securitate nu-i mai permit acest lucru"- se arata într-o declarație. "Cu durere, vedem cum temerile noastre devin realitate, și că suntem amenințați cu inundarea navei care a navigat timp de secole pe marea furioasă a acestei lumi". În Valjevo și Belgrad, credincioșii au efectuat marsuri de protest, împotriva inundării mănăstirii. Fotografii mărturie sunt disponibile pe pagina Facebook a mănăstirii.

 

23-03-2016


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu