Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
CĂRŢI NOI / Produse noi. PROMOTIINr. vizualizari: 6863

De la prietenie la iubire. Căsătoria, taina iubirii creştine - Pr. Nicolae Tănase (recenzie)

Pr. Alexandru Socaciu
Tags: prietenie; iubire; căsătorie;
De la prietenie la iubire. Căsătoria, taina iubirii creştine - Pr. Nicolae Tănase (recenzie)
Editura Agaton, Făgăraş 2011; 288 pg; 16 lei
 
      Volumul „De la prietenie la iubire. Căsătoria – taina iubirii creştine”editat în urma conferinţelor susţinute de Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, este un ghid deosebit de practic pentru tinerii din vremurile tulburi pe care le trăim astăzi. Din bogata experienţă a părintelui, atât în familie (fiind tată a 6 copii), cât şi ca slujitor al aproapelui (prin Asociaţia Pro Vita se ocupă de creşterea şi educarea a peste 300 de copii), orice tânăr, aflat în căutare de modele şi de un îndreptar în viaţă, va găsi în această carte sfaturi deosebit de utile.
     De la prietenie la iubire, căsătoria – taina iubirii creştine este formată din patru capitole, fiecare descriind paşii cei mai importanţi, sau cei mai decisivi, din viaţa unui om. Astfel, în prima parte, I. Începuturile. De la prietenie la iubire, părintele aduce înaintea cititorului pe modelul nostru al tuturor, pe Domnul Iisus Hristos, Hristos ne cere să fim prieteni, apoi continuă cu Prietenia dintre soţ şi soţie, şi cel mai important, Cum ajungem la căsătoria perfectă. Iată ce spune părintele: „Cum ajungem la căsătoria perfectă? Pentru că există şi cărţi scrise cu acelaşi titlu: „Căsătoria perfectă”… S-au aventurat la asemenea termeni, când medici, când psihologi, când sociologi; când a fost scrisă cartea aceasta de un colectiv, când de un bărbat, când de un scriitor, când de o scriitoare. Însă soluţie n-am avut. De ce? Pentru că aşa zisa căsătoria perfectă nu există decât în Hristos. Şi atunci, despre familia creştină poate să vorbească numai Biserica, ceilalţi pot produce doar critici”. În a doua parte a capitolului vorbeşte despre Un băiat, o fată şi Dumnezeu în prietenia lor, pentru că Hristos este prezent în prietenia tinerilor bine intenţionaţi (p.43-46), şi pentru că într-o lume nebună, temelia trebuie să fie solidă (p.46-62).
     În a doua parte, II. Căsătoria, taină a iubirii creştine, Părintele Nicolae Tănase prezintă patru lucruri extrem de interesante: (1) soţul ideal, soţia ideală, (2) căsătoria, o cale spre desăvârşire, (3) căsătoria într-o lume a valorilor răsturnate şi (4) întrebări şi răspunsuri despre căsătorie şi familie. „Soţul ideal nu se formează într-o zi, nu se prelucrează, nu se pregăteşte într-o şcoală anume. El are un timp mai îndelungat de pregătire; la fel şi soţia ideală. Fiecare se pregăteşte de la naştere şi dinainte de naştere. … Foarte mulţi întreabă cum să ne verificăm partenerul. De exemplu, ne pregătim să ne căsătorim; cum verificăm prietenul/prietena cu care avem prietenie numai în perspectiva căsătoriei? Căci nu este permis să avem o relaţie doar de dragul de a ne ţine de mână, sau pentru a avea cu cine să ne plimbăm, sau cu cine să mergem în parc, la film sau la teatru. … Aveţi veri, vere, vecini, cunoştinţe, prieteni a căror căsnicie nu merge bine. Constataţi că au cele materiale, că merg la biserică, că sunt nişte oameni oneşti, dar căsnicia lor nu merge. De ce nu merge? Pentru că nu s-au pregătit. Căsnicia s-a întemeiat şi atât, nu a fost pregătită. De aceea, dumneavoastră, care vreţi să vă căsătoriţi, e bine să vă pregătiţi încet-încet.”
     În partea a treia, III. Viaţa de familie, aflăm despre Noaptea nunţii (130-144) în care identificăm informaţii despre normalitate într-o lume nebună şi despre faptul că noaptea nunţii este un punct de sudură de care trebuie să ţii seama, apoi despre Viaţa de familie (145-178): personalitatea familiei, familia sub ocrotirea lui Dumnezeu, familie, cuplu şi curvie. Ca o concluzie a acestui capitol, ne este prezentată familia şi postul în familie: de ce şi cum postim, avantajul postului, postul şi păstrarea identităţii (179-197).
     În final, în partea a IV-a, Provocările căsătoriei, sunt prezentate cele mai arzătoare probleme ale căsătoriei: Căsătoria de probă, Tinereţe, libertate şi feminism, Dreptul la viaţă, Valoarea vieţii în libertatea cuplului, Copii şi educarea lor (198-280).
     „Soţul ideal ştie să menţină în căsnicie acel suflu, acel elan al primei zile de prietenie. El ştie să se roage, să admire, să facă observaţii într-un anume fel şi are multe alte calităţi. Soţia ideală este aceea care înţelege tot. Dacă înţelege tot, ea dă dovadă de bunătate, şi din bunătatea inimii decurg toate. E foarte simplu să devii soţie ideală. Este aşa de simplu, numai că trebuie atenţie şi pregătire!” „Soţul ideal… are un timp mai îndelungat de pregătire; la fel şi soţia ideală. Fiecare se pregăteşte de la naştere şi dinainte de naştere! […] Căsnicia este o clădire care se construieşte pe o temelie, iar astăzi temelia este pusă prost. […] Căsnicia este o lucrare, iar dacă nu înţelegem acest aspect, atunci ajungem la despărţire.” (Alex Socaciu)
 
03-01-2012
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu